#GOUDENEEUW Chatten met Hollanders uit de 17e eeuw

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "#GOUDENEEUW Chatten met Hollanders uit de 17e eeuw"

Transcriptie

1 #GOUDENEEUW Chatten met Hollanders uit de 17e eeuw DOCENTENHANDLEIDING CKV De tentoonstelling Hollanders van de Gouden Eeuw in de Hermitage illustreert op welke manier burgers in Holland en Amsterdam collectief opereren om een gezamenlijke welvaart voor stad en gewest te bereiken. Leerlingen ontdekken in het museum hoe de burgers zich binnen het netwerk presenteren en wat het netwerk inhoudt. Zij krijgen inzicht in de achtergronden van de handel, zorg en de rol van de gegoede burgerij binnen de stadsregering. Als voorbereiding op het bezoek onderzoeken leerlingen hun eigen netwerken. Tijdens het museumbezoek vergelijken leerlingen dit netwerk met de netwerken van de Hollanders uit de 17e eeuw. Terug op school leggen zij verbindingen tussen hun eigen netwerk en dat van de burgers uit de het 17e eeuw.

2 Voorbereiding in de klas (45 minuten) Benodigdheden: - Onderzoeksblad: download het onderzoeksblad van - Druk voor iedere leerling een onderzoeksblad af. - Bij gebruik van een digibord: ga naar klik op zie meer en scroll vanaf daar naar beneden voor de introductie. Als voorbereiding op het bezoek aan de tentoonstelling onderzoeken leerlingen hun eigen netwerken. De volgende vraag staat tijdens de voorbereiding op school centraal: Hoe presenteer jij je binnen je netwerk en hoe gebruik je dit netwerk? 1 Vertel de leerlingen kort over de de tentoonstelling Hollanders van de Gouden Eeuw en laat eventueel via het digibord de website zien. De leerlingen doen op deze tentoonstelling een onderzoek. Zij mogen kiezen voor één van de drie netwerken: zorg, macht en vriendschap. Door dit onderzoek krijgen de leerlingen een beeld van de burgerlijke samenleving van de 17e eeuw. De tentoonstelling geeft de leerlingen de mogelijkheid om deze belangrijke periode uit de geschiedenis van dichtbij te kunnen bekijken. 2 Deel de onderzoeksbladen uit aan de leerlingen. Hierop staan 5 opdrachten waaraan de leerlingen zelfstandig of in tweetallen werken. Opdracht 1. Opdracht 2. Leerlingen brengen hun eigen netwerk in kaart met behulp van het onderzoeksblad. Leerlingen vormen tweetallen en bespreken onderling hun netwerken. Opdracht 3 en 4. Leerlingen werken zelfstandig aan opdracht 3 en 4. Bespreek met de leerlingen hun antwoorden. Onderdelen: - verschillende functies van netwerken, - manier waarop je kunt netwerken, - presentatie op Facebook: hoe doe je dat? - zijn je vrienden een netwerk? Opdracht 5. Leerlingen vormen tweetallen en maken opdracht 5. Wat verwachten de leerlingen te zien in de Hermitage van 17e-eeuwse netwerken? Gebruik bij de bespreking eventueel ervaringen van de leerlingen uit hun kunstdossier. 3 PRAKTISCHE VOORBEREIDING MUSEUMBEZOEK a. Tijdens het programma in de Hermitage krijgen de leerlingen een leentelefoon. b. De leerlingen gebruiken hun eigen adres bij het aanmelden, dit om gegevens uit de tentoonstelling te kunnen bewaren en naderhand bij de verwerkingsopdracht te kunnen inzetten. Dit adres geeft toegang tot hun eigen gegevens op de website. Bespreek dit met de leerlingen. De adressen worden niet voor andere doeleinden ingezet door het Amsterdam Museum of de Hermitage Amsterdam. c. Verdeel de klas alvast in twee groepen. d. Bespreek wat wel en niet kan in het museum (museumregels).

3 Het museumbezoek Het programma in de Hermitage bestaat uit een onderzoek naar 17e-eeuwse netwerken via de app #Gouden Eeuw. De leerlingen worden onderdeel van een van de netwerken van Hollanders uit de 17e eeuw. Zo ontdekken zij hoe de Hollanders handelen, trouwen, carrière en vrienden maken. Wij wensen u en uw leerlingen veel plezier bij het bezoek! Praktische gegevens: - Komt u met de bus? Het is mogelijk om kort te stoppen op de Weesperzijde om groepen uit te laten stappen. De groepsentree is aan de achterzijde van het museum aan de Nieuwe Keizersgracht 1. Voor informatie over busparkeerplaatsen in Amsterdam ga naar - Meld u zich bij binnenkomst bij de informatiebalie. De museumdocenten staan hier op u te wachten. - U betaalt van tevoren bij de balie. Terug in de klas (50 minuten) 4 PRAKTISCHE INFORMATIE OPHALEN UIT FAVORIETEN Via de website kunnen de leerlingen hun gelopen route in het museum bekijken. Ze kunnen inloggen met het adres dat ze hebben gebruikt tijdens het museumbezoek. De leerlingen gebruiken hun favorieten en foto s uit het museum bij de verwerkingsopdracht. Op de site kunnen zij hun eigen favorieten en verhaallijn bekijken. 5 LESOPZET VERWERKING Tijdens het museumbezoek hebben de leerlingen foto s en de chatberichten gemaakt. Terug op school maken de leerlingen hiervan een eigen werk. U bepaalt op welke manier en met welke materialen zij deze opdracht uitvoeren. Suggesties: - analoog: de leerlingen drukken de chatteksten en de foto s af vanuit hun verzameling en maken met eigen foto s (van bijvoorbeeld Facebook) een collage van een groepsportret; - analoog: de leerlingen gebruiken verschillende materialen om groepsportret te maken en gebruiken hun verzameling als inspiratiebron voor een groepsportret; - digitaal: de leerlingen bewerken chatteksten en foto s vanuit hun verzameling tot een groepsportret; - digitaal: leerlingen bewerken chatteksten vanuit hun verzameling tot een nieuwe chat waarin zij zelf, en hun eigen netwerk ook voorkomen. CRITERIA BIJ DE OPDRACHT - het groepsportret laat overeenkomsten zien tussen de netwerken uit de 17e eeuw en hedendaagse netwerken, - het groepsportret laat zien of je het met de stelling eens of oneens bent, - de leerling heeft gebruik gemaakt van de eigen verzameling vanuit het programma in het museum. Bijlage 1 Doelstellingen programma #goudeneeuw - Chatten met Hollanders uit de 17e eeuw Bijlage 2 Nieuwe examenprogramma CKV Bijlage 3 Achtergrondinformatie over de tentoonstelling en het programma

4 BIJLAGE 1 Doelstellingen programma #goudeneeuw - Chatten met Hollanders UIT de 17e eeuw DOELSTELLINGEN CKV-PROGRAMMA HOLLANDERS VAN DE GOUDEN EEUW Leerlingen - benoemen overeenkomsten tussen de mentaliteit en eigenschappen van 17e-eeuwse burgers en hedendaagse Nederlanders, - kunnen in eigen woorden de netwerkstructuren van de 17e-eeuwse Hollanders beschrijven, - kunnen in een portret aangeven wat de overeenkomsten zijn tussen 17e-eeuwse burgers en henzelf in netwerken en de manier waarop zij zich presenteren, - kunnen maatschappelijke tendensen en situaties uit de Gouden Eeuw met hedendaagse vergelijken en kunnen daar zelf voorbeelden bij geven aan de hand van werken uit de tentoonstelling. BIJLAGE 2 Aansluiting nieuw examenprogramma CKV (juni 2015) In juni 2015 is het examenprogramma CKV ingevoerd. De cursieve tekst geeft aan waar het programma #goudeneeuw - Chatten met Hollanders uit de 17e eeuw aansluit bij dit nieuwe examenprogramma CKV. DOMEIN A VERKENNEN 1. Bij domein A van het examenprogramma CKV beschrijven de leerlingen hun eigen ervaring met kunst, kunstzinnige interesses, kennis van en opvattingen over kunst en kunnen daarop reflecteren, en het resultaat gedocumenteerd vastleggen. In de voorbereidende les bij het programma #goudeneeuw - Chatten met Hollanders uit de 17e eeuw wordt leerlingen gevraagd om hun eigen netwerk te beschrijven en zich een beeld te vormen van de netwerken in de 17e eeuw. De docent kan ervoor kiezen om de ervaringen van de leerlingen uit bijvoorbeeld hun kunstdossier te koppelen aan deze voorbereiding. In de introductie op de tentoonstelling wordt een koppeling gemaakt tussen Facebook en een groepsportret. Ook hier vindt een aansluiting plaats bij punt 2 van Domein A namelijk: 2. de leerling kan aangeven hoe zijn ervaring, interesses, kennis en opvattingen zich verhouden tot die van anderen, onder wie zijn medeleerlingen. DOMEIN B VERBREDEN 3. De kandidaat kan ervaringen met nieuwe kunstzinnige activiteiten die worden aangeboden in een levensechte, professionele context, beschouwen en waarderen. De leerlingen onderzoeken de zalen van de tentoonstelling door middel van een app en foto s met hedendaagse tendensen. In dit onderzoek bouwen zij aan een verzameling.

5 4. De kandidaat kan inhoud, vorm en betekenis van uitingen in tenminste drie (havo) of vier (vwo) kunstdisciplines vanuit een of meerdere van de volgende dimensies beschouwen: Feit en fictie Schoonheid en lelijkheid Autonoom en toegepast Ambachtelijk en industrieel Amusement en engagement Digitaal en analoog Traditie en innovatie Herkenning en vervreemding Lokaal en globaal Monodisciplinair, multidisciplinair, interdisciplinair De dimensies zijn discipline-overstijgende thema s van waaruit de totstandkoming en verschijningsvormen van kunst, de betekenissen die makers en publiek eraan geven en haar sociaal-maatschappelijke functies beschouwd, geanalyseerd en bediscussieerd kunnen worden. De leerlingen krijgen door middel van de app informatie over de totstandkoming van de groepsportretten en de betekenis die er in het verleden en heden aan is gegeven. De opdracht daagt de leerlingen uit om met elkaar in discussie te gaan en er zijn dan ook geen gesloten antwoorden mogelijk. DOMEIN C VERDIEPEN 5. De kandidaat kan, individueel en/of in een klein team van medeleerlingen een artistiek creatief proces of een aspect daarvan onderzoeken. 6. De kandidaat kan hierbij gebruik maken van: voor dit onderzoek of proces geschikte werkwijzen, in de vorm van praktische activiteiten en beschouwend onderzoek; de voor dit onderzoek vereiste creërende en analytische vaardigheden; diverse bronnen in verschillende media; zijn culturele omgeving. In de tentoonstelling overleggen de leerlingen met elkaar hun onderzoek met bijbehorende verzameling. Zij beschouwen de werken en analyseren deze maar ook de tijd waarin het werk tot stand is gekomen. 7. De havo- /vwo-kandidaat kan hierbij gebruik maken van de onder domein B opgedane kunsttheoretische en/of cultuurhistorische kennis. De vwo-kandidaat kan deze kennis kritisch analyseren en contextualiseren. 8. De kandidaat kan de verkregen inzichten documenteren en verantwoorden in een daartoe geëigende vorm, zoals een presentatie, tentoonstelling, verslag, debat, beeld, film, performance. Terug op school werken de leerlingen hun verzameling uit tot een product: een groepsportret van een netwerk dat de eeuwen overstijgt. De leerling kan daarbij de keuzes binnen zijn eigen werk becommentariëren en verantwoorden. DOMEIN D ONDERDELEN UIT DOMEIN D VINDEN OP SCHOOL PLAATS. 9. De kandidaat kan verbanden leggen tussen de in de domeinen A, B en C opgedane ervaringen en inzichten met betrekking tot kunstzinnige processen. 10. De kandidaat kan aangeven wat daarvan de betekenis is voor zijn (verdere) kunstzinnige en culturele ontwikkeling. 11. De kandidaat kan deze reflectie toelichten in een daarvoor geëigende vorm; te denken valt aan een gesprek, een film, een presentatie, een (digitaal) dossier of een combinatie van deze vormen.

6 BIJLAGE 3 Achtergrondinformatie over de tentoonstelling en het programma De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden maakt in de 17e eeuw een ongekende bloeiperiode door. Europa wordt één van de machtigste landen op het gebied van handel, wetenschap en kunsten. Holland heeft als rijkste gewest de meeste invloed in de Republiek. Vooral de steden zijn groot en machtig. Meer dan de helft van de bewoners woont in een stad. De bevolking neemt vrijwel overal snel toe, vooral door nieuwe bewoners van elders. In de steden gaat een grote groep rijke kooplieden en gefortuneerde ambachtslieden de dienst uitmaken. Terwijl in de rest van Europa de macht vooral in handen ligt van vorsten en kerkelijke bestuurders, wordt de Republiek bestuurd door burgers. De tentoonstelling Hollanders van de Gouden Eeuw geeft een gezicht aan deze invloedrijke mannen en vrouwen, vooral uit de stad Amsterdam. Door stad en land te besturen, handel te drijven, de verdediging van de stad op zich te nemen, het sociale vangnet in te richten en te besturen én door wetenschappelijke ontwikkelingen te stimuleren, dragen zij ertoe bij dat de Republiek een van de machtigste en welvarendste naties van Europa wordt. Niet voor niets noemen we de 17e eeuw de Gouden Eeuw. Bij het programma #goudeneeuw - Chatten met Hollanders uit de 17e eeuw, doorlopen de leerlingen twee opdrachten. De leerlingen onderzoeken een van de drie netwerken door middel van de groepsportretten in de Grote Zaal en de app. Dit doen zij aan de hand van een stelling. Zij verzamelen chats en maken foto s die ingezet worden als argumenten voor of tegen de stelling. Deze opdracht doen zij in tweetallen. Ook doen de leerlingen een onderzoek naar de overeenkomsten tussen de maatschappij van de 17e eeuw en de huidige maatschappij. Bij deze opdracht maken de leerlingen foto s van schilderijen. Deze foto s zetten de leerlingen ook in bij de verwerkingsopdracht in de klas.

PTA ckv VWO, Belgisch Park, cohort

PTA ckv VWO, Belgisch Park, cohort Domeinen CKV Het eindexamen ckv bestaat uit een schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A: Verkennen Domein B: Verbreden Domein C: Verdiepen Domein D: Verbinden Domein

Nadere informatie

PTA CKV vwo Belgisch Park cohort

PTA CKV vwo Belgisch Park cohort PTA CKV vwo Belgisch Park cohort 018-019-00 A. Schoolexamen CKV Het eindexamen bestaat uit het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A: Verkennen Domein B: Verbreden

Nadere informatie

PTA CKV havo Belgisch Park cohort

PTA CKV havo Belgisch Park cohort A. Schoolexamen CKV Het eindexamen bestaat uit het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A: Verkennen Domein B: Verbreden Domein C: Verdiepen Domein D: Verbinden Het

Nadere informatie

PTA ckv Havo, Belgisch Park, cohort

PTA ckv Havo, Belgisch Park, cohort Het eindexamen ckv bestaat uit een schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domeinen ckv Domein A: Verkennen Domein B: Verbreden Domein C: Verdiepen Domein D: Verbinden Domein

Nadere informatie

PTA CKV VWO, Belgisch Park, cohort

PTA CKV VWO, Belgisch Park, cohort A. Schoolexamen CKV Het eindexamen bestaat uit het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A: Verkennen Domein B: Verbreden Domein C: Verdiepen Domein D: Verbinden Het

Nadere informatie

Ook voor de basisschool zijn nieuwe er kerndoelen gemaakt die duidelijk aansluiten bij de kerndoelen van de onderbouw VO.

Ook voor de basisschool zijn nieuwe er kerndoelen gemaakt die duidelijk aansluiten bij de kerndoelen van de onderbouw VO. CKV kerndoelen en eindtermen Er zijn duidelijke doorlopende leerlijnen van het basisonderwijs naar de onderbouw en het onderbouw naar de bovenbouw. De betreffende, ook wettelijk verplichte kerndoelen en

Nadere informatie

Examenprogramma CKV havo en vwo. nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling

Examenprogramma CKV havo en vwo. nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Examenprogramma CKV havo en vwo nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Examenprogramma CKV havo en vwo Concept 17 juni 2014 Examenprogramma CKV havo en vwo Concept Versie 17 juni 2014 Het eindexamen

Nadere informatie

CKV EEN KWALITEITSIMPULS

CKV EEN KWALITEITSIMPULS CKV EEN KWALITEITSIMPULS M.T.A. van de Kamp MA, MSc ILO-UvA/ Expertisecentrum Kunsttheorie VOORGESCHIEDENIS Zowel de Raad voor Cultuur als de Verkenningscommissie Kunstvakken, hebben benadrukt dat het

Nadere informatie

4 VWO. Schooljaar VWO COHORT

4 VWO. Schooljaar VWO COHORT 4 VWO Programma van toetsing en afsluiting per vak Schooljaar 2018-2019 Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) Leeswijzer Leeswijzer bij het PTA Er zijn tussentijdse toetsen en toetsen die in de toetsweek

Nadere informatie

#GOUDENEEUW Chatten met Hollanders uit de 17e eeuw

#GOUDENEEUW Chatten met Hollanders uit de 17e eeuw ONDERZOEKSBLAD KUNST ALGEMEEN De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden maakt in de 17e eeuw een gigantische bloeiperiode door. Holland heeft als rijkste gewest de meeste invloed in de Republiek. Meer

Nadere informatie

PROGRAMMA. o Onderzoeksvragen en methoden. o Opdracht: vragen formuleren en onderzoek opzetten. o Klassikaal artistiek onderzoek doen

PROGRAMMA. o Onderzoeksvragen en methoden. o Opdracht: vragen formuleren en onderzoek opzetten. o Klassikaal artistiek onderzoek doen ONDERZOEK CKV PROGRAMMA o Onderzoeksvragen en methoden o Opdracht: vragen formuleren en onderzoek opzetten o Klassikaal artistiek onderzoek doen 20 min PROGRAMMA PROGRAMMA 20 min 25 min PROGRAMMA 20 min

Nadere informatie

#GOUDENEEUW Chatten met Hollanders uit de 17e eeuw

#GOUDENEEUW Chatten met Hollanders uit de 17e eeuw #GOUDENEEUW Chatten met Hollanders uit de 17e eeuw DOCENTENHANDLEIDING KUNST ALGEMEEN De tentoonstelling Hollanders van de Gouden Eeuw illustreert op welke manier burgers in Holland en Amsterdam collectief

Nadere informatie

DANS en de DIMENSIES. Workshop DANS binnen CKV Dag van Taal, Kunsten & Cultuur Vrijdag 20 januari 2017

DANS en de DIMENSIES. Workshop DANS binnen CKV Dag van Taal, Kunsten & Cultuur Vrijdag 20 januari 2017 Workshop DANS binnen CKV Dag van Taal, Kunsten & Cultuur Vrijdag 20 januari 2017 In deze workshop: Kennismaking en Verkenning De dimensies binnen het domein Verbreden De tools van een dansmaker/choreograaf

Nadere informatie

Toetsing en Afsluiting

Toetsing en Afsluiting Programma van Toetsing en Afsluiting Examen 2020 Afdeling vwo, leerjaar 4 PLANNING SCHOOLEXAMENS 2017-2018 DATUM VAK OMSCHRIJVING TIJD/MIN BIJZONDERHEDEN PERIODE 1 maatschappijleer schoolexamen 1 50 NOVEMBER

Nadere informatie

VERBINDEN & TRANSFORMEREN

VERBINDEN & TRANSFORMEREN VERBINDEN & TRANSFORMEREN DE VAKDIDACTIEK VAN DE CREATIVITEIT STUDIEDAG VOOR DOCENTEN KUNSTVAKKEN - SPOORZONE TILBURG - DO 13 OKTOBER 2016 WORKSHOPS 1 - DANS EN INTERCULTURALITEIT 2 - BEELDEN VAN 'WAAN'

Nadere informatie

Docentenhandleiding Buitenspel

Docentenhandleiding Buitenspel Docentenhandleiding Buitenspel Museumles bij de tentoonstelling De heksen van Bruegel (19 september 2015 t/m 31 januari 2016) Museum Catharijneconvent Utrecht Museum Catharijneconvent, 2015 Inleiding U

Nadere informatie

REPUBLIEK DER ZEVEN VERENIGDE NEDERLANDEN 1515-1648

REPUBLIEK DER ZEVEN VERENIGDE NEDERLANDEN 1515-1648 REPUBLIEK DER ZEVEN VERENIGDE NEDERLANDEN 1515-1648 DOCENTENHANDLEIDING BOVENBOUW HAVO/VWO EINDEXAMENRONDLEIDING Eindexamenrondleiding geschiedenis Amsterdam museum Korte informatie Onderwerp: Historische

Nadere informatie

primair onderwijs groep 4 en 8 samen Mijn verhaal van Brabant docentenhandleiding

primair onderwijs groep 4 en 8 samen Mijn verhaal van Brabant docentenhandleiding primair onderwijs groep 4 en 8 samen Mijn verhaal van Brabant docentenhandleiding Inhoud Een doorlopende leerlijn erfgoededucatie 3 Leerdoelen 6 Voorbereiding op het museumbezoek 7 De museumles Mijn verhaal

Nadere informatie

De DOELSTELLING van de kunstbv-opdrachten & De BEOORDELING:

De DOELSTELLING van de kunstbv-opdrachten & De BEOORDELING: beeldende vorming De DOELSTELLING van de -opdrachten & De BEOORDELING: Doelstellingen van de opdrachten. Leren: Thematisch + procesmatig te werken Bestuderen van het thema: met een open houding Verzamelen

Nadere informatie

Advies examenprogramma CKV havo/vwo. SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling

Advies examenprogramma CKV havo/vwo. SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Advies examenprogramma CKV havo/vwo SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Advies examenprogramma CKV havo/vwo December 2014 Verantwoording 2014 SLO (nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling),

Nadere informatie

REPUBLIEK DER ZEVEN VERENIGDE NEDERLANDEN

REPUBLIEK DER ZEVEN VERENIGDE NEDERLANDEN REPUBLIEK DER ZEVEN VERENIGDE NEDERLANDEN 1515-1648 DOCENTENHANDLEIDING BOVENBOUW HAVO/VWO EINDEXAMENPROGRAMMA Eindexamenprogramma geschiedenis Amsterdam museum Korte informatie Onderwerp: Historische

Nadere informatie

AANDACHT VOOR JOUW TALENT! INFO VOOR HET VWO EN HOOGBEGAAFDE LEERLINGEN

AANDACHT VOOR JOUW TALENT! INFO VOOR HET VWO EN HOOGBEGAAFDE LEERLINGEN AANDACHT VOOR JOUW TALENT! INFO VOOR HET VWO EN HOOGBEGAAFDE LEERLINGEN ATHENEUM EN GYMNASIUM OP HET RIJSWIJKS LYCEUM MET AANDACHT VOOR HOOGBEGAAFDE LEERLINGEN Onze school is een afspiegeling van de bevolking

Nadere informatie

PTA Kunst VWO Belgisch Park cohort

PTA Kunst VWO Belgisch Park cohort Examenprogramma Kunst Het eindexamen Kunst bestaat uit: een schoolexamen Kunst Beeldende Vormgeving en een centraal schriftelijk examen Kunst Algemeen. Domeinen Kunst Beeldende Vormgeving Domein A: Vaktheorie

Nadere informatie

Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8

Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8 Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8 1 Inhoud Voorbereidende les Afsluitende les Aanvullend materiaal bij deze lessen staat op de website: Introductiefilmpje PowerPoint presentatie Werkbladen 2 Voorbereidende

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma

Docentenhandleiding Educatieprogramma Docentenhandleiding Educatieprogramma Hoe, wat & waar Primair Onderwijs groep 3 t/m 6 Inhoud Het Dordrechts Museum..p.3 Algemene doelstelling programma...p.3 Aansluiting bij kerndoelen. p.3,4 Programma:Hoe,

Nadere informatie

Kunst en cultuur (PO-havo/vwo)

Kunst en cultuur (PO-havo/vwo) Kunst en cultuur (PO-havo/vwo) Sectoren kerndoelen primair onderwijs kerndoelen onderbouw havo/vwo onderbouw exameneenheden havo/vwo bovenbouw exameneenheden Vakkernen 1. Produceren en presenteren 54:

Nadere informatie

CKV Rubric Rembrandt College Veenendaal december 2007

CKV Rubric Rembrandt College Veenendaal december 2007 Rubric CKV op het Rembrandt College Veenendaal (in ontwikkeling) Domeinen in CKV: A. Culturele activiteiten B. Kennis van Kunst en Cultuur C. Praktische activiteiten D. Reflectie en Kunstdossier We kiezen

Nadere informatie

Sprekende Portretten

Sprekende Portretten Docentenhandleiding Sprekende Portretten Sprekende Portretten Jacob Cuyp, Michiel Pompe van Slingelandt, 1649 Primair Onderwijs Groep 4 t/m 8 Inhoud Het Dordrechts Museum...p. 3 Algemene doelstelling programma..

Nadere informatie

Media en Interculturaliteit Lessenserie Blij af!

Media en Interculturaliteit Lessenserie Blij af! Media en Interculturaliteit Lessenserie Blij af! Docentenhandleiding doelgroep duur 3 havo, 2 vwo 6 klokuren Inleiding In veel andere culturen dan de westerse, verandert het schoonheidsideaal niet zo snel.

Nadere informatie

Examenprogramma kunst (muziek) havo/vwo

Examenprogramma kunst (muziek) havo/vwo Examenprogramma kunst (muziek) havo/vwo Havo Het eindexamen Het eindexamen bestaat uit het centraal examen en het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit dat van het vak kunst (algemeen) en de volgende

Nadere informatie

EEN WERELD AAN TALENTEN! VWO/HB ONDERWIJS

EEN WERELD AAN TALENTEN! VWO/HB ONDERWIJS EEN WERELD AAN TALENTEN! VWO/HB ONDERWIJS Onze school is een afspiegeling van de bevolking in een grootstedelijk gebied en daar zijn we trots op. Wij gaan ervan uit dat we goed zijn dankzij onze verschillen.

Nadere informatie

Breda, bekijk. Leerkrachten Handleiding. stedelijkmuseumbreda.nl

Breda, bekijk. Leerkrachten Handleiding. stedelijkmuseumbreda.nl Breda, bekijk Leerkrachten Handleiding t stedelijkmuseumbreda.nl Inhoud Breda, bekijk t Leerdoelen Voorbereidende les: Digitale scheurkalender Museumbezoek Verwerkingsopdracht in de klas 3 4 5 7 8 Bijlage

Nadere informatie

Groep: AGL fase 1 Vak: Culturele oriëntatie en creatieve expressie

Groep: AGL fase 1 Vak: Culturele oriëntatie en creatieve expressie Basis Groep: AGL fase 1 Vak: Culturele oriëntatie en creatieve expressie Kerndoelen: Verwerking binnen de lessen van de andere leergebieden. ICT, digibord, creatieve materialen Culturele oriëntatie en

Nadere informatie

Gouden eeuw hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/61313

Gouden eeuw hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/61313 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 21 september 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/61313 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van

Nadere informatie

Bloei van de Republiek hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Bloei van de Republiek hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd 15 December 2016 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/61308 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken

Nadere informatie

Naam leerlingen. Groep BBL1 Mens & Maatschappij. Verdiepend arrangement. Basisarrange ment

Naam leerlingen. Groep BBL1 Mens & Maatschappij. Verdiepend arrangement. Basisarrange ment Groep BBL1 Mens & Maatschappij Leertijd; 3 keer per week 45 minuten werken aan de basisdoelen. - 3 keer per week 45 minuten basisdoelen toepassen in verdiepende contexten. Verdieping op de basisdoelen

Nadere informatie

Praktijkboek CKV Cultureel Zelfportret

Praktijkboek CKV Cultureel Zelfportret Praktijkboek CKV Cultureel Zelfportret Verkennen en verbinden Zelf verbeelden 10 invulbladen voor het cultureel zelfportret Overzicht Verkennen en Verbinden Beste CKV leerling, Met dit werkboek werk je

Nadere informatie

Praktijkboek CKV Cultureel Zelfportret

Praktijkboek CKV Cultureel Zelfportret Praktijkboek CKV Cultureel Zelfportret Verkennen en verbinden Zelf verbeelden 10 invulbladen voor het cultureel zelfportret Overzicht Verkennen en Verbinden Beste CKV leerling, Met dit werkboek werk je

Nadere informatie

Welkom in mijn Museum

Welkom in mijn Museum Docentenhandleiding Educatieprogramma Welkom in mijn Museum Primair Onderwijs groep 3 en 4 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3,4 Programma:

Nadere informatie

De leerlingen leggen hun ervaringen vast in een portfolio.

De leerlingen leggen hun ervaringen vast in een portfolio. Het leergebied Arts in de bovenbouw staat voor: Leerlingen ontwikkelen kennis en vaardigheden om de wereld van kunst en cultuur te verkennen, begrijpen en zelf een bijdrage te leveren. Creativiteit is

Nadere informatie

LANDSEXAMEN VWO

LANDSEXAMEN VWO LANDSEXAMEN VWO 2018-2019 Examenprogramma I&S/MAATSCHAPPIJLEER V.W.O. 1 Het eindexamen Het vak Individu en Samenleving/maatschappijleer (I&S/maatschappijleer) kent slechts het commissie-examen. Er is voor

Nadere informatie

CKV Festival 2012. CKV festival 2012

CKV Festival 2012. CKV festival 2012 C CKV Festival 2012 Het CKV Festival vindt in 2012 plaats op 23 en 30 oktober. Twee dagen gaan de Bredase leerlingen van het voortgezet onderwijs naar de culturele instellingen van Breda. De basis van

Nadere informatie

Examenprogramma kunst (algemeen) (voorheen ckv2)

Examenprogramma kunst (algemeen) (voorheen ckv2) Examenprogramma kunst (algemeen) (voorheen ckv2) Het eindexamen Het eindexamen bestaat uit het centraal examen en het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A Vaardigheden

Nadere informatie

Educatief programma Feiten & meningen

Educatief programma Feiten & meningen Educatief programma Feiten & meningen Handleiding voor docenten De tentoonstelling Zwart&Wit is een tentoonstelling die vragen oproept, meningen laat horen en feiten presenteert. Het educatief programma

Nadere informatie

1. Inleiding. Pagina 1

1. Inleiding. Pagina 1 Pagina 1 1. Inleiding Nederland is een van de weinige landen met een euthanasiewet. Alleen in België en Luxemburg is euthanasie net als bij ons in een wet geregeld. Veel mensen hebben een mening over euthanasie.

Nadere informatie

PTA Kunst VWO Belgisch Park cohort

PTA Kunst VWO Belgisch Park cohort Examenprogramma Kunst Het eindexamen Kunst bestaat uit: een schoolexamen Kunst Beeldende Vormgeving en een centraal schriftelijk examen Kunst Algemeen. Domeinen Kunst Beeldende Vormgeving Domein A: Vaktheorie

Nadere informatie

rijks museum Voorbereidende les bij de rondleiding Proef de Gouden Eeuw (NT2) 1/5

rijks museum Voorbereidende les bij de rondleiding Proef de Gouden Eeuw (NT2) 1/5 1/5 Deze voorbereidende les hoort bij het programma Proef de Gouden Eeuw, speciaal ontwikkeld voor NT2 niveau A1 t/m B2. Ter voorbereiding op het museumbezoek kunt u met deze les de cursisten op een actieve

Nadere informatie

Dit ben ik: selfies en portretten

Dit ben ik: selfies en portretten Docentenhandleiding Educatieprogramma Dit ben ik: selfies en portretten Primair Onderwijs groep 7 en 8 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3

Nadere informatie

Media & Privacy Lessenserie Gotcha!

Media & Privacy Lessenserie Gotcha! Media & Privacy Lessenserie Gotcha! Docentenhandleiding doelgroep duur 2 vmbo, 1 havo, 1 vwo 5-6 klokuren Inleiding In een klap beroemd: dat wensen veel jongeren! Of het nu komt door geweldige prestaties

Nadere informatie

Wijziging 3-9-2014: werkstuk inzenden vóór 1 april i.p.v. 1 mei! KLASSIEKE CULTURELE VORMING VWO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2015

Wijziging 3-9-2014: werkstuk inzenden vóór 1 april i.p.v. 1 mei! KLASSIEKE CULTURELE VORMING VWO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2015 Wijziging 3-9-2014: werkstuk inzenden vóór 1 april i.p.v. 1 mei! KLASSIEKE CULTURELE VORMING VWO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2015 juni 2014 De vakinformatie in dit document is vastgesteld door het College

Nadere informatie

Klassieke culturele vorming

Klassieke culturele vorming Klassieke culturele vorming Staatsexamen vwo Vakinformatie 2012 Inhoudsopgave Opzet van het examen... 3 Het examenprogramma... 3 Beschrijving eindtermen... 3 Het college-examen... 3 Eisen waaraan het verslag

Nadere informatie

DOCENTENHANDLEIDING! VOOR GROEP 6/7/8 VAN DE BASISSCHOOL

DOCENTENHANDLEIDING! VOOR GROEP 6/7/8 VAN DE BASISSCHOOL DOCENTENHANDLEIDING! VOOR GROEP 6/7/8 VAN DE BASISSCHOOL PRAKTISCHE INFORMATIE 1. Inleiding De meeste kinderen zijn wel bekend met feestdagen zoals Kerst of Sinterklaas. Maar weten uw leerlingen ook dat

Nadere informatie

Vmbo. Wat je als professional moet weten over kunst en cultuur in het vmbo.

Vmbo. Wat je als professional moet weten over kunst en cultuur in het vmbo. Vmbo Wat je als professional moet weten over kunst en cultuur in het vmbo. Kunst en cultuur onderbouw De onderbouw in het vmbo omvat de eerste twee leerjaren. Kunst en cultuur komen aan de orde in het

Nadere informatie

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Groep 5 Thema- overzicht Thema- overzicht Kijken is een kunst Groep 5 Museum De Buitenplaats Kern van het thema Mensen laten graag iets van zichzelf aan anderen

Nadere informatie

Dr. Henk Oosterling Erasmus Universiteit Rotterdam Rotterdam Vakmanstad ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten. Connected! De kracht van creativiteit

Dr. Henk Oosterling Erasmus Universiteit Rotterdam Rotterdam Vakmanstad ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten. Connected! De kracht van creativiteit Dr. Henk Oosterling Erasmus Universiteit Rotterdam Rotterdam Vakmanstad ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten Connected! De kracht van creativiteit 1. Kinderen van vandaag zijn de jongeren van morgen. 2. Een

Nadere informatie

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam Museum. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Museumles groep 7&8 Skyline Scheveningen. Panorama Mesdag

Docentenhandleiding. Museumles groep 7&8 Skyline Scheveningen. Panorama Mesdag Docentenhandleiding Museumles groep 7&8 Skyline Scheveningen Panorama Mesdag Pagina 1. Inleiding 3 2. Beschrijving museumles 4 3. Aansluiting bij het onderwijs 5 4. Voorbereiding & Lessuggesties 6 4.1

Nadere informatie

Sprekende Portretten

Sprekende Portretten Docentenhandleiding Educatieprogramma Sprekende Portretten Wouter van Riessen, zelfportret met luchtbel, aankoop 2000 Voortgezet Onderwijs Alle niveaus 1 Inhoud Het Dordrechts Museum.... p. 3 Algemene

Nadere informatie

Examenprogramma kunst (algemeen) havo/vwo

Examenprogramma kunst (algemeen) havo/vwo Examenprogramma kunst (algemeen) havo/vwo Het eindexamen Het eindexamen bestaat uit het centraal examen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A Vaardigheden Domein B Invalshoeken

Nadere informatie

WORKSHOP LEERLIJNEN. Dag van de Cultuureducatie: workshop leerlijnen

WORKSHOP LEERLIJNEN. Dag van de Cultuureducatie: workshop leerlijnen WORKSHOP LEERLIJNEN Welkom en inleiding Wat is een leerlijn? Voorbeelden en achtergronden van leerlijnen cultuuronderwijs Leerlijnen in Flevoland: KIDD en De Culturele Haven Hoe bouw je een leerlijn? WORKSHOP

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Jij als onderzoeker. Groep 4 t/m 8. mei 2017

Docentenhandleiding. Jij als onderzoeker. Groep 4 t/m 8. mei 2017 Docentenhandleiding Jij als onderzoeker Groep 4 t/m 8 1 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Jij als onderzoeker. In

Nadere informatie

Kunstproject Wereldverhalen voor het VMBO

Kunstproject Wereldverhalen voor het VMBO Kunstproject Wereldverhalen voor het VMBO BIJLAGE VI ONDERWIJSCURRICULUM INHOUD I II III NIVEAU, VAKKEN EN LEERDOELEN THEORETISCH KADER CULTUUR IN DE SPIEGEL AANSLUITING BIJ REGULIER ONDERWIJSCURRICULUM!

Nadere informatie

ARTISTIEK-CREATIEF ONDERZOEK BINNEN CKV - DOMEIN VERDIEPEN

ARTISTIEK-CREATIEF ONDERZOEK BINNEN CKV - DOMEIN VERDIEPEN ARTISTIEK-CREATIEF ONDERZOEK BINNEN CKV - DOMEIN VERDIEPEN De vier domeinen van CKV Verbinden (4) Verkennen (1) Verdiepen (3) Verbreden (2) Verdiepen Verbinden Verkennen Verdiepen Verbreden Op basis van

Nadere informatie

Media & het Lichaam Lessenserie 70 Years old, so what?!

Media & het Lichaam Lessenserie 70 Years old, so what?! Media & het Lichaam Lessenserie 70 Years old, so what?! Docentenhandleiding doelgroep duur 4 havo, vwo 6 klokuren Inleiding Ouderdom en schoonheid, hoe verhouden die twee zich? Als je jong bent, heb je

Nadere informatie

PROTESTANTS OF KATHOLIEK IN DE REPUBLIEK

PROTESTANTS OF KATHOLIEK IN DE REPUBLIEK PROTESTANTS OF KATHOLIEK IN DE REPUBLIEK DOCENTENHANDLEIDING BOVENBOUW HAVO/VWO COMBINATIERONDLEIDING GESCHIEDENIS Protestants of katholiek in de Republiek Museum Ons Lieve Heer op Solder & de Oude kerk

Nadere informatie

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht Drents Museum Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht Thema-overzicht Drents Museum Groep 3 Essentie van het thema Beeldcultuur kan omschreven worden als een maatschappelijke

Nadere informatie

Media & Interculturaliteit Lessenserie Ontdek je plekje

Media & Interculturaliteit Lessenserie Ontdek je plekje Media & Interculturaliteit Lessenserie Ontdek je plekje Docentenhandleiding doelgroep duur 2 vmbo,1 havo, 1 vwo 6 klokuren Inleiding Je culturele achtergrond bepaalt je hele leven. Uit welke cultuur je

Nadere informatie

Wat wil jij worden? Docentenhandleiding. Juni 2018 Spirit4you.

Wat wil jij worden? Docentenhandleiding. Juni 2018 Spirit4you. Wat wil jij worden? Docentenhandleiding Juni 2018 Spirit4you www.bekijkjetoekomstnu.nl Inhoudsopgave Deel 1 Algemene informatie Waarom deze opdrachtkaarten? Voor wie? Algemene lesdoelen Opbouw Taalniveau

Nadere informatie

Examenprograma filosofie havo/vwo

Examenprograma filosofie havo/vwo Examenprograma filosofie havo/vwo Havo Het eindexamen Het eindexamen bestaat uit het centraal examen en het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A Vaardigheden Domein

Nadere informatie

Je culturele vermogens, hoe werk je eraan?

Je culturele vermogens, hoe werk je eraan? Je culturele vermogens, hoe werk je eraan? kunst & maatschappij context biedt (bronnen voor) context aan legt verbanden culturele instelling of externe vakdocent leerkracht of docent tussen leerstof analyseren

Nadere informatie

KLASSIEKE CULTURELE VORMING VWO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2016 V15.7.0

KLASSIEKE CULTURELE VORMING VWO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2016 V15.7.0 KLASSIEKE CULTURELE VORMING VWO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2016 V15.7.0 De vakinformatie in dit document is vastgesteld door het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Het CvTE is verantwoordelijk voor

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 Inleiding In groep 7 of 8 komen leerlingen vaak voor de tweede keer met hun klas naar het van Abbemuseum. Bij het eerste bezoek, in groep 5 of 6, hebben ze

Nadere informatie

Cultuureducatie met Kwaliteit

Cultuureducatie met Kwaliteit ontwerp fourpack Cultuureducatie met Kwaliteit Onze ambities 1 2 3 Stappenplan Het kwadrant Drie domeinen 1 Intake 5 Scholingsactiviteiten VERBREDEN 2 Assessment 6 Meerjarenvisie In huis 3 Ambitiegesprek

Nadere informatie

Examenprogramma beeldende vorming

Examenprogramma beeldende vorming Examenprogramma beeldende vorming Informatiewijzer Preambule 1 Leeswijzer 2 beeldende vorming 3 1. Preambule De zes algemene onderwijsdoelen die voor alle vakken en sectoren in het vmbo gelden, zijn 1

Nadere informatie

Het is een wonder! Onderwijsprogramma over de Heilig Bloedprocessie van Boxtel groep 5-6 en groep 7-8 primair onderwijs.

Het is een wonder! Onderwijsprogramma over de Heilig Bloedprocessie van Boxtel groep 5-6 en groep 7-8 primair onderwijs. Het is een wonder! Onderwijsprogramma over de Heilig Bloedprocessie van Boxtel groep 5-6 en groep 7-8 primair onderwijs Beknopte versie 1 Inhoudsopgave Doelgroep... 2 Algemene leerdoelen...2 Opzet van

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6 Inleiding De museumles is onderdeel van een lessenreeks met receptieve, reflectieve en actieve onderdelen: - 2 voorbereidende lessen op school door eigen leerkracht

Nadere informatie

Educatieve programma s Voortgezet onderwijs 2015-2016

Educatieve programma s Voortgezet onderwijs 2015-2016 Educatieve programma s Voortgezet onderwijs 2015-2016 1 Beste docent, Kom met je klas naar het Joods Cultureel Kwartier. Maak kennis met het joodse leven, de geschiedenis en de traditie in het Joods Historisch

Nadere informatie

Mens en maatschappij (aardrijkskunde, economie, geschiedenis, godsdienst)

Mens en maatschappij (aardrijkskunde, economie, geschiedenis, godsdienst) Mens en maatschappij (aardrijkskunde, economie, geschiedenis, godsdienst) Kerndoelen 36. De leerling leert betekenisvolle vragen te stellen over maatschappelijke kwesties en verschijnselen, daarover een

Nadere informatie

GELOVEN IN DE WERELD LESBRIEF VOORTGEZET ONDERWIJS TOT ZIENS IN 0NS MUSEUM! GELOVEN IN DE WERELD PAG > 1

GELOVEN IN DE WERELD LESBRIEF VOORTGEZET ONDERWIJS TOT ZIENS IN 0NS MUSEUM! GELOVEN IN DE WERELD PAG > 1 PAG > 1 GELOVEN IN DE WERELD VOORTGEZET ONDERWIJS LESBRIEF WAAR GELOOF JIJ IN? Overal in de wereld geloven mensen. Ze geloven in goden, natuurkrachten, voorouders of geloven juist dat dit allemaal niet

Nadere informatie

Reactieformulier tussenproduct Curriculum.nu Kunst en Cultuur reactie conceptvisie

Reactieformulier tussenproduct Curriculum.nu Kunst en Cultuur reactie conceptvisie Reactieformulier tussenproduct Curriculum.nu Kunst en Cultuur reactie conceptvisie Negen ontwikkelteams, leraren en schoolleiders werken aan de actualisatie van het curriculum voor alle leerlingen in het

Nadere informatie

Kobe maakt een museum Docentenhandleiding Groep 1 t/m 3

Kobe maakt een museum Docentenhandleiding Groep 1 t/m 3 Kobe maakt een museum Docentenhandleiding Groep 1 t/m 3 1 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Kobe maakt een museum.

Nadere informatie

Huisje, boompje, beestje

Huisje, boompje, beestje Docentenhandleiding Educatieprogramma Huisje, boompje, beestje Primair Onderwijs groep 1 en 2 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3 Programma:

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Museumles groep 5&6 Het grootste schilderij van Nederland! Panorama Mesdag. Detail Panorama Mesdag Dorp Scheveningen

Docentenhandleiding. Museumles groep 5&6 Het grootste schilderij van Nederland! Panorama Mesdag. Detail Panorama Mesdag Dorp Scheveningen Docentenhandleiding Museumles groep 5&6 Het grootste schilderij van Nederland! Panorama Mesdag Detail Panorama Mesdag Dorp Scheveningen Pagina 1. Inleiding 3 2. Beschrijving museumles 4 3. Aansluiting

Nadere informatie

Wie ben jij & wie ben ik?

Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding Wie ben jij & wie ben ik? Groep 6 t/m 8 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Wie ben jij & wie

Nadere informatie

Discussie: Start de les door de volgende stelling op het bord te schrijven:

Discussie: Start de les door de volgende stelling op het bord te schrijven: Lesbrief 1 Introductie auteursrecht Voorbereiding Doelen: - De leerlingen worden zich bewust van het bestaan en het belang van auteursrecht en leren verschillende begrippen rondom auteursrecht kennen.

Nadere informatie

Kunst en cultuur (PO-vmbo)

Kunst en cultuur (PO-vmbo) Kunst en cultuur (PO-vmbo) kerndoelen primair onderwijs kerndoelen onderbouw vmbo bovenbouw exameneenheden 54: De leerlingen leren beelden, taal, muziek, spel en beweging te gebruiken om er gevoelens en

Nadere informatie

Heilig Schrift. Tanach Bijbel Koran Docentenhandleiding OMG!

Heilig Schrift. Tanach Bijbel Koran Docentenhandleiding OMG! 2 Museum Catharijneconvent, 2016 De tentoonstelling informeert u en uw leerlingen op een interactieve manier over de heilige geschriften van de drie monotheïstische wereldreligies. Ondanks onderlinge verschillen

Nadere informatie

Lesbrief voor het voortgezet onderwijs. voorstelling BROOS

Lesbrief voor het voortgezet onderwijs. voorstelling BROOS Lesbrief voor het voortgezet onderwijs voorstelling BROOS Het Rotterdamse dansgezelschap Conny Janssen Danst is in 1992 opgericht om een podium te creëren voor het werk van choreograaf Conny Janssen. Onder

Nadere informatie

Eindtermen. vorm duur ja/nee score NEDERLANDS S S S S S S S S S S M S K6 K7 K8 K3 K6 K7 K8 K3 K6 K7 K8/5 K3

Eindtermen. vorm duur ja/nee score NEDERLANDS S S S S S S S S S S M S K6 K7 K8 K3 K6 K7 K8 K3 K6 K7 K8/5 K3 NEDERLAND Leesvaardigheid - toetsen chrijfvaardigheid toetsen Fictie toets Taal en Woordenschat toets Leesvaardigheid - toetsen chrijfvaardigheid toetsen Fictie toets Taal en Woordenschat toets Leesvaardigheid

Nadere informatie

Jij als onderzoeker Docentenhandleiding Groep 4 t/m 8

Jij als onderzoeker Docentenhandleiding Groep 4 t/m 8 Docentenhandleiding Groep 4 t/m 8 1 Utrecht, 2016 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma. In deze docentenhandleiding

Nadere informatie

KUNSTDAG 4 de jaars. Praktijk Nee 1. Diverse workshops Theoretische opdracht 1

KUNSTDAG 4 de jaars. Praktijk Nee 1. Diverse workshops Theoretische opdracht 1 Leerweg: basis, kader en mavo Klas: 4 Vak: Culturele en Kunstzinnige Vorming (KV1) Het vak CKV (KV1) is een verplicht vak dat met voldoende (V) of goed (G) afgesloten moet worden om je diploma te halen.

Nadere informatie

Factsheet over het educatieve aanbod

Factsheet over het educatieve aanbod De tentoonstelling in het Solomon R. Guggenheim Museum in New York, in 2012 Photo: David Heald Factsheet over het educatieve aanbod De tentoonstelling in het Cobra Museum Het Cobra Museum brengt van 5

Nadere informatie

i Een minister is politiek verantwoordelijk voor een bepaald onderwerp in

i Een minister is politiek verantwoordelijk voor een bepaald onderwerp in Als ik minister ben, dan pak ik alles anders aan! De verkiezingen komen er weer aan en dat betekent dat er ook nieuwe ministers benoemd worden die het één en ander willen veranderen in Nederland. Wat zou

Nadere informatie

Wie ben jij? HANDLEIDING

Wie ben jij? HANDLEIDING HANDLEIDING Wie ben jij? Korte omschrijving lesactiviteit Iedereen legt vijf vingers op tafel. Om de beurt vertel je iets over jezelf, waarvan je denkt dat het uniek is. Als het inderdaad uniek is, dan

Nadere informatie

V A K C V a k d i d a c t i s c h o v e r l e g K u n s t g e s c h i e d e n i s / K u n s t a l g e m e e n e n C K V

V A K C V a k d i d a c t i s c h o v e r l e g K u n s t g e s c h i e d e n i s / K u n s t a l g e m e e n e n C K V V A K C V a k d i d a c t i s c h o v e r l e g K u n s t g e s c h i e d e n i s / K u n s t a l g e m e e n e n C K V REACTIE OP CONSULTATIEVRAGEN DOOR VAKC - ULO VAKDIDACTICI Vragen 1. Geef op een schaal

Nadere informatie

Docentenhandleiding educatief programma Body Art

Docentenhandleiding educatief programma Body Art Docentenhandleiding educatief programma Body Art Deze docentenhandleiding hoort bij het educatief programma voor het voortgezet onderwijs in de tentoonstelling Body Art, die tot en met 30 augustus 2015

Nadere informatie

Heilig Schrift. Tanach Bijbel Koran Docentenhandleiding OMG!

Heilig Schrift. Tanach Bijbel Koran Docentenhandleiding OMG! 2 Museum Catharijneconvent, 2016 De tentoonstelling informeert u en uw leerlingen op een interactieve manier over de heilige geschriften van de drie monotheïstische wereldreligies. Ondanks onderlinge verschillen

Nadere informatie

VAK: ECONOMIE OPLEIDING: VWO LEERJAAR: 5

VAK: ECONOMIE OPLEIDING: VWO LEERJAAR: 5 VAK: ECONOMIE PTA over meerdere jaren: Ja, nl leerjaar 6 Met het boek Pincode wordt de leerling voorbereid op het centraal examen. In leerjaar 4 hebben de leerlingen hoofdstuk 1 t/m 5 doorlopen. In het

Nadere informatie

vorm duur ja/nee score NEDERLANDS S S S S S S S S S S M S K6 K7 K8 K3 K6 K7 K8 K3 K6 K7 K8/5 K3

vorm duur ja/nee score NEDERLANDS S S S S S S S S S S M S K6 K7 K8 K3 K6 K7 K8 K3 K6 K7 K8/5 K3 NEDERLAND Leesvaardigheid - toetsen chrijfvaardigheid toetsen Fictie toets Taal en Woordenschat toets Leesvaardigheid - toetsen chrijfvaardigheid toetsen Fictie toets Taal en Woordenschat toets 3 Leesvaardigheid

Nadere informatie

PTA Kunst HAVO Belgisch Park cohort

PTA Kunst HAVO Belgisch Park cohort Examenprogramma Kunst Het eindexamen Kunst bestaat uit: een schoolexamen Kunst Beeldende Vormgeving en een centraal schriftelijk examen Kunst Algemeen. Domeinen Kunst Beeldende Vormgeving PTA Kunst HAVO

Nadere informatie