Factsheet over het educatieve aanbod

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Factsheet over het educatieve aanbod"

Transcriptie

1 De tentoonstelling in het Solomon R. Guggenheim Museum in New York, in 2012 Photo: David Heald Factsheet over het educatieve aanbod De tentoonstelling in het Cobra Museum Het Cobra Museum brengt van 5 april tot en met 31 augustus een belangwekkende tentoonstelling uit de basiscollectie van het Solomon R. Guggenheim Museum New York met internationale abstracte kunst uit de jaren vijftig. De tentoonstelling maakt talloze interessante verbindingen mogelijk met de cruciale jaren vijftig en leent zich daardoor uitstekend voor het curriculum van het voortgezet onderwijs. Er worden ruim 50 topstukken getoond die in de jaren vijftig door directeur James Johnson Sweeney voor het Guggenheim Museum zijn verzameld van internationale kunstenaars die in de jaren vijftig vernieuwend waren, waaronder: Jackson Pollock, Mark Rothko, Willem de Kooning, Pierre Soulages, Karel Appel, Louise Bourgeois, Georges Mathieu. In de tentoonstelling is werk van 45 verschillende kunstenaars te zien. Er zijn schilderijen, sculpturen en werken in gemengde techniek opgenomen; daarnaast wordt er documentair materiaal getoond. In de tentoonstelling zijn Nederlandstalige en Engelstalige toelichtende tentoonstellingsteksten opgenomen. Op werkniveau zijn er bijschriften. In de filmhoek draait een (in het Nederlands ondertitelde) film waarin de conservator van het Guggenheim Museum, Tracey Bashkoff, de tentoonstelling toelicht. In de leeshoek is een tijdlijn/chronologie opgenomen. In overleg met het museum kunnen voor groepen leerlingen op afspraak films worden vertoond. De selectie van films en de mogelijkheden worden via de site van het Cobra Museum nog nader bekend gemaakt.

2 Het museum organiseert lezingen en publieksactiviteiten. Er is een handout beschikbaar, met de plattegrond van de expositie en het programma met de publieksactiviteiten. Er is een Engelstalige catalogus. Meerzijdig educatief aanbod / vakoverstijgend / interactief Voorafgaande aan de ontwikkeling van het lesmateriaal hebben gesprekken plaatsgevonden met kunstdocenten waaruit bleek dat er vraag is naar aanbod voor Kunst Algemeen en Kunst Beeldend aansluitend op het examen. Daarnaast vroegen docenten om vakoverstijgend aanbod waardoor leerlingen de geboden informatie kunnen gebruiken voor een onderzoeksopdracht voor het profielwerkstuk. Er is behoefte aan bronnenmateriaal dat op verschillende manieren ingezet kan worden in de lessen. In het kader van CKV is er behoefte aan interactief aanbod dat ingezet kan worden bij thema s uit de verschillende CKV methodes. Het educatieve aanbod speelt hierop in. Actieve rol van leerlingen / eigenaarschap van leerproces Bij het omgaan met het materiaal hebben leerlingen een actieve rol, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen: onderzoek doen op het gebied van informatieverwerving en onderzoek op het gebied van kunst en werkmethodes van kunstenaars (technieken, materialen, toets van verf). Nieuw educatief format voor het voortgezet onderwijs Het Cobra Museum heeft deze gelegenheid aangegrepen voor de ontwikkeling van een nieuw educatief format dat elk jaar voor wisselende tentoonstellingen beschikbaar komt. Dit format bestaat uit een oriëntatie en onderzoeksfase met voorbereidende les(sen) op school (onderzoeksfase 1), een bezoek aan het Cobra Museum (onderzoeksfase 2), de uitwerking op school (fase 3) met uitwerking, presentatie, evaluatie. De thema s binnen het format hebben betrekking op de tentoonstelling, het examenonderzoek/profielwerkstuk (elk jaar en bij elke tentoonstelling opnieuw vast te stellen) en Kunst Algemeen, Kunst Beeldend en CKV. De thema s zijn onder meer Bij de tentoonstelling: De werken in de tentoonstelling, de kunstenaars, technieken; De in de tentoonstelling vertegenwoordigde kunststromingen; Het ontstaan van het Guggenheim Museum NY en de collectie; Het abstract expressionisme in Europa/Parijs en New York in de jaren veertig en vijftig; Ontwikkelingen in de avantgarde kunst in deze tijdsperiode; Aansluitend bij de examenonderwerpen 2014/2015 voor Kunst Algemeen, Geschiedenis en Economie (waarbij ook de relatie met kunst gelegd moet worden):

3 Moderne kunst: Cultuur van het moderne in de eerste helft van de 20 ste eeuw; Moderne kunst: Massacultuur in de tweede helft van de 20 ste eeuw; Geschiedenis: De Verenigde Staten en hun federale overheid ; het buitenlands beleid van de VS (Amerikaanse expansie); Geschiedenis: De Koude Oorlog ; Economie: Welvaart en groei; Economie: Goede Tijden Slechte tijden; Thema s die aansluiten bij het examenonderzoek en het profielwerkstuk: De rol van het Guggenheim Museum in de naoorlogse periode en de huidige periode (het Guggenheim als mondiale artistieke ontwikkelingshulp); Overeenkomsten in de relatie tussen Amerika en Europa in de naoorlogse periode en de huidige periode; Zicht op breekpunten in de kunstwereld: vergelijking van Cobra met de vernieuwende kunstenaars in de jaren vijftig; De onderdelen van het educatieve aanbod Breed samengestelde bronnenbank Het Cobra Museum biedt een uitgebreide bronnenbank aan in de vorm van een digitale map met een verscheidenheid aan materiaal waaruit docenten Kunst Beeldend en Kunst Algemeen, Maatschappij en Geschiedenis, Nederlands en Economie voor hun lessen zelf kunnen putten in relatie tot hun leerdoelen. Docenten bepalen vooraf zelf voor leerlingen de onderzoeksopdracht. De leerlingen werken met dezelfde bronnenbank en onderzoeken de bronnen op school en in het museum. In de bronnenbank is voor de 3 fases van het format veel informatie verzameld in relatie tot de verschillende thema s en de bezoekopdrachten, in de vorm van documenten, links naar sites en naar films. Er wordt naar materiaal verwezen en er worden suggesties gedaan. De informatie in de bronnenbank is deels in het Nederlands en in het Engels.

4 De bronnenbank is tegen betaling van 25 euro beschikbaar. Er wordt een instructie verstrekt met per school een unieke inlogcode die toegang geeft tot de ftp server van het museum. Daarvan kan het digitale file direct gedownload worden. Voor het museumbezoek zijn 3 opdrachten ontwikkeld De docent kiest vooraf uit de opdrachten, waarbij hij rekening houdt met de onderzoeksvraag uit de oriëntatiefase. De instructies/kijkwijzers voor de opdrachten worden vooraf, via de bronnenbank, beschikbaar gesteld. De voorbereiding/het onderzoek gebeurt op school en in het museum. De begeleiding van de drie opdrachten gebeurt door de docent(en). Het bezoek aan het museum bestaat uit de bezichtiging van de tentoonstelling en het werken aan een of meerdere opdrachten. Elke opdracht duurt max. 1,5 uur. In samenspraak met het museum wordt bekeken wat een haalbare invulling van het bezoek is; hoeveel en welke opdrachten tijdens het bezoek kunnen worden gedaan. Bij de planning wegen mee: de omvang van de groep(en) leerlingen, de logistiek en de beschikbare ruimten en middelen in het museum. Opdracht 1 De Masterclass met de interview workshop De leerlingen krijgen tijdens het museumbezoek een masterclass, bestaande uit een lezing/les door een kunstkenner. Na afloop van de masterclass vindt als verwerking een interviewopdracht plaats. De leerlingen bereiden zich met de opgedane kennis onder begeleiding van de eigen docent voor op een kernachtig interview met de kunstkenner: de gever van de masterclass dan wel met de conservator van de tentoonstelling. Het interview heeft betrekking op het vooronderzoek/met de vraagstelling op school, de inhoud van de tentoonstelling en de inhoud van de masterclass. Het interview wordt gebruikt voor de uitwerking op school. Opdracht 2 Workshop De rondleider ben ik Na de voorbereiding op school gaan de leerlingen verder met hun onderzoek in het museum bij de kunstwerken. Er worden voor de voorbereiding instructies/kijkwijzers verstrekt bij een twaalftal kunstwerken. De leerlingen werken met een stappenplan om hun rondleiding of hun presentatie bij een (gekozen) werk voor te bereiden. Daarna geven ze elk de rondleiding of presentatie bij een werk aan medeleerlingen en de eigen docent. Tegen betaling kan voor dit onderdeel een museumdocent (kunstkenner) van het museum aanwezig zijn, die nog (meer) achtergrondinformatie geeft bij de werken. Opdracht 3 Workshop Werken zoals de kunstenaar Tijdens de tentoonstelling is in het museum een speciaal atelier ingericht, het Abstracte Kunst Lab. In het lab wordt creatief onderzoek gedaan naar abstracte kunst, waarbij de werken van de beroemde abstracte kunstenaars de inspiratiebron zijn.

5 Deze opdracht/workshop vindt plaats in het Abstracte Kunst Lab en wordt begeleid door de eigen docent met de aangeboden materialen. Tegen betaling kan voor de begeleiding nog een workshopdocent van het museum worden ingezet. Na het voorafgaande onderzoek naar werkwijzen van kunstenaars en de bestudering van meerdere kunstwerken (met de informatie en links in de bronnenbank), kiest de leerling het kunstwerk waardoor hij of zij zich wil laten inspireren bij een opdracht. De mogelijkheden van de materialen worden in het museum besproken. De leerling werkt zelfstandig; de docent geeft ondersteunend commentaar. De werken worden als resultaat van de onderzoeksfases op school tentoongesteld. Foto Hans Namuth. De dripping techniek van Jackson Pollock Een gedeelte van het Abstracte Kunst Lab is ingericht voor het schilderen volgens de dripping techniek van Jackson Pollock. Hoe de kunstenaar precies tewerk ging is te zien in de film van Hans Namuth Jackson Pollock 51, 1951, duur ca. 10 min. (link aanwezig in de bronnenbank). De film kan vooraf in het Lab worden getoond. Een aantal leerlingen kan tijdens de workshop met de dripping techniek aan de slag. LF/30/01/14

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW MASSACULTUUR. H5 CKV-profiel Cobra en Karel Appel Moderne Amerikanen in musea

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW MASSACULTUUR. H5 CKV-profiel Cobra en Karel Appel Moderne Amerikanen in musea ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW MASSACULTUUR H5 CKV-profiel Cobra en Karel Appel Moderne Amerikanen in musea Tijdsbeeld tweede helft 20ste eeuw Vrijheid na WOII-Europa ligt in puin.. Koude oorlog: angst

Nadere informatie

abstract expressionisme America CoBrA Denemarken België - Nederland

abstract expressionisme America CoBrA Denemarken België - Nederland abstract expressionisme America 1946 1960 1948 CoBrA Denemarken België - Nederland abstract expressionisme Amerikaanse moderne schilderstroming binnen de abstracte kunst van de 20e eeuw. De stroming domineerde

Nadere informatie

STAD EN TAAL ONTMOET KUNST HANDLEIDING VOOR DE DOCENT

STAD EN TAAL ONTMOET KUNST HANDLEIDING VOOR DE DOCENT STAD EN TAAL ONTMOET KUNST HANDLEIDING VOOR DE DOCENT 1 Voorwoord Het programma Ontmoet kunst van het Stedelijk Museum is onderdeel van Stad en Taal. Binnen Stad en Taal hebben verschillende musea met

Nadere informatie

Docentenhandleiding Buitenspel

Docentenhandleiding Buitenspel Docentenhandleiding Buitenspel Museumles bij de tentoonstelling De heksen van Bruegel (19 september 2015 t/m 31 januari 2016) Museum Catharijneconvent Utrecht Museum Catharijneconvent, 2015 Inleiding U

Nadere informatie

Kunst van formaat - De collectie XL vanaf de jaren vijftig

Kunst van formaat - De collectie XL vanaf de jaren vijftig Kunst van formaat - De collectie XL vanaf de jaren vijftig Gastconservator Carel Blotkamp selecteert de allergrootste werken uit de collectie Van 10 februari tot en met 29 april 2018 worden in Museum Boijmans

Nadere informatie

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam Museum. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het

Nadere informatie

STAD EN TAAL ONTMOET KUNST

STAD EN TAAL ONTMOET KUNST STAD EN TAAL ONTMOET KUNST OPTIONELE OPDRACHTEN EN HUISWERKOPDRACHTEN 1 WAT WILT U? (voorbereiding op het bezoek) A. Wat wilt u graag in het Stedelijk Museum zien? (welke soort kunst, welke kunstenaar,

Nadere informatie

AAN DE SLAG IN JE KLAS MET HEDENDAAGSE KUNST DE KUNSTWERKEN VAN MAARTJE KORSTANJE

AAN DE SLAG IN JE KLAS MET HEDENDAAGSE KUNST DE KUNSTWERKEN VAN MAARTJE KORSTANJE AAN DE SLAG IN JE KLAS MET HEDENDAAGSE KUNST DE KUNSTWERKEN VAN MAARTJE KORSTANJE De onderste helft van het coverbeeld is een kunstwerk van Maartje Korstanje. De bovenste helft van het coverbeeld is gemaakt

Nadere informatie

Kunsteducatie projecten voortgezet onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie

Kunsteducatie projecten voortgezet onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie Kunsteducatie projecten voortgezet onderwijs Utrecht Een stevige basis voor cultuurparticipatie Inhoudsopgave Voorwoord 5 1 Schoolabonnement 7 2 Kunstprojecten voor alle klassen 9 3 Kunstproject voor VMBO

Nadere informatie

Bijlage CULTUURTRAJECT MEESTERVERVALSERS. TIPS & TRUCS TER Voorbereiding

Bijlage CULTUURTRAJECT MEESTERVERVALSERS. TIPS & TRUCS TER Voorbereiding Bijlage CULTUURTRAJECT MEESTERVERVALSERS TIPS & TRUCS TER Voorbereiding 2017-2018 skvr.nl/onderwijs inhoud 1. Tips & Trucs Ter voorbereiding VAN HET Project 3 1.1 Kennismaken met de collectie van Boijmans

Nadere informatie

Het Amsterdam Museum gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen.

Het Amsterdam Museum gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen. 2 INTRODUCTIE Het programma is gemaakt door het. Het gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen. Een schilderij is gemaakt door een schilder. In het museum zijn ook voorwerpen te zien. Het

Nadere informatie

Werkboek voor de leerling

Werkboek voor de leerling Werkboek voor de leerling Kunst met engagement 2115 Niveau: 5HAVO, tweede fase Examenopdracht: Praktijkopdracht wat met theorie is verbonden ( Oude Stijl ) Activiteiten: Zowel buiten als binnenschools

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Ik bied. Voortgezet Onderwijs Alle niveaus

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Ik bied. Voortgezet Onderwijs Alle niveaus Docentenhandleiding Educatieprogramma Ik bied Voortgezet Onderwijs Alle niveaus 1 Inhoud Het Dordrechts Museum p. 3 Algemene doelstelling programma p. 3 Aansluiting bij kerndoelen p. 3-4 Programma Ik Bied.

Nadere informatie

CKV Programma. Programma 2015 voor de thuisblijvers van de meerdaagse reis.

CKV Programma. Programma 2015 voor de thuisblijvers van de meerdaagse reis. CKV Programma Programma 2015 voor de thuisblijvers van de meerdaagse reis. Dit is het boekje voor de thuisblijvers van 23 t/m 27 november 2015. Het vwo zal maandag 23 november 2015 beginnen met het programma,

Nadere informatie

Welkom in mijn Museum

Welkom in mijn Museum Docentenhandleiding Educatieprogramma Welkom in mijn Museum Primair Onderwijs groep 3 en 4 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3,4 Programma:

Nadere informatie

Educatief aanbod 2015-2016 Kasteel het Nijenhuis Basisonderwijs

Educatief aanbod 2015-2016 Kasteel het Nijenhuis Basisonderwijs Educatief aanbod 2015-2016 Kasteel het Nijenhuis Basisonderwijs Museum de Fundatie Sinds juni 2005 vormt het Paleis aan de Blijmarkt in Zwolle met Kasteel het Nijenhuis in Heino samen Museum de Fundatie.

Nadere informatie

Beste leerkracht van groep 6,

Beste leerkracht van groep 6, Beste leerkracht van groep 6, Binnenkort brengt u met uw klas, in het kader van Cultuurmenu, een bezoek aan museum Beelden aan Zee. Om uw bezoek aan het museum zo goed mogelijk te kunnen voorbereiden sturen

Nadere informatie

Kunsteducatie projecten voortgezet onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie

Kunsteducatie projecten voortgezet onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie Kunsteducatie projecten voortgezet onderwijs Utrecht Een stevige basis voor cultuurparticipatie Inhoudsopgave Voorwoord 5 1 Schoolabonnement 7 2 Kunstprojecten voor VMBO/HAVO/VWO 9 2.1 Kies je Kunst 9

Nadere informatie

EMOTIE IN KUNST EMOTIE IN KUNST KIJKEN, VOELEN KIJKEN VOELEN SAMENWERKEN WETEN NADENKEN

EMOTIE IN KUNST EMOTIE IN KUNST KIJKEN, VOELEN KIJKEN VOELEN SAMENWERKEN WETEN NADENKEN Een opdracht voor groep 7 of 8 gericht op het begrijpen van emoties in kunst. Leerlingen leggen een link tussen emoties en kunst, door emotionele beelden uit een animatiefilm te vergelijken met emoties

Nadere informatie

primair onderwijs groep 5 t/m 8 Speciaal ontwikkeld voor de Boxtelse scholen Kunst kijken & Kunst maken

primair onderwijs groep 5 t/m 8 Speciaal ontwikkeld voor de Boxtelse scholen Kunst kijken & Kunst maken primair onderwijs groep 5 t/m 8 Speciaal ontwikkeld voor de Boxtelse scholen Kunst kijken & Kunst maken 1 Inhoud Welkom... 3 Kijken, doen en tonen... 4 Museumles: Kunst kijken en Kunst maken... 5 Voorbereiding

Nadere informatie

Sprekende Portretten

Sprekende Portretten Docentenhandleiding Sprekende Portretten Sprekende Portretten Jacob Cuyp, Michiel Pompe van Slingelandt, 1649 Primair Onderwijs Groep 4 t/m 8 Inhoud Het Dordrechts Museum...p. 3 Algemene doelstelling programma..

Nadere informatie

Projectinformatie. Onverwachte ontmoetingen. Groep 7-8 Beeldend keuzeproject Primair Onderwijs

Projectinformatie. Onverwachte ontmoetingen. Groep 7-8 Beeldend keuzeproject Primair Onderwijs Projectinformatie Onverwachte ontmoetingen Groep 7-8 Beeldend keuzeproject Primair Onderwijs BESTE LEERKRACHT Graag informeren wij u over het project Onverwachte ontmoetingen waaraan uw school binnenkort

Nadere informatie

PTA CKV havo Belgisch Park cohort

PTA CKV havo Belgisch Park cohort A. Schoolexamen CKV Het eindexamen bestaat uit het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A: Verkennen Domein B: Verbreden Domein C: Verdiepen Domein D: Verbinden Het

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma

Docentenhandleiding Educatieprogramma Docentenhandleiding Educatieprogramma Hoe, wat & waar Primair Onderwijs groep 3 t/m 6 Inhoud Het Dordrechts Museum..p.3 Algemene doelstelling programma...p.3 Aansluiting bij kerndoelen. p.3,4 Programma:Hoe,

Nadere informatie

Erfgoed- en cultuureducatie 2015 2016 Stadsmuseum Zoetermeer

Erfgoed- en cultuureducatie 2015 2016 Stadsmuseum Zoetermeer Erfgoed- en cultuureducatie 2015 2016 Stadsmuseum Zoetermeer WIE ERGENS NAAR TOE WIL, MOET WETEN (ONTDEKKEN) WAAR HIJ VANDAAN KOMT Erfgoededucatie is omgevingsonderwijs: het leren in, van omgeving tot

Nadere informatie

Bonnefantenmuseum Maastricht +31 (0)43 3290190

Bonnefantenmuseum Maastricht +31 (0)43 3290190 Bonnefantenmuseum Maastricht +31 (0)43 3290190 Betreft voorbereidende les bij het programma Being Baldessari Geachte docent, Ter voorbereiding op de museumles Being Baldessari stuur ik u een map met daarin

Nadere informatie

Een kunsteducatieve draaischijf

Een kunsteducatieve draaischijf Een kunsteducatieve draaischijf - Hoger Secundair Basis Kleuter Buitengewoon Onderwijs Leerkrachten Volwassenen - Pedagogische Studie dagen -... alle groepen die willen proeven van kunst. 2016-2017 mu-zee-um

Nadere informatie

Educatie aanbod Biënnale Gelderland 16

Educatie aanbod Biënnale Gelderland 16 Educatie aanbod Biënnale Gelderland 16 Beste docent, Bij deze brengen wij u graag op de hoogte van ons educatieve aanbod voor scholen tijdens Biënnale Gelderland 2016. De Biënnale Gelderland wordt afwisselend

Nadere informatie

Kunst in de 20 e eeuw

Kunst in de 20 e eeuw Kunst in de 20 e eeuw De onderwerpen: Kubisme 1907-1914 een ander gezichtspunt Surrealisme 1924-1945 leven in een droom Abstract Expressionisme 1943-1970 het grote gebaar Minimalisme 1960-1975 zonder titel

Nadere informatie

De leerlingen leggen hun ervaringen vast in een portfolio.

De leerlingen leggen hun ervaringen vast in een portfolio. Het leergebied Arts in de bovenbouw staat voor: Leerlingen ontwikkelen kennis en vaardigheden om de wereld van kunst en cultuur te verkennen, begrijpen en zelf een bijdrage te leveren. Creativiteit is

Nadere informatie

PTA ckv VWO, Belgisch Park, cohort

PTA ckv VWO, Belgisch Park, cohort Domeinen CKV Het eindexamen ckv bestaat uit een schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A: Verkennen Domein B: Verbreden Domein C: Verdiepen Domein D: Verbinden Domein

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Schilderspraktijken

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Schilderspraktijken Docentenhandleiding Educatieprogramma Schilderspraktijken Ary Scheffer aan het werk in het grote atelier bij zijn woonhuis te Parijs Lamme, Ary Johannes 1851 Voortgezet Onderwijs Alle niveaus 1 Inhoud

Nadere informatie

Praktijkboek CKV onderzoek

Praktijkboek CKV onderzoek Praktijkboek CKV onderzoek Actief onderzoekend Nieuwsgierig naar kunst Praktijkboek CKV onderzoek, edumap.nl 1 Voorblad Inhoudsopgave, totaal pagina s inclusief 1 invulschema s Stappenplan voor CKV onderzoek

Nadere informatie

PTA CKV vwo Belgisch Park cohort

PTA CKV vwo Belgisch Park cohort PTA CKV vwo Belgisch Park cohort 018-019-00 A. Schoolexamen CKV Het eindexamen bestaat uit het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A: Verkennen Domein B: Verbreden

Nadere informatie

PTA Kunst HAVO Belgisch Park cohort

PTA Kunst HAVO Belgisch Park cohort Het eindexamen Kunst bestaat uit een schoolexamen Kunst Beeldende Vormgeving en een centraal examen. Schoolexamen kunst beeldende vormgeving vierde leerjaar (014-015) 1 SE 1 Kunsthistorisch Overzicht Beeldende

Nadere informatie

AANBOD Kunsteducatie Basisonderwijs 2017/2018

AANBOD Kunsteducatie Basisonderwijs 2017/2018 AANBOD Kunsteducatie Basisonderwijs 2017/2018 Inhoud INLEIDING 3 ONDERBOUW 4 5 MIDDENBOUW 6 7 BOVENBOUW 8 9 CONTACT 10 Wie ben ik In 2003 voltooide ik de opleiding pabo. Na twee jaar op verschillende scholen

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Jij als onderzoeker. Groep 4 t/m 8. mei 2017

Docentenhandleiding. Jij als onderzoeker. Groep 4 t/m 8. mei 2017 Docentenhandleiding Jij als onderzoeker Groep 4 t/m 8 1 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Jij als onderzoeker. In

Nadere informatie

PTA CKV VWO, Belgisch Park, cohort

PTA CKV VWO, Belgisch Park, cohort A. Schoolexamen CKV Het eindexamen bestaat uit het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A: Verkennen Domein B: Verbreden Domein C: Verdiepen Domein D: Verbinden Het

Nadere informatie

PRIMAIR ONDERWIJS

PRIMAIR ONDERWIJS PRIMAIR ONDERWIJS STEDELIJK MUSEUM ALKMAAR Stedelijk Museum Alkmaar is hét geheugen van de stad Alkmaar en een vertrekpunt voor iedereen die de geschiedenis en kunst van Alkmaar en omgeving wil beleven

Nadere informatie

UTRECHT AAN ZEE: Hoe houd jij droge voeten? Docentenhandleiding

UTRECHT AAN ZEE: Hoe houd jij droge voeten? Docentenhandleiding UTRECHT AAN ZEE: Hoe houd jij droge voeten? Docentenhandleiding DOCENTENHANDLEIDING UTRECHT AAN ZEE: HOE HOUD JIJ DROGE VOETEN? 2 April 2011 Utrecht aan Zee: hoe houd jij droge voeten? is ontwikkeld door

Nadere informatie

Lesinhoud in schema Voorbereidingsles (30 minuten) Tijd Activiteit leerling Activiteit docent Hulpmiddelen Opmerkingen 5 min.

Lesinhoud in schema Voorbereidingsles (30 minuten) Tijd Activiteit leerling Activiteit docent Hulpmiddelen Opmerkingen 5 min. Lesinhoud in schema Voorbereidingsles (0 minuten) 1 Luistert en stelt eventueel vragen Luistert en stelt eventueel vragen Vult individueel online vragenlijst in en print van resultaat en interviewformulier

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Openbaar Vervoer Museum Doetinchem

Docentenhandleiding. Openbaar Vervoer Museum Doetinchem Docentenhandleiding Openbaar Vervoer Museum Doetinchem versie 1.0 6 februari 2007 Inhoud docentenhandleiding 1. Inleiding 2. Doelen en subdoelen 3. De rol van de docent in het museum 4. De doelgroepen

Nadere informatie

Vooraf Voorafgaand aan deze museumles hebben de leerlingen de KunstKabinetles 4.8 Kunst uit mijn kamer klassikaal gekregen en uitgevoerd.

Vooraf Voorafgaand aan deze museumles hebben de leerlingen de KunstKabinetles 4.8 Kunst uit mijn kamer klassikaal gekregen en uitgevoerd. Verzamelingen Groep 4 Leerkrachtenblad Vooraf Voorafgaand aan deze museum hebben de leerlingen de KunstKabinet 4.8 Kunst uit mijn kamer klassikaal gekregen en uitgevoerd. Leerlingen hebben geleerd over

Nadere informatie

Een kunsteducatieve draaischijf -

Een kunsteducatieve draaischijf - Een kunsteducatieve draaischijf - Hoger Secundair Basis Kleuter Buitengewoon Onderwijs Leerkrachten Volwassenen - Pedagogische Studie dagen -... alle groepen die willen proeven van kunst. 2017-2018 mu-zee-um

Nadere informatie

#GOUDENEEUW Chatten met Hollanders uit de 17e eeuw

#GOUDENEEUW Chatten met Hollanders uit de 17e eeuw #GOUDENEEUW Chatten met Hollanders uit de 17e eeuw DOCENTENHANDLEIDING CKV De tentoonstelling Hollanders van de Gouden Eeuw in de Hermitage illustreert op welke manier burgers in Holland en Amsterdam collectief

Nadere informatie

Heilig Schrift. Tanach Bijbel Koran Docentenhandleiding OMG!

Heilig Schrift. Tanach Bijbel Koran Docentenhandleiding OMG! 2 Museum Catharijneconvent, 2016 De tentoonstelling informeert u en uw leerlingen op een interactieve manier over de heilige geschriften van de drie monotheïstische wereldreligies. Ondanks onderlinge verschillen

Nadere informatie

Praktijkboek CKV onderzoek

Praktijkboek CKV onderzoek Praktijkboek CKV onderzoek Actief onderzoekend Nieuwsgierig naar kunst Inhoud 10 stappen voor de onderzoeksopdracht Overzichtsschema CKV onderzoek Wat ga ik onderzoeken? Invulblad 1 onderwerp en vraag,

Nadere informatie

Projectinformatie MAAK MEE: S.H.O.E.S. Groep 7-8 Maak Mee Primair Onderwijs

Projectinformatie MAAK MEE: S.H.O.E.S. Groep 7-8 Maak Mee Primair Onderwijs Projectinformatie MAAK MEE: S.H.O.E.S. Groep 7-8 Maak Mee Primair Onderwijs BESTE LEERKRACHT Graag informeren wij u over het project Maak Mee waaraan uw school binnenkort mee doet. In dit document vindt

Nadere informatie

Architectuur: Zien, beleven en doen.

Architectuur: Zien, beleven en doen. Architectuur: Zien, beleven en doen. Uniek architectuurproject op school: Mijn school, mijn buurt, mijn huis Uniek project voor het primair onderwijs o.l.v. Juliette Verhofstad (kunsthistoricus) en Claire

Nadere informatie

EEN BONTE VERZAMELING

EEN BONTE VERZAMELING EEN BONTE VERZAMELING De Collectie Almere; Laatste aanwinsten 2001 2007 Lesbrief met lessuggesties voor creatieve verwerking van bezoek aan de tentoonstelling Tweeëentwintigduizendvijfhonderd. De Collectie

Nadere informatie

Rembrandt vanaf 9 september te zien in Museum Boijmans Van Beuningen. Virtuositeit en verbeeldingskracht: Rembrandt-etsen uit eigen collectie

Rembrandt vanaf 9 september te zien in Museum Boijmans Van Beuningen. Virtuositeit en verbeeldingskracht: Rembrandt-etsen uit eigen collectie Rembrandt vanaf 9 september te zien in Museum Boijmans Van Beuningen Virtuositeit en verbeeldingskracht: Rembrandt-etsen uit eigen collectie 07 SEPTEMBER 2017 SAMENVATTING Museum Boijmans Van Beuningen

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Schilderspraktijken. Ary Lamme, Ary Scheffer aan het werk in het atelier, 1851. Primair Onderwijs groep 7 en 8

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Schilderspraktijken. Ary Lamme, Ary Scheffer aan het werk in het atelier, 1851. Primair Onderwijs groep 7 en 8 Docentenhandleiding Educatieprogramma Schilderspraktijken Ary Lamme, Ary Scheffer aan het werk in het atelier, 1851 Primair Onderwijs groep 7 en 8 Inhoud Het Dordrechts Museum...p. 3 Algemene doelstelling

Nadere informatie

Sprekende Portretten

Sprekende Portretten Docentenhandleiding Educatieprogramma Sprekende Portretten Wouter van Riessen, zelfportret met luchtbel, aankoop 2000 Voortgezet Onderwijs Alle niveaus 1 Inhoud Het Dordrechts Museum.... p. 3 Algemene

Nadere informatie

ANGRY. De verbeelding van de radicaal. Informatie over de educatieve modules bij een fotografie en nieuwe media project over radicaliserende jongeren.

ANGRY. De verbeelding van de radicaal. Informatie over de educatieve modules bij een fotografie en nieuwe media project over radicaliserende jongeren. ANGRY De verbeelding van de radicaal Informatie over de educatieve modules bij een fotografie en nieuwe media project over radicaliserende jongeren. Jasper Groen, Jeffrey, 2008 Paradox, het Nederlands

Nadere informatie

Museum De Hermitage in Amsterdam

Museum De Hermitage in Amsterdam Museum De Hermitage in Amsterdam Beschrijving van het arrangement voor talentontwikkeling Onder de naam De Hermitage voor Kinderen besteedt het museum sinds tien jaar veel aandacht aan educatie en talentontwikkeling

Nadere informatie

Reflectiespiraal: beeldende vakken

Reflectiespiraal: beeldende vakken Reflectiespiraal: beeldende vakken 1 (5) vooraf welke culturele activiteit? 1.1 (5.1) Aan welke culturele activiteit ga je deelnemen? museum / galerie - collectie - thema / beeldende discipline - kunstenaarsgroep

Nadere informatie

PTA ckv Havo, Belgisch Park, cohort

PTA ckv Havo, Belgisch Park, cohort Het eindexamen ckv bestaat uit een schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domeinen ckv Domein A: Verkennen Domein B: Verbreden Domein C: Verdiepen Domein D: Verbinden Domein

Nadere informatie

Taxonomie van Bloom Vragen stellen: starters van King Groepswerk Kunstgeschiedenis: lesdoelen + leerinhouden

Taxonomie van Bloom Vragen stellen: starters van King Groepswerk Kunstgeschiedenis: lesdoelen + leerinhouden Lesmateriaal Groepssessie Werkvormen Groep 1 Inhoud: Taxonomie van Bloom Vragen stellen: starters van King Groepswerk Kunstgeschiedenis: lesdoelen + leerinhouden Taxonomie van Bloom 1 King (1992) lijst

Nadere informatie

Handboek voor de leraar

Handboek voor de leraar Handboek voor de leraar Kunst met engagement Niveau: 5HAVO, tweede fase Examenopdracht: Praktijkopdracht wat met theorie is verbonden ( Oude Stijl ) Activiteiten: Zowel buiten als binnenschools Thema /

Nadere informatie

Bij de samenstelling van het programma wordt ernaar gestreefd om met het totaalprogramma een zo breed mogelijk publiek te bereiken.

Bij de samenstelling van het programma wordt ernaar gestreefd om met het totaalprogramma een zo breed mogelijk publiek te bereiken. ARCAM educatie ARCAM Het architectuurcentrum Amsterdam (ARCAM) is een culturele instelling die als doel heeft het draagvlak voor ruimtelijke kwaliteit te vergroten en verbreden, door het publiek te enthousiasmeren

Nadere informatie

LOCATIES TE HUUR AMSTERDAM

LOCATIES TE HUUR AMSTERDAM Stedelijk Museum LOCATIES TE HUUR Dan Flavin, untitled (to Piet Mondrian through his preferred colors, red, yellow and blue) en untitled (to Piet Mondrian who lacked green) 2, 1986. 2013 Stephen Flavin/Artists

Nadere informatie

DOCENTENHANDLEIDING. Gouden Bronnen

DOCENTENHANDLEIDING. Gouden Bronnen DOCENTENHANDLEIDING Gouden Bronnen Gouden Bronnen Amsterdam Museum KORTE INFORMATIE Onderwerp: De Gouden Eeuw Doelgroep: Onderbouw voortgezet onderwijs Vakgebieden: Mens & Maatschappij Kunst en Cultuur

Nadere informatie

Project Landelijke Database NBMs in de WEconomy

Project Landelijke Database NBMs in de WEconomy DOCENTENINSTRUCTIE Project Landelijke Database NBMs in de WEconomy V3, 1 september 2015 Hierbij een korte handleiding voor docenten die met hun studenten gaan werken in het kader van het project Landelijke

Nadere informatie

Virflemus vomoku CUNST - VIRTUEEL FLEVOLANDS MUSEUM VOOR MODERNE KUNST 7 / 2012

Virflemus vomoku CUNST - VIRTUEEL FLEVOLANDS MUSEUM VOOR MODERNE KUNST 7 / 2012 Virflemus vomoku CUNST - VIRTUEEL FLEVOLANDS MUSEUM VOOR MODERNE KUNST 7 / 2012 Samengesteld door lezers van CUNST Virflemus vomoku! Is dat een oud en vergeten Latijns gezegde? Nee, het is het museum van

Nadere informatie

PTA Kunst HAVO Belgisch Park cohort

PTA Kunst HAVO Belgisch Park cohort Examenprogramma Kunst Het eindexamen Kunst bestaat uit: een schoolexamen Kunst Beeldende Vormgeving en een centraal schriftelijk examen Kunst Algemeen. Domeinen Kunst Beeldende Vormgeving PTA Kunst HAVO

Nadere informatie

NIEUWE TOPSTUKKEN UIT HET BRUGSE PRENTENKABINET

NIEUWE TOPSTUKKEN UIT HET BRUGSE PRENTENKABINET museabrugge.be MUSEA BRUGGE PERSDOSSIER indrukwekkend NIEUWE TOPSTUKKEN UIT HET BRUGSE PRENTENKABINET OUDE MEESTERS ARENTSHUIS MODERNE GRAFIEK GROENINGEMUSEUM 31.10.2015-14.02.2016 SELECTIE 1 05.03.2016-19.06.2016

Nadere informatie

EDUCATIE EDUCATIE INTERNATIONALE SCULPTUURROUTE AMSTERDAM 2017 ARTZUID BEZOEKEN? SCHOLIEREN GINGEN JOU VOOR! 19 MEI T/M SEPTEMBER 2017

EDUCATIE EDUCATIE INTERNATIONALE SCULPTUURROUTE AMSTERDAM 2017 ARTZUID BEZOEKEN? SCHOLIEREN GINGEN JOU VOOR! 19 MEI T/M SEPTEMBER 2017 EDUCATIE EDUCATIE INTERNATIONALE SCULPTUURROUTE AMSTERDAM 2017 19 MEI T/M SEPTEMBER 2017 ARTZUID BEZOEKEN? 43.000 SCHOLIEREN GINGEN JOU VOOR! STICHTING ARTZUID PRESENTEERT DE INTERNATIONALE SCULPTUURROUTE

Nadere informatie

Educatieflyer Stadsmuseum Zoetermeer

Educatieflyer Stadsmuseum Zoetermeer Educatieflyer 2018-2019 Stadsmuseum Zoetermeer Inleiding Met veel plezier bieden wij u het educatie-overzicht Primair Onderwijs van het Stadsmuseum Zoetermeer voor het schooljaar 2018-2019 aan. Een programma

Nadere informatie

Heb jij je dosis surrealisme al gehad?

Heb jij je dosis surrealisme al gehad? Heb jij je dosis surrealisme al gehad? DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE 1 Utrecht, 2014 Beste docent, Wij hopen u en uw groep binnenkort te mogen verwelkomen in het Centraal Museum, waar u met de groep deelneemt

Nadere informatie

De DOELSTELLING van de kunstbv-opdrachten & De BEOORDELING:

De DOELSTELLING van de kunstbv-opdrachten & De BEOORDELING: beeldende vorming De DOELSTELLING van de -opdrachten & De BEOORDELING: Doelstellingen van de opdrachten. Leren: Thematisch + procesmatig te werken Bestuderen van het thema: met een open houding Verzamelen

Nadere informatie

Deel 2 voor groep 5 & 6 Bezoek aan de tentoonstelling

Deel 2 voor groep 5 & 6 Bezoek aan de tentoonstelling Deel 2 voor groep 5 & 6 Bezoek aan de tentoonstelling Klee en Cobra. Het begint als kind Lesbrief - voor de leerkracht Naar het museum! Herhaal voor het bezoek aan het Cobra Museum wat in deel 1 van Opnieuw

Nadere informatie

Projectinformatie DIEREN VERZAMELEN. Groep 5-6 Erfgoed keuzeproject Primair Onderwijs

Projectinformatie DIEREN VERZAMELEN. Groep 5-6 Erfgoed keuzeproject Primair Onderwijs Projectinformatie DIEREN VERZAMELEN Groep 5-6 Erfgoed keuzeproject Primair Onderwijs BESTE LEERKRACHT Graag informeren wij u over het project Dieren verzamelen waaraan uw school binnenkort mee doet. In

Nadere informatie

Olivier van t Hof (10647538) Individuele opdracht 2 Kroller Muller. Introductie Introductie

Olivier van t Hof (10647538) Individuele opdracht 2 Kroller Muller. Introductie Introductie Olivier van t Hof (10647538) Individuele opdracht 2 Kroller Muller Introductie Introductie Iedereen die wel eens in een museum met moderne kunst is geweest zal het gevoel wel herkennen: dit kan mijn kleine

Nadere informatie

INFORMATIE ROTTERDAM CULTUURDAG CKV1 donderdag 18 april 2013

INFORMATIE ROTTERDAM CULTUURDAG CKV1 donderdag 18 april 2013 INFORMATIE ROTTERDAM CULTUURDAG CKV1 donderdag 18 april 2013 SCAPINO BALLET EN HET WERELDMUSEUM Het Scapino Ballet is een Nederlands ballet- en dansgezelschap uit Rotterdam. Het Scapino Ballet was de eerste

Nadere informatie

Lesaanbod Museum Amstelland

Lesaanbod Museum Amstelland Lesaanbod Museum Amstelland Museum Amstelland beschikt over een schat aan informatie en voorwerpen op het gebied van erfgoed, geschiedenis en aardrijkskunde. De thema s die bijvoorbeeld in het museum behandeld

Nadere informatie

Erfgoededucatie Stadsmuseum Zoetermeer in transitie

Erfgoededucatie Stadsmuseum Zoetermeer in transitie Erfgoededucatie 2017-2018 Stadsmuseum Zoetermeer in transitie Educatieflyer 2017 2018 Met veel plezier bieden wij je het educatie-overzicht Primair Onderwijs van het Stadsmuseum Zoetermeer voor het schooljaar

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Kijk je rijk. Primair Onderwijs groep 5 en 6

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Kijk je rijk. Primair Onderwijs groep 5 en 6 Docentenhandleiding Educatieprogramma Kijk je rijk Primair Onderwijs groep 5 en 6 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3 Programma Kijk je rijk

Nadere informatie

Doelstelling: Doelstelling:

Doelstelling: Doelstelling: Presentatie KIDL donderdag 27 november 2014 door Natalie Savelsbergh directeur Vrije Akademie Kunstonderwijs in Kerkrade & Landgraaf; Wat doet de Vrije Akademie en wat is er mogelijk? Doelstelling: Basisvoorziening

Nadere informatie

Informatievaardigheden in het beeldend kunstonderwijs van de. Willem de Kooning Academie

Informatievaardigheden in het beeldend kunstonderwijs van de. Willem de Kooning Academie Informatievaardigheden in het beeldend kunstonderwijs van de Willem de Kooning Academie Wilma Knol Willem de Kooning Academie februari 2017 En het onderzoek in de kunsten aan de kunstopleidingen verschilt

Nadere informatie

Gymnasium. Op het Hondsrug College. Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst!

Gymnasium. Op het Hondsrug College. Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Gymnasium Op het Hondsrug College Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Gymnasium Hondsrug Het Gymnasium Hondsrug is een afdeling van het Hondsrug College. Het is onderdeel van het vwo,

Nadere informatie

AAN DE SLAG IN JE KLAS MET HEDENDAAGSE KUNST DE VANITASBEELDEN VAN GIJS ASSMANN

AAN DE SLAG IN JE KLAS MET HEDENDAAGSE KUNST DE VANITASBEELDEN VAN GIJS ASSMANN AAN DE SLAG IN JE KLAS MET HEDENDAAGSE KUNST DE VANITASBEELDEN VAN GIJS ASSMANN VOGEL + AARDAPPEL + EEN STILLEVEN ALS PORTRET BOEK = De onderste helft van het coverbeeld is een kunstwerk van Gijs Assmann.

Nadere informatie

Auditieve oefeningen. Boek van de week: Verhaalbegrip: Taalbewustzijn:

Auditieve oefeningen. Boek van de week: Verhaalbegrip: Taalbewustzijn: Auditieve oefeningen Boek van de week: 1; Nijntje in het museum 2; Krokodil en het meesterwerk 3; Kloddertje 4; Meneer Kandinsky was een schilder 5; Het kleine museum Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik

Nadere informatie

Dit ben ik: selfies en portretten

Dit ben ik: selfies en portretten Docentenhandleiding Educatieprogramma Dit ben ik: selfies en portretten Primair Onderwijs groep 7 en 8 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3

Nadere informatie

Jules De Bruycker te gast bij Frank Brangwyn

Jules De Bruycker te gast bij Frank Brangwyn persinfo TENTOONSTELLING 11/10/ 13 > 12/01/ 14 Arentshuis, Dijver 16 I B- 8000 Brugge Jules De Bruycker liet zich in zijn etsen met sterke lichtcontrasten inspireren door het werk van Frank Brangwyn. Deze

Nadere informatie

Projectinformatie MAAK MEE: S.H.O.E.S. Leerjaar 2 Maak Mee Voortgezet Onderwijs

Projectinformatie MAAK MEE: S.H.O.E.S. Leerjaar 2 Maak Mee Voortgezet Onderwijs Projectinformatie MAAK MEE: S.H.O.E.S. Leerjaar 2 Maak Mee Voortgezet Onderwijs BESTE DOCENT Graag informeren wij u over het project Maak Mee waaraan uw school binnenkort mee doet. In dit document vindt

Nadere informatie

Huisje, boompje, beestje

Huisje, boompje, beestje Docentenhandleiding Educatieprogramma Huisje, boompje, beestje Primair Onderwijs groep 1 en 2 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3 Programma:

Nadere informatie

KUNST INSPIREERT! Foto: Peter Cox. workshops voor bedrijven

KUNST INSPIREERT! Foto: Peter Cox. workshops voor bedrijven KUNST INSPIREERT! Foto: Peter Cox workshops voor bedrijven KUNST ALS INSPIRATIE VOOR UW ORGANISATIE Moderne en hedendaagse kunst kan een bron van inspiratie zijn om samenwerking in uw organisatie te stimuleren.

Nadere informatie

KUNSTDAG 4 de jaars. Praktijk Nee 1. Diverse workshops Theoretische opdracht 1

KUNSTDAG 4 de jaars. Praktijk Nee 1. Diverse workshops Theoretische opdracht 1 Leerweg: basis, kader en mavo Klas: 4 Vak: Culturele en Kunstzinnige Vorming (KV1) Het vak CKV (KV1) is een verplicht vak dat met voldoende (V) of goed (G) afgesloten moet worden om je diploma te halen.

Nadere informatie

Cultuurplan basisschool De Regenboog

Cultuurplan basisschool De Regenboog Cultuurplan basisschool De Regenboog (2015-2016) Dukdalf 28 3961 LA Wijk bij Duurstede 1 Dit beleidsplan omvat de volgende punten: Wat is onze visie op cultuur? Wat willen we dit jaar veranderen? Hoe pakken

Nadere informatie

Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8

Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8 Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8 1 Inhoud Voorbereidende les Afsluitende les Aanvullend materiaal bij deze lessen staat op de website: Introductiefilmpje PowerPoint presentatie Werkbladen 2 Voorbereidende

Nadere informatie

Educatieve programma s Voortgezet onderwijs 2015-2016

Educatieve programma s Voortgezet onderwijs 2015-2016 Educatieve programma s Voortgezet onderwijs 2015-2016 1 Beste docent, Kom met je klas naar het Joods Cultureel Kwartier. Maak kennis met het joodse leven, de geschiedenis en de traditie in het Joods Historisch

Nadere informatie

1. Voorwoord. 2. Terugblik

1. Voorwoord. 2. Terugblik v 2012 Inhoudsopgave 1. Voorwoord 2. Terugblik 3. Bijdrage aan het museum 4. Financiële verslaglegging 5. Doelstelling vrienden van museum Jan van der Togt Voorwoord 1. Voorwoord Het afgelopen jaar trok

Nadere informatie

Wat is de kunstklas? Kunstklaslessen op school

Wat is de kunstklas? Kunstklaslessen op school 1 kunstklas Intro Op het Haags Montessori Lyceum is er een kunstklas in de onderbouwklassen (klas 1 tot en met 3). Er zijn immers veel leerlingen, die kunstzinnige interesses en talenten hebben. Op het

Nadere informatie

Kunstenaar 1... adres.. Kunstenaar 2. Kunstenaar 3... Kunstenaar 4 (reserve)..

Kunstenaar 1... adres.. Kunstenaar 2. Kunstenaar 3... Kunstenaar 4 (reserve).. BEELDENDE KUNST kunstroute Max. persoon Zoek op internet waar en wanneer er bij jou in de buurt een kunstroute is. Kijk op internet, in de krant etc. en zorg ervoor dat je een programma boekje te pakken

Nadere informatie

PTA Kunst HAVO Belgisch Park cohort

PTA Kunst HAVO Belgisch Park cohort Examenprogramma Kunst Het eindexamen Kunst bestaat uit: een schoolexamen Kunst Beeldende Vormgeving en een centraal schriftelijk examen Kunst Algemeen. Domeinen Kunst Beeldende Vormgeving PTA Kunst HAVO

Nadere informatie

Lesbrieven voor de basisschool Groep 6 t/m 8. Behorend bij de tentoonstelling. Anton Heyboer DE HAARLEMSE JAREN

Lesbrieven voor de basisschool Groep 6 t/m 8. Behorend bij de tentoonstelling. Anton Heyboer DE HAARLEMSE JAREN Lesbrieven voor de basisschool Groep 6 t/m 8 Behorend bij de tentoonstelling Anton Heyboer DE HAARLEMSE JAREN 23 november 2012-19 mei 2013 Inhoudsopgave 1. Tijdelijke tentoonstelling Anton Heyboer De Haarlemse

Nadere informatie

Excursieboekje Handvaardigheid Vmbo 4 (Groningen en Winsum), Havo 4 en 5. Coda Paper-Art & Museum de Fundatie

Excursieboekje Handvaardigheid Vmbo 4 (Groningen en Winsum), Havo 4 en 5. Coda Paper-Art & Museum de Fundatie Excursieboekje Handvaardigheid Vmbo 4 (Groningen en Winsum), Havo 4 en 5. Coda Paper-Art & Museum de Fundatie 20 september 2013 Excursieboekje Coda Paper-Art & Museum de Fundatie In dit boekje vind je

Nadere informatie