SCHOOLBELEIDSPLAN WETENSCHAP EN TECHNOLOGIE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SCHOOLBELEIDSPLAN WETENSCHAP EN TECHNOLOGIE"

Transcriptie

1 SCHOOLBELEIDSPLAN WETENSCHAP EN TECHNOLOGIE INLEIDING 1. UITGANGSPUNTEN 1.1 Doelstelling van het Schoolbeleidsplan Wetenschap en Technologie 1.2 Inhoud van het beleidsplan Wetenschap en Technologie 1.3 Schoolbeleidsplan t.a.v. Wetenschap en Technologie 2. BEGINSITUATIE 2.1 Huidige situatie Wetenschap en Technologie als apart vak Wetenschap en Technologie geïntegreerd in andere vakken Wetenschap en Technologieactiviteiten Beoordelen van Wetenschap en Technologie 2.2 Materialen Wetenschap en Technologie als apart vak Wetenschap en Technologie geïntegreerd in andere vakken Overige techniekmaterialen Datering materialen 2.3 Tijdsbesteding 2.4 Ingezette middelen Financiële middelen Personele middelen 2.5 Deskundigheid 2.6 Delen van deskundigheid 2.7 Verantwoordelijkheden Lleerkrachten Profiel onderwijskundig coördinator Wetenschap en Technologie Management 3. TOEKOMST 3.1 Toekomst korte termijn Ontwerpcyclus App TOI Rapport Pluspunt Smaaklessen 3.2 Toekomst lange termijn Ontwerpcyclus App TOI Rapport Samenwerking

2 WETENSCHAP EN TECHNIEK SCHOOLBELEIDSPLAN INLEIDING Na een eerste beleidsplan Wetenschap en Techniek hebben we inmiddels ons techniekonderwijs zodanig geïmplementeerd en vernieuwd dat het noodzakelijk is om dit document te herschrijven. De afgelopen jaren heeft het techniekonderwijs een steeds duidelijkere plaats gekregen. In alle groepen heeft techniek een plek op het rooster. Voor de invulling van de lessen worden de Techniektorens gebruikt, aangevuld met constructiemateriaal en ict-toepassingen. De reken- en natuurkisten hebben inmiddels een plek gekregen op de begane grond, waardoor ze makkelijk toegankelijk zijn voor leerkrachten en steeds meer gebruikt worden. Ook de methode Uit de Kunst voor handvaardigheid is inmiddels geïmplementeerd. Al deze aspecten dragen ertoe bij dat techniek steeds minder als een apart vak gezien wordt, maar meer geïntegreerd wordt aangeboden. Op het leerlingenrapport is het vak techniek inmiddels enige jaren opgenomen. Daar worden op dit moment interesse en inzet beoordeeld. Vanuit de behoefte daaraan een meer onderbouwde beoordeling te geven en vanuit de behoefte om meer inzicht te krijgen in de competenties die voor leerlingen van belang zijn om goed te zijn in techniek, hebben we ons ingeschreven voor de Vindplaatssubsidie van het Platform BètaTechniek. De opbrengsten van dit traject zijn zichtbaar geworden in een observatie-instrument waarmee leerkrachten op een tablet de kinderen tijdens de les kunnen observeren. Deze lijst is gebaseerd op de ontwerpcyclus. Daardoor is er meer aandacht voor het proces dan voor het product en worden lessen daarop aangepast. De school heeft zich daarmee duidelijk geprofileerd als een school waar we op het gebied van techniek een voorlopersrol vervullen. Een mooi resultaat dat we terugkregen van de onderzoekers van de universiteit van Leuven, was dat op onze school geen duidelijke verschillen tussen jongens en meisjes waarneembaar zijn bij de uitvoering van het vak techniek. In het onlangs gepresenteerde Techniekpact wordt een aantal toekomstplannen voor scholen beschreven waaraan onze school al voor een groot deel voldoet. Ontwikkelkansen liggen er nog in het verder implementeren van de ontwerpcyclus en in het uitbouwen van contacten met bedrijfsleven en plaatselijke ontwikkelingen (bv. de Automotive Campus). Techniek is een vak geworden dat recht doet aan talenten van kinderen en waarbij we kinderen uitrusten met de 21 st century skills. Daarmee voldoen we aan een maatschappelijke opdracht om kinderen te motiveren een techniekrichting te kiezen in het vervolgonderwijs, zodat er op termijn voldoende technici blijven in ons land.

3 1. UITGANGSPUNTEN 1.1 Doelstelling van het schoolbeleidsplan Wetenschap en Technologie Wij willen onze kinderen goed voorbereiden op de maatschappij. Techniek vormt een groot onderdeel van onze moderne maatschappij; techniek is overal om ons heen. Het W&T beleidsplan is gericht op het pedagogisch en didactisch handelen, de sociale ontwikkeling van de kinderen, en dekt maatschappelijke aspecten. Pedagogische / didactische doelstellingen: W&T onderwijs sluit goed aan bij de huidige ontwikkelingen in het onderwijs, zoals aandacht voor de individuele leerling, zelfstandig werken, ruimte om ervaringen op te doen, ruimte om initiatieven te nemen, zelfontdekkend, onderzoekend en ontwerpend leren en het leren reflecteren. Sociale doelstelling: ter voorbereiding op de samenleving en het omgaan met elkaar. W&T is uitermate geschikt voor samenwerking. Maatschappelijke doelstelling: voorbereiden op een beroepspraktijk (o.a. voortgezet onderwijs). Het ontwikkelen van een wetenschappelijke en technische geletterdheid. Een bijdrage leveren aan de opdracht uit het Techniekpact (2013) zodat meer leerlingen in de toekomst een technisch gerichte opleiding zullen kiezen. Voldoen aan de kerndoelen primair onderwijs. De leerlingen leren onderzoek te doen naar materialen en natuurkundige verschijnselen, zoals licht, geluid, elektriciteit, kracht, magnetisme en temperatuur. De leerlingen leren hoe je weer en klimaat kunt beschrijven met behulp van temperatuur, neerslag en wind. De leerlingen leren bij producten uit hun eigen omgeving relaties te leggen tussen werking, vorm en materiaalgebruik. De leerlingen leren oplossingen voor technische problemen te ontwerpen, deze uit te voeren en te evalueren. W&T is motiverend, zelf reflecterend en brengt nieuwe kwaliteiten in kinderen naar boven. 1.2 Inhoud van het beleidsplan Wetenschap en Technologie 1.3 Schoolbeleidsplan t.a.v. Wetenschap en Technologie W&T heeft een duidelijke plaats in ons onderwijs. W&T is bij ons op school een vak zoals alle andere vakken maar ook geïntegreerd in andere vakken komt techniek vaak aan de orde. Afgelopen jaar hebben we weer een nieuwe impuls aan ons W&Tonderwijs gegeven. We werken nu meer vanuit de ontwerpcylcus, onderzoekend en ontwerpend leren staan centraal. Ook toetsen we onze kinderen op hun ontwikkeling op gebied van W&T met onze app TOI (Techniek Observatie Instrument. Door deze ontwikkelingen is de aandacht meer op het proces gericht dan op het product. Het is belangrijk dat we deze ontwikkelingen blijven evalueren en waar nodig bijstellen, moderniseren of aanvullen. Het W&T beleidsplan is een wezenlijk onderdeel van het schoolbeleidsplan. Ontwikkelingen volgens de PDCA-cyclus worden opgenomen in het jaarlijkse actieplan.

4 2. BEGINSITUATIE 2.1 Huidige situatie Wetenschap en Technologie als apart vak Wetenschap en Technologie geïntegreerd in andere vakken. Wetenschap en Technologieactiviteiten Beoordelen van Wetenschap en Technologie Wij werken op school met de Techniektorens. De afspraak is dat de leerkrachten ieder jaar de kinderen alle kisten aanbieden die in de techniektorens voor de betreffende jaargroep aangeboden worden. Met de techniektorens voldoen wij aan alle kerndoelen. W&T komt ook aan bod in andere vakgebieden. De leerkracht kiest zelf in welke mate hij/zij W&T bij andere vakken aan bod laat komen. 1. Rekenen bij de methode Pluspunt hiervoor hebben we rekenkisten ontwikkeld. 2. Natuur in de methode Natuurlijk hiervoor hebben we natuurkisten ontwikkeld. 3. Handvaardigheid en tekenen in de methode Uit de kunst komen regelmatig onderdelen van techniek terug. We richten ons hierbij op ontwerpend leren. 4. Informatieverwerking en lezen kinderen kunnen lezen of worden voorgelezen over W&T. We hebben een set prentenboeken en een uitgebreide bibliotheek. 5. Aardrijkskunde ook hier komen regelmatig facetten van techniek aan bod. 6. Geschiedenis geschiedenis laat stukjes van W&T zien, met behulp van de keuzebladen zijn kinderen met opdrachtjes bezig die gerelateerd zijn aan W&T. Jaarlijks doet de plusklas mee aan de First Lego League. We bieden op school een naschoolse wetenschapsclub aan via Mad Science. Jaarlijks hebben we in een groep een gastles van Mad Science. Deelname aan wedstrijden, projecten en excursies worden per activiteit bekeken. Er wordt gekeken of de aangeboden activiteiten passen binnen ons onderwijs en/of in onze tijdsplanning. Met de app TOI observeren we de kinderen tijdens W&Tactiviteiten. We beoordelen kinderen op kennis, vaardigheden en grondhouding. 2.2 Materialen Wetenschap en Technologie als apart vak De techniektorens In mei 2004 hebben we op school de techniektorens aangeschaft. Deze bestaan uit een onderbouw-, middenbouw- en bovenbouwkast. In deze kasten bevinden zich voor iedere jaargroep 10 kisten. De techniektorens dekken de nieuwe kerndoelen en behandelen alle systeemgebieden: constructie, transport, communicatie en productie. Ook chemie komt regelmatig aan bod. De techniektorens worden in de meeste groepen in een circuit gecombineerd met andere materialen aangeboden. Ook worden er wel eens kisten klassikaal aangeboden. Als team hebben we afgesproken om de ontwerpcyclus meer te integreren in de techniektorens. Constructiemateriaal We beschikken op school over een uitgebreid assortiment constructiemateriaal voor groep 1 t/m 8. Het constructiemateriaal wordt vaak ingezet tijdens de W&T-lessen.

5 2.2.2 Wetenschap & Technologie geïntegreerd in andere vakken 1. Rekenen In groep 1 t/m 8 gebruiken we de rekenmethode Pluspunt. We hebben op school een set rekenkisten ontwikkeld die bij deze methode ingezet kan worden. Er zijn overzichtslijsten van de kisten en de inhoud van de kisten. De rekenkisten bieden de mogelijkheid om de kinderen handelend en onderzoekend bezig te laten zijn met thema s als wegen, meten en inhoud. Voor ruimtelijke oriëntatie maken wij gebruik van Tridio en Ruvion. 2. Natuur In groep 5 t/m 8 gebruiken we de natuurkundemethode Natuurlijk. Ieder hoofdstuk heeft vier lessen, iedere derde les bestaat uit een A- en een B-les. De A-les is een theorieles en de B-les is de practicumles. Beide lessen behandelen dezelfde stof. Het is aan de leerkracht om te kiezen voor de A- of de B-les. Voor de lessen waarvoor materiaal nodig is, zijn leskisten gemaakt. Het materiaal en de les worden beschreven in de handleiding. Incidenteel maken we gebruik van extra aanbod van het Natuur- en Milieucentrum. In groep 1 t/m 4 wordt thematisch gewerkt. Ook hier zijn regelmatig raakvlakken met W&T, bijvoorbeeld vanuit de methode Kleuterplein. 3. Handvaardigheid en tekenen Ons handvaardigheidlokaal is goed ingericht. We hebben een ruime collectie gereedschap en materiaal die overzichtelijk en toegankelijk is opgesteld. We gebruiken de methode Uit de kunst. Dit is een methode voor tekenen en handvaardigheid waarin aspecten van W&T aan bod komen: verschillende materialen, gereedschappen en technieken (zoals verstevigen en bevestigen). De methode heeft een opbouw van groep 1 t/m 8 zodat de kinderen kennismaken met zoveel mogelijk verschillende materialen en technieken. De methode bevat een groepsboek en een ideeënboek. Uit het groepsboek krijgen de kinderen ieder jaar 8 verschillende lessen uit een thema dat jaarlijks terugkeert. De lessen uit de methode zijn zeer geschikt om de kinderen de ontwerpcyclus aan te bieden. Uiteraard bieden wij ook nog activiteiten aan bij actuele thema s. 4. ICT Bij kist 8.6 van de techniektorens wordt gebruikgemaakt van het programma kijk, zo werkt het. op deze cd-rom staan 300 filmpjes, 1000 illustraties en woorden. Op de website van de Techniektorens is een pagina lessen & links. Deze pagina blijft zich nog ontwikkelen. Hierop staan links voor aanvullende informatie bij lessen. ( Ook wordt er regelmatig gebruikgemaakt van internet voor projecten, spreekbeurten en werkstukken die te maken hebben met techniek. Het biedt aanvullende informatie in de vorm van teksten en filmpjes.

6 5. Informatie verwerken en lezen De school heeft een uitgebreid documentatiecentrum met mini-informatie en junior-informatie, deze reeksen worden regelmatig gebruikt voor projecten, spreekbeurten, werkstukken of om gewoon te lezen. In deze reeksen komen veel onderwerpen aan bod die met W&T te maken hebben (bv. bruggen, timmerman, hoe maak je chocolade?) Voor de kleuterafdeling is de prentenboekenreeks van Kasper aangeschaft. Dit zijn prentenboeken waarin W&T de hoofdrol speelt Overige techniekmaterialen Ontwerpplacemat Om kinderen op weg te helpen bij het ontwerpend leren, hebben we een ontwerpplacemat ontwikkeld. De ontwerpplacemat is een speels stappenplan om kinderen in stapjes iets te laten ontwerpen. (zie bijlage 1). App TOI Om meer zicht te krijgen op de vaardigheden van kinderen m.b.t. W&T-onderwijs, gebruiken we TOI(Techniek Observatie Instrument. Op een tablet observeren we de vorderingen tijdens de W&T-lessen. Daarmee krijgen we inzicht in de kennis, vaardigheden en grondhouding van de kinderen. We kijken gericht naar de W&T-competenties van de leerlingen (bijlage 2). Smaakleskist In de smaakleskist zitten lessen voor groep 1 t/m 8. Door te proeven, voelen, horen, ruiken en kijken, verkennen kinderen hun eten. De smaakleskist is nieuw we zullen als team nog gaan kijken hoe we deze een plek kunnen geven in ons onderwijs Datering materialen 1. Techniektorens: aangeschaft in mei 2004; updates: 2006 en Rekenkisten: ontwikkeld in oktober Natuurkisten: ontwikkeld in mei Handvaardigheidlokaal: materialen worden jaarlijks aangevuld 5. Uit de kunst: aangeschaft in april Laat eens zien: is als doorlopend abonnement ingevoerd 7. Mini-informatie en junior-informatie. vernieuwd tot Prentenboekenreeks Kasper: aangeschaft in juni Constructiemateriaal: aangevuld en vernieuwd in Lego League-materiaal: sept 2011 (met jaarlijkse aanvulling) 11. App TOI: ontwikkeld in Ontwerpplacemat: ontwikkeld in Smaakleskist: aangeschaft in juni Rekenkisten aangepast aan de nieuwe methode ( ) 2.3 Tijdsbesteding De kisten van de techniektorens gaan uit van 1 uur per kist, dit betekent 10 uur per kind per jaar. Uiteraard zijn er meerdere kinderen tegelijk met techniek bezig. De investering in het aantal uren techniek per week verschilt dus per klas. Gemiddeld besteden de groepen 45 minuten per week aan W&T als apart vak, aangevuld met overige W&T-activiteiten komen we op een gemiddelde van 1 uur per week. Omdat er in de kleuterklassen veel met constructiemateriaal gewerkt wordt, is het gemiddelde in die groepen 2 uur per week.

7 2.4 Ingezette middelen Financiële middelen De school heeft in 2005 tot 2008 een VTB-subsidie gehad van Van deze subsidie zijn de natuur- en rekenkisten betaald, is het handvaardigheidlokaal vernieuwd, zijn nieuwe constructiematerialen en prentenboeken aangeschaft. Vanuit het gemeentelijke project Vaart Achter Techniek hebben we in 2006 een subsidie van 750 ontvangen. Dit bedrag is gebruikt voor: nieuwe constructiematerialen, de oriëntatiecursus techniek voor 3 leerkrachten en de pilot van de Cito-techniektoets. 1 Leerkracht heeft in 2006 de post-hbo-opleiding onderwijskundig coördinator techniek gevolgd. Zij heeft deelgenomen aan de pilotopleiding. Hieraan waren geen kosten verbonden. Vanuit het vindplaatstraject heeft de school een subsidie van ontvangen. Hiervan is een deel besteed aan materiaal voor de school en inzet van de techniekcoördinator. Ook is een deel naar de KU Leuven gegaan voor onderzoek, een deel naar OMJS voor het ontwikkelen van de app TOI en een deel naar Kenniscentrum De Kempel voor ondersteuning. Gekoppeld aan het vindplaatstraject. We hebben met het team een nascholing gevolgd, verzorgd door Kenniscentrum De Kempel, gesubsidieerd vanuit de gelden voor impulsscholing. Jaarlijks zijn er uitgaven voor verbruiksmateriaal, vernieuwen van materiaal, deelname First Lego League en incidentele projecten. Deze worden bekostigd uit de prestatiebox W&T. Deelname aan de naschoolse wetenschapsclub van Mad Science wordt betaald door de ouders. Omdat we ruimte bieden aan de wetenschapsclub, krijgen we jaarlijks een gratis gastles van Mad Science Personele middelen De functie van Onderwijskundig coördinator W&T is opgenomen in het taakbeleid. De coördinator besteedt tijd uit de normjaartaak aan de taak. Als de mogelijkheid zich voordoet, kan het incidenteel voorkomen dat de techniekcoördinator vrijgeroosterd wordt. In het jaar van het vindplaatstraject is de coördinator een jaar lang een middag in de week vrijgeroosterd. 2.5 Deskundigheid Deelname aan oriëntatiecursus techniek door 3 leerkrachten. Schooljaar Certificaat van deelname. Opleiding tot onderwijskundig coördinator W&T door 1 leerkracht. Schooljaar Officiële post-hbo-certificering. Regelmatig deelname aan netwerkactiviteiten door coördinator W&T en overige leerkrachten. Coaching van collega s door coördinator W&T. Impulsscholing W&T door Kenniscentrum De Kempel; hele team schooljaar ; gericht op ontwerpend leren; certificaat Ondersteuning door Rik Slakhorst van Kenniscentrum De Kempel aan individuele leerkrachten, gericht op ontwerpend leren: 2013; Lezing door prof. Ferre Lavens over ontdekkend leren voor het hele team; nov Overleg met partners uit vindplaatstraject door directeur en W&Tcoördinator.

8 2.6 Delen van deskundigheid Omdat we op gebied van W&T al jaren voorloper zijn, worden we regelmatig benaderd om onze kennis te delen. Omdat wij onderwijs iets van samen leren en samen delen vinden, staan we hiervoor altijd open. We hebben o.a. workshops/presentaties gegeven op de School Aan Zet-conferentie in Lunteren, de conferentie van Onderwijs Maak Je Samen en op netwerkbijeenkomsten. Tweede Kamerleden Anne-Will Lucas en Tanja Jadnanansing brachten een werkbezoek aan onze school. Ook de wethouder van onderwijs van de gemeente Helmond heeft een bezoekje aan onze school gebracht. In februari 2014 hebben Staatssecretaris Sander Dekker en André Kuijpers een werkbezoek aan onze school gebracht. Er zijn twee filmpjes gemaakt voor de website leraar24 over ons W&Tonderwijs. ( en ( In het verleden heeft de W&T-coördinator op verschillende scholen workshops en studiemiddagen verzorgd over de techniektorens. In 2013 heeft er een artikel gestaan in het Eindhovens Dagblad en was de techniekcoördinator een van de gezichten van techniektalentinjeklas.nu. Enkele leerlingen en de techniekcoördinator zijn opgenomen in The new picture of technique, een fotodatabank om W&T positief in beeld te brengen. 2.7 Verantwoordelijkheden Nakomen van afspraken uit het beleidsplan. Leerkrachten Zorgdragen voor de materialen. Tijdig inleveren van bestellijsten bij de coördinator. Op de hoogte zijn van beschikbare materialen. Organiseren van techniekactiviteiten. Begeleiden van techniekactiviteiten Profiel onderwijskundig coördinator W&T Ontwikkelen van beleid - De coördinator stelt zich luisterend op om grip te krijgen op de ideeën die er binnen het schoolteam leven. - De coördinator kan vragen en overwegingen inbrengen die helpen om het gezamenlijke beleid te stroomlijnen en verbeteren. - De coördinator doet concrete beleidsvoorstellen en kan ideeën geven voor de inrichting van de organisatie die voor de uitvoering nodig is. - De coördinator gaat uit van het haalbare. - De coördinator geeft prioriteiten aan. - De coördinator maakt een beleidsplan voor de langere duur. - De coördinator helpt onderwijsvernieuwingen te implementeren en heeft kennis van nieuwe ontwikkelingen. Techniekmateriaal - De coördinator draagt zorg voor materialen. De materialen zijn gevarieerd, veelzijdig, eigentijds en compleet. - De coördinator voert de eindcontrole over de aanwezige W&Tmaterialen.

9 - De coördinator doet concrete beleidsvoorstellen over omgang, afspraken, aanvullingen en bestellingen van W&T-materiaal. Begeleiden en coachen van collega s - De coördinator kan collega s helpen bij het verwerven van kennis en vaardigheden. - De coördinator motiveert collega s verantwoordelijkheid te dragen en aandacht te hebben voor W&T. Techniek, inhoudelijk en didactisch De coördinator heeft kennis van: - doelen en inhouden van W&T en de plaats die W&T heeft in het onderwijsaanbod - de kerndoelen voor het basisonderwijs (W&T) - leerlijnen en tussendoelen - methoden en onderwijsleermiddelen - software voor W&T op de basisschool - de wijze hoe leerlingen W&T leren - evaluatievormen bij W&T Afstemming van techniekonderwijs op de omgeving - de onderwijskundig coördinator W&T zoekt mogelijkheden om school en (technische) omgeving beter op elkaar te betrekken Management - Sturing geven aan voorstellen van team en coördinator. - Aanspreekpunt voor coördinator. - Stimuleren. - In de begroting ruimte scheppen voor techniek. - Eindverantwoordelijkheid voor ontwikkeling en uitvoering van W&T zoals opgenomen in het beleidsplan bij het management. - Jaarlijks bekijken of er formatieve mogelijkheden zijn voor extra tijd voor toebedeling van taakrealisatie. 3. TOEKOMST 3.1 Toekomst korte termijn In het schooljaar hebben we aan de hand van de impulsscholing en de app TOI kennisgemaakt met de ontwerpcyclus. We Ontwerpcyclus willen onze leerlingen meer ontwerpend laten leren. Als hulpmiddel voor dit ontwerpend leren, hebben we de ontwerpplacemat ontwikkeld. Op korte termijn willen we dat iedere klas minimaal 4 activiteiten per jaar aangeboden krijgt waarin de gehele ontwerpcyclus is opgenomen. Hiervoor zullen lessen uit bijvoorbeeld Uit de Kunst of de Techniektorens aangepast moeten worden App TOI In teamvergaderingen zullen we dit onderwerp regelmatig bespreken. Afgelopen jaar hebben we de app TOI ontwikkeld om tijdens W&Tactiviteiten gerichter naar kinderen te kijken. We hebben allemaal met de app geëxperimenteerd tijdens de lessen. Op de korte termijn willen we afspreken dat iedereen voor alle leerlingen de hele app 1x in een schooljaar invult. Ook de app blijft een onderwerp dat besproken zal worden in teamvergaderingen.

10 3.1.3 Rapport Pluspunt Smaaklessen Momenteel staat W&T op het rapport als interesse/inzet. Op de lange termijn willen we dit aan gaan passen. Op korte termijn willen we TOI gebruiken om meer zicht te krijgen op de interesse/inzet van kinderen zodat de beoordeling op het rapport goed onderbouwd is. De rekenkisten die we hebben, horen bij de methode Rekenrijk. Komend schooljaar stappen we over op de methode Pluspunt. We willen de kisten aanpassen aan de nieuwe methode. De techniekcoördinator komt met een voorstel hoe we dit aan gaan pakken. We hebben een nieuwe leskist van smaaklessen. We willen al langer iets toevoegen aan ons techniekonderwijs vanuit de levensmiddelentechnologie. We gaan kijken of we de smaaklessenkist een plekje kunnen geven in ons onderwijs. 3.2 toekomst lange termijn Op de lange termijn willen we dat het toepassen van de ontwerpcyclus Ontwerpcyclus voor zowel leerkrachten als leerlingen iets vanzelfsprekends wordt. De ontwerpcyclus is iets wat regelmatig terugkeert, wat voor kinderen herkenbaar is en waarin kinderen door de jaren heen zichtbaar beter App TOI Rapport Samenwerking worden. Op de lange termijn willen we dat iedereen elk jaar de hele vragenlijst uit TOI tweemaal invult. We streven dan naar een middenmeting en een eindmeting. Op de lange termijn willen we de punten kennis, vaardigheden en grondhouding uit TOI een plek geven op ons rapport. We willen via ons netwerk nieuwe mogelijkheden onderzoeken om ons techniekonderwijs te verdiepen. Hierbij denken we aan bijvoorbeeld bedrijfsbezoeken, samenwerking met het voortgezet onderwijs en bijvoorbeeld de Automotive Campus. Bijlage 1: ontwerpplacemat Bijlage 2: flyer TOI

11 Opdracht: Van: Vragen: De eerste schets: Eisen:

12 Ontwerp: Materialen: Gereedschap: Stappenplan:

13

Wetenschap en techniekonderwijs op

Wetenschap en techniekonderwijs op Inleiding verzorgt ervarings- en ontwikkelingsgericht onderwijs. Wij bieden de kinderen basisvaardigheden waarmee ze de wereld om hen heen leren kennen. Wetenschap en techniek (W&T) worden steeds belangrijker

Nadere informatie

Beleidsplan Techniek en Wetenschap. Willem-Alexanderschool

Beleidsplan Techniek en Wetenschap. Willem-Alexanderschool Beleidsplan Techniek en Wetenschap Willem-Alexanderschool 1 Huidige situatie...2 Gewenste situatie...3 Kerndoel A : maken van techniek...3 Kerndoel B: onderzoeken van techniek...4 Kerndoelen techniek:...4

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 5. Doorgaande lijn en de relatie met de kerndoelen.

Inhoudsopgave. 5. Doorgaande lijn en de relatie met de kerndoelen. Inhoudsopgave. 1. Visie ten aanzien van techniek. 2. Definitie van techniek. 3. Kerndoelen. 4. Coördinatie. 5. Doorgaande lijn en de relatie met de kerndoelen. 6. Samenwerking met andere instanties. 7.

Nadere informatie

Ontwerpend leren. de ruimte in. Drs. ing. H. (Henk) Averesch

Ontwerpend leren. de ruimte in. Drs. ing. H. (Henk) Averesch Ontwerpend leren de ruimte in Drs. ing. H. (Henk) Averesch Kennismaking Wie ben ik? Henk Averesch - Docent natuur/w&t/ict/onderzoek/ppo - Projectleider W&T-in-de-pabo - Coördinator en docent MLI Wat gaan

Nadere informatie

Cultuureducatie, geen vak apart

Cultuureducatie, geen vak apart Cultuureducatie, geen vak apart Uitvoeringsplan Theo Thijssen Inleiding Op Educatief Centrum Theo Thijssen wordt gewerkt aan een ononderbroken ontwikkeling van kinderen van 0-13 jaar. Het ondernemend leren

Nadere informatie

Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015

Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015 Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015 In het leven van alle dag speelt Wetenschap en Techniek (W&T) een grote rol. We staan er vaak maar weinig bij stil, maar zonder de vele uitvindingen in de wereld van

Nadere informatie

Werkmap Techniek. Hoofdstuk 3. Goed techniek onderwijs: hoe doe je dat? TechniekCoach

Werkmap Techniek. Hoofdstuk 3. Goed techniek onderwijs: hoe doe je dat? TechniekCoach Werkmap Techniek Hoofdstuk 3 Goed techniek onderwijs: hoe doe je dat? TechniekCoach Hoofdstuk 3 Goed techniekonderwijs: hoe doe je dat? 3.1 Creëer voldoende draagvlak binnen uw school 28 3.2 Formuleer

Nadere informatie

OBS De Dorpsakker Assendelft

OBS De Dorpsakker Assendelft BELEIDSPLAN ACTIEF BURGERSCHAP Juni 2018 OBS De Dorpsakker Assendelft Er is maar 1 wereld en die is van ons allemaal (Jitske Kramer) INHOUDSOPGAVE ACTIEF BURGERSCHAP INLEIDING pagina 3 HOOFDSTUK 1: een

Nadere informatie

Waarom een nieuwe school?

Waarom een nieuwe school? Waarom een nieuwe school? Waarom een nieuwe school? In Leuven kiezen opvallend veel leerlingen voor een school met ASObovenbouw. We willen een autonome eerstegraadsschool met focus op brede oriëntatie.

Nadere informatie

De Onderwijsraad heeft in deze zes kerndoelen geformuleerd waar het primair onderwijs aan moet voldoen inzake Actief Burgerschap:

De Onderwijsraad heeft in deze zes kerndoelen geformuleerd waar het primair onderwijs aan moet voldoen inzake Actief Burgerschap: Actief Burgerschap Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Actief Burgerschap: een nadere kennismaking 3 3. Actief Burgerschap: een doel en een middel 4 4. Actief Burgerschap: Hoe leren we dit aan? 5 5. Actief

Nadere informatie

Evaluatie Jaarplan 2011-2012 Doel (specifiek formuleren)

Evaluatie Jaarplan 2011-2012 Doel (specifiek formuleren) toelichting SMART: Evaluatie Jaarplan 2011-2012 Doel (specifiek formuleren) SPECIFIEK Activiteiten (concreet formuleren) en tijdsplanning SPECIFIEK / TIJD Wie (wie voert uit, wie organiseert en wie controleert)

Nadere informatie

SCHOOLBELEIDSPLAN WETENSCHAP EN TECHNOLOGIE

SCHOOLBELEIDSPLAN WETENSCHAP EN TECHNOLOGIE SCHOOLBELEIDSPLAN WETENSCHAP EN TECHNOLOGIE INLEIDING 1. UITGANGSPUNTEN 1.1 Doelstelling van het Schoolbeleidsplan Wetenschap en Technologie 1.2 Inhoud van het beleidsplan Wetenschap en Technologie 1.3

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG.. Primair Onderwijs IPC 2400 Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ

Nadere informatie

Onderwijskundig Jaarplan. CBS de Ark September 2013

Onderwijskundig Jaarplan. CBS de Ark September 2013 Onderwijskundig Jaarplan CBS de Ark September 2013 In dit onderwijskundig jaarverslag vermelden we kort en bondig welke zaken prioriteit krijgen dit jaar en hoe we dit op gaan pakken. Uitwerking van de

Nadere informatie

FIT-traject onderwijsvernieuwing met ICT en sociale media. draagvlak inspiratie motivatie vernieuwing 21st century skills borging

FIT-traject onderwijsvernieuwing met ICT en sociale media. draagvlak inspiratie motivatie vernieuwing 21st century skills borging FIT-traject onderwijsvernieuwing met ICT en sociale media draagvlak inspiratie motivatie vernieuwing 21st century skills borging Via het Klavertje 4 Model zet u sociale media en ICT breed in Didactische

Nadere informatie

Wetenschap en Technologie, Science, óók voor hoogbegaafde leerlingen op PO en onderbouw VO.

Wetenschap en Technologie, Science, óók voor hoogbegaafde leerlingen op PO en onderbouw VO. VO-PO samenwerking Kandinsky - Talent Wetenschap en Technologie, Science, óók voor hoogbegaafde leerlingen op PO en onderbouw VO. VO-PO samenwerking Kandinsky - Talent Wetenschap en Technologie, Science,

Nadere informatie

Waar halen ze de ENERGIE. vandaan? Leerlijn

Waar halen ze de ENERGIE. vandaan? Leerlijn Leerlijn Waar halen ze de ENERGIE vandaan? Inleiding De lesmethode van Solarkids heeft een doorgaande leerlijn voor het basisonderwijs. De leerlijn is gebaseerd op de kerndoelen die zijn opgelegd door

Nadere informatie

Educatief pakket duurzame energie Didactische onderbouwing

Educatief pakket duurzame energie Didactische onderbouwing Educatief pakket duurzame energie Didactische onderbouwing Inhoud Welkom Doelen Profielschetsen Materialen Bijlagen Met het Solly Systeem worden kinderen al op jonge leeftijd geïntroduceerd in de wereld

Nadere informatie

DE AARDESCHOOL VOOR PRIMAIR ONDERWIJS

DE AARDESCHOOL VOOR PRIMAIR ONDERWIJS BIJLAGE: UITKOMST ONDERZOEK DE AARDESCHOOL VOOR PRIMAIR ONDERWIJS TE ZUTPHEN INHOUD Uitkomst onderzoek De Aardeschool PO te Zutphen 3 2 en oordelen per onderliggende onderzoeksvraag 4 3 Samenvattend oordeel

Nadere informatie

Fase 7: Presenteren en exposeren

Fase 7: Presenteren en exposeren Fase 7: Presenteren en exposeren 2 uur Geef leerlingen in deze fase een podium zodat ze met trots hun werkstuk kunnen tonen en over ervaringen kunnen vertellen. Maak er een feest van en organiseer een

Nadere informatie

Naam: School: basisschool voortgezet onderwijs Plaats: Leeftijd: Aantal jaar onderwijservaring:

Naam: School: basisschool voortgezet onderwijs Plaats: Leeftijd: Aantal jaar onderwijservaring: Docentenvragenlijst op het gebied van ict-gebruik en natuur- en techniekonderwijs, voormeting Naam: School: basisschool voortgezet onderwijs Plaats: Leeftijd: Aantal jaar onderwijservaring: Ik ben een:

Nadere informatie

CKV Festival 2012. CKV festival 2012

CKV Festival 2012. CKV festival 2012 C CKV Festival 2012 Het CKV Festival vindt in 2012 plaats op 23 en 30 oktober. Twee dagen gaan de Bredase leerlingen van het voortgezet onderwijs naar de culturele instellingen van Breda. De basis van

Nadere informatie

KINDEREN LATEN LEREN Strategisch beleidsplan 2015-2018. SKO Flevoland en Veluwe. Ontwerpers van onderwijs voor de 21ste eeuw

KINDEREN LATEN LEREN Strategisch beleidsplan 2015-2018. SKO Flevoland en Veluwe. Ontwerpers van onderwijs voor de 21ste eeuw SKO Flevoland en Veluwe Ontwerpers van onderwijs voor de 21ste eeuw KINDEREN LATEN LEREN Strategisch beleidsplan 2015-2018 Strategisch beleidsplan SKO Flevoland en Veluwe 1 KINDEREN LATEN LEREN Onze droomschool

Nadere informatie

Samen Inspireren Ontdekken. Informatiegids. IKC de Plattenburg.

Samen Inspireren Ontdekken. Informatiegids. IKC de Plattenburg. Samen Inspireren Ontdekken Ontwikkelen Informatiegids IKC de Plattenburg www.deplattenburg.nl Kiezen Het kiezen van een basisschool voor uw kind: een belangrijke stap. Bij de Plattenburg gaat er voor uw

Nadere informatie

Brigitte Moulaert Op onderzoek in de wereld van alledag

Brigitte Moulaert Op onderzoek in de wereld van alledag Brigitte Moulaert b.moulaert@rijkt.nl Op onderzoek in de wereld van alledag Nieuwsgierigheid Dagelijkse ontdekkingen Onderzoekende houding Uitkijktoren! Doelstellingen Plezier in wetenschap en techniek

Nadere informatie

Het beleidsplan cultuureducatie

Het beleidsplan cultuureducatie Het beleidsplan cultuureducatie Beleidsplannen voor cultuureducatie kunnen variëren van 1 A4 tot een compleet beleidsplan. Belangrijk hierbij is dat het cultuureducatiebeleid onderdeel is van het schoolplan.

Nadere informatie

Jaarplan - jaarverslag

Jaarplan - jaarverslag Jaarplan - jaarverslag 2017-2018 Basisschool de Langereis Ursem www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2017-2018 JAARVERSLAG 2017-2018 Schoolnaam Basisschool de Langereis Schoolnaam Basisschool de Langereis Datum

Nadere informatie

Montessorischool Steigereiland:

Montessorischool Steigereiland: Montessorischool Steigereiland: Leerlijn Wetenschap en Techniek Middenbouw in drie jaar cyclus per 2010-2011 Doel techniek in de middenbouw Montessorischool Steigereiland biedt de kerndoelen techniek in

Nadere informatie

Uitwerking en advisering Workshop Visie en Doelen.

Uitwerking en advisering Workshop Visie en Doelen. Uitwerking en advisering Workshop Visie en Doelen. Uitwerking Groepsresultaten Groep 1: V4: Met ICT kun je leerlingen die wat extra aandacht nodig hebben, heel goed laten oefenen met bepaalde leerstof.

Nadere informatie

Marant EduService. Leren en lenen

Marant EduService. Leren en lenen Marant EduService Leren en lenen Werkt u in het primair onderwijs, bij een kinderopvang of in een educatieve instelling? Is er behoefte aan passende materialen voor alle kinderen en is het streven om up-to-date

Nadere informatie

Schooljaarplan St Vitus 2015-2016

Schooljaarplan St Vitus 2015-2016 Schooljaarplan St Vitus 2015-2016 Domein Onderwijs Doelstelling: In het schooljaar 2017-2018 krijgen alle leerlingen op onze school binnen het onderwijsaanbod, eigentijds, passend onderwijs ondersteund

Nadere informatie

Jaarplan - jaarverslag 2016

Jaarplan - jaarverslag 2016 Jaarplan - jaarverslag 2016 Gerardus Majella School Nieuw Schoonebeek Datum: 30 november 2015 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2016 JAARVERSLAG 2016 Schoolnaam Gerardus Majella School Schoolnaam Gerardus

Nadere informatie

Beleidsplan bewegingsonderwijs rkbs Maria Datum: 19-11-2009. Bron: Herziene kerndoelen Basisonderwijs. Bewegingsonderwijs.

Beleidsplan bewegingsonderwijs rkbs Maria Datum: 19-11-2009. Bron: Herziene kerndoelen Basisonderwijs. Bewegingsonderwijs. Beleidsplan bewegingsonderwijs rkbs Maria Datum: 19-11-2009 Bron: Herziene kerndoelen Basisonderwijs Bewegingsonderwijs Karakteristiek: Kinderen bewegen veel en graag. Dat zien we bijvoorbeeld op het schoolplein

Nadere informatie

Basisschool de Drijfveer

Basisschool de Drijfveer Basisschool de Drijfveer Schooljaarverslag 2017-2018 De volgende items willen we in het verslag verder toelichten Een goed pedagogisch klimaat (5) Kinderen vinden het fijn op school, accepteren en respecteren

Nadere informatie

(registeropleiding Post-HBO)

(registeropleiding Post-HBO) De coördinator Taal Kenniscentrum de Kempel Deurneseweg 11 5709 AH Helmond 0492-514400 Helga van de Ven h.ven@kempel.nl De coördinator Taal Kenniscenter de Kempel 2016 (registeropleiding Post-HBO) 1 De

Nadere informatie

A. Opbrengsten B. Onderwijsleerproces nl. C. Zorg en begeleiding nl. D. Kwaliteitszorg E. Wet- en regelgeving

A. Opbrengsten B. Onderwijsleerproces nl. C. Zorg en begeleiding nl. D. Kwaliteitszorg E. Wet- en regelgeving DEELPROJECT PUBERBREIN LOCATIE CHRISTOFFEL ACTIVITEIT NAAM DEELPROJECT DE MUSICAL KWALITEITSASPECT TOEZICHTKADER A. Opbrengsten B. Onderwijsleerproces nl. C. Zorg en begeleiding nl. D. Kwaliteitszorg E.

Nadere informatie

Stimuleren van vakgebied overstijgende vaardigheden? Doen!

Stimuleren van vakgebied overstijgende vaardigheden? Doen! SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Stimuleren van vakgebied overstijgende vaardigheden? Doen! Marja van Graft en Nora Steenbergen-Penterman Workshop Lunteren 5 april 2016 Inhoud Inventariseren

Nadere informatie

Tabellenboek Peiling Wetenschap en Technologie 2015

Tabellenboek Peiling Wetenschap en Technologie 2015 Hoe besteedt u aandacht aan wetenschap en technologie in uw lessen Nooit Soms Regelmatig Vaak Altijd Gemiddeld Vakgebonden (als apart vak) 55% 31% 9% 3% 2% 100% 1,7 Project(week) gebonden (alleen in projecten

Nadere informatie

Jaarverslag schooljaar Basisschool De Maasparel

Jaarverslag schooljaar Basisschool De Maasparel Jaarverslag schooljaar 2016-2017 Basisschool De Maasparel 1 Inhoud jaarverslag Inhoud Inhoud jaarverslag... 2 1. Inleiding... 3 2. Opbrengsten van het schooljaar 2016-2017... 4 Leerlingenaantal... 4 Instroom...

Nadere informatie

Ontwikkelagenda en scholingsplan OBS De Eendracht

Ontwikkelagenda en scholingsplan OBS De Eendracht Ontwikkelagenda en scholingsplan OBS De Eendracht 2017-2018 Het schooljaar 2017-2018 zetten we met het team in op de doorontwikkeling van onderwerpen, die we de afgelopen jaren specifiek onder de aandacht

Nadere informatie

Onderwijs van de 21ste eeuw:

Onderwijs van de 21ste eeuw: Onderwijs van de 21ste eeuw: didactiek, wetenschap en technologie 2015-2016 ACADEMIE PEDAGOGIEK EN ONDERWIJS saxion.nl/apo Onderwijs van de 21 ste eeuw: didactiek, wetenschap en technologie Professionaliseringsaanbod

Nadere informatie

Actief burgerschap. Sint Gerardusschool Splitting 145 7826 ET Emmen Tel: 0591-622465 gerardusschool@skod.nl

Actief burgerschap. Sint Gerardusschool Splitting 145 7826 ET Emmen Tel: 0591-622465 gerardusschool@skod.nl 2013 Actief burgerschap 0 Sint Gerardusschool Splitting 145 7826 ET Emmen Tel: 0591-622465 gerardusschool@skod.nl Inhoudsopgave Pagina Inleiding 2 Hoofdstuk 1 : 3 Hoofdstuk 2 : : een doel en een middel

Nadere informatie

SANYU VOOR PRIMAIR ONDERWIJS

SANYU VOOR PRIMAIR ONDERWIJS UITKOMST ONDERZOEK SANYU VOOR PRIMAIR ONDERWIJS TE HAARLEM Definitief 31 juli 2017-5102620 INHOUD 1. Uitkomst onderzoek Sanyu te Haarlem 3 2. en oordelen per onderliggende onderzoeksvraag 4 3. Samenvattend

Nadere informatie

Schoolbeleidsplan Cultuureducatie

Schoolbeleidsplan Cultuureducatie Schoolbeleidsplan Cultuureducatie 1. De algemene visie op onderwijs in relatie tot cultuureducatie 1.2 Visie van de school op onderwijs: Onze school wil [. invullen wat de algemene visie is t.a.v. het

Nadere informatie

JAARPLAN ST. MATTHEUSSCHOOL AFDELING SO ALEYDA VAN RAEPHORSTLAAN CR ROTTERDAM

JAARPLAN ST. MATTHEUSSCHOOL AFDELING SO ALEYDA VAN RAEPHORSTLAAN CR ROTTERDAM JAARPLAN 2018-2019 ST. MATTHEUSSCHOOL AFDELING SO ALEYDA VAN RAEPHORSTLAAN 243 3054 CR ROTTERDAM 010-4223517 MATTHEUS@ZMLK.NL INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding... 3 2. Schoolplan en jaarplan... 4 3. Planning...

Nadere informatie

Jaarplan Jaar Datum 15 juni 2016

Jaarplan Jaar Datum 15 juni 2016 Jaarplan 2016-2017 Jaar 2016-2017 School De Toermalijn Willem Kamper Datum 15 juni 2016 Inleiding In dit jaarplan 2016-2017 geven we een overzicht en uitwerking van geplande activiteiten en verbeterpunten

Nadere informatie

21 e eeuwse vaardigheden inzetten in het voortgezet onderwijs. Maaike Rodenboog, SLO

21 e eeuwse vaardigheden inzetten in het voortgezet onderwijs. Maaike Rodenboog, SLO 21 e eeuwse vaardigheden inzetten in het voortgezet onderwijs Maaike Rodenboog, SLO m.rodenboog@slo.nl SLO, nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Onafhankelijke, niet-commerciële positie als

Nadere informatie

Alles over. Blink Wereld geschiedenis. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Blink Wereld geschiedenis. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking met de educatieve

Nadere informatie

Huiswerkbeleid Onderwijsteam 7

Huiswerkbeleid Onderwijsteam 7 Huiswerkbeleid Onderwijsteam 7 Inleiding: Het onderwijs op school is er onder meer op gericht de verantwoordelijkheid en zelfstandigheid van de leerlingen te vergroten. Ook het maken van huiswerk levert

Nadere informatie

Wetenschapsknooppunt Wageningen University (WKWU)

Wetenschapsknooppunt Wageningen University (WKWU) Wetenschapsknooppunt Wageningen University (WKWU) Margriet van Vianen, projectleider 28 september 2016 Ruimte voor partnerlogo s (plaats een wit vlak achter de logo s om deze tekst en het kader te verbergen)

Nadere informatie

KINDEREN DIE MEER KUNNEN

KINDEREN DIE MEER KUNNEN KINDEREN DIE MEER KUNNEN INLEIDING Op de IJwegschool staat het kind centraal. Het onderwijs wordt aangepast aan het kind en niet andersom. Doordat de leerkrachten handelingsgericht werken waarbij de onderwijsbehoeften

Nadere informatie

Vink bij iedere vraag de situatie aan die het meest van toepassing is op uw school.

Vink bij iedere vraag de situatie aan die het meest van toepassing is op uw school. Wetenschap en Techniek Index Waarom dit instrument? Met deze index krijgt u een beeld van de stand van zaken van het wetenschap- en techniekonderwijs bij u op school. Er wordt gevraagd naar de huidige

Nadere informatie

Ruimte voor Talent in Gelderland Professionaliseringstrajecten Excellentie, Wetenschap en Techniek

Ruimte voor Talent in Gelderland Professionaliseringstrajecten Excellentie, Wetenschap en Techniek Ruimte voor Talent in Gelderland Professionaliseringstrajecten Excellentie, Wetenschap en Techniek - Staat talentherkenning en ontwikkeling bij u op school de komende jaren op de agenda? - Wilt u een rijke

Nadere informatie

kansen voor betekenisvol zaakvakonderwijs

kansen voor betekenisvol zaakvakonderwijs SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling kansen voor betekenisvol zaakvakonderwijs Martin Klein Tank Leerplan(kader) Techniekpact jaarconferentie Wetenschap & 19 technologie mei 2014 Waarom?

Nadere informatie

Toezeggingen. en Pork) en de gemeente Vlagtwedde/O2SV (De Clockeslach, De Klimop, De Vlinder, Op d Esch, Plaggenborg en Willem Lodewijck).

Toezeggingen. en Pork) en de gemeente Vlagtwedde/O2SV (De Clockeslach, De Klimop, De Vlinder, Op d Esch, Plaggenborg en Willem Lodewijck). Toezeggingen Aan: Raadsleden CC: Leden van het college, DT, Manager afdeling Samenleving Van: College van burgemeester en wethouders Opsteller: Marion Prins, beleidsmedewerker Onderwijs Datum: 17 september

Nadere informatie

Alles over. Blink Wereld Geschiedenis. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Blink Wereld Geschiedenis. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking met de educatieve

Nadere informatie

Zuid-Holland in onderzoeken, ontwerpen en ondernemen!

Zuid-Holland in onderzoeken, ontwerpen en ondernemen! Zuid-Holland in onderzoeken, ontwerpen en ondernemen! Ondersteuning vanuit het Expertisecentrum Wetenschap & Technologie Zuid-Holland Zuid-Holland in onderzoeken, ontwerpen en ondernemen! In 2020 moeten

Nadere informatie

Profielschets directeur

Profielschets directeur Profielschets directeur Gevraagd wordt een directeur die: richting kan geven aan het onderwijsproces van De Trieme, gebaseerd op kernwaarden, missie en onderwijskundige visie; een eigen doorleefde onderwijsvisie

Nadere informatie

RESULTATEN. Rapportage De Kinkerbuurt, Amsterdam. Externe Benchmark

RESULTATEN. Rapportage De Kinkerbuurt, Amsterdam. Externe Benchmark RESULTATEN Rapportage De Kinkerbuurt, Amsterdam Externe Benchmark februari 2013 1 ALGEMEEN 1.1 Inleiding Algemeen Het instrument de Kwaliteitsvragenlijst is een hulpmiddel om de kwaliteit van de school

Nadere informatie

Vragenlijst deelnemers Vlaams Lerend Netwerk STEM SO

Vragenlijst deelnemers Vlaams Lerend Netwerk STEM SO Vragenlijst deelnemers Vlaams Lerend Netwerk STEM SO 1. Persoonlijke gegevens Naam school:.. Provincie school: o Antwerpen o Limburg o Oost- Vlaanderen o Vlaams- Brabant o West- Vlaanderen Wat is je functie?

Nadere informatie

Schooljaarplan (SJP) 2014 2015

Schooljaarplan (SJP) 2014 2015 Schooljaarplan (SJP) 2014 2015 Naam school Adres FJJ Dreweslaan 1 Postcode 9686 NG Beerta Telefoon 0597-331651 Brinnummer 09DO E-mail obsbeerta@gmail.com Website www.obsbeerta.nl Directeur S.J. Huinink

Nadere informatie

STRATEGISCH PLAN BASISSCHOOL DE VORDERING 2015-2019

STRATEGISCH PLAN BASISSCHOOL DE VORDERING 2015-2019 STRATEGISCH PLAN BASISSCHOOL DE VORDERING 2015-2019 MISSIE DE VORDERING Vanuit een traditie van katholieke waarden en voor iedereen toegankelijk, verzorgen wij kwalitatief hoogstaand eigentijds basisonderwijs,

Nadere informatie

7.2 Meerjarenplanning

7.2 Meerjarenplanning 7.2 Meerjarenplanning Ambitie: St. Antonius Abt biedt voor alle kinderen aantrekkelijk en modern! Wij zijn de eerste keus van alle leerlingen en o uders uit de wijk Acht en daarbuiten. Hierbij zijn de

Nadere informatie

Brengt natuur in de klas

Brengt natuur in de klas Brengt natuur in de klas Voor school en BSO! Het ontstaan van BasisBos Een aantal jaren geleden constateerde bedenker André Guijs op zijn eigen basisschool dat er binnen de zaakvakken maar ook bij handvaardigheid

Nadere informatie

Verbreding Techniek Basisonderwijs Achtergrondinformatie voor basisscholen

Verbreding Techniek Basisonderwijs Achtergrondinformatie voor basisscholen Verbreding Techniek Basisonderwijs Achtergrondinformatie voor basisscholen Een uitgave van het Programmabureau VTB November 2004 Nationaal Actieplan Verbreding Techniek Basisonderwijs Op 15 oktober 2003

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma

Docentenhandleiding Educatieprogramma Docentenhandleiding Educatieprogramma Hoe, wat & waar Primair Onderwijs groep 3 t/m 6 Inhoud Het Dordrechts Museum..p.3 Algemene doelstelling programma...p.3 Aansluiting bij kerndoelen. p.3,4 Programma:Hoe,

Nadere informatie

Schooljaarplan (SJP) 2014 2015

Schooljaarplan (SJP) 2014 2015 Schooljaarplan (SJP) 2014 2015 Naam school Adres Hardenberg 8 Postcode 9684 AM Telefoon 0597-331570 Brinnummer 18 HQ E-mail info@bouwsteen-finsterwolde.nl Website www.bouwsteen-finsterwolde.nl Directeur

Nadere informatie

CBS Merula Bloemendaele 4 3218XA Heenvliet 0181-662551

CBS Merula Bloemendaele 4 3218XA Heenvliet 0181-662551 CBS Merula Bloemendaele 4 3218XA Heenvliet 0181-662551 info@merula.vcodekring.nl www.merula.nl CBS Merula is één van de scholen van www.vcodekring.nl ALGEMENE GEGEVENS School Naam van de school: Christelijke

Nadere informatie

Informatie. vakgebieden. Groep 3

Informatie. vakgebieden. Groep 3 Informatie vakgebieden Groep 3 Rekenen en wiskunde Gehanteerde methode: Wereld in getallen. Sinds een aantal jaren rekenen we met de nieuwe methode: De wereld in getallen. De inhoud van een rekenles bestaat

Nadere informatie

Speerpunt 1: Het technieklokaal

Speerpunt 1: Het technieklokaal Speerpunt 1: Het technieklokaal 2.10 Het team richt de school in met ontdek- en speelhoeken. Leerkrachten voeren allemaal een gelijk klassenmanagement om nieuwe 6.3 Ouders zijn partner in het maken van

Nadere informatie

Jaarplan OBS Het Spectrum. Jaarplan OBS Het Spectrum

Jaarplan OBS Het Spectrum. Jaarplan OBS Het Spectrum Jaarplan 2018-2019 OBS Het Spectrum 1 Inleiding In dit jaarplan staan de voorgenomen acties en de te bereiken doelen voor het schooljaar 2018-2019. Per onderdeel staan de doelen, de resultaatindicatoren

Nadere informatie

Visie van De Molenberg

Visie van De Molenberg Visie van De Molenberg Kinderen van nu groeien op in een tijd waarin grote veranderingen in rap tempo plaatsvinden. Binnen de digitale samenleving moeten ze hun weg vinden in de overvloed aan informatie.

Nadere informatie

Jaar School Schoolleider Datum

Jaar School Schoolleider Datum JAARPLAN Jaar School Schoolleider Datum Inleiding 2015-2016 Jaar Megelsheim Jos van Gerven September 2015 In ons Jaarplan geven we onze onderwijskundige beleidsvoornemens aan voor komend schooljaar. JAARVERSLAG

Nadere informatie

Huiswerkbeleid Onderwijsteam 7

Huiswerkbeleid Onderwijsteam 7 Huiswerkbeleid Onderwijsteam 7 Inleiding: Het onderwijs op school is er onder meer op gericht de verantwoordelijkheid en zelfstandigheid van de leerlingen te vergroten. Ook het maken van huiswerk levert

Nadere informatie

Jaarplan Montessori Onderwijs Purmerend

Jaarplan Montessori Onderwijs Purmerend Jaarplan 2017-2018 Montessori Onderwijs Purmerend Onderwerp uit verbeterplan ICT en LAS Leerkrachten voeren ook incidentenregistratie in in Parnassys, verslagen van derden worden gescand en in Parnassys

Nadere informatie

Acadin voor talenten in uw klas!

Acadin voor talenten in uw klas! Acadin voor talenten in uw klas! Dé digitale leeromgeving met uitdagend onderwijsaanbod voor talentvolle leerlingen. Acadin voor talenten in uw klas! In het Bestuursakkoord primair onderwijs (2014) staat

Nadere informatie

Wetenschap & Techniek

Wetenschap & Techniek Wetenschap & Techniek CBS De Brug Heemradenlaan 42 3401 GX IJsselstein 030 6888211 www.debrugijsselstein.nl cbs de Brug IJsselstein Pagina 1 UITGANGSPUNTEN 0. Motivatie 1. Uitgangspunten Doel van dit beleidsplan

Nadere informatie

Welkom op de Uilenhof

Welkom op de Uilenhof Welkom op de Uilenhof Nieuwe Mavo Havo Junior Talent Ontwikkeling Techniek (TOT) Uilenhof, kijken door familie - ogen Opbouw van de presentatie Wie zijn wij? (missie/visie/belofte/kernwaarden) Vormen van

Nadere informatie

Tussenschoolse opvang

Tussenschoolse opvang SBO DE HAAGSE BEEK Openbare speciale school voor basisonderwijs Tussenschoolse opvang Mei 2007 (versie 2) A. ALGEMEEN Alle leerlingen blijven tussen de middag op school. Tijdens het eten en het buitenspelen

Nadere informatie

Schooljaarverslag Christoffelschool Waalre

Schooljaarverslag Christoffelschool Waalre Schooljaarverslag 2015-2016 Christoffelschool Waalre In een notendop Doel Een gedragen visie, een heldere kijk op onze doelen Voor (nieuwe) ouders inzichtelijk maken wie wij zijn en hoe wij werken Ouders

Nadere informatie

St. Theresiaschool. Schooljaarplan

St. Theresiaschool. Schooljaarplan St. Theresiaschool Schooljaarplan 2018-2019 Directeur Mw. M. Wielage Adres Postweg 131 Plaats Barger-Compascuum Telefoon 0591-349275 E-Mail sttheresiaschool@primenius.nl Datum 17-7-2018 Inhoudsopgave Leerlijn

Nadere informatie

het Ontdek Kasteel: SPRINGLEVEND

het Ontdek Kasteel: SPRINGLEVEND een onderzoek onder de Zeeuwse basisscholen naar het gebruik van het Ontdek Kasteel februari 2010 Technocentrum Zeeland Pabo, Hogeschool Zeeland RPCZ INHOUD 1. Inleiding... 3 2. Doelstelling onderzoek...

Nadere informatie

Schooljaarplan Sint Gerardusschool

Schooljaarplan Sint Gerardusschool Directie Mevr. M.C. Sijmons Adres Splitting 145 Plaats Emmen Telefoon 0591-622465 E-mail stgerardus@primenius.nl Website www.sintgerardus.nl Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Borgingstrajecten 4 3 Verbetertrajecten

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Techniek, (g)een zorg voor later - technische geletterdheid bevorderen Leerlijnen technische geletterdheid

Nieuwsbrief. Techniek, (g)een zorg voor later - technische geletterdheid bevorderen Leerlijnen technische geletterdheid Techniek, (g)een zorg voor later - technische geletterdheid bevorderen Leerlijnen technische geletterdheid Tijdens het schooljaar 2009 2010 werkte het Steunpunt Diversiteit & Leren samen met RVO - Society,

Nadere informatie

School Ontwikkel Plan

School Ontwikkel Plan School Ontwikkel Plan r.k.b.s. de Ark Burg.Kooimanweg 1 1711 KK Hensbroek tel: 0226-452072 directie.deark@skowestfriesland.nl www.rkbs-deark.nl Jaar 2013-2014 School Rkbs de Ark Schoolleider Peter van

Nadere informatie

Begeleiding van startende leerkrachten binnen CNS

Begeleiding van startende leerkrachten binnen CNS Begeleiding van startende leerkrachten binnen CNS Een aantal richtlijnen gesteld vanuit de nieuwe CAO Wat is de definitie van een startende leraar? Met de startende leraar wordt de leerkracht bedoeld die

Nadere informatie

Wetenschap & Technologie Ontwerpend leren. Ada van Dalen

Wetenschap & Technologie Ontwerpend leren. Ada van Dalen Wetenschap & Technologie Ontwerpend leren Ada van Dalen Wat is W&T? W&T is je eigen leven W&T: geen vak maar een benadering De commissie wil onderstrepen dat wetenschap en technologie in haar ogen géén

Nadere informatie

UITKOMST KWALITEITSONDERZOEK NIET BEKOSTIGD PRIMAIR ONDERWIJS

UITKOMST KWALITEITSONDERZOEK NIET BEKOSTIGD PRIMAIR ONDERWIJS UITKOMST KWALITEITSONDERZOEK NIET BEKOSTIGD PRIMAIR ONDERWIJS Basisschool Aquamarin te Bonaire School: Aquamarin Plaats: Jato Baco, Bonaire BRIN-nummer: 30KX Datum uitvoering onderzoek: 20 mei 2014 Datum

Nadere informatie

2008-2012. ICT - Beleidsplan. Basisschool: De Troubadour Itterestraat 53 5707 SN Helmond 0492-524023

2008-2012. ICT - Beleidsplan. Basisschool: De Troubadour Itterestraat 53 5707 SN Helmond 0492-524023 2008-2012 ICT - Beleidsplan Basisschool: De Troubadour Itterestraat 53 5707 SN Helmond 0492-524023 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Doelen 2 Vaststaand beleid 2 Basisbits 2 Inzetten software 3

Nadere informatie

IMPLEMENTEREN KUN JE LEREN teamontwikkeling

IMPLEMENTEREN KUN JE LEREN teamontwikkeling IMPLEMENTEREN KUN JE LEREN teamontwikkeling Observaties team/werkgroep in steekwoorden STARTNOTITIE LEERLIJN PROMOTIE Sterke punten Betrokkenheid, veel inzet, welwillendheid, improviserend vermogen, gretigheid,

Nadere informatie

Beleidsnotitie beginnende leraar

Beleidsnotitie beginnende leraar Beleidsnotitie beginnende leraar Beleidsnotitie beginnende leraar 20140703.docx 1 3-7-2014 Inleiding Onderwijsstichting KempenKind hecht groot belang aan het welzijn en het professioneel functioneren van

Nadere informatie

HUISWERKBELEID. Inhoudsopgave... 1. Inleiding... 2. Het doel van dit huiswerkbeleid... 2. Voorwaarden huiswerkbeleid... 2

HUISWERKBELEID. Inhoudsopgave... 1. Inleiding... 2. Het doel van dit huiswerkbeleid... 2. Voorwaarden huiswerkbeleid... 2 HUISWERKBELEID Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Het doel van dit huiswerkbeleid... 2 Voorwaarden huiswerkbeleid... 2 Doelstellingen huiswerk... 3 Opbouw van het huiswerk... 3 Incidenteel huiswerk... 6

Nadere informatie

Ontwikkelvragen scholen SPOLT schooljaar

Ontwikkelvragen scholen SPOLT schooljaar Ontwikkelvragen scholen SPOLT schooljaar 2014-2015 Basisschool Antonius Dicht bij huis Hoe ontwikkelen we een kader om het cultuureducatieve aanbod dat ons aandient aan te laten sluiten bij ons onderwijs?

Nadere informatie

DON BOSCO GENK AANBOD EERSTE GRAAD. Meer dan je denkt!

DON BOSCO GENK AANBOD EERSTE GRAAD. Meer dan je denkt! DON BOSCO GENK Meer dan je denkt! AANBOD EERSTE GRAAD Dag nieuwe leerling, Dag ouder, In onze Don Boscoschool willen wij een kwaliteitsvolle vorming aanbieden. Vanuit ons opvoedingsproject leggen wij

Nadere informatie

Wetenschap: labo (campus De Toren) Technologie: workshops (campus. STEM-vakken

Wetenschap: labo (campus De Toren) Technologie: workshops (campus. STEM-vakken STEM in de lessen Workshops Proeven van STEM STEM-academie LAGER ONDERWIJS 3 de graad Wiskunde Wereldoriëntatie Mens en techniek Mens en natuur Wetenschap: labo (campus De Toren) Technologie: workshops

Nadere informatie

Teamtrainingen & ouderavond

Teamtrainingen & ouderavond Teamtrainingen & ouderavond Een teamtraining is een bijeenkomst van 1,5 tot 2 uur voor een heel schoolteam. Op actieve en enthousiasmerende wijze verdiep je je samen in een onderwerp. Er zijn verschillende

Nadere informatie

ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP O.B.S. DE BONGERD

ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP O.B.S. DE BONGERD DEFINITIEF RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP O.B.S. DE BONGERD Plaats : Hijken BRIN-nummer : 18TJ Onderzoeksnummer : 118979 Conceptrapport verzonden op : 26 april Datum schoolbezoek

Nadere informatie

Informatie. vakgebieden. Groep 6

Informatie. vakgebieden. Groep 6 Informatie vakgebieden Groep 6 Taal Gehanteerde methode: Taal in beeld - Spelling in beeld Uitgever: Zwijsen Taal in beeld is een taalmethode voor groep 4 tot en met 8 van het basisonderwijs. De methode

Nadere informatie

Primair Onderwijs po 079-3232.333 Voorgezet onderwijs vo 079-3232.444

Primair Onderwijs po 079-3232.333 Voorgezet onderwijs vo 079-3232.444 Voorlichtingspublicatie Betreft de onderwijssector(en) Informatie CFI/ICO Primair Onderwijs po 079-3232.333 Voorgezet onderwijs vo 079-3232.444 Wet van 9 december 2005, houdende opneming in de Wet op het

Nadere informatie