Toezeggingen. en Pork) en de gemeente Vlagtwedde/O2SV (De Clockeslach, De Klimop, De Vlinder, Op d Esch, Plaggenborg en Willem Lodewijck).

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Toezeggingen. en Pork) en de gemeente Vlagtwedde/O2SV (De Clockeslach, De Klimop, De Vlinder, Op d Esch, Plaggenborg en Willem Lodewijck)."

Transcriptie

1 Toezeggingen Aan: Raadsleden CC: Leden van het college, DT, Manager afdeling Samenleving Van: College van burgemeester en wethouders Opsteller: Marion Prins, beleidsmedewerker Onderwijs Datum: 17 september 2015 Betreft: Inventarisatie onderwijs voor hoogbegaafde kinderen Portefeuillehouder: De heer W. Potze Afstemming: ja Vraagsteller: De heer G. Sanders van D66 Vraag: De heer Sanders stelt dat op basisscholen voldoende aandacht is voor kinderen die ondermaats presteren, en dat is prima in het kader van passend onderwijs, maar we mogen ook de hoogbegaafden niet vergeten aldus Sanders. De heer Sanders vraagt wethouder Potze te onderzoeken hoe het zit met de aandacht voor de hoogbegaafde leerlingen. Antwoord: Wethouder Potze zegt toe te inventariseren hoe scholen omgaan met hoogbegaafde kinderen in het kader van Passend Onderwijs en de bevindingen voor 1 oktober 2015 aan te bieden aan de raad. DE INVENTARISATIE Binnen de gemeente Vlagtwedde wordt basisonderwijs aangeboden door Scholengroep (Het Gebint, De Hoeksteen en De Zaaier), Stichting Fidarda (Bonifatius, Gerardus en Pork) en de gemeente Vlagtwedde/ (De Clockeslach, De Klimop, De Vlinder, Op d Esch, Plaggenborg en Willem Lodewijck). In augustus zijn de bestuurders en directeuren van alle basisscholen in de gemeente Vlagtwedde benaderd voor het invullen van een vragenlijst; Inventarisatie onderwijs voor (hoog)begaafde en excellente leerlingen. Bijna alle scholen hebben aangegeven onderwijs voor hoogbegaafde leerlingen te bieden. De overige geven aan dit in de toekomst (verder) te willen ontwikkelen.

2 Huidig onderwijsaanbod voor hoogbegaafde kinderen in de gemeente Vlagtwedde Zowel binnen, Fidarda als wordt passend onderwijs geboden voor hoogbegaafde kinderen. De scholen werken met differentiatie in het les- en materiaalaanbod om tegemoet te komen aan de verschillende niveaus van leerlingen. Signalering hoogbegaafdheid Voor het signaleren van (hoog)begaafdheid wordt gebruik gemaakt van het Digitaal Handelingsprotocol Hoogbegaafdheid (DHH). Het aantal kinderen dat aangepast onderwijs voor hoogbegaafden volgt, ligt bij 5 scholen tussen de 0 en 5 kinderen, bij 3 scholen tussen de 6 t/m 15 kinderen en bij 1 school meer dan 15 kinderen. Aanbod voor hoogbegaafde kinderen Kinderen die extra uitdaging aankunnen, krijgen een aangepaste taak. Voor het verrijken worden aanvullende projecten en materialen, passend bij de (basis)vakken en de gebruikte methode, aangeboden. Op 1 school is een plusklas die wekelijks bij elkaar komt, op de andere scholen varieert het aanbod van een aantal uren per week tot dagelijks. Begeleiding van hoogbegaafde kinderen Voor de begeleiding van hoogbegaafden worden teamleden geschoold of wordt een extra leerkracht ingezet die gespecialiseerd is op het gebied van hoogbegaafdheid. Een enkele keer wordt een externe ingeschakeld. Ouders worden betrokken bij het opstellen en vastleggen van het individuele kindplan. Aanvullende informatie Het onderzoek was gericht op het basisonderwijs, maar ook van het voortgezet onderwijs/de RSG ontvingen we een reactie. Op de RSG wordt de gehele schooltijd, dagelijks door de lesgevende docenten aandacht besteed aan onderwijs voor (hoog)begaafde leerlingen. Bijlage: - Vragen en antwoorden ten behoeve van Inventarisatie onderwijs voor (hoog)begaafde en excellente leerlingen.

3 Inventarisatie onderwijs voor (hoog)begaafde en excellente leerlingen In het kader van Passend Onderwijs wordt binnen het primair onderwijs veel aandacht besteed aan het voorkomen en bestrijden van leer- en ontwikkelingsachterstanden. Vanuit de Gemeenteraad is aandacht gevraagd voor hoogbegaafde kinderen binnen het onderwijs. Doel van deze inventarisatie is om inzicht te verkrijgen in de wijze waarop het primair onderwijs binnen de gemeente Vlagtwedde op dit moment het onderwijs voor (hoog)begaafde en excellente leerlingen vorm geeft en/of welke toekomstplannen er zijn. Vragen- en antwoordenlijst De respondenten hebben de vragenlijst volledig ingevuld. De reacties zijn onderverdeeld in:, Fidarda en. Bij verschillen in de aanvullende reacties binnen een scholengroep, is de betreffende school apart genoemd. 1. Biedt uw school aangepast onderwijs aan voor (hoog)begaafde en excellente leerlingen? Of bent u dat in de toekomst van plan? Ja Nee In de toekomst 1 2* * Willem Lodewijck: In de toekomst meer-/of ander aanbod (uitbreiden) 2. Indien u heeft aangegeven aangepast onderwijs aan te bieden voor (hoog)begaafde en excellente leerlingen of in de toekomst te willen gaan geven. Wat biedt uw school op dit moment aan of wilt u gaan aanbieden? - Rijke aanvulling van de kieskast in elke groep; - Individueel kindplan; - Versnellen en verdiepen van de leerstof; - Digitaal handelingsprotocol hoogbegaafdheid (DHH); - Sterpakketten (De Hoeksteen); - Stappenplan instroom Pluspakket (Het Gebint); - Plan van aanpak start met Pluspakket; - Versnelling of vervroegde doorstroming, compacten (het indikken van de leerstof), verrijken (aanvulling op compacten). Fidarda - Wij maken gebruik van een zogenaamde levelwerkkist; - Er wordt op 3 niveaus lesgegeven in de groepen; - Er wordt op twee scholen gewerkt met de methode Math, deze methode gaat uit van werken met leerlijnen en ieder kind werkt op zijn eigen niveau; - Op 1 school is er een plusklas gerealiseerd die wekelijks bij elkaar komt. Deze leerlingen krijgen bijvoorbeeld sterrenkunde en Duits aangeboden.

4 - Verschillende niveaus in Alles-in-1 ; - Verbreding in de lesstof, extra opdrachten; - Levelwerk aangevuld met projecten; - We willen graag een tweede vreemde taal aanbieden (De Vlinder en Op d Esch) 3. Voor welke jaarlagen organiseert uw school aangepast onderwijs voor (hoog)begaafde en excellente leerlingen? Of bent u van plan te gaan organiseren? 0 De gehele schooltijd De gehele onderbouw 0 De gehele bovenbouw 0 Anders, namelijk: 1* * - Willem Lodewijck: - Leskisten hoogbegaafde leerlingen - 3d printer-project voor leerlingen van groep 7 - Vis in het water project voor groep 8 4. Hoe frequent vindt het aangepast onderwijs voor (hoog)begaafde en excellente leerlingen op uw school plaats? Of bent u van plan te laten plaatsvinden? 0 Dagelijks 3 0 Een aantal dagen in de week 0 Een aantal uren in de week 3 0 Een aantal uren in de maand 0 Een aantal uren in het schooljaar 1 0 Anders, namelijk: 2* * : - Het is opgenomen in de weektaak; - Dat wordt in het kindplan beschreven en verschilt per leerling. 5. Hoeveel leerlingen volgen op uw school aangepast onderwijs voor (hoog)begaafde en excellente leerlingen? Of verwacht u te gaan volgen? 0 < 5 leerlingen t/m 15 leerlingen 3 0 > 15 leerlingen, namelijk 1* * - De Vlinder en Op d Esch: We willen een groter onderscheid maken in activiteiten voor de meerbegaafde leerlingen en de hoogbegaafde leerling. 6. Heeft uw school voor (hoog)begaafde en excellente leerlingen (onderwijs) faciliteiten beschikbaar gesteld? Of bent u van plan om dit te gaan doen? 0 Nee 0 Ja, namelijk: 2 3 4

5 Het Gebint: Er is een coördinator hoogbegaafdheid aangesteld en er zijn middelen aangeschaft: het Pluspakket van Heutink voor bovengemiddeld begaafde kinderen. De Hoeksteen: Taakuitbreiding van een leerkracht, materialen die beschreven staan bij punt 2, scholing van teamleden. Fidarda Levelwerkkist, implementatie van Math (digitale rekenmethode), extra budget voor inzetten van een leerkracht gespecialiseerd op het gebied van hoogbegaafdheid en het programma DHH wordt preventief ingezet. De Vlinder en Op d Esch: één van de leerkrachten heeft daar tijd voor onder schooltijd; Plaggenborg: Extra werkboekjes etc. 7. Heeft uw school voor (hoog)begaafde en excellente leerlingen speciale begeleiding georganiseerd? Of wilt u dit gaan organiseren? 0 Nee Ja, namelijk: Het Gebint: Nee, begeleiding door leerkracht. Voor extra begeleiding is geen geld. De Hoeksteen: Dat wordt per kind in het kindplan beschreven. Niet elke hoog- of meerbegaafde leerling heeft dezelfde hulpvraag. Voorop staat dat het kind zich er goed bij moet voelen dat het genoeg wordt uitgedaagd tot een actieve leerling. Fidarda Leerkrachten faciliteren die gespecialiseerd zijn en hiervoor een cursus hebben gevolgd. - IGDI-model (Interactief Gedifferentieerd Directe Instructie) + Alles-in-1; - Differentiatie in niveaugroepen; - Deze leerlingen krijgen deels instructie buiten de groep en doen ook buiten de groep soms andere activiteiten. 8. Betrekt uw school andere organisaties of instellingen bij de ontwikkeling van aangepast (les)materiaal/projecten voor (hoog)begaafde en excellente leerlingen? Of bent u van plan te betrekken? 0 Nee Ja, namelijk: 1 3 Het Gebint: we zijn van plan te participeren in 3d kanjers De Hoeksteen: School aan zet, scholing en DHH zijn ingezet. Het aanbod voor de bovenbouw willen we graag uitbreiden.

6 Cedin, maar er is ook contact geweest met Talento. Binnen is een werkgroep hoog-/meerbegaafdheid. 9. Betrekt uw school de ouders van (hoog)begaafde en excellente leerlingen? 0 Nee 3 0 Ja, namelijk door: Door ouders een rol te geven in het kindplan - We voeren gesprekken met de ouders over de ontwikkeling (opvallende onderwijsbehoeften, opvallend gedrag etc.) en volgende stappen; - Door transparante samenwerking, houden we elkaar op de hoogte. 10. Aanvullende informatie De Hoeksteen: na veel onderzoek te hebben gedaan zijn we tot de conclusie gekomen dat de meeste leerlingen het meest gebaat zijn bij het zoeken van een uitdaging binnen de eigen groep/school. Dat hebben we op een goede manier vorm weten te geven. Af en toe is er een leerling die wat meer uitdaging krijgt en daar zetten we externe mensen voor in. Ons streven is dat we de leerlingen afleveren die een goede kans hebben op succes in het voortgezet onderwijs: ze hebben geleerd te leren, ze zijn zelfstandig, creatief in doen en denken, ze kunnen keuzes maken, zijn zelfbewust en kritisch. De Zaaier: Er zijn veel ontwikkelingen gaande, die onze aandacht vragen. Hoogbegaafdheid heeft op dit moment niet de prioriteit, maar zal in de komende jaren zeker ook aan de orde komen in de schoolontwikkeling. Wordt meegenomen in schoolplanperiode ; Hier liggen kansen! RSG Ook in het voortgezet onderwijs op de RSG wordt, de gehele schooltijd, dagelijks door de lesgevende docenten aandacht besteed aan onderwijs voor (hoog)begaafde leerlingen; - VWO-pluspakket voor vwo-lln van klas 1 tot 6 (science, Latijn en filosofie) - Keuzemogelijkheden voor lln in klas 1 en 2 (heel breed pakket) - Modules in H4 en V4/5 voor alle lln (Spaans, science, Sport, M & O) - Extra Engels voor VWO/Havo/TL leerlingen - BSM extra voor TL 3 en 4 - Mavo-plus voor mogelijke Havo lln

Passend Onderwijs aan (hoog)begaafde leerlingen in Noord- Nederland

Passend Onderwijs aan (hoog)begaafde leerlingen in Noord- Nederland Passend Onderwijs aan (hoog)begaafde leerlingen in Noord- Nederland Uitkomsten enquête Praktijk Liberi Datum: 27 januari 2013 Plaats: Aldeboarn www.praktijkliberi.nl info@praktijkliberi.nl Inhoudsopgave

Nadere informatie

KINDEREN DIE MEER KUNNEN

KINDEREN DIE MEER KUNNEN KINDEREN DIE MEER KUNNEN INLEIDING Op de IJwegschool staat het kind centraal. Het onderwijs wordt aangepast aan het kind en niet andersom. Doordat de leerkrachten handelingsgericht werken waarbij de onderwijsbehoeften

Nadere informatie

Plusklas PWA Beusichem

Plusklas PWA Beusichem Plusklas PWA Beusichem Beleidsnotitie juni 2017 1 Inhoud Inleiding 3 Aanleiding tot het vormen van een plusklas 3 Doel van de plusklas 4 Doelgroep en toelating 4 Organisatie en werkwijze plusklas 5 De

Nadere informatie

OBS De Hobbitstee Leerdam

OBS De Hobbitstee Leerdam BELEIDSPLAN PLUSKLAS OBS De Hobbitstee Leerdam INHOUDSOPGAVE KORTE INLEIDING pagina 3 1. OMSCHRIJVING pagina 4 2. DOELEN pagina 5 3. BELEID pagina 6 3.1 Signalering 3.2 Kerndoelen 3.3 Verrijkingswerk 4.

Nadere informatie

Schooljaarplan Planperiode Versie Versie 4 Datum Obs Prins Willem Alexander. Adres t Witzand 22. Telefoon

Schooljaarplan Planperiode Versie Versie 4 Datum Obs Prins Willem Alexander. Adres t Witzand 22. Telefoon Plan n in g Schooljaarplan Planperiode 2011-2015 Versie Versie 4 Datum 04-07-2013 Naam school Adres t Witzand 22 Postcode Obs Prins Willem Alexander 9463PA Telefoon 0592 262400 E-mail Directeur pwa@primah.org

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel PCB De Fontein Schooljaar 2015-2016

Schoolondersteuningsprofiel PCB De Fontein Schooljaar 2015-2016 Schoolondersteuningsprofiel PCB De Fontein Schooljaar 2015-2016 Naam school: De Fontein Leerlingaantal: 270 Klassendeler: 25 Brinnummer: 24 DX De Fontein is een groeiende, moderne, Christelijke basisschool.

Nadere informatie

Visie en beleid ten aanzien van beter presterende leerlingen

Visie en beleid ten aanzien van beter presterende leerlingen Visie en beleid ten aanzien van beter presterende leerlingen Inleiding Eén van de profielpijlers van De Duif is presteren. We proberen uit alle leerlingen te halen wat er in zit. Ons doel is om voor alle

Nadere informatie

Beleid VPCO - Plusklas

Beleid VPCO - Plusklas Beleid VPCO - Plusklas Versie 24-09- 2015 07 Inleiding Beide scholen van VPCO Rhenen hebben hun eigen Beleidsplan Meerbegaafdheid. Dit document is een bijlage bij deze school-specifieke beleidsplannen

Nadere informatie

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt:

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt: Achtergrond Basisschool De Regenboog staat in de wijk Zuid-west in Boekel en valt onder het bestuur van Zicht PO. Evenals de andere scholen onder dit bestuur gaan wij de komende periode vorm geven aan

Nadere informatie

Protocol leertijdverkorting

Protocol leertijdverkorting Marsstraat 2, 1716 WH Opmeer Postbus 53, 1715 ZH Spanbroek Tel: 0226 352552 directie.ruimteschip@skowestfriesland.nl R.K. Basisschool t Ruimteschip www.bsruimteschip.nl Protocol leertijdverkorting Doel:

Nadere informatie

Beleid voorsprongleerlingen/excellente leerlingen Juni 2014

Beleid voorsprongleerlingen/excellente leerlingen Juni 2014 Beleid voorsprongleerlingen/excellente leerlingen Juni 2014 Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. Doelgroep:2.1. Wat zijn excellente leerlingen 2.2 Definitie die we hanteren 2.3 Excellente leerlingen in de schoolpraktijk

Nadere informatie

OVO Talentontwikkeling

OVO Talentontwikkeling OVO Talentontwikkeling basisschool de Tweemaster Stichting OVO Samen werken aan talent Stichting OVO is het bestuur van acht basisscholen en vier middelbare scholen. Wij kunnen daardoor leerlingen van

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel Basisschool De Pijler

Ondersteuningsprofiel Basisschool De Pijler Ondersteuningsprofiel 2013 2014 Basisschool De Pijler Basisschool De Pijler Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 3 Gegevens... 3 Schoolgegevens... 4 Visie schoolconcept... 5 Periode van afname...

Nadere informatie

BELEIDSPLAN PLUSKLAS

BELEIDSPLAN PLUSKLAS BELEIDSPLAN PLUSKLAS Voor leerlingen die meer kunnen ontdekken OBS HET GROENE HART Januari 2012 BELEIDSPLAN PLUSKLAS Voor leerlingen die meer kunnen ontdekken Inleiding Gedurende de hele basisschool leggen

Nadere informatie

Wat doet een kind op school? Leren! Verleggen van je grenzen en fouten maken.ook voor leerlingen die makkelijk leren!

Wat doet een kind op school? Leren! Verleggen van je grenzen en fouten maken.ook voor leerlingen die makkelijk leren! Wat doet een kind op school? Leren! Verleggen van je grenzen en fouten maken.ook voor leerlingen die makkelijk leren! Enkele kenmerken van MHB leerlingen Grote denksprongen Gemotiveerd tot verwerven van

Nadere informatie

*ZE9BFF0E553* Zaaknummer: ZA.14-29937/DN.14-5854 LOGOPEDISCHE ZORG IN HET BASISONDERWIJS

*ZE9BFF0E553* Zaaknummer: ZA.14-29937/DN.14-5854 LOGOPEDISCHE ZORG IN HET BASISONDERWIJS *ZE9BFF0E553* Zaaknummer: ZA.14-29937/DN.14-5854 LOGOPEDISCHE ZORG IN HET BASISONDERWIJS Afdeling Samenleving Augustus 2014 INLEIDING In de meerjarenraming van de gemeente Vlagtwedde wordt vanaf 2017 rekening

Nadere informatie

Kangoeroeklassen. CSG De Waard. Kangoeroegids voor ouders

Kangoeroeklassen. CSG De Waard. Kangoeroegids voor ouders Kangoeroeklassen CSG De Waard Kangoeroegids voor ouders 2015-2016 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Waarom de Kangoeroeklas?... 4 Kan mijn kind deelnemen?... 5 Beleid voor onderwijs bij meer- & hoogbegaafdheid...

Nadere informatie

School Ondersteunings Profiel

School Ondersteunings Profiel School Ondersteunings Profiel Pastoor Tijssenstraat 18A 5971VW Grubbenvorst Postbus 8516 5970 AA Grubbenvorst website email locatie Inleiding Vastgelegd is dat het School Ondersteuningsprofiel (verder

Nadere informatie

Jaarverslag 2015/2016

Jaarverslag 2015/2016 Jaarverslag 2015/2016 Terugblik Het afgelopen schooljaar hebben we binnen het team gewerkt met vijf actiegroepen, te weten: 1. Visie 2. Zorg en Begeleiding 3. Effectieve Instructie 4. Leerinhouden 5. Jonge

Nadere informatie

Beleidsplan Basisschool Da Vinci

Beleidsplan Basisschool Da Vinci Beleidsplan Basisschool Da Vinci Inleiding Dit beleidsplan geeft richting aan en is de basis voor de verdere ontwikkeling aan hoogbegaafde leerlingen aan basisschool Da Vinci voor de korte (1/2 jaar),

Nadere informatie

DE PLUSBUS. Informatiebrochure voor ouders

DE PLUSBUS. Informatiebrochure voor ouders Informatiebrochure voor ouders DE PLUSBUS In deze brochure vindt u algemene & praktische informatie over de plusklas De Plusbus. De Plusbus is onderdeel van Stichting Palludara. Inhoud Hoogbegaafd, nou

Nadere informatie

COMPACTEN & VERRIJKEN GROEP 9

COMPACTEN & VERRIJKEN GROEP 9 COMPACTEN & VERRIJKEN en GROEP 9 in de midden- en bovenbouw De Nobelaer Inleiding Dit jaar starten we met een nieuwe aanpak voor leerlingen die meer aankunnen dan de reguliere lesstof. We vinden het belangrijk

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel versie 2.0

Schoolondersteuningsprofiel versie 2.0 1 Schoolondersteuningsprofiel versie 2.0 september 2017 Ieder kind heeft recht op passend onderwijs. Om dat te kunnen aanbieden, moet een school precies weten wat ze met de leerlingen wil bereiken en hoe

Nadere informatie

(Hoog)begaafde protocol OBS Prins Claus

(Hoog)begaafde protocol OBS Prins Claus (Hoog)begaafde protocol OBS Prins Claus Linschoten juli 2017 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Visie... 3 Doelgroep... 3 Signaleren... 4 Onderpresteerders... 4 Onderwijsbehoeften... 4 Begeleiding...

Nadere informatie

Beleid voorsprongleerlingen/excellente leerlingen Juni 2014

Beleid voorsprongleerlingen/excellente leerlingen Juni 2014 Beleid voorsprongleerlingen/excellente leerlingen Juni 2014 Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. Doelgroep: 2.1 Wat zijn excellente leerlingen? 2.2 Definitie die we hanteren 2.3 Excellente leerlingen in de schoolpraktijk

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel PCB De Fontein Schooljaar

Schoolondersteuningsprofiel PCB De Fontein Schooljaar Schoolondersteuningsprofiel PCB De Fontein Schooljaar 2016-2017 Naam school: De Fontein Leerlingaantal: 251 Klassendeler: 27 Brinnummer: 24 DX De Fontein is een Christelijke basisschool. We lezen en werken

Nadere informatie

Compacten bij rekenen

Compacten bij rekenen Compacten bij rekenen Kinderen die hoog scoren op de methode toetsen en op de Citotoetsen komen in aanmerking de oefenstof te compacten. Scores van 4.4 en hoger geven een A+ score aan. Deze kinderen hebben

Nadere informatie

In dit document gaan we nader in op het schoolspecifieke beleid rondom meer- en hoogbegaafdheid. Allereerst bepalen we wat wij hieronder verstaan:

In dit document gaan we nader in op het schoolspecifieke beleid rondom meer- en hoogbegaafdheid. Allereerst bepalen we wat wij hieronder verstaan: Inleiding In dit document gaan we nader in op het schoolspecifieke beleid rondom meer- en hoogbegaafdheid. Allereerst bepalen we wat wij hieronder verstaan: Alle leerlingen die boven het gemiddelde niveau

Nadere informatie

2. Waar staat de school voor?

2. Waar staat de school voor? 2. Waar staat de school voor? Missie en Visie Het Rondeel gaat uit van de Wet op het Basisonderwijs. Het onderwijs omvat de kerndoelen en vakgebieden die daarin zijn voorgeschreven. Daarnaast zijn ook

Nadere informatie

Vragenlijst Excellentieregeling Basisonderwijs

Vragenlijst Excellentieregeling Basisonderwijs Vragenlijst Excellentieregeling Basisonderwijs De lijst bestaat uit 114 vragen (stellingen) en kan in 30 minuten worden ingevuld. De lijst bestaat uit vier onderdelen: 1. Visie, draagvlak en kennis 2.

Nadere informatie

5865 BJ 12. School Ondersteunings- Profiel Mariaschool

5865 BJ 12. School Ondersteunings- Profiel Mariaschool 5865 BJ 12 School Ondersteunings- Profiel Mariaschool 2015-2016 Clusters maken Passend Onderwijs 1. ONDERSTEUNINGSARRANGEMENTEN VOOR LEERLINGEN MET SPECIFIEKE LEERVRAGEN ARRANGEMENT 1.1 Specifieke leervragen

Nadere informatie

Beleid VPCO-Plusklas

Beleid VPCO-Plusklas Beleid VPCO-Plusklas Versie 14-07-2014 Inleiding Beide scholen van VPCO Rhenen hebben hun eigen Beleidsplan Meerbegaafdheid. Dit document is een bijlage bij deze school-specifieke beleidsplannen en omschrijft

Nadere informatie

platform voor schoolbestuurders in het primair onderwijs jaargang 2 maart 2012

platform voor schoolbestuurders in het primair onderwijs jaargang 2 maart 2012 podium 3 platform voor schoolbestuurders in het primair onderwijs jaargang 2 maart 2012 Een pestprotocol is niet genoeg Meer halen uit excellente leerlingen Waardengedreven leiderschap Kete Kervezee over

Nadere informatie

Algemene inleiding. Twee voorbeelden van definities:

Algemene inleiding. Twee voorbeelden van definities: Protocol hoogbegaafdheid Rotterdamse Montessorischool December 2017 Inhoud Algemene inleiding... 3 Doel van het protocol... 4 Signalering... 5 Onderbouw... 5 Midden- en bovenbouw... 5 Kerndoelen en verrijking...

Nadere informatie

Open Huis op vrijdag 22 januari 2016 maandag 1 woensdag 3 donderdag 4 februari 2016 Afdelingsleider klas 1

Open Huis op vrijdag 22 januari 2016 maandag 1 woensdag 3 donderdag 4 februari 2016 Afdelingsleider klas 1 (Hoog)begaafd? Met onderwijs op maat, uitdagingen in je eigen interesses en jaren ervaring in onderwijs aan (hoog)begaafden ben je bij ons aan het goede adres! (Hoog)begaafd? Wat is (hoog)begaafdheid nou

Nadere informatie

Talentbeleid vastgesteld 24-9-2014

Talentbeleid vastgesteld 24-9-2014 Talentbeleid vastgesteld 24-9-2014 De begeleiding van hoogbegaafde kinderen in de Plusklas Procedure Welke kinderen in aanmerking komen voor de Plusklas wordt bepaald door de volgende procedure. De leerkracht

Nadere informatie

De Ploeterklas* OG ZWeM

De Ploeterklas* OG ZWeM De Ploeterklas* OG ZWeM *De naam voor de afzonderlijke groepen wordt met medewerking van de leerlingen bepaald aan het begin van het schooljaar. De Ploeterklas biedt een aanvullend aanbod voor leerlingen

Nadere informatie

Protocol hoogbegaafdheid Protocol Hoogbegaafdheid

Protocol hoogbegaafdheid Protocol Hoogbegaafdheid Protocol hoogbegaafdheid 21-04-2016 Protocol Hoogbegaafdheid Inhoudsopgave 1. Inleiding... blz. 3 2. Onze doelgroep... blz. 4 3. Procedure... blz. 5 4. Signalering en diagnostiek... blz. 6 5. Begeleiding...

Nadere informatie

Hoogbegaafdheid in de praktijk

Hoogbegaafdheid in de praktijk Hoogbegaafdheid in de praktijk De ervaringen en meningen van ruim 2600 leraren basis en voortgezet onderwijs Paulien Bakker Talent Nico van Kessel ITS Nijmegen Robert Sikkes Het Onderwijsblad Februari

Nadere informatie

Den Dolder, 2011-2015. Beleidsplan meer- en hoogbegaafde kinderen bijgesteld november 2013

Den Dolder, 2011-2015. Beleidsplan meer- en hoogbegaafde kinderen bijgesteld november 2013 Den Dolder, 2011-2015 Beleidsplan meer- en hoogbegaafde kinderen bijgesteld november 2013 1 "...Wijsheid is te weten dat uiteindelijk de kinderen zelf de weg naar de toekomst in handen hebben..." 1 www.wijswijzer.nl

Nadere informatie

Voordat begonnen kan worden met de praktische voorbereiding voor de lessen moet er eerst een schoolvisie op het nieuwe programma zijn

Voordat begonnen kan worden met de praktische voorbereiding voor de lessen moet er eerst een schoolvisie op het nieuwe programma zijn Stappenplan invoering vernieuwing beroepsgerichte programma s vmbo Recentelijk werd de vraag gesteld door docenten of er een stappenplan is van zaken die geregeld moeten zijn voor je van start kunt gaan

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel (SOP)

Schoolondersteuningsprofiel (SOP) Schoolondersteuningsprofiel (SOP) Zakelijke gegevens (*): Naam school: Damiaanschool Straat: Rozenstraat 21/ Graaf Lodewijklaan 6 Telefoon:030-6918394 Mailadres: info@damiaanschool.nl Website:www.damiaanschool.nl

Nadere informatie

- school de Ontmoeting Jenaplanschool voor basisonderwijs

- school de Ontmoeting Jenaplanschool voor basisonderwijs - school de Ontmoeting Jenaplanschool voor basisonderwijs Beleidsplan hoogbegaafdheid 2016 1 2 Beleidsplan (hoog)begaafde leerlingen Doel Op onze school stemmen we ons onderwijs zodanig op de behoeften

Nadere informatie

Onze scholen in het voortgezet onderwijs

Onze scholen in het voortgezet onderwijs Onze scholen in het voortgezet onderwijs Almeerse Scholen Groep Voor elke leerling het juiste onderwijs 48 basisscholen Acht scholen in het voortgezet onderwijs Gevarieerd en compleet onderwijsaanbod Kindgericht

Nadere informatie

Elk kind recht heeft op een doorgaande lijn van ontwikkeling in het onderwijs.

Elk kind recht heeft op een doorgaande lijn van ontwikkeling in het onderwijs. Meer- en hoogbegaafheid (juni 2017) Visie: Elk kind recht heeft op een doorgaande lijn van ontwikkeling in het onderwijs. Missie: We spreken kinderen aan op hun sterke kanten, hun begaafdheidsdomeinen,

Nadere informatie

HEEFT U AL TALENTBELEID EN COÖRDINATOREN OP UW SCHOLEN?

HEEFT U AL TALENTBELEID EN COÖRDINATOREN OP UW SCHOLEN? PASSEND ONDERWIJS IS IN VOLLE GANG. HEEFT U EEN PASSEND AANBOD VOOR HOOGBEGAAFDE LEERLINGEN? HEEFT U AL TALENTBELEID EN COÖRDINATOREN OP UW SCHOLEN? TRAININGEN - TRAJECTEN TALENT OP UW SCHOLEN Met de invoering

Nadere informatie

Kwadraatonderwijs. Kwadraat, passend onderwijs voor begaafde leerlingen

Kwadraatonderwijs. Kwadraat, passend onderwijs voor begaafde leerlingen Kwadraatonderwijs Kwadraat, passend onderwijs voor begaafde leerlingen Hoogbegaafdheid is niet alleen luxe Alle Zevensterscholen verzorgen passend onderwijs. Dat betekent dat we streven naar de beste ontwikkelingskansen

Nadere informatie

Met ingang van het schooljaar hanteert de Vosseschans structureel beleid rond het omgaan met hoogbegaafdheid.

Met ingang van het schooljaar hanteert de Vosseschans structureel beleid rond het omgaan met hoogbegaafdheid. Beleid rond begaafdheid voor leerlingen van De Vosseschans Met ingang van het schooljaar 2009-2010 hanteert de Vosseschans structureel beleid rond het omgaan met hoogbegaafdheid. Dit wil niet zeggen dat

Nadere informatie

Presentatie ouders. Schooltijden voorstel Leeropbrengsten februari 2015 Tevredenheidsonderzoek Stand van zaken visie en vierjarenplan

Presentatie ouders. Schooltijden voorstel Leeropbrengsten februari 2015 Tevredenheidsonderzoek Stand van zaken visie en vierjarenplan Presentatie ouders Schooltijden voorstel Leeropbrengsten februari 2015 Tevredenheidsonderzoek Stand van zaken visie en vierjarenplan Programma Schooltijden Leeropbrengsten Tevredenheidsonderzoek Missie/visie

Nadere informatie

o.a. Carnaval, cito groep 1 en 2, protocol (meer)begaafdheid

o.a. Carnaval, cito groep 1 en 2, protocol (meer)begaafdheid Hofbode 5 11 januari 2016 o.a. Carnaval, cito groep 1 en 2, protocol (meer)begaafdheid Kerst 2015 Het is alweer een aantal weken geleden maar we kunnen terugkijken op een sfeervolle Kerst. We willen alle

Nadere informatie

Jaarverslag Evaluatie jaarplan

Jaarverslag Evaluatie jaarplan Jaarverslag 2016-2017 Evaluatie jaarplan Basisschool de Krullevaar Schoonhoven Doelenplein 26 2871 CV Schoonhoven T 0182 382847 Voorwoord In dit Jaarverslag wordt beschreven wat de resultaten zijn van

Nadere informatie

Stappenplan invoering vernieuwing beroepsgerichte programma s vmbo

Stappenplan invoering vernieuwing beroepsgerichte programma s vmbo Stappenplan invoering vernieuwing programma s vmbo Regelmatig wordt de vraag gesteld of er een stappenplan is waarin zaken staan die geregeld moeten zijn voor de nieuwe examenprogramma s in school van

Nadere informatie

OVO Talentontwikkeling

OVO Talentontwikkeling OVO Talentontwikkeling 2 Stichting OVO: Samen werken aan Talent Samen gaan wij een nog mooiere toekomst tegemoet Stichting OVO vormt het bovenschools bestuur voor acht basisscholen en drie middelbare scholen.

Nadere informatie

Protocol (Hoog) Begaafdheid

Protocol (Hoog) Begaafdheid Protocol (Hoog) Begaafdheid 1 Inhoudsopgave: 1. Inleiding blz. 3 2. Doelstelling. blz. 3 3. Doelgroepen blz. 3 4. Signalering.. blz. 4 5. Diagnose fase blz. 5 6. Overwegingen bij het plan van aanpak. blz.

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel 2.0 CED-Groep: Resultaat van uw aanbod

Schoolondersteuningsprofiel 2.0 CED-Groep: Resultaat van uw aanbod Schoolondersteuningsprofiel 2.0 CED-Groep: Resultaat van uw aanbod Naam school: Montessorischool Nieuwerkerk Leerlingaantal: 225 lln. per 1 oktober 2016 Gemiddeld aantal leerlingen per groep: 28 lln per

Nadere informatie

ZORGGids CBS TOERMALIJN FRANEKER

ZORGGids CBS TOERMALIJN FRANEKER ZORGGids CBS TOERMALIJN FRANEKER Inleiding In deze zorggids willen we de zorgstructuur van de Toermalijn uitleggen. U zult zicht krijgen op de afgesproken procedures rondom de leerlingenzorg. Leerlingenzorg

Nadere informatie

Informatiebrochure overgang van Primair Onderwijs naar Voortgezet Onderwijs

Informatiebrochure overgang van Primair Onderwijs naar Voortgezet Onderwijs Informatiebrochure overgang van Primair Onderwijs naar Voortgezet Onderwijs Inleiding definitief Schoolverlaters 2016 1 Inhoudsopgave Inleiding 1. Inleiding blz. 3 2. Toelichting povo-procedure blz. 4

Nadere informatie

Dit artikel is gepubliceerd op de website van Slim! Digitaal 1 oktober 2006

Dit artikel is gepubliceerd op de website van Slim! Digitaal 1 oktober 2006 Handig en verstandig Hulp van ouders op school Marlène Rebel en Lucinda Vos Gedifferentieerd onderwijs aan (hoog)begaafde kinderen is nog lang niet op alle scholen vanzelfsprekend. In 1999 werden wij door

Nadere informatie

Nutsschool Laan van Poot

Nutsschool Laan van Poot Nutsschool Laan van Poot Jaarplan 2013-2014 Nutsschool Laan van Poot Laan van Poot 355 2566 DA Den Haag 070 325 75 47 www.nutsschool.nl info@nutsschool.nl 1 Jaarplan: Kolom 1, 2 Jaarverslag: Kolom 3, 4,

Nadere informatie

Achtergrondinformatie meer begaafdheid, hoog intelligent en hoogbegaafdheid

Achtergrondinformatie meer begaafdheid, hoog intelligent en hoogbegaafdheid Plusklas Beilen Achtergrondinformatie meer begaafdheid, hoog intelligent en hoogbegaafdheid Om de visie van COG Drenthe op het onderwijsaanbod voor meer begaafde, hoog intelligente en hoogbegaafde leerlingen

Nadere informatie

Beleid (hoog)begaafdheid. Hoe gaan we om met begaafde en hoogbegaafde kinderen op De Krommen Hoek

Beleid (hoog)begaafdheid. Hoe gaan we om met begaafde en hoogbegaafde kinderen op De Krommen Hoek Beleid (hoog)begaafdheid Hoe gaan we om met begaafde en hoogbegaafde kinderen op De Krommen Hoek Uitgangspunt missie en visie n Het onderwijs wordt zodanig ingericht dat de leerlingen een ononderbroken

Nadere informatie

Locatie Buitenbaan Je doet ertoe!

Locatie Buitenbaan Je doet ertoe! JENAPLAN Locatie Buitenbaan Je doet ertoe! BUITENGEWOON JENA een andere, succesvolle aanpak In Heerenveen kunnen leerlingen sinds 1997 in de onderbouw van Jenaplan-onderwijs volgen in heterogene klassen:

Nadere informatie

Beleidsstuk. Beleidsstuk Meer- en hoogbegaafdheid

Beleidsstuk. Beleidsstuk Meer- en hoogbegaafdheid Beleidsstuk Beleidsstuk Meer- en hoogbegaafdheid Alle kinderen hebben recht op een stimulerende onderwijsomgeving om te leren. Elk kind met zijn eigen leerstijl en zijn eigen onderwijsbehoeften. Bij kleuters

Nadere informatie

Informatieavond CBS de Citer 2015. Welkom 10-09-2015

Informatieavond CBS de Citer 2015. Welkom 10-09-2015 Informatieavond CBS de Citer 2015 Welkom 10-09-2015 Algemene Informatie m.b.t. de communicatie Iedere vrijdag verschijnt de nieuwsbrief. Het is van belang om deze goed te lezen. Zo blijft u op de hoogte

Nadere informatie

Meerbegaafden protocol

Meerbegaafden protocol Meerbegaafden protocol Kardinaal de Jongschool 1. Doelstelling Er zijn grote verschillen in begaafdheid, tempo en belangstelling van kinderen. Naast zorg voor kinderen die minder snel mee kunnen meekomen,

Nadere informatie

Protocol Hoogbegaafdheid

Protocol Hoogbegaafdheid Protocol Hoogbegaafdheid Protocol Hoogbegaafdheid 1. Wat is hoogbegaafdheid? Om over hoogbegaafdheid te kunnen spreken, moeten er drie kenmerken aanwezig zijn. -hoge intelligentie -grote creativiteit -grote

Nadere informatie

Innoverend onderwijs op maat van uw kind.

Innoverend onderwijs op maat van uw kind. Innoverend onderwijs op maat van uw kind. GO! campus Genk Middenschool 1 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave... 1 2 Voorwoord... 2 3 Onderwijs van de toekomst... 3 3.1 Kerneigenschappen... 3 3.2 Werkvormen...

Nadere informatie

Protocol: Hoogbegaafdheid: Samenvatting protocol en ouderbrief

Protocol: Hoogbegaafdheid: Samenvatting protocol en ouderbrief Protocol: Hoogbegaafdheid: Samenvatting protocol en ouderbrief Doelgroep: Hoogbegaafde leerlingen: Leerlingen die regelmatig en gedurende langere tijd op een hoog niveau prestaties leveren. Hierbij moet

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel Primair Onderwijs Almere

Schoolondersteuningsprofiel Primair Onderwijs Almere Schoolondersteuningsprofiel Primair Onderwijs Almere Gegevens van de school Naam van de school: Basischool Vuurvogel Directie: Anneke Koelman, interim directeur Bestuur: Almeerse Scholen Groep Visie Onderwijs

Nadere informatie

Hoe gaan we om met onze best presterende leerlingen?

Hoe gaan we om met onze best presterende leerlingen? Hoe gaan we om met onze best presterende leerlingen? DE HUIDIGE PRAKTIJK IN HET PRIMAIR EN VOORTGEZET ONDERWIJS, MET VOORBEELDEN EN VRAGEN TER INSPIRATIE Inhoud 3 Aandacht voor best presterende leerling

Nadere informatie

OVO Talentontwikkeling

OVO Talentontwikkeling OVO Talentontwikkeling www.stichtingovo.nl Stichting OVO: Samen werken aan talent Samen gaan wij een nog mooiere toekomst tegemoet Stichting OVO vormt het bovenschools bestuur voor acht basisscholen en

Nadere informatie

plusbeleid CBS de Vrijenburg inhoud

plusbeleid CBS de Vrijenburg inhoud plusbeleid CBS de inhoud - inleiding blz. 2 - definitie plus-leerling blz. 3 selectiecriteria totaal-plus-leerling & vak-plus-leerling blz. 3 onderpresteren blz. 5 - aanpak kleuters blz. 7 borging blz.

Nadere informatie

JAARPLAN Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat AH Hengevelde

JAARPLAN Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat AH Hengevelde JAARPLAN 2018-2019 Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat 49 7496 AH Hengevelde 0547-333420 www.petrushv.nl 1 Voorwoord Het onderwijs op de Petrusschool is continu in ontwikkeling. Wij streven naar

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel Primair Onderwijs Almere. 1. Gegevens van de school. Directie: Frank van Oeffelt Interne Begeleiding: Marion Slot

Schoolondersteuningsprofiel Primair Onderwijs Almere. 1. Gegevens van de school. Directie: Frank van Oeffelt Interne Begeleiding: Marion Slot Schoolondersteuningsprofiel Primair Onderwijs Almere 1. Gegevens van de school Naam de school: KBS Panta Rhei Directie: Frank van Oeffelt Interne Begeleiding: Marion Slot Bestuur: SKO 2. Visie: geef in

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel versie 2.0

Schoolondersteuningsprofiel versie 2.0 1 Schoolondersteuningsprofiel versie 2.0 november 2017 Ieder kind heeft recht op passend onderwijs. Om dat te kunnen aanbieden, moet een school precies weten wat ze met de leerlingen wil bereiken en hoe

Nadere informatie

Plusklassen en Eureka Onderwijs. Elk kind een passende onderwijsplek

Plusklassen en Eureka Onderwijs. Elk kind een passende onderwijsplek Plusklassen en Eureka Onderwijs Passend Onderwijs voor hoogbegaafde kinderen in het Samenwerkingsverband Kop van Noord Holland PO Elk kind een passende onderwijsplek De school van uw kind(eren) maakt deel

Nadere informatie

Beleidsplan Meer- en hoogbegaafdheid. Nutsschool Laan van Poot

Beleidsplan Meer- en hoogbegaafdheid. Nutsschool Laan van Poot Beleidsplan Meer- en hoogbegaafdheid Nutsschool Laan van Poot 2013/2014 1 Inleiding Op onze school krijgen de meer- en hoogbegaafde leerlingen extra verdieping en verrijking in de groep en daarnaast is

Nadere informatie

Protocol meerpresteerders

Protocol meerpresteerders Protocol meerpresteerders Kindercampus King, 9-2018 Oostelijk Halfrond 441 1183 EZ Amstelveen 1 inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Algemeen... 3 1.1 Doel van het protocol... 3 1.2 Doelgroepen... 3 1.3 Visie van

Nadere informatie

Leerwegen in het basisonderwijs

Leerwegen in het basisonderwijs Studiedag Talent 25 april 2019 Leuven Bieke De Fraine Centrum voor Onderwijseffectiviteit en Evaluatie KU Leuven Leerwegen in het basisonderwijs Bron: SiBO-onderzoek 1 Leerwegen in het secundair onderwijs

Nadere informatie

Wij geven het kind de ruimte. om hun talenten te ontwikkelen.

Wij geven het kind de ruimte. om hun talenten te ontwikkelen. Wij geven het kind de ruimte om hun talenten te ontwikkelen. Het is fantastisch om veel verschillende kinderen om je heen te hebben in een klas. Elk kind heeft een andere behoefte om te spelen en te leren.

Nadere informatie

Efficiënt werken met het DHH

Efficiënt werken met het DHH Efficiënt werken met het DHH 16 februari 2017 Sylvia Drent Adviesbureau hoogbegaafde kinderen Dashboard 1 Gebruik instrumenten Screening hele groep Screening individuele leerlingen Diagnostiek individuele

Nadere informatie

DE ZORGLEERLING CENTRAAL NOTA SCHOOLBEGELEIDING OSW augustus 2005

DE ZORGLEERLING CENTRAAL NOTA SCHOOLBEGELEIDING OSW augustus 2005 DE ZORGLEERLING CENTRAAL NOTA SCHOOLBEGELEIDING 2006-2008 OSW augustus 2005 1 INHOUD 1 INLEIDING 3 2 WETGEVING SCHOOLBEGELEIDING 4 2.1. Schoolbegeleiding tot 1 augustus 2006 (oude situatie) 4 2.2. Wetgeving

Nadere informatie

CHECKLIST PASSEND ONDERWIJS EN OMGAAN MET VERSCHILLEN IN DE OVERGANG VAN PO NAAR VO

CHECKLIST PASSEND ONDERWIJS EN OMGAAN MET VERSCHILLEN IN DE OVERGANG VAN PO NAAR VO AANSLUITING PO-VO AFSLUITING EN START CHECKLIST PASSEND ONDERWIJS EN OMGAAN MET VERSCHILLEN IN DE OVERGANG VAN PO NAAR VO Aan de hand van deze checklist kunnen school en schoolbestuur vaststellen in hoeverre

Nadere informatie

Waarom Wolfert Dalton?

Waarom Wolfert Dalton? Waarom Wolfert Dalton? Wij gaan er samen met jou voor zorgen dat jij klaar bent voor de toekomst. Dat doen we door ons daltononderwijs, door masterclasses en door waardevolle ervaringen zoals het reizenprogramma.

Nadere informatie

Hoofdstuk 3 De zorg voor de leerlingen

Hoofdstuk 3 De zorg voor de leerlingen Hoofdstuk 3 De zorg voor de leerlingen 3.1. Passend Onderwijs Het doel van Passend Onderwijs is dat scholen in de regio gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de zorg voor de leerlingen. Het heeft de voorkeur

Nadere informatie

Schoolspecifiek deel Schooljaar 2014-2015

Schoolspecifiek deel Schooljaar 2014-2015 Schoolspecifiek deel Schooljaar 2014-2015 Schoolgegevens Naam van de school Hoogholtje Adres Mernaweg 55a Postcode 9964 AR Woonplaats Wehe den Hoorn Telefoon 0595-571327 Website-adres www.hoogholtje.nl

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel Schooljaar

Schoolondersteuningsprofiel Schooljaar 1 Schoolondersteuningsprofiel Schooljaar 2017-2018 september 2017 Ieder kind heeft recht op passend onderwijs. Om dat te kunnen aanbieden, moet een school precies weten wat ze met de leerlingen wil bereiken

Nadere informatie

Beleidsplan Meer- en Hoogbegaafdheid

Beleidsplan Meer- en Hoogbegaafdheid Beleidsplan Meer- en Hoogbegaafdheid 2015-2019 Inhoudsopgave Inleiding 2 Hoofdstuk: 1- Het bepalen van de doelgroep 3 2- Signalering en diagnostiek 4 3- Vervroegde doorstroming 6 4- Aanpassen leerstofaanbod

Nadere informatie

3. De zorg voor de leerlingen Passend Onderwijs

3. De zorg voor de leerlingen Passend Onderwijs 3. De zorg voor de leerlingen 3.1. Passend Onderwijs Het doel van Passend Onderwijs is dat scholen in de regio gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de zorg voor de leerlingen. Onze scholen zijn aangesloten

Nadere informatie

Jaarplan - jaarverslag

Jaarplan - jaarverslag Jaarplan - jaarverslag 2016-2017 Basisschool De Schakel Broekhuizenvorst Datum: 23 september 2016 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2016-2017 JAARVERSLAG 2016-2017 Schoolnaam Basisschool De Schakel Schoolnaam

Nadere informatie

Protocol Plusklas. Aanleiding

Protocol Plusklas. Aanleiding Protocol Plusklas Aanleiding In het schooljaar 2014-2015 heeft BBS Antonius zich tot doel gesteld een schoolbreed aanbod te bieden voor een leeftijdsheterogene groep meer- en hoogbegaafde leerlingen. Met

Nadere informatie

(Hoog)begaafdenwijzer Lorentzschool.

(Hoog)begaafdenwijzer Lorentzschool. (Hoog)begaafdenwijzer Lorentzschool. (Ontdek-boek over hoogbegaafdheid door Wendy Lammers van Toorenburg) 1 januari 2014 1. (Hoog)begaafdenbeleid op de Lorentzschool. In het hedendaagse onderwijs is omgaan

Nadere informatie

7 Passend onderwijs. 7.1 Algemeen. 7.2 Interne begeleiding. Schoolgids 2012-2013

7 Passend onderwijs. 7.1 Algemeen. 7.2 Interne begeleiding. Schoolgids 2012-2013 7 Passend onderwijs 7.1 Algemeen Kinderen zijn nieuwsgierig en willen graag leren. Deze eigenschap hoort bij het kind zijn. Alle kinderen verdienen aandacht en zorg, maar zeker ook diegenen die moeite

Nadere informatie

Samenwerkend leren in het modernevreemdetalenonderwijs

Samenwerkend leren in het modernevreemdetalenonderwijs Samenwerkend leren in het modernevreemdetalenonderwijs 1. Naam: 25 2. School: 25 3. Welk(e) vak(ken) doceert u momenteel? Engels 60,0% 15 Frans 24,0% 6 Duits 12,0% 3 Spaans 4,0% 1 1 of 14 4. Welke graad

Nadere informatie

Opzet cursus Talentontwikkeling: Excellent en begaafd (in het) onderwijs :

Opzet cursus Talentontwikkeling: Excellent en begaafd (in het) onderwijs : Marijke Schekkerman Specialist in Gifted Education www.debegaafdenwijzer.nl e-mail: debegaafdenwijzer@upcmail.nl Opzet cursus Talentontwikkeling: Excellent en begaafd (in het) onderwijs : Aanleiding: Steeds

Nadere informatie

Locatie Sprang-Capelle Rembrandtlaan ES Sprang-Capelle T Locatie Landgoed Driessen Burgemeester van Casterenstraat GA

Locatie Sprang-Capelle Rembrandtlaan ES Sprang-Capelle T Locatie Landgoed Driessen Burgemeester van Casterenstraat GA SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL Koningsschool Wat is het schoolondersteuningsprofiel en waar dient het voor? Het schoolondersteuningsprofiel beschrijft welke ondersteuning wij kinderen kunnen bieden die op

Nadere informatie

Werkveld Datum Instemming/Advies GMR Vastgesteld CvB

Werkveld Datum Instemming/Advies GMR Vastgesteld CvB Werkveld Datum Instemming/Advies GMR Vastgesteld CvB Onderwijs 2.4 Hoogbegaafdheid Excellente en (hoog) begaafde leerlingen e Onderwijs/Hoogbegaafdheid Inhoudsopgave 1. Visie op talentontwikkeling 4 2.

Nadere informatie

1 van :30

1 van :30 Statistieken Naam formulier Titel formulier Aantal vragen 60 Totaal aantal ingevuld 277 mediatheek De mediatheek en informatievaardigheden in het voortgezet onderwijs 1. Welke onderwijsniveau's biedt de

Nadere informatie