Praktijkopdrachten en praktijkkansen HOV DUAAL traject (5 studiepunten) mentoren directies studenten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Praktijkopdrachten en praktijkkansen HOV DUAAL traject (5 studiepunten) mentoren directies studenten"

Transcriptie

1 Praktijkopdrachten en praktijkkansen HOV DUAAL traject (5 studiepunten) mentoren directies studenten Orthodidactisch model Binnen de volgende praktijkopdrachten gaan we aan de slag met dit orthodidactisch model.

2 Binnen dit opleidingsonderdeel worden verschillende praktijkopdrachten voorzien. Je geeft deze invulling door te onderzoeken hoe jij en je collega s inspelen op de specifieke onderwijsbehoeften van de leerlingen van je klas/school. We leggen in leereenheid 1 de focus op de brede basiszorg. Praktijkopdracht 1: Specifieke onderwijsbehoeften Timing: zo snel mogelijk Plan in een gesprek met je mentor een bespreking van de inhouden van de leergroep als volgt: A. Bespreek en verdiep je verder in de verschillende specifieke onderwijsbehoeften in de klas. - Maak een analyse van de manier waarop de verschillende SOB tot uiting komen. - Reflecteer over mogelijke manieren om hier mee om te gaan. B. Denk aan één of meerdere klassituaties waar jijzelf of de mentor uitgedaagd werden door de diversiteit aan SOB in de klas. - Ga na hoe je aanpassingen aanbracht om hierop in te spelen en welk effect ze hadden op de leerlingen/leerkracht. - Ga na op welk niveau je differentieerde (zie schema orthodidactiek) Praktijkopdracht 2: Acties tot aanpassing Timing: van nu tot januari Plan, in overleg met je mentor, 3 acties waar je een aanpassing aanbrengt in je praktijk ten aanzien van de leerlingen om beter in te spelen op hun SOB. De volgende vragen helpen je bij het voorbereiden van de acties: - Op welk domein zie ik problemen? - Welke aanpassingen wil ik uitproberen? - Waar situeren de aanpassing zich binnen het orthodidactisch model? - Welke begrippen van OSOB zijn hier van toepassingen - Hoe zal ik bijsturen? -.

3 Praktijkopdracht 3: Uitvoeren van acties en evaluatie Timing: van nu tot januari Voer je acties uit in je klas en evalueer je acties. - De reacties van de klas, leerlingen? - Hoe stuur ik bij? Persoonlijke reflectie: wat kan je uit deze reflectie besluiten betreffende: - Je eigen rol als leerkracht - Is je kijk op de onderwijsnoden en de diversiteit veranderd na je acties? Motiveer? - Is je kijk op differentiatie en ingaan op de diversiteit aan SOB veranderd? Motiveer? Praktijkopdracht 4: Praktijkaanvulling 1. Wat De praktijkaanvulling (PA) is de periode waarin de student praktijk loopt in een andere opleidingsschool. Per student die praktijk loopt in een opleidingsschool wordt aan de opleidingsscholen gevraagd een plaats voor een andere student te voorzien. Dit kan bij de mentor zelf of bij een collega zijn. Meer plaatsen op de school zijn natuurlijk erg welkom, zodat de studenten een zo breed mogelijk keuzeaanbod krijgen. 2. Wanneer De studenten lopen praktijk in een andere opleidingsschool op donderdag 18 januari, vrijdag 19 januari, donderdag 25 februari, vrijdag 26 februari en vrijdag 2 februari Opzet en doel Het kennismaken met het onderwijs aan een andere doelgroep, binnen de eigen of een andere opleidingsschool beoogt de reeds opgedane ervaringen (kennis, vaardigheden en attitudes) te verbreden en verruimen. 4. Organisatie De mentor (of directie): Vult via de link die zal doorgestuurd worden via mail het aanbod van zijn/haar opleidingsschool in voor maandag 13 november 2017.

4 De student De keuzes zijn zichtbaar op Chamilo vanaf vrijdag 24 november 18u. De student maakt een keuze voor zijn/haar praktijkaanvulling tussen vrijdag 1 december 19u00 en maandag 4 december 21u00. Het overzicht met de keuzes wordt door ons bekend gemaakt aan de mentoren én de studenten ten laatste op woensdag 13 december. De student neemt voor woensdag 20 december contact op met de contactpersoon (directie, coördinator, mentor zoals beschreven in de fiche ingevuld door de aanbieder) en spreekt af waar, wanneer en bij wie hij/zij zich op donderdag 18 januari zal melden. Start donderdag 18 januari 2018 De student meldt zich bij de afgesproken persoon op het afgesproken uur en de afgesproken plek. De student wordt kort wegwijs gemaakt en wordt tot bij de mentor/leerkracht geleid. De student heeft een blad met daarop zijn motivatie/ leerbehoeften/ aandachtspunten voorbereid en bezorgt dit aan de mentor. Mentor en student maken werkafspraken voor de volgende dagen praktijkaanvulling (bv. observatie, ondersteuning, duo-praktijk, participatie, differentiatie, iets voorbereiden...). Vervolg vrijdag 19 januari, donderdag 25 januari, vrijdag 26 januari, vrijdag 2 februari 2018 Tijdens het vervolg worden de gemaakte afspraken uitgevoerd en (onderwijs)activiteiten geobserveerd en mee ondersteund. Per dag houdt de student een kort verslag bij aan de hand van het document lesobservatiefiche praktijkaanvulling. In de loop van de periode is er een gesprek tussen mentor/leerkracht en student gepland. In dit gesprek worden de lesobservatiefiches praktijkaanvulling besproken. Aan het einde van de periode bezorgt de student een slotimpressie aan de mentor. Praktijkopdracht 5: Good Practices 1. Wat De Good Practices (GP) zijn momenten waarop de studenten kennismaken met orthodidactieken gebruikt in andere scholen. Wat de studenten leren van andere mentoren en studenten kunnen ze, net zoals vanuit de praktijkaanvulling, mogelijks transfereren naar hun eigen praktijk en/of gebruiken in de beoordelingstaak van HOV, leereenheid 1. Er zijn drie soorten Good Practices: - Good Practices gegeven door de mentoren op de opleidingsscholen - Good Practices gegeven door de studenten op de campus - Good Practices gegeven door de studenten op de opleidingsscholen

5 2. Wanneer - Good Practices mentor opleidingsschool 21 & 22 februari Good Practices studenten campus 1 maart Good Practices studenten opleidingsschool tussen 1 maart en 26 april Opzet en doel Het kennismaken met het onderwijs aan een andere doelgroep, binnen de eigen of een andere opleidingsschool beoogt, net als de praktijkaanvulling, de reeds opgedane ervaringen (kennis, vaardigheden en attitudes) te verbreden en verruimen. 4. Organisatie A. Good Practices door de mentor op de opleidingsschool (21/2 en 22/2) We vragen de mentoren vrijblijvend om in de vorm van één workshop één aspect uit de eigen specifieke orthodidactiek/orthopedagogiek binnen de school te demonstreren, een lesmoment te tonen, een toelichting te geven mbt materiaal enz Zoek het niet te ver, hou het zeer concreet en specifiek en vertel over jullie opgebouwde ervaring en expertise. Mogelijke voorbeelden: hoe gaat de school om met gedragsproblemen/ time-out beleid, differentiatie in wiskunde, teamteaching, preventieve acties rond SEO, digitalisering binnen de school, snoezelen, uitwerking waarborgregeling, projectmatig werken Studenten mogen zeker geactiveerd worden tijdens deze workshop. Iets live zien, bleven of ervaren beklijft vaak meer dan een mondelinge uitleg. De school kiest zelf of dit op 21/2 of 22/2 georganiseerd wordt. De studenten schrijven zich in voor een keuze op basis van het door jullie omschreven aanbod. Wij voegen hier niets aan toe en laten de praktische invulling volledig aan jullie. Formuleer dit aanbod dus best zeer concreet en voeg ook reeds praktische afspraken toe vb. indeling van de sessie, inhouden, tijd die jullie voorzien, locatie Zo kan de student gericht kiezen. Voor een Good Practice voorzien we minimaal 3 studenten. Laat zeker weten in het invulformulier hoeveel studenten maximaal kunnen deelnemen. Dit kan ook onbeperkt zijn. We zijn op zoek naar ongeveer 30 plaatsen om zodoende onze ruim 100 studenten een leerrijke ervaring te kunnen bieden. Ben je als mentor bereid dergelijke Good Practice te voorzien, vul dan via de link die via mail zal doorgestuurd worden, het aanbod van jullie opleidingsschool in ten laatste op woensdag 10 januari Gezien de Good Practice kan doorgaan op woensdagvoormiddag, is het dus mogelijk dat je eigen student die woensdagvoormiddag geen praktijk in de school zal doen. Dit bespreek je als mentor en student best onderling af.

6 De keuzes zijn zichtbaar op Chamilo vanaf vrijdag 19 januari 18u. Studenten kunnen vanaf vrijdag 26 januari om 17u inschrijven via de link op de Good Practice van hun keuze. De link zal openstaan tot maandag 29 januari 21u. Het overzicht met de keuzes wordt door ons bekend gemaakt aan de mentoren én de studenten ten laatste op maandag 5 februari. De student neemt ten laatste op woensdag 7 februari contact op met de contactpersoon (directie, coördinator, mentor zoals beschreven in de fiche ingevuld door de aanbieder) en spreekt af waar, wanneer en bij wie hij/zij zich op woensdag 21 of donderdag 22 februari zal melden. B. Good Practices door de studenten op de campus (1/3) Op donderdag 1 maart 2018 brengen de studenten zelf een Good Practice voor een groep medestudenten (coachingsgroep bachelorproeven). Dit kan dezelfde zijn als de Good Practice die op school gebracht werd maar kan zeker ook een andere Good Practice zijn. De volledige regie is voor dit onderdeel in handen van de student. Jullie worden hier als student uitgedaagd om op een creatieve manier de werkelijkheid van de opleidingsschool naar de campus te brengen en dit voor een groep didactisch attractief en boeiend te brengen. Het is een uitdaging voor je als medestudenten verdiepende vragen stellen of samen met jou nadenken over hoe jouw voorbeeld van Good Practice te vertalen is naar hun praktijkcontext. De groepen gaan volledig zelfgestuurd door. Docenten uit de opleiding sluiten hier bewust niet op aan. We willen jullie laten ervaren hoe boeiend het is om op een ongedwongen manier ervaringen en Good Practices met elkaar te delen. We willen jullie de meerwaarde hiervan laten ervaren in functie van jullie huidige en toekomstige blik op boeiend levenslang leren. Elke Good Practice duurt 20 minuten. Je spreekt zelf ongeveer 10 minuten en beantwoordt de vragen: Wat is mijn Good Practice? Hoe speel ik hiermee in op de SOB van mijn leerlingen? Waarom doet men dit in de klas, op de school? Hoe is dit tot stand gekomen? Je stelt dit voor aan de hand van materiaal, foto s, activiteiten Houd ook na elke Good Practice een vragenronde van ongeveer 10 minuten. Houd er rekening mee dat je geen beamer zult ter beschikking hebben. Je kan vb. hand-outs uitprinten, een laptop meebrengen, ander creatief materiaal voorzien die de beleving van de medestudenten zo groot mogelijk maakt. In de lokalen zal ook een stappenplan door ons voorzien worden om het verloop van de sessie te helpen vorm geven. Als je in één coachingsgroep met meerdere studenten van eenzelfde school zit, mag je deze Good Practice samen brengen. Zorg er dan wel voor dat elkeen voldoende eigen inbreng doet. Het geeft jullie de kans om verdiepend te werken gezien jullie met meer zijn.

7 C. Good Practices door de studenten op de opleidingsschool (tussen 1 maart en 26 april) Voor deze Good Practice organiseer je zelf een Good Practice op je eigen opleidingsschool én ga je langs op een Good Practice op een andere opleidingsschool, gegeven door een medestudent. Deze Good Practice mag eveneens dezelfde zijn als degene die jouw mentor gaf en degene die je op de campus gaf. We kunnen ons echter voorstellen dat je het zelf prettig vindt een ander voorbeeld van goede praktijk aan te bieden. Dit verrijkt immers jouw eigen leerervaringen sterk. Het stimuleert je om je te verdiepen in meerdere voorbeelden van goede praktijk. Voor het moment waarop je de Good Practice organiseert, laten we graag de regie in handen van jullie zelf en de mentoren. Het is evident dat je dit niet plant op een moment waarop de meesten les hebben. Ideaal is dat je dit ook niet laat doorgaan tijdens jullie momenten op de opleidingsschool maar dit zal niet altijd haalbaar zijn. Bekijk gerust met jouw mentor welk moment voor allen best aangewezen is. Vergeet zeker niet jouw aanbod in te geven tegen 9 februari 2018 op de link die via mail zal doorgestuurd worden. Eenmaal het aanbod binnen, maken we dit aanbod aan jullie bekend via een Excel-document tegen 19 februari. We vragen dat jullie deze bezoeken zelfgestuurd regelen. 1. Tegen dinsdag 20 februari 12u check je het overzicht en voer je eventuele wijzigingen nog door in je eigen aanbod vb. uur, dag Mocht er iets nog niet helemaal vastliggen, dan beschrijf je dit ook zo in het document. Je dient dan met de studenten die zich voor jouw keuze inschrijven, persoonlijk af te spreken. 2. Lees de keuzes grondig door en maak je persoonlijke keuze. Kies bewust in functie van je leerproces (wat ken je nog niet, waarin wil je je verdiepen ) 3. Mail de student bij wie je wil hospiteren (=Good Practice volgen) tussen dinsdag 20 februari 12u en dinsdag 27 maart 12u). Mails die vroeger komen tellen niet mee. 4. Volg de inschrijvingen van je eigen Good Practice op. a. Bevestig de studenten die kunnen komen (eerst mailt eerst plaats) en maak eventuele verdere afspraken b. Vul in het overzicht van de keuzes in wanneer je keuze volzet is (kruisje in de laatste kolom) c. Stuur de studenten die zich aanmelden en niet meer kunnen aansluiten een mailtje. Dit alles doe je ten laatste op 2 maart (vroeger als de Good Practice op 1 of 2 maart of de week erop reeds doorgaat). Zo hebben de studenten nog de kans om nog een andere plaats te vinden indien volzet. Hou er rekening mee dat er zich nog een aantal studenten na 2 maart kunnen aanmelden. Volg dit zeker consequent op.

8 Heb je geen kandidaten om langs te komen op jouw opleidingsschool? Dit kan natuurlijk altijd als jouw school vb. niet zo makkelijk te bereiken is, jouw aanbod minder aantrekkelijk is of niet echt overeen komt met de actuele leervragen van jouw medestudenten Niet getreurd. Sluit dan aan bij een tweede Good Practice die je meevolgt. We laten jullie hierin zelf jullie leerproces in handen nemen. Deze Good Practice mag opnieuw met meerdere studenten gegeven worden als je met meerdere studenten in eenzelfde opleidingsschool staat. Logischerwijs zet je jullie aanbod dan ook open voor een evenredig veelvoud studenten en zorg je ervoor dat elkeen voldoende aan bod komt. Dit biedt opnieuw de meerwaarde tot verdieping van een bepaald voorbeeld van goede praktijk en maakt jullie aanbod aantrekkelijk. Plaats bij het vormgeven en uitvoeren van deze Good Practice de vraag centraal Wat zou ik zelf willen bijleren omtrent dit voorbeeld van goede praktijk? Stel jezelf de vraag wat jouw medestudenten boeiend zouden vinden om te horen, te zien of te beleven. Je bent op dit moment een zeer belangrijke medeverantwoordelijke in het leerproces van jouw collega studenten. Het is dus jullie verantwoordelijkheid hier echt iets moois van te maken. We willen hiervoor vanuit Artevelde vooral een ongedwongen mogelijkheid creëren om op een niet-evaluerende manier opnieuw extra leerkansen te creëren. We vinden het belangrijk in de opleiding dat jullie hiermee ervaren dat leren van elkaar leerrijk en boeiend is en hopen dat jullie dit in het werkveld nog heel vaak spontaan zullen doen over school- (en misschien zelfs land-)grenzen heen, met collega s van dezelfde en andere disciplines We hopen jullie positieve ervaringen te laten opdoen in het brengen van en luisteren naar voorbeelden van goede praktijk. Algemene opmerking: valt er voor jou als student een bepaalde activiteit weg door omstandigheden, bespreek dan met jouw OLODV HOV welke andere invulling nuttig of gewenst is. Studenten uit het Internationaal traject Bridges in Education dienen de Good Practice gegeven door zichzelf op de opleidingsscholen niet uit te voeren.

9 Tips voor ondersteuning door de mentor ifv de Good Practices gegeven door de studenten: Je reikt de achtergrondkennis aan omtrent de specifieke onderwijsbehoeften van de kinderen in jouw klas/of binnen een klasgroep waar jij gaat ondersteunen en je deelt je inzichten, je expertise en vakkennis omtrent het inspelen op deze behoeften. o o o o Je nodigt de student uit om creatieve manieren te bedenken om in te spelen op de specifieke onderwijsbehoeften binnen deze klas. Je kan tips geven, materiaal aanreiken en ondersteunen waar nodig. Je evalueert samen met de student de uitgevoerde acties. Je kijkt waar het goed liep en waarom. Je kijkt waar het fout liep en waarom. Je bespreekt met de student de sterke punten (good practice) en uitdagingen in zijn/haar gehanteerde orthodidactiek. Je bespreekt met de student de sterke punten (good practice) en uitdagingen in de orthodidactiek van de klas of school.

Mentorenvorming: de mentor als medeopleider (basis)

Mentorenvorming: de mentor als medeopleider (basis) Mentorenvorming: de mentor als medeopleider (basis) Sessie 2 Katrijn De Waele Elisa Vandenbussche Inhoud 9u00-10u30 terugblik snuffelweek en opstart, weekschema en begeleidingsgesprek 10u45-11u30 Beoordelen

Nadere informatie

Info praktijk 2 BaLO Academiejaar

Info praktijk 2 BaLO Academiejaar 1. INHOUD EN ORGANISATIE PRAKTIJK 2 BaLO De student loopt gedurende het hele jaar stage in eenzelfde school. In samenspraak met de stageschool kiest hij twee graden (per semester een andere graad) waarin

Nadere informatie

WELKOM! Mentoren D2 Sessie 1 Dinsdag 11 oktober 2016

WELKOM! Mentoren D2 Sessie 1 Dinsdag 11 oktober 2016 WELKOM! Mentoren D2 Sessie 1 Dinsdag 11 oktober 2016 INHOUD D2 sessie 1 1. Welkom 2. Praktisch 3. HGW tempel 4. OSOB 5. HOV en het Orthodidactisch schema 2 Welkom! Steffie Dhuyvetter Greet Rogge Sophie

Nadere informatie

Mentor als medeopleider Sessie 3 Dinsdag 10/1/2018 Elisa Vandenbussche & Katrijn De Waele

Mentor als medeopleider Sessie 3 Dinsdag 10/1/2018 Elisa Vandenbussche & Katrijn De Waele Mentor als medeopleider Sessie 3 Dinsdag 10/1/2018 Elisa Vandenbussche & Katrijn De Waele Onze beste wensen voor 2018! Doelen van vandaag Traject coaching Tussentijds praktijkgesprek Inhouden en competenties

Nadere informatie

Onthaal nieuwe directies. Elisa Vandenbussche

Onthaal nieuwe directies. Elisa Vandenbussche Onthaal nieuwe directies Elisa Vandenbussche Duaal leren OPEN COMMUNICATIE EN GOEDE AFSPRAKEN Leer- en samenwerkingsovereenkomst (inclusief risicoanalyse) Profiel van de student Profiel van de opleidingsschool:

Nadere informatie

GROEIDOSSIER Praktijk SOV

GROEIDOSSIER Praktijk SOV GROEIDOSSIER Praktijk SOV 2017 2018 Arteveldehogeschool Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Kattenberg 9 B-9000 Gent Tel.: 09 234 82 70 Fax: 09 234 80 01 www.arteveldehogeschool.be/oso/stage

Nadere informatie

Terugkomdag mentoren

Terugkomdag mentoren Terugkomdag mentoren Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Elisa Vandenbussche & Saar Callens & Isabelle Step 15 maart 2016 Verloop van de avond Welkom Stavaza: opvolging

Nadere informatie

Mentorenvorming: de mentor als medeopleider

Mentorenvorming: de mentor als medeopleider Mentorenvorming: de mentor als medeopleider Sessie 2 Katrijn De Waele Isabelle Step Elisa Vandenbussche Saar Callens Inhoud 9u00-10u30 : terugblik snuffelweek en opstart, begeleidingsgesprek, weekschema

Nadere informatie

ONDERWIJSBEHOEFTES VAN JONGEREN EN ONDERSTEUNINGSBEHOEFTES VAN MENTOREN EN LEERKRACHTEN IN KAART BRENGEN

ONDERWIJSBEHOEFTES VAN JONGEREN EN ONDERSTEUNINGSBEHOEFTES VAN MENTOREN EN LEERKRACHTEN IN KAART BRENGEN ONDERWIJSBEHOEFTES VAN JONGEREN EN ONDERSTEUNINGSBEHOEFTES VAN MENTOREN EN LEERKRACHTEN IN KAART BRENGEN HULPZINNEN VOOR HET BENOEMEN VAN ONDERWIJSBEHOEFTEN VAN LEERLINGEN Deze leerling heeft een instructie

Nadere informatie

STAGEOPDRACHT Praktijk SOV Dagonderwijs Afstandsleren (AL)

STAGEOPDRACHT Praktijk SOV Dagonderwijs Afstandsleren (AL) STAGEOPDRACHT Praktijk SOV Dagonderwijs Afstandsleren (AL) 2018 2019 Arteveldehogeschool Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Kattenberg 9 B-9000 Gent Tel.: 09 234 82 70 Fax: 09 234 80 01 www.arteveldehogeschool.be/oso/stage

Nadere informatie

Mentorenvorming D1. Sessie 2. Elisa Vandenbussche

Mentorenvorming D1. Sessie 2. Elisa Vandenbussche Mentorenvorming D1 Sessie 2 Elisa Vandenbussche Inhoud 1. Inhoudelijke informatie over de opleidingsonderdelen 2. Coach bij de praktijkopdrachten en beoordelingstaken 3. Competenties student en mentor

Nadere informatie

ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer!

ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer! ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer! Welkom Met ons onderwijs willen we voor elke vmbo-leerling relevant zijn. Door ons onderwijs ontdekken leerlingen wat hen boeit, wat ze kunnen en waar

Nadere informatie

De mentor als medeopleider. (verdieping) S1 10 oktober 2017

De mentor als medeopleider. (verdieping) S1 10 oktober 2017 De mentor als medeopleider (verdieping) S1 10 oktober 2017 Planning Sessie 1 Ø STAVAZA opvolging student Ø De kindlijn Ø Situering Opleidingsonderdelen OSOB en HOV Ø Focus op UDL! De komende sessies nemen

Nadere informatie

De mentor als medeopleider (verdieping) S1 10 oktober Planning. Trajectcoaching

De mentor als medeopleider (verdieping) S1 10 oktober Planning. Trajectcoaching De mentor als medeopleider (verdieping) S1 10 oktober 2017 Planning Sessie 1 Ø STAVAZA opvolging student Ø De kindlijn Ø Situering Opleidingsonderdelen OSOB en HOV Ø Focus op UDL! De komende sessies nemen

Nadere informatie

Mentorenvorming 2 BaKO 22 oktober 2018

Mentorenvorming 2 BaKO 22 oktober 2018 Mentorenvorming 2 BaKO 22 oktober 2018 Bouwstenen praktijk Verkenningsdagen: (bijna) wekelijks, meestal donderdagen experimenteren, uitproberen, observeren, participeren, verantwoorden, Actieve stage:

Nadere informatie

GEEF JIJ OOK EEN HANDS-ON WORKSHOP?

GEEF JIJ OOK EEN HANDS-ON WORKSHOP? GEEF JIJ OOK EEN HANDS-ON WORKSHOP? In deze brochure ontdek jij alles wat je moet weten om een workshop te geven tijdens de STEM-dagen. Heb je toch nog een vraag? Neem dan gerust contact met ons op: stem-dagen@technopolis.be

Nadere informatie

werkbladen, telefoons en opnametoestel

werkbladen, telefoons en opnametoestel DE BAAN OP! De jongeren organiseren zelf één of meerdere bedrijfsbezoeken. Ze verzamelen informatie over verschillende bedrijven en op basis hiervan kiezen ze met de hele klas het meest interessante bedrijf

Nadere informatie

Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren

Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren 1. Inleiding Een mobiele telefoon; niet meer weg te denken uit de broekzak van elke scholier. In deze opdracht kijken de leerlingen naar een

Nadere informatie

6 Past je werk bij je privéleven? In deze prestatie ga je laten zien dat stage en privéleven best samen kunnen gaan.

6 Past je werk bij je privéleven? In deze prestatie ga je laten zien dat stage en privéleven best samen kunnen gaan. 6 Past je werk bij je privéleven? In deze prestatie ga je laten zien dat stage en privéleven best samen kunnen gaan. Ik ben een werkende moeder. Mijn vriend helpt thuis mee. Werken? Ik heb een kind, dat

Nadere informatie

Trajectboekje co-animator

Trajectboekje co-animator Trajectboekje co-animator Boekje van: Doel van het trajectboekje Voor je ligt een trajectboekje co-animator Dit trajectboekje is een werkinstrument. Als co-animator kan je hierin zaken opschrijven en

Nadere informatie

Stappenplan: maken van een beloningskaart Je kind stimuleren door aanmoediging

Stappenplan: maken van een beloningskaart Je kind stimuleren door aanmoediging Info@piresearch.nl www.piresearch.nl Stappenplan: maken van een beloningskaart Je kind stimuleren door aanmoediging Een beloningskaart helpt ouders gericht aandacht te besteden aan gewenst gedrag van hun

Nadere informatie

Criteria. De beroepencarrousel

Criteria. De beroepencarrousel Criteria Sector vmbo basis vmbo kader / theoretisch havo / vwo mbo niveau 1-2 mbo niveau 3-4 Fase van de opleiding begin van de opleiding tijdens de opleiding einde van de opleiding Loopbaancompetentie

Nadere informatie

ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer!

ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer! ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer! Welkom Met ons onderwijs willen we voor elke VMBO leerling relevant zijn. Door ons onderwijs ontdekken leerlingen wat hen boeit, wat ze kunnen en waar

Nadere informatie

Praktijk oriëntatie. Maatschappelijke zorg. Niveau 3 + 4

Praktijk oriëntatie. Maatschappelijke zorg. Niveau 3 + 4 Praktijk oriëntatie Maatschappelijke zorg Niveau 3 + 4 Reader voor studenten Schooljaar 2018-2019 Inhoudsopgave Voorblad Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 1.Inhoud Praktijk oriëntatie Voor wie is Praktijk oriëntatie?

Nadere informatie

Lesbrief: Motivatieplan Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk

Lesbrief: Motivatieplan Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Lesbrief: Motivatieplan Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Dienstverlenen is niet zomaar helpen, je hebt een doel.

Nadere informatie

De praktijk. voor jou

De praktijk. voor jou De praktijk voor jou Voorlichting 2 Vragen over o.a. procedure aanmelding ruimte voor Koers Wat is het grootste verschil met het gewone VO? Jij bent meer de baas over jouw leren. Mag ik dan helemaal zelf

Nadere informatie

Criteria. Ervaren op school

Criteria. Ervaren op school Criteria Sector vmbo basis vmbo kader / theoretisch havo / vwo mbo niveau 1-2 mbo niveau 3-4 Fase van de opleiding begin van de opleiding tijdens de opleiding einde van de opleiding Loopbaancompetentie

Nadere informatie

Uitwerking workshop Creatief reflecteren met kinderen

Uitwerking workshop Creatief reflecteren met kinderen Uitwerking workshop Creatief reflecteren met kinderen 4 november 2011 NJPV Conferentie door Welmoed Lockefeer Onderwijs Maak Je Samen Waarom reflecteren met kinderen? Roepvraag met hele groep, bij aanvang

Nadere informatie

ACADEMIEJAAR LEREN OP SCHOOL ÉN OP DE WERKPLEK. Graduaat in Maatschappelijk werk.

ACADEMIEJAAR LEREN OP SCHOOL ÉN OP DE WERKPLEK. Graduaat in Maatschappelijk werk. ACADEMIEJAAR 2019-2020 OP SCHOOL ÉN OP DE WERKPLEK Graduaat in Maatschappelijk werk www.odisee.be Graduaat in Maatschappelijk werk Werk je graag met mensen, ook als ze kwetsbaar zijn? Wil je leren om ze

Nadere informatie

Een stagiaire instrueren en begeleiden bij het uitvoeren van leeractiviteiten en werkzaamheden

Een stagiaire instrueren en begeleiden bij het uitvoeren van leeractiviteiten en werkzaamheden 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Een stagiaire instrueren en begeleiden bij het uitvoeren van leeractiviteiten en werkzaamheden Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid

Nadere informatie

Slotbijeenkomst. Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Elisa Vandenbussche & Saar Callens

Slotbijeenkomst. Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Elisa Vandenbussche & Saar Callens Slotbijeenkomst Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Elisa Vandenbussche & Saar Callens 12 mei 2015 Verontschuldigd Agenda 1. Wijzigingen BPB Samenwerking KISP Consequenties

Nadere informatie

2 jarig Verzorgende IG BOL

2 jarig Verzorgende IG BOL 2 jarig Verzorgende IG BOL Loopbaanoriëntatie Begeleiding (LOB) Leerjaar 1 Fase A Docentenhandleiding LOB Fase A leerjaar 1 Ontwikkelaar: Rianne Schuur Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1 Beginsituatie...

Nadere informatie

Behandel een kind zoals die is, en het zal zo blijven. Behandel het kind zoals het kan zijn, en het zal zo worden.

Behandel een kind zoals die is, en het zal zo blijven. Behandel het kind zoals het kan zijn, en het zal zo worden. Het Kindgesprek. Behandel een kind zoals die is, en het zal zo blijven. Behandel het kind zoals het kan zijn, en het zal zo worden. 1 Inleiding. Door gesprekken met kinderen te voeren willen we de betrokkenheid

Nadere informatie

BOL OPLEIDINGEN MAATSCHAPPELIJKE ZORG AVENTUS APELDOORN / DEVENTER STUDIEWIJZER

BOL OPLEIDINGEN MAATSCHAPPELIJKE ZORG AVENTUS APELDOORN / DEVENTER STUDIEWIJZER BOL OPLEIDINGEN MAATSCHAPPELIJKE ZORG AVENTUS APELDOORN / DEVENTER STUDIEWIJZER BOL PBGZ 12 / PBSD 9 Coördinatie, kwaliteit en voorlichting, profielfase Cohort 2016 2019 kwartiel 11 INSTROOMVEREISTEN:

Nadere informatie

KIJKT IN DE TOEKOMST

KIJKT IN DE TOEKOMST KOERSKAARTSESSIE INZETBAARHEID MET MEDEWERKERS WAT IS HET DOEL? Tijdens de Koerskaartsessie Inzetbaarheid kun je medewerkers aan het denken zetten over hun eigen toekomst en inzetbaarheid. Ook kunnen ze

Nadere informatie

(Docentenhandleiding) Rollenspel

(Docentenhandleiding) Rollenspel (Docentenhandleiding) Rollenspel Een rollenspel is als het ware een klein toneelstukje. In een rollenspel komen personages aan bod die bepaalde eigenschappen of een doel in het verhaal hebben. De bedoeling

Nadere informatie

Nieuw vmbo op. het Haarlem College. op het Haarlem College kan het. Podium & Presentatie Mavo en Mavo + Informatie voor de leerlingen van groep 8

Nieuw vmbo op. het Haarlem College. op het Haarlem College kan het. Podium & Presentatie Mavo en Mavo + Informatie voor de leerlingen van groep 8 Nieuw vmbo op het Haarlem College op het Haarlem College kan het Media & Vormgeving Zorg & Welzijn Techniek & Energie Ondernemen & Commercie Podium & Presentatie Mavo en Mavo + Sport & Veiligheid Gemengde

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

INTERNATIONAL LIFESTYLE STUDIES. Studiegids lifestyle week 1 Jaar 1

INTERNATIONAL LIFESTYLE STUDIES. Studiegids lifestyle week 1 Jaar 1 INTERNATIONAL LIFESTYLE STUDIES Studiegids lifestyle week 1 Jaar 1 Studiejaar 2013-2014 Coördinator LSW 1 jaar 1 Contactgegevens: Rudy van Belkom r.vanbelkom@fontys.nl +316 3019 3653 Lifestyle week gids

Nadere informatie

Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken. Astrid van den Hurk 22 januari 2015

Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken. Astrid van den Hurk 22 januari 2015 Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken Astrid van den Hurk 22 januari 2015 Doelen Zicht op basisbehoeftes van leerlingen om gemotiveerd te kunnen werken; Zelfdeterminatietheorie

Nadere informatie

Voorlezen en vertellen - ROC 4. Voorlezen en vertellen ROC 4

Voorlezen en vertellen - ROC 4. Voorlezen en vertellen ROC 4 Voorlezen en vertellen ROC 4 135 136 Voorlezen en vertellen - ROC 4 1. Interactief voorlezen Waar gaat het over? Tijdens je stage heb je vast wel eens een juf zien voorlezen aan de klas. Tijdens het voorlezen

Nadere informatie

Terugkomdag 1 mentoren. Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Elisa Vandenbussche & Saar Callens

Terugkomdag 1 mentoren. Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Elisa Vandenbussche & Saar Callens Terugkomdag 1 mentoren Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Elisa Vandenbussche & Saar Callens 24 november 2015 Verloop van de avond Welkom Stavaza: opvolging studenten

Nadere informatie

Managen bloembinden PvB Blooming business

Managen bloembinden PvB Blooming business Ervaringsopdracht Plannen en aansturen medewerkers Managen bloembinden PvB Blooming business Kerntaak 4 Organiseert en begeleidt de werkzaamheden Werkprocessen: 4.1 Plant en verdeelt werkzaamheden 4.3

Nadere informatie

Teamteaching Sem II - 2 BaLO

Teamteaching Sem II - 2 BaLO Teamteaching Sem II - 2 BaLO Semester II Teamteaching Semester II Teamteaching 1. Waarom? 2. Definitie 3. Voordelen 4. Verschillende mogelijkheden binnen teamteaching 5. Organisatie door de opleiding 1.

Nadere informatie

GROEIDOSSIER Praktijk SOV

GROEIDOSSIER Praktijk SOV GROEIDOSSIER Praktijk SOV 2016 2017 Arteveldehogeschool Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Kattenberg 9 B-9000 Gent Tel.: 09 234 82 70 Fax: 09 234 80 01 www.arteveldehogeschool.be/oso/stage

Nadere informatie

Professionaliseringsaanbod W&T TOEGELICHT

Professionaliseringsaanbod W&T TOEGELICHT Introductie De vijf verdiepingsmodules bestaan uit minimaal 3 en maximaal 6 bijeenkomsten en hieronder vind u een toelichting bij elke module omtrent de inhoud en bijeenkomsten. Verdiepingsmodule 1: Rekenen

Nadere informatie

Bijlage 8.7: Voorbeeldopdrachten bij de uitgangspunten van HGW

Bijlage 8.7: Voorbeeldopdrachten bij de uitgangspunten van HGW Bijlage 8.7: Voorbeeldopdrachten bij de uitgangspunten van HGW Deze bijlage bevat voorbeelden van opdrachten bij de zeven uitgangspunten van HGW. Bij elke opdracht staat aangegeven welke informatie uit

Nadere informatie

Welkom. Startavond mentoren. Verloop van de avond. 1. Het opleidingsteam Wie? 2. Evaluatie 2013-2014 25/09/2014. We stellen je graag voor

Welkom. Startavond mentoren. Verloop van de avond. 1. Het opleidingsteam Wie? 2. Evaluatie 2013-2014 25/09/2014. We stellen je graag voor Startavond mentoren Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Elisa Vandenbussche & Ase Vermeire Welkom Verontschuldigingen: dank om te verontschuldigen via de google

Nadere informatie

Draaiboek voor het uitwerken van activiteiten 1

Draaiboek voor het uitwerken van activiteiten 1 Draaiboek voor het uitwerken van activiteiten 1 Je hebt als groep ouders een idee van wat je rond cultuur, ouderbetrokkenheid en taalstimulering zou willen doen op de school van je kind(eren)? Dit doe

Nadere informatie

Zelfgestuurd leren met Acadin

Zelfgestuurd leren met Acadin Zelfgestuurd leren met Acadin 1. Wat is zelfgestuurd leren? Zelfgestuurd leren wordt opgevat als leren waarbij men zelfstandig en met zin voor verantwoordelijkheid de sturing voor de eigen leerprocessen

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsmodel

Lesvoorbereidingsmodel Gegevens student Gegevens basisschool Naam Naam Groep Voltijd Deeltijd Dagavond Plaats Studiejaar/periode Sem 1 Sem 2 Soort onderwijs Regulier Montessori Dalton OGO Studentnummer Stagementor(en) Email

Nadere informatie

Vragen Hoe kan je veiligheid inbouwen zodat je alle leerlingen kan betrekken? Vraag Hoe kan je de ideeënbus actief en betekenisvol maken?

Vragen Hoe kan je veiligheid inbouwen zodat je alle leerlingen kan betrekken? Vraag Hoe kan je de ideeënbus actief en betekenisvol maken? Methodiek Kringgesprek Beter samen leven en meer leren in de klas. Een participatieve sfeer in de klas of op de school kan men op verschillende manieren bewerkstelligen. Werken met kringgesprekken is hierbij

Nadere informatie

SPECIFIEKE INFO PRAKTIJK 1 BaLO

SPECIFIEKE INFO PRAKTIJK 1 BaLO SPECIFIEKE INFO PRAKTIJK 1 BaLO 1. ORGANISATIE VAN DE PRAKTIJK De student loopt gedurende het hele jaar stage in eenzelfde school. De school wordt toegewezen door de opleiding. In semester 1 zijn er 5

Nadere informatie

Draaiboek voor een gastles

Draaiboek voor een gastles Draaiboek voor een gastles Dit draaiboek geeft jou als voorlichter van UNICEF Nederland een handvat om gastlessen te geven op scholen. Kinderen, klassen, groepen en scholen - elke gastles is anders. Een

Nadere informatie

ECTS-fiche. Specifieke lerarenopleiding Praktijk oriëntatie

ECTS-fiche. Specifieke lerarenopleiding Praktijk oriëntatie ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding Specifieke lerarenopleiding Module Praktijk oriëntatie Code E1 Lestijden 40 Studiepunten 3 Ingeschatte totale 50 studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot NEEN

Nadere informatie

Introductie 1. Waarvoor hebben de studenten een mentor nodig? 2. Wie kan mentor worden? Iemand die:

Introductie 1. Waarvoor hebben de studenten een mentor nodig? 2. Wie kan mentor worden? Iemand die: Mentor informatie Introductie Het Mentoringprogramma is voor studenten die een begeleidingsvraag hebben. Deze begeleidingsvraag kan zeer divers van aard zijn en heeft te maken met schoolse-, persoonlijke

Nadere informatie

Human Performance Contextscan Persoonlijke rapportage

Human Performance Contextscan Persoonlijke rapportage Human Performance Contextscan Persoonlijke rapportage Bedrijf FlowQ Coach Max Wildschut Cliëntcode 2167 Wachtwoord u295gr Datum 26 oktober 2008 2008 FlowQ www.flowq.nl V-HPC0801 Rapportage 2167 Pagina

Nadere informatie

Naam: Stageplek: Klas:

Naam: Stageplek: Klas: Naam: Stageplek: Klas: Inhoudsopgave Naam stagebegeleider Telefoonnummer stagebegeleider Mailadres stagebegeleider Adres stage bedrijf Naam stagebegeleider (als er 2 zijn) Telefoonnummer stagebegeleider

Nadere informatie

TOOLKIT voor co-creatie. Download Acrobat Reader voor tablet / computer / etc om deze interactieve pdf te gebruiken.

TOOLKIT voor co-creatie. Download Acrobat Reader voor tablet / computer / etc om deze interactieve pdf te gebruiken. Download Acrobat Reader voor tablet / computer / etc om deze interactieve pdf te gebruiken. welkom Binnen een co-creatie ontwikkel je samen met een leerkracht een antwoord op de vraag van de school vanuit

Nadere informatie

Evaluatierapport. Workshop ADHD. Fontys PABO Limburg. Drs. Arno de Poorter Drs. Anne van Hees

Evaluatierapport. Workshop ADHD. Fontys PABO Limburg. Drs. Arno de Poorter Drs. Anne van Hees Evaluatierapport Workshop ADHD Fontys PABO Limburg Drs. Arno de Poorter Drs. Anne van Hees Inhoudsopgave Pag. 1. Inleiding 2 2. Deelnemers/respondenten 2 3. Opzet en inhoud evaluatie 2 4. Resultaten 2

Nadere informatie

Reflectie-opdrachten

Reflectie-opdrachten Reflectie-opdrachten In deze bundel vinden jullie een reeks fiches met reflectie-opdrachten. De bedoeling is om iedere week één fiche te overlopen tijdens het wekelijks gesprek met je mentor. Deze vragen

Nadere informatie

Mijn doelen voor dit jaar

Mijn doelen voor dit jaar Mijn doelen voor dit jaar Een nieuw schooljaar betekent nieuwe kansen. Aan het begin van een nieuw kalenderjaar maken veel mensen goede voornemens. Dat gaan wij nu ook doen: het maken van voornemens of

Nadere informatie

Wat we minimaal verwachten van een student uit 1 BaKO - 1 BaLO: Eerste stappen in stiel leren

Wat we minimaal verwachten van een student uit 1 BaKO - 1 BaLO: Eerste stappen in stiel leren In de praktijk werken we aan de visie op leraarschap, beheersingsniveau opleidingsfase 1: Wat we minimaal verwachten van een student uit 1 BaKO - 1 BaLO: Eerste stappen in stiel leren SPECIFIEKE INFO PRAKTIJK

Nadere informatie

Kennismaking. Startopdracht. Agenda

Kennismaking. Startopdracht. Agenda Kennismaking 5 april 2017 PCBO Baarn Soest Gerreke Gierveld Agenda 1. Startopdracht 2. Waarom een kindgesprek? 3. Verschillende soorten kindgesprekken 4. Gesprekstechnieken 5. Praatkaart 6. Evaluatie en

Nadere informatie

"mentor als medeopleider (verdieping) sessie 3 6 februari 2018

mentor als medeopleider (verdieping) sessie 3 6 februari 2018 "mentor als medeopleider (verdieping) sessie 3 6 februari 2018 Welkom Onthaal in lokaal 4.01 Start om 9u in Lokaal 4.01 voor de groepen van Katrijn en Saar Lokaal 4.02 voor de groepen van Isabelle en Elisa

Nadere informatie

Begeleiding van leerlingen

Begeleiding van leerlingen Begeleiding van leerlingen Doel Voorbeelden aanreiken van de wijze waarop begeleiding vorm kan krijgen. Soort instrument Voorbeelden Te gebruiken in de fase Uitvoeren Beoogde activiteit in de school Het

Nadere informatie

Jezelf voorstellen en een gesprek beginnen

Jezelf voorstellen en een gesprek beginnen 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Opdrachtformulier Jezelf voorstellen

Nadere informatie

Opbrengstgericht werken bij andere vakken. Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan

Opbrengstgericht werken bij andere vakken. Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan Opbrengstgericht werken bij andere vakken Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan Doel Leerkrachten kunnen een les tekenen of geschiedenis ontwerpen volgens de uitgangspunten van OGW die ze direct

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ THEMA 8 GESPREKSMODELLEN

OPDRACHTEN BIJ THEMA 8 GESPREKSMODELLEN OPDRACHTEN BIJ THEMA 8 GESPREKSMODELLEN Gespreksvoering is een kwestie van je gezond verstand gebruiken. INLEIDING Een professioneel gesprek is geen alledaags gesprek. Bij een professioneel gesprek heb

Nadere informatie

Blij met je groepsplan? - NRCD en wat merken de leerlingen daarvan? E D C B A

Blij met je groepsplan? - NRCD en wat merken de leerlingen daarvan? E D C B A voor wie JA zegt tegen actief en inspirerend onderwijs drie groepen op basis van Cito vier groepen op basis van coachingbehoefte zes groepen op basis van analyse van de taak n groepen op basis van de match

Nadere informatie

INTERNATIONAL LIFESTYLE STUDIES. Studiegids LSW 1 DROMEN Jaar 1

INTERNATIONAL LIFESTYLE STUDIES. Studiegids LSW 1 DROMEN Jaar 1 INTERNATIONAL LIFESTYLE STUDIES Studiegids LSW 1 DROMEN Jaar 1 HEALTH LEISURE APPEARANCE FOOD HUMAN MOVEMENT LIVING Pagina Stagegids 3 INHOUDSOPGAVE Pagina 4 Pagina 7 Pagina 8 Pagina 10 Pagina 11 1 INLEIDING

Nadere informatie

Handleiding Voor de Personeelscyclus!

Handleiding Voor de Personeelscyclus! Handleiding Voor de Personeelscyclus! Om goede professionele kinderopvang te blijven bieden moeten we ons blijven ontwikkelen. In deze handleiding lees je hoe we dat doen. We doorlopen elke twee jaar een

Nadere informatie

Elde College Sint-Michielsgestel

Elde College Sint-Michielsgestel Elde College Sint-Michielsgestel Elke Leerling Doet Ertoe Spreekt een kleine school je aan? Een school waar je iedereen snel leert kennen? Vind je het fijn om intensief contact te hebben met je mentor?

Nadere informatie

Mentor on the Move. 2 oktober 2015

Mentor on the Move. 2 oktober 2015 Mentor on the Move 2 oktober 2015 Samen opleiden Kijk op leraarschap Holistische kijk op leraarschap Leraar is geen uitvoerder maar meester Kan verantwoordelijkheid opnemen voor: de klas en de kinderen,

Nadere informatie

Stageconcept en -planning

Stageconcept en -planning Stageconcept en -planning 2017-2018 Bachelor in het onderwijs: Secundair Onderwijs lichamelijke opvoeding Eerste jaar fase 1 - praktijk deel 1 Het vernieuwde stageconcept is gericht op werkplekleren, aangevuld

Nadere informatie

D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen

D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen DIDACTISCHE BEKWAAMHEID D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen Resultaat De leraar motiveert leerlingen om actief aan de slag te gaan. De leraar maakt doel en verwachting van de les duidelijk zorgt

Nadere informatie

Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid. Leg het fundament. Crebonummer Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL

Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid. Leg het fundament. Crebonummer Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid Leg het fundament Crebonummer 91370 Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL EXAMENBANK PROVE2MOVE 1 e herziene druk: november 2013 ISBN:

Nadere informatie

Informatie VOOR studenten:

Informatie VOOR studenten: Informatie VOOR studenten: Welkom op de Maria Basisschool! Op deze pagina vind je praktische informatie over onze school. Het is zowel voor jou als student als voor de school fijn om zoveel mogelijk duidelijkheid

Nadere informatie

Gids voor het zoeken van een praktijkschool GPS - studentversie Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Bachelor in het onderwijs:

Gids voor het zoeken van een praktijkschool GPS - studentversie Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Bachelor in het onderwijs: Gids voor het zoeken van een praktijkschool GPS - studentversie Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Bachelor in het onderwijs: zorgverbreding en remediërend leren avondtraject Wat houdt praktijk

Nadere informatie

Thema schoolontwikkeling

Thema schoolontwikkeling Ik geloof heel sterk in visie hebben en ik vind dat visie gebaseerd moet zijn op wetenschap. Visie is natuurlijk veel ruimer dan wetenschap alleen, dat gaat ook over een mensbeeld, over een toekomstbeeld,

Nadere informatie

Communicatiemateriaal

Communicatiemateriaal Communicatiemateriaal ACE ARNHEM/ACHTERHOEK/LIEMERS Communicatiemateriaal V 1.0 27-01-2017 Inhoudsopgave Programma 3 Mail werkplekbegeleiders 4 Flyer werving medewerkers 5 Mail gast-medewerkers 6 Tekst

Nadere informatie

Brede open school Wilfried De Rijck SEMINARIE VIRBO BEEKBERGEN 10 maart 2016

Brede open school Wilfried De Rijck SEMINARIE VIRBO BEEKBERGEN 10 maart 2016 Brede open school Wilfried De Rijck SEMINARIE VIRBO BEEKBERGEN 10 maart 2016 Brede open school Brede open school GO!2020 school van mijn dromen PPGO De school van onze dromen is Brede open school Tegen

Nadere informatie

CURSUS OPLOSSINGSGERICHTE LEERLINGBESPREKING IN HET VOORTGEZET ONDERWIJS

CURSUS OPLOSSINGSGERICHTE LEERLINGBESPREKING IN HET VOORTGEZET ONDERWIJS CURSUS OPLOSSINGSGERICHTE LEERLINGBESPREKING IN HET VOORTGEZET ONDERWIJS Oplossingsgerichte Leerlingbespreking Is het docententeam met elkaar onvoldoende in staat alle informatie die er over een leerling

Nadere informatie

Aan het einde van het tweede semester vier werkdagen voor het driehoeksgesprek in mei of juni.

Aan het einde van het tweede semester vier werkdagen voor het driehoeksgesprek in mei of juni. HOE WORDT DE STUDENT BEGELEID EN BEOORDEELD? Studenten doen clusters van onderzoeksdagen en eindigen met een langere stage. Tijdens het praktijktraject worden studenten begeleid door de mentor, de leergroepbegeleider

Nadere informatie

Samenwerking over lerarenopleidingen heen:

Samenwerking over lerarenopleidingen heen: Samenwerking over lerarenopleidingen heen: Hoe aspirant-leraren voorbereiden op inclusief lesgeven? Debbie De Neve, Ellen Vandervieren Overzicht Context Doel van het inclusietraject Verloop van het inclusietraject

Nadere informatie

Realisatiefase fase 5

Realisatiefase fase 5 Realisatiefase fase 5 Dit is de tweede doe-fase. Tijdens de realisatiefase voeren jullie de ontwerpen uit om het product te realiseren. Tijdens de voorbereidingsfase hebben jullie alles wat jullie nodig

Nadere informatie

Mentor als medeopleider Verdieping Sessie 2 13/12/2016

Mentor als medeopleider Verdieping Sessie 2 13/12/2016 Mentor als medeopleider Verdieping Sessie 2 13/12/2016 Greet Stijn Sofie Steffie Stijn Mieke Timmy Cindy 2 Agenda Welkom terug! Vragen? De Planlijn Planmatig werken in onderwijs. Handelingsplannen ontwerpen.

Nadere informatie

Kind-ontwikkelplan 2.4 ingevuld voorbeeld met in rood tips!

Kind-ontwikkelplan 2.4 ingevuld voorbeeld met in rood tips! Kind-ontwikkelplan 2.4 ingevuld voorbeeld met in rood tips! Algemene gegevens Naam kind Geboortedatum 22-08-2005 Doelstelling Welke doelen staat er centraal voor dit kind het komende half jaar? Het eerste

Nadere informatie

Het participeren in een voortgangsgesprek van een stagiaire

Het participeren in een voortgangsgesprek van een stagiaire 1 1 1 1 1 1 0 1 0 0 Opdrachtformulier Het participeren in een voortgangsgesprek van een stagiaire Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid. Leg het fundament. Crebonummer 91370. Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL

Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid. Leg het fundament. Crebonummer 91370. Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid Leg het fundament Crebonummer 91370 Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL EXAMENBANK PROVE2MOVE 2 Inhoudsopgave Inleiding 3 Opdrachten

Nadere informatie

Differentiëren met een groepsplan

Differentiëren met een groepsplan Differentiëren met een groepsplan Dolf Janson 1 verschil maken recht doen aan verschillen afstemmen op verschillen adaptief onderwijs inspelen op onderwijsbehoeften onderwijs passend maken Recht doen aan

Nadere informatie

BBL-4, topklinisch traject RdGG Pagina 1 van 5 Persoonlijke ontwikkeling Samenwerken

BBL-4, topklinisch traject RdGG Pagina 1 van 5 Persoonlijke ontwikkeling Samenwerken BBL-4, topklinisch traject RdGG Pagina 1 van 5 Inleiding en leerdoelen Als verpleegkundige werk je niet alleen. Je hebt veel contact met anderen, onder andere collega s, patiënten en andere disciplines.

Nadere informatie

3. Klusjes in school. Deze les levert een bijdrage aan kerndoel 1: de leerlingen leren hoeveelheidsbegrippen gebruiken en herkennen.

3. Klusjes in school. Deze les levert een bijdrage aan kerndoel 1: de leerlingen leren hoeveelheidsbegrippen gebruiken en herkennen. 3. Klusjes in school Leeftijdsgroep Kerndoel Leerstofonderdeel Doel van de les Ongeveer 12-16 jaar Deze les levert een bijdrage aan kerndoel 1: de leerlingen leren hoeveelheidsbegrippen gebruiken en herkennen.

Nadere informatie

BIT OGD. Blended Interactief Trainingsprogramma Opbrengstgericht differentiëren in de klas

BIT OGD. Blended Interactief Trainingsprogramma Opbrengstgericht differentiëren in de klas BIT OGD Blended Interactief Trainingsprogramma Opbrengstgericht differentiëren in de klas Waarom een BIT-benadering? Wij constateren dat huidige professionaliseringstrajecten onvoldoende rekening houden

Nadere informatie

SW-B-K1-W2 (C) Maakt een plan van aanpak. Oefenopdracht C Niveau 4 Crebo: Cohort: Geldig vanaf

SW-B-K1-W2 (C) Maakt een plan van aanpak. Oefenopdracht C Niveau 4 Crebo: Cohort: Geldig vanaf SW-B-K1-W2 (C) Maakt een plan van aanpak Oefenopdracht C Niveau 4 Crebo: 23185 Cohort: Geldig vanaf 01-08-2015 Colofon * Daar waar hij staat, wordt ook zij bedoeld en omgekeerd. * Waar cliënt staat, kan

Nadere informatie

De specifieke lerarenopleiding

De specifieke lerarenopleiding geëngageerd onderzoekend communicatief talent ontwikkelend vakdeskundig leerling gericht samenwerkend De specifieke lerarenopleiding dynamisch leergierig master Jij bent... inspirerend creatief toekomstgericht

Nadere informatie

Voorbeeldles RIS-instructie RIS-WRM juni 2009

Voorbeeldles RIS-instructie RIS-WRM juni 2009 Inleiding Voorbeeldles RIS-instructie RIS-WRM juni 2009 Kennismaking Bekijk het ingevulde basis RIS-lesplan en volg de aanwijzingen. Pak de RIS-instructiekaart van de leerling en kijk wat er bij deze les

Nadere informatie

laagintensieve ondersteuningsmodule laagintensieve directieve module breedsporige module Informatiebrochure Ouders Informatiebrochure Ouders

laagintensieve ondersteuningsmodule laagintensieve directieve module breedsporige module Informatiebrochure Ouders Informatiebrochure Ouders CONTEXTBEGELEIDING VIZIER laagintensieve ondersteuningsmodule laagintensieve directieve module breedsporige module Informatiebrochure Ouders Informatiebrochure Ouders Wegwijs in de brochure In deze infobrochure

Nadere informatie

Ik heb geen idee wat het betekent. Ik heb dit woord wel eens gezien of gehoord.

Ik heb geen idee wat het betekent. Ik heb dit woord wel eens gezien of gehoord. Tekst lezen en moeilijke woorden bespreken 1. Hoe goed ken je de woorden in het schema? Je hoeft alleen een kruisje te zetten bij hoe goed je het woord kent. 2. Lees de tekst met het stappenplan. Onderstreep

Nadere informatie