GOK-beleidsplan Koninklijk Atheneum Sint-Niklaas Feitelijke situatie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "GOK-beleidsplan Koninklijk Atheneum Sint-Niklaas 2011-2014 1. Feitelijke situatie"

Transcriptie

1 GOK-beleidsplan Koninklijk Atheneum Sint-Niklaas Feitelijke situatie a. Leerlingen met GOK-indicatoren op onze school 1 ste graad: 2002: 82/204 = 40% waarvan 26 lln. anderstalig 2005: 106/221 = 47,96%, waarvan 37 lln. anderstalig 2008: ST/214 = 39.5%, waarvan 23 lln. anderstalig : A-stroom: 1ste jaar: 37 leerlingen op 101 (totaal) = 36,63 % 2de jaar: 29 leerlingen op 102(totaal) = 28,43 % B-stroom: 1B: 28 leerlingen op 40 (totaal) = 70 % 2 BVL: 30 leerlingen op 39(totaal) = 76,92 % 2 de en 3 de graad: 2002: onbekend 2005: 20,69% (andere indicatoren nl. 23 neveninstromers en slechts 274/515 op leeftijd) of -25% (geen GOK-uren) 2008: 50,85% (zelfde indicatoren als 1 ste graad), nu wel GOK-uren 2011: ASO: 3de jaar: 10 leerlingen op 59 (totaal) = 16,94 % 4de jaar: 9 leerlingen op 38 (totaal) = 23,68 % 5de jaar: 6 leerlingen op 40 (totaal) =15 % 6de jaar: 6 leerlingen op 35 (totaal) = 17,14 % TSO: 3de jaar: 10 leerlingen op 24(totaal) = 41,66 % 4de jaar: 13 leerlingen op 26 (totaal) = 50 % 5de jaar: 11 leerlingen op 26 (totaal) = 42,30 % 6de jaar: 9 leerlingen op 26 (totaal) = 34,61 % KSO: 3de jaar: 3 leerlingen op 8 (totaal) = 37,50 % 4de jaar: 3 leerlingen op 5 (totaal) = 60 % 5de jaar: 2 leerlingen op 16 (totaal) = 12,50 % 6de jaar: 3 leerlingen op 10 (totaal) = 30 % 1 GOK-indicatoren worden vanaf deze cyclus per klas genoteerd omdat we op die manier precies kunnen nagaan waar de GOK-lln. zich bevinden en zo de klassen met een hoog GOK-gehalte zeker kunnen steunen met extra begeleiding.

2 BSO: 3de jaar: 34 leerlingen op 51 (totaal) = 66,66 % 4de jaar: 30 leerlingen op 50 (totaal) = 60 % 5de jaar: 26 leerlingen op 46 (totaal) = 56,52 % 6de jaar: 26 leerlingen op 41 (totaal) = 63,41 % 7de jaar: 19 leerlingen op 27 (totaal) = 70,37 % Op het vlak van taal kunnen we de volgende groepen onderscheiden: taalsterke, taalzwakke en kinderen met dyslexie/dysorthografie. Om te bepalen in welke groep een bepaalde leerling zich bevindt organiseren we enerzijds een screening. Elk jaar worden in september de leerlingen van het eerste jaar gescreend met diataal (diawoord en diatekst). Daarnaast wordt de luistervaardigheid getest met de TAS-luisteroefening en de spellingsvaardigheid met een diagnostisch dictee. Alle leerkrachten worden op de hoogte gebracht van de screeningsresultaten, zodat ze er tijdens de lessen rekening mee kunnen houden. De screeningsresultaten kunnen ook de aanleiding zijn voor een uitnodiging tot remediëring in de taalklas. Anderzijds werken we samen met het CLB om leerlingen met (een vermoeden van) dyslexie en/of dysorthografie een attestering te bezorgen zodat ze kunnen rekenen op STICORDI-maatregelen. b. GOK-thema s op onze school Tijdens de vorige GOK-cyclus kozen we de volgende thema s: Socio-emotionele ontwikkeling Taalvaardigheid Preventie en remediëring van ontwikkelings- en leerachterstanden Doorstroming en oriëntering Het eerste thema socio-emotionele ontwikkeling werd volledig gecoördineerd door de leerlingenbegeleiding. De drie andere thema s kennen heel wat overlappingen en werden daarom in één GOK-beleidsplan uitgewerkt. Ook het talenbeleid en evaluatiebeleid van onze school haakten hier zoveel mogelijk in vast.

3 In het schooljaar werd via het GOK- screeningsinstrument bij het voltallige corps van de school nagegaan welke GOK-thema s prioriteit moeten krijgen. Op basis van deze resultaten konden we volgende conclusies formuleren: I. Preventie en remediëring van ontwikkelings- en leerachterstanden. De meeste aspecten van dit thema werd door de ondervraagden als positief tot zeer positief ervaren. Enkel waar gepeild wordt naar de betrokkenheid van ouders (leerkrachtenniveau) bij de probleemanalyse en ondersteuning van de ll. vinden we nog een werkpunt in de eerste graad. In de tweede en derde graad is er ook op leerkrachtenniveau nog verbetering mogelijk: op leerlingenniveau: o op het vlak van ontwikkeling van instrumenten om ontwikkeling en leerwinst van leerlingen in kaart te brengen en op te volgen; o op het vlak van coöperatief leren. op leerkrachtenniveau: o op het vlak van planmatige remediëring en samenwerking met externen; o op het vlak van betrokkenheid van de ouders als partners in het aanpakken van het probleem. op schoolniveau: o op het vlak van doorstroming van informatie; o op het vlak van het uitzetten van duidelijke lijnen; o op het vlak van betrokkenheid bij de uitwerking van initiatieven; o op het vlak van externe relaties. II. Taalvaardigheid (1 ste graad) Dit thema wordt over de hele lijn positief geëvalueerd door de collega s. III. Omgaan met diversiteit Dit thema wordt (hoewel het nooit een GOK-werkpunt was binnen onze school) overwegend positief geëvalueerd door de collega s van de eerste graad. Enkel op schoolniveau wordt meer aandacht gevraagd voor de inrichting en aankleding van school en klassen (met diversiteit in het achterhoofd). Ook de actieve deelname aan het buurtleven (als school) wordt negatief geëvalueerd.

4 IV. Doorstroming en oriëntering Ook hier weer een overwegend positieve evaluatie. Werkpunt blijft het informeren en betrekken van alle collega s (schoolniveau). Ook het optimaliseren van de studiekeuze van de lln. moet (hoewel het overwegend positief wordt geëvalueerd) zeker een werkpunt blijven. In de tweede en derde graad wordt op schoolniveau ook aangegeven dat er meer aandacht moet zijn voor de deskundigheid van de leerkrachten en dat teamleden moeten gestimuleerd worden om zich verder te bekwamen rekening houdend met de schoolnoden. V. Socio-emotionele begeleiding In de eerste graad werd dit thema volledig positief geëvalueerd. In de tweede en derde graad wordt vooral het schoolniveau negatief geëvalueerd, met volgende werkpunten: de doorstroming van informatie; het uitzetten van duidelijke lijnen en het ondersteunen van leerkrachten; het benutten van alle middelen om iedereen tijdig en volledig te informeren en bij de uitwerking te betrekken; het uitbouwen van de externe relaties; het professionaliseringsbeleid. VI. Leerling- en ouderparticipatie. Hier blijkt werk aan de winkel. Zowel in de eerste graad als in de tweede en derde graad vinden collega s dat ons school tekortschiet (op alle niveaus). Dit thema zal dan ook prioriteit krijgen tijdens de cyclus Op basis van bovenstaand onderzoek opteren we er dus voor om de volgende thema s centraal te stellen in onze GOK-werking : 1. Leerlingen- en ouderparticipatie 2. Socio-emotionele begeleiding (met de nadruk op schoolniveau) 3. Preventie- en remediëring van ontwikkelings- en leerachterstanden Het eerste thema is een nieuw thema en zal dus onze absolute prioriteit moeten krijgen. Thema s 2 en 3 werden reeds voor een stuk uitgewerkt, maar kunnen nu gefinaliseerd worden. De realisaties/projecten die werden uitgewerkt bij doorstroming- en oriëntering en bij taalvaardigheid blijven uiteraard allemaal behouden en indien nodig bijgestuurd. (Bv. door het aanbod externe partners die nieuwe initiatieven uitwerken voortdurend op te volgen).

5 2. Wat zijn de plannen? a. Voor het onderdeel leerling- en ouderparticipatie hebben we een 3-tal instrumenten van de website Steunpunt GOK waarmee we aan de slag kunnen. Om onze beginsituatie nog concreter te omschrijven bespraken we een overzichtje van de elementen uit dit thema bespreken met een delegatie van het leerlingensecretariaat (5 juni 2012). Daarin werd niet alleen een stand van zaken opgemaakt worden maar ook reeds nagedacht worden over mogelijke oplossingen. Na een eerste brainstorm kwamen we al tot de volgende ideeën: De schoolwebsite actueler maken. De schoolkalender op de website bijhouden, actualiseren. Alle ouders een nieuwsbrief sturen en hen dan vragen uit te schrijven i.p.v. vragen om in te schrijven. Het schoolreglement herschrijven. Niet zozeer inhoudelijk dan wel stilistisch. Het document is door de jaren heen een knip-en plakwerk geworden maar de coherentie en eenheid in stijl is daardoor verloren gegaan. Voor een volledig overzicht van de plannen, zie uitgewerkte kalender die bij dit beleidsplan hoort. b. Het onderdeel socio-emotionele begeleiding: Uit de bevraging blijkt dat het socio - emotionele luik goed zit op lln en lkr- niveau, op schoolniveau zijn er werkpunten. De overdracht van informatie van de cel leerlingenbegeleiding naar de leerkrachten blijkt voor deze laatsten onvoldoende te zijn.de cel botst hier op een duidelijk omschreven beroepsgeheim voor alle medewerksters van het CLB. De interne leerlingenbegeleidster vult het leerlingenvolgsysteem aan ( in voege sinds januari 2011). Gezien ons LVS niet uitgerust is met een waarschuwingssignaal bij nieuwe meldingen/aanvullingen, zal de cel : 1 Maandelijks een overzichtslijst van de namen van alle lln. in begeleiding doorgeven via smartschool naar de betrokken collega's. 2 Indien de collega( 's) verdere info/vragen/feedback willen kunnen zij zich wenden tot de LB die in overleg met de cel terugkoppelt. 3 Voor het spijbelbeleid werd een apart systeem ontwikkeld tussen de cel en de leerlingensecretariaten met vastgestelde data voor meldingen en begeleidingsfiches. De opvoeders brengen de nodige info in in het LVS. 4 Voor de eerste graad is er nog een apart wekelijks overleg tussen LB/coach en opvoeders waarvan het verslag via smartschool doorgestuurd zal worden naar de collega's.

6 Noot: De neerslag in het LVS wordt bewust summier gehouden in functie van de rechtspositie van de minderjarige. c. Preventie en remediëring van ontwikkelings- en leerachterstanden Coachingproject: De zeer beperkte taalklas in de tweede graad bso heeft ons heel wat inzichten over de noden van onze GOK-lln. bijgebracht. Vaak zijn het lln. met zeer uiteenlopende problematieken (taalachterstand, maar ook gebrek aan studiemethode en gebrek aan zelfvertrouwen) en zij blijken zeer positief te reageren op een leerkracht die als een soort coach heel wat praktische problemen kan oplossen. Vooral bij lln. die in de tweede graad plots op hun eigen benen moeten staan, na de knusse omgeving die de eerste graad nog steeds biedt, grijpen soms terug naar vaste waarden. Ze gaan spontaan ten rade bij de juf van het vorige jaar als ze iets niet begrijpen, liever soms dan de eigen leerkracht te raadplegen. Op zich is dit ook menselijk, met de ene persoon kan je het soms beter vinden dan met de andere. Een soort van pool met ervaren leerkrachten die op vrijwillige basis een beperkt aantal lln. onder hun hoede willen nemen om hen met uiteenlopende praktische problemen (op het vlak van studeren) te helpen zou een oplossing kunnen bieden. Ook de mogelijkheid om peertutoring in te voeren is een idee dat bijval vindt. Laatstejaars zouden heel wat jongere collega s ondersteuning kunnen bieden in een soort van peter-/meterschap. Hoe hebben zij bv. de leerstof van een moeilijk vak aangepakt? Taalcoaches In Evere zagen we GOK-leerkrachten als taalcoaches aan het werk in grote klassen met veel GOKleerlingen. Omdat heel wat van onze collega s met gelijkaardige problemen kampen willen we dat ook graag hier uitproberen. Bv. 2 de graad BSO, vak PAV. We zouden hier mee van start willen gaan op 1 oktober Dat geeft ons de mogelijkheid tijdens de maand september een aantal belangrijke projecten van GOK op te starten (bv. screening, aanmaak fiches in lln.volgsysteem) en in te schatten welke klassen begeleiding moeten krijgen. Bij de opmaak van het definitieve lesrooster zou dan rekening kunnen gehouden worden met een aantal samenzettingen: taalcoaches samen met vakleerkrachten.

7 G-coach Het geletterdheidsproject in de 2 de graad BSO (haartooi en verzorging) moet ook bijdragen aan de verhoogde taalvaardigheid van de lln. Een verhoogde taalvaardigheid is dan weer een cruciaal element binnen preventie en remediëring van ontwikkelings- en leerproblemen. Dyslexiebeleid Het hernieuwde dyslexiebeleid moet nog een beetje aangepast (op vraag van de talenleerkrachten) maar is zeer binnenkort klaar. De dossiercoördinator waarvan sprake is moet een persoon zijn enerzijds de ouders kan ontmoeten en anderzijds een zekere opvolging kan garanderen. De adjunct-directeur lijkt ons daarvoor aangewezen. Zolang we nog GOK-uren hebben zullen de GOK-collega s alle administratieve werk op dat vlak realiseren, d.w.z. de aanmaak van de contracten en het verwerken van de gegevens in het leerlingenvolgsysteem. 3. Het 'helikoptereffect' Tijdens sessies met de pedagogische begeleidingsdienst werd één van de sterktes van ons GOK-beleid als 'het helikoptertje' omschreven. We proberen verschillende thema' en projecten zoveel mogelijk in elkaar te laten vasthaken, liever dan alles naast elkaar te laten bestaan. Het talenbeleid op onze school is daar een mooi voorbeeld van. Hoewel het niet echt een GOK-thema is, krijgen veel van de acties in het kader van talenbeleid ook meteen een rol in een of ander thema van het GOK-beleid. A. Het talenbeleid Door het talenbeleid neemt de school haar verantwoordelijkheid op om aan de taalontwikkeling en taalvaardigheid van de leerlingen te werken. Het talenbeleid is het geheel van afspraken waarbij gestructureerd vanuit een achterliggende visie de taalvaardigheid en het schoolsucces van leerlingen en de kwaliteit van het onderwijs worden verbeterd. Het maakt deel uit van ons gelijkekansenbeleid en past in ons pedagogisch project. Het heeft als doel alle leerlingen, vanuit hun achtergrond en capaciteiten, de onderwijsdoelstellingen adequaat en op een kwalitatief hoogstaande manier te laten bereiken. Het talenbeleid is dus proactief, m.a.w. elke leerling wordt er beter van. De taal is als algemeen communicatiemiddel het belangrijkste instrument om kennis en vaardigheden te verwerven en over te dragen. Nederlands vervult op school dus niet alleen een functie als vak; het is ook de schooltaal, zowel mondeling als schriftelijk. Het vakjargon stelt hoge eisen aan de taalvaardigheid, de voorkennis, het abstraheringsvermogen en de verwerkingsvaardigheden van de leerlingen. Het zal daarom niemand verbazen dat er een duidelijk verband bestaat tussen de taalvaardigheid van de leerlingen aan de ene kant en hun zelfredzaamheid, hun emancipatie, kortom hun maatschappelijk succes aan de andere kant.

8 Het is zeker niet de bedoeling om deze schooltaal minder complex te maken dan ze is. De taal van de samenleving is immers ook niet eenvoudig. De aandacht voor taal vanuit het schoolbeleid blijkt uit de volgende maatregelen die reeds genomen werden: - In het professionaliseringsbeleid van de school nam de aandacht voor talige aspecten de voorbije jaren een belangrijke plaats in. Zo werd er o.m. gewerkt rond o Activerende werkvormen o Heldere (toets)-vragen o (Vakspecifieke) schooltaalwoorden o Leren schrijven: het schoolbrede project rond de website We leren schrijven. o Schoolbrede nascholing Dyslexievriendelijke school o Eén van de GOK-leerkrachten volgt de opleiding tot G-coach om vanuit die expertise de collega s in BSO (en later waarschijnlijk ook TSO) te stimuleren taliger te gaan werken in hun lessen. - Aansluitend bij deze laatste nascholing werd een vernieuwd dyslexiebeleid uitgewerkt en dat vanaf september 2012 officieel wordt geïmplementeerd. Naast STICORDI-maatregelen voor lln. met de leerstoornis zijn er ook schoolafspraken i.v.m. lay-out en andere leesbevorderende ingrepen in het kader van het project dyslexievriendelijke school. - De klasgroepen 1B zijn beperkt om individuele benadering, differentiatie en remediëring te optimaliseren. Het is wenselijk om ook de andere klasgroepen beperkt te houden! - Bij de aanwerving van personeelsleden blijft de aandacht voor taal een vast item. De mentor voor nieuwe leerkrachten, Patricia Hauman, besteedt bij het coachen aandacht aan het gebruik van verschillende werkvormen, (zie bijlage) - Het schoolreglement vraagt expliciet aandacht voor een correct en vlot gebruik van de standaardtaal en ook in het schoolattituderapport komt dit punt terug. - De schooltaalwoorden krijgen in de eerste graad in alle klassen extra aandacht via het posterproject. - Alle lln. van het eerste jaar en alle nieuwkomers in het tweede jaar worden gescreend met diataal (diatekst en diawoord). Ook een luisteroefening en een diagnostisch dictee moeten inzicht bieden in de talige mogelijkheden van onze nieuwe lln. - Leerlingen met nood aan extra remediëring op taalvlak kunnen terecht in diverse taalklassen (1 ste en 2 de graad) waar via individuele remediëring gewerkt wordt aan de specifieke problemen van een bepaalde leerling. De begeleidende leerkrachten nemen een coachende rol op zich. - Een gelijkaardig initiatief is de huiswerkklas in de eerste graad waarbij lln. via een aanpak die sterk aansluit bij leren leren ondersteund worden in het studeren van hun leerstof en het maken van hun taken. - Onder begeleiding van de pbd werkte de vakgroep Nederlands een aantal projecten uit voor BSO die beantwoordden aan de verzuchtingen van de vakleerkrachten. Deze hadden o.m. aandacht voor schrijfvaardigheid, spreekvaardigheid en spelling.

9 - Leerlingen worden talig gestimuleerd door de deelname aan schrijf-, poëzie- en voordrachtwedstrijden. B. Het evaluatiebeleid Door het evaluatiebeleid wil de school leerlingen een voortdurende blik bieden op hun ontwikkeling op het gebied van vaardigheden, kennis en attitudes. Evaluatie is een instrument om het leerproces in kaart te brengen en bij te sturen met als uiteindelijk doel: het ontwikkelen van de talenten van elke leerling. In een werkgroep evaluatie werd de voorbije jaren aan de volgende thema s gewerkt: - Er werd een visietekst uitgeschreven die zijn concrete weerslag vond in het schoolreglement. Deze visietekst vind je terug in het schoolwerkplan (4.3). - Het vernieuwde attituderapport stelt alle collega s in staat schoolattitudes te evalueren en rapporten naar ouders en leerlingen. - Het implementeren van permanente evaluatie in de B-stroom werd grondig voorbereid zodat deze evaluatievorm in september 2012 van start kan gaan in 1B. - Er werden remediëringscontracten opgesteld die enerzijds leerlingen moeten aanmoedigen om de remediëring die wordt aangeboden ernstig te nemen en die anderzijds de mogelijkheid biedt aan ouders, leerlingen en leerkrachten de vordering van deze remediëring (en eventueel de leerwinst) daaruit op te volgen. Leerlingen die systematisch weigeren aangeboden remediëringsopdrachten uit te voeren worden op die manier ook in kaart gebracht.

Instrument om de beginsituatie in kaart te brengen op niveau van de leraar eerste graad 3de GOK-cyclus

Instrument om de beginsituatie in kaart te brengen op niveau van de leraar eerste graad 3de GOK-cyclus Vraag: Hoe goed doe ik het in mijn les? op het vlak van: Instrument om de beginsituatie in kaart te brengen op niveau van de leraar eerste graad 3de GOK-cyclus 2008-2011 1 Preventie en remediëring van

Nadere informatie

Wat willen we bereiken? (= doelen)

Wat willen we bereiken? (= doelen) Wat willen we bereiken? (= doelen) Uitgangspunt: - het schoolwerkplan van 2014. Optimaliseren van wat daar al instaat. - BSA (= enquêtes schoolteam en ouders): waar is er nood aan? - actieplannen GOK-cyclus

Nadere informatie

Heeft de school aandacht voor de taalvaardigheid van haar leerlingen?

Heeft de school aandacht voor de taalvaardigheid van haar leerlingen? Heeft de school aandacht voor de taalvaardigheid van haar leerlingen? 1. Hoe is het taalbeleid van de school? Infodossier van de school I 1.3.1 Nascholing/vakgericht I 1.3.2 Nascholing/algemeen pedagogisch

Nadere informatie

Om de school te helpen bij het voeren van een zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid

Om de school te helpen bij het voeren van een zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid Een geïntegreerd zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid Leidraad bij het stappenplan Sinds 1 september 2012 is elke school verplicht een geïntegreerd zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid te voeren. Dit

Nadere informatie

Taalbeleid. De vraag is: wanneer wordt dat dagelijks omgaan met taal een echt 'strategisch' en 'structureel' taalbeleid op school?

Taalbeleid. De vraag is: wanneer wordt dat dagelijks omgaan met taal een echt 'strategisch' en 'structureel' taalbeleid op school? 1. Visie Hoe kunnen we de taalontwikkeling van onze leerlingen in de verschillende studierichtingen stimuleren? Hoe omgaan met taal in alle vakken? Hoe taalcompetenties opvolgen en evalueren? Het taalbeleidsplan

Nadere informatie

THEMA 1 PREVENTIE EN REMEDIËRING VAN ONTWIKKELINGS- EN LEERACHTERSTANDEN *

THEMA 1 PREVENTIE EN REMEDIËRING VAN ONTWIKKELINGS- EN LEERACHTERSTANDEN * THEMA 1 PREVENTIE EN REMEDIËRING VAN ONTWIKKELINGS- EN LEERACHTERSTANDEN * 1. De motivatie voor ontwikkeling en leren bij de leerlingen verhogen. 2. De ontwikkeling en /of leerwinst bij elke leerling verhogen.

Nadere informatie

ACTIEPLAN: preventie en remediëring van STUDIE en GEDRAGSproblemen 2 de en 3 de gr.

ACTIEPLAN: preventie en remediëring van STUDIE en GEDRAGSproblemen 2 de en 3 de gr. 1 ACTIEPLAN: preventie en remediëring van STUDIE en GEDRAGSproblemen 2 de en 3 de gr. Doelstelling 1: STUDIEBEGELEIDING LEERLINGENNIVEAU De motivatie voor leren bij lln verhogen. De leerwinst bij alle

Nadere informatie

ACTIEPLAN: socio-emotionele ontwikkeling 1ste graad

ACTIEPLAN: socio-emotionele ontwikkeling 1ste graad 1 ACTIEPLAN: socio-emotionele ontwikkeling 1ste graad Doelstelling 1: WELBEVINDEN: scheppen van een veilig klasklimaat, een proactieve aanpak LEERLINGENNIVEAU Groepsactiviteiten die het positief zelfbeeld

Nadere informatie

Systematische beschrijving van een project

Systematische beschrijving van een project Systematische beschrijving van een project Datum interview: 27 maart 09 School - Naam: - School - en buurtkenmerken a. typering van de school Stedelijke Humaniora Europalaan 10 3650 Dilsen 089/ 79 08 66

Nadere informatie

Sjabloon Diversiteitbeleidsplan

Sjabloon Diversiteitbeleidsplan 1 Sjabloon Diversiteitbeleidsplan Een plan uitschrijven is geen gemakkelijke klus. Veel scholen worstelen er dan ook mee. Deze sjabloon kan een bron van inspiratie of een leidraad zijn bij het opstellen

Nadere informatie

Taalbeleidsplan Geel kleuter en lager onderwijs. Deel 1

Taalbeleidsplan Geel kleuter en lager onderwijs. Deel 1 Taalbeleidsplan Geel kleuter en lager onderwijs. Deel 1 Doel 1: Het aantal kinderen met een voldoende taalvaardigheid (luisteren, spreken, schrijven en begrijpend lezen in functionele contexten) vermeerderen.

Nadere informatie

Het verhaal van school 1

Het verhaal van school 1 4 - gelijke onderwijskansen scheppen door (school)taalvaardigheid te bevorderen: het proces op gang zetten Het verhaal van school 1 Een school met een 500-tal leerlingen in ASO, TSO en BSO, heeft vooral

Nadere informatie

GOK-actieplan PIVA Oudenaarde 1 ste graad

GOK-actieplan PIVA Oudenaarde 1 ste graad 1 GOK-plan PIVA Oudenaarde 1 ste graad 1. Taalvaardigheidonderwijs 1 ste graad (*) Timing: 1. Perceptie van de leerkrachten - De leerkrachten hebben op 30/03/2012 de s gegroepeerd naar belangrijkheid om

Nadere informatie

Evaluatie-instrument Omgaan met diversiteit (pijler intercultureel onderwijs)

Evaluatie-instrument Omgaan met diversiteit (pijler intercultureel onderwijs) Evaluatie-instrument Omgaan met diversiteit (pijler intercultureel onderwijs) 1 Evaluatie-instrument Omgaan met diversiteit (pijler intercultureel onderwijs) Doel: de mate waarin leerkrachten en school

Nadere informatie

ACTIEPLAN: TAALVAARDIGHEIDSONDERWIJS

ACTIEPLAN: TAALVAARDIGHEIDSONDERWIJS ACTIEPLAN: TAALVAARDIGHEIDSONDERWIJS LEERLINGENNIVEAU Doelstelling 1: Het aantal lln met een voldoende taalvaardigheid vermeerderen Tekstbegrip en woordenschat verhogen van alle leerlingen, zowel in taal-

Nadere informatie

Systematische beschrijving van een project

Systematische beschrijving van een project Systematische beschrijving van een project Datum interview: 27 maart 09 School - Naam: - School - en buurtkenmerken a. typering van de school Stedelijke Humaniora Europalaan 10 3650 Dilsen 089/ 79 08 66

Nadere informatie

Sint-Godelievecollege Gistel-Eernegem Gelijke onderwijskansen Vierde cyclus 2011-2014 Visie en actieplan

Sint-Godelievecollege Gistel-Eernegem Gelijke onderwijskansen Vierde cyclus 2011-2014 Visie en actieplan 1. Inleiding: integratie en vernieuwing Sint-Godelievecollege Gistel-Eernegem Gelijke onderwijskansen Vierde cyclus 2011-2014 Visie en actieplan De school heeft negen GOK-jaren achter de rug. Er zijn veel

Nadere informatie

De leerwinst bij elke leerling maximaliseren via

De leerwinst bij elke leerling maximaliseren via GOK 5 Thema 1: Preventie en remediëring van leer- en ontwikkelingsachterstanden doelstelling 1a: De leerwinst bij elke leerling maximaliseren via leren leren (aanvulling vorige GOK-cyclus) Leerlingen:

Nadere informatie

Het zorgbeleid in het Pierenbos

Het zorgbeleid in het Pierenbos Het zorgbeleid in het Pierenbos Indien je als ouder vragen hebt, stap je in de eerste plaats naar de klasleerkracht. Deze zal overleggen met de ondersteuner en/of zorgcoördinator en bekijken welke trajecten

Nadere informatie

Zorgbeleid Campus T.I. Sparrendal

Zorgbeleid Campus T.I. Sparrendal Zorgbeleid Campus T.I. Sparrendal Elke leraar leerlingbegeleider! VISIETEKST ZORGBELEID 1. Inleiding Als katholieke school wil het Technisch Instituut Sparrendal jongeren vormen tot weerbare en kritische

Nadere informatie

Het Regina Caelilyceum. Workshop 7 Leerlingen met leerproblemen VVKSO 1

Het Regina Caelilyceum. Workshop 7 Leerlingen met leerproblemen VVKSO 1 Begeleiden van leerlingen met leerproblemen: tussen draagvlak en draaglast Regina Caelilyceum, Dilbeek Ann Deleenheer en Peter Op t Eynde met medewerking van Katrien Moonen 2 Het Regina Caelilyceum Een

Nadere informatie

Module 1 GOK 1 GOK. Visietekst geïntegreerd ondersteuningsaanbod GOK.

Module 1 GOK 1 GOK. Visietekst geïntegreerd ondersteuningsaanbod GOK. Module 1 GOK 1 GOK Visietekst geïntegreerd ondersteuningsaanbod GOK. Hoe wij op onze school willen werken aan gelijke kansen voor elk kind vinden we terug in ons schooleigen christelijk opvoedingsproject.

Nadere informatie

Onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers OKAN

Onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers OKAN Onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers OKAN 1 1. Historiek KORTRIJK 2 2. Organisatie 1 per scholengemeenschap Urenpakket steeds aanpasbaar (per 4 leerlingen) 3 3. Visie Veilig klasklimaat Taalvaardigheidsonderwijs

Nadere informatie

a. Zorg is een opdracht van het hele team: zorgtaken

a. Zorg is een opdracht van het hele team: zorgtaken a. Zorg is een opdracht van het hele team: zorgtaken De coördinatie van het zorgbeleid ligt in handen van de zorgcoördinator, in overleg en samenwerking met de directie. De verantwoordelijkheid voor de

Nadere informatie

FLEXIBELE LEERTRAJECTEN

FLEXIBELE LEERTRAJECTEN FLEXIBELE LEERTRAJECTEN Achtergrond Wat zijn flexibele leertrajecten? Vanaf een IHP, ook een IAC. Vanaf dat een leerling andere leerstof krijgt dan de rest van zijn groep (hoger of lager niveau). Het heeft

Nadere informatie

Visie. MISSIEDoelen. 2014-2018 versie: 2014

Visie. MISSIEDoelen. 2014-2018 versie: 2014 Visie MISSIE 2014-2018 versie: 2014 Wildeweg doen Missie - Visie duidelijk Plan Hoe kom je tot een missie? Ambities sec.ond PPSOA Vl.regeerakkoord Welbevinden lln Attesteringen en - screenings - feedbackrapporten

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep geschiedenis en/of esthetica

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep geschiedenis en/of esthetica Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep geschiedenis en/of esthetica In kolom 1 vind je 69 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep geschiedenis/esthetica. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën.

Nadere informatie

ACT PLAN CHECK KWALITEITSONTWIKKELING BINNEN VISO. Algemeen. Organisatie

ACT PLAN CHECK KWALITEITSONTWIKKELING BINNEN VISO. Algemeen. Organisatie KWALITEITSONTWIKKELING BINNEN VISO Algemeen Binnen VISO streven we kwaliteitsvol onderwijs na. Dit wil twee dingen zeggen: we willen dat onze leerlingen de wettelijk bepaalde eindtermen en leerplandoelstellingen

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep Moderne Vreemde Talen

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep Moderne Vreemde Talen Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep Moderne Vreemde Talen In kolom 1 vind je 49 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep MVT (Frans, Engels, Duits). Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën.

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep Nederlands

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep Nederlands Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep Nederlands In kolom 1 vind je 66 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep Nederlands. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën. Duid in kolom 2 aan met

Nadere informatie

Opstart nieuwe GOK-cyclus. Doorstroming en Oriëntering

Opstart nieuwe GOK-cyclus. Doorstroming en Oriëntering Opstart nieuwe GOK-cyclus Doorstroming en Oriëntering D&O: Thema-omschrijving Groepsopdracht: 1) Hebben de beschreven praktijken te maken met D&O? 2) Zo ja, zijn het dan praktijken die de kansen van alle

Nadere informatie

De Tol Herderen: Talenbeleid

De Tol Herderen: Talenbeleid De Tol Herderen: Talenbeleid 1. Leerlingenniveau 2013-2014 Wanneer Acties Hoe/materiaal Wie doet mee? Reflectie 1. CITO-toetsen begrijpend lezen - afname half januari 2014 (dit gebeurt in 2 sessies & foutenanalyse)

Nadere informatie

Hoofdstuk 3. Leerzorg, een samenspel. Implementatie

Hoofdstuk 3. Leerzorg, een samenspel. Implementatie Hoofdstuk Leerzorg, een samenspel Implementatie 29 . Leerzorg, een samenspel - Implementatie op niveau directie, zorgteam en individuele leerkracht ZORGZAME SCHOOL - EEN SAMENSPEL Het werken met de map

Nadere informatie

Visie op zorg voor leerlingen in het secundair onderwijs

Visie op zorg voor leerlingen in het secundair onderwijs Visie op zorg voor leerlingen in het secundair onderwijs Joost Laeremans Stafmedewerker Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Edegem 15 november 2011 1. Inleiding Het is mei 2011. Robbe

Nadere informatie

ACTIEPLAN: TAALVAARDIGHEIDSONDERWIJS (GOK 4)

ACTIEPLAN: TAALVAARDIGHEIDSONDERWIJS (GOK 4) ACTIEPLAN: TAALVAARDIGHEIDSONDERWIJS (GOK 4) (voor meer details zie ook jaarplanningen talenbeleid/ schooljaar) LEERLINGENNIVEAU Doelstelling 1: het aantal leerlingen met een voldoende taalvaardigheid

Nadere informatie

Leren leren in onze school. Ons praktijkverhaal

Leren leren in onze school. Ons praktijkverhaal Leren leren in onze school Ons praktijkverhaal Leren leren leren De leerkracht coacht leerlingen die hun eigen leerproces in handen leren nemen. G.V. BASISSCHOOL ST.-MICHIEL 3600 GENK-Winterslag Beginsituatie

Nadere informatie

Infobrochure Project WATHOE leren leren / leren kiezen 1 ste graad secundair onderwijs

Infobrochure Project WATHOE leren leren / leren kiezen 1 ste graad secundair onderwijs Infobrochure Project WATHOE leren leren / leren kiezen 1 ste graad secundair onderwijs Contactpersoon WATHOE project Ingrid Van Oost 0495 41 72 81 ingrid.van.oost@g-o.be 2-6-2014 Permanente ondersteuningscel

Nadere informatie

OPSTART 3 DE JAAR 5 DE CYCLUS

OPSTART 3 DE JAAR 5 DE CYCLUS Essential for some, beneficial for all OPSTART 3 DE JAAR 5 DE CYCLUS martine.vanovermeiren@vsko.be HTTPS://WWW.YOUTUBE.COM/WATCH?V=DLCU5UHMDTM&UTM_SOURCE=KLASSE+-+SCHOOLDIRECT&UTM_CAMPAIGN=6C8EEB32AC-

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep geschiedenis en/of esthetica

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep geschiedenis en/of esthetica Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep geschiedenis en/of esthetica In kolom 1 vind je 69 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep geschiedenis/esthetica. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën.

Nadere informatie

Taalvaardigheid Preventie en remediëring. -betrokkenheid verhogende werkvormen creëren -een maximale -herformuleren de lln het probleem

Taalvaardigheid Preventie en remediëring. -betrokkenheid verhogende werkvormen creëren -een maximale -herformuleren de lln het probleem Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel VOET LEREN LEREN EN GOK Voet@2010 leren leren en thema s gelijke onderwijskansen Socio-emotionele ontwikkeling (1ste graad)

Nadere informatie

Ronde 6. Wordt u ook pro bso-contractwerk? 1. Inleiding

Ronde 6. Wordt u ook pro bso-contractwerk? 1. Inleiding Waarom is het een probleem? (= wat zijn de negatieve gevolgen van het probleem? Wat zijn de gevolgen van de beperking?) Wat zijn de oorzaken van het probleem? Hoe kan het probleem opgelost/aangepakt worden?

Nadere informatie

12 februari Omgaan met diversiteit in okan

12 februari Omgaan met diversiteit in okan 12 februari 2009 Omgaan met diversiteit in okan Waarom? Doelstellingen? Diversiteit en Okan : een boeiende maar complexe relatie Valkuilen Sleutelcompetenties Leerkrachtcompetenties Doelstellingen van

Nadere informatie

HET GOK-DECREET HET EXTRA ONDERSTEUNINGSAANBOD

HET GOK-DECREET HET EXTRA ONDERSTEUNINGSAANBOD HET GOK-DECREET HET EXTRA ONDERSTEUNINGSAANBOD 14/11/2008 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING...3 2. VAN DE DERDE GOK-CYCLUS NAAR EEN NIEUW FINANCIERINGSSYSTEEM...5 3. DE DERDE GOK-CYCLUS...6 3.1 DE 5 GOK-INDICATOREN...6

Nadere informatie

RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen in het SECUNDAIR ONDERWIJS

RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen in het SECUNDAIR ONDERWIJS CONFERENTIE STEUNPUNT GOK: De lat hoog voor iedereen!, Leuven 18 september STROOM KRACHTIGE LEEROMGEVINGEN RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen

Nadere informatie

1. Zorgvisie: elk kind telt op t Veld.

1. Zorgvisie: elk kind telt op t Veld. Zorgbeleid 1. Zorgvisie: elk kind telt op t Veld. Iedereen is uniek en mag een eigen aanpak vereisen voor de verschillende ontwikkelingsdomeinen. Met ons zorgbeleid pogen we om elk kind datgene te geven

Nadere informatie

De implementatie van het gelijke onderwijskansendecreet. Van overheidsbeleid naar schoolpraktijk

De implementatie van het gelijke onderwijskansendecreet. Van overheidsbeleid naar schoolpraktijk De implementatie van het gelijke onderwijskansendecreet Van overheidsbeleid naar schoolpraktijk Peter Van Petegem Jan Van Hoof EduBROn UA Jef C. Verhoeven Ina Buvens Centrum voor Onderwijssociologie KU

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Interactieve werkvormen in de klaspraktijk. Onderzoeksresultaten en tips voor de praktijk

Nieuwsbrief. Interactieve werkvormen in de klaspraktijk. Onderzoeksresultaten en tips voor de praktijk Interactieve werkvormen in de klaspraktijk Onderzoeksresultaten en tips voor de praktijk Lia Blaton, medewerker Onderzoek naar onderwijspraktijk In het kader van de opdracht van het Steunpunt Gelijke Onderwijskansen

Nadere informatie

Sinds 1 september 2007 vormen het Coloma-Instituut en het Onze-Lieve-Vrouw van de Ham-Instituut samen één onderwijsproject: COLOMAplus.

Sinds 1 september 2007 vormen het Coloma-Instituut en het Onze-Lieve-Vrouw van de Ham-Instituut samen één onderwijsproject: COLOMAplus. Visietekst GOK 1. Vooraf: van twee concepten naar één visie Sinds 1 september 2007 vormen het Coloma-Instituut en het Onze-Lieve-Vrouw van de Ham-Instituut samen één onderwijsproject: COLOMAplus. Beide

Nadere informatie

Gemeentelijke Basisschool Haacht

Gemeentelijke Basisschool Haacht Zorg op onze school - Ieder kind is uniek! Onder zorgbreed werken verstaan we de zorg die iedere leerkracht besteedt om met kwaliteitsonderwijs optimale ontwikkelingskansen te bieden aan al onze leerlingen.

Nadere informatie

Onderzoekscompetenties. Schooljaar 2015-2016. GO! atheneum Campus Kompas Noordlaan 10 9230 Wetteren 09 365 60 60

Onderzoekscompetenties. Schooljaar 2015-2016. GO! atheneum Campus Kompas Noordlaan 10 9230 Wetteren 09 365 60 60 GO! atheneum Campus Kompas Noordlaan 10 9230 Wetteren 09 365 60 60 Schooljaar 2015-2016 E-mail: ka.wetteren@g-o.be atheneum@campuskompas.be Website: www.campuskompas.be/atheneum Scholengroep Schelde Dender

Nadere informatie

Breed evalueren kan je leren Zes vragen om over te reflecteren. Competenties Nederlands breed evalueren in het secundair onderwijs 1

Breed evalueren kan je leren Zes vragen om over te reflecteren. Competenties Nederlands breed evalueren in het secundair onderwijs 1 2. Evaluatie en toetsing Koen Van Gorp (a), Iris Philips (a) & Fauve De Backer (b) (a) CTO, KU Leuven (b) Steunpunt Diversiteit en Leren, UGent Contact: Koen.VanGorp@arts.kuleuven.be Iris.Philips@arts.kuleuven.be

Nadere informatie

De Driesprong Millen: Talenbeleid

De Driesprong Millen: Talenbeleid 1 De Driesprong Millen: Talenbeleid 1. Schoolniveau ACTIES WIE IS BETROKKEN HOE JA/NEE EVALUATIE/REFLECTIE 2013-2014 Aanpak anderstalige nieuwkomers schoolteam - Toelichting & uitwerken stappenplan nee

Nadere informatie

SBSO Sterrebos 21/11/2016

SBSO Sterrebos 21/11/2016 SBSO Sterrebos 21/11/2016 Programma Voorstelling school Inschrijvingsprocedure schooljaar 17-18 3 Schoolvoorstelling Voorstelling van de school Opleidingsvorm 4 type 9 Voor wie? Normaalbegaafde leerlingen

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakgroep techniek.

Mogelijke opdrachten voor een vakgroep techniek. Mogelijke opdrachten voor een vakgroep techniek. In kolom 1 vind je 61 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep Techniek. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën. Duid in kolom 2 aan welke items

Nadere informatie

Effecten van GOK in kaart brengen STEUNPUNT GOK. Lia Blaton, Nora Bogaert & Eva Verstraete

Effecten van GOK in kaart brengen STEUNPUNT GOK. Lia Blaton, Nora Bogaert & Eva Verstraete Effecten van GOK in kaart brengen STEUNPUNT GOK Lia Blaton, Nora Bogaert & Eva Verstraete Zelfevaluatie Overzicht De GOK-cyclus: van beginsituatie-analyse (BSA) tot evaluatie Zelfevaluatie: stappen Valkuilen

Nadere informatie

Afspraken Begeleidings- en evaluatietraject Mentorenproject Traject functiebeschrijvingen. SG SN BaO loopbaanontwikkeling / loopbaanbegeleiding

Afspraken Begeleidings- en evaluatietraject Mentorenproject Traject functiebeschrijvingen. SG SN BaO loopbaanontwikkeling / loopbaanbegeleiding Loopbaanbegeleiding Loopbaanontwikkeling personeelsbeleid in de SG SN BaO Info 18 april 2008 Inhoud van de sessie Schets van het groeiproces Beleidsvoorbereidende jaren Consequenties voor de definitieve

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep technologische opvoeding.

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep technologische opvoeding. Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep technologische opvoeding. In kolom 1 vind je 61 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep TO. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën. Duid in kolom 2 aan

Nadere informatie

Leerstoornissen in de bovenbouw. Regina Caelilyceum, Dilbeek Katrien Moonen en Ann Deleenheer leerlingenbegeleiding

Leerstoornissen in de bovenbouw. Regina Caelilyceum, Dilbeek Katrien Moonen en Ann Deleenheer leerlingenbegeleiding Leerstoornissen in de bovenbouw Regina Caelilyceum, Dilbeek Katrien Moonen en Ann Deleenheer leerlingenbegeleiding Leerlingenbegeleiding op RC ASO, in de rand 4 pijlers van de leerlingenbegeleiding: 1.

Nadere informatie

TAALVAARDIGHEID TAALBELEID

TAALVAARDIGHEID TAALBELEID TAALVAARDIGHEID TAALBELEID Teaser Ik heb ooit in mijn hoofd en in mijn hart een fundamentele keuze moeten maken: voor het Nederlands. Het was dat of aan de kant worden gezet voor het leven. Op die kennis

Nadere informatie

INSTRUMENT VOOR DE ANALYSE VAN DE BEGINSITUATIE VAN DE SCHOOL BETREFFENDE GELIJKE ONDERWIJSKANSEN

INSTRUMENT VOOR DE ANALYSE VAN DE BEGINSITUATIE VAN DE SCHOOL BETREFFENDE GELIJKE ONDERWIJSKANSEN INSTRUMENT VOOR DE ANALYSE VAN DE BEGINSITUATIE VAN DE SCHOOL BETREFFENDE GELIJKE ONDERWIJSKANSEN DOELSTELLING VAN HET INSTRUMENT Voor u ligt een instrument om de beginsituatie van uw school te analyseren

Nadere informatie

Netwerkdag VIRBO 3 februari Talenbeleid

Netwerkdag VIRBO 3 februari Talenbeleid Netwerkdag VIRBO 3 februari 2015 Talenbeleid Verwachtingen overheid en GO! inzake talenbeleid. Aanbevelingen PBD : Waarop inzetten binnen talenbeleid in de komende jaren? Waarom de aandacht voor talenbeleid?

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep muzikale opvoeding

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep muzikale opvoeding Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep muzikale opvoeding In kolom 1 vind je 69 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep muzikale opvoeding. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën. Duid in

Nadere informatie

ZORGVISIE VBS DE TWIJG

ZORGVISIE VBS DE TWIJG ZORGVISIE VBS DE TWIJG Wat is zorg? Zorg bieden in een klas betekent: zoveel mogelijk kinderen zo goed mogelijk helpen om op zoveel mogelijk vlakken uit te groeien naar de best mogelijke versie van zichzelf.

Nadere informatie

ZORG. Onze eigen zorgvisie

ZORG. Onze eigen zorgvisie ZORG Onze eigen zorgvisie We streven naar een school waarin we de totale opvoeding van het kind niet uit het oog verliezen. We proberen de kinderen in hun geestelijke, intellectuele, emotionele en sociale

Nadere informatie

Huistaakbeleid. BS GO! Europaschool Genk en BS GO! Europaschool Genk campus Sledderlo Keinkesstraat 19 3600 GENK 089/35.53.35

Huistaakbeleid. BS GO! Europaschool Genk en BS GO! Europaschool Genk campus Sledderlo Keinkesstraat 19 3600 GENK 089/35.53.35 Huistaakbeleid BS GO! Europaschool Genk en BS GO! Europaschool Genk campus Sledderlo Keinkesstraat 19 3600 GENK 089/35.53.35 Inleidende tekst Om op een degelijke manier aan huistaakbeleid te doen moeten

Nadere informatie

Zelfevaluatie GOK: evaluatie concrete acties

Zelfevaluatie GOK: evaluatie concrete acties Zelfevaluatie GOK: evaluatie concrete acties Acties uit het GOK - plan Gebeurd? Effect van de acties Bronnen* Opvolging? Vaak Soms Weinig Nooit Pos Geen Neg Effecten? Behouden Bannen Bijsturen PR 1: Bestendigen

Nadere informatie

Projectfiche 16 Maria Assumptalyceum Brussel

Projectfiche 16 Maria Assumptalyceum Brussel Projectfiche 16 Maria Assumptalyceum Brussel ((Interventie preventiecoaches geestelijke gezondheid) (gezondheidsthema welbevinden) 1 Schoolkenmerken Maria Assumptalyceum Stalkruidlaan 1 1020 Brussel Directie:

Nadere informatie

Omgaan met diversiteit als sleutelcompetentie Omgaan met diversiteit als leerkrachtencompetentie Omgaan met diversiteit als doelstelling van een

Omgaan met diversiteit als sleutelcompetentie Omgaan met diversiteit als leerkrachtencompetentie Omgaan met diversiteit als doelstelling van een I II III Omgaan met diversiteit als sleutelcompetentie Omgaan met diversiteit als leerkrachtencompetentie Omgaan met diversiteit als doelstelling van een schoolbeleid I. Omgaan met diversiteit als sleutelcompetentie

Nadere informatie

Een taalbeleid implementeren in de basis- en secundaire school. Taal, taal en nog eens taal!

Een taalbeleid implementeren in de basis- en secundaire school. Taal, taal en nog eens taal! Een taalbeleid implementeren in de basis- en secundaire school Taal, taal en nog eens taal! 1. Wat is taalbeleid? Situaties Definitie Programma 2. Hoe doen scholen aan taalbeleid? Doelstellingen Didactische

Nadere informatie

1 Wat is talenbeleid?

1 Wat is talenbeleid? VISIETEKST TALENBELEID VISO februari 2012 1 Wat is talenbeleid? Talenbeleid is een structurele en strategische poging van een heel schoolteam om de onderwijspraktijk aan te passen aan de taalleerbehoeften

Nadere informatie

Verslag focusgroep ouders met jongeren in secundaire scholen

Verslag focusgroep ouders met jongeren in secundaire scholen Verslag focusgroep ouders met jongeren in secundaire scholen Doelgroep Methodiek Thema s 11 ouders van jongeren in secundaire scholen (2014) Waarderende benadering Ouderbetrokkenheid- Communicatie Ondersteuning

Nadere informatie

VAKGROEP. Schooljaar 2014-2015, 2015-2016, 2016-2017

VAKGROEP. Schooljaar 2014-2015, 2015-2016, 2016-2017 VAKGROEP. Schooljaar 2014-2015, 2015-2016, 2016-2017 SAMENSTELLING VAN DE VAKGROEP KEUZE WERKPUNTEN BESLISSINGEN VAN DE VAKGROEP PLANNING VERGADERINGEN 2014-2015 PLANNING VERGADERINGEN 2015-2016 PLANNING

Nadere informatie

Word meester in het evalu(l)eren: op weg naar een hernieuwd evaluatiebeleid

Word meester in het evalu(l)eren: op weg naar een hernieuwd evaluatiebeleid Word meester in het evalu(l)eren: op weg naar een hernieuwd evaluatiebeleid Workshop 14 mei 2014 Marie Seghers & Piet Van Avermaet (SDL) Wat mag u verwachten? Principes van breed evalueren Aan de slag

Nadere informatie

Algemene maatregelen: basiszorg voor alle leerlingen van VISO, afspraken voor elk personeelslid

Algemene maatregelen: basiszorg voor alle leerlingen van VISO, afspraken voor elk personeelslid Algemene maatregelen: basiszorg voor alle leerlingen van VISO, afspraken voor elk personeelslid BEGIN- SITUATIE BEGINSITUATIE De school zorgt bij de inschrijving voor bevraging i.v.m. extra zorg. De school

Nadere informatie

Word meester in het evalu(l)eren: op weg naar een hernieuwd evaluatiebeleid

Word meester in het evalu(l)eren: op weg naar een hernieuwd evaluatiebeleid Word meester in het evalu(l)eren: op weg naar een hernieuwd evaluatiebeleid Workshop 26 februari Piet Van Avermaet & Marie Seghers Persoon in zijn geheel Breed evalueren Wat mag u verwachten? Aan de slag

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep informatica

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep informatica Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep informatica In kolom 1 vind je 66 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep informatica. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën. Duid in kolom 2 aan welke

Nadere informatie

1 Basiscompetenties voor de leraar secundair onderwijs

1 Basiscompetenties voor de leraar secundair onderwijs 1 Basiscompetenties voor de leraar secundair onderwijs Het Vlaams parlement legde de basiscompetenties die nagestreefd en gerealiseerd moeten worden tijdens de opleiding vast. Basiscompetenties zijn een

Nadere informatie

VISIETEKST TAALSCREENING TAALTRAJECT - TAALBAD BASISONDERWIJS TAALONTWIKKELING IN BEELD BRENGEN EN ONDERSTEUNEN IN FUNCTIE VAN SCHOOLSUCCES JUNI 2014

VISIETEKST TAALSCREENING TAALTRAJECT - TAALBAD BASISONDERWIJS TAALONTWIKKELING IN BEELD BRENGEN EN ONDERSTEUNEN IN FUNCTIE VAN SCHOOLSUCCES JUNI 2014 JUNI 2014 context Een goede kennis van de onderwijstaal Nederlands 1 is voor leerlingen essentieel om kansrijk deel te nemen aan onderwijs. Vele scholen besteden daar nu reeds extra aandacht aan. De overheid

Nadere informatie

Zomercursus boekhouden Individuele begeleiding binnen de les

Zomercursus boekhouden Individuele begeleiding binnen de les FEEDBACK VAKDOSSIER Hoe organiseren we de feedback? THEMA Begeleiding Onderdeel 2 : begeleiding Vraag 4. Welke initiatieven neemt de vakgroep op het vlak van studiebegeleiding? Tutorat Nazorg Huiswerkklas

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep economie en handelsvakken

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep economie en handelsvakken Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep economie en handelsvakken In kolom 1 vind je 70 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep economie en handelsvakken. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën.

Nadere informatie

Gelijke onderwijskansen Leerlingen- en ouderparticipatie

Gelijke onderwijskansen Leerlingen- en ouderparticipatie Gelijke onderwijskansen Leerlingen- en ouderparticipatie Studiedagen GOK derde cyclus oktober/november 2008 1. Leerlingen- en ouderparticipatie is 2. Waarom? 3. Hoe? 4. Instrument voor analyse beginsituatie

Nadere informatie

STEDELIJKE HUMANIORA DILSEN

STEDELIJKE HUMANIORA DILSEN STEDELIJKE HUMANIORA DILSEN SHD Onderwijsnet: OVSG; leerplannen KOV Type school: ASO school met TSO component vanaf de tweede graad; B-stroom Andere nuttige info: 1205 leerlingen; 10 klassen in 1A (7 moderne,

Nadere informatie

decreet leerlingenbegeleiding november 2018

decreet leerlingenbegeleiding november 2018 STAP VAN JE SCHOOLWERKING NAAR HET DECREET LEERLINGENBEGELEIDING EN TERUG Greet Vanhove, dienst Lerenden DOELEN EN VERLOOP Decreet leerlingenbegeleiding in notendop 4 begeleidingsdomeinen inhoudelijk concretiseren

Nadere informatie

Provinciaal Instituut voor Secundair Onderwijs

Provinciaal Instituut voor Secundair Onderwijs Provinciaal Instituut voor Secundair Onderwijs ZORGVISIE Aan de basis van onze visie op zorg en de manier waarop we leerlingbegeleiding willen realiseren, liggen de grondbeginselen van ons pedagogisch

Nadere informatie

Een blik op kwaliteitsvol onderwijs door de ogen van de leerkracht

Een blik op kwaliteitsvol onderwijs door de ogen van de leerkracht Een blik op kwaliteitsvol onderwijs door de ogen van de leerkracht Evi Geeroms en David Evenepoel Koninklijk Atheneum Etterbeek Wie zijn wij? Leerkrachten Koninklijk Atheneum Etterbeek (Brussel) Nederlandstalige

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep mode

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep mode Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep mode In kolom 1 vind je 68 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep mode. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën. Duid in kolom 2 aan welke items je reeds

Nadere informatie

Vrij Centrum voor Leerlingenbegeleiding

Vrij Centrum voor Leerlingenbegeleiding Lysenstraat 36, 2600 Berchem Tel. (03)285 34 50 - Fax (03)285 34 51 VCLB 4 - Antwerpen Vrij Centrum voor Leerlingenbegeleiding Begeleidende brief bij de vragenlijst Beste collega, Hierbij vindt u een vragenlijst

Nadere informatie

Koninklijk Atheneum Keerbergen. Leerbegeleiding

Koninklijk Atheneum Keerbergen. Leerbegeleiding Koninklijk Atheneum Keerbergen Leerbegeleiding Inhoudsopgave 1. INLEIDING 3 2. ORGANISATIE VAN DE LEERBEGELEIDING 3 2.1. DE VAKLEERKRACHT 3 2.2. STUDIEBEGELEIDING 4 2.2.1. LEREN LEREN IN HET DERDE JAAR

Nadere informatie

Workshop: Hoe maak ik mijn project strategischer? Resultaten van 4 werkgroepen (op 6) monitoring 6 november 2014

Workshop: Hoe maak ik mijn project strategischer? Resultaten van 4 werkgroepen (op 6) monitoring 6 november 2014 Workshop: Hoe maak ik mijn project strategischer? Resultaten van 4 werkgroepen (op 6) monitoring 6 november 2014 1. Waarom is dit project nodig? ( ) Groep: Duurzaamheid - Bewustmaking - Vaardigheden -

Nadere informatie

Werken aan meer kwaliteit in onderwijs

Werken aan meer kwaliteit in onderwijs Werken aan meer kwaliteit in onderwijs Donderdag 20 maart 2014 Vlaams Parlement Commissie Onderwijs Peter Van Hove 1. Onze school - Basisschool Atheneum Denderleeuw (GO!-onderwijs) - Hoofdschool en wijkschool

Nadere informatie

Overzicht doorstroming en oriëntering: gokacties oktober- september 2011

Overzicht doorstroming en oriëntering: gokacties oktober- september 2011 Overzicht doorstroming en oriëntering: gokacties oktober- september 2011 DOORSTROMING EN ORIENTERING: Hoofddoel : Procedures versterken om een gelijkgerichte visie en handelen betreffende D & O te verwezenlijken.

Nadere informatie

GO! ATHENEUM ANDERLECHT KIEZEN VOOR ALGEMENE VORMING EN ARTISTIEK TALENT

GO! ATHENEUM ANDERLECHT KIEZEN VOOR ALGEMENE VORMING EN ARTISTIEK TALENT GO! ATHENEUM ANDERLECHT KIEZEN VOOR ALGEMENE VORMING EN ARTISTIEK TALENT 1 Sint- Guidostraat 73 1070 Brussel - tel: 02/ 522 71 12 ka.anderlecht@g-o.be - www.kaa.vgc.be TALENBELEID Schooljaar 2017 / 2018

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Project Leerzorg. Achtergrond

Hoofdstuk 2. Project Leerzorg. Achtergrond Hoofdstuk Project Leerzorg Achtergrond 3 . Project Leerzorg - Achtergrond ONTSTAAN Het Project Leerzorg werd ingediend in antwoord op de oproep tot voorstellen voor netoverschrijdende en multidisciplinaire

Nadere informatie

Zorgbeleid in het Groene Lilare

Zorgbeleid in het Groene Lilare Zorgbeleid in het Groene Lilare I. Visie Dat er leerlingen uitvallen en dat sommige leerlingen problemen ervaren in hun leer- en ontwikkelingstraject zullen we nooit volledig kunnen uitsluiten, maar we

Nadere informatie

MAGDA? REGELS OP SCHOOL EN DE WERKVLOER. Magda op school? Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

MAGDA? REGELS OP SCHOOL EN DE WERKVLOER. Magda op school? Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. materialen. Doelen STERKE SCHAKELS MAGDA? REGELS OP SCHOOL EN DE WERKVLOER Jongeren krijgen op school, op de werkplek, in de klas met allerlei regels en afspraken te maken. Zijn de afspraken en regels duidelijk genoeg voor hen? Wat vinden

Nadere informatie

Omdat elk kind telt en groeit met plezier ; dat is de titel van het strategisch beleidsplan 2013-2018 van onze Stichting Proo.

Omdat elk kind telt en groeit met plezier ; dat is de titel van het strategisch beleidsplan 2013-2018 van onze Stichting Proo. Jaarplan 2013-2014 VOORWOORD Omdat elk kind telt en groeit met plezier ; dat is de titel van het strategisch beleidsplan 2013-2018 van onze Stichting Proo. Met die titel dagen wij onszelf uit en ieder

Nadere informatie

waarbij de leerkracht er toe doet

waarbij de leerkracht er toe doet Een geïntegreerde socioemotionele leerlingenbegeleiding waarbij de leerkracht er toe doet Workshop Ontmoetingsdag HGW 16 september 2010 Gent Karen Jacobs, Universiteit Antwerpen 1. De SEG-vragenlijst WERKMOMENT

Nadere informatie

Netwerking kleuterleidsters SG Sint-Nicolaas BaO

Netwerking kleuterleidsters SG Sint-Nicolaas BaO Netwerking kleuterleidsters SG Sint-Nicolaas BaO Vooraf inschrijven bij : Sofie Talpe : tweedelijnsondersteuning kleuterparticipatie sofie.talpe@vsko.be 1. Omgaan met anderstaligheid bij peuters Kleuterleid(st)ers

Nadere informatie