Gegevens uit het registratiesysteem van het project Nait Soezen, tot

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gegevens uit het registratiesysteem van het project Nait Soezen, tot"

Transcriptie

1 BEELDEN UIT CIJFERS Gegevens uit het registratiesysteem van het project Nait Soezen, tot Tabellenboek, als achtergrond bij de presentatie op het symposium Nait Soezen van 15 mei 2014 Drs. Nienke Riemersma Dr. Jolanda Tuinstra Wetenschapswinkel Geneeskunde en Volksgezondheid, UMCG, 2014

2 1 INLEIDING Binnen het project Nait Soezen (NS) wordt gewerkt met een registratiesysteem: de NS-verpleegkundigen (NS-vpk) houden gedurende het gehele zorgproces informatie bij en leggen dit vast in het registratiesysteem. De informatie uit het registratiesysteem kan gebruikt worden om het zorgproces inzichtelijk te maken. Twee leden van de Nait Soezen stuurgroep, Marc Conradi en Ger van de Werf, hebben aan de wetenschapswinkel Geneeskunde en Volksgezondheid gevraagd de gegevens uit het registratiesysteem te analyseren en te bestuderen. De volgende onderzoeksdoelen stonden hierin centraal: Een beschrijving geven van de onderzoekspopulatie. Verder inzoomen op een aantal gegevens, die de uitgangspunten van Nait Soezen weergeven. Het onderzoek resulteerde in een presentatie tijdens het symposium Nait Soezen op 15 mei 2014: Wat is er terecht gekomen van de uitgangspunten? Toegelicht op basis van registratiecijfers tot eind In dit tabellenboek wordt de achtergrondinformatie gegeven van de presentatie. 2 KANTTEKENINGEN Om te beginnen, beelden uit cijfers, kan dat wel? Bij de beelden die worden gegeven in dit onderzoek worden drie kanttekeningen geplaatst: 1. Het systeem waaruit de gegevens zijn gehaald is een registratiesysteem en is niet ontwikkeld voor het doen van onderzoek. Er blijken dan ook nogal wat gegevens te ontbreken. 2. Het registratiesysteem bevat informatie en gegevens over de periode tot eind De presentatie geeft een beeld van de oude situatie, na 1 januari 2013 zijn er veranderingen opgetreden. 3. De werkelijkheid is complexer dan in cijfers kan worden uitgedrukt en verbeeld. Door het gebruik van cijfers uit het registratiesysteem is het beeld van de werkelijkheid inderdaad vereenvoudigd weergegeven. Tegelijkertijd geven de beelden wel degelijk een weergave van datgene wat er in de periode tot 1 januari 2013 binnen het project NS is gebeurd. 1.

3 3 BEELDEN UIT CIJFERS De beelden uit cijfers voor de gehele groep worden beschreven in paragraaf 3.1 en per wijk, geografisch gebied in paragraaf 3.2. Daarbij gaat het om informatie over: Achtergrondkenmerken Aanmelder Zorgvraag Interventie en activiteit Eindresultaat Voordat per onderdeel de beelden uit de presentatie worden gegeven, worden eerst de resultaten van de registratiemogelijkheden in een tabel gepresenteerd. Verschillende mogelijkheden zijn samengevoegd om de beelden overzichtelijker te krijgen. 3.1 RESULTATEN VOOR DE GEHELE POPULATIE Achtergrondkenmerken: Het databestand bestaat uit totaal N=943 cliënten. Dit zijn cliënten die in de aangegeven periode van tot zorg hebben ontvangen van 26 NS-vpk. Het gaat hierbij om afgeronde zorgtrajecten (N=532) en niet afgeronde zorgtrajecten (N=409). De cliënten wonen in de gemeenten Groningen (N=791) of Hoogezand-Sappemeer (N=152). Van de N=943 cliënten is 64% vrouw en 36% man. De gemiddelde leeftijd is 68 jaar, lopend van 0 tot en met 100 jaar. Nait Soezen tot Groningen Hoogezand- Sappemeer 26 vpk 943 cliënten 532 afgerond 409 niet afgerond 64% vrouw 36% man 68 jaar Range

4 Nog wat aanvullende informatie over de cliënten: bijna alle cliënten (92%) hebben een Nederlands nationaliteit. De meest voorkomende woonsituatie is alleenstaand (54%) of samen met een partner en zonder kinderen (25%). Gemiddeld wonen er 1,7 personen (range 1-6) per huishouden. De meeste cliënten hebben als opleidingsniveau aangegeven: basisonderwijs (21%), lbo/vmbo/mavo (37%) en mbo/havo/vwo (24%). 62% van de cliënten is gepensioneerd en ontvangt inkomen uit de AOW. Aanmelder Er blijken verschillende aanmelders die de cliënt (N=915) bij NS hebben aangemeld: Huisarts Cliënt zelf Thuiszorg Maatschappelijk werk/psychische hulpverlening Mantelzorger Anders (bv andere zorgverlener, wijkagent, buurtbewoner, gezinslid) 57,2% 9,8% 8,0% 4,0% 2,1% 18,9% Voor het schetsen van de beelden is een tweedeling gemaakt van de aanmelders: Aanmelder is de huisarts Aanmelder is anders dan de huisarts Huisarts Client zelf Thuiszorg Maatschappelijk werk/psychische hulpverlening Mantelzorger Anders (bv andere zorgverlener, wijkagent, buurtbewoner, gezinslid) Daarmee wordt het beeld van de aanmelders als volgt: Aanmelder is anders dan de huisarts 43% Aanmelder is de huisarts 57% 3.

5 Zorgvraag De volgende mogelijkheden van zorgvragen waarvoor de cliënt (N=909) is aangemeld bij NS worden genoemd in het registratiesysteem: Gezondheid en ziekte (waaronder medicatie) Zelfredzaamheid en participatie Welbevinden (bv. stress, eenzaamheid, geheugen) Woon- en leefomgeving (bv. onveilig gevoel, fysieke beperking) Materiele zaken (bv. administratie, financiën, hulpmiddelen) Anders (bv. leefstijl, opvoedingsproblemen, werk/onderwijs) 28,4% 26,7% 20,5% 8,3% 3,5% 12,7% Van de verschillende zorgvragen is een driedeling gemaakt: Gezondheid Psychosociaal Anders Gezondheid en ziekte (waaronder medicatie) Zelfredzaamheid en participatie Welbevinden (bv. stress, eenzaamheid, geheugen) Woon- en leefomgeving (bv. onveilig gevoel, fysieke beperking) Materiele zaken (bv. administratie, financiën, hulpmiddelen) Anders (bv. leefstijl, opvoedingsproblemen, werk/onderwijs) Dat resulteert in het volgende beeld van de zorgvragen van de NS cliënten: Anders 16% Gezondheid 28% Psychosociaal 55% 4.

6 Vervolgens is gekeken naar de verdeling van de zorgvragen wanneer de huisarts de aanmelder is en wanneer de aanmelder een ander is dan de huisarts. Dat geeft het volgende beeld: Interventie en activiteit De volgende interventies en activiteiten van de cliënt (N=800) worden in het registratiesysteem onderscheiden: Inventarisatie problematiek, zorgvragen Praktische ondersteuning bieden/regelen Toeleiding naar juiste hulp en instanties Voorlichting en advies Afstemming met hulpverlening en instanties Anders (bv. vroegsignalering/screening op gezondheidsproblemen en bemiddelen familie en informele zorg) 38,1% 19,8% 17,6% 11,6% 5,5% 7,4% Van de verschillende vormen van interventies en activiteiten is een vierdeling gemaakt: Inventariseren Ondersteuning Afstemmen Anders Inventarisatie problematiek, zorgvragen Praktische ondersteuning bieden/regelen Toeleiding naar juiste hulp en instanties Afstemming met hulpverlening en instanties Voorlichting en advies Anders (bv. vroegsignalering/screening op gezondheidsproblemen en bemiddelen familie en informele zorg) 5.

7 Dat geeft het volgende beeld van interventies en activiteiten: Anders 19% Afstemming 23% Ondersteuning 20% Inventarisatie 38% Daarna is uitgezocht per zorgvraag welke activiteiten en interventies worden genoemd: 6.

8 Eindresultaat In het registratiesysteem wordt bij afronding van een traject een eindresultaat aangegeven (N=531). Daarvoor de volgende mogelijkheden: Doorgeleid naar andere zorg/hulp Client heeft (meer) regie over eigen leven Formele zorg is (beter) georganiseerd Mantelzorg ondersteuning/meer betrokken/is ontlast Doorgeleid naar andere activiteiten (vrijwilligerswerk, buurtcentrum of cursus) Anders (geen voorbeelden gegeven) 34,7% 17,1% 9,6% 8,1% 2,6% 27,9% Voor de verschillende vormen van eindresultaat is een vierdeling gemaakt: Doorgeleid naar zorg of activiteiten Doorgeleid naar andere zorg/hulp Doorgeleid naar andere activiteiten (vrijwilligerswerk, buurtcentrum of cursus) Eigen regie verbeterd Client heeft (meer) regie over eigen leven Zorg beter georganiseerd Formele zorg is (beter) georganiseerd Mantelzorg ondersteuning/meer betrokken/is ontlast Anders Anders (geen voorbeelden gegeven) Dat levert het volgende beeld op: Anders 28% Zorg beter georganiseerd 18% Doorgeleid naar zorg of activiteiten 37% Eigen regie verbeterd 17% 7.

9 Ook per zorgvraag is vervolgens nagegaan welk eindresultaat is aangegeven: Terugrapportage 3.2 RESULTATEN PER WIJK Achtergrondkenmerken: Binnen het NS project zijn zeven wijken te onderscheiden, zes binnen de gemeente Groningen (Centrum, Korreweg, Oosterpark, Paddepoel, Selwerd en Vinkhuizen) en één binnen de gemeente Hoogezand-Sappemeer (Hoogezand). Om een beeld te krijgen van geografische verdelingen is een driedeling gemaakt: wijk 1 is Centrum, Korreweg, Oosterpark, Paddepoel en Selwerd en wordt Stad Groningen genoemd; wijk 2 is Vinkhuizen; en wijk 3 is Hoogezand. Vinkhuizen is binnen Groningen een aparte wijk omdat deze qua organisatie anders is opgezet. Hier is de NS-vpk onderdeel van het gezondheidscentrum waar ook de huisarts werkzaam is. Er blijken ongeveer vergelijkbare verdelingen te zijn van vrouwelijke en mannelijke cliënten over de drie wijken. De gemiddelde leeftijd is wel verschillend: in Stad Groningen is dit 69 jaar, in Vinkhuizen 72 jaar en in Hoogezand beduidend lager en wel 55 jaar. 8.

10 Nait Soezen tot Wijk I Wijk II Wijk III Centrum Korreweg Oosterpark Paddepoel Selwerd Vinkhuizen Hoogezand 17 vpk 5 vpk 7 vpk 519 cliënten 272 cliënten 152 cliënten 63% vrouw 37% man 69 jaar 65% vrouw 36% man 72 jaar 65% vrouw 35% man 55 jaar Hieronder worden de beelden gepresenteerd voor de Stad Groningen, Vinkhuizen en Hoogezand, zoals hierboven ook is gedaan voor de hele groep cliënten. Aanmelder Aanmelder per wijk 9.

11 Zorgvraag Zorgvraag per wijk Interventie en activiteit Interventie en activiteit per wijk 10.

12 Eindresultaat Eindresultaat per wijk 4 SAMENVATTING Zoals ook in de inleiding genoemd resulteerde dit onderzoek in een presentatie op het symposium Nait Soezen op 15 mei Hieronder een samenvatting: Onderzoekspresentatie door dr. Jolanda Tuinstra, coördinator Wetenschapswinkel Geneeskunde en Volksgezondheid UMCG: Wat is er terecht gekomen van de uitgangspunten? Toegelicht op basis van registratiecijfers tot eind Mevrouw dr. Jolanda Tuinstra schetst aan de hand van cijfers van het registratiebestand van Nait Soezen enkele beelden. De gegevens uit het registratiebestand zijn van de jaren 2010 tot eind In totaal zijn 943 cliënten in kaart gebracht. De cliënten zijn woonachtig in Groningen of Hoogezand-Sappemeer. 64% van deze cliënten is vrouw en de overige 36% man. De gemiddelde leeftijd is 68 jaar (range 0-100). Uit de gegevens komen enkele beelden naar voren. De zorgvraag is voor het grootste gedeelte van psychosociale (56%) aard. Zorgvragen op het terrein van gezondheid (28%) nemen de tweede plaats in en de overige 16% van de zorgvragen vallen in de categorie anders, zoals bijvoorbeeld preventie. Als de zorgvraag op het terrein van gezondheid ligt wordt vaker de interventie inventarisatie van zorg ingezet. Cliënten met een zorgvraag op dit terrein worden vaker door de huisarts bij Nait Soezen aangemeld dan andere cliënten. Bij psychosociale zorgvragen blijkt afstemming van zorg een belangrijk aandachtspunt en blijkt de cliënt vaak door iemand anders dan de huisarts te zijn aangemeld, bijvoorbeeld een andere zorgverlener, een mantelzorger of de cliënt zelf. Het project Nait Soezen loopt zowel in Groningen als in Hoogezand-Sappemeer. Omdat deze plaatsen qua demografische aspecten en problematiek verschillen, is ook ingezoomd op beelden van de 11.

13 verschillende wijken. Daarbij zijn drie wijken gevormd: als eerste de wijk stad Groningen (Centrum, Korreweg, Oosterpark, Paddepoel en Selwerd), als tweede de wijk Vinkhuizen (omdat de NSwijkverpleegkundige hier, anders dan in de andere wijken, werkzaam is in een gezondheidscentrum) en als derde de wijk Hoogezand. Een duidelijk verschil tussen de drie wijken is de gemiddelde leeftijd van de cliënten. In Hoogezand zijn de cliënten gemiddeld jonger (55 jaar) ten opzichte van stad Groningen (69 jaar) en Vinkhuizen (72 jaar). Verder is een beeld uit de registratiecijfers dat in de stad Groningen de zorgvraag vaker psychosociaal van aard is, in de wijk Vinkhuizen vaker op het gebied van gezondheid ligt en in de wijk Hoogezand vaker onder de categorie anders valt. Deze verschillen kunnen voor een deel verklaard worden door de verschillen in gemiddelde leeftijd van cliënten in de wijken. Net als de uiteenlopende zorgvraag verschillen ook de ingezette interventies in de drie wijken. In de stad Groningen liggen deze vaker op het terrein van afstemming van zorg en in Vinkhuizen en Hoogezand meer op dat van inventarisatie van de zorgvraag. Een ander gevolg van het bestaan van een gezondheidscentrum in Vinkhuizen is dat daar de cliënten vaker worden aangemeld door de huisarts. Dit hangt nauw samen met de organisatievorm van Vinkhuizen: de huisarts en NS-wijkverpleegkundige binnen een gezondheidscentrum. 12.

Onderzoekspresentatie door: dr. Roel Bakker, senior onderzoeker Toegepast Gezondheidsonderzoek UMCG: Hoe kijken betrokkenen en omstanders naar het

Onderzoekspresentatie door: dr. Roel Bakker, senior onderzoeker Toegepast Gezondheidsonderzoek UMCG: Hoe kijken betrokkenen en omstanders naar het Verslag symposium Nait Soezen, moar doun, 15 mei 2014 Drs. Nienke Riemersma, Wetenschapswinkel Geneeskunde & Volksgezondheid, Toegepast Gezondheidsonderzoek, UMCG. Op donderdag 15 mei 2014 was in Groningen

Nadere informatie

Wijkgezondheidsteams Arnhem. 1 November 2013

Wijkgezondheidsteams Arnhem. 1 November 2013 Wijkgezondheidsteams Arnhem 1 November 2013 Awina Nijntjes: Wijkverpleegkundige STMG Bregje Peeters: Adviseur eerste lijn, Caransscoop Versus Aanleiding Convenant Menzis-Gemeente Arnhem: 3 jaar gezamenlijk

Nadere informatie

RESULTATEN IN Zichtbare Schakels voor kwaliteit van leven!

RESULTATEN IN Zichtbare Schakels voor kwaliteit van leven! RESULTATEN IN 2013-2014 Zichtbare Schakels voor kwaliteit van leven! door Dr. Jane Murray Cramm & Prof.dr. Anna Petra Nieboer Zichtbare Schakels Rotterdam maakte in de periode 2010 2012 deel uit van het

Nadere informatie

GEZONDHEIDSMONITOR 65+ jaar 2016 Kernindicatoren gemeente Houten en kernen

GEZONDHEIDSMONITOR 65+ jaar 2016 Kernindicatoren gemeente Houten en kernen Kernindicatoren gemeente en kernen Centrum Algemene kenmerken Burgerlijke staat Eenpersoonshuishouden 54,2 25,6 28,8 30,1 Gehuwd/samenwonend 45,3 71,4 71,6 69,9 Herkomst Inwoners met een niet-westerse

Nadere informatie

GEZONDHEIDSMONITOR 65+ jaar 2016 Kernindicatoren gemeente Amersfoort en kernen

GEZONDHEIDSMONITOR 65+ jaar 2016 Kernindicatoren gemeente Amersfoort en kernen Kernindicatoren gemeente en kernen Algemene kenmerken Burgerlijke staat Eenpersoonshuishouden 51,6 35,9 43,1 29,5 39,6 42,1 30,5 47,4 38,3 37,4 33,6 35,5 41,5 33,3 30,6 38,5 Gehuwd/samenwonend 47,7 63,5

Nadere informatie

TEVREDENHEIDSONDERZOEK 2009

TEVREDENHEIDSONDERZOEK 2009 Rijksuniversiteit Groningen Universitair Medisch Centrum Groningen Wetenschapswinkel Geneeskunde en Volksgezondheid Universitair Medisch Centrum Groningen TEVREDENHEIDSONDERZOEK 2009 BONIFATIUS HOOFDPIJNKLINIEK

Nadere informatie

GEZONDHEIDSMONITOR 65+ jaar 2016 Kernindicatoren gemeente Houten, (sub)regio en Nederland

GEZONDHEIDSMONITOR 65+ jaar 2016 Kernindicatoren gemeente Houten, (sub)regio en Nederland GEZONDHEIDSMONITOR 65+ jaar 2016 Kernindicatoren gemeente Houten, (sub)regio en Nederland Indien percentages vetgedrukt zijn betekent het dat ze significant afwijken van het percentage waarmee ze vergeleken

Nadere informatie

Gezondheidsachterstanden. Gelijke kansen voor iedereen

Gezondheidsachterstanden. Gelijke kansen voor iedereen Gezondheidsachterstanden Gelijke kansen voor iedereen Goede gezondheid: niet voor iedereen Een goede gezondheid is een groot goed, voor de individuele burger én voor de samenleving als geheel. We worden

Nadere informatie

Clientprofielen maatwerkvoorzieningen Kempengemeenten Reusel-De Mierden, Bergeijk, Bladel en Eersel 19 mei 2014

Clientprofielen maatwerkvoorzieningen Kempengemeenten Reusel-De Mierden, Bergeijk, Bladel en Eersel 19 mei 2014 Welbevinden Doel Het bevorderen van welzijn en de kwaliteit van leven, achteruitgang vertragen en mantelzorgers ontlasten door het dragelijk houden van de effecten van de aandoening van de cliënt en langer

Nadere informatie

Toegang Sociaal Domein

Toegang Sociaal Domein Toegang Sociaal Domein Samen als gemeente Appingedam en EZA naar 1 loket voor inwoners met vragen over Zorg, Wmo, Welzijn, Jeugd, Werk & Participatie Wie zijn wij Roland Riemersma, huisarts med. coördinator

Nadere informatie

Mantelzorg in de provincie Groningen

Mantelzorg in de provincie Groningen Mantelzorg in de provincie Groningen Jeroen Kuiper Werkconferentie 6 maart 2015 Inhoud 1. Beeld van de Groninger mantelzorger 2. Belasting door mantelzorg 3. Voldoening bij het geven van mantelzorg 4.

Nadere informatie

De ondersteuning voor elkaar

De ondersteuning voor elkaar Themanummer De ondersteuning voor elkaar Zwolle Aan ondersteuning doet iedereen mee augustus 2014 Iedereen doet mee Een groot deel van onze tijd brengen we thuis in het gezin door. Dichtbij huis gaan we

Nadere informatie

De b-learning is bedoeld voor verzorgenden werkzaam in de thuiszorg of in het verpleeg- of verzorgingshuis.

De b-learning is bedoeld voor verzorgenden werkzaam in de thuiszorg of in het verpleeg- of verzorgingshuis. Blended learning mantelzorg, Doelgroep verzorgenden Docentenhandleiding fysieke bijeenkomst Inleiding Zorgen voor een naaste is een liefdevolle en dankbare taak. Mantelzorg, ook wel informele zorg genoemd,

Nadere informatie

Sociale kracht in Houten Burgerpeiling 2014

Sociale kracht in Houten Burgerpeiling 2014 in Houten Burgerpeiling 2014 Onderzoek uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Houten Projectnummer 598 / 2015 Samenvatting Goede score voor Sociale Kracht in Houten Houten scoort over het algemeen goed als

Nadere informatie

BESCHRIJVING ZORGPROCES

BESCHRIJVING ZORGPROCES BESCHRIJVING ZORGPROCES Transmurale Zorgbrug Vechtdal (TZB) van order naar tot en met de nazorg na ontslag door thuiszorg Versie 12-09-2017 V0.2 Inleiding Door de transmurale zorg brug Vechtdal het zorgproces

Nadere informatie

Grensvlakken zvw/wmo/wlz

Grensvlakken zvw/wmo/wlz Grensvlakken zvw/wmo/wlz Waar lopen klanten en wijkverpleegkundigen tegenaan en hoe lossen we dat op? Menzis: Esther van Dijk en Rachel Mosselaar Gemeenten: Clariss Bakker Midden Groningen (31 mei) Elise

Nadere informatie

Logboek. april

Logboek. april Logboek april 2013 1 BEZOEK 1 KENNISMAKING IN HET ZIEKENHUIS Datum : / / 2 0 Afdeling : Telefoonnummer verpleegafdeling : Bij gesprek aanwezig : oudere zelf mantelzorger, zo ja wie: professional, zo ja

Nadere informatie

Resultaten Volwassenen- en Ouderenmonitor Valkenswaard

Resultaten Volwassenen- en Ouderenmonitor Valkenswaard Resultaten Volwassenen- en Ouderenmonitor 2016-2017 Valkenswaard Voorwoord Een goede gezondheid zowel lichamelijk als psychisch vergroot de mogelijkheden van mensen om (langer) mee te doen in het maatschappelijke

Nadere informatie

Sint Annaklooster, de beste zorg bij u in de wijk

Sint Annaklooster, de beste zorg bij u in de wijk Sint Annaklooster, de beste zorg bij u in de wijk Even voorstellen Sint Annaklooster is een brede zorginstelling in de regio Eindhoven en Helmond. Met een op maat gesneden aanbod van zorg- en dienstverlening

Nadere informatie

Multidisciplinaire ouderenzorg

Multidisciplinaire ouderenzorg Multidisciplinaire ouderenzorg Edith de la Fuente Projectleider Symposium Ouderenzorg - 20 november 2012 Programma Inleiding en kennismaking Opdracht in groepen Terugkoppeling opdracht Presentatie multidisciplinaire

Nadere informatie

Schakelen naar het juiste recept

Schakelen naar het juiste recept Schakelen naar het juiste recept Onderzoek naar verwijswerkwijze van huisartsen en praktijkondersteuners in Amsterdam-Zuid Voorjaar 2013 Aanleiding onderzoek Er is veel aandacht voor de inzet van de wijkverpleegkundige

Nadere informatie

GEZONDHEIDSMONITOR 6S+ jaar 2016 Kernindicatoren gemeente Oudewater, (sub)regio en Nederland

GEZONDHEIDSMONITOR 6S+ jaar 2016 Kernindicatoren gemeente Oudewater, (sub)regio en Nederland GEZONDHEIDSMONITOR 6S+ jaar 2016 (Algemene kenmerken Burgerlijke staat Respons = 55,2% Respons = 58 f9% Respons = 58 f0% Respons = 52 f3% «Vb o/o o/o o/o Eenpersoonshuishouden 29,4 28,9 33,8 Gehuwd/samenwonend

Nadere informatie

Cliëntervaringsonderzoek Wmo

Cliëntervaringsonderzoek Wmo Cliëntervaringsonderzoek Wmo Gemeente Ten Boer Laura de Jong Marjolein Kolstein Oktober 2018 Inge de Vries www.oisgroningen.nl Inhoud Inhoud... 1 2.8 Effect van de ondersteuning... 11 3. Conclusie... 13

Nadere informatie

Cliëntervaringsonderzoek Wmo

Cliëntervaringsonderzoek Wmo Cliëntervaringsonderzoek Wmo Gemeente Groningen 2017 Laura de Jong Marjolein Kolstein Oktober 2018 Inge de Vries www.oisgroningen.nl Inhoud Inhoud... 2 Samenvatting... 3 2.7 Overige ondersteuning... 16

Nadere informatie

Wmo beleidsplan 2013 INLEIDING

Wmo beleidsplan 2013 INLEIDING December 2012 INLEIDING Het beleidsplan Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) 2008-2011 heeft een wettelijk bepaalde werkingsduur van vier jaren. In 2012 is besloten dit beleidsplan met één jaar te

Nadere informatie

Resultaten Volwassenen- en Ouderenmonitor Bladel

Resultaten Volwassenen- en Ouderenmonitor Bladel Resultaten Volwassenen- en Ouderenmonitor 2016-2017 Bladel Voorwoord Voor u ligt de rapportage van de Volwassenen- en Ouderenmonitor voor de gemeente Bladel. In deze rapportage kunt u de belangrijkste

Nadere informatie

Veranderende (ouderen) zorg. 6 november 2018 Gabie Conradi

Veranderende (ouderen) zorg. 6 november 2018 Gabie Conradi Academie Zorgbelang Veranderende (ouderen) zorg 6 november 2018 Gabie Conradi Langer thuis wonen Waar denkt u aan? Langer thuis wonen Passend wonen. Wat is passend? Een huis dat volledig is aangepast

Nadere informatie

In voor mantelzorg. Bijeenkomst leergemeenschap Transmurale Zorg Cecil Scholten, 14 maart 2016

In voor mantelzorg. Bijeenkomst leergemeenschap Transmurale Zorg Cecil Scholten, 14 maart 2016 In voor mantelzorg Bijeenkomst leergemeenschap Transmurale Zorg Cecil Scholten, 14 maart 2016 Voorstellen Cecil Scholten Wat is mantelzorg? Ondersteuning en zorg die mensen vrijwillig en onbetaald verlenen

Nadere informatie

Resultaten Volwassenen- en Ouderenmonitor Eersel

Resultaten Volwassenen- en Ouderenmonitor Eersel Resultaten Volwassenen- en Ouderenmonitor 2016-2017 Eersel Voorwoord Voor u ligt de rapportage van de Volwassenen- en Ouderenmonitor voor de gemeente Eersel. In deze rapportage kunt u de belangrijkste

Nadere informatie

Surinaams-Javaanse ouderen in Hoogezand-Sappemeer

Surinaams-Javaanse ouderen in Hoogezand-Sappemeer Surinaams-Javaanse ouderen in Hoogezand-Sappemeer Resultaten onderzoek naar woon- en zorgvoorzieningen voor Surinaams- Javaanse ouderen in juli 2003. Inhoudsopgave Inleiding...2 1. Huidige situatie...3

Nadere informatie

Bron: Vilans website januari 2018 en Movisie - website januari 2018

Bron: Vilans website januari 2018 en Movisie -   website januari 2018 Wettelijke kaders en voorzieningen mantelzorgondersteuning Bron: Vilans - https://www.vilans.nl - website januari 2018 en Movisie - https://www.movisie.nl website januari 2018 Vilans is een kenniscentrum

Nadere informatie

Resultaten Volwassenen- en Ouderenmonitor Nuenen

Resultaten Volwassenen- en Ouderenmonitor Nuenen Resultaten Volwassenen- en Ouderenmonitor 2016-2017 Nuenen Voorwoord Een goede gezondheid van lichaam én geest vergroot de mogelijkheden van mensen om (langer) mee te doen in het maatschappelijke leven.

Nadere informatie

Het verhaal van Careyn Het Dorp

Het verhaal van Careyn Het Dorp Het verhaal van Careyn Het Dorp Het Dorp staat voor een nieuwe manier van werken. Een werkwijze die de klant en kwaliteit van leven centraal stelt en waarbij onze zorgprofessional aan zet is. Het Dorp

Nadere informatie

Gezondheidsprofiel Boxtel Oost

Gezondheidsprofiel Boxtel Oost Gezondheidsprofiel Boxtel Oost Verbinden preventie-curatie Presentatie wijkteam 6 februari 2014 Marije Scholtens (GGD Hart voor Brabant), Nicole de Baat (Robuust) Programma 16.00 16.05 welkom en voorstelrondje

Nadere informatie

Stadjers over het CJG Groningen

Stadjers over het CJG Groningen Stadjers over het CJG Groningen Een Stadspanelonderzoek 2013 Onderzoek en Statistiek Groningen heeft als kernactiviteiten instrumentontwikkeling voor en uitvoering van beleidsgericht onderzoek, het toegankelijk

Nadere informatie

Raadsvergadering, 29 januari 2008. Voorstel aan de Raad

Raadsvergadering, 29 januari 2008. Voorstel aan de Raad Raadsvergadering, 29 januari 2008 Voorstel aan de Raad Nr: 206 Agendapunt: 8 Datum: 11 december 2007 Onderwerp: Vaststelling speerpunten uit de conceptnota Lokaal Gezondheidsbeleid Wijk bij Duurstede 2008-2011

Nadere informatie

Gezond meedoen in Kerkrade. Samenvatting Lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2014

Gezond meedoen in Kerkrade. Samenvatting Lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2014 Gezond meedoen in Kerkrade Samenvatting Lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 214 Dit is de samenvatting van het lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 214 Een nieuwe kijk op gezondheid

Nadere informatie

Integraal Ouderenproject Noord- en Oost-Groningen

Integraal Ouderenproject Noord- en Oost-Groningen Integraal Ouderenproject Noord- en Oost-Groningen Terugkoppeling Proefgebieden: Appingedam en Wagenborgen Datum: 31 mei 2012 Tekstvak tekstvak 0 Agenda 1. Integraal Ouderenproject Noord- en Oost-Groningen

Nadere informatie

Gezond meedoen in Simpelveld. Samenvatting Lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2014

Gezond meedoen in Simpelveld. Samenvatting Lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2014 Gezond meedoen in Simpelveld Samenvatting Lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 214 Dit is de samenvatting van het lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 214 Een nieuwe kijk op

Nadere informatie

Resultaten Volwassenen- en Ouderenmonitor Heeze-Leende

Resultaten Volwassenen- en Ouderenmonitor Heeze-Leende Resultaten Volwassenen- en Ouderenmonitor 2016-2017 Heeze-Leende Voorwoord Een goede gezondheid zowel lichamelijk als psychisch vergroot de mogelijkheden van mensen om (langer) mee te doen in het maatschappelijke

Nadere informatie

Groepsbijeenkomst 30 september 2014

Groepsbijeenkomst 30 september 2014 Groepsbijeenkomst 30 september 2014 Programma van vandaag 16.30 Stand van zaken Precuro: Patiëntervaringen (Precuro II) Uitkomsten: zelfredzaamheid en teamspirit (Precuro I) 17.10 De rol van zorgverzekeraars,

Nadere informatie

Casemanagement Dementie

Casemanagement Dementie Casemanagement Dementie Thuiszorg Groot Rijnland Dementie Dementie is een ingrijpende ziekte. Niet alleen voor degene die erdoor wordt getroffen, maar ook voor zijn of haar omgeving. In het beginstadium

Nadere informatie

Resultaten Volwassenen- en Ouderenmonitor Someren

Resultaten Volwassenen- en Ouderenmonitor Someren Resultaten Volwassenen- en Ouderenmonitor 16-17 Someren Voorwoord Een goede gezondheid van lichaam én geest vergroot de mogelijkheden van mensen om (langer) mee te doen in het maatschappelijke leven. De

Nadere informatie

GEÏNTEGREERDE THUISZORG

GEÏNTEGREERDE THUISZORG GEÏNTEGREERDE THUISZORG GEÏNTEGREERDE THUISZORG Instituut voor Zorgprofessionals biedt de cursus Geïntegreerde Thuiszorg aan. In de cursus staat het opzetten en onderhouden van een samenwerking tussen

Nadere informatie

Ronde 2: sessie 1 Verbinding tussen eerstelijnszorg en sociaal werk: winst voor ouderen

Ronde 2: sessie 1 Verbinding tussen eerstelijnszorg en sociaal werk: winst voor ouderen Ronde 2: sessie 1 Verbinding tussen eerstelijnszorg en sociaal werk: winst voor ouderen Integraal willen we allemaal maar hoe? 1. Klaske Wynia, onderzoeker Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)

Nadere informatie

Visietekst PRAGT Perinataal Regionaal Ambulant GezinsTraject

Visietekst PRAGT Perinataal Regionaal Ambulant GezinsTraject Visietekst PRAGT Perinataal Regionaal Ambulant GezinsTraject Huidige Partners: - Mariaziekenhuis ( gynaecologen-vroedvrouwen-sociale dienst) - Huisartsen regio - CKG/Amberbegeleiding - CIG De Zeshoek -

Nadere informatie

Handreiking Zorg- & Welzijnsarrangement

Handreiking Zorg- & Welzijnsarrangement Handreiking Zorg- & Welzijnsarrangement voor duidelijke afspraken in samenwerking tussen formele en informele partijen rondom een persoon met ondersteuningsvraag versie januari 2018 Hoe kom je tot een

Nadere informatie

Omgevingsanalyse Urk 19-11-2013

Omgevingsanalyse Urk 19-11-2013 Omgevingsanalyse Urk 19-11-2013 Programma Onderdeel Tijd Presentatie omgevingsanalyse 18.00-18.45 Interactief deel in twee groepen 18.45-19.30 Plenaire terugkoppeling 19.30-19.45 Afsluiting 19.45-20.00

Nadere informatie

Gezondheid in beeld:

Gezondheid in beeld: Gezondheid in beeld: Gemeente Asten Gezondheidsmonitor 2012/2013 www.regionaalkompas.nl Inleiding Eind 2012 zijn de Volwassenenmonitor en Ouderenmonitor tegelijkertijd verzonden naar ongeveer 44.000 volwassenen

Nadere informatie

Conclusies en aanbevelingen

Conclusies en aanbevelingen Achtergrondinformatie Opvoeding en opvoedingsondersteuning Gezondheid Lichamelijke en leefstijl gezondheid leefstijl en psychosociaal welbevinden Conclusies en aanbevelingen Ouderenmonitor Monitor kinderen

Nadere informatie

Resultaten Volwassenen- en Ouderenmonitor Asten

Resultaten Volwassenen- en Ouderenmonitor Asten Resultaten Volwassenen- en Ouderenmonitor 2016-2017 Asten Voorwoord Een goede gezondheid van lichaam én geest vergroot de mogelijkheden van mensen om (langer) mee te doen in het maatschappelijke leven.

Nadere informatie

Resultaten Volwassenen- en Ouderenmonitor Oirschot

Resultaten Volwassenen- en Ouderenmonitor Oirschot Resultaten Volwassenen- en Ouderenmonitor 2016-2017 Oirschot Voorwoord Een goede gezondheid van lichaam én geest vergroot de mogelijkheden van mensen om (langer) mee te doen in het maatschappelijke leven.

Nadere informatie

Blijven genieten van het leven

Blijven genieten van het leven Afhankelijk van uw woonplaats kunt u bij TSN terecht voor de volgende diensten en producten: Hulp bij het Huishouden Verpleging & Verzorging Nachtzorg op route Technologisch team Specifieke medisch technische

Nadere informatie

Raads informatiebrief

Raads informatiebrief gemeente Eindhoven Raadsnummer O8.R2403.OOI Inboeknummer oybstoa86r Dossiernummer ysr.qr8 8 januari aoo8 Raads informatiebrief Betreft resultaten Ouderenmonitor Gemeentelijke Gezondheidsdienst 1 Inleiding

Nadere informatie

Bijlage bij BURAP 2016-1 - Monitor sociaal domein gemeente Cranendonck

Bijlage bij BURAP 2016-1 - Monitor sociaal domein gemeente Cranendonck Bijlage bij BURAP 216-1 - Monitor sociaal domein gemeente Cranendonck Inleiding De monitor is een instrument waarmee gevolgd kan worden of de transformatie gerealiseerd wordt en of de gestelde doelen worden

Nadere informatie

Resultaten Volwassenen- en Ouderenmonitor Geldrop-Mierlo

Resultaten Volwassenen- en Ouderenmonitor Geldrop-Mierlo Resultaten Volwassenen- en Ouderenmonitor 2016-2017 Geldrop-Mierlo Voorwoord Een goede gezondheid van lichaam én geest vergroot de mogelijkheden van mensen om (langer) mee te doen in het maatschappelijke

Nadere informatie

SamenOud is ontwikkeld in opdracht van het Nationaal Programma Ouderenzorg. SamenOud Verbinden van wonen, welzijn & zorg. Informatiebrochure

SamenOud is ontwikkeld in opdracht van het Nationaal Programma Ouderenzorg. SamenOud Verbinden van wonen, welzijn & zorg. Informatiebrochure SamenOud is ontwikkeld in opdracht van het Nationaal Programma Ouderenzorg SamenOud Verbinden van wonen, welzijn & zorg Informatiebrochure Meer informatie? SamenOud-helpdesk ma di do 9.00 uur tot 12.00

Nadere informatie

GEZONDHEIDSMONITOR JAAR 2016 Kernindicatoren gemeente Houten, (sub)regio en Nederland

GEZONDHEIDSMONITOR JAAR 2016 Kernindicatoren gemeente Houten, (sub)regio en Nederland Algemene kenmerken Burgerlijke staat Eenpersoonshuishouden 9,0 12,7 15,6 Gehuwd/samenwonend 75,3 70,6 66,4 Huishoudsamenstelling Eenoudergezin 9,2 7,6 7,4 Huishoudens met thuiswonende kinderen jonger dan

Nadere informatie

Tussentijdse rapportage: 30 september 2013

Tussentijdse rapportage: 30 september 2013 Tussentijdse rapportage: 30 september 2013 Wijkschakelteam Overvecht Indiener: W.H.G. Looymans, directeur en bestuurlijk eindverantwoordelijke Penvoerder: W.H.G. Looymans Machteld IJff Adres: Zamenhofdreef

Nadere informatie

Irritable Bowel Syndrome & Inflammatory Bowel Disease

Irritable Bowel Syndrome & Inflammatory Bowel Disease Rijksuniversiteit Groningen Wetenschapswinkel Geneeskunde & Volksgezondheid Faculteit der Gedrags- en Maatschappijwetenschappen Vakgroep Sociologie Irritable Bowel Syndrome & Inflammatory Bowel Disease

Nadere informatie

Resultaten Volwassenen- en Ouderenmonitor Cranendonck

Resultaten Volwassenen- en Ouderenmonitor Cranendonck Resultaten Volwassenen- en Ouderenmonitor 2016-2017 Cranendonck Voorwoord Een goede gezondheid zowel lichamelijk als psychisch vergroot de mogelijkheden van mensen om (langer) mee te doen in het maatschappelijke

Nadere informatie

Resultaten Volwassenen- en Ouderenmonitor Bergeijk

Resultaten Volwassenen- en Ouderenmonitor Bergeijk Resultaten Volwassenen- en Ouderenmonitor 16-17 Bergeijk Voorwoord Voor u ligt de rapportage van de Volwassenen- en Ouderenmonitor voor de gemeente Bergeijk. In deze rapportage kunt u de belangrijkste

Nadere informatie

GEZONDHEIDSMONITOR JAAR 2016 Kernindicatoren gemeente Oudewater, (sub)regio en Nederland

GEZONDHEIDSMONITOR JAAR 2016 Kernindicatoren gemeente Oudewater, (sub)regio en Nederland 1 Algemene kenmerken 1 Burgerlijke staat 0/b 0/b 0/b Eenpersoonshuishouden 12,0 12,4 15,6 Gehuwd/samenwonend 72,4 70,4 66,4 Huishoudsa menstelling Eenoudergezin 5,8 8,0 7,4 Huishoudens met thuiswonende

Nadere informatie

GEZONDHEIDSMONITOR JAAR 2016

GEZONDHEIDSMONITOR JAAR 2016 Tabel 1. indicatoren gemeente en kernen Noord Algemene kenmerken Burgerlijke staat Eenpersoonshuishouden 8,5 10,8 9,0 Gehuwd/samenwonend 75,9 73,4 75,3 Huishoudsamenstelling Eenoudergezin 9,5 8,1 9,2 Huishoudens

Nadere informatie

WIE IS HET? LVB & Zelfredzaamheid: Een vergelijking tussen 010 & 020. Marie-Jolette Luijks & Leonie Harwig Symposium 2 juli 2015

WIE IS HET? LVB & Zelfredzaamheid: Een vergelijking tussen 010 & 020. Marie-Jolette Luijks & Leonie Harwig Symposium 2 juli 2015 WIE IS HET? LVB & Zelfredzaamheid: Een vergelijking tussen 010 & 020 Marie-Jolette Luijks & Leonie Harwig Symposium 2 juli 2015 Programma workshop Aanleiding onderzoek Doelgroep: Over wie hebben we het?

Nadere informatie

Veranderingen in ons zorgstelsel per 1 januari 2015. Vragen & discussie

Veranderingen in ons zorgstelsel per 1 januari 2015. Vragen & discussie Veranderingen in ons zorgstelsel per 1 januari 2015 Vragen & discussie Aanleiding tot veranderingen? De zorgkosten stijgen onrustbarend. Maar is de Zorg daardoor ook verbeterd? Nee, daarom.. Oplossingen

Nadere informatie

Hospital at Home. informatiefolder. Universitair Centrum Ouderengeneeskunde. Hospital at Home

Hospital at Home. informatiefolder. Universitair Centrum Ouderengeneeskunde. Hospital at Home Hospital at Home informatiefolder Hospital at Home Universitair Centrum Ouderengeneeskunde Achtergrondinformatie De meeste mensen met dementie wonen thuis, ook als zij zorg nodig hebben. Deze zorg wordt

Nadere informatie

18% 16% 14% 12% 10% 8% 6% 4% 2% 0% jaar jaar jaar 65+ Man Vrouw Ja Nee. Deventer gemiddelde

18% 16% 14% 12% 10% 8% 6% 4% 2% 0% jaar jaar jaar 65+ Man Vrouw Ja Nee. Deventer gemiddelde Bewonersonderzoek Deventer 2009: onderdeel mantelzorg Met de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) in 2007 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de ondersteuning van mantelzorgers. Mantelzorgers

Nadere informatie

Resultaten Volwassenen- en Ouderenmonitor Waalre

Resultaten Volwassenen- en Ouderenmonitor Waalre Resultaten Volwassenen- en Ouderenmonitor 2016-2017 Waalre Voorwoord Een goede gezondheid van lichaam én geest vergroot de mogelijkheden van mensen om (langer) mee te doen in het maatschappelijke leven.

Nadere informatie

Easycare-TOS: identificatie van kwetsbaarheid bij ouderen in de 1ste lijn

Easycare-TOS: identificatie van kwetsbaarheid bij ouderen in de 1ste lijn Easycare-TOS: identificatie van kwetsbaarheid bij ouderen in de 1ste lijn Els Bremer, senior adviseur projectbureau MAAT, sociaal wijkteam Janneke van Kempen, arts-onderzoeker, Geriatrie Marieke Perry,

Nadere informatie

Rol mantelzorger en eigen bijdrage aandachtspunten bij uitvoering Wmo

Rol mantelzorger en eigen bijdrage aandachtspunten bij uitvoering Wmo Rol mantelzorger en eigen bijdrage aandachtspunten bij uitvoering Wmo SOCIAAL PLANBUREAU GRONINGEN EN TRENDBUREAU DRENTHE ZIJN ONDERDEEL VAN CMO STAMM 1 1. Introductie De ervaringen met de Wmo waren in

Nadere informatie

Utrecht gezond!2008-2013

Utrecht gezond!2008-2013 Utrecht gezond!2008-2013 Utrecht Noordwest Wijkgezondheidsprofiel 2010 Asn Actieplan fase 1, 2009-2010 1 2 Inhoud 1 Inleiding Wijkgerichte aanpak 4 Gerichte keuzes 4 Gebruikte gegevens 4 Noordwest en subwijken

Nadere informatie

Trends. Het rijksbeleid en het gemeentelijk beleid op het terrein waarmee VPTZ-organisaties te maken hebben,

Trends. Het rijksbeleid en het gemeentelijk beleid op het terrein waarmee VPTZ-organisaties te maken hebben, Jaarverslag 2013 Trends De doelgroep waarvoor VPTZ-organisaties zich inzetten bestaat voor het grootste deel uit oude(re) mensen. Aan eenieder in zijn laatste levensfase en diens naasten, bieden opgeleide

Nadere informatie

Noorden veldwerker. Zorg. De Noordenveldwerker Wegwijzer in welzijn, wonen en zorg. Brochure Noorderveldwerker.indd :26

Noorden veldwerker. Zorg. De Noordenveldwerker Wegwijzer in welzijn, wonen en zorg. Brochure Noorderveldwerker.indd :26 Welzijn Noorden veldwerker Wonen Zorg De Noordenveldwerker Wegwijzer in welzijn, wonen en zorg Brochure Noorderveldwerker.indd 1 04-05-12 13:26 1 Inleiding De uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

3 november 2015. Inge Cantatore

3 november 2015. Inge Cantatore 3 november 2015 Inge Cantatore ! APP opgericht in november 2014! verenigt de beroepsgroepen diëtetiek, ergotherapie, fysiotherapie, mensendieck, oefentherapie en logopedie in Amsterdam.! APP is voor deze

Nadere informatie

SAMENVATTING BOUWSTENEN ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG

SAMENVATTING BOUWSTENEN ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG SAMENVATTING ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG INLEIDING ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG In samenwerking met de deelnemers van het De Bouwstenen zijn opgebouwd uit thema s die Bestuurlijk Akkoord GGZ zijn

Nadere informatie

Ambulante woonbegeleiding

Ambulante woonbegeleiding Ambulante woonbegeleiding Eleos in het kort Eleos is een landelijk werkende instelling voor gereformeerde geestelijke gezondheidszorg. Zij biedt behandeling en begeleiding aan mensen met ernstig psychosociale

Nadere informatie

Gezondheid in beeld: Gemeente Deurne

Gezondheid in beeld: Gemeente Deurne Gezondheid in beeld: Gemeente Deurne Gezondheidsmonitor 2012/2013 www.regionaalkompas.nl Inleiding Eind 2012 zijn de Volwassenenmonitor en Ouderenmonitor tegelijkertijd verzonden naar ongeveer 44.000 volwassenen

Nadere informatie

Sint Annaklooster, de beste zorg bij u in de wijk

Sint Annaklooster, de beste zorg bij u in de wijk Sint Annaklooster, de beste zorg bij u in de wijk Even voorstellen Sint Annaklooster is een brede zorginstelling in de regio Eindhoven en Helmond. Met een op maat gesneden aanbod van zorg- en dienstverlening

Nadere informatie

Lang zullen we leven!

Lang zullen we leven! Talmalectoraat Wonen, Welzijn en Zorg op hoge leeftijd Lang zullen we leven! Inauguratie 16 februari 2011 Dr. Evelyn Finnema Welkom! Waar gaan we het over hebben? Onderwerpen Aanleiding De opgaven en de

Nadere informatie

Ouderenonderzoek Kennemerland

Ouderenonderzoek Kennemerland Ouderenonderzoek Kennemerland Een onderzoek naar de gezondheid en het wel bevinden van 65-plussers en hun behoefte aan voor zieningen, zorg en vervoer. Ouderenonderzoek Kennemerland HET ONDERZOEK In het

Nadere informatie

Presentatie SBOG. Marijke Hempenius. 16 maart 2015

Presentatie SBOG. Marijke Hempenius. 16 maart 2015 Presentatie SBOG Marijke Hempenius 16 maart 2015 Even voorstellen: Zorg Verandert 4 jarig Programma over veranderingen in de zorg Dialoog-bijeenkomsten Bieden van tools en voorbeelden Monitor WWW.ZORGVERANDERT.NL

Nadere informatie

Verzorgen en ontzorgen

Verzorgen en ontzorgen Verzorgen en ontzorgen Thuiszorg is niet alleen verzorgen, maar ook ontzorgen. Naast verzorging en verpleging biedt Thuiszorg Inovum hulp bij de grote schoonmaak, een was-en-strijkservice, beweegactiviteiten,

Nadere informatie

Verslag vraagverheldering Werk & Inkomen

Verslag vraagverheldering Werk & Inkomen Verslag vraagverheldering Werk & Inkomen Datum 1 e gesprek Datum 2 e gesprek Naam Tijdsduur 1 e gesprek Tijdsduur 2 e gesprek Adres Postcode en woonplaats Geboortedatum Telefoonnummer Contactpersoon Tel.

Nadere informatie

Overdracht van zorg aan de CVA-client naar de thuissituatie

Overdracht van zorg aan de CVA-client naar de thuissituatie Overdracht van zorg aan de CVA-client naar de thuissituatie Richtlijnen/afspraken met betrekking overdracht van de coördinatie van zorg naar de thuissituatie. Protocol thuiszorg, 1 december 2004 Opgesteld

Nadere informatie

Broodje met. Familiezorg

Broodje met. Familiezorg Broodje met. Familiezorg UMCG, 07-02-2017 Family Nursing: van patiënt centraal naar de familie centraal Dr. M.L.A.Luttik, Senior onderzoeker Lectoraat Verpleegkundige Diagnostiek, Projectleider IWP Familiezorg,

Nadere informatie

Resultaten Volwassenen- en Ouderenmonitor Gemert-Bakel

Resultaten Volwassenen- en Ouderenmonitor Gemert-Bakel Resultaten Volwassenen- en Ouderenmonitor 2016-2017 Gemert-Bakel Voorwoord Een goede gezondheid van lichaam én geest vergroot de mogelijkheden van mensen om (langer) mee te doen in het maatschappelijke

Nadere informatie

Resultaten Volwassenen- en Ouderenmonitor Helmond

Resultaten Volwassenen- en Ouderenmonitor Helmond Resultaten Volwassenen- en Ouderenmonitor 2016-2017 Helmond Voorwoord Een goede gezondheid van lichaam én geest vergroot de mogelijkheden van mensen om (langer) mee te doen in het maatschappelijke leven.

Nadere informatie

Resultaten Volwassenen- en Ouderenmonitor Best

Resultaten Volwassenen- en Ouderenmonitor Best Resultaten Volwassenen- en Ouderenmonitor 16-17 Best Voorwoord Een goede gezondheid van lichaam én geest vergroot de mogelijkheden van mensen om (langer) mee te doen in het maatschappelijke leven. De inwoners

Nadere informatie

Bijlage 2 Producten Maatwerkvoorziening begeleiding Wmo. Producten Maatwerkvoorziening begeleiding Wmo

Bijlage 2 Producten Maatwerkvoorziening begeleiding Wmo. Producten Maatwerkvoorziening begeleiding Wmo Bijlage 2 Producten Maatwerkvoorziening begeleiding Wmo Producten Maatwerkvoorziening begeleiding Wmo Versie: 1.0 Datum: 21 november 2017 Product begeleiding Het Product begeleiding kan bestaan uit de

Nadere informatie

Anderhalvelijns zorg Het belang van segmentatie. 22 mei Prof. dr. Joris Slaets University Medical Center Groningen

Anderhalvelijns zorg Het belang van segmentatie. 22 mei Prof. dr. Joris Slaets University Medical Center Groningen Anderhalvelijns zorg Het belang van segmentatie 22 mei 2012 Prof. dr. Joris Slaets University Medical Center Groningen one fits all klopt niet Ouderen verschillen meer van elkaar dan volwassenen Hoe maak

Nadere informatie

Goede zorg voor ouderen. Hoe stelt u zich de toekomst voor?

Goede zorg voor ouderen. Hoe stelt u zich de toekomst voor? Goede zorg voor ouderen Hoe stelt u zich de toekomst voor? Over wie praten we? Praktijk 3078 patiënten 144: 71-80 76 : >80 3 : invaliditeit < 70 45 adressen bezoekt de POH-S 3 maandelijks of vaker. 7 echtparen,

Nadere informatie

Gezondheid in beeld:

Gezondheid in beeld: Gezondheid in beeld: Gemeente Reusel- De Mierden Gezondheidsmonitor 2012/2013 www.ggdgezondheidsatlas.nl Inleiding Eind 2012 zijn de Volwassenmonitor en Ouderenmonitor tegelijkertijd verzonden naar ruim

Nadere informatie

Bijlage c. Zorg op afroep met leveringsvoorwaarde c en d

Bijlage c. Zorg op afroep met leveringsvoorwaarde c en d Liever thuis dan uit. De indicatiestelling in de awbz voor en verblijf. Edwin van Gameren, Jedid-Jah Jonker en Tessa Marx. Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau, juni 2006. Bijlage c Zorg op afroep

Nadere informatie

Armoedemonitor gemeente Menterwolde 2014

Armoedemonitor gemeente Menterwolde 2014 Armoedemonitor gemeente Menterwolde 2014 Twee onderdelen Onderzoek naar de omvang en samenstelling van de doelgroepen voor het gemeentelijke armoedebeleid en het gebruik van inkomensondersteunende regelingen

Nadere informatie

Zorg bij ontslag uit het ziekenhuis

Zorg bij ontslag uit het ziekenhuis Transferbureau Zorg bij ontslag uit het ziekenhuis Wat kunnen wij voor U betekenen Thuiszorg Huishoudelijke hulp Hulpmiddelen Tijdelijke opname verzorgingshuis Revalidatie verpleegtehuis 1 2 Transferverpleegkundige

Nadere informatie

Een innovatieve samenwerking tussen Stichting Eerstelijnszorg Appingedam en gemeente Appingedam.

Een innovatieve samenwerking tussen Stichting Eerstelijnszorg Appingedam en gemeente Appingedam. Een innovatieve samenwerking tussen Stichting Eerstelijnszorg Appingedam en gemeente Appingedam. Het is zover, de Damster Zorgbalie is gerealiseerd! Het bieden van tijdige, juiste en prettige ondersteuning

Nadere informatie

Cliëntervaringsonderzoek Wmo

Cliëntervaringsonderzoek Wmo Cliëntervaringsonderzoek Wmo WIJ-gebieden 2017 Laura de Jong Marjolein Kolstein Oktober 2018 Inge de Vries www.oisgroningen.nl Inhoud Samenvatting... 2 2.9 Tot slot... 20 Bijlage 1: de WIJ-gebieden...

Nadere informatie

Monitoren effect en indicatoren

Monitoren effect en indicatoren Monitoren effect en indicatoren Waar zijn we mee bezig? - Coöperatie Amaryllis en gemeente Leeuwarden ontwikkelen samen een lijn, m.b.t. het monitoren van het effect van de inzet van sociale wijkteams

Nadere informatie