Handreiking Zorg- & Welzijnsarrangement

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handreiking Zorg- & Welzijnsarrangement"

Transcriptie

1 Handreiking Zorg- & Welzijnsarrangement voor duidelijke afspraken in samenwerking tussen formele en informele partijen rondom een persoon met ondersteuningsvraag versie januari 2018

2 Hoe kom je tot een zorg- en welzijnsarrangement? Samenwerkende partijen rondom een persoon met ondersteuningsvraag (bijvoorbeeld een professional, vrijwilliger en mantelzorger/naaste) kunnen samen met deze persoon de handreiking gebruiken en het formulier invullen om tot een zorg- en welzijnsarrangement te komen. Dit is een op elkaar afgestemd pakket aan ondersteuning, uitgevoerd in een samenwerking tussen het gehele formele en informele netwerk rondom een persoon met ondersteuningsvraag. Gebruik deze handreiking als leidraad tijdens het eerste gesprek met persoon met ondersteuningsvraag en de verschillende hulpverleners, en/of tijdens evaluatiemomenten. Wordt zo n startgesprek normaalgesproken niet gepland? Organiseer deze nu dan wel: dit bevordert de samenwerking. Natuurlijk hoeven niet alle vragen ingevuld of doorgelopen te worden: gebruik alleen wat voor jullie samenwerking relevant is. Randvoorwaarde is de gelijkwaardigheid van alle betrokkenen. Vul in het invulformulier (digitaal of geprint) wat voor jouw samenwerking geldt. Zo wordt er een overzicht gecreeërd waarin de verwachtingen, afspraken en doelen van de samenwerking worden benoemd. Dat is fijn voor de persoon met ondersteuningsvraag, maar ook voor de mantelzorgers of formele hulpverleners die met één blik kunnen zien wie wat doet rondom de persoon met hulpvraag. Bij elke stap wordt aanvullende informatie gegeven met de tips en tools uit de praktijk. Wie maken gezamenlijk een zorg- en welzijnsarrangement? [klik rechts op Definities & colofon voor meer informatie] Persoon met ondersteuningsvraag Mantelzorger Vrijwilliger Zorgprofessional Hulpverlener Sociaal netwerk Cliëntondersteuner 1. Wat is de vraag? 2. Wie kan helpen? 3. Wie doet wat? 4. Houd contact 5. Randvoorwaarden 6. Zorg voor evaluatie 7. Agendeer knelpunten Definities & colofon

3 1. Wat is de vraag? Het is belangrijk te weten wat de ondersteuningsbehoefte van iemand (of een groep) is. Deze kan op diverse leefdomeinen liggen en daardoor ook door verschillende partijen opgelost worden. Vul daarom eerst samen met diegene om wie het gaat één van de hiernaast genoemde tools in, en zet de uitkomsten in het bijbehorend invulformulier. Indien mogelijk, ga eerst na of er al informatie over de persoon te vinden is in de registratiesystemen van de betrokken organisaties of in RIS (registratie systeem gebruikt door organisaties vanuit de Wmo). Zo voorkom je dubbel werk. Zelfredzaamheidsmatrix. Digitaal invullen: Mijn ZRM applicatie. Voorbeeld (ook uit te printen): Movisie. Deze methode is volgens professionals handig omdat verschillende leefdomeinen in kaart worden gebracht. Vooral de digitale manier is gemakkelijk in gebruik en kan makkelijk ter plekke worden ingevuld. Positieve gezondheid spinnenweb. Digitaal invullen of pdf afdrukken. Positieve gezondheid is een nieuwe manier om naar ondersteuning te kijken: wat kan de persoon wel in plaats van wat niet. Ook deze methode gaat over verschillende aspecten in het leven en is makkelijk in te vullen. Voor deze tool vergt online registratie voordat het spinnenweb gebruikt kan worden.

4 2. Wie kan helpen? Om te bepalen wie kan helpen begin je bij de hulpvrager zelf: zijn er personen uit het sociale netwerk (bijv. familie, vrienden, buren) die kunnen helpen? Vervolgens bekijk je of er aanvullend hulp van informele of formele instanties nodig is. Kennis over informele en formele instanties is beschikbaar bij diverse personen en websites. Ecogram; een simpele manier om het sociale netwerk van de hulpvrager in kaart te brengen. Websites als klik.amsterdam.nl en jekuntmeer.nl; voor het vinden van formele en informele instanties in de wijk. Sociale loketten gemeente Amsterdam; voor informatie over informele en formele instanties. Ook de Maatschappelijk Dienstverlening organisatie van het betreffende stadsdeel hebben veel kennis over initiatieven in de wijk (voor overzicht klik op Factsheet Maatschappelijk dienstverlening).

5 3. Wie doet wat? Een zorg- en welzijnsarrangement afstemmen vergt goede, duidelijke afspraken tussen de betrokkenen. Bepaal met elkaar welke activiteiten door het sociale netwerk kunnen worden opgepakt (zoals in de vorige stap in kaart gebracht). Indien er een mantelzorger/naaste deel uit neemt van de samenwerking, houdt dan ook zo veel mogelijk rekening met hem/haar en bekijk of ontlasting mogelijk is. Noteer dit in het invulformulier. Bepaal ook wie de regie heeft in deze samenwerking. Bij deze vraag denk je heel praktisch na: wat zijn de activiteiten die nodig zijn om de persoon verder te helpen, en wie doet die activiteiten? De compensatiematrix wordt veel door formele instanties gebruikt. Deze matrix omvat ook stap 1 en 2 (wat is de vraag en wie kan helpen). Deze matrix kun je ook gemakkelijk zelf maken door de antwoorden uit 1 en 2 in een tabel in te vullen. Klik hier voor meer informatie over de rol van de regievoerder.

6 4. Wanneer en hoe houden we contact? Maak afspraken over de communicatie: waar, wanneer en hoe bespreken jullie de voortgang? Caren zorgt en digitale omgevingen waar het sociale netwerk, de persoon met hulpvraag zelf en het informele en formele netwerk contact kunnen houden. Nettie applicatie; dit is een app voor telefoon of tablet waarmee betrokken personen in een samenwerking verbonden worden met elkaar en makkelijk afspraken kunnen maken. Is de persoon met hulpvraag niet digitaal vaardig? Spreek dan data af om elkaar in persoon te spreken en schrijf deze data op het invulformulier. Let bij de communicatie op dat de privacy van de persoon om wie het gaat niet wordt geschonden: vraag aan hem/haar wat wel en niet gedeeld mag worden met andere hulpverleners.

7 5. Randvoorwaarden Er zijn middelen nodig om iemand te helpen. Dat kunnen manuren, faciliteiten of goederen zijn. Bepaal met elkaar wie wat nodig heeft en wie wat kan bijdragen en noteer dit. Wees hierin creatief, er is misschien meer mogelijk dat je in eerste instantie zou denken! Hulpverleners vanuit formele organisaties kunnen denken aan bijdragen zoals een gebruik van een ruimte of computer. Voor vrijwilligers kan worden nagedacht of reiskosten vergoeding mogelijk is. Bekijk de 10 gouden regels voor het aangaan van een samenwerking tussen formeel en informele partijen. Om te kijken of de persoon in aanmerking komt voor gemeentelijke of landelijke toeslag regelingen (bv. Pak je Kans van Gemeente Amsterdam of de Stadspas), neem contact op met de Maatschappelijk Dienstverlening organisatie van het betreffende stadsdeel (voor overzicht klik op Factsheet Maatschappelijk dienstverlening).

8 6. Zorg voor evaluatie Wanneer is de ondersteuningsvraag voldoende beantwoord? Wanneer bespreek je met alle betrokkenen de voortgang en de afronding? Waardering welzijn en gezondheid hulpvragen: Indien bij vraagverheldering (stap 1) de Zelfredzaamheidsmatrix is gebruikt, kun je deze opnieuw invullen en vergelijken. Digitaal invullen: Mijn ZRM applicatie. Voorbeeld (ook uit te printen): Movisie. Indien bij vraagverheldering (stap 1) het Positieve gezondheid spinnenweb is gebruikt, dan deze opnieuw invullen en vergelijken. Digitaal invullen of pdf afdrukken. Evaluatie samenwerking: Dit vind ik ervan!; deze website vormt een leidraad voor een goed gesprek met de persoon met ondersteuningsvraag.

9 7. Bespreek knelpunten Bij de start, tussentijds of na afloop van de samenwerking komen er vast knelpunten op je af. Dit kan over de ondersteuning zelf gaan of over de samenwerking met elkaar. Voor knelpunten in de ondersteuning bestaan verschillende netwerken die kunnen meedenken. Gaat het over de samenwerking, bespreek dit dan goed met elkaar. Wat gaat er goed en wat kan er beter, wat is daar voor nodig? In veel wijken worden Wijktafels door het Wijkzorg netwerk georganiseerd. Hier ontmoeten professionals elkaar op een informele wijze en kunnen zij advies aan elkaar vragen. Op de website kun je onder kopje Wijkzorgnetwerken op het betreffende stadsdeel klikken voor meer informatie. Samen DOEN teams per stadsdeel voor complexe problematiek. Ouder- en Kindteams; hulp en ondersteuning voor breed scala aan problematiek van ouders en jongeren. Zijn er drempels vanuit je eigen organisatie waardoor goede samenwerking moeilijk wordt gemaakt? Check of de organisatie wel klaar is voor samenwerkingen aan de hand van het stappenplan Naar vanzelfsprekende samenwerking met informele zorg en bespreek het document met je leidinggevende.

10 Definities & Colofon De leden van SIGRA zetten zich allen in om dit soort samenwerking te bevorderen. Wil je weten wie er lid is? Kijk dan op de website van SIGRA. Heb je op- of aanmerkingen over dit document? Neem dan contact op met Carina Hooiveld (SIGRA). Wat is? Informele zorg Deze overkoepelende term wordt gebruikt wanneer over vrijwilligers & mantelzorgers wordt gesproken. Zorg en welzijnsarrangement Het gehele formele en informele netwerk rondom een cliënt werkt samen aan een op elkaar afgestemd pakket aan ondersteuning. Deze sluit aan op de vraag van een burger, waardoor de ondersteuningsvraag optimaal en efficiënt beantwoord wordt. Regievoerder De regievoerder zorgt ervoor dat iedereen zijn/ haar rol oppakt en dat de samenwerking volgens afspraak verloopt. De regievoerder zorgt met name voor goede communicatie tussen de verschillende partijen als wel voor de financiën. Indien de samenwerking niet goed verloopt zorgt de regievoerder voor de nodige interventies. Wie kunnen meedoen? Persoon met ondersteuningsvraag Iemand die een fysieke of psychische klacht heeft en daar hulp bij nodig heeft van een ander. Mantelzorger De mantelzorger geeft langdurig, intensief en onbetaald zorg en ondersteuning aan iemand met zie hij/zij een persoonlijke band heeft (Platform Mantelzorg Amsterdam). Vrijwilliger Verricht onbetaald en onverplicht werkzaamheden. Dat doet hij/zij ten behoeve van anderen die zorg en ondersteuning nodig hebben en met wie ze - bij de start - geen persoonlijke betrekking hebben. Ze ontvangen daarvoor geen salaris (Vilans & Movisie, 2015). Zorgprofessional Het gaat hierbij om de zorg- en/of hulpverlenende professional, die direct contact heeft met een hulpvrager en mantelzorger of vrijwilliger. Hulpverlener In dit geval is de hulpverlener een professional die zorgt voor het welzijn van een burger en de wijk. Denk aan een opbouwwerker (van een welzijnsorganisatie), een maatschappelijk dienstverlener, een medewerker van een re-integratie bureau (UWV bijv.) of een medewerker van een sociaal loket van de gemeente. Sociaal netwerk Naast de mantelzorger spelen buren, kennissen maar ook docenten of de wijkagent vaak een rol bij het oppakken van een ondersteuningsvraag. Cliëntondersteuner Deze persoon kan informatie, advies en kortdurende ondersteuning op alle leefgebieden geven en richt zich op het versterken van de zelfredzaamheid en participatie. De cliëntondersteuner helpt de cliënt met het formuleren van de hulpvraag, bij het maken van keuzes en het oplossen van problemen (Gemeente Amsterdam).

Datum: 13 januari 2015 Kenmerk: /AW/HKT Onderwerp: Reactie op de evaluatie wijkzorg 2014

Datum: 13 januari 2015 Kenmerk: /AW/HKT Onderwerp: Reactie op de evaluatie wijkzorg 2014 Gemeente Amsterdam T.a.v. de wethouder Zorg de heer E. van der Burg Postbus 202 1000 AE Amsterdam Achmea divisie Zorg en gezondheid T.a.v. de directeur Zorginkoop Care de heer E.J. Wilhelm Storkstraat

Nadere informatie

Onze punten van zorg en onze aanbevelingen hebben betrekking op de volgende onderwerpen die in de bijlage nader worden uitgewerkt:

Onze punten van zorg en onze aanbevelingen hebben betrekking op de volgende onderwerpen die in de bijlage nader worden uitgewerkt: Gemeente Amsterdam Wethouder E. van der Burg Postbus 202 1000 AE AMSTERDAM Amsterdam, 22 januari 2015 Betreft: Evaluatie Wijkzorgteams Geachte heer Van der Burg, De Stedelijke Wmo-Adviesraad is een aantal

Nadere informatie

Frisse-blik-sessie Mantelzorg

Frisse-blik-sessie Mantelzorg Vilans 12 februari 2017 Frisse-blik-sessie Mantelzorg Een stevig beleid voor informele zorg is belangrijk Mantelzorgers, familieleden, buren, vrienden en vrijwilligers leveren een belangrijke bijdrage

Nadere informatie

eflectietool Reflectietool Reflectietool Reflectietool Test jezelf op professioneel ondersteunen

eflectietool Reflectietool Reflectietool Reflectietool Test jezelf op professioneel ondersteunen eflectietool Reflectietool eflectietool Reflectietool eflectietool Reflectietool Test jezelf op professioneel ondersteunen Redactie: Marieke Haitsma en Corrie van Dam Eindredactie: afdeling communicatie

Nadere informatie

Het keukentafelgesprek Deze brochure gaat over het keukentafelgesprek zoals dat in de gemeente Amsterdam plaatsvindt.

Het keukentafelgesprek Deze brochure gaat over het keukentafelgesprek zoals dat in de gemeente Amsterdam plaatsvindt. Het keukentafelgesprek Deze brochure gaat over het keukentafelgesprek zoals dat in de gemeente Amsterdam plaatsvindt. Waar moet u aan denken? Voor, tijdens en na het gesprek... Het is een persoonlijk gesprek.

Nadere informatie

Goed samenspel met mantelzorgers loont! SharingDay 7-11 13

Goed samenspel met mantelzorgers loont! SharingDay 7-11 13 Goed samenspel met mantelzorgers loont! SharingDay 7-11 13 1 Wat is Mezzo? Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg Visie: Wij maken het mogelijk dat mensen op eigen wijze voor elkaar

Nadere informatie

3 november 2015. Inge Cantatore

3 november 2015. Inge Cantatore 3 november 2015 Inge Cantatore ! APP opgericht in november 2014! verenigt de beroepsgroepen diëtetiek, ergotherapie, fysiotherapie, mensendieck, oefentherapie en logopedie in Amsterdam.! APP is voor deze

Nadere informatie

DEEL I: MAATSCHAPPELIJK MEEDOEN KADERS VOOR VRIJWILLIGE INZET & MANTELZORGONDERSTEUNING

DEEL I: MAATSCHAPPELIJK MEEDOEN KADERS VOOR VRIJWILLIGE INZET & MANTELZORGONDERSTEUNING DEEL I: MAATSCHAPPELIJK MEEDOEN KADERS VOOR VRIJWILLIGE INZET & MANTELZORGONDERSTEUNING 2015-2018 INLEIDING Dit document geeft kaders bij de actieplannen vrijwillige inzet en mantelzorgondersteuning. Het

Nadere informatie

Mantelzorgbeleid. Mantelzorgbeleid De Gouden Leeuw Groep - mei

Mantelzorgbeleid. Mantelzorgbeleid De Gouden Leeuw Groep - mei Mantelzorgbeleid Mantelzorgbeleid De Gouden Leeuw Groep - mei 2016-1 Inleiding De Gouden Leeuw Groep hecht veel waarde aan een goede relatie tussen de cliënt, de mantelzorger en de medewerker(s) van De

Nadere informatie

Toekomstplan VOLWASSEN WORDEN WAAR MOET IK AAN DENKEN? REGIO MIDDEN HOLLAND

Toekomstplan VOLWASSEN WORDEN WAAR MOET IK AAN DENKEN? REGIO MIDDEN HOLLAND Toekomstplan VOLWASSEN WORDEN WAAR MOET IK AAN DENKEN? REGIO MIDDEN HOLLAND Wat is een toekomstplan? Nog maar even en dan word je 18. Volwassen! In Nederland betekent dat dat ondersteuning die jij krijgt,

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk Vrijwillige hulp

Vrijwilligerswerk Vrijwillige hulp Vrijwilligerswerk Mantelzorg Vrijwillige hulp Burenhulp Maak samen het verschil. Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil. Hun inzet op het gebied van onder andere cultuur, zorg, sport, natuur

Nadere informatie

Bewoners over het Frontlijnteam. Evaluatie-onderzoek voorjaar 2012

Bewoners over het Frontlijnteam. Evaluatie-onderzoek voorjaar 2012 Bewoners over het Frontlijnteam Evaluatie-onderzoek voorjaar 2012 De bewoners van Heechterp-Schieringen De aanleiding Hoe waarderen de cliënten van het frontlijnteam de diensten en/of hulpverlening die

Nadere informatie

Doel. Inleiding. De mantelzorger als samenwerkingspartner MANTELZORGBELEID VIERSTROOM

Doel. Inleiding. De mantelzorger als samenwerkingspartner MANTELZORGBELEID VIERSTROOM MANTELZORGBELEID VIERSTROOM Doel Het doel van deze tekst is een kader beschrijven waarbinnen doelstellingen en randvoorwaarden zijn vastgelegd die de samenwerking met mantelzorgers en ondersteuning van

Nadere informatie

Bronnen: Toolkit familieparticipatie, Poster goed verbonden, juridische aspecten van informele zorg, invoormantelzorg en exptertisecentrum mantelzorg

Bronnen: Toolkit familieparticipatie, Poster goed verbonden, juridische aspecten van informele zorg, invoormantelzorg en exptertisecentrum mantelzorg Betrokken mantelzorger(s) en/of sociaal netwerk Bronnen: Toolkit familieparticipatie, Poster goed verbonden, juridische aspecten van informele zorg, invoormantelzorg en exptertisecentrum mantelzorg Twee

Nadere informatie

Informele Zorg. Beleidsnota. Definitief. Manon Aarninkhof, MichelleNijdam, Corina Bosma Jos Olde Engberink. datum Juli 2015

Informele Zorg. Beleidsnota. Definitief. Manon Aarninkhof, MichelleNijdam, Corina Bosma Jos Olde Engberink. datum Juli 2015 Informele Zorg Beleidsnota datum Juli 2015 status versie 1.1 auteur(s) Eigenaar Definitief Manon Aarninkhof, MichelleNijdam, Corina Bosma Jos Olde Engberink Inhoud 1. Inleiding... 3 1.1. Aanleiding...

Nadere informatie

Voorbereiden op het keukentafelgesprek?

Voorbereiden op het keukentafelgesprek? Voorbereiden op het keukentafelgesprek? Deze brochure helpt u daarbij! 2015 een coproductie van: Voor kinderen, partners, verwanten, vrijwilligers die mantelzorgtaken vervullen voor hen die hun dierbaar

Nadere informatie

Checklist Onafhankelijke Cliëntondersteuning

Checklist Onafhankelijke Cliëntondersteuning Checklist Onafhankelijke Cliëntondersteuning Gemeenten zijn verplicht onafhankelijke cliëntondersteuning aan te bieden aan mensen met een zorg- en ondersteuningsvraag. De meeste gemeenten hebben dit op

Nadere informatie

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) januari 2017

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) januari 2017 De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) januari 2017 Wat als u ondersteuning nodig heeft? Het lukt thuis niet meer zonder ondersteuning en ik kom bijna niet meer de deur uit Wat kunt u doen om dit

Nadere informatie

Aandachtspunten voor het gesprek in de Wmo Voor Wmo-raden

Aandachtspunten voor het gesprek in de Wmo Voor Wmo-raden Aandachtspunten voor het gesprek in de Wmo Voor Wmo-raden 1 Aandachtspunten voor het gesprek in de Wmo Voor Wmo-raden Het gesprek (ook wel keukentafelgesprek genoemd) is een gesprek tussen burger en gemeente.

Nadere informatie

Cliëntondersteuning. Tips voor het keukentafelgesprek. Hoe kan ik mij voorbereiden op het gesprek met de Wmo-consulent van de gemeente?

Cliëntondersteuning. Tips voor het keukentafelgesprek. Hoe kan ik mij voorbereiden op het gesprek met de Wmo-consulent van de gemeente? Cliëntondersteuning Tips voor het keukentafelgesprek Hoe kan ik mij voorbereiden op het gesprek met de Wmo-consulent van de gemeente? Inleiding...3 Leeswijzer...4 Wet maatschappelijke ondersteuning...5

Nadere informatie

Presentproject als coproductie. Annet Perdijk (Present Gouda) Marleen de Vries (Present Nederland)

Presentproject als coproductie. Annet Perdijk (Present Gouda) Marleen de Vries (Present Nederland) Presentproject als coproductie Annet Perdijk (Present Gouda) Marleen de Vries (Present Nederland) Coproductie is meer dan ieder zijn eigen ding naast elkaar echt samenwerken gelijkwaardige partners elkaars

Nadere informatie

Zorgaanbieder Verbinding

Zorgaanbieder Verbinding Gezamenlijk werkproces Sociaal Wijkteam en zorgaanbieders DIAH In de werkgroep is afgesproken om het werkproces van het sociaal wijkteam en de zorgaanbieders DIAH in kaart te brengen. En dan met name waar

Nadere informatie

Werkdocument model toetsingskader kwaliteitstoezicht Wmo

Werkdocument model toetsingskader kwaliteitstoezicht Wmo Werkdocument model toetsingskader kwaliteitstoezicht Wmo Inleiding Dit model voor een toetsingskader is opgesteld ten behoeve van het kwaliteitstoezicht in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

ONDERZOEKSOPZET. Ambulante ondersteuning en dagbesteding: toegang

ONDERZOEKSOPZET. Ambulante ondersteuning en dagbesteding: toegang ONDERZOEKSOPZET Ambulante ondersteuning en dagbesteding: toegang 15 MAART 2019 AMBULANTE ONDERSTEUNING EN DAGBESTEDING: TOEGANG - ONDERZOEKSOPZET Inhoudsopgave Opzet... 2 1 Aanleiding en doel... 2 1.1

Nadere informatie

Model Ekstraa Mantelkracht

Model Ekstraa Mantelkracht Model Ekstraa Mantelkracht deel je leven Inhoudsopgave Model Ekstraa Mantelkracht 3 Extern - Regie 5 Extern - Maatwerk 5 Extern - Mantelkracht 5 Kennismaking - Regie 6 Kennismaking - Maatwerk 6 Kennismaking

Nadere informatie

Instructie cliëntprofielen

Instructie cliëntprofielen Bijlage 4 Instructie cliëntprofielen Dit document beschrijft: 1. Inleiding cliëntprofielen 2. Proces ontwikkeling cliëntprofielen 3. Definitie cliëntprofielen 4. De cliëntprofielen op hoofdlijnen 5. De

Nadere informatie

WAT ZIJN DE UITGANGSPUNTEN

WAT ZIJN DE UITGANGSPUNTEN WAT ZIJN DE UITGANGSPUNTEN Bekijk de visie en beantwoord de volgende vragen In welke mate er aandacht is voor andere partijen, burgers, vrijwilligers, mantelzorg Wat staat er vermeld over de eigen kracht

Nadere informatie

Een nieuwe tool voor het ondersteunen van een integrale, gekantelde werkwijze voor alle (semi) professionals in Amsterdam

Een nieuwe tool voor het ondersteunen van een integrale, gekantelde werkwijze voor alle (semi) professionals in Amsterdam Een nieuwe tool voor het ondersteunen van een integrale, gekantelde werkwijze voor alle (semi) professionals in Amsterdam Een samenwerkingsverband tussen GGD (Gezondheidsbevordering), OJZ (Zorg), WPI (Activering)

Nadere informatie

SAMENVATTING BOUWSTENEN ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG

SAMENVATTING BOUWSTENEN ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG SAMENVATTING ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG INLEIDING ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG In samenwerking met de deelnemers van het De Bouwstenen zijn opgebouwd uit thema s die Bestuurlijk Akkoord GGZ zijn

Nadere informatie

De ondersteuning voor elkaar

De ondersteuning voor elkaar Themanummer De ondersteuning voor elkaar Zwolle Aan ondersteuning doet iedereen mee augustus 2014 Iedereen doet mee Een groot deel van onze tijd brengen we thuis in het gezin door. Dichtbij huis gaan we

Nadere informatie

Mezzo memo. Betreft : Het keukentafelgesprek, visie en uitgangspunten Van : Mezzo Bijlage 1 : Het keukentafelgesprek in de praktijk

Mezzo memo. Betreft : Het keukentafelgesprek, visie en uitgangspunten Van : Mezzo Bijlage 1 : Het keukentafelgesprek in de praktijk Mezzo memo Betreft : Het keukentafelgesprek, visie en uitgangspunten Van : Mezzo Bijlage 1 : Het keukentafelgesprek in de praktijk Inleiding Gemeenten krijgen een steeds grotere taak in de ondersteuning

Nadere informatie

Betrokken mantelzorger(s) en/of sociaal netwerk

Betrokken mantelzorger(s) en/of sociaal netwerk Betrokken mantelzorger(s) en/of sociaal netwerk Bronnen: Toolkit familieparticipatie, Poster goed verbonden, juridische aspecten van informele zorg, invoormantelzorg en exptertisecentrum mantelzorg Twee

Nadere informatie

Monitoren effect en indicatoren

Monitoren effect en indicatoren Monitoren effect en indicatoren Waar zijn we mee bezig? - Coöperatie Amaryllis en gemeente Leeuwarden ontwikkelen samen een lijn, m.b.t. het monitoren van het effect van de inzet van sociale wijkteams

Nadere informatie

Het rondetafeloverleg (i.v.m. 1Gezin1Plan)

Het rondetafeloverleg (i.v.m. 1Gezin1Plan) Het rondetafeloverleg (i.v.m. 1Gezin1Plan) Inleiding Tijdens een rondetafeloverleg of -bijeenkomst overlegt een gezin met personen uit het sociale netwerk en betrokken zorg- en dienstverleners over het

Nadere informatie

Algemeen: Antwoorden in rood op vragen gesteld op de bijeenkomst over zorg in Stadsdorp Rivierenbuurt 13 december 2014.

Algemeen: Antwoorden in rood op vragen gesteld op de bijeenkomst over zorg in Stadsdorp Rivierenbuurt 13 december 2014. Antwoorden in rood op vragen gesteld op de bijeenkomst over zorg in Stadsdorp Rivierenbuurt 13 december 2014. Zie ook http://www.amsterdam.nl/zorg-welzijn/zorg-ouderen/ Algemeen: Wat betekenen de bezuinigingen

Nadere informatie

Positieve gezondheid en het gemeentegesprek

Positieve gezondheid en het gemeentegesprek Positieve gezondheid en het gemeentegesprek Toelichting op ontwikkelde materialen en resultaten van de pilot in het kader van de ZONMW kennisvoucher Positieve gezondheid in de praktijk Projectnummer 50-53100-98-084

Nadere informatie

Format Teamplan Samenspel met informele zorg

Format Teamplan Samenspel met informele zorg Informele zorg in Het Dorp Format Teamplan Samenspel met informele zorg Dit document is te vinden op: www.hetdorp.net/aandeslag Dit teamplan is ontwikkeld in samenwerking met 1 Inleiding Team [naam team

Nadere informatie

Zorgvrijwilligers, hoe zet je ze op een verantwoorde manier in? Ilse de Bruijn 12 november 2013, Den Haag

Zorgvrijwilligers, hoe zet je ze op een verantwoorde manier in? Ilse de Bruijn 12 november 2013, Den Haag Zorgvrijwilligers, hoe zet je ze op een verantwoorde manier in? Ilse de Bruijn 12 november 2013, Den Haag Vrijwilligerswerk in zorg & ondersteuning Werk dat in enig georganiseerd verband, onverplicht en

Nadere informatie

Aveleijn ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking of een lage sociale redzaamheid. Leven vol betekenis

Aveleijn ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking of een lage sociale redzaamheid. Leven vol betekenis Aveleijn ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking of een lage sociale redzaamheid. Leven vol betekenis We gaan uit van eigen kracht, eigen keuzes en eigen mogelijkheden. 02 Aveleijn Inhoud Missie

Nadere informatie

Wmo. Een goed gesprek met de burger. Checklist voor gemeenten

Wmo. Een goed gesprek met de burger. Checklist voor gemeenten Wmo Een goed gesprek met de burger Checklist voor gemeenten Deze folder is tot stand gekomen op basis van gesprekken met burgers en cliëntenorganisaties. 2. Het gesprek 2 1. De aanvraag van het gesprek

Nadere informatie

Zorg Verandert en wat nu? 141103, SBOG, Westervoort

Zorg Verandert en wat nu? 141103, SBOG, Westervoort Zorg Verandert en wat nu? 141103, SBOG, Westervoort Zorg Verandert Wie zijn wij? We richten ons op Wat gaan we doen? Informeren over veranderingen voor zover mogelijk Veranderingen wegen Wat doen we niet?

Nadere informatie

Instrument Netwerk-analyse

Instrument Netwerk-analyse Netwerk-analyse In begeleiding die gericht is op competentievergroting is er altijd aandacht voor het versterken, uitbreiden en activeren van het sociale netwerk van de cliënt. Deze investering in beschermende

Nadere informatie

BUDGETPLAN WMO. DIT BUDGETPLAN IS VAN Achternaam Voornaam Adres Telefoon Geboortedatum Burgerservicenummer (BSN)

BUDGETPLAN WMO. DIT BUDGETPLAN IS VAN Achternaam Voornaam Adres Telefoon Geboortedatum Burgerservicenummer (BSN) BUDGETPLAN WMO Voor u ligt het budgetplan nieuwe Wmo. U vult dit budgetplan in als u zelf uw ondersteuning wilt coördineren met een persoonsgebonden budget (pgb). In het budgetplan beschrijft u, samen

Nadere informatie

Wijkteams en informele zorg. 22 juni 2015 Inge Redeker (Vilans)

Wijkteams en informele zorg. 22 juni 2015 Inge Redeker (Vilans) Wijkteams en informele zorg 22 juni 2015 Inge Redeker (Vilans) 1 Kort kennismaken Wie zit er in de zaal? Professionals uit wijkteams? Mantelzorgers? Vrijwilligers? Overig? Wir-war aan wijkteams In veel

Nadere informatie

Participatiewiel: een andere manier van kijken

Participatiewiel: een andere manier van kijken Participatiewiel: een andere manier van kijken Ideeën voor gebruik door activeerders en hun cliënten Participatiewiel: samenhang in beeld WWB Schuldhulpverlening Wajong / WIA / WW / WIJ AWBZ en zorgverzekeringswet

Nadere informatie

Manifest. voor de intensieve vrijwilligerszorg

Manifest. voor de intensieve vrijwilligerszorg Manifest voor de intensieve vrijwilligerszorg Manifest voor de intensieve vrijwilligerszorg Meer dan 15.000 mensen zijn vrijwilliger bij een Waarom dit manifest? organisatie voor Vrijwillige Thuishulp,

Nadere informatie

Doorontwikkeling gebiedsgericht werken Sociaal Domein. 7 juni 2016 Presentatie voor Wmo-raad

Doorontwikkeling gebiedsgericht werken Sociaal Domein. 7 juni 2016 Presentatie voor Wmo-raad Doorontwikkeling gebiedsgericht werken Sociaal Domein 7 juni 2016 Presentatie voor Wmo-raad Waarom dichtbij mensen? Doelen Vergroten betrokkenheid inwoners bij elkaar en bij de stad Versterken informeel

Nadere informatie

LIMBURG POSITIEF GEZONDHEID

LIMBURG POSITIEF GEZONDHEID positieve gezondheid Je gezond voelen Fitheid Klachten en pijn Slapen Eten Conditie Bewegen Zorgen voor jezelf Je grenzen kennen Kennis van gezondheid Omgaan met tijd Omgaan met geld Kunnen werken Hulp

Nadere informatie

SAMENSPEL FORMELE EN INFORMELE ZORG

SAMENSPEL FORMELE EN INFORMELE ZORG SAMENSPEL FORMELE EN INFORMELE ZORG Nieuwsbrief No 1 Mei 2013 Dit is de eerste nieuwsbrief van het project Samenspel Formele en Informele zorg van de Wmo werkplaatsutrecht. Op de site www.wmowerkplaatsutrecht.nl

Nadere informatie

Hoe regelt Heerlen de toegang tot zorg?

Hoe regelt Heerlen de toegang tot zorg? Hoe regelt Heerlen de toegang tot zorg? Zo regelt Heerlen de toegang tot de Wmo, jeugdhulp en participatie Bent u professional in de zorg of heeft u in uw (vrijwilligers)werk met de zorg te maken? Wilt

Nadere informatie

Notitie cliëntondersteuning Haarlem

Notitie cliëntondersteuning Haarlem Notitie cliëntondersteuning Haarlem 0. Inleiding 1. Wat is Cliëntondersteuning 2. Onafhankelijkheid cliëntondersteuning 3. Cliëntenondersteuning in Haarlem 3.1 Uitgangspunten 3.2 Wijkgeorganiseerde hulp-

Nadere informatie

Informele zorg in Eindhoven, nu en in de toekomst

Informele zorg in Eindhoven, nu en in de toekomst Informele zorg in Eindhoven, nu en in de toekomst Netwerk Informele Zorg en Netwerk Mantelzorg Eindhoven Contact adres secretariaat: Mw. Marijke van der Zanden tel: 040-238 27 97 m.vd.zanden@eindhoven.nl

Nadere informatie

Stedelijk kader Wijkzorg 2018

Stedelijk kader Wijkzorg 2018 Stedelijk kader Wijkzorg 2018 Basisafspraken Wijkzorg voor professionals versie maart 2018-1.1 Contact: wijkzorg@amsterdam.nl Inleiding Sinds 2015 hebben de gemeenten meer taken en een grotere verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Opstart met WeHelpen voor (zorg)instellingen

Opstart met WeHelpen voor (zorg)instellingen Opstart met WeHelpen voor (zorg)instellingen Opgesteld door: Vilans in opdracht van coöperatie WeHelpen Datum: 9 juni 2013 Versie: 1.0 Opstart met WeHelpen In dit document bieden we een aantal handvatten

Nadere informatie

sociale teams In de stad Groningen

sociale teams In de stad Groningen sociale teams In de stad Groningen 11 november 2013 Samenwerken in de buurt Cjg Huisartsen Stip Buurtwerkers Corporaties Politie Wijkbewoners scholen Onze partners Visie Stad Groningen In de kern betreft

Nadere informatie

Mantelzorger, gesprekspartner in het onderzoek. De positie van mantelzorg in het keukentafelgesprek

Mantelzorger, gesprekspartner in het onderzoek. De positie van mantelzorg in het keukentafelgesprek Mantelzorger, gesprekspartner in het onderzoek De positie van mantelzorg in het keukentafelgesprek Mantelzorger, gesprekspartner in het onderzoek Mét mensen beslissen, niet over hen. Dat is wat de Wmo

Nadere informatie

RIBW werkt in & met sociale wijkteams

RIBW werkt in & met sociale wijkteams RIBW werkt in & met sociale wijkteams Inspiratiedagen RIBW 1 & 8 september 2015 Movisie Anneke van der Ven 9/9/2015 In wat voor tijd leven we eigenlijk? 1 1. Van AWBZ naar Wet Maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inleiding Leeswijzer 1. Wet maatschappelijke ondersteuning 2. Het gesprek voorbereiden 3. Tot slot

Inhoudsopgave Inleiding Leeswijzer 1. Wet maatschappelijke ondersteuning 2. Het gesprek voorbereiden 3. Tot slot Inhoudsopgave Inleiding... 4 Leeswijzer... 5 1. Wet maatschappelijke ondersteuning... 6 De gemeente... 6 Het Wmoloket... 6 Het gesprek... 7 2. Het gesprek voorbereiden... 8 Woonsituatie... 9 Huishouden...

Nadere informatie

Feiten en cijfers mantelzorg

Feiten en cijfers mantelzorg Feiten en cijfers mantelzorg Hieronder leest u de meest belangrijke feiten en cijfers op het gebied van mantelzorg in Nederland uit het SCP-rapport 'Informele hulp: wie doet er wat?' (2015). Aantal mantelzorgers

Nadere informatie

Bijlage 2 Producten Maatwerkvoorziening begeleiding Wmo. Producten Maatwerkvoorziening begeleiding Wmo

Bijlage 2 Producten Maatwerkvoorziening begeleiding Wmo. Producten Maatwerkvoorziening begeleiding Wmo Bijlage 2 Producten Maatwerkvoorziening begeleiding Wmo Producten Maatwerkvoorziening begeleiding Wmo Versie: 1.0 Datum: 21 november 2017 Product begeleiding Het Product begeleiding kan bestaan uit de

Nadere informatie

Herstel en rehabilitatie in het licht van herziening zorgstelsel

Herstel en rehabilitatie in het licht van herziening zorgstelsel Herstel en rehabilitatie in het licht van herziening zorgstelsel Hanneke Henkens Congres Herstelwerkzaamheden 14 december 2006 WMO, WIA, WWB, Poortwachter AWBZ ZVW Forensisch wettelijk kader GGz Maatschappelijke

Nadere informatie

Handleiding Wat telt. Handleiding Wat telt, digitale versie. Movisie, gemeenten en wijkteams Eindhoven en Utrecht, juli

Handleiding Wat telt. Handleiding Wat telt, digitale versie. Movisie, gemeenten en wijkteams Eindhoven en Utrecht, juli Handleiding Wat telt Wat telt is een nieuw instrument voor gemeenten en professionals dat gaat over wat telt in het leven van een inwoner: welke leefgebieden zijn voor hem of haar belangrijk? Ook maakt

Nadere informatie

Wmo-werkplaats Groningen-Drenthe 2009-2012. Overzicht. Aanleiding Wmo-werkplaatsen. Opzet, bevindingen en resultaten. Aanleiding Wmo-werkplaatsen

Wmo-werkplaats Groningen-Drenthe 2009-2012. Overzicht. Aanleiding Wmo-werkplaatsen. Opzet, bevindingen en resultaten. Aanleiding Wmo-werkplaatsen Wmo-werkplaats Groningen-Drenthe 2009-2012 Opzet, bevindingen en resultaten Lies Korevaar, lector Rehabilitatie Overzicht Aanleiding Wmo-werkplaatsen Opzet Wmo-werkplaats Groningen- Drenthe Activiteiten

Nadere informatie

Wat weet u na vanavond?

Wat weet u na vanavond? ROADSHOW Wijkzorg Wat weet u na vanavond?.wat er nu eigenlijk verandert en waarom Hoe bestaande samenwerking goed kan worden benut als basis voor Wijkzorg.Wat kansen zijn om welzijn en informele zorg aan

Nadere informatie

Kwaliteit van GGz specifieke zorgstandaarden en modules

Kwaliteit van GGz specifieke zorgstandaarden en modules VOOR WIE IS DEZE CRITERIAWAAIER? - Deze criteriawaaier is opgesteld voor cliënten- en familievertegenwoordigers in de GGz. Kwaliteit van GGz specifieke zorgstandaarden en modules Vanuit een cliënten- en

Nadere informatie

Sociale wijkteams

Sociale wijkteams Sociale wijkteams www.sociaalwerkindewijk.nl 11/27/2013 Brochure Samenwerken in de wijk www.sociaalwerkindewijk.nl Opzet presentatie Doel en opdracht Modellen en samenstelling Taken en competenties van

Nadere informatie

Kwaliteitskader wijkverpleging

Kwaliteitskader wijkverpleging Kwaliteitskader wijkverpleging Zeggenschap in de wijk, handreiking voor cliëntenraden Uitgave van LOC Waardevolle zorg - april 2019 Wees welkom om de informatie uit deze brochure verder te verspreiden.

Nadere informatie

Meedoen in Den Haag. Informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Meedoen in Den Haag. Informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Meedoen in Den Haag Informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Meedoen in Den Haag De gemeente Den Haag wil graag dat alle inwoners de kans krijgen om mee te doen in de samenleving. En

Nadere informatie

Meedoen in Den Haag. Informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Meedoen in Den Haag. Informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Meedoen in Den Haag Informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Meedoen in Den Haag De gemeente Den Haag wil graag dat alle inwoners de kans krijgen om mee te doen in de samenleving. En

Nadere informatie

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz BEREIKBAARHEID EN INFORMATIE Hoe word ik als cliënt geïnformeerd over de veranderingen? Met een brief van de gemeente Met een persoonlijk gesprek in 2015

Nadere informatie

Toetsingskader WMO toezicht Gemeente Kampen. April 2017

Toetsingskader WMO toezicht Gemeente Kampen. April 2017 Toetsingskader WMO toezicht Gemeente Kampen April 2017 Toetsingskader Kampen Aandachtspunten / bronnen voor de toezichthouder zijn in alle gevallen: Dossieronderzoek; Vraaggesprek met cliënt; Eventueel

Nadere informatie

De bibliotheek draagt actief bij aan preventie en participatie!

De bibliotheek draagt actief bij aan preventie en participatie! De bibliotheek draagt actief bij aan preventie en participatie! 2 Wat speelt er? 3 De drie decentralisaties en de kanteling in het sociaal domein Willen we echt een inclusieve samenleving bouwen waar iedereen,

Nadere informatie

DE PIRAMIDE WERKT BEWEEGT

DE PIRAMIDE WERKT BEWEEGT DE PIRAMIDE WERKT In de overgang naar een nieuwe manier van het organiseren van zorg en ondersteuning in Nederland, is de WMO piramide een goed hulpmiddel. ZIVA heeft de piramide vertaald naar een praktische

Nadere informatie

Instructie supervisie training MZO 2 (2017)

Instructie supervisie training MZO 2 (2017) Instructie supervisie training MZO 2 (2017) Voor het behalen van het certificaat MZO zelfonderzoek moeten de cursisten een supervisietraject doorlopen. Hieronder de opzet van de supervisie. Mochten er

Nadere informatie

Informatieanalyse op het werkproces sociaal domein

Informatieanalyse op het werkproces sociaal domein Informatieanalyse op het werkproces sociaal domein -- concept -- 30 september 2014 Inhoud 1. Situatieschets: privacy binnen gemeenten.3 2. Doel van het document 4 3. Informatieanalyse: de uitgangspunten..5

Nadere informatie

Handig om te weten en om niet te vergeten bij

Handig om te weten en om niet te vergeten bij Handig om te weten en om niet te vergeten bij het keukentafelgesprek Deze brochure gaat over het keukentafelgesprek. Het keukentafelgesprek is het persoonlijke gesprek dat je voert op het moment dat je

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk is geen containerbegrip

Vrijwilligerswerk is geen containerbegrip Vrijwilligerswerk is geen containerbegrip De veranderende politieke en maatschappelijke verhoudingen resulteren in minder overheid en meer burger. Door de terugtredende overheid ontstaat er meer ruimte

Nadere informatie

Zelfregie en professionele toerusting. Kennis en advies: praktisch en toepasbaar

Zelfregie en professionele toerusting. Kennis en advies: praktisch en toepasbaar Zelfregie en professionele toerusting Kennis en advies: praktisch en toepasbaar Hulpverlening & Activering Voor iedere burger zijn zelfredzaamheid, meedoen in de maatschappij én contacten met anderen belangrijk.

Nadere informatie

Het Signalerend. Toegankelijke. Activerende. Netwerk

Het Signalerend. Toegankelijke. Activerende. Netwerk Stean foar Stipe Visie op cliëntondersteuning zorg, welzijn en aangepast wonen Het Signalerend ignalerende Toegankelijke Effectieve Activerende Netwerk (dat stiet as in hûs!) Inleiding Sinds januari 2007

Nadere informatie

We zijn het eens en hebben het helder. Samenvatting van onze ambitie. 1. Ambitie

We zijn het eens en hebben het helder. Samenvatting van onze ambitie. 1. Ambitie Aan : Geriatrisch Netwerk Van : Jan Lam, programmamanager Onderwerp : Ambitie, doelen en activiteiten Geriatrisch Netwerk (versie G [= goed]) Datum : 5-12-2017 Status : Overeengekomen op het overleg van

Nadere informatie

Mantelzorgbeleid ZAB Nederland

Mantelzorgbeleid ZAB Nederland Mantelzorgbeleid ZAB Nederland 1. Inleiding Mantelzorg is een thema dat momenteel veel aandacht krijgt in onze samenleving. Het gaat om zorg die noodzakelijkerwijs langdurig, onbetaald en vanuit een persoonlijke

Nadere informatie

Bouwstenen voor Burgerkracht. Dag van de transities, 19 november 2014 Helga Koper en Lydia Sterrenberg

Bouwstenen voor Burgerkracht. Dag van de transities, 19 november 2014 Helga Koper en Lydia Sterrenberg Bouwstenen voor Burgerkracht Dag van de transities, 19 november 2014 Helga Koper en Lydia Sterrenberg Even voorstellen: Platform 31 Wie zijn we? Een kennis- en netwerkorganisatie voor stedelijke en regionale

Nadere informatie

Bijeenkomst hulp & ondersteuning Verslag 6 juni 2017

Bijeenkomst hulp & ondersteuning Verslag 6 juni 2017 Bijeenkomst hulp & ondersteuning Verslag 6 juni 2017 In Zaanstad kan iedereen meedenken én praten over (goede) hulp en ondersteuning. Dit jaar heeft de gemeente haar werkwijze vernieuwd. Mensen die gebruik

Nadere informatie

Mantelzorgproject Sint-Annaland, maart 2016

Mantelzorgproject Sint-Annaland, maart 2016 Mantelzorgproject Sint-Annaland, maart 2016 2 Inhoud Voorwoord... 4 Samen doen Positoos... 7 In gesprek... 11 Verschillende zorgtaken... 12 Waardering door Positoos... 13 Tijdstip mantelzorg... 14 Cursussen/scholing...

Nadere informatie

Pilot begeleiding Oosterschelderegio

Pilot begeleiding Oosterschelderegio Pilot begeleiding Oosterschelderegio Inleiding In 2016 hebben vier zorgaanbieders een pilot gedaan in de Oosterschelderegio waarbij gekeken is of de huishoudelijke zorg ook lichte individuele begeleiding

Nadere informatie

Mijn leven in stukken opgedeeld. Ervaringen van mensen met een complexe hulpvraag. Hertaald door: Carlijn Schraven en Peter Eggen

Mijn leven in stukken opgedeeld. Ervaringen van mensen met een complexe hulpvraag. Hertaald door: Carlijn Schraven en Peter Eggen Mijn leven in stukken opgedeeld. Ervaringen van mensen met een complexe hulpvraag Hertaald door: Carlijn Schraven en Peter Eggen Els van der Ploeg, december 2016 Hertaling augustus 2017 1. Inleiding 1.1

Nadere informatie

Noorden veldwerker. Zorg. De Noordenveldwerker Wegwijzer in welzijn, wonen en zorg. Brochure Noorderveldwerker.indd :26

Noorden veldwerker. Zorg. De Noordenveldwerker Wegwijzer in welzijn, wonen en zorg. Brochure Noorderveldwerker.indd :26 Welzijn Noorden veldwerker Wonen Zorg De Noordenveldwerker Wegwijzer in welzijn, wonen en zorg Brochure Noorderveldwerker.indd 1 04-05-12 13:26 1 Inleiding De uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Wet maatschappelijke ondersteuning. Zorg goed voor elkaar. Informatie over ondersteuning voor u of uw naaste

Wet maatschappelijke ondersteuning. Zorg goed voor elkaar. Informatie over ondersteuning voor u of uw naaste Wet maatschappelijke ondersteuning Zorg goed voor elkaar Informatie over ondersteuning voor u of uw naaste Heeft u onder steuning nodig? U heeft hulp nodig Wat kunt u zelf? Wie kan u helpen? Familie, vrienden,

Nadere informatie

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren Wat als u ondersteuning nodig heeft? Het lukt thuis niet meer zonder ondersteuning en ik kom bijna

Nadere informatie

Programma

Programma Programma Buurtcirkel in het kort, (ontwikkeld door Pameijer) Herman, deelnemer Buurtcirkel met eigen verhaal Impressie Buurtcirkel deelnemers Arnhem Buurtcirkel voor ouderen Wat is Mantelzorg Pameijer

Nadere informatie

Werk, Participatie en Inkomen i.r.t. de wijkteams

Werk, Participatie en Inkomen i.r.t. de wijkteams Werk, Participatie en Inkomen i.r.t. de wijkteams Ronald Venderbosch; Directeur Participatie 8 juli 2019 Onze Ambitie Sociaal Domein Ons doel (vanuit Amsterdammer) Een Amsterdammer die een vraag stelt

Nadere informatie

Informatie en instructie zelfredzaamheidscore

Informatie en instructie zelfredzaamheidscore Informatie en instructie zelfredzaamheidscore 1. Inleiding op het onderzoek Tegen de achtergrond van het voorgenomen overheidsbeleid om de lagere ZZP s af te schaffen, heeft ActiZ behoefte aan meer inzicht

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE

MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE ONZE AGENDA VOOR 2016-2020 NA INSPRAAK Sommige mensen hebben zo weinig grip op hun dagelijks leven, dat ze niet zelfstandig kunnen wonen.

Nadere informatie

Methodisch werken met zorgleefplan, ondersteuningsplan of begeleidingsplan

Methodisch werken met zorgleefplan, ondersteuningsplan of begeleidingsplan Zorgleefplan, ondersteuningsplan en begeleidingsplan Methodisch werken met zorgleefplan, ondersteuningsplan of begeleidingsplan Om goede zorg en/of ondersteuning te kunnen geven aan een cliënt is het werken

Nadere informatie

Wet maatschappelijke ondersteuning

Wet maatschappelijke ondersteuning Krista van Slageren: Ik word enthousiast als ik over dit werk vertel Zo simpel kan het ook Tekst en foto s Hans Petit Wet maatschappelijke onders De Wmo (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) is in 2015

Nadere informatie

Algemene instructies Knoppencursus 2

Algemene instructies Knoppencursus 2 BELANGRIJK VOOR JE BEGINT Algemene instructies Knoppencursus 2 Workflow Tegel Op je dashboard en op het dashboard van de cliënt vind je verschillende tegels. Elke tegel bevat de meest recente informatie

Nadere informatie

Ik sta er niet meer alleen voor!

Ik sta er niet meer alleen voor! Ik sta er niet meer alleen voor! Zelfredzaamheid en eigen kracht zijn centrale begrippen in onze participatiesamenleving. Eén gezin, één plan, één hulpverlener is al uitgangspunt van beleid. Daaraan wordt

Nadere informatie

INFORMATIE FOLDER DE ZORG EN ONDERSTEUNING IN HOLLANDS KROON ALTIJD DICHTBIJ

INFORMATIE FOLDER DE ZORG EN ONDERSTEUNING IN HOLLANDS KROON ALTIJD DICHTBIJ DE ZORG EN ONDERSTEUNING IN HOLLANDS KROON ALTIJD DICHTBIJ INFORMATIE FOLDER U heeft een afspraak gemaakt bij het wijkteam. Wat kunt u van ons verwachten? En hoe kunt u zich zo goed mogelijk op deze afspraak

Nadere informatie

Masterclass Samenwerking formele en informele zorg

Masterclass Samenwerking formele en informele zorg Masterclass Samenwerking formele en informele zorg 11 maart 2019 Met Rosalie Metze, senior onderzoeker en docent Hogeschool van Amsterdam voor het Amsterdams Kenniscentrum voor Maatschappelijke innovatie

Nadere informatie

Transitietraject Dongemondgebied Samenspel Informeel en Formeel ronde 1

Transitietraject Dongemondgebied Samenspel Informeel en Formeel ronde 1 Samenspel Informeel en Formeel ronde 1 MOVISIE 21-03-2013 Vragen In totaal hebben 72 personen de enquete ingevuld. De verdeling over de verschillende groepen staat in onderstaande tabel. Vraag 1: Ik ben

Nadere informatie