Werken aan zorg binnen duurzaam onderwijs. Kris Van den Branden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Werken aan zorg binnen duurzaam onderwijs. Kris Van den Branden"

Transcriptie

1 Werken aan zorg binnen duurzaam onderwijs Kris Van den Branden

2

3 ENERGIE

4 ENERGIE Leren Ontwikkeling Demotivatie Frustratie Spijbelgedrag Ongekwalificeerde uitstroom

5 ENERGIE leren Leren Ontwikkeling demotivatie frustratie spijbelgedrag geen diploma

6 energie leren

7 . als de energie die geïnvesteerd wordt in leren tot echte ontwikkeling leidt, dan kan die succesvolle leerervaring nieuwe sociale, emotionele en cognitieve energie voor leren losmaken. Op die manier wordt energie-voor-leren hernieuwbare energie. Het wiel blijft draaien. Als dit systematisch en regelmatig gebeurt, en voor elke individuele leerling in het onderwijssysteem, dan wordt energie-voor-leren op een duurzame manier aangewend, eerder dan uitgeput. Dan wordt onderwijs duurzaam onderwijs. Visietekst duurzaam onderwijs, p. 1 energie leren

8 Zorg op school Het voortdurende streven van een schoolteam, doorheen alle lessen en activiteiten, om ervoor te zorgen dat voor elke individuele leerling: - positieve energie voor leren wordt opgewekt, - die positieve energie in leren wordt omgezet, - zodat het energie-leren-wiel blijft draaien.

9 Positieve energie voor leren losweken Hoe? Door het bevorderen van ZINVOLLE, hedendaagse, 21 ste eeuwse competenties

10 Zinvolle competenties voor de 21 ste eeuw Leerlingen willen zinvolle leerstof! orgen.be/artikels/2010/ 12/15/zinvolle-leerstofzoekt-richting

11 Zinvolle competenties voor de 21 ste eeuw kennis doen werken

12 Zinvolle competenties voor de 21 ste eeuw hun verbeelding doen werken

13 Verbeelding doen werken

14 Zinvolle competenties voor de 21 ste eeuw sociale relaties doen werken

15 Zinvolle competenties voor de 21 ste eeuw technologie doen werken

16 Zinvolle competenties voor de 21 ste eeuw verandering doen werken

17 Zinvolle competenties voor de 21 ste eeuw hun leer-kracht doen werken

18 Zinvolle competenties voor de 21 ste eeuw hun leven doen werken

19 Positieve energie voor leren losweken Hoe? Door leerlingen te respecteren, een warme band met hen te smeden, en het vertrouwen te geven dat ze die zinvolle competenties zullen kunnen verwerven

20 Wat is een goede leerkracht? Iemand bij wie we ons gedacht mogen zeggen. Een leerkracht bij wie we zelf mee mogen beslissen. Iemand waar je ook eens mag lachen en waar je over jezelf kunt vertellen. Iemand die niet roept, die luistert naar de leerlingen en respect toont. Unicef-rapport (2013). Iedereen gelijke kansen op school? Dat denken zij ervan!

21 Uitbouwen van een positieve relatie met leerlingen Leerlingen hebben behoefte aan: - relatie (je veilig voelen binnen de omgeving) - competentie (geloof en plezier hebben in eigen kunnen) - autonomie en onafhankelijkheid (de wens zelfstandig dingen te doen) (Stevens, 2002)

22 Positieve energie voor leren opwekken INTERESSE COMPETENTIE RELATIE AUTONOMIE

23 Energie omzetten in leren Hoe?

24 LEREN VERBINDEN

25 Cognitieve verbindingen tussen wat je al weet, kan, en voelt. wat je ervaart het nieuwe (wat je nog niet weet, kan, en voelt)

26 Affectieve verbindingen met Ik vind dat nieuwe zinvol, interessant, boeiend, uitdagend, bruikbaar. het nieuwe (wat je nog niet weet, kan, en voelt) Ik ga er beter van worden

27 Socio-emotionele verbindingen tussen Ik als lerende de anderen in de leerervaring (ze kunnen mij helpen, ondersteunen; ze vertrouwen en geloven in mij; ze respecteren mij en luisteren naar mij; ze zijn oprecht bekommerd om mij )

28 LEREN VERBINDEN Leerlingen. leren vooral WAT ze willen leren vooral VAN WIE ze willen LEREN leren alleen maar wat ze KUNNEN

29 Leren is verbinden Als mensen het nieuwe dat ze in het NU tegenkomen kunnen verbinden met dingen die ze wisten, deden of voelden in het VERLEDEN met het vooruitzicht zich beter te voelen of iets beter te doen in de TOEKOMST, dan zullen ze sterk geneigd zijn om energie te investeren in de activiteit: het energie-leren-wiel zal aan het draaien gaan. Visietekst duurzaam onderwijs, p. 5

30 Dus wat doen succesvolle onderwijssystemen? Ze dagen leerlingen uit en vertrouwen hen.

31 Dus wat doen succesvolle onderwijssystemen? Ze activeren leerlingen en motiveren hen.

32 Dus wat doen succesvolle onderwijssystemen? Ze contextualiseren leerinhouden.

33 GOK-getuigenissen De leerkracht Carrosserie heeft niet veel op met taalbeleid. Weet ge, zegt hij, als ik AN met mijn leerlingen spreek, dan verstaan ze me niet. Hij vertelt wel vol vuur over hoe de leerlingen in zijn afdeling Carrosserie met echte klanten werken. Zo toont hij de facturen die de leerlingen moeten maken om een goed inzicht te krijgen in de kostprijzen van werkuren en materialen. Als de interviewer hem erop wijst dat de leerlingen bij het maken van een factuur niet alleen met rekenen maar ook met taal bezig zijn, reageert hij ongelovig.

34 GOK-getuigenissen Vroeger kregen de leerlingen 34 verschillende opdrachten om een houtverbinding te maken. Ik heb die vervangen door het maken van een stoeltje en een spiegel. Dat is motiverender omdat de leerlingen dan al gelijk iets mee naar huis kunnen nemen. De ouders zijn dan ook trots, dat de leerling al zo veel kan. ( ) Ik heb ook samen met de leerlingen het theorielokaal ingericht. Ze hebben bijvoorbeeld de kasten gemaakt. Dat is handig want soms zijn er foutjes gemaakt en die gebruik ik dan in mijn lessen om iets uit te leggen. (leerkracht)

35 Dus wat doen succesvolle onderwijssystemen? Ze maken het leren socialer.

36 Dus wat doen succesvolle onderwijssystemen? Ze differentiëren.

37 Dus wat doen succesvolle onderwijssystemen? Hun leerkrachten doen dit.

38 Leerkrachten maken het verschil. Daar gaat geen weg naast. Uiteindelijk hangt onderwijskwaliteit niet af van de grootte van de klasgroep of het volume aan extra subsidies dat een school ontvangt. Onderwijskwaliteit hangt van de leerkracht af. Visietekst duurzaam onderwijs, p. 9

39 Leerkrachten kunnen leerlingen motiveren om energie te investeren in betekenisvolle activiteiten. Ze kunnen gerichte feedback geven en ondersteuning die toegesneden is op de noden van de leerling. Ze kunnen steigers bouwen voor hogerorde-denken en wetenschappelijk redeneren. Ze kunnen model staan en hoogstaande directe instructie aanbieden. Ze kunnen luisteren en tonen dat ze begaan zijn met de leerlingen. Ze kunnen rijke verbindingen tot stand brengen met hun leerlingen, en voor hun leerlingen. En bovendien kunnen ze dat elke dag, minuut per minuut doen, en zo hele sterke kettingen van ondersteuning smeden voor elke leerling die ze begeleiden.

40 Ook voor de leerlingen bij wie het leren moeizamer verloopt?

41 Dus hoe zorgen we voor kwetsbare en zwak presterende leerlingen? Dagen we hen nog uit en vertrouwen we hen nog? Of geven we hen vooral signalen dat ze het niet kunnen en vereenvoudigen we de leerinhouden zo sterk dat er geen uitdaging meer is?

42 Verlies van talent, geloof, vertrouwen, verbindingen vermijden Als je elke keer opnieuw hoort dat je het niet goed genoeg doet, vermindert je zelfvertrouwen en heb je geen zin meer om nog je best te doen op school. (p. 25) Ik krijg heel vaak negatieve kritiek. Ze zeggen dan dat ik onrespectvol ben. Daar word ik pas echt onrespectvol van. (p.26) Vertrouwen en geloof in de leerlingen, dat kost toch geen geld? (p.26) Bron: Unicef-rapport Iedereen gelijke kansen op school? Dat denken zij ervan.

43 Dus hoe zorgen we voor kwetsbare en zwak presterende leerlingen? Activeren en motiveren we hen nog? Of dwingen we hen steeds meer in een passieve rol?

44 Dus hoe zorgen we voor kwetsbare en zwak presterende leerlingen? Contextualiseren we de leerinhouden nog? Maken we de leerinhouden betekenisvoller of net betekenislozer?

45 Dus hoe zorgen we voor kwetsbare en zwak presterende leerlingen? Maken we het leren socialer, of net individualistischer?

46 Dus hoe zorgen we voor kwetsbare en zwak presterende leerlingen? Differentiëren we echt? Proberen we iets differents? Of herhalen we gewoon nog eens wat we al zeiden of vroegen?

47 INTERESSE COMPETENTIE RELATIE AUTONOMIE VERBINDINGEN

48 A second chance n-duurzaam-straatproject-opschool/#comments

49 Kansen om te schitteren BSO geeft EHBO-les aan ASO

50 Het belang van SUCCES Om van gelijke onderwijskansen een onvervalst succes te maken moeten kwetsbare jongeren ZELF suces kunnen ervaren...

51 Geen enkele leerling mag op een energie-lerendieet gezet worden. ( ) Als remediëring niet meer voorstelt dan de herhaling van dezelfde inhouden en dezelfde onderwijsaanpak die in eerste instantie niet bleek te werken, dan gaat het leerpotentieel van die remediëring snel verloren. (.) Dus, als remediëring wordt opgezet, dan moet die zo betekenisvol, motiverend en interessant zijn als het onderwijs in de reguliere groep, en moet tegelijkertijd gezocht worden naar manieren om de ondersteuning beter af te stemmen op de leerbehoeften van de leerling. Visietekst duurzaam onderwijs, p. 8-9

52 Zet leerlingen niet op dieet! Opletten voor remediëring die niveauverlaging inhoudt, of die betekenisvolle competenties opknipt in betekenisloze deelaspecten For long-term succes, ethnolinguistic minority students must receive the same benefits of a supportive learning environments that society automatically affords the majority language group. (Thomas & Collier, 2000, p. 32)

53 Sluit kwetsbare leerlingen niet op in homogene niveaugroepen! Pisa suggests that students and schools perform better in a climate characterised by high expectations and the readiness to invest effort, the enjoyment of learning, a strong disciplinary climate, and good teacher-student relations (OECD, 2003, 62)

54 Evaluatie in duurzaam onderwijs Geeft evaluatie aanleiding tot: meer en betere ZORG voor de leerlingen die dat behoeven? of meer ZORGEN voor die leerlingen?

55 Evaluatiebeleid van de school REKENEN OP leer-kracht van de leerling ontwikkeling op eigen tempo talenten van de leerling ontdekkingsdenken breedbeeld van competenties AF- REKENEN van fouten, problemen en gemiste kansen van wat de leerling niet kan achterstandsdenken gevaar van lage verwachtingen, negatief beeld, focus op telbare toetsitems

56 10 op 10 In duurzaam onderwijs is het belangrijkste doel van evaluatie het verbeteren van het onderwijs. Evaluatie en assessment moeten blootleggen of de energie-leren-cyclus van de leerlingen nog draait, en als dat niet het geval, welke hinderpalen het proces doen stokken. In duurzaam onderwijs wordt evaluatie een kwestie van dialoog. Leerlingen krijgen systematisch feedback op hun prestaties en vorderingen bij voorkeur het soort feedback dat energie voor leren geeft. In duurzaam onderwijs draait evaluatie ook om prospectie: schoolteams, leerlingen en hun ouders proberen te ontdekken waar de kinderen goed in zijn (en wat ze minder goed kunnen), wat hun ultieme ambities zijn, en doen samen een poging om de meest optimale match te vinden tussen de ambities, competenties en talenten van de leerling enerzijds, en een uitdagend onderwijstraject anderzijds. (Visietekst duurzaam onderwijs, p )

57 INTERESSE? COMPETENTIE? RELATIE? AUTONOMIE? VERBINDINGEN?

58 Zorgende leerkrachten bieden hun leerlingen zinvolle, betekenisvolle en uitdagende leerstof aan geven hun leerlingen vertrouwen en kansen om te slagen en schitteren smeden een warme, respectvolle band en geven leerlingen inspraak zoeken actief en creatief naar verbindingen tussen wat leerlingen al weet/kan en het nieuwe bieden gevarieerde werk- en groeperingsvormen aan zoeken naar alternatieven voor ondersteuning als een bepaalde methode niet werkt geven constructieve feedback op prestaties gebruiken evaluatie om leerlingen energie voor leren te geven en zorg te verfijnen

59 Zorgende leerkrachten energie leren

60 LEERKRACHTEN ZIJN OOK LERENDEN.

61 Een delicaat proces Ongeveer 75% van alle innovaties mislukken op lange termijn omdat vroege adopters ofwel de innovatie verwerpen tijdens de implementatie-fase, of hun mening over de bruikbaarheid of relevantie van de innovatie herzien voor de vernieuwing geïncorporeerd is.

62 Monard, 2009 De grootste weerstanden waarop nagenoeg alle innovaties stuklopen zijn: nivellering kwaliteitsverlies Werkdrukverhoging

63 Vernieuwing in het onderwijs? Welke voordelen heeft het (voor mij)? Is het nieuwe inpasbaar in het oude? Is het moeilijk om te begrijpen? Kan ik het uitproberen? Kan ik de gevolgen zien? Is het praktisch haalbaar? Is het concreet? Speelt het in op mijn problemen? Word ik ondersteund? (Fullan, 2001; Rogers, 2003; Markee, 1997; Van den Branden, 2009)

64 Keuzes maken in een GOK-beleid WERKEN AAN DEZE DOELEN IS VOLGENS HET TEAM VAN HOOG BELANG WERKEN AAN DEZE DOELEN IS VOLGENS HET TEAM VAN LAAG BELANG OVER DE WERKING M.B.T. DEZE DOELEN IS HET TEAM (HEEL) TEVREDEN OVER DE WERKING M.B.T. DEZE DOELEN IS HET TEAM (HELEMAAL) NIET TEVREDEN

65 Een trio van doelstellingen op een bedje van beginsituatie-analyse...

66 Leerkrachten werken samen Ook in dit opzicht zal onderwijs een sociale bocht moeten nemen. Waarschijnlijk vormen schoolteams de potentieel meest krachtige leergemeenschappen op aarde. Maar opdat schoolteams echt professionele leergemeenschappen kunnen worden, moet de beschikbare en schier onuitputtelijke energie-voor-leren van een schoolteam op gepaste wijze aangeboord worden. (Visietekst duurzaam onderwijs)

67 Inspelen op kritische factoren Expliciteer het nut van de innovatie voor de leerkracht zelf, en voor de leerlingen: benadruk winst voor het vak! Voorzie materiaal en prototypes Ondersteun leerkracht tijdens het uitproberen: voorzie mogelijkheden tot feedback, overleg, mentale steun, praktische ondersteuning, reflectiegesprekken, observatie en feedback Bouw team-ondersteuning in en team-teaching Breng leerkrachten van verschillende scholen met gezamenlijke zorgen samen; organiseer intervisie Zet in op de olievlekstrategie Gun leerkrachten tijd Zoek een krachtige insteek

68 Inspelen op kritische factoren Zet goede praktijken om in mooie principes Zet in op methodes en examens Ondersteun het beleidsniveau én de klasvloer Creëer lijnen van het schoolbeleid naar de klas en terug Benut de motivatie en successen van de leerlingen Verzamel onderzoek waaruit de effecten van de invoering op leerlingresultaten blijken Zet leerkrachten aan tot actie-onderzoek Geef ruimte aan variatie illustreer de variatie Sta open voor bijsturingen

69 Ouders ZIJN GEEN LEERKRACHTEN.

70 Ouders zijn geen leerkrachten Men kan, en mag, van de ouders niet verwachten dat zij zich allemaal ontwikkelen tot professionele voorlezers, getrainde leren-leren-consulenten, spellingfanaten, wiskundeknobbels, doordachte huiswerkbegeleiders en lesafvragers. Men mag de leerprestaties van het kind niet laten afhangen van de onderwijsprestaties van de ouders. Hoe meer dat het geval wordt, hoe meer de sociale ongelijkheid in het onderwijs wordt bestendigd. (Laevers, Van den Branden, & Verlot, 2005, p. 44)

71 Ouders zijn partners Ouders en schoolteams zijn partners in het gezamenlijk project dat erop gericht is om de energie-leren-cyclus van hun kinderen volop draaiende te houden. Als partners zijn zij bovendien erg complementair: ouders zien en weten dingen over het kind die leerkrachten niet weten. En vice versa. Echte dialoog en uitwisseling tussen ouders en schoolteamleden kunnen daarom een groot verschil maken voor de kinderen. En ouders op een gelijk niveau laten deelnemen aan die dialoog kan een groot verschil maken voor de ouders. (Visietekst duurzaam onderwijs, p. 10)

72 Pijlers voor een duurzaam zorgbeleid op school Zinvolle, betekenisvolle leerinhouden aanbieden aan alle leerlingen. Leerlingen vertrouwen geven: het geloof in zichzelf en in hun leervermogen versterken. Warme, respectvolle banden smeden met alle leerlingen. Verbindingen maken tussen nieuwe en gekende; Variëteit aan leertempi, groeperingsvormen, ondersteuningsmethoden, werkvormen inbouwen. Variatie aan kansen scheppen voor individuele leerlingen om hun talenten te botvieren. Uitbuiten van sociaal kapitaal en heterogeniteit op school. Evaluatie gebruiken om zorg te verfijnen en voor elke leerlingen het meest opportune traject uit te tekenen. Leerlingen autonomie geven: leerlingen leren om voor zichzelf te zorgen, en niet afhankelijk te blijven van hulp.

73 Duurzaam onderwijs Er gaat geen talent verloren: onderwijs moet optimaal werken voor elke leerling, ongeacht zijn of haar achtergrond. Energie voor leren wordt hernieuwd: de energie die leerlingen en studenten investeren in onderwijs moet maximaal omgezet worden in leren en ontwikkeling, wat op haar beurt nieuwe energie voor leren oplevert. Cruciale competenties worden ontwikkeld: leerlingen ontwikkelen de competenties die cruciaal zijn voor hun toekomstig leven en voor de toekomst van de planeet.

74

75 Meer lezen? Lees veel meer over duurzaam onderwijs op school, en download de visietekst, Duurzaam onderwijs voor de 21 ste eeuw (12 blzn) op:

76 Dank u voor uw aandacht, en voor de zorg die u draagt voor uw leerlingen! Kris Van den Branden

Werken aan zorg binnen duurzaam onderwijs. Kris Van den Branden

Werken aan zorg binnen duurzaam onderwijs. Kris Van den Branden Werken aan zorg binnen duurzaam onderwijs Kris Van den Branden ENERGIE ENERGIE Leren Ontwikkeling Demotivatie Frustratie Spijbelgedrag Ongekwalificeerde uitstroom ENERGIE leren Leren Ontwikkeling demotivatie

Nadere informatie

Onderwijs voor de 21 ste eeuw. Kris Van den Branden

Onderwijs voor de 21 ste eeuw. Kris Van den Branden Onderwijs voor de 21 ste eeuw Kris Van den Branden Is ons onderwijs nog mee met de tijd? Met de deur in huis De wereld is drastisch veranderd, de school niet. En dus falen onze scholen niet. Ze zijn gewoon

Nadere informatie

Onderwijs voor de 21 ste eeuw KRIS VAN DEN BRANDEN KU LEUVEN

Onderwijs voor de 21 ste eeuw KRIS VAN DEN BRANDEN KU LEUVEN Onderwijs voor de 21 ste eeuw KRIS VAN DEN BRANDEN KU LEUVEN Zijn we nog mee? De wereld is drastisch veranderd, de school niet. En dus falen onze scholen niet. Ze zijn gewoon hopeloos verouderd. (Wagner,

Nadere informatie

Opstart nieuwe Gok-cyclus WELKOM!

Opstart nieuwe Gok-cyclus WELKOM! Opstart nieuwe Gok-cyclus WELKOM! STEUNPUNT GOK Interuniversitair samenwerkingsverband tussen: - Centrum voor ErvaringsGericht Onderwijs (K.U.Leuven) - Steunpunt Diversiteit & Leren (Universiteit Gent)

Nadere informatie

Onderwijs voor de 21 ste eeuw KRIS VAN DEN BRANDEN KU LEUVEN

Onderwijs voor de 21 ste eeuw KRIS VAN DEN BRANDEN KU LEUVEN Onderwijs voor de 21 ste eeuw KRIS VAN DEN BRANDEN KU LEUVEN ENERGIE Leren Ontwikkeling Demotivatie Frustratie Spijbelgedrag Ongekwalificeerde uitstroom Stopzetten studies energie leren Energie voor leren

Nadere informatie

Doorstroming en oriëntering

Doorstroming en oriëntering Doorstroming en oriëntering Wat? De school wil aan alle leerlingen de kans bieden op een succesvolle loopbaan. Succesvol zijn in het onderwijs betekent dat de leerling, bij voorkeur op de leeftijd van

Nadere informatie

Onderwijs voor de 21 ste eeuw KRIS VAN DEN BRANDEN KU LEUVEN

Onderwijs voor de 21 ste eeuw KRIS VAN DEN BRANDEN KU LEUVEN Onderwijs voor de 21 ste eew KRIS VAN DEN BRANDEN KU LEUVEN ENERGIE Leren Ontwikkeling Demotivatie Frstratie Spijbelgedrag Ongekwalificeerde itstroom Stopzetten stdies energie leren Energie voor leren

Nadere informatie

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld.

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Zelfbeeld Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Een kind dat over het algemeen positief over zichzelf denkt, heeft meer zelfvertrouwen.

Nadere informatie

Differentiatie in 1 of 2-uursvakken

Differentiatie in 1 of 2-uursvakken Differentiatie in 1 of 2-uursvakken Arjan Goemans An Steegen AVL-nascholingen 3 februari 2016 Intro Wie differentieert al? Voor welke vakken? Inhoud vandaag Intro 1. Wat is differentiatie? omschrijving

Nadere informatie

Een kleurrijke spiegel van de diversiteit op school

Een kleurrijke spiegel van de diversiteit op school projectgroep 1 NOvELLe: netwerk voor ontwikkeling van expertise voor de Limburgse lerarenopleidingen - Een kleurrijke spiegel van de diversiteit op school Gegevens respondent Codenaam: Postcode: Onderwijs:

Nadere informatie

Samenwerking. Betrokkenheid

Samenwerking. Betrokkenheid De Missie Het Spectrum is een openbare school met een onderwijsaanbod van hoge kwaliteit. We bieden het kind betekenisvol onderwijs in een veilige omgeving. In een samenwerking tussen kind, ouders en school

Nadere informatie

D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen

D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen DIDACTISCHE BEKWAAMHEID D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen Resultaat De leraar motiveert leerlingen om actief aan de slag te gaan. De leraar maakt doel en verwachting van de les duidelijk zorgt

Nadere informatie

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt:

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt: Achtergrond Basisschool De Regenboog staat in de wijk Zuid-west in Boekel en valt onder het bestuur van Zicht PO. Evenals de andere scholen onder dit bestuur gaan wij de komende periode vorm geven aan

Nadere informatie

De lat hoog. voor iedereen! WELKOM!

De lat hoog. voor iedereen! WELKOM! De lat hoog. voor iedereen! WELKOM! STEUNPUNT GOK Interuniversitair samenwerkingsverband tussen: - Centrum voor ErvaringsGericht Onderwijs (K.U.Leuven) - Steunpunt Diversiteit & Leren (Universiteit Gent)

Nadere informatie

De toekomst van de lerarenopleiding vanuit het perspectief van duurzaam onderwijs. Kris Van den Branden KU Leuven

De toekomst van de lerarenopleiding vanuit het perspectief van duurzaam onderwijs. Kris Van den Branden KU Leuven De toekomst van de lerarenopleiding vanuit het perspectief van duurzaam onderwijs Kris Van den Branden KU Leuven De voorgeschiedenis. Steunpunt Gelijke Onderwijskansen Lerarenopleider KU Leuven Hoe kan

Nadere informatie

Ik ben pedagogisch medewerker bij TintelTuin

Ik ben pedagogisch medewerker bij TintelTuin Ik ben pedagogisch medewerker bij TintelTuin De pedagogisch medewerkers aan het woord over de pedagogische kwaliteit van TintelTuin 1 VEILIGHEID + UITDAGING = GROEI Waarom kiezen ouders kinderopvang van

Nadere informatie

Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken. Astrid van den Hurk 22 januari 2015

Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken. Astrid van den Hurk 22 januari 2015 Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken Astrid van den Hurk 22 januari 2015 Doelen Zicht op basisbehoeftes van leerlingen om gemotiveerd te kunnen werken; Zelfdeterminatietheorie

Nadere informatie

Openbaar en betekenisvol: wij dagen de 21 e eeuw uit!

Openbaar en betekenisvol: wij dagen de 21 e eeuw uit! Openbaar en betekenisvol: wij dagen de 21 e eeuw uit! zelfbewust eigentijds ambities kritisch ondersteuning open uitdaging ruimdenkend samen ondernemend betrokken oog voor de wereld vrijheid creatief daadkracht

Nadere informatie

Taalonderwijs in de 21 ste eeuw KRIS VAN DEN BRANDEN KU LEUVEN

Taalonderwijs in de 21 ste eeuw KRIS VAN DEN BRANDEN KU LEUVEN Taalonderwijs in de 21 ste eeuw KRIS VAN DEN BRANDEN KU LEUVEN Drie adviezen Actualiseer het curriculum. Globaliseer het taalonderwijs. Maak het taalonderwijs duurzamer. Advies 1 Actualiseer het curriculum.

Nadere informatie

TOEGANKELIJK ONDERWIJS Universal Design for Learning. Leerlingen zijn verschillend! Diversiteit is de realiteit! Uitdaging voor elke leerkracht

TOEGANKELIJK ONDERWIJS Universal Design for Learning. Leerlingen zijn verschillend! Diversiteit is de realiteit! Uitdaging voor elke leerkracht TOEGANKELIJK ONDERWIJS Universal Design for Learning Bjorn Carreyn Filip Dehaene Hendrik Despiegelaere Mieke Theys Leerlingen zijn verschillend! Diversiteit is de realiteit! Uitdaging voor elke leerkracht

Nadere informatie

ALLE HENS AAN DEK! Kris Van den Branden Centrum voor Taal en onderwijs

ALLE HENS AAN DEK! Kris Van den Branden Centrum voor Taal en onderwijs ALLE HENS AAN DEK! Kris Van den Branden Centrum voor Taal en onderwijs Een loopbrug Toekomst Werken aan G- kracht Een loopbrug naar de toekomst Werken aan geletterdheid = Investeren in jonge mensen Investeren

Nadere informatie

Jan Coppieters. PVOC Oost-Vlaanderen

Jan Coppieters. PVOC Oost-Vlaanderen Jan Coppieters PVOC Oost-Vlaanderen Ik weet hoe ik leerbereidheid van leerlingen kan beïnvloeden Ik kan de verwachtingen van leerlingen over het eigen presteren gunstig beïnvloeden Ik kan een gunstige

Nadere informatie

Ik ben pedagogisch medewerker op een VVE locatie van TintelTuin

Ik ben pedagogisch medewerker op een VVE locatie van TintelTuin Ik ben pedagogisch medewerker op een VVE locatie van TintelTuin De pedagogisch medewerkers aan het woord over de pedagogische kwaliteit van TintelTuin 1 VEILIGHEID + UITDAGING = GROEI Waarom kiezen ouders

Nadere informatie

Onderwijs voor de 21 ste eeuw KRIS VAN DEN BRANDEN KU LEUVEN

Onderwijs voor de 21 ste eeuw KRIS VAN DEN BRANDEN KU LEUVEN Onderwijs voor de 21 ste eeuw KRIS VAN DEN BRANDEN KU LEUVEN Zijn we nog mee? De wereld is drastisch veranderd, de school niet. En dus falen onze scholen niet. Ze zijn gewoon hopeloos verouderd. (Wagner,

Nadere informatie

GIBO HEIDE. pedagogisch project

GIBO HEIDE. pedagogisch project GIBO HEIDE pedagogisch project gemeenteraadsbesluit van 26 mei 2015 Het pedagogisch project is de vertaling van de visie van directie en leerkrachten die betrekking heeft op alle aspecten van het onderwijs

Nadere informatie

Infosessie& Workshop Opvoedingsondersteuningvan oudersin jeugdsportclubs

Infosessie& Workshop Opvoedingsondersteuningvan oudersin jeugdsportclubs Infosessie& Workshop Opvoedingsondersteuningvan oudersin jeugdsportclubs Zorgdatje kind wint, los van het resultaat! Aanleiding onderzoek Sportclub Ouder Kind 2 Aanleiding onderzoek Sportclub Ouder Kind

Nadere informatie

Samen opbrengstgericht werken = vakmanschap versterken!

Samen opbrengstgericht werken = vakmanschap versterken! Samen opbrengstgericht werken = vakmanschap versterken! Over de rol van de kwaliteitszorgmedewerker binnen OGW Juliette Vermaas Opdracht 1: Inventarisatie 1. Wat is volgens jou kenmerkend voor OGW? Kies

Nadere informatie

Kennismaking. Introducties mentoren/ studenten duale trajecten

Kennismaking. Introducties mentoren/ studenten duale trajecten Kennismaking Introducties mentoren/ studenten duale trajecten Speeddate Vorm duo s of trio s. Jullie krijgen 5 minuten de tijd om met elkaar in gesprek te gaan rond opgegeven vragen. Veel plezier. Speeddate

Nadere informatie

ONDERWIJS VOOR DE 21STE EEUW: ANDERS DAN IN DE VORIGE EEUW?

ONDERWIJS VOOR DE 21STE EEUW: ANDERS DAN IN DE VORIGE EEUW? ONDERWIJS VOOR DE 21STE EEUW: ANDERS DAN IN DE VORIGE EEUW? Kris Van den Branden Ons onderwijs moet niet veranderen om maar te veranderen. Ons onderwijs moet veranderen om er nog beter voor te zorgen dat:

Nadere informatie

Onderwijs voor de 21 ste eeuw KRIS VAN DEN BRANDEN KU LEUVEN

Onderwijs voor de 21 ste eeuw KRIS VAN DEN BRANDEN KU LEUVEN Onderwijs voor de 21 ste eeuw KRIS VAN DEN BRANDEN KU LEUVEN Stellingen: mee eens, gedeeltelijk mee eens, of mee oneens? 1. De wereld is tijdens de afgelopen 25 jaar drastisch veranderd. Ons onderwijs

Nadere informatie

De leerkracht stelt duidelijke opbrengst- en inhoudsdoelen op en geeft concreet aan wat verwacht wordt van het werken in de klas en de omgang met

De leerkracht stelt duidelijke opbrengst- en inhoudsdoelen op en geeft concreet aan wat verwacht wordt van het werken in de klas en de omgang met Doelgericht werken De leerkracht stelt duidelijke opbrengst- en inhoudsdoelen op en geeft concreet aan wat verwacht wordt van het werken in de klas en de omgang met elkaar. Wat zien en horen we als onze

Nadere informatie

Mijn visie; mijn manier van handelen en

Mijn visie; mijn manier van handelen en Mijn visie; mijn manier van handelen en ideeën over hoe kinderen ontwikkelen, leren en zouden moeten leren op school. Mariska Gerritsen, Docent beeldende vorming Fontys Tilburg Onderwijs Mijn visie op

Nadere informatie

Missie van de Oosteinder: Het verzorgen van primair onderwijs in Aalsmeer Oost vanuit een integratieve aanpak en katholieke geloofsovertuiging.

Missie van de Oosteinder: Het verzorgen van primair onderwijs in Aalsmeer Oost vanuit een integratieve aanpak en katholieke geloofsovertuiging. Missie van de Oosteinder: Het verzorgen van primair onderwijs in Aalsmeer Oost vanuit een integratieve aanpak en katholieke geloofsovertuiging. Wij zijn een katholieke school en daarom vinden het belangrijk

Nadere informatie

2013-2017. Huiswerkbeleid

2013-2017. Huiswerkbeleid 01-017 Huiswerkbeleid Inhoudsopgave Beschrijving doelgroep Visie op onderwijs Basisvisie Leerinhouden/Activiteiten De voor- en nadelen van het geven van huiswerk Voordelen Nadelen Richtlijnen voor het

Nadere informatie

Innoverend onderwijs op maat van uw kind.

Innoverend onderwijs op maat van uw kind. Innoverend onderwijs op maat van uw kind. GO! campus Genk Middenschool 1 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave... 1 2 Voorwoord... 2 3 Onderwijs van de toekomst... 3 3.1 Kerneigenschappen... 3 3.2 Werkvormen...

Nadere informatie

ZORGDAG UCLL 29 mei VOORWOORD GELEERDE LESSEN NA 30 JAAR WERKEN PRESENTATIE MAGDA DECKERS. Welkom

ZORGDAG UCLL 29 mei VOORWOORD GELEERDE LESSEN NA 30 JAAR WERKEN PRESENTATIE MAGDA DECKERS. Welkom ZORGDAG UCLL 29 mei PRESENTATIE MAGDA DECKERS VOORWOORD Welkom Hoe kunnen we onze kansen op een kwalitatief hoger niveau van taal onderwijs nastreven en dit in alle niveaus van ons onderwijs De uitdaging

Nadere informatie

Voorwaarden voor effectieve formatieve toetsing

Voorwaarden voor effectieve formatieve toetsing Voorwaarden voor effectieve formatieve toetsing Kim Schildkamp, Bernard Veldkamp, Maaike Heitink, Fabienne van der Kleij, Anne Dijkstra, Inge Hoogland, Wilma Kippers Het gebruik van toetsresultaten Review

Nadere informatie

Avans visie Onderwijs & ICT

Avans visie Onderwijs & ICT Avans visie Onderwijs & ICT Samen het maximale uit jezelf halen met ICT Algemeen De visie op Onderwijs en ICT is afgeleid van de Avans Onderwijsvisie en opgesteld vanuit de overtuiging dat we onze ambitie

Nadere informatie

zorgvisie Heilige familie Lagere school

zorgvisie Heilige familie Lagere school zorgvisie Heilige familie Lagere school 1) Inleiding Onze school- en zorgvisie staat gesymboliseerd in ons schoollogo en in onze slogan sterk onderwijs, warme sfeer! : Ieder kind is van harte welkom in

Nadere informatie

Onderwijs voor de 21 ste eeuw KRIS VAN DEN BRANDEN KU LEUVEN

Onderwijs voor de 21 ste eeuw KRIS VAN DEN BRANDEN KU LEUVEN Onderwijs voor de 21 ste eeuw KRIS VAN DEN BRANDEN KU LEUVEN Energie voor leren ENERGIE Leren Ontwikkeling Demotivatie Frustratie Spijbelgedrag Ongekwalificeerde uitstroom Stopzetten studies energie leren

Nadere informatie

Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter

Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter Onze ideologie We zien iedereen als uniek en waardevol. Ieder kind heeft talenten en samen gaan we die ontdekken en ontwikkelen. Hierdoor kunnen

Nadere informatie

Ronde van Vlaanderen 2008. Omgaan met Diversiteit

Ronde van Vlaanderen 2008. Omgaan met Diversiteit Ronde van Vlaanderen 2008 Omgaan met Diversiteit Omgaan met diversiteit Diversiteitstest Referentiekader: omgaan met diversiteit Screeningsinstrument Doe de diversiteitstest! Vul de test individueel in.

Nadere informatie

Teaching tomorrow. Kwaliteitsplan voor de komende 5 jaar. Waar willen we met de school naartoe? Evolutie en innovatie.

Teaching tomorrow. Kwaliteitsplan voor de komende 5 jaar. Waar willen we met de school naartoe? Evolutie en innovatie. Teaching tomorrow Kwaliteitsplan voor de komende 5 jaar Studieweek Malta Pedagogische studiedag met Kris Van den Brande Waar willen we met de school naartoe? Studieweek Portugal Evolutie en innovatie Studieweek

Nadere informatie

De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK

De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK Krachtige leeromgeving Inbreken in de klas Didactische praktijken ter ondersteuning van Gelijke Onderwijskansen Diversiteit P-KVS Werkvormen Een krachtige

Nadere informatie

FOTO'S: VINCENT VAN DEN HOOGEN. Van visievorming tot invoering. Rekenmethode kiezen en implementeren

FOTO'S: VINCENT VAN DEN HOOGEN. Van visievorming tot invoering. Rekenmethode kiezen en implementeren FOTO'S: VINCENT VAN DEN HOOGEN Van visievorming tot invoering Rekenmethode kiezen en implementeren 6 SPECIAL REKENEN Wist je dat het moment waarop je het eerste boek pakt uit een zichtzending van een nieuwe

Nadere informatie

Hoe werken met de portfolio s? In de portfolio s is een duidelijke leerlijn ingebouwd.

Hoe werken met de portfolio s? In de portfolio s is een duidelijke leerlijn ingebouwd. VRAAG 7 Hoe werken met de portfolio s? In de portfolio s is een duidelijke leerlijn ingebouwd. We beschouwen attitudes als voedingsbodem voor het leren leren. - Eerste graad: expliciteren : binnencirkel

Nadere informatie

Wat als een wortel niet meer helpt?! Of, hoe mensen écht motiveren! 29/11/2017. Inleiding Inzicht in motivatie Motivatie concreet Inzichten toepassen

Wat als een wortel niet meer helpt?! Of, hoe mensen écht motiveren! 29/11/2017. Inleiding Inzicht in motivatie Motivatie concreet Inzichten toepassen Wat als een wortel niet meer helpt?! Of, hoe mensen écht motiveren! Maarten Andriessen Inleiding Inzicht in motivatie Motivatie concreet Inzichten toepassen 1 MOTIVATIE? 4 Motivatie quotes Case (poll 1)

Nadere informatie

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Deze lijst is het onderzoekresultaat van een PWO-traject binnen de lerarenopleidingen van de KAHO Sint-Lieven,

Nadere informatie

VOORTRAJECT TAALBELEID

VOORTRAJECT TAALBELEID VOORTRAJECT TAALBELEID Interactieve werkvormen Sophie Stroobants Wie is wie? Dienst onderwijsondersteuning Mechelen Opdrachtgever van het traject Centrum voor Taal en Onderwijs (CTO) Inhoudelijk vormgever

Nadere informatie

Verhogen van leerlingmotivatie. bij wereldoriëntatie / kernconcepten door motivatie-ondersteunend leerkrachtengedrag

Verhogen van leerlingmotivatie. bij wereldoriëntatie / kernconcepten door motivatie-ondersteunend leerkrachtengedrag Astrid van den Hurk & Kris Verbeeck Verhogen van leerlingmotivatie bij wereldoriëntatie / kernconcepten door motivatie-ondersteunend leerkrachtengedrag Najaar 2013 Programma Opening en welkom Deelname

Nadere informatie

Binnenklasdifferentiatie voor iedereen.. door Stéphanie De Bruyne

Binnenklasdifferentiatie voor iedereen.. door Stéphanie De Bruyne Binnenklasdifferentiatie voor iedereen.. door Stéphanie De Bruyne Stephanie.De.Bruyne1@gmail.com Een korte kennismaking Waarom? Reproductie sociale ongelijkheid Hervorming secundair onderwijs PISA resultaten

Nadere informatie

' Dit is de tijd die niet verloren gaat: iedre minuut zet zich in toekomst om.' M. Vasalis

' Dit is de tijd die niet verloren gaat: iedre minuut zet zich in toekomst om.' M. Vasalis IDENTITEITS- BEWIJS ' Dit is de tijd die niet verloren gaat: iedre minuut zet zich in toekomst om.' M. Vasalis 2 Onderwijs draait om mensen Als wij in onze onderwijsinstelling iets willen bereiken, dan

Nadere informatie

Identiteit van de Koos Meindertsschool

Identiteit van de Koos Meindertsschool Identiteit van de Koos Meindertsschool 1. Identiteit - het karakter van de school Wij zijn een open school waarin een ieder gelijkwaardig is. Wij heten elk kind welkom op de Koos Meindertsschool, ongeacht

Nadere informatie

A. Creëer een positief, veilig en rijk leerklimaat door

A. Creëer een positief, veilig en rijk leerklimaat door A. Creëer een positief, veilig en rijk leerklimaat door elk kind zich thuis te laten voelen in de klas. Geef de leerlingen de kans om spontaan te vertellen over iets dat ze leuk vinden en laat andere kinderen

Nadere informatie

A. Creëer een positief, veilig en rijk leerklimaat door

A. Creëer een positief, veilig en rijk leerklimaat door A. Creëer een positief, veilig en rijk leerklimaat door elk kind zich thuis te laten voelen in de klas. Respecteer de stille periode van kinderen. Geef kinderen die het nodig hebben, meer tijd om een luisteropdracht

Nadere informatie

Duurzaam onderwijs voor de 21ste eeuw 1 Kris Van den Branden

Duurzaam onderwijs voor de 21ste eeuw 1 Kris Van den Branden Duurzaam onderwijs voor de 21ste eeuw 1 Kris Van den Branden 1 Onderwijs drijft op energie. Ik heb het over de energie van studenten, leerkrachten, directieleden, ouders en alle anderen die betrokken zijn

Nadere informatie

Een blik op kwaliteitsvol onderwijs door de ogen van de leerkracht

Een blik op kwaliteitsvol onderwijs door de ogen van de leerkracht Een blik op kwaliteitsvol onderwijs door de ogen van de leerkracht Evi Geeroms en David Evenepoel Koninklijk Atheneum Etterbeek Wie zijn wij? Leerkrachten Koninklijk Atheneum Etterbeek (Brussel) Nederlandstalige

Nadere informatie

Type 1: De Docent TEST LEERKRACHTSTIJL LAGER. Centrum voor Taal en Onderwijs MIJN PROFIEL

Type 1: De Docent TEST LEERKRACHTSTIJL LAGER. Centrum voor Taal en Onderwijs MIJN PROFIEL Type 1: De Docent Ik weet perfect waar ik mee bezig ben. Met mijn strakke planning zien we alle vooropgestelde leerstof, met tijd voor een herhalingsles voor elke grote toets. Er zijn duidelijke afspraken

Nadere informatie

Succesvolle leerlingen in een kleurrijke omgeving februari 2015

Succesvolle leerlingen in een kleurrijke omgeving februari 2015 - Missie/Visie - Succesvolle leerlingen in een kleurrijke omgeving februari 2015 Op AMS staat de leerling centraal. Dat betekent dat alles wat we doen er op gericht is om iedere leerling zo goed mogelijk

Nadere informatie

Het huis van JBC. Stap 1 op weg naar een gezamenlijke beleving van het nieuwe schoolgebouw

Het huis van JBC. Stap 1 op weg naar een gezamenlijke beleving van het nieuwe schoolgebouw Het huis van JBC Stap 1 op weg naar een gezamenlijke beleving van het nieuwe schoolgebouw Van schoolvisie naar gezamenlijke beleving van het nieuwe gebouw Met leerlingen, school, ouders en architect aan

Nadere informatie

dialooghouding We stellen u onze visie even voor.

dialooghouding We stellen u onze visie even voor. schoolvisie Als katholieke basisschool willen we zorg dragen voor de opvoeding van elk kind. We zien onze school als een huis met een tuin waarin we de basis leggen voor de toekomst, om later met de beste

Nadere informatie

D E K LE OPVOEDINGSPROJECT T E. Werken met een visie. R K

D E K LE OPVOEDINGSPROJECT T E. Werken met een visie. R K D E K LE U TE T E R K OPVOEDINGSPROJECT Werken met een visie. O UT T E R OMDAT JE MET POËZIE ZOVEEL MEER ZEGT... Werken met visie Is als kijken in een spiegel. Als je in een spiegel kijkt, kijk je meestal

Nadere informatie

De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK

De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK Krachtige leeromgeving Inbreken in de klas Didactische praktijken ter ondersteuning van Gelijke Onderwijskansen Diversiteit P-KVS Soepele klas Een krachtige

Nadere informatie

VISIE. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon.

VISIE. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon. OPVOEDEN en LEREN is gebaseerd op een draagvlak van STEUNEN, STUREN EN STIMULEREN: Om binnen de grenzen

Nadere informatie

Wees zoals je wil zijn (Socrates)

Wees zoals je wil zijn (Socrates) Wees zoals je wil zijn (Socrates) Over jezelf vinden en worden, ook op school elkegovaerts@ppw.kuleuven.be Programma - Verkenning identiteitsontwikkeling - Opbouw kader identiteitsontwikkeling - Resultaten

Nadere informatie

Referentiekader OK: aan de slag met enkele kwaliteitsverwachtingen. Katrien Van Asch

Referentiekader OK: aan de slag met enkele kwaliteitsverwachtingen. Katrien Van Asch Referentiekader OK: aan de slag met enkele kwaliteitsverwachtingen Katrien Van Asch Doelen Kennismaken met het Referentiekader OK in het algemeen Uitwisselen van ideeën over rubriek ontwikkeling van de

Nadere informatie

FLEXIBELE LEERTRAJECTEN

FLEXIBELE LEERTRAJECTEN FLEXIBELE LEERTRAJECTEN Achtergrond Wat zijn flexibele leertrajecten? Vanaf een IHP, ook een IAC. Vanaf dat een leerling andere leerstof krijgt dan de rest van zijn groep (hoger of lager niveau). Het heeft

Nadere informatie

Beeldvorming sociaal emotionele ontwikkeling niveau A Klasgroep: Namen van de kinderen

Beeldvorming sociaal emotionele ontwikkeling niveau A Klasgroep: Namen van de kinderen Beeldvorming sociaal emotionele ontwikkeling niveau A Klasgroep: Namen van de kinderen De leerling heeft zicht op wat hij/zij kan. (1) De leerling gaat op een gepaste manier om met dingen die hij/zij niet

Nadere informatie

Een groeipad naar integratie van GOK-initiatieven in basisscholen. Niets gaat vanzelf

Een groeipad naar integratie van GOK-initiatieven in basisscholen. Niets gaat vanzelf Een groeipad naar integratie van GOK-initiatieven in basisscholen Niets gaat vanzelf Niets gaat vanzelf Erik Bakkers [Directeur Basisschool Kadee Tongerlo] Danny Huijsmans [Directeur BS St. Jan Kerkhoven-Lommel]

Nadere informatie

rijk onderwijs in de 21e eeuw

rijk onderwijs in de 21e eeuw rijk onderwijs in de 21e eeuw Dolf Janson WPO artikel 8: schoolloopbaan 1. Het onderwijs wordt zodanig ingericht dat de leerlingen een ononderbroken ontwikkelingsproces kunnen doorlopen. Het wordt afgestemd

Nadere informatie

Visie. Kopschuif Een frisse kijk op professionalisering. Internationalisering. Kopschuif Arteveldehogeschool 14/05/2013. Soorten veranderingen

Visie. Kopschuif Een frisse kijk op professionalisering. Internationalisering. Kopschuif Arteveldehogeschool 14/05/2013. Soorten veranderingen Een frisse kijk op professionalisering Visie Internationalisering Comenius Individueel of collectief? Individueel = collectief Professionalisering Individueel collectief POP functioneringsgesprekken Oranisatiedoelen

Nadere informatie

Heikamperweg AZ Asten-Heusden

Heikamperweg AZ Asten-Heusden Heikamperweg 1 5725 AZ Asten-Heusden bbs.antonius@prodas.nl www.antonius-heusden.nl Beste geïnteresseerde in de kwaliteiten van BBS. Antonius, Kwalitatief en passend onderwijs verzorgen is een opdracht

Nadere informatie

Drs. J. van der Span Dr. Q. Elvira. Van M&O naar Bedrijfseconomie

Drs. J. van der Span Dr. Q. Elvira. Van M&O naar Bedrijfseconomie Drs. J. van der Span Dr. Q. Elvira Van M&O naar Bedrijfseconomie De meerwaarde van het nieuwe programma? De wereld om ons heen wordt steeds complexer Financiele kwesties worden steeds lastiger De kleine

Nadere informatie

De school van de toekomst!

De school van de toekomst! De school van de toekomst! Een visie op onderwijs in de 21 ste eeuw en op lokaal onderwijsbeleid Wij hebben goed onderwijs in Vlaanderen. De vraag is of dat voldoende is om kinderen en jongeren voor te

Nadere informatie

Stap 3 Leeractiviteiten begeleiden

Stap 3 Leeractiviteiten begeleiden Stap 3 Leeractiviteiten begeleiden Bij het begeleiden van leeractiviteiten kun je twee aspecten aan het gedrag van leerkrachten onderscheiden, namelijk het pedagogisch handelen en het didactisch handelen.

Nadere informatie

Wat als een wortel niet meer helpt?! Of, hoe mensen écht motiveren! MOTIVATIE? 12/06/2019

Wat als een wortel niet meer helpt?! Of, hoe mensen écht motiveren! MOTIVATIE? 12/06/2019 Wat als een wortel niet meer helpt?! Of, hoe mensen écht motiveren! Maarten Andriessen 1 Inleiding Inzicht in motivatie Motivatie concreet Inzichten toepassen 2 MOTIVATIE? 3 3 1 Motivatie in het leven

Nadere informatie

WORKSHOP JONGEREN MOTIVEREN

WORKSHOP JONGEREN MOTIVEREN WORKSHOP JONGEREN MOTIVEREN Onderwijssymposium ANAI Alkmaar Michiel Stadhouders 13 januari 2014 Programmavoorstel 60 minuten In tweetallen: wat is motivatie voor jou? 1. Jongeren & motivatie 2. Kijken

Nadere informatie

Gedragscode. Gewoon goed doen

Gedragscode. Gewoon goed doen Gedragscode Gewoon goed doen 2 Inhoudsopgave pagina 1. Missie, ambitie en kernwaarden 4 2. Gewoon goed doen 5 3. Waarom een gedragscode? 6 4. Omgaan met de patiënt/klant: respectvol en gastvrij 7 5. Professioneel

Nadere informatie

Visible Learning - John Hattie. Miljoenen leerlingen. Effect van het leerkracht. Effectgrootte

Visible Learning - John Hattie. Miljoenen leerlingen. Effect van het leerkracht. Effectgrootte Visible Learning - John Hattie Wat maakt de school tot een succes? Daar is veel onderzoek naar gedaan. Maar wat werkt nu echt? In het baanbrekende boek Visible Learning verwerkt John Hattie de resultaten

Nadere informatie

Zelfevaluatie. Inleiding:

Zelfevaluatie. Inleiding: Sabine Waal Zelfevaluatie Inleiding: In dit document heb ik uit geschreven wat mijn huidige niveau is en waar ik mij al zoal in ontwikkeld heb ten opzichte van de zeven competenties. Elke competentie heb

Nadere informatie

RUIMTE VOOR HELDEN Ouderbrochure

RUIMTE VOOR HELDEN Ouderbrochure GOO! voor Opvang en Onderwijs RUIMTE VOOR HELDEN Ouderbrochure Elk kind heeft een held of heldin in zich om moeilijke situaties te overwinnen. Hiervoor is niet alleen moed nodig, maar ook inzicht, de juiste

Nadere informatie

ONDERWIJS EN INNOVATIE OP DE LINDERTE

ONDERWIJS EN INNOVATIE OP DE LINDERTE ONDERWIJS EN INNOVATIE OP DE LINDERTE Onderwijs zoals we dat vroeger kenden, bestaat al lang niet meer. Niet dat er toen slecht onderwijs was, maar de huidige maatschappij vraagt meer van de leerlingen

Nadere informatie

Hoe kan je breed en permanent evalueren?

Hoe kan je breed en permanent evalueren? Ronde 2 Martien Berben & Marleen Colpin Centrum voor Taal en Onderwijs - K.U.Leuven Contact: Martien.berben@arts.kuleuven.be Marleen.colpin@arts.kuleuven.be Hoe kan je breed en permanent evalueren? De

Nadere informatie

Project: verhogen van leerling-motivatie door leraren

Project: verhogen van leerling-motivatie door leraren Project: verhogen van leerling-motivatie door leraren Observatielijst voor het kijken naar leraargedrag m.b.t. de drie psychologische basisbehoeften Naam observator: Leerkracht: School: Inhoud/ vakgebied:

Nadere informatie

Je kind kan winnen, los van het wedstrijdresultaat. Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen

Je kind kan winnen, los van het wedstrijdresultaat. Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen WORKSHOP Opvoedingsondersteuning van ouders in jeugdsportclubs Je kind kan winnen, los van het wedstrijdresultaat. Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen Deze workshop is het resultaat van het PWO-project

Nadere informatie

Een geslaagde activiteit

Een geslaagde activiteit Een geslaagde activiteit Toelichting: Een geslaagde activiteit Voor Quest 4 heb ik een handleiding gemaakt met daarbij de bijpassend schema. Om het voor de leerkrachten overzichtelijk te maken heb ik gebruik

Nadere informatie

GELIJKE ONDERWIJSKANSEN. OMGAAN MET DIVERSITEIT

GELIJKE ONDERWIJSKANSEN. OMGAAN MET DIVERSITEIT GELIJKE ONDERWIJSKANSEN. OMGAAN MET DIVERSITEIT Wat is diversiteit? Diversiteit betekent verscheidenheid. Mensen kunnen op heel veel vlakken van elkaar verschillen. Het is die veelheid die we in het begrip

Nadere informatie

Module 1 GOK 1 GOK. Visietekst geïntegreerd ondersteuningsaanbod GOK.

Module 1 GOK 1 GOK. Visietekst geïntegreerd ondersteuningsaanbod GOK. Module 1 GOK 1 GOK Visietekst geïntegreerd ondersteuningsaanbod GOK. Hoe wij op onze school willen werken aan gelijke kansen voor elk kind vinden we terug in ons schooleigen christelijk opvoedingsproject.

Nadere informatie

Ontwikkelingsgericht onderwijs

Ontwikkelingsgericht onderwijs Ontwikkelingsgericht onderwijs Leren op de John F. Kennedyschool De basisschool van onze zoon, de John F. Kennedyschool te Zutphen, is dit schooljaar begonnen met een nieuwe manier van werken. Ze zijn

Nadere informatie

Samen. stevige. ambities. werken aan. www.schoolaanzet.nl

Samen. stevige. ambities. werken aan. www.schoolaanzet.nl Samen werken aan stevige ambities www.schoolaanzet.nl School aan Zet biedt ons kennis en inspiratie > bestuurder primair onderwijs Maak kennis met School aan Zet School aan Zet is de verbinding tussen

Nadere informatie

Martijn Galjé Docent Pedagogische Tact voor het NIVOZ. Woensdag 19 maart 2014, Conferentie voor teams Berséba

Martijn Galjé Docent Pedagogische Tact voor het NIVOZ. Woensdag 19 maart 2014, Conferentie voor teams Berséba Martijn Galjé Docent Pedagogische Tact voor het NIVOZ Woensdag 19 maart 2014, Conferentie voor teams Berséba Pedagogische tact als antwoord Pedagogische tact in de dagelijkse praktijk Pedagogische Tact

Nadere informatie

Wat als een wortel niet meer helpt?! Of, hoe mensen écht motiveren! 15/04/2018. Inleiding Inzicht in motivatie Motivatie concreet Inzichten toepassen

Wat als een wortel niet meer helpt?! Of, hoe mensen écht motiveren! 15/04/2018. Inleiding Inzicht in motivatie Motivatie concreet Inzichten toepassen Wat als een wortel niet meer helpt?! Of, hoe mensen écht motiveren! Maarten Andriessen Inleiding Inzicht in motivatie Motivatie concreet Inzichten toepassen 1 MOTIVATIE? 4 Motivatie quotes Case (poll 1)

Nadere informatie

Competentiemanagement bij de federale overheid

Competentiemanagement bij de federale overheid Competentiemanagement bij de federale overheid Competentieprofielen Basis Leidinggevend A2 December 2009 LEIDINGGEVEND A2 1/ BASISPROFIEL Tabel informatie begrijpen taken Taken uitvoeren Leidinggevend

Nadere informatie

Op expeditie naar waarde(n)

Op expeditie naar waarde(n) Op expeditie naar waarde(n) 21e eeuwse educatie Effectief leiderschap Vakmanschap: de leraar doet ertoe! Verbinding met de gemeenschap Waardengedreven onderwijs Op expeditie naar waarde(n) De hele opvoeding

Nadere informatie

ONTWIKKELINGSSCHALEN ONDERWIJSLEERPRAKTIJK LAGER ONDERWIJS

ONTWIKKELINGSSCHALEN ONDERWIJSLEERPRAKTIJK LAGER ONDERWIJS ONTWIKKELINGSSCHALEN ONDERWIJSLEERPRAKTIJK LAGER ONDERWIJS VERSIE PROEFDOORLICHTING Deze instrumentenbundel omvat de ontwikkelingsschalen om het nastreven en bereiken van de onderwijsdoelen te onderzoeken

Nadere informatie

Ulrica WF van Panhuys Authentic Leadership www.uwfvanpanhuys.com

Ulrica WF van Panhuys Authentic Leadership www.uwfvanpanhuys.com Module 1 Profileren van de emotionele intelligentie: Team Effectiviteit (). De Team Effectiviteit wordt vastgesteld door het identificeren, vaststellen en beheersen van de emotionele intelligentie van

Nadere informatie

Zorg dat je kind wint, los van het resultaat! Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen

Zorg dat je kind wint, los van het resultaat! Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen Infosessie Opvoedingsondersteuning van ouders in jeugdsportclubs Zorg dat je kind wint, los van het resultaat! Deze infosessie is het resultaat van het PWO-project van de HUB Ouders en jeugdsport: geen

Nadere informatie

WILLEM VAN ORANJE Ons Identiteitsbewijs, bestaande uit onze beginselen en ons paspoort Definitieve tekst d.d. 4 maart 2016

WILLEM VAN ORANJE Ons Identiteitsbewijs, bestaande uit onze beginselen en ons paspoort Definitieve tekst d.d. 4 maart 2016 ---------------------------------------- WILLEM VAN ORANJE Ons Identiteitsbewijs, bestaande uit onze beginselen en ons paspoort Definitieve tekst d.d. 4 maart 2016 ----------------------------------------

Nadere informatie