mr dr H.D. van Romburgh Recente jurisprudentie aanbestedingsrecht

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "mr dr H.D. van Romburgh Recente jurisprudentie aanbestedingsrecht"

Transcriptie

1 mr dr H.D. van Romburgh Recente jurisprudentie aanbestedingsrecht

2 Recente Jurisprudentie Slechts een greep uit actuele ontwikkelingen. Vandaag komen aan de orde: Quasi-in house-opdrachten Samenwerking tussen publieke organisaties Gebiedsontwikkeling Toepassen van keurmerken

3 Quasi-in house-opdrachten Aanbesteden, tenzij. Het merendeel van zijn werkzaamheden worden verricht ten behoeve van licha(a)m(en) die hem beheersen (Teckal, r.o. 50, Commissie/Spanje C- 84/03, r.o. 39 en 40 en Correos C-220/06, r.o. 58) en Toezicht wordt uitgeoefend zoals op zijn eigen diensten. Het moet gaan om daadwerkelijke controle! (Coditel/Brutélé. Zo ook Rb. Leeuwarden 27 januari 2010, LJN BL0852, r.o. 4.9).

4 Nastreven doelstellingen van algemeen belang Ook bij quasi-in house-opdrachten is een belangrijke rol voor het nuttig effect van de richtlijn. Bij opdrachtverlening aan een derde waarin ook marktpartijen participeren hoe gering ook altijd sprake van aanbestedingsplicht (zie arresten Stadt Halle, Mödlin en ANAV).

5 Merendeel van werkzaamheden Van merendeel sprake als werkzaamheden worden verricht ten behoeve van instantie of instanties die hem beheersen (arresten Teckal, r.o. 50, Parking Brixen, r.o. 62, HvJ EG 13 november 2008, C- 324/07, Coditel/Brutélé, r.o. 26. Hoeft dus niet per se één instantie te zijn, maar ook groep van instanties met gezamenlijk belang. Merendeel moet gezien worden als marginaal voor anderen (HvJ EG 10 september 2009, Sea/ Ponte Nossa, C-573/07, r.o. 80).

6 Toezicht Wie auf Ihre eigene Dienststelle. Moet worden beoordeeld aan de hand van alle relevante wetsbepalingen en omstandigheden. Daaruit moet blijken dat de toezichthouder beslissingen kan beïnvloeden (Coditel/Brutélé, r.o. 28). Het moet daarbij gaan om doorslaggevende invloed (Coditel/Brutélé, r.o. 34). Geen toezicht zonder bevoegdheden. Een grootaandeelhouder voldoet doorgaans niet aan dit toezichtscriterium.

7 Samenwerking in het publieke domein In Coditel/Brutélé heeft HvJ EG herhaald dat een overheid zijn taken van algemeen belang met eigen middelen kan vervullen, maar dit ook in samenwerking met andere overheidsdiensten kan doen. Gemeenschapsrecht eist geen bijzondere rechtsvorm voor samenwerking blijkt uit arrest Commissie/Duitsland van 9 juni 2009.

8 Samenwerkingen tussen overheidsorganisaties Samenwerking tussen overheidsinstanties mag: zolang de samenwerking maar wordt beheerst door overwegingen en eisen die verband houden met nastreven van doelstellingen van algemeen belang, en mits gelijke behandeling wordt geëerbiedigd, zodat geen enkele ondernemer wordt bevoordeeld boven anderen (Commissie/Duitsland, r.o. 47).

9 Meer samenwerking Het lijkt er derhalve op dat samenwerking tussen diverse overheidsorganisaties mogelijk is, mits geen enkele marktpartij bevoordeeld wordt tegenover zijn concurrenten. Voorbeeld: Raad voor de Rijksvastgoed is een samenwerking tussen diverse (semi-) overheidsonderdelen met gemeenschappelijke publieke belangen. Maar nog veel meer samenwerkingsvormen denkbaar. Alleen denk steeds aan het nuttig effect.

10 Gebiedsontwikkeling Met de arresten Scala en Mortierepolder leek gebiedsontwikkeling sterk belemmerd. Werken van openbare infrastructurele aard (en de daaraan verbonden dienstverlening) moeten voortaan worden aanbesteed. Bij grondposities van aannemers aanbesteden echter niet altijd mogelijk. Dan is, mede op grond van Onteigeningswet, aanbesteden feitelijk niet mogelijk.

11 Jean Auroux/Roanne Het arrest Jean Auroux/Roanne oordeelde dat de totale waarde van een project moet worden meegeteld voor de beoordeling of de drempelwaarde wordt overschreden. Ook de opdracht aan een andere aanbestedende dienst die het feitelijke werk moet aanbesteden, is aanbestedingsplichtig. Zo ook arrest Müller (r.o. 53). Zo ook Vzr. Den Haag van , LJN BF 4332 (Raad Bouw/Noordwijk).

12 Het arrest Müller In het arrest Müller (C-451/08 van 25 maart 2010) wordt verder invulling gegeven aan het begrip overheidsopdracht voor werken. Bezwarende titel betekent dat de aanbestedende dienst die opdracht voor een werk heeft gegeven en tegenprestatie ontvangt. Deze prestatie kan bestaan in de uitvoering van werken waarover hij kan beschikken (r.o. 48). Begrip overheidsopdracht voor werken vereist niet dat de werken waarop de opdracht betrekking heeft - materieel of fysiek ten behoeve van de aanbestedende dienst worden uitgevoerd, wanneer deze werken in het rechtstreeks economisch belang van de dienst worden uitgevoerd (r.o. 58).

13 Eisen aan een opdracht Het enkele feit dat een overheidsdienst op basis van zijn regulerende bevoegdheden bouwplannen onderzoekt of een bestuurlijk besluit neemt, maakt dat nog niet dat het door de aanbestedende vastgestelde eisen zijn als bedoeld in artikel 1, onder h, ten tweede, Bao. Ook het verkopen door de ene overheidsdienst van grond, terwijl een andere dienst voornemens is een opdracht voor werken op te dragen, maakt de verkoop nog niet aanbestedingsplichtig.

14 Technische specificaties Van oudsher grootste boosdoener bij materiële discriminatie. Dundalk-arrest: geen marge voor verkapte handelsbelemmeringen of willekeurige discriminatie.

15 Technische specificaties II Het gebruik en toepassing geregeld in artikel 23 Bao. Uitgangspunten: bieden partijen gelijke toegang en leiden niet tot ongerechtvaardigde belemmeringen in de mededinging: non-discriminatie en proportionaliteit.

16 Milieucriteria Bij het opstellen van criteria steeds gekeken naar artikel 23 Bao. Steeds getoetst aan juridisch toetsingskader. In dit toetsingsproces ging het met name om: Proportioneel? Transparantie? Niet potentieel discriminatoir? In een voldoende mate te verifiëren?

17 Milieu- en sociale criteria Beentjescriteria of aanvullende criteria, noch karakter van selectiecriteria, noch van gunningscriteria. In het arrest van HvJ EG in zaak Département du Nord - Pas de Calais definitief bevestigd dat het gunningscriteria zijn (r.o ). HvJ EG zet deur voor toepassing van milieuen sociale criteria wijd open (Finse bussen en Wienstrom).

18 Milieu- en sociale criteria Open deur van HvJ EG in richtlijn 2004/18/EG weer ingeperkt. Milieu- en sociale criteria steeds direct gerelateerd aan opdracht. (overw. 1) Zo ook de toevoeging: de voor de aanbestedende dienst meest voordelige inschrijving.

19 Gebruik van normenkaders en keurmerken Bij Europese normen kaders kan dat door verwijzing, mits voldoende openbaar. Bij verwijzing naar keurmerken: de nodige terughoudendheid. Een rechtstreeks verwijzen naar een keurmerk, is immers mogelijk discriminatoir. Immers niet iedere aanbieder beschikt over alle relevante keurmerken met betrekking tot zijn product(en). Is ook veel te duur.

20 Keurmerken Verwijzen of eisen te voldoen aan keurmerk kan in het algemeenheid niet. Een uitzondering kan worden gemaakt voor wereldwijde keurmerken. Bijv. Energy Star. Voorkeur verdient het te verwijzen naar elementen uit een keurmerk en onder toevoeging als u beschikt over keurmerk X dan voldoet u in ieder geval. Verder aanvaarden aanbestedende diensten elk ander passend bewijsmiddel waarmee wordt aangetoond dat voldaan wordt aan de gevraagde eisen.

21 Sociale criteria Te stellen sociale (en milieu) criteria moeten in een directe verhouding staan tot de te vergeven opdracht. Bij sociale criteria is dat moeilijk aan te tonen. Daarom is het stellen van generieke sociale criteria in beginsel niet mogelijk. Wel potentieel geschikt als contractvoorwaarde.

22 Bijzondere uitvoeringsvoorwaarden Artikel 26 Bao: Aanbestedende dienst toegestaan aanvullende voorwaarden te verbinden aan uitvoering opdracht, mits dergelijke voorwaarden niet strijdig zijn met het Uitvoeringsverdrag. Dat betekent non-discriminatoir, transparant en objectief. Is dus een optie!

23 Duurzaamheid inkopen langs de meetlat Bullittekst 1 PIANOo-congres Nog een tekstregel Opsomming regel 3

24 Bijzondere uitvoeringsvoorwaarden en contractuele bepalingen Bijzondere uitvoeringsvoorwaarden zijn voorwaarden die specifiek zien op de wijze uitvoering van de overeenkomst. Het zijn voorwaarden die op de postcontractuele fase van de opdracht zien. Contractuele bepalingen zijn de voorwaarden die van toepassing zijn op de contractuele relatie tussen partijen gedurende de uitvoering van de opdracht. Deze worden alleen getoetst op het gelijkheidsbeginsel en het beginsel van contractvrijheid. Een onderscheid tussen beide loopt in elkaar over.

25 Douwe Egberts Provincie Groningen Beschikken over keurmerken EKO en Max Havelaar is knock out-criterium. DE heeft koffie van UTZ Certified. Provincie heeft evenwel zes uitgangspunten genoemd niet aan het daadwerkelijk voeren van het keurmerk getoetst. DE heeft uitdrukkelijk zelf gekozen voor ander initiatief geen minimum prijs, maar leefbaar loon/ leefbaar inkomen. Voor de voorzieningenrechter echter voldoende reden vordering DE af te wijzen.

26 Douwe Egberts Den Helder/Alkmaar In deze aanbesteding niet gekozen voor een specifiek keurmerk, maar wel van uitgangspunten Fair Trade Labeling Organizations (FLO). Dit wordt breed gedragen. Gemeenten vragen kostendekkende minimum prijs. DE verplicht zich tot leefbaar loon/ leefbaar inkomen. Naar oordeel DE tenminste even duurzaam en derhalve disproportioneel en voorts in strijd met gelijkheidsbeginsel en belemmerd vrij verkeer van goederen.

27 Overwegingen rechter Rechter merkt eisen niet aan als technische specificatie, maar als een bijzondere uitvoeringsvoorwaarde. Gaat er echter aan voorbij dat het hierbij feitelijk gaat om technische specificaties aan het product. Dat is een lastige discussie. Het is evenwel een sociaal criterium. Dat is niet als generiek gunningscriterium te benoemen. Immers niet altijd een direct verband met specifiek dié opdracht aan te tonen.

28 Overwegingen rechter Bijzondere uitvoeringsvoorwaarden zijn feitelijke eisen die zich afspelen in postcontractuele fase; ofwel zijn contractuele bepalingen. Zij zijn opgenomen in de overeenkomst. Bij de bepalingen in de overeenkomst wordt vrijwel uitsluitend getoetst aan beginselen van contractvrijheid en van gelijke behandeling. Of de keuze tussen eerlijke handelsvoorwaarden (Max Havelaar) en leefbaar loon/ leefbaar inkomen (Utz Certified) proportioneel is, doet alsdan niet terzake. Het gaat hier om het beginsel van contractsvrijheid.

29 Ik dank u!

CERTIFICATEN EN KEURMERKEN. PIANOo 1 december 2014

CERTIFICATEN EN KEURMERKEN. PIANOo 1 december 2014 CERTIFICATEN EN KEURMERKEN PIANOo 1 december 2014 MKB- vriendelijk 2 HET PROGRAMMA 12:00 12:30 Inloop 12:30 13:15 Welkom Certificaten en keurmerken: de juridische aspecten (Jacobien Muntz-Beekhuis, PIANOo)

Nadere informatie

PIANOo-congres 2009. WERK aan de CRISIS! Recente jurisprudentie. Slechts een greep uit actuele ontwikkelingen.

PIANOo-congres 2009. WERK aan de CRISIS! Recente jurisprudentie. Slechts een greep uit actuele ontwikkelingen. 2 Recente jurisprudentie PIANOo-congres 2009 WERK aan de CRISIS! mr dr H.D. van Romburgh Recente jurisprudentie aanbestedingsrecht Slechts een greep uit actuele ontwikkelingen. Vandaag specifieke aandacht

Nadere informatie

PIANOo-congres 2014 Recente jurisprudentie aanbestedingsrecht. Prof. mr H.D. van Romburgh 5 juni 2014

PIANOo-congres 2014 Recente jurisprudentie aanbestedingsrecht. Prof. mr H.D. van Romburgh 5 juni 2014 PIANOo-congres 2014 Recente jurisprudentie aanbestedingsrecht Prof. mr H.D. van Romburgh 5 juni 2014 1 Korte greep uit jurisprudentie Publiek-publieke samenwerking Strategische en manipulatieve inschrijvingen

Nadere informatie

Vormen van publiek-publieke samenwerking. N.V.v.A. 18 februari 2016 Prof. mr H.D. van Romburgh

Vormen van publiek-publieke samenwerking. N.V.v.A. 18 februari 2016 Prof. mr H.D. van Romburgh Vormen van publiek-publieke samenwerking N.V.v.A. 18 februari 2016 Prof. mr H.D. van Romburgh Inbesteden en aanbesteden Uitbesteden is het verstrekken van een overheidsopdracht aan een derde. Dat moet

Nadere informatie

PIANOo-congres 2012 Recente jurisprudentie aanbestedingsrecht. mr dr H.D. van Romburgh Den Haag 7 juni 2012

PIANOo-congres 2012 Recente jurisprudentie aanbestedingsrecht. mr dr H.D. van Romburgh Den Haag 7 juni 2012 PIANOo-congres 2012 Recente jurisprudentie aanbestedingsrecht mr dr H.D. van Romburgh Den Haag 7 juni 2012 1 Korte greep uit jurisprudentie Koffiezaak Noord-Holland Alleenrechten Wezenlijke wijzigingen

Nadere informatie

PIANOo-congres mr dr H.D. van Romburgh Recente jurisprudentie aanbestedingsrecht

PIANOo-congres mr dr H.D. van Romburgh Recente jurisprudentie aanbestedingsrecht PIANOo-congres 2008 mr dr H.D. van Romburgh Recente jurisprudentie aanbestedingsrecht 2 Recente jurisprudentie Slechts een greep uit de actuele ontwikkelingen Vandaag bijzondere aandacht voor aanbestedingsplicht

Nadere informatie

Coöperaties en aanbestedingsrecht; de quasi-inhouse uitzondering

Coöperaties en aanbestedingsrecht; de quasi-inhouse uitzondering Coöperaties en aanbestedingsrecht; de quasi-inhouse uitzondering Annemieke van der Beek Kennedy Van der Laan TiasNimbas - VNG Symposium 15 januari 2014 Aanbestedingsrecht; algemeen Bronnen: Europees Verdrag;

Nadere informatie

Inbesteding of aanbesteding?

Inbesteding of aanbesteding? APRIL 2006 Inbesteding of aanbesteding? Opdrachten die door een aanbestedende dienst worden gegund aan een overheidsgedomineerde onderneming (met eigen rechtspersoonlijkheid) vallen in beginsel onder de

Nadere informatie

Subsidie of overheidsopdracht?

Subsidie of overheidsopdracht? C o m m e r c I ë l e & J u ri d I sc h e a a n b e s t e d I n g s s p e c I a l I s t e n Subsidie of overheidsopdracht? Inkoopbureau Noord- en Midden Limburg Mr. J (Jochem) Berns PIANOo-lunch, 16 juni

Nadere informatie

BIJLAGE 17. Memorandum inkoopprocedures. Per email: h.uneken@regiogenv.nl Hans Uneken Regio Gooi & Vechtstreek

BIJLAGE 17. Memorandum inkoopprocedures. Per email: h.uneken@regiogenv.nl Hans Uneken Regio Gooi & Vechtstreek BIJLAGE 17 W.M. Ritsema van Eck advocaat Rapenburg 83 2311 GK Leiden T 088 040 2124 F 088 040 2186 M 06 53 294 185 E w.ritsemavaneck@legaltree.nl W www.legaltree.nl Memorandum inkoopprocedures Per email:

Nadere informatie

De wezenlijke wijziging nader beschouwd. mr dr H.D. van Romburgh 22 november 2012

De wezenlijke wijziging nader beschouwd. mr dr H.D. van Romburgh 22 november 2012 De wezenlijke wijziging nader beschouwd mr dr H.D. van Romburgh 22 november 2012 1 Twee soorten van wezenlijke wijzigingen. De wezenlijke wijziging ná gunning en de wezenlijke wijziging vóór inschrijving

Nadere informatie

Bijgaand het 2e kwartaalbericht over 2012 met een selectie van mogelijk voor u interessante actuele informatie over bouw- en aanbestedingsrecht:

Bijgaand het 2e kwartaalbericht over 2012 met een selectie van mogelijk voor u interessante actuele informatie over bouw- en aanbestedingsrecht: Geachte dame, heer, Bijgaand het 2e kwartaalbericht over 2012 met een selectie van mogelijk voor u interessante actuele informatie over bouw- en aanbestedingsrecht: Aanbestedingsrecht: materiaal voor defensie

Nadere informatie

Mogelijkheden voor duurzaamheid in Europese aanbestedingen

Mogelijkheden voor duurzaamheid in Europese aanbestedingen Mogelijkheden voor duurzaamheid in Europese aanbestedingen Ditmar Waterman Werkzaam bij PIANOo Professioneel en Innovatief Aanbesteden, Netwerk voor Overheidsopdrachtgevers 2 Opzet Achtergrond Kansen voor

Nadere informatie

Een half jaar Aanbestedingswet: eerste ervaringen of aanvaringen?

Een half jaar Aanbestedingswet: eerste ervaringen of aanvaringen? Een half jaar Aanbestedingswet: eerste ervaringen of aanvaringen? (vertrouwelijk) Martine Vidal advocaat Aanbestedingsrecht 28 oktober 2013 Wie heeft al gewerkt met de Aanbestedingswet? Welke ervaringen

Nadere informatie

trekken Betrekken van arbeidsgehandicapten en werklozen bij overheidsopdrachten

trekken Betrekken van arbeidsgehandicapten en werklozen bij overheidsopdrachten 3. Visie PIANOo-vakgroep aanbestedingsrecht met betrekking tot Betrekken van arbeidsgehandicapten en werklozen bij overheidsopdrachten Dit document biedt een overzicht van de mogelijke vormen voor de inzet

Nadere informatie

iiiiiiiiiiffiw Achtergrond: geschreven en ongeschreven uitzonderingen op de aanbestedingsplicht ANNOTATIE ti u$ s S i s is 1 %# %M\ &

iiiiiiiiiiffiw Achtergrond: geschreven en ongeschreven uitzonderingen op de aanbestedingsplicht ANNOTATIE ti u$ s S i s is 1 %# %M\ & ti u$ s S i s is 1 %# %M\ & iiiiiiiiiiffiw Achtergrond: geschreven en ongeschreven uitzonderingen op de aanbestedingsplicht Zoals bekend zijn er naast de in de Richtlijn gecodificeerde uitzonderingen op

Nadere informatie

ZIJN ZORGINSTELLINGEN AANBESTEDINGSPLICHTIG?

ZIJN ZORGINSTELLINGEN AANBESTEDINGSPLICHTIG? ZIJN ZORGINSTELLINGEN AANBESTEDINGSPLICHTIG? Door mr. A.A. (Ali) Rassa Over de vraag of zorginstellingen aanbestedingsplichtig zijn heeft lange tijd onduidelijkheid bestaan. Gelet op de huidige stand van

Nadere informatie

Enkele observaties over burgerparticipatie en het aanbestedingsrecht

Enkele observaties over burgerparticipatie en het aanbestedingsrecht Enkele observaties over burgerparticipatie en het aanbestedingsrecht NVvA 21 juni 2018 Prof. mr. E.R. Manunza Recht, Economie, Bestuur en Organisatie Verschillende rechtsinstrumenten voor burgerparticipatie

Nadere informatie

Aanbesteding en inkoop van zorg

Aanbesteding en inkoop van zorg Aanbesteding en inkoop van zorg Richard-Jan Roks 8 september 2015 Inhoudsopgave Wat is aanbestedingsrecht en bronnen Private aanbesteding versus overheidsaanbesteding Aanbesteding en zorgverzekeraars Gezamenlijke

Nadere informatie

Gepubliceerd in Tender Nieuwsbrief 5, augustus 2008

Gepubliceerd in Tender Nieuwsbrief 5, augustus 2008 Gepubliceerd in Tender Nieuwsbrief 5, augustus 2008 Geheime wegingsfactoren als middel tegen onredelijk hoge prijzen Maak van de beste inschrijver geen spekkoper Bij sommige aanbestedingen is er een gedoodverfde

Nadere informatie

Overheidsopdrachten, concessies, vergunningen en subsidies: het onderscheid vervaagt

Overheidsopdrachten, concessies, vergunningen en subsidies: het onderscheid vervaagt Overheidsopdrachten, concessies, vergunningen en subsidies: het onderscheid vervaagt Najaarsvergadering NVvA 24 november 2016 Prof. mr. Pieter Kuypers Hoogleraar Europees en nationaal aanbestedingsrecht,

Nadere informatie

Reflexwerking in de aanbestedingsfase

Reflexwerking in de aanbestedingsfase WEZENLIJKE WIJZIGING Reflexwerking in de aanbestedingsfase 21 november 2018 Daan Versteeg versteeg@rozemond.nl nl.linkedin.com/in/daan-versteeg-9381b43 Ontwikkeling in jurisprudentie Lang uiteenlopende

Nadere informatie

FORUMDISCUSSIE - NVBU. Publiek en Privaat Aanbesteden. Twee werelden? FORUMDISCUSSIE - NVBU 21 januari 2014

FORUMDISCUSSIE - NVBU. Publiek en Privaat Aanbesteden. Twee werelden? FORUMDISCUSSIE - NVBU 21 januari 2014 FORUMDISCUSSIE - NVBU Publiek en Privaat Aanbesteden Twee werelden? 1 FORUMDISCUSSIE - NVBU 21 januari 2014 FORUMDISCUSSIE - NVBU Publiek en Privaat aanbesteden Twee werelden? Contractsvrijheid Uitgangspunt

Nadere informatie

De inkoop van Bijlage II B diensten onder de Aanbestedingswet 2012

De inkoop van Bijlage II B diensten onder de Aanbestedingswet 2012 De inkoop van Bijlage II B diensten onder de Aanbestedingswet 2012 mr. J.C. (Kees) van de Water, KW Legal, maart 2013 De praktijk van vóór 1 april 2013 laat zien, dat het in voorkomende gevallen voor een

Nadere informatie

Sociaal opdrachtgeverschap

Sociaal opdrachtgeverschap Sociaal opdrachtgeverschap Kiezen voor een duurzame en rechtvaardige samenleving 13 juni 2019 Prof.dr. Elisabetta Manunza Buying for Social Impact: from idea to reality Executive onderwijs* Recht, Economie,

Nadere informatie

(Dis)proportioneel?!

(Dis)proportioneel?! (Dis)proportioneel?! Aanleiding Onlangs werd ik betrokken bij een Europese aanbesteding waarbij de aanbestedende dienst extreem hoge financiële selectie-eisen leek te willen gaan stellen. Bij een verwachte

Nadere informatie

Advies 210. De uiterste termijn voor het indienen van de inschrijving is :00.

Advies 210. De uiterste termijn voor het indienen van de inschrijving is :00. Advies 210 1. Feiten 1.1. Beklaagde heeft een meervoudig onderhandse aanbesteding gehouden. Op deze aanbestedingsprocedure is het ARW 2005 van toepassing verklaard. 1.2. Klager heeft op 16 januari 2015

Nadere informatie

Opinie inzake HvJ EG 21 februari 2008, zaak C-412/04 (Commissie-Italië)

Opinie inzake HvJ EG 21 februari 2008, zaak C-412/04 (Commissie-Italië) Opinie inzake HvJ EG 21 februari 2008, zaak C-412/04 (Commissie-Italië) De artikelen 43 EG en 49 EG leggen overigens geen algemene verplichting tot gelijke behandeling op, maar een verbod van discriminatie

Nadere informatie

ECLI:NL:RBALK:2010:BL7898

ECLI:NL:RBALK:2010:BL7898 ECLI:NL:RBALK:2010:BL7898 Instantie Rechtbank Alkmaar Datum uitspraak 18-03-2010 Datum publicatie 18-03-2010 Zaaknummer 117231 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Civiel recht Kort geding

Nadere informatie

Gebiedsontwikkeling en aanbesteding

Gebiedsontwikkeling en aanbesteding Gebiedsontwikkeling en aanbesteding 5 oktober 2017 Arjan van de Watering Job Velthuizen De hoofdactiviteiten - Planontwikkeling - Tekenen en rekenen - Grondexploitatie - Bouw- en woonrijp maken, aanleg

Nadere informatie

Vernieuwend opdrachtgeverschap

Vernieuwend opdrachtgeverschap Vernieuwend opdrachtgeverschap Parallelsessie 3 Veranderende EU-regelgeving 12 april 2012 Arjan ter Mors Edwin Schotanus Concreet EU- hoofdkaders voor opdrachtgeverschap I. (Europees) mededingingsrecht

Nadere informatie

Bijlage 1: Europese en nationale regelgeving inzake de gunning van openbaar stads- en streekvervoer.

Bijlage 1: Europese en nationale regelgeving inzake de gunning van openbaar stads- en streekvervoer. Bijlage 1: Europese en nationale regelgeving inzake de gunning van openbaar stads- en streekvervoer. In deze bijlage wordt getracht antwoord te geven op de vraag wat de Europeesrechtelijke mogelijkheden

Nadere informatie

De nieuwe Aanbestedingswet is er!

De nieuwe Aanbestedingswet is er! Alumnidag Rechtsgeleerdheid, 25 januari 2013 De nieuwe Aanbestedingswet is er! Prof.mr. Chris Jansen Plan van behandeling aanbesteden begripsverkenning aanbestedingsrecht vragen, beginselen en andere bronnen

Nadere informatie

TOETSINGSKADER BUDGETOVEREENKOMSTEN GEMEENTE DOETINCHEM JUNI 2014

TOETSINGSKADER BUDGETOVEREENKOMSTEN GEMEENTE DOETINCHEM JUNI 2014 TOETSINGSKADER BUDGETOVEREENKOMSTEN GEMEENTE DOETINCHEM JUNI 2014 Inleiding Jaarlijks wordt er aan diverse instanties subsidie verstrekt voor haar activiteiten. De activiteiten bewegen zich van buurtfeestjes

Nadere informatie

Offerteaanvraag Doelgroepenvervoer 2012 ten behoeve van gemeente Heerenveen. Nota van inlichtingen 5 van 17 april 2012

Offerteaanvraag Doelgroepenvervoer 2012 ten behoeve van gemeente Heerenveen. Nota van inlichtingen 5 van 17 april 2012 Offerteaanvraag Doelgroepenvervoer 2012 ten behoeve van gemeente Heerenveen Nota van inlichtingen 5 van 17 april 2012 Vraag 1: U schrijft dat ter voorkoming van manipulatief inschrijven de berekeningsmethodiek

Nadere informatie

«JAAN» Commissie van Aanbestedingsexperts. Commissie van Aanbestedingsexperts

«JAAN» Commissie van Aanbestedingsexperts. Commissie van Aanbestedingsexperts 24 februari 2017, Advies 401 (mr. Janssen, mr. Jansen, mr. Chen) Noot mr. M.M. Fimerius en mr. M. Turk Proportionaliteit geschiktheidseisen. Proportionaliteit selectiecriteria. Referentie-eisen. Stapeling

Nadere informatie

Datum Uw kenmerk Ons kenmerk Bijlage(n)

Datum Uw kenmerk Ons kenmerk Bijlage(n) Aan De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Datum Uw kenmerk Ons kenmerk Bijlage(n) 24 januari 2008 EP/MW / 8005245 Onderwerp Nadere informatie over aanbesteden

Nadere informatie

Fair Trade in Openbare Aanbestedingen

Fair Trade in Openbare Aanbestedingen Fair Trade in Openbare Aanbestedingen Workshop Duurzame voeding en catering, 22/11/2011 Inhoud workshop 1. Waarom een workshop van Max Havelaar? 2. Wat is Fair Trade en hoe herken je het? 3. Verschil met

Nadere informatie

Leverancier failliet, wat nu?

Leverancier failliet, wat nu? Leverancier failliet, wat nu? door mr. G.L. van t Hoff 4 juni 2009 Faillissement Faillietverklaring schuldenaar is opgehouden te betalen bij rechterlijk vonnis - op eigen aangifte - op verzoek van één/meerdere

Nadere informatie

Opinie inzake Voorzieningenrechter Rechtbank Utrecht 17 augustus 2007, LJN: BB1867 (Sint Antonius Ziekenhuis)

Opinie inzake Voorzieningenrechter Rechtbank Utrecht 17 augustus 2007, LJN: BB1867 (Sint Antonius Ziekenhuis) Opinie inzake Voorzieningenrechter Rechtbank Utrecht 17 augustus 2007, LJN: BB1867 (Sint Antonius Ziekenhuis) mr. J.C. (Kees) van de Water, KW Legal, juli 2008 Aan de orde in onderhavige zaak is (mede)

Nadere informatie

11 Een binnenstedelijke herontwikkeling

11 Een binnenstedelijke herontwikkeling 11 Een binnenstedelijke herontwikkeling Van: Aan: Vorm: J.M. Hebly M. van Pelt Casus OPDRACHT Woningcorporatie Woonzorg heeft besloten in een van de Randstedelijke prachtwijken een appartementencomplex

Nadere informatie

Redelijke geschiktheidseisen? Think and explain!

Redelijke geschiktheidseisen? Think and explain! Redelijke geschiktheidseisen? Think and explain! door Gert van t Hoff 5 juni 2008 Think and explain! Getrapte beoordeling uitsluitingsgronden van toepassing? aanbieder geschikt? shortlisten? aanbieding

Nadere informatie

Advies De geraamde waarde van de opdracht bedraagt volgens klager

Advies De geraamde waarde van de opdracht bedraagt volgens klager Advies 89 1. Feiten 1.1 De gemeente X. heeft op 2 maart 2014 een aanvraag met referentienummer [nummer] aangekondigd via een marktplaats welke beheerd wordt door beklaagde. De opdracht bestond uit het

Nadere informatie

Workshop aanbestedingsrecht

Workshop aanbestedingsrecht Workshop aanbestedingsrecht Over social return en het herstellen van gebreken 26 maart 2015 Willemijn Ritsema van Eck & Marianne Sprik Advocaten aanbestedingsrecht Inhoud Deel 1: Social Return Wat is Social

Nadere informatie

Toelaatbaarheid onevenwichtige contractvoorwaarden vanuit juridisch perspectief

Toelaatbaarheid onevenwichtige contractvoorwaarden vanuit juridisch perspectief Symposium Onevenwichtige contractvoorwaarden of niet? Toelaatbaarheid onevenwichtige contractvoorwaarden vanuit juridisch perspectief Chris Jansen Zoetermeer, 16 maart 2010 Onevenwichtig let op het verschil

Nadere informatie

Inleiding en algemeen

Inleiding en algemeen I Inleiding en algemeen 1 Inleiding en omschrijving aanbestedingsrecht Aanbestedingsrecht Het aanbestedingsrecht is enerzijds een onderdeel van het economisch ordeningsrecht, wat op zijn beurt valt onder

Nadere informatie

EMVI, de nieuwe aanbestedingswet en duurzaamheid

EMVI, de nieuwe aanbestedingswet en duurzaamheid EMVI, de nieuwe aanbestedingswet en duurzaamheid Marjo Meeuwsen-Dek www.justionadvocaten.nl Middelburg Rotterdam 1. Europese richtlijnen Richtlijnen 2004/17 en 2004/18 (en 2007/66) Aanbestedende dienst

Nadere informatie

Verrekenprijzen als gunningscriterium (?)

Verrekenprijzen als gunningscriterium (?) Aanbestedingsrecht ARTIKELEN Tony van Wijk 1 De Hoge Raad heeft op 26 juni 2009 overwogen dat verrekenprijzen als (sub)gunningscriterium onder de Standaard 2005 bestaanbaar zijn. Opmerkelijk, nu in het

Nadere informatie

Eventuele voettekst 1

Eventuele voettekst 1 Eventuele voettekst 1 gezien vanuit de aanbestedende dienst Charles Petit Christianne Prasing-Remmé NVvA 141120a CP+CP 141119e Charles.Petit@rws.nl Christianne.Prasing@rws.nl De menselijke maat... Reacties

Nadere informatie

gunningscriteria, Bijzondere uitvoeringsvoorwaarden, Technische specificaties

gunningscriteria, Bijzondere uitvoeringsvoorwaarden, Technische specificaties Pagina 1 van 7 JAAN 2016/102 Commissie van Aanbestedingsexperts, 29-06-2015, Toelaatbaarheid geschiktheidseisen, Proportionaliteit, Transparantie gunningscriteria, Bijzondere uitvoeringsvoorwaarden, Technische

Nadere informatie

Academie voor de Rechtspraktijk 1

Academie voor de Rechtspraktijk 1 MR. DRS. TON BERBEN ADVOCAAT AANBESTEDINGSRECHT AKD ONDERWERP ONGEOORLOOFDE KENNISVOORSPRONG IN HET AANBESTEDINGSRECHT: TWEE UITSPRAKEN Academie voor de Rechtspraktijk 1 AGENDA BESPREKING TWEE UITSPRAKEN

Nadere informatie

De Herziene Aanbestedingswet biedt inkopers en ondernemers kansen? Geke & Gert

De Herziene Aanbestedingswet biedt inkopers en ondernemers kansen? Geke & Gert De Herziene Aanbestedingswet biedt inkopers en ondernemers kansen? Geke & Gert Lectoraat Inkoopmanagement Inkoop Inkoop overheidsopdrachten worden opengesteld voor mededinging overheidsopdrachten hebben

Nadere informatie

Inleiding aanbestedingsrecht

Inleiding aanbestedingsrecht Inleiding aanbestedingsrecht Ditmar Waterman PIANOo PIANOo Professioneel en Innovatief Aanbesteden, Netwerk voor Overheidsopdrachtgevers Aan deze tekst kunnen geen rechten worden ontleend. 2 Opzet 1. Oorsprong

Nadere informatie

Aanbestedingswet 2012

Aanbestedingswet 2012 Aanbestedingswet 2012 Het grote Aanbestedingswetcongres donderdag 14 maart 2013 Prof. mr. G.W.A. van de Meent Loyens & Loeff Amsterdam Programma Doel presentatie Aanstippen enkele in het oog springende

Nadere informatie

EMVI Handreiking mr. T.H. Chen

EMVI Handreiking mr. T.H. Chen EMVI Handreiking mr. T.H. Chen Even voorstellen 2 Hoe verdelen we de taart? 3 4 De EMVI-Handreiking Geschreven in opdracht van PIANOo Gebaseerd op ervaring met vele aanbestedingen voor werken, diensten

Nadere informatie

Regionale Bijeenkomst Selectie- en Gunningscriteria. De begrippen selectie- en gunningscriteria. Leusden, 13 november 2007

Regionale Bijeenkomst Selectie- en Gunningscriteria. De begrippen selectie- en gunningscriteria. Leusden, 13 november 2007 Regionale Bijeenkomst Selectie- en Gunningscriteria De begrippen selectie- en gunningscriteria Leusden, 13 november 2007 Anke Stellingwerff Beintema 1 Korte weergave juridisch kader Selectie- en gunningscriteria

Nadere informatie

Fair Trade in Openbare Aanbestedingen. Workshop Duurzame voeding en catering, 22/11/2011

Fair Trade in Openbare Aanbestedingen. Workshop Duurzame voeding en catering, 22/11/2011 Fair Trade in Openbare Aanbestedingen Workshop Duurzame voeding en catering, 22/11/2011 Inhoud workshop 1. Waarom een workshop van Max Havelaar? 2. Wat is Fair Trade en hoe herken je het? 3. Verschil met

Nadere informatie

Fair Trade in Openbare Aanbestedingen

Fair Trade in Openbare Aanbestedingen Fair Trade in Openbare Aanbestedingen Infosessie Duurzame voeding en catering, 26/01/2012 Inhoud workshop 1. Waarom een workshop van Max Havelaar? 2. Wat is Fair Trade en hoe herken je het? 3. Verschil

Nadere informatie

Social Return: juridisch fundament Presentatie voor Arbeidsparticipatie in afval 17 juni 2015, Utrecht Mr. Monique Pellinkhof

Social Return: juridisch fundament Presentatie voor Arbeidsparticipatie in afval 17 juni 2015, Utrecht Mr. Monique Pellinkhof Social Return: juridisch fundament Presentatie voor Arbeidsparticipatie in afval 17 juni 2015, Utrecht Mr. Monique Pellinkhof Agenda 1 2 3 4 5 6 Social Return landelijk Social Return Europees kader Social

Nadere informatie

Aanbestedingswet en Gids Proportionaliteit

Aanbestedingswet en Gids Proportionaliteit Aanbestedingswet en Gids Prof. Mr J.M. Hebly Waardenburg, 12 april 2013 1 VOORGESCHIEDENIS Eigen nationaal wettelijk kader ontbreekt Europees kader (2004) Nationaal kader (2005) Rapport Parlementaire Enquête

Nadere informatie

Sociale en milieucriteria bij aanbestedingen

Sociale en milieucriteria bij aanbestedingen Sociale en milieucriteria bij aanbestedingen Bevorderen duurzame ontwikkeling via aanbesteding Najaarsvergadering Nederlandse Vereniging voor Aanbestedingsrecht Utrecht, 22 november 2012 Anne Fischer-Braams

Nadere informatie

Advies In par lid 7 van het bestek, gewijzigd in de Nota van Inlichtingen van 21 november 2013, is bepaald:

Advies In par lid 7 van het bestek, gewijzigd in de Nota van Inlichtingen van 21 november 2013, is bepaald: Advies 63 1. Feiten 1.1 Beklaagde heeft een meervoudig onderhandse aanbesteding gehouden ten behoeve van een opdracht voor het reinigen van wegen, straten en pleinen. In par. 0.04 lid 9 van het bestek

Nadere informatie

Advies In de Selectieleidraad van 10 oktober 2014 is op pagina 14 en volgende bepaald:

Advies In de Selectieleidraad van 10 oktober 2014 is op pagina 14 en volgende bepaald: Advies 184 1. Feiten 1.1. Beklaagde houdt een Europese niet-openbare aanbestedingsprocedure voor de selectie van de architect en constructeur voor een ten behoeve van de beklaagde te realiseren aanbouw

Nadere informatie

Coöperaties en aanbestedingsrecht; de quasi-inhouse uitzondering en de verlening van een alleenrecht

Coöperaties en aanbestedingsrecht; de quasi-inhouse uitzondering en de verlening van een alleenrecht Coöperaties en aanbestedingsrecht; de quasi-inhouse uitzondering en de verlening van een alleenrecht Mr. J.C.M. van der Beek, partner Kennedy Van der Laan 1 Inleiding Aanbesteden kan omschreven worden

Nadere informatie

Workshop Aanbestedingsrecht

Workshop Aanbestedingsrecht Workshop Aanbestedingsrecht Matanja Pinto 5 maart 2015 Inleiding 1. Kern 2. Wettelijk kader 3. Aanbestedingsplicht 4. Relevante uitzonderingen 5. Procedures 6. Criteria 7. Rechtsbescherming 8. Cases Kern

Nadere informatie

Aanbesteding en schaarse rechten

Aanbesteding en schaarse rechten Aanbesteding en schaarse rechten Een inleiding Een inleiding Europese aanbestedingsrecht Economisering bestuursrecht Katalysator Aanbestedingsrecht in ruime zin? Juridisch kader VWEU Unierechtelijke beginselen

Nadere informatie

Inleiding en algemeen

Inleiding en algemeen I Inleiding en algemeen 1 Inleiding en omschrijving aanbestedingsrecht Aanbestedingsrecht Het aanbestedingsrecht is enerzijds een onderdeel van het economisch ordeningsrecht, wat op zijn beurt valt onder

Nadere informatie

Aanbestedingen zo zit dat!

Aanbestedingen zo zit dat! D A T U M 17-2-2009 P A G I N A 0 White paper Serie Acquisitie in Re-integratie deel 3 Aanbestedingen zo zit dat! Versie december 2008 D A T U M 17-2-2009 P A G I N A 1 Wat kunt u er wel en niet van verwachten?

Nadere informatie

Datum 25 april 2014 betreffende juridische mogelijkheden om overeenkomsten te beëindigen of niet aan te gaan in geval van uitsluiting.

Datum 25 april 2014 betreffende juridische mogelijkheden om overeenkomsten te beëindigen of niet aan te gaan in geval van uitsluiting. > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Commissie Bedrijfsjuridisch Advies 25 april 2014 Betreft betreffende juridische mogelijkheden om overeenkomsten te beëindigen of niet aan te gaan in geval van

Nadere informatie

Toelichting subsidies, (subsidie)overeenkomsten en overheidsopdrachten

Toelichting subsidies, (subsidie)overeenkomsten en overheidsopdrachten december 2011 Toelichting subsidies, (subsidie)overeenkomsten en overheidsopdrachten Decentralisatie extramurale begeleiding TransitieBureau Begeleiding in de Wmo Het doel van deze toelichting is om gemeenten

Nadere informatie

De laatste ontwikkelingen in het aanbestedingsrecht 17 november 2015 Landelijke bijeenkomst collectief vervoer CROW-KpVV

De laatste ontwikkelingen in het aanbestedingsrecht 17 november 2015 Landelijke bijeenkomst collectief vervoer CROW-KpVV De laatste ontwikkelingen in het aanbestedingsrecht 17 november 2015 Landelijke bijeenkomst collectief vervoer CROW-KpVV Joost van de Wetering Inhoud 1. Voorstellen 2. Clusteren, geïntegreerd doelgroepenvervoer

Nadere informatie

Stuurgroep samenvoeging laboratoria Groot Salland en Regge en Dinkel Van:

Stuurgroep samenvoeging laboratoria Groot Salland en Regge en Dinkel Van: Aan: Stuurgroep samenvoeging laboratoria Groot Salland en Regge en Dinkel Van: Prof. mr. E. R. Manunza (Europa Instituut, Universiteit Utrecht) m.m.v. mr. F.H.K. Theissen (KokxDeVoogd) Datum: 05-06-2013

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 12/03/2015

Datum van inontvangstneming : 12/03/2015 Datum van inontvangstneming : 12/03/2015 Samenvatting C-51/15-1 Zaak C-51/15 Samenvatting van het verzoek om een prejudiciële beslissing overeenkomstig artikel 98, lid 1, van het Reglement voor de procesvoering

Nadere informatie

Grond voor windenergie: eigendomsrecht, aanbesteding en staatssteun

Grond voor windenergie: eigendomsrecht, aanbesteding en staatssteun Grond voor windenergie: eigendomsrecht, Presentatie Winddag d.d. 15 juni 2016 mr. D.C. Orobio de Castro mr. A.A. al Khatib Casus: publieke en private grond Een windpark dient gerealiseerd te worden. Het

Nadere informatie

Duurzame overheidsopdracht-fiche: basis

Duurzame overheidsopdracht-fiche: basis Duurzame overheidsopdracht-fiche: basis 1) Onderwerp 1) Voedsel en dranken uit de organische voedingsproducten en geproduceerd op een milieuvriendelijke wijze EN / OF 2) Voedsel en dranken die een eerlijke

Nadere informatie

Aanbesteden en contracteren in de zorg. Boels Zanders Advocaten Praktijkgroep Zorg. 6 oktober 2015

Aanbesteden en contracteren in de zorg. Boels Zanders Advocaten Praktijkgroep Zorg. 6 oktober 2015 Aanbesteden en contracteren in de zorg Boels Zanders Advocaten Praktijkgroep Zorg 6 oktober 2015 Doel van vandaag Bewustwording Juridisch speelveld Snijvlak: sluiten overeenkomst aanbesteding als middel

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJK VASTGOED WAT IS DAT?

MAATSCHAPPELIJK VASTGOED WAT IS DAT? MAATSCHAPPELIJK VASTGOED WAT IS DAT? WIE BEN IK? DETERINK ADVOCATEN EN NOTARISSEN Peter Halferkamps Advocaat 040-26 26 648 peter.halferkamps@deterink.com VROEGER HAD JE ALLEEN VASTGOED.. DEFINITIE? Maatschappelijk

Nadere informatie

Huidige situatie Aanbestedingswet

Huidige situatie Aanbestedingswet Huidige situatie Aanbestedingswet Belangrijkste verschillen Zoetermeer 8 november 2012 Gert-Wim van de Meent Loyens & Loeff Amsterdam 1 Huidig juridisch kader EU-richtlijnen: - Richtlijn Overheden (Richtlijn

Nadere informatie

Trending topics aanbestedingsrecht

Trending topics aanbestedingsrecht Trending topics aanbestedingsrecht Regelgeving en jurisprudentie in beweging Workshop door Christa Visser Trending topics aanbestedingsrecht Regelgeving en jurisprudentie in beweging: 1. motivering van

Nadere informatie

Interne memo. Aan : Jan ten Hoor Van : Simon Tichelaar Betreft : Aanbesteding Haderaplein Datum : 22 november Inleiding

Interne memo. Aan : Jan ten Hoor Van : Simon Tichelaar Betreft : Aanbesteding Haderaplein Datum : 22 november Inleiding 1 Interne memo Aan : Jan ten Hoor Van : Simon Tichelaar Betreft : Aanbesteding Haderaplein Datum : 22 november 2012 Inleiding In november 2011 adviseerden wij (Trip Advocaten & Notarissen) over de aanbestedingsrechtelijke

Nadere informatie

INKOOP- en AANBESTEDINGSBELEID Metropoolregio Rotterdam Den Haag

INKOOP- en AANBESTEDINGSBELEID Metropoolregio Rotterdam Den Haag INKOOP- en AANBESTEDINGSBELEID Metropoolregio Rotterdam Den Haag Overwegingen bij het beleid: 1) Het inkoop- en aanbestedingsbeleid van de MRDH moet voldoen aan de huidige wet en regelgeving zoals die

Nadere informatie

De waterschappen als publieke opdrachtgever

De waterschappen als publieke opdrachtgever De waterschappen als publieke opdrachtgever (periode 2014-2016) Voor iedereen die met de waterschappen te maken krijgt als opdrachtgever voor de realisatie van, of het beheer en onderhoud aan, (waterschaps)werken,

Nadere informatie

KENNISBIJEENKOMST SROI Lieke Knoups. 9 oktober 2014

KENNISBIJEENKOMST SROI Lieke Knoups. 9 oktober 2014 KENNISBIJEENKOMST SROI Lieke Knoups 9 oktober 2014 Severijn Hulshof Niche kantoor Civiel bouwrecht & aanbestedingsrecht Per 1 januari 2014 -> 1 vestiging Den Haag www.severijnhulshof.nl 2 Specialismen

Nadere informatie

De nieuwe Europese Algemene (Aanbestedings-) Richtlijn 2004/18/EG

De nieuwe Europese Algemene (Aanbestedings-) Richtlijn 2004/18/EG De nieuwe Europese Algemene (Aanbestedings-) Richtlijn 2004/18/EG Op 30 april 2004 is Richtlijn 2004/18/EG van het Europese Parlement en de Raad van 31 maart 2004 betreffende de coördinatie van de procedures

Nadere informatie

Noot onder Vzr. Rb. Amsterdam 25 november 2010, B (Nestlé/Mars)

Noot onder Vzr. Rb. Amsterdam 25 november 2010, B (Nestlé/Mars) De art. 6:193a e.v. BW, art. 6:194 BW en art. 6:194a BW Paul Geerts, Rijksuniversiteit Groningen Noot onder Vzr. Rb. Amsterdam 25 november 2010, B9 9243 (Nestlé/Mars) 1. In Vzr. Rb. Amsterdam 25 november

Nadere informatie

<<JAAN>> Sdu Uitgevers Jurisprudentie Aanbestedingsrecht 2013, afl. 7

<<JAAN>> Sdu Uitgevers Jurisprudentie Aanbestedingsrecht 2013, afl. 7 JAAN 2013/165 Gerechtshof Amsterdam, 09-07-2013, 200.123.074/01 SKG en nr. 200.123.204/01 SKG Gebod voorzieningenrechter tot inschakelen extern deskundige voor beoordeling van kostendekkendheid van slechts

Nadere informatie

De belangrijkste verschillen

De belangrijkste verschillen De belangrijkste verschillen Nieuwe aanbestedingsregels: achtergrond (parlementaire geschiedenis) 6 juli 2010: wetsvoorstel Aanbestedingswet naar Tweede Kamer 28 maart 2011: Nota naar aanleiding van het

Nadere informatie

Juridische mogelijkheden en vragen in de inkoop in het sociale domein

Juridische mogelijkheden en vragen in de inkoop in het sociale domein Juridische mogelijkheden en vragen in de inkoop in het sociale domein Jantine Muller en Esther Schaake 17 september 2018 Wat is de ervaring? Gemeenten hebben vaak moeite met het exacte onderscheid en de

Nadere informatie

Prijsvorming en aanbestedingsrecht

Prijsvorming en aanbestedingsrecht Prijsvorming en aanbestedingsrecht Monika Chao-Duivis Directeur Instituut voor Bouwrecht Hoogleraar bouwrecht TU Delft March 17, 2008 1 March 17, 2008 2 1 Onderwerpen Gunningscriteria Wat zijn de overleg

Nadere informatie

ARW 2013 en Eigen Verklaring Seminar Aanbestedingswet 2012 27 november 2012. Richard-Jan Roks r.j.roks@kvdl.nl

ARW 2013 en Eigen Verklaring Seminar Aanbestedingswet 2012 27 november 2012. Richard-Jan Roks r.j.roks@kvdl.nl ARW 2013 en Eigen Verklaring Seminar Aanbestedingswet 2012 27 november 2012 Richard-Jan Roks r.j.roks@kvdl.nl Inleiding Historie ARW 2013 Systematiek en wettelijke inkadering Uniformiteit Model K Tussentijds

Nadere informatie

Hoe voorkom je een bezwaar bij een aanbesteding? Presentatie IGOV kenniscafé Aanbesteding en Contractvormen OVL Bureau OVL Lek Merwede Joris Dijkstra

Hoe voorkom je een bezwaar bij een aanbesteding? Presentatie IGOV kenniscafé Aanbesteding en Contractvormen OVL Bureau OVL Lek Merwede Joris Dijkstra Hoe voorkom je een bezwaar bij een aanbesteding? Presentatie IGOV kenniscafé Aanbesteding en Contractvormen OVL Bureau OVL Lek Merwede Joris Dijkstra Uitgangspunten Bezwaar maken mag! Staat in de wet!

Nadere informatie

PPS Netwerk Nederland, PPS Praktijkdag gebiedsontwikkeling: de aanbesteding en de contractering

PPS Netwerk Nederland, PPS Praktijkdag gebiedsontwikkeling: de aanbesteding en de contractering PPS Netwerk Nederland, PPS Praktijkdag gebiedsontwikkeling: de aanbesteding en de contractering 10 december 2014 Caroline van Hulsteijn, Jan Peter IJspeert Casus - Gemeente wil buurtcentrum ontwikkelen

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Brussel, SG-Greffe(2008)D/

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Brussel, SG-Greffe(2008)D/ COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN SECRETARIAAT-GENERAAL Brussel, SG-Greffe(2008)D/ PERMANENTE VERTEGENWOORDIGING VAN NEDERLAND BIJ DE EUROPESE UNIE Herrmann-Debrouxlaan, 48 1160 BRUSSEL Betreft:

Nadere informatie

Ontbijtsessie 2 juni Appeldoorn Tendermanagement -Croon advocaten: jurisprudentie update door. Nienke Keus en Eveline Snijders

Ontbijtsessie 2 juni Appeldoorn Tendermanagement -Croon advocaten: jurisprudentie update door. Nienke Keus en Eveline Snijders Ontbijtsessie 2 juni 2017 Appeldoorn Tendermanagement -Croon advocaten: jurisprudentie update door Nienke Keus en Eveline Snijders Onderwerpen: 1. Dienstenconcessies - Jurisprudentie - Nieuwe wet- en regelgeving

Nadere informatie

3 Terugblikken en vooruitzien: Verslag van de najaarsvergadering van de NVvA

3 Terugblikken en vooruitzien: Verslag van de najaarsvergadering van de NVvA 3 Terugblikken en vooruitzien: Verslag van de najaarsvergadering van de NVvA Mr. E. HAMElEErs Op donderdag 22 november 2012 vond de jaarlijkse najaarsvergadering van de Nederlandse Vereniging voor Aanbestedingsrecht

Nadere informatie

Een nieuwe sociale Europese interne markt

Een nieuwe sociale Europese interne markt Een nieuwe sociale Europese interne markt Prof. mr. dr. E.R. Manunza Hanze Inkoopseminar 2013 On Moral Sentiments, people, profit & procurement Het thema van vandaag Solidariteit in ruime zin Bemoeilijken

Nadere informatie

Hoe kom je bij ons op de lijst?

Hoe kom je bij ons op de lijst? Hoe kom je bij ons op de lijst? Marius van der Woude Geke Werkman-Bouwkamp Opbouw Algemene procedures Samenstellen longlist (groslijst) Samenstellen shortlist Als IPG: algemene zaken/keuzes Gezamenlijke

Nadere informatie

De modernisering van het EU beleid inzake overheidsopdrachten

De modernisering van het EU beleid inzake overheidsopdrachten De modernisering van het EU beleid inzake overheidsopdrachten Roosmarijn Schade Europese Commissie Directoraat-generaal Interne Markt en Diensten Afdeling C/1 Internationale dimensie van overheidsopdrachten

Nadere informatie

Aanbesteden: een hele zaak! Aanbestedingsrechtspraak in Nederland november 2010

Aanbesteden: een hele zaak! Aanbestedingsrechtspraak in Nederland november 2010 Aanbesteden: een hele zaak! Aanbestedingsrechtspraak in Nederland 2004-2009 30 november 2010 Aanbesteden: een hele zaak! Ministerie van Economische Zaken Aanbestedingsrechtspraak in Nederland 1 september

Nadere informatie

Commissie van Aanbestedingsexperts 10 mei 2016, Advies 348 (mr. Janssen, mr. Jansen, mr. Chen) Noot mr. H.J. van der Horst

Commissie van Aanbestedingsexperts 10 mei 2016, Advies 348 (mr. Janssen, mr. Jansen, mr. Chen) Noot mr. H.J. van der Horst Commissie van Aanbestedingsexperts 10 mei 2016, Advies 348 (mr. Janssen, mr. Jansen, mr. Chen) Noot mr. H.J. van der Horst Gunningscriterium. Economisch meest voordelige inschrijving. Laagste prijs. Motivering

Nadere informatie