Oekraïnereis In en om de Sálomkerk.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Oekraïnereis In en om de Sálomkerk."

Transcriptie

1 Oekraïnereis 2016 Zoals elk jaar zijn we met ons gezin (Edwin, Loïs en Joëlle) ook in 2016 naar de Oekraïne geweest. In de meivakantie gingen we onze vrienden in de Oekraïne te bezoeken. Met een auto en dakkoffer helemaal volgepakt met hulpgoederen zijn we op weg gegaan naar de Oekraïne. Na 1750 km en drie dagen reizen door Duitsland, Oostenrijk en Hongarije kwamen we aan bij Hongaarse vrienden in Napkor. Dit ligt op ongeveer een uur rijden van de Oekraïense grens. Hier hebben we al onze spullen in de auto van Kinga gestopt en waren we na een soepele grensovergang uiteindelijk in de Oekraïne aan gekomen. We reden gelijk door naar Nagymuzsaly, een klein dorpje met ongeveer 2500 voornamelijk Hongaars sprekende inwoners op ongeveer 15 km van de grens vandaan. In en om de Sálomkerk. In de Oekraïne verbleven we net als ieder jaar in de Sálomkerk, die door Kinga wordt geleid. Onze tijd is daar altijd een soort achtbaan van contacten, ontmoetingen, emoties, activiteiten, etc. We hebben in die 8 dagen in de Oekraïne heel veel gedaan, te veel om hier allemaal te vertellen. Daarom hier enkele van onze ervaringen tijdens deze reis. De gaarkeuken was in volle actie toen wij er waren. Dus regelmatig aten we tussen de middag samen met de kinderen van de gaarkeuken. Ook kwamen iedere dag diverse volwassenen een gratis maaltijd ophalen. Kristi is de motor achter dit alles. Als zij er niet is dan neemt Kinga haar taak over. Na afloop bleven de kinderen vaak nog even hangen en deden we spelletjes met de kinderen of konden de kinderen lekker tekenen of knutselen met de spullen die we vanuit Nederland hadden meegenomen. Lois had heel veel knutselmateriaal meegenomen, waaronder heel veel loomtouwtjes. Er werd zelfs een heel springelastiek geloomd. Dus die kon mooi door de kinderen gebruikt worden op het erf van de Sálomkerk.

2 We hadden veel hulpgoederen bij ons, waaronder een set tweedehands borden, mokken, schalen, etc. Een gezin wat we daar kennen woont wat hoger op de heuvel in het dorp. Ze zijn erg arm en halen hun water in een melkbus ergens lager in het dorp bij familie. Ze wonen te hoog om een put te kunnen laten slaan, zoals in de rest van het dorp normaal is. Dus de melkbus zetten ze achter op een fiets en zo lopen ze met de melkbus gevuld met water, weer omhoog naar hun huis. Ze bleken dus helemaal geen borden te hebben. Dus toen we ze een hele stapel borden, mokken, glazen, bakjes schalen, etc., gaven, wist de moeder niet wat haar overkwam. Ze huilde van blijdschap!!!!! Ik heb haar toen geholpen om de spullen naar haar huis te brengen. Ze hadden inderdaad zo goed als niets!!! Enkele dagen later nodigde ze ons en enkele vrienden van de Sálomkerk uit om bij hun te komen eten en spek te smelten boven een houtvuur. Dus toen we daar aankwamen stonden er tafels buiten met de nieuwe borden, bekers, etc. We hebben eerst dus spek gesmolten boven een houtvuurtje en alles werd klaargemaakt. Daarna met zijn allen heerlijk gegeten van de nieuwe borden. Een bijzondere ervaring voor ons, om dit zo met hun te mogen meemaken.

3 Wandelen naar het kruis Met de kinderen zijn we regelmatig wezen wandelen, gingen we naar de steengroeve, deden we leuke dingen in en rond de Sálomkerk. Vooral voor de kinderen (maar ook voor de volwassenen) was het een soort vakantie, allemaal leuke dingen, de aandacht, de cadeautjes, lekker eten, bijzondere activiteiten, etc. We zijn die met dit gezin en met nog een stel andere vrienden (jong en oud) wandelend via de heuvels van Nagymuzsaly naar Beregszász gelopen, zo'n 8 km. Ons doel was een groot kruis dat boven op een heuvel staat, met prachtig uitzicht over Beregszász. Dus vanuit Muzsaly liepen we eerst omhoog naar een klein gehucht met de naam Kuklya. Diverse van onze vrienden zijn daar geboren en opgegroeid. Vervolgens door de heuvels op weg naar het kruis. Aangekomen bij het kruis bleek er een herder te lopen met heel veel schapen, koeien en geiten, alles door elkaar. Loïs, Joëlle en nog enkele anderen waren niet meer te houden en doken op de schapen en geiten af. Een prachtig gezicht om hun te zien genieten tussen al die dieren. Uiteindelijk zijn we omhoog gelopen naar het kruis om daar te gaan picknicken. Dus boven aangekomen, eerst genieten van het prachtige uitzicht en vervolgens spek gesmolten boven een houtvuur. Iedereen genoot. Helaas sloeg het weer opeens om en was er onweer op komst. Dus alle spullen verzameld en snel naar beneden gelopen. Daar was een klein gebouwtje waar we konden schuilen. Hier hebben we dus met zijn allen gegeten. Daarna lopend naar de bushalte in Beregszász en met de bus terug naar huis. Het was een hele leuke, mooie wandeling en iedereen had enorm genoten.

4 Bijbelstudie bij zigeuners in Vári Kinga gaat iedere week naar het dorp Vári dat zo ongeveer tegen de Hongaarse grens aan ligt, met de rivier de Tisza ertussen. Aan de buitenkant van het dorp is een klein zigeunerkamp. De armste zigeuners wonen helemaal aan de het eind van een zandpad. Veel van deze zigeuners komen graag naar de kerkdiensten van de Sálomkerk. Iedere week gaat Kinga erheen om de bijbelkring te leiden. In de zomer zitten ze meestal buiten en wordt er eerst gezongen en doet Kinga daar een bijbelstudie, de mensen daar zijn er heel blij mee. Ook voor de kinderen zijn er dan vaak activiteiten. Wat vooral opviel is dat er bijna geen mannen waren. De mannen van het kamp gaan ieder jaar in de zomer naar Kiev om daar te werken, aangezien er in de eigen regio geen werk is te vinden. Dat gaat eigenlijk altijd goed. Alleen dit jaar konden de mannen anderhalve maand geen werk vinden! Dat betekende dat ze ook geen geld naar hun gezinnen in Vári konden sturen. Er heerste grote hongersnood in het kamp!! Wij waren er dus begin mei en op dat moment waren de mannen dus al vertrokken. Met Kinga reden we dus naar het zigeunerkamp in Vári. Voordat de dienst begon deed ik met een groep kinderen een kleine kinderactiviteit. Ik zong het bekende liedje: 'De krokodil ligt in het water'. Ik had iets op de grond gevonden wat een beetje op een groene krokodil leek, dus dat bracht me op het idee op dit liedje te zingen. Ik zong het lied in het Hongaars en de kinderen, jong en oud, vonden het prachtig. Alle kinderen legden hun hand op de tafel voor het moment waarop de krokodil toe zou gaan happen.

5 Daarnaast had ik ook nog enkele portretfoto's van enkele kinderen gemaakt. De foto van een klein meisje dat ik toen maakte, werd gelijk ook de laatste foto die er ooit van haar is gemaakt. Nadat wij samen met Kinga naar Nederland waren gereisd, is haar moeder vanwege de hongersnood alsnog met haar kinderen naar Kiev gereisd om daar op de vuilnisbelt naar oud ijzer te zoeken. Tijdens het zoeken naar oud ijzer kwam er heel plotseling onweer opzetten. Het meisje werd door de bliksem geraakt en was op slag dood. De moeder was ook door de bliksem geraakt, maar ze had gelukkig alleen brandwonden. Het kamp was in diep rouw. Later in Nederland hoorden we dat dit meisje door de bliksem was gedood!!! We waren er echt kapot van!!

6 Tijdens de bijbelstudie verzamelden enkele kinderen groene blaadjes van een struik. De bladeren hadden een heerlijke appelsmaak. Tijdens de dienst kreeg Loïs van enkele kinderen van de blaadjes. Samen met enkele kinderen zat ze op een zelfgemaakte schommelbank op zulke blaadjes te kauwen. Ook ik kreeg van die lekkere blaadjes met appelsmaak. Als je altijd honger hebt is dat een ideale manier om even je hongergevoel te vergeten. Joëlle vermaakte zich ook prima met een paar meisjes uit het kamp. Een oudere man speelde tijdens de zangdienst op een accordeon en de vrouwen zongen samen met Kinga enkele mooie liedjes. Hierna werd er door Kinga bijbelstudie gegeven. Halverwege de bijbelstudie bleek er een varken te zijn ontsnapt, die door de moestuin heen rende. Even dus paniek en een wilde achtervolging, waarbij ik zelf ook meedeed, Het varken Werd uiteindelijk al krijsend weer in zijn hok gestopt. Vervolgens weer vrolijk verder met de bijbelstudie. na afloop hebben we afscheid genomen en reden we weer de 8 km naar Nagymuzsaly.

7 Zigeunerkamp Jánosi Ieder jaar bezoeken we ook altijd het zigeunerkamp Jánosi, in het dorpje Jánosi. We hebben daar diverse vrienden en we bezoeken dan ook altijd onze peetkinderen. Een meisje (Gyenna) dat Loïs ooit als baby in haar handen had, is nu een jonge vrouw met al twee kinderen. Als wij daar het kamp inlopen weet iedereen dat wij de christelijke ouders van Gyenna zijn. Twee jaar geleden waren we in de Oekraïne toen Gyenna haar tweede kind kreeg. We konden toen dus gelijk op kraamvisite. Ze waren toen erg ongerust over het eerste dochtertje van Gyenna, want ze was al twee en liep nog steeds niet. Ze kon nog nauwelijks los staan. Dit jaar gingen we dus weer bij hun op bezoek. Net als anders hadden we weer een heleboel kleding en speelgoed bij ons. Er zijn daar heel veel kinderen in die familie. We werden als familie onthaald en iedereen was heel blij om ons weer te zien. De twee kinderen van Gyenna bleken allebei in prima gezondheid te zijn, hoogstens wat ondervoed. Het oudste meisje was eerst heel verlegen en bleef met haar nieuwe knuffels en speelgoed op veilige afstand. Maar uiteindelijk hebben zowel Lois als ik beidde kinderen in onze armen gehad. Echt heel schattig! Zelf maak daar ieder jaar een hele serie portretfoto's van iedereen die op de foto wil, kinderen, volwassenen, ouders met kinderen, grootouders met kinderen, etc. Ieder jaar deel ik dan de foto's van vorig jaar uit aan de mensen op de foto's. Dus ook nu deelde ik de foto's van vorig jaar weer uit en maakte ik weer nieuwe portretfoto's, meestal doe ik dat dan aan de rand van een graanveld. Met pijn in ons hart nemen we dan altijd weer afscheid, hopend om ze over een jaar weer te zien.

8 In en om de boerderij van de Sálomkerk. In de boerderij wonen István, Kristi en hun twee dochtertjes. Samen dragen ze zorg voor de dieren op de boerderij. István moet helaas regelmatig voor werk naar andere steden toe, aangezien er in de omgeving nauwelijks werk is te vinden. Ook Kristi is in de herfst fruit wezen plukken In Hongarije om wat bij te verdienen. Kinga heeft toen op de kinderen en de boerderij gepast en de gaarkeuken draaiend gehouden. Kristi doet daarnaast de gaarkeuken en helpt mee met het inwekken van groenten en fruit in de zomer. Samen met Kinga zijn zij de drijvende krachten achter de Sálomkerk. Om die reden hebben wij in de herfst besloten om haar met ons gezin maandelijks financieel te ondersteunen. Hiernaast steunen we ook Kinga, Réka en de gaarkeuken maandelijks met een financiële bijdrage.

9 Toen wij er waren ging Kinga naar de boerderij om daar met nog enkele anderen puin weg te halen tussen het kippenhok en het woonhuis. Een vriend van ons was er ook met zijn twee paarden en een houten kar ervoor. Ik ben ook mee gegaan om te helpen met het afgraven van die puinberg. Met enkele vulden we de emmers met de grond en anderen leegden de emmers weer in de houten kar. Toen de kar vol was bracht die vriend de grond weg. Ondertussen bleef ik met twee anderen de grond verder losmaken. Een aardige zware klus. Op die plek willen ze graag ruimte maken voor een loopren voor de kippen die eieren leggen. Tussen de boerderij en de weg lag een flinke puinberg. Restanten van een deel van de boerderij. Dat deel stond op instorten en is afgebroken, uit angst dat de rest van de boerderij ook zou instorten. Het puin is na ons vertrek met financiële hulp vanuit Nederland volledig verwijderd. De boerderij zelf is nu deels gerestaureerd. Er is een twee verdieping gemaakt en het dak is volledig vernieuwd. Delen van de muren van de boerderij waren zo slecht dat die ook gelijk moesten worden hersteld. Al dit werk kon gedaan worden om dat enkele mensen vanuit Nederland hiervoor geld hebben gegeven. Er moet nog veel gebeuren, maar daar is voorlopig geen geld voor. Loïs en Joëlle gingen graag naar de boerderij om daar te knuffelen met de dieren. Er zijn konijnen, hamsters, kippen, eenden, varkens, koeien. Dus genoeg dieren om te knuffelen. Ik was een keer met István van de boerderij mee gelopen om de twee koeien op te halen. Die stonden ergens op de heuvel boven Muzsaly te grazen. Tot nu toe werden alle koeien uit het dorp overdag door een persoon naar weiland buiten het dorp genomen. Doordat die persoon er mee is gestopt moet iedereen weer zelf zijn koe ergens laten grazen. De twee koeien stonden dus ergens hoger buiten het dorp te grazen. Met István liep ik omhoog naar de twee koeien toe. De koeien werden los gemaakt en liepen voor István uit naar de boerderij. Daar aangekomen dronk eerst 1 koe een emmer water leeg, die liep dan door, waarop de tweede koe de tuin in mocht om water te drinken. Vervolgens melkte István beidde koeien. Zelf probeerde ik het ook even, maar ik kreeg er met veel moeite enkele druppels melk uit. Naast de twee koeien is er ook nog een kalfje. Toen wij in Nederland terug waren en Kinga ook weer terug was in de Oekraïne kregen we het trieste bericht dat een van de twee koeien daar op de heuvel zijn poot had gebroken. Ze hebben toen een soort van tent voor die koe geïmproviseerd, ze hebben toen de hele nacht bij de koe gewaakt. De volgende dag is er een dierenarts gehaald, die helaas tot de conclusie kwam dat de koe niet was te redden. Ze hadden gewoon heel erg pech gehad. Als de koe zou overlijden zouden ze niets meer met het vlees kunnen doen, dus hebben ze de koe met pijn in hun hart moeten slachten. Van het vlees is toen worst gemaakt, wat ze dan weer konden verkopen. Op die manier bracht de koe toch nog wat geld op. Voor Kinga en de mensen van de boerderij was het een verschrikkelijke ervaring. Ze hebben er nu voorlopig voor gekozen om geen tweede koe te nemen. Het kost erg veel energie om al het hooi voor deze koeien met de zeis te oogsten en het dan te laten drogen en vervoeren naar de boerderij. Voor de winter moeten ze het hooi laten leveren, wat ook erg duur is. Het laat maar weer zien hoe zwaar daar het leven is.

10 Moederdagviering. Ieder jaar vieren ze in de Sálomkerk moederdag, waarbij er met de kinderen op het podium iets voor de moeders wordt gedaan. De moederdagviering wordt altijd afgesloten met een gezamenlijke maaltijd. De maaltijd hadden ze speciaal voor ons uitgesteld, zodat wij er bij konden zijn. We gingen dus met iedereen van de Sálomkerk en de zigeuners van Vári picknicken. We reden dus naar het zigeunerkamp van Vári en vandaar door de uiterwaarden verder naar een mooie plek langs een klein riviertje. Deze plek was op loopafstand van het zigeunerkamp. De zigeuners waren o.a. met twee zigeunerkarren met paarden ervoor naar deze plek toe gekomen. We hadden vanuit de Salomkerk allerlei speelgoed, tekenspullen en ballonnen mee genomen. Het meeste buitenspeelgoed hadden we een paar jaar eerder al voor de Sálomkerk meegenomen. De kinderen vonden heel leuk en waren heerlijk aan het spelen en wij deden vrolijk met hun mee. Er was ook drinken en koekjes voor de kinderen. Af en toe zag je jonge kinderen met een hele stapel koekjes in de hand rond lopen. Erg schattig. Ondertussen was Kinga met hulp van mensen uit de Sálomkerk en uit het zigeunerkamp bezig een houtvuur aan te steken voor de bogács. Een soort maaltijdsoep dat in een grote pan boven het houtvuur word bereidt. Er waren kleden op de grond gelegd waar iedereen op kon gaan zitten. Ik had eerdere jaren diverse paardenspullen naar de Sálomkerk gestuurd, waaronder een zadel. We hadden het zadel en de andere spullen mee genomen om daar in het weiland te gaan paardrijden. Dus één van de paarden werd klaargemaakt, waarna vooral de kinderen en tieners, maar ook diverse volwassenen van de Sálomkerk de kans kregen om een rit op het paard te maken. Een van de mannen of tieners van het kamp liep dan met het paard aan de hand een rondje over het weiland. Iedereen (zigeuners en niet zigeuners/ kinderen en volwassenen) vond het geweldig! Ook wijzelf mochten een ritje op het paard maken. Een van de zigeunerjongens was op de zigeunerkar met de twee paarden ervoor geklommen. Hij reed met een kar vol met kinderen (ook Joëlle) door de uiterwaarden. Een prachtig gezicht. Diverse zigeunerkinderen reden ook zonder begeleiding los op het paard met zadel. Ook voor hun was het een hele bijzondere ervaring.

11 Natuurlijk gingen we ook met zijn allen eten. Dus jong en oud zat in het gras heerlijk te smullen. Na afloop was er met de volwassenen een kerkdienst met zang vooraf in de openlucht, natuurlijk geleid door Kinga. De kinderen gingen met een tiener van de Sálomkerk mee het veld in. Die kregen hun eigen zondagschool in de open lucht. Ik hielp mee met het kinderwerk. Na een klein bijbelverhaal deden we een kringspel, waarbij alle kinderen, zigeuner en niet zigeuner enthousiast meededen. Net toen we een tweede spel wilden beginnen sloeg het weer om. Dus alles werd in alle haast ingepakt en iedereen sprong in een van zigeunerkarren of auto's. Helaas was er niet genoeg plek voor iedereen dus Lois, ik en nog enkele anderen van de Sálomkerk gingen lopend op weg. Na een wandeling van ongeveer een half uur waren wij dan ook aangekomen. In het kamp aangekomen ging de kerkdienst en het kinderwerk vrolijk verder. Na afloop deelde Loïs nog knuffels (die we uit Nederland hadden meegenomen) uit aan de kinderen. Ik zelf had een hele collectie mineralen en mooie stenen uit Nederland mee genomen. En alle kinderen mochten iets uit zoeken. Alle kinderen waren heel blij.

12 Verjaardag Margo. Margo, een oudere vrouw, een trouwe hulp en bezoeker van de Sálomkerk was jarig toen we daar waren, dus we gingen met Kinga en nog enkele andere op verjaardagsbezoek. Marika had een prachtige taart voor haar gemaakt. Ze woont alleen in Jánosi en is erg arm. Ze wast zich in een teil in de keuken en krijgt ook af en toe een voedselpakket. We kennen haar al heel lang en het is een de zachtsmoedige mensen die we daar kennen, met een diepe relatie met God. Het hek rond haar tuin is erg slecht en er is op dit moment helaas niet genoeg geld om dit te herstellen. Er is nog ongeveer 13O euro nodig. We hebben dus met zijn allen haar verjaardag gevierd, met natuurlijk cadeautjes. Paardrijden. Vorig jaar had ik diverse paardenspullen naar de Sálomkerk gestuurd. Een deel is voor de manege in het stadje Beregszász, een deel is voor de Sálomkerk om in Vári te gebruiken en een deel is voor een vriend die zijn kinderen leert paardrijden en die ons ieder jaar laat paardrijden. Deze man is een echte paardenliefhebber. De paardenspullen voor de manege heb ik tijdens onze vakantie met enkele vrienden naar de manege gebracht. Als dank mochten we allemaal omstebeurt gratis paardrijden op de manege.

13 Met kinga naar Nederland. Vorig jaar hadden we Kinga voor het eerst meegenomen met de auto naar Nederland, aangezien er toch een plek in de auto over was. Ze had al meer dan 1O jaar geen echte vakantie meer gehad. Dit jaar hebben we haar weer mee naar huis meegenomen. Ze vind het geweldig en geniet enorm van de zee. Ook op de pier in Scheveningen vond ze geweldig. In de periode dat ze bij ons was had ik mijn bed afgestaan aan Kinga, aangezien haar rug niet zo heel goed is. Na zo'n 3 weken heeft Lois haar naar Maastricht gebracht, van waaruit ze terug naar huis zou vliegen. Het vliegticket hebben we natuurlijk ook voor haar geregeld. Ze had veel giften meegekregen van vrienden/ mensen die ze ontmoet had. Op mijn facebookgroep (oekraine familie maassen) staan nog veel meer foto's van deze reis. Ook heb ik een facebookgroep gemaakt waarop ik het laatste nieuws over de Sálomkerk neerzet, aangevuld met eigen ervaringen. De faceboekgroep heet: Salomtemplom. Ook op mijn eigen facebook (Edwin Maassen) staat regelmatig nieuws vanuit de Oekraïne. Als laatste heb ik drie PowerPoints gemaakt die onze volledige reis van 2016 tonen. Ook heb ik een algemene PowerPoint gemaakt die uitlegt wat de Sálomkerk allemaal doet. Als iemand ze graag wil ontvangen, laat het me even weten, dan stuur ik ze via wetransfer naar je toe. Als mensen graag persoonlijk op deze manier op de hoogte willen blijven, of ik iemand ben vergeten, laat het me even weten. Edwin, Loïs en Joëlle.

14

Nieuwsbrief Oekraïne, Sálomkerk juni 2017 Met het gezin naar de Oekraïne Tentdagen in zigeunerkamp Vári. klein

Nieuwsbrief Oekraïne, Sálomkerk juni 2017 Met het gezin naar de Oekraïne Tentdagen in zigeunerkamp Vári. klein Nieuwsbrief Oekraïne, Sálomkerk juni 2017 Met het gezin naar de Oekraïne Dit is de laatste nieuwsbrief voor de zomervakantie. Zelf zijn we heel dankbaar dat we door een bijzondere financiële zegening van

Nadere informatie

Nieuwsbrief Oekraïne Maart 2O17.

Nieuwsbrief Oekraïne Maart 2O17. Nieuwsbrief Oekraïne Maart 2O17. Afgelopen winter was het in de Oekraïne extreem koud, met temperaturen ver onder nul. Ook was er veel sneeuw gevallen. Ook in Hongarije werden extreme temperaturen overdag

Nadere informatie

14 God ging steeds voor hen uit, overdag in een wolk, s nachts in licht en vuur.

14 God ging steeds voor hen uit, overdag in een wolk, s nachts in licht en vuur. Psalmen Psalm 78 1 Een lied van Asaf. De lessen van het verleden Luister allemaal naar mijn woorden. Luister goed, want ik wil jullie iets leren. 2 Wijze woorden wil ik spreken, wijze woorden over het

Nadere informatie

Hier volgt een dagboekverslag van het schoolreisje met de zesde klas van de Chr. Lagere school naar "Jeugdland ", in Ellecom.

Hier volgt een dagboekverslag van het schoolreisje met de zesde klas van de Chr. Lagere school naar Jeugdland , in Ellecom. Hier volgt een dagboekverslag van het schoolreisje met de zesde klas van de Chr. Lagere school naar "Jeugdland ", in Ellecom. Onze meester was daar meneer den Ouden. 22 mei 1956 Afscheid van school. We

Nadere informatie

~~Weekly Diary 35~~ [social_share]

~~Weekly Diary 35~~ [social_share] ~~Weekly Diary 35~~ [social_share] De maand augustus is alweer voorbij, en voor iedereen zit de vakantie er geloof nu wel weer op. Iedereen weer aan het werk of school, en nog even en de zomer is ook echt

Nadere informatie

Verloren grond. Murat Isik. in makkelijke taal

Verloren grond. Murat Isik. in makkelijke taal Verloren grond Murat Isik in makkelijke taal Moeilijke woorden zijn onderstreept en worden uitgelegd in de woordenlijst op pagina 84. Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen Mijn geboorte Mijn verhaal

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp.

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp. Verblijf van Tautvydas Rindzevicius in Kabaya/RWANDA in het kader van het bezoek aan wezen en kwetsbare kinderen gesponsord door de Jyambere stichting. Inleiding Tijdens de periode van juli-augustus 2015,

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. hoofdstuk 1 De droom van Jesaja. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. hoofdstuk 1 De droom van Jesaja. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon hoofdstuk 1 De droom van Jesaja Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 1 blz. 1 Lieve God, Soms droom ik van het paradijs.

Nadere informatie

VERSLAG BEZOEK ROEMENIË EN OEKRAÏNE MEIVAKANTIE 2014

VERSLAG BEZOEK ROEMENIË EN OEKRAÏNE MEIVAKANTIE 2014 VERSLAG BEZOEK ROEMENIË EN OEKRAÏNE MEIVAKANTIE 2014 In deze verslagen kunt u lezen over de bevindingen tijdens het bezoek van de familie Veldman aan onze contacten in Roemenië en Oekraïne. Zaterdag 3

Nadere informatie

Stage Bloemenparadyske

Stage Bloemenparadyske Stage Bloemenparadyske De afspraak We kwamen aan bij het Bloemen paradyske. Toen kwam de hond op ons af vliegen. Hij heet: Jordy. Toen hebben we een kopje thee gedronken, ons even voorgesteld en even gepraat.

Nadere informatie

Oost-Europa Commissie Maasdijk Украина 2012

Oost-Europa Commissie Maasdijk Украина 2012 Oost-Europa Commissie Maasdijk Украина 2012 Bezoek projecten ds. Sandor Kovacs wie: wat: waar: wanneer: hoe: Niels en Theo Bezoek van onze vrienden aldaar, hand & spandiensten en inspiratie opdoen Subkarpaten,

Nadere informatie

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 1 Les 1

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 1 Les 1 Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 1 Les 1 een hark Een lange steel met een soort kam van ijzer eraan. de fontein Een bak waaruit water spuit. Het is voor de sier. Een wasbak in de badkamer wordt ook

Nadere informatie

Abdi Kasih Wij zijn twee zussen, Anniek en Sophie, en begin dit jaar zijn we samen op wereldreis gegaan naar Australië, Nieuw-Zeeland en Indonesië. In Australië woont een deel van onze familie en in Indonesië

Nadere informatie

9,4. Werkstuk door Robbin 1688 woorden 14 juni keer beoordeeld. Nederlands. Moldavië INHOUDSOPGAVE. inleiding blz 2

9,4. Werkstuk door Robbin 1688 woorden 14 juni keer beoordeeld. Nederlands. Moldavië INHOUDSOPGAVE. inleiding blz 2 Werkstuk door Robbin 1688 woorden 14 juni 2016 9,4 4 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Nieuw Nederlands Moldavië INHOUDSOPGAVE inleiding blz 2 hoofdstuk 1 infrastructuur blz 3 hoofdstuk 2 drankmisbruik

Nadere informatie

2

2 2 Het kerstverhaal Kijk ook op: www.ploegsma.nl www.viviandenhollander.nl www.miesvanhout.nl ISBN 978 90 216 7085 0 / NUR 227 Tekst: Vivian den Hollander 2012 Illustraties: Mies van Hout 2012 Vormgeving:

Nadere informatie

Take a look at my life 12

Take a look at my life 12 Take a look at my life 12 Verslaafd aan foto,s maken. Elke dag weer mijn mobiel uit me zak halen en foto,s maken van de dingen die ik mee maak of tegenkom. Er zijn al zoveel mensen die gebruik maken van

Nadere informatie

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters.

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Over dit boek De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Dit boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat over een man die vlucht naar Europa.

Nadere informatie

Toen ze opkeek, zag ze dat ze niet meer alleen was. Bij de koeien stond een jongen met een stok. Hij had blond haar, dat rood leek in het late

Toen ze opkeek, zag ze dat ze niet meer alleen was. Bij de koeien stond een jongen met een stok. Hij had blond haar, dat rood leek in het late De oude jongen Iedere zaterdag ging Bryanna naar Kael met een mand wol. Ze keek toe hoe hij sokken breide. Genoeg voor alle voeten in het dorp en alle voeten in de stad. Eens per week vertrok er een kar

Nadere informatie

Nieuwsbrief Hart voor Hongarije Nummer 7 november 2011

Nieuwsbrief Hart voor Hongarije Nummer 7 november 2011 Bij deze de nieuwsbrief vanuit Hongarije Elke maand willen wij u d.m.v. een nieuwsbrief op de hoogte houden van alle ontwikkelingen in Hongarije en Nederland m.b.t. de stichting De brief sluiten we af

Nadere informatie

crossen over de uitgestrekte velden. De velden zijn daar heel erg groot, dat kun je je bijna niet voorstellen.

crossen over de uitgestrekte velden. De velden zijn daar heel erg groot, dat kun je je bijna niet voorstellen. Canada 2014 Ik vloog op 28 juni 2014 naar Toronto, Canada. Ik moest om 3:oo uur Nederlandse tijd opstaan om op tijd op het vliegveld te zijn. Gelukkig had ik van te voren afgesproken met andere Nederlanders

Nadere informatie

Interview met de heer J.W. Wesselius

Interview met de heer J.W. Wesselius Interview met de heer J.W. Wesselius Op 4 mei jl. is de heer J.W. Wesselius in de Hofkamer komen wonen. Samen met zijn dochter heb ik hem uitgenodigd voor een interview, want twee weten altijd meer dan

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

In de vriendschap tussen mensen is het Gerlachus zelf die ons groet.

In de vriendschap tussen mensen is het Gerlachus zelf die ons groet. Vriendschap, Vrij en ongedwongen, Zonder vriendschap kun je iemand niet helemaal vertrouwen in je blijdschap en verdriet. Wie ben jij, wie is de ander? In de vriendschap tussen mensen is het Gerlachus

Nadere informatie

MIJN BEZOEK AAN KINDERBOERDERIJ RIVIERENHOF

MIJN BEZOEK AAN KINDERBOERDERIJ RIVIERENHOF MIJN BEZOEK AAN KINDERBOERDERIJ RIVIERENHOF WAT GA IK DOEN EN WANNEER? Binnenkort ga ik naar Kinderboerderij Rivierenhof. Dit is een kinderboerderij in Antwerpen waar ik veel dieren zal kunnen zien. Veel

Nadere informatie

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGE 1 A4 BLADEN THEMA S BIJLAGE 2 DOMINO EMOTIES BIJLAGE 3 MATCHING OEFENING GEVOELENS BIJLAGE 4 VRAGENLIJST FILM BIJLAGE 5 VRAGENSTROOKJES HOEKENWERK BIJLAGE 6 ANTWOORDENBLAD

Nadere informatie

Edward van de Vendel Toen kwam Sam. Met tekeningen van Philip Hopman

Edward van de Vendel Toen kwam Sam. Met tekeningen van Philip Hopman Edward van de Vendel Toen kwam Sam Met tekeningen van Philip Hopman Amsterdam Antwerpen Em. Querido s Uitgeverij bv 2011 1 De hond was er zomaar. Hij stond aan het begin van de oprit, met zijn voorpoten

Nadere informatie

DE REIS IS BEGONNEN SPANNENDE DAG TIJDENS FAMILIEREIS

DE REIS IS BEGONNEN SPANNENDE DAG TIJDENS FAMILIEREIS DE REIS IS BEGONNEN Na maanden van voorbereiding, selecteren patiënten in de ziekenhuizen, vrijwilligers ronselen, bussen, hotelkamers en toegangskaarten regelen, was het gisteren weer zover, de 13e busreis

Nadere informatie

Doei! œ œ œ. œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ & # # # # # ## # Œ œ œ œ œ œ œ # # & b œ œ œ Œ œ œ œ œ Œ œ œ œ œ œ Œ

Doei! œ œ œ. œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ & # # # # # ## # Œ œ œ œ œ œ œ # # & b œ œ œ Œ œ œ œ œ Œ œ œ œ œ œ Œ oktober 2011 vanaf 4 jaar Doei! tekst en muziek: Chris Winsemius Intro & E G A E G A œ Couplet & E G œ Doei roept de boer, A ik ga weg!' E Jam-merjam-mer jam - mer, & A E wat een pech. G C œ Hé roeptde

Nadere informatie

Lions youth exchange, Camp Origin Fegen, Sweden.

Lions youth exchange, Camp Origin Fegen, Sweden. Lions youth exchange, Camp Origin Fegen, Sweden. Week 1 Op een zonnige zondagochtend was het eindelijk zover, vandaag zou ik naar Kopenhagen vliegen en vervolgens met de trein doorreizen naar het zuiden

Nadere informatie

Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december Kerstverhaal

Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december Kerstverhaal Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december 2016 Kerstverhaal Heel lang geleden was er een jonge vrouw, Maria. Zij woonde in het dorpje Nazareth. Maria was een heel gewone vrouw, net zo gewoon

Nadere informatie

Nieuwsbrief Hart voor Hongarije Nummer 3 juni 2011

Nieuwsbrief Hart voor Hongarije Nummer 3 juni 2011 Nieuwsbrief 3, juni 2011. Vanuit Hongarije De reis terug naar Hongarije verliep voorspoedig, tot 1 uur voor we thuis waren. Toen brak de as onder de aanhangwagen vandaan. Gelukkig alleen schade aan de

Nadere informatie

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Ferenc Göndör IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Uitgeverij Eenvoudig Communiceren 3 Mijn vader Lang geleden kwam een jonge, joodse man naar het land Hongarije. Mohr Goldklang was zijn naam. Dat was mijn opa. Mohr

Nadere informatie

Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen

Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen De ezel van Bethlehem Naar een verhaal van Jacques Elan Bewerkt door Koos Stenger Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen over iets wat er met me gebeurd is. Het

Nadere informatie

Namibië. 25 augustus 2015

Namibië. 25 augustus 2015 Namibië 25 augustus 2015 Verslag Namibië 27-6 tm 9-7- 2015 27-6 Vertrek vanaf Frankfurt om 20.10 uur. 28-6 Na een vlucht van 10 uur zijn wij aangekomen op Windhoek. Wat was het koud s,morgens vroeg om

Nadere informatie

Een Berbers dorp. Mijn zussen en ik mochten van mijn vader naar school. Meestal mochten alleen jongens naar school.

Een Berbers dorp. Mijn zussen en ik mochten van mijn vader naar school. Meestal mochten alleen jongens naar school. Een Berbers dorp Ik ben geboren en opgegroeid in het noorden van Marokko. In een buitenwijk van de stad Nador. Iedereen kent elkaar en altijd kun je bij de mensen binnenlopen. Als er feest is, viert het

Nadere informatie

En rijke mensen werken niet. Die kunnen de hele dag doen wat ze leuk vinden.

En rijke mensen werken niet. Die kunnen de hele dag doen wat ze leuk vinden. Warm in Verona Romeo loopt een beetje rond. Dat doet hij bijna elke dag. Hij vindt het leuk om door het stadje te lopen. Door de kleine straatjes. Langs de rivier waar de meisjes de was doen. En over de

Nadere informatie

Geschiedenis achtergrond.

Geschiedenis achtergrond. Geschiedenis achtergrond. De Subkarpaten, de regio in de Oekraïne waar Livia en Attila wonen, was vroeger onderdeel van Hongarije. Voor 1920 Hongarije was erg groot, maar omdat het land één van de verliezers

Nadere informatie

De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater. Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak.

De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater. Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak. De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak. Deze kleine draak werd in de mensenwereld geboren en heeft lang bij zijn vriend Maurice en zijn

Nadere informatie

Terug in de tijd op de Antoniusschool.

Terug in de tijd op de Antoniusschool. Terug in de tijd op de Antoniusschool. Oud en nieuw In het kader van het 50 jarig jubileumfeest van de Antoniusschool was er op donderdag 25 september een middag gereserveerd voor de kinderen van groep

Nadere informatie

Ons vakantieverblijf in De Lutte.

Ons vakantieverblijf in De Lutte. Ons vakantieverblijf in De Lutte. Louwra Herman Arwin Els Barry Will Frans Marjolein Willie VRIJDAG 21-06-2013 Vandaag begint onze vakantie. Arwin en Herman stappen in de bus in Veenendaal en de andere

Nadere informatie

= een rij struiken of planten die dichtbij elkaar staan. = een hoge lamp die langs de weg staat.

= een rij struiken of planten die dichtbij elkaar staan. = een hoge lamp die langs de weg staat. Woordenschat blok 1 gr4 Les 1 De heg De lantaarn De plant Het tuinhek Het terras De garage Het dorp De stad De zwerver De stoep De woonwijk = een rij struiken of planten die dichtbij elkaar staan. = een

Nadere informatie

Kerstvakantie 2015. BSO De Spreng

Kerstvakantie 2015. BSO De Spreng Kerstvakantie 2015 BSO De Spreng Maandag 21 december 2015 De kinderen waren vanmorgen flink aan het knutselen. Papieren bordjes versieren met glitters, stiften en plakfiguren. Ze maakte er schilderijtjes

Nadere informatie

Lucas 2:15-20 Hij is het echt!

Lucas 2:15-20 Hij is het echt! Lucas 2:15-20 Hij is het echt! Kerst: Gods Zoon komt op aarde. Maar Gods Zoon blijkt een heel gewone baby. Is hij het wel echt? Door de herders geeft God een bevestiging: ja, hij is het! Aanbid hem met

Nadere informatie

MIJN BEZOEK AAN KINDERBOERDERIJ MIKERF IN BRASSCHAAT

MIJN BEZOEK AAN KINDERBOERDERIJ MIKERF IN BRASSCHAAT MIJN BEZOEK AAN KINDERBOERDERIJ MIKERF IN BRASSCHAAT WAT GA IK DOEN EN WANNEER? Binnenkort ga ik naar Kinderboerderij Mikerf. Dit is een kinderboerderij in Brasschaat waar ik veel dieren zal kunnen zien.

Nadere informatie

Inleiding. De vakantiegangers waren: Elzelien de Baan Ronald Hovius Frank Boutkan Edwin Roos Mark van Dun. De begeleiding bestond uit:

Inleiding. De vakantiegangers waren: Elzelien de Baan Ronald Hovius Frank Boutkan Edwin Roos Mark van Dun. De begeleiding bestond uit: Inleiding Vrijdag 26 juni 2015 was het dan eindelijk zover. Met z n achten vertrokken vertrokken we van het hoofdkantoor van tendens in Arnhem naar de vakantiebestemming Koblenz in Duitsland. De vakantiegangers

Nadere informatie

Nieuwsbrief KDV/BSO Apenrots Juli / augustus

Nieuwsbrief KDV/BSO Apenrots Juli / augustus KDV / BSO Apenrots Elke twee maanden komt de nieuwsbrief uit, met daarin nieuwtjes, mededelingen en belangrijke zaken van Kindercentrum nl en kdv / bso Apenrots Terugblikken op afgelopen 2 maanden Wat

Nadere informatie

kids en de Bijbel voorlezen of zelf lezen, samen bidden, kleuren, puzzelen en knutselen

kids en de Bijbel voorlezen of zelf lezen, samen bidden, kleuren, puzzelen en knutselen kids en de Bijbel voorlezen of zelf lezen, samen bidden, kleuren, puzzelen en knutselen Verhalen die de Here Jezus als kind hoorde: Mozes rent weg uit Egypte Mozes woonde in het paleis van de Farao, de

Nadere informatie

w w w. k i n d e r e n i n n o o d. n l

w w w. k i n d e r e n i n n o o d. n l S t i c h t i n g K i n d e r e n i n N o o d w w w. k i n d e r e n i n n o o d. n l Transport naar Hongarije Wij hadden een transport gepland naar de Roemeense plaats Buzău en hoorden een week van tevoren,

Nadere informatie

Stage Wilhelmina Hoeve van Lisanne en Anouk. Wilhelmina Hoeve

Stage Wilhelmina Hoeve van Lisanne en Anouk. Wilhelmina Hoeve Stage Wilhelmina Hoeve van Lisanne en Anouk Wilhelmina Hoeve Stage dag 1 Woensdag 9 mei Toen we aankwamen. Mochten we kiezen dat we met de bus meewouden om de mensen op te halen of dat we bleven wachten

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

Dag 13(11-07-'09 67km)

Dag 13(11-07-'09 67km) Dag 13(11-07-'09 67km). Een pittoresk hofje in bergen Omdat de laatste camping geen succes was zijn we vertrokken naar Bratland Camping in Hankeland 24km verderop. Hier hebben we de wagen weer opgezet

Nadere informatie

Onderzoek op de Boerderij 2010 Buitenopdrachten

Onderzoek op de Boerderij 2010 Buitenopdrachten Onderzoek op de Boerderij 2010 Buitenopdrachten paard sporen stap draf Paarden hebben hoefijzers. Pak eens een hoefijzer uit de emmer en bekijk hem goed. 1 Waar zijn de gaatjes voor? Waar zijn hoefijzers

Nadere informatie

Lions exchange 2013 Brazilie

Lions exchange 2013 Brazilie Lions exchange 2013 Brazilie Amsterdam- Parijs Rio de Janeiro Porto Alegre, via deze weg zou ik naar het verre Brazilie vertrekken voor de uitwisseling van de Lions. Na een reis van 35 uur kwam ik dan

Nadere informatie

1. Dit kan niet waar zijn

1. Dit kan niet waar zijn 1. Dit kan niet waar zijn Het is woensdagmiddag. Freek en Gerdien fietsen uit school naar huis. Freek, ik ben benieuwd of de twee kalfjes al zijn geboren. Twee kalfjes? Heb ik je dat niet verteld? De roodbonte

Nadere informatie

Brieven van Ama welpen

Brieven van Ama welpen Introductie Shanti heeft heel veel vriendinnetjes in de jungle. Ze heeft ook een vriendinnetje in een land heel ver weg. Het meisje heet Ama. Ama woont in een land dat Ghana heet. Weten jullie waar dat

Nadere informatie

The Lake - augustus/september 2018

The Lake - augustus/september 2018 The Lake - augustus/september 2018 Lieve mensen, Wat een bijzondere tijd hebben we hier in Zambia. We gaan nog een aantal dagen genieten van het Zambiaanse leven en dan gaan we weer richting Zuid-Afrika.

Nadere informatie

Kamp groep 8. Zon, water, natuur. Terug in de tijd... BASISSCHOOL DE TALENTEN 5, 6 EN 7 JUNI 2013

Kamp groep 8. Zon, water, natuur. Terug in de tijd... BASISSCHOOL DE TALENTEN 5, 6 EN 7 JUNI 2013 Kamp groep 8 BASISSCHOOL DE TALENTEN 5, 6 EN 7 JUNI 2013 Zon, water, natuur Terug in de tijd... Klaar voor vertrek Om 08.00 uur kwamen de eerste kampgangers aan. Alle bagage werd ingeladen in de auto's

Nadere informatie

Kerstviering 2013. Verslagen van de kerstviering in De Maartenskerk.

Kerstviering 2013. Verslagen van de kerstviering in De Maartenskerk. 2013 Verslagen van de kerstviering in De Maartenskerk. Kerst Op De Wijngaard vieren wij om het jaar Kerst in de kerk. Dit keer was het iets bijzonderder voor mij als normaal want ik moest Herder spelen.

Nadere informatie

3. Van wie is de kreet? 4. Wat wil Albor met het zwijntje doen?

3. Van wie is de kreet? 4. Wat wil Albor met het zwijntje doen? Lees het verhaal over de Albor de jager. Albor is de jongste van de 5 jagers. De speer van Albor is van vuursteen. De jagers vinden een spoor van een hert Het spoor is vers, het hert is dichtbij. De jagers

Nadere informatie

Verslag Roemeniëreis eind april/begin mei 2018.

Verslag Roemeniëreis eind april/begin mei 2018. Verslag Roemeniëreis eind april/begin mei 2018. Ton, Csabi en ik (Alice) waren anderhalve week op de activiteitenboerderij in Telechiu. Csabi, een Hongaarse Roemeen van 31 jaar komt vaak vanuit Arad naar

Nadere informatie

Ze lopen heerlijk te genieten van de akkerwindes. Dat vinden ze heerlijk.

Ze lopen heerlijk te genieten van de akkerwindes. Dat vinden ze heerlijk. Année de foin, année de rien Sinds 14 juli valt er bijna geen drup regen. Het is overal al weer aardig geel. De graanoogst is vreselijk tegengevallen, er is ruim voldoende hooi. Zelfs zoveel dat enkele

Nadere informatie

Inhoud Thema Lente... 3 Goedemorgen... 3 Hallo... 3 De wielen van de bus... 3 Op een houten bruggetje... 4 Heb je al gezien het is lente...

Inhoud Thema Lente... 3 Goedemorgen... 3 Hallo... 3 De wielen van de bus... 3 Op een houten bruggetje... 4 Heb je al gezien het is lente... 1 Inhoud Thema Lente... 3 Goedemorgen...... 3 Hallo... 3 De wielen van de bus... 3 Op een houten bruggetje... 4 Heb je al gezien het is lente... 4 Liedje over twee hazen:... 4 Bolletjes:... 4 Een koetje

Nadere informatie

Bouwstenen kerstviering Mooi

Bouwstenen kerstviering Mooi Bouwstenen kerstviering Mooi Deze kerstviering is speciaal gemaakt voor Kleur op school bij het thema Mooi! (Jaargang 9, nr.2) Een aantal kerstwerkbladen is achteraan deze pdf opgenomen voor het maken

Nadere informatie

Dag 2 - Eentje die je niet snel vergeet

Dag 2 - Eentje die je niet snel vergeet Dag 2 - Eentje die je niet snel vergeet Hallo mede reisgenoten, Allereerst heel hartelijk bedankt voor jullie mails, dat doet ons goed en we kijken er ook naar uit. Voordat we over vandaag vertellen nog

Nadere informatie

2 maart 1945. 2 maart 2016. Leerlingen groep 7 en 8 De Meeander Heelweg

2 maart 1945. 2 maart 2016. Leerlingen groep 7 en 8 De Meeander Heelweg 2 maart 1945 2 maart 2016 Leerlingen groep 7 en 8 De Meeander Heelweg Er kwamen 4 Duitsers bij de Bark. Ze slaan piketten, voor het plaatsen van batterijen veldartillerie. Maar op die dag gingen de verzetsgroepen

Nadere informatie

Zal ik jullie vertellen over een oma die ik ken? Het is een heel vreemd oud. Bloemen op het dak. Door Ingibjörg Sigurdardóttir

Zal ik jullie vertellen over een oma die ik ken? Het is een heel vreemd oud. Bloemen op het dak. Door Ingibjörg Sigurdardóttir loemen op het dak oor Ingibjörg Sigurdardóttir Zal ik jullie vertellen over een oma die ik ken? Het is een heel vreemd oud dametje met veel pit! Haar echte naam is Gonnema, maar ik noem haar altijd oma

Nadere informatie

Mieke Lansbergen. Op een dag leek het me een goed idee om een offer te maken voor God. Uit dankbaarheid voor alles wat groeit, en omdat

Mieke Lansbergen. Op een dag leek het me een goed idee om een offer te maken voor God. Uit dankbaarheid voor alles wat groeit, en omdat Mieke Lansbergen Hallo? Ha! Zie je mij? Kijk! Kijk even naar mij. Ik ben Kaïn. Fijn dat ik even iemand tegenkom! Ik loop hier al een tijd te dwalen, en het is zo saai in je eentje. Ik kom daar vandaan.

Nadere informatie

Per week kwamen er tussen de 60 en 120 kinderen. Elke dag begonnen we met een deel van het verhaal. Project Roemenië / Moldavië. juli augustus 2012

Per week kwamen er tussen de 60 en 120 kinderen. Elke dag begonnen we met een deel van het verhaal. Project Roemenië / Moldavië. juli augustus 2012 Project Roemenië / Moldavië juli augustus 2012 Er waren vijf reizigers, die hoorden van een schat en hem gingen zoeken. Na ver en lang reizen per boot, trein, auto en bijna hun vliegtuig te hebben gemist,

Nadere informatie

1 In het begin. In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde.

1 In het begin. In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde. 1 In het begin GENESIS 1:1-25 In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde. De aarde is nat en donker. God wil van de aarde iets heel moois maken.

Nadere informatie

Mama komt ze halen. We gaan eten! Wat eten we?, vraagt Isa gelijk. Bonensalade.

Mama komt ze halen. We gaan eten! Wat eten we?, vraagt Isa gelijk. Bonensalade. Verhaal door Zonne 2099 woorden 4 november 2017 4,4 4 keer beoordeeld Vak Nederlands Hoofdstuk 1 Isa pak jij je tas?, roept mama door de keuken. Jaaa! Doe ik zo!, roept Isa terug van de bank. Isa en haar

Nadere informatie

Het Bazzeroet journaal

Het Bazzeroet journaal Het Bazzeroet journaal juli 2015 Het is alweer zomervakantie en dus is het tijd om ons huidige thema af te gaan sluiten. Wij werken op de boerderij was voor de kinderen weer een leuke manier om de wereld

Nadere informatie

HARA HACHI BU, LIBANON door Tommy Wieringa

HARA HACHI BU, LIBANON door Tommy Wieringa HARA HACHI BU, LIBANON door Tommy Wieringa HARA HACHI BU Libanon Op mijn reizen kom ik veel mensen tegen. In Libanon kwam ik Shunzo Hirose tegen. Shunzo kwam uit Japan. Na deze reis heb ik hem nooit meer

Nadere informatie

R o o d k a p j e - M a r i o n S n ij d e r s. d e

R o o d k a p j e - M a r i o n S n ij d e r s. d e C U N S T - P S R o o d k a p j e - M a r i o n S n ij d e r s S t i c h t i n g d e z i j d e r u p s CUNST - PS Dit is de derde CUNST PS die gewijd is aan de zorgkunstprojecten van stichting De Zijderups.

Nadere informatie

Joweria staat hier voor een muurschildering die de kinderen van KAYDA samen gemaakt hebben op een van de muren.

Joweria staat hier voor een muurschildering die de kinderen van KAYDA samen gemaakt hebben op een van de muren. Joweria Shadia, 11 jaar oud Ik ontmoette Joweria in augustus 2010 bij de organisatie Katwe Youth Development Association of te wel KAYDA, een partner organisatie van het programma Kinderen in de Knel van

Nadere informatie

Vandaag gingen we naar PLOPSALAND! Hier keken we al een hele week naar uit! Verschillende attracties doen, bekende tv-sterren ontmoeten en een hele

Vandaag gingen we naar PLOPSALAND! Hier keken we al een hele week naar uit! Verschillende attracties doen, bekende tv-sterren ontmoeten en een hele Vroeg in de morgen kwamen we aan op school, als snel stond de hele gang vol met koffers. Iedereen was een beetje zenuwachtig om te vertrekken. Het wachten op de bus leek wel eindeloos Maar al snel konden

Nadere informatie

Het begin; opruimen van de tuin en immens hoog onkruid weg halen

Het begin; opruimen van de tuin en immens hoog onkruid weg halen We zijn nu 5 weken verder, sinds we de sleutel hebben gekregen van ons franse huis in Beauvoir-sur- Mer aan de Vendeekust. We zijn inmiddels ook 178 vuilniszakken verder, evenals 225 kg sierpleister op

Nadere informatie

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn:

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn: A Klein Kontakt Het is alweer eind maart wanneer dit Kontakt uitkomt, het voorjaar lijkt begonnen, veel kinderen hebben kweekbakjes met groentes in de vensterbank staan, die straks de tuin in gaan. Over

Nadere informatie

Dio is heel sociaal en vindt het prima als vreemden hem oppakken

Dio is heel sociaal en vindt het prima als vreemden hem oppakken Dio is heel sociaal en vindt het prima als vreemden hem oppakken De prachtige kater Dionysius heeft een bijzondere missie: elke week gaat hij met Joyce Smit op bezoek in een bejaarden- of verzorgingshuis.

Nadere informatie

Je mag stralen je mag huilen je mag dwalen je mag schuilen je mag vragen je mag dromen je mag klagen je mag komen Hij wacht op jou

Je mag stralen je mag huilen je mag dwalen je mag schuilen je mag vragen je mag dromen je mag klagen je mag komen Hij wacht op jou Je mag stralen je mag huilen je mag dwalen je mag schuilen je mag vragen je mag dromen je mag klagen je mag komen Hij wacht op jou Heb je naar aanleiding van dit dagboek vragen of opmerkingen? Mail me

Nadere informatie

Welkom in Caddum Mijn vrienden heten Henk en Gijs. De achternaam van Henk is Van Brakel. Maar iedereen noemt hem Henk van Henk en Aartje. Dus Henk zij

Welkom in Caddum Mijn vrienden heten Henk en Gijs. De achternaam van Henk is Van Brakel. Maar iedereen noemt hem Henk van Henk en Aartje. Dus Henk zij Inleiding Vroeger woonde ik in Caddum. Ik ben daar niet geboren. Maar ik woon daar vanaf mijn derde jaar. Caddum is een klein dorp op de Veluwe. Echt een boerendorp. De meeste mensen in het dorp zijn boer.

Nadere informatie

Per vliegtuig naar droomland

Per vliegtuig naar droomland Per vliegtuig naar droomland J.P.J.H. Clinge Doorenbos bron. Mulder & Zoon, Amsterdam ca. 1950 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/clin001perv01_01/colofon.php 2012 dbnl / erven J.P.J.H.

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen.

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 103 103 HOOFDSTUK 7 Wat gaan we doen? WOORDEN 1 Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 2 Op 22 november zijn we 25 jaar

Nadere informatie

Reisverslag Helgoland

Reisverslag Helgoland Reisverslag Helgoland Op donderdagochtend om 4 uur ben ik met een goede vriend vertrokken naar Bremerhaven in Duitsland waar we om half tien de boot moesten hebben naar Helgoland. Doordat we door de Duitse

Nadere informatie

Reisverslag van Caroline Cazemier Lions youth exchange Brazilië 2016

Reisverslag van Caroline Cazemier Lions youth exchange Brazilië 2016 Reisverslag van Caroline Cazemier Lions youth exchange Brazilië 2016 Hi allemaal, Mijn naam is Caroline en ik ben deze zomer via de Lionsclub Hattem naar Brazilië geweest. Brazilië was niet mijn eerste

Nadere informatie

ISBN Daniel Nesquens Sergio Mora Tattoo-papa De Vier Windstreken. De Vier Windstreken

ISBN Daniel Nesquens Sergio Mora Tattoo-papa De Vier Windstreken. De Vier Windstreken ISBN 978 90 5116 293 6 Daniel Nesquens Sergio Mora Tattoo-papa De Vier Windstreken De Vier Windstreken De Vier Windstreken 1 Papa komt en gaat, zoals de dag en de nacht. Vooral wanneer je hem totaal niet

Nadere informatie

En met de regen beginnen de varkens ook echt te doen waar ze voor zijn aangenomen. Ze beginnen de moestuin lekker om te wroeten.

En met de regen beginnen de varkens ook echt te doen waar ze voor zijn aangenomen. Ze beginnen de moestuin lekker om te wroeten. Groen De eerste dagen van September is het nog steeds prachtig weer. Het is zelfs bladstil en dat is goed te zien bij de Merle. En de avond van Laurents cremaillaire is het ook heerlijk weer tot in de

Nadere informatie

Dit is een download bij het artikel Omdat je het kunt uit JOP COACH magazine, nr

Dit is een download bij het artikel Omdat je het kunt uit JOP COACH magazine, nr Honger! (voor jonge kinderen) Drie kinderen lopen naar school. Opeens zien ze een heel rare man in oude kleren. Hij vraagt om een beetje geld voor eten. Natuurlijk schrikken de kinderen en denken ze aan

Nadere informatie

Met dit lekkere warme weer zijn we lekker gaan wandelen in het park bij ons in de buurt.

Met dit lekkere warme weer zijn we lekker gaan wandelen in het park bij ons in de buurt. Het Kwetternest 3-jarigen Deze week zijn we begonnen met het thema OEF WAT WARM! We hebben in de groep een echte ijswinkel gemaakt. De kinderen kunnen naar hartenlust ijsjes kopen en eten. In de grote

Nadere informatie

Nieuws uit groep 1/ 2 d.

Nieuws uit groep 1/ 2 d. Nieuws uit groep 1/ 2 d. Dit schooljaar begonnen we met 15 oudste kleuters en 9 jongste kleuters. In september kwamen Jake en Indy erbij. Ons eerste thema van schatkist was Erop uit: het verhaal van Kleine

Nadere informatie

Het heeft even geduurd maar na eerst een bezoek van de koninginnepage hebben we nu ook bezoek van de koningspage, ook geabdiceert?

Het heeft even geduurd maar na eerst een bezoek van de koninginnepage hebben we nu ook bezoek van de koningspage, ook geabdiceert? La Tirelire We hebben uitbreiding van ons bedrijfje. We hebben er nl een huisje bij gekocht. Dat vanaf dit moment La Tirelire gaat heten ofwel de spaarpot. We knappen het op en gaan het in eerste instantie

Nadere informatie

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N René op vakantie 10-17 mei 2013 P U T T E N Begeleider Theo Vrijdag 10 mei Vertrek naar Landal Tegen 12 uur rijdt de Tendens bus de Ranonkelweg in en René straalt als hij mij ziet. Na de lunch nemen we

Nadere informatie

Voor onze broers en zussen met een verstandelijke beperking.

Voor onze broers en zussen met een verstandelijke beperking. Hoe je hier mee om wilt gaan? Zou het in de vorm van een aantal lessen doen Uit het verhaal kun je zelf vragen bedenken voor een bespreking met de catechisanten. Zie dit als een aanzetje Ben ik iets vergeten

Nadere informatie

Sofie en Regenboog HOOFDSTUK ÉÉN

Sofie en Regenboog HOOFDSTUK ÉÉN HOOFDSTUK ÉÉN We zijn bijna bij de school! riep Sofie uit toen ze vlak voor zich een bord zag. Eenhoorn Academie stond er in zwierige gouden schrijfletters met daarnaast een tekening van een spierwitte

Nadere informatie

Verslag kamp 2013 groep 8A en groep 8B

Verslag kamp 2013 groep 8A en groep 8B Verslag kamp 2013 groep 8A en groep 8B Dinsdagochtend Dinsdagochtend hoefden we pas 9.30 op school te zijn. We konden dus lekker uitslapen. We moesten met onze bagage naar school fietsen (of lopen). Toen

Nadere informatie

WOUTER KLOOTWIJK ANNE, HET PAARD EN DE RIVIER MET ILLUSTRATIES VAN ENZO PÉRÈS-LABOURDETTE LEOPOLD / AMSTERDAM

WOUTER KLOOTWIJK ANNE, HET PAARD EN DE RIVIER MET ILLUSTRATIES VAN ENZO PÉRÈS-LABOURDETTE LEOPOLD / AMSTERDAM WOUTER KLOOTWIJK ANNE, HET PAARD EN DE RIVIER MET ILLUSTRATIES VAN ENZO PÉRÈS-LABOURDETTE LEOPOLD / AMSTERDAM Eerste druk 2017 2017 tekst Wouter Klootwijk 2017 illustraties Enzo Pérès-Labourdette Boekverzorging

Nadere informatie

De familie schaap. Praat eens zoals een schaap Welke dierengeluiden ken je nog? Doe ze eens na?

De familie schaap. Praat eens zoals een schaap Welke dierengeluiden ken je nog? Doe ze eens na? Het schaap De familie schaap Schapen zijn bange dieren. Daarom leven ze met velen samen en blijven ze dicht bij elkaar. Een groepje schapen noemen we een kudde. Schapen praten met elkaar door te blaten.

Nadere informatie

Ruth 1 - God gaat altijd met je mee!

Ruth 1 - God gaat altijd met je mee! Ruth 1 - God gaat altijd met je mee! Gezinsdienst en Doop Norah Maaike Kloeze Liturgie Welkom Eerste adventskaars aansteken plus gedichtje Zingen 1. Groot en machtig is Hij (Opwekking 387) 2. God kent

Nadere informatie