Joweria staat hier voor een muurschildering die de kinderen van KAYDA samen gemaakt hebben op een van de muren.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Joweria staat hier voor een muurschildering die de kinderen van KAYDA samen gemaakt hebben op een van de muren."

Transcriptie

1 Joweria Shadia, 11 jaar oud Ik ontmoette Joweria in augustus 2010 bij de organisatie Katwe Youth Development Association of te wel KAYDA, een partner organisatie van het programma Kinderen in de Knel van Kerk in Actie. Katwe is een krottenwijk vlak bij het centrum van Kampala, de hoofdstad van Uganda. Joweria woont daar met haar moeder en vier zussen in een gehuurde kamer. Haar vader is overleden en haar moeder is vaak ziek. De enige inkomsten van het gezin bestaan uit de winst van een klein marktkraampje met uien en tomaten in de wijk. Dit is bij lange na niet genoeg om de 6 gezinsleden van de voeden en al helemaal niet om de 5 meisjes van naar school van te laten gaan. Joweria staat hier voor een muurschildering die de kinderen van KAYDA samen gemaakt hebben op een van de muren. Dit is de eenkamerwoning waar het hele gezin van Joweria in Katwe woont.

2 Joweria met haar moeder op de markt. Soms helpt ze haar moeder op de markt. Ze lijken veel op elkaar. Joweria wil heel graag naar school, ze is een heel slim meisje dat vloeiend Engels met ons sprak tijdens ons bezoek en vertaalde voor haar leeftijdgenootjes die de taal lang niet zo goed machtig waren. Ze wil lerares worden vertelde ze ons. KAYDA is gevestigd vlakbij de plaats waar het gezin woont. Joweria kwam in aanraking met KAYDA en tegenwoordig heeft ze een bed in de meisjesslaapzaal van KAYDA en eet ze bij KAYDA. Op onze vraag waar nu haar thuis is antwoordde ze dat ze eigenlijk twee thuizen heeft; bij haar moeder en bij KAYDA. Voor haar is thuis: waar te eten is, waar ik mijn was kan doen, waar ik slaap en waar voor me gezorgd wordt en waar mijn vrienden zijn. Dat is afwisselend bij KAYDA en bij haar moeder. KAYDA betaalt bovendien de school en schoolbenodigdheden zodat ze naar school kan. Haar moeder is daar te arm voor. Dat ze zelf haar was doet is heel gewoon in Uganda. Jongens en meisjes leren al heel jong zelf met de hand hun eigen kleren te wassen. Nu is dat bij KAYDA makkelijk om te doen KAYDA heeft nl haar eigen waterpomp. De kinderen hoeven niet ver te lopen om het water te hebben om de was te doen.

3 Joweria heeft twee vrienden bij KAYDA waar ze veel mee optrekt, Dennis en John. Hier zitten ze samen voor de slaapzalen van KAYDA. Joweria danst heel graag. Bij KAYDA zingen en dansen ze om alle ellende van hun leven te vergeten en samen een hoop plezier te hebben. Ze leren ook oude traditionele Ugandese dansen. Hier is dat een stokdans. Ze treden op voor toeristen en bij feesten van mensen in de buurt of bij festivals. Dat doen ze omdat ze het leuk vinden, maar ook om inkomsten voor KAYDA te verwerven en omdat ze altijd wel een flesje cola en iets lekkers krijgen.

4 Joweria heeft bij KAYDA haar eigen bed. Dat wil zeggen ze slaapt op het bovenste bed van een stapelbed van 3 bedden. Deze bedden zijn gemaakt in de werkplaats van KAYDA zelf. Alle jongens leren houtbewerking bij KAYDA. Joweria is dol op Awali, een van de Ooms zoals ze de sociaal werkers noemen die voor de kinderen zorgen. Awali is zelf ook afkomstig uit een hele verscheurde familie. Zijn vader verstootte zijn moeder zonder mogelijkheden om te overleven en ze stond met haar 5 kinderen op straat. Awali heeft een hele moeilijke jeugd gehad en veel honger geleden. Maar heeft uiteindelijk toch een opleiding kunnen doen en wil graag met kinderen werken. Dat doet hij nu bij KAYDA

5 Awali vertelde dat hij thuis net als de meisjes water moest halen en mee moest helpen met het klaarmaken van de maaltijd. Nu stimuleert hij bij KAYDA ook dat meisjes en jongens alle klusjes in huis moeten leren.

6 John Mivule (11 jaar) woont ook bij KAYDA. Hij spreekt niet zo goed Engels als Joweria, dus zij helpt bij het gesprek. Hij is van huis weggelopen. Hij woonde met zijn vader in een dorpje vlakbij Kampala. Zijn moeder overleed bij zijn geboorte. Zijn twee oudere zussen zijn al getrouwd en het huis uit en zijn vader is een alcoholist. Zijn vader zorgde niet goed voor hem. Er was thuis vaak geen eten en zijn vader betaalde niets om John naar school te kunnen laten gaan. Dat vond John heel naar. Op een dag sloeg zijn vader hem weer zo erg, dat John wegliep van huis en naar het centrum van Kampala liep. Hij voetbalde ergens op een veldje met andere jongens en had het goed naar zijn zin totdat het donker werd en hij niet wist waar hij heen moest. Een paar jongens met wie hij voetbalde woonden bij KAYDA en namen hem mee. Sindsdien woont hij bij KAYDA, maar in de vakanties moet hij van KAYDA naar zijn vader, om het contact met zijn familie en dorp waar hij vandaan komt niet kwijt te raken. Dat is heel moeilijk, want ondanks dat zijn vader de sociaal werkers van KAYDA beloofd goed voor hem te zorgen gebeurd dat niet altijd. Soms loopt John tijdens deze vakantieperiodes weer weg van huis en loopt hij naar KAYDA. Hij mist zijn zussen heel erg.

7 John houdt van dieren en kreeg van de ooms een aantal kuikens om voor te zorgen van het kippenproject van KAYDA. Hij is dol op ze en zorgt goed voor ze. Het is zijn verantwoordelijkheid dat ze genoeg te eten krijgen en niet weglopen. KAYDA heeft ook een huis poes die muizen en ratten moet vangen. Alle kinderen die bij KAYDA wonen kiezen een oudere mentor, een jongen of meisje die ouder is en al langer bij KAYDA woont. Die kan ze de weg wijzen en is er voor allerlei vragen en problemen. Zo gaat het in gezinnen ook en dat probeert KAYDA na te bootsen. Hiernaast staat John met zijn mentor.

8 Als alle kinderen die op internaten zijn gedurende de vakantietijd terug zijn bij KAYDA, zijn er soms niet genoeg bedden. Dan slapen John en vriend Dennis samen in een bed. Dat vinden ze geen probleem. Het zijn beste maatjes.

9 Dennis is 10 jaar oud en beste maatjes met Joweria en John. Hij is wat verlegen en spreekt nog niet zo goed Engels, ook hier helpt Joweria met het vertalen als we hem naar de reden vragen dat hij bij KAYDA woont en niet bij zijn familie. Dennis vertelde ons; mijn vader en moeder zijn overleden en er was in de familie niemand die voor me kon zorgen. Een oom bracht me naar KAYDA. Hij komt me gelukkig vaak opzoeken en hoopt als hij zelf een huis en een baan heeft voor me te gaan zorgen en me weer op te halen. Geen idee wanneer dat gaat gebeuren. Dennis is heel blij dat hij weer naar school kan nu hij bij KAYDA woont. Hij is een aantal jaar niet naar school geweest en loopt achter met zijn werk, maar nu doet hij erg zijn best.

10 Dennis heeft als een van de weinige kinderen bij KAYDA een eigen fiets. Die bracht zijn oom voor hem mee. Hij is er heel blij mee en zuinig op. Ze lachen hem wel eens uit omdat hij als enige jongen een meisje als mentor heeft gekozen, maar hij is heel blij met haar. Misschien zijn de andere jongens wel jaloers??

11 Faisal Nsubuga is de directeur van KAYDA. Hij was ooit in Uganda een beroemd voetballer. Hij speelde in de hoogste Ugandese klasse in Kampala bij het politieteam. Toen hij stopte met spelen ging hij jongeren trainen. Dit vond hij heel leuk om te doen. Hij kwam in aanraking met jongens in Katwe die altijd speelden op een veldje in de wijk. Toen hij hoorde van hun problemen besloot hij zich te gaan inzetten voor kinderen zonder thuis. Samen met een aantal vrienden overlegde hij met de buurtoudsten en kreeg hij een stuk grond en werd er een bestuur op gericht. Met fondsen van buiten en hulp van de buurt heeft is er nu de organisatie KAYDA, midden in de wijk. Er zijn slaapzalen, er is een pomp, er zijn een paar klaslokalen en praktijklokalen en er is een bibliotheek. Er zijn ooms en tantes die voor de kinderen zorgen. Deze ooms en tantes (sociaal werkers) komen uit de buurt en zijn christenen of moslims. Ieder kind die binnenkomst bij KAYDA houdt het geloof van de familie waar hij of zij uitkomt. Voor christenen komen af en toe priesters en dominees op bezoek voor de kinderen en voor de moslims komt de imam. Tijdens de Ramadan eten de moslim kinderen pas na zonsondergang, de andere kinderen eten op hun gewone tijden. Faisal, de directeur samen op de foto met Joweria, Dennis en John.

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp.

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp. Verblijf van Tautvydas Rindzevicius in Kabaya/RWANDA in het kader van het bezoek aan wezen en kwetsbare kinderen gesponsord door de Jyambere stichting. Inleiding Tijdens de periode van juli-augustus 2015,

Nadere informatie

Afgewezen en erbij horen

Afgewezen en erbij horen Les 4 Afgewezen en erbij horen Inhoud In deze les leren de leerlingen het begrip afgewezen worden en je minderwaardig voelen. Ook leren ze het begrip erbij horen en het gevoel er niet bij te horen door

Nadere informatie

20 Beeldend - tekst brigit kooijman en brecht van der meulen fotografie robin de puy

20 Beeldend - tekst brigit kooijman en brecht van der meulen fotografie robin de puy 20 Beeldend - tekst brigit kooijman en brecht van der meulen fotografie robin de puy Waar kankerpatiënten zijn, zijn mantelzorgers. Gezinsleden, familie, vrienden, buren, kennissen, collega s. Jong en

Nadere informatie

Een Berbers dorp. Mijn zussen en ik mochten van mijn vader naar school. Meestal mochten alleen jongens naar school.

Een Berbers dorp. Mijn zussen en ik mochten van mijn vader naar school. Meestal mochten alleen jongens naar school. Een Berbers dorp Ik ben geboren en opgegroeid in het noorden van Marokko. In een buitenwijk van de stad Nador. Iedereen kent elkaar en altijd kun je bij de mensen binnenlopen. Als er feest is, viert het

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Verloren grond. Murat Isik. in makkelijke taal

Verloren grond. Murat Isik. in makkelijke taal Verloren grond Murat Isik in makkelijke taal Moeilijke woorden zijn onderstreept en worden uitgelegd in de woordenlijst op pagina 84. Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen Mijn geboorte Mijn verhaal

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Brainwash door Carry Slee

Boekverslag Nederlands Brainwash door Carry Slee Boekverslag Nederlands Brainwash door Carry Slee Boekverslag door S. 1562 woorden 4 jaar geleden 6,7 35 keer beoordeeld Auteur Genre Carry Slee Roman Eerste uitgave 2012 Vak Methode Nederlands Nieuw Nederlands

Nadere informatie

Abdul Fatah al-sisi 90% is moslim, 10% is christen

Abdul Fatah al-sisi 90% is moslim, 10% is christen Hoofdstad: Regeringsleider: Godsdienst: Taal: Caïro Abdul Fatah al-sisi 90% is moslim, 10% is christen Arabisch Egypte in de Bijbel Egypte wordt heel vaak genoemd in de Bijbel. Abraham en de zonen van

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Handleiding. UNICEF Handleiding lessuggestie Ruilen groep 5-6. Ruilen

Handleiding. UNICEF Handleiding lessuggestie Ruilen groep 5-6. Ruilen UNICEF Handleiding lessuggestie Ruilen groep 5-6 Handleiding Ruilen Alle kinderen in de wereld hebben rechten. In het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties zijn deze opgenomen. Rechten over school,

Nadere informatie

Filmverslag Nederlands De tweeling

Filmverslag Nederlands De tweeling Filmverslag Nederlands De tweeling Filmverslag door een scholier 1926 woorden 10 maart 2005 6,6 402 keer beoordeeld Vak Nederlands De tweeling 1. Verklaar de titel van de film. De titel van de film is

Nadere informatie

Het Leger des. Spreekbeurt over het werk van het Leger des Heils

Het Leger des. Spreekbeurt over het werk van het Leger des Heils Het Leger des Hoi, ik ben Reddie van het Leger des Heils. Ik laat je zien waarom sommige mensen op straat hulp nodig hebben. Heils voor mensen van de straat Spreekbeurt over het werk van het Leger des

Nadere informatie

Barack? Het is voor jou. In 1982 studeert Barack Obama in New York. Hij is net 21 jaar geworden. Hij krijgt een telefoontje.

Barack? Het is voor jou. In 1982 studeert Barack Obama in New York. Hij is net 21 jaar geworden. Hij krijgt een telefoontje. BARACK OBAMA 3 Barack Obama is de president van Amerika. Hij heeft op veel plekken in de wereld gewoond. Hij heeft ook veel mensen ontmoet. Toch is zijn leven niet gemakkelijk geweest. Barack? Het is voor

Nadere informatie

Jimmy s thuiskomst. Er was echter één huis waar geen lichtjes brandden. Het leek haast alsof niemand daar kerstmis vierde.

Jimmy s thuiskomst. Er was echter één huis waar geen lichtjes brandden. Het leek haast alsof niemand daar kerstmis vierde. Jimmy s thuiskomst H et was kerstavond en het was bitter koud in het jaar 1953. De mensen deden nog snel hun laatste kerstinkopen en in de betere buurten waren de huizen gezellig verlicht. Er was echter

Nadere informatie

Aan de bal. Onur Arslantas 3T2. Mevrouw Scholten

Aan de bal. Onur Arslantas 3T2. Mevrouw Scholten Aan de bal Onur Arslantas 3T2 Mevrouw Scholten Zakelijke Gegevens A. Aan de bal B. Lieneke Dijkzeul C. Lemniscaat, juli 2005, 279 Bladzijden, geen druknummer gezien. Samenvatting Rahmane woont in een dorpje

Nadere informatie

Brieven van Ama welpen

Brieven van Ama welpen Introductie Shanti heeft heel veel vriendinnetjes in de jungle. Ze heeft ook een vriendinnetje in een land heel ver weg. Het meisje heet Ama. Ama woont in een land dat Ghana heet. Weten jullie waar dat

Nadere informatie

Ruth 1 - God gaat altijd met je mee!

Ruth 1 - God gaat altijd met je mee! Ruth 1 - God gaat altijd met je mee! Gezinsdienst en Doop Norah Maaike Kloeze Liturgie Welkom Eerste adventskaars aansteken plus gedichtje Zingen 1. Groot en machtig is Hij (Opwekking 387) 2. God kent

Nadere informatie

Annie van Gansewinkel. Vast

Annie van Gansewinkel. Vast Annie van Gansewinkel Vast 4 Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen De groeten Je krijgt de groeten van je vader. Jim haalt zijn schouders op. Hij blijft tegen de bal schoppen. De bal knalt tegen

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. Kies voor de ander. Gewoon oog voor elkaar

Verkiezingsprogramma. Kies voor de ander. Gewoon oog voor elkaar Verkiezingsprogramma Kies voor de ander Gewoon oog voor elkaar VERKIEZINGSPROGRAMMA IN GEWONE TAAL 2018 2022 Gewoon oog voor elkaar VOORWOORD In november 2018 gaan we stemmen. We kiezen een nieuwe gemeenteraad.

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Mijn mond zat vol aarde

Mijn mond zat vol aarde Mijn mond zat vol aarde Serie: Verhalen kind in oorlog Tekst: Meike Jongejan Onderzoek: Mariska de Boer en Hans Groeneweg Redactie: Jan van Zijverden Vormgeving: Richard Bos 2015, Fries Verzetsmuseum,

Nadere informatie

Het allerleukste meisje

Het allerleukste meisje > > 0 0 0 Het allerleukste meisje Er zijn meisjes die het liefst met poppen spelen er zijn meisjes die vaak voor de spiegel staan er zijn meisjes die zich als een bruid verkleden en dan wensen dat ze ooit

Nadere informatie

Alleen een plastic tasje

Alleen een plastic tasje Alleen een plastic tasje Gaat u zitten, fijn dat u er bent. Wilt u thee? Met suiker? Zal ik beginnen bij het begin? Ik woon hier sinds 1970. Toen ik hier aankwam, had ik alleen een klein plastic tasje

Nadere informatie

Verhaal- en kleurboek voor kinderen. Instituut voor Islamitische Studies en Publicaties

Verhaal- en kleurboek voor kinderen. Instituut voor Islamitische Studies en Publicaties Verhaal- en kleurboek voor kinderen Instituut voor Islamitische Studies en Publicaties In naam van Allâh, de Weldadige, de Genadige 3 Het is half acht s avonds. Fazilah en Djamiel dekken samen de tafel.

Nadere informatie

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar!

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar! Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 12 september Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks

Nadere informatie

ZOEK HET UIT! KinderBijbelKeet-week Grote Kerk Hilversum. 28 tot en met 31 augustus. dit boekje is van:.

ZOEK HET UIT! KinderBijbelKeet-week Grote Kerk Hilversum. 28 tot en met 31 augustus. dit boekje is van:. ZOEK HET UIT! KinderBijbelKeet-week 2018 28 tot en met 31 augustus Grote Kerk Hilversum dit boekje is van:. Themalied Couplet 1: Ik heb gehoord, van een man, Die een storm stoppen kan. Die een storm stoppen

Nadere informatie

Het leven van Kant, van Hegel

Het leven van Kant, van Hegel Het leven van Kant, van Hegel Alsof hij elke dag een beslissing neemt die zo goed is als wanneer hij zijn hele leven daarover had kunnen nadenken. Het leven van Kant, van Hegel, de dagen van het leven

Nadere informatie

JOHAN CRUIJFF MIJN VERHAAL. in makkelijke taal

JOHAN CRUIJFF MIJN VERHAAL. in makkelijke taal JOHAN CRUIJFF MIJN VERHAAL in makkelijke taal Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen Voorwoord Ik heb geen diploma s. Alles wat ik weet, heb ik in het echte leven geleerd. Ik was twaalf jaar toen

Nadere informatie

Wat is het King David Schoolfonds? Wat doen we met uw bijdragen? Financieel jaaroverzicht 2016

Wat is het King David Schoolfonds? Wat doen we met uw bijdragen? Financieel jaaroverzicht 2016 Wat is het King David Schoolfonds? Het King David Schoolfonds helpt kinderen in Rwanda die van de middelbare school dreigen te worden gestuurd omdat ze hun schoolgeld niet meer kunnen betalen. Ook helpt

Nadere informatie

Kom op, Maarten, je moet naar school! Moeder geeft haar jongen een duwtje. Even later loopt Maarten door de straten van Mansfeld. Dat is de stad waar

Kom op, Maarten, je moet naar school! Moeder geeft haar jongen een duwtje. Even later loopt Maarten door de straten van Mansfeld. Dat is de stad waar 6 Het is een jongen! Blij kijkt vader Hans Luther naar zijn zoon. De kleine jongen ligt tevreden bij zijn moeder in de armen. Het is 10 november. Buiten is het koud, maar binnen is het warm. Dat is goed

Nadere informatie

Regenesis intake formulier

Regenesis intake formulier van. KLACHT Wat is je klacht Welke score geef je nu aan je klacht 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10 Hoe is je klacht ontstaan Hoelang bestaat je klacht al Wat heb je er al aan gedaan Wat was daarvan het effect Hoe

Nadere informatie

Victory Primary School. Namasuba, Kampala Uganda

Victory Primary School. Namasuba, Kampala Uganda Victory Primary School Namasuba, Kampala Uganda Inleiding Mijn naam is Anita Bellekom, 24 jaar. Een aantal jaar geleden heb ik heb ik na de MBO Kinderopvang, de opleiding HBO Pedagogisch Educatief Medewerker

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus!

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus! Bijbellezing: Johannes 4 vers 7-27 Zit je in de put? Praat es met Jezus! Wij hadden vroeger een waterput Vroeger is meer dan 55 jaar geleden Naast ons huis aan de Kerkstraat in Harkema Ik weet nog hij

Nadere informatie

Ernst Knijff Tineke van der Meer De ware koning

Ernst Knijff Tineke van der Meer De ware koning Ernst Knijff Tineke van der Meer De ware koning Ernst Knijff Tineke van der Meer De Ware Koning en andere verhalen van meester Karel tekeningen: Anne van Buul NARRATIO CIP-gegevens Koninklijke Bibliotheek,

Nadere informatie

Tommie, Dik en Esmeralda

Tommie, Dik en Esmeralda Tommie, Dik en Esmeralda Een tijd gelden woonden twee meisjes genaamd Marieke en Ineke met hun vader en moeder op een boerderij in Afrika. Er was geen televisie, er was geen school, er was geen bibliotheek

Nadere informatie

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 9 juni. Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks ook

Nadere informatie

God houdt zijn belofte Genesis 21:1-6. De berg op Genesis 22:1-8. God heeft me heel gelukkig gemaakt! Ze noemden hun zoon Izak. Dat betekent: lachen.

God houdt zijn belofte Genesis 21:1-6. De berg op Genesis 22:1-8. God heeft me heel gelukkig gemaakt! Ze noemden hun zoon Izak. Dat betekent: lachen. 35 God houdt zijn belofte Genesis 21:1-6 Abraham wist dat God zich met Sodom en Gomorra aan Zijn woord gehouden had. Hij vertrouwde erop dat God Zijn belofte aan hem en Sara ook zou houden. Ze zouden een

Nadere informatie

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 6 Les 1

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 6 Les 1 Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 6 Les 1 een kerk Een groot gebouw. Daar komen de mensen samen die in God geloven. Er wordt gebeden en gezongen. een moskee De kerk voor de moslims. Zij geloven in

Nadere informatie

De exodus. Foto s van het materiaal

De exodus. Foto s van het materiaal De exodus Focus van dit verhaal De focus van dit verhaal ligt bij de uittocht van het volk van God (Exodus 11:1 15:21). Het verhaal is één van de heilige verhalen en behoort tot de kernpresentatie. Lesdoelen

Nadere informatie

RUIRU EXTRA EDITIE BLESSED GENERATION

RUIRU EXTRA EDITIE BLESSED GENERATION a RUIRU EXTRA EDITIE BLESSED GENERATION 14 December 2012 Jambo rafiki wa Blessed Generation ( Hallo vrienden van Blessed Generation in Kiswahili) Habari gani? ( Hoe gaat het met jullie?.. Ja, ik breid

Nadere informatie

De kerk is een groot gebouw. Er komen mensen samen die in god geloven. Er wordt gebeden en gezongen.

De kerk is een groot gebouw. Er komen mensen samen die in god geloven. Er wordt gebeden en gezongen. Thema 6: De kerk: De kerk is een groot gebouw. Er komen mensen samen die in god geloven. Er wordt gebeden en gezongen. De priester: De bijbel: De priester is iemand in de kerk die uit de bijbel voorleest

Nadere informatie

Geloof in Leusden. Lijst 5. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Gemeente Leusden Wat vindt de ChristenUnie-SGP belangrijk voor Leusden!

Geloof in Leusden. Lijst 5. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Gemeente Leusden Wat vindt de ChristenUnie-SGP belangrijk voor Leusden! Geloof in Leusden Wat vindt de ChristenUnie-SGP belangrijk voor Leusden! Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Gemeente Leusden 2018-2022 Lijst 5 Verkiezingsprogramma 2018-2022 in eenvoudige taal Op

Nadere informatie

CHICA. Lunga Lunga, Kenia, December 2011

CHICA. Lunga Lunga, Kenia, December 2011 Lunga Lunga, Kenia, December 2011 CHICA Een verhaal over Chica en de thuiszorg voor weeskinderen in Kenia. Om redenen van privacy zijn foto s, namen en werkelijke gebeurtenissen niet aan elkaar gekoppeld.

Nadere informatie

Verhaal 1 ORPHEUS IN DE ONDERWERELD

Verhaal 1 ORPHEUS IN DE ONDERWERELD Verhaal 1 ORPHEUS IN DE ONDERWERELD 9 Muziek Orpheus voelt zich blij. Orpheus heeft ook veel geluk in zijn leven. Hij is de zoon van een koning. Hij ziet er goed uit. En hij kan iets wat haast niemand

Nadere informatie

Op hun knieën blijven ze wachten op het antwoord van Maria. Maar het beeld zegt niets terug.

Op hun knieën blijven ze wachten op het antwoord van Maria. Maar het beeld zegt niets terug. 1950 Het huilende beeld De zon schijnt met hete stralen op het kleine dorpje. Niets beweegt in de hitte van de middag. De geiten en koeien slapen in de schaduw. De blaadjes hangen stil aan de bomen. Geen

Nadere informatie

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Ferenc Göndör IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Uitgeverij Eenvoudig Communiceren 3 Mijn vader Lang geleden kwam een jonge, joodse man naar het land Hongarije. Mohr Goldklang was zijn naam. Dat was mijn opa. Mohr

Nadere informatie

Het staat in de Bijbel in Lukas 15 vers 11-32

Het staat in de Bijbel in Lukas 15 vers 11-32 tekenboekje In dit boekje staat een verhaal. De Heere Jezus vertelde het, toen Hij op aarde was. Het is niet echt gebeurd. Maar het is ook geen gewoon verhaaltje. Het is een gelijkenis. Dat betekent dat

Nadere informatie

Reis Oeganda November 2016

Reis Oeganda November 2016 Reis Oeganda November 2016 Deze reis heb ik Ruud samen met Pieter Jan gemaakt en begon in Kampala Kirindi district, waar we naar de nieuwe kerk van Pastor Richard zijn gegaan. Hier hebben we huis aan huis

Nadere informatie

Praktische opdracht Geschiedenis Rolverdeling in het gezin

Praktische opdracht Geschiedenis Rolverdeling in het gezin Praktische opdracht Geschiedenis Rolverdeling in het gezin Praktische-opdracht door een scholier 2111 woorden 7 februari 2003 7,7 39 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inleiding: Dit hoofdstuk gaat over

Nadere informatie

Inhoud 1. Natalia 2. Het plan van juf Efrossinia en Olga 3. Mag ik mee? 4. Nog twee maanden 5. Een Rus in huis? 6. Gastgezin 7. Koekenbakkers 8. Afscheid van Belarus 9. Spanning in Holland 10. De ontmoeting

Nadere informatie

Anne Frank, haar leven

Anne Frank, haar leven Anne Frank, haar leven EC_biwerk_Anne.indd 3 01-04-2008 16:11:45 Anne Op 12 juni 1929 wordt in Duitsland een meisje geboren. Het is een gelukkig meisje. Ze heeft een vader en moeder die van haar houden.

Nadere informatie

In het hotel op de kamer tellen we alle twins, het zijn er 69.

In het hotel op de kamer tellen we alle twins, het zijn er 69. Op zondag 12 februari 2017 gaan we op pad om de eerste twinknuffels uit te delen in Chennai de hoofdstad van de deelstaat Tamil Nadu India. Onze caretaker van het hotel heeft het adres van het Children

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd

Boekverslag Nederlands Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd Boekverslag Nederlands Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd Boekverslag door een scholier 2639 woorden 13 januari 2010 7 27 keer beoordeeld Auteur Genre Maria Mosterd Biografie Eerste uitgave

Nadere informatie

Boekverslag Overigetaal Een viool voor Shana door Federica di Cesco

Boekverslag Overigetaal Een viool voor Shana door Federica di Cesco Boekverslag Overigetaal Een viool voor Shana door Federica di Cesco Boekverslag door een scholier 1547 woorden 12 mei 2003 6,4 29 keer beoordeeld Auteur Federica di Cesco Eerste uitgave 2001 Vak Overigetaal

Nadere informatie

Boodschappen van hoop...door leerlingen van Pricoh en het Roelof van Echten College

Boodschappen van hoop...door leerlingen van Pricoh en het Roelof van Echten College Week van de hoop - 20 t/m 26 maart 2017 EN IK DEEL HET GRAAG MET JOU Boodschappen van hoop......door leerlingen van Pricoh en het Roelof van Echten College BOODSCHAPPEN VAN HOOP Hoop is sterker dan angst,

Nadere informatie

9,4. Werkstuk door Robbin 1688 woorden 14 juni keer beoordeeld. Nederlands. Moldavië INHOUDSOPGAVE. inleiding blz 2

9,4. Werkstuk door Robbin 1688 woorden 14 juni keer beoordeeld. Nederlands. Moldavië INHOUDSOPGAVE. inleiding blz 2 Werkstuk door Robbin 1688 woorden 14 juni 2016 9,4 4 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Nieuw Nederlands Moldavië INHOUDSOPGAVE inleiding blz 2 hoofdstuk 1 infrastructuur blz 3 hoofdstuk 2 drankmisbruik

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Rotzooi in mijn hoofd door Arno Bohlmeijer

Boekverslag Nederlands Rotzooi in mijn hoofd door Arno Bohlmeijer Boekverslag Nederlands Rotzooi in mijn hoofd door Arno Bohlmeijer Boekverslag door een scholier 1573 woorden 9 juni 2006 8,3 14 keer beoordeeld Auteur Genre Arno Bohlmeijer Jeugdboek Eerste uitgave 1999

Nadere informatie

Infoblad ARMOEDE IN NEDERLAND

Infoblad ARMOEDE IN NEDERLAND Steun elkaar! Infoblad ARMOEDE IN NEDERLAND Wat goed dat je een spreekbeurt, werkstuk of presentatie wilt houden over armoede in Nederland. Dat vinden wij ontzettend fijn. We helpen je graag door meer

Nadere informatie

Rivka voelt tranen in haar ogen. Vader aait over haar wang. Hij zegt: Veel plezier, prinsesje. Vergeet je nooit wie je bent? Dan draait vader zich

Rivka voelt tranen in haar ogen. Vader aait over haar wang. Hij zegt: Veel plezier, prinsesje. Vergeet je nooit wie je bent? Dan draait vader zich 1942-1943 1 Rivka! Het is tijd om te gaan!, roept vader. Rivka is blij. Ze gaat logeren. Ze weet niet bij wie. En ze weet ook niet hoe lang. Maar ze heeft er wel zin in. Vader heeft gezegd: Je gaat in

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma ChristenUnie- SGP in begrijpelijke taal

Verkiezingsprogramma ChristenUnie- SGP in begrijpelijke taal Verkiezingsprogramma ChristenUnie- SGP in begrijpelijke taal Over een paar weken kiezen alle Brabanders een nieuw bestuur voor de provincie. Op 7 maart. Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als

Nadere informatie

Saomy. Februari 2015. Villa Ticca

Saomy. Februari 2015. Villa Ticca Saomy Februari 2015 Met Saomi gaat het goed! Ik bezoek haar thuis waar haar vader aan het werk is en ondertussen ook op de kinderen past, moeder is aan het werk in Otavalo. Saomi doet het goed op school,

Nadere informatie

Chuka uit Nigeria NIGERIA. Landen. Groep 1 t/m 4 ZENDING IN

Chuka uit Nigeria NIGERIA. Landen. Groep 1 t/m 4 ZENDING IN Landen Groep 1 t/m 4 ZENDING IN NIGERIA Chuka uit Nigeria Dit is Chuka. Hij woont in Nigeria. Dat is een land, hier heel ver vandaan, in Afrika. In Nigeria gaan heel veel dingen anders dan in Nederland.

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Het verrotte leven van Floortje Bloem door Yvonne Keuls

Boekverslag Nederlands Het verrotte leven van Floortje Bloem door Yvonne Keuls Boekverslag Nederlands Het verrotte leven van Floortje Bloem door Yvonne Keuls Boekverslag door een scholier 1946 woorden 18 jaar geleden 8,6 7 keer beoordeeld Auteur Genre Yvonne Keuls Psychologische

Nadere informatie

'Met donkere jongens heb ik altijd een snelle klik'

'Met donkere jongens heb ik altijd een snelle klik' 'Met donkere jongens heb ik altijd een snelle klik' Land van afkomst Kenny Tete ARTIKELWelke rol speelt afkomst in Nederland? Robert Vuijsje onderzoekt het in een reeks interviews. Ajax-voetballer Kenny

Nadere informatie

Dit zijn Yara en haar moeder Suzan

Dit zijn Yara en haar moeder Suzan Je kind als tolk? Dit zijn Yara en haar moeder Suzan Dit is Yara. Ze is 10 jaar oud. Yara woont 1 jaar in Nederland. Ze woont hier met haar vader, twee broertjes en haar moeder Suzan. Yara gaat naar school.

Nadere informatie

Extra materiaal nummer 8.1 Groep 5&6

Extra materiaal nummer 8.1 Groep 5&6 Extra materiaal nummer 8.1 Groep 5&6 1. Ouderbrief 2. Kenmerken familie, les 1, afronden 3. Het verhaal van Ruth, les 1, extra 4. De oude grootvader en zijn kleinzoon, les 3, extra. Beste ouders, We hebben

Nadere informatie

Boek 1 De jongen in de gestreepte pyjama

Boek 1 De jongen in de gestreepte pyjama Boek 1 De jongen in de gestreepte pyjama Zakelijke gegevens: 1. Titel van het boek: De jongen in de gestreepte pyjama. 2. Het boek heeft geen ondertitel. 3. De auteur van het boek is John Boyne 4. Het

Nadere informatie

Herhalingsoefeningen. Thema 3 Familie en relaties. 1 Woorden. Familie

Herhalingsoefeningen. Thema 3 Familie en relaties. 1 Woorden. Familie Herhalingsoefeningen Thema 3 Familie en relaties 1 Woorden Familie Lees de zinnen over de familie van Simon en Els. Schrijf de volgende namen in de stamboom: Hans, Helena, Hester, Joke, Mark, Michiel,

Nadere informatie

MIJN LAND. Oh mijn land. Ik mis het echt. Elke dag heb ik heimwee. Elke nacht droom ik erover. Ik mis mijn land. Ik mis elke straat. Ik mis alles.

MIJN LAND. Oh mijn land. Ik mis het echt. Elke dag heb ik heimwee. Elke nacht droom ik erover. Ik mis mijn land. Ik mis elke straat. Ik mis alles. MIJN LAND Oh mijn land Ik mis het echt. Elke dag heb ik heimwee. Elke nacht droom ik erover. Oh mijn land Ik mis mijn land. Ik mis elke straat. Ik mis alles. Oh mijn land Ik mis mijn familie. Mijn vrienden,

Nadere informatie

Boekverslag Engels The outsiders door Susan Eloise Hinton

Boekverslag Engels The outsiders door Susan Eloise Hinton Boekverslag Engels The outsiders door Susan Eloise Hinton Boekverslag door L. 1411 woorden 10 december 2016 6,5 111 keer beoordeeld Auteur Susan Eloise Hinton Eerste uitgave 1967 Vak Methode Engels Stepping

Nadere informatie

10 - verbindt jongeren. Dit Kompas is van: OKTOBER 2017 NUMMER 3B

10 - verbindt jongeren. Dit Kompas is van: OKTOBER 2017 NUMMER 3B 10 - Dit Kompas is van: OKTOBER 2017 NUMMER 3B verbindt jongeren Stefan Stefan zit op een christelijke school. Hij hoort elke dag vertellen uit de Bijbel. Zijn meester is een christen. Dat kan Stefan merken.

Nadere informatie

Preek over Lucas 15,1-7 (themadienst kerk en school): Wie is Hij?

Preek over Lucas 15,1-7 (themadienst kerk en school): Wie is Hij? Preek over Lucas 15,1-7 (themadienst kerk en school): Voorzang: Psalm 121: 1, 2 en 4 Votum en groet Zingen: Psalm 100 Leefregels Zingen: Jezus is het Licht der wereld (O.v. K. 46, Themalied bovenbouw)

Nadere informatie

Melkweg. Een basisschool kiezen. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Taal en ouders: De basisschool

Melkweg. Een basisschool kiezen. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Taal en ouders: De basisschool Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Een basisschool kiezen Taal en ouders: De basisschool Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Een basisschool kiezen, 2014 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop

Nadere informatie

Zending wereldwijd. Driebergen, januari 2015. GZB-dag 2015: op 13 juni in Gorinchem

Zending wereldwijd. Driebergen, januari 2015. GZB-dag 2015: op 13 juni in Gorinchem GZB-dag 2015: op 13 juni in Gorinchem De GZB-dag wordt dit jaar op D.V. 13 juni in de Evenementenhal in Gorinchem gehouden. Voor deze nieuwe datum en plaats is gekozen omdat er op het terrein van Hydepark

Nadere informatie

Noach bouwt een ark Genesis 6-8

Noach bouwt een ark Genesis 6-8 2 Noach bouwt een ark Genesis 6-8 Het is niet fijn meer op de aarde. De mensen maken ruzie, ze vechten en ze zijn God vergeten. Maar er is één man die anders is. Dat is Noach. Op een dag praat God met

Nadere informatie

Het speelhuis van Lotte en Nina

Het speelhuis van Lotte en Nina VERHAAL Het speelhuis van Lotte en Nina Uit logeren Nina zit achter in de auto van mama. Spannend, hè? zegt mama. Voor het eerst ga jij ergens logeren. Aap steekt zijn kop uit haar rugzak. Hij lacht, omdat

Nadere informatie

IN GESPREK MET Nieuwe Testament

IN GESPREK MET Nieuwe Testament IN GESPREK MET Nieuwe Testament Ontdekkingsreis 11: Jezus, Gods Zoon Goed nieuws! Keziah en haar moeder en vader (Alison en Peter) lezen samen dit bijbelverhaal. De 7 jaar oude Keziah heeft allerlei vragen

Nadere informatie

Melkweg. In de war. Lezen van Alfa B naar Alfa C. Gezondheid: Omgaan met problemen. Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann

Melkweg. In de war. Lezen van Alfa B naar Alfa C. Gezondheid: Omgaan met problemen. Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Melkweg Lezen van Alfa B naar Alfa C In de war Gezondheid: Omgaan met problemen Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Colofon Melkweg: In de war, 2016 Dit boekje is een uitgave van Stichting

Nadere informatie

Matteüs 25:1-13 Gezinsdienst: Wachten duurt lang!

Matteüs 25:1-13 Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Matteüs 25:1-13 Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Liturgie Zingen: -Opwekking 654 Dank U voor deze nieuwe dag -Zoek eerst het Koninkrijk van God -Weet je waar het hemels koninkrijk op lijkt (Elly en Rikkert)

Nadere informatie

66 GZBwereld. groep 3/4/5 2013/ 2014

66 GZBwereld. groep 3/4/5 2013/ 2014 Û f _ 66 GZBwereld m 7 7 8 SS f groep 3/4/5 2013/ 2014 Wat hoort waarbij? Wereldkids M wordt gemaakt door de GZB. De GZB wil graag dat alle mensen de Heere Jezus leren kennen. Daarom wonen er overal in

Nadere informatie

2

2 2 Het kerstverhaal Kijk ook op: www.ploegsma.nl www.viviandenhollander.nl www.miesvanhout.nl ISBN 978 90 216 7085 0 / NUR 227 Tekst: Vivian den Hollander 2012 Illustraties: Mies van Hout 2012 Vormgeving:

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12 Bruiloftsfeest Sara en Johannes hebben een kaart gekregen In een hele mooie enveloppe Met de post kregen ze die kaart Weet je wat op die kaart stond? Nou? Wij gaan trouwen!

Nadere informatie

Boekverslag door een scholier 1197 woorden 11 november keer beoordeeld. Eerste uitgave Uiterste inleverdatum. 2. Titel.

Boekverslag door een scholier 1197 woorden 11 november keer beoordeeld. Eerste uitgave Uiterste inleverdatum. 2. Titel. Boekverslag door een scholier 1197 woorden 11 november 2003 4 4 keer beoordeeld Auteur Susan Vreeland Eerste uitgave 2001 Vak Engels 1. Uiterste inleverdatum 2. Titel Op de tast 3. Schrijver Susan Vreeland

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

Theatergroep Locals. www.tgthelocals.com. Lesbrief

Theatergroep Locals. www.tgthelocals.com. Lesbrief Theatergroep Locals www.tgthelocals.com Lesbrief 1. Over de voorstelling De vader van Polle is ooit met de noorderzon vertrokken. Daarom denkt ze dat haar vader ontdekkingsreiziger is en dat zijn schip

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Straatkatten door Mieke van Hooft

Boekverslag Nederlands Straatkatten door Mieke van Hooft Boekverslag Nederlands Straatkatten door Mieke van Hooft Boekverslag door een scholier 1518 woorden 25 oktober 2003 6,6 37 keer beoordeeld Auteur Genre Mieke van Hooft Jeugdboek Eerste uitgave 1996 Vak

Nadere informatie

Cliënten. Een uitgave van Careander Contact. THEMANUMMER: Hoera voor de vrijwilliger

Cliënten. Een uitgave van Careander Contact. THEMANUMMER: Hoera voor de vrijwilliger Een uitgave van Careander - 3 2018 Cliënten Contact THEMANUMMER: Hoera voor de vrijwilliger VAN DE BESTUURDER: Vrijwilligers Op 7 december is het Nationale vrijwilligersdag. Dan bedanken we alle vrijwilligers

Nadere informatie

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl R O S A D E D I E F Arco Struik Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl In de winkel 3 Bart 5 Een lieve dief 7 De telefoon 9 Bij de dokter 11 De blinde vrouw 13 Een baantje 15 Bijna betrapt

Nadere informatie

De handen vol; geen tijd om het feest van de Heer te vieren. We gaan niet En wat ze toen wel deden, dat heet in de bijbel: moord.

De handen vol; geen tijd om het feest van de Heer te vieren. We gaan niet En wat ze toen wel deden, dat heet in de bijbel: moord. Bijna nergens meer is het echt donker. Er zijn altijd wel lichten in de buurt, verkeer. Daarom gaan wij op zoek naar plekken waar het nog donker is. Gisteravond was het de Nacht van de Nacht Dan kun je

Nadere informatie

Misschien zit u hier wel met de grote vraag: wat is Kerst eigenlijk?

Misschien zit u hier wel met de grote vraag: wat is Kerst eigenlijk? 25 december 2015 1 e Kerstdag Sixtuskerk te Sexbierum Ds. A.J. (Anneke) Wouda Teksten: Hebr. 1:1-6 en Lucas 2: 15-21 Geliefden van God, gemeente van Christus, Kerstochtend 2015 U zit midden in een kerstviering,

Nadere informatie

Zo werkt het BIDDEN. Bidden Dezelfde gebedsopdrachten komen telkens weer terug, fijn vertrouwd. Het helpt kinderen vaak om gericht te bidden.

Zo werkt het BIDDEN. Bidden Dezelfde gebedsopdrachten komen telkens weer terug, fijn vertrouwd. Het helpt kinderen vaak om gericht te bidden. Zo werkt het Wat zagen jullie vandaag? Kun je dat samen tekenen of opschrijven? Allebei een brillenglas! Wat zagen jullie vandaag? Iedereen ziet iets anders en herinnert zich andere dingen. Teken of schrijf

Nadere informatie

Jezus maakt mensen gelukkig

Jezus maakt mensen gelukkig Eerste Communieproject 33 Jezus maakt mensen gelukkig Jezus doet wonderen In les 5 hebben we geleerd dat God onze Vader is. Wij zijn allemaal zijn kinderen. Alle mensen zijn broertjes en zusjes van elkaar!

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 7 Delen maakt blij. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 7 Delen maakt blij. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 7 Delen maakt blij Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 7 blz. 1 Als je niet wilt delen krijg je ruzie.

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus ChristusGemeente van onze Heer Jezus Christus!

Gemeente van onze Heer Jezus ChristusGemeente van onze Heer Jezus Christus! Gemeente van onze Heer Jezus ChristusGemeente van onze Heer Jezus Christus! Jongens en meisjes! Hebben jullie vanmorgen de kerkklok gehoord? Ja, vanmorgen hoorden we ook een klok luiden in de kerk. Maar

Nadere informatie

Liturgie voor de Startdienst op Zondagochtend 25 September 2016

Liturgie voor de Startdienst op Zondagochtend 25 September 2016 Liturgie voor de Startdienst op Zondagochtend 25 September 2016 Psalm 149: 1 en 2 NB 1.Halleluja! laat opgetogen een nieuw gezang den Heer verhogen. laat allen die Gods naam belijden zich eensgezind verblijden.

Nadere informatie

Kom in actie! voor kinderen in Albanië

Kom in actie! voor kinderen in Albanië Kom in actie! voor kinderen in Albanië Voor alle kinderen in Albanië een! Ben je tussen de 10 en 13 jaar? Doe dan mee met onze actie! Stichting Antwoord wil graag dat iedereen weet dat de Here Jezus van

Nadere informatie

Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang!

Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Liturgie Zingen: -Opwekking 654 Dank U voor deze nieuwe dag -Zoek eerst het Koninkrijk van God -Weet je waar het hemels koninkrijk op lijkt (Elly en

Nadere informatie

Voorbereiding op de Eerste heilige Communie R.K. Parochie van de H.Dionysius Heerhugowaard

Voorbereiding op de Eerste heilige Communie R.K. Parochie van de H.Dionysius Heerhugowaard Voorbereiding op de Eerste heilige Communie 2017-2018 R.K. Parochie van de H.Dionysius Heerhugowaard Eerste Communieproject - les 1 2 DIT BEN IK De volgende bladzijde gaat over jou! Vraag aan papa of mama

Nadere informatie

Toets informatieve en andere teksten Niveau AA Toets 2 (februari), deel 1

Toets informatieve en andere teksten Niveau AA Toets 2 (februari), deel 1 Voordat je de toets maakt Je gaat een toets maken. Deze toets bestaat uit twee delen. Dit is deel 1. Je krijgt drie teksten en 10 opdrachten. Geef altijd een antwoord! Succes! pagina 1 van 3 Tekst 1 Khagendra

Nadere informatie