Voorschriften Radboudumc 5.13 versie 5 Definitief / okt Opname- en ontslagcriteria voor volwassenen op IC/MCafd.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voorschriften Radboudumc 5.13 versie 5 Definitief / okt Opname- en ontslagcriteria voor volwassenen op IC/MCafd."

Transcriptie

1 Documentgebied: Document: Status: Titel: Voorschriften Radboudumc 5.13 versie 5 Definitief / okt 2016 Autorisator: Beheerder Auteur: Beheerder Opname- en ontslagcriteria voor volwassenen op IC/MCafd. En hier aan gekoppeld priorering van opnames Doel Doel van deze regeling is te komen tot een verantwoorde opname, ontslag en prioritering bij beperkte IC-capaciteit. Toepassingsgebied Afdeling Intensive Care. Definities Intensieve eenheid IC Een behandelsetting waar intensieve zorg wordt geboden en die beperkt is in ruimte en personeel. Intensive Care, hieronder valt ook de unit Medium Care (MC) Normen IC-bedden worden uitsluitend gebruikt door patiënten met een passende opname-indicatie volgens de richtlijnen en prioriteitsmodel van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). De Kinder Intensive Care valt organisatorisch onder de afdeling Intensieve Care maar heeft, behandeltechnisch, eigen opname- en onslag criteria (zie aldaar).

2 Werkwijze 1. Wie is verantwoordelijk voor opname Een patiënt met disfunctionerende of falende vitale functies die profijt kan hebben van een opname op de Intensive Care kan ter beoordeling aan de dienstdoende intensivist worden aangeboden. Deze bepaalt of de patiënt daadwerkelijk op de Intensive Care opgenomen gaat worden. De insturende specialist of diens vervanger is verantwoordelijk voor het aanmelden van de patiënt. 2. Triage: In principe moet iedere patiënt, die profijt kan hebben bij opname op onze Intensive Care vóór opname door een intensivist worden beoordeeld. De indeling in categorieën en prioriteiten zoals hieronder weergegeven kan als eerste gebruikt worden bij de triage van patiënten. Triage beslissingen worden zonder tussenkomst/inbreng van patiënt en/of familie door de dienstdoende intensivist genomen. De dienstdoende intensivist behoort niet over te gaan tot een medisch zinloze behandeling ook al wordt hierom dringend verzocht door patiënt/familie en/of insturend specialist. Het verdient aanbeveling in onderhave gevallen de bij de behandeling van patiënt betrokken disciplines bij een dergelijke beoordeling (medisch zinloos) te betrekken. 3. Criteria voor opname / indicatie Intensive Care, welke bepalend of medebepalend zijn: 3.1 Profijt van opname: De patiënt in kwestie moet uiteindelijk profijt hebben van het gebruik van Intensive Care faciliteiten. Indien het profijt van de opname niet duidelijk of onzeker is kan toch, als vitale functies bedreigd zijn, tot opname besloten worden om verslechtering van deze vitale functies te voorkomen. Het profijt van de opname moet daarna zo snel mogelijk vastgesteld worden. Het vaststellen van profijt van opname vraagt in bijna alle gevallen multidisciplinaire inbreng (intensivist, insturend specialist en eventueel overige behandelaars), maar behoort tot de professionele verantwoordelijkheid van de intensivist. Indien er voor de patiënt geen profijt is van het gebruik van Intensive Care faciliteiten, vormt dit een contra-indicatie voor het (verdere) gebruik van deze faciliteiten. Andere patiënten: in uitzonderingsgevallen is vooraf reeds bekend dat de patiënt zelf geen baat zal hebben bij het gebruik van Intensive Care faciliteiten, terwijl toch besloten wordt tot opname om acuut overlijden te voorkomen. Een in dit verband algemeen geaccepteerde indicatie voor opname op de Intensive Care is het preserveren van een potentiële of inmiddels geaccepteerde orgaandonor. Overig: het in ander verband gebruik maken van Intensive Care faciliteiten om overlijden kortdurend uit te stellen zal slechts in hoge uitzonderingsgevallen

3 verband met het onderweg zijn van een familielid, of het behandelen van een hersendode zwangere patiënt om het kind geboren te laten worden. Hierbij is, gezien de bijkomende ethische problemen, multidisciplinair overleg veelal onontbeerlijk. Het gebruik van Intensive Care faciliteiten voor het uitvoeren van uitsluitend diagnostisch onderzoek kan in voorkomende gevallen geïndiceerd zijn bij patiënten met een hoog risico op complicaties, die de vitale functies bedreigen. 3.2 Medebepalend kunnen zijn: - 1. Vitale/ fysiologische parameters - Hartfrequentie <40 of >131 /min - Systolische bloeddruk <80 of 30 mm Hg onder de voor de patient normale waarde. Gemiddelde arteriële bloeddruk <60 mm Hg ondanks vloeistofresuscitatie - Systolische bloeddruk 220 mm Hg - Diastolische bloeddruk >120 mm Hg - Ademhalingsfrequentie 8 of 25 per minuut - SaO2% 91 niet reagerend op O2 of > 5L O2 nodig - Bewustzijn; GCS < 9, zonder sedatie - Temperatuur 35,0 en 39,1-2. Laboratorium parameters (nieuw ontstaan) - - Natrium 110 mmol/l of 170 mmol/l - Kalium 2.0 mmol/l of 7.0 mmol/l - Arterieel lactaat >4.5 mmol/l al of niet in combinatie met een acidose - Arteriële ph 7.1 of Glucose > 45 mmol/l - Calcium >3.75 mmol/l - Hb 4 mmol/l of daling 2mmol/l in 12 uur - Toxische concentratie van een geneesmiddel bij een hemodynamisch/ventilatoir instabiele patiënt of patient met bewustzijnsstoornissen of te verwachten is dat dit zal onstaan.

4 3.3 Bij opnames kan het nodig zijn prioriteiten in acht te nemen. 1. Prioriteit 1 betreft de kritisch zieke, instabiele patiënt die een intensieve monitoring en behandeling nodig heeft die niet kan worden gegeven buiten de IC. In deze categorie valt ook de patiënt die hersendood is of van wie de verwachting is dat hij/zij binnen korte tijd hersendood zal worden en in aanmerking komt voor orgaandonatie. 2. Prioriteit 2 is de patiënt die intensieve monitoring nodig heeft en bij wie de mogelijkheid bestaat dat er een acute interventie moet plaatsvinden. Een voorbeeld van deze categorie is de patiënt met een dreigende respiratoire insufficiëntie. 3. Prioriteit 3 betreft de kritisch zieke, instabiele patiënt met een afgenomen kans op herstel vanwege een onderliggende (chronische) ziekte. Deze patiënt kan worden opgenomen op de IC om een bijkomende acute ziekte of een tijdelijke achteruitgang van de bestaande ziekte te behandelen. Onder prioriteit 3 vallen eveneens - De postoperatieve patiënt die ten gevolge van onderliggend lijden, de aard en/of duur van de ingreep mechanische beademing en/of intensieve bewaking en/of behandeling behoeft. - De patiënt met een stabiele disfunctie van twee of meer orgaansystemen veroorzaakt door een niet pre-existent lijden op een algemene verpleegafdeling. - De patiënt met een disfunctionerend orgaansysteem waarbij intensieve bewaking een bijdrage levert aan de diagnostiek en behandeling - De patiënt die geoptimaliseerd wordt voor een electieve chirurgische ingreep Prioriteit 4 betreft de patiënt die niet geschikt is voor opname op de IC. Opname van deze patiënten kan plaatsvinden op individuele basis en in uitzonderlijke gevallen. De eindbeslissing ligt bij de intensivist.

5 4. Criteria voor ontslag De intensivist of fellow Intensive Care is ervan overtuigd dat patiënt verantwoord kan worden overgeplaatst naar een verpleegafdeling binnen het ziekenhuis, waarbij zowel de klinische situatie van de patiënt als de mogelijkheden op de verpleegafdeling in overweging worden genomen. 4.1 De reden van opname is niet meer van toepassing, is niet (meer) behandelbaar of (verdere) behandeling kan veilig plaatsvinden op een normale verpleegafdeling 4.2 Bepalend of medebepalend kunnen zijn 1. De vitale functies zonder ondersteuning stabiel zijn en geen bewaking en of behandeling meer behoeven en genoemde parameters zich normaliseren. 2. Er geen verpleegkundige argumenten zijn om een patiënt langer op een IC te verplegen omdat de verpleegkundige belasting niet te groot is voor de algemene verpleegafdeling. 3. Een patiënt die is overgeplaatst naar het UMC kan worden teruggeplaatst naar de IC van het oorspronkelijk verwijzende ziekenhuis, als deze patiënt voldoende hersteld is en niet langer de complexe zorg op de IC afdeling van het expertisecentrum nodig heeft. 4. In een aantal gevallen is er geen uitzicht dat de ingestelde behandeling nog langer medisch zinvol is. In deze toestand wordt besloten deze behandeling te staken. 5. Het besluit tot het beëindigen van een behandeling is een medische beslissing die bij voorkeur in multidisciplinair overleg wordt genomen. In overleg kan besloten worden patiënt terug te plaatsen naar de verpleegafdeling. 6. In het EPD is aangegeven dat betreffende patiënt niet langer aan de criteria voor deze intensieve eenheid/ dienst voldoet.

6 Bijlage Regeling algemeen intensieve opnames De eindverantwoordelijkheid of een patiënt op de IC kan worden opgenomen ligt bij de diensdoende intensivist sein 1643/ die hiervoor contact heeft met de verwijzend arts. In samenspraak kan besloten worden zo n patiënt op te nemen op de IC of de Medium Care of indien het een postoperatieve patiënt betreft op de PACU. Interne patiënten, versus externe patiënten (acute patiënten versus patiënten voor electieve ingreep) 1. Patiënten in het Radboudumc hebben in het algemeen een hogere prioriteit dan patiënten uit andere ziekenhuizen, waarbij acute patiënten binnen het Radboudumc een hogere prioriteit hebben dan electieve operatiepatiënten, voor zover de betreffende operatie nog niet is begonnen. De uitzondering op deze regel vormen patiënten uit het verzorgingsgebied die zonder academische behandeling aan direct levensgevaar blootgesteld worden. 2. Indien, rekening houdend met het electieve OK-programma voor de volgende dag, nog slechts één IC-bed beschikbaar is, is dit uitsluitend bestemd voor een eventuele acute patiënt binnen het Radboudumc of een patiënt die op de SEH wordt aangemeld en voor wie vervoer naar elders ernstig risico inhoudt. Dit geldt ook voor een externe patient die zonder de expertise van het UMC zeker zal overlijden. 3. Patiënten die vanuit de Spoedeisende Hulp worden aangemeld, hebben voorrang op electieve patiënten, indien vervoer naar elders ernstig risico inhoudt. Voor overige vanuit de SEH aangemelde patiënten voor wie op korte termijn intensive care nodig is, geldt dat deze - indien slechts één IC-bed beschikbaar is - in principe niet binnen het Radboudumc worden opgenomen, doch dat voor hen een plaats in een ander ziekenhuis wordt gezocht. 4. Het streven is om zowel voor kinderen als volwassenen één "acuut bed" ter beschikking te hebben of vrij te kunnen maken. 5. Indien onvoldoende IC-capaciteit beschikbaar is voor electieve operatiepatiënten: a. eerste prioriteit: de patiënt van wie al eerder de operatie vanwege ICtekort is uitgesteld (het betreffende chirurgisch specialisme opereert deze patiënt als eerste). b. tweede prioriteit: de patiënt die een operatie ondergaat met een complexe voorbereiding; daaronder vallen onder meer operaties die worden uitgevoerd door twee operateurs, afkomstig van verschillende afdelingen; i. of de patiënt die geopereerd gaat worden door een operateur uit een ander ziekenhuis (gastoperateur).

7 6. Voor wat betreft het laten afvallen van patiënten: o eerste keuze: de patiënt die buiten het afgesproken spreidingsschema is aangemeld. o tweede keuze: de patiënt van het specialisme dat niet in staat is een daarvoor in aanmerking komende patiënt op de verpleegafdeling terug te nemen. o indien dit geen oplossing biedt, valt de patiënt af die het laatst voor een electieve ingreep op de betreffende dag werd opgegeven. De eindverantwoording voor de genomen beslissing ligt bij de dienstdoende intensivist (sein 1643/90000). Procedure bij externe patiënten Een elders geïntubeerde patiënt kan alléén door de afdeling Intensive Care voor opname worden geaccepteerd; betreft het een kind, dan kan het kind alleen worden opgenomen op een IC, die geoutilleerd is voor kinderen en betreft het een neonaat dan kan de neonaat alleen worden opgenomen op de Neonatale Intensive Care unit (NICU). Opmerking: NICU valt buiten deze regeling Bij rechtstreekse overname van IC-patiënten uit andere ziekenhuizen wordt, door de dienstdoende intensivist over de overname vooraf overlegd met de chef de clinique (of diens waarnemer) van de klinische afdeling, die zonder ICopname hoofdbehandelaar zou zijn geweest. Indien een elders geïntubeerde traumapatiënt voor opname aan de afdeling Intensive Care is aangeboden en door de intensivist is geaccepteerd, stelt deze direct de afdeling Spoedeisende Hulp hiervan op de hoogte, onder vermelding van de naam van de patiënt, het verwachte tijdstip van aankomst voor re-triage. Na aankomst op de afdeling Spoedeisende Hulp wordt de patiënt door de dienstdoende traumatoloog gezien en daarna overgebracht naar de voor hem/haar gereserveerde plaats op de afdeling Intensive Care. Echter, een patiënt die al enige tijd elders opgenomen is en om andere redenen dan het primaire trauma naar de afdeling Intensive Care wordt overgeplaatst, wordt direct (zonder nader onderzoek) overgeplaatst naar de gereserveerde plaats op de Intensive Care afdeling. Referenties Acute opname, het regelen van MRSA protocol, NVIC, Herziene richtlijn Opname- en ontslagcriteria (2011) Inhoudsdeskundigen Prof. Dr. J.G. van der Hoeven, afdelingshoofd IC.

Voorbeelden informatiepakketten

Voorbeelden informatiepakketten Bijlage 1 Voorbeelden informatiepakketten 4.3 Overdracht OK-verkoeverafdeling Hieronder wordt de overdracht van de operatiekamer naar de verkoeverafdeling besproken. De overdracht van de operatiekamer

Nadere informatie

Commissie richtlijnontwikkeling van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care

Commissie richtlijnontwikkeling van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care Criteria voor opname en ontslag van Intensive Care afdelingen in Nederland Commissie richtlijnontwikkeling van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care Revisie van de richtlijn van december 2000 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Criteria voor opname en ontslag van Intensive Care afdelingen in Nederland

Criteria voor opname en ontslag van Intensive Care afdelingen in Nederland Criteria voor opname en ontslag van Intensive Care afdelingen in Nederland Een richtlijn ontwikkeld door de commissie richtlijnen en protocollen van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care December

Nadere informatie

Voor alle volwassenen patiënten ziekenhuisbreed behalve op de IC units. Door IC-arts en IC-verpleegkundige.

Voor alle volwassenen patiënten ziekenhuisbreed behalve op de IC units. Door IC-arts en IC-verpleegkundige. Doel MET: vroege evaluatie en/of behandeling van volwassen patiënten op verpleegafdelingen met een potentiële vitale bedreiging door een IC-team dat op afroepbasis functioneert. Zie ook het ziekenhuisbrede

Nadere informatie

Hij draagt in deze hoedanigheid zorg voor:

Hij draagt in deze hoedanigheid zorg voor: Inleiding Patiënten worden in het ziekenhuis regelmatig door meerdere medisch specialisten tegelijk behandeld. In het verleden is verschillende malen geconstateerd dat de onderlinge verantwoordelijkheden

Nadere informatie

Opname en ontslag. Van IC patiënten. Protocol Opname en ontslag van IC patiënten Pagina 1 van 8. Raadpleeg voor de laatste versie idocument

Opname en ontslag. Van IC patiënten. Protocol Opname en ontslag van IC patiënten Pagina 1 van 8. Raadpleeg voor de laatste versie idocument Pagina 1 van 8 Auteur Segun Ayodeji intensivist Beoordelaar Bettina Dellen intensivist Autorisator Chantal van Putten Teameider IC/CCU Vastgesteld 15-02-2016 Wijzigingen ten opzichte van vorige versie:

Nadere informatie

PACU op de Intensive Care (IC) en Cardiothoracale chirurgie (CTC)

PACU op de Intensive Care (IC) en Cardiothoracale chirurgie (CTC) Intensive Care PACU op de Intensive Care (IC) en Cardiothoracale chirurgie (CTC) www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl ICA004 / PACU op de Intensive

Nadere informatie

Soort Document: Procedure Titel: Communicatie opnamestop Dienst/afdeling: Acute Zorg Euregio Datum:

Soort Document: Procedure Titel: Communicatie opnamestop Dienst/afdeling: Acute Zorg Euregio Datum: Versie: 4.0 3.0 2.0 1.0 Status: Soort Document: Procedure Titel: Communicatie opnamestop Dienst/afdeling: Acute Zorg Euregio Datum: 10-02-2017 03-09-2015 01-02-2015 08-01-2008 Pagina 1 van 7 Code: AZE.ROAZ.01

Nadere informatie

Overplaatsen van IC patienten tijdens de behandeling naar een andere IC. Erwin J.O. Kompanje Erasmus MC Rotterdam, Intensive Care

Overplaatsen van IC patienten tijdens de behandeling naar een andere IC. Erwin J.O. Kompanje Erasmus MC Rotterdam, Intensive Care Overplaatsen van IC patienten tijdens de behandeling naar een andere IC Erwin J.O. Kompanje Erasmus MC Rotterdam, Intensive Care Essentie van het probleem 1. Tekort aan IC bedden voor de behandeling van

Nadere informatie

Intensive care/coronaire care. Informatie voor de patiënt en familie

Intensive care/coronaire care. Informatie voor de patiënt en familie Intensive care/coronaire care Informatie voor de patiënt en familie De intensive care / coronairy care afdeling U of uw familielid is opgenomen op de intensive care of coronaire care afdeling. Deze afdeling

Nadere informatie

ANESTHESIOLOGISCHE ZORGVERLENING AAN EN INGREPEN BIJ KINDEREN (2009)

ANESTHESIOLOGISCHE ZORGVERLENING AAN EN INGREPEN BIJ KINDEREN (2009) ANESTHESIOLOGISCHE ZORGVERLENING AAN EN INGREPEN BIJ KINDEREN (2009) DEFINITIES A Kind WGBO (bijlage 1): Kinderen tot 12 jaar hebben geen recht te beslissen over medische handelingen die henzelf aangaan.

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Ontslag van Intensive Care of Medium Care-IC naar verpleegafdeling

Patiënteninformatie. Ontslag van Intensive Care of Medium Care-IC naar verpleegafdeling Patiënteninformatie Ontslag van Intensive Care of Medium Care-IC naar verpleegafdeling Ontslag van Intensive Care of Medium Care-IC naar verpleegafdeling 1 Ontslag van Intensive Care of Medium Care-IC

Nadere informatie

Intensive care locatie Hilversum

Intensive care locatie Hilversum Patiënteninformatie Intensive care locatie Hilversum Specifieke informatie over de afdeling Intensive Care voor familie en naasten Inhoudsopgave Pagina De afdeling 5 De contactpersoon 5 Informatie 5 Vragen

Nadere informatie

Thuis overlijden: begeleiden van Intensive Care / Medium Care patienten naar de thuissituatie om te overlijden.

Thuis overlijden: begeleiden van Intensive Care / Medium Care patienten naar de thuissituatie om te overlijden. Document ID 042325 Versie 2 Titel Thuis overlijden: begeleiden van Intensive Care / Medium Care patienten naar de thuissituatie om te overlijden. Status Definitief Autorisator Hoeven, JG van der Auteur

Nadere informatie

De afdelingen Intensive Care en High Care

De afdelingen Intensive Care en High Care De afdelingen Intensive Care en High Care Locatie Dordwijk Informatie voor patiënten Inleiding U heeft onlangs van uw arts gehoord, dat u na uw behandeling of operatie tijdelijk wordt opgenomen op de

Nadere informatie

Compagnoncursus. Martini Ziekenhuis. Juni 2012 Texel

Compagnoncursus. Martini Ziekenhuis. Juni 2012 Texel Compagnoncursus Martini Ziekenhuis Juni 2012 Texel Intensive Care Martini Ziekenhuis Aantal bedden: 10 IC-bedden, uitbreiding tot 12 bedden verwacht in 2012 4 SDU-bedden 2 IC-BW bedden Personeel IC-verpleging/medewerkers:

Nadere informatie

Nr Naam Beschrijving Mogelijke waarden of verwijzingen 1 Patiëntidentificatie Een uniek patiëntidentificatienummer Vrije tekst

Nr Naam Beschrijving Mogelijke waarden of verwijzingen 1 Patiëntidentificatie Een uniek patiëntidentificatienummer Vrije tekst Toelichting op het registratieformulier oktober 2014 Optionele variabelen zijn in donkergrijs weergegeven op het registratieformulier en in deze toelichting. Nr Naam Beschrijving Mogelijke waarden of verwijzingen

Nadere informatie

Uitzonderingen interne afdelingen. Deze afdelingen worden nooit gebeld* IC, REC, SEH, EHH, OK IC, REC, SEH, EHH, OK.

Uitzonderingen interne afdelingen. Deze afdelingen worden nooit gebeld* IC, REC, SEH, EHH, OK IC, REC, SEH, EHH, OK. CDL: doorbelgrenzen Pagina 1 van 5 Hematologie Kenmerk patiënt Patiënt is bekend # of onbekend^ met afwijkende bepaling Bepaling Interne Doorbelgrens* Uitzonderingen interne Deze worden nooit gebeld* Poliklinische

Nadere informatie

De anesthesioloog en de snijdend specialist zijn tezamen verantwoordelijk voor de preoperatieve zorg.

De anesthesioloog en de snijdend specialist zijn tezamen verantwoordelijk voor de preoperatieve zorg. ANESTHESIOLOGISCHE ZORGVERLENING (2004) PREOPERATIEVE ZORG De anesthesioloog en de snijdend specialist zijn tezamen verantwoordelijk voor de preoperatieve zorg. Doel Het doel van het anesthesiologische

Nadere informatie

LEIDRAAD KWALIFICERING CHIRURGIE BIJ KINDEREN IN ALGEMENE ZIEKENHUIZEN

LEIDRAAD KWALIFICERING CHIRURGIE BIJ KINDEREN IN ALGEMENE ZIEKENHUIZEN LEIDRAAD KWALIFICERING CHIRURGIE BIJ KINDEREN IN ALGEMENE ZIEKENHUIZEN 2007 Deze notitie is tot stand gekomen vanuit een samenwerkingsverband tussen onderstaande verenigingen en secties: NVKCh SKAZ SCK

Nadere informatie

Zorgpad Hartinfarct. Cardiologie

Zorgpad Hartinfarct. Cardiologie Cardiologie Zorgpad Hartinfarct U bent opgenomen vanwege een hartinfarct. Door middel van deze informatiemap willen wij u informeren over wat u te wachten staat gedurende de eerste dagen van uw ziekenhuisopname.

Nadere informatie

CHECKLIST ZORGBELEIDSPLAN IC-AFDELINGEN IN NEDERLAND

CHECKLIST ZORGBELEIDSPLAN IC-AFDELINGEN IN NEDERLAND CHECKLIST ZORGBELEIDSPLAN IC-AFDELINGEN IN NEDERLAND Nederlandse Vereniging voor Intensive Care 1 Inhoudsopgave Blauwdruk Zorgbeleidsplan... 3 De IC-patiënt... 4 Hoe werken de professionals op de IC?...

Nadere informatie

Zorgpad Hartinfarct. Cardiologie

Zorgpad Hartinfarct. Cardiologie Cardiologie Zorgpad Hartinfarct U bent opgenomen vanwege een hartinfarct. Door middel van deze informatiemap willen wij u informeren over wat u te wachten staat gedurende de eerste dagen van uw ziekenhuisopname.

Nadere informatie

Instructie Intensive Care v (ingangsdatum instructie )

Instructie Intensive Care v (ingangsdatum instructie ) Instructie Intensive Care v20081001 (ingangsdatum instructie 1-1-2009) Contactgegevens Stichting DBC-Onderhoud Telefoon: 030-2739685 Fax: 030-2739553 E-mail Helpdesk: info@dbconderhoud.nl Internetadres:

Nadere informatie

Patiëntenstroomcoördinatie: Procedures en werkwijzen rond uitvoering Opname- en Ontslagbeleid Intensive Care Laurentius Ziekenhuis Roermond.

Patiëntenstroomcoördinatie: Procedures en werkwijzen rond uitvoering Opname- en Ontslagbeleid Intensive Care Laurentius Ziekenhuis Roermond. Patiëntenstroomcoördinatie: Procedures en werkwijzen rond uitvoering Opname- en Ontslagbeleid Intensive Care Laurentius Ziekenhuis Roermond. Inhoudsopgave en Navigatiehulp in dit document. 1.0 Inleiding

Nadere informatie

Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen

Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen Deze folder informeert u over de behandelbeperkingen die u kunt afspreken met uw arts. U kunt hierbij bijvoorbeeld

Nadere informatie

Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen

Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen In deze folder leest u over de behandelbeperkingen die u kunt afspreken met uw arts. Bekende voorbeelden van een behandelbeperking zijn niet reanimeren en

Nadere informatie

Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen

Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen Afdeling kwaliteit en veiligheid 1 In deze folder leest u over de behandelbeperkingen die u kunt afspreken met uw arts. Bekende voorbeelden van een behandelbeperking

Nadere informatie

Intensive Care (IC) INTENSIVE CARE. Afdeling D1

Intensive Care (IC) INTENSIVE CARE. Afdeling D1 INTENSIVE CARE Intensive Care (IC) Afdeling D1 Uw familielid of naaste is zojuist opgenomen op de afdeling Intensive Care van het Laurentius ziekenhuis Roermond ook wel afgekort als IC. Letterlijk betekent

Nadere informatie

KINDERGENEESKUNDE IN HET FRANCISCUS GASTHUIS

KINDERGENEESKUNDE IN HET FRANCISCUS GASTHUIS KINDERGENEESKUNDE IN HET FRANCISCUS GASTHUIS FRANCISCUS GASTHUIS Kindergeneeskunde in het Franciscus Gasthuis Het Franciscus Gasthuis heeft deze folder over de gang van zaken op de polikliniek en kliniek

Nadere informatie

Specifieke informatie over de afdeling Intensive Care voor familie en naasten

Specifieke informatie over de afdeling Intensive Care voor familie en naasten Patiënteninformatie Intensive care locatie Hilversum Specifieke informatie over de afdeling Intensive Care voor familie en naasten 1234567890-terTER_ Inhoudsopgave Pagina De afdeling 5 Contactpersoon

Nadere informatie

Bezoekersinformatie. Intensive Care. Algemene informatie

Bezoekersinformatie. Intensive Care. Algemene informatie Intensive Care Bezoekersinformatie Algemene informatie Inleiding Uw familielid of naaste is zojuist opgenomen op de afdeling Intensive Care ook wel afgekort als IC. Letterlijk betekent Intensive Care intensieve

Nadere informatie

De Intensive Care. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden

De Intensive Care. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden De Intensive Care Informatie voor patiënten F0299-1130 april 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070 357 44

Nadere informatie

patiënt gezorgd, en kan daardoor uw vragen optimaal beantwoorden.

patiënt gezorgd, en kan daardoor uw vragen optimaal beantwoorden. Intensive care 2 Een opname op de afdeling intensive care vindt plaats als de vitale functies, zoals bloedsomloop en ademhaling, intensief bewaakt en/of behandeld moeten worden. Dit kan nodig zijn na een

Nadere informatie

Niet-reanimeren en andere behandelafspraken

Niet-reanimeren en andere behandelafspraken Niet-reanimeren en andere behandelafspraken In deze folder leest u over de behandelafspraken die u kunt maken met uw arts. Bekende voorbeelden van een behandelafspraak zijn niet-reanimeren en geen bloedtransfusie.

Nadere informatie

Afdeling Intensive care

Afdeling Intensive care Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Afdeling Intensive care 1 Afdeling Intensive care Intensive care Op de afdeling Intensive care worden patiënten opgenomen die

Nadere informatie

Intensive Care Medium Care. Afdeling D2

Intensive Care Medium Care. Afdeling D2 Intensive Care Medium Care Afdeling D2 Inleiding In deze folder geven wij u algemene informatie over de werkwijze en het verblijf op de Intensive Care/Medium Care van het Waterlandziekenhuis in Purmerend.

Nadere informatie

Lieneke Cuijten. IC -verpleegkundige Circulation Practitioner i.o.

Lieneke Cuijten. IC -verpleegkundige Circulation Practitioner i.o. Bestaansrecht van de Consulterend Intensive Care Verpleegkundige? wat is de rol van de Consulterend Intensive Care Verpleegkundig in het spoed interventie systeem? Lieneke Cuijten IC -verpleegkundige Circulation

Nadere informatie

Soort Document Procedure. Code AZE.TRA.01. Titel Interklinische overplaatsing traumapatiënt binnen Netwerk Acute Zorg Euregio

Soort Document Procedure. Code AZE.TRA.01. Titel Interklinische overplaatsing traumapatiënt binnen Netwerk Acute Zorg Euregio Soort Document Procedure Code AZE.TRA.01 Titel Interklinische overplaatsing traumapatiënt binnen Netwerk Acute Zorg Euregio Dienst/afdeling Acute Zorg Euregio Versie 4.0 Status Definitief Datum 19-09-2017

Nadere informatie

Verpleegafdeling G2, Intensive Care

Verpleegafdeling G2, Intensive Care Verpleegafdeling G2, Intensive Care Locatie Dordwijk Informatie voor bezoekers Albert Schweitzer ziekenhuis afdeling Intensive Care februari 2015 pavo 0032 Inleiding Uw familielid is opgenomen op de verpleegafdeling

Nadere informatie

p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2

p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2 Eerste Hart Hulp Welkom Wij willen uw verblijf hier zo prettig mogelijk laten verlopen. In deze brochure vindt u informatie over de dagelijkse gang van zaken op onze afdeling. Afdeling Eerste Hart Hulp

Nadere informatie

Algemene informatie rond de operatie bij een klinische opname op de kinderafdeling

Algemene informatie rond de operatie bij een klinische opname op de kinderafdeling Algemene informatie rond de operatie bij een klinische opname op de kinderafdeling Inleiding Deze folder geeft u enige algemene informatie wanneer uw kind een operatie moet ondergaan en wordt opgenomen

Nadere informatie

At the end of the day : moeten we stoppen?

At the end of the day : moeten we stoppen? At the end of the day : moeten we stoppen? Erwin J.O. Kompanje Department of Intensive Care Staken van ingestelde IC behandeling: waarom? Eerst definieren! Staken: stoppen van iets omdat bijvoorbeeld de

Nadere informatie

Samenwerking op terrein van IC-zorg tussen ziekenhuizen in Noordoost- Nederland en afspraken over specialismen die op meerdere locaties werkzaam zijn

Samenwerking op terrein van IC-zorg tussen ziekenhuizen in Noordoost- Nederland en afspraken over specialismen die op meerdere locaties werkzaam zijn Vastgesteld Rapport Samenwerking op terrein van IC-zorg tussen ziekenhuizen in Noordoost- Nederland en afspraken over specialismen die op meerdere locaties werkzaam zijn Bezoek aan Antonius Zorggroep te

Nadere informatie

Wegwijzer op de afdeling Medium Care (MC) en Hartbewaking (Coronary Care Unit) Informatie voor patiënt en familie

Wegwijzer op de afdeling Medium Care (MC) en Hartbewaking (Coronary Care Unit) Informatie voor patiënt en familie Wegwijzer op de afdeling Medium Care (MC) en Hartbewaking (Coronary Care Unit) Informatie voor patiënt en familie Afdeling MC/CCU Route 220 Locatie Veldhoven Afdeling MC/CCU U bent of wordt opgenomen op

Nadere informatie

Samenwerking op terrein van IC zorg tussen ziekenhuizen in Noordoost Nederland en afspraken over specialismen die op meerdere locaties werkzaam zijn

Samenwerking op terrein van IC zorg tussen ziekenhuizen in Noordoost Nederland en afspraken over specialismen die op meerdere locaties werkzaam zijn Definitief Rapport Samenwerking op terrein van IC zorg tussen ziekenhuizen in Noordoost Nederland en afspraken over specialismen die op meerdere locaties werkzaam zijn Bezoek aan Ziekenhuis Tjongerschans

Nadere informatie

GERIATRISCHE TRAUMA UNIT (GTU)

GERIATRISCHE TRAUMA UNIT (GTU) GERIATRISCHE TRAUMA UNIT (GTU) Inleiding In deze folder vindt u algemene informatie over wat u tijdens de opname kunt verwachten. Deze informatie is een aanvulling op de informatie die u van de arts of

Nadere informatie

Een beroerte, wat nu?

Een beroerte, wat nu? Een beroerte, wat nu? U bent opgenomen in het VUmc op de zorgeenheid neurologie, omdat u een beroerte heeft gehad. Wat is een beroerte? Een beroerte wordt in vaktaal een CVA genoemd: een Cerebro Vasculair

Nadere informatie

Wegwijzer voor de afdeling medium care (route 220) Informatie voor patiënt en familie

Wegwijzer voor de afdeling medium care (route 220) Informatie voor patiënt en familie Wegwijzer voor de afdeling medium care (route 220) Informatie voor patiënt en familie Afdeling medium care Locatie Veldhoven U bent of wordt opgenomen op de afdeling medium care (route 220). Gelegen bij

Nadere informatie

Acute Opname Afdelingen, de pioniersfase voorbij. - Beelden van AOA s - Jan van der Eijk 25 maart 2010

Acute Opname Afdelingen, de pioniersfase voorbij. - Beelden van AOA s - Jan van der Eijk 25 maart 2010 Acute Opname Afdelingen, de pioniersfase voorbij - Beelden van AOA s - Jan van der Eijk 25 maart 2010 Onderdelen Hoe in aanraking gekomen met de AOA? Beelden van de AOA Eigenschappen van de AOA in vraag

Nadere informatie

Afdeling ICU / CCU Intensive Care Unit / Coronary Care Unit. Informatie voor patiënt en familie

Afdeling ICU / CCU Intensive Care Unit / Coronary Care Unit. Informatie voor patiënt en familie 00 Afdeling ICU / CCU Intensive Care Unit / Coronary Care Unit Informatie voor patiënt en familie Verpleegafdeling ICU / CCU De afdeling ICU / CCU bevindt zich op de eerste etage en is een verpleegafdeling

Nadere informatie

Praten over behandelwensen en -grenzen

Praten over behandelwensen en -grenzen Praten over behandelwensen en -grenzen Praten over behandelwensen en -grenzen Informatie voor patiënten en familie Inleiding Als patiënt komt u in het UMC Utrecht met een bepaalde behandelwens. Meestal

Nadere informatie

Orgaandonatie na euthanasie

Orgaandonatie na euthanasie Utrecht 22-11-2017 Orgaandonatie na euthanasie Jeroen Verwiel, internist-intensivist Afdeling Intensive Care Orgaandonatie na euthanasie: bij wie? Om de gedoneerde organen een goede kwaliteit te laten

Nadere informatie

Op weg naar veilige zorg met de veiligheidsthema s

Op weg naar veilige zorg met de veiligheidsthema s Het Erasmus MC neemt sinds 2008 deel aan het landelijke Veiligheidsprogramma van VMSzorg en wil hiermee een bijdrage leveren aan het terugdringen van onbedoelde vermijdbare schade bij patiënten. Als onderdeel

Nadere informatie

Analyse online consultatie themacluster Acute Zorg

Analyse online consultatie themacluster Acute Zorg Analyse online consultatie themacluster Acute Zorg 27-06-2019 Tot dit cluster behoren de werkpraktijken: Cardiac Care, Intensive Care, Medium Care, Recovery, Ambulance en Spoedeisende Hulp. Aantal respondenten

Nadere informatie

CHECKLIST ZORGBELEIDSPLAN IC-AFDELINGEN IN NEDERLAND. Nederlandse Vereniging voor Intensive Care

CHECKLIST ZORGBELEIDSPLAN IC-AFDELINGEN IN NEDERLAND. Nederlandse Vereniging voor Intensive Care CHECKLIST ZORGBELEIDSPLAN IC-AFDELINGEN IN NEDERLAND Nederlandse Vereniging voor Intensive Care 1 Inhoudsopgave Blauwdruk Zorgbeleidsplan... 3 De IC- patiënt... 4 Hoe werken de professionals op de IC?...

Nadere informatie

Medische verantwoordelijkheid en werkwijze van een AOA. 25 maart 2010 Marko Wentzel, zorgmanager AOA Erik Kapteijns, longarts en medisch manager AOA

Medische verantwoordelijkheid en werkwijze van een AOA. 25 maart 2010 Marko Wentzel, zorgmanager AOA Erik Kapteijns, longarts en medisch manager AOA Medische verantwoordelijkheid en werkwijze van een AOA 25 maart 2010 Marko Wentzel, zorgmanager AOA Erik Kapteijns, longarts en medisch manager AOA Rode Kruis Ziekenhuis Middelgroot perifeer ziekenhuis

Nadere informatie

Juridische en ethische dilemma s en aspecten AZO-scholingsavond 13 januari 2016

Juridische en ethische dilemma s en aspecten AZO-scholingsavond 13 januari 2016 Juridische en ethische dilemma s en aspecten AZO-scholingsavond 13 januari 2016 Mw. mr. Ineke Corté Jurist gezondheidsrecht Radboudumc Prof. dr. Evert van Leeuwen Hoogleraar IQ Healthcare Radboudumc Orgaandonatie

Nadere informatie

Afd. Intensive Care Volwassenen / Centrale Medium Care

Afd. Intensive Care Volwassenen / Centrale Medium Care Opname op de Intensive Care of Centrale Medium Care Uw familielid of naaste is opgenomen op de Intensive Care Volwassenen (IC) of Centrale Medium Care (CMC) van het Amsterdam UMC, locatie AMC In deze brochure

Nadere informatie

Coronary Care Unit (CCU) CCU patiënt

Coronary Care Unit (CCU) CCU patiënt Coronary Care Unit (CCU) CCU patiënt U of uw familielid of naaste is opgenomen op de afdeling Intensive Care/Coronary Care Unit (IC/CCU). In deze folder vindt u informatie over de gang van zaken op de

Nadere informatie

FACTSHEET. Voorlegger bij rapport De brede betekenis van acute zorg, Twijnstra Gudde, 5 augustus 2013

FACTSHEET. Voorlegger bij rapport De brede betekenis van acute zorg, Twijnstra Gudde, 5 augustus 2013 FACTSHEET Voorlegger bij rapport De brede betekenis van acute zorg, Twijnstra Gudde, 5 augustus 2013 Benadrukt wordt dat de kwaliteitsvisie van ZN over de complexe spoedeisende zorg gaat, niet over de

Nadere informatie

Intensive Care afdeling (IC/CCU) IC patiënt

Intensive Care afdeling (IC/CCU) IC patiënt Intensive Care afdeling (IC/CCU) IC patiënt Uw familielid of naaste is opgenomen op de afdeling IC/CCU (Intensive Care/ Coronary Care). De reden hiervoor is dat vitale lichaamsfuncties, zoals de ademhaling,

Nadere informatie

Diagnostiek Regionale Transmurale Afspraken Utrecht Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD)

Diagnostiek Regionale Transmurale Afspraken Utrecht Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) Diagnostiek Regionale Transmurale Afspraken Utrecht Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) Deelnemende Partijen De RTA wordt gedragen door: 1. Zorggroepen regio Utrecht die de samenwerkingsovereenkomst

Nadere informatie

Opname op de longafdeling

Opname op de longafdeling Opname op de longafdeling De longarts vond het nodig om u op te nemen. Tijdens een opname gebeurt er veel en er komen heel wat mensen bij u langs. Een opname is meestal niet prettig: u voelt zich niet

Nadere informatie

INTENSIVE CARE Informatie over de afdeling. Franciscus Vlietland

INTENSIVE CARE Informatie over de afdeling. Franciscus Vlietland INTENSIVE CARE Informatie over de afdeling Franciscus Vlietland Inhoud Welkom Afdeling Intensive Care Patiëntengegevens Bezoek en bezoektijden Welkom Namens iedereen die aan uw behandeling en verzorging

Nadere informatie

Afdeling Special Care. Informatie voor patiënt en familie

Afdeling Special Care. Informatie voor patiënt en familie 00 Afdeling Special Care Informatie voor patiënt en familie Verpleegafdeling Special Care De afdeling Special Care bevindt zich op de vijfde etage en is een verpleegafdeling voor intensieve verpleging,

Nadere informatie

Verbeteren logistiek rondom acute problematiek moeder & kind zorg

Verbeteren logistiek rondom acute problematiek moeder & kind zorg Verbeteren logistiek rondom acute problematiek moeder & kind zorg Lillian van Zanten Adviseur/Onderzoeker divisie III 6 oktober 2008 1 Persoonlijke achtergrond september 1995 augustus 2001 Atheneum, Han

Nadere informatie

Afdeling Intensive Care: informatie voor naasten

Afdeling Intensive Care: informatie voor naasten Intensive Care Unit (ICU) Afdeling Intensive Care: informatie voor naasten i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw naaste is opgenomen op de afdeling Intensive Care. In deze folder staat

Nadere informatie

Elkerliek Ziekenhuis T.a.v. mevrouw prof. dr. E. de Bont, voorzitter raad van bestuur Postbus AB HELMOND

Elkerliek Ziekenhuis T.a.v. mevrouw prof. dr. E. de Bont, voorzitter raad van bestuur Postbus AB HELMOND > Retouradres Postbus 2518 6401 DA Heerlen Elkerliek Ziekenhuis T.a.v. mevrouw prof. dr. E. de Bont, voorzitter raad van bestuur Postbus 98 5700 AB HELMOND Stadsplateau 1 3521 AZ Utrecht Postbus 2518 6401

Nadere informatie

Intensieve Zorgafdeling de Hazelaar

Intensieve Zorgafdeling de Hazelaar Intensieve Zorgafdeling de Hazelaar 2 Doelstelling Het doel van het project is om patiënten die vallen binnen de doelgroep zo spoedig mogelijk weer naar de - of een thuissituatie te laten terugkeren of

Nadere informatie

Over de intensive care Bewakingsapparatuur rondom een intensive care-bed

Over de intensive care Bewakingsapparatuur rondom een intensive care-bed Intensive care (IC) Deze folder is voor patiënten die zijn opgenomen op de intensive care (IC) van HMC (Haaglanden Medisch Centrum), voor hun familieleden en voor hun naasten. U vindt in de folder praktische

Nadere informatie

Lieneke Cuijten, IC -verpleegkundige, Circulation Practitioner i.o. St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein

Lieneke Cuijten, IC -verpleegkundige, Circulation Practitioner i.o. St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein Bestaansrecht van de Consulterend Intensive Care Verpleegkundige? wat is de rol van de Consulterend Intensive Care Verpleegkundig in het spoed interventie systeem? Lieneke Cuijten, IC -verpleegkundige,

Nadere informatie

Acute Opname Afdeling

Acute Opname Afdeling Acute Opname Afdeling Welkom Welkom bij de Acute Opname Afdeling van Zuyderland Medisch Centrum Heerlen. De medewerkers van deze afdeling bieden u patiëntgerichte zorg. In deze brochure vindt u specifieke

Nadere informatie

De operatieafdeling Welke route doorloopt u op de OK

De operatieafdeling Welke route doorloopt u op de OK De operatieafdeling Voordat u geopereerd wordt, is het belangrijk dat u ongeveer weet wat u te wachten staat. De opererend specialist, de anesthesioloog en hun teams zullen u dan ook zo goed mogelijk mondeling

Nadere informatie

Acute Opname Afdeling

Acute Opname Afdeling Acute Opname Afdeling Welkom Welkom bij de Acute Opname Afdeling van Zuyderland Medisch Centrum Heerlen. De medewerkers van deze afdeling bieden u patiëntgerichte zorg. In deze brochure vindt u specifieke

Nadere informatie

Afdeling Intensive Care

Afdeling Intensive Care Afdeling Intensive Care Deze folder geeft u algemene informatie over de afdeling Intensive Care van Gelre ziekenhuizen Apeldoorn. Heeft u na het lezen nog vragen? Stel deze dan aan één van de verpleegkundigen.

Nadere informatie

Crisis Medical Care: mobiele ziekenhuizen

Crisis Medical Care: mobiele ziekenhuizen Holland Medical Services levert accommodaties voor medische (nood)hulp. Van mobiele eerstehulpposten tot volledig ingerichte, (semi-)permanente ziekenhuizen. Ons aanbod is chronologisch onderverdeeld in

Nadere informatie

Chance@home Hartcentrum cardiologie nazorg. Isala

Chance@home Hartcentrum cardiologie nazorg. Isala Chance@home Hartcentrum cardiologie nazorg Isala Auteur: Joke Breukelman Datum: 20 november 2015 Inleiding Organisatie Doel Chance@home Voorwaarden Chance@home Patiëntencategorie Meetinstrumenten Werkwijze

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Opname op de longafdeling. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Opname op de longafdeling. rkz.nl Patiënteninformatie Opname op de longafdeling rkz.nl De longarts vond het nodig om u op te nemen. Tijdens een opname gebeurt er veel en er komen heel wat mensen bij u langs. Een opname is meestal niet

Nadere informatie

Als genezing niet meer mogelijk is

Als genezing niet meer mogelijk is Als genezing niet meer mogelijk is Opname van patienten in de palliatieve fase van hun ziekte op de IC dr Erwin J.O. Kompanje Department of Intensive Care Palliatieve zorg op de IC Department of Intensive

Nadere informatie

Vitaal bedreigde patiënt: de structuur van het spoed interventie systeem

Vitaal bedreigde patiënt: de structuur van het spoed interventie systeem aan Factsheets indicatoren Vitaal Bedreigde Patiënt Publicatienummer: 2010.1201 (Kijk op www.vmszorg.nl voor updates) Versiebeheer Wijzigingen 2009.1200 (feb 2009) Eerste versie 2010.1201 (mrt 2010) Bevindingen

Nadere informatie

Patiënt op het juiste bed. Symposium Vumc. 2 November Ben Benes, operationeel beddenmanager Maaike Arlar, programma manager.

Patiënt op het juiste bed. Symposium Vumc. 2 November Ben Benes, operationeel beddenmanager Maaike Arlar, programma manager. Patiënt op het juiste bed Symposium Vumc 2 November 2016 Ben Benes, operationeel beddenmanager Maaike Arlar, programma manager Goed op weg pagina 2 impressie https://www.youtube.com/watch?v=tg7pzszyi2c

Nadere informatie

Patiënt centraal RAPID RECOVERY SYMPOSIUM 11 APRIL 2013

Patiënt centraal RAPID RECOVERY SYMPOSIUM 11 APRIL 2013 Patiënt centraal RAPID RECOVERY SYMPOSIUM 11 APRIL 2013 I HAVE A DREAM MARTIN LUTHER KING JR. 28 AUGUSTUS 1963 LINCOLN MEMORIAL IN WASHINGTON Historie Frustratie van het niet kunnen anticiperen en handelen

Nadere informatie

Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen

Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen In deze folder leest u over de behandelbeperkingen die u kunt afspreken met uw arts. Bekende voorbeelden van een behandelbeperking zijn niet reanimeren en

Nadere informatie

afdeling Intensive Care (IC) algemene informatie

afdeling Intensive Care (IC) algemene informatie patiënteninformatie afdeling Intensive Care (IC) algemene informatie U of uw naaste is opgenomen op de afdeling Intensive Care (IC). Wat kunt op deze afdeling verwachten? Wie werken er op deze afdeling?

Nadere informatie

Cardiothoracale chirurgie. PACU van de afdeling. Cardiothoracale chirurgie.

Cardiothoracale chirurgie. PACU van de afdeling. Cardiothoracale chirurgie. Cardiothoracale chirurgie PACU van de afdeling Cardiothoracale chirurgie www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl CTC013 / PACU van de afdeling Cardiothoracale

Nadere informatie

Tevredenheidsenquête MPU

Tevredenheidsenquête MPU Tevredenheidsenquête MPU Florian van Hunnik MPU-verpleegkundige 6 maart 204 Arts-assistenten ICU WAN hoofden SEH Verpleegafdelingen Inhoud Inleiding Methode Resultaten Conclusies Discussie Inleiding Arts-assistenten

Nadere informatie

Informatie voor bezoekers van de Intensive Care

Informatie voor bezoekers van de Intensive Care Intensive Care Informatie voor bezoekers van de Intensive Care Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Uw partner, familielid of naaste is opgenomen op

Nadere informatie

Welkom in het ZMC overplaatsing vanuit een academisch ziekenhuis

Welkom in het ZMC overplaatsing vanuit een academisch ziekenhuis Welkom in het ZMC overplaatsing vanuit een academisch ziekenhuis Welkom in het ZMC! Beste ouder(s), Je baby is overgeplaatst naar de afdeling Neonatologie van het Zaans Medisch Centrum te Zaandam. Dit

Nadere informatie

Landelijk opleidingsplan Interne geneeskunde 2019

Landelijk opleidingsplan Interne geneeskunde 2019 Consultenstage Deel 2: Nederlandse Internisten Vereniging Inhoud Consultenstage 3 Aanleiding 3 Begripsbepaling van de consultenstage 3 Leermiddelen 4 Eisen te stellen aan supervisie 4 Eisen te stellen

Nadere informatie

NEUROLOGIE. Opname op de Stroke Unit

NEUROLOGIE. Opname op de Stroke Unit NEUROLOGIE Opname op de Stroke Unit Opname op de Stroke Unit U bent opgenomen op de Stroke Unit, een onderdeel van de afdeling Neurologie. De Stroke Unit is bedoeld voor mensen die speciale neurologische

Nadere informatie

p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2

p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2 Eerste Hart Hulp Welkom Wij willen uw verblijf hier zo prettig mogelijk laten verlopen. In deze brochure vindt u informatie over de dagelijkse gang van zaken op onze afdeling. Afdeling Eerste Hart Hulp

Nadere informatie

AFDELING TRAUMATOLOGIE EN UROLOGIE

AFDELING TRAUMATOLOGIE EN UROLOGIE AFDELING TRAUMATOLOGIE EN UROLOGIE 1034 Inleiding Een ziekenhuisopname is over het algemeen een ingrijpende gebeurtenis, waar in korte tijd veel op u afkomt. Met behulp van deze afdelingsfolder hopen wij

Nadere informatie

pagina 1 van 5 Let op: Deze geprinte versie is 24 uur geldig. Parallelle acties verloskundige zorg regio Rivierenland Algemeen Inleidende gegevens Doel: Type: Handelingsclassificatie: Anatomische classificatie:

Nadere informatie

Eindtermen vervolgopleiding intensive care verpleegkundige

Eindtermen vervolgopleiding intensive care verpleegkundige Eindtermen vervolgopleiding intensive care verpleegkundige De beschrijving van de eindtermen voor de vervolgopleiding tot intensive care verpleegkundige is ontleend aan het deskundigheidsgebied intensive

Nadere informatie

Afdeling Intensive Care

Afdeling Intensive Care Afdeling Intensive Care Deze folder geeft u algemene informatie over de afdeling Intensive Care van Gelre ziekenhuizen Apeldoorn. Heeft u na het lezen nog vragen? Stel deze dan aan één van de verpleegkundigen.

Nadere informatie

Samenwerking op terrein van IC zorg tussen ziekenhuizen in Noordoost Nederland en afspraken over specialismen die op meerdere locaties werkzaam zijn

Samenwerking op terrein van IC zorg tussen ziekenhuizen in Noordoost Nederland en afspraken over specialismen die op meerdere locaties werkzaam zijn Definitief Rapport Samenwerking op terrein van IC zorg tussen ziekenhuizen in Noordoost Nederland en afspraken over specialismen die op meerdere locaties werkzaam zijn Bezoek aan Medisch Centrum Leeuwarden

Nadere informatie

Includeer hem maar in de studie. De familie is onderweg!

Includeer hem maar in de studie. De familie is onderweg! Includeer hem maar in de studie. De familie is onderweg! Ethiek van toestemming voor onderzoek in spoedeisende situaties dr Erwin J.O. Kompanje Department of Intensive Care Spoedeisend onderzoek op intensive

Nadere informatie

Afdeling Spoedeisende hulp (SEH) B54

Afdeling Spoedeisende hulp (SEH) B54 Afdeling Spoedeisende hulp (SEH) B54 Welkom op de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen. Per jaar melden zich 28.000 mensen op de SEH voor een medische behandeling,

Nadere informatie

TAAKHERSCHIKKING ALS REACTIE OP INDIVIDUALISEREN VAN DE OPLEIDING

TAAKHERSCHIKKING ALS REACTIE OP INDIVIDUALISEREN VAN DE OPLEIDING TAAKHERSCHIKKING ALS REACTIE OP INDIVIDUALISEREN VAN DE OPLEIDING Hoe taakherschikking juist in te zetten door vooraf te anticiperen op mogelijke effecten Met het Opleidingsakkoord van oktober 2013 is

Nadere informatie