Hij draagt in deze hoedanigheid zorg voor:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hij draagt in deze hoedanigheid zorg voor:"

Transcriptie

1 Inleiding Patiënten worden in het ziekenhuis regelmatig door meerdere medisch specialisten tegelijk behandeld. In het verleden is verschillende malen geconstateerd dat de onderlinge verantwoordelijkheden t.a.v. de patiënt niet altijd helder zijn en dit heeft soms tot conflicten en klachten geleid. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft de eis neergelegd een regeling op te stellen aangaande het hoofdbehandelaarschap. Het is derhalve noodzakelijk dat er duidelijkheid bestaat bij patiënt en medische staf over de medische rolverdeling bij diagnostiek en behandeling. Deze procedure beschrijft de verantwoordelijkheden van de diverse medici in hun rol als hoofdbehandelaar, medebehandelaar of consulent te omschrijven. Het belangrijkste uitgangspunt daarbij is natuurlijk de kwaliteit, continuïteit en duidelijkheid van zorg voor onze patiënten. Uitgangspunten Elke patiënt heeft één hoofdbehandelaar per DBC. De behandelaar is één persoon. In het medisch dossier is duidelijk vastgelegd wie de hoofdbehandelaar is voor welke DBC. De patiënt, naaste familie, betrokken medisch specialisten, arts-assistenten, verpleegkundigen en andere hulpverleners weten wie de hoofdbehandelaar is. Definities Hoofdbehandelaar: Medebehandelaar: Consulent: Waarnemer: Dit is de medische specialist die verantwoordelijk is voor de (totale organisatie van) de diagnostiek en behandeling van een patiënt en voor de continuïteit van zorg voor de patiënt. Kortom, de medisch specialist die eindverantwoordelijk is voor de gehele medische behandeling van de patiënt. Dit is een medisch specialist of een ander lid van de medische staf die vanwege zijn/haar expertise en op verzoek van de hoofdbehandelaar verantwoordelijk is voor (de organisatie van) het deel van de diagnostiek en behandeling dat buiten het deskundigheidsgebied ligt van de hoofdbehandelaar. Dit is een medisch specialist of een ander lid van de medische staf die op verzoek van de hoofdbehandelaar of de medebehandelaar antwoord geeft op een gerichte vraag (eenmalig) dan wel een advies over een bijstelling van het medisch beleid. Dit is een medisch specialist die een collega in diens hoedanigheid vervangt bij zijn/haar afwezigheid (en dientengevolge ook de bijbehorende verantwoordelijkheden overneemt). Andere hulpverleners: Dit is een natuurlijk persoon, niet zijnde een medisch specialist, die in opdracht van de hoofd/medebehandelaar een (gedeelte van) de diagnostiek en/of behandeling op zich neemt. Hoofdbehandelaar De hoofdbehandelaar is verantwoordelijk voor de totale (organisatie van) diagnostiek en behandeling van een patiënt. Hij moet door het ondernemen van actie, doorgeven van informatie en het geven van instructies, zorgdragen voor de continuïteit van de zorg. Hij draagt in deze hoedanigheid zorg voor: De inzet en coördinatie van het medisch beleid voor de patiënt. Indien verschil van inzicht bestaat over het te voeren beleid tussen de hoofdbehandelaar en de medebehandelaar of consulent, beslist de hoofdbehandelaar.

2 Maakt afspraken over de taakverdeling met medebehandelaars. De vastlegging in het medisch dossier dat hij hoofdbehandelaar is. Eenduidige informatieverstrekking aan de patiënt en/of zijn familie over de wijze waarop de zorg in de kliniek is georganiseerd en wie de hoofdbehandelaar is. Het voeren van de regie van informatieverkeer en dossiervoering, ook bij teambehandeling. Ontslag uit de kliniek en vervolgbehandeling buiten de kliniek in de vorm van een tijdige en adequate overdracht. De lijkschouw. De hoofdbehandelaar is, voorzover het zijn eigen behandeling betreft, verantwoordelijk voor: Adequate en eenduidige informatieverstrekking aan de patiënt, het zo nodig voeren van gesprekken met de familie (wettelijk vertegenwoordiger) en het vragen van toestemming voor diagnostiek en behandeling. Het in overleg met de patiënt en zo nodig na overleg met de medebehandelaar, bepalen van het medisch beleid voor de patiënt en het (laten) uitvoeren van dit medisch beleid. Het inschakelen van een medebehandelaar, consulent of andere hulpverlener. Het al dan niet uitvoeren van het advies van de consulent of andere hulpverlener. Het advies van een consulent/andere hulpverlener is niet bindend. De hoofdbehandelaar stelt de consulent/andere hulpverlener op de hoogte als zijn advies niet wordt overgenomen. Tijdige en adequate informatieverstrekking aan de huisarts of verpleeghuisarts. De overdracht van het hoofdbehandelaarschap aan een andere hoofdbehandelaar. De overdracht van de patiënt aan diens (verpleeg)huisarts. Zorgvuldige verslaglegging in het medisch dossier van de patiënt, ook verslaglegging door derden. Medebehandelaar De medebehandelaar is, nadat hij is ingeschakeld door de hoofdbehandelaar, verantwoordelijk voor (de organisatie van) het deel van de diagnostiek en behandeling dat buiten het deskundigheidsgebied van de hoofdbehandelaar ligt. De medebehandelaar is verantwoordelijk voor: De zorg voor de patiënt op zijn eigen vakgebied. Het informeren van de patiënt en de hoofdbehandelaar dat hij medebehandelaar is.

3 Adequate en eenduidige informatieverstrekking aan de patiënt, het zo nodig voeren van gesprekken met de familie (wettelijk vertegenwoordiger) en het vragen van toestemming voor diagnostiek en behandeling. De medebehandelaar dient de hoofdbehandelaar hier eerst over te informeren en toestemming te krijgen van hoofdbehandelaar. De vastlegging in het medisch dossier dat hij medebehandelaar is. Het inschakelen van een consulent of ander hulppersoneel aangaande zijn deel van de behandeling als hij dat nodig acht en de instemming hiervoor van hoofdbehandelaar. Het al dan niet uitvoeren van het advies van een door hem ingeschakelde consulent of andere hulpverlener. Het advies van een consulent/andere hulpverlener is niet bindend. De medebehandelaar stelt de hoofdbehandelaar en de consulent/andere hulpverlener op de hoogte als hij het advies van de consulent/andere hulpverlener wel/niet overneemt. Adequate informatievoorziening aangaande zijn deel van de behandeling aan de hoofdbehandelaar schriftelijk en zonodig mondeling, zo dikwijls als het belang van de patiënt dat vraagt. Het bespreken van het resultaat van zijn onderzoek en behandeling met de patiënt (en terugkoppeling naar de hoofdbehandelaar), tenzij dat vooraf expliciet anders is afgesproken met de hoofdbehandelaar. In dat geval berust deze taak bij de hoofdbehandelaar. Zorgvuldige verslaglegging van zijn eigen behandeling in het medisch dossier van de patiënt, ook door derden. De beëindiging van zijn deel van de behandeling en het informeren van de patiënt en de hoofdbehandelaar hierover. Tijdige en adequate informatieverstrekking aan de hoofdbehandelaar die hierdoor in staat wordt gesteld de huisarts en verpleeghuisarts aangaande het deel van de medebehandeling adequaat te informeren. Consulent Hier zijn van toepassing de binnen de medische staf gemaakte afspraken omtrent het klinisch consult. De consulent geeft, op verzoek van de hoofdbehandelaar, eenmalig antwoord op een gerichte vraag die buiten het deskundigheidsgebied van de hoofd/medebehandelaar ligt. De consulent is verantwoordelijk voor: Het verrichten van de diagnostische handelingen die nodig zijn om de consultvraag te beantwoorden, het informeren van de patiënt over de uit te voeren handelingen en het vragen van toestemming voor diagnostiek en behandeling. Schriftelijk, of bij tijdsdruk eerst mondeling, uitbrengen van een advies aan de hoofd- of medebehandelaar, inclusief vermelding van de informatie die hij aan patiënt heeft verstrekt. Vastleggen van de resultaten van het consult inclusief het advies in medisch dossier van de patiënt.

4 De wijze van bespreken van zijn advies. De consulent bespreekt zijn advies bij voorkeur niet direct met de patiënt. Dat gebeurt door de hoofd- of medebehandelaar, tenzij vooraf is afgesproken dat de consulent dit zelf zal doen. Opgemerkt wordt dat de hoofdbehandelaar uiteindelijk bepaalt of en zo ja in hoeverre het advies wordt overgenomen in relatie tot de ingezette behandeling De consulent draagt, tenzij er sprake is van een noodsituatie, geen verantwoordelijkheid voor de behandeling van de patiënt. Hij kan geen andere medisch specialisten inschakelen, behalve na consultatie van de hoofd- of medebehandelaar, die om zijn advies heeft gevraagd. De consulent is niet verantwoordelijk voor informatievoorziening aan de huisarts. De hoofd- of medebehandelaar die zijn advies heeft gevraagd, is hiervoor verantwoordelijk. Waarnemer De waarnemer vervangt de hoofd- of medebehandelaar, omdat die afwezig of niet beschikbaar is. De waarnemer neemt gedurende de waarneming alle verantwoordelijkheden van de hoofd- en/of medebehandelaar over. Er is echter geen sprake van overdracht van het hoofdbehandelaarschap, tenzij dat expliciet anders wordt afgesproken. Beslissingen die tijdens de waarneming genomen worden en die afwijken van het door de hoofd- of medebehandelaar ingezette beleid dienen in het dossier herleidbaar te zijn tot één of meer personen. Indien vakgroepen structureel gebruik maken van vaste waarnemers van buiten het ziekenhuis, dienen deze een waarnemingsovereenkomst te ondertekenen welke wordt aangeboden door de Raad van Bestuur. Hiermee wordt voor het ziekenhuis inzichtelijk welke waarnemers in het ziekenhuis werkzaam zijn en wordt gewaarborgd dat zij zich houden aan de KG-huisregels. Andere hulpverlener Andere hulpverleners kunnen zijn o.a. fysiotherapeuten, diëtisten, laboranten, orthoptisten en in de toekomst ook nurse practitioners en physician assistants. Zij zijn verantwoordelijk voor de door hen uit te voeren handelingen (Wet BIG). De hoofdbehandelaar blijft verantwoordelijk voor de organisatie van de zorg en de continuïteit van zorg voor de patiënt. Praktische zaken Het vaststellen van de hoofdbehandelaar Bij opname van de patiënt wordt vastgesteld wie de hoofdbehandelaar is. In principe is dat de specialist die de patiënt heeft opgenomen dan wel onder wiens supervisie deze patiënt op de afdeling ligt, tenzij duidelijk is dat het zwaartepunt van de behandeling bij een andere specialist moet liggen. In dat geval overlegt de opnemend specialist met de specialist bij wie het zwaartepunt van behandeling zou moeten liggen of hij het hoofdbehandelaarschap op zich wil nemen. Alleen bij diens akkoord wordt het hoofdbehandelaarschap overgedragen. Een vakgroep kan zelf bepalen hoe zij regelt wie hoofdbehandelaar is, mits dit niet in strijd is met deze regeling. In het medisch dossier wordt genoteerd wie hoofdbehandelaar is. De overdracht van het hoofdbehandelaarschap Gedurende de opname kan een andere specialist hoofdbehandelaar worden, in de meeste gevallen omdat het zwaartepunt van de behandeling verschuift naar een andere specialist of specialisme. De oorspronkelijke hoofdbehandelaar overlegt met de patiënt en de specialist naar wie het zwaartepunt van de behandeling verschuift over overdracht van het hoofdbehandelaarschap. Wanneer de specialist het hoofdbehandelaarschap accepteert, legt de oorspronkelijke hoofdbehandelaar de wijziging van het hoofdbehandelaarschap vast in het medisch dossier van de patiënt en/of op het consultformulier. De overdragend specialist informeert de verpleging over de overdracht van het hoofdbehandelaarschap.

5 Het inschakelen van een medebehandelaar De hoofdbehandelaar dient schriftelijk een verzoek tot medebehandeling in bij de betreffende specialist, waarin duidelijk is aangegeven voor welk probleem de medebehandelaar wordt ingeschakeld en wat van hem wordt verwacht. Bij spoed kan het contact telefonisch verlopen, maar de hoofdbehandelaar zorgt er voor dat zijn vraag schriftelijk in het dossier van de patiënt wordt vastgelegd. De hoofdbehandelaar zorgt ervoor dat de benodigde informatie (dossier, foto s, uitslagen e.d.) beschikbaar is voor de medebehandelaar. Het inschakelen van een consulent Voor het inschakelen van een consulent wordt verwezen naar het bestaande protocol klinisch consult. Het regelen van de waarneming Bij afwezigheid van de hoofd- of medebehandelaar worden alle verantwoordelijkheden overgenomen door de dienstdoende collega, volgens het vigerende dienstrooster van de vakgroep. Alle vakgroepen dienen derhalve een actueel dienstrooster te hebben, waaruit blijkt wie de dienstdoende specialist is en voor welke tijdsperiode. Na afloop van de waarneming draagt de waarnemer in principe weer over aan de hoofd- of medebehandelaar. Bij diens afwezigheid draagt hij over aan de volgende dienstdoende collega, wederom conform het vigerende dienstrooster. De overdracht van informatie vindt plaats in de reguliere overdrachtsbesprekingen van de vakgroep, dan wel schriftelijk of elektronisch. Indien bij de patiëntentoewijzing afgeweken wordt van het dienstrooster (bijvoorbeeld vanwege de specifieke expertise die gevraagd wordt), dient in het dossier vastgelegd te worden wie verantwoordelijk is voor eventuele, tijdens de waarneming genomen, besluiten omtrent het gevoerde beleid. Uitzonderingen Opname op de IC Wanneer een patiënt wordt opgenomen op de IC wordt de intensivist automatisch voor de duur van opname op de IC hoofdbehandelaar van de patiënt. De insturend specialist/het insturend specialisme wordt op dat moment automatisch eerste medebehandelaar en dient actief bij de patiënt betrokken te blijven voor zover het zaken op het gebied van zijn specialisme betreft. Wanneer de patiënt ontslagen kan worden van de intensive care naar Medium Care (MC) of een verpleegafdeling wordt de specialist die op dat moment eerste medebehandelaar is, vanaf het moment van ontslag van de intensive care automatisch hoofdbehandelaar tenzij er in overleg met de hoofdbehandelaar anders wordt besloten. Chirurgische patiënten op de MC blijven onder het hoofdbehandelaarschap van de intensivist. Opname op de SEH Bij zelfverwijzers of patiënten zonder specifieke verwijzing, die door de ambulancedienst worden binnengebracht, wordt, indien hiervoor geen geldende afspraken zijn, de hoofdbehandelaar door de triërend verpleegkundige aangewezen. Reanimatie In levensbedreigende situaties die acuut medisch ingrijpen noodzakelijk maken en geen uitstel dulden voor overleg, zijn aanwezige consulenten/medebehandelaars gerechtigd zonder overleg met de hoofdbehandelaar medische noodzakelijke behandelingen uit te voeren. Beslissingen t.a.v. het staken of beperken van de behandeling worden, indien mogelijk, na overleg met de hoofdbehandelaar genomen.

6 Tentamen suïcidi Indien er bij een TS een somatisch probleem is dat opname noodzakelijk maakt wordt de specialist, gespecialiseerd in het somatische probleem voor de duur van die opname hoofdbehandelaar. De psychiater is dan medebehandelaar totdat de somatische reden voor opname vervalt. Indien opname op een onbewaakte/ongesloten afdeling plaatsvindt, dient de psychiater te beoordelen of dit zonder herhalingsrisico kan plaatsvinden. Wanneer er geen somatisch probleem is dat opname noodzakelijk maakt, is de psychiater in principe de hoofdbehandelaar.

WERKAFSPRAKEN OVER COMMUNICATIE ROND KWETSBARE OUDEREN

WERKAFSPRAKEN OVER COMMUNICATIE ROND KWETSBARE OUDEREN WERKAFSPRAKEN OVER COMMUNICATIE ROND KWETSBARE OUDEREN Huisartsenpraktijk (huisarts en/of POH) levert 1 e lijns zorg, d.w.z. doet diagnostisch onderzoek en behandeling t.b.v. álle inwoners in thuissituatie

Nadere informatie

Verantwoordelijkheidsverdeling bij samenwerking in de poliklinische zorg

Verantwoordelijkheidsverdeling bij samenwerking in de poliklinische zorg Verantwoordelijkheidsverdeling bij samenwerking in de poliklinische zorg Afspraken over samenwerking tussen huisarts en medisch specialist op het gebied van verantwoordelijkheid, communicatie, medicatiebeheer,

Nadere informatie

WERKAFSPRAKEN OVER COMMUNICATIE ROND KWETSBARE OUDEREN

WERKAFSPRAKEN OVER COMMUNICATIE ROND KWETSBARE OUDEREN WERKAFSPRAKEN OVER COMMUNICATIE ROND KWETSBARE OUDEREN Begripsbepaling De werkgroep hanteert het NHG Standpunt. Kwetsbare ouderen zijn: ouderen met complexe problematiek, die diverse aandoeningen hebben

Nadere informatie

Recht op informatie. Hoofdbehandelaar. Toestemming voor een behandeling of onderzoek

Recht op informatie. Hoofdbehandelaar. Toestemming voor een behandeling of onderzoek Rechten en plichten Weet u wat uw rechten zijn? Als patiënt heeft u bijvoorbeeld recht op informatie over behandelingen en onderzoeken. Ook heeft u recht op inzage in uw dossier. In de Wet op de Geneeskundige

Nadere informatie

Carrouselbijeenkomst 2016 Samenwerkingsafspraken Karin Jansen, relatiemanager huisartsen

Carrouselbijeenkomst 2016 Samenwerkingsafspraken Karin Jansen, relatiemanager huisartsen Carrouselbijeenkomst 2016 Samenwerkingsafspraken Karin Jansen, relatiemanager huisartsen Agenda samenwerkingsafspraken Doel en totstandkoming Waar te vinden? Waar gaat het over? Specifieke afspraken toegelicht

Nadere informatie

PROFESSIONEEL STATUUT AERREA B.V.

PROFESSIONEEL STATUUT AERREA B.V. PROFESSIONEEL STATUUT AERREA B.V. Met dit professioneel statuut wordt een nadere invulling gegeven aan de eis van de Kwaliteitswet zorginstellingen waarin de instelling wordt verplicht om te voorzien in

Nadere informatie

Wat is het DOC-team? Wat kunt u verwachten?

Wat is het DOC-team? Wat kunt u verwachten? DOC-team Waterland 2 Wat is het DOC-team? DOC-team staat voor Dementie Onderzoek- en Casemanagement. Het DOC-team onderzoekt, behandelt en begeleidt mensen met klachten die mogelijk wijzen op dementie.

Nadere informatie

Uw rechten en plichten als patiënt

Uw rechten en plichten als patiënt Uw rechten en plichten als patiënt In de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO) en de Wet Bescherming Persoonsgegevens staan uw rechten en plichten als patiënt beschreven. Het is belangrijk

Nadere informatie

PROFESSIONEEL STATUUT VOOR DE MEDISCH SPECIALISTEN IN DIENSTVERBAND IN ZIEKENHUIZEN

PROFESSIONEEL STATUUT VOOR DE MEDISCH SPECIALISTEN IN DIENSTVERBAND IN ZIEKENHUIZEN BIJLAGE II PROFESSIONEEL STATUUT VOOR DE MEDISCH SPECIALISTEN IN DIENSTVERBAND IN ZIEKENHUIZEN Preambule Overwegende dat: 1. de professionele autonomie van de medisch specialist in dienstverband moet worden

Nadere informatie

Landelijk opleidingsplan Interne geneeskunde 2019

Landelijk opleidingsplan Interne geneeskunde 2019 Consultenstage Deel 2: Nederlandse Internisten Vereniging Inhoud Consultenstage 3 Aanleiding 3 Begripsbepaling van de consultenstage 3 Leermiddelen 4 Eisen te stellen aan supervisie 4 Eisen te stellen

Nadere informatie

Voorbeelden informatiepakketten

Voorbeelden informatiepakketten Bijlage 1 Voorbeelden informatiepakketten 4.3 Overdracht OK-verkoeverafdeling Hieronder wordt de overdracht van de operatiekamer naar de verkoeverafdeling besproken. De overdracht van de operatiekamer

Nadere informatie

Training. Dienstoverdrachte. Estafette in het ziekenhuis. Optimaliseren Dienstoverdra. Competenties. Arts-assistenten

Training. Dienstoverdrachte. Estafette in het ziekenhuis. Optimaliseren Dienstoverdra. Competenties. Arts-assistenten Training Optimaliseren Dienstoverdra Training Competenties Dienstoverdrachte Arts-assistenten Estafette in het ziekenhuis Dienstoverdracht: training voor arts-assistenten Dienstoverdracht: training voor

Nadere informatie

Verslag jaargesprek 2015 van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) met het bestuur van het OLVG, locatie Oost te Amsterdam

Verslag jaargesprek 2015 van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) met het bestuur van het OLVG, locatie Oost te Amsterdam Stadsplateau 1 3521 AZ Utrecht Postbus 2518Adresgegevens (postadres) Utrecht 6401 DA Heerlen T 088 120 50 00 F 088 120 50 01 www.igz.nl T DEFINITIEF VGR 1006024 1257872 Datum 8 februari 2016 8 februari

Nadere informatie

Als uitgangspunt is gebruikt Handreiking verantwoordelijkheidsverdeling in de zorg (KNMG publicatie 26 januari 2010).

Als uitgangspunt is gebruikt Handreiking verantwoordelijkheidsverdeling in de zorg (KNMG publicatie 26 januari 2010). 1 van 7 Doel Beschrijven van de verantwoordelijkheidsverdeling tussen huisartsen en medisch specialisten bij patiënten die onder poliklinische behandeling zijn in het MST op de hier onderstaande terreinen.

Nadere informatie

Verpleegafdeling Cardio-thoracale Chirurgie en Longziekten

Verpleegafdeling Cardio-thoracale Chirurgie en Longziekten Verpleegafdeling Cardio-thoracale Chirurgie en Longziekten In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot opname op de verpleegafdeling Cardio-thoracale Chirurgie en Longziekten van het Radboudumc.

Nadere informatie

Welkom op afdeling longziekten B22

Welkom op afdeling longziekten B22 Welkom op afdeling longziekten B22 Uw verblijf op afdeling B22 Verpleegafdeling B22 is een afdeling waar patiënten verblijven met een aandoening aan de longen en luchtwegen en daarvoor behandeld worden.

Nadere informatie

High Care - Kastanjehof

High Care - Kastanjehof High Care - Kastanjehof Behandelprogramma Acute Psychiatrie High Care - Kastanjehof Behandelprogramma Acute Psychiatrie Inhoudsopgave Wat...Pagina Inleiding...2 Voor wie...3 Aanmelding...3 Behandelaanbod...3

Nadere informatie

Oktober Verantwoordelijkheidsverdeling in de zorg

Oktober Verantwoordelijkheidsverdeling in de zorg Oktober 2018 Verantwoordelijkheidsverdeling in de zorg Verantwoordelijkheidsverdeling in de zorg 1. Inleiding De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (hierna: de inspectie) ziet toe op de naleving van een

Nadere informatie

Instructie arts werkzaam in het LUMC

Instructie arts werkzaam in het LUMC Voorwoord De Raad van Bestuur heeft een instructie vastgesteld voor de arts, werkzaam in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Naast (en onverminderd) de rechtspositionele verhoudingen, zoals

Nadere informatie

Welkom op verpleegafdeling C2. Locatie Dordwijk

Welkom op verpleegafdeling C2. Locatie Dordwijk Welkom op verpleegafdeling C2 Locatie Dordwijk Welkom op verpleegafdeling C2 U bent opgenomen in het Albert Schweitzer ziekenhuis, locatie Dordwijk op verpleegafdeling C2. Bij Bureau Opname heeft u het

Nadere informatie

Algemene voorwaarden voor revalidatiebehandeling

Algemene voorwaarden voor revalidatiebehandeling Algemene voorwaarden voor revalidatiebehandeling Algemene voorwaarden van Stichting Revant, statutair gevestigd te Breda, gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel te Breda onder nummer 20136126. Toelichting

Nadere informatie

Medische verantwoordelijkheid en werkwijze van een AOA. 25 maart 2010 Marko Wentzel, zorgmanager AOA Erik Kapteijns, longarts en medisch manager AOA

Medische verantwoordelijkheid en werkwijze van een AOA. 25 maart 2010 Marko Wentzel, zorgmanager AOA Erik Kapteijns, longarts en medisch manager AOA Medische verantwoordelijkheid en werkwijze van een AOA 25 maart 2010 Marko Wentzel, zorgmanager AOA Erik Kapteijns, longarts en medisch manager AOA Rode Kruis Ziekenhuis Middelgroot perifeer ziekenhuis

Nadere informatie

Intensieve Zorgafdeling de Hazelaar

Intensieve Zorgafdeling de Hazelaar Intensieve Zorgafdeling de Hazelaar 2 Doelstelling Het doel van het project is om patiënten die vallen binnen de doelgroep zo spoedig mogelijk weer naar de - of een thuissituatie te laten terugkeren of

Nadere informatie

MODEL KETENZORG SUÏCIDEPREVENTIE NOORD-LIMBURG

MODEL KETENZORG SUÏCIDEPREVENTIE NOORD-LIMBURG Bijlage 1 MODEL KETENZORG SUÏCIDEPREVENTIE NOORD-LIMBURG KETENZORG SUÏCIDEPREVENTIE NOORD-LIMBURG 0 Toeleider: doet melding van suïcidaliteit of suïcidepoging HAP / huisarts SEH 112 / ambulance 8 Politie

Nadere informatie

OVEREENKOMST HUISARTSENZORG IN GECLUSTERDE WOONZORGVOORZIENINGEN

OVEREENKOMST HUISARTSENZORG IN GECLUSTERDE WOONZORGVOORZIENINGEN OVEREENKOMST HUISARTSENZORG IN GECLUSTERDE WOONZORGVOORZIENINGEN DE ONDERGETEKENDEN: 1. Geclusterde Woonzorgvoorziening, geregistreerd bij de Kamer van Koophandel onder nummer, statutair gevestigd en kantoorhoudende

Nadere informatie

In de bijlage treft u het definitieve rapport aan, uw reactie op het concept rapport is hierin verwerkt.

In de bijlage treft u het definitieve rapport aan, uw reactie op het concept rapport is hierin verwerkt. > Retouradres Postbus 2518 6401 DA Heerlen LangeLand Ziekenhuis Raad van bestuur T.a.v. Postbus 3015 2700 KJ ZOETERMEER Stadsplateau 1 3521 AZ Utrecht Postbus 2518 6401 DA Heerlen T 088 120 50 00 F 088

Nadere informatie

Communicatie afspraken tussen huisartsen en specialisten in de regio Emmen

Communicatie afspraken tussen huisartsen en specialisten in de regio Emmen Communicatie afspraken tussen huisartsen en specialisten in de regio Emmen 1. Bereikbaarheid van huisartsen en specialisten 2 2. Verwijzing van patiënten naar polikliniek of ziekenhuis 4 3. Behandeling

Nadere informatie

Contactpersoon van de patiënt

Contactpersoon van de patiënt Contactpersoon van de patiënt Inleiding Als u wordt opgenomen in het ziekenhuis, vragen wij u minimaal één en maximaal twee contactpersonen aan te wijzen. In deze folder leest u wat er van een contactpersoon

Nadere informatie

Tussentijdse bevindingen van het thematoezicht naar de ketenzorg rond psychiatrische patiënten met ernstige somatische comorbiditeit

Tussentijdse bevindingen van het thematoezicht naar de ketenzorg rond psychiatrische patiënten met ernstige somatische comorbiditeit Bijlage Tussentijdse bevindingen van het thematoezicht naar de ketenzorg rond psychiatrische patiënten met ernstige somatische comorbiditeit 1 Achtergrond De casus van de heer W., beter bekend als de casus

Nadere informatie

Verpleegafdeling 2B: Neurologie / Interne Geneeskunde

Verpleegafdeling 2B: Neurologie / Interne Geneeskunde Verpleegafdeling 2B: Neurologie / Interne Geneeskunde U bent opgenomen op de verpleegafdeling 2B Neurologie / Interne Geneeskunde. Met deze informatie maken wij u snel wegwijs op onze afdeling. De afdeling

Nadere informatie

Opname op de afdeling interne geneeskunde

Opname op de afdeling interne geneeskunde Opname op de afdeling interne geneeskunde De internist vond het nodig om u op te nemen en heeft dat met u besproken. Tijdens een opname gebeurt er veel en er komen heel wat mensen bij u langs. Een opname

Nadere informatie

WERKAFSPRAKEN OVER COMMUNICATIE ROND KWETSBARE OUDEREN

WERKAFSPRAKEN OVER COMMUNICATIE ROND KWETSBARE OUDEREN WERKAFSPRAKEN OVER COMMUNICATIE ROND KWETSBARE OUDEREN Begripsbepaling De werkgroep hanteert het NHG Standpunt. Kwetsbare ouderen zijn: ouderen met complexe problematiek, die diverse aandoeningen hebben

Nadere informatie

De psycholoog in Zuyderland Medisch Centrum. Medische Psychologie

De psycholoog in Zuyderland Medisch Centrum. Medische Psychologie De psycholoog in Zuyderland Medisch Centrum Medische Psychologie In deze folder informeren we u over de manier van werken van de psycholoog, verbonden aan de afdeling Medische psychologie van Zuyderland

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Patiënteninformatie Verpleegafdeling 2B: Neurologie / Interne Geneeskunde

Patiënteninformatie. Patiënteninformatie Verpleegafdeling 2B: Neurologie / Interne Geneeskunde Patiënteninformatie Verpleegafdeling 2B: Neurologie / Interne Geneeskunde U bent opgenomen op afdeling 2B voor Neurologie / Interne Geneeskunde. In deze folder vindt u belangrijke informatie om u snel

Nadere informatie

Recht op inzage Hoe vraag ik inzage in een patiëntendossier?

Recht op inzage Hoe vraag ik inzage in een patiëntendossier? ALGEMEEN Recht op inzage Hoe vraag ik inzage in een patiëntendossier? In deze folder vindt u de volgende informatie: Onderscheid klinisch dossier, poliklinisch dossier en radiologische gegevens Verzoek

Nadere informatie

Afspraken omtrent overdracht medische verantwoordelijkheid na ontslag uit het ziekenhuis

Afspraken omtrent overdracht medische verantwoordelijkheid na ontslag uit het ziekenhuis Afspraken omtrent overdracht medische verantwoordelijkheid na ontslag uit het ziekenhuis Kennismaking Wie zijn wij? Wie zijn jullie? Werkwijze veranderbeweging: Waarom? Uit: Handreiking KNMG (2010): Verantwoordelijkheidsdeling

Nadere informatie

Overplaatsen van IC patienten tijdens de behandeling naar een andere IC. Erwin J.O. Kompanje Erasmus MC Rotterdam, Intensive Care

Overplaatsen van IC patienten tijdens de behandeling naar een andere IC. Erwin J.O. Kompanje Erasmus MC Rotterdam, Intensive Care Overplaatsen van IC patienten tijdens de behandeling naar een andere IC Erwin J.O. Kompanje Erasmus MC Rotterdam, Intensive Care Essentie van het probleem 1. Tekort aan IC bedden voor de behandeling van

Nadere informatie

MODELINSTRUCTIE ARTS AL DAN NIET IN OPLEIDING TOT (MEDISCH) SPECIALIST WERKZAAM IN HET ERASMUS MC

MODELINSTRUCTIE ARTS AL DAN NIET IN OPLEIDING TOT (MEDISCH) SPECIALIST WERKZAAM IN HET ERASMUS MC Projectcode Versie Definitief Datum 25 februari 2014 auteur Prof. dr. M. De Hoog E.A.J. Schoonen, MSc Beheerder Centrale Opleidingscommissie Erasmus MC Opdrachtgever Raad van Bestuur Erasmus MC MODELINSTRUCTIE

Nadere informatie

Grenzen aan verantwoordelijkheid. Symposium taakherschikking 1 oktober 2015 Mr. Diederik van Meersbergen KNMG

Grenzen aan verantwoordelijkheid. Symposium taakherschikking 1 oktober 2015 Mr. Diederik van Meersbergen KNMG Grenzen aan verantwoordelijkheid Symposium taakherschikking 1 oktober 2015 Mr. Diederik van Meersbergen KNMG Waar ga ik het over hebben? Wat is de juridische context? Wat betekent dit voor Zelfstandige

Nadere informatie

Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen

Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen Afdeling kwaliteit en veiligheid 1 In deze folder leest u over de behandelbeperkingen die u kunt afspreken met uw arts. Bekende voorbeelden van een behandelbeperking

Nadere informatie

Intensive Care (IC) INTENSIVE CARE. Afdeling D1

Intensive Care (IC) INTENSIVE CARE. Afdeling D1 INTENSIVE CARE Intensive Care (IC) Afdeling D1 Uw familielid of naaste is zojuist opgenomen op de afdeling Intensive Care van het Laurentius ziekenhuis Roermond ook wel afgekort als IC. Letterlijk betekent

Nadere informatie

Behandelhuis afdeling Psychiatrie

Behandelhuis afdeling Psychiatrie Behandelhuis afdeling Psychiatrie U bent opgenomen of overweegt u te laten opnemen in het Behandelhuis van de afdeling Psychiatrie van Rijnstate Arnhem. Meer informatie hierover vindt u in deze folder.

Nadere informatie

Instructie arts al dan niet in opleiding tot (medisch) specialist werkzaam in het Westfriesgasthuis

Instructie arts al dan niet in opleiding tot (medisch) specialist werkzaam in het Westfriesgasthuis Instructie arts al dan niet in opleiding tot (medisch) specialist werkzaam in het Westfriesgasthuis VOORWOORD Voor u ligt de Instructie arts al dan niet in opleiding tot (medisch) specialist werkzaam in

Nadere informatie

Instructie supervisie a(n)ios werkzaam in het LUMC

Instructie supervisie a(n)ios werkzaam in het LUMC Inleiding In het Leids Universitair Medisch centrum (LUMC) worden artsen opgeleid tot medisch specialist (aios). De aard van de opleiding brengt met zich mee dat een belangrijk deel van de opleiding van

Nadere informatie

Opname op de longafdeling

Opname op de longafdeling Opname op de longafdeling De longarts vond het nodig om u op te nemen. Tijdens een opname gebeurt er veel en er komen heel wat mensen bij u langs. Een opname is meestal niet prettig: u voelt zich niet

Nadere informatie

Verpleegafdeling Neurologie

Verpleegafdeling Neurologie Verpleegafdeling Neurologie In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot opname op de verpleegafdeling Neurologie van het Radboudumc. In deze folder staat de gang van zaken op de afdeling Neurologie

Nadere informatie

CVA Zorgketen regio Helmond. de Nazorg

CVA Zorgketen regio Helmond. de Nazorg CVA Zorgketen regio Helmond de Nazorg Versie: 5 juli 2010 Ellen van den Einde-Meijer Programmacoördinator CVA ketenzorg Quartz Werkgroep: Mevrouw M. van den Heuvel, verpleegkundig expert De Zorgboog Mevrouw

Nadere informatie

Opname op de interne afdeling

Opname op de interne afdeling Patiënteninformatie Opname op de interne afdeling rkz.nl De internist vond het nodig om u op te nemen en heeft dat met u besproken. Tijdens een opname gebeurt er veel en er komen heel wat mensen bij u

Nadere informatie

Patiëntenrechten (WGBO)

Patiëntenrechten (WGBO) Patiëntenrechten (WGBO) Inleiding In de Wet Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO) is de relatie tussen u en uw hulpverlener (uw specialist, maar ook uw huisarts, tandarts en apotheker) geregeld.

Nadere informatie

Afdeling Special Care. Informatie voor patiënt en familie

Afdeling Special Care. Informatie voor patiënt en familie 00 Afdeling Special Care Informatie voor patiënt en familie Verpleegafdeling Special Care De afdeling Special Care bevindt zich op de vijfde etage en is een verpleegafdeling voor intensieve verpleging,

Nadere informatie

Intensive care/coronaire care. Informatie voor de patiënt en familie

Intensive care/coronaire care. Informatie voor de patiënt en familie Intensive care/coronaire care Informatie voor de patiënt en familie De intensive care / coronairy care afdeling U of uw familielid is opgenomen op de intensive care of coronaire care afdeling. Deze afdeling

Nadere informatie

Zorgpad voor Kwetsbare Ouderen Presentatie Heerenveen 18/11/2014

Zorgpad voor Kwetsbare Ouderen Presentatie Heerenveen 18/11/2014 Zorgpad voor Kwetsbare Ouderen Presentatie Heerenveen 18/11/2014 Riet ten Hoeve Friesland Voorop Het zorgpad is ontwikkeld door een Projectgroep in het kader van Friesland Voorop en vastgesteld september

Nadere informatie

Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen

Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen In deze folder leest u over de behandelbeperkingen die u kunt afspreken met uw arts. Bekende voorbeelden van een behandelbeperking zijn niet reanimeren en

Nadere informatie

INTENSIVE CARE Informatie over de afdeling. Franciscus Vlietland

INTENSIVE CARE Informatie over de afdeling. Franciscus Vlietland INTENSIVE CARE Informatie over de afdeling Franciscus Vlietland Inhoud Welkom Afdeling Intensive Care Patiëntengegevens Bezoek en bezoektijden Welkom Namens iedereen die aan uw behandeling en verzorging

Nadere informatie

Verslag inspectiebezoek afdeling Spoedeisende hulp Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) 15 juli 2016; 14:00 uur Leiden

Verslag inspectiebezoek afdeling Spoedeisende hulp Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) 15 juli 2016; 14:00 uur Leiden Omschrijving Instelling Datum/tijd Plaats VGR Verslag inspectiebezoek afdeling Spoedeisende hulp Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) 15 juli 2016; 14:00 uur Leiden 1011015 Stadsplateau 1 3521 AZ

Nadere informatie

Zorgpad Hartinfarct. Cardiologie

Zorgpad Hartinfarct. Cardiologie Cardiologie Zorgpad Hartinfarct U bent opgenomen vanwege een hartinfarct. Door middel van deze informatiemap willen wij u informeren over wat u te wachten staat gedurende de eerste dagen van uw ziekenhuisopname.

Nadere informatie

Standpunt NVGzP inzake hoofdbehandelaarschap in de specialistische

Standpunt NVGzP inzake hoofdbehandelaarschap in de specialistische Standpunt NVGzP inzake hoofdbehandelaarschap in de specialistische GGZ In april van dit jaar publiceerde de Inspectie voor de Gezondheidszorg een concept-advies over het hoofdbehandelaarschap in de specialistische

Nadere informatie

Afdeling ICU / CCU Intensive Care Unit / Coronary Care Unit. Informatie voor patiënt en familie

Afdeling ICU / CCU Intensive Care Unit / Coronary Care Unit. Informatie voor patiënt en familie 00 Afdeling ICU / CCU Intensive Care Unit / Coronary Care Unit Informatie voor patiënt en familie Verpleegafdeling ICU / CCU De afdeling ICU / CCU bevindt zich op de eerste etage en is een verpleegafdeling

Nadere informatie

Spoedeisende Hulp en triage

Spoedeisende Hulp en triage Spoedeisende Hulp en triage Welkom op de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) van het Laurentius Ziekenhuis. Op de afdeling SEH komen dagelijks 40 tot 70 patiënten. Een kwart van deze personen wordt met de

Nadere informatie

Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen

Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen In deze folder leest u over de behandelbeperkingen die u kunt afspreken met uw arts. Bekende voorbeelden van een behandelbeperking zijn niet reanimeren en

Nadere informatie

MODELINSTRUCTIE AIOS EN ANIOS WERKZAAM IN EEN ZORGINSTELLING

MODELINSTRUCTIE AIOS EN ANIOS WERKZAAM IN EEN ZORGINSTELLING MODELINSTRUCTIE AIOS EN ANIOS WERKZAAM IN EEN ZORGINSTELLING JANUARI 2017 2 WOORD VOORAF In 2006 is de Modelinstructie arts al dan niet in opleiding tot medisch specialist werkzaam in ziekenhuizen tot

Nadere informatie

PROFESSIONEEL STATUUT VOOR DE ACADEMISCH MEDISCH SPECIALIST

PROFESSIONEEL STATUUT VOOR DE ACADEMISCH MEDISCH SPECIALIST PROFESSIONEEL STATUUT VOOR DE ACADEMISCH MEDISCH SPECIALIST Overwegende dat: 1. het academisch ziekenhuis op grond van wet en regelgeving, waaronder de WHW, als instelling onder meer taken heeft op het

Nadere informatie

Niet-reanimeren en andere behandelafspraken

Niet-reanimeren en andere behandelafspraken Niet-reanimeren en andere behandelafspraken In deze folder leest u over de behandelafspraken die u kunt maken met uw arts. Bekende voorbeelden van een behandelafspraak zijn niet-reanimeren en geen bloedtransfusie.

Nadere informatie

PROFESSIONEEL STATUUT VOOR DE KLINISCH CHEMICI IN DIENSTVERBAND IN ZIEKENHUIZEN

PROFESSIONEEL STATUUT VOOR DE KLINISCH CHEMICI IN DIENSTVERBAND IN ZIEKENHUIZEN PROFESSIONEEL STATUUT VOOR DE KLINISCH CHEMICI IN DIENSTVERBAND IN ZIEKENHUIZEN Preambule Overwegende dat: 1. de professionele autonomie van de klinisch chemicus in dienstverband moet worden gewaarborgd

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Opname op de longafdeling. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Opname op de longafdeling. rkz.nl Patiënteninformatie Opname op de longafdeling rkz.nl De longarts vond het nodig om u op te nemen. Tijdens een opname gebeurt er veel en er komen heel wat mensen bij u langs. Een opname is meestal niet

Nadere informatie

Goede voorbeelden hoofdbehandelaarschap in umc s

Goede voorbeelden hoofdbehandelaarschap in umc s Goede voorbeelden hoofdbehandelaarschap in umc s Eind 2008 heeft de NFU in overleg met de CRAZ de NFU-Handreiking Hoofdbehandelaarschap In een UMC vastgesteld. De concrete aanleiding daarvoor was het rapport

Nadere informatie

Intensive care locatie Hilversum

Intensive care locatie Hilversum Patiënteninformatie Intensive care locatie Hilversum Specifieke informatie over de afdeling Intensive Care voor familie en naasten Inhoudsopgave Pagina De afdeling 5 De contactpersoon 5 Informatie 5 Vragen

Nadere informatie

Communicatie afspraken tussen huisartsen en specialisten in de regio van Treant

Communicatie afspraken tussen huisartsen en specialisten in de regio van Treant Communicatie afspraken tussen huisartsen en specialisten in de regio van Treant 1 December 2017 1. BEREIKBAARHEID VAN HUISARTSEN EN SPECIALISTEN Om een makkelijke en bevredigende communicatie tussen 1

Nadere informatie

U kunt ook vragen of de informatie voor u op papier wordt gezet, zodat u deze thuis rustig kunt nalezen.

U kunt ook vragen of de informatie voor u op papier wordt gezet, zodat u deze thuis rustig kunt nalezen. Patiënten rechten De overheid regelt in verschillende wetten de rechten én plichten van de patiënt. Hieronder vind u een overzicht van uw belangrijkste rechten in de zorg. (bron: www.zorgvelang-nederland.nl)

Nadere informatie

Samenwerking op terrein van IC-zorg tussen ziekenhuizen in Noordoost- Nederland en afspraken over specialismen die op meerdere locaties werkzaam zijn

Samenwerking op terrein van IC-zorg tussen ziekenhuizen in Noordoost- Nederland en afspraken over specialismen die op meerdere locaties werkzaam zijn Vastgesteld Rapport Samenwerking op terrein van IC-zorg tussen ziekenhuizen in Noordoost- Nederland en afspraken over specialismen die op meerdere locaties werkzaam zijn Bezoek aan Antonius Zorggroep te

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Verpleegafdeling. Cardiologie terTER_

Patiënteninformatie. Verpleegafdeling. Cardiologie terTER_ Patiënteninformatie Verpleegafdeling Cardiologie 1234567890-terTER_ Verpleegafdeling Cardiologie U heeft een afspraak in Tergooi gehad voor een behandeling. Onze artsen en medewerkers doen er alles aan

Nadere informatie

Indicatorenset Hartfalen

Indicatorenset Hartfalen Indicatorenset Hartfalen 1 Inhoudsopgave Overzicht indicatoren Hartfalen en invulformulier 3 Deel 1: Zorginhoudelijke indicatoren 7 Deel 2: Klantpreferentievragen 8 1: Klantpreferentievragen Hartfalen

Nadere informatie

Uw traumateam. Even voorstellen. mca.nl

Uw traumateam. Even voorstellen. mca.nl Uw traumateam Even voorstellen mca.nl Inhoudsopgave Het traumateam 3 Spoedeisende hulp 4 Intensive care, verpleegafdeling traumachirurgie en acute opnameafdeling 4 Gespecialiseerd in verzorging en behandeling

Nadere informatie

Helderheid over verantwoordelijkheid

Helderheid over verantwoordelijkheid Helderheid over verantwoordelijkheid Verantwoordelijkheid voor medische zorg in relatie tot verantwoorde zorg Helderheid over verantwoordelijkheid Multidisciplinaire zorg en multidisciplinaire samen werkings

Nadere informatie

KISZ Vragenlijst voorbeeld

KISZ Vragenlijst voorbeeld Vragenlijst voorbeeld Nederlandse Vereniging voor Reumatologie ADAS-CBO ADAS - CBOVragenlijst voorbeeld Pagina 1 KISZ KISZ De KISZ lijst: het instrument Vragenlijsten ter doorlichting van het management

Nadere informatie

Welkom op verpleegafdeling F

Welkom op verpleegafdeling F Welkom op verpleegafdeling F Welkom U bent opgenomen in het Albert Schweitzer ziekenhuis, locatie Zwijndrecht. In de folder vertellen we graag hoe de gang van zaken is op verpleegafdeling F en met welke

Nadere informatie

Welkom op de Acute Opname Afdeling (AOA)

Welkom op de Acute Opname Afdeling (AOA) Welkom op de Acute Opname Afdeling (AOA) Inleiding De Acute Opname Afdeling (AOA) is een afdeling voor patiënten die met spoed moeten worden opgenomen. De AOA is geen reguliere verpleegafdeling; patiënten

Nadere informatie

Afspraken maken over uw behandelgrenzen

Afspraken maken over uw behandelgrenzen Algemeen Afspraken maken over uw behandelgrenzen www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl ALG044 / Afspraken maken over uw behandelgrenzen / 06-10-2015

Nadere informatie

Eerste richtlijnen voor het omgaan met euthanasie vragen van cliënten en hun families die bij Geriant in behandeling zijn

Eerste richtlijnen voor het omgaan met euthanasie vragen van cliënten en hun families die bij Geriant in behandeling zijn Eerste richtlijnen voor het omgaan met euthanasie vragen van cliënten en hun families die bij Geriant in behandeling zijn Praat erover: 1. Je hoeft niet alles te weten of te begrijpen over euthanasie bij

Nadere informatie

Workshop voor Aon. Esther Pans. Ontwikkelingen in het medisch tuchtrecht met gevolgen voor het aansprakelijkheidsrecht. Donderdag 14 maart 2013

Workshop voor Aon. Esther Pans. Ontwikkelingen in het medisch tuchtrecht met gevolgen voor het aansprakelijkheidsrecht. Donderdag 14 maart 2013 Workshop voor Aon Ontwikkelingen in het medisch tuchtrecht met gevolgen voor het aansprakelijkheidsrecht Esther Pans Donderdag 14 maart 2013 Medische aansprakelijkheid: Hoofdbehandelaarschap Kernvraag:

Nadere informatie

Samenwerking op terrein van IC zorg tussen ziekenhuizen in Noordoost Nederland en afspraken over specialismen die op meerdere locaties werkzaam zijn

Samenwerking op terrein van IC zorg tussen ziekenhuizen in Noordoost Nederland en afspraken over specialismen die op meerdere locaties werkzaam zijn Definitief Rapport Samenwerking op terrein van IC zorg tussen ziekenhuizen in Noordoost Nederland en afspraken over specialismen die op meerdere locaties werkzaam zijn Bezoek aan Ziekenhuis Tjongerschans

Nadere informatie

Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen

Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen In deze folder leest u over de behandelbeperkingen die u kunt afspreken met uw arts. Bekende voorbeelden van een behandelbeperking zijn niet reanimeren en

Nadere informatie

Psychologie, medische (volwassenen) Medische psychologie. www.catharinaziekenhuis.nl

Psychologie, medische (volwassenen) Medische psychologie. www.catharinaziekenhuis.nl Psychologie, medische (volwassenen) Medische psychologie www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl PSV003 / Medische psychologie / 16-10-2015 2 Medische

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Opname op de Medium Care-IC. Opname op de Medium Care-IC

Patiënteninformatie. Opname op de Medium Care-IC. Opname op de Medium Care-IC Patiënteninformatie Opname op de Medium Care-IC Opname op de Medium Care-IC 1 Opname op de Medium Care-IC Afdeling Medium Care-IC, route 3.3 Telefoon (050) 524 6540 Bezoektijden van 14.00 tot 15.00 uur

Nadere informatie

De afdelingen Intensive Care en High Care

De afdelingen Intensive Care en High Care De afdelingen Intensive Care en High Care Locatie Dordwijk Informatie voor patiënten Inleiding U heeft onlangs van uw arts gehoord, dat u na uw behandeling of operatie tijdelijk wordt opgenomen op de

Nadere informatie

Pilot nieuwe functie: Het concept ziekenhuisarts Het belang van generalisten in het ziekenhuis. Abe Meininger UMCG

Pilot nieuwe functie: Het concept ziekenhuisarts Het belang van generalisten in het ziekenhuis. Abe Meininger UMCG Pilot nieuwe functie: Het concept ziekenhuisarts Het belang van generalisten in het ziekenhuis Abe Meininger UMCG Vergrijzing, multimorbiditeit en chronische zorg Zorgcomplexiteit neemt toe Te hoge kosten,

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Verpleegafdeling. Informatie over verpleegafdeling Neurologie en Neurochirurgie

Patiënteninformatie. Verpleegafdeling. Informatie over verpleegafdeling Neurologie en Neurochirurgie Patiënteninformatie Verpleegafdeling B26 Informatie over verpleegafdeling Neurologie en Neurochirurgie Verpleegafdeling B26 Informatie over verpleegafdeling Neurologie en Neurochirurgie. U heeft een afspraak

Nadere informatie

drs. A.W.A. van der Neut

drs. A.W.A. van der Neut Richtlijn Kwetsbare Ouderen Richtlijn Versie: 1 Auteur(s): prof. dr. S.E.J.A. de Rooij drs. A.W.A. van der Neut Documentnr: AUTORISATIE Naam: S. de Rooij Datum: 01-04-2018 Inhoud 1. Doel...1 2. Toepassingsgebied...1

Nadere informatie

INTER-PSY Vechtdal Kliniek

INTER-PSY Vechtdal Kliniek Kliniek / opname INTER-PSY Vechtdal Kliniek Kliniek /opname Informatie voor patiënten, familie en naastbetrokkenen INTER-PSY Vechtdal Kliniek Algemene informatie INTER-PSY Vechtdal Kliniek biedt psychiatrische

Nadere informatie

TAAKHERSCHIKKING ALS REACTIE OP INDIVIDUALISEREN VAN DE OPLEIDING

TAAKHERSCHIKKING ALS REACTIE OP INDIVIDUALISEREN VAN DE OPLEIDING TAAKHERSCHIKKING ALS REACTIE OP INDIVIDUALISEREN VAN DE OPLEIDING Hoe taakherschikking juist in te zetten door vooraf te anticiperen op mogelijke effecten Met het Opleidingsakkoord van oktober 2013 is

Nadere informatie

Praten over behandelwensen en -grenzen

Praten over behandelwensen en -grenzen Praten over behandelwensen en -grenzen Praten over behandelwensen en -grenzen Informatie voor patiënten en familie Inleiding Als patiënt komt u in het UMC Utrecht met een bepaalde behandelwens. Meestal

Nadere informatie

Datum 22 mei 2017 Onderwerp V definitieve verslag inspectiebezoek kritieke diagnostiek

Datum 22 mei 2017 Onderwerp V definitieve verslag inspectiebezoek kritieke diagnostiek > Retouradres Postbus 2518 6401 DA Heerlen Maasziekenhuis Pantein T.a.v., voorzitter raad van bestuur Postbus 55 5830 AB BOXMEER Stadsplateau 1 3521 AZ Utrecht Postbus 2518 6401 DA Heerlen T 088 120 50

Nadere informatie

Professioneel statuut Albert Schweitzer ziekenhuis. Doel

Professioneel statuut Albert Schweitzer ziekenhuis. Doel Professioneel statuut Albert Schweitzer ziekenhuis Doel Met dit professioneel statuut wordt samenwerking binnen de afdeling psychiatrie van het Albert Schweitzer ziekenhuis en het multidisciplinair overleg

Nadere informatie

Bijlage behorend bij hoofdstuk van het jaarverslag 2004 HDT-Oost

Bijlage behorend bij hoofdstuk van het jaarverslag 2004 HDT-Oost Bijlage behorend bij hoofdstuk 7.8.3 van het jaarverslag 2004 HDT-Oost Bijlage behorend bij hoofdstuk 7.8.3 van het jaarverslag 2004 HDT-Oost Bijlage behorend bij hoofdstuk 6.1 van het jaarverslag 2004

Nadere informatie

Alleen geldig op printdatum

Alleen geldig op printdatum 1. DOEL Het waarborgen dat een besluit ten aanzien van het gedeeltelijk of geheel afzien van (verder) medisch handelen tijdig, met instemming van de patiënt of na instemming van diens wettelijke vertegenwoordiger

Nadere informatie

Afdelingsinformatie. Intensive Care

Afdelingsinformatie. Intensive Care Afdelingsinformatie Intensive Care Inhoudsopgave Behandelteam en ondersteuners...4 Eilandverpleging...5 Isolatie...5 Op bezoek...6 Huisregels voor bezoekers...7 Eigendommen...8 Informatie over uw naaste...8

Nadere informatie

Welkom op verpleegafdeling D1. Locatie Dordwijk

Welkom op verpleegafdeling D1. Locatie Dordwijk Welkom op verpleegafdeling D1 Locatie Dordwijk Inleiding U bent opgenomen op afdeling D1 van het Albert Schweitzer ziekenhuis, locatie Dordwijk. Op uw kamer ligt een informatieboekje met daarin een aantal

Nadere informatie

Polikliniek maag-darmlever

Polikliniek maag-darmlever Polikliniek maag-darmlever (MDL) Binnenkort heeft u een afspraak op de polikliniek Maag-, Darm- en Leverziekten (MDL) van Rijnstate. In deze folder vindt u informatie over de gang van zaken op de polikliniek

Nadere informatie

Welkom op de afdeling Kind & Jeugd

Welkom op de afdeling Kind & Jeugd Welkom op de afdeling Kind & Jeugd De visie van afdeling Kind en Jeugd Locatie Hoorn/Enkhuizen Op afdeling Kind en Jeugd zullen patiënt, ouders, verzorgers, gezin en zorgprofessionals samen zorg dragen.

Nadere informatie

Spoedeisende Hulp. Patiënteninformatie

Spoedeisende Hulp. Patiënteninformatie Patiënteninformatie Spoedeisende Hulp Inleiding U heeft zich zojuist gemeld bij de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) van Amphia. De SEH biedt 24 uur per dag medische en verpleegkundige hulp aan patiënten

Nadere informatie