PROGRAMMA NATIONALE KENNISDAG COMBINATIEFUNCTIES 8 DECEMBER 2011 Ronde Start

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PROGRAMMA NATIONALE KENNISDAG COMBINATIEFUNCTIES 8 DECEMBER 2011 Ronde Start"

Transcriptie

1 PROGRAMMA NATIONALE KENNISDAG COMBINATIEFUNCTIES 8 DECEMBER 2011 ONDERWIJS 1 Combinatiefunctionarissen op school Wat is het effect? uur Jessica van der Linden, Peter Gramberg (Oberon) en Sylvia Peters (Onderwijs vraagt kennis) In opdracht van Combifuncties Onderwijs doen Oberon en de stichting Onderwijs vraagt Kennis onderzoek naar het effect dat combinatiefunctionarissen hebben op het onderwijs. Bewegen kinderen meer? Is er meer tijd voor cultuur? Wat vinden docenten ervan? Hoor de conclusies van het onderzoek heet van de naald en discussieer mee over de betekenis van de uitkomsten. 2 Versterk je netwerk! (Speciaal voor combinatiefunctionarissen) uur Onder leiding van Marc Coenders (specialist in het opzetten van leernetwerken) met medewerking van Bas de Wit (Projectleider combinatiefuncties sport, Haarlem) en Michael Brink (combinatiefunctionaris, Haarlem) Frans van Beurden (Teamleider Beweegteam Onderwijs, gemeente Tilburg) en Ester Rosmolen (Combinatiefunctionaris Onderwijs, gemeente Tilburg) Wat zijn de ervaringen met regionale en lokale leernetwerken voor combinatiefunctionarissen? En hoe profiteer je daarvan? Waar loop je tegenaan bij het opzetten ervan en is een landelijk netwerk nuttig? Op al deze vragen wordt ingegaan tijdens deze workshop. 3 Evaluatie, heroriëntatie en organisatie van de Impuls Brede School - een kwaliteitsimpuls uur Ron Davids (projectgroep Combifuncties Onderwijs, Renate Janssen (gemeente Utrecht), Ingrid Hillaert (gemeente Utrecht), Marlies Honingh (Radboud Universiteit) De invoering van de impuls heeft onder grote druk plaatsgevonden. Voor gemeenten en de deelnemers onderwijs, sport en cultuur reden om de invoering van de impuls en de kwaliteit ervan te evalueren. Hoe verliep de invoering en de vormgeving. Wat waren de doelen en hoe ging het verder. Wat kan en moet anders. Vanuit het veld komen nu ervaringen los. De gemeente Utrecht bevindt zich in e.d. proces en neemt u mee in haar ervaringen en heroriëntatie naar de toekomst van de combinatiefuncties toe. Aansluitend daarop zal Marlies Honingh van de Radboud Universiteit u vanuit de bestuurskunde aanreiken hoe u de impuls brede scholen gezien de toekomstige ontwikkelingen verder kunt vormgeven en positioneren.

2 SPORT 1 Kansen voor de sportvereniging en gemeente met een combinatiefunctionaris uur Roland Rijshouwer (NOC*NSF), Laura Jonker (ondersteunigsorganisatie Combinatiefuncties in de sport) Ilse Köppig ( combinatiefunctionaris Utrechtse Heuvelrug) In de workshop besteden wij aandacht aan de kansen voor een sportvereniging en gemeenten met een combinatie functionaris. Hierin zullen we specifiek de aandacht richten op de relatie tussen de sportvereniging, de gemeente en de combinatiefunctionaris. In de workshop zal eveneens een combinatiefunctionaris aansluiten. Vanuit de praktijk hebben we inmiddels veel leerervaringen, wat zijn succesvolle scenario s en welke zijn minder succesvol. De aanwezigen bepalen uiteindelijk zelf bij welke punten het meest zal worden stilgestaan. 2 Sport en onderwijs, een kwestie van (onder)steunen en verbinden uur Jorg Radstake (NOC*NSF) Bart Hendriks (Judobond) Een combinatiefunctionaris moet kunnen verbinden en inspireren. Op het kennisplein sport worden door Jorg Radstake, projectleider sport en onderwijs, NOC*NSF en Bart Hendriks, verenigingsadviseur Judobond Nederland verschillende ondersteuningsconcepten gepresenteerd, waarmee verenigingen (meer) met het onderwijs samen kunnen werken. Naast concrete tips&trucs, komen ook aanwezige 'producten' als het sportoverstijgende lespakket Sport@School en het succesvolle 'judo op school'-concept aan de orde.

3 CULTUUR 1 Een keuze voor kwaliteit: BETER MINDER, MAAR BETER' uur Claudy Oomen (Oberon) Cultuurcoaches zijn perfecte verkenners op de brug tussen onderwijs en cultuur. De Cultuurformatie heeft laten onderzoeken wat cultuurcoaches doen op en rond brede scholen, in welke context zij werken en welke resultaten van hun werk zichtbaar worden. De uitkomsten van dit onderzoek naar de meerwaarde van de cultuurcoach worden toegelicht en bediscussieerd op het kennisplein cultuur in de Blauwe Zaal. Handvatten voor scherpere keuzes. Dat biedt dit onderzoek voor gemeenten, scholen en culturele instellingen. Het onderzoek bevestigt dat in de praktijk de combinatiefuncties heel verschillend worden ingevuld. Deze verscheidenheid aan cultuurcoaches is enerzijds een welkome uitkomst van de grote vrijheid die de regeling aan gemeenten biedt om de combinatiefuncties in overleg met lokale partners in te vullen. Maar deze verscheidenheid is ook een reden voor zorg. De komst van weer een nieuwe functie wordt niet overal met hoera kreten begroet. Het brede veld van de cultuureducatie kent immers al zoveel uiteenlopende functies, doelstellingen en programma's - zonder dat altijd goed uit te leggen is welke aanpak de voorkeur verdient. Dat kan ook niet anders, wegens het gebrek aan indicatoren voor kwaliteit van kunst- en cultuureducatie. De Cultuurformatie wil van advies dienen bij het maken van keuzes bij de invulling van de Impulsgelden en de functie van cultuurcoach. In de titel van het onderzoeksrapport BETER MINDER MAAR BETER is de kern van dat advies al te vinden. Het 'minder' duidt op het advies aan de gemeenten de beschikbare formatie minder te versnipperen over kleine functies en over minder scholen. Laat coaches minder coördinerend bezig zijn en minder hun eigen ding doen'. Het 'beter' richt zich op het gebruiken van kwaliteitsindicatoren bij het maken van keuzes op lokaal niveau. Kies voor scholen met een visie, draagvlak en structurele financiering. Ook structurele samenwerking tussen school en culturele instelling is een voorwaarde voor goede cultuureducatie, evenals een systeem voor beoordeling van cultuurcoaches.

4 CULTUUR 2 HET BEOORDELEN VAN PRESTATIES VAN KINDEREN Debat van uur tot uur. In het nieuwe cultuurbeleid van staatsecretaris Zijlstra komt meer nadruk op kwaliteitsontwikkeling. Daarmee tekent zich een van de grootste koerswijzigingen af in de cultuureducatie van de afgelopen decennia. Maar alleen daar waar het kind zelf beleefd dat er op school iets van waarde wordt toegevoegd, komt de kwaliteit van het cultuuronderwijs in beweging. Een van de aanjagers van die beweging zijn cultuurcoaches en andere combinatiefunctionarissen die inmiddels met duizenden kinderen werken. Deze uitbreiding van het cultuur- en leeraanbod op de brede scholen beïnvloedt de prestaties van kinderen. De kunstenaar/cultuurcoach kijkt geheel anders naar een tekening/product van een kind dan de groepsleerkracht, hun opvattingen kunnen verschillen. Wat bedoelen we dan precies als we praten over de beïnvloeding van prestaties van kinderen? En zijn deze veranderingen die tot stand komen te benoemen zodat er op prestaties van kinderen gereflecteerd kan worden? Tijd voor een debat over het beoordelen van prestaties van kinderen! Professionals uit het onderwijs en de cultuur gaan in de Blauwe Zaal met elkaar in gesprek. Jij kunt er bij zijn en meemaken hoe cultuurcoaches, Bikkers, vakdocenten, theoretici, beleidsdenkers e.a. prestaties van kinderen lezen' en aan elkaar uitleggen. Lukt het om (voor jou) het vaak zo ondoordringbare debat over kwaliteit van kunsteducatie en cultuuronderwijs te verhelderen en richting te geven aan de toekomst? Het debat wordt georganiseerd door de Cultuurformatie en zal worden geleid door Jan Jaap Knol, directeur van het Fonds voor Cultuurparticipatie.

5 ALGEMEEN 1 Betrekken van jongeren in het VO uur Ingrid Theeuwen (gemeente Venray) Jules Wijers (combinatiefunctionaris) Wat willen jongeren in het VO met sport en bewegen? Venray heeft een voorbeeld van vernieuwend sportaanbod in samenwerking met onderwijs, naschools sportaanbod en de gymnastiekvereniging. FREERUNNING 2 Betrekken van jongeren in de wijk Arjan Versluis (Gorinchem Beweegt), Devie de (combinatiefunctionaris) Hoe zet je sport in als middel op het gebied van gezonde leefstijl en het versterken van de sociale cohesie in de wijk? Gorinchem heeft zes sportpunten voor de programmering van sportieve en culturele activiteiten, waarbij gebruik gemaakt wordt van plaatselijke iconen. 3 Maatschappelijk Verantwoord Verenigen en publiek private samenwerking. Hoe werkt het in de praktijk? uur Jeroen Joon (Platform Maatschappelijk Verantwoord Verenigen) Maatschappelijk verantwoord verenigen en publiek private samenwerking. Hoe werkt het in de praktijk? Jeroen Joon, van het Platform Maatschappelijk Verantwoord Verenigen geeft uitleg aan de hand van een voorbeeld uit de gemeente Delft. De tijd is rijp om verenigingen te sterken in hun zelfredzaamheid en maatschappelijke functie. Door maatschappelijke activititeiten kunnen verenigingen zich verankeren in de gemeenschap en vice versa. Dit bevordert mede de leefbaarheid van de buurt. 4 Combinatiefuncties in Veere. Samenwerking is voor Veere de oplossing voor zowel sport als cultuur Suzanne Cijsouw (gemeente Veere), Lisette Kaashoek (gemeente Veere) Een logische samenwerking tussen verschillende partners. De aanpak in krimpgemeente Veere.

6 ALGEMEEN 1 Conclusies landelijk verdiepingsonderzoek Combinatiefuncties uur Anneke von Heijden (Mulier Instituut) Marja Leijenhorst (Kennispraktijk) Binnen zes gemeenten uit de eerste tranche is een verdiepingsonderzoek uitgevoerd naar lokale processen en effecten van de inzet van combinatiefunctionarissen. In een interactieve sessie krijgt u de mogelijkheid om de conclusies te vertalen naar uw lokale praktijk. 2 De Combinatiefunctionaris Sport: zijn kennis, houding en vaardigheden. Pendelen tussen theorie en praktijk Sabine Terheggen (Calibris) Tijdens deze actieve bijeenkomst ontvangt u informatie over de inhoud van de functies op grond van een korte historische schets. We gaan in op het takenpakket van de combinatiefunctionaris: wat doet de CF in relatie met het doel van de combinatiefuncties. Zowel de formeel opgestelde profielen als voorbeelden zoals die gehanteerd worden in de praktijk komen aan bod. In het tweede deel van de workshop gaan we goochelen met de competenties. Als we nu weten wat de combinatiefunctionaris doet gaan we met elkaar in beeld brengen hoe die dat dan doet, wat moet hij in zijn bagage hebben aan kennis, houding en vaardigheden. Ten slotte laten we zien hoe de verkregen inzichten belanden bij vertegenwoordiging van het onderwijs. 3 Hoe zet Weert sportactiviteiten in voor een prettige woonomgeving? uur Lisette Sickmann (gemeente Weert) Shurell Wilson (combinatiefunctionaris Punt Welzijn) Sport en cultuuractiviteiten inzetten voor een prettige woonomgeving Hoe kunnen bedreigingen kansen worden? Lisette Sickman van de gemeente Weert vertelt hoe verschillende partijen onder andere sport- en culturele activiteiten als thema gebruikten om een probleemwooncomplex om te buigen naar een veilige, stabiele en prettige woonomgeving. Hiervoor ontving de gemeente de Hein Roethofprijs Tijdens de lunch kunt u aanschuiven bij de thematafels. thematafel: vragen(v)uur en ervaringen van Amsterdam - Marieke Pronk (Sportservice Amsterdam) thematafel: gemeente Den Bosch en regiofunctie - Peter Mastwijk (gemeente Den Bosch) uur *programma onder voorbehoud van wijzigingen

De effecten van combifuncties in het onderwijs

De effecten van combifuncties in het onderwijs De effecten van combifuncties in het onderwijs Peter Gramberg Jessica van der Linden 8 december 2011 Waarom een onderzoek naar de effecten? Combifunctionarissen zijn sinds 2008 o.a. aan de slag gegaan

Nadere informatie

Combinatiefuncties. Impuls brede scholen, sport en cultuur. 12 december 2008

Combinatiefuncties. Impuls brede scholen, sport en cultuur. 12 december 2008 Combinatiefuncties Impuls brede scholen, sport en cultuur 12 december 2008 Presentatie Marieke Pronk Backer Diks Projectleider Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling 12 december 2008 12 december 2008 Sportplan

Nadere informatie

De Impuls van een combinatiefunctionaris, 2-meting. Anneke von Heijden Janine van Kalmthout

De Impuls van een combinatiefunctionaris, 2-meting. Anneke von Heijden Janine van Kalmthout De Impuls van een combinatiefunctionaris, 2-meting Anneke von Heijden Janine van Kalmthout in opdracht van het ministerie van VWS Mulier Instituut Utrecht, mei 2012 mulier instituut - sociaal-wetenschappelijk

Nadere informatie

De buurtsportcoach als verbinder

De buurtsportcoach als verbinder De buurtsportcoach als verbinder Marlies Houben CIOS Rijn IJssel Marco Barten Kenniscentrum Sport Marloes Aalbers Kenniscentrum Sport 23 november 2016 Workshop programma Voorstellen Buurtsportcoach regeling

Nadere informatie

Combinatiefuncties voorzien in een behoefte

Combinatiefuncties voorzien in een behoefte Combinatiefuncties voorzien in een behoefte Violette van Empel is senior adviseur bij VBS. E-mail: vvempel@vbs.nl Het kabinet heeft zich eind 2007 samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG),

Nadere informatie

Workshop. Rollen, functies en competentiemanagement voor cultuur- en buurtsportcoaches

Workshop. Rollen, functies en competentiemanagement voor cultuur- en buurtsportcoaches Workshop Rollen, functies en competentiemanagement voor cultuur- en buurtsportcoaches Rollen, functies en competentiemanagement voor cultuur- en buurtsportcoaches Marian van Miert - LKCA Juul van Rijn

Nadere informatie

Resultaten Monitor Combifuncties Onderwijs Projectgroep Combifuncties Onderwijs

Resultaten Monitor Combifuncties Onderwijs Projectgroep Combifuncties Onderwijs Resultaten Monitor Combifuncties Onderwijs 2011 Projectgroep Combifuncties Onderwijs Resultaten Monitor Combifuncties Onderwijs 2011 1. Inleiding De projectgroep Combifuncties Onderwijs wil in de periode

Nadere informatie

Combinatiefuncties in de sport. 1.250 fte actief in en voor de sportvereniging!

Combinatiefuncties in de sport. 1.250 fte actief in en voor de sportvereniging! Combinatiefuncties in de sport 1.250 fte actief in en voor de sportvereniging! 1 Combinatiefunctionaris? 2 Inhoud 1. Impuls 'Brede scholen, sport en cultuur 2. Kansen voor de sport 3. Enkele voorbeelden

Nadere informatie

Combinatiefuncties en NASB

Combinatiefuncties en NASB Combinatiefuncties en NASB Aanpak en ervaringen 13-09-2010 Arjan van den Beld Marjolein Zevenbergen Korte terugblik BSI en Bos Eerste sportnota sport, doen en beleven in 2002 vastgesteld. Start BSI in

Nadere informatie

De combinatiefunctionaris bij een vereniging

De combinatiefunctionaris bij een vereniging KNSB Verenigingsdag 8 november 2008, Vechtsebanen Utrecht De combinatiefunctionaris bij een vereniging Koen Mühlradt Beleidsadviseur / projectleider Combinatiefuncties Eén werkgever, twee sectoren (onderwijs,

Nadere informatie

Zet u straks ook een combinaris in?

Zet u straks ook een combinaris in? Zet u straks ook een combinaris in? Visiedocument Combinatiefuncties in provincie Groningen juni 2008 Huis voor de Sport Groningen Visiedocument Combinatiefuncties in provincie Groningen Inhoudsopgave

Nadere informatie

Impuls Brede scholen, sport en cultuur (24 september 2009)

Impuls Brede scholen, sport en cultuur (24 september 2009) (24 september 2009) Dennis Winne (Sport) en Jan Wieringa (onderwijs) www.middelburg.nl www.combinatiefuncties.nl Het kabinet wil samen met gemeenten, onderwijssector, sportsector en cultuursector tenminste

Nadere informatie

Aanvraag voor ondersteuning van sport- en cultuurcoaches voor sportieve- en culturele activiteiten

Aanvraag voor ondersteuning van sport- en cultuurcoaches voor sportieve- en culturele activiteiten Aanvraag voor ondersteuning van sport- en cultuurcoaches voor sportieve- en culturele activiteiten Uitleg aanvraag ondersteuning sport- en cultuurcoaches Met dit formulier kunt u ondersteuning van een

Nadere informatie

Combinatiefuncties. Impulsregeling brede school, sport en cultuur combinatiefuncties de regeling

Combinatiefuncties. Impulsregeling brede school, sport en cultuur combinatiefuncties de regeling Combinatiefuncties Korte toelichting uitvoering regeling in Weert Stappen om te komen tot combinatiefunctionaris (cfte) Korte uitleg activiteiten Let s Move Toelichting combinatiefunctionaris basketbal

Nadere informatie

De combinatiefunctionaris in Zwartewaterland: niet alleen de verbindende factor, vooral ook een verbindende actor!

De combinatiefunctionaris in Zwartewaterland: niet alleen de verbindende factor, vooral ook een verbindende actor! De combinatiefunctionaris in Zwartewaterland: niet alleen de verbindende factor, vooral ook een verbindende actor! Verbindingen leggen en onderhouden. Dat is de belangrijkste taak van de combinatiefunctionaris.

Nadere informatie

Verdiepingsonderzoek buurtsportcoaches 2014: Verbreding en structurele samenwerking

Verdiepingsonderzoek buurtsportcoaches 2014: Verbreding en structurele samenwerking Verdiepingsonderzoek buurtsportcoaches 2014: Verbreding en structurele samenwerking Verdiepingsonderzoek buurtsportcoaches 2014: verbreding en structurele samenwerking Verdiepingsonderzoek naar processen

Nadere informatie

Subsidieaanvraag Combinatiefuncties Gemeente Almere

Subsidieaanvraag Combinatiefuncties Gemeente Almere Subsidieaanvraag Combinatiefuncties Gemeente Almere Uitleg format Subsidieaanvraag Combinatiefuncties Het voor u liggend formulier is bedoeld om subsidie aan te vragen bij de gemeente Almere voor een combinatiefuncties.

Nadere informatie

Werkgeverschap en Personeelsbeleid en de combinatiefunctie onderwijs Nationale Kennisdag 10 december 2009 Ron Davids projectgroep combifuncties

Werkgeverschap en Personeelsbeleid en de combinatiefunctie onderwijs Nationale Kennisdag 10 december 2009 Ron Davids projectgroep combifuncties Werkgeverschap en Personeelsbeleid en de combinatiefunctie onderwijs Nationale Kennisdag 10 december 2009 Ron Davids projectgroep combifuncties onderwijs 1 Onderwerpen Doel en voorwaarden van de Impulsregeling

Nadere informatie

Algemene voorwaarden cultuurcoördinator

Algemene voorwaarden cultuurcoördinator 1 Algemene voorwaarden cultuurcoördinator Opleidingsniveau & denkniveau HBO denk- & werkniveau Opleiding; (Master) opleiding Richtlijn uren coördinatie; 40 uur Randvoorwaarden; Open en transparante communicatie

Nadere informatie

Inventarisatie van het werkveld van de cultuurcoach

Inventarisatie van het werkveld van de cultuurcoach Inventarisatie van het werkveld van de cultuurcoach Belangrijke bruggenbouwer, onzekere toekomst Cul tuur coach

Nadere informatie

Impuls brede scholen, sport en cultuur

Impuls brede scholen, sport en cultuur Impuls brede scholen, sport en cultuur Sport Koepel Edam Volendam, combineert de hele dag! Sport Koepel is de organisatie voor Edamse en Volendamse sportverenigingen, scholen, sportieve Edammers en Volendammers

Nadere informatie

Beleidsregel Stimuleringssubside Combinatiefuncties Cultuur gemeente Utrecht

Beleidsregel Stimuleringssubside Combinatiefuncties Cultuur gemeente Utrecht GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Utrecht Nr. 268024 13 december 2018 Beleidsregel Stimuleringssubside Combinatiefuncties Cultuur 2019-2020 gemeente Utrecht Het college van burgemeester en

Nadere informatie

Onderwerp: Combinatiefuncties. Aan de raad,

Onderwerp: Combinatiefuncties. Aan de raad, Agendapunt : 12. Voorstelnummer : 05-034 Raadsvergadering : 12 mei 2011 Naam opsteller : Mario Weima Informatie op te vragen bij : Opsteller Portefeuillehouders : Cees Roem Onderwerp: Combinatiefuncties

Nadere informatie

Amsterdamse combinatiefunctionarissen brengen kinderen en verenigingen in beweging

Amsterdamse combinatiefunctionarissen brengen kinderen en verenigingen in beweging se combinatiefunctionarissen brengen kinderen en verenigingen in beweging Rapportage lokale analyse van de data uit het landelijke onderzoek Combinatiefuncties Kennispraktijk, oktober 2013 Colofon Titel

Nadere informatie

Kansen voor sport en cultuur Kader werkgeverschap combinatiefuncties 2016

Kansen voor sport en cultuur Kader werkgeverschap combinatiefuncties 2016 Kansen voor sport en cultuur Kader werkgeverschap combinatiefuncties 2016 Inhoud 1. Inleiding 2 2. Combinatiefuncties: regeling en doelstellingen 2.1 De regeling 3 2.2 Sport- en cultuurcoaches in Breda

Nadere informatie

Resultaten Monitor Combifuncties Onderwijs 2010

Resultaten Monitor Combifuncties Onderwijs 2010 Resultaten Monitor Combifuncties Onderwijs 2010 De projectgroep Combifunctie Onderwijs wil in de periode 2008-2011 jaarlijks monitoren of scholen en / of schoolbesturen bekend zijn met combinatiefuncties

Nadere informatie

Advies LEA-Werkgroep - Combinatiefunctionarissen - Hoornaar, 23 mei 2016

Advies LEA-Werkgroep - Combinatiefunctionarissen - Hoornaar, 23 mei 2016 Advies LEA-Werkgroep - Combinatiefunctionarissen - Hoornaar, 23 mei 2016 Agenda Sport en Bewegen in de Buurt Werkgroep en Proces Advies: We zien de noodzaak en benutten de kansen Onze visie Onze programma

Nadere informatie

Combinatiefunctionaris M/V Sport Onderwijs Cultuur. Sportbedrijf Tilburg Afdeling Sportontwikkeling

Combinatiefunctionaris M/V Sport Onderwijs Cultuur. Sportbedrijf Tilburg Afdeling Sportontwikkeling Combinatiefunctionaris M/V Sport Onderwijs Cultuur Sportbedrijf Tilburg Afdeling Sportontwikkeling Inhoud presentatie Aanleiding Beleid Tilburg Functie Combinatiefunctionaris (CF) CF binnen de sportvereniging

Nadere informatie

voor sport en voor jou!

voor sport en voor jou! voor sport en voor jou! Wat bespreken we vandaag Sportbeleid van Roosendaal o Impuls Brede School, Sport & Cultuur o Uitvoeringsopdracht - Projectgebieden - Sporten voor 50 + - Sporten met beperkingen

Nadere informatie

Juridische omschrijving 1.

Juridische omschrijving 1. Beslispunten: (korte omschrijving zoals op besluitenlijst vermeld moet worden) Besluit om in te stemmen met de deelname aan de impuls Brede scholen, sport en cultuur. Juridische omschrijving 1. Inleiding

Nadere informatie

Provinciaal onderzoek naar de effecten van de inzet van combinatiefunctionarissen en buurtsportcoaches

Provinciaal onderzoek naar de effecten van de inzet van combinatiefunctionarissen en buurtsportcoaches Provinciaal onderzoek naar de effecten van de inzet van combinatiefunctionarissen en buurtsportcoaches 1 Colofon Combinatiefunctionarissen en buurtsportcoaches in Overijssel 2015 Provinciaal onderzoek

Nadere informatie

Een gemeentelijke aanpak om burgers aan te zetten tot een gezonde, actieve leefstijl

Een gemeentelijke aanpak om burgers aan te zetten tot een gezonde, actieve leefstijl Een gemeentelijke aanpak om burgers aan te zetten tot een gezonde, actieve leefstijl Lokaal Actief Samenbrengen van verschillende organisaties uit diverse werkvelden Zorg Sport en recreatie Onderwijs Sociaal

Nadere informatie

logoocw Geadresseerde PO/ZO/2007/30206 koersbrief

logoocw Geadresseerde PO/ZO/2007/30206 koersbrief logoocw Geadresseerde Den Haag Ons kenmerk PO/ZO/2007/30206 Onderwerp koersbrief Samenvatting Vanaf volgend jaar wil het kabinet het beleid op het terrein van brede scholen, sport en cultuur bundelen en

Nadere informatie

A1j. / ja nee NOORDENVELD. Paraaf secretaris. Paraaf direct leidinggevende. Datum. 6 juni Afdeling R&S. Noël Weisenbach. Opsteller.

A1j. / ja nee NOORDENVELD. Paraaf secretaris. Paraaf direct leidinggevende. Datum. 6 juni Afdeling R&S. Noël Weisenbach. Opsteller. G E M E E N T E t NOORDENVELD Paraaf secretaris Paraaf direct leidinggevende Datum 6 juni 2013 Afdeling R&S ADVIES AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Opsteller Telefoon Registratie Noël Weisenbach 461 BW13.0611

Nadere informatie

Van Impuls naar inbedding. Evaluatie van de inzet van combinatiefunctionarissen in Venray vanuit de Impuls Brede scholen, sport en cultuur.

Van Impuls naar inbedding. Evaluatie van de inzet van combinatiefunctionarissen in Venray vanuit de Impuls Brede scholen, sport en cultuur. Van Impuls naar inbedding Evaluatie van de inzet van combinatiefunctionarissen in Venray vanuit de Impuls Brede scholen, sport en cultuur. Februari 2012 Colofon Titel Van Impuls naar inbedding. Evaluatie

Nadere informatie

Uitvoeringsplan Impulsregeling Nijmegen inzake de combinatiefuncties

Uitvoeringsplan Impulsregeling Nijmegen inzake de combinatiefuncties 9 juni 2008 Uitvoeringsplan Impulsregeling Nijmegen 2008-2011 inzake de combinatiefuncties 1. Inleiding In Nijmegen willen we tot en met 2011 13 combinatiefuncties realiseren. Dit loopt op tot 21 functies

Nadere informatie

Zicht krijgen op resultaten en effecten van de inzet van buurtsportcoaches

Zicht krijgen op resultaten en effecten van de inzet van buurtsportcoaches Zicht krijgen op resultaten en effecten van de inzet van buurtsportcoaches Caroline van Lindert Ine Pulles Nationale Kennisdag Sport en Gemeenten 29 januari 2015 Mulier Instituut, Utrecht Agenda Doelstellingen

Nadere informatie

Impuls brede scholen, sport en cultuur combinatiefuncties v.a. 2012

Impuls brede scholen, sport en cultuur combinatiefuncties v.a. 2012 Impuls brede scholen, sport en cultuur 2500 combinatiefuncties v.a. 2012 2.500 Fte Combinatiefuncties uitbreiding aantal brede scholen primair en voortgezet onderwijs - met sport- en cultuuraanbod versterking

Nadere informatie

Beweegmanagement. Martijn Smits, docent HAN, ISBS

Beweegmanagement. Martijn Smits, docent HAN, ISBS Beweegmanagement Martijn Smits, docent HAN, ISBS Inhoud Beweegmanagement Beweegteams Verenigingsanalyse Combinatiefuncties Buurtsportcoaches Minor school en sport Veel interventies Moet je daar als Docent

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst per wijk Impuls brede scholen, sport en cultuur

Samenwerkingsovereenkomst per wijk Impuls brede scholen, sport en cultuur GEMEENTE UTRECHT Samenwerkingsovereenkomst per wijk Impuls brede scholen, sport en cultuur Concept 3 23 september 2008 Partijen Instelling A: [Naam rechtspersoon], gevestigd te [adres], hierbij rechtsgeldig

Nadere informatie

Combifuncties Onderwijs

Combifuncties Onderwijs Landelijke projectgroep Combifuncties Onderwijs www.combifunctiesonderwijs.nl Tweede Landelijke Kennisdag Combinatiefuncties 10 december 2009 1 Impuls brede scholen sport en cultuur Convenant (geen regeling)

Nadere informatie

gemeente Tilburg 090113-11-BO bwbinternet Impuls Brede school, Sport en Cultuur 1. Inleiding

gemeente Tilburg 090113-11-BO bwbinternet Impuls Brede school, Sport en Cultuur 1. Inleiding 090113-11-BO bwbinternet Impuls Brede school, Sport en Cultuur 1. Inleiding Op 10 december 2007 is de landelijke kaderstellende overeenkomst "Bestuurlijke Afspraken Impuls Brede scholen, sport en cultuur"

Nadere informatie

Kunstgebouw Beleidsplan 2013-2016

Kunstgebouw Beleidsplan 2013-2016 Kunstgebouw Beleidsplan 2013-2016 Kunstgebouw Broekmolenweg 16 2289 BE Rijswijk www.kunstgebouw.nl B e l e i d s p l a n 2 0 1 3-2 0 1 6 Z I C H T B A AR M AK E N W AT E R I S, S T I M U L E R E N W AT

Nadere informatie

24 september september 2018

24 september september 2018 Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 24 september 2018 10 10 september 2018 wethouder A.G.J. Bosch Zaaknummer 7184-2018

Nadere informatie

Innovatie van kennis

Innovatie van kennis Innovatie van kennis Inhoud workshop Kennis maken Stand van zaken landelijk onderzoek Praktijkvoorbeeld SportSupport Omgevingswet en kansen voor de buurtsportcoach Kennis maken Anne de Schutter Onderzoeker

Nadere informatie

LERENDE NETWERKEN. Hoe werkt de cultuurcoach?

LERENDE NETWERKEN. Hoe werkt de cultuurcoach? LERENDE NETWERKEN Hoe werkt de cultuurcoach? Ga even staan als Cultuurcoaches Uitkomsten inventarisatie 2016 onder beleidsmedewerkers cultuur en cultuurcoaches Wie hebben gereageerd? 55 cultuurcoaches

Nadere informatie

Hoe maak je de resultaten en opbrengsten van je werk (als buurtsportcoach) inzichtelijk?

Hoe maak je de resultaten en opbrengsten van je werk (als buurtsportcoach) inzichtelijk? Hoe maak je de resultaten en opbrengsten van je werk (als buurtsportcoach) inzichtelijk? & EWorks Met medewerking van Caroline van Lindert: Mulier Instituut en Geeske van Asperen: Kenniscentrum Sport Carolien

Nadere informatie

BETER MINDER, MAAR BETER. Een onderzoek naar de meerwaarde van cultuurcoaches op brede scholen

BETER MINDER, MAAR BETER. Een onderzoek naar de meerwaarde van cultuurcoaches op brede scholen BETER MINDER, MAAR BETER Een onderzoek naar de meerwaarde van cultuurcoaches op brede scholen Beter minder, maar beter Een onderzoek naar de meerwaarde van cultuurcoaches op brede scholen Opdrachtgever:

Nadere informatie

Impuls lokaal bekeken: verbinders in de tweede tranche. Verdiepingsonderzoek naar effecten én processen van de inzet van combinatiefunctionarissen

Impuls lokaal bekeken: verbinders in de tweede tranche. Verdiepingsonderzoek naar effecten én processen van de inzet van combinatiefunctionarissen Impuls lokaal bekeken: verbinders in de tweede tranche Verdiepingsonderzoek naar effecten én processen van de inzet van combinatiefunctionarissen Colofon Titel Impuls lokaal bekeken: verbinders in de

Nadere informatie

Beschrijving vacatures.

Beschrijving vacatures. Beschrijving vacatures. Allereerst wordt een schets gegeven van de positionering van de beweeg- en cultuurcoaches. De beweeg- en cultuurcoaches zijn werkzaam in twee werkvelden. Werkveld één: in- en ten

Nadere informatie

Monitoring en evaluatie inzet buurtsportcoach

Monitoring en evaluatie inzet buurtsportcoach Monitoring en evaluatie inzet buurtsportcoach Liesbeth Preller (Kenniscentrum Sport) Anneke Hiemstra (Kenniscentrum Sport) Maart/april 2019 Mulier Instituut Inhoud workshop Inrichting proces Doelstellingen

Nadere informatie

Twee jaar Sportimpuls, en dan? Borging van lokale sport- en beweeg initiatieven

Twee jaar Sportimpuls, en dan? Borging van lokale sport- en beweeg initiatieven Twee jaar Sportimpuls, en dan? Borging van lokale sport- en beweeg initiatieven Wat is borging? Definitie Borging of verankering is: Structurele inbedding van lokale initiatieven Interventie of aanpak

Nadere informatie

PROGRAMMA HANDBOOGCONGRES 3

PROGRAMMA HANDBOOGCONGRES 3 PROGRAMMA HANDBOOGCONGRES 3 Wanneer Wat Waar 9.00-9.30 Ontvangst & inschrijven Aula 9.30 9.45 Opening & welkom: Stan Stolwerk (NHB) Aula 9.45 10.00 Plenaire presentatie: Hein Veerman (NOC*NSF) Aula 10.00

Nadere informatie

Workshop. Zicht op de resultaten van de buurtsportcoach

Workshop. Zicht op de resultaten van de buurtsportcoach Workshop Zicht op de resultaten van de buurtsportcoach Zicht op de effecten van de buurtsportcoach Geeske van Asperen, NISB Caroline van Lindert, Mulier Instituut Evelien Wijdeveld, EWorks Programma Voorstellen

Nadere informatie

Regeling Combinatiefunctie

Regeling Combinatiefunctie Regeling Combinatiefunctie Impuls Onderwijs, Sport en Cultuur Chantal Dirkes & Jasper Varwijk 3D-carré 14 april 2016 Opzet Wat is de Regeling Combinatiefuncties? De Zaanse invulling: Impuls Onderwijs,

Nadere informatie

Bassisschool komt in beweging: eigenaarschap van school en rol van de buurtsportcoach daarin

Bassisschool komt in beweging: eigenaarschap van school en rol van de buurtsportcoach daarin Bassisschool komt in beweging: eigenaarschap van school en rol van de buurtsportcoach daarin Anneke von Heijden: Fontys Sporthogeschool Jeremy van Wissen: Maastricht Sport Workshop vandaag Procesbeschrijving

Nadere informatie

Monitoring en evaluatie inzet buurtsportcoach

Monitoring en evaluatie inzet buurtsportcoach Monitoring en evaluatie inzet buurtsportcoach Linda Ooms (Mulier Instituut) Wikke van Stam (Mulier Instituut) Liesbeth Preller (Kenniscentrum Sport) Anneke Hiemstra (Kenniscentrum Sport) Maart/april 2019

Nadere informatie

Uitvoeringskader Rick Gemeente Nederweert

Uitvoeringskader Rick Gemeente Nederweert Uitvoeringskader Rick 2016-2019 Gemeente Nederweert 1 Inhoudsopgave 1. Aanleiding pag 3 2. Uitvoeringskader Rick pag 4 3. Popcultuur pag 5 4. Financieel kader 2016-2019 pag 6 2 1. Aanleiding De gemeente

Nadere informatie

Congres Gezonde Brede school 1 oktober 2014. De vakleerkracht bewegingsonderwijs: Waar heb ik als bestuurder mee te maken?

Congres Gezonde Brede school 1 oktober 2014. De vakleerkracht bewegingsonderwijs: Waar heb ik als bestuurder mee te maken? Congres Gezonde Brede school 1 oktober 2014 De vakleerkracht bewegingsonderwijs: Waar heb ik als bestuurder mee te maken? Even voorstellen Laurens van Tilburg: lid college van Bestuur van Stichting SchOOL,

Nadere informatie

gemeente Steenbergen

gemeente Steenbergen gemeente Steenbergen De Heen Dinteloord Kruisland Nieuw-Vossemeer Steenbergen - Welberg Raadsvergadering 27 oktober 2011 Agendanummer 11 Onderwerp: Combinatiefuncties Steenbergen, 20 september 2011 Aan

Nadere informatie

Gemeenten kunnen lokaal kiezen waarom ze voor Sportdorp kiezen en wat ze hierin belangrijk vinden.

Gemeenten kunnen lokaal kiezen waarom ze voor Sportdorp kiezen en wat ze hierin belangrijk vinden. Sportdorpen Limburg Wat is Sportdorp? Sportdorp is een samenwerkingsverband van sportverenigingen en andere lokale partijen in een dorpskern om inwoners vanuit hun eigen behoefte meer en vaker te laten

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) Agendapunt: - ONDERWERP AANLEIDING EN DOELSTELLING

Doorkiesnummer : (0495) Agendapunt: - ONDERWERP AANLEIDING EN DOELSTELLING Sickmann, Lisette OCSW S2 RAD: RAD140212 2014-02-12T00:00:00+01:00 BW: BW140107 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 12 februari 2014 Portefeuillehouder : H.A. Litjens Behandelend

Nadere informatie

10 september n.v.t.

10 september n.v.t. Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 10 september 2018 9 n.v.t. wethouder A.G.J. Bosch Zaaknummer 7184-2018 Datum B&W-besluit

Nadere informatie

Bestuurlijk kader Cultuur en Onderwijs

Bestuurlijk kader Cultuur en Onderwijs Bestuurlijk kader Cultuur en Onderwijs Cultuuruitingen spelen een belangrijke rol in de samenleving en in het leven van mensen. Cultuur vertegenwoordigt daarbij zowel een maatschappelijke, een artistieke

Nadere informatie

welkom. brochure 2019

welkom. brochure 2019 welkom. brochure 2019 for those who make it possible. Possible is er voor mensen. Niet zomaar mensen, maar vakmensen zoals jij. Professionals die weten waar ze mee bezig zijn, hun vak beheersen en hun

Nadere informatie

Uitbreiding deelname Programma Sport en Bewegen in de Buurt

Uitbreiding deelname Programma Sport en Bewegen in de Buurt gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W Onderwerp Portefeuillehouder drs. M.J. Bezuijen Collegevergadering 4 december 2012 Inlichtingen Maurits van Tubergen Lotgering (023 5676632 ) Registratienummer 2012.0068182

Nadere informatie

Fundament Cursus Combinatiefunctionaris

Fundament Cursus Combinatiefunctionaris Fundament Cursus Combinatiefunctionaris Een onderzoek naar de kennisbasis en behoefte aan bijscholing van de combinatiefunctionaris. Onderzoeksrapport Individueel afstuderen - Specialisatie Datum 15 mei

Nadere informatie

Voorbeeld monitoring en evaluatie gemeente Enschede

Voorbeeld monitoring en evaluatie gemeente Enschede Voorbeeld monitoring en evaluatie gemeente Enschede Lees het volledige stappenplan voor alle informatie en tips over het monitoren en evalueren van het beleid rondom de inzet van buurtsportcoaches of raadpleeg

Nadere informatie

1. Aanleiding. 1. Probleem omschrijving Doelstelling van het project

1. Aanleiding. 1. Probleem omschrijving Doelstelling van het project 1. Aanleiding Projectformat Sport en Bewegen Naam student: Erwin van der Meij, Dave Duyn en Robin van Leeuwen. 1. Probleem omschrijving Wat is het geconstateerde probleem / vraagstuk? De rol van sport

Nadere informatie

Impuls brede scholen, sport en cultuur 2008 2012

Impuls brede scholen, sport en cultuur 2008 2012 Impuls brede scholen, sport en cultuur 2008 2012 Inhoudelijke verantwoording 2010 2012 projectgroep Combifuncties Onderwijs Den Haag, januari 2013 Brede impuls combinatiefuncties Inhoudelijke verantwoording

Nadere informatie

Toestel. Impuls Brede Scholen, Sport en Cultuur - "tussenstand" 5 februari 2009

Toestel. Impuls Brede Scholen, Sport en Cultuur - tussenstand 5 februari 2009 MEMO Aan Van De leden van de commissie Welzijn Wethouder Jaap Pilon Toestel 538412 1 Sector I Afdeling Betreft Datum Impuls Brede Scholen, Sport en Cultuur - "tussenstand" 5 februari 2009 Kopie aan 1.

Nadere informatie

Cultuureducatie in het basisonderwijs

Cultuureducatie in het basisonderwijs Cultuureducatie in het basisonderwijs Gemeente Westland Nulmeting Inleiding Teneinde aan het einde van het programma Cultuureducatie met Kwaliteit (CMK) vast te kunnen stellen wat de bereikte resultaten

Nadere informatie

Psychologie in het vertrouwenswerk

Psychologie in het vertrouwenswerk Donderdag 18 januari 2018 9.30-16.00 uur Aristo Accommodaties, Utrecht Psychologie in het vertrouwenswerk Conferentie voor vertrouwenspersonen in het mbo Psychologie in het vertrouwenswerk Psychologische

Nadere informatie

Convenant Impuls brede scholen, sport en cultuur Nijmegen

Convenant Impuls brede scholen, sport en cultuur Nijmegen Convenant Impuls brede scholen, sport en cultuur Nijmegen De gemeente Nijmegen, ten deze krachtens artikel 171 van de Gemeentewet vertegenwoordigd door haar wethouders P.F.G. Depla en J.G. Kunst daartoe

Nadere informatie

André de Jeu Projectleider Impuls brede scholen, sport en cultuur

André de Jeu Projectleider Impuls brede scholen, sport en cultuur André de Jeu Projectleider Impuls brede scholen, sport en cultuur www.combinatiefuncties.nl 2.250 fte Combinatiefuncties uitbreiding aantal brede scholen primair en voortgezet onderwijs, met sport- en

Nadere informatie

Implementatieplan interactief beleid

Implementatieplan interactief beleid Implementatieplan interactief beleid (juni 2010 t/m mei 2011) Gemeente Weert, 15 juli 2010 Portefeuillehouder interactief beleid: wethouder H. Litjens Regisseur wijkgericht werken: Marianne Schreuders

Nadere informatie

Executive onderwijs. Samenwerking tussen lokale en regionale overheden 2019

Executive onderwijs. Samenwerking tussen lokale en regionale overheden 2019 Juridisch inzicht is essentieel voor succesvolle samenwerking tussen overheden. Mr. dr. Willem Janssen v Executive onderwijs Samenwerking tussen lokale en regionale overheden 2019 Masterclass voor professionals

Nadere informatie

Aan het werk met combinatiefuncties

Aan het werk met combinatiefuncties Aan het werk met combinatiefuncties Voor u ligt alweer de vierde flyer over combinatiefuncties in het onderwijs en de sectoren sport en cultuur, in het kader van de Impuls brede scholen, sport en cultuur.

Nadere informatie

Cultuureducatie met Kwaliteit

Cultuureducatie met Kwaliteit ontwerp fourpack Cultuureducatie met Kwaliteit Onze ambities 1 2 3 Stappenplan Het kwadrant Drie domeinen 1 Intake 5 Scholingsactiviteiten VERBREDEN 2 Assessment 6 Meerjarenvisie In huis 3 Ambitiegesprek

Nadere informatie

STICHTING WELZIJN OUDEREN DINKELLAND. Fit en Gezond in Dinkelland

STICHTING WELZIJN OUDEREN DINKELLAND. Fit en Gezond in Dinkelland STICHTING WELZIJN OUDEREN DINKELLAND Fit en Gezond in Dinkelland WIE ZIJN WIJ? Patricia Verhoeven: Beweegmakelaar Marleen Wagenaar: Beleidsmedewerker/ Projectleider Van de Stichting Welzijn Ouderen Dinkelland

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Inleiding pag Ontwikkelingen pag Uitvoeringskader RICK pag Financieel kader pag 7

Inhoudsopgave. 1. Inleiding pag Ontwikkelingen pag Uitvoeringskader RICK pag Financieel kader pag 7 Gemeente Nederweert Team Samenleving Sociaal Juni 2019 Inhoudsopgave 1. Inleiding pag 3 2. Ontwikkelingen pag 4 3. Uitvoeringskader RICK pag 4 4. Financieel kader 2020-2023 pag 7 5. Verantwoording pag

Nadere informatie

Over doorgaande leerlijnen en talentontwikkeling binnen kunst en cultuur Bureau BABEL, 's-hertogenbosch

Over doorgaande leerlijnen en talentontwikkeling binnen kunst en cultuur Bureau BABEL, 's-hertogenbosch Over doorgaande leerlijnen en talentontwikkeling binnen kunst en cultuur Bureau BABEL, 's-hertogenbosch Beschrijving van het arrangement voor talentontwikkeling Bureau Babel is een intermediair tussen

Nadere informatie

Transformeren kun je leren: Leerplicht en RMC in transformatie

Transformeren kun je leren: Leerplicht en RMC in transformatie Transformeren kun je leren: Leerplicht en RMC in transformatie Wat betekenen de veranderingen in het domein waar de leerplicht/rmc professional zich bevindt voor diens eigen transformatieproces? Van iedere

Nadere informatie

IAS SYMPOSIUM VAN DURBAN NAAR AMSTERDAM AMSTERDAM 22 JULI 2016 MEETING PROSPECTUS DEZE WORKSHOP WORDT GEZAMENLIJK GEORGANISEERD DOOR:

IAS SYMPOSIUM VAN DURBAN NAAR AMSTERDAM AMSTERDAM 22 JULI 2016 MEETING PROSPECTUS DEZE WORKSHOP WORDT GEZAMENLIJK GEORGANISEERD DOOR: IAS SYMPOSIUM VAN DURBAN NAAR AMSTERDAM AMSTERDAM 22 JULI 2016 MEETING PROSPECTUS DEZE WORKSHOP WORDT GEZAMENLIJK GEORGANISEERD DOOR: INHOUD Introductie... 3 Beschrijving bijeenkomst... Achtergrond...4

Nadere informatie

Effecten van de inzet van combinatiefuncties in het onderwijs. maart 2012

Effecten van de inzet van combinatiefuncties in het onderwijs. maart 2012 Effecten van de inzet van combinatiefuncties in het onderwijs maart 2012 Effecten van de inzet van combinatiefuncties in het onderwijs Opdrachtgever: Projectgroep Combifuncties Onderwijs Utrecht, maart

Nadere informatie

Basis voor talentontwikkeling. Evaluatieonderzoek naar de inzet van combinatiefunctionarissen in de gemeente Utrecht

Basis voor talentontwikkeling. Evaluatieonderzoek naar de inzet van combinatiefunctionarissen in de gemeente Utrecht Basis voor talentontwikkeling Evaluatieonderzoek naar de inzet van combinatiefunctionarissen in de gemeente Utrecht Juni 2014 Titel Basis voor talentontwikkeling Evaluatieonderzoek naar de inzet van combinatiefunctionarissen

Nadere informatie

Sportaanbod voor het onderwijs

Sportaanbod voor het onderwijs Sportaanbod voor het onderwijs Landelijke studiedag primair onderwijs Woensdag 24 november 2010, Fontys Sporthogeschool (Tilburg) Jorg Radstake (projectleider sport en onderwijs, NOC*NSF) Rutger Nienhuis

Nadere informatie

- het formuleren van een onderdeel voor een beleidsplan cultuureducatie op maat van de school.

- het formuleren van een onderdeel voor een beleidsplan cultuureducatie op maat van de school. Opbouw Basistraining Cultuureducatie boven C-niveau/Zeeland Versie ICC 1 Bedoeling Doel van de basistraining is, om binnen de keuzes die Zeeland heeft gemaakt voor de invulling van Cultuureducatie met

Nadere informatie

GIDS-gemeenten die de JOGGaanpak & GIDS combineren

GIDS-gemeenten die de JOGGaanpak & GIDS combineren GIDS-gemeenten die de JOGGaanpak & GIDS combineren Notitie versie 1.0 September 2016 Door Frea Haker (Gezond in ) Eveline Koks (Jongeren Op Gezond Gewicht) Anneke Meijer (Coördinatie Gezond Gewicht Fryslân

Nadere informatie

Voorbeeld monitoring en evaluatie gemeente Soest

Voorbeeld monitoring en evaluatie gemeente Soest Voorbeeld monitoring en evaluatie gemeente Soest Lees het volledige stappenplan voor alle informatie en tips over het monitoren en evalueren van het beleid rondom de inzet van buurtsportcoaches of raadpleeg

Nadere informatie

Creativiteitsontwikkeling

Creativiteitsontwikkeling Creativiteitsontwikkeling 27 mei 2015 Op 27 mei organiseerde de MoccaAcademie de achtste netwerkbijeenkomst voor kunstvakdocenten in het primair onderwijs sinds haar oprichting. De bijeenkomst vond plaats

Nadere informatie

Alvast hartelijk dank voor het invullen! De teams van Kunststation C, IVAK de Cultuurfabriek, Cultuur Educatie Stad en Museumhuis Groningen

Alvast hartelijk dank voor het invullen! De teams van Kunststation C, IVAK de Cultuurfabriek, Cultuur Educatie Stad en Museumhuis Groningen Wij verzoeken u vriendelijk de volgende vragen over cultuureducatie op uw school te beantwoorden. Uw antwoorden zijn voor ons van groot belang om de ondersteuning van cultuureducatie op de scholen de komende

Nadere informatie

COMBINATIEFUNCTIES. In Krimpen aan den IJssel

COMBINATIEFUNCTIES. In Krimpen aan den IJssel COMBINATIEFUNCTIES In Krimpen aan den IJssel Inleiding Sportnota 2009-2013 De combinatiefuncties sluiten goed aan op de wens tot nadere samenwerking tussen sportverenigingen en scholen. Een combinatiefunctionaris

Nadere informatie

Zo was het

Zo was het De Haagse Sporttuin Zo was het Zo was het Zo was het en zo is het nu! en zo is het nu! en zo is het nu! Wat is de HST? Wat is de HST? Multifunctioneel Sportcomplex. Samenwerking Buurt/ Onderwijs/ Sport.

Nadere informatie

School & Sport, samen sterker

School & Sport, samen sterker School & Sport, samen sterker Eindhoven 15 okt. 2009 De combinatiefunctionaris: de sleutel tot een succesvolle samenwerking tussen school en vereniging Agenda 1. Wat betekent de Brede Impuls voor de 2.

Nadere informatie

1BL. reg.nr.: /&_ öoq2>23u. Aan burgemeester en wethouders. 29 maart 2012 SLZ/Beleid Wethouder Borgonjen J. Laurs-Breur par.:

1BL. reg.nr.: /&_ öoq2>23u. Aan burgemeester en wethouders. 29 maart 2012 SLZ/Beleid Wethouder Borgonjen J. Laurs-Breur par.: fy Aan burgemeester en wethouders ingekomen: reg.nr.: /&_ öoq2>23u atum: Sector/stafafdeling: Portefeuillehouder: Ontworpen door: 29 maart 2012 SLZ/Beleid Wethouder Borgonjen J. Laurs-Breur par.: par.

Nadere informatie

Het kader voor de evaluatie van de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit

Het kader voor de evaluatie van de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit Het kader voor de evaluatie van de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit 1. Aanleiding voor het evaluatiekader Zoals overeengekomen in de bestuurlijke afspraak die ten grondslag ligt aan de regeling Cultuureducatie

Nadere informatie

gemeente Harderwijk 2013 november 2013 Combimonitor Combinatiefuncties in Harderwijk Onderwijs Sport Cultuur GOED OP WEG

gemeente Harderwijk 2013 november 2013 Combimonitor Combinatiefuncties in Harderwijk Onderwijs Sport Cultuur GOED OP WEG Combimonitor gemeente Harderwijk 2013 november 2013 Combinatiefuncties in Harderwijk Onderwijs Sport Cultuur GOED OP WEG Colofon Titel CombiMonitor gemeente Harderwijk 2013; GOED OP WEG Onderzoek en rapportage

Nadere informatie

Ring 1 met de Inspectie van het onderwijs

Ring 1 met de Inspectie van het onderwijs Vertegenwoordigers ring 1 Datum Auteur verslag secretaris Ring 1 met de Inspectie van het onderwijs Omschrijving Vergaderdatum en -tijd Vergaderplaats Overleg tussen de Inspectie en vertegenwoordigers

Nadere informatie

Onderzoek naar de nieuwe vrijwilliger in de sport in Ommen en Hardenberg. Rapportage 31 mei 2017

Onderzoek naar de nieuwe vrijwilliger in de sport in Ommen en Hardenberg. Rapportage 31 mei 2017 Onderzoek naar de nieuwe vrijwilliger in de sport in Ommen en Hardenberg Rapportage 31 mei 2017 Waarom dit onderzoek? Vrijwilligers onmisbaar in de sport Onderwerp staat sinds jaar en dag op de agenda

Nadere informatie