De effecten van combifuncties in het onderwijs

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De effecten van combifuncties in het onderwijs"

Transcriptie

1 De effecten van combifuncties in het onderwijs Peter Gramberg Jessica van der Linden 8 december 2011

2 Waarom een onderzoek naar de effecten? Combifunctionarissen zijn sinds 2008 o.a. aan de slag gegaan met: het vergroten en versterken van het aanbod; het stimuleren van de deelname aan activiteiten; het vergroten van de doorgaande lijn tussen het binnenen buitenschoolse programma. Er is nog niet eerder bekeken of ze deze doelen ook bereikt hebben.

3 Start Proces Effecten Waar hebben we naar gekeken? Aanstelling combinatiefunctionaris: onderwijssport onderwijscultuur Combinatiefunctionaris zijn aan de slag gegaan met het: Opzetten, versterken en uitbreiden van het sport- en cultuuraanbod. Coördineren en uitvoeren van activiteiten. Opzetten en versterken van contacten tussen scholen en organisaties rond sport en cultuur. Effecten op aanbod: Is het aanbod veranderd, versterkt en uitgebreid? Effecten op leerlingen: Nemen meer kinderen deel aan activiteiten? Zijn er meer kinderen toegeleid naar organisaties voor sport en cultuur? Effecten op samenhang binnen- en buitenschoolsprogramma: Stimuleren van deelname van kinderen aan sportieve en culturele activiteiten. Toeleiden van kinderen naar verenigingen. Wordt er beter samengewerkt tussen scholen en organisaties rond sport en cultuur? Is de afstemming tussen binnen- en buitenschoolse activiteiten verbeterd? Effecten op de school en docenten: Versterken van samenhang tussen binnen- en buitenschoolse programma Zijn taken van docenten verlicht? Hebben docenten geleerd over sport en cultuur? Effecten op ouders: Is de ouderbetrokkenheid vergroot?

4 Hoe is het onderzoek opgezet? (1) Via gemeenten op zoek gegaan naar scholen die al langer met een combinatiefunctionaris werken. 13 scholen verspreid over sectoren en over het hele land: Parkrijk Haarlem PO Caleidoscoop Almere PO Cypressenhof Middelburg PO De Catamaran Groningen PO De Sleutel Rotterdam PO Het Startblok Schiedam PO t Palet Eindhoven PO t Palet Vlaardingen PO De Spoorzoeker Roermond SO Mytylschool Eindhoven SO Insula College Dordrecht VO Da Vinci College Dordrecht ROC Kandinsky College Nijmegen VO Meerwaarde van combifuncties in het onderwijs

5 Hoe is het onderzoek opgezet? (2) Interviews met: directeuren; combinatiefunctionarissen; docenten; leerlingen. Aangevuld met enquêtes die zijn ingevuld door dezelfde groepen.

6 Effecten op het aanbod Combinatiefunctionaris : Wij organiseren activiteiten voor de leerlingen die de school zelf graag zou willen organiseren, maar waar ze zelf niet aan toe komen. Docent: De combinatiefunctionaris laat leerlingen kennis maken met sporten waar ze anders niet zo snel mee in aanraking komen.

7 't-palet-eindhoven-cf 7

8 Effecten op het aanbod Meer activiteiten. Diverser aanbod. Andere sporten of culturele activiteiten dan voorheen. Meer tijd voor het organiseren van activiteiten. Het aanbod kwalitatief beter en professioneler. Activiteitenaanbod vormt meer één geheel. Duidelijke opbouw in het activiteitenaanbod.

9 Effecten op kinderen Docent: Voordat de combinatiefunctionaris er was, was er geen sportaanbod op school, dus haar komst heeft voor een grote verandering gezorgd. Voorheen hoorde je kinderen bijna nooit over sporten. Kinderen moeten toch eerst even wennen en weten wat precies de bedoeling is van de sportactiviteiten, maar nu zijn ze er helemaal aan gewend en heel erg enthousiast.

10 t-palet-eindhoven-docenten 10

11 Effecten op kinderen Enthousiaste kinderen. Grotere deelname aan activiteiten. Verbetering in motorische ontwikkeling. Verbetering in de sociale omgang. Kinderen leren nieuwe dingen.

12 Effecten op kinderen Aandachtspunten: Vooral kinderen die al iets met sport, muziek of dans hebben zetten de stap naar de verenigingen. Naschools aanbod concurreert soms met de verenigingen.

13 Effecten op samenhang Combinatiefunctionaris: Veel sportclubs weten door de nauwe samenwerking met de combinatiefunctionaris en de scholen dat ze niet afwachtend moeten zijn, maar juist naar de kinderen toe moeten gaan. Ze leren om hun eigen clubs te promoten. De clubs zijn daardoor ook meer bekend geworden bij de leerlingen, ook al leidt het niet altijd direct tot meer leden.

14 't-palet-eindhoven-judodocent 14

15 Effecten op samenhang Kortere lijnen tussen scholen en verenigingen, waardoor: makkelijker activiteiten georganiseerd worden; er meer materiaal beschikbaar is voor de activiteiten; de betrokkenheid van verenigingen bij de activiteiten is vergroot. Duidelijke opbouw in activiteiten, waarbij leerlingen stapje voor stapje naar de verenigingen worden toegeleid.

16 Effecten op samenhang Aandachtspunten: De afstemming tussen combinatiefunctionaris en docenten is vaak beperkt tot korte overdracht over individuele leerlingen. Nauwelijks afstemming over: - de inhoud van het aanbod op de reguliere lessen; - de manier waarop met leerlingen wordt omgegaan.

17 Effecten op school en docenten Combinatiefunctionaris: Ik heb een duidelijke doelstelling om de kennis van goed bewegingsonderwijs bij de leerkrachten te vergroten. Daarom is er ook bewust voor gekozen om de groepsleerkrachten bij de gymlessen te betrekken. Op die manier zien de leerlingen dat de gymles geen apart onderdeel is, maar een onderdeel vormt van de school. Sommige leerkrachten zouden nu prima een eigen gymles kunnen geven, ook al mogen ze dat niet doordat ze geen bevoegdheid hebben.

18 Effecten op school en docenten De taken van docenten zijn verlicht, doordat: de verantwoordelijkheid voor sportieve en culturele activiteiten bij de combinatiefunctionaris ligt; zij minder tijd kwijt zijn met de voorbereiding van activiteiten. Kennisontwikkeling bij docenten op het gebied van sport en cultuur zien we alleen bij scholen waar docenten ook deelnemen aan de lessen van de combinatiefunctionaris.

19 Effecten op school en docenten Aandachtspunten: Het draagvlak bij docenten voor de activiteiten van de combinatiefunctionaris verschilt per school. Kennisoverdracht tussen combinatiefunctionaris en docenten is beperkt.

20 Effecten op ouders Ouderbetrokkenheid is geen prioriteit voor de combinatiefunctionaris. De ouderbetrokkenheid is dan ook niet toegenomen met de komst van de combinatiefunctionaris.

21 Conclusies: wat heeft de komst van de combinatiefunctionaris opgeleverd? Meer (divers) aanbod, meer structuur en eenheid in aanbod. Meer enthousiasme bij leerlingen voor sport/cultuur Kinderen doen vaker mee aan activiteiten. Kortere lijnen tussen scholen en verenigingen: makkelijker organiseren van activiteiten; meer materiaal beschikbaar voor activiteiten; grotere betrokkenheid van verenigingen bij activiteiten.

22 Conclusies: wat heeft de komst van de combinatiefunctionaris opgeleverd? Duidelijke opbouw in activiteiten op sommige scholen. De taken van docenten zijn verlicht, omdat: de verantwoordelijkheid voor sportieve en culturele activiteiten bij de combinatiefunctionaris ligt; zij minder tijd kwijt zijn met de voorbereiding van activiteiten.

23 Conclusies: waar is nog wat te winnen? Doorgaande lijn tussen aanbod van combinatiefunctionaris en reguliere lessen. Meer tijd en aandacht voor afstemming en kennisoverdracht tussen combinatiefunctionaris en docenten.

24 Conclusies: waar is nog wat te winnen? Toeleiding naar verenigingen: Meer individuele begeleiding van kinderen die nog niet zoveel met sport en cultuur naar verenigingen; Ouders vaker informeren over: o het belang van sport en cultuur voor kinderen; o de mogelijkheden op het gebied van sport en cultuur; o financiële ondersteuning bij lidmaatschap. Het belangrijkste aandachtspunt voor de toekomst is echter dat de combinatiefunctionarissen ook in de toekomst hun werk kunnen blijven doen. Het voortzetten van wat ze nu al bereikt hebben staat voorop.

25 Combinatiefunctionaris: De basis is gelegd, nu wordt het tijd om nog meer in te zetten op de toeleiding naar verenigingen en alles wat we nu bereikt hebben verder uit te bouwen en te verankeren.

26 Website resultaten effectenonderzoek

27 Voor meer informatie over het onderzoek kunt u contact opnemen met Jessica van der Linden (Oberon): jvdlinden@oberon.eu

Effecten van de inzet van combinatiefuncties in het onderwijs. maart 2012

Effecten van de inzet van combinatiefuncties in het onderwijs. maart 2012 Effecten van de inzet van combinatiefuncties in het onderwijs maart 2012 Effecten van de inzet van combinatiefuncties in het onderwijs Opdrachtgever: Projectgroep Combifuncties Onderwijs Utrecht, maart

Nadere informatie

De combinatiefunctionaris in Zwartewaterland: niet alleen de verbindende factor, vooral ook een verbindende actor!

De combinatiefunctionaris in Zwartewaterland: niet alleen de verbindende factor, vooral ook een verbindende actor! De combinatiefunctionaris in Zwartewaterland: niet alleen de verbindende factor, vooral ook een verbindende actor! Verbindingen leggen en onderhouden. Dat is de belangrijkste taak van de combinatiefunctionaris.

Nadere informatie

Handreiking themacertificaat Bewegen en sport voor Sport Heroes scholen.

Handreiking themacertificaat Bewegen en sport voor Sport Heroes scholen. Handreiking themacertificaat Bewegen en sport voor Sport Heroes scholen. Dit document is bedoeld voor scholen die deelnemen aan het Sport Heroes programma. Scholen die deelnemen aan het Sport Heroes programma

Nadere informatie

Resultaten Monitor Combifuncties Onderwijs 2010

Resultaten Monitor Combifuncties Onderwijs 2010 Resultaten Monitor Combifuncties Onderwijs 2010 De projectgroep Combifunctie Onderwijs wil in de periode 2008-2011 jaarlijks monitoren of scholen en / of schoolbesturen bekend zijn met combinatiefuncties

Nadere informatie

Sport op Basisscholen in uw gemeente? Waarom? Omdat kinderen de toekomst zijn

Sport op Basisscholen in uw gemeente? Waarom? Omdat kinderen de toekomst zijn Sport op Basisscholen in uw gemeente? Waarom? Omdat kinderen de toekomst zijn Sport op Basisscholen is een initiatief van De Friesland Zorgverzekeraar en Sport Fryslân. Samen met de Friese gemeenten, onderwijs

Nadere informatie

Resultaten Monitor Combifuncties Onderwijs Projectgroep Combifuncties Onderwijs

Resultaten Monitor Combifuncties Onderwijs Projectgroep Combifuncties Onderwijs Resultaten Monitor Combifuncties Onderwijs 2011 Projectgroep Combifuncties Onderwijs Resultaten Monitor Combifuncties Onderwijs 2011 1. Inleiding De projectgroep Combifuncties Onderwijs wil in de periode

Nadere informatie

Sport in de gymles: leuk en leerzaam

Sport in de gymles: leuk en leerzaam Sport in de gymles: leuk en leerzaam Presentatie gemeente Gilze en Rijen Landelijke kennisdag combinatiefuncties 9 december 2010 gemeente Gilze en Rijen 1 Even voorstellen: Tobias Spoor Combinatiefunctionaris

Nadere informatie

Voorgesteld wordt om met voorliggende overeenkomst in te stemmen en deze door de gemeente en de Stichting Combibrug te laten ondertekenen.

Voorgesteld wordt om met voorliggende overeenkomst in te stemmen en deze door de gemeente en de Stichting Combibrug te laten ondertekenen. VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van 24 november 2015 Besluit nummer: 2015_BW_00888 Onderwerp: Overeenkomst Stichting Combibrug 2016-2018 - Besluitvormend Beknopte samenvatting: Op 30 april 2015 is in de

Nadere informatie

Bassisschool komt in beweging: eigenaarschap van school en rol van de buurtsportcoach daarin

Bassisschool komt in beweging: eigenaarschap van school en rol van de buurtsportcoach daarin Bassisschool komt in beweging: eigenaarschap van school en rol van de buurtsportcoach daarin Anneke von Heijden: Fontys Sporthogeschool Jeremy van Wissen: Maastricht Sport Workshop vandaag Procesbeschrijving

Nadere informatie

Kennismaken met hockey in het Voortgezet Onderwijs Organisatie: KNHB Contactpersoon: mevrouw Kara Meijer Contactpersoon 2: Erkenningen:

Kennismaken met hockey in het Voortgezet Onderwijs Organisatie: KNHB Contactpersoon: mevrouw Kara Meijer Contactpersoon 2: Erkenningen: Kennismaken met hockey in het Voortgezet Onderwijs Organisatie: KNHB Contactpersoon: mevrouw Kara Meijer Contactpersoon 2: Erkenningen: Sport- en beweegaanbod Achtergrond Samenvatting Kennismaken met hockey

Nadere informatie

De combinatiefunctionaris bij een vereniging

De combinatiefunctionaris bij een vereniging KNSB Verenigingsdag 8 november 2008, Vechtsebanen Utrecht De combinatiefunctionaris bij een vereniging Koen Mühlradt Beleidsadviseur / projectleider Combinatiefuncties Eén werkgever, twee sectoren (onderwijs,

Nadere informatie

Combinatiefuncties in de sport. 1.250 fte actief in en voor de sportvereniging!

Combinatiefuncties in de sport. 1.250 fte actief in en voor de sportvereniging! Combinatiefuncties in de sport 1.250 fte actief in en voor de sportvereniging! 1 Combinatiefunctionaris? 2 Inhoud 1. Impuls 'Brede scholen, sport en cultuur 2. Kansen voor de sport 3. Enkele voorbeelden

Nadere informatie

Combinatiefunctionaris Sport m/v (40 uur per week) (een kleinere aanstelling is bespreekbaar)

Combinatiefunctionaris Sport m/v (40 uur per week) (een kleinere aanstelling is bespreekbaar) In het kader van het Convenant Brede Regeling Combinatiefuncties in het onderwijs is SKOLO in samenwerking met de gemeente Losser op zoek naar een nieuwe collega voor de functie Combinatiefunctionaris

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Primair Onderwijs Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag

Nadere informatie

Subsidieaanvraag Samendoen 2019 Combinatiefunctionaris Sport

Subsidieaanvraag Samendoen 2019 Combinatiefunctionaris Sport Subsidieaanvraag Samendoen 2019 Combinatiefunctionaris Sport Lotte Wiekamp, Kim Overbeek: combinatiefunctionaris sport en Saskia Smeenk: directeur Leerdam: juli 2018 1 1 Inleiding Via deze weg dient SamenDoen

Nadere informatie

Amsterdamse combinatiefunctionarissen brengen kinderen en verenigingen in beweging

Amsterdamse combinatiefunctionarissen brengen kinderen en verenigingen in beweging se combinatiefunctionarissen brengen kinderen en verenigingen in beweging Rapportage lokale analyse van de data uit het landelijke onderzoek Combinatiefuncties Kennispraktijk, oktober 2013 Colofon Titel

Nadere informatie

26 november 2010 Landelijke conferentie Onderwijstijdverlenging. Walter de Wit en Inge Visser, Oberon

26 november 2010 Landelijke conferentie Onderwijstijdverlenging. Walter de Wit en Inge Visser, Oberon De procesmonitor: voortgang van de OTV pilots 26 november 2010 Landelijke conferentie Onderwijstijdverlenging Walter de Wit en Inge Visser, Oberon Programma Kennismaking Eigen sterke/zwakke punten De procesmonitor:

Nadere informatie

Menukaart sport. Basisonderwijs. Dussen Hank Nieuwendijk Sleeuwijk Werkendam

Menukaart sport. Basisonderwijs. Dussen Hank Nieuwendijk Sleeuwijk Werkendam Menukaart sport Basisonderwijs Dussen Hank Nieuwendijk Sleeuwijk Werkendam De vernieuwde aanpak in sport voor het basisonderwijs van Gemeente Werkendam. Sport, spel en plezier in bewegen! Beste docent,

Nadere informatie

Subsidieaanvraag en jaarplan Samendoen 2018 Combinatiefunctionaris Sport

Subsidieaanvraag en jaarplan Samendoen 2018 Combinatiefunctionaris Sport Subsidieaanvraag en jaarplan Samendoen 2018 Combinatiefunctionaris Sport Esmee Meijdam, combinatiefunctionaris sport en Saskia Smeenk, directeur Leerdam, 31 oktober 2017 1 1 Inleiding Via deze weg dient

Nadere informatie

Aanvraagformulier combinatiefunctie (2009) gemeente Nieuwegein

Aanvraagformulier combinatiefunctie (2009) gemeente Nieuwegein Aanvraagformulier combinatiefunctie (2009) gemeente Nieuwegein Inleiding Met het aanstellen van combinatiefunctionarissen wil de overheid de samenwerking versterken tussen onderwijs, sport en cultuur.

Nadere informatie

Combinatiefunctionaris M/V Sport Onderwijs Cultuur. Sportbedrijf Tilburg Afdeling Sportontwikkeling

Combinatiefunctionaris M/V Sport Onderwijs Cultuur. Sportbedrijf Tilburg Afdeling Sportontwikkeling Combinatiefunctionaris M/V Sport Onderwijs Cultuur Sportbedrijf Tilburg Afdeling Sportontwikkeling Inhoud presentatie Aanleiding Beleid Tilburg Functie Combinatiefunctionaris (CF) CF binnen de sportvereniging

Nadere informatie

DE START. Stuurgroep: 2 (3) directeuren, vakleerkracht gym / motorisch specialist + leerkracht EIGEN ONDERZOEK CONTACTEN LEGGEN PROJECTPLAN

DE START. Stuurgroep: 2 (3) directeuren, vakleerkracht gym / motorisch specialist + leerkracht EIGEN ONDERZOEK CONTACTEN LEGGEN PROJECTPLAN DE START Stuurgroep: 2 (3) directeuren, vakleerkracht gym / motorisch specialist + leerkracht EIGEN ONDERZOEK CONTACTEN LEGGEN Intern en extern ( vanaf 2013 ) PROJECTPLAN Extern belegd ( januari 2015 )

Nadere informatie

RAPPORTAGE 2014 GEMEENTE STEIN

RAPPORTAGE 2014 GEMEENTE STEIN RAPPORTAGE 2014 GEMEENTE STEIN VOORWOORD Beste lezer, Voor u ligt de jaarrapportage 2014 van de sport -, beweeg- en cultuuractiviteiten die door de buurtsportcoaches van Ecsplore in Stein zijn georganiseerd

Nadere informatie

Stappenplan voor de vereniging. Hoe wordt de tennisvereniging een Schoolactieve vereniging?

Stappenplan voor de vereniging. Hoe wordt de tennisvereniging een Schoolactieve vereniging? Stappenplan voor de vereniging Hoe wordt de tennisvereniging een Schoolactieve vereniging? 153 Stappenplan vereniging 154 Inleiding De KNLTB heeft al ruim 25 jaar een schooltennisproject waardoor veel

Nadere informatie

Lichamelijke Opvoeding Sport en Bewegen. Scholengemeenschap Groenewald Stein. Succes through Learning, Learning through Succes!

Lichamelijke Opvoeding Sport en Bewegen. Scholengemeenschap Groenewald Stein. Succes through Learning, Learning through Succes! Lichamelijke Opvoeding Sport en Bewegen Scholengemeenschap Groenewald Stein 1 Wie ben ik? René Gröters 51 jaar Leraar L.O. Groenewald Stein Turntrainer/manager Turning Point Sittard Regiotrainer Limburg

Nadere informatie

Subsidieaanvraag Combinatiefuncties Gemeente Almere

Subsidieaanvraag Combinatiefuncties Gemeente Almere Subsidieaanvraag Combinatiefuncties Gemeente Almere Uitleg format Subsidieaanvraag Combinatiefuncties Het voor u liggend formulier is bedoeld om subsidie aan te vragen bij de gemeente Almere voor een combinatiefuncties.

Nadere informatie

Vignet Bewegen en sport, po

Vignet Bewegen en sport, po Vignet Bewegen en sport, po Vragenlijst Bewegen en sport Deze vragenlijst is ook geschikt voor aanvragen voor scholen van het (Voortgezet) Speciaal Onderwijs. Vul de vragenlijst zorgvuldig in en maak ruim

Nadere informatie

Morgen wordt alles beter, een volgende stap 8e Jaarcongres Bredeschool. Nieuwe Tijden 2012 23 mei 2012

Morgen wordt alles beter, een volgende stap 8e Jaarcongres Bredeschool. Nieuwe Tijden 2012 23 mei 2012 Morgen wordt alles beter, een volgende stap 8e Jaarcongres Bredeschool. Nieuwe Tijden 2012 23 mei 2012 Welke organisatie zijn wij? 12 scholen (13 scholen) Diversiteit: Dalton, Montessori, BAS, TOM,GIP

Nadere informatie

De kwaliteit van educatieve activiteiten meten. Universiteitsmuseum Utrecht

De kwaliteit van educatieve activiteiten meten. Universiteitsmuseum Utrecht De kwaliteit van educatieve activiteiten meten Universiteitsmuseum Utrecht De kwaliteit van educatieve activiteiten meten Universiteitsmuseum Utrecht Claudia de Graauw Bo Broers Januari 2015 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Aanpak van het onderzoek. Rapportage Aanleiding

Aanpak van het onderzoek. Rapportage Aanleiding Rapportage 2015 Aanleiding Rapportage 2015 Sportieve Gezonde School vindt sinds 2014 plaats op basisscholen in de provincie Groningen. Het doel is om bij te dragen aan een gezonde ontwikkeling en een duurzaam

Nadere informatie

Werkprogramma 2013 -Samenvatting-

Werkprogramma 2013 -Samenvatting- Werkprogramma 2013 -Samenvatting- Leerdam, april 2013 Inhoudsopgave Pagina 1. Inleiding 3 2. Visie Jong Leerdam 3 3. Sportieve en Gezonde School 4 4. Culturele School 6 5. Actieve Buurt 7 6. Sterke vereniging

Nadere informatie

30234 Toekomstig sportbeleid Primair Onderwijs. Brief van de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

30234 Toekomstig sportbeleid Primair Onderwijs. Brief van de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap 30234 Toekomstig sportbeleid 31293 Primair Onderwijs Nr. 143 Brief van de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 29 januari

Nadere informatie

Reglement voor toekenning subsidie Naschools Sportaanbod van Heists Secundair Onderwijs

Reglement voor toekenning subsidie Naschools Sportaanbod van Heists Secundair Onderwijs Reglement voor toekenning subsidie Naschools Sportaanbod van Heists Secundair Onderwijs 1) Omschrijving - Binnen de perken van de kredieten goedgekeurd op de begroting van de gemeente Heist-op-den-Berg,

Nadere informatie

Onderzoek Passend Onderwijs

Onderzoek Passend Onderwijs Rapportage Onderzoek passend onderwijs In samenwerking met: Algemeen Dagblad Contactpersoon: Ellen van Gaalen Utrecht, augustus 2015 DUO Onderwijsonderzoek drs. Liesbeth van der Woud drs. Tanya Beliaeva

Nadere informatie

Aanbod en ondersteuning van CF team Middelburg Sportaanbieders gemeente Middelburg

Aanbod en ondersteuning van CF team Middelburg Sportaanbieders gemeente Middelburg Aanbod en ondersteuning van CF team Middelburg Sportaanbieders gemeente Middelburg seizoen 2018 2019 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Visie CF team Middelburg pag. 3 Hoofdstuk 2 Wijze van aanmelden pag. 3 Hoofdstuk

Nadere informatie

Inhoud. (Bewegings)onderwijs: trends. Actieve en gezonde leefstijl: trends. Jeugdsport: trends

Inhoud. (Bewegings)onderwijs: trends. Actieve en gezonde leefstijl: trends. Jeugdsport: trends 1 Inhoud Belang van bewegen Trends in de huidige maatschappij De huidige aanpak doet het niet Wat moet er dan anders Bewegingsonderwijs Beweegaanbod tussen- en naschools Beweegactivering tijdens de schooldag

Nadere informatie

Cultuureducatie in het basisonderwijs

Cultuureducatie in het basisonderwijs Cultuureducatie in het basisonderwijs Gemeente Westland Nulmeting Inleiding Teneinde aan het einde van het programma Cultuureducatie met Kwaliteit (CMK) vast te kunnen stellen wat de bereikte resultaten

Nadere informatie

André de Jeu Projectleider Impuls brede scholen, sport en cultuur

André de Jeu Projectleider Impuls brede scholen, sport en cultuur André de Jeu Projectleider Impuls brede scholen, sport en cultuur www.combinatiefuncties.nl 2.250 fte Combinatiefuncties uitbreiding aantal brede scholen primair en voortgezet onderwijs, met sport- en

Nadere informatie

Brabantse Basisscholen in Beweging. Menno Slingerland, Hans Barmentlo, Liesbeth Jans & Yvonne Sanders

Brabantse Basisscholen in Beweging. Menno Slingerland, Hans Barmentlo, Liesbeth Jans & Yvonne Sanders Brabantse Basisscholen in Beweging Menno Slingerland, Hans Barmentlo, Liesbeth Jans & Yvonne Sanders Aanleiding Toegenomen bewegingsarmoede, veel overgewicht, lagere motorische vaardigheid basisschoolkinderen

Nadere informatie

Juridische omschrijving 1.

Juridische omschrijving 1. Beslispunten: (korte omschrijving zoals op besluitenlijst vermeld moet worden) Besluit om in te stemmen met de deelname aan de impuls Brede scholen, sport en cultuur. Juridische omschrijving 1. Inleiding

Nadere informatie

Cultuureducatie in het VMBO. Karin Hoogeveen Peter van der Zant

Cultuureducatie in het VMBO. Karin Hoogeveen Peter van der Zant Cultuureducatie in het VMBO Karin Hoogeveen Peter van der Zant Opzet sessie Korte presentatie onderzoek: 1. Waarom extra aandacht voor cultuureducatie in het vmbo? 2. Wat is gelukt, wat is minder gelukt?

Nadere informatie

Impuls brede scholen, sport en cultuur

Impuls brede scholen, sport en cultuur Impuls brede scholen, sport en cultuur Sport Koepel Edam Volendam, combineert de hele dag! Sport Koepel is de organisatie voor Edamse en Volendamse sportverenigingen, scholen, sportieve Edammers en Volendammers

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 30 234 Toekomstig sportbeleid 31 293 Primair Onderwijs Nr. 143 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan de Voorzitter

Nadere informatie

Resultaten Monitor Sport op Basisscholen

Resultaten Monitor Sport op Basisscholen Resultaten Monitor Sport op Basisscholen \ Auteur Désirée Lezwijn en Martijn Zwart Datum 11 juni 2013 2 Inhoudsopgave Inleiding vakleerkrachten... 5 Vul in hoeveel uur je aan elk onderdeel besteedt...

Nadere informatie

gemeente Tilburg 090113-11-BO bwbinternet Impuls Brede school, Sport en Cultuur 1. Inleiding

gemeente Tilburg 090113-11-BO bwbinternet Impuls Brede school, Sport en Cultuur 1. Inleiding 090113-11-BO bwbinternet Impuls Brede school, Sport en Cultuur 1. Inleiding Op 10 december 2007 is de landelijke kaderstellende overeenkomst "Bestuurlijke Afspraken Impuls Brede scholen, sport en cultuur"

Nadere informatie

ZORG VOOR MEER PLEZIER IN BEWEGEN

ZORG VOOR MEER PLEZIER IN BEWEGEN ZORG VOOR MEER PLEZIER IN BEWEGEN Motoriek, gedrag en gezonde leefstijl Voor kinderen en jongeren die een opstapje nodig hebben om met plezier en zelfvertrouwen te kunnen bewegen. MOTORIEK - MOTORISCHE

Nadere informatie

Gymmen in de grote gymzaal

Gymmen in de grote gymzaal 1 november 2011 Deelsessie bewegingsonderwijs voor jonge kinderen: Gymmen in de grote gymzaal Sprekers: Joost Brandt Harry van der Meer www.grotegymzaal.nl Joost Brandt en Harry van der Meer Even voorstellen

Nadere informatie

Rapportage monitoring pilots Meer bewegen voor kinderen 1. Lectoraat Sportwetenschap Monitoring van de pilots: Meer bewegen voor kinderen

Rapportage monitoring pilots Meer bewegen voor kinderen 1. Lectoraat Sportwetenschap Monitoring van de pilots: Meer bewegen voor kinderen Rapportage monitoring pilots Meer bewegen voor kinderen 1 Lectoraat Sportwetenschap Monitoring van de pilots: Meer bewegen voor kinderen Rapportage monitoring pilots Meer bewegen voor kinderen 2 Pilots:

Nadere informatie

iedereen kan een held zijn! Sporten en bewegen is leuk, geeft kracht en maakt trots! Ook voor leerlingen in het speciaal onderwijs.

iedereen kan een held zijn! Sporten en bewegen is leuk, geeft kracht en maakt trots! Ook voor leerlingen in het speciaal onderwijs. iedereen kan een held zijn! Sporten en bewegen is leuk, geeft kracht en maakt trots! Ook voor leerlingen in het speciaal onderwijs. Special Heroes iedereen kan een held zijn! Special Heroes werkt eraan

Nadere informatie

School & Voetbal. voetbal in het basisonderwijs. Voor de groepen 3/4, 5/6 en 7/8

School & Voetbal. voetbal in het basisonderwijs. Voor de groepen 3/4, 5/6 en 7/8 School & Voetbal voetbal in het basisonderwijs Voor de groepen Kinderen willen voetballes! Met School & Voetbal wil de KNVB jongens en meisjes van de basisschool op een speelse manier laten kennis Maken

Nadere informatie

Aanbestedende diensten vaak de winnaar in rechtszaken over aanbestedingen

Aanbestedende diensten vaak de winnaar in rechtszaken over aanbestedingen ARTIKELEN Aanbestedende diensten vaak de winnaar in rechtszaken over aanbestedingen Theo van der Linden 1 Aanbestedende diensten zijn in 56% van de gevallen de winnende partij in rechtszaken over aanbestedingen.

Nadere informatie

Sport. Welke workshops biedt Sport Studio?

Sport. Welke workshops biedt Sport Studio? Sport Sport Wat is Sport Studio? Sporten is voor iedereen, ook op het Rijnlands. Natuurlijk zijn er op deze school de lessen bewegingsonderwijs maar daarnaast nemen alle leerlingen van de onderbouw deel

Nadere informatie

Vergoedingen sportactiviteiten (basis)schoolleerlingen voor actieve sportverenigingen 2014-2015

Vergoedingen sportactiviteiten (basis)schoolleerlingen voor actieve sportverenigingen 2014-2015 Vergoedingen sportactiviteiten (basis)schoolleerlingen voor actieve sportverenigingen 2014-2015 Inhoudsopgave 1. Aanleiding blz. 3 2. Doelgroep blz. 3 3. Doelstelling blz. 3 4. Omschrijving activiteiten

Nadere informatie

Evalueren van projecten met externen Kennisdocument Onderzoek & Statistiek

Evalueren van projecten met externen Kennisdocument Onderzoek & Statistiek Evalueren van projecten met externen Kennisdocument Onderzoek & Statistiek Zwaantina van der Veen / Dymphna Meijneken / Marieke Boekenoogen Stad met een hart Inhoud Hoofdstuk 1 Inleiding 3 Hoofdstuk 2

Nadere informatie

Bewegend leren is beter presteren

Bewegend leren is beter presteren Bewegen en leren op de Lea Dasbergschool te Arnhem Bewegend leren is beter presteren Onder dit motto brengen groepsleerkracht Niels Holleboom en vakleerkracht Joris te Molder leren en bewegen (in die volgorde)

Nadere informatie

Cultuureducatie met Kwaliteit Drenthe. Resultaten na het eerste jaar

Cultuureducatie met Kwaliteit Drenthe. Resultaten na het eerste jaar Cultuureducatie met Kwaliteit Drenthe Resultaten na het eerste jaar Monitoring en evaluatie: In hoeverre zijn de doelen van CemK Drenthe behaald? Doelen: De Drentse scenario s Realiseer de doelstellingen

Nadere informatie

Onderwerp voortgangsrapportage brede school ontwikkeling

Onderwerp voortgangsrapportage brede school ontwikkeling Wethouder van Onderwijs, Jeugdzaken en Sport S. Dekker Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan de Voorzitter van de Commissie Jeugd en Burgerschap Uw brief van Uw kenmerk Ons

Nadere informatie

Sportactiviteiten en ondersteuning voor primair onderwijs gemeente Middelburg / Middelburg in Beweging

Sportactiviteiten en ondersteuning voor primair onderwijs gemeente Middelburg / Middelburg in Beweging Sportactiviteiten en ondersteuning voor primair onderwijs gemeente Middelburg / Middelburg in Beweging schooljaar 2015-2016 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Mededelingen Middelburg in Beweging pag. 3 1.1 Sportkennismakingsactiviteiten

Nadere informatie

De combinatiefunctionaris:

De combinatiefunctionaris: School & sport, samen sterker De combinatiefunctionaris: School & sport, samen sterker de sleutel tot een succesvolle samenwerking tussen school en vereniging Maatschappelijke ontwikkelingen worden kansen

Nadere informatie

Sport- en beweegaanbod

Sport- en beweegaanbod 'Zwemmen in de klas; alle waterratten opgelet' Organisatie: Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) Contactpersoon: mevrouw Annemieke Beute Contactpersoon 2: mevrouw Maritsa Venhof Erkenningen: Sport-

Nadere informatie

Samenvatting 3-meting effectonderzoek integratiecampagne. Onderzoek onder allochtone Nederlanders

Samenvatting 3-meting effectonderzoek integratiecampagne. Onderzoek onder allochtone Nederlanders Samenvatting 3-meting effectonderzoek integratiecampagne Onderzoek onder allochtone Nederlanders Samenvatting 3-meting effectonderzoek integratiecampagne Onderzoek onder allochtonen 1) Integratiecampagne

Nadere informatie

PROGRAMMA NATIONALE KENNISDAG COMBINATIEFUNCTIES 8 DECEMBER 2011 Ronde Start

PROGRAMMA NATIONALE KENNISDAG COMBINATIEFUNCTIES 8 DECEMBER 2011 Ronde Start PROGRAMMA NATIONALE KENNISDAG COMBINATIEFUNCTIES 8 DECEMBER 2011 ONDERWIJS 1 Combinatiefunctionarissen op school Wat is het effect? 1 11.00 uur Jessica van der Linden, Peter Gramberg (Oberon) en Sylvia

Nadere informatie

Subsidieaanvraag en jaarplan Samendoen 2018 Combinatiefunctionaris Cultuur

Subsidieaanvraag en jaarplan Samendoen 2018 Combinatiefunctionaris Cultuur Subsidieaanvraag en jaarplan Samendoen 2018 Combinatiefunctionaris Cultuur Esmee Meijdam, combinatiefunctionaris sport en Saskia Smeenk, directeur Leerdam, 19 0oktober 2017 1 1 Inleiding Via deze weg dient

Nadere informatie

A1j. / ja nee NOORDENVELD. Paraaf secretaris. Paraaf direct leidinggevende. Datum. 6 juni Afdeling R&S. Noël Weisenbach. Opsteller.

A1j. / ja nee NOORDENVELD. Paraaf secretaris. Paraaf direct leidinggevende. Datum. 6 juni Afdeling R&S. Noël Weisenbach. Opsteller. G E M E E N T E t NOORDENVELD Paraaf secretaris Paraaf direct leidinggevende Datum 6 juni 2013 Afdeling R&S ADVIES AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Opsteller Telefoon Registratie Noël Weisenbach 461 BW13.0611

Nadere informatie

Beleidsplan bewegingsonderwijs rkbs Maria Datum: 19-11-2009. Bron: Herziene kerndoelen Basisonderwijs. Bewegingsonderwijs.

Beleidsplan bewegingsonderwijs rkbs Maria Datum: 19-11-2009. Bron: Herziene kerndoelen Basisonderwijs. Bewegingsonderwijs. Beleidsplan bewegingsonderwijs rkbs Maria Datum: 19-11-2009 Bron: Herziene kerndoelen Basisonderwijs Bewegingsonderwijs Karakteristiek: Kinderen bewegen veel en graag. Dat zien we bijvoorbeeld op het schoolplein

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Wij maken werk van TALENT. En toen was het alweer kerst... Nieuw jaar. Wens. Nieuwsbrief 52

Nieuwsbrief. Wij maken werk van TALENT. En toen was het alweer kerst... Nieuw jaar. Wens. Nieuwsbrief 52 Dit is een uitgave van STIP VSO Utrecht. Een samenwerking tussen de VSO afdelingen van de Herderschêeschool en de Wilhelminaschool. Reacties op deze nieuwsbrief mailt u naar: nieuwsbrief@stipvso.nl. Nieuwsbrief

Nadere informatie

Sport en Gezond Bewegen op Noord-Beveland

Sport en Gezond Bewegen op Noord-Beveland Sport en Gezond Bewegen op Noord-Beveland Nota sportbeleid 2012-2015 Inhoudsopgave Inleiding Sport op Noord-Beveland 3 Hoofdstuk 1. De subsidie kaders 4 1.1 Combinatiefuncties 4 1.2 NASB 4 Hoofdstuk 2.

Nadere informatie

MENUK AART SCHO LEN 1

MENUK AART SCHO LEN 1 1 MENUKAART SCHOLEN MENUKAART SCHOLEN Sport is friendship, sport is health, sport is education, sport is life, sport brings the world together. 2 INHOUDSOPGAVE Team... 4 Aanbod van project Leef!... 5 Gymlessen...

Nadere informatie

Rapportage sociaal-emotionele ontwikkeling Playing for Success

Rapportage sociaal-emotionele ontwikkeling Playing for Success Rapportage sociaal-emotionele ontwikkeling Playing for Success Leercentrum Nijmegen Oberon, november 2012 1 Inleiding Playing for Success heeft, naast het verhogen van de taal- en rekenprestaties van de

Nadere informatie

JANUARI 2014. leerlingen nieuwe ervaringen kunnen opdoen. Vrijwilligers zullen vanuit school begeleid worden op vakinhoudelijk en didactisch gebied.

JANUARI 2014. leerlingen nieuwe ervaringen kunnen opdoen. Vrijwilligers zullen vanuit school begeleid worden op vakinhoudelijk en didactisch gebied. UITGAVE NR 2 ATELIER SPECIAAL JANUARI 2014 Eerste Atelier Speciaal een groot succes In november vond de eerste Atelier Speciaal plaats op Olivijn. Mede dankzij een groep van 16 enthousiaste vrijwilligers

Nadere informatie

Combifuncties Onderwijs

Combifuncties Onderwijs Landelijke projectgroep Combifuncties Onderwijs www.combifunctiesonderwijs.nl Tweede Landelijke Kennisdag Combinatiefuncties 10 december 2009 1 Impuls brede scholen sport en cultuur Convenant (geen regeling)

Nadere informatie

Rapportage-overzicht inzet combinatiefuncties augustus 2013 - februari 2014

Rapportage-overzicht inzet combinatiefuncties augustus 2013 - februari 2014 Rapportage-overzicht inzet combinatiefuncties augustus 2013 - februari 2014 1 Verenigingsversterking CF Omschrijving Doelstelling Resultaten 1.1 s.v. B.S.M. Paul de Bree Duurzaam versterken van sportvereniging

Nadere informatie

KWP symposium 2014. Sport op Basisscholen een kwaliteitsimpuls in het bewegingsonderwijs

KWP symposium 2014. Sport op Basisscholen een kwaliteitsimpuls in het bewegingsonderwijs KWP symposium 2014 Sport op Basisscholen een kwaliteitsimpuls in het bewegingsonderwijs Sport op Basisscholen Sport Fryslân en De Friesland Zorgverzekeraar Meer kinderen goed en voldoende te laten bewegen

Nadere informatie

Uitvoeringsplan Impulsregeling Nijmegen inzake de combinatiefuncties

Uitvoeringsplan Impulsregeling Nijmegen inzake de combinatiefuncties 9 juni 2008 Uitvoeringsplan Impulsregeling Nijmegen 2008-2011 inzake de combinatiefuncties 1. Inleiding In Nijmegen willen we tot en met 2011 13 combinatiefuncties realiseren. Dit loopt op tot 21 functies

Nadere informatie

Combinatiefuncties in Rotterdam Aanknopingspunten met bestaand beleid

Combinatiefuncties in Rotterdam Aanknopingspunten met bestaand beleid Aanknopingspunten met bestaand beleid Voorstellen Mera Oosterom Beleidsmedewerker actieprogramma Voeding en Beweging + interim projectleider Combinatiefuncties Inhoud De aanloop Uitgangspunten in Rotterdam

Nadere informatie

Bewegen in en om het onderwijs. Workshop 2 en 6 Leonie de Regt en Dave Schoonen

Bewegen in en om het onderwijs. Workshop 2 en 6 Leonie de Regt en Dave Schoonen Bewegen in en om het onderwijs Workshop 2 en 6 Leonie de Regt en Dave Schoonen Wat is scoolsport? Een aanpak waarmee de school werkt aan een gezonde en actieve leefstijl voor de leerlingen. Dit betekent

Nadere informatie

Evaluatie Combinatiefuncties Gemeente Nijmegen

Evaluatie Combinatiefuncties Gemeente Nijmegen Evaluatie Combinatiefuncties Gemeente Nijmegen Evaluatie 2008 t/m 2011 Inzet 2012 e.v. jaren I. Inleiding Vanaf 2008 heeft het kabinet het beleid op het terrein van brede scholen, sport en cultuur gebundeld

Nadere informatie

Jaarverslag activiteiten 2010

Jaarverslag activiteiten 2010 Jaarverslag activiteiten 2010 Na afloop van het slotconcert bij de GGzE op 6 juni; 50 leerlingen met docenten en vrijwilligers Projectbeschrijving en werkwijze Introductie Stichting Hengel is in 2007 opgericht.

Nadere informatie

Aanbod Middelburg in Beweging. schooljaar

Aanbod Middelburg in Beweging. schooljaar Aanbod Middelburg in Beweging schooljaar 2016-2017 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Uitgangspunten gemeente Middelburg pag. 3 1.1 doelstellingen Middelburg in Beweging 1.2 doelgroepen Hoofdstuk 2 Sportactiviteiten

Nadere informatie

Ouderinfo. 14e jaargang nr. 1 21 augustus 2015 www.obspassepartout.nl

Ouderinfo. 14e jaargang nr. 1 21 augustus 2015 www.obspassepartout.nl Van de directie Na de warme weken in de zomervakantie is het nu makkelijker om weer te wennen aan werken en school. Ik ontmoette 2 van onze kinderen met hun ouders op de accommodatie in Italië, waar ik

Nadere informatie

Koers van de KVLO. In 2014 heeft de KVLO haar positie in het krachtenveld. van onderwijs, lichamelijke opvoeding en bewegen

Koers van de KVLO. In 2014 heeft de KVLO haar positie in het krachtenveld. van onderwijs, lichamelijke opvoeding en bewegen In 2014 heeft de KVLO haar positie in het krachtenveld van onderwijs, lichamelijke opvoeding en bewegen en sport verstevigd. De KVLO is nadrukkelijk als belangenorganisatie en kenniscentrum aanwezig. Het

Nadere informatie

Presenteer je eigen onderzoek op de Mbo Onderzoeksdag op 12 november 2015!

Presenteer je eigen onderzoek op de Mbo Onderzoeksdag op 12 november 2015! Voorstel voor onderzoekspresentaties Mbo Onderzoeksdag Presenteer je eigen onderzoek op de Mbo Onderzoeksdag op 12 november 2015! Indienen van een voorstel kan tot en met 15 mei 2015 via e-mailadres: info@mboonderzoeksdag.nl

Nadere informatie

Het rendement van brede scholen

Het rendement van brede scholen Het rendement van brede scholen Joke Kruiter & Karin Westerbeek Oberon Sardes 8 e jaarcongres Brede school 23 mei 2012 Deze sessie Welkom en voorstellen Waarnemen en het belang van onderzoek Mogelijke

Nadere informatie

Onderzoeksresultaten en interpretatie klanttevredenheidsonderzoek 2009

Onderzoeksresultaten en interpretatie klanttevredenheidsonderzoek 2009 Onderzoeksresultaten en interpretatie klanttevredenheidsonderzoek 2009 1 Inleiding: In dit resumé geven wij u inzicht in de resultaten van het klanttevredenheidsonderzoek van 2009. Het gehele rapport omvat

Nadere informatie

Test voor het meten van het sportieve klimaat in de school. Quick Scan J-score. voor scholen

Test voor het meten van het sportieve klimaat in de school. Quick Scan J-score. voor scholen Test voor het meten van het sportieve klimaat in de school Quick Scan J-score voor scholen Colofon Uitgave: Auteurs: Redactie: Vormgeving: Druk: Stichting Jeugd in Beweging, Arnhem Paul Duijvestijn (Assist,

Nadere informatie

Naschools Sportaanbod Brede School Michiel de Ruyter

Naschools Sportaanbod Brede School Michiel de Ruyter Voor u ligt de sportwijzer van de Brede School Michiel de Ruyter. In deze sportwijzer wordt informatie gegeven over alle sportactiviteiten die Sportservice Nijmegen bij De Michiel verzorgt. Sportservice

Nadere informatie

Bewegingsonderwijs Nutsschool Zorgvliet. [Company Name]

Bewegingsonderwijs Nutsschool Zorgvliet. [Company Name] Bewegingsonderwijs Nutsschool Zorgvliet Door: M Lange Nutsschool Zorgvliet Dartijn en Hde aag [Company Name] Voorwoord: Niet zo lang geleden ontmoette ik een generatiegenote, een vrouw van deze tijd. Zo,

Nadere informatie

Evaluatie Talententent. Rapport Kenmerk: 11388 Juni 2015

Evaluatie Talententent. Rapport Kenmerk: 11388 Juni 2015 Evaluatie Talententent Rapport Kenmerk: 11388 Juni 2015 Inhoudsopgave Geschreven voor Inleiding 3 Conclusies 5 Resultaten 7 Steekproef en verantwoording 19 Geschreven door Plak hier pasfoto van slide 4

Nadere informatie

Buurtsportcoaches in Stein Eindrapportage 2014 IN CIJFERS

Buurtsportcoaches in Stein Eindrapportage 2014 IN CIJFERS Buurtsportcoaches in Stein Eindrapportage 2014 IN CIJFERS Registratie Sport in gemeente Stein Periode: januari 2014 t/m december 2014 Totaal aantal activiteiten: 425 Totaal aantal deelnames: 11.691 Aandachtsgebied

Nadere informatie

BETER MINDER, MAAR BETER. Een onderzoek naar de meerwaarde van cultuurcoaches op brede scholen

BETER MINDER, MAAR BETER. Een onderzoek naar de meerwaarde van cultuurcoaches op brede scholen BETER MINDER, MAAR BETER Een onderzoek naar de meerwaarde van cultuurcoaches op brede scholen Beter minder, maar beter Een onderzoek naar de meerwaarde van cultuurcoaches op brede scholen Opdrachtgever:

Nadere informatie

Werkgeverschap combifuncties in de sector onderwijs Mr Sophie van Hien, Bond KBO

Werkgeverschap combifuncties in de sector onderwijs Mr Sophie van Hien, Bond KBO Werkgeverschap combifuncties in de sector onderwijs Mr Sophie van Hien, Bond KBO Verkadefabriek te 's-hertogenbosch vrijdag 5 juni 2009 1 Onderwerpen Stappenplan volgens de Taskforce Keuze werkgeverschap

Nadere informatie

Zet u straks ook een combinaris in?

Zet u straks ook een combinaris in? Zet u straks ook een combinaris in? Visiedocument Combinatiefuncties in provincie Groningen juni 2008 Huis voor de Sport Groningen Visiedocument Combinatiefuncties in provincie Groningen Inhoudsopgave

Nadere informatie

Wij zijn Sport Helden! Zullen wij samen sport aanbieden?

Wij zijn Sport Helden! Zullen wij samen sport aanbieden? Wij zijn Sport Helden! Zullen wij samen sport aanbieden? Na ons gesprek zojuist kunt u in deze bijlage een stukje achtergrond informatie vinden. Mocht u vragen hebben, dan hoor ik dit graag. Veel plezier

Nadere informatie

M E M O R A A D. ter kennisname/ter informatie toezegging openbaar

M E M O R A A D. ter kennisname/ter informatie toezegging openbaar M E M O R A A D Aan: de leden van de raad Van: college van Heusden Datum: 24 januari 2012 Onderwerp: kwalitatief evaluatieonderzoek combinatiefuncties Doel: Aanleiding: Aard informatie: ter kennisname/ter

Nadere informatie

4/26/2016. Vechtsport als middel voor persoonlijke ontwikkeling en maatschappelijke integratie?!

4/26/2016. Vechtsport als middel voor persoonlijke ontwikkeling en maatschappelijke integratie?! Vechtsport als middel voor persoonlijke ontwikkeling en maatschappelijke integratie?! 1 Welkom Sportzorgt in Nederland Presentatie Project Budo in het Bijzonder Succesbepalende factoren Vechtsport als

Nadere informatie

Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING

Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING In gesprek met elkaar. Uitwerking van de stellingen. De onderstaande stellingen hebben we deze avond besproken onder elke stelling staan een aantal opmerkingen die

Nadere informatie

Kaarten op tafel. Kaarten op tafel. Kaarten op tafel. Spelregels. Rol. Rol. Doel van het spel. Duur. Aantal spelers

Kaarten op tafel. Kaarten op tafel. Kaarten op tafel. Spelregels. Rol. Rol. Doel van het spel. Duur. Aantal spelers Spelregels Doel van het spel Probeer met elkaar een aanpak te formuleren die de volgende vraag beantwoordt: Hoe zorgen we ervoor dat er meer leerlingen doorstromen naar het buitenschoolse aanbod? Bedenk

Nadere informatie

Beweging in de wijk. Trapsgewijze methode tot verhoging ouderbetrokkenheid bij buurt- en sportactiviteiten

Beweging in de wijk. Trapsgewijze methode tot verhoging ouderbetrokkenheid bij buurt- en sportactiviteiten Beweging in de wijk Trapsgewijze methode tot verhoging ouderbetrokkenheid bij buurt- en sportactiviteiten Colofon Beweging in de wijk is een uitgave van Pharos kennis- en adviescentrum De tekst is gebaseerd

Nadere informatie

Bijzonder. nieuws. Een wereld te winnen met bewegen! Nummer 2, 2014. Nieuwsbrief voor donateurs

Bijzonder. nieuws. Een wereld te winnen met bewegen! Nummer 2, 2014. Nieuwsbrief voor donateurs Bijzonder Nummer 2, 2014 nieuws Nieuwsbrief voor donateurs Een wereld te winnen met bewegen! Fonds verstandelijk gehandicapten is onderdeel van Stichting Meedoen mogelijk maken. Nieuws Geachte donateur,

Nadere informatie

Aanbod en ondersteuning van CF team Middelburg Onderwijs gemeente Middelburg

Aanbod en ondersteuning van CF team Middelburg Onderwijs gemeente Middelburg Aanbod en ondersteuning van CF team Middelburg Onderwijs gemeente Middelburg schooljaar 2017 2018 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Visie CF team Middelburg pag. 3 Hoofdstuk 2 Wijze van aanmelden pag. 3 Hoofdstuk

Nadere informatie