Directie Inwoners Ingekomen stuk D15 (PA 15 juli 2009) Beleid & Realisatie Beleidsontwikkeling. Datum uw brief

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Directie Inwoners Ingekomen stuk D15 (PA 15 juli 2009) Beleid & Realisatie Beleidsontwikkeling. Datum uw brief"

Transcriptie

1 Directie Inwoners Ingekomen stuk D15 (PA 15 juli 2009) Beleid & Realisatie Beleidsontwikkeling Aan de leden van de gemeenteraad Korte Nieuwstraat PP Nijmegen Telefoon (024) Telefax (024) gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus HG Nijmegen Datum 7 juli 2009 Ons kenmerk L110/ Contactpersoon L. Arons Onderwerp nieuwsbrief Woonservicegebieden Datum uw brief Doorkiesnummer Geachte leden van de raad, Hierbij bieden wij u een nieuwsbrief aan waarmee wij u willen informeren over ontwikkelingen op het terrein van woonservicegebieden vanaf 2007 tot heden. Wij geven een schets van de behaalde resultaten gedurende deze periode en blikken vooruit naar de toekomst. Daarnaast realiseren wij ons dat de ontwikkelingen in diverse wijken zoals Dukenburg minder snel gaan dan wij zouden wensen. De realisatie van geschikte woningen, woonvormen en aanpassing van de woonomgeving is een ingrijpend en langdurig proces waarbij wij afhankelijk zijn van diverse partijen. Niettemin zijn wij trots op wat tot nu toe is bereikt en hebben wij aan de hand van het planningskader scherp in beeld wat onze opgave is voor de komende periode. Om de informatievoorziening in de toekomst actueel te houden, ontwikkelen wij een website waarin per wijk informatie te vinden is over de stand van zaken met betrekking tot wonen, zorg en welzijn in die wijk. Op die manier willen wij de Nijmeegse burgers informeren over deze ontwikkelingen in onze stad in de eigen wijk. Wij hopen de website na de zomer gereed te hebben. Hoogachtend, college van Burgemeester en Wethouders van Nijmegen, De Burgemeester, De Secretaris, mr. Th.C. de Graaf P. Eringa Aantal Bijlagen: 1 Wosegefolder brf gemeenteraad juni 09.doc

2 Woonservicegebieden Rapportage resultaten tot mei 2009

3 Wat is de visie op woonservicegebieden? De gemeente Nijmegen wil de stad zo inrichten dat de wijken in 2020 levensloopbestendig zijn. Dat betekent dat mensen in hun wijk kunnen blijven wonen, zolang ze dat willen, ook als ze minder mobiel worden of andere beperkingen krijgen. Er moeten daarom geschikte woningen voorhanden zijn, waar de nodige zorg geleverd kan worden. Behoud van zelfstandigheid en privacy staat voorop. De woningen liggen in de buurt van een wijkservicepunt, dat wil zeggen centraal in de wijk, bij voorzieningen zoals eerste- en tweedelijns gezondheidszorg, winkels en openbaar vervoer. Ook is het belangrijk dat de woonomgeving barrièrevrij en sociaal veilig is. Voor mensen die niet (meer) de regie over het eigen leven kunnen voeren, voor dementerende ouderen en verstandelijk gehandicapten, zijn er, naast de huidige verpleeghuizen, ook kleinschaligere woonvormen hiervan beschikbaar in de wijk. Een dergelijk gebied noemen wij een woonservicegebied. Nijmegen heeft in 2020 negentien woonservicegebieden. Deze zijn op maat ingevuld, afhankelijk van de mogelijkheden en omstandigheden in de wijk. Dit betekent dat ieder woonservicegebied er anders uit ziet. Maar de volgende basisfuncties zijn in ieder geval aanwezig. Wonen Er zijn voldoende geschikte woningen (aangepast wonen, verzorgd wonen en beschermd wonen) beschikbaar in de buurt van de voorzieningen. De woonomgeving is hierop aangepast. Zorg en welzijn In iedere wijk zijn de volgende voorzieningen aanwezig: eerste- en tweedelijnszorg, ondersteunende diensten (maaltijdzorg, boodschappendienst) en voldoende mogelijkheden voor ontmoeting en ontspanning. Uitleg van vaak gebruikte termen Onder aangepast wonen verstaan wij woningen die aangepast zijn voor mensen met een beperkte mobiliteit, denk aan rollatorwoningen, rolstoelwoningen en woningen die speciaal aangepast zijn voor ouderen. De bewoner woont zelfstandig. Verzorgd wonen gaat over zelfstandige woningen in woonzorgcomplexen met een beschut woonklimaat en extra zorg en dienstverlening. Onder beschermd wonen verstaan we onzelfstandig wonen; denk aan woningen voor dementerende senioren of woonvormen voor verstandelijk gehandicapten. Dit kan in kleinschalige vormen in de wijk of in grootschalige complexen. Als aanpasbaar gebouwd wordt, dan kan de woning aangepast worden aan de behoefte en de wensen van de bewoner. Hierdoor kan de bewoner langer in de eigen woning blijven wonen, ondanks fysieke beperkingen.

4 Algemene conclusies De resultaten van het woonservicegebiedenbeleid worden concreet. Een aantal wijken springt er uit: In Bottendaal is het Dobbelman-terrein ingericht als centrum van een woonservicegebied. Hier zijn ruim zeventig plaatsen met verschillende woonvormen gerealiseerd waarin wonen en zorg gecombineerd zijn. In Brakkenstein is onder andere verzorgingshuis Boszicht gemoderniseerd en heeft de nieuwbouw Brackenhove appartementen met zorg, zelfstandige appartementen en verpleeghuisplaatsen opgeleverd. Kalorama breidde uit met extra bedden in verpleeghuisvorm en zelfstandige appartementen. Ook in Hatert is er veel gebeurd. Verschillende woonvormen gericht op ouderen en mensen met een functiebepreking, zoals Fokus-, rolstoel- en rollatorwoningen, zijn gerealiseerd. Bovendien is het plan, dat beschrijft hoe de serviceplint wordt ingevuld, klaar. In Waterkwartier zijn afspraken gemaakt met woningcorporaties en zorgpartijen over de bouw van zorg- en pg-woningen (psychogeriatrisch) met mogelijkheden voor ontmoeting, ook voor de wijk. Verder zijn de behoeften aan woonvormen beter in beeld gebracht. Tenslotte vordert de invulling van de woonservicegebieden in de Waalsprong gestaag. In plan Laauwick gaan verschillende zorgaanbieders en corporaties voorzieningen realiseren. Serviceplint Hatert In een woontoren naast het bestaande wijkcentrum in Hatert zal de begane grond vrijgehouden worden voor een serviceplint, hier is de dienstverlening op het gebied van wonen, welzijn en zorg geconcentreerd. Er komt in ieder geval een ADL-cluster (algemene dagelijkse levensverrichtingen) met 24-uurs zorg voor de bewoners van de Fokus-woningen (aangepaste woning voor zwaar lichamelijk gehandicapten) in deze wijk. Eind vorig jaar is de samenwerkingsovereenkomst getekend voor de serviceplint. Betrokken partijen zijn: Dichterbij, Mee, NIM, Portaal, RIBW, SWON, Tandem en ZZG Zorggroep. Door de samenwerking worden de lijnen tussen de diverse professionals verkort. De bouw van de toren start zomer 2009 en de oplevering zal naar verwachting een jaar later plaatsvinden. Dit betekent dat dan het cliëntondersteuningsteam Hatert, Fokus (met een ADL-cluster), ZZG Zorggroep (met een zorgteam), RIBW (met een ambulant team) en een huismeester van Portaal de plint zullen gaan betrekken. Dichterbij zal gebruik gaan maken van de gezamenlijke flexruimte.

5 Resultaten op de thema s wonen, zorg en welzijn Wonen In 2008 zijn 60 zorgwoningen en 36 pg-plaatsen opgeleverd. Het gaat om twee projecten: de woningen van RIBW aan de Nieuwe Mollenhutseweg en het vernieuwde Nijevelt met zorgappartementen en pg-plaatsen. Ook zijn er 145 woningen aanpasbaar gebouwd, zoals de etagewoningen op het Dobbelman-terrein, Dikkeboomweg en Stadshof. De nieuwbouw van Kalorama met 29 appartementen en 60 verpleeghuisbedden in Brakkenstein is zo goed als afgerond en de oplevering vond in het eerste kwartaal van 2009 plaats. De eerste fase van het centrumgebied van Hatert, 91 aanpasbaar gebouwde woningen met daarbinnen begeleide woonvormen, is klaar. In 2008 werd een start gemaakt met de nieuwbouw van Nieuw Malderborgh, 100 zelfstandige woningen en 24 pg-plaatsen. Voor een groot aantal locaties zijn afspraken gemaakt over de realisatie van wonen met zorg. Naar verwachting worden in 2009/2010 opgeleverd: Nieuw Malderborgh (fase 2, 100 aangepaste woningen); Honinghoeve (110 zorgwoningen); gezondheidscentrum Horstacker (21 rolstoelwoningen); winkelcentrum Marialaan, Kievietstraat, Koekoekstraat (98 zorgwoningen en 150 aangepaste woningen); Sperwerstraat (56 aangepaste woningen en 26 pg-plaatsen); Fase 1 Rosa de Lima (76 zorgwoningen voor ouderen). Zorg en welzijn In Nijmegen-west en Neerbosch-Oost is het pilotproject Buurthulp gestart. Via Buurthulp krijgen ouderen en mensen met een functiebeperking diensten aangeboden van vrijwilligers en betaalde arbeidskrachten, waardoor zij zelfstandig in hun wijk kunnen blijven wonen. Denk hierbij aan een boodschappendienst, klussendienst of gezelschap. Bijzonder is dat de vrijwilligers en arbeidskrachten in de wijk wonen. Het mes snijdt aan twee kanten, want doordat uitkeringsgerechtigde wijkbewoners een rol spelen, wordt een verbinding gelegd tussen de WWB (Wet Werk en Bijstand) en de Wmo (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). In Buurthulp werkt Tandem als projectleider samen met SWON, Hulpdienst, Vrijwilligerscentrale en wijkposten. Verder is in Hatert en Bottendaal al veel bereikt, zie kaders. Geïntegreerde dienstverlening Globe Op het Dobbelman-terrein in Bottendaal hebben de ZZG Zorggroep, De Driestroom en Pluryn samen een kleinschalig wooncomplex, de Globe, gerealiseerd, waarbij geïntegreerde zorgverlening nagestreefd is. De Globe biedt woonruimte aan dementerende ouderen én gehandicapten, mensen met verschillende leefstijlen en culturele achtergronden. Zij hebben verschillende vormen van zorg nodig. De bedoeling is om de zorg- en dienstverlening zo efficiënt en klantgericht mogelijk te organiseren, los van de bestaande kaders van de organisaties. Het uiteindelijke doel is geïntegreerde dienstverlening op wijkniveau.

6 Ambities Inventarisatie In 2007 heeft de gemeente een inventarisatie gemaakt van het aantal woonvormen/ woningen per wijk voor ouderen en mensen met een beperking, afgezet tegen de landelijke behoeftenormen. Dit heeft geleid tot een planningskader voor Nijmegen met daarin per woonservicegebied de tekorten en overschotten van beschermd, verzorgd en aangepast wonen. Samen met stichting Maat hebben wij een aanpak ontwikkeld om deze eerste wat grove inventarisatie te verfijnen. In 2008 is dieper ingezoomd op Waterkwartier om de behoefte aan nieuwe woningen in beeld te krijgen. Tegelijkertijd werd overeenstemming bereikt over de terminologie van woningtypen. De behoefte aan deze woningen in 2020 is hiermee inzichtelijk gemaakt voor het Waterkwartier. Dit noemen we de planningsopgave. Daarover maken we afspraken met de partijen, vooral de woningcorporaties. Vanaf 2009 gaan wij deze inventarisatieaanpak ook toepassen op de andere wijken van Nijmegen, te beginnen bij Lindenholt en Dukenburg. Nieuw is dat we ook de benodigde voorzieningen meenemen in de inventarisatie. Doel is om de komende jaren de hele stad te inventariseren. Ook de partijen die niet aangesloten zijn bij Stichting Maat worden door de gemeente betrokken bij dit proces en bij de realisatie van woonservicegebieden. Samenwerking partijen, stichting Maat Tot voor kort bestond er weinig samenwerking tussen de corporaties, zorgaanbieders en welzijnsinstellingen. Verschillende maatschappelijke ontwikkelingen, zoals vergrijzing en scheiden wonen en zorg, hebben geleid tot de noodzaak en ook de wens tot samenwerking. Een groot aantal van deze partijen besloot om een stichting in het leven te roepen om de samenwerking gestalte te geven. Dit is stichting Maat. Zij treden in Nijmegen op als projectleider waar het gaat om de inrichting van de samenwerking, de inrichting van servicewijken vanuit klantperspectief en de ontwikkeling van zorg- en dienstenprogramma s. Stichting Maat ontwikkelt (samenwerkings)concepten die vervolgens door de verschillende partijen uitgevoerd worden. Een voorbeeld van zo n concept is de 24-uurs alarmopvolging in de stad. Ook de partijen die niet aangesloten zijn bij stichting Maat, ontwikkelen hun eigen vormen van samenwerking en proberen verder te denken dan de eigen organisatie.

7 Ambities Woonomgeving Om ervoor te zorgen dat er in de openbare ruimte voldoende rekening wordt gehouden met ouderen en andere doelgroepen met een slechte mobiliteit, is met inbreng van belangengroeperingen de Checklist toegankelijkheid openbare ruimte gemaakt. Deze is door het college van burgemeester en wethouders vastgesteld en wordt als richtlijn bij alle projecten in de openbare ruimte gehanteerd. Toegankelijkheid heeft te maken met de aanleg van verkeersvoorzieningen, maar ook met beheer en onderhoud. Bij de aanleg van nieuwe infrastructuur is het belangrijk dat er rekening wordt gehouden met bijvoorbeeld hellingshoeken, breedte van voetpaden, obstakels en op- en afritten op hoeken van trottoirs. Bij beheer gaat het om het voorkomen van bijvoorbeeld overhangende begroeiing, losliggende tegels, verzakkingen en gladheid. Inmiddels heeft de checklist een vaste plek verworven in veel gemeentelijke procedures en wordt standaard meegenomen in de voorwaarden die de gemeente stelt bij nieuwe projecten. Het ingenieursbureau neemt de aanbevelingen mee bij veranderingen in wegen en trottoirs in de stad. Ook is de checklist onlangs opgenomen in het handboek Inrichting openbare ruimte, waarin alle gemeentelijk beleid op dit gebied gebundeld is. De checklist raakt steeds meer bekend binnen de gemeentelijke organisatie. Nieuwe bouwprojecten en plannen De realisatie van woonservicegebieden wordt ook in 2009 met veel inzet gecontinueerd. Het overzicht Woningbouwprojecten vanaf 2007 geeft in het kort weer wat er komende jaren per wijk wordt gedaan of is gebeurd. Projecten in aanbouw, concrete plannen in ontwikkeling of gerealiseerde projecten zijn hierin meegenomen. Buurthulp De pilotprojecten Buurthulp in Nijmegenwest en Neerbosch-Oost moeten ertoe leiden dat er eind 2010 een structuur ligt, die gebruikt kan worden voor Buurthulp in de rest van de stad. Website Om burgers en instanties beter te informeren op het gebied van woonservicegebieden is een nieuw onderdeel op de gemeentelijke website in ontwikkeling. Hierin wordt per wijk de stand van zaken aangegeven, verdeeld naar de thema s wonen, zorg en welzijn. De indeling van woonservicegebieden is nagenoeg conform de wijkindelingen van de gemeente. Enkele afwijkingen zijn er wel. Deze hangen samen met de grootte en ligging van de wijk ten opzichte van voorzieningen en bestaande woonzorgcomplexen.

8 Woningbouwprojecten vanaf 2007 Aantal woningen Woonservicegebieden * Centrum (1) Bottendaal (2) Altrade (3) Galgeveld (4) Beschermd wonen Verzorgd wonen Aangepast wonen gerealiseerd in aanbouw planvorming Groenewoud / Heijendaal (5) Willemskwartier / Hazenkamp (6) Neerbosch-Oost (7) Hatert (8) Brakkenstein (9) Dukenburg (10) Lindenholt (11) Hees/Heseveld (12) * indeling woonservicegebieden Waterkwartier (13) Hengstdal (14) Grootstal / Hatertse Hei / St. Anna (15) Wolfskuil (16) Lent/Laauwik (17) Citadel (18) Groot-Oosterhout (19)

9 Colofon vormgeving OptimaForma, Nijmegen Dit is een uitgave van gemeente Nijmegen Juni 2009

Woonservicegebieden. Rapportage resultaten tot mei 2009

Woonservicegebieden. Rapportage resultaten tot mei 2009 Woonservicegebieden Rapportage resultaten tot mei 2009 Wat is de visie op woonservicegebieden? De gemeente Nijmegen wil de stad zo inrichten dat de wijken in 2020 levensloopbestendig zijn. Dat betekent

Nadere informatie

Hierbij willen wij u informeren over ontwikkelingen op het gebied van de woonservicegebieden in het afgelopen jaar.

Hierbij willen wij u informeren over ontwikkelingen op het gebied van de woonservicegebieden in het afgelopen jaar. Directie Inwoners Ingekomen stuk D4 (PA 9 april 2008) Beleid & Realisatie Beleidsontwikkeling Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 90 00 Telefax (024)

Nadere informatie

Datum uw brief. Tijdens de Politieke Avond van 22 oktober 2008 heeft uw Raad een aantal moties aangenomen. In deze brief geven wij een reactie daarop.

Datum uw brief. Tijdens de Politieke Avond van 22 oktober 2008 heeft uw Raad een aantal moties aangenomen. In deze brief geven wij een reactie daarop. Directie Bestuursstaf Ingekomen stuk D2 (PA 17 december 2008) Kabinet en Bestuursondersteuning Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 91 11 Telefax (024)

Nadere informatie

Datum uw brief. Tijdens de Politieke Avond van 19 november 2008 heeft uw Raad tweetal moties aangenomen. In deze brief geven wij een reactie daarop.

Datum uw brief. Tijdens de Politieke Avond van 19 november 2008 heeft uw Raad tweetal moties aangenomen. In deze brief geven wij een reactie daarop. Directie Bestuursstaf Ingekomen stuk D4 (PA 11 februari 2009) Kabinet en Bestuursondersteuning Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 91 11 Telefax (024)

Nadere informatie

In deze brief geven wij een antwoord op uw vragen met betrekking tot de ontslagen bij Zorggroep Zuid Gelderland.

In deze brief geven wij een antwoord op uw vragen met betrekking tot de ontslagen bij Zorggroep Zuid Gelderland. Directie Inwoners Aan de fractie SP T.a.v. Mevr. M. Piepers Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 90 00 Telefax (024) 329 29 81 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus 9105 6500

Nadere informatie

Ons kenmerk ML40/13.0009104. Datum uw brief

Ons kenmerk ML40/13.0009104. Datum uw brief Ingekomen stuk D42 (PA 4 september 2013) Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 329 95 81 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postbus 9105 6500 HG Nijmegen

Nadere informatie

Besluitvorming aan de Raad Formele advisering van de Raad

Besluitvorming aan de Raad Formele advisering van de Raad Collegevoorstel Advies: Openbaar Onderwerp Beantwoording schriftelijke vragen Programma / Programmanummer Wonen / 4210 Portefeuillehouder P. Depla Samenvatting De heer J. van Rens van de fractie van de

Nadere informatie

Ons kenmerk MO10/ Datum uw brief

Ons kenmerk MO10/ Datum uw brief Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 323 59 92 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postbus 9105 6500 HG Nijmegen Datum 18 maart Ons kenmerk MO10/14.0003227

Nadere informatie

Directie Grondgebied Ingekomen stuk D17 (PA 23 februari 2011) Bouwen en Wonen. Datum uw brief -

Directie Grondgebied Ingekomen stuk D17 (PA 23 februari 2011) Bouwen en Wonen. Datum uw brief - Ingekomen stuk D17 (PA 23 februari 2011) Aan de gemeenteraad van Nijmegen Mariënburg 75 6511 PS Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 322 78 48 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus 9105 6500 HG

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Toekenning garantstelling Museum WO II

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Toekenning garantstelling Museum WO II Openbaar Onderwerp Toekenning garantstelling Museum WO II Programma / Programmanummer Citymarketing & Externe betrekkingen / 1013 BW-nummer Portefeuillehouder Th. de Graaf Samenvatting Het bestuur van

Nadere informatie

Ons kenmerk MO10/15.0011229. Datum uw brief

Ons kenmerk MO10/15.0011229. Datum uw brief Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 323 59 92 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postbus 9105 6500 HG Nijmegen Datum 10 november 2015 Ons kenmerk

Nadere informatie

Maatschappelijke Ontwikkeling Ingekomen stuk D13 (PA 26 februari 2014) Beleidsrealisatie & verantwoording. Ons kenmerk ML40/14.0001491.

Maatschappelijke Ontwikkeling Ingekomen stuk D13 (PA 26 februari 2014) Beleidsrealisatie & verantwoording. Ons kenmerk ML40/14.0001491. Maatschappelijke Ontwikkeling Ingekomen stuk D13 (PA 26 februari 2014) Beleidsrealisatie & verantwoording Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024)

Nadere informatie

Directie Stadsbedrijven Ingekomen stuk D11 (PA 4 november 2009) Servicebedrijf Communicatie. Datum uw brief n.v.t.

Directie Stadsbedrijven Ingekomen stuk D11 (PA 4 november 2009) Servicebedrijf Communicatie. Datum uw brief n.v.t. Directie Stadsbedrijven Ingekomen stuk D11 (PA 4 november 2009) Servicebedrijf Communicatie Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 23 80 Telefax (024)

Nadere informatie

Ingekomen stuk D3. Aantal bijlagen 2

Ingekomen stuk D3. Aantal bijlagen 2 Directie Grondgebied Bouwen en Wonen Ingekomen stuk D3 Aan de gemeenteraad van Nijmegen Mariënburg 75 6511 PS Nijmegen Telefoon (024) 329 98 40 Telefax (024) 322 78 48 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres

Nadere informatie

Directie Concern Ingekomen stuk D2 (PA 14 juli 2010) Begroten en Verantwoorden. Datum uw brief

Directie Concern Ingekomen stuk D2 (PA 14 juli 2010) Begroten en Verantwoorden. Datum uw brief Directie Concern Ingekomen stuk D2 (PA 14 juli 2010) Begroten en Verantwoorden Aan de Gemeenteraad Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 323 59 92 E-mail gemeente@nijmegen.nl

Nadere informatie

Middels deze brief informeren wij u over de publiciteitscampagne(s) rondom het Advies-en Steunpunt Huiselijk Geweld (ASHG) Gelderland-Zuid.

Middels deze brief informeren wij u over de publiciteitscampagne(s) rondom het Advies-en Steunpunt Huiselijk Geweld (ASHG) Gelderland-Zuid. Directie Inwoners Beleid & Realisatie Beleidsrealisatie & verantwoording Ingekomen stuk D12 Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 90 00 Telefax (024)

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad van Nijmegen. Geachte leden van de raad,

Aan de gemeenteraad van Nijmegen. Geachte leden van de raad, Directie Inwoners Ingekomen stuk D11 (PA 18 juni 2008) Beleid & Realisatie Beleidsontwikkeling Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 90 00 Telefax (024)

Nadere informatie

Ons kenmerk G610/07.0006665. Datum uw brief 13-2-07

Ons kenmerk G610/07.0006665. Datum uw brief 13-2-07 Aan de SP-fractie Nijmegen t.a.v. de heer J.J.M. van Rens Postbus 9105 6500 HG Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 91 11 Telefax (024) 360 67 49 E-mail gemeente@nijmegen.nl

Nadere informatie

Ingekomen stuk D5. Datum uw brief N.v.t.

Ingekomen stuk D5. Datum uw brief N.v.t. Directie Inwoners Beleid & Realisatie Beleidsontwikkeling Ingekomen stuk D5 Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 90 00 Telefax (024) 329 29 81 E-mail

Nadere informatie

Onderwerp van het voorstel Onderzoek jaarrekening 2002 van de Gemeentelijke Rekenkamer Nijmegen

Onderwerp van het voorstel Onderzoek jaarrekening 2002 van de Gemeentelijke Rekenkamer Nijmegen Voorstel aan de Raad 144/2003 (definitief) Registratienummer Fatale datum raadsbesluit 9 juli 2003 Opgesteld door, telefoonnummer Griffie, 2520 Programma Portefeuillehouder P.J.J. Lucassen Onderwerp van

Nadere informatie

Directie Inwoners Ingekomen stuk D8 (PA 28 april 2010) Maatschappelijke Ontwikkeling Beleidsontwikkeling. Ons kenmerk L110/10.005272.

Directie Inwoners Ingekomen stuk D8 (PA 28 april 2010) Maatschappelijke Ontwikkeling Beleidsontwikkeling. Ons kenmerk L110/10.005272. Directie Inwoners Ingekomen stuk D8 (PA 28 april 2010) Maatschappelijke Ontwikkeling Beleidsontwikkeling Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024)

Nadere informatie

klik hier voor de reactie dd. 27 februari 2007 van het college van B&W

klik hier voor de reactie dd. 27 februari 2007 van het college van B&W klik hier voor de reactie dd. 27 februari 2007 van het college van B&W initiatiefvoorstel Datum raadsvergadering/ Nummer raadsvoorstel 14 maart 2007 / 62/2007 Naar een klimaatplan...een goed klimaat voor

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording vragen D66 over dagopvang ouderen Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051 BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting De fractie van D66

Nadere informatie

Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 19 november 2008 / 227/2008. Fatale termijn: besluitvorming vóór: december 2008

Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 19 november 2008 / 227/2008. Fatale termijn: besluitvorming vóór: december 2008 Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 19 november 2008 / 227/2008 Fatale termijn: besluitvorming vóór: december 2008 Onderwerp Subsidie budgetbeheer en woonbegeleiding tienermoeders 2008 Programma

Nadere informatie

Wij informeren u bij deze over het besluit dat wij hebben genomen ten aanzien van het bouwen van dakopbouwen in Hatert.

Wij informeren u bij deze over het besluit dat wij hebben genomen ten aanzien van het bouwen van dakopbouwen in Hatert. Directie Grondgebied Ingekomen stuk D13 (PA 14 juli 2010) Stadsontwikkeling Stedenbouw en Architectuur Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024)

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel aan de Raad. Formulierenbrigade. Klik hier voor de reactie d.d. 21 november 2006 van het college van B&W

Initiatiefvoorstel aan de Raad. Formulierenbrigade. Klik hier voor de reactie d.d. 21 november 2006 van het college van B&W Klik hier voor de reactie d.d. 21 november 2006 van het college van B&W Initiatiefvoorstel aan de Raad Datum raadsvergadering 29 november 2006 Nummer voorstel: 215/2006 Onderwerp: Initiatiefvoorstel van

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Wensen en bedenkingen bilaterale prestatieovereenkomsten woningcorporaties Programma / Programmanummer Wonen / 1021 BW-nummer Portefeuillehouder J. van der Meer Samenvatting

Nadere informatie

Een kans voor jongeren als chauffeur

Een kans voor jongeren als chauffeur SP fractie Nijmegen www.nijmegen.sp.nl Klik hier voor de reactie d.d. 22 januari 2008 van het college van B&W Postbus 9105 6500 HG Nijmegen T. 024 329 23 71 fractie@sp.nijmegen.nl I N I T I A T I E F V

Nadere informatie

1. De brief aan de raad over versnelling sociale woningbouw vast te stellen.

1. De brief aan de raad over versnelling sociale woningbouw vast te stellen. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Versnelling (tijdelijke) sociale woningbouw Programma Wonen BW-nummer Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting Het onderzoek naar de kansen voor versnelde tijdelijke

Nadere informatie

Ons kenmerk ML40/13.0010618. Datum uw brief

Ons kenmerk ML40/13.0010618. Datum uw brief Ingekomen stuk D (PA 18 september 2013) Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 329 95 81 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postbus 9105 6500 HG Nijmegen

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College

Alleen ter besluitvorming door het College Openbaar Onderwerp Beëindiging Stichting Werklozencentrum Unitas Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 9410 BW-nummer Portefeuillehouder F. Tas Samenvatting Dit voorstel gaat over de beëindiging

Nadere informatie

Ingekomen stuk D12. Datum uw brief n.v.t.

Ingekomen stuk D12. Datum uw brief n.v.t. Directie Inwoners Beleid & Realisatie Beleidsontwikkeling Ingekomen stuk D12 Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 90 00 Telefax (024) 329 29 81 E-mail

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad (uiterlijk zsm) Collegevoorstel Openbaar

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad (uiterlijk zsm) Collegevoorstel Openbaar Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording vragen van de fractie van de SP omtrent het voormalige Weeshuis op de Hessenberg Programma / Programmanummer Grondbeleid / 1032 BW-nummer Portefeuillehouder

Nadere informatie

Wonen met zorg en support

Wonen met zorg en support 7 Wonen met zorg en support visie en doelstellingen wonen met zorg en support Door de vergrijzing en door grote veranderingen in de zorg, wonen steeds meer mensen met een zorgvraag in een gewone woning.

Nadere informatie

Wonen, Zorg en Maatschappelijk Vastgoed. Gerard Koster VNG

Wonen, Zorg en Maatschappelijk Vastgoed. Gerard Koster VNG Wonen, Zorg en Maatschappelijk Vastgoed Gerard Koster VNG Opbouw presentatie 1. Ontwikkelingen 2. Opgaven regionaal/lokaal 3. Samenwerking 4. Voorbeelden 5. Vragen aan u 1. Ontwikkelingen Extramuralisering:

Nadere informatie

Wonen en zorg in de gemeente Wijchen

Wonen en zorg in de gemeente Wijchen Wonen en zorg in de gemeente Wijchen Presentatie eindrapportage Informatiebijeenkomst raad 14 april 2016 Toelichting door: Patrick Gering, BMC advies Nut en noodzaak afstemming en samenwerking Aanzienlijk

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief Rigtergroep

Raadsinformatiebrief Rigtergroep Embargo tot 5 september 2017, 17:45 uur Onderwerp Raadsinformatiebrief Rigtergroep Programma Zorg & Welzijn BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Op 10 juli jl. is de gemeenteraad geïnformeerd

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel aan de Raad

Initiatiefvoorstel aan de Raad Klik hier voor de reactie d.d. 25 september 2007 van het College van B&W Initiatiefvoorstel aan de Raad Datum raadsvergadering 31 oktober 2007 Nummer raadsvoorstel: 77/2007 (tweede gewijzigd) Onderwerp:

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad (uiterlijk 28 september 2010)

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad (uiterlijk 28 september 2010) Openbaar Onderwerp Vrijwaring leden Raad van Commissarissen NV Mensec Programma / Programmanummer Bestuur & Middelen / 9610 BW-nummer Portefeuillehouder Th. de Graaf Samenvatting Per 5 oktober 2010 zijn

Nadere informatie

(SAMEN)WONEN MET ZORG IN DE GLOBE EN CASTELLATOREN. Voor volwassenen met een lichamelijke handicap

(SAMEN)WONEN MET ZORG IN DE GLOBE EN CASTELLATOREN. Voor volwassenen met een lichamelijke handicap (SAMEN)WONEN MET ZORG IN DE GLOBE EN CASTELLATOREN Voor volwassenen met een lichamelijke handicap EEN PERFECTE LOCATIE MET ALLE VOORZIENINGEN IN DE BUURT Wonen in de nabijheid van het centrum van Nijmegen

Nadere informatie

Directie Inwoners Ingekomen stuk D7 (PA 2 december 2009) Maatschappelijke Ontwikkeling Beleidsrealisatie & verantwoording.

Directie Inwoners Ingekomen stuk D7 (PA 2 december 2009) Maatschappelijke Ontwikkeling Beleidsrealisatie & verantwoording. Directie Inwoners Ingekomen stuk D7 (PA 2 december 2009) Maatschappelijke Ontwikkeling Beleidsrealisatie & verantwoording Aan de gemeenteraad van Nijmegen Postbus 9105 6500 HG Nijmegen Korte Nieuwstraat

Nadere informatie

Wijkmanagement Ingekomen stuk D5 (PA 26 juni 2013) Contactpersoon Ed Van Dael. Doorkiesnummer (024)

Wijkmanagement Ingekomen stuk D5 (PA 26 juni 2013) Contactpersoon Ed Van Dael. Doorkiesnummer (024) Wijkmanagement Ingekomen stuk D5 (PA 26 juni 2013) Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 329 96 10 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postbus 9105

Nadere informatie

Datum uw brief N.v.t.

Datum uw brief N.v.t. Directie Inwoners Ingekomen stuk D9 (PA 13 februari 2008) Beleid & Realisatie Beleidsontwikkeling Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 90 00 Telefax

Nadere informatie

Inrichtingsplan Stips

Inrichtingsplan Stips Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Inrichtingsplan Stips Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051 Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Met het Inrichtingsplan Stips geeft Stichting Het Inter-lokaal

Nadere informatie

Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp OBGZ financiële situatie. BW-nummer. Programma / Programmanummer Cultuur / 9530. Portefeuillehouder H.

Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp OBGZ financiële situatie. BW-nummer. Programma / Programmanummer Cultuur / 9530. Portefeuillehouder H. Openbaar Onderwerp OBGZ financiële situatie Programma / Programmanummer Cultuur / 9530 BW-nummer Portefeuillehouder H. Kunst Samenvatting De Openbare Bibliotheek Gelderland Zuid (OBGZ) kende in 2009 een

Nadere informatie

Geachte mevrouw van Ketel en heer Garretsen,

Geachte mevrouw van Ketel en heer Garretsen, Gemeente Haarlem Retouradres Postbus 511, 2003PB Haarlem Raadsfractie SP t.a.v. Frits Garretsen en Jolande van Ketel Datum 27 mei 2014 Onskenmerk 2014/182999 Contactpersoon S.A.D. Leensen Doorkiesnummer

Nadere informatie

Aan de fractie van Groenlinks Mevrouw F. Willighagen-Brand. Geachte mevrouw Willighagen,

Aan de fractie van Groenlinks Mevrouw F. Willighagen-Brand. Geachte mevrouw Willighagen, Aan de fractie van Groenlinks Mevrouw F. Willighagen-Brand Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 91 11 Telefax (024) 323 59 92 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus 9105 6500

Nadere informatie

Directie Inwoners Ingekomen stuk D28 (PA 30 maart 2011) Maatschappelijke Ontwikkeling Beleidsontwikkeling. Datum uw brief

Directie Inwoners Ingekomen stuk D28 (PA 30 maart 2011) Maatschappelijke Ontwikkeling Beleidsontwikkeling. Datum uw brief Ingekomen stuk D28 (PA 30 maart 2011) Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 329 29 81 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus 9105 6500

Nadere informatie

Ingekomen stuk D7. Aantal bijlagen 2

Ingekomen stuk D7. Aantal bijlagen 2 Directie Inwoners Ingekomen stuk D7 Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 65 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 90 00 Telefax (024) 329 29 8 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus 905

Nadere informatie

Ingekomen stuk D3. Ons kenmerk L110/07. Datum uw brief nvt

Ingekomen stuk D3. Ons kenmerk L110/07. Datum uw brief nvt Ingekomen stuk D3 Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 90 00 Telefax (024) 329 29 81 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus 9105 6500 HG Nijmegen

Nadere informatie

Voorstel om te besluiten Overeenkomstig bijgaande tekening met het nummer gedateerd :

Voorstel om te besluiten Overeenkomstig bijgaande tekening met het nummer gedateerd : Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 23 januari 2008 / 5/2008 Fatale termijn: besluitvorming vóór: N.v.t. Onderwerp Straatnaamgeving (terrein Neerbosscheweg-Rosa de Limastraat) Programma / Programmanummer

Nadere informatie

Onderwerp Vragen Groen Links over gratis draadloos internet in binnenstad Nijmegen

Onderwerp Vragen Groen Links over gratis draadloos internet in binnenstad Nijmegen Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Vragen Groen Links over gratis draadloos internet in binnenstad Nijmegen Programma / Programmanummer Economie / 9510 BW-nummer Portefeuillehouder B. Jeene Samenvatting

Nadere informatie

Ons kenmerk C930/ Aantal bijlagen

Ons kenmerk C930/ Aantal bijlagen Raadsgriffie Ingekomen stuk E1 Aan het College van B&W Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 91 11 Telefax (024) 329 22 92 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus 9105 6500 HG Nijmegen

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Brief aan de fractie van Groen Links over gratis draadloos internet in binnenstad Nijmegen Programma / Programmanummer Economie & Toerisme / 1041 BW-nummer Portefeuillehouder

Nadere informatie

Monitoring prestatieafspraken woningcorporaties 2013

Monitoring prestatieafspraken woningcorporaties 2013 Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Monitoring prestatieafspraken woningcorporaties 2013 Programma / Programmanummer Wonen / 1021 BW-nummer Portefeuillehouder J. van der Meer Samenvatting In 2012 zijn met

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Sociale wijkteams. 21 maart 2012

Informatiebijeenkomst Sociale wijkteams. 21 maart 2012 Informatiebijeenkomst Sociale wijkteams 21 maart 2012 Het zijn uitdagende tijden Trends Decentralisatie begeleiding en dagbesteding Awbz Transitie Jeugdzorg Wet Werken naar Vermogen Passend Onderwijs Kantelen

Nadere informatie

Ingekomen stuk D10. Datum uw brief

Ingekomen stuk D10. Datum uw brief Directie Bestuursstaf Ingekomen stuk D10 aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 91 11 Telefax (024) 323 59 92 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus

Nadere informatie

Zorg voor mensen. Ze voelt precies aan wat ik nodig heb.

Zorg voor mensen. Ze voelt precies aan wat ik nodig heb. Zorg voor mensen Ze voelt precies aan wat ik nodig heb. Het uitgangspunt van Vivantes is om senioren te helpen zichzelf in hun eigen kracht te zetten en zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving te wonen.

Nadere informatie

Ingekomen stuk D44. Aantal bijlagen 1

Ingekomen stuk D44. Aantal bijlagen 1 Directie Grondgebied Bouwen en Wonen Ingekomen stuk D44 Aan de gemeenteraad van Nijmegen Mariënburg 75 6511 PS Nijmegen Telefoon (024) 329 98 40 Telefax (024) 329 34 34 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres

Nadere informatie

Voorstel aan de Raad. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 27 april 2005 / 93/2005. Onderwerp 12 min netwerken

Voorstel aan de Raad. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 27 april 2005 / 93/2005. Onderwerp 12 min netwerken Voorstel aan de Raad Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 27 april 2005 / 93/2005 Onderwerp 12 min netwerken Programma / Programmanummer Veiligheid / 2210 Portefeuillehouder G. ter Horst Voorstel

Nadere informatie

1) Akkoord te gaan met bijgaande schriftelijke reactie gericht aan de gemeenteraadsfractie van het CDA.

1) Akkoord te gaan met bijgaande schriftelijke reactie gericht aan de gemeenteraadsfractie van het CDA. Collegevoorstel Advies: Openbaar Onderwerp Vragen in het kader van art. 38 reglement van orde inzake een lift t.b.v. de Stadsschouwburg. Registratienummer 30804 Portefeuillehouders A.J.F.M. Hirdes, G.

Nadere informatie

Openbaar. Rijk van Nijmegen Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel.

Openbaar. Rijk van Nijmegen Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel. Openbaar Onderwerp Rijk van Nijmegen 2025 Programma Economie & Werk BW-nummer Portefeuillehouder H.M.F. Bruls / T. Tankir Samenvatting De Rabobank Rijk van Nijmegen heeft in 2015 het initiatief genomen

Nadere informatie

Brief van het college van B&W d.d. 26 juni over Sluiting filialen bibliotheek

Brief van het college van B&W d.d. 26 juni over Sluiting filialen bibliotheek Toelichting over de behandeling van: Brief van het college van B&W d.d. 26 juni over Sluiting filialen bibliotheek Van: Het college van B&W van 26 juni 2012 Doel: Toelichting: Opinie vormen Inhoud brief

Nadere informatie

Directie Grondgebied Ingekomen stuk D50 (PA 28 September 2011) Mobiliteit Productmanagement en Beleid. Datum uw brief

Directie Grondgebied Ingekomen stuk D50 (PA 28 September 2011) Mobiliteit Productmanagement en Beleid. Datum uw brief Ingekomen stuk D50 (PA 28 September 2011) Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 323 93 34 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus 9105

Nadere informatie

antwoordbrief schriftelijke vragen CDA brandbrief Mesdagstraat Uitnodiging bewonersbrief

antwoordbrief schriftelijke vragen CDA brandbrief Mesdagstraat Uitnodiging bewonersbrief Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Antwoordbrief schriftelijke vragen CDA over brandbrief Mesdagstraat Programma / Programmanummer Openbare Ruimte / 1062 Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting De CDA

Nadere informatie

2. Brief aan de raad over de digitalisering van openbare bekendmakingen vast te stellen.

2. Brief aan de raad over de digitalisering van openbare bekendmakingen vast te stellen. Openbaar Onderwerp Digitalisering Openbare Bekendmakingen Programma / Programmanummer Facilitaire diensten / 1043, Dienstverlening en Burgerzaken / 1011 BW-nummer Portefeuillehouder Th. de Graaf Sinds

Nadere informatie

Aanvullende subsidie Bed, bad en brood 2015

Aanvullende subsidie Bed, bad en brood 2015 Openbaar Onderwerp Aanvullende subsidie Bed, bad en brood 2015 Programma Zorg & Welzijn BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Vanaf 1 januari 2015 hebben we een bed, bad en broodvoorziening

Nadere informatie

Vergrijzing in Nijmegen (begeleidingsnotitie)

Vergrijzing in Nijmegen (begeleidingsnotitie) Vergrijzing in Nijmegen (begeleidingsnotitie) 1. Inleiding Met de meerderheid van de ouderen in Nederland gaat het goed volgens de rapportage Ouderen van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) uit 2006.

Nadere informatie

Monitoring prestatieafspraken woningcorporaties 2014

Monitoring prestatieafspraken woningcorporaties 2014 Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Monitoring prestatieafspraken woningcorporaties 2014 Programma Wonen BW-nummer Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting In 2012 zijn met de woningcorporaties Portaal,

Nadere informatie

Onderwerp Vaststellen brief aan GEM Waalsprong inzake aansluiting watersingel Citadel

Onderwerp Vaststellen brief aan GEM Waalsprong inzake aansluiting watersingel Citadel Openbaar Onderwerp Vaststellen brief aan GEM Waalsprong inzake aansluiting watersingel Citadel Programma / Programmanummer Grondbeleid / 1032 BW-nummer Portefeuillehouder J. van der Meer Samenvatting In

Nadere informatie

Onbekommerd wonen in Breda

Onbekommerd wonen in Breda Onbekommerd wonen in Breda Verslag van de aanpak GWI 1998-2015 Geschikt Wonen voor Iedereen 2 Aanleiding In Nederland is sprake van een dubbele vergrijzing. Het aantal ouderen neemt flink toe en ze worden

Nadere informatie

Reactiebrief advies KGO ondersteuning chronisch zieken

Reactiebrief advies KGO ondersteuning chronisch zieken Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Reactiebrief advies KGO ondersteuning chronisch zieken Programma / Programmanummer Werk & Inkomen / 1061 Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting Op 4 februari 2014

Nadere informatie

Mantelzorgwaardering. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp. Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / BW-nummer. Portefeuillehouder B.

Mantelzorgwaardering. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp. Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / BW-nummer. Portefeuillehouder B. Openbaar Onderwerp Mantelzorgwaardering Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051 Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting In de Wmo 2015 is vastgelegd dat gemeenten vanaf 2015 verantwoordelijk

Nadere informatie

Ons kenmerk c140/04.0049622. Aantal bijlagen 1

Ons kenmerk c140/04.0049622. Aantal bijlagen 1 Directie Bestuur & Organisatie Directie Algemeen Stadscontroller Ingekomen stuk D3 Aan de leden van de gemeenteraad Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 91 11 Telefax (024) 329 22 92

Nadere informatie

Ons kenmerk N 700/ ADB. Aantal bijlagen

Ons kenmerk N 700/ ADB. Aantal bijlagen Directie Inwoners Directie Inwoners Stichting ZDT / Nunn tav dhr. M. Custers Postbus 1053 6501 BB Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 90 00 Telefax (024) 024-3292981 E-mail

Nadere informatie

Niet omdenken maar omdoen

Niet omdenken maar omdoen Niet omdenken maar omdoen om de opgave in de wijk waar te maken Elle van de Wall, adviseur wonen, zorg en wijken, Talis Ronald Leushuis, raad van bestuur, Talis Veranderende wet- en regelgeving op het

Nadere informatie

X Ter besluitvorming door de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Directie Dar NV. BW-nummer

X Ter besluitvorming door de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Directie Dar NV. BW-nummer Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Directie Dar NV Programma / Programmanummer Bestuur & Middelen / 9610 BW-nummer Portefeuillehouder B. Jeene Samenvatting In onze brief aan de Raad van Commissarissen

Nadere informatie

Aanwijzing woningmarktregio

Aanwijzing woningmarktregio Openbaar Onderwerp Aanwijzing woningmarktregio Programma Wonen BW-nummer Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting In het kader van de nieuwe Woningwet is het de bedoeling dat de schaal van een woningcorporatie

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Beantwoording schriftelijke vragen particulier opdrachtgeverschap

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Beantwoording schriftelijke vragen particulier opdrachtgeverschap Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording schriftelijke vragen particulier opdrachtgeverschap Programma / Programmanummer Wonen / 1021 BW-nummer Portefeuillehouder J. van der Meer Samenvatting De

Nadere informatie

De brief aan de de fractie PvdA over Kinderen zijn de toekomst vast te stellen.

De brief aan de de fractie PvdA over Kinderen zijn de toekomst vast te stellen. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording schriftelijke vragen PvdA Kinderen zijn de Toekomst Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051 Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Op 27 mei

Nadere informatie

Handhaving bouwbesluit wooncomplexen

Handhaving bouwbesluit wooncomplexen Openbaar Onderwerp Handhaving bouwbesluit wooncomplexen Programma Stedelijke ontwikkeling, Veiligheid BW-nummer nvt Portefeuillehouder B. Velthuis, H. Bruls Samenvatting Eind 2015 is gebleken dat drie

Nadere informatie

Samen Werken aan Wonen 2019 t/m 2023

Samen Werken aan Wonen 2019 t/m 2023 Samen Werken aan Wonen 2019 t/m 2023 Inleiding 1. Voldoende betaalbare en beschikbare woningen 2. Verduurzaming van de woningvoorraad 3. Wonen en zorg 4. Kwaliteit van wonen en leven in de wijk 5. Huisvesting

Nadere informatie

Onderwerp Brief CDA-fractie met vragen over nieuwbouwplannen ROC, Lindenberg en Steigertheater

Onderwerp Brief CDA-fractie met vragen over nieuwbouwplannen ROC, Lindenberg en Steigertheater Collegevoorstel Advies: Openbaar Onderwerp Brief CDA-fractie met vragen over nieuwbouwplannen ROC, Lindenberg en Steigertheater Programma / Programmanummer Kunst en cultuur / 6310 Portefeuillehouder T.

Nadere informatie

uw persoonlijke keuze laurens Simeon en Anna

uw persoonlijke keuze laurens Simeon en Anna Simeon en Anna, uw persoonlijke keuze laurens Simeon en Anna Simeon en Anna Laurens Simeon en Anna is het bekende woonzorgcentrum in de deelgemeente Feijenoord, waar alles erop is gericht om tot op hoge

Nadere informatie

Artikel 39 vragen van de fractie van D66 over privacy decentralisaties

Artikel 39 vragen van de fractie van D66 over privacy decentralisaties Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Artikel 39 vragen van de fractie van D66 over privacy decentralisaties Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051 Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting De

Nadere informatie

Directie Inwoners Ingekomen stuk D5 (PA 14 oktober 2009) Beleid & Realisatie Beleidsontwikkeling. Datum uw brief

Directie Inwoners Ingekomen stuk D5 (PA 14 oktober 2009) Beleid & Realisatie Beleidsontwikkeling. Datum uw brief Directie Inwoners Ingekomen stuk D5 (PA 14 oktober 2009) Beleid & Realisatie Beleidsontwikkeling Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 90 00 Telefax (024)

Nadere informatie

Leenders Architecten. wonen met zorgverlening

Leenders Architecten. wonen met zorgverlening Leenders Architecten wonen met zorgverlening Bureaubrochure wonen met zorgverlening Deze bureaubrochure is opgebouwd uit twee delen: - Het eerste deel omvat algemene bureau informatie; - Het tweede deel

Nadere informatie

# wzgld. Patrick Gering Procesbegeleider Heumen en Wijchen. Wonen en zorg

# wzgld. Patrick Gering Procesbegeleider Heumen en Wijchen. Wonen en zorg # wzgld Patrick Gering Procesbegeleider Heumen en Wijchen Wonen en zorg Procesaanpak vraag en aanbod wonen en zorg in balans Bijeenkomst wonen en zorg Provincie Gelderland, 15 juni 2016 Patrick Gering,

Nadere informatie

Openbaar. Jongerenaccommodatie Nijmegen Noord

Openbaar. Jongerenaccommodatie Nijmegen Noord Openbaar Onderwerp Jongerenaccommodatie Nijmegen Noord Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051 Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Nijmegen-Noord is een groeiend stadsdeel met steeds meer

Nadere informatie

Stadsontwikkeling Ingekomen stuk D20 (PA 15 mei 2013) Bureau Planologie en Ruimtelijke Ordening. Datum uw brief

Stadsontwikkeling Ingekomen stuk D20 (PA 15 mei 2013) Bureau Planologie en Ruimtelijke Ordening. Datum uw brief Stadsontwikkeling Ingekomen stuk D20 (PA 15 mei 2013) Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 329 96 99 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres

Nadere informatie

Datum uw brief n.v.t.

Datum uw brief n.v.t. Ingekomen stuk D29 (PA 28 januari 2009) Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 90 00 Telefax (024) 329 29 81 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus

Nadere informatie

Openbaar. Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de raad. Gemeenteraad Conform advies Aanhouden.

Openbaar. Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de raad. Gemeenteraad Conform advies Aanhouden. Collegevoorstel Openbaar Programma / Programmanummer Bestuur & Middelen / 1042 BW-nummer Portefeuillehouder H. Tiemens Samenvatting In het onlangs gesloten zijn onder meer verschuivingen van de lokale

Nadere informatie

Aanwijzingsbesluit, Samenwerkingsovereenkomst en Bewerkersovereenkomst sociale wijkteams

Aanwijzingsbesluit, Samenwerkingsovereenkomst en Bewerkersovereenkomst sociale wijkteams Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Aanwijzingsbesluit, Samenwerkingsovereenkomst en Bewerkersovereenkomst sociale wijkteams Programma Zorg & Welzijn BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting

Nadere informatie

Verzoek aan provincie om bijdrage aanlegkosten Dorpensingel

Verzoek aan provincie om bijdrage aanlegkosten Dorpensingel Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Verzoek aan provincie om bijdrage aanlegkosten Dorpensingel Programma Mobiliteit BW-nummer Portefeuillehouder H. Tiemens Samenvatting Bij de behandeling van de Zomernota

Nadere informatie

Verbeteren toegankelijkheid wijk-, sportaccommodaties en dienstgebouwen

Verbeteren toegankelijkheid wijk-, sportaccommodaties en dienstgebouwen Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Verbeteren toegankelijkheid wijk-, sportaccommodaties en dienstgebouwen Programma Sport & Accommodaties Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert Samenvatting In 2015 zette

Nadere informatie

Klik hier voor de begeleidende brief d.d. 8 juli 2008 van het college van B&W

Klik hier voor de begeleidende brief d.d. 8 juli 2008 van het college van B&W Voorstel aan de Raad Klik hier voor de begeleidende brief d.d. 8 juli 2008 van het college van B&W Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 27 augustus 2008 / 151/2008 Fatale termijn: besluitvorming

Nadere informatie

Beantwoording artikel 39 vragen VVD Toename inzet crisisopvang Gelderse jongeren. Met bijgevoegde brief beantwoorden wij deze vragen.

Beantwoording artikel 39 vragen VVD Toename inzet crisisopvang Gelderse jongeren. Met bijgevoegde brief beantwoorden wij deze vragen. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording artikel 39 vragen VVD Toename inzet crisisopvang Gelderse jongeren Programma Zorg & Welzijn Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Op 15 december jl.

Nadere informatie

Planningskader Wonen met Zorg

Planningskader Wonen met Zorg Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Planningskader Wonen met Zorg Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051 en Wonen / 1021 Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting In onze actualisatiebrief over

Nadere informatie

Openbaar. Ontwerp Talent Centraal Nijmegen

Openbaar. Ontwerp Talent Centraal Nijmegen Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Ontwerp Talent Centraal Nijmegen Programma Grondbeleid; Sport & Accommodaties Portefeuillehouder B. Velthuis; R. Helmer-Englebert Samenvatting Na het succesvol afronden

Nadere informatie

Ingekomen stuk D3. Ons kenmerk L400/05.37751. Aantal bijlagen 1

Ingekomen stuk D3. Ons kenmerk L400/05.37751. Aantal bijlagen 1 Directie Inwoners Werk & Inkomen Ingekomen stuk D3 Openingstijden: maandag t/m vrijdag 08.30-17.00 uur aan de gemeenteraad van Nijmegen Mariënburg 30 6511 PS Nijmegen Telefoon (024) 329 92 22 Telefax (024)

Nadere informatie