Samen maken wij het verschil!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Samen maken wij het verschil!"

Transcriptie

1 Samen maken wij het verschil! Biest AP Weert T F WAAR STAAN WE VOOR EN WAAR GAAN WE VOOR?

2 inhoud onze identiteit 4 onze zorgvisie 6 onze kernwaarden 10 erkenning 12 weldoen, niet schaden 13 beschermwaardigheid 14 kwaliteit van leven 15 rechtvaardigheid 16 respect voor de autonomie 17 privacy 18 vertrouwen 19 participatie 20 wederzijdse betrokkenheid 21 in de praktijk 22 3 Welkom bij de Stichting Land van Horne. Leuk dat je ervoor kiest om bij onze organisatie te werken. BELANGRIJKE BIJDRAGE, OP JE EIGEN MANIER Je wilt je, net als vele andere collega s, inzetten voor de cliënten. Je hebt vast al nagedacht over hoe je dit zou willen doen. Misschien ben je nieuw in de zorg, loop je stage of heb je al vele jaren ervaring. Ga je in de directe zorg werken of in een ondersteunende functie? Fulltime of parttime? Of je zet je vrijwillig in. Het maakt niet uit, jij kunt een belangrijke bijdrage leveren aan het welzijn van de cliënten, op jouw eigen manier. VERSCHILLENDE MENSEN Werken in de zorg is werken met veel verschillende mensen. Dat biedt juist veel ruimte voor eigen inbreng en een persoonlijke benadering. We willen ervoor zorgen dat we met elkaar samenwerken vanuit dezelfde uitgangspunten en waarden. Met deze informatie geven wij hier graag richting aan. Dat geeft houvast in moeilijke situaties, dat geeft kwaliteit aan onze zorg en diensten voor de cliënten en zorgt voor een prettige samenwerking. Daarom vertellen wij graag vanalles over onze identiteit, onze visie en onze (kern)waarden. Met dit kleine, handige boekje willen we je laten kennismaken met de Stichting Land van Horne. Wie zijn wij, waar staan we voor en waar gaan we voor? Het is bedoeld voor iedereen die bij ons werkt.

3 onze identiteit Jezelf identificeren is gemakkelijk. Je identiteit blijkt onder andere uit je identiteitskaart, je paspoort of je rijbewijs. Daarmee toon je aan wie je bent. Voor een stichting zoals Land van Horne is het uiteraard wat moeilijker. 5 Als we praten over de identiteit van Land van Horne, bedoelen we: dat wat wij zijn en dat wat wij willen zijn. Het gaat dus om wát we doen en vooral ook om hóé we het doen. OPRECHT BETROKKEN Land van Horne wil de, vaak kwetsbare, cliënt vanuit oprechte betrokkenheid ondersteunen bij het streven naar een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven. Wij willen verantwoorde, passende en professionele zorg 1 bieden in een omgeving waarin de cliënt 2 zich prettig voelt. NADENKEN OVER DE DINGEN DIE WE DOEN Wij willen uniek zijn op het gebied van bezieling en ethiek. Wij vinden het belangrijk om vanuit waarden te werken. De kernwaarden spelen daarom overal een rol; in de zorg- en dienstverlening, in de omgang tussen jou en je collega s, en ook bij het maken van keuzes. We denken na bij de dingen die we doen en vooral ook waarom we het één doen en het ander nalaten. Onze kernwaarden komen verderop nog aan bod. 1 De term zorg is in deze uitgave bedoeld in de meest brede zin van het woord. Ook service en dienstverlening, begeleiding, ondersteuning, behandeling en zorg voor het welbevinden vallen onder zorg. We zorgen allemaal. 2 Voor de term cliënt kan ook bewoner, oudere of zorgvrager gelezen worden. Voor hij kan ook zij gelezen worden. Waar hem staat kan ook haar gelezen worden en andersom.

4 onze zorgvisie Land van Horne heeft een zorgvisie die richting geeft aan het denken en doen van alle medewerkers, vrijwilligers, leerlingen en stagiaires 3. 7 IEDER MENS IS UNIEK De zorg- en dienstverlening aan zieke en kwetsbare medemensen vindt plaats vanuit solidariteit en zorgzaamheid. We hebben belangstelling voor de ander. Wie is hij? Hoe is zijn levensloop? Hoe staat hij in het leven? Ieder mens is een uniek persoon, heeft zijn eigen identiteit, zijn eigen wensen en behoeften en een eigen geloofs-/levensovertuiging. We zoeken naar een manier van verzorgen, begeleiden en ondersteunen die aansluit bij de manier waarop iemand zelf zijn leven, inclusief zijn ziekte of beperkingen, ervaart. We noemen dit binnen Land van Horne belevingsgerichte zorg. REGIE OVER EIGEN LEVEN De mens heeft een vrije wil, kan eigen keuzes maken en zelf richting geven aan zijn leven. We hebben vertrouwen in de mens, maar tegelijkertijd realiseren we ons ook dat cliënten vaak beperkte moge-lijkheden hebben en leven in omstandigheden die hun mogelijkheden en (keuze)vrijheden beperken. We ondersteunen en verzorgen hem zodanig dat hij - voor zover dat mogelijk is - de regie over zijn eigen leven kan behouden.

5 MEER DAN LICHAMELIJKE VERZORGING We beperken ons niet tot de lichamelijke zorgvraag. De lichamelijke zorgvraag is een onderdeel van een bredere vraag: de vraag naar welbevinden. Het begrip kwaliteit van leven gebruiken we hiervoor en dit begrip verwijst naar alles wat voor mensen bijdraagt aan de kwaliteit van hun leven. Het gaat dus verder dan alleen de persoonlijke lichamelijke verzorging. PRETTIG VOELEN Er is aandacht voor de manier waarop de cliënt wil wonen, hoe hij zijn dag wil doorbrengen en wat hij nodig heeft om zich prettig te voelen en zijn eigen leven in te richten. Wat kwaliteit van leven is, wordt door de cliënt zelf bepaald en niet door ons. Ook het in stand houden van contacten met familie, vrienden en kennissen kan bijdragen aan het welbevinden van de cliënt. Wij hebben daarin een signalerende en ondersteunende rol. 8 3 Waar in dit boekje de term medewerker of collega gebruikt wordt, kan ook vrijwilliger, leerling of stagiaire gelezen worden.

6 onze kernwaarden In de zorg- en dienstverlening spelen waarden een grote rol. Maar wat zijn waarden eigenlijk? 11 WAARDEN BEÏNVLOEDEN JE KEUZES Waarden zijn uitdrukkingen voor iets wat belangrijk voor je is, iets waar jij naar wilt streven, waar je je door laat leiden. Waarden beïnvloeden welke keuzes je maakt in het leven, in je relaties, in je werk. We zijn ons daar lang niet altijd van bewust, het zijn een soort diepere drijfveren. Je intuïtie of gevoel zegt dat iets heel belangrijk voor je is. INSPIRATIE EN MOTIVATIE Wijzelf als personen hebben waarden, maar ook Land van Horne heeft eigen waarden. Datgene wat we als organisatie belangrijk vinden, waar we voor staan en voor gaan. Deze waarden inspireren en motiveren ons. We zien ze terug in ons gedrag en in onze houding. ONZE TIEN KERNWAARDEN Er zijn veel waarden die we dagelijks in zorgsituaties of bij het bieden van diensten en service tegen komen. Deze waarden brengen we samen in de praktijk in ons contact met anderen. Land van Horne heeft de belangrijkste samengevat in tien kernwaarden.

7 erkenning 1 2 weldoen, niet schaden iedereen is uniek en mag er zijn de juiste dingen goed doen Je kunt iemand pas erkennen als je weet wie de ander is. Het begint dus met oprechte aandacht en belangstelling voor de ander. Waarom doet hij wat hij doet, of waarom doet hij iets juist niet? Luister naar de betekenis van het verhaal dat de ander aan je vertelt. Veroordeel niet, erken wie de ander is. Ook als dit heel anders is dan je zelf bent of gewend bent. Soms kun je vanuit alle goede bedoelingen om goed te doen iemand toch schaden. Daarom is het belangrijk dat je je telkens af blijft vragen: doe ik, in deze situatie, het goede voor deze cliënt, mijn collega of de ander? En doe ik het op een goede manier: ben ik open, eerlijk, bekwaam, geef ik genoeg informatie, werk ik zoals afgesproken?

8 beschermwaardigheid 3 4 kwaliteit van leven ieders leven is waardevol en kostbaar, dat verdient bescherming wat heeft heeft de cliënt nodig om zich prettig te voelen? Elk mens is kwetsbaar. Het is belangrijk daar oog voor te hebben en daar respectvol mee om te gaan. We erkennen dat behoud van gezondheid, of zelfs van het leven niet altijd mogelijk en ook niet altijd wenselijk is. Beschermwaardigheid krijgt dan de invulling van het beschermen van een zo goed mogelijk leven. De dood hoeft dan ook niet altijd koste wat kost voorkomen te worden. Het bieden van een beschermende, troostende houding hoort ook bij deze kernwaarde. Ieder mens kent vier levensdomeinen van kwaliteit van leven: woon- en leefomstandigheden, participatie, mentaal welbevinden en lichamelijk welbevinden. Wat voor de cliënt op elk van die gebieden belangrijk is, geeft hij zelf aan. Het is belangrijk om de cliënt te kennen en met hem af te stemmen wat je doet of laat, hoe je dit doet en wanneer. We gaan uit van zijn mogelijkheden, niet van gezondheidsbeperkingen. Het gaat om de vraag: hoe kan de cliënt zijn leven zo goed mogelijk op zijn eigen manier voortzetten?

9 rechtvaardigheid 5 6 respect voor de autonomie iedereen is gelijkwaardig, maar niemand is hetzelfde mensen weten zelf het beste wat goed voor hen is Rechtvaardigheid is het streven om tegemoet te komen aan de persoonlijke vragen en behoeften van een persoon. Natuurlijk altijd binnen de grenzen van wat mogelijk en redelijk is. We geven ieder mens juist dát wat hij nodig heeft om zijn leven zo goed mogelijk te kunnen leven. Een mens bepaalt zelf wat voor hem belangrijk is en waardevol. Mensen die aan onze zorg zijn toevertrouwd, ondersteunen we om de regie over hun eigen leven te kunnen behouden. Om goede en weloverwogen keuzes te kunnen maken, informeren we hen goed en op een passende manier. Wij accepteren dat mensen niet altijd dátgene willen wat wij als professionals het beste voor hen vinden. Natuurlijk zijn er situaties waarin mensen hun belang niet meer goed kunnen inzien en geen autonome beslissingen meer kunnen nemen. Ook dan moeten we zoeken naar wat zo goed mogelijk bij de cliënt past, wat aansluit bij zijn levensverhaal.

10 privacy 7 8 vertrouwen niet binnen zonder kloppen! het is moeilijker vertrouwen te winnen, dan te verliezen Iedereen heeft recht op privacy, op bescherming van zijn persoonlijke levenssfeer. We zullen dus niet ongevraagd binnendringen in de privésfeer van een cliënt. We behandelen iemand met respect, vragen om toestemming om binnen te komen, of om iemand aan te raken. We gaan zorgvuldig om met persoonlijke informatie van de mensen die aan onze zorg zijn toevertrouwd. We willen betrouwbaar zijn in de relaties die we aangaan met de cliënten, familie en collega s. De vertrouwensrelatie tussen de cliënt en de medewerker vormt de basis om goede zorg te ontvangen en goede zorg te verlenen. Vertrouwen moet groeien. Aan vertrouwen moet je werken. Om de vertrouwensrelatie op te bouwen is het belangrijk dat je eerlijk, open en oprecht (integer) bent. Dat je de cliënt en zijn familie duidelijkheid biedt en de mogelijkheden en grenzen aangeeft. We schaden het vertrouwen niet.

11 participatie 9 10 wederzijdse betrokkenheid de cliënt denkt mee en doet mee: hij telt mee niet het vele is goed, maar het goede is veel De cliënt heeft inbreng in en neemt deel aan het sociale leven zoals dat zich in de zorg locatie afspeelt, maar ook daarbuiten in de wijk, in het dorp of in de stad. De cliënt in een zorgcentrum mag rekenen op aantrekkelijke mogelijkheden voor dagbesteding. Hiermee kan hij invulling geven aan persoonlijke interesses en hobby s. Wij ondersteunen de cliënt bij het onderhouden van zijn sociale netwerk (familie, vrienden, kennissen). Uiteraard binnen de grenzen van het mogelijke. Ook de familie heeft hierin een belangrijke rol. We ondersteunen hen om samen met de cliënt de mogelijkheden te blijven benutten. De medewerker is betrokken bij de situatie van de cliënt. Vanuit je professie is dat vereist. De mate van betrokkenheid mag niet afhankelijk zijn van de mate waarin je de ander sympathiek vindt. De mate van betrokkenheid kan per situatie en per persoon verschillen. Andersom kan het ook zo zijn dat de cliënt betrokken is bij de situatie van de medewerker. Er bestaat wederzijdse interesse, belangstelling en respect waardoor gelijkwaardigheid wordt ervaren.

12 in de praktijk Hoe vertalen we de visie met de tien kernwaarden nu naar ons werk? Hoe geven wij er handen en voeten aan? Dat doen we door belevingsgericht en professioneel te werken. 23 BELEVINGSGERICHT WERKEN De volgende aandachtspunten helpen je in de dagelijkse praktijk bij het belevingsgericht werken: Ik sta open voor de ander en ga na wat iemand denkt, voelt, beleeft en wil. Dat is het vertrekpunt van mijn handelen. Ik stel open vragen in het contact met de ander (wie, wat, wanneer, waarom, welke, hoe), ik luister en vraag door voordat ik handel. Ik ga uit van de mogelijkheden van de cliënt, niet van zijn beperkingen. Ik antwoord met Ja, tenzij.. Alles kan totdat het tegendeel blijkt. Ik ben creatief en durf af te stappen van vaste gewoontes. Als je belevingsgericht werkt, dan is dit de basishouding die daarbij past: Ik werk waar u woont, en niet: u woont waar ik werk.

13 PROFESSIONEEL WERKEN Bij professioneel werken zijn de volgende punten belangrijk: Ik verbind mijn vakbekwaamheid aan de voorkeuren van de cliënt. Goede zorg is niet alleen u vraagt, wij draaien. Ik ben deskundig en bekwaam in wat ik doe en neem daarbij mijn verantwoordelijkheid. Ik weeg af wat goede zorg of service is voor deze cliënt, op dit moment en in deze situatie. Zo nodig overleg ik met collega s. Ik maak afspraken en kom die na. Ik zorg ervoor dat mijn collega s op de hoogte zijn van afspraken die ik gemaakt heb. Ik sta open voor feedback of kritiek, waardoor ik mijn werk beter kan uitvoeren. Ik ben gericht op samenwerking, waarbij ik een heldere en juiste communicatie met mijn collega s heel belangrijk vind. 24 Bij professioneel werken hoort de volgende basishouding: Ik doe de goede dingen en ik doe de dingen goed.

14 RUIMTE VOOR OVERLEG Waar de Stichting Land van Horne voor gaat en staat heb je kunnen lezen in dit boekje. We beseffen dat het niet altijd makkelijk zal zijn om alles in de praktijk uit te voeren, maar de organisatie ondersteunt je daarbij. We bieden opleidingsmogelijkheden, hebben moreel beraad op afdelingen ingevoerd, er zijn verschillende overlegmomenten en we houden regelmatig functioneringsgesprekken. Praat met elkaar over de onderwerpen uit dit boekje en zorg zo samen voor een fijne werksfeer. DAAR DOEN WE HET VOOR! Kortom, ons werk doet ertoe. Dat geldt voor al het werk van alle medewerkers en vrijwilligers van Land van Horne. We gebruiken onze kernwaarden en onze belevingsgerichte en professionele werkhouding in het contact met de cliënt en familie en in het contact met anderen. Bijvoorbeeld met je eigen collega s, collega s van andere diensten of locaties, vrijwilligers, bezoekers en medewerkers van andere organisaties. Op die manier willen we de wereld van de cliënt een beetje mooier maken én werken we samen met energie, creativiteit, passie en plezier. Dát geeft voldoening. En dat merkt de cliënt ook! Samen maken we het verschil! Werk met zin binnen de Stichting Land van Horne. 26 colofon Dit is een uitgave van Stichting Land van Horne voor alle medewerkers,vrijwilligers, leerlingen en stagiaires. Oplage: 4000 Ontwerp: Orange Design Druk: Drukkerij Hub Tonnaer

Solidariteit DE KERNWAARDEN

Solidariteit DE KERNWAARDEN Integer gedrag Samen zorgen voor een prettig woon-, werk- en leefklimaat Openheid, respect en eerlijkheid voor goede zorg Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé is een sociale organisatie waar mensen met

Nadere informatie

Gedragscode. Gewoon goed doen

Gedragscode. Gewoon goed doen Gedragscode Gewoon goed doen 2 Inhoudsopgave pagina 1. Missie, ambitie en kernwaarden 4 2. Gewoon goed doen 5 3. Waarom een gedragscode? 6 4. Omgaan met de patiënt/klant: respectvol en gastvrij 7 5. Professioneel

Nadere informatie

Zo zijn onze manieren. Gedragscode Coloriet

Zo zijn onze manieren. Gedragscode Coloriet Zo zijn onze manieren Gedragscode Coloriet Wij zijn Coloriet Alle medewerkers, vrijwilligers, leerlingen en stagiaires horen bij Coloriet. Bij ons werken vriendelijke, deskundige, gepassioneerde en verantwoordelijke

Nadere informatie

In de Visie is beschreven waar SGL in de toekomst voor wil staan, rekening houdend met ontwikkelingen die op dit moment aan de orde zijn.

In de Visie is beschreven waar SGL in de toekomst voor wil staan, rekening houdend met ontwikkelingen die op dit moment aan de orde zijn. Bijlage 1 meerjarenbeleidsplan Missie, visie en kernwaarden SGL In dit document vindt u de hernieuwde Missie, Visie en kernwaarden. In de Missie is beschreven wat SGL uit wil dragen naar buiten. Daarbij

Nadere informatie

SAMENWERKEN AAN GOEDE ZORG

SAMENWERKEN AAN GOEDE ZORG KWALITEITS- BELEID LAVERHOF SAMENWERKEN AAN GOEDE ZORG HET VERHAAL VAN LAVERHOF Het verhaal van Laverhof begint bij onze wortels. Dat zijn de missie, visie en kernwaarden. Zij vertellen wie wij zijn, waar

Nadere informatie

Samen bruggen bouwen. Het manifest: de basis van en voor SDW

Samen bruggen bouwen. Het manifest: de basis van en voor SDW Samen bruggen bouwen Het manifest: de basis van en voor SDW Inhoud Samen bruggen bouwen 10 4 6 De basis van en voor SDW Waarom bestaat SDW? 8 Waar willen we naar toe? Van waaruit handelen wij? Onze belofte

Nadere informatie

Elke dag zo goed mogelijk.

Elke dag zo goed mogelijk. Elke dag zo goed mogelijk. Iedereen wil genieten, ontspannen en ontwikkelen. Op z n eigen wijze en binnen z n eigen mogelijkheden. Voor mensen met een verstandelijke beperking en een intensieve zorgvraag

Nadere informatie

Model Ekstraa Mantelkracht

Model Ekstraa Mantelkracht Model Ekstraa Mantelkracht deel je leven Inhoudsopgave Model Ekstraa Mantelkracht 3 Extern - Regie 5 Extern - Maatwerk 5 Extern - Mantelkracht 5 Kennismaking - Regie 6 Kennismaking - Maatwerk 6 Kennismaking

Nadere informatie

Ons hoogste doel. Dit is onze missie

Ons hoogste doel. Dit is onze missie 20 19 23 Dit is onze missie Ons hoogste doel Ieder kind moet veilig, gezond, gelukkig en kansrijk op kunnen groeien. Onze scholen spelen daarin een essentiële rol. Wij bieden een prettige, veilige en duurzame

Nadere informatie

Waar gaat het om bij De Lichtenvoorde?

Waar gaat het om bij De Lichtenvoorde? Waar gaat het om bij De Lichtenvoorde? De Lichtenvoorde actief in zorg Onze missie, visie en kernwaarden Waar staan we voor en waar gaan we voor als De Lichtenvoorde? Met collega s, cliënten en verwanten

Nadere informatie

4 INZICHTEN. De vier inzichten in dit boekje zijn gebaseerd op de uitkomsten van het Trainer-Kind-Interactieonderzoek,

4 INZICHTEN. De vier inzichten in dit boekje zijn gebaseerd op de uitkomsten van het Trainer-Kind-Interactieonderzoek, 4 INZICHTEN De vier inzichten in dit boekje zijn gebaseerd op de uitkomsten van het Trainer-Kind-Interactieonderzoek, waarbij 37 trainers en coaches een seizoen lang intensief zijn gevolgd. Dit onderzoek

Nadere informatie

Waardenboekje Koersen doe je samen

Waardenboekje Koersen doe je samen Waardenboekje Koersen doe je samen Visie, missie & kernwaarden Veerhoeklaan 7 4501 AE Oostburg Maart 2013 Waardenboekje Koersen doe je samen visie, missie & kernwaarden In dit waardenboekje lees je welke

Nadere informatie

Kernwaarden Hollands Kroon CONCEPT

Kernwaarden Hollands Kroon CONCEPT Kernwaarden CONCEPT 1. Bevlogenheid We zijn betrokken en gedreven in wat we doen voor onze omgeving en voor onszelf. We voelen ons verantwoordelijk voor het resultaat. We maken kenbaar wat onze toegevoegde

Nadere informatie

E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU?

E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU? E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU? Thuis en op school heb je allerlei waarden meegekregen. Sommigen passen bij je, anderen misschien helemaal niet. Iedereen heeft waarden. Ken

Nadere informatie

DEELNEMEN AAN DE SAMENLEVING IETS BETEKENEN VOOR EEN ANDER

DEELNEMEN AAN DE SAMENLEVING IETS BETEKENEN VOOR EEN ANDER DEELNEMEN AAN DE SAMENLEVING IETS BETEKENEN VOOR EEN ANDER BETEKENIS BOVEN BEPERKING Ieder mens is uniek en doet mee. We betekenen allemaal iets in het leven van anderen en omgekeerd. We houden van elkaar,

Nadere informatie

DE ZIJLEN MET ZORG IN DE SAMENLEVING

DE ZIJLEN MET ZORG IN DE SAMENLEVING De Zijlen ondersteunt in de provincie DE ZIJLEN MET ZORG IN DE SAMENLEVING Groningen 1400 mensen bij wonen, werk en dagbesteding en vrijetijd. Het gaat om mensen met een verstandelijke beperking. Dat doen

Nadere informatie

OPDRACHTVERKLARING WZC Leiehome (Actualisering 12.06.2015)

OPDRACHTVERKLARING WZC Leiehome (Actualisering 12.06.2015) OPDRACHTVERKLARING WZC Leiehome (Actualisering 12.06.2015) Woonzorgcentrum Leiehome is een woonplaats met ruime verzorgingsmogelijkheden voor ouderen. Wij verlenen een deskundige en actuele zorg op maat.

Nadere informatie

Gedragscode Martini Ziekenhuis

Gedragscode Martini Ziekenhuis Gedragscode Martini Ziekenhuis Gedragscode Martini Ziekenhuis Het Martini Ziekenhuis, dat zijn wij. Een dienstverlenende instelling die als speerpunt gastvrijheid heeft en waar mensen centraal staan. Samen

Nadere informatie

Wat willen we in Pegode VZW bereiken?

Wat willen we in Pegode VZW bereiken? Niel, 15 november 2012 Wat willen we in Pegode VZW bereiken? Doelstelling Pegode VZW zoals vermeld in de statuten: De vereniging heeft als doel, met uitsluiting van elk winstoogmerk, de maatschappelijke

Nadere informatie

Informatie over Topaz in relatie tot de de werving en selectie van onafhankelijk voorzitter van de Centrale Cliëntenraad Topaz

Informatie over Topaz in relatie tot de de werving en selectie van onafhankelijk voorzitter van de Centrale Cliëntenraad Topaz Informatie over Topaz in relatie tot de de werving en selectie van onafhankelijk voorzitter van de Centrale Cliëntenraad Topaz Leiden, oktober 2018 Achtergrond vacature Topaz heeft een Centrale Cliëntenraad

Nadere informatie

In dialoog met elkaar

In dialoog met elkaar In dialoog met elkaar Grondhouding van Zozijn Bestaansrecht van Zozijn In dialoog Zozijn ziet het als opdracht om mensen tot bloei te laten komen. Wij zorgen voor een positief klimaat, waarin liefdevolle

Nadere informatie

Waarde-volle zorg is ook nog JONG!

Waarde-volle zorg is ook nog JONG! Waarde-volle zorg is ook nog JONG! LOC maakte een nieuwe visie op de zorg. Die heet Waarde-volle zorg. Allerlei mensen herkennen zich daar in. Dat komt doordat die gaat over dingen die voor ons allemaal

Nadere informatie

Het beste uit jezelf

Het beste uit jezelf Het beste uit jezelf 2 3 Met elkaar bouwen aan het Huis van Philadelphia Philadelphia wil dat mensen met een beperking gelukkig kunnen zijn en het beste uit zichzelf kunnen halen. Daarom doen we ons werk

Nadere informatie

ontdek de kracht van het geven

ontdek de kracht van het geven ontdek de kracht van het geven Berghummerstraat 15 7591 GX Denekamp T 053 53 75 777 F 053-53 75 760 E gerardusmajella@zorggroepsintmaarten.nl ontdek de kracht van het geven 02 Welkom. Ontdek de kracht

Nadere informatie

Visie Somatische Verpleegzorg Omring

Visie Somatische Verpleegzorg Omring Visie Somatische Verpleegzorg Omring Visie Somatische Verpleegzorg Omring Inleiding De Omring strategie gaat uit van de definitie van positieve gezondheid (Huber et al 2011) Health is the ability to adapt

Nadere informatie

Workshop communicatie

Workshop communicatie Workshop communicatie Feedback is collegiale ondersteuning of toch niet? Wat wil de beroepsvereniging betekenen voor Verzorgenden en Verpleegkundigen? Wij willen onze beroepsgroepen in staat stellen hun

Nadere informatie

FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS. Yvette Paludanus

FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS. Yvette Paludanus FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS Yvette Paludanus 2 Dit boekje is tot stand gekomen dankzij de vragen en verhalen van medewerkers in de zorg. Wil je een exemplaar van dit boekje bestellen? Wil je begeleiding

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

GEDRAGSCODE MEDEWERKERS (ONDERLING) AMBIQ

GEDRAGSCODE MEDEWERKERS (ONDERLING) AMBIQ GEDRAGSCODE MEDEWERKERS (ONDERLING) AMBIQ Inleiding Deze gedragscode dient voor werknemers onderling. Daarnaast kent Ambiq een gedragscode voor de bejegening van haar cliënten. Ambiq hecht veel waarde

Nadere informatie

onderwijsgroep noord identiteitsbewijs

onderwijsgroep noord identiteitsbewijs onderwijsgroep noord identiteitsbewijs 'Zijn wie je bent. Dat is geluk.' Erasmus 4 Onderwijs draait om mensen Als we met elkaar in het onderwijs iets willen bereiken, dan draait alles om passie, energie

Nadere informatie

Het verhaal van Careyn Het Dorp

Het verhaal van Careyn Het Dorp Het verhaal van Careyn Het Dorp Het Dorp staat voor een nieuwe manier van werken. Een werkwijze die de klant en kwaliteit van leven centraal stelt en waarbij onze zorgprofessional aan zet is. Het Dorp

Nadere informatie

Krachtige Keuzes Pak de regie in je werk en loopbaan

Krachtige Keuzes Pak de regie in je werk en loopbaan Krachtige Keuzes Pak de regie in je werk en loopbaan Jessica van Wingerden & Janneke Schenning Inhoud 1 Krachtige keuzes, de essentie samengevat 7 2 Jij en je werk, een match made in heaven? 17 3 Sterk

Nadere informatie

G E D R A G S C O D E V O O R C W Z - M E D E W E R K E R S

G E D R A G S C O D E V O O R C W Z - M E D E W E R K E R S G E D R A G S C O D E V O O R C W Z - M E D E W E R K E R S Hoe gaan we om met onze klant en met elkaar? U als medewerker draagt bij aan het professionele en klantgerichte karakter van het ziekenhuis.

Nadere informatie

Het participeren in een voortgangsgesprek van een stagiaire

Het participeren in een voortgangsgesprek van een stagiaire 1 1 1 1 1 1 0 1 0 0 Opdrachtformulier Het participeren in een voortgangsgesprek van een stagiaire Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Professioneel communiceren: belangrijk onderdeel van dit boek en deze lessen DENK NA: WAAR KAN JE ALS JURIDICH MEDEWERKER TERECHTKOMEN?

Professioneel communiceren: belangrijk onderdeel van dit boek en deze lessen DENK NA: WAAR KAN JE ALS JURIDICH MEDEWERKER TERECHTKOMEN? Hoofdstuk 1 Leerdoelen pg 17 Link tussen leerdoelen en toets stof 1.1 Juridisch medewerker Algemene vaardigheden besproken: Op de hoogte zijn (kennis) Informatie op papier kunnen zetten Goed kunnen lezen

Nadere informatie

Ik bereid me voor. Wat vind jij belangrijk? De vragen. Wat gebeurt er als je deze lijst hebt ingevuld? Jouw gegevens

Ik bereid me voor. Wat vind jij belangrijk? De vragen. Wat gebeurt er als je deze lijst hebt ingevuld? Jouw gegevens Wat vind jij belangrijk? Wij willen graag horen wat jij belangrijk vindt in jouw leven. En hoe de ondersteuning die jij krijgt hierbij past. Binnenkort heb je hierover een gesprek met je begeleider. Dit

Nadere informatie

1. Kijk en luister naar de bewoner/gast 2. Zorg voor de bewoner/gast en diens omgeving 3. Verkoop geen 'nee', zoek naar alternatieven 4.

1. Kijk en luister naar de bewoner/gast 2. Zorg voor de bewoner/gast en diens omgeving 3. Verkoop geen 'nee', zoek naar alternatieven 4. 1. Kijk en luister naar de bewoner/gast 2. Zorg voor de bewoner/gast en diens omgeving 3. Verkoop geen 'nee', zoek naar alternatieven 4. Ben trots op je werk en werk samen 5. Durf verwachtingen van de

Nadere informatie

Eigenzinnige zorg van Zideris Wij zijn er voor jou!

Eigenzinnige zorg van Zideris Wij zijn er voor jou! Eigenzinnige zorg van Zideris Wij zijn er voor jou! Eigenzinnige zorg, wat verstaan jullie daar onder? vragen mensen mij wel eens. De claim zet je ook aan het denken, want het betekent ook dat je eigenwijs

Nadere informatie

Samen zorgen voor Welzijn Investeren in zelf- en samenredzaamheid van cliënten

Samen zorgen voor Welzijn Investeren in zelf- en samenredzaamheid van cliënten Samen zorgen voor Welzijn Investeren in zelf- en samenredzaamheid van cliënten Meneer de Vries krijgt elke vrijdag zijn buurvrouw op de koffie. Samen nemen ze de nieuwtjes van de week door. Samen zorgen

Nadere informatie

Behandel een kind zoals die is, en het zal zo blijven. Behandel het kind zoals het kan zijn, en het zal zo worden.

Behandel een kind zoals die is, en het zal zo blijven. Behandel het kind zoals het kan zijn, en het zal zo worden. Het Kindgesprek. Behandel een kind zoals die is, en het zal zo blijven. Behandel het kind zoals het kan zijn, en het zal zo worden. 1 Inleiding. Door gesprekken met kinderen te voeren willen we de betrokkenheid

Nadere informatie

Peter Tijssen directeur / bestuurder

Peter Tijssen directeur / bestuurder Peter Tijssen directeur / bestuurder Werkgebied 1 Aantal cliënten Intramuraal 188 Volledig pakket thuis 10 Extramuraal 42 Dagopvang 25 Totaal 265 Financiën Omzet 18.101.817 waarvan AWBZ 15.855.035 Resultaat

Nadere informatie

Kwaliteitsrapport 2018

Kwaliteitsrapport 2018 Samenvatting voor cliënten Kwaliteitsrapport 2018 Hoe was de ondersteuning in 2018? Ga naar sheerenloo.nl Wat staat er in dit kwaliteitsrapport? Dit kwaliteitsrapport gaat over de ondersteuning van s Heeren

Nadere informatie

vaardigheden - 21st century skills

vaardigheden - 21st century skills vaardigheden - 21st century skills 21st century skills waarom? De Hoeksteen bereidt leerlingen voor op betekenisvolle deelname aan de wereld van vandaag en de toekomst. Deze wereld vraagt kinderen met

Nadere informatie

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Pagina 2 van 8 1. Inleiding Hallo Sander, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer. Hierin staat wat jij belangrijk vindt en wat je minder belangrijk vindt.

Nadere informatie

Personeel Talma Urk. Waar wij voor staan. We zijn trots op Talma

Personeel Talma Urk. Waar wij voor staan. We zijn trots op Talma Personeel Talma Urk Waar wij voor staan Ondersteuning van de cliënt in het voortzetten van het leven zoals hij gewend was. Wij bieden op Urk kwalitatief goede zorg. Wij leveren een totaalpakket uitgaande

Nadere informatie

ZO GEWOON MOGELIJK ZORGVISIE FRANKELANDGROEP

ZO GEWOON MOGELIJK ZORGVISIE FRANKELANDGROEP ZO GEWOON MOGELIJK ZORGVISIE FRANKELANDGROEP Laat mij doen met eigen vuur, wat ik verkies zoolang ik duur Willem Elsschot Zorgvisie: Zo gewoon mogelijk De Frankelandgroep vindt het van groot belang dat

Nadere informatie

ZO GEWOON MOGELIJK ZORGVISIE FRANKELANDGROEP

ZO GEWOON MOGELIJK ZORGVISIE FRANKELANDGROEP ZO GEWOON MOGELIJK ZORGVISIE FRANKELANDGROEP Laat mij doen met eigen vuur, wat ik verkies zoolang ik duur.. Willem Elsschot Zorgvisie: Zo gewoon mogelijk De Frankelandgroep vindt het van groot belang dat

Nadere informatie

Het waardenkompas van Woonzorggroep Samen

Het waardenkompas van Woonzorggroep Samen Het waardenkompas van Woonzorggroep Samen Waarom een Waardenkompas? In het Waardenkompas hebben we op 1 A4 beschreven wat we binnen Samen bedoelen met onze drie waarden: Actief, Verbindend en Oprecht.

Nadere informatie

Ik ben pedagogisch medewerker bij TintelTuin

Ik ben pedagogisch medewerker bij TintelTuin Ik ben pedagogisch medewerker bij TintelTuin De pedagogisch medewerkers aan het woord over de pedagogische kwaliteit van TintelTuin 1 VEILIGHEID + UITDAGING = GROEI Waarom kiezen ouders kinderopvang van

Nadere informatie

De Winckelsteegh. voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap

De Winckelsteegh. voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap De Winckelsteegh voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap Maak kennis met De Winckelsteegh Wil je deze brochure lezen in eenvoudige taal? Zoek de plaatjes van het vergrootglas. Daaronder staan

Nadere informatie

' Zijn wie je bent. Dat is geluk.'

' Zijn wie je bent. Dat is geluk.' identiteitsbewijs ' Zijn wie je bent. Dat is geluk.' Erasmus 4 Onderwijs draait om mensen Onderwijs draait om mensen. Als we met elkaar in het onderwijs iets willen bereiken, dan draait alles om passie,

Nadere informatie

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN.

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN. Inleiding Met wie heb je de meeste lol? En wie bel je als je een probleem hebt? Vaak zijn dat je. Sommige mensen hebben veel, andere mensen hebben er maar een paar. Vriendschap is belangrijk in ons leven.

Nadere informatie

WERKPLEZIER DOOR LEEFPLEZIER

WERKPLEZIER DOOR LEEFPLEZIER 1 2 3 Thema 3 WERKPLEZIER DOOR LEEFPLEZIER Module Werkplezier Wat is werkplezier. Factoren die werkplezier beïnvloeden. Werkplezier behouden en vergroten. Inleiding 1 Als medewerkers kunnen inspelen op

Nadere informatie

Whitepaper Verbindend communiceren In 4 stappen effectief feedback geven

Whitepaper Verbindend communiceren In 4 stappen effectief feedback geven Whitepaper Verbindend communiceren In 4 stappen effectief feedback geven De 4 stappen Je communiceert de hele dag en meestal hebben wij het gevoel dat dat ons best goed afgaat, toch? Pas op het moment

Nadere informatie

Dit is een digitale voorbeeldversie van de opdrachten voor de leerlingen. Mail naar kiesvaardig@lerenkiezen.nl voor de originele versie.

Dit is een digitale voorbeeldversie van de opdrachten voor de leerlingen. Mail naar kiesvaardig@lerenkiezen.nl voor de originele versie. Dit is een digitale voorbeeldversie van de opdrachten voor de leerlingen. Mail naar kiesvaardig@lerenkiezen.nl voor de originele versie. Via dit mailadres kunt u ook informatie aanvragen over de docentenhandleiding

Nadere informatie

LIMBURG POSITIEF GEZONDHEID

LIMBURG POSITIEF GEZONDHEID positieve gezondheid Je gezond voelen Fitheid Klachten en pijn Slapen Eten Conditie Bewegen Zorgen voor jezelf Je grenzen kennen Kennis van gezondheid Omgaan met tijd Omgaan met geld Kunnen werken Hulp

Nadere informatie

De zorg moet steeds beter.

De zorg moet steeds beter. De zorg moet steeds beter. De tekst is in Taal voor allemaal. Ons Tweede Thuis heeft afspraken over goede zorg. Jij krijgt zorg. Ons Tweede Thuis geeft de zorg. Een ander woord voor zorg is hulp. Bij wonen.

Nadere informatie

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT 2011 Ann Weiser Cornell 1 Deel één Welkom bij deze e-cursus waarin we je zullen laten zien hoe jij groter kunt worden en je problemen kleiner! Zijn er op dit moment

Nadere informatie

IN GESPREK MET OUDEREN UIT VERSCHILLENDE CULTUREN OVER EENZAAMHEID

IN GESPREK MET OUDEREN UIT VERSCHILLENDE CULTUREN OVER EENZAAMHEID IN GESPREK MET OUDEREN UIT VERSCHILLENDE CULTUREN OVER EENZAAMHEID Werkconferentie 6 juli 2017 VOORWOORD DE WERKCONFERENTIE Mens onder de mensen zijn, meedoen en meetellen. Dingen voor jezelf of anderen

Nadere informatie

COMMUNICEREN VANUIT JE KERN

COMMUNICEREN VANUIT JE KERN COMMUNICEREN VANUIT JE KERN Wil je duurzaam doelen bereiken? Zorg dan voor verbonden medewerkers! Afgestemde medewerkers zijn een belangrijke aanjager voor het realiseren van samenwerking en innovatie

Nadere informatie

Gedragscode Protestantse Zorggroep Crabbehoff Dordrecht. Afgesproken!

Gedragscode Protestantse Zorggroep Crabbehoff Dordrecht. Afgesproken! Gedragscode Protestantse Zorggroep Crabbehoff Dordrecht Afgesproken! Inhoud Waar mensen zorgen voor mensen pag. 5 Waarom een gedragscode? pag. 7 Onze afspraken Wij zijn betrokken pag. 11 Wij zijn verantwoordelijk

Nadere informatie

Ik ben pedagogisch medewerker op een VVE locatie van TintelTuin

Ik ben pedagogisch medewerker op een VVE locatie van TintelTuin Ik ben pedagogisch medewerker op een VVE locatie van TintelTuin De pedagogisch medewerkers aan het woord over de pedagogische kwaliteit van TintelTuin 1 VEILIGHEID + UITDAGING = GROEI Waarom kiezen ouders

Nadere informatie

WERKEN BIJ LUCIVER. Passie voor goed leven

WERKEN BIJ LUCIVER. Passie voor goed leven WERKEN BIJ LUCIVER Werken bij LuciVer is werken aan goed leven. Wat geldt voor cliënten van LuciVer geldt ook voor de medewerkers: de aandacht voor goed leven en de gerichtheid op zingeving en spiritualiteit

Nadere informatie

Ethiek in de ouderenzorg Over waarden, dialoog en grondhoudingen

Ethiek in de ouderenzorg Over waarden, dialoog en grondhoudingen Visies Visies Artevelde Algemene op op Hogeschool zorgrelatie zorgrelatie casus Gent Gent, 24 mei 2016 Ethiek in de ouderenzorg Over waarden, dialoog en grondhoudingen Axel Liégeois KU Leuven Broeders

Nadere informatie

STICHTING KINDANTE. Visie Personeel

STICHTING KINDANTE. Visie Personeel STICHTING KINDANTE Visie Personeel Visie Personeel 1 Inleiding De onderwijskundige visie van stichting Kindante vormt de basis voor de wijze waarop de Kindantescholen hun onderwijs vormgeven. Dit vraagt

Nadere informatie

' Dit is de tijd die niet verloren gaat: iedre minuut zet zich in toekomst om.' M. Vasalis

' Dit is de tijd die niet verloren gaat: iedre minuut zet zich in toekomst om.' M. Vasalis IDENTITEITS- BEWIJS ' Dit is de tijd die niet verloren gaat: iedre minuut zet zich in toekomst om.' M. Vasalis 2 Onderwijs draait om mensen Als wij in onze onderwijsinstelling iets willen bereiken, dan

Nadere informatie

Informatiebrochure. Goezate De Riethorst Stromenland

Informatiebrochure. Goezate De Riethorst Stromenland Informatiebrochure Goezate De Riethorst Stromenland Warm welkom 2 Met deze folder geven we u een eerste indruk van zorgcentrum Goezate in Werkendam. U bent van harte welkom bij ons in zorgcentrum Goezate.

Nadere informatie

Noorden veldwerker. Zorg. De Noordenveldwerker Wegwijzer in welzijn, wonen en zorg. Brochure Noorderveldwerker.indd :26

Noorden veldwerker. Zorg. De Noordenveldwerker Wegwijzer in welzijn, wonen en zorg. Brochure Noorderveldwerker.indd :26 Welzijn Noorden veldwerker Wonen Zorg De Noordenveldwerker Wegwijzer in welzijn, wonen en zorg Brochure Noorderveldwerker.indd 1 04-05-12 13:26 1 Inleiding De uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Nieuwsbrief over kwaliteit

Nieuwsbrief over kwaliteit Nieuwsbrief over kwaliteit april 2013 Abrona heeft in 2012 extra geld gekregen van de regering. Geld om de zorg te verbeteren. Geld om de begeleiding van cliënten te verbeteren. Dit heet kwaliteit. Abrona

Nadere informatie

Uw wensenboek Wensen voor mijn leven in de laatste fase

Uw wensenboek Wensen voor mijn leven in de laatste fase Uw wensenboek Wensen voor mijn leven in de laatste fase Inleiding Dit is een notitieboekje waarin u kunt aangeven wat u belangrijk vindt in het leven en wat uw wensen zijn ten aanzien van uw leven in

Nadere informatie

identiteitsbewijs identiteitsbewijs onderwijsgroep noord

identiteitsbewijs identiteitsbewijs onderwijsgroep noord 1 identiteitsbewijs identiteitsbewijs onderwijsgroep noord identiteitsbewijs onderwijsgroep noord I Zijn wie je bent. Dat is geluk. I Erasmus 2 Onderwijs draait om mensen Als we met elkaar in het onderwijs

Nadere informatie

Ethische reflectie Moreel beraad. Axel Liégeois KU Leuven Broeders van Liefde

Ethische reflectie Moreel beraad. Axel Liégeois KU Leuven Broeders van Liefde Visies Visies Algemene op op zorgrelatie zorgrelatie casus Ethische reflectie Moreel beraad Axel Liégeois KU Leuven Broeders van Liefde axel.liegeois@kuleuven.be Morele intuïtie INLEIDING en ethische reflectie

Nadere informatie

Het voorwaardelijk gedeeld beroepsgeheim

Het voorwaardelijk gedeeld beroepsgeheim 11 de Ethiek-Symposium Commissie Ethiek Zorgnet Icuro Hasselt, 19 oktober 2018 Het voorwaardelijk gedeeld beroepsgeheim Axel Liégeois KU Leuven Broeders van Liefde Recht en ethiek Recht Potentieel conflict

Nadere informatie

laat zien wie je bent

laat zien wie je bent laat zien wie je bent Wilhelminastraat 150 7573 AK Oldenzaal T 053 537 56 66 gereia@zorggroepsintmaarten.nl laat zien wie je bent Welkom. Laat zien wie je bent. 03 Welkom Gereia in Oldenzaal Gereia is

Nadere informatie

Samen werken aan goede zorg en behandeling

Samen werken aan goede zorg en behandeling Samen werken aan goede zorg en behandeling Informatie voor cliënten, familie en naasten In deze folder geven we u algemene informatie over de zorggroep Dignis. Ook lichten we de uitgangspunten van Dignis

Nadere informatie

Themabijeenkomst Informele zorg

Themabijeenkomst Informele zorg Themabijeenkomst Informele zorg Waardigheid &Trots 22 november 2018 Will Schutte www.vilans.nl Maatschappelijke veranderingen Maatschappelijke ontwikkelingen zoals: Emancipatie en individualisatie Kennistoename

Nadere informatie

OMDAT JIJ HET WAARD BENT VOOR ONDERNEMENDE MENSEN

OMDAT JIJ HET WAARD BENT VOOR ONDERNEMENDE MENSEN OMDAT JIJ HET WAARD BENT VOOR ONDERNEMENDE MENSEN Vijf daagse Experience WERKBOEK Hartelijk welkom bij De Ontwikkel Cirkel en onze Experience Omdat JIJ Het Waard Bent! Wij zijn Linda en Annemiek en wij

Nadere informatie

Belevingsgericht werken binnen ZorgSaam

Belevingsgericht werken binnen ZorgSaam Belevingsgericht werken binnen ZorgSaam Een introductie Belevingsgericht werken binnen ZorgSaam Belevingsgericht werken is het centraal stellen van de cliënt en er voor zorgen dat de cliënt zich begrepen

Nadere informatie

Veelkleurige kijk op zorg

Veelkleurige kijk op zorg s Heeren Loo Zorggroep Berkenweg 11 3818 LA Amersfoort T. 0800 3 55 55 55 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige

Nadere informatie

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Info Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Inhoud INHOUD 1. Waar gaat het over 3 2. Aanraken 4 3. Hoe noem jij dat? 5 4. Baas over

Nadere informatie

Het veerkrachtig handelen van de hulpverlener bij feedback

Het veerkrachtig handelen van de hulpverlener bij feedback Het veerkrachtig handelen van de hulpverlener bij feedback Ayse Dogan OPZ Geel- 6 Dec. 2012 Verloop Korte inleiding Reflectie- oefening Handvatten in veerkrachtig handelen bij feedback Tot slot Reflectie-

Nadere informatie

Feedback. in hapklare brokken

Feedback. in hapklare brokken Feedback in hapklare brokken Jan van Baardewijk Zorgteamtrainer Op zorgteamtraining.nl is de meest recente versie van feedback gratis beschikbaar. Mocht je willen weten of je de meest recente versie hebt,

Nadere informatie

Achtergrond. Achtergrond WIE BENT U? 31/08/2015

Achtergrond. Achtergrond WIE BENT U? 31/08/2015 WIE BENT U? IN GESPREK GAAN MET OUDEREN OVER HUN WAARDEN EN VISIE OP HET LEVEN De ergotherapeut als brug tussen thuis en het WZC - 8/09/15 Liselotte Van Ooteghem Achtergrond Wie ben ik? Medewerker zingeving,

Nadere informatie

LESBRIEF BIJ STAGE LOPEN

LESBRIEF BIJ STAGE LOPEN LESBRIEF BIJ STAGE LOPEN WAAROM DIT BOEKJE? 1. Denk jij, na het lezen van deze bladzijde dat dit boekje nuttig voor jou kan zijn? a. Ja,.. b. Nee, want c. Dat weet ik nog niet, omdat 2. Wat hoop jij na

Nadere informatie

De betekenis van het VN-verdrag voor mensen met een beperking

De betekenis van het VN-verdrag voor mensen met een beperking De betekenis van het VN-verdrag voor mensen met een beperking Uitgelegd door de ervaringsdeskundigen Jeanet Wardenier en Henk van Dijk Voorwoord Beste lezer, Dit boekje is gemaakt door de VN ambassadeurs

Nadere informatie

Wonen - Zorg - Welzijn. Ieder mens telt

Wonen - Zorg - Welzijn. Ieder mens telt Wonen - Zorg - Welzijn Ieder mens telt Samen zorgeloos verder Wie zorg nodig heeft, wil meer dan deskundigheid alleen. Persoonlijk contact, een luisterend oor en oog voor individuele verwachtingen zijn

Nadere informatie

Voorwoord. Voorwoord 9

Voorwoord. Voorwoord 9 Voorwoord Pierre Rabhi, filosoof, pionier in Frankrijk van de ecologische landbouw en oprichter van de kolibrie-beweging, vertelt de legende van de kolibrie, een legende afkomstig van de oorspronkelijke

Nadere informatie

Ulrica WF van Panhuys Authentic Leadership www.uwfvanpanhuys.com

Ulrica WF van Panhuys Authentic Leadership www.uwfvanpanhuys.com Module 1 Profileren van de emotionele intelligentie: Team Effectiviteit (). De Team Effectiviteit wordt vastgesteld door het identificeren, vaststellen en beheersen van de emotionele intelligentie van

Nadere informatie

Hoe gaat het eigenlijk met jou?

Hoe gaat het eigenlijk met jou? Hoe gaat het eigenlijk met jou? Amarins (medewerker) en Debbie (medewerker) vanboeijen.nl Hoe gaat het eigenlijk met jou? Een Goed leven voor cliënten. En Mooi werk voor medewerkers. Met elkaar. Daar staat

Nadere informatie

Kwaliteitsrapport 2018 voor cliënten

Kwaliteitsrapport 2018 voor cliënten Kwaliteitsrapport 2018 voor cliënten 1 Wat is een kwaliteitsrapport? Philadelphia is er voor jou. We willen dat je het beste uit jezelf haalt. Daar doen we alles aan. We willen graag weten: doen we dit

Nadere informatie

De betekenis van het VN-verdrag voor mensen met een beperking

De betekenis van het VN-verdrag voor mensen met een beperking De betekenis van het VN-verdrag voor mensen met een beperking Uitgelegd door de ervaringsdeskundigen Jeanet Wardenier en Henk van Dijk Voorwoord Beste lezer, Dit boekje is gemaakt door de VN ambassadeurs

Nadere informatie

Ke(r)n jouw waarde. Ontdek jouw kernwaarden.

Ke(r)n jouw waarde. Ontdek jouw kernwaarden. Ke(r)n jouw waarde Ontdek jouw kernwaarden Ontdek jouw kernwaarden - pag. 2 Ontdek jouw kernwaarden Wat jou drijft in jouw leven en werk bepalen jouw keuzes. Het is dus belangrijk om te weten wát je drijft,

Nadere informatie

In 3 stappen naar meer regie in werk en leven. - Vera Winkel -

In 3 stappen naar meer regie in werk en leven. - Vera Winkel - In 3 stappen naar meer regie in werk en leven - Vera Winkel - Inhoudsopgave Inleiding pagina 3 Ik wil... pagina 4 Waarom kan ik jou helpen? pagina 5 Stap 1 - Luister pagina 6 Stap 2 - Lach pagina 9 Stap

Nadere informatie

Leven zoals thuis, in de straat en in de wijk

Leven zoals thuis, in de straat en in de wijk Ons visiedocument? www.wilgaerden.nl Leven zoals thuis, in de straat en in de wijk Bij Wilgaerden draait alles om het welzijn van ouderen met een zorgbehoefte of zorgvraag die samenhangt met het ouder

Nadere informatie

Zo gewoon mogelijk. Zorgvisie Frankelandgroep

Zo gewoon mogelijk. Zorgvisie Frankelandgroep Zo gewoon mogelijk Zorgvisie Frankelandgroep Zorgvisie: Zo gewoon mogelijk De Frankelandgroep vindt het van groot belang dat bewoners (en in het vervolg van deze zorgvisie omvat dit ook onze overige klanten)

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Vanjezelfhouden.nl 1

Vanjezelfhouden.nl 1 1 Kan jij van jezelf houden? Dit ontwerp komt eigenlijk altijd weer ter sprake. Ik verbaas mij erover hoeveel mensen er zijn die dit lastig vinden om te implementeren in hun leven. Veel mensen willen graag

Nadere informatie

Wat is een teleurstelling?

Wat is een teleurstelling? Hoofdstuk 1 Wat is een teleurstelling? Ik ben niet ontmoedigd, omdat elke poging die op niets uitloopt weer een stap voorwaarts is. Thomas Edison 15 Casus Je werkt op een afdeling kleinschalig wonen. Je

Nadere informatie