Geachte vriendenkring Deurne-Leszno en raadsleden van de gemeente Deurne,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Geachte vriendenkring Deurne-Leszno en raadsleden van de gemeente Deurne,"

Transcriptie

1 Gemeente Deurne Markt BE Deurne Vriendenkring Deurne-Leszno Per mail verzonden Postadres: Tav. J. Van Diesen Steenovenweg AL Deurne Datum: 8 augustus 2012 Onderwerp: Toekomst Vriendenkring Deurne Leszno Geachte vriendenkring Deurne-Leszno en raadsleden van de gemeente Deurne, Zoals u allen weet heeft de gemeente Deurne een vriendschapsband met de Poolse stad Leszno. Deze vriendschapsband is circa 20 jaar geleden gestart met de toenmalige communistische stad (WikiDeurne, 2012). Voor u ligt een brief van twee nieuwe raadsleden (Marinus Biemans, raadslid DOE!; Willeke van Rooij, raadslid VVD) en één burgercommissielid (Rob Manders). Voor de duidelijkheid, deze brief bevat onze indrukken, adviezen en bevindingen tot nu toe. Deze brief heeft u 18 juni ook van ons ontvangen. De vriendenkring Deurne-Leszno heeft hierop gereageerd. Dit heeft geleid tot een kleine maar substantiële aanpassing. Voor de overzichtelijkheid is deze aanpassing gearceerd en onderstreept opgenomen in deze brief. In de afgelopen jaren heeft de vriendenkring ontzettend veel gerealiseerd. Bedenk bijvoorbeeld dat circa 10% (ruwe schatting) van de Deurnese bevolking met dank aan de vriendenkring in Polen is geweest en kennis heeft kunnen maken met de Poolse cultuur en samenleving. Hieronder enkele voorbeelden: Kennisuitwisseling speciaal onderwijs in Leszno en A. van Dijk school in Helmond; Kennisuitwisseling over jeugdzorg (SWD en organisatie in Leszno); Uitwisseling van kinderen uit probleemgezinnen; Samen met instantie in Polen een thuiszorgsysteem in Leszno opgezet; 2 lezingen in Deurne en Eindhoven van Poolse professor (Universiteit van Poznan); Kunstuitwisselingen (Kunstgalerie Leszno met Wieger, Bibliotheek en gemeente). Leveren van afgeschreven paramedische goederen (bedden et cetera) die in Polen nog goed te gebruiken zijn.

2 De samenwerking is vastgelegd in een overeenkomst. In 2011 is deze overeenkomst afgelopen. Het aflopen van de overeenkomst vormt een goed moment om te bekijken of en hoe deze samenwerkingsovereenkomst ingevuld moet gaan worden. Situatie en vragen Wethouder Ragetlie én de vriendenkring Deurne-Leszno hebben ons (Marinus, Willeke en Rob) om advies gevraagd over de samenwerking tussen Deurne en Leszno. Deze vraag hebben wij als volgt geformuleerd: Wat vormt een goede basis voor een toekomstige samenwerking tussen Deurne en Leszno? Zelf hebben we daar als deel van het Deurnes openbaar bestuur nog een vraag aan gekoppeld: Welke rol moet de gemeente hierin spelen? De aanpak We zetten meerdere stappen om deze vragen te beantwoorden: bezoek Leszno om zelf te ervaren hoe het ze vergaat en wat de vriendschapsband feitelijk behelst; discussie met raadsleden uit Leszno; gesprekken met leden vriendenkring Deurne-Leszno; opstellen van brief voor de vriendenkring en de raadsleden. Leeswijzer Deze brief vormt enerzijds (A) een kort verslag van onze indruk, (B) onze eerste bevindingen over de rol van de gemeente en (C) een advies richting de vriendenkring.

3 A. ONZE INDRUK Polen en Leszno zijn sterk in ontwikkeling Ons bezoek aan Polen heeft het beeld dat we hadden sterk bijgesteld. Sinds het vallen van het ijzeren gordijn en de toetreding van de EU heeft Polen een sterke groei doorgemaakt ondanks de nog steeds aanwezige inkomensverschillen. Deels is de groei aan de kracht van de Polen zelf te danken met hun grote arbeidsethos. Ook hebben bijvoorbeeld het ESEF (European Structural en Economic Fund) van de EU flink geïnvesteerd in Polen. We kwamen veelvuldig het EU-logo tegen bij (infrastructurele) bouwprojecten. Heel actueel zijn de investeringen voor het EK, zoals het nieuwe vliegveld, het stadion en de wegen van Wroclaw. Figuur 1: vliegveld en stadion van Wroclaw Ook Leszno ontwikkelt zich sterk. Zo is men ondermeer tussen Wroclaw en Leszno druk bezig met de aanleg van een nieuwe weg en zijn er recent een skatebaan en een winkelcentrum gerealiseerd (zie foto s) en een winkelcentrum in aanbouw. Verder hebben we samen met de vice-president een wandeling gemaakt langs vorig jaar gerenoveerde woningen. Hij liet ons vol trots deze ontwikkelingen zien. Figuur 2: nieuwe skatebaan en winkelcentrum van Leszno

4 B. ONZE EERSTE BEVINDINGEN OVER DE ROL VAN DE GEMEENTE Hieronder gaan we in op onze eerste bevindingen over de rol van de gemeente. Liefdadigheid is in Leszno niet meer nodig en is ook niet meer gewenst. Ook de mondiale bewustwording een doel van de gemeente in de vorm van een vriendschap met EUland is minder dan voorheen een rol van de gemeente. Verder viel ons op dat het afbouwen van de ambtelijke inzet (bezuinigingen) impact heeft op de samenwerking. We lichten dit hieronder toe. De tijd van een relatie met Leszno op basis van liefdadigheid is voorbij Zoals we hiervoor aangeven maakt Polen een geweldige groei door. Dit raakt ook direct de samenwerkingsband tussen Deurne en Leszno. Waar er in het verleden een vorm van (financiële) ongelijkheid was, zijn wij van mening dat er behoefte is aan een relatie op basis van gelijkwaardigheid. Dit is niet alleen onze mening, maar wordt gedeeld door de vriendenkring en ambtenaren van de gemeente Leszno die niet meer zitten te wachten op liefdadigheid. De liefdadigheid in zijn breedste zin van de vriendenkring heeft Leszno overigens veel gebracht. Gitaren, bedden maar ook de benodigde handtekeningen van een zusterstad voor het ontvangen van EU-subsidies. Mondiale bewustwording is veel minder dan voorheen een taak van de gemeente Ondanks onze politieke verschillen zien we alle drie dat er sprake is van een verschuiving bij de rol die de gemeente moet spelen bij de mondiale bewustwording. Scholen hebben deze rol voor een deel overgenomen, met name voor EU-landen. Dit is een mooie ontwikkeling en betekent dat de financiële ondersteuning vanuit de gemeente voor deze functie niet meer nodig is. Iedereen kent volop mensen die in hun jeugd via een schooluitwisselingprogramma kennis maken met andere met name Europese culturen. Daarnaast is de andere wereld de afgelopen jaren ook veel toegankelijker geworden door internet en sociale media (Facebook en Twitter). We zijn van mening dat de gemeente niet meer hoeft te voorzien in het uitwisselen van mensen, dit gebeurt volop in andere verbanden. Deze mening deelt ook de vriendenkring, zo geeft de vriendenkring Deurne-Leszno in het ED aan: We passen ervoor om als een soort reisbureau te fungeren van delegaties die bij elkaar op bezoek gaan. In gespreken met ons vulden ze aan dat ze het er wel bij willen doen, maar dat dit niet de kerntaak moet zijn. We constateren dat de bezuinigingen van vorig jaar impact hebben op de samenwerking De discussie 1 in Leszno maakte ons duidelijk dat de medewerkers en het bestuur van de gemeente Leszno willen samenwerken met hun evenknie in de vorm van ambtenaren en het bestuur. In de figuur hieronder is dit schematisch weergegeven. 1 Deze discussie zou plaatsvinden tussen raadsleden uit Deurne en Leszno. De discussie vond echter plaats met één raadslid en twee medewerkers internationale samenwerking.

5 (bestuur) Deurne vriendenkring (bestuur) Leszno vriendenkring (1 persoon) ambtelijke inzet ambtelijke inzet Tijdens ons bezoek hebben we kennisgemaakt met de bestuurscultuur van Polen. Deze is in onze ogen plechtig en formeel. Er wordt veel waarde gehecht aan de aanwezigheid van de burgemeester en wethouder(s). Een beeldend voorbeeld: bij diners zorgden de ambtenaren dat de burgemeesters altijd tegenover elkaar zitten. Afgelopen jaar is echter bij het vaststellen van de begroting 2012 de ambtelijke inzet van de gemeente Deurne bijna volledig afgebouwd. De Poolse ambtenaren zijn niet blij met het wegvallen van het ambtelijk contact. De kans dat dit echter wordt teruggedraaid achten we zeer klein in het licht van onze huidige financiële situatie. Overigens gaf twintig jaar geleden Maria Berkers van de politieke partij PvdA & PPD al aan dat de taak van de gemeente minder zou worden en dat de samenwerking vooral vanuit de Deurnese bevolking moest groeien (WikiDeurne, 2012).

6 C ONS ADIES VOOR DE VRIENDENKRING We adviseren de vriendenkring verder na te gaan of en hoe ze de samenwerking invulling kunnen geven. Onze aanpak heeft nog niet geleid tot nieuwe ideeën voor de samenwerking. Dit kan komen door het korte tijdsbestek waarin we om advies zijn gevraagd. Daarnaast maken we ons zorgen over de afdeling Leszno van de vriendenkring. Richt u daarom bij dit vervolgproces niet alleen op de vraag wat een goede basis is voor een voortzetting van de samenwerking maar ook of de wil er bij alle partijen nog voldoende is en hoe u deze kunt verbeteren. Hierna geven we aan waarom wij adviseren verder te zoeken naar een nieuwe invulling van de samenwerkingsrelatie. Discussie tussen de Poolse en Nederlandse raadsleden was erg kort en niet diepgaand Wat een belangrijk moment moest zijn om naar een nieuwe basis voor de samenwerking te zoeken was een discussie tussen Deurnese en Lesznose raadsleden. Dit viel behoorlijk tegen. De vertegenwoordiging van de raad uit Leszno bestond slechts uit één persoon. Hij werd ondersteund door twee ambtenaren. Het was erg lastig om daadwerkelijk samen te brainstormen en inhoudelijk te discussiëren. De taal, het cultuurverschil, maar ook het ontbreken van meerdere raadsleden zorgden hiervoor. Daarbij merken we op dat voor de ambtenaren, die het onderhouden van een vriendschapsband als taak hebben, mogelijk ook andere belangen gelden tijdens de discussie. Vanuit Poolse vertegenwoordigers meerdere heldere uitspraken Ondanks dat de discussie niet helemaal bracht wat we hoopten zijn er meerdere duidelijke uitspraken gedaan over de invulling van de samenwerking. Hieronder sommen we de belangrijkste op: geen liefdadigheid; graag op projectbasis samenwerken. Met name gericht op uitwisselingen (bijvoorbeeld sport-, muziek, theaterverenigingen); ambtenaren in Leszno willen het liefst ambtelijk contact. Echter de Deurnese raad heeft besloten hier geen fte meer aan te besteden; samenwerking tussen ambtenaren Leszno en afdeling Leszno van de vriendenkring loopt slecht. Afdeling Leszno van vriendenkring werkt niet naar behoren De afdeling in Leszno bestaat uit één persoon, zo geeft de afdeling Deurne aan. Wij hebben maar kort kennis gemaakt met deze man, maar zowel de Poolse ambtenaren als de afdeling Deurne van de vriendenkring geven aan dat dit niet goed werkt.

7 Leden vriendenkring zijn ook zoekende in de invulling van de samenwerking Tijdens en na het bezoek hebben we gesproken met de leden van de vriendenclub. Het blijkt tot op heden ook bij hen niet eenvoudig om helder te krijgen wat een goede invulling kan zijn en hoe deze vorm moet krijgen. Toch hebben ook zij tijdens deze gesprekken enkele uitgangspunten genoemd waarvan we hieronder de belangrijkste opsommen: geen liefdadigheid (buiten het leveren van paramedische goederen); ze willen niet (alleen) functioneren als uitzendbureau, ook niet op basis van de uitwisselingen; werken aan duurzame relatie, niet op projectbasis; samenwerking tussen afdeling Deurne en afdeling Leszno van de vriendenkring loopt slecht en moet verbeteren. Zelf zagen we wellicht een rol voor de vriendenkring om de relatie tussen de Poolse arbeidsmigranten met Nederlanders te verbeteren, om meer begrip voor elkaar te kweken. De vriendenkring geeft echter aan dit geprobeerd te hebben, maar dat het erg lastig is hier tussen te komen. Poolse arbeidsmigranten zijn niet georganiseerd en veelal niet in Nederland om een langdurige vriendschap op te bouwen. Tenslotte De vriendenkring heeft ons gevraagd of wij nogmaals de discussie aan willen gaan met de Poolse raadsleden. Wij staan hier voor open, maar hebben wel aangegeven dat het in het kader van de laatste bezuinigingsronde (en dus de begrotingsbehandeling dit najaar) hier voorafgaand moet plaatsvinden. Onze verwachtingen van deze discussie zijn echter niet heel hoog. Dit hebben dit ook gedeeld met de vriendenkring. Desondanks zijn wij (Marinus en Willeke 2 ) graag bereid hieraan mee te werken. Inmiddels heeft het college gekozen voor een andere volgorde. Met veel betrokkenheid hebben we gewerkt aan deze brief. Voor de duidelijkheid, dit is slechts een advies vanuit ons perspectief en in een kort tijdsbestek opgesteld. Het is uiteindelijk aan de raad en de vriendenkring om met de inhoud van deze brief aan de slag te gaan. Mocht u naar aanleiding van deze brief vragen hebben, u kunt altijd contact met ons opnemen hierover. Met vriendelijke groet, Marinus Biemans Willeke van Rooij Rob Manders Raadslid DOE! Raadslid VVD Burgercommissielid Progressief Akkoord 2 Rob Manders verlaat de gemeente Deurne vanwege zijn werk en stopt als burgercommissielid.

Aan het College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Deurne Postbus AA Deurne

Aan het College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Deurne Postbus AA Deurne STICHTING VRIENDENKRING DEURNE BATOURI Secretariaat: A. Smolders, Straatsebaan 5, 5757PX Liessel Telefoon: 06-51904268 Kvk: 41093632 RABOBANK rek.nr. NL13RABO 0110885856 Aan het College van Burgemeester

Nadere informatie

Ons kenmerk : Raalte, 5 oktober 2014

Ons kenmerk : Raalte, 5 oktober 2014 Secretariaat: Giselle Ras, telefoon: 06-12630914 Postadres: Kerkweg 7, 8148 PX, Lemele - e-mail: info@wmoraadraalte.nl Aan het college van Burgemeester en Wethouders gemeente Raalte Via dhr. Remko de Paus

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Beverwijk

Rekenkamercommissie Beverwijk Rekenkamercommissie Beverwijk Gemeente Beverwijk t.a.v. leden van de Gemeenteraad Postbus 450 1940 AL Beverwijk datum 26 juni 2015 ons kenmerk onderwerp bijlagen Onderzoek naar de effectiviteit van de

Nadere informatie

Hoofdstuk 3. Algemene beoordeling

Hoofdstuk 3. Algemene beoordeling Hoofdstuk 3. Algemene beoordeling Samenvatting Tweederde van de Leidenaren zegt bekend te zijn met de taken van het college van Burgemeester en Wethouders en één op de tien heeft in het afgelopen jaar

Nadere informatie

éótèéi PARTICIPATIERAADHAARLEM

éótèéi PARTICIPATIERAADHAARLEM éótèéi Aan het college van Burgemeester en Wethouders van Haarlem Datum 29 augustus 2014 Ons kenmerk 2014/12 Contactpersoon S.K. Augustin Doorkiesnummer 023-511 5273 E-mail augustsk@haarlem.nl Kopie aan

Nadere informatie

Voorstel voor een Maatschappelijke Verkenning naar de beleving van het begrip Veiligheid door de inwoners van Maassluis

Voorstel voor een Maatschappelijke Verkenning naar de beleving van het begrip Veiligheid door de inwoners van Maassluis Voorstel voor een Maatschappelijke Verkenning naar de beleving van het begrip Veiligheid door de inwoners van Maassluis Het instrument Een Maatschappelijke Verkenning is een instrument voor de gemeenteraad

Nadere informatie

Pers. Betreft: Woordmelding VVD fractie bij de Perspectiefnota 2017

Pers. Betreft: Woordmelding VVD fractie bij de Perspectiefnota 2017 Afschrift aan: VVD-leden Pers Brunssum, 12 juli 16 Betreft: Woordmelding VVD fractie bij de Perspectiefnota 2017 Geachte burgers van Brunssum, geachte collega raadsleden, geacht college van B en W, geachte

Nadere informatie

Werken aan onze toekomst!

Werken aan onze toekomst! Samen sterk Werken aan onze toekomst! mijn Dorp 2030 Tubbergen Februari 2017 U en Mijn Dorp 2030 Evaluatie themabijeenkomst Mijn Dorp 2030 Volop aan de gang! Zo ongeveer een jaar geleden zijn we gestart

Nadere informatie

Aanvulling op het ondersteuningsplan Samenwerkingsverband PO Optimale Onderwijskans.

Aanvulling op het ondersteuningsplan Samenwerkingsverband PO Optimale Onderwijskans. Samenvatting Aanvulling op het ondersteuningsplan 2014-2018 Samenwerkingsverband PO 30-03 Optimale Onderwijskans. Beschrijving van de beleidsafspraken die zijn gemaakt gedurende het schooljaar 2014-2015.

Nadere informatie

Inleiding congres social media Sociale media en de overheid: de volgende stap!' in Schiedam http://prezi.com/ngzbov68xwgo/burgemeester-in-eennetwerksamenlevingfacebook/ Burgemeester, heeft u niets beters

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen Verslag van informateur Marianne Smitsmans, GroenLinks

Gemeenteraadsverkiezingen Verslag van informateur Marianne Smitsmans, GroenLinks Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Verslag van informateur Marianne Smitsmans, GroenLinks Roermond, 9 april 2018 Inhoud Inleiding... 3 Plenaire bijeenkomst... 4 Gesprekken met de vertegenwoordigers van alle

Nadere informatie

Raadsvoorstel Vernieuwing Mondiale Bewustwording

Raadsvoorstel Vernieuwing Mondiale Bewustwording gemeente Eindhoven Raadsnummer 14R6043 Inboeknummer 14bst01553 Beslisdatum B&W 21 oktober 2014 Dossiernummer 14.43.151 Raadsvoorstel Vernieuwing Mondiale Bewustwording Inleiding In het coalitieakkoord

Nadere informatie

Verslag college 1: Democratische waarden onder druk?

Verslag college 1: Democratische waarden onder druk? Verslag college 1: Democratische waarden onder druk? In de collegereeks Democratie en burgerschap, georganiseerd door ProDemos en de Universiteit van Amsterdam, kijken we naar de huidige stand van zaken

Nadere informatie

Kansen rond de gemeenteraadsverkiezingen 2018 Tips voor lokale belangenbehartigers

Kansen rond de gemeenteraadsverkiezingen 2018 Tips voor lokale belangenbehartigers Informatieblad Kansen rond de gemeenteraadsverkiezingen 2018 Tips voor lokale belangenbehartigers 1 Intro Op 21 maart 2018 gaat Nederland naar de stembus om de nieuwe gemeenteraden te kiezen. De verkiezingen

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Brief aan de fractie van Groen Links over gratis draadloos internet in binnenstad Nijmegen Programma / Programmanummer Economie & Toerisme / 1041 BW-nummer Portefeuillehouder

Nadere informatie

Hertaling juni Door: Peter Eggen

Hertaling juni Door: Peter Eggen Hertaling juni 2017 Door: Peter Eggen Wie zijn wij, Het Regionaal Platform Ervaringskennis is gestart in 2013. Het RPE is een samenwerking tussen cliëntenraden en Wmo-raden in de regio Nijmegen. Mensen

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel klankbordgroepen

Initiatiefvoorstel klankbordgroepen Initiatiefvoorstel klankbordgroepen Inleiding In Langedijk lopen momenteel een aantal grote, ingrijpende projecten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van door de gemeente ingestelde klankbordgroepen. Daarnaast

Nadere informatie

Raadsvoorstel Programma Inwoners - en Overheidsparticipatie

Raadsvoorstel Programma Inwoners - en Overheidsparticipatie BLANCO gemeente Eindhoven Raadsnummer 15R6463 Inboeknummer 15bst01200 Beslisdatum B&W 8 september 2015 Dossiernummer 15.37.551 Raadsvoorstel Programma Inwoners - en Overheidsparticipatie 2015-2018 Inleiding

Nadere informatie

Formatieadvies voor coalitievorming gemeente Lelystad

Formatieadvies voor coalitievorming gemeente Lelystad Formatieadvies voor coalitievorming gemeente Lelystad 2018-2022 2 april 2018 Op woensdag 21 maart 2018 vond in Lelystad, evenals in de meeste Nederlandse gemeenten, de verkiezing plaats van de gemeenteraad

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF18. Wij stáán er voor VAN HET BESTUUR NIEUWE LEDEN: www.sgpgeldermalsen.nl 4/2015. Voor in uw agenda: NAJAARSVERGADERING 25 NOVEMBER

NIEUWSBRIEF18. Wij stáán er voor VAN HET BESTUUR NIEUWE LEDEN: www.sgpgeldermalsen.nl 4/2015. Voor in uw agenda: NAJAARSVERGADERING 25 NOVEMBER VAN HET BESTUUR Het zomerreces is weer voorbij. Als u deze nieuwsbrief leest zijn de eerste commissievergaderingen en raadsvergaderingen al weer achter de rug. Er is veel wat aandacht vraagt, de zondagsontheiliging

Nadere informatie

gemeente Tiel ontvangen op:

gemeente Tiel ontvangen op: gemeente Tiel ontvangen op: 05-06-2018 **ID18.04370 ID18.04370 Van: Ans Borninkhof [mailto:burgerschapsvormingadvies@gmail.com] Verzonden: dinsdag 5 juni 2018 20:36 Aan: Smb TL Gemeente

Nadere informatie

Nieuwsbrief VNG Flevoland november 2015

Nieuwsbrief VNG Flevoland november 2015 Nieuwsbrief VNG Flevoland november 2015 Vacatures. 1. De Algemene Leden Najaarsvergadering op 25 november a.s.in het stadhuis van Almere, gevolgd door de themabijeenkomst over verbonden partijen, zal voor

Nadere informatie

De reactie en de standpunten van het college op beide adviezen zijn in de eindverslagen opgenomen. Ik licht ze in deze brief gaarne nog toe.

De reactie en de standpunten van het college op beide adviezen zijn in de eindverslagen opgenomen. Ik licht ze in deze brief gaarne nog toe. Participatieraad Leidschendam-Voorburg Deelraad Sociale Zaken Scheepswerf 19 2265 BE LEIDSCHENDAM Datum 21 oktober 2009 Uw brief/kenmerk Contactpersoon De heer J.P.M. Verhoeven Telefoon (070) 300 8267

Nadere informatie

Werkplan OLGA 2016. 1. Inleiding. 2. Activiteiten 2016. 3. Bestuur en financiën. a. Wat is OLGA? b. Overleg OLGA c. Bewustwording

Werkplan OLGA 2016. 1. Inleiding. 2. Activiteiten 2016. 3. Bestuur en financiën. a. Wat is OLGA? b. Overleg OLGA c. Bewustwording Overleg Lichamelijk Gehandicapten Amstelland Secretariaat: Bertha von Suttnerlaan 98 1187 SX Amstelveen Telefoon: 020-345 34 29 Fax: 084-837 73 45 E-mail: info@olga-amstelland.nl Internet: www.olga-amstelland.nl

Nadere informatie

Meerjaren tegenbegroting SP- Venlo met alternatieven voor op de Programmabegroting Raadsvoorstel Een beter Venlo voor hetzelfde geld

Meerjaren tegenbegroting SP- Venlo met alternatieven voor op de Programmabegroting Raadsvoorstel Een beter Venlo voor hetzelfde geld Meerjaren tegenbegroting SP- Venlo met alternatieven voor 2015-2018 op de Programmabegroting Raadsvoorstel 2014-63 Een beter Venlo voor hetzelfde geld Voor u ligt de tegenbegroting van de SP- Venlo voor

Nadere informatie

Vraag ex artikel 61 van Groen Links inzake loods, Scheepswerf 1 in Heusden

Vraag ex artikel 61 van Groen Links inzake loods, Scheepswerf 1 in Heusden College Onderwerp: V200701213 Vraag ex artikel 61 van Groen Links inzake loods, Scheepswerf 1 in Heusden Collegevoorstel Inleiding: Door Groen Links worden in bijgaande brief ex artikel 61 Reglement van

Nadere informatie

De overheid is hier niets anders dan de verbinder naar Most toe

De overheid is hier niets anders dan de verbinder naar Most toe INTERVIEW MEPPEL, OVER DE STEDENBAND MOST-MEPPEL De overheid is hier niets anders dan de verbinder naar Most toe Jan Westmaas (JW), burgemeester Harm Jan Lanjouw (HJL), voorzitter Stichting Stedenband

Nadere informatie

Deze brochure is een uitgave van: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Postbus EA Den Haag

Deze brochure is een uitgave van: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Postbus EA Den Haag Deze brochure is een uitgave van: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Postbus 20011 2500 EA Den Haag www.rijksoverheid.nl Maart 2019 Publicatie-nr. 120128 120128_Brochure_SVHBV2.indd

Nadere informatie

Raadsfracties VVD en SP t.a.v. mevrouw H. van der Smagt en de heer F. Garretsen

Raadsfracties VVD en SP t.a.v. mevrouw H. van der Smagt en de heer F. Garretsen Gemeente Haarlem Haarlem Retouradres Postbus 511, 2003PB Haarlem Raadsfracties VVD en SP t.a.v. mevrouw H. van der Smagt en de heer F. Garretsen Datum Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer E-mail Onderwerp

Nadere informatie

Wat doet de yup met Lombok? - Komst van de yup zet eensgezindheid in volkswijk onder druk.

Wat doet de yup met Lombok? - Komst van de yup zet eensgezindheid in volkswijk onder druk. Bijdrage Has Bakker 13 april 2017 Geachte voorzitter, leden van de raad, het college, Utrechters, Wat doet de yup met Lombok? - Komst van de yup zet eensgezindheid in volkswijk onder druk. Een ronkende

Nadere informatie

Samenwerking Bewonerspanel Papendrecht over intergemeentelijke samenwerking

Samenwerking Bewonerspanel Papendrecht over intergemeentelijke samenwerking Samenwerking Bewonerspanel Papendrecht over intergemeentelijke samenwerking Inhoud: 1. Conclusies 2. Grafieken en tabellen De gemeente Papendrecht denkt na over haar toekomst. Als de gemeente haar doelen

Nadere informatie

Omdat Alblasserdam ons aan het hart gaat Algemene Beschouwingen van het CDA 25 & 26 juni 2013

Omdat Alblasserdam ons aan het hart gaat Algemene Beschouwingen van het CDA 25 & 26 juni 2013 Omdat Alblasserdam ons aan het hart gaat Algemene Beschouwingen van het CDA 25 & 26 juni 2013 Hoe zien wij de stand van zaken in Alblasserdam in het jaar 2013? Het gaat goed. Het beleid wordt uitgevoerd:

Nadere informatie

Woord van de voorzitter. Beste leden van Vriendenkring Deurne-Leszno,

Woord van de voorzitter. Beste leden van Vriendenkring Deurne-Leszno, Woord van de voorzitter Beste leden van Vriendenkring Deurne-Leszno, Graag maak ik gebruik van de gelegenheid gebruik om al onze leden de allerbeste wensen voor een succesvol, positief, gelukkig en vooral

Nadere informatie

Geachte heren Van der Want en Klamer, geacht College van Burgemeester en Wethouders,

Geachte heren Van der Want en Klamer, geacht College van Burgemeester en Wethouders, Aan het College van Burgemeester en Wethouders Ter attentie van de wethouders E.G.J. van der Want en A. Klamer Postbus 9900 1201 GM Hilversum Hilversum, 7 juli 2015 Geachte heren Van der Want en Klamer,

Nadere informatie

OplegvelRaadsvoorstel Initiatiefvoorstel van de raadswerkgroep

OplegvelRaadsvoorstel Initiatiefvoorstel van de raadswerkgroep gemeente Eindhoven InboeknummerÃćâĆňâĂİ Griffie gemeenteraad Raadsnummer 07.R2OIO.OOI Dossiernummer OplegvelRaadsvoorstel Initiatiefvoorstel van de raadswerkgroep stedenband Minsk over de bestuurlijke

Nadere informatie

HOE LAAT JE KINDEREN ONTDEKKEN DAT ZE DE WERELD KUNNEN VERANDEREN?

HOE LAAT JE KINDEREN ONTDEKKEN DAT ZE DE WERELD KUNNEN VERANDEREN? HOE LAAT JE KINDEREN ONTDEKKEN DAT ZE DE WERELD KUNNEN VERANDEREN? Kinderen kunnen meer dan ze denken. Dat moeten ze wel eerst ervaren. Helaas is dat niet voor alle kinderen vanzelfsprekend. Daarom koppelt

Nadere informatie

Raadsbrief. Geachte leden van de raad,

Raadsbrief. Geachte leden van de raad, Raadsbrief Verzenddatum: Behandeld door: Marc Douma Mailadres: Zaak: 2019-005405 Portefeuillehouder: marc.douma@midden-groningen.nl Onderwerp: Raadsbrief Geachte leden van de raad, Op 13 februari 2019

Nadere informatie

Rapport. Datum: 8 augustus 2007 Rapportnummer: 2007/162

Rapport. Datum: 8 augustus 2007 Rapportnummer: 2007/162 Rapport Datum: 8 augustus 2007 Rapportnummer: 2007/162 2 Klacht Verzoeker klaagt over de wijze waarop ambtenaren van het regionale politiekorps Utrecht op 6 mei 2006 hebben gereageerd op zijn verzoek om

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over de motiemarkt. Praktische zaken

Vragen en antwoorden over de motiemarkt. Praktische zaken Vragen en antwoorden over de motiemarkt De gemeenteraad van Beuningen organiseert weer een motiemarkt op donderdagavond 5 oktober. Voor alle duidelijkheid hebben we een aantal mogelijke vragen (met antwoorden)

Nadere informatie

Praktische zaken. Waar wordt de ideeënmarkt gehouden? De ideeënmarkt wordt gehouden in de hal van het gemeentehuis.

Praktische zaken. Waar wordt de ideeënmarkt gehouden? De ideeënmarkt wordt gehouden in de hal van het gemeentehuis. Vragen en antwoorden over de ideeënmarkt De raad van Beuningen organiseert deze ideeënmarkt voor het eerst, dus voor alle duidelijkheid hebben we een aantal mogelijke vragen (met antwoorden) voor u op

Nadere informatie

Akkoord afdelingshoofd/manager. Akkoord hoofd organisatieonderdeel. Akkoord teamleider/manager

Akkoord afdelingshoofd/manager. Akkoord hoofd organisatieonderdeel. Akkoord teamleider/manager Akkoord afdelingshoofd/manager Akkoord hoofd organisatieonderdeel Akkoord teamleider/manager Publiekshal Het Rond 1, Zeist www.zeist.nl www.twitter.com/gemeentezeist Postbus 513, 3700 AM Zeist www.facebook.com/gemeentezeist

Nadere informatie

Meer info: http://members.home.nl/janrlunsing/oe_schaper.htm UITNODIGING

Meer info: http://members.home.nl/janrlunsing/oe_schaper.htm UITNODIGING De Jan Schaper-leergang 2 Jan Schaper, in 1897 in Groningen gekozen als het eerste SDAP-raadslid in Nederland. Een van de 12 oprichters (de 12 apostelen) van de SDAP. Meer info: http://members.home.nl/janrlunsing/oe_schaper.htm

Nadere informatie

Welkom. bij de. gemeenteraad

Welkom. bij de. gemeenteraad Welkom bij de gemeenteraad Welkom bij de gemeenteraad Aan het hoofd van de gemeente staat de gemeenteraad. De raad neemt beslissingen over allerlei belangrijke zaken in de gemeente. Of het nu gaat om toeristenbelasting

Nadere informatie

VGG) VERENIGING VAN _/ GRONINGER GEMEENTEN,

VGG) VERENIGING VAN _/ GRONINGER GEMEENTEN, Van: Sylvia van der Werff [mailto:s.vanderwerff@groninqergemeenten.nl] Verzonden: vrijdag 2 februari 2018 7:37 Aan: Onderwerp: Voortgang project Opgaven, Taken en Rollen Geacht College, Namens de stuurgroep

Nadere informatie

Beantwoording artikel 39 vragen VVD Toename inzet crisisopvang Gelderse jongeren. Met bijgevoegde brief beantwoorden wij deze vragen.

Beantwoording artikel 39 vragen VVD Toename inzet crisisopvang Gelderse jongeren. Met bijgevoegde brief beantwoorden wij deze vragen. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording artikel 39 vragen VVD Toename inzet crisisopvang Gelderse jongeren Programma Zorg & Welzijn Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Op 15 december jl.

Nadere informatie

Zelfevaluatie Wmo-raden 2014

Zelfevaluatie Wmo-raden 2014 Zelfevaluatie Wmo-raden 2014 Deze evaluatie is gericht op het functioneren van de Wmo-raad tot nu toe: doen we de goede dingen? En doen we die dingen op de goede manier? Daarmee krijgt u zicht op het huidige

Nadere informatie

f 3 KM im Participatieraad gemeente Haarlemmermeer t.a.v. heer Hille Maatschappelijke Ondersteuning en Zorg uw brief 20 november 2017

f 3 KM im Participatieraad gemeente Haarlemmermeer t.a.v. heer Hille Maatschappelijke Ondersteuning en Zorg uw brief 20 november 2017 gemeente Haarlemmermeer Participatieraad gemeente Haarlemmermeer t.a.v. heer Hille Postbus 250 2130 AG Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Telefoon 0900 1852 Telefax 023 56395 50 cluster contactpersoon Maatschappelijke

Nadere informatie

Hé, wij hebben een idee! Initiatief omgeving voetbalkooi Roelofarendsveen

Hé, wij hebben een idee! Initiatief omgeving voetbalkooi Roelofarendsveen Hé, wij hebben een idee! Initiatief omgeving voetbalkooi Roelofarendsveen VOORWOORD Beste lezer, Voor u ligt ons initiatief: een plan voor het aanpassingen van (de omgeving van) de voetbalkooi naast de

Nadere informatie

2.1 Omcirkel het juiste antwoord.

2.1 Omcirkel het juiste antwoord. 2.1 Vraag 1 Het Parlement in Nederland bestaat uit... A. Eerste en Tweede Kamer B. Tweede Kamer en Provinciale Staten C. Provinciale staten en Gemeenteraad D. Tweede Kamer en Gemeenteraad Vraag 2 Waarom

Nadere informatie

Wederom doen wij het verzoek de kadernota te voorzien van een financiële paragraaf rond het VN- Verdrag / Inclusieve Samenleving.

Wederom doen wij het verzoek de kadernota te voorzien van een financiële paragraaf rond het VN- Verdrag / Inclusieve Samenleving. Advies WMO Advies Raad De Bilt ten aanzien van Kadernota 2018-2021 gemeente De Bilt, betreffende financiële implicaties VN -Verdrag inzake de rechten van mensen met een beperking. Of te wel de inclusieve

Nadere informatie

Op 31 maart 2014 heeft de gemeenteraad van Enschede mij benoemd tot informateur.

Op 31 maart 2014 heeft de gemeenteraad van Enschede mij benoemd tot informateur. INFORMATIEVERSLAG 1 Inleiding Op 31 maart 2014 heeft de gemeenteraad van Enschede mij benoemd tot informateur. Als verkenner heb ik van 26 tot en met 28 maart 2014 al vertrouwelijke gesprekken gevoerd

Nadere informatie

Evaluatie project Drempelvrij Loon op Zand

Evaluatie project Drempelvrij Loon op Zand Evaluatie project Drempelvrij Loon op Zand Kaatsheuvel l Loon op Zand l De Moer Aanleiding Vanuit de wet maatschappelijke ondersteuning en ook vanuit de nota samen leven van de provincie Noord Brabant

Nadere informatie

Zendmast Croy. Kees Rijnders Werkgroep zendmast Croy 21 januari 2014

Zendmast Croy. Kees Rijnders Werkgroep zendmast Croy 21 januari 2014 Zendmast Croy Kees Rijnders Werkgroep zendmast Croy 21 januari 2014 Presentatie eindrapportage Aanleiding en opdracht Samenstelling werkgroep Zendmast Croy Onderzoeksaanpak Inbreng omwonenden Onderzoeksresultaten

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF

RAADSINFORMATIEBRIEF RAADSINFORMATIEBRIEF Onderwerp: Zorgdorp 2 Registratienummer: Datum: 15 januari 2016 Portefeuillehouder: Steller: Nummer: M.M. Schlösser M.M. Stokbroeks / W. Evers RB-MS-1603 Geachte heer, mevrouw, Op

Nadere informatie

HOE WERKT DE GEMEENTE? Het beïnvloeden van beleid en besluitvorming

HOE WERKT DE GEMEENTE? Het beïnvloeden van beleid en besluitvorming HOE WERKT DE GEMEENTE? Het beïnvloeden van beleid en besluitvorming Beleidsvorming in de gemeente volgt redelijk vaste stappen. In dit document leest u welke stappen dat zijn. Daardoor kunt u op tijd bij

Nadere informatie

Nieuwsbrief - SP Kerkrade

Nieuwsbrief - SP Kerkrade JAARGANG 2, NR 7 JULI 2019 Nieuwsbrief - SP Kerkrade DE SP, DAT ZIJN WE SAMEN!!! Grupellostraat 51 6461 ET kerkrade@sp.nl 06 11 500 946 Jaargang 2, nummer 7 1. 2. 3. 4. Politiek in Kerkrade Ronald van

Nadere informatie

Lang leve de lokale lobby?!

Lang leve de lokale lobby?! Lang leve de lokale lobby?! Bijdrage door Noortje Thijssen aan nieuwjaarsreceptie Welcom Amsterdam Amsterdam, 11 januari 2018 Even voorstellen Pagina 2 2017 Universiteit van Amsterdam & Public Matters

Nadere informatie

Reactie van het Jeugdplatform Amsterdam op het concept-perspectiefplan versie

Reactie van het Jeugdplatform Amsterdam op het concept-perspectiefplan versie Reactie van het Jeugdplatform Amsterdam op het concept-perspectiefplan versie 11-07-2017 Het Jeugdplatform is gevraagd om vanuit cliëntperspectief mee te denken over het perspectiefplan. Op verschillende

Nadere informatie

Schriftelijke vragen ex Artikel 36 Reglement van Orde gemeenteraad Wassenaar

Schriftelijke vragen ex Artikel 36 Reglement van Orde gemeenteraad Wassenaar Schriftelijke vragen ex Artikel 36 Reglement van Orde gemeenteraad Wassenaar Datum 9 oktober 2018 Datum verzending Uw kenmerk Behandelaar Suzan Willems Ons zaaknummer Z/18/23561/ 99774 Bijlage 0 Onderwerp

Nadere informatie

PEWA T.a.v het bestuur Klieverink 100b 1104 KC Amsterdam. Geacht bestuur,

PEWA T.a.v het bestuur Klieverink 100b 1104 KC Amsterdam. Geacht bestuur, PEWA T.a.v het bestuur Klieverink 100b 1104 KC Amsterdam datum 25 mei 2007 ons kenmerk RSA_07_59 behandeld door Mw. C. van Dijk onderwerp verslag bijlage concept verslag Geacht bestuur, Zoals u weet voert

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen. Stem ook!

Gemeenteraadsverkiezingen. Stem ook! Gemeenteraadsverkiezingen Woensdag 19 maart GEMEENTERAADSverkiezingen Stem ook! Op woensdag 19 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Iedereen vanaf 18 jaar mag dan stemmen. Bepaal mee wie er in de gemeenteraad

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel waardering vrijwilligers

Initiatiefvoorstel waardering vrijwilligers Initiatiefvoorstel waardering vrijwilligers Inleiding 2012 is een belangrijk jaar voor het Eindhovense vrijwilligerswerk. Met alle veranderingen binnen het sociaal beleid van onze stad zal de vraag naar

Nadere informatie

Onderzoeksopzet De Poort van Limburg gemeente Weert

Onderzoeksopzet De Poort van Limburg gemeente Weert Onderzoeksopzet De Poort van Limburg gemeente Weert Weert, 6 september 2011. Rekenkamer Weert Inhoudsopgave 1. Achtergrond en aanleiding 2. Centrale vraagstelling 3. De wijze van onderzoek 4. Deelvragen

Nadere informatie

2015 Ons nummer Uw brief

2015 Ons nummer Uw brief -, Het college van burgemeester en wethouders van Tiel Tav. de heer 1. van der Valk Postbus 6325 4000 HH TIEL Geacht college, Op 7juli 2015 is u meegedeeld dat de Nationale heeft besloten het onderzoek

Nadere informatie

Plan van aanpak. lobby richting (deel)gemeenten

Plan van aanpak. lobby richting (deel)gemeenten Plan van aanpak lobby richting (deel)gemeenten Plan van aanpak lobby richting (deel)gemeenten Aanleiding Het verhaal dat zich kortgeleden afspeelde in de deelgemeente Kralingen-Crooswijk nemen we als aanleiding

Nadere informatie

Ter besluitvorming door het college 1. De raadsinformatiebrief over 'Stand van zaken Meldpunt geen stage' vast te stellen.

Ter besluitvorming door het college 1. De raadsinformatiebrief over 'Stand van zaken Meldpunt geen stage' vast te stellen. Openbaar Onderwerp geen stage Programma BW-nummer Onderwijs Portefeuillehouder R.D. Helmer-Englebert Samenvatting In mei van dit jaar hebben wij de gemeenteraad Nijmegen via een raadsinformatiebrief een

Nadere informatie

Openbaar. Onderwerp Deelname Stichting Economie & Werk. Portefeuillehouder J. Zoetelief

Openbaar. Onderwerp Deelname Stichting Economie & Werk. Portefeuillehouder J. Zoetelief Openbaar Onderwerp Deelname Stichting RvN@ Programma BW-nummer Economie & Werk Portefeuillehouder J. Zoetelief Samenvatting Met onze deelname in de Stichting Rijk van Nijmegen (RvN@) willen we samen met

Nadere informatie

Monitor VVT Rapportage van de kwantitatieve en kwalitatieve onderzoeksgegevens van de branche erkende opleidingen GVP

Monitor VVT Rapportage van de kwantitatieve en kwalitatieve onderzoeksgegevens van de branche erkende opleidingen GVP Monitor VVT 2014 Rapportage van de kwantitatieve en kwalitatieve onderzoeksgegevens van de branche erkende opleidingen GVP Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie (GVP)

Nadere informatie

Beste leden, ereleden, vertegenwoordigers van onze zeer gewaardeerde partners,

Beste leden, ereleden, vertegenwoordigers van onze zeer gewaardeerde partners, Beste leden, ereleden, vertegenwoordigers van onze zeer gewaardeerde partners, vertegenwoordigers van VWS, van De Lotto, vertegenwoordigers van de media en andere gasten, Het is op 2 dagen na exact 4 jaar

Nadere informatie

Datum 24 juli 2018 Afdeling Veiligheid en Handhaving Contact R.A. Posthuma Telefoon

Datum 24 juli 2018 Afdeling Veiligheid en Handhaving Contact R.A. Posthuma Telefoon Gemeente Haarlem Raadsfractie D66 Ons kenmerk VH/2018/411612 T.a.v. de heer Rijssenbeek Datum 24 juli 2018 Afdeling Veiligheid en Handhaving Contact R.A. Posthuma Telefoon 023-5113830 E-mail rposthuma@haarlem.nl

Nadere informatie

Effectmeting van de aanbevelingen uit het rekenkameronderzoek naar de programmabegroting

Effectmeting van de aanbevelingen uit het rekenkameronderzoek naar de programmabegroting Rekenkamercommissie Alphen-Chaam / Baarle-Nassau Effectmeting van de aanbevelingen uit het rekenkameronderzoek naar de programmabegroting Rapportage Alphen-Chaam 02 juni 2009 R A P P O R T A G E E F F

Nadere informatie

Inventarisatie van Wmo-raden 2012 - de uitgewerkte antwoorden -

Inventarisatie van Wmo-raden 2012 - de uitgewerkte antwoorden - Inventarisatie van Wmo-raden 2012 - de uitgewerkte antwoorden - 27-9-2012 Vooraf De jaarlijkse inventarisatie van de Koepel van Wmo-raden onder Wmo-raden heeft ook in 2012 een goede respons gekregen. Uitgezet

Nadere informatie

Bedrijfsvoering. Bedrijfsvoering. Gemeenteraad van de gemeente Oostzaan. P. Flens

Bedrijfsvoering. Bedrijfsvoering. Gemeenteraad van de gemeente Oostzaan. P. Flens Gemeenteraad van de gemeente Oostzaan Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt 4, 1511 BD Oostzaan Postadres Postbus 20, 1530 AA Wormer Telefoon 075 651 2100 Fax 075 651 2244 E-mail antwoord@over-gemeenten.nl

Nadere informatie

Vragen SP en VVD over lening Het Groene Hert

Vragen SP en VVD over lening Het Groene Hert Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Vragen SP en VVD over lening Het Groene Hert Programma / Programmanummer Klimaat & Energie / 1022, Bestuur en Middelen / 1042 Portefeuillehouder J. van der Meer, B. Jeene

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Vaststellen antwoordbrief raadsvragen ex art 39 betreffende ontwikkelingen WMO uit regeerakkoord Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051 BW-nummer Portefeuillehouder

Nadere informatie

Nieuwsbrief Voorjaar 2016

Nieuwsbrief Voorjaar 2016 Nieuwsbrief Voorjaar 2016 Inhoud o.a. VN Verdrag Openbaar rolstoeltoegankelijk toilet Support Beurs Informatiebijeenkomst PGB Niet vergeten Gehandicaptenraad Westervoort Molenacker 79 6932 JG Westervoort

Nadere informatie

Q1 Voor je begint met het beantwoorden van de vragen in deze enquête is het belangrijk dat je akkoord gaat met de volgende zin:

Q1 Voor je begint met het beantwoorden van de vragen in deze enquête is het belangrijk dat je akkoord gaat met de volgende zin: Q1 Voor je begint met het beantwoorden van de vragen in deze enquête is het belangrijk dat je akkoord gaat met de volgende zin: Answered: 344 Skipped: 0 Ik vind het goed dat de... Ik vind het goed dat

Nadere informatie

Protocol collegeonderhandelingen Woerden 2014. handreiking Presidium aan de onderhandelaars

Protocol collegeonderhandelingen Woerden 2014. handreiking Presidium aan de onderhandelaars Protocol collegeonderhandelingen Woerden 2014 handreiking Presidium aan de onderhandelaars Presidium gemeenteraad Woerden Januari 2014 Inleiding Het Presidium, zoals dat fungeerde in de raadsperiode van

Nadere informatie

Examen HAVO. Nederlands Nederlands. tijdvak 1 maandag 18 mei 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage

Examen HAVO. Nederlands Nederlands. tijdvak 1 maandag 18 mei 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage Examen HAVO 2009 tijdvak 1 maandag 18 mei 13.30-16.30 uur tevens oud programma Nederlands Nederlands Bij dit examen hoort een bijlage Dit examen bestaat uit 21 vragen en een samenvattingsopdracht. Voor

Nadere informatie

Experiment Motiemarkt versie Opzet en Ervaringen van Enschede. Aanleiding / doel

Experiment Motiemarkt versie Opzet en Ervaringen van Enschede. Aanleiding / doel Experiment Motiemarkt versie 27-03-2012 Opzet en Ervaringen van Enschede Aanleiding / doel De gemeenteraad van Hengelo heeft in de begrotingsvergadering van 9 november 2011 een motie aangenomen over het

Nadere informatie

Renovatie gemeentehuis en het Raadhuisplein. Voorzitter,

Renovatie gemeentehuis en het Raadhuisplein. Voorzitter, Renovatie gemeentehuis en het Raadhuisplein Voorzitter, Het dossier renovatie van het gemeentehuis is voor vele raadsleden een bijzonder dossier, een dossier waar we niet nog eens mee te maken zullen krijgen.

Nadere informatie

Imrat Verhoeven Uva/AISSR. Vormgeven aan overheidsparticipatie

Imrat Verhoeven Uva/AISSR. Vormgeven aan overheidsparticipatie Imrat Verhoeven Uva/AISSR Vormgeven aan overheidsparticipatie In een notendop Activerende verzorgingsstaat leidt tot meer nadruk verhoudingen burgers onderling Hoe democratisch zijn die verhoudingen eigenlijk?

Nadere informatie

BB/U201000350 Lbr. 10/026

BB/U201000350 Lbr. 10/026 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8020 Betreft Openstelling vacatures bestuur en commissies VNG uw kenmerk ons kenmerk BB/U201000350 Lbr. 10/026 bijlage(n)

Nadere informatie

Behoefte Netwerken bestuurders

Behoefte Netwerken bestuurders Behoefte Netwerken bestuurders Inleiding Binnen het thema regie en samenwerking voert Arcon één onderzoek uit, namelijk een behoefteonderzoek naar een bovenregionaal netwerk van bestuurders. Arcon is van

Nadere informatie

Commissie Grond dd

Commissie Grond dd Commissie Grond dd. 3-9-09 Inspreeknotitie werkgroep Haringbuys (Stichting Haringbuys i.o) Geachte voorzitter, wethouders en raadsleden, Ik vertegenwoordig de werkgroep Haringbuys. De werkgroep wordt momenteel

Nadere informatie

Polen in Nederland hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/52467

Polen in Nederland hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/52467 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 30 April 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/52467 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Samen de schouders eronder!

Samen de schouders eronder! Samen de schouders eronder! Voorzitter, Als leider van het informatie- en formatieproces om te komen tot een regeringscoalitie in Leudal leg ik een verklaring af waarin ik dit proces uit de doeken doe

Nadere informatie

DIGITALE STEM- OF KIESWIJZER.

DIGITALE STEM- OF KIESWIJZER. Sinds zondagavond 18 maart is er een digitale Stem- of Kieswijzer voor de gemeenteraadsverkiezingen in Meerssen 'in de lucht'. Een initiatief van dhr. Christian Janssen, inwoner van de gemeente Meerssen.

Nadere informatie

METROPOOL REGIO EINDHOVEN

METROPOOL REGIO EINDHOVEN Aan de Colleges van Burgemeester en Wethouders van de 21 gemeenten en de gemeente Veghel Wu Ztfìti Ontv.bev. 16ik.01000 Metropoolregio Eindhoven 040 259 45 94 info@mölropoolregioeindhoven www.metropoolregioelndhovan.

Nadere informatie

BERICHTEN UIT DE PRAKTIJK. Voorbeelden van hoe je een bericht voor een verkiezingsprogramma kunt schrijven

BERICHTEN UIT DE PRAKTIJK. Voorbeelden van hoe je een bericht voor een verkiezingsprogramma kunt schrijven BERICHTEN UIT DE PRAKTIJK Voorbeelden van hoe je een bericht voor een verkiezingsprogramma kunt schrijven Politieke partijen schrijven op dit moment hun verkiezingsprogramma s. Ze staan daarbij ook open

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. de gemeenteraad

Gemeente Den Haag. de gemeenteraad Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag de gemeenteraad Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk rm 2007.228 - BOW/2007.1305 RIS 151081 Doorkiesnummer 070-353 5000 E-mailadres Onderwerp

Nadere informatie

Hieronder de reactie op de vragen die u gesteld heeft over de bewoning van Roestuin 43 te Hendrik- Ido-Ambacht.

Hieronder de reactie op de vragen die u gesteld heeft over de bewoning van Roestuin 43 te Hendrik- Ido-Ambacht. Aan: Van: Betreft: Ary Cramer namens de fractie Gemeente Belangen Burgemeester J. Heijkoop Roestuin 43; n.a.v. vraag artikel 37 Reglement van Orde Datum: 16 juli 2012 Beste heer Cramer, Hieronder de reactie

Nadere informatie

Geachte raadsleden en fractieassistenten,

Geachte raadsleden en fractieassistenten, Memo Aan: Raadsleden en fractieassistenten Cc: Van: College van burgemeester en wethouders Datum: 21 juni 2016 Kenmerk: 16ini01633 Onderwerp: Toelichting berichtgeving huishoudelijke hulp. Geachte raadsleden

Nadere informatie

o^akiéff/ofg^it^ De gemeenteraad van Duiven heeft op 18 juli 2016 bijgaande motie Verklaring Omtrent het Gedrag aangenomen.

o^akiéff/ofg^it^ De gemeenteraad van Duiven heeft op 18 juli 2016 bijgaande motie Verklaring Omtrent het Gedrag aangenomen. o^akiéff/ofg^it^ %~%o Van: Verzonden: CC: Onderwerp: Bijlagen: Mat Gijsbers < m.gijsbers@duiven.nl > dinsdag 26 juli 2016 15:33 Raad-Duiven; Chris Papjes; Henk Nijland; Ineke Knuiman; Johannes Goossen;

Nadere informatie

Beantwoording schriftelijke vragen SP over dreigend faillissement TSN Thuiszorg

Beantwoording schriftelijke vragen SP over dreigend faillissement TSN Thuiszorg Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording schriftelijke vragen SP over dreigend faillissement TSN Thuiszorg Programma Zorg & Welzijn BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Op 30 november

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD VAN UTRECHT 2009 Nr. 45

GEMEENTEBLAD VAN UTRECHT 2009 Nr. 45 GEMEENTEBLAD VAN UTRECHT 2009 Nr. 45 Verordening op de ambtelijke bijstand 2009 (raadsbesluit van 17 september 2009) De raad van de gemeente Utrecht, gelet op het voorstel van b. en w. Besluit vast te

Nadere informatie

Beantwoording vragen CDA (vragenhalfuurtje) van de raadsvergadering 13 okt 2015

Beantwoording vragen CDA (vragenhalfuurtje) van de raadsvergadering 13 okt 2015 Beantwoording vragen CDA (vragenhalfuurtje) van de raadsvergadering 13 okt 2015 Geacht college, In het voorjaar heeft het KAD (Kennis- en adviescentrum Dierplagen) onderzoek uitgevoerd naar de rattenoverlast

Nadere informatie

Discussie notitie Aan Van Datum Onderwerp Basisprincipes als afspraak Discussie voor raadsleden Extra informatie Gevraagd

Discussie notitie Aan Van Datum Onderwerp Basisprincipes als afspraak Discussie voor raadsleden Extra informatie Gevraagd Discussie notitie Aan : Gemeenteraad Van : Inge Schopenhouer Datum : maandag 21 mei 2012 Onderwerp : Social media, spelregels voor effectief gebruik: een discussie waard! Onder Social media verstaan we

Nadere informatie

Maak je sterk VOOR WERK. Stappenplan

Maak je sterk VOOR WERK. Stappenplan Maak je sterk VOOR WERK Stappenplan 1 Stappenplan voor lokale belangenbehartiging Goede belangenbehartiging staat of valt met goede voorbereiding. Dat is een hele klus en kost veel tijd. Wees dus realistisch

Nadere informatie