Formatieadvies voor coalitievorming gemeente Lelystad

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Formatieadvies voor coalitievorming gemeente Lelystad"

Transcriptie

1 Formatieadvies voor coalitievorming gemeente Lelystad april 2018 Op woensdag 21 maart 2018 vond in Lelystad, evenals in de meeste Nederlandse gemeenten, de verkiezing plaats van de gemeenteraad voor de periode De uitslag laat een sterk versnipperd beeld zien, waarbij de 35 beschikbare zetels op volgorde van stemmenaantal als volgt zijn verdeeld: VVD Leefbaar Lelystad Inwonerspartij Lelystad PVV PvdA ChristenUnie GroenLinks JongLelystad CDA D66 SP DENK Lelystads Belang Forum voor Ouderen 6 zetels 4 zetels 1 zetel 1 zetel 1 zetel Op vrijdag 23 maart werd bekend dat de VVD als grootste partij van Lelystad mij heeft verzocht om als informateur verkennende gesprekken te voeren met alle 14 partijen waarvan in de komende periode in Lelystad raadsleden actief zullen zijn. Deze verkennende gesprekken en een gesprek met de burgemeester, heb ik gevoerd op maandag 26, dinsdag 27 en vrijdag 30 maart waarbij ik vakkundig werd bijgestaan door mevrouw Nancy Mosterman, griffier in Lelystad. In dit rapport van bevindingen geef ik een primair en een secundair advies. Vervolgens onderbouw ik de adviezen, waarbij ik mijn bevindingen niet tot in detail weergeef. Ik achtte het van groot belang dat partijen zich vrij voelden om in de informatiefase alles te kunnen zeggen. Dat leidt tot een onderbouwing van de adviezen op hoofdlijnen. Uiteraard staat het alle partijen zelf vrij om tijdens de bespreking van dit rapport meer openheid te betrachten of elkaar te bevragen.

2 Primair advies Na bestudering van de diverse partijprogramma s en bovengenoemde gesprekken kom ik tot het primaire advies om de formatiegesprekken voor de vorming van de nieuwe coalitie de komende weken met de volgende partijen te laten plaatsvinden: VVD, InwonersPartij Lelystad, PvdA, ChristenUnie, D66 en SP, waarbij alle deelnemende partijen een wethouder leveren, met dien verstande dat de VVD 1 FTE levert en de overige partijen 0,8 FTE. De opdracht die ik heb aanvaard, bestond uit het verkennen van de mogelijkheden om te komen tot een stabiele coalitie met een werkbare meerderheid in de gemeenteraad, bestaande uit partijen die de nodige bestuurskracht kunnen leveren. Een werkbare meerderheid in een gemeenteraad met 35 zetels bestaat mijns inziens tenminste uit 19 zetels. Genoemde partijen sluiten elkaar niet uit, hebben voldoende vertrouwen in goede onderlinge verhoudingen, mogen in staat worden geacht programmatisch tot overeenstemming te kunnen komen en voldoen aan de hiervoor gestelde criteria. Een hierna volgende formatiefase zou moeten leiden tot een coalitieakkoord, eventueel gevolgd door een raadsprogramma (inhoudende een door de gemeenteraad behandeld en eventueel geamendeerd coalitieakkoord) en tot een college, bestaande uit door deze coalitiepartijen voorgedragen wethouders. Secundair advies Gezien de complexiteit van de situatie (de verregaande versnippering, programmatische onmogelijkheden en de soms zeer lastige onderlinge verhoudingen) is het mijn beeld dat als dit primaire advies niet tot een succesvolle formatie leidt, een andere samenstelling daarin geen verbetering brengt. In dat geval adviseer ik de gemeenteraad dan ook om aan de formateur te vragen te komen tot een raadsbreed akkoord waar alle partijen uit de raad van Lelystad hun inbreng in kunnen hebben. Hierna zou de gemeenteraad als geheel kunnen komen tot de aanwijzing van een 'zakencollege' (inhoudende een team van wethouders die door (een afvaardiging van) de gehele gemeenteraad na een nader vorm te geven sollicitatie- en selectieprocedure het meest geschikt worden geacht) van maximaal 5 wethouders.

3 Onderbouwing en uitwerking adviezen Alle gevoerde gesprekken zijn te omschrijven als openhartig, aangenaam en constructief. Bij alle partijen ervaar ik de drang om het beste te doen voor Lelystad. En ondanks dat de kiezer uiteraard altijd gelijk heeft, maakt een zodanig versnipperde raad een werkbare meerderheidscoalitie niet eenvoudiger. Sommige partijen gaven aan grote moeite te hebben met andere partijen (geldt met name ten aanzien van Leefbaar lelystad, PVV en Lelystads Belang), overigens om verschillende redenen. Soms programmatisch, soms om verstoorde onderlinge verhoudingen, een weinig constructieve opstelling en gebrek aan stabiliteit. Naast programmatische vergelijkingen heb ik bij de advisering veel aandacht besteed aan onderlinge ervaringen uit de afgelopen periode en beelden die men over andere partijen of personen uit die partijen terugkoppelde. Daarnaast bevat de gemeenteraad van Lelystad ook een aantal nieuwe partijen met 1 of 2 zetels. In politieke verhoudingen speelt vertrouwen een grote rol. En ondanks dat nieuwe en frisse inzichten en ideeën breed worden gewaardeerd, bestaat er ook een grote behoefte om de nieuwe spelers eerst beter te leren kennen en ervaringen met elkaar op te doen. Politiek is en blijft immers primair mensenwerk. Door de moeite die sommige beoogde coalitiepartijen ondervinden met andere wat grotere partijen, ontkomt Lelystad niet aan een 6-partijen coalitie waarvan ook twee partijen met twee zetels onderdeel uitmaken. Hiertoe lagen meerdere opties voor. De keuze voor D66 is primair ingegeven doordat alle overige beoogde coalitiepartijen aangaven naar verwachting erg goed met D66 tot programmatische overeenstemming te kunnen komen, onder andere door de opstelling van D66 zelf in dat opzicht. De keuze voor SP is vooral ingegeven door goede ervaringen uit de afgelopen periode, zowel door een constructieve en loyale opstelling op de inhoud als door het leveren van goede bestuurskracht. Om te komen tot een stabiele en werkbare meerderheid heb ik bij de gesprekken met de partijen vooral gekeken naar hun bereidheid om te komen tot programmatische overeenstemming, hun houding en opstelling in de voorbije periode, de mate van aanwezigheid van onderling vertrouwen, de bereidheid en vaardigheden het politieke wat los te laten en zich bestuurlijk op te stellen en de mate waarin samenhangende bestuurskracht kan worden geleverd in het nieuw te vormen college.

4 De meeste partijen hechten waarde aan duidelijke afspraken en kaders voor de komende jaren. Het overgrote deel van de partijen in de gemeenteraad geeft de voorkeur aan een coalitieakkoord. De variant van vier jaar geleden, waarbij het coalitieakkoord vervolgens aan de gemeenteraad werd voorgelegd, zodat het akkoord -al dan niet geamendeerd- kan leiden tot een raadsprogramma, kan op duidelijk draagvlak rekenen. Mocht het primaire advies in de complexe, versnipperde verkiezingsuitslag die er ligt, niet kunnen leiden tot een geslaagde formatie, dan zie ik op basis van de gevoerde gesprekken niet hoe een andere samenstelling daartoe wel zou kunnen leiden en adviseer ik een raadsbreed akkoord met een zakencollege van maximaal 5 wethouders. Aan een dergelijk construct kleven voor- en nadelen, maar het zou in een uiterste situatie een werkbare oplossing kunnen opleveren voor Lelystad, naar voorbeeld van o.a. de gemeente Zwijndrecht. College-afvaardiging Alle partijen hechten in geval van coalitie-deelname zeer aan het afvaardigen van een wethouder in het college van B & W. In geval van een een 6-partijen coalitie betekent dit derhalve zes wethouders. Voor een stad met de omvang van Lelystad en de opgaven die spelen, is een maximum van 5 FTE aan wethouders allereerst realistisch. Het halverwege de termijn wisselen van teamleden is niet aan te raden, evenals het al te zeer bekorten van het aantal arbeidsuren van een wethouder. Wethouder ben je immers 24 uur per dag en 7 dagen per week. Daarnaast is het in een team niet aan te raden om al te grote onderlinge verschillen te creëren tussen de teamleden. Gezien de politieke realiteit in Lelystad acht ik het verdedigbaar dat de VVD 1 FTE levert en de overige deelnemende partijen 0,8 FTE. Het wethouderschap is een zeer veeleisend ambt. Het verdient aanbeveling om bij de samenstelling van het team en de afvaardiging vanuit de beoogde coalitiepartijen zeer serieus te letten op de benodigde bestuurskracht. Daarbij verdient het aanbeveling erop te letten dat kandidaat-wethouders niet alleen kunnen bogen op voldoende draagvlak in eigen partij, maar ook op draagvlak binnen de volledige coalitie (en liefst op dat van een brede meerderheid in de gemeenteraad). Dit betekent dat partijen in de formatiefase zouden moeten kunnen reflecteren op elkaars kandidaatwethouders. Het verdient ook aanbeveling dat na hun benoeming de wethouders zich blijvend laten spiegelen door hun collega's en zich goed laten trainen en/of coachen om de maatschappelijke opgaven van vandaag de dag aan te kunnen en om politiek-bestuurlijke vaardigheden verder te ontwikkelen.

5 Aanvullende adviezen Nu de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd is en er grote opgaven op alle gemeenten en zeker ook op Lelystad afkomen, is het van belang om op korte termijn de formatiefase op te starten en binnen enkele weken een nieuw college te laten aantreden, waarbij er een (coalitie-) akkoord ligt dat uiterlijk in de eerste weken van de maand mei in de gemeenteraad kan worden besproken. Gezien het brede palet van beoogde coalitiepartijen is het aan te bevelen de formatiegesprekken te laten plaatsvinden onder leiding van een externe voorzitter (formateur). In tegenstelling tot vier jaar geleden ben ik vanwege een overvolle agenda tot mijn grote spijt niet beschikbaar. Ik adviseer evenals vier jaar geleden om tijdens dit proces vanuit de griffie en ambtelijke organisatie adequate ondersteuning beschikbaar te maken. Ik adviseer de beoogde coalitiepartners allereerst te werken aan een gezamenlijke visie op de nabije en verdere toekomst van Lelystad, alvorens in te gaan op meer concrete en inhoudelijke onderwerpen. Mijn advies is om te komen tot een coalitieakkoord op hoofdlijnen. Inhoudelijk zouden vervolgens in ieder geval duidelijke afspraken moeten worden gemaakt over de financiële kaders, de ontwikkelingen in Jeugdzorg en WMO, onderwijs, banengroei en andere economische ontwikkeling, centrumontwikkeling, woningbouw, duurzaamheid, armoedebestrijding en de ontwikkeling van de luchthaven. Ook zou in het coalitieakkoord aandacht moeten worden besteed aan hoe de gemeente zich verhoudt tot de samenleving, waarbij ook aandacht is voor de verhoudingen binnen de gemeenteraad als geheel, juist ook vanwege de verregaande politieke versnippering. Ook tijdens deze formatie zou, evenals vier jaar geleden, aan vertegenwoordigingen van de Lelystadse ondernemers, maatschappelijke instellingen of andere externe partijen kunnen worden gevraagd hun inbreng te leveren.

6 Tot slot Wederom kijk ik met veel genoegen terug op het proces van de informatie in Lelystad. Ik verwacht met dit advies te hebben voldaan aan de aan mij verstrekte opdracht. Veel dank ben ik verschuldigd aan mevrouw Nancy Mosterman, griffier van de gemeente Lelystad. Ik zal de ongetwijfeld boeiende vervolgfase vanuit Dordrecht met grote belangstelling volgen. Wouter Kolff mr. A.W. Kolff Burgemeester Dordrecht Spuiboulevard GR Dordrecht

10A # Advies van de informateur. Gemeente Lisse Op weg naar een nieuwe bestuursperiode. "Robuust, daadkrachtig eh innovatief"

10A # Advies van de informateur. Gemeente Lisse Op weg naar een nieuwe bestuursperiode. Robuust, daadkrachtig eh innovatief -0-10A # LISSE Advies van de informateur Gemeente Lisse 2018-2022 Op weg naar een nieuwe bestuursperiode "Robuust, daadkrachtig eh innovatief" Gemeente Lisse 30 maart 2018 Inleiding De gemeente Lisse kent

Nadere informatie

Verslag van de informateur Eric R.M. Balemans. aan de gemeenteraad van De Bilt

Verslag van de informateur Eric R.M. Balemans. aan de gemeenteraad van De Bilt Verslag van de informateur Eric R.M. Balemans aan de gemeenteraad van De Bilt Bilthoven, 9 mei 2018 1 Inleiding Met dit verslag informeer ik uw raad over mijn bevindingen als informateur van de gemeente

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen Verslag van informateur Marianne Smitsmans, GroenLinks

Gemeenteraadsverkiezingen Verslag van informateur Marianne Smitsmans, GroenLinks Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Verslag van informateur Marianne Smitsmans, GroenLinks Roermond, 9 april 2018 Inhoud Inleiding... 3 Plenaire bijeenkomst... 4 Gesprekken met de vertegenwoordigers van alle

Nadere informatie

Verslag van bevindingen. Verkennende fase

Verslag van bevindingen. Verkennende fase Verslag van bevindingen Verkennende fase Informateur dhr. Koelewijn Veenendaal, 16 november 2016 1. Inleiding Aanleiding van deze verkennende fase is het aangeboden ontslag van de 5 wethouders van de gemeente

Nadere informatie

Eindrapportage Informatie fase Coalitievorming Gemeenteraad Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek

Eindrapportage Informatie fase Coalitievorming Gemeenteraad Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek Eindrapportage Informatie fase Coalitievorming Gemeenteraad Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek 29 maart 2018 Opgesteld door: Dirk Zandleven en Ferry Heeneman Eindrapportage Informatie fase Coalitievorming

Nadere informatie

Op 31 maart 2014 heeft de gemeenteraad van Enschede mij benoemd tot informateur.

Op 31 maart 2014 heeft de gemeenteraad van Enschede mij benoemd tot informateur. INFORMATIEVERSLAG 1 Inleiding Op 31 maart 2014 heeft de gemeenteraad van Enschede mij benoemd tot informateur. Als verkenner heb ik van 26 tot en met 28 maart 2014 al vertrouwelijke gesprekken gevoerd

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 33 410 Kabinetsformatie 2012 Nr. 1 BRIEF VAN DE VERKENNER Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 18 september 2012

Nadere informatie

Naar een stabiel en daadkrachtig college van burgemeester en wethouders voor Zwolle

Naar een stabiel en daadkrachtig college van burgemeester en wethouders voor Zwolle Informatieverslag en advies informateur Naar een stabiel en daadkrachtig college van burgemeester en wethouders voor Zwolle 1. Verkiezingsuitslag 19 maart 2014 De uitslag van de verkiezingen voor de gemeenteraad

Nadere informatie

Verslag van het informatieproces in de gemeente Tynaarlo

Verslag van het informatieproces in de gemeente Tynaarlo Verslag van het informatieproces in de gemeente Tynaarlo Naar aanleiding van de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen 2014 Eelde, 4 april 2014 Jan Smits 1. De verkiezingsuitslag Op 19 maart 2014 vonden

Nadere informatie

Verslag van de informatie inzake een nieuw college van B&W in de gemeente Kampen en advies aan de fracties in de gemeenteraad

Verslag van de informatie inzake een nieuw college van B&W in de gemeente Kampen en advies aan de fracties in de gemeenteraad 1 Verslag van de informatie inzake een nieuw college van B&W in de gemeente Kampen en advies aan de fracties in de gemeenteraad Kampen, 5 april 2018. 1. Inleiding. Enkele dagen na de gemeenteraadsverkiezingen

Nadere informatie

Eindrapport informatieproces raadsperiode

Eindrapport informatieproces raadsperiode Eindrapport informatieproces raadsperiode 2018-2022 De opdracht Bij de raadsverkiezingen van 21 maart 2018 is GemeenteBelangen met zes zetels als grootste partij uit de bus gekomen in de gemeente Loon

Nadere informatie

ADVIES VOOR TE VORMEN BREDE EN WERKBARE COALITIE(S)

ADVIES VOOR TE VORMEN BREDE EN WERKBARE COALITIE(S) Informatie gemeente Enschede naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen 2018 ADVIES VOOR TE VORMEN BREDE EN WERKBARE COALITIE(S) 2018-2022 Vooraf De Enschedese kiezer heeft gekozen voor een brede

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2009 2010 32 417 Kabinetsformatie 2010 Nr. 2 BRIEF VAN DE INFORMATEUR Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Hierbij zend ik u, daartoe

Nadere informatie

Op weg naar een Duurzame Samenwerking

Op weg naar een Duurzame Samenwerking Op weg naar een Duurzame Samenwerking Verslag van het informatietraject en advies voor coalitievorming in de gemeente s-hertogenbosch voor de periode 2018-2022 Inleiding Na de gemeenteraadsverkiezingen

Nadere informatie

Het draaiboek is gebaseerd op de gang van zaken tijdens de coalitieonderhandelingen in 2010. De belangrijkste verschillen zijn:

Het draaiboek is gebaseerd op de gang van zaken tijdens de coalitieonderhandelingen in 2010. De belangrijkste verschillen zijn: Opmerkingen vooraf Het draaiboek is gebaseerd op de gang van zaken tijdens de coalitieonderhandelingen in 2010. De belangrijkste verschillen zijn: 1. Er is nu geen pré-informatiefase nodig om te onderzoeken

Nadere informatie

Eindrapport informateur Gemeenteraad Hengelo Wim Boomkamp, 17 april 2018

Eindrapport informateur Gemeenteraad Hengelo Wim Boomkamp, 17 april 2018 Eindrapport informateur Gemeenteraad Hengelo 2018-2022 Wim Boomkamp, 17 april 2018 Inleiding en proces Op woensdag 21 maart 2018 heeft de kiezer in Hengelo zijn stem uitgebracht. In een overleg op 27

Nadere informatie

Formatieadvies voor de coalitievorming van de nieuwe gemeente Noordwijk Vertrouwen verbinden vernieuwen

Formatieadvies voor de coalitievorming van de nieuwe gemeente Noordwijk Vertrouwen verbinden vernieuwen Formatieadvies voor de coalitievorming van de nieuwe gemeente Noordwijk Vertrouwen verbinden vernieuwen 28 november 2018 1. Inleiding Op woensdag 21 november vonden de herindelingsverkiezingen plaats in

Nadere informatie

Informatieverslag Gemeente Dongen. Bestuursperiode

Informatieverslag Gemeente Dongen. Bestuursperiode Informatieverslag Gemeente Dongen Bestuursperiode 2018-2022 Inhoud van het advies 1. Aanbieding/woord vooraf 2. Inleiding 3. Opdracht 4. Proces 5. Analyse van de verkiezingsuitslag en voorstelbare coalities

Nadere informatie

Advies van de informateur Op weg naar een nieuwe bestuursperiode in Rhenen

Advies van de informateur Op weg naar een nieuwe bestuursperiode in Rhenen Advies van de informateur Op weg naar een nieuwe bestuursperiode in Rhenen 4 april 2018 0 Inhoud Inleiding... 2 Het informatieproces... 2 De opdracht... 2 De gesprekken... 2 De bevindingen... 4 Open en

Nadere informatie

Advies informateurs na verkiezingen Provinciale Staten 2015

Advies informateurs na verkiezingen Provinciale Staten 2015 Advies informateurs na verkiezingen Provinciale Staten 2015 M.H.F. Schuurmans-Wijdeven mr. G.J. Jansen 31 maart 2015 Provincie Gelderland Advies informateurs na verkiezingen Provinciale Staten 2015 Inleiding

Nadere informatie

GroenLinks en D66 praten samen verder over coalitievorming

GroenLinks en D66 praten samen verder over coalitievorming Persbericht 3 april 2018 GroenLinks en D66 praten samen verder over coalitievorming Vandaag heeft Andrée van Es haar eerste bevindingen over de verkenning naar de Utrechtse coalitievorming gedeeld met

Nadere informatie

S. de Rouwe Informateur. Aan de voorzitter van de Gemeenteraad Súdwest-Fryslân Marktstraat CR SNEEK

S. de Rouwe Informateur. Aan de voorzitter van de Gemeenteraad Súdwest-Fryslân Marktstraat CR SNEEK S. de Rouwe Informateur Aan de voorzitter van de Gemeenteraad Súdwest-Fryslân Marktstraat 15 8601 CR SNEEK Betreft: aanbieden verslag informateur Bolsward, 4 december 2017 Geachte voorzitter, Hierbij bied

Nadere informatie

Rapportage van de informateurs. 1. Inleiding.

Rapportage van de informateurs. 1. Inleiding. Rapportage van de informateurs 1. Inleiding. In de raadsvergadering van 11 oktober 2016, besloot de gemeenteraad tot het volgende: 1. De te benoemen informateur de volgende opdracht mee te geven: op korte

Nadere informatie

Verslag van bevindingen informatieproces coalitiebesprekingen Een vruchtbare samenwerking

Verslag van bevindingen informatieproces coalitiebesprekingen Een vruchtbare samenwerking Verslag van bevindingen informatieproces coalitiebesprekingen 2018 De informateur, H.A. Lambooij Putten, 5 april 2018 1. Aanleiding en inleiding Op 21 maart jl. hebben de gemeenteraadsverkiezingen plaatsgevonden

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2002 2003 28 637 Kabinetscrisis en -formatie Nr. 17 HERDRUK 1 BRIEF VAN DE INFORMATEURS Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag,

Nadere informatie

Samen de schouders eronder!

Samen de schouders eronder! Samen de schouders eronder! Voorzitter, Als leider van het informatie- en formatieproces om te komen tot een regeringscoalitie in Leudal leg ik een verklaring af waarin ik dit proces uit de doeken doe

Nadere informatie

Maak het! in Heerenveen

Maak het! in Heerenveen Maak het! in Heerenveen Thematisch raadsakkoord 2018 2022 Een afspraak met de samenleving Vastgesteld door de gemeenteraad op: [ [en/of] ] Gemeenteraad Heerenveen 2018-2022

Nadere informatie

Verdieping Verkiezingen Eerste Kamer

Verdieping Verkiezingen Eerste Kamer Verdieping Verkiezingen Eerste Kamer Korte omschrijving werkvorm Aan de hand van het krachtenveld De macht in de provincie herhaalt u kennis over onze staatsinrichting: de Eerste Kamer wordt gekozen door

Nadere informatie

Ten voorbereiding van de gesprekken heb ik kennis genomen van de volgende documenten:

Ten voorbereiding van de gesprekken heb ik kennis genomen van de volgende documenten: Coalitievorming gemeente Gorinchem Verslag van bevindingen en advies van informateur V.J.H. Molkenboer Opdracht Pierre Schefferlie, voorzitter van de PvdA, heeft mij gevraagd op te treden als informateur.

Nadere informatie

Rapportage informateur coalitievorming gemeente Westvoorne

Rapportage informateur coalitievorming gemeente Westvoorne De Rode Draad organisatie marketing communicatie Pottenbakkerij 2 2993 CN Barendrecht KvK nr: 62404814 BTW nr: NL127516876B02 27 maart 2018. Rapportage informateur coalitievorming gemeente Westvoorne Opdrachtgever:

Nadere informatie

M.H.J.C. Nienhuis Van Doremaele Verkenner. Gemeenteraad van Ridderkerk Koningsplein 1 Ridderkerk. Zaltbommel, 23 november 2012

M.H.J.C. Nienhuis Van Doremaele Verkenner. Gemeenteraad van Ridderkerk Koningsplein 1 Ridderkerk. Zaltbommel, 23 november 2012 M.H.J.C. Nienhuis Van Doremaele Verkenner Gemeenteraad van Ridderkerk Koningsplein 1 Ridderkerk Zaltbommel, 23 november 2012 Geachte leden van de gemeenteraad, Op 16 oktober jongstleden gaf u mij opdracht

Nadere informatie

Memo. Memo griffier inz Coalitievorming - formatie.doc\ blz. 1

Memo. Memo griffier inz Coalitievorming - formatie.doc\ blz. 1 Memo Aan : politieke partijen die in Oirschot aan de gemeenteraadsverkiezingen mee doen CC : presidium Van : Han Struijs, griffier Datum : 28 januari 2014 Onderwerp : Verkiezingen 19 maart 2014. Een handreiking

Nadere informatie

Collegevorming Bericht van informateur burgemeester Thijsen

Collegevorming Bericht van informateur burgemeester Thijsen Collegevorming 2018-2022 Bericht van informateur burgemeester Thijsen Met genoegen heb ik het verzoek van Leefbaar Tynaarlo ingewilligd om de fracties uit te nodigen en een aantal vragen te stellen. Doel

Nadere informatie

24 mei Onderzoek: Formatie: D66 wil niet met CU

24 mei Onderzoek: Formatie: D66 wil niet met CU 24 mei 2017 Onderzoek: Formatie: D66 wil niet met CU Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek.

Nadere informatie

Protocol Coalitiebesprekingen Bussum 2014

Protocol Coalitiebesprekingen Bussum 2014 Protocol Coalitiebesprekingen Bussum 2014 Voorstel ter bespreking op 22 april 2014 Auteurs: Marieke Munneke Smeets René Sweijen 18 april 2014!1 Inhoud 1. Inleiding 2. Doelstelling 3. Uitgangspunten 4.

Nadere informatie

Utrecht, 7 april 2018

Utrecht, 7 april 2018 Utrecht, 7 april 2018 Aan: CC: Bijlage: Heleen de Boer, fractievoorzitter GroenLinks Utrecht Leden van de Utrechtse gemeenteraad Burgemeester Jan van Zanen Tussenrapportage verkenner Betreft: Eindrapportage

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Kenmerk: Den Haag, 29 mei 2017

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Kenmerk: Den Haag, 29 mei 2017 Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Kenmerk: 201700856 Den Haag, 29 mei 2017 Geachte voorzitter, Op woensdag 17 mei jongstleden startte ik als informateur

Nadere informatie

Handreiking Coalitieonderhandelingen Raadsperiode

Handreiking Coalitieonderhandelingen Raadsperiode Opmerkingen vooraf De handreiking is gebaseerd op de gang van zaken tijdens de coalitieonderhandelingen in 2010 en 2014. Daarnaast heeft het presidium een proceshandreiking laten opstellen met mogelijkheden

Nadere informatie

Protocol collegeonderhandelingen Woerden 2014. handreiking Presidium aan de onderhandelaars

Protocol collegeonderhandelingen Woerden 2014. handreiking Presidium aan de onderhandelaars Protocol collegeonderhandelingen Woerden 2014 handreiking Presidium aan de onderhandelaars Presidium gemeenteraad Woerden Januari 2014 Inleiding Het Presidium, zoals dat fungeerde in de raadsperiode van

Nadere informatie

VERKIEZINGSUITSLAG 2017

VERKIEZINGSUITSLAG 2017 VERKIEZINGSUITSLAG 2017 MAART 2017 AAN DE SLAG MET #1 DE WERKVORM IN HET KORT De leerlingen krijgen twee werkbladen. Ze verdiepen zich eerst in de zetelverdeling voor de verkiezingen. Daarna bekijken ze

Nadere informatie

Verslag informatie Losser 2018

Verslag informatie Losser 2018 Verslag informatie Losser 2018 Frans Willeme 16 april 2018 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Proces 3 3. Bevindingen a. Inhoudelijk 5 b. Mogelijke coalities 7 c. Mogelijke portefeuilleverdeling en wethouders kandidaten

Nadere informatie

BIJLAGEN. Coalitieakkoord DGP PvdA - GroenLinks

BIJLAGEN. Coalitieakkoord DGP PvdA - GroenLinks BIJLAGEN Coalitieakkoord DGP PvdA - GroenLinks Coalitieakkoord 2018-2022 DGP-PvdA-GroenLinks 2 Bijlage 1a: Kort verslag van de besprekingen in de informatieronde Mook, 27 maart 2018. PvdA: Lee Tonnaer

Nadere informatie

13 juni Onderzoek: PvdA-achterban positiever over formeren

13 juni Onderzoek: PvdA-achterban positiever over formeren 13 juni 2017 Onderzoek: PvdA-achterban positiever over formeren Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 55.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een

Nadere informatie

Aan de partijen is gevraagd om te reageren op de volgende vier vragen:

Aan de partijen is gevraagd om te reageren op de volgende vier vragen: Middelburg, 12 april 2019 Geachte leden van Provinciale Staten van Zeeland, Inleiding Op woensdag 20 maart zijn de Provinciale Statenverkiezingen gehouden. Op vrijdag 22 maart 2019 is de uitslag door alle

Nadere informatie

Informatierapport Collegevorming 2018 gemeente Emmen

Informatierapport Collegevorming 2018 gemeente Emmen Rapportage naar aanleiding van de op 28 maart 2018 gevoerde informatiegesprekken met de elf in de gemeenteraad vertegenwoordigde politieke partijen. A. Aanleiding Op 21 maart 2018 zijn de verkiezingen

Nadere informatie

Verkenningsverslag vorming gemeentebestuur gemeente Rheden

Verkenningsverslag vorming gemeentebestuur gemeente Rheden Verkenningsverslag vorming gemeentebestuur gemeente Rheden 2018-2022 Niels E. Joosten (Verkenner / informateur) 3 april 2018 1 Verkenningsverslag vorming gemeentebestuur gemeente Rheden 2018-2022 Vooraf

Nadere informatie

DE VERKIEZINGSUITSLAG

DE VERKIEZINGSUITSLAG DE VERKIEZINGSUITSLAG MAART 2017 - POLITIEK IN PRAKTIJK DOCENTENHANDLEIDING DE WERKVORM IN HET KORT Leerlingen leren door het invullen van de werkbladen dat politieke partijen met elkaar moeten samenwerken

Nadere informatie

Puzzel: welke regering krijgen we?

Puzzel: welke regering krijgen we? Puzzel: welke regering krijgen we? Korte omschrijving werkvorm Leerlingen leren door het invullen van de werkbladen welke politieke partijen met elkaar kunnen samenwerken op basis van de verkiezingsuitslag

Nadere informatie

1. Wat is voor u de belangrijkste motivatie geweest om CDA-lid te worden?

1. Wat is voor u de belangrijkste motivatie geweest om CDA-lid te worden? De zorgparagraaf Het sociale component Het economische beleid Duurzaamheid Onderwijs Het Europees beleid Om actief inbreng te kunnen leveren aan( maatschappelijke) discussies Om actief het verkiezingsprogramma

Nadere informatie

Opdracht Op vrijdag 19 maart heb ik het door alle fracties ondersteund verzoek aanvaard. Mijn opdracht luidde als volgt:

Opdracht Op vrijdag 19 maart heb ik het door alle fracties ondersteund verzoek aanvaard. Mijn opdracht luidde als volgt: Den Haag, 8 april 2010 Aan de fractievoorzitters van de Haagse gemeenteraad, Als informateur heb ik de opdracht aanvaard om een verkenning te plegen naar de vorming van een stabiel, vruchtbaar en stevige

Nadere informatie

Advies Informatie Soest 2014

Advies Informatie Soest 2014 Advies Informatie Soest 2014 Geachte mevrouw Kemmerling, beste Yvonne, Bij deze heb ik het genoegen u mijn bevindingen in het kader van de informatie rond de vorming van een nieuw college in de gemeente

Nadere informatie

16 januari Onderzoek: Partijen uitsluiten bij formatie?

16 januari Onderzoek: Partijen uitsluiten bij formatie? 16 januari 2017 Onderzoek: Partijen uitsluiten bij formatie? Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online

Nadere informatie

Verslag van de Informateur. Baarn Verkiezingen Verslag informateur 1e paasdag 2018 Pagina 1 van 11

Verslag van de Informateur. Baarn Verkiezingen Verslag informateur 1e paasdag 2018 Pagina 1 van 11 Verslag van de Informateur Baarn Verkiezingen 2018 Verslag informateur 1e paasdag 2018 Pagina 1 van 11 Inleiding Op maandag 26 maart heeft de VVD-fractie de informateur de volgende opdracht gegeven: Onderzoeken

Nadere informatie

16 mei Onderzoek: Formatie is vastgelopen: wat nu?

16 mei Onderzoek: Formatie is vastgelopen: wat nu? 16 mei 2017 Onderzoek: Formatie is vastgelopen: wat nu? Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online

Nadere informatie

Eindrapportage informateurs Schalk en Van den Top

Eindrapportage informateurs Schalk en Van den Top 10 april 2018 Eindrapportage informateurs Schalk en Van den Top Ruimte voor Ede Aan de leden van de gemeenteraad Ede, Op 21 maart 2018 zijn gemeenteraadsverkiezingen gehouden. In Ede heeft dat geleid tot

Nadere informatie

Verder in vernieuwen. Besturen in Alblasserdam Verslag verkenning

Verder in vernieuwen. Besturen in Alblasserdam Verslag verkenning Verder in vernieuwen Besturen in Alblasserdam 2018-2022 Verslag verkenning Drs. P.J. Verheij RA, 28 maart 2018 2 Inhoudsopgave 1. Verder in vernieuwen...5 2. Aanpak...6 3. Collegevorming...7 3.1 Verkiezingsuitslag...7

Nadere informatie

De raad dient een besluit te nemen ten aanzien van de invulling van de wethoudersvacatures.

De raad dient een besluit te nemen ten aanzien van de invulling van de wethoudersvacatures. Oplegnotitie behorende bij het raadsvoorstel en besluit: Verkiezing, onderzoek geloofsbrieven, vaststellen formatie, aanvaarding en beëdiging van wethouders Gemeenteblad 2014 nr. 19 Rol van de raad De

Nadere informatie

Verslag informatie

Verslag informatie Verslag informatie 2018-2022 Rianne Letschert Wil Rutten Verslag van de informateurs aan de fractievoorzitter van het CDA Inleiding Op uitnodiging van de fractievoorzitter van het CDA, die daarbij overleg

Nadere informatie

Onderwerp: Verkiezingen maart 2010 (definitief concept n.a.v. bespreking op 14 december 2009)

Onderwerp: Verkiezingen maart 2010 (definitief concept n.a.v. bespreking op 14 december 2009) Memo Datum: 11 januari 2010 Aan: Presidium (vergadering 18 januari 2010) Van: Bijlage: mr. drs. M. Huisman, raadsgriffier I. proces van programma- en collegeformatie; II. Inwerkprogramma voor de (nieuwe)

Nadere informatie

op weg naar de bestuursperiode

op weg naar de bestuursperiode Goe d s op weg naar de bestuursperiode 2018-2022 Advies van de informateur A.M.A. Schenk Ovezande, 4 april 2018 Goes kent net als veel andere gemeenten in Nederland de traditie waarbij de lijsttrekker

Nadere informatie

Verkiezingsuitslagen. Drechtsteden

Verkiezingsuitslagen. Drechtsteden Verkiezingsuitslagen Provinciale Staten, 2 maart Inhoud: 1. Opkomst 2. Winnaars en verliezers 3. Zetelverdeling Provinciale Staten 4. Verschil tussen gemeenten Bijlage 1 De VVD heeft bij deze verkiezingen

Nadere informatie

2. De opdracht. Advies van de informateur. 1. Inleiding. 3. Het informatieproces. Bergen op Zoom, 5 april 2018

2. De opdracht. Advies van de informateur. 1. Inleiding. 3. Het informatieproces. Bergen op Zoom, 5 april 2018 Bergen op Zoom, 5 april 2018 Advies van de informateur Drs. Ing. A.B.M. (Ad) Verbogt Aan de opdrachtgever de heer A.G.J. van der Weegen 1. Inleiding Bergen op Zoom kent net als veel andere gemeenten in

Nadere informatie

Zaaknummer: Sliedrecht, 31 maart Onderwerp: Benoeming (plaatsvervangende) leden Drechtraad en toekenning van de stemgewichten

Zaaknummer: Sliedrecht, 31 maart Onderwerp: Benoeming (plaatsvervangende) leden Drechtraad en toekenning van de stemgewichten Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Zaaknummer: Sliedrecht, 31 maart 2014 Onderwerp: Benoeming (plaatsvervangende) leden Drechtraad en toekenning van de stemgewichten Beslispunten De heren

Nadere informatie

BIJLAGE 4 GESPREKSVERSLAGEN (GESPREKKEN 4-5 APRIL)

BIJLAGE 4 GESPREKSVERSLAGEN (GESPREKKEN 4-5 APRIL) BIJLAGE 4 GESPREKSVERSLAGEN (GESPREKKEN 4-5 APRIL) Verslag gesprek D66 met informateurs Datum: 5 april 2018 Thierry van Vugt Evert Bobeldijk De informateurs heten de vertegenwoordigers van D66 welkom en

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen 2018: Samenwerking met andere partijen

Gemeenteraadsverkiezingen 2018: Samenwerking met andere partijen Gemeenteraadsverkiezingen 2018: Samenwerking met andere partijen Als PvdA vinden wij het belangrijk om samen te werken met bewoners en maatschappelijke organisaties. Op lokaal niveau zorgen we op die manier

Nadere informatie

Rapportage informateur Leidschendam-Voorburg

Rapportage informateur Leidschendam-Voorburg Rapportage informateur Leidschendam-Voorburg Aan Van Datum De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg Ewald van Vliet 7 april 2014 Algemene informatie Opdracht Bij brief van 25 maart 2014 is door de fractievoorzitters

Nadere informatie

Almere, 2 april Onderwerp: eindrapport informateur. Beste fracties in de gemeenteraad van Ouder-Amstel,

Almere, 2 april Onderwerp: eindrapport informateur. Beste fracties in de gemeenteraad van Ouder-Amstel, Almere, 2 april 2018 Onderwerp: eindrapport informateur Beste fracties in de gemeenteraad van Ouder-Amstel, Zoals u weet, waren op woensdag 21 maart 2018 verkiezingen voor uw gemeenteraad. De VVD, als

Nadere informatie

Raadsvoorstel Raadsvoorstel Voorstelnummer: Houten, 2 oktober 2014

Raadsvoorstel Raadsvoorstel Voorstelnummer: Houten, 2 oktober 2014 Raadsvoorstel Raadsvoorstel Voorstelnummer: 2014-065 Houten, 2 oktober 2014 Onderwerp: Voordracht benoeming griffier Beslispunten: Ingaande 1 januari 2015 de heer W. van Zanen uit Amsterdam aanstellen

Nadere informatie

Handreiking voor meedenken bij coalitievorming na gemeenteraadsverkiezingen

Handreiking voor meedenken bij coalitievorming na gemeenteraadsverkiezingen COALITIEVORMING Handreiking voor meedenken bij coalitievorming na gemeenteraadsverkiezingen Na de gemeenteraadsverkiezingen bespreken de politieke fracties in de raad wie wethouder wordt en welke beleids-

Nadere informatie

Puzzel: De stem van de Statenleden

Puzzel: De stem van de Statenleden Puzzel: De stem van de Statenleden Korte omschrijving werkvorm De verkiezingen voor de Provinciale Staten zijn geweest, de uitslag is bekend en de volgende verkiezingen staan alweer voor de deur: die van

Nadere informatie

10.0. Voordracht benoeming griffier

10.0. Voordracht benoeming griffier 10.0. Voordracht benoeming griffier Inhoudsopgave 10.0. Voordracht benoeming griffier... 2 Raadsvoorstel voordracht benoeming griffier... 3 10.0. Voordracht benoeming griffier 10.0. Voordracht benoeming

Nadere informatie

Openbaar. Onderwerp Deelname Stichting Economie & Werk. Portefeuillehouder J. Zoetelief

Openbaar. Onderwerp Deelname Stichting Economie & Werk. Portefeuillehouder J. Zoetelief Openbaar Onderwerp Deelname Stichting RvN@ Programma BW-nummer Economie & Werk Portefeuillehouder J. Zoetelief Samenvatting Met onze deelname in de Stichting Rijk van Nijmegen (RvN@) willen we samen met

Nadere informatie

Effecten van de campagne van de TK2012 tot 5 dagen voor de verkiezingen

Effecten van de campagne van de TK2012 tot 5 dagen voor de verkiezingen Effecten van de campagne van de TK tot 5 dagen voor de verkiezingen Hoe de uitslag woensdag a.s. ook zal zijn, we hebben nu al een heel bijzondere periode meegemaakt. In twee weken tijd is de electorale

Nadere informatie

Verloop van de coalitieonderhandelingen 2014

Verloop van de coalitieonderhandelingen 2014 Verloop van de coalitieonderhandelingen 2014 Inleiding De afgelopen weken zijn er allerlei berichten verschenen in de media over het verloop van de coalitieonderhandelingen. Normaal gesproken zijn wij

Nadere informatie

Gepensioneerden over de coalitie. Een peiling van ANBO

Gepensioneerden over de coalitie. Een peiling van ANBO 6-9-2016 Gepensioneerden over de coalitie. Een peiling van ANBO Deze peiling over de huidige opinie van gepensioneerden over de coalitie is uitgevoerd door seniorenorganisatie ANBO. Het betreft een online

Nadere informatie

Hieronder worden deze stappen nader toegelicht. De stappen lopen deels parallel.

Hieronder worden deze stappen nader toegelicht. De stappen lopen deels parallel. Opzet formatieproces Provincie Utrecht 2019 Van : de onderhandelaars van de collegevormende partijen (op basis van het gesprek op 11 april) Datum : 19 april 2019 Inleiding Na de verkiezingen van 20 maart

Nadere informatie

UT-Onderzoek Collegevorming: Informateurs, formateurs en de rol van de bestuurlijke driehoek

UT-Onderzoek Collegevorming: Informateurs, formateurs en de rol van de bestuurlijke driehoek UT-Onderzoek Collegevorming: Informateurs, formateurs en de rol van de bestuurlijke driehoek Bas Denters Hoogleraar Bestuurskunde, Universiteit Twente Afgezien van het inmiddels een kwart eeuw oude proefschrift

Nadere informatie

Opgaven voor 's-hertogenbosch

Opgaven voor 's-hertogenbosch s-hertogenbosch, 3 december 2014 Geachte leden en aspirant-leden van de gemeenteraad, Op 19 november jongstleden hebben er naar aanleiding van een gemeentelijke herindeling gemeenteraadsverkiezingen plaatsgevonden

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel klankbordgroepen

Initiatiefvoorstel klankbordgroepen Initiatiefvoorstel klankbordgroepen Inleiding In Langedijk lopen momenteel een aantal grote, ingrijpende projecten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van door de gemeente ingestelde klankbordgroepen. Daarnaast

Nadere informatie

Lang leve de lokale lobby?!

Lang leve de lokale lobby?! Lang leve de lokale lobby?! Bijdrage door Noortje Thijssen aan nieuwjaarsreceptie Welcom Amsterdam Amsterdam, 11 januari 2018 Even voorstellen Pagina 2 2017 Universiteit van Amsterdam & Public Matters

Nadere informatie

Een nieuwe start voor Leusden. Rapportage van de informateur

Een nieuwe start voor Leusden. Rapportage van de informateur Een nieuwe start voor Leusden Rapportage van de informateur 1 Inleiding Na de verkiezingen van 19 maart zijn in heel Nederland en ook in Leusden de politieke verhoudingen veranderd. Waar in veel gemeenten

Nadere informatie

Vertrouwende uw raad hiermee voldoende te hebben geïnformeerd, verblijf ik,

Vertrouwende uw raad hiermee voldoende te hebben geïnformeerd, verblijf ik, Rapportage informatieronde Vlaardingen, 28 maart 2014 Geachte voorzitter van de raad, Met de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart behaalde de SP 3.777 stemmen en werd daarmee de grootste partij van Vlaardingen.

Nadere informatie

Verkiezingsuitslagen Drechtsteden

Verkiezingsuitslagen Drechtsteden Verkiezingsuitslagen Gemeenteraadsverkiezingen 19 maart Zet de daling in opkomst zich door? En is er in de regio ook winst voor de lokale partijen en D66 te zien? Het Onderzoekcentrum zet in deze factsheet

Nadere informatie

Dordrecht zoekt een nieuwe burgemeester. Wordt u ons boegbeeld?

Dordrecht zoekt een nieuwe burgemeester. Wordt u ons boegbeeld? Dordrecht zoekt een nieuwe burgemeester. Wordt u ons boegbeeld? Concept-profielschets 1. Inleiding Wij zoeken een nieuwe burgemeester! Dit vanwege het vertrek van onze vorige burgemeester, de heer drs.

Nadere informatie

21 maart 2019 Auteur: Lisette van Vliet. Dag na Provinciale Statenverkiezingen

21 maart 2019 Auteur: Lisette van Vliet. Dag na Provinciale Statenverkiezingen 21 maart 2019 Auteur: Lisette van Vliet Dag na Provinciale Statenverkiezingen Samenvatting FVD-kiezer doet voorzichtige handreiking aan kabinet Veel kiezers die gisteren Forum voor Democratie hebben gestemd,

Nadere informatie

ACHTERBAN CHRISTENUNIE ZIET SAMENWERKING MET D66 ZITTEN

ACHTERBAN CHRISTENUNIE ZIET SAMENWERKING MET D66 ZITTEN Rapport ACHTERBAN CHRISTENUNIE ZIET SAMENWERKING MET D66 ZITTEN D66-kiezers verdeeld over regeren met ChristenUnie 22 juni 2017 www.ioresearch.nl I&O Research politieke peiling juni 2017 Achterban ChristenUnie

Nadere informatie

Profielschets van gemeentesecretaris/algemeen directeur bij de gemeente Schiedam

Profielschets van gemeentesecretaris/algemeen directeur bij de gemeente Schiedam Profielschets van gemeentesecretaris/algemeen directeur bij de gemeente Schiedam Profielschets gemeentesecretaris/algemeen directeur bij de gemeente Schiedam De stad en het bestuur Schiedam is een stad

Nadere informatie

Agenda. tweede openbare bijeenkomst formatieproces. 3. Uitleg De Lokale Partij tav benoeming formateurs Ab Krook en Arjan Dros

Agenda. tweede openbare bijeenkomst formatieproces. 3. Uitleg De Lokale Partij tav benoeming formateurs Ab Krook en Arjan Dros Agenda tweede openbare bijeenkomst formatieproces Datum: 3 april 2018 Aanvang: 20.00 uur Locatie: raadzaal Voorzitters: Arjan Dros en Ab Krook 1. Opening 2. Vaststelling agenda 3. Uitleg De Lokale Partij

Nadere informatie

Verkiezingsuitslagen Drechtsteden

Verkiezingsuitslagen Drechtsteden Verkiezingsuitslagen Tweede Kamer, 13 september De verkiezingen voor de Tweede Kamer van 13 september waren tot het eind toe spannend. De VVD en PvdA zijn de grootste winnaars. Ten koste van PVV, CDA en

Nadere informatie

Samenwerking en Toekomst Drechtsteden

Samenwerking en Toekomst Drechtsteden sterke, aantrekkelijke, bereikbare regio politiek/maatschappelijk gestuurd rmjp Samenwerking en Toekomst Drechtsteden Toekomst Netwerkbestuur 20 maart 2013 programmering: helder belegde bevoegdheden doortastend

Nadere informatie

Goed werk Goed wonen Goed onderwijs

Goed werk Goed wonen Goed onderwijs Informatiedossier coalitievorming D66 Doetinchem Goed werk Goed wonen Goed onderwijs D66 krijgt het voor elkaar Inhoud 2 Voorwoord 3 Kernthema's D66 4 Duiding verkiezingsuitslag 6 Een coalitieakkoord op

Nadere informatie

12 september Onderzoek: Draagmoederbank in Nederland?

12 september Onderzoek: Draagmoederbank in Nederland? 12 september 2018 Onderzoek: Draagmoederbank in Nederland? Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2014/67

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2014/67 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 7-10-2014 Nummer voorstel: 2014/67 Voor raadsvergadering d.d.: 07-10-2014 Agendapunt: 4 Onderwerp:

Nadere informatie

Kenmerk: Den Haag, 13 september 2010

Kenmerk: Den Haag, 13 september 2010 Mr. H.D. Tjeenk Willink Informateur Postbus 20008 2500 EA DEN HAAG AAN DE KONINGIN Kenmerk: 201000970 Den Haag, 13 september 2010 Op 7 september 2010 heeft U mij verzocht om U op de kortst mogelijke termijn

Nadere informatie

Hierbij zend ik u, daartoe gemachtigd door Hare Majesteit de Koningin, afschrift van het

Hierbij zend ik u, daartoe gemachtigd door Hare Majesteit de Koningin, afschrift van het 30891 Kabinetsformatie 2006 Nr. 2 Brief van de informateur Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 18 december 2006 Hierbij zend ik u, daartoe gemachtigd door Hare Majesteit

Nadere informatie

Ten aanzien van de portefeuilleverdeling en de motivatie wordt verwezen naar respectievelijk bijlage 1 en bijlage 2.

Ten aanzien van de portefeuilleverdeling en de motivatie wordt verwezen naar respectievelijk bijlage 1 en bijlage 2. Coalitieakkoord Naar aanleiding van de verkiezingsuitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014 hebben de partijen Burgerbelangen (8 zetels), Partij van de Arbeid (4 zetels), Lokaal Alternatief

Nadere informatie

Datum vergadering gemeenteraad Voorstelnummer Agendapunt

Datum vergadering gemeenteraad Voorstelnummer Agendapunt Datum vergadering gemeenteraad Voorstelnummer Agendapunt 15 december 2015 RV/15/00633 19 Voorstel ingebracht door Portefeuillehouder Begrotingsprogramma Beheerproduct Onderwerp J.W. Schipper, fractie VVD

Nadere informatie

Verkiezingen Op weg naar een nieuw kabinet

Verkiezingen Op weg naar een nieuw kabinet Verkiezingen 2017 Op weg naar een nieuw kabinet 1 4-3-2017 Trends deze verkiezingen 2 En we hebben te maken met externe factoren Woorden en daden CPB doorberekeningen 3 Nut van de CPB-doorrekening Reality

Nadere informatie

Programma van Eisen voor de Call Verkenning Nationale Museale Voorziening Slavernijverleden

Programma van Eisen voor de Call Verkenning Nationale Museale Voorziening Slavernijverleden Gedeelde geschiedenis amsterdam.nl/gedeeldegeschiedenis Verkenning Nationale Museale Voorziening Slavernijverleden Inleiding De keuze voor een Call Vereiste gegevens Planning Procedure toetsing en beoordeling

Nadere informatie