Aanpak voor een goede samenwerking tussen gemeenten en gemeenschappelijke regelingen. VNG-congres gemeentefinanciën 30 november 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aanpak voor een goede samenwerking tussen gemeenten en gemeenschappelijke regelingen. VNG-congres gemeentefinanciën 30 november 2015"

Transcriptie

1 Aanpak voor een goede samenwerking tussen gemeenten en gemeenschappelijke regelingen VNG-congres gemeentefinanciën 30 november 2015

2 Drie perioden gemeenten en gemeenschappelijke regelingen 1e periode: werken met toetsgemeenten 2e periode: aan de slag met gemeenschappelijke regelingen 3e periode: aanpak voor een goede samenwerking tussen gemeenten en gemeenschappelijke regelingen

3 Werken met toetsgemeenten In de jaren 90 van de vorige eeuw is door de portefeuillehouders financiën van de 13 Zeeuwse gemeenten besloten over te gaan tot een centrale uniforme toetsingvan de financiële stukken van gemeenschappelijke regelingen. Vanaf 1996 werken met de VZG-norm. Steeds een verandering van de norm, waardoor het draagvlak niet groot was.

4 Werken met toetsgemeenten De volgende afspraken zijn gemaakt: De toetsgemeente beoordeelt alleen de financiële stukken, de vakafdeling blijft verantwoordelijk. Voor de regelingen waaraan alle Zeeuwse gemeenten deelnemen is naast de toetsgemeente nog een klankbordgemeente toegevoegd. De toetsgemeente brengt digitaal volgens de opgestelde checklisten zijn bevindingen uit aan de deelnemende gemeenten. De opgestelde checklisten betrekking hebbende op de begroting, meerjarenraming, begrotingswijziging, tussentijdse rapportages en jaarstukken zullen bij de centrale toetsing gebruikt worden.

5 Evaluatie werken met toetsgemeente Afspraak dat alleen de financiële stukken worden getoetst. Specifieke (extra) projecten voor bepaalde gemeente(n) moeten duidelijk in de begroting worden verwerkt en toegelicht. Het advies van de toetsgemeente is in principe bindend voor de andere gemeenten. Het werk moet nietnog eens worden overgedaan. Als de toetsing te laat is uitgevoerd, moeten de gemeenten elkaar daar onderling op aanspreken. Nieuw beleid kan niet in de primitieve begroting worden opgenomen.

6 Evaluatie werken met toetsgemeenten Ook niet als dit binnen het totale budget van begroting t eventuele begrotingswijzigingen valt. Nieuw beleid zal altijd getoetst moeten worden. De gemeentelijke bijdragen moeten zichtbaar in de begroting aanwezig zijn, eventueel via een bijlage. Eindconclusie: de meeste toetsgemeenten voeren de financiële check nog steeds uit.

7 Aan de slag met gemeenschappelijke regelingen Eind 2007heeft het VZG-bestuur een werkgroep verbonden partijen ingesteld. Opdracht luidde: Kom met concrete voorstellen die leiden tot verbetering in de governance; Advies te geven over de implementatie van de voorstellen; Advies te geven voor de besluitvorming in de individuele gemeenten; Advies te geven over de communicatie met de gemeenschappelijke regelingen; Advies te geven over de termijn waarbinnen een en ander gerealiseerd moet zijn.

8 Aspecten van de governance Verbeter de organisatie rondom de Gr-en; Verbeter de sturing van de Gr-en; Verbeter de beheersing van de Gr-en; Verbeter de verantwoording door de Gr-en; Verbeter het toezicht op de Gr-en.

9 Organisatie Maak een afwegingskader m.b.t. Gr-en en leg daarin vast in welke situaties gemeenten overgaan tot het instellen van een Gr; Bepaal op welke manier bestaande Gr-en worden getoetst aan de hand van het afwegingskader; Overweeg functiescheiding binnen het college; Zorg ervoor dat gemeentelijke vertegenwoordigers vanuit de eigen organisatie worden geadviseerd, dat terugkoppeling plaatsvindt door de bestuurder naar de organisatie en dat vergaderstukken tijdig aan de gemeenten worden toegestuurd.

10 Sturing Verbeter de paragraaf verbonden partijen in de gemeentebegroting en neem daarin de prestatieafspraken op die met de Gr-en zijn gemaakt; Neem financiële risico s van Gr-en op in de paragraaf verbonden partijen en in de paragraaf weerstandsvermogen en risicobeheersing in de gemeentebegroting; Maak afspraken dat Gr-en en gemeenten elkaar informeren; Positie bestuurders in het bestuur van de Gr-en (belangen Gr versus belangen gemeente). Hanteer een duidelijke VZG-richtlijn.

11 Beheersing Optimaliseer de tussentijdse informatievoorziening door Gr-en aan gemeenten; Besteed meer aandacht aan inhoudelijke prestatiegegevens, naast financiële informatie; Stem de P&C-cyclus van de Gr af op die van de deelnemende gemeenten; Laat Gr-en periodiek een risicoanalyse maken.

12 Verantwoording Tijdige aanlevering van jaarstukken met accountantsverklaring; Laat periodiek de kwaliteit van diensten, organisatie en kostenniveau toetsen en beoordelen; Laat de rekenkamer periodiek een onderzoek doen naar doelmatigheid en doeltreffendheid van Gr-en.

13 Toezicht Leg de verantwoordelijkheden en bevoegdheden van het AB, DB of bestuur/directie goed vast in het toetskader en in de GR zelf; Laat deskundigen jaarlijks de balanspositie, resultatenrekening, risicoanalyse en tussentijdse financiële en niet-financiële informatie beoordelen; Leg afspraken vast over inlichtingen, inzagebevoegdheid en controlerechten; Leg afspraken vast over de goedkeuring van jaarrekening en begroting door de toezichthouder; Maak duidelijke afspraken over de werkwijze bij begrotingsvoorstellen.

14 Toezicht Maak duidelijke afspraken over de werkwijze bij budgetoverheveling; Maak duidelijke afspraken over de werkwijze bij reservevorming; Werk met een adviescommissie of met een adviesgemeente; Hanteer een herkenbare en uniforme taakomschrijving voor de adviesgemeente; Hanteer een herkenbare en uniforme taakomschrijving voor een adviescommissie

15 Resultaat Het rapport 2009 is bij 12 van de 13 gemeenten door de raad vastgesteld. Borging van het rapport behoorde niet tot de opdracht. Door teveel (dwingende) regels is de implementatie niet tot stand gekomen.

16 Aanpak voor een goede samenwerking tussen gemeenten en gemeenschappelijke regelingen Augustus Het VZG-bestuur vond het tijd en raadzaam het rapport van 2009 te bezien en te komen tot een actualisatie. Opdracht: Nagaan of in het rapport 2009 niet teveel regels waren opgenomen. Aansluiting bij de nieuwe c.q. veranderende wetgeving. Voorstellen tot een betere borging van de afspraken. Gemeenten en Gr-en betrekken bij de uitvoering van de opdracht. Evaluatie VZG-richtlijn, nieuwe definitie en uitwerking van de richtlijn.

17 Wat vinden GR en? Bestuurders en ambtenaren goed op de hoogte, raad niet. Gemeenten hebben genoeg grip op wat onze organisatie doet. VZG-norm werkt niet in de praktijk. Gemeenten niet goed op de hoogte van wat mijn organisatie doet. Vakambtenaar en financiële ambtenaar moeten samen optrekken voor integrale benadering. Onwerkbaar om met alle wensen gemeenten rekening te houden. GR en moeten zelf de vrijheid hebben nieuw beleidte maken. Breng raden in verbinding en laat ze meer initiatief nemen.

18 Landelijke trend: werkwijze GR en onder druk Hoe kan democratische legitimiteit van regionale samenwerkingsverbanden worden geborgd? Minister Plassterk in opdracht aan Raad voor het openbaar bestuur Raad moet grotere speler zijn in gemeenschappelijke besluitvorming Raadslid.nu / boek Els Broers Samenwerkingsverbanden hollen taak en verantwoordelijkheid raadsleden uit Binnenlands Bestuur De gemeenschappelijke regeling loopt uit de hand Gemeente.nu Raad Zwijndrecht overruled door gemeenschappelijke regeling Binnenlands Bestuur

19 Vragen Hoe democratische legitimiteit borgen? Op welke wijze méér gripvoor raadsleden op proces GR en? Hoe rol van bestuurders duidelijker maken in proces? Hoe versterken rollen van opdrachtgever en opdrachtnemer? Hoe voor GR en meer overzicht/structuurin contact met deelnemers? Voldoet huidige VZG-richtlijn als uniform instrument? Wat zijn gevolgen van wetswijzigingen? Hoe is uniformiteit in Zeeland (van regelingen) te bevorderen?

20 Centrale vragen rapport Hoe kunnen de gemeenten en de gemeenschappelijke regelingen tot een goede samenwerking komen? Hoe kan de gemeenteraad grip krijgen en houden op de gemeenschappelijke regelingen? Hoe houdt de gemeenteraad voldoende invloed op de taken die gemeenschappelijke regelingen uitvoeren?

21 Voorstel met verbeteringen Verdeeld in 4 onderdelen: Sturen Beheersen Verantwoorden Toezicht

22 Sturen

23 Sturen 1/2 Maak jaarlijks samenwerkingsafspraken en begin met een zogenaamde nulsituatie. [Gemeenten/GR] Werk met een meerjarig beleidsplan. [GR] Maak gebruik van het Zeeuwse model voor de aanpassing van de gemeenschappelijke regeling. [GR]

24 Sturen 2/2 Hanteer een strikte toepassing van de VZG-richtlijn. [Gemeenten/GR/VZG] Berekening VZG-richtlijn Aanpassingen begroting gelden niet als bezuiniging Aparte bezuinigingsrichtlijn Verrekenen van teveel bezuinigen Reservevorming

25 Beheersen

26 Beheersen 1/4 Begroting Maak een begroting en meerjarenraming op basis van het Besluit Begroting en Verantwoording provincies en gemeenten (BBV). [GR] Neem in de begroting een analyse op van de laatst vastgestelde jaarrekening en het effect hiervan op de begroting. [GR] Neem in de begroting de meerjarenraming op van de bijdragen van de deelnemers. [GR]

27 Beheersen 2/4 Begrotingswijziging Stel een begrotingswijziging op als: er sprake is van een belangrijke beleidswijziging en/of het betreffende programma niet toereikend is; de bijdrage van de deelnemers omhoog moet; de bijdrage van de deelnemers in het begrotingsjaar niet omhoog moet, maar de wijziging wel tot gevolg heeft dat de structurele lasten in de begroting van het volgende jaar en/of volgende jaren omhoog gaan en daardoor tot hogere bijdragen leiden voor de deelnemers; er een onttrekking of toevoeging aan een reserve nodig is. [GR]

28 Beheersen 3/4 Tussentijdse rapportage Stel een tussentijdse rapportage op als: - er belangrijke afwijkingen zijn ten opzichte van de samenwerkingsafspraken; -er belangrijke (financiële) ontwikkelingen zijn, die voor de opdrachtgever relevant zijn. [GR] Stel geen tussentijdse rapportage op als er geen ontwikkelingen en afwijkingen zijn. (Géén nieuws is goed nieuws!)[gr] Informatieplicht Neem op de raadsagenda het punt informatie uit gemeenschappelijke regelingen op. [Gemeenten] Werk met GR-nieuwsbrieven aan de gemeenteraad. [GR] Organiseer (regionale) bijeenkomsten voor raadsleden. [GR]

29 Beheersen 4/4 Begeleidingscommissie Stel voor de gemeenschappelijke regeling uit de categorie 1 en 2 een ambtelijke begeleidingscommissie in. [Gemeenten] Blijf de toetsgemeente gebruiken voor de gemeenschappelijke regeling uit categorie 3.[Gemeenten]

30 Verantwoorden

31 Verantwoorden 1/2 Jaarstukken Stel op basis van het Besluit Begroting en Verantwoording provincies en gemeenten (BBV) de jaarstukken op. [GR] Voeg bij de jaarstukken de controleverklaring en het verslag van bevindingen. [GR] Maak een analyse van het resultaat, met daarin een onderscheid tussen het structurele en het incidentele resultaat. [GR] Vermeld of de afgesproken prestatie-indicatoren wel of niet behaald zijn. [GR] Vermeld de financiële bijdrage per deelnemende gemeente. [GR]

32 Verantwoorden 2/2 Onderzoek Voer per raadsperiode een doelmatigheid-en doeltreffenheidsonderzoek uit voor gemeenschappelijke regelingen uit de categorie 1 en 2. [Gemeenten] Laat dit onderzoek uitvoeren door Rekenkamers (of door controllers uit de deelnemende organisaties). [Gemeenten] Laat de GR instemmen met de planning van het onderzoek. [Gemeenten] Borg het uitvoeren van dit onderzoek. [VZG]

33 Toezicht

34 Toezicht Maak afspraken over reservevorming in relatie tot het rekeningsresultaat. [Gemeenten, GR en VZG] Laat de bestemming van het rekeningsresultaat geen deel uitmaken van de jaarstukken, maar maak daarvoor een apart voorstel. [GR]

35 Afronding rapport Reactie VZG-bestuur op rapport & aanbevelingen Rapport op 23 oktober vastgesteld door VZG-bestuur Vervolgopdracht aan werkgroep voor implementatie rapport

36 Implementatie Informerendirect betrokken partijen bij traject (o.a. hoofden financiën gemeenten en vertegenwoordigers GR en) over rapport en verdere proces Informeren raden, colleges en GR en(opsturen rapport) Aanbod aan raden voor nadere toelichting door werkgroep Als werkgroep met GR en in overleg gaan over aanbevelingen Verdere invulling geven aan navolging rapport (o.a. samenstellen en werken met begeleidingscommissies)

37 Evaluatie Eerste evaluatie Planning januari / februari 2017 Bijeenkomst organiseren met de begeleidingscommissies over toepassing rapport en de aanbevelingen in de praktijk; Werkt de aanpak? Waar loopt men tegenaan? Deze vragen worden ook besproken met de (kring van) raadsgriffiers. Deze stap leidt tot een eerste evaluatie van het rapport en wordt met het VZG-bestuur besproken

38 Evaluatie Tweede evaluatie Planning januari / februari 2018 Dezelfde procedure wordt gevolgd als bij de eerste evaluatie.

Aanpak voor een goede samenwerking

Aanpak voor een goede samenwerking Aanpak voor een goede samenwerking tussen gemeenten en gemeenschappelijke regelingen Gemeente Borsele 14 januari 2016 Wat vinden GR en? Bestuurders en ambtenaren goed op de hoogte, raad niet. Gemeenten

Nadere informatie

Aanpak voor een goede samenwerking tussen gemeenten en gemeenschappelijke regelingen

Aanpak voor een goede samenwerking tussen gemeenten en gemeenschappelijke regelingen Aanpak voor een goede samenwerking tussen gemeenten en gemeenschappelijke regelingen 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 1.1 Algemeen: goed samenwerken...3 1.2 Opdracht en werkgroep...3 1.3 Gevolgde proces...3

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN. Werkgroep verbonden partijen van de Vereniging van Zeeuwse Gemeenten

AAN DE SLAG MET GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN. Werkgroep verbonden partijen van de Vereniging van Zeeuwse Gemeenten AAN DE SLAG MET GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN Werkgroep verbonden partijen van de Vereniging van Zeeuwse Gemeenten 11 december 2009 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 1. Categorieën gemeenschappelijke

Nadere informatie

Vereniging van Zeeuwse Gemeenten. Aan de colleges van burgemeester en wethouders van de Zeeuwse gemeenten. ledenbrief

Vereniging van Zeeuwse Gemeenten. Aan de colleges van burgemeester en wethouders van de Zeeuwse gemeenten. ledenbrief Vereniging van Zeeuwse Gemeenten Aan de colleges van burgemeester en wethouders van de Zeeuwse gemeenten ledenbrief 2016-001 status standpuntbepaling ons kenmerk BO bijlage(n) -2- contactpersoon bezoekadres

Nadere informatie

NAZORGONDERZOEK NAAR DE STAND VAN ZAKEN OVER DE AANBEVELINGEN UIT HET ONDERZOEK EEN LOSSE KNOOP?

NAZORGONDERZOEK NAAR DE STAND VAN ZAKEN OVER DE AANBEVELINGEN UIT HET ONDERZOEK EEN LOSSE KNOOP? NAZORGONDERZOEK NAAR DE STAND VAN ZAKEN OVER DE AANBEVELINGEN UIT HET ONDERZOEK EEN LOSSE KNOOP? ONDERZOEK NAAR DE GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN OP WALCHEREN UIT 2007 februari 2011 Blz 1 van 13 VOORWOORD

Nadere informatie

ADVIES STUKKEN GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN JAARSTUKKEN 2010 GGD

ADVIES STUKKEN GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN JAARSTUKKEN 2010 GGD ADVIES STUKKEN GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN JAARSTUKKEN 2010 GGD Algemeen: Uit bijgevoegde checklist blijkt dat de jaarrekening 2010 GGD, op een detail na, voldoet aan het BBV. Het saldo van baten en

Nadere informatie

Aanbevelingen Rekenkamer Breda in relatie tot nota Verbonden Partijen

Aanbevelingen Rekenkamer Breda in relatie tot nota Verbonden Partijen Bijlage 5 Aanbevelingen Rekenkamer Breda in relatie tot nota Verbonden Partijen Aanbevelingen rapport Rekenkamer Breda 1. Geef als raad opdracht aan het college om samen met de raad een nieuwe Nota Verbonden

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr. 10.1253, d.d. 7 december 2010 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Auditrapport 2009 Grip op de buitenboordmotor, sturing, toezicht en verantwoording bij Gemeenschappelijke Regelingen BESLUITEN Behoudens

Nadere informatie

Plan van aanpak Rekenkameronderzoek naar (be)sturing van Gemeenschappelijke Regelingen

Plan van aanpak Rekenkameronderzoek naar (be)sturing van Gemeenschappelijke Regelingen Plan van aanpak Rekenkameronderzoek naar (be)sturing van Gemeenschappelijke Regelingen Rekenkamercommissies Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Waterland Inleiding In de maanden mei tot en met oktober

Nadere informatie

G e m e e n t e S l u i s

G e m e e n t e S l u i s Raadsvoorstel Pag. 1 Datum vergadering 24 september 2009 Nr. 9 Omschrijving agendapunt Portefeuillehouder Voorstel om de jaarrekening/jaarverslag 2008 van GGD Zeeland vast te stellen en om niet in te stemmen

Nadere informatie

Verbonden Partijen zes kaderstellende spelregels

Verbonden Partijen zes kaderstellende spelregels Verbonden Partijen zes kaderstellende spelregels Verbonden Partijen Een Verbonden Partij is een privaatrechtelijke of publiekrechtelijke organisatie, waarin de provincie of de gemeente een bestuurlijk

Nadere informatie

Rekenkamer Nijmegen De Rekenkamer neemt een onafhankelijke positie in binnen de gemeente Nijmegen OPLEGNOTITIE. Grip krijgen op Veilig Thuis

Rekenkamer Nijmegen De Rekenkamer neemt een onafhankelijke positie in binnen de gemeente Nijmegen OPLEGNOTITIE. Grip krijgen op Veilig Thuis Rekenkamer Nijmegen De Rekenkamer neemt een onafhankelijke positie in binnen de gemeente Nijmegen OPLEGNOTITIE Grip krijgen op Veilig Thuis 23 april 2018 COLOFON De Rekenkamer heeft een onafhankelijke

Nadere informatie

Toetsingskaders Gemeenschappelijke Regelingen

Toetsingskaders Gemeenschappelijke Regelingen Toetsingskaders Gemeenschappelijke Regelingen JAARREKENING 2012 Tijdigheid Is de jaarrekening op tijd (voor 15 april) ontvangen? Accountantsverklaringen Is de verklaring aanwezig (ja /nee) en welke soort

Nadere informatie

Algemene conclusie per gemeente

Algemene conclusie per gemeente Oplegnotitie bij het RSD onderzoeksrapport Deze oplegnotitie vat de belangrijkste zaken uit het RSD onderzoek samen. Deze oplegnotitie is gebaseerd op het rapport dat het onderzoeksbureau De Lokale Rekenkamer

Nadere informatie

GR-taken: Aanvullende diensten:

GR-taken: Aanvullende diensten: JAARREKENING 2018 GGD Hollands Noorden Wat was de opdracht (welke inhoudelijke en financiële kaders waren er?) Inhoudelijk kader De GGD levert diensten, zoals deze zijn vastgesteld in de Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 3. Inleiding

Raadsvoorstel. 3. Inleiding Raadsvoorstel Agenda nr. 6 Onderwerp: Reactie geven op de onderzoeksvraagstelling en uitwerking daarvan voor de evaluatie van de Metropoolregio Eindhoven Soort: Besluitvormend Opsteller: J. v.d. Kolk Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Bijlage: wijzigingen ten opzichte van oude uitgangspunten

Bijlage: wijzigingen ten opzichte van oude uitgangspunten Bijlage: wijzigingen ten opzichte van oude uitgangspunten 1 1. Indexering loon en prijs 1. Methodiek indexatie 1.1. Voor de loonontwikkeling wordt uitgegaan van de CAO gemeenten (CAR-UWO). Zolang er geen

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *18.0005455* 18.0005455 Raadsvergadering: 14-6-2018 Voorstel: 5.43 Agendapunt: 10 Onderwerp Ontwerp jaarstukken 2017 en ontwerpbegroting 2019 RUD NHN Datum

Nadere informatie

Vervallen. Vervallen. Vervallen. Vervallen. Vervallen

Vervallen. Vervallen. Vervallen. Vervallen. Vervallen Bijlage 2: WAS/WORDT-lijst FUGR 2019 DOC-19-124159 1. Indexering loon en prijs 1. Methodiek indexatie 1.1. Voor de loonontwikkeling wordt uitgegaan van de CAO gemeenten (CAR-UWO). Zolang er geen CAO ontwikkeling

Nadere informatie

Zoetermeer. gemeente. Aan het bestuur van het Stadsgewest Haaglanden (SGH) Postbu s C B Den Haa g

Zoetermeer. gemeente. Aan het bestuur van het Stadsgewest Haaglanden (SGH) Postbu s C B Den Haa g gemeente Zoetermeer > Retouradres Postbus 15, 2700 A A Zoetermeer Aan het bestuur van het Stadsgewest Haaglanden (SGH) Postbu s 66 2501 C B Den Haa g Onderwerp: Kaderbrief begroting 2015 gemeenschappelijke

Nadere informatie

Plan van Aanpak. Regionale Samenwerking. Wormerland

Plan van Aanpak. Regionale Samenwerking. Wormerland Plan van Aanpak Regionale Samenwerking in Wormerland November 2006, versie 0.1 Aanleiding. Op 31 januari 2006 heeft uw raad kennis genomen van de notitie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Nadere informatie

Paginanummer opnemen! Ja, de jaarstukken 2015 zijn op 14 april 2016 door de gemeenten ontvangen.

Paginanummer opnemen! Ja, de jaarstukken 2015 zijn op 14 april 2016 door de gemeenten ontvangen. JAARREKENING 2015 Tijdigheid Is de jaarrekening op tijd (voor 15 april) ontvangen? Accountantsverklaringen Is de verklaring aanwezig (ja /nee) en welke soort verklaring? Weerstandsvermogen Hoogte algemene

Nadere informatie

Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 4 juli 2018 / 38/2018. Onderwerp Regionaal rekenkameronderzoek Grip krijgen op Veilig Thuis

Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 4 juli 2018 / 38/2018. Onderwerp Regionaal rekenkameronderzoek Grip krijgen op Veilig Thuis Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 4 juli 2018 / 38/2018 Onderwerp Regionaal rekenkameronderzoek Grip krijgen op Veilig Thuis Programma Bestuur & Middelen, Zorg en Welzijn Portefeuillehouder

Nadere informatie

Zienswijze programmabegroting 2013 en jaarstukken 2011 van GGD Hollands Noorden.

Zienswijze programmabegroting 2013 en jaarstukken 2011 van GGD Hollands Noorden. Zienswijze programmabegroting 2013 en jaarstukken 2011 van GGD Hollands Noorden. Algemeen Op 18 april 2012 zijn de programmabegroting 2013 en de jaarstukken 2011 ontvangen van GGD Hollands Noorden (GGD).

Nadere informatie

Advies jaarrekening 2011 van de commissie BMZ aan het algemeen bestuur HDSR Geachte leden van het algemeen bestuur, De commissie BMZ adviseert het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap De Stichtse

Nadere informatie

Wij stellen de volgende data voor de oplevering van de planning en controlproducten 2010:

Wij stellen de volgende data voor de oplevering van de planning en controlproducten 2010: Planning en controlcyclus 2010 Samenvatting In dit voorstel is de planning opgenomen van de planning- en controlproducten 2010: de jaarrekening 2009, de voorjaarsnota 2010, de kadernota 2011, de programmabegroting

Nadere informatie

Visiedocument Financieel Beleid

Visiedocument Financieel Beleid 1. Financieel beleid Grip Om grip te houden op de gemeentefinanciën voert de gemeente financieel beleid uit. Enerzijds betreft dit wettelijke taken, zoals het opstellen van een begroting en een jaarrekening,

Nadere informatie

4. Verslag en besluitenlijst van de vergadering dagelijks bestuur van 29 mei Stand van zaken discussie mandaat BRZO (mondeling)

4. Verslag en besluitenlijst van de vergadering dagelijks bestuur van 29 mei Stand van zaken discussie mandaat BRZO (mondeling) Terneuzen, 21 juni 2017 Onderwerp: uitnodiging en agenda vergadering 3 juli 2017 Aan de leden van het algemeen bestuur RUD Zeeland, Namens de voorzitter van RUD Zeeland nodig ik u hierbij uit voor de vergadering

Nadere informatie

Besluit vast te stellen de:

Besluit vast te stellen de: VERORDENING AUDITCOMMISSIE GEMEENTE WEERT De raad van de gemeente Weert, Gelezen het voorstel van het college d.d. 20 januari 2015, gelet op de artikelen 84, 147 en 149 van de Gemeentewet; Besluit vast

Nadere informatie

Wie bewaakt mijn geld? Financiële controle en risicobeheersing binnen de gemeente Nuth

Wie bewaakt mijn geld? Financiële controle en risicobeheersing binnen de gemeente Nuth Wie bewaakt mijn geld? Financiële controle en risicobeheersing binnen de gemeente Nuth De taak van de raad onder het dualisme Kaders stellen (WMO, Jeugdwet, handhaving) Budgetteren (begroting) Lokale wetgeving

Nadere informatie

Ministerie van Binnen andse Zaken en Koninkrijksrelaties

Ministerie van Binnen andse Zaken en Koninkrijksrelaties R. Anderson Contactpersoon Uw kenmerk Postbus 20120 8900 HM Leeuwarden 2016-0000754155 Kenmerk www.facebook.com/minbzk Provincie Fryslâ www.rijksoverheid.ni Provinciale Staten www.twitter.com/minbzk programmabegroting.

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *18.0005455* 18.0005455 Raadsvergadering: 14-6-2018 Voorstel:.. Agendapunt:.. Onderwerp Ontwerp jaarstukken 2017 en ontwerpbegroting 2019 RUD NHN Sector

Nadere informatie

1. Onderwerp Jaarstukken 2014 van Holland Rijnland

1. Onderwerp Jaarstukken 2014 van Holland Rijnland In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude

Nadere informatie

Governance FUMO Samen aan het stuur

Governance FUMO Samen aan het stuur Governance FUMO Samen aan het stuur Vastgesteld door het algemeen bestuur van de FUMO pm Inhoud 1 Governance op hoofdlijnen... 3 1.1 Governance FUMO... 3 1.2 Doel... 3 2 De governance toegelicht... 4 2.1

Nadere informatie

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties .-f i -V*-*. " -re Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Provinciale Staten DGBK Programnna Krachtig Bestuur Schedeldoekshaven 200 2511 EZ

Nadere informatie

Implementatieplan. nieuwe werkwijze. gemeenschappelijke regelingen

Implementatieplan. nieuwe werkwijze. gemeenschappelijke regelingen Implementatieplan nieuwe werkwijze gemeenschappelijke regelingen Gemeente Ferwerderadiel Juli 2010 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 2.1 2.2 2.3 2.3.1 2.4 Nieuwe werkwijze voor gemeenschappelijke regelingen

Nadere informatie

(pagina 3) (pagina 6)

(pagina 3) (pagina 6) JAARREKENING 2014 Tijdigheid Is de jaarrekening op tijd (voor 15 april) ontvangen? Accountantsverklaringen Is de verklaring aanwezig (ja /nee) en welke soort verklaring? Weerstandsvermogen Hoogte algemene

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. 1. de Gemeentewet; 2. de Algemene wet bestuursrecht; Gemeenteraad van Nissewaard Postbus 25 3200 AA SPIJKENISSE

Gedeputeerde Staten. 1. de Gemeentewet; 2. de Algemene wet bestuursrecht; Gemeenteraad van Nissewaard Postbus 25 3200 AA SPIJKENISSE Gedeputeerde Staten Directie Leefomgeving en Bestuur Afdeling Bestuur Contact J. van Kranenburg T 070-441 80 85 j.van.kranenburg@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441

Nadere informatie

Naam Werkvoorziening Noord-Kennemerland Paginanummer opnemen! Ja, stukken zijn ontvangen. JAARREKENING 2015

Naam Werkvoorziening Noord-Kennemerland Paginanummer opnemen! Ja, stukken zijn ontvangen. JAARREKENING 2015 JAARREKENING 2015 Tijdigheid Is de jaarrekening op tijd (voor 15 april) ontvangen? Accountantsverklaringen Is de verklaring aanwezig (ja /nee) en welke soort verklaring? Weerstandsvermogen Hoogte algemene

Nadere informatie

Veiligheidsregio Noord-Holland Noord

Veiligheidsregio Noord-Holland Noord 1 180706 AB 5 B7 Toetsingsformulier jaarstukken 2017 en begroting 2019.pdf JAARREKENING 2017 Tijdigheid Is de jaarrekening op tijd (voor 15 april) ontvangen? Ja, jaarrekening en aanbiedingsbrief zijn op

Nadere informatie

C2.ľ3b bö DIV.STAN Bv// FPc

C2.ľ3b bö DIV.STAN Bv// FPc Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties C2.ľ3b bö Provincie Noord-Brabant Gedeputeerde Staten Postbus 90151 5200 MC Den Bosch Ingekomen -6 DEC 2016 Provincie Nnnrd-Brabanţ 4120019 DIV.STAN

Nadere informatie

1. Onderwerp Jaarstukken 2013 van Holland Rijnland

1. Onderwerp Jaarstukken 2013 van Holland Rijnland In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Rijnwoude, Teylingen, Voorschoten

Nadere informatie

verbonden stichtingen

verbonden stichtingen verbonden stichtingen 1 inleiding aanleiding Capelle aan den IJssel werkt sinds enkele jaren met verbonden stichtingen. Zo bestaat sinds 2011 de stichting CapelleWerkt, is in 2014 de stichting Centrum

Nadere informatie

Voorstel van het college aan de raad. Raadsvergadering d.d. 7 juli 2016 Onderwerp: Jaarverslag en Jaarrekening 2015.

Voorstel van het college aan de raad. Raadsvergadering d.d. 7 juli 2016 Onderwerp: Jaarverslag en Jaarrekening 2015. GEMEENTE OLDEBROEK Raadsvergadering d.d. 7 juli 2016 Onderwerp: Jaarverslag en Jaarrekening 2015. Voorstel van het college aan de raad Agendapunt Portefeuillehouder: mw. A.A.C. Groot Kenmerk: 247735 /

Nadere informatie

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Provincie Flevoland (FL) t.a.v. de Provinciale Staten Postbus 55 8200 AB LELYSTAD DGBK/Bestuur, Democratie

Nadere informatie

Nota Reserves en Voorzieningen Gemeente Bergen (N-H)

Nota Reserves en Voorzieningen Gemeente Bergen (N-H) Nota Reserves en Voorzieningen Gemeente Bergen (N-H) INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 1 1. INLEIDING... 2 1.1 Waarom een nota reserves en voorzieningen?... 2 1.2 Inhoud van de nota... 2 2 Regelgeving en

Nadere informatie

Stand van zaken uitvoering aanbevelingen en toezeggingen Rekenkameronderzoek financiële ondersteuning sportverenigingen door de gemeente

Stand van zaken uitvoering aanbevelingen en toezeggingen Rekenkameronderzoek financiële ondersteuning sportverenigingen door de gemeente Bijlage 2: Stand van zaken uitvoering aanbevelingen en toezeggingen Rekenkameronderzoek financiële ondersteuning sportverenigingen door de gemeente De Rekenkamer heeft haar onderzoek naar de financiële

Nadere informatie

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Officiële uitgave van de gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant Nr. 371 11 april 2019 Verordening van het dagelijks bestuur van de Omgevingsdienst

Nadere informatie

Nota Bedrijfsvoering RMH. Inhoudsopgave. 1. Inleiding. 2. Doelstelling nota. 3. Personeel. 4. Organisatie 5. ICT

Nota Bedrijfsvoering RMH. Inhoudsopgave. 1. Inleiding. 2. Doelstelling nota. 3. Personeel. 4. Organisatie 5. ICT Nota Bedrijfsvoering RMH Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Doelstelling nota 3. Personeel 4. Organisatie 5. ICT 6. Financiën/Administratieve Organisatie 7. Communicatie 8. Huisvesting 9. Voorstel aan het Algemeen

Nadere informatie

NOTA AUDITCOMMISSIE GEMEENTE SIMPELVELD

NOTA AUDITCOMMISSIE GEMEENTE SIMPELVELD NOTA AUDITCOMMISSIE GEMEENTE SIMPELVELD Nota auditcommissie gemeente Simpelveld In deze nota wordt een beschrijving gegeven van een auditcommissie. Deze nota bestaat uit de volgende onderdelen: 1. Wat

Nadere informatie

Toetsingsformulier jaarstukken 2014 en begroting 2016 RSW

Toetsingsformulier jaarstukken 2014 en begroting 2016 RSW 1 Toetsingsformulier jaarstukken 2014 en begroting 2016 RSW JAARREKENING 2014 Tijdigheid Is de jaarrekening op tijd (voor 15 april) ontvangen? Accountantsverklaringen Is de verklaring aanwezig (ja /nee)

Nadere informatie

Selectiecommissie. Regelement 2015

Selectiecommissie. Regelement 2015 Selectiecommissie Regelement 2015 Woningstichting Het Grootslag Versie 1.0 Vastgesteld door de RVC op: 10 april 2015 Inhoud 1. Inleiding en definities... 3 2. Vaststelling van het reglement... 3 3. Samenstelling

Nadere informatie

Memo: Optimaliseren sturen op verbonden partijen door. gemeenteraad. 1.Aanleiding In uw vergadering van 30 oktober 2014 heeft u ons college verzocht:

Memo: Optimaliseren sturen op verbonden partijen door. gemeenteraad. 1.Aanleiding In uw vergadering van 30 oktober 2014 heeft u ons college verzocht: Van: Aan: Burgemeester en wethouders Gemeenteraad Datum: Onderwerp: Optimaliseren sturen op verbonden partijen door de gemeenteraad Notitie 1.Aanleiding In uw vergadering van 30 oktober 2014 heeft u ons

Nadere informatie

In hoeverre is het ICT-beleid bij de gemeenten Bergen op Zoom, Drimmelen, Halderberge en Moerdijk als doeltreffend en doelmatig aan te merken?

In hoeverre is het ICT-beleid bij de gemeenten Bergen op Zoom, Drimmelen, Halderberge en Moerdijk als doeltreffend en doelmatig aan te merken? Rekenkameronderzoek ICT-beleid Betreft: Toelichting op het onderzoek ICT-beleid Inleiding De Rekenkamer West-Brabant heeft bij de voorbereiding van het onderzoeksprogramma 2015 het onderwerp ICT-beleid

Nadere informatie

Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der Meer)

Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der Meer) Vergadering: 11 december 2012 Agendanummer: 12 Status: Besluitvormend Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der

Nadere informatie

Het Algemeen Bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Fryslân

Het Algemeen Bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Fryslân Het Algemeen Bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Fryslân gelet op: - artikel 24 van de Wet Gemeenschappelijke Regelingen; - artikel 17 van de Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio

Nadere informatie

Toelichting op Serviceorganisatie Jeugd Zuid-Holland Zuid. Gorinchem, 3 juni 2014 Friso van Abbema - kwartiermaker

Toelichting op Serviceorganisatie Jeugd Zuid-Holland Zuid. Gorinchem, 3 juni 2014 Friso van Abbema - kwartiermaker Toelichting op Serviceorganisatie Jeugd Zuid-Holland Zuid Gorinchem, 3 juni 2014 Friso van Abbema - kwartiermaker We organiseren de Jeugdhulp regionaal met 17 gemeenten: Opgaven groot Inhoudelijk complex

Nadere informatie

documentnr.: INT/C/16/24902 zaaknr.: Z/C/16/27528 Raadsvoorstel

documentnr.: INT/C/16/24902 zaaknr.: Z/C/16/27528 Raadsvoorstel *Z01633AB306* documentnr.: INT/C/16/24902 zaaknr.: Z/C/16/27528 Raadsvoorstel Onderwerp : Jaarrekening 2015 en begroting 2017 ODBN Datum college : 21 juni 2016 Portefeuillehouder : G.M.P. Stoffels Afdeling

Nadere informatie

Bijlage: 3 Bij welk oorspronkelijk stuk hoort de bijlage: 2009i00970 discussiememo p&c cyclus

Bijlage: 3 Bij welk oorspronkelijk stuk hoort de bijlage: 2009i00970 discussiememo p&c cyclus Postregistratienummer: 2009i01003 Bijlage: 3 Bij welk oorspronkelijk stuk hoort de bijlage: 2009i00970 Onderwerp: discussiememo p&c cyclus Naam auteur: Yvonne van Halem Memo Postregistratienummer: 2009i00628

Nadere informatie

Notitie uitwerking governance HWH 2.0

Notitie uitwerking governance HWH 2.0 Notitie uitwerking governance HWH 2.0 Opsteller Marianne van der Veen-Brouwer Aantal pagina s 6 Behandelend gremium Dagelijks bestuur Datum voorgelegd 11-06-2014 Agendapunt, Onderwerp 2.5a, Governance

Nadere informatie

Onderzoeksplan doeltreffendheid en doelmatigheid 2018

Onderzoeksplan doeltreffendheid en doelmatigheid 2018 splan doeltreffendheid en doelmatigheid 2018 Gemeente Groningen Oktober 2017-1 - 1. Algemeen Op grond van artikel 213a Gemeentewet moet ons college periodiek onderzoek doen naar de doelmatigheid en doeltreffendheid

Nadere informatie

Planning & Control cyclus gemeente Beemster

Planning & Control cyclus gemeente Beemster Planning & Control cyclus gemeente Beemster Datum: 12 november 2013 1. Inleiding Voor u ligt de Planning en Control (P&C) cyclus van de gemeente Beemster. Het is een uitwerking op het gebied van P&C van

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad,

Raadsvoorstel. Aan de raad, Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 765996 De heer H. ter Heegde, burgemeester Zienswijze indienen over de jaarstukken 2017 en de ontwerpbegroting 2019 Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek

Nadere informatie

Informatieprotocol. Gemeenschappelijke regelingen gemeente Heumen

Informatieprotocol. Gemeenschappelijke regelingen gemeente Heumen Informatieprotocol Gemeenschappelijke regelingen gemeente Heumen 22 januari 2019 1. Inleiding De directe aanleiding voor dit informatieprotocol is het amendement van de gemeenteraad van Heumen bij de besluitvorming

Nadere informatie

JAARREKENING Ja, IPA Acon heeft een goedkeurende verklaring afgegeven.

JAARREKENING Ja, IPA Acon heeft een goedkeurende verklaring afgegeven. JAARREKENING 2015 Tijdigheid Is de jaarrekening op tijd (voor 15 april) ontvangen? Accountantsverklaringen Is de verklaring aanwezig (ja /nee) en welke soort verklaring? Weerstandsvermogen Hoogte algemene

Nadere informatie

Beleidsnota verbonden partijen

Beleidsnota verbonden partijen Beleidsnota verbonden partijen SAMENVATTING Een verbonden partij is een privaatrechtelijke of publiekrechtelijke organisatie, waarin de gemeente een financieel en een bestuurlijk belang heeft. Een financieel

Nadere informatie

Rekenkamercommissie. Onderzoekprogramma vanaf 2012

Rekenkamercommissie. Onderzoekprogramma vanaf 2012 Rekenkamercommissie Onderzoekprogramma vanaf 2012 1. Inleiding De gemeenteraad van Brummen heeft een Rekenkamercommissie. De Rekenkamercommissie voert onderzoeken uit betrekking hebbende op de doelmatigheid,

Nadere informatie

Nr. 2011009348. Actielijst Nota Verbonden Partijen Bloemendaal 2011-2015

Nr. 2011009348. Actielijst Nota Verbonden Partijen Bloemendaal 2011-2015 1 Nr. 2011009348 Actielijst Nota Verbonden Partijen Bloemendaal 2011-2015 1. Deze nota is bedoeld als basis voor concrete voorstellen. Daartoe is het gewenst dat de betrokken raadscommissie regelmatig,

Nadere informatie

Geen overschrijding Ja, zie risicoparagraaf

Geen overschrijding Ja, zie risicoparagraaf JAARREKENING 2015 Tijdigheid Is de jaarrekening op tijd (voor 15 april) ontvangen? Accountantsverklaringen Is de verklaring aanwezig (ja/nee) en welke soort verklaring? Weerstandsvermogen Hoogte algemene

Nadere informatie

PROVINCIE. Mededeling FLEVOLAND

PROVINCIE. Mededeling FLEVOLAND PROVINCIE FLEVOLAND Mededeling Onderwerp Brief financieel toezicht 2017 van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) Kern mededeling: Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt

Nadere informatie

Een OVER-gemeentelijke samenwerking tussen Oostzaan en Wormerland

Een OVER-gemeentelijke samenwerking tussen Oostzaan en Wormerland OVER OOSTZAAN Een OVER-gemeentelijke samenwerking tussen Oostzaan en Wormerland WORMERLAND. GESCAND OP 13 SEP. 2013 Gemeente Oostzaan Datum : Aan: Raadsleden gemeente Oostzaan Uw BSN : - Uw brief van :

Nadere informatie

Afspraken tussen raad, college en organisatie bij (grote) ruimtelijke gemeentelijke projecten S.Reijmer, 2 maart 2016, TA

Afspraken tussen raad, college en organisatie bij (grote) ruimtelijke gemeentelijke projecten S.Reijmer, 2 maart 2016, TA Afspraken tussen raad, college en organisatie bij (grote) ruimtelijke gemeentelijke projecten S.Reijmer, 2 maart 2016, TA 1. Inleiding De raad heeft in de vergadering van februari 2014 het college de opdracht

Nadere informatie

Het Dagelijks Bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Belastingsamenwerking West-Brabant;

Het Dagelijks Bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Belastingsamenwerking West-Brabant; Besluit Belastingsamenwerking West-Brabant Van Het Dagelijks Bestuur van de BWB Onderwerp Planning & Control Cyclus 2018 Agendapunt 8 Datum 22 december 2017 Het Dagelijks Bestuur van de Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Planning & Control Cyclus 2011 Gemeente Oostzaan

Planning & Control Cyclus 2011 Gemeente Oostzaan Planning & Control Cyclus 2011 Gemeente Oostzaan Oostzaan, 7 december 2010 Versie 1.2 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Bestaand beleid Planning & Control 4 3. (Nieuwe) bestuurlijke doelstellingen en randvoorwaarden.6

Nadere informatie

Gemotiveerde reactie op zienswijzen jaarrekening 2017

Gemotiveerde reactie op zienswijzen jaarrekening 2017 DB-Besluit Aan: Datum vergadering: Auteur: Onderwerp: Agendapunt: Het Algemeen Bestuur 11 juli 2018 Ed Langereis (directiesecretaris) Gemotiveerde reactie op zienswijzen jaarrekening 2017 8 (Nazending)

Nadere informatie

BEGROTINGSWIJZIGING GROENGEBIED DE BUITENLANDEN 2013

BEGROTINGSWIJZIGING GROENGEBIED DE BUITENLANDEN 2013 BEGROTINGSWIJZIGING GROENGEBIED DE BUITENLANDEN 2013 Velsen-Zuid, 13 juni 2013 Inhoudsopgave Blz. 1. FINANCIËLE ONDERBOUWING 1.1 Programmabegroting 2013 3 2. BEGROTING PER DEELPROGRAMMA 2.1 Gebiedsbeheer

Nadere informatie

Zoetermeer,71,17 Z ' Markt 10. Postbus Onderwerp: Kaderbrief begroting 2019 gemeenschappelijke regelingen.

Zoetermeer,71,17 Z ' Markt 10. Postbus Onderwerp: Kaderbrief begroting 2019 gemeenschappelijke regelingen. gemeente GSCCafld Zoetermeer,71,17 Z 1 11 1 ' > Retouradres Postbus 15, 2700 AA Zoetermeer Bezoekadres Markt 10 Aan het bestuur van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) 2711 CZ Zoetermeer Postbus

Nadere informatie

woensdag 25 november 2015 om 19.30 uur in het Oude Raadhuis van de gemeente Etten-Leur, Markt 1 in Etten-Leur.

woensdag 25 november 2015 om 19.30 uur in het Oude Raadhuis van de gemeente Etten-Leur, Markt 1 in Etten-Leur. Aan de leden van de gemeenteraden van de gemeenten die deelnemen aan het Werkvoorzieningschap West Noord-Brabant Etten-Leur, 12 november 2015 Beste collega raadsleden, Inmiddels is in de meeste gemeenteraden

Nadere informatie

O P L E G N O T I T I E B E S L U I T V O R M E N D

O P L E G N O T I T I E B E S L U I T V O R M E N D O P L E G N O T I T I E B E S L U I T V O R M E N D Onderwerp Wijzigen Gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Fryslân Voorstel ter behandeling in de vergadering van het Algemeen Bestuur Status Openbaar

Nadere informatie

Provincie Noord-Holland

Provincie Noord-Holland POSTBUS 3007 2001 DA HAARLEM Gedeputeerde Staten Aan de raden van de se gemeenten. Gemeente Bloemendaal Postbus 201 2050 AE OVERVEEN Uw contactpersoon mw. W.J.C. de Wit-Scholten AD/KAB/IBT Telefoonnummer

Nadere informatie

Welkom allemaal! VNG Congres Gemeentefinanciën

Welkom allemaal! VNG Congres Gemeentefinanciën Welkom allemaal! Bij de sessie Gemeenschappelijke regelingen; meer effect, minder risico Door Jan Minnaard Financieel adviseur, controller en docent Manager Concerncontrol gemeente H-S 1 Samenwerken is

Nadere informatie

gemeente roerdalen Onderzoeksrapport "Regionaal (be)grip"veiligheidsregio Limburg- Noord Bijlageboek~ R~~ta_!_enenquête raadsleden

gemeente roerdalen Onderzoeksrapport Regionaal (be)gripveiligheidsregio Limburg- Noord Bijlageboek~ R~~ta_!_enenquête raadsleden gemeente roerdalen Raadsvoorstel Onderwerp: ------, - -- --------_---,- -~ - Onderzoeksrapport "VRLNRegionaal(be)GRIP?" ~ -"O -'---,-_ r---i n_d_ie_n_e_r_a_"g,_e_n_d_a,-p_u_nt_:_-!-i_r_a_a_d_s,-p_re_s_id_i_u_m

Nadere informatie

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL 12G / Drs. Edo van Bree Mr. Henk Wolsink. Beleidskader verbonden partijen 2013.

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL 12G / Drs. Edo van Bree Mr. Henk Wolsink. Beleidskader verbonden partijen 2013. SAMENVATTING RAADSVOORSTEL CASENUMMER BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORT. HOUDER 12G200177 466748 / 466748 Drs. Edo van Bree Mr. Henk Wolsink PF Mu ONDERWERP AGENDANUMMER Beleidskader verbonden partijen

Nadere informatie

Bijlage: 3 Portefeuillehouder: H.J. van Schaik

Bijlage: 3 Portefeuillehouder: H.J. van Schaik Nota voor : vergadering algemeen bestuur Datum : 1 juli 2015 Onderwerp : Jaarrekening 2014 en jaarverslag 2014 VNOG Agendapunt : Kenmerk : Bijlage: 3 Portefeuillehouder: H.J. van Schaik Inleiding De jaarrekening

Nadere informatie

samenwerking regie verbonden partijen

samenwerking regie verbonden partijen Geacht raadslid, U bepaalt de hoofdlijnen van het beleid. U controleert het college. U vertegenwoordigt daarin de inwoners van Delft. Geen gemakkelijke taak. Vraagstukken zijn vaak niet binnen de eigen

Nadere informatie

Vergaderdatum 6 juli 2016 Onderwerp Rapportage verbijzonderde interne controle 2015 Agendapunt

Vergaderdatum 6 juli 2016 Onderwerp Rapportage verbijzonderde interne controle 2015 Agendapunt Voorstel voor bestuur Vergaderdatum 6 juli 2016 Onderwerp Rapportage verbijzonderde interne controle 2015 Agendapunt 5 b Kenmerk B2016/u1320 Portefeuillehouder W. Stegeman Opsteller/indiener M.J. Donker

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *16.0006379* 16.0006379 Raadsvergadering: 9-6-2016 Voorstel: 4.54 Agendapunt: 21 Onderwerp Concept jaarstukken Gemeenschappelijke Regeling Centraal afvalverwijderingsbedrijf

Nadere informatie

Uitgangspunten Gemeenschappelijke Regelingen

Uitgangspunten Gemeenschappelijke Regelingen Uitgangspunten Gemeenschappelijke Regelingen 1. Indexering loon en prijs 1.1. Voor de loonontwikkeling wordt uitgegaan van de CAO gemeenten (CAR-UWO). Zolang er geen CAO ontwikkeling bekend is, wordt uitgegaan

Nadere informatie

Uitgangspunten Gemeenschappelijke Regelingen

Uitgangspunten Gemeenschappelijke Regelingen Uitgangspunten Gemeenschappelijke Regelingen 1. Indexering loon en prijs 1.1. Voor de loonontwikkeling wordt uitgegaan van de CAO gemeenten (CAR-UWO). Zolang er geen CAO ontwikkeling bekend is, wordt uitgegaan

Nadere informatie

advies Jaarrekening 2013 Gemeenschappelijke Regeling Breed

advies Jaarrekening 2013 Gemeenschappelijke Regeling Breed advies Jaarrekening 2013 Gemeenschappelijke Regeling Breed Gemeente Nijmegen Adviesfunctie Gemeenschappelijke Regelingen Danny Ederveen Peggy van Gemert RA/AA Mei 2014 1 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

Groenalliantie Midden-Holland

Groenalliantie Midden-Holland Groenalliantie Midden-Holland VOORSTEL DAGELIJKS BESTUUR GROENALLIANTIE MIDDEN-HOLLAND EN OMSTREKEN Onderwerp Najaarsrapportage 217 en 2 e begrotingswijziging 217 Kenmerk GA/217-379-6 Bijlage -2- Besluitdatum

Nadere informatie

Telefoonnummer Onderwerp: Nota weerstandsvermogen en risicobeheersing 2015 Gemeente Harlingen

Telefoonnummer Onderwerp: Nota weerstandsvermogen en risicobeheersing 2015 Gemeente Harlingen Voorstel aan de gemeenteraad van Harlingen *GR15.00077* GR15.00077 Behandeld in Gezamenlijke commissie Mens & Bestuur en Omgeving Datum Commissie 17 juni 2015 Agendanummer 9 Datum Raad 1 juli 2015 Agendanummer

Nadere informatie

Financieel toezicht in Gelderland

Financieel toezicht in Gelderland Financieel toezicht in Gelderland Wat houdt financieel toezicht in? en Hoe staat uw gemeente ervoor? Gemeente Neerijnen 14 mei 2014 Gerrit Scholten - Provincie Gelderland Even voorstellen Gerrit Scholten

Nadere informatie

Conform deze nieuwe nota zijn er richtlijnen voor de ontwerpbegroting 2017 opgesteld die ter vaststelling aan de raad worden voorgelegd.

Conform deze nieuwe nota zijn er richtlijnen voor de ontwerpbegroting 2017 opgesteld die ter vaststelling aan de raad worden voorgelegd. Raadsvoorstel Datum (datum) Agenda nr.: (in te vullen door griffie) raadsvergadering: Portefeuillehouder: Dhr. Theunis Registratiecode: (in te vullen door griffie) Onderwerp: Nota Verbonden Partijen Aan

Nadere informatie

Intergemeentelijke samenwerking:wat heeft de raad te zeggen?

Intergemeentelijke samenwerking:wat heeft de raad te zeggen? Intergemeentelijke samenwerking:wat heeft de raad te zeggen? 22 november 2014 Rob de Greef Norbert de Blaay Even voorstellen Rob de Greef Partner KokxDeVoogd; Docent Vrije Universiteit Jurist en specialist

Nadere informatie

Verbetertraject beheersing grondexploitaties & Optimalisatie Vastgoed Stand van zaken

Verbetertraject beheersing grondexploitaties & Optimalisatie Vastgoed Stand van zaken Verbetertraject beheersing grondexploitaties & Optimalisatie Vastgoed Stand van zaken Commissie Ruimte, Verkeer en Wonen, 2 februari 2015 Agenda Onderwerpen 1. Verbetertraject beheersing grondexploitaties

Nadere informatie

Onderbesteding in de provincie Noord-Brabant; deelonderzoek bij de jaarstukken 2008

Onderbesteding in de provincie Noord-Brabant; deelonderzoek bij de jaarstukken 2008 Startnotitie Onderbesteding in de provincie Noord-Brabant; deelonderzoek bij de jaarstukken 2008 1 Aanleiding voor het onderzoek Een begrotingscyclus (van jaar t) begint met de begroting (in jaar t-1)

Nadere informatie

Nota Verbonden partijen gemeente Asten 2015

Nota Verbonden partijen gemeente Asten 2015 Nota Verbonden partijen gemeente Asten 2015 Nota Verbonden partijen gemeente Asten 2015 Vastgesteld door: College dd. Commissie AZ&C dd. Gemeenteraad dd. Titel: Nota Verbonden partijen gemeente Asten 2015

Nadere informatie

BEGROTINGSWIJZIGING SPAARNWOUDE SMG 2013

BEGROTINGSWIJZIGING SPAARNWOUDE SMG 2013 BEGROTINGSWIJZIGING SPAARNWOUDE SMG 2013 Velsen-Zuid, 24-04-2013 Inhoudsopgave Blz. 1. FINANCIËLE ONDERBOUWING 1.1 Programmabegroting 2013 3 2. BEGROTING PER DEELPROGRAMMA 2.1 Gebiedsbeheer 5 2.2 Toezicht

Nadere informatie

Voorstel : Planning en control kalender Vergadering Algemeen Bestuur d.d.: 19 maart Agendapunt : 5.a. Vertrouwelijk : Nee

Voorstel : Planning en control kalender Vergadering Algemeen Bestuur d.d.: 19 maart Agendapunt : 5.a. Vertrouwelijk : Nee Voorstel : Vergadering Algemeen Bestuur d.d.: 19 maart 2015 Agendapunt : 5.a Vertrouwelijk : Nee Aan het Algemeen Bestuur, Voor een adequate sturing en beheersing van de activiteiten van de ODZOB is een

Nadere informatie