Het Jaar. Voedselverspilling

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het Jaar. Voedselverspilling"

Transcriptie

1 Het Jaar Voedselverspilling

2 Een stap extra in de strijd tegen voedselverspilling De Alliantie Verduurzaming Voedsel heeft 2014 uitgeroepen tot Jaar tegen Voedselverspilling. De Alliantie stimuleerde bedrijven hiermee nóg meer initiatieven te nemen om voedselverspilling tegen te gaan en ook de consument bewuster te maken. Bedrijven werken al jaren middels diverse projecten en maatregelen aan het verminderen van voedselverspilling. Door ook deze activiteiten meer zichtbaarheid te geven kunnen andere bedrijven hiervan leren en verspilling terugdringen. Het verminderen van voedselverspilling is voor de Alliantie een zeer belangrijk thema voor verdere verduurzaming van de voedselketen. Voedselverspilling heeft zijn weerslag op onder andere milieu, ethiek en het imago van de voedingssector. Voedsel verspillen is bovendien ook geld verspillen. Veel bedrijven zetten zich daarom in om de verspilling in hun bedrijf en in de keten tot een minimum te beperken en reststromen optimaal te gebruiken. In dit boekje vindt u een greep uit de talloze activiteiten en initiatieven die in 2014 hebben bijgedragen aan het verminderen van voedselverspilling. Van onderzoeken die zijn gestart tot innovatieve manieren om reststromen te gebruiken tot aan informatie richting de consument.

3 Evenementen Talloze evenementen In het kader van het vergroten van de bewustwording vonden in 2014 allerlei evenementen plaats waar voedselverspilling op de agenda stond. Op een aantal van deze evenementen heeft de Alliantie haar aanpak toegelicht. Zo werd kennis gedeeld en meer draagvlak gecreëerd voor verbetermaatregelen.

4 Evenementen Stakeholdersbijeenkomst Alliantie Verduurzaming Voedsel. Food Waste Conference London. NVVL symposium voor food experts over voedselverspilling. Green Cook is een club van professionele koks die voedselverspilling tegen willen gaan. European Partner Meeting van FUSIONS, het Europese samenwerkingsproject gericht op het meten van food waste in de keten, en het doorvoeren van sociale innovaties voor vermindering van verspilling. Koninklijke Horeca Nederland heeft het thema voedselverspilling een plaats gegeven tijdens het KHN Horecava debat, de KHN Inspiratiedag Duurzame Horeca en het KHN initiatief No Food Waste Week. Waste Creates ; een bijeenkomst over voedselverspilling georganiseerd door de HAS Hogeschool. Wageningse experts adviseerden de Topsector Agri&Food over doelstellingen en KPI s op de thema s grondstof efficiëntie en optimalisatie van reststromen.

5 Herbestemming Optimaal benutten In de agrifoodketen zullen altijd reststromen en bijproducten ontstaan. In het kader van verduurzaming en de ontwikkeling van een groene, circulaire economie, is het belangrijk dat deze zo hoogwaardig mogelijk worden (her) gebruikt. Steeds meer bedrijven zijn daarom actief bezig met initiatieven omtrent bio-vergisting, herwinning van nutriënten uit proceswater, gebruik van organische reststromen voor bio-based toepassingen, en herverwerking van reststromen tot nieuwe voedingsmiddelen. In 2014 kregen deze initiatieven een extra impuls.

6 Bedrijven zoals Kellogg s, H.J. Heinz, FrieslandCampina en de meeste supermarkten zijn een structurele samenwerking aangegaan met de Voedselbanken. Herbestemming Lidl is als eerste supermarkt gestart met een structurele, landelijke samenwerking waarbij AGF-reststromen vanaf alle distributiecentra gedoneerd worden aan de Voedselbank. Lidl voorziet de Voedselbank wekelijks van gezonde producten van hoge kwaliteit. Medewerkers van Lidl zijn speciaal getraind om groente en fruit voor de Voedselbank te selecteren. Stichting Super Supermarkt Keurmerk (SSK) en de Vereniging Voedselbanken Nederland ondertekenden een convenant waarmee SSK ondernemers vrijgesteld worden van mogelijke risico s op het gebied van voedselveiligheid en aansprakelijkheid na het leveren van de producten. Hierdoor werken veel supermarktondernemers samen met een lokale voedselbank. Ben & Jerry s produceert ijs met bio-energie uit afvalwater en ijsresten, middels hun Chunkinator: een innovatieve biovergister bij de fabriek in Hellendoorn. Er was veel aandacht voor de Voedselbanken die met herverdeling van voedsel zorgen voor minder voedselverspilling en ondersteuning van mensen die het moeilijk hebben. De Alliantie werkte met de Voedselbanken samen om zoveel mogelijk bedrijven aan de Voedselbanken te laten doneren. LTO Nederland heeft in samenwerking met Stichting Voedselbanken Nederland groenten en fruit dat niet geleverd kon worden door de Russische handelsblokkade geleverd aan lokale voedselbanken. Mars opent een innovatieve anaerobe afvalwaterzuiveringsinstallatie, waarmee organische reststromen in proceswater worden omgezet tot biogas dat weer gebruikt kan worden in de fabriek. Instock is het eerste restaurant in Nederland dat voedselverspilling op de kaart zet. De chefs gebruiken reststromen en laten zien dat wat anders weggegooid zou worden eigenlijk fantastisch eten is.

7 Innovatie Nieuwe oplossingen Innovatie van producten en processen in de keten kan bijdragen aan minder voedselverspilling. Zo is er gewerkt aan oogsttechnieken die minder oogst op het land laten liggen, snijmachines waardoor minder snij-afval ontstaat, verpakkingsinnovatie waardoor producten langer houdbaar blijven en innovaties om de inkoop van producten preciezer af te stemmen op de verwachte afzet.

8 Innovatie Studenten van de Design Academy Eindhoven zijn in opdracht van ZLTO aan de slag gegaan met het smakelijk opwaarderen van kliekjes uit de kliko. Het resultaat: een mobiele kliekjeskar met schilsnoepjes, marmelade, croutons en ijskoffie. Jumbo heeft in 2014 het bestelsysteem voor de winkels geoptimaliseerd en introduceerde een nieuw monitoringsysteem voor derving van filialen en ondernemers. Met dit systeem kunnen filialen en ondernemers beter sturen op vermindering van (voedsel)derving. Tijdens de FME Agro & Food Technology Week creëren machinebouwers en agrifoodbedrijven partnerschappen om duurzamer te produceren; preventie van verspilling door slimme verpakkingen is een van de centrale thema s. Hackaton van Agri meets Design op de Dutch Design Week, met een winnende hack gericht op betere organisatie van voedselstromen richting de Voedselbank. Vanuit de Topsector Agri&Food, in samenwerking met de Alliantie Verduurzaming Voedsel en de Uitvoeringsagenda Duurzame Veehouderij, wordt de SBIR-regeling Verduurzaming Voedsel geopend. Ruim 70 projectvoorstellen gericht op grondstofefficiëntie en optimalisatie van reststromen worden ingediend voor ondersteuning. 16 voorstellen zijn geselecteerd om een haalbaarheidsstudie uit te voeren. De nieuwe verpakking van Arla en Melkunie is na het uitschenken eenvoudig plat te maken, op te vouwen en uit te knijpen. Hiermee kan ook het laatste restje yoghurt of vla gemakkelijk uit de verpakking worden gehaald. Veneca maakt samen met Unilever van de oplossingen van cateringbedrijven tegen voedselverspilling op locatie een toolkit met tips waarmee bedrijven aan de slag kunnen. Het Top Institute Food & Nutrition ontwikkelt in opdracht van CBL en FNLI denk- en beslismodellen voor het anticiperen op bederf en verspilling in versketens. Met dit model kunnen fabrikanten en retailers de effectiviteit van maatregelen om afval en verspilling te voorkomen uittesten, en de meest effectieve maatregelen ook toepassen. Het model is in 2015 gereed voor gebruik door bedrijven.

9 Onderzoek Onderzoek Om verspilling verder terug te dringen, is het belangrijk dat de omvang van en oorzaken voor reststromen in de keten inzichtelijk worden. In samenwerking met het ministerie van Economische Zaken en Wageningen UR werkt de Alliantie aan uniforme monitoring en rapportage van cijfers. Daarnaast wordt geïnvesteerd in kennisontwikkeling over de mogelijkheden en belemmeringen voor vermindering en optimalisatie van reststromen.

10 Onderzoek In de horeca is onderzocht hoe portiegrootte en presentatie ingezet kunnen worden om gedrag van gasten te beïnvloeden. En hoe ingrediënten voor maaltijden die overblijven gebruikt kunnen worden voor bijvoorbeeld soepen, sauzen of een amuse. In 2014 werd een onderzoek gestart door het ministerie van Economische Zaken over de mogelijkheden en belemmeringen voor vermindering en optimalisatie van reststromen in supermarkten. Hiervoor zijn SSK gecertificeerde supermarktondernemers geïnterviewd. In de horeca vond een pilot bij Burgers Zoo plaats waarbij door middel van een combinatie van voorspellingen van aan de ene kant het aantal en type gasten en aan de andere kant de hoeveelheden die deze gasten consumeren (op welke tijden) een betere mise-enplace kan worden verzorgd. Dit is in 2013 en 2014 getoetst met succes en werd in 2014 uitgerold bij Apenheul en Dierenpark Emmen. Jumbo is samen met Ahold en Carrefour betrokken bij de ECR Europe Shrinkage Group. Doel van het project is om een tool te ontwikkelen die er voor zorgt dat producten optimaal beschikbaar zijn voor de consument, met zo min mogelijk derving. Vanaf 2014 werken zuivelfabrikanten individueel en binnen de NZO actief mee aan het verbeteren van de Wageningen UR Monitor Voedselverspilling, en de monitoring van reststromen door bedrijven zelf. Op Europees niveau is de Alliantie member van het samenwerkingsprogramma FUSIONS; hierin werken kennisinstellingen, bedrijven, organisaties en overheden aan de ontwikkeling van meetmethoden en innovatieve oplossingen voor voedselverspilling. REFRESH is ingediend met steun van de Alliantie: een Europees onderzoeksproject aansluitend op FUSIONS, ten behoeve van het doorvoeren van innovaties in de supply chain en bij consumenten.

11 Onderzoek Uit het voedselverspillingsonderzoek van Veneca, uitgevoerd door de Wageningen UR, blijkt dat verspilling van soep een grote belasting is voor het milieu, vanwege de lange tijd dat soep wordt warm gehouden en de grote hoeveelheden waarin soep wordt gemaakt. Aan studenten van TU Delft is gevraagd innovatieve oplossingen te bedenken. Natuur & Milieu heeft onderzoek gedaan naar Voedselverspilling bij Jumbo klanten. Hieruit blijkt dat de meeste klanten er een hekel aan hebben om voedsel weg te gooien. Uit het onderzoek kwam een aantal adviezen voor Jumbo om klanten te helpen minder voedsel te verspillen. Jumbo neemt deze adviezen uiterst serieus en zal deze opvolgen. Unilever Food Solutions lanceert de app Wise up on Waste waarmee horecaondernemers kunnen bijhouden wat en wanneer ze verspillen, en waar potentiële besparingskansen zitten. Ook worden praktische tips en tools aangedragen. CARVE is een publiek-privaat onderzoeksproject waarin bedrijven uit de gehele keten met de Wageningen UR aan de slag gaan met de verankering van grondstof efficiëntie en optimalisatie van reststromen in hun bedrijfsvoering.

12 Voorlichting Bewustwording Een groot deel van de voedselverspilling in Nederland vindt plaats bij consumenten. Daarom zijn in 2014 allerlei acties ondernomen om bewustwording onder consumenten te vergroten en consumenten te helpen minder te verspillen. Hierdoor ontstond een sterke beweging waarin supermarkten, fabrikanten, horeca-ondernemers, cateraars en maatschappelijke en publieke organisaties samen optrokken. Voedselverspilling werd een niet te missen onderwerp.

13 Voorlichting In vele verschillende media is aandacht geweest voor voedselverspilling. Supermarkten, verenigd in het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), hebben twee consumentenacties ingezet om consumenten bewuster te maken van voedselverspilling. Met deze acties hebben de supermarkten de aandacht voor het thema verder vergroot en ook andere bedrijven geïnspireerd zich in te zetten. Vele supermarkten besteedden aandacht aan het terugdringen van voedselverspilling in hun magazines en folders. Zelfs op melkpakken werden tips geplaatst. In 2014 lanceerden de Alliantie en het ministerie van EZ de helpdesk No Waste Network, dat op een inspirerende manier nieuws, onderzoeken en initiatieven om voedselverspilling te verminderen onder de aandacht brengt bij ondernemers.

14 Voorlichting Het Voedingscentrum is de campagne Hoezo 50 kilo gestart die consumenten voorlicht over de 4 meest verspilde productgroepen: brood, zuivel, groente en fruit, en pasta, rijst en aardappelen. Naast de inzet van eigen middelen zoals advertenties en Facebook, hebben ook supermarkten meegewerkt om bijvoorbeeld de bewaarwijzer te verspreiden via websites, magazines en ander kanalen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die een boodschappenlijstje gebruiken minder voedsel verspillen. Daarom ontwikkelde Lidl in samenwerking met het Voedingscentrum het Slim Boodschappenblokje. Koken met kliekjes is voor iedereen te doen. Verschillende supermarkten organiseerden spaaracties voor vershouddozen, gekoppeld aan informatie over het goed bewaren en verwerken van restjes. 24Kitchen lanceerde hierover een speciale programmaserie. En Nestlé s MAGGI ontwikkelt voor haar website een speciale plek waar consumenten terecht kunnen voor tips en adviezen om eten langer en beter te bewaren, met recepten voor kliekjes én een unieke digitale tool Maak je koelkast leeg die een recept zoekt op basis van de restjes in je koelkast. Honig lanceerde een initiatief naar consumenten om ze te verleiden minder groenten weg te gooien en er soep van te maken. Via diverse media werden bewaartips, recepten, en feiten over voedselverspilling gedeeld en besproken. Ook konden consumenten bewaarkommen voor groenten winnen.

15 Voorlichting Consumenten worden op verschillende manieren gestimuleerd om producten die de uiterste houdbaarheidsdatum nog net niet hebben bereikt, toch te gebruiken. Bij verschillende supermarkten zijn deze producten tegen korting te verkrijgen. De zuivelindustrie lanceert begin 2015 een speciaal label over de houdbaarheidsdatum, hoe je zuivel het beste kunt bewaren en dat je het pak goed leeg moet maken. Bij 2 halen, 1 betalen acties bij Lidl mag het tweede product later worden meegenomen. Voedselverspilling tegengaan is ook een kwestie van het slimmer bewaren van eten. Het beter inrichten van de koelkast was een van de vele tips (met daarin natuurlijk vershouddozen). SSK gecertificeerde supermarkten strijden met stickers tegen voedselverspilling.

16 Voorlichting Minder maken betekent ook minder weggooien. Ook dat was een belangrijke boodschap. Op allerlei manieren werd dit ingevuld. Er was veel aandacht voor portieverpakkingen en Albert Heijn verspreidde samen met het Voedingscentrum 1 miljoen maatbekers. In de Jumbo foodmarkten in Breda en Amsterdam worden Minder mooie groenten verkocht. Sander de Heer nam de uitdaging aan om minder te verspillen. Hij werd uitgedaagd door Topkok Pierre Wind in opdracht van het Voedingscentrum. Groenten en fruit met een afwijkende vorm worden verkocht als de buitenbeentjes van Albert Heijn. Een speciale app van Deka past direct de hoeveelheid ingrediënten van een recept aan op basis van het aantal mensen aan tafel.

17 En nog veel meer... Met het eindigen van het Jaar tegen Voedselverspilling, zijn de inspanningen van de voedselketen en de Alliantie Verduurzaming Voedsel zeker niet ten einde. De goede resultaten uit 2014 zijn een belangrijke impuls om onverminderd in te zetten op het verder terugdringen van verspilling. Het gaat hierbij om: de efficiëntie van het productieproces verbeteren door (schaarse) grondstoffen zo optimaal mogelijk te gebruiken en door het voorkomen van het ontstaan van (voedsel)verspilling en reststromen; het zo milieuvriendelijk en efficiënt mogelijk verwerken van reststromen (incl. verpakkingen) door o.a. hergebruik, recycling, vergisting of andere vormen van energieterugwinning en het voorkomen van zwerfafval; hergebruik van reststromen/afval uit andere ketens (zoals gebruik reststromen voedingsmiddelenindustrie als veevoer in de varkenshouderij).

18 In 2015 zet de Alliantie in op: Monitoring en zelfrapportage De definities, meetkaders en monitoringsrichtlijnen die in 2014 zijn ontwikkeld, moeten vanaf 2015 in de praktijk ketenbreed getoetst en toegepast gaan worden. Het belang van goede monitoring en rapportage, zowel voor bedrijven zelf, als voor nationale en Europese beleidsvorming kan nog duidelijker worden benadrukt door de Alliantie. Samenwerking met Voedselbanken Nederland De samenwerking met Voedselbanken Nederland zou er in 2015 toe moeten leiden dat nog meer bedrijven uit de gehele keten structureel gaan samenwerken met de Voedselbanken, en dat initiatieven omtrent een innovatieve benutting van organische reststromen de pilotfase ontstijgen. Belemmeringen in wet- en regelgeving De Alliantie wil in 2015 verder onderzoeken welke wettelijke maatregelen verspilling veroorzaken en de optimalisatie van reststromen belemmeren. Bijvoorbeeld de toegestane bewaartijd van bereid voedsel. Of tegengesteld beleid vanuit verschillende nationale en internationale overheden (denk aan voedselveiligheid, energiebeleid, afvalbeleid, verpakkingenbeleid, bio-based economy).

19 Ketenpartners Vijf brancheorganisaties werken binnen de Alliantie Verduurzaming Voedsel met elkaar samen. LTO Nederland is de werkgeversorganisatie voor de land- en tuinbouw en vertegenwoordigt de belangen van bijna ondernemers. LTO Nederland maakt zich sterk voor de economische- en maatschappelijke positie van boeren en tuinders en stimuleert duurzaam produceren door projecten te initiëren en door belangenbehartiging te organiseren in Brussel en Den Haag. Boeren en tuinders verduurzamen hun productiewijze en zetten op tal van terreinen stevige stappen. Niet alleen, maar altijd in samenwerking met partners in de keten. Ketenpartners De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) is de koepelorganisatie van en voor bedrijven en branches in de levensmiddelenindustrie. De Nederlandse levensmiddelenindustrie werkt al jaren aan verduurzaming van productieprocessen en -ketens. Steeds meer bedrijven gaan over tot de integrale verankering van verduurzaming in hun bedrijfsvoering: van verduurzaming in de fabriek (zoals energie- en waterbesparing en grondstofefficiëntie) en verantwoord inkoopbeleid van grondstoffen tot duurzaam verpakken en transport. Hierbij is ketensamenwerking cruciaal. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) behartigt de belangen van de supermarktbranche en foodservicebedrijven in Nederland. Ter ondersteuning van de duurzaamheidsactiviteiten van supermarktorganisaties voert het CBL een duurzaamheidsagenda uit. Ieder jaar worden hier nieuwe agendapunten aan toegevoegd en worden samen met ketenpartners, overheden en maatschappelijke organisaties projecten opgezet om de voedselketen duurzamer te maken. Ketensamenwerking is een voorwaarde voor succes. Veneca is de brancheorganisatie voor contractcatering organisaties. Bij Veneca zijn landelijk opererende contractcatering organisaties aangesloten die ruim twee miljoen maaltijden per dag verzorgen. Alle leden hebben verduurzaming opgenomen in hun beleid. Dit kan door bijzondere concepten te ontwikkelen met leveranciers, maar ook door met opdrachtgevers te kijken naar mogelijke besparingen op milieu en water. Veel aandacht is er voor tegengaan van voedselverspilling en onnodig gebruik van verpakkingen. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is de grootste horeca brancheorganisatie in ons land. KHN vertegenwoordigt ruim horecaondernemers met bijna horecamedewerkers en zet zich in voor een professionele en toekomstbestendige horecabranche. Leden worden ondersteund via belangenbehartiging, advies en financiële ledenvoordelen. KHN zet zich hierbij ook in voor duurzame en verantwoorde gastvrijheid. MVO en verduurzaming van de voedselketen staat hierbij centraal: van bron tot bord, van grond tot mond. Door samenwerking komen we tot een duurzamer voedselaanbod. Meer informatie: Contact:

20 De Alliantie Verduurzaming Voedsel heeft 2014 uitgeroepen tot het Jaar tegen Voedselverspilling. Dit boekje biedt een overzicht van activiteiten en initiatieven die in dat jaar hebben bijgedragen aan het verminderen van voedselverspilling.

AGENDA VERDUURZAMING VOEDSEL

AGENDA VERDUURZAMING VOEDSEL SAMEN WERKEN AAN EEN DUURZAME VOEDSELKETEN IN 2020 AGENDA VERDUURZAMING VOEDSEL Voorop lopen met duurzaam voedsel Nederland is wereldspeler op het gebied van voedselproductie, innovatie en agrifood-export.

Nadere informatie

De voedselketenles LES 1 VRAAG: Waarom denk jij dat het erg is dat er soms eten weggegooid wordt?

De voedselketenles LES 1 VRAAG: Waarom denk jij dat het erg is dat er soms eten weggegooid wordt? VRAAG: Waarom denk jij dat het erg is dat er soms eten weggegooid wordt? 1 Hoe denk je dat de aardbeienjam op jouw boterham terecht is gekomen? Wat is er allemaal nodig om die aardbeienjam op jouw boterham

Nadere informatie

2020 dan in 2013 (Alliantie Verduurzaming Voedsel, 2013). In de werkgroep Optimalisatie Reststromen en Voedselverspilling van de Alliantie werken

2020 dan in 2013 (Alliantie Verduurzaming Voedsel, 2013). In de werkgroep Optimalisatie Reststromen en Voedselverspilling van de Alliantie werken Voedselverspilling Wereldwijd gaat een geschat aandeel van ruim 30% van al het voedsel dat geproduceerd wordt voor menselijke consumptie verloren, wat neerkomt op ongeveer 1,3 miljard ton per jaar (Gustavsson

Nadere informatie

Duurzaamheidk. Consument zoekt manieren om minder voedsel te verspillen Duurzaamheidkompas meting #13 December 2014

Duurzaamheidk. Consument zoekt manieren om minder voedsel te verspillen Duurzaamheidkompas meting #13 December 2014 Duurzaamheidk mpas Consument zoekt manieren om minder voedsel te verspillen Duurzaamheidkompas meting #13 December 2014 Het Duurzaamheidkompas Antwoord op duurzaamheidvragen In deze tijd van een milieu-,

Nadere informatie

Voedselverspilling in huis

Voedselverspilling in huis Voedselverspilling in huis 13 november 2014 Karin Bemelmans Missie Het Voedingscentrum informeert consumenten over en stimuleert hen tot een gezonde en meer duurzame voedselkeuze 1942 2014 Rapport Gezondheidsraad,

Nadere informatie

Krachten bundelen. Verspilling in Nederland

Krachten bundelen. Verspilling in Nederland Voedselverspilling Wereldwijd wordt zeker een derde van al het voedsel verspild. Daarmee worden ook de grondstoffen, het water en de energie verspild die nodig zijn om dat voedsel te produceren, te vervoeren

Nadere informatie

SBIR Verduurzamen voedselproductie

SBIR Verduurzamen voedselproductie SBIR Verduurzamen voedselproductie Informatiebijeenkomst 16 juli 2014 Alexia Michel, Ministerie EZ Topsector Agri&Food en Tuinbouw&Uitgangmaterialen Achtergrond Initiatief: topsector Agri&Food en ministerie

Nadere informatie

Verminderen van voedselverspilling

Verminderen van voedselverspilling Verminderen van voedselverspilling Hilke Bos-Brouwers Velt studiedag (Brussel,B) 23 November 2013 Onze missie: Wetenschap met impact Verkennen van de mogelijkheden van de natuur,... Het verbeteren van

Nadere informatie

Wat stelt De Nationale DenkTank 2012 voor om de voedselketen te verduurzamen*?

Wat stelt De Nationale DenkTank 2012 voor om de voedselketen te verduurzamen*? Samenvatting van de bevindingen van de Nationale DenkTank 2012 boer Consument Wat stelt De Nationale DenkTank 2012 voor om de voedselketen te verduurzamen*? verwerker *De voorstellen van de denktank voor

Nadere informatie

Roundtable voedselverspilling

Roundtable voedselverspilling Roundtable voedselverspilling Op maandag 4 april heeft de roundtable: Beperken van voedselverspilling, waarden van voedsel in de keten plaatsgevonden te Ede. Dit in het kader van het programma ketens en

Nadere informatie

Innovatie en ondernemerschap bij verminderen voedselverspilling

Innovatie en ondernemerschap bij verminderen voedselverspilling Innovatie en ondernemerschap bij verminderen voedselverspilling Toine Timmermans, Programma manager duurzame voedselketens Bart Groesz, PLUS Klaassen supermarkt Overzicht workshop Innovatie & ondernemerschap

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Voedselverspilling, er is genoeg voedsel en voedselspeculatie is immoreel Nederlandse consumenten gooien ieder jaar voor zo n 2,5 miljard aan voedsel weg. Dat is ruim 150 per persoon. Ofwel zo n 50 kilo.

Nadere informatie

Agriculture Voedselverspilling

Agriculture Voedselverspilling Agriculture Voedselverspilling Supermarkt van de toekomst Voedselverspilling? Wat is dat? Wanneer vind jij dat er (meer) sprake is van voedselverspilling 1. Het brood uit de supermarkt dat niet meer vers

Nadere informatie

Voedselverspilling; eerst preventie en van reststroom naar grondstof

Voedselverspilling; eerst preventie en van reststroom naar grondstof Voedselverspilling; eerst preventie en van reststroom naar grondstof Toine Timmermans NVRD Jaarcongres, 26 mei 2016 Voedselverspilling (nieuwe cijfers EU-28) Productie Verwerking Consumenten Food service

Nadere informatie

Duurzaamheid in de melkveehouderij Perspec7ef van de consument en retail

Duurzaamheid in de melkveehouderij Perspec7ef van de consument en retail Duurzaamheid in de melkveehouderij Perspec7ef van de consument en retail 21 november 2013 Marc Jansen Centraal Bureau Levensmiddelenhandel CBL Het CBL is de belangenbehar7ger en spreekbuis van de 4300

Nadere informatie

C-210 Green Deal Over de datum?

C-210 Green Deal Over de datum? C-210 Green Deal Over de datum? Houdbaarheidsvermelding op voedingsmiddelen onder de loep om voedselverspilling tegen te gaan. Partijen 1. De Staatssecretaris van Economische Zaken, de heer M.P.H. van

Nadere informatie

Voedselverspilling: kans of uitdaging voor agrifoodtech?

Voedselverspilling: kans of uitdaging voor agrifoodtech? Voedselverspilling: kans of uitdaging voor agrifoodtech? AgriFoodTech Platform Congres Toine Timmermans, 14 December 2016 Voedselverspilling: probleem of indicator? We moeten in de toekomst meer mensen

Nadere informatie

Van afval naar grondstof. Informatie en tips over GFT scheiden

Van afval naar grondstof. Informatie en tips over GFT scheiden Van afval naar grondstof Informatie en tips over GFT scheiden Korte berichten Circulaire economie: Van Afval Naar Grondstof De Rijksoverheid heeft met de gemeente in Nederland afgesproken dat in 2020 maximaal

Nadere informatie

Voedselverspilling. Korte introductie 27/01/2015. Welvaartsprobleem of schaarste? Bart van Gogh. Opleiding agrarische economie

Voedselverspilling. Korte introductie 27/01/2015. Welvaartsprobleem of schaarste? Bart van Gogh. Opleiding agrarische economie Voedselverspilling Welvaartsprobleem of schaarste? Bart van Gogh, Sustainable Food Chains Wageningen UR Food & Biobased Research Korte introductie Bart van Gogh Opleiding agrarische economie Professionele

Nadere informatie

Factsheet voedselverspilling bij de consument

Factsheet voedselverspilling bij de consument Factsheet voedselverspilling bij de consument VERSIE: MAART 2014 1. Waarvoor dient dit document? De factsheet is een initiatief van de interdepartementale werkgroep voedselverlies van de Vlaamse overheid

Nadere informatie

Netwerkbijeenkomst VAVI, VIGEF & NEBAFA

Netwerkbijeenkomst VAVI, VIGEF & NEBAFA Netwerkbijeenkomst VAVI, VIGEF & NEBAFA Bio-based Economy Den Haag, 17 april 2013 VAVI VAVI is een belangenvereniging die de belangen behartigt van 7 Nederlandse ondernemingen binnen de aardappelverwerkende

Nadere informatie

Het programma van vandaag

Het programma van vandaag Welkom 1 Het programma van vandaag 11:45 Inloop 12:10 12:20 Welkom door Marc Jansen, directeur CBL, namens de Alliantie Verduurzaming Voedsel 12:20 12:35 Tegengaan voedselverspilling: aan de slag! Door

Nadere informatie

Beperken Voedsel verspilling, Waarden van Voedsel in de Keten

Beperken Voedsel verspilling, Waarden van Voedsel in de Keten Beperken Voedsel verspilling, Waarden van Voedsel in de Keten Juist of onjuist Per jaar wordt door de Nederlandse consument 8 tot 11% van het gekochte voedsel weggegooid! Juist of onjuist Totaal wordt

Nadere informatie

Waardeketen Verantwoord en sociaal jaarverslag 2016

Waardeketen Verantwoord en sociaal jaarverslag 2016 Waardeketen Verantwoord en sociaal jaarverslag 2016 Mensen en kapitaal In ons dagelijks werk maken onze mensen het verschil en daarom willen we goed voor onze mensen zorgen. Opleiding en ontwikkeling vormen

Nadere informatie

Terugzine. Samen kennis maken. Samenwerking in de groene kolom is uniek. Lezen en laten lezen! Win-win voor onderwijs en bedrijfsleven

Terugzine. Samen kennis maken. Samenwerking in de groene kolom is uniek. Lezen en laten lezen! Win-win voor onderwijs en bedrijfsleven Terugblik Meerjarenafspraak 2006-2010 Terugzine Magazine van de Groene Kennis Coöperatie met succesprojecten van de afgelopen vijf jaar Lezen en laten lezen! Gooi mij niet weg maar geef me door! Of kijk

Nadere informatie

Voedselverspilling LEI Wageningen UR. Anima Ruissen

Voedselverspilling LEI Wageningen UR. Anima Ruissen Voedselverspilling LEI Wageningen UR Anima Ruissen Inhoud - Deel I Introductie Maatschappelijke context Consumenten Omgeving, gedrag, eigen verantwoordelijkheid? De marktplaats Waar ketenpartijen en consumenten

Nadere informatie

Docentendag Biobased Economie Ketens & Agrologistiek. Voedselverspilling in de keten 21 januari 2016

Docentendag Biobased Economie Ketens & Agrologistiek. Voedselverspilling in de keten 21 januari 2016 Agri, Food & Life Sciences Docentendag Biobased Economie Ketens & Agrologistiek Voedselverspilling in de keten 21 januari 2016 Delft Gerry Kouwenhoven Datum 21-01-2016 1 Voedselverspilling is een internationaal

Nadere informatie

Jumbo s duurzame boodschap. Duurzaamheidsbeleid en resultaten over 2014

Jumbo s duurzame boodschap. Duurzaamheidsbeleid en resultaten over 2014 Jumbo s duurzame boodschap Duurzaamheidsbeleid en resultaten over 2014 Jumbo s duurzame boodschap Jumbo is een familiebedrijf dat de afgelopen jaren alle kansen heeft gegrepen om te groeien. Daardoor zijn

Nadere informatie

Conferentie Nog Houdbaar? 21 mei 2013

Conferentie Nog Houdbaar? 21 mei 2013 Conferentie Nog Houdbaar? 21 mei 2013 Houdbaarheid verspilde moeite? Naar aanleiding van een motie, waarin de relatie tussen de Richtlijn 2000/13 EC over de houdbaarheidsdatum en voedselverspilling gelegd

Nadere informatie

Verspilling: De houdbaarheidsdatum nabij

Verspilling: De houdbaarheidsdatum nabij School: Bedrijf: Titel project: 1. De opdracht Opdrachtgever Agrarische Jongeren Friesland is een organisatie die zich ten doel stelt de bedrijfsvoering van boerenbedrijven zo efficient mogelijk te maken.

Nadere informatie

Voedselhergebruik. Verslag Circular Economy Lab 10-23 juni 2015 - Utrecht

Voedselhergebruik. Verslag Circular Economy Lab 10-23 juni 2015 - Utrecht Voedselhergebruik. Verslag Circular Economy Lab 10-23 juni 2015 - Utrecht Jaarlijks verspillen we in Nederland gemiddeld 109 tot 162 kilo voedsel per persoon. Het grootste deel daarvan wordt thuis weggegooid,

Nadere informatie

1 Heeft u kennisgenomen van het bericht Eten voedselbank vaak onvoldoende? 1

1 Heeft u kennisgenomen van het bericht Eten voedselbank vaak onvoldoende? 1 > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directoraat-generaal Agro Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den

Nadere informatie

Een duurzame boodschap. Duurzaamheidsbeleid en resultaten over 2013

Een duurzame boodschap. Duurzaamheidsbeleid en resultaten over 2013 Een duurzame boodschap Duurzaamheidsbeleid en resultaten over 2013 Een duurzame koers als familiebedrijf Jumbo is een echt familiebedrijf, dat middenin de samenleving staat. Daar zijn we trots op. Een

Nadere informatie

Twee jaar na de nota Duurzaam Voedsel

Twee jaar na de nota Duurzaam Voedsel Twee jaar na de nota Duurzaam Voedsel Waar staan we nu? Joost Reus, Directie Voedsel, Dier en Consument Waar staan we nu? Nota Duurzaam Voedsel en Beleidsagenda Duurzame Voedselsystemen Waar deden wij

Nadere informatie

Hoeveel gooit de consument weg, uitgedrukt in euro s?

Hoeveel gooit de consument weg, uitgedrukt in euro s? Feiten en cijfers over verspillen van voedsel door consumenten in 2010 beknopte versie oktober 2012 Afzender van de informatie: Milieu Centraal en het Voedingscentrum, in samenwerking met het PBL Definitie

Nadere informatie

Etikettering anno nationaal en beleidsmatig perspectief- VMT Food law event 21 juni 2018

Etikettering anno nationaal en beleidsmatig perspectief- VMT Food law event 21 juni 2018 Etikettering anno 2018 - nationaal en beleidsmatig perspectief- VMT Food law event 21 juni 2018 Madeleine Schilder Senior beleidsmedewerker VWS Inhoud 1. Etikettering Voor wie Wat Met wie 2. Actieplan

Nadere informatie

Drijfveren om minder voedsel te verspillen

Drijfveren om minder voedsel te verspillen Samen tegen voedselverspilling Expert tafel RTC Gelderland 06 november 2018, Sanne Stroosnijder & Theo Verkleij Drijfveren om minder voedsel te verspillen 1 Voedselverspilling in Europa 173 kg pro-capita

Nadere informatie

Verpakking en voedselverspilling

Verpakking en voedselverspilling Verpakking en voedselverspilling Presentatie NVVL Hester Klein Lankhorst, directeur In deze presentatie Een korte introductie: Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV). Welke kennis vraagt optimaliseren

Nadere informatie

VOEDSELVERSPILLING METING 2015

VOEDSELVERSPILLING METING 2015 VOEDSELVERSPILLING METING 2015 Marcel Temminghoff en Gerben van Helden Oktober 2015 GfK 2015 Rapportage Voedselverspilling 2-meting Oktober 2015 1 Inhoudsopgave 1. Achtergrond, doelstelling en leeswijzer

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 34 087 Initiatiefnota van het lid Dik-Faber: «Aanpak Voedselverspilling» Nr. 3 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan de Voorzitter

Nadere informatie

Legitimatie bij alcoholaankoop

Legitimatie bij alcoholaankoop Legitimatie bij alcoholaankoop EFMI Business School Centraal Bureau Levensmiddelenhandel 11 december 2009 EFMI Business School 1 * Legitimatieregel alcoholaankoop supermarkten gewaardeerd Zijn Nederlandse

Nadere informatie

Martien Brander, Floris Bots, Fija Kers, Francis van Zandbrink. Advies: Akkoord met bijgevoegde brief en doorgeleiding naar de raad.

Martien Brander, Floris Bots, Fija Kers, Francis van Zandbrink. Advies: Akkoord met bijgevoegde brief en doorgeleiding naar de raad. VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & RAADSINFORMATIEBRIEF Van: O. Terlouw Tel nr: Nummer: 17A.01128 Datum: 24 oktober 2017 Team: Ruimtelijk Beleid en Projecten Tekenstukken: Ja Bijlagen: 0 Afschrift

Nadere informatie

WORKSHOP CIRCLE SCAN. Door Wouter-Jan Schouten

WORKSHOP CIRCLE SCAN. Door Wouter-Jan Schouten WORKSHOP CIRCLE SCAN Door Wouter-Jan Schouten WOUTER-JAN SCHOUTEN Doctoraal Bedrijfskunde, Erasmus Universiteit 21 jaar bij the Boston Consulting Group - Partner & Managing Director - Leider van NL Consumer

Nadere informatie

Duurzaamheid en Circulaire Economie in de zorg. Elsemieke Meurs Projectmanager Duurzaamheid ElderCare

Duurzaamheid en Circulaire Economie in de zorg. Elsemieke Meurs Projectmanager Duurzaamheid ElderCare Duurzaamheid en Circulaire Economie in de zorg Elsemieke Meurs Projectmanager Duurzaamheid ElderCare Wat is duurzaam ondernemen? Green Deal zorg 2.0 Routekaart Care & Cure 164 ondertekenaars Mogelijk

Nadere informatie

Tot slot informeer ik u over de internationale conferentie No more food to waste.

Tot slot informeer ik u over de internationale conferentie No more food to waste. > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directoraat-generaal Agro en Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC

Nadere informatie

Jong & Duurzaam. Klimaat Dieet

Jong & Duurzaam. Klimaat Dieet Jong & Duurzaam Klimaat Dieet Wie zijn wij en waarom zijn we hier? Wij zijn Wij zijn Werkgroep Jong & Duurzaam Eefke Wij zijn De jongerenvertegenwoordigers Wij zijn 1. 2. 3. 4. Klimaat dieet Duurzame Kleding

Nadere informatie

Deelconvenant consument en vrije tijd

Deelconvenant consument en vrije tijd CONVENANT GEZOND GEWICHT 2010-2014 Deelconvenant consument en vrije tijd PARTIJEN, - het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (hierna: CBL), te dezen vertegenwoordigd door zijn voorzitter de heer K.L.

Nadere informatie

Van Afval Naar Grondstof

Van Afval Naar Grondstof Van Afval Naar Grondstof Toelichting onderdelen VANG-programma NVRD themadag 27 november Marc Pruijn Directie Duurzaamheid Van regeerakkoord naar ketens Rutte 2: groene groei, circulaire economie Circulaire

Nadere informatie

Voedselverspilling hoog op de agenda Duurzaamheidkompas #5#

Voedselverspilling hoog op de agenda Duurzaamheidkompas #5# Voedselverspilling hoog op de agenda Duurzaamheidkompas #5# Oktober 2010 Inleiding Duurzaamheidkompas Antwoord op duurzaamheidvragen In deze tijd van milieu-, klimaat-, voedsel- en economische crises is

Nadere informatie

Foodstep Marktontwikkeling

Foodstep Marktontwikkeling Foodstep Marktontwikkeling Onze filosofie Ons doel is mensen en organisaties in food en services stap voor stap te verbeteren door inzicht te geven in de markt en uw marktpositie en de basis te leggen

Nadere informatie

Factsheet voedselverspilling bij de consument

Factsheet voedselverspilling bij de consument Factsheet voedselverspilling bij de consument VERSIE: SEPTEMBER 2015 1. Waarvoor dient dit document? De factsheet is een initiatief van de interdepartementale werkgroep voedselverlies van de Vlaamse overheid

Nadere informatie

Hero Benelux. Natuurlijk maatschappelijk verantwoord!

Hero Benelux. Natuurlijk maatschappelijk verantwoord! Hero Benelux. Natuurlijk maatschappelijk verantwoord! Milieubewuste inkoop Hero Benelux breidt haar inspanningen voor een duurzame inkoop van grondstoffen verder uit. We letten daarbij niet alleen op kwaliteit.

Nadere informatie

Beperken Voedselverspilling

Beperken Voedselverspilling Beperken Voedselverspilling 1 Docent Events Ketens & Agrologistiek 02 april 2012, Joost Snels Inhoud 2 Introductie Definitie Voedselverspilling Hoeveelheid voedselverspilling en waar? Oorzaken Hoe te voorkomen

Nadere informatie

Voedselverspilling in cateringsector

Voedselverspilling in cateringsector Voedselverspilling in cateringsector VENECA No Waste Dinner 7 november 2011 Achtergrond Ministerie EL&I wil 20% reductie in voedselverspilling tussen 2009 2015 Veneca is de paraplu waaronder een unieke

Nadere informatie

VOEDSELVERSPILLING 1-METING

VOEDSELVERSPILLING 1-METING VOEDSELVERSPILLING -METING Marcel Temminghoff en Niek Damen November GfK Voedselverspilling -meting November Inhoudsopgave. Achtergrond en doelstelling. Resultaten. Samenvatting en conclusies. Onderzoeksverantwoording.

Nadere informatie

Gezond en duurzaam eten Een inspiratiefolder voor mbo-docenten

Gezond en duurzaam eten Een inspiratiefolder voor mbo-docenten Gezond en duurzaam eten Een inspiratiefolder voor mbo-docenten Aan de slag met gezond en duurzaam eten in het MBO De school is dé plek om jongeren bewust te maken van gezond en duurzaam eten. Gezonde

Nadere informatie

Nieuwsgierig over voedselverspilling en wat je er zelf aan kan doen?

Nieuwsgierig over voedselverspilling en wat je er zelf aan kan doen? De Wegg oitest HBO Welkom, Leuk dat je meedoet aan deze weggooitest! Met deze weggooitest willen we je meer inzicht geven in wat jij aan voedsel weggooit. De resultaten zullen in de les besproken worden.

Nadere informatie

Een nieuwe kijk op kunststof en rubber. Feiten & cijfers

Een nieuwe kijk op kunststof en rubber. Feiten & cijfers Een nieuwe kijk op kunststof en rubber Feiten & cijfers PRODUCTIE & PROCES -40% Economie NL 2014 bedrijven werknemers jaaromzet Innovaties en optimalisaties van de productieprocessen, hebben er in de afgelopen

Nadere informatie

ZA6647. Flash Eurobarometer 425 (Food Waste and Date Marking) Country Questionnaire Belgium (Flemish)

ZA6647. Flash Eurobarometer 425 (Food Waste and Date Marking) Country Questionnaire Belgium (Flemish) ZA667 Flash Eurobarometer (Food Waste and Date Marking) Country Questionnaire Belgium (Flemish) FL - Attitudes towards food wasteben D Hoe oud bent u? (SCHRIJF OP - INDIEN "GEWEIGERD" CODE '99') D Geslacht

Nadere informatie

Van Droom Tot Daad wij werken aan een duurzaam bestaan

Van Droom Tot Daad wij werken aan een duurzaam bestaan Van Droom Tot Daad wij werken aan een duurzaam bestaan Wouter de Bruijn Voorzitter Platform Verduurzaming Voedsel februari 2011 Wouter de Bruijn Voorzitter Platform Verduurzaming Voedsel februari 2011

Nadere informatie

De Wegg oitest (V)MBO

De Wegg oitest (V)MBO De Wegg oitest (V)MBO Welkom, Leuk dat je meedoet aan deze weggooitest! Met deze test kom jij erachter hoeveel eten jij weggooit. De test bestaat uit 2 delen: Deel 1: een vragenlijst die je maar 1 keer

Nadere informatie

AMBITIE NUTRIËNTEN 2018

AMBITIE NUTRIËNTEN 2018 AMBITIE NUTRIËNTEN 2018 ACTIEPLAN Als uitwerking van de Ambitie Nutriënten 2018 zullen de leden van het Nutrient Platform, ondersteund door het secretariaat, de komende twee jaar de volgende activiteiten

Nadere informatie

Factsheet Voedselverspilling

Factsheet Voedselverspilling Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Factsheet Voedselverspilling Mei 2010 Voedsel is van grote waarde en heeft een grote invloed. Voor ons persoonlijk (gezondheid, lifestyle, beleving).

Nadere informatie

Een toekomstperspectief op versketens EFMI BUSINESS SCHOOL NOVEMBER 2013 DRS. MELANIE MURK MURK@EFMI.NL

Een toekomstperspectief op versketens EFMI BUSINESS SCHOOL NOVEMBER 2013 DRS. MELANIE MURK MURK@EFMI.NL Een toekomstperspectief op versketens EFMI BUSINESS SCHOOL NOVEMBER 2013 DRS. MELANIE MURK MURK@EFMI.NL Even voorstellen. murk@efmi.nl ACADEMISCH ONDERZOEKSINSTITUUT GERICHT IN DE FOOD BRANCHE MANAGEMENTOPLEIDINGEN

Nadere informatie

VOEDSELVISIE VOOR HAARLEM

VOEDSELVISIE VOOR HAARLEM VOEDSELVISIE VOOR HAARLEM Inleiding Duurzaam en gezond voedsel raakt aan alles wat voor de Haarlemse burger van belang is: een groene leefomgeving, gezondheid, een sociale stad en een duurzame toekomst.

Nadere informatie

1 Hoe loopt de pilot eerlijke handelspraktijken in de agrofoodsector volgens u tot nu toe?

1 Hoe loopt de pilot eerlijke handelspraktijken in de agrofoodsector volgens u tot nu toe? > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directoraat-generaal Directie en Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594

Nadere informatie

De beleving van Voedsel, Duurzame voedselproductie & Gezonde productsamenstelling

De beleving van Voedsel, Duurzame voedselproductie & Gezonde productsamenstelling Agriculture Leerarrangement Onderwijsvernieuwingsprogramma Voedsel & Consument De beleving van Voedsel, Duurzame voedselproductie & Gezonde productsamenstelling Delft, Vera van Stokkom 1 Opdracht 1 Wie

Nadere informatie

Waardeketen MVO verslag 2017

Waardeketen MVO verslag 2017 Waardeketen MVO verslag 2017 Mensen en kapitaal In ons dagelijks werk maken onze mensen het verschil en daarom willen we goed voor onze mensen zorgen. Opleiding en ontwikkeling vormen een speerpunt in

Nadere informatie

vruchtbare bodem the soil initiative

vruchtbare bodem the soil initiative vruchtbare bodem the soil initiative Frank Brinkman - Bakker Barendrecht Werken aan bodemkwaliteit is essentieel voor de smaak en vooral de houdbaarheid van onze mango s uit Mali Maria Oliveira - Van Oers

Nadere informatie

de noodzaak van SUR+ SUR+ zet daarin een belangrijke stap door dit gat te overbruggen.

de noodzaak van SUR+ SUR+ zet daarin een belangrijke stap door dit gat te overbruggen. informatie boekje de noodzaak van SUR+ Geleidelijk maakt het tijdperk van oneindige groei plek voor een duurzamere manier van leven. We zijn ons inmiddels bewust van de menselijke impact op de aarde, en

Nadere informatie

PERSBERICHT 27 oktober

PERSBERICHT 27 oktober PERSBERICHT 27 oktober Veel belangstelling voor tweede Dutch Agri Food Week: Maak kennis met je voedsel DERTIGDUIZEND BEZOEKERS BIJ DUTCH AGRI FOOD WEEK IN 2016. Kinder-kookwedstrijden, een kijkje achter

Nadere informatie

Idealisme en commercie in relatie tot voedselverspilling: conflict of synergie. AgriFoodTech. 14 December 2016 s-hertogenbosch

Idealisme en commercie in relatie tot voedselverspilling: conflict of synergie. AgriFoodTech. 14 December 2016 s-hertogenbosch Idealisme en commercie in relatie tot voedselverspilling: conflict of synergie AgriFoodTech 14 December 2016 s-hertogenbosch Q-Point B.V. Q-Point is een onafhankelijk adviesbureau voor de agro- en foodsector.

Nadere informatie

Het verbinden van boer en burger leidt tot bewustere keuzes van consumenten José Aalders 101857

Het verbinden van boer en burger leidt tot bewustere keuzes van consumenten José Aalders 101857 Verbinden van boer en burger als strategie voor een duurzaam voedselsysteem Het verbinden van boer en burger leidt tot bewustere keuzes van consumenten Ve José Aalders 101857 Verbinden van boer en burger

Nadere informatie

DRAAG BIJ AAN DE VERMINDERING VAN VOEDSELVERSPILLING IN BEDRIJFSRESTAURANTS

DRAAG BIJ AAN DE VERMINDERING VAN VOEDSELVERSPILLING IN BEDRIJFSRESTAURANTS DRAAG BIJ AAN DE VERMINDERING VAN VOEDSELVERSPILLING IN BEDRIJFSRESTAURANTS INLEIDING Het doel van deze uitgave van Hutten en Wastewatchers is om met praktische tips duidelijk te maken hoe op de werkvloer

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid. van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid. van de Voedselketen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Lieve Busschots Directeur Communicatie FAVV 23/11/2013 1 VEILIG VOEDSEL UW ZORG ONZE

Nadere informatie

Op ieder moment van buitengewone betekenis zijn voor elkaar

Op ieder moment van buitengewone betekenis zijn voor elkaar Hutten Kengetallen (2015) Opgericht in 1929 Aandeelhouder is Bob Hutten. Er werken ruim 1400 samenwerkers ± 11.000 opdrachten per jaar Omzet > 80 miljoen Nettowinst > 2 miljoen Bedrijfscatering op ruim

Nadere informatie

LESBRIEF LES 2 DE THT-LES SAMENVATTING VOORBEREIDING BENODIGDHEDEN DUUR LESDOELEN LEGENDA. Het waarom van voedselverspilling

LESBRIEF LES 2 DE THT-LES SAMENVATTING VOORBEREIDING BENODIGDHEDEN DUUR LESDOELEN LEGENDA. Het waarom van voedselverspilling Het waarom van voedselverspilling SAMENVATTING In deze les wordt het onderwerp voedselverspilling uitgediept en komen de leerlingen meer te weten over de verschillende redenen van verspilling. Eén reden

Nadere informatie

Innovatieagenda Melkveehouderij

Innovatieagenda Melkveehouderij Innovatieagenda Melkveehouderij stappen naar een nieuwe melkweg samen met ketenpartijen in de melkveehouderij INLEIDING NL 20 Waarom een innovatieagenda? Innovatie is een belangrijke voorwaarde voor de

Nadere informatie

ZA6647. Flash Eurobarometer 425 (Food Waste and Date Marking) Country Questionnaire Netherlands

ZA6647. Flash Eurobarometer 425 (Food Waste and Date Marking) Country Questionnaire Netherlands ZA667 Flash Eurobarometer (Food Waste and Date Marking) Country Questionnaire Netherlands FL - Attitudes towards food waste NL D Wat is uw leeftijd? (SCHRIJF OP - INDIEN "GEWEIGERD" CODE '99') D (ENQ.:

Nadere informatie

Toolkit doelgerichte communicatie Bedrijven/Industrie

Toolkit doelgerichte communicatie Bedrijven/Industrie Groene handelszaken Wanneer mensen thuiskomen met hun boodschappen staan ze vaak versteld van de hoeveelheid verpakkingen die ze bij hebben: wikkels, plastic zakjes, piepschuim schaaltjes enz. Deze verpakkingen

Nadere informatie

SustainaBul 2016 #1 Wageningen University

SustainaBul 2016 #1 Wageningen University SustainaBul 2016 #1 Wageningen University Vraag 1 Aanbod cursussen & minoren Biedt de onderwijsinstelling minoren en/of cursussen aan gericht op duurzaamheid, die inzichtelijk en toegankelijk zijn voor

Nadere informatie

TEGEN VOEDSELVERLIES! EEN ACTUELE UITDAGING VOOR DE GROOTKEUKENSECTOR

TEGEN VOEDSELVERLIES! EEN ACTUELE UITDAGING VOOR DE GROOTKEUKENSECTOR SAMEN TEGEN VOEDSELVERLIES! EEN ACTUELE UITDAGING VOOR DE GROOTKEUKENSECTOR Kris Roels - Interdepartementale Werkgroep Voedselverlies @ Grootkeukencolloquium 2015 WAT IS VOEDSELVERLIES? Voedselverlies

Nadere informatie

Voedselverspilling in de groente- en fruitsector

Voedselverspilling in de groente- en fruitsector Voedselverspilling in de groente- en fruitsector Groenten en fruit passen in een duurzaam voedingspatroon en in een gezonde leefstijl. Daarmee zijn groenten en fruit goed voor mens en maatschappij. We

Nadere informatie

Diervriendelijke keuzes door consumenten

Diervriendelijke keuzes door consumenten Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Diervriendelijke keuzes door consumenten Monitor Duurzame Dierlijke Producten 2009 Deze brochure is een uitgave van: Rijksoverheid Postbus 00000 2500

Nadere informatie

Presentatie - gezond en duurzaam eten & drinken in de Sint Maartenskliniek - Presentatie - Vers van de boer voor instellingen

Presentatie - gezond en duurzaam eten & drinken in de Sint Maartenskliniek - Presentatie - Vers van de boer voor instellingen Presentatie - gezond en duurzaam eten & drinken in de Sint Maartenskliniek -Jelle Ferwerda Achtergrond Sint Maartenskliniek en het eten & drinken concept Aanpak en waardering van eten in de Sint Maartenskliniek

Nadere informatie

BEPERKEN VAN DERVING. Wat vers is, moet vers blijven

BEPERKEN VAN DERVING. Wat vers is, moet vers blijven BEPERKEN VAN DERVING Wat vers is, moet vers blijven INHOUD Toelichting AKK Wetenswaardigheden Uitdagingen Projectresultaten Support Thema s: Duurzaamheid Biologische afzetketens Voedselkwaliteit en voedselveiligheid

Nadere informatie

Rijksbrede aanpak. Minisymposium: Circulaire Economie en Werkgelegenheid. Marc Pruijn Directie Duurzaamheid. Ministerie van IenM

Rijksbrede aanpak. Minisymposium: Circulaire Economie en Werkgelegenheid. Marc Pruijn Directie Duurzaamheid. Ministerie van IenM Rijksbrede aanpak Minisymposium: Circulaire Economie en Werkgelegenheid Marc Pruijn Directie Duurzaamheid Ministerie van IenM Wat wil het kabinet bereiken? 100% circulaire economie in 2050 50% minder eindige

Nadere informatie

Brancheverduurzamingsplannen: Circulaire economie in de praktijk. Karen van de Stadt

Brancheverduurzamingsplannen: Circulaire economie in de praktijk. Karen van de Stadt Brancheverduurzamingsplannen: Circulaire economie in de praktijk Karen van de Stadt KIDV Opgericht op 1 januari 2013: Raamovereenkomst Verpakkingen 2013 2022. Vermindering milieudruk verpakkingsketen.

Nadere informatie

Duurzaamheidk. Duurzaamheidkompas meting #17 beleid ten aanzien van voedsel januari 2017

Duurzaamheidk. Duurzaamheidkompas meting #17 beleid ten aanzien van voedsel januari 2017 Duurzaamheidk mpas Duurzaamheidkompas meting #17 beleid ten aanzien van voedsel januari 2017 Inleiding Duurzaamheidkompas #17 gezond en duurzaam voedsel Antwoord op duurzaamheidvragen In deze tijd van

Nadere informatie

Transition Town Castricum filmavond 19 mei 2011. Visie op voedsel

Transition Town Castricum filmavond 19 mei 2011. Visie op voedsel Transition Town Castricum filmavond 19 mei 2011 Visie op voedsel WAT KAN IK IK DOEN? Cursus Permacultuur organiseren in Castricum en zelf meedoen Seizoenbewuster kopen Zinvolle planten in de tuin en beter

Nadere informatie

CHECK DE HOUDBAARHEIDSWIJZER. Over de datum?

CHECK DE HOUDBAARHEIDSWIJZER. Over de datum? VOEDSELVERSPILLING CHECK DE HOUDBAARHEIDSWIJZER Over de datum? Jaarlijks belandt er per Nederlander meer dan 40 kilo voedsel in de vuilnisbak. Een groot deel daarvan is nog prima te eten. Ook door slimmer

Nadere informatie

Gezond en duurzaam voedsel. Een folder ter inspiratie voor mbo-docenten

Gezond en duurzaam voedsel. Een folder ter inspiratie voor mbo-docenten Gezond en duurzaam voedsel Een folder ter inspiratie voor mbo-docenten Aan de slag met gezond en duurzaam voedsel in het mbo Werken aan gezondheid op school loont. Het draagt bij aan betere schoolprestaties,

Nadere informatie

Voedselverspilling. Uitleg over houdbaarheidsdatum voor bedrijven

Voedselverspilling. Uitleg over houdbaarheidsdatum voor bedrijven Voedselverspilling Uitleg over houdbaarheidsdatum voor bedrijven Voedselverspilling is geen ver-van-mijnbed-show. In de dagelijkse praktijk kunt u zelf de dingen anders doen. Ook in uw bedrijf. Door slim

Nadere informatie

Dutch Agri Food Week

Dutch Agri Food Week Dutch Agri Food Week Over Dutch Agri Food Week 2 e editie van 12-25 oktober 2016 Events en activiteiten in regio s verspreid over NL Doelen Helder en open zijn als sector, deuren openen en maatschappelijke

Nadere informatie

LEKKER BETROKKEN! Copyright VHVG / Phyllis den Brok- Phliss, jan. 2012 Lekker Betrokken! 1

LEKKER BETROKKEN! Copyright VHVG / Phyllis den Brok- Phliss, jan. 2012 Lekker Betrokken! 1 LEKKER BETROKKEN! Projectvoorstel voor het verduurzamen van de zorgsector wat betreft het aanbod van duurzame producten alsmede verduurzaming van de processen en de mens daarbinnen, uitgaande van het brede

Nadere informatie

Nederland Circulair in 2050

Nederland Circulair in 2050 Nederland Circulair in 2050 Het Rijksbrede programma circulaire economie en de betekenis voor het Nederlandse afvalbeleid NVRD Themadag Afval en Grondstoffen 24 november 2016 Marc Pruijn Directie Duurzaamheid

Nadere informatie

Disruptie in de Voedselketen. Rabobank Banking for Food

Disruptie in de Voedselketen. Rabobank Banking for Food Disruptie in de Voedselketen Rabobank Banking for Food Passie voor food Contact en info www.rabobank.nl/food Rabobank Foodzone @MWMRol 2 De noodzaak voor innovatie: Disruption Ahead! 3 Disruptie: wat vind

Nadere informatie

Startbijeenkomst keten innovatieprogramma Klimaat voor Verandering

Startbijeenkomst keten innovatieprogramma Klimaat voor Verandering Startbijeenkomst keten innovatieprogramma Klimaat voor Verandering Amsterdam, 26 januari 2016 1 Inhoud Introductie 3 Zij waren er bij! 4 Circulaire economie 5 Waarom circulair? 6 Nederland Circulair! 7

Nadere informatie

Sterker, Slimmer, Schoner

Sterker, Slimmer, Schoner Sterker, Slimmer, Schoner D66 visie op duurzaamheid en groei C100 01-11-2014 Stientje van Veldhoven Groene genen Van Mierlo Terlouw Club van Rome Richtingwijzer: streef naar een duurzame en harmonieuze

Nadere informatie

Voorsprong met mineralen

Voorsprong met mineralen Voorsprong met mineralen Samen staan de sectoren sterker Deze bijeenkomst werd mogelijk gemaakt door LTO Gelderland, Overijssel en de Rabobank. Circulaire Economie Nieuwe toverwoord of kansrijke uitdaging

Nadere informatie