Opdrachten werkplaatsen Concept Regionaal Platform 25 juni 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Opdrachten werkplaatsen Concept Regionaal Platform 25 juni 2014"

Transcriptie

1 Opdrachten werkplaatsen Concept Regionaal Platform 25 juni 2014

2 Inhoudsopgave Opdrachten 3 Werkplaats Economische Strategie 3 Werkplaats Arbeidsmarkt 3 Werkplaats Werklocaties 4 Werkplaats Strategie Ruimte 4 Werkplaats Wonen 5 Stuurgroep Bereikbaarheidsprofiel en Innovatie 5 Werkplaats Zorgvernieuwing en Vitale Samenleving 6 Gesprekstafel Duurzaamheid 6 Toelichting Opdrachten 7 Werkplaats Economische Strategie 8 Werkplaats Arbeidsmarkt 11 Werkplaats Werklocaties 16 Werkplaats Strategie Ruimte 26 Werkplaats Wonen 35 Stuurgroep Bereikbaarheidsprofiel en Innovatie 48 Werkplaats Zorgvernieuwing en Vitale Samenleving 53 Gesprekstafel Duurzaamheid 58

3 3 Opdrachten Werkplaats Economische Strategie Doel Innovatievermogen van de regio versterken door de economische agenda s van subregio s steviger te verbinden met de regionale Brainport-agenda. Opdracht Organiseren collectieve inzet voor het realiseren van de regionale economische strategie. Activiteiten Ophalen economische agenda van subregio s en deze verbinden met de regionale Brainportagenda (juni maart 2015) Beleggen van de acties die voortkomen uit de regionale economische strategie bij de triple helix partijen in de subregio (april- juni 2015) Werkplaats Arbeidsmarkt Doel Een World Class Arbeidsmarkt in 2020 met (1) een excellente scholingsinfrastructuur, (2) werkzekerheid en (3) volledige werkgelegenheid. Opdracht Vertalen van de Brainport 2020-strategie naar consequenties voor de regionale arbeidsmarkt met specifieke aandacht voor scholingsinfrastructuur, werkzekerheid en volledige werkgelegenheid. Opstellen van de triple helix arbeidsmarktstrategie. Organiseren van een collectieve agenda en inzet voor de regionale arbeidsmarkt. Activiteiten Structureel overleg over arbeidsmarkt in Regionaal Arbeidsmarktplatform (RAP). Structureel monitoren van ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Herijken van de regionale arbeidsmarktstrategie in Organiseren van niet-vrijblijvende samenwerking door middel van een Regionaal Arbeidsmarktconvenant en het beleggen van de benodigde acties bij triple helix partijen door middel van privaatrechtelijke overeenkomsten. Het uitvoeren van de programma s Aan de slag, Crisismaatregelen en Op weg naar werkzekerheid in 2014 en 2015.

4 Werkplaats Werklocaties Doel Een excellent vestigingsklimaat voor bedrijven. Een goede balans tussen vraag en aanbod van regionale werk- en detaihandelslocaties. Opdracht Opstellen regionale visie detailhandel en actualiseren regionaal programma bedrijventerreinen. Vertalen visie detailhandel en programma bedrijventerreinen in afspraken met betrokken partijen. Activiteiten Verzamelen subregionale input en op basis daarvan opstellen regionale visie detailhandel in Verzamelen subregionale input en op basis daarvan actualiseren regionaal programma bedrijventerreinen in Organiseren kennisnetwerk voor werklocaties, met ruimte voor pilots voor bijvoorbeeld leegstand bedrijventerreinen en detailhandel, herstructurering en verhuisketens. 4 Werkplaats Strategie Ruimte Doel De economische ontwikkeling van de Metropoolregio Eindhoven met fysieke maatregelen bevorderen, waarbij leefbaarheid en ontwikkelruimte van stad en land gegarandeerd worden. Opdracht De Werkplaats Strategie Ruimte stelt één ruimtelijke strategie met bijbehorend programma op, waarin het toekomstbeeld op de ruimtelijke hoofdstructuur van de Metropoolregio Eindhoven is vastgelegd. Activiteiten Nader verkennen en uitwerken van diverse ruimtelijke thema s (o.a. unique selling points subregio s en gemeenten; ontwikkelperspectief stad en land; deregulering en tijdelijkheid; agglomeratievorming en metropolitane interactiemilieus). Samenhang brengen in en adviseren over de ruimtelijke componenten van de diverse Werkplaatsen (integrale afweging en synergie in programma). Regionaal ruimtelijke opgaven verbinden met de bovenregionale agenda s. Regionaal ruimtelijke opgaven verbinden met de lokale agenda s.

5 5 Werkplaats Wonen Doel Een evenwichtige en toekomstbestendige woningmarkt. Opdracht Opstellen van een regionale visie op en regionaal programma voor de woningmarkt. Maken van een uitvoeringsprogramma en het beleggen van de acties bij de verantwoordelijke partijen. Activiteiten Inventariseren belangen en verkennen van de opgaven Opstellen van een visie op de regionale woningmarkt (2014 en 2015) Actualiseren Regionaal Woningbouwprogramma (2014 en 2015) Actualiseren Regionale Begrippenlijst (2014 en 2015) Uitvoeren Regionaal Woonbehoeftenonderzoek (2014) Actualiseren Regionale Huisvestingsverordening (2014) Stuurgroep Bereikbaarheidsprofiel en Innovatie Doel Een optimale internationale, nationale en regionale bereikbaarheid van de regio. Dé kennis- en innovatieregio waar nieuwe mobiliteitsconcepten worden ontwikkeld, getest, geïmplementeerd en geëxporteerd. Opdracht Ontwikkel Metropoolregio Eindhoven als dé ontwikkel-, test- en implementatieomgeving van slimme mobiliteit. Ontwikkel een gezamenlijke visie en strategie op het terrein van bereikbaarheid en vervoersmodaliteiten. Versterk en benut de corridor Rotterdam en Amsterdam Europa op het gebied van nieuwe bedrijvigheid en internationale bereikbaarheid. Ontwikkel multimodale knooppunten op strategische plekken in de regio. Ontwikkel slimme mobiliteits- en vervoersconcepten voor personenvervoer en goederenvervoer voor (binnen)stedelijke bereikbaarheid. Activiteiten Samenbrengen van (regionale) belanghebbende partijen om te werken aan de uitwerking van de gezamenlijke ambitie en opgaven. Tot stand brengen van een gezamenlijke meerjarenagenda (gereed op 1 januari 2015).

6 Tot stand brengen van een gezamenlijk realisatieprogramma en het organiseren van gezamenlijke inzet daarop. 6 Werkplaats Zorgvernieuwing en Vitale Samenleving Doel Een vitale regio waarin mensen langer gezond en sociaal-maatschappelijk actief zijn. Opdracht Opstellen van een regionale agenda Vitale Samenleving door: samenbrengen van agenda s van regionale stakeholders; formuleren van een gezamenlijke (meerjaren)ambitie; opstellen van een realisatieprogramma dat eigendom is van alle deelnemende partijen; beleggen van de acties uit het realisatieprogramma bij de deelnemende partijen. Activiteiten Expertsessies en vervolgsessies (januari-april 2014) Vorming expertgroep (mei-juni 2014) Opstellen intentieverklaring (juni-juli 2014) Organiseren van een regionale conferentie (najaar 2014) Opleveren agenda en contouren regionaal programma Vitale Samenleving (december 2014) Gesprekstafel Duurzaamheid Doel Een duurzame regio die op een schone, betrouwbare en betaalbare wijze in de energiebehoefte voorziet, zelfvoorzienend is in materiaalbeheer en waar sprake is van een gezonde werk- en leefomgeving. Opdracht Het uitwisselen en vergroten van kennis tussen de gemeenten op het brede terrein van duurzaamheid. Activiteit In samenwerking met marktpartijen organiseren van 4/5 regionale Gesprekstafels Duurzaamheid per jaar waarin actuele duurzaamheidsthema s met elkaar worden onderzocht en activiteiten afgestemd.

7 TOELICHTING OPDRACHTEN 7

8 8 Werkplaats Economische Strategie 1. Context Brainport regio Eindhoven heeft als ambitie om te behoren tot de top van Europese en internationale innovatieregio s. De regio heeft zich ontwikkeld tot een succesvol samenwerkend ecosysteem op het gebied van hightech systems en design, waar creativiteit en kennis elkaar vinden en versterken. Internationale rankings onderstrepen deze positie, zoals recentelijk de derde plaats in de Financial Times Foreign Direct Investment Index (fdi-index). De vooraanstaande positie is mede te danken aan de innovatieve economische koers die bedrijfsleven, overheid en kennisinstellingen in deze regio al een aantal jaren samen varen. De inzet van de regio is om de innovatiekracht en het innovatie ecosysteem verder uit te bouwen. Bestaande en nieuwe markten worden bediend door (verder) in te spelen op maatschappelijke vraagstukken zoals duurzame energieopwekking, slimme mobiliteit, gezonde voeding, vergrijzing en gezondheidszorg. Het onderhouden en verder ontwikkelen van het regionale economische ecosysteem vraagt om een eenduidige regionale strategie waarbij alle partners in de triple helix hun rol en verantwoordelijkheid nemen. De rol van de overheid zal vooral gericht zijn op het scheppen van groeicondities hiervoor. De Metropoolregio Eindhoven bundelt de economische strategie en brengt dat in het overleg met de triple helix partners in. De Werkplaats Economische Strategie vervult hierin een coördinerende functie. In het Regionaal Platform van 19 februari heeft een brede bestuurlijke vertegenwoordiging uit de regiogemeenten -vanuit eigen belangen en eigen ambities- van gedachten gewisseld over het ontwikkelen van een gezamenlijke economische strategie. Dit heeft geleid tot twee belangrijke uitgangspunten: Brainport Regio Eindhoven vervult een belangrijke rol als economische motor voor BV Nederland. Dit genereert regionale werkgelegenheid. Triple helix partijen op regionaal en subregionaal niveau moeten elkaar versterken. Het organiseren van de verbindingen tussen deze partijen is een belangrijke voorwaarde voor het realiseren van de regionale ambitie. Essentieel zijn goede onderlinge relaties en vertrouwen hebben in elkaar. Vanuit de collectieve ambitie moet iedereen zijn plaats en positie innemen en een bijdrage leveren aan het groter geheel. Draagvlak in de subregio s is daarvoor nodig. Het organiseren van relaties is daarom essentieel. 2. Doelstelling en opdracht Doelstelling van de Werkplaats Economische Strategie is om het innovatievermogen van de gehele regio te versterken. Dit is nodig om als regio de plaats in de top van de economische regio s te behouden. De focus ligt daarbij op de waardegenererende economie (topsectoren) in de subregio s in relatie tot de regionale Brainport-agenda.

9 9 De opdracht voor de werkplaats bestaat uit 2 onderdelen: De werkplaats haalt de economische strategie van subregio s op en verbindt deze met de regionale Brainport-agenda. Doel daarbij is om in triple helix verband op subregionaal niveau de economische ambities te benoemen en deze als overheidsgeleding af te stemmen met de ambities van de overige partijen binnen de stichting Brainport, zodanig dat er een gezamenlijk gedragen Brainport-agenda ontstaat. De werkplaats organiseert collectieve inzet van de triple helix partijen voor de acties die voortkomen uit de regionale economische strategie. Uitgangspunt hierbij is dat de uitvoering bij verschillende partijen belegd kan worden, zowel op subregionaal niveau (bijvoorbeeld streekplatforms, gemeenten, ondernemersplatforms) als op regionaal niveau. 3. Activiteiten en producten De werkplaats is er op gericht om een helder beeld te krijgen van de economische ambities die op gemeentelijk/subregionaal niveau spelen, deze op te halen en te beschrijven. En op basis hiervan te beoordelen welke opgaven zich lenen om te verbinden met aanwezige regionale programma s/initiatieven en partijen. Om dit te realiseren zullen de volgende activiteiten ondernomen worden: Ophalen economische agenda subregio s Door dialoog met en in de subregio s worden de economische ambities voor de waardegenererende economie binnen die subregio in beeld gebracht. Gebaseerd op de conclusie dat verbindingen tussen de economische ambities van subregio s en het totaal van de regio versterkt kunnen worden, zal in deze stap specifiek worden gekeken naar de economische agenda van de verschillende subregio s die kunnen bijdragen aan de Brainport strategie. Subregionale agenda s verbinden met regionale economische strategie Door analyse van de economische agenda van de subregio s worden de kansen voor verbinding met de regionale strategie zichtbaar gemaakt. Waar zitten de kansen om het innovatievermogen te versterken? En welke acties voor de triple helix kunnen we daar aan koppelen? Hierbij gaat het erom de opgehaalde ambities te regionaliseren. Dat leidt uiteindelijk tot een nog concretere economische strategie. Organiseren eigenaarschap economische strategie De acties die in de vorige fase zijn opgehaald worden belegd bij de betrokken partijen. De werkplaats legt het eigenaarschap neer waar het het meest past en helpt die partijen om specifiek te zijn in de acties. De werkplaats zorgt ook dat er lange termijn commitment bij de partijen is en dat de partijen gebonden worden aan de acties. 4. Samenstelling werkplaats De werkplaats wordt voorgezeten door een bestuurlijk trekker (op dit moment Monique List, wethouder gemeente Eindhoven). Verder bestaat de werkplaats uit een vertegenwoordiging van wethouders uit de verschillende subregio s: stedelijk gebied, A2-gemeenten, De Kempen en De Peel. Vanuit deze groep van

10 10 overheidsvertegenwoordigers zullen verdere verbindingen gelegd worden met partijen (ondernemersplatforms, kennisinstellingen, campussen etc.) in de subregio die cruciaal zijn voor de waardegenererende economie in de regio. Deze groep zal in principe de vaste kern gaan vormen van de werkplaats. Afhankelijk van de kennisbehoefte zal op termijn mogelijk uitbreiding plaatsvinden. 5. Werkwijze Naast de hierboven beschreven afstemming binnen de werkplaats, zal er bestuurlijke afstemming zijn met het Regionaal Platform bij het afronden van elke tussenstap. De Werkplaats Economische Strategie is voorwaardenscheppend voor de Werkplaats Werklocaties en de Werkplaats Arbeidsmarkt. De bestuurlijke trekkers van die werkplaatsen onderhouden een nauw contact. 6. Mensen en middelen Vanuit de Metropoolregio Eindhoven zal de werkplaats ondersteund worden door een procesmanager. Voor onder andere het doen van onderzoek naar economische data is een jaarlijks werkbudget van nodig. 7. Planning Mei/juni 2014 Juni-december 2014 Januari-Maart 2015 April-Juni 2015 Inrichting van werkplaats met groep van overheidsvertegenwoordigers. Partijen zullen een eerste gezamenlijke ambitie vaststellen. Ophalen economische agenda s subregio s. Subregionale agenda s verbinden met regionale economische strategie. Organiseren eigenaarschap economische strategie.

11 11 Werkplaats Arbeidsmarkt 1. Context Zowel uit de Brainport 2020-agenda als uit een analyse van het Regionaal Arbeidsmarkt Platform (RAP) blijkt dat tot 2020 de arbeidsmarkt in toenemende mate het knelpunt van de regionale economie vormt. De knelpunten zitten op 3 niveaus: kwantitatief: er is een uitstroom van mensen uit bepaalde sectoren en daar staat onvoldoende instroom tegen over; kwalitatief: het niveau van de arbeidskrachten moet omhoog om de toppositie als technologieregio te behouden; institutioneel: de factor werk en arbeid gaat zich totaal anders organiseren (zoals meer flexibiliteit en meer zzp-ers); daar moet op ingespeeld worden. Op het gebied van de regionale arbeidsmarkt is in de triple helix een duidelijke rolverdeling. In eerste instantie is het bedrijfsleven aan zet om de knelpunten aan te pakken. Zij zijn de vragers van arbeid en bepalen de richting voor de regionale arbeidsmarktstrategie. Dat doen ze via 5 prioritaire sectoren (High Tech Systems, Automotive, Bouw, Food, Zorg). De overheid (en ook de kennisinstellingen) faciliteert het bedrijfsleven daarin, onder andere in de planvorming en in het expliciet maken van de maatschappelijke vragen. Deze manier van werken heeft eind 2011 geleid tot een Regionaal Convenant Arbeidsmarkt 2020 waarin de triple helix partijen de strategie voor de regionale arbeidsmarkt voor de komende 10 jaar hebben vastgelegd. 2. Doelstelling en opdracht De ultieme doelstelling van de werkplaats arbeidsmarkt is om in 2020 een World Class Arbeidsmarkt te hebben die voldoet aan de criteria uit het Convenant Arbeidsmarkt. Een doel waar de triple helix gezamenlijk voor verantwoordelijk is en waarbinnen iedereen zijn eigen taak en programma heeft. De triple helix partijen zoals vertegenwoordigd in het RAP hebben deze doelstelling aan de hand van hun sectorale uitvoeringsplannen vertaald naar 3 resultaatgebieden: 1. een excellente scholingsinfrastructuur; 2. werkzekerheid; 3. volledige werkgelegenheid (iedereen neemt deel aan de arbeidsmarkt). De opdracht van de werkplaats arbeidsmarkt is: vertalen van de Brainport 2020-strategie naar consequenties voor de regionale arbeidsmarkt met specifieke aandacht voor scholingsinfrastructuur, werkzekerheid en volledige werkgelegenheid; opstellen van de triple helix arbeidsmarktstrategie; organiseren van een collectieve agenda en inzet voor de regionale arbeidsmarkt.

12 3. Activiteiten en producten De Werkplaats Arbeidsmarkt kent twee niveaus van activiteiten en producten: Bestuurlijk: Structureel overleg over arbeidsmarkt vindt plaats binnen het Regionaal Arbeidsmarktplatform (RAP). Werkgevers, vakbonden, onderwijs en overheid zijn hierin verenigd. Er worden jaarlijks drie themabijeenkomsten met externen gehouden. Voor 2014 zijn dit in principe: o ondernemersbenadering, samenwerking overheid-bedrijfsleven; o werkzekerheid en samenhang met de afspraken uit het sociaal akkoord; o afstemming onderwijs-arbeidsmarkt a.d.h.v. goede arbeidsmarktinformatie. Het monitoren van ontwikkelingen op het gebied van (wet- en regelgeving betreffende) de arbeidsmarkt en resultaten op het gebied van scholingsinfrastructuur, werkzekerheid en werkgelegenheid. Het actualiseren van de regionale arbeidsmarktstrategie in 2015 op basis daarvan. Het organiseren van niet-vrijblijvende samenwerking door middel van (een actualisatie van) het Regionaal Arbeidsmarktconvenant en het beleggen van de benodigde acties door middel van privaatrechtelijke overeenkomsten. Het organiseren van gezamenlijke financiering. Operationeel: De Werkplaats Arbeidsmarkt wil het Regionaal Convenant Arbeidsmarkt 2020 operationaliseren. Dit door het uitvoeren van 3 programma s in 2014 en 2015 die het RAP daarvoor heeft vastgesteld: - Aan de slag (14 deelprojecten); - Crisismaatregelen (2 deelprojecten); - Op weg naar werkzekerheid (programma nog gedeeltelijk in ontwikkeling; doelstelling 5000 plaatsingen). 4. Samenstelling werkplaats De naam van de Werkplaats Arbeidsmarkt is Regionaal Arbeidsmarkt Platform (RAP) Zuidoost-Brabant. Het RAP bestaat uit de volgende personen: Naam Organisatie Functie RAP Yvonne van Mierlo Wethouder gemeente Helmond voorzitter, bestuurlijk trekker Werkplaats Arbeidsmarkt MRE Carl Heskes voorzitter MKB Eindhoven vicevoorzitter Paul van Leeuwen SRE secretaris Namens bedrijfsleven Edward Voncken KMWE High Tech Systems en SPOMM Frans Huijbregts Huijbregts groep Food en Helmond Jeroen Flier VDL Groep VDL, De Kempen en Automotive Willy Giesbers Adriaans Bouwgroep Bouw, voorzitter Bouwend Nederland kring Zuidoost- Brabant 12

13 Mieke Ockhuizen Stichting ORO Zorg en BZW Helmond Marc Hendrikse NTS Group portefeuillehouder BZW, TOA Namens vakbonden Janny Koppens bestuurder FNV Suat Koetloe bestuurder Unie Namens overheid Wethouder Gemeente Eindhoven Wethouder Namens A2-gemeenten Wethouder/burgemeester Namens Kempengemeenten Marnix Schlösser Gemeente Deurne Namens Helmond/Peelregio Marienne van Dongen Gemeente Veldhoven Namens kennisinstellingen Antoinette Knoet ROC Ter AA en Summa College mbo Ad Vissers Fontys Hogescholen hbo Karen Ali TU/e academische wereld Namens instanties sociale zekerheid (toehoorders) Sandra Koster Jan Peters Rit Imke Carsouw UWV Algemeen Directeur Brainport Development voorzitter WOAZ (managementoverleg Arbeidsmarkt) Jan van Mourik BZW voorzitter Sectoroverleg Zuidoost-Brabant Op dit moment is er overleg gaande om naast het RAP te gaan werken met een kleiner Dagelijks Bestuur, bestaande uit 5 tot 7 vertegenwoordigers uit het RAP. 5. Werkwijze De regionale arbeidsmarktstrategie van de triple helix is vertaald in het Regionaal Convenant Arbeidsmarkt Het convenant is vastgesteld door het RAP. Het RAP vergadert 4 keer per jaar, soms in combinatie met themabijeenkomsten. Haar taken zijn: Goede afstemming strategie. Organiseren synergie inspanningen. Gezamenlijk commitment vasthouden. Afspraken wel effectief vastleggen (geen vrijblijvendheid). Randvoorwaarden voor de uitvoering organiseren. Echter geen geleide uitvoering. Ieder verantwoordelijk voor eigen plannen. Via de werkplaats wordt de stand van zaken van het Regionaal Arbeidsmarktconvenant en de bijbehorende uitvoeringsprogramma s regelmatig teruggekoppeld. Nieuwe maatregelen worden getoetst in het Regionaal Platform. 13

14 14 Beleidsvoorbereiding in het kader van het arbeidsmarktconvenant vindt plaats door een tripartiete werkgroep WOAZ (Werkgroep Operationalisering Arbeidsmarktconvenant Zuidoost-Brabant). Deze groep zorgt ook voor de afstemming tussen de diverse programma s en projecten. Voorzitter van de werkgroep is Sandra Koster, sectorhoofd Economie en Cultuur van de gemeente Eindhoven. WOAZ bestaat uit managers die afstemming met diverse achterbannen moeten verzorgen. Uit het Regionaal Arbeidsmarktconvenant zijn tot op heden 3 uitvoeringsprogramma s voortgekomen: Aan de slag, Crisismaatregelen en Op weg naar werkzekerheid. Partijen verbinden elkaar aan deze programma s door het ondertekenen van private hoofdlijnenovereenkomsten. Voor elke betrokken partij worden deze hoofdlijnenovereenkomsten vertaald naar individuele overeenkomsten. Op deze manier zijn alle partijen zelf verantwoordelijk voor hun eigen acties. De Werkplaats Arbeidsmarkt heeft een duidelijke link met de Werkplaats Economische Strategie. Ook is er informeel contact met de bestuurlijk trekker van de Werkplaats Zorgvernieuwing, voor een mogelijke samenhang van de regionale arbeidsmarkt met de drie decentralisaties in de zorg. In de bijlage is het organogram van de samenwerking opgenomen. 6. Mensen en middelen Bestuurlijk: Voor het organiseren/faciliteren van RAP en WOAZ, alsmede de monitoring van het RAP is 1 fte nodig. Deze is al opgenomen in de begroting 2014 en 2015 van de Metropoolregio Eindhoven. Overige begrote kosten voor 2014: Drie themabijeenkomsten Website en 4 nieuwsbrieven Incidentele adviesopdrachten Totaal Operationeel: De operationele kosten ( 2,1 miljoen voor de periode ) worden uit de lopende programma s gefinancierd. De partijen worden geacht een vergelijkbare inspanning in inzet van personeel te leveren. Dit geldt tevens als cofinanciering. 7. Planning Medio 2015 is de regionale arbeidsmarktstrategie geactualiseerd. Bijlage Structuur samenwerking Convenant Arbeidsmarkt

15 15 Bijlage. Structuur samenwerking Convenant Arbeidsmarkt

16 16 Werkplaats Werklocaties 1. Context Onze regio is een van de slimste in een snel veranderende wereld. Nog nooit eerder gingen de veranderingen zo snel als nu. Het vraagt het maximale van het regionale bedrijfsleven om in het gevraagde tempo te blijven werken. Een excellente werkomgeving is daarvoor een must. Bij de realisatie hiervan komt de overheid steeds meer in een ondersteunende rol, steeds minder in een bepalende. De markt vraagt niet om een overheid die bepaalt hoe de ruimte er uit ziet, wel om een overheid die de kaders maakt en het bedrijfsleven ondersteunt waar mogelijk. Zeker op het gebied van werklocaties ligt er de komende jaren een grote uitdaging om de concurrentiepositie van de regio te behouden en waar mogelijk te versterken. Primaire focus ligt hierbij op kwaliteit van locaties. Kwaliteit is waar de regio op (inter)nationaal niveau het verschil kan maken. Hierdoor blijft de regio een aantrekkelijke vestigingsplaats voor het gevestigde bedrijfsleven en wordt nog interessanter voor nieuwe spelers. Bij de versterking van de regionale concurrentiekracht kan de werkplaats werklocaties een beslissende rol spelen. In de werkplaats vormt de veranderende rol van de overheid een belangrijk gezamenlijk aandachtspunt. Hoe kunnen we de rol van de overheid veranderen zodat deze beter aansluit bij de ambities van het bedrijfsleven. Begrijpen we de ontwikkelingen goed? Welke partijen doen mee? Trends Detailhandel Het functioneren van de traditionele detailhandel en van delen van de detailhandelsstructuur staat onder druk. Een belangrijke rol hierin speelt de economische crisis, maar ook andere trends, zoals de toename van het online winkelen heeft veel invloed op de detailhandelssector. De belangrijkste trends voor het thema detailhandel worden onder andere beschreven in de rapporten Winkelgebied van de toekomst 1 en Ambitie vereist keuzes 2. Deze trends kunnen als volgt worden samengevat: Stagnatie omzet De totale detailhandelomzet in Nederland is sinds 2008 met 9% gedaald tot 81 miljard in De kans dat een sterke economische groei de komende jaren in Nederland terugkeert lijkt gering. Omzetverschuivingen in offline en online winkels Voor diverse branches speelt de concurrentie van internetwinkels een steeds belangrijkere rol. Er wordt steeds meer via internet gekocht en gewinkeld, wat een sterke weerslag heeft op de traditionele 1 Winkelgebied van de toekomst. Bouwstenen voor publiek-private samenleving. Samenstelling en redactie: Arjan Raatgever. Een samenwerking van Platform 31, Detailhandel Nederland en Stedennetwerk G32. Februari Ambitie vereist keuzes. Adviezen voor een vitale en toekomstbestendige detailhandelsstructuur in Brabant. Expertteam Detailhandel Noord-Brabant. Mei 2013.

17 17 (fysieke) detailhandel. De winkel blijft wel een meerwaarde houden, maar heeft geen verkoopmonopolie meer. Anderzijds geeft het de detaillist ook een nieuw middel/verkoopkanaal om de consument te bereiken. Als gevolg daarvan vervaagt het onderscheid tussen de fysieke en virtuele winkel steeds meer. De opkomst van offline winkels leidt tot een afnemende vraag naar fysieke winkelruimte. Wel onstaan er nieuwe vormen; denk aan pick-up points van supermarkten. Veranderingen consumentengedrag Consumenten hebben een steeds groter blikveld door toenemende fysieke, sociaal-economische en virtuele mobiliteit. De consument is steeds minder trouw aan het winkelcentrum bij hem in de buurt. Dit vraagt van ondernemers een steeds hogere mate van flexibiliteit. Er moet een groot assortiment worden aangeboden, dat bovendien steeds sneller wisselt. In veel branches leidt dit tot schaalvergroting van winkels en branchevervaging. Tegelijkertijd zien we ook specialisaties van winkels op één of enkele artikelgroepen of op een bepaald marktsegment. Daarnaast zijn veel consumenten steeds meer op zoek naar beleving en entertainment. Dit is een ontwikkeling én kans voor de detailhandel. Locatieafwegingen worden diffuser Er ontstaan voor consumenten steeds grotere verschillen in aantrekkingskracht tussen winkelgebieden. Winkelcentra die zich onvoldoende onderscheiden komen onder druk te staan. Voor gespecialiseerde (kleinschalige) winkels wordt de vestigingslocatie een steeds belangrijkere factor. Daarbij spelen aspecten als de aantrekkingskracht van een winkelcentrum, de synergie met andere winkels en de sfeer in een gebied een rol. Daartegenover zijn er de grootschalige winkels, die een totaalconcept aanbieden. Deze winkels kunnen goed solitair functioneren en zijn niet meer afhankelijk van de populariteit van een winkelcentrum. Aspecten die van belang worden gevonden voor een locatie zijn autobereikbaarheid, zichtbaarheid en (ruim voldoende) fysieke ruimte. Dit betekent dat locatieafwegingen steeds diffuser worden. De detailhandelsmarkt wordt steeds meer een regionale markt. Trends Bedrijventerreinen Uiteraard zijn macro-economische en demografische ontwikkelingen ook van invloed op de markt van bedrijventerreinen 3. Teruglopende vraag De economische crisis leidt tot een teruglopende vraag naar bedrijventerreinen. Daarnaast vindt een verschuiving plaats van een uitbreidingsmarkt naar een vervangingsmarkt. Herstructurering krijgt hiermee een grote impuls. Ruimtegebruik en locatie De populariteit van gemengde bedrijventerreinen lijkt af te nemen, ten gunste van meer 3 Zie ook de Regionale afspraken & programmering werklocaties Zuidoost-Brabant. Samenwerkingsverband Regio Eindhoven. Mei 2012.

18 18 multifunctionele gebieden en woonwijken. Wel is duidelijk dat de meerderheid van de bedrijven het liefst op hun bestaande plek blijft opereren en bij voorkeur investeert op hun eigen locatie. Traditionele vestigingseisen als voldoende arbeidspotentieel en een goede bereikbaarheid blijven belangrijk. Daarnaast worden, onder invloed van de economische dynamiek, andere (nieuwe) vestigingseisen belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan het toenemende belang van connectiviteit : bereikbaarheid in termen van multimodaliteit, maar ook in de vorm van glasvezel. Een andere ontwikkeling is dat bedrijven meer gaan doen op minder meters, waardoor er, ook bij groeiende bedrijven, naar verhouding minder (extra) ruimte nodig is. Meer aandacht voor kwaliteit en flexibiliteit Mede vanwege bovengenoemde trends wordt op het gebied van bedrijventerreinen meer aandacht geschonken aan kwaliteit, bereikbaarheid en multifunctionaliteit. De snelle economische ontwikkelingen vragen om veel flexibiliteit op gebieds- en gebouwniveau. Ook komt er meer aandacht voor nieuwe concepten en sectoren en een groeiende nadruk op duurzaamheid. De economische dynamiek vraagt ook meer flexibiliteit in de manier waarop overheden omgaan met bedrijventerreinen. Het oude planologische denken is vaak te rigide. Trends kantoren De vraag naar kantoorruimte is de afgelopen jaren flink teruggelopen. Dit heeft te maken met onderstaande trends 4. Economische crisis Uiteraard heeft de economische crisis ook haar weerslag gehad op de vraag naar kantoorruimte. In de SRE-regio is, net als in de rest van het land, het aanbod aan kantoorruimte flink gestegen. Dat aanbod heeft inmiddels een verontrustend hoog peil bereikt en een aanzienlijk deel staat al langere tijd leeg. Aangezien alleen een verhuurd pand zijn waarde houdt, wordt door vastgoedeigenaren veel meer dan voorheen ondernomen om de leegstand in hun kantoorpanden terug te dringen, zoals door renovatie. De nog aanwezige vraag concentreert zich de komende jaren vooral op duurzame gebouwen met een hoog kwaliteitsniveau, gelegen op goede locaties. Dat zijn veelal nieuwbouw- of gerenoveerde panden. Bereikbaarheid en multifunctionaliteit staan daarbij bovenaan het wensenlijstje. Demografische ontwikkelingen Ondanks dat de regio Eindhoven geen krimp van de bevolking kent, zijn demografische ontwikkelingen er debet aan dat er minder nieuwe kantoorruimte nodig is. De komende jaren gaat een groot deel van de babyboomgeneratie met pensioen. Gelijktijdig komen er door de ontgroening steeds minder jongeren op die arbeidsmarkt, waardoor het aantal beschikbare werknemers (= potentiële beroepsbevolking) zal afnemen. De verwachte daling van het aantal werknemers zal er eveneens voor zorgen dat de vraag naar kantoorruimte (nog) verder gaat afnemen. De kleiner wordende beroepsbevolking kan er op de langere termijn toe leiden dat een battle for talent op de arbeidsmarkt gaat ontstaan. Om werknemers te binden aan hun bedrijf, zullen ondernemers op aantrekkelijke en 4 Zie ook onder andere de Regionale programmering werklocaties Kantorenprogrammering regio Eindhoven. Samenwerkingsverband Regio Eindhoven en Provincie Noord-Brabant. November 2013.

19 19 goed bereikbare locaties gevestigd willen zijn, in de nabijheid van goede voorzieningen. De kwaliteit van een (kantoor)pand en de locatie waar het is gelegen, worden naar verwachting dan ook steeds belangrijker bij het aantrekken van talentvolle medewerkers. Veranderingen in de bedrijfsorganisatie Een andere ontwikkeling die een negatieve invloed heeft op de vraag naar kantoorruimte, is de schaalvergroting en de daarmee samenhangende reorganisaties en fusies van bedrijven. Dergelijke processen leiden veelal tot een concentratie van activiteiten, waardoor vestigingen worden afgestoten en/of worden verhuisd naar een nieuw pand waar minder ruimte nodig is. Naast de ontwikkeling richting schaalvergroting zien we ook een toename van de vraag naar kleinere kantoren. Deze vraag hangt samen met het feit dat steeds meer mensen in de zakelijke dienstverlening een eigen bedrijf starten (zzp-ers). Er is dan ook veel vraag uit die sector naar kantoorruimtes tussen de 25 en 100 m², veelal gesitueerd in middelgrote verzamelgebouwen. Het Nieuwe Werken Er wordt door kantoorgebruikers steeds meer nagedacht over nieuwe werkplekconcepten. Een streven naar meer efficiency in bedrijfsprocessen, nieuwe mogelijkheden op het gebied van ICT en kostenbesparing liggen hieraan ten grondslag. Het idee is dat de bezettingsgraad van een kantoor nooit 100% is. Bedrijven kunnen dan ook met minder meters volstaan. Dit heeft tot gevolg dat niet langer iedere werknemer een eigen bureau heeft, maar dat werkplekken door iedere werknemer kunnen worden gebruikt en dat er daarnaast ook vanuit huis wordt gewerkt. Een traditioneel ingericht kantoorgebouw volstaat steeds minder goed als gevolg van de functieverandering van werkplek naar ontmoetingsplek. Uit onderzoek blijkt dat de komende jaren meer dan de helft van de kantoorgebruikers wil overschakelen op Het Nieuwe Werken. Deze ontwikkeling zorgt voor een afnemende vraag naar kantoorruimte en heeft ook invloed op de locatievoorkeur van huurders. 2. Doelstelling De Werkplaats Werklocaties zal een bijdrage leveren aan de versterking van de concurrentiepositie en economische structuur van de regio. De focus van de Werkplaats Werklocaties ligt op de domeinen detailhandel en bedrijventerreinen. Het thema kantoren wordt vooralsnog niet meegenomen, aangezien voor de programmering voor de kantorenmarkt recent reeds afspraken zijn gemaakt. Bovendien is dit thema met name relevant voor het stedelijk gebied en in mindere mate voor de 21 samenwerkende gemeenten. Uiteraard worden de ontwikkelingen op dit thema in de subregio s wel gevolgd. Vanuit de werkplaats gaan we de volgende producten opleveren: 1. Actuele regionale visie detailhandel 2. Actueel programma bedrijventerreinen 3. Kennisnetwerk als middel om tot regionale afspraken te komen

20 Hierbij hanteren we de volgende speerpunten: a) Excellent vestigingsklimaat voor bedrijven We gaan ons met name richten op kwaliteit van locaties. Kwaliteit is waar de regio op (inter)nationaal niveau het verschil kan maken. Het gaat niet alleen om de top, het gaat om een goede kwaliteit voor alle bedrijvigheid. Passend bij de vraag van de markt. De basics moeten excellent zijn: locaties scoren hoog op de criteria schoon, heel en veilig. Hierdoor blijft de regio een aantrekkelijke vestigingsplaats voor het bedrijfsleven en kenniswerkers. Aandachtspunten daarnaast zijn: Flexibiliteit en snelheid: Vanwege de snelheid van de huidige tijd wordt het steeds belangrijker in het ruimtelijkplanologisch instrumentarium flexibel te zijn. Flexibel betekent heldere regels die snel aan te passen zijn (met duidelijke basisnormen). De regio moet koploper worden als het gaat om het faciliteren van nieuwe kansen. Hierbij kunnen we ook van elkaar leren en gezamenlijk de switch maken van toelatingplanologie naar ontwikkelingsplanologie. Zeker op het gebied van detailhandel (rigide bestemmingen per branche) maar ook op bedrijventerreinen (bestemmingsplannen uit het tijdperk voor de i-pad) is dat van groot belang voor de regio. Afwegingen over (nieuwe) functies: Een duurzame inrichting van werklocaties vraagt om creatieve visies, met goed onderbouwde keuzes tussen functiewijziging of juist functieversterking. Welke functies vinden we dat we onvoldoende hebben, en wat kunnen we daar samen aan doen? Denk aan een regionaal overslagcentrum. Bieden van voldoende ontwikkelingsmogelijkheden: Het is van belang dat de regio voorziet in een goede infrastructuur, bijvoorbeeld voor starters. Het is van belang dat we gezamenlijk zorgen voor voldoende kansen en mogelijkheden voor starters. Veel leegstaande overheidsgebouwen of vrijkomende agrarische bebouwing is bijvoorbeeld uitermate geschikt voor starters. b) Goede balans tussen vraag en aanbod van terreinen en locaties Daarnaast is het van belang dat er afspraken worden gemaakt betreffende de daadwerkelijke vraag en aanbod van bedrijven en bedrijventerreinen. Dit is van cruciaal belang om de kwaliteitsambities uit Brainport 2020 te halen. Een goede balans voorkomt immers dat vanuit concurrentie-oogpunt gronden te goedkoop verkocht worden en lage kwaliteitseisen worden gesteld aan bedrijven. Bovendien voorkomt het leegstand en verpaupering op bestaande terreinen. Inmiddels wordt door de Provincie en de regio s gewerkt aan nieuwe vraagramingen. Door hier gezamenlijk afspraken over te maken wordt een mismatch voorkomen en de markt optimaal bediend. Het is nodig om hier heldere keuzes te maken. In de volgende paragraaf worden de producten verder uitgewerkt. 20

21 3. Activiteiten en producten Het komende jaar zullen twee teams aan de slag gaan voor de respectievelijke thema s detailhandel en bedrijventerreinen. In afstemming met deze teams zal worden gewerkt op basis van een flexibele inhoudelijke agenda voor de Werkplaats Werklocaties. De voorliggende opdracht geldt als richtinggevend document. Dit is de basisopdracht waarmee de werkplaats start. Als de actualiteit er om vraagt en wanneer de werkplaats dat nodig acht kunnen er altijd meer thema s en onderwerpen opgepakt worden. Belangrijk uitgangspunt is dat het inhoudelijke beleid in de subregio s zelf wordt ontwikkeld. Binnen de werkplaats worden plannen en ambities tussen de verschillende subregio s afgestemd en geïntegreerd in regionale producten. De regionale paraplu is wel nodig vanwege de samenhang die op dat niveau bestaat. Als het slecht gaat met de detailhandel in Eindhoven is dat immers slecht voor de hele regio. In de Werkplaats Werklocaties zal gewerkt worden aan de volgende producten: 1. Actuele regionale visie detailhandel De Provincie Noord-Brabant wil uiterlijk eind 2014 afspraken met de regio maken over het thema detailhandel. Het is dus zaak dat er binnen de regio afstemming plaatsvindt op dit thema. De regio wil zelf aan zet blijven en het voortouw blijven nemen. Afgesproken is dat de subregio s eerst komen tot visies op subregionaal niveau. Basis hiervoor is onder andere het koopstromenonderzoek van Vervolgens zal op regionaal niveau, in de werkplaats, gezorgd worden voor afstemming tussen de subregionale visies. De werkplaats heeft hierin een belangrijke signaalfunctie. Vanuit de werkplaats met zijn triple helix invulling zullen uitspraken gedaan worden over de subregionale visies. Hierbij wordt gekeken of de visies bij elkaar aansluiten of dat er bijstelling nodig is. Eventuele aanpassingen zullen altijd op het niveau van de subregio vorm krijgen. De totaalvisie, het resultaat van de subregionale visies met de regionale paraplu, zal aan de Provincie worden gepresenteerd. Hiermee wordt voldaan aan de wens van de provincie om regionale afspraken te maken én hebben de subregio s maximale vrijheid om een eigen invulling te geven aan afspraken die passen bij hun specifieke situatie. Vanuit de Provincie is aangegeven dat in het laatste RRO (bestuurlijk Regionaal Ruimtelijk Overleg) van 2014 de regionale visie Detailhandel vastgesteld gaat worden. Dit betekent dat uiterlijk eind oktober de subregionale visies gereed moeten zijn en voorzien van een regionale paraplu. 2. Actueel programma bedrijventerreinen Op 12 juni 2013 is het meest actuele ontwikkelingsprogramma voor bedrijventerreinen vastgesteld in een gecombineerd overleg van de wethouders economie en ruimtelijke ordening van de 21 gemeenten. Dit is ook in het RRO vastgesteld. In het najaar van 2014 komen de nieuwe prognoses beschikbaar voor bedrijventerreinen. Deze cijfers zullen dan moeten worden afgezet tegen de regionale programmering, om te bepalen of deze nog realistisch is of subregionale bijstelling behoeft. Deze discussie zal in de werkplaats gevoerd worden. Daarnaast zal binnen de werkplaats bekeken worden of het programma aansluit bij de trends en ontwikkelingen in de markt. Voorziet de regionale programmering in de 21

22 behoefte van Brainport 2020? Indien er bijstelling nodig blijkt zal er op subregionaal niveau een exercitie moeten plaatsvinden om prognose en programma weer in balans te brengen. In 2015 zal worden toegewerkt naar een nieuwe regionale programmering bedrijventerreinen. 3. Kennisuitwisseling, inclusief pilots, als middel om tot regionale afspraken te komen Uiteraard kan kennisuitwisseling niet als een product op zich worden gezien. We willen het hier echter wel apart noemen, omdat dit een belangrijk onderdeel van de werkplaats uitmaakt, en het een middel is om tot bovengenoemde producten te komen. In de regio is veel kennis beschikbaar bij gemeenten, kennisinstellingen en bedrijfsorganisaties. Binnen de werkplaats willen we inzetten op de continuering en doorontwikkeling van het kennisnetwerk op het terrein van werklocaties. Gedacht kan worden aan kennisuitwisseling over praktische aspecten zoals groen, ontsluiting, beveiliging etc. Maar ook de complexere problematiek van de herstructurering of de ideevorming voor braakliggende terreinen. Ook kunnen hierbinnen pilotprojecten worden opgepakt ( leren van elkaar ). Deze pilots zullen verkend worden met de respectievelijke teams voor bedrijventerreinen en detailhandel. Suggesties zijn bijvoorbeeld: Een project wat te doen met ons overschot aan bedrijventerreinen? We zijn de slimste regio ter wereld in het dichtst bevolkte land ter wereld en we hebben een probleem omdat we teveel ruimte hebben voor bedrijventerreinen. Hoe kan dat een probleem zijn? Het zou leuk zijn om eens naar een andere invulling van bedrijventerreinen te kijken. Verhuisketens: iedereen kent ze, maar hoe zitten ze bij ons in de regio in elkaar? En wat zijn de effecten? Regionale voorzieningen en structuurversterking: wat zouden we in de regio nog moeten hebben en waar? Denk aan havens/aanlegvoorzieningen/kades, gebouwen voor starters, durfkapitaal? Herstructurering: wat is er mogelijk op bestaande terreinen? Met name interessant om de relatie tussen nieuw en bestaand beter te kunnen leggen in de programmering. Hoe communiceren deze vaten? Ontwikkeling van (sub)regionale bedrijventerreinen specifieke segmenten. Aanpak leegstand van detailhandel (voorbeeldprojecten). Aanpak hoofdwinkelcentra van de 21 gemeenten. Stedelijke herverkaveling (voorbeeldprojecten). 4. Samenstelling werkplaats Robert Visser, wethouder van de gemeente Son en Breugel, is bestuurlijk trekker van de werkplaats. Voor de beide thema s detailhandel en bedrijventerreinen zal het komende jaar een team worden opgericht, bestaande uit: vier wethouders (uit elke subregio) 2 kennisinstellingen 2 ondernemers 1 vakinhoudelijke provincieambtenaar 22

23 23 1 vakinhoudelijke gemeenteambtenaar Beide teams zullen 2 tot 3 keer per jaar bij elkaar komen, onder voorzitterschap van Robert Visser. De werkplaats wordt procesmatig en inhoudelijk ondersteund vanuit de Metropoolregio Eindhoven. Daarnaast is er een ambtelijke werkgroep werklocaties. Hierin zijn vertegenwoordigd: - Voorzitter: Barbara Marcus (Metropoolregio) / Manuel Groot Zevert (Provincie) - Leden: o 9 ambtenaren Economie (vertegenwoordigers subregio s*) o Vakinhoudelijke provincieambtenaren * De ambtenaren zitten namens de subregio aan tafel en hebben de rol van verbindingsofficier Zie verder ook de bijlage. 5. Werkwijze Twee teams gaan aan de slag met de respectievelijke thema s Detailhandel en Bedrijventerreinen. De agenda voor deze thema s wordt bepaald door deze teams, met input van bedrijven en kennisinstellingen. De teams kunnen verder bouwen op afspraken uit het verleden. Er vindt veel afstemming plaats met de subregio s. Binnen de werkplaats worden plannen en ambities tussen de verschillende subregio s afgestemd en geïntegreerd in regionale producten. Daarnaast is de koppeling en afstemming belangrijk met de regionale Werkplaatsen Economische Strategie, Arbeidsmarkt en Strategie Ruimte. Bestuurlijke besluitvorming over thema s uit de Werkplaats Werklocaties vindt plaats in het RRO met de Provincie. Afhankelijk van het betreffende thema zijn 3 routes mogelijk: Route 1: geen formele besluitvorming nodig. Dit zijn onderwerpen waar het team van vindt dat ze opgepakt moeten worden maar waar geen besluit over genomen hoeft te worden. Deze kunnen direct onder regie van de werkgroep gerealiseerd worden: Voorbeeld: het organiseren van inspiratiesessies, kennisuitwisseling, kennisvragen. Route 2: formele besluitvorming, geen RRO Dit zijn onderwerpen waarover wel afspraken kunnen worden gemaakt maar die niet direct op de RRO agenda staan. Denk aan onderwerpen zoals een convenant om starters op bedrijventerreinen te stimuleren, een afsprakenkader hoe we nieuwe bedrijven die niet in een subregio kunnen landen wel kunnen faciliteren op het schaalniveau Zuidoost-Brabant. Route 3: formele besluitvorming nodig, wel RRO Dit zijn onderwerpen waar het team van vindt dat ze opgepakt moeten worden en een juridisch bindend besluit over genomen moet worden. Voorbeelden zijn de gemelijke visie detailhandel, afspraken bedrijven, afspraken regionaal programma kantoren.

24 Zie verder ook de bijlage Mensen en middelen Er is nadrukkelijk ingezet op een sterke vermindering van de ambtelijke en bestuurlijke inzet. Er is voor gekozen om niet meer met alle 21 gemeenten om tafel te gaan, maar met vertegenwoordigers van de subregio s. Op ambtelijk niveau is gekozen voor 8 vertegenwoordigers (2 per subregio), op bestuurlijk niveau voor 4 vertegenwoordigers (1 per subregio). Zowel op ambtelijk als bestuurlijk niveau zullen zij het mandaat in de eigen subregio op moeten halen. Dit past bij de nieuwe bestuurlijke werkwijze en zorgt voor meer slagkracht en snelheid. Daarnaast is ook gekozen voor een intensieve samenwerking met de triple helix partijen. De overheden nemen uiteindelijk de besluiten, maar de andere partijen worden intensief betrokken vanaf het begin. Personele inzet: De Werkplaats Werklocaties wordt ondersteund vanuit de Metropoolregio Eindhoven met een procesmanager. Vanuit de partners wordt de volgende inzet verwacht voor de werkplaats: 3 keer per jaar een werkplaats per thema 5 tot 6 keer per jaar een ambtelijke werkgroep De subregionale inzet (bijvoorbeeld voor de uitvoering van subregionale onderzoeken) is hier niet meegenomen. Daarvoor is geld bij gemeenten beschikbaar dat teruggevloeid is naar de regiogemeenten vanwege de verschuiving van taken. Werkbudget: Voor de Werkplaats Werklocaties wordt een werkbudget gevraagd van ,- per jaar. Dit wordt bestemd voor bijvoorbeeld het maken van kaarten of de organisatie van bijeenkomsten. Daarnaast wordt jaarlijks een bedrag van ,- bijgedragen aan het regionale vestigingenregister. Dit register wordt voor onze regio beheerd door Eindhoven en Helmond. 7. Planning - Detailhandel: o Subregionale visies gereed najaar 2014 o Regionale visie gereed eind 2014 (ter input provinciale visie detailhandel) - Bedrijventerreinen: o Prognoses gereed eind 2014 o Nieuwe regionale programmering bedrijventerreinen gereed eind Kennisnetwerk: In samenspraak met de teams voor respectievelijk detailhandel en bedrijventerreinen wordt een keuze gemaakt voor enkele pilots. De planning hiervoor zal nog worden uitgewerkt. Bijlage Structuur Werkplaats Werklocaties

25 Bijlage. Structuur Werkplaats Werklocaties 25

26 26 Werkplaats Strategie Ruimte 1. Context Zuidoost-Brabant is met een schaalsprong bezig. Op economisch terrein bestaat de ambitie om tot de sterkste economische regio s in Europa te behoren. In de concurrentiestrijd tussen regio s in Europa en de rest van de wereld betekent dit dat onze regio moet inzetten op het versterken van het vestigingsklimaat. Het ruimtelijk domein (de Basics van Brainport 2020) speelt daarbinnen een belangrijke rol. De centrale vraag is wat de Brainportregio op ruimtelijk gebied nodig heeft om de concurrentieslag met andere vooraanstaande kennisregio s aan te kunnen. Wat kunnen wij met ruimtelijke maatregelen doen om kenniswerkers (arbeidskracht) en kennisbedrijven (arbeidsplaatsen) aan de regio te binden? Wat zijn de ontbrekende fysieke schakels en hoe zouden stad en landelijk gebied zich moeten ontwikkelen? Met deze vraag houdt de Werkplaats Strategie Ruimte zich bezig. Richtinggevende ontwikkelingen in het ruimtelijk domein die van invloed zijn op deze vraagstelling zijn: De overheid moet leren loslaten. Dat betekent niet achteroverleunen, maar meedenken en faciliteren. Van de overheid wordt regie en een stip op de horizon verwacht. Een gedeeld toekomstbeeld op Brainport voor de komende 10 a 20 jaar. Een beeld op de hoofdstructuur en de strategische opbouw van de regio. Overheden moeten ruimte bieden voor het experiment. Ruimte voor tijdelijkheid en tijdelijk gebruik. Snel schakelen en het (planologisch) faciliteren van gewenste ontwikkelingen. Regio s, steden en dorpen moeten hun eigen kracht en identiteit uitdragen en vertalen in een ruimtelijk programma van hoge kwaliteit. De uitdaging is om selectief te zijn en regie te voeren op samenhang. Afstemming in het ruimtelijk domein op alle schaalniveaus is hierbij uiterst relevant. Op alle schalen en in alle sectoren (werkplaatsen werklocaties, mobiliteit, wonen, economie) wordt gewerkt aan thema s die een raakvlak hebben met of een vertaling hebben in een fysieke ingreep (zie Bijlage 1). Het is de kunst om samenhang te brengen in al deze activiteiten. Niet alleen in en tussen de werkplaatsen, maar ook in de samenwerking met andere overheden (rijk, provincie en waterschappen) en partijen (zie Bijlage 2). 2. Doelstelling en opdracht Het doel van voor de Werkplaats Strategie Ruimte is meerledig: Het faciliteren van de economische ontwikkeling van de gehele Metropoolregio door middel van fysieke maatregelen; Het creëren van een aantrekkelijk internationaal vestigingsmilieu voor kenniswerkers en het (inter)nationale bedrijfsleven; Het garanderen van interne- en externe bereikbaarheid op alle schaalniveaus met behoud van een aantrekkelijk woon- en leefklimaat; Het creëren van synergie tussen (investeringen in) infrastructuur, openbaar vervoer en ruimtelijke ontwikkeling.

27 27 Een evenwichtige en toekomstbestendige ontwikkeling van het woon- werk- en leefklimaat in de gehele regio, te bereiken door een integrale onafhankelijke benadering en afweging binnen het ruimtelijke domein (werklocaties; woonlocaties; mobiliteit/infra en voorzieningen). De opdracht bestaat uit het opstellen van een breed gedragen integrale ruimtelijke strategie die recht doet aan de geformuleerde doelen. 3. Activiteiten en producten De Werkplaats Strategie Ruimte bundelt sectorale onderzoeken en plannen met een fysieke component tot één integrale samenhangende ruimtelijke strategie. Een gezamenlijk en breed gedragen toekomstbeeld op de hoofdstructuur van Brainport voor de komende 10 à 20 jaar. Een stip op de horizon die meebeweegt met de markt en die ruimte biedt voor ontwikkeling en maatwerk. Een strategiekaart van de regio aangevuld met (sfeer)beelden van gebieden en plekken, strategische ingrepen, ontwikkelprincipes en methoden. Een strategisch document waarvan vorm en inhoud nog niet zijn bepaald. De integrale ruimtelijke strategie is opgebouwd uit drie (deel)producten die gezamenlijk input vormen voor het gedeelde toekomstbeeld. Deze deelproducten komen tot stand op drie niveaus: 1. Regionaal: eigen kracht opbouwen Nieuwe ontwikkelmodellen en inrichtingsprincipes voor stad en land. Hierbij gaat het om het nader verkennen en uitwerken van relevante thema s als (mede) opdrachtgever of deelnemer. De thema s zijn opgehaald uit diverse studies en uit rondetafelgesprekken met deskundigen uit de triple helix. a. Unique Selling Points subregio s Wat zijn de unieke kwaliteiten van de subregio s en gemeenten en hoe kunnen die worden vertaald naar een subregionale en lokale ruimtelijke opgave en projecten die (samen opgeteld) meerwaarde opleveren voor Brainport? Partners: Werkplaats Strategie Ruimte, gemeenten en subregio s. b. De ontwikkeling van stad en landelijk gebied De vraag is welke rol het landelijk gebied zou moeten spelen binnen Brainport en hoe we dat ruimtelijk kunnen vertalen, bijvoorbeeld in kwaliteitsverbetering van het landschap en het bieden van interessante (kleinschalige) woon- en werkmilieus. Partners: Werkplaats Strategie Ruimte, Provincie Noord-Brabant/ IABR 2014 ontwerpen aan het nieuwe Brabant (hoe benutten we de kwaliteiten van de tapijtmetropool/ het Brabant Mozaïek voor zijn toekomstige ontwikkeling?), de Waterschappen. c. Metropolitane ontmoetingsplekken/interactiemilieus en sociale inbedding Wat is er nodig om expats/kenniswerkers te verbinden met de bestaande sociale netwerken van de metropoolregio en hoe kunnen we dat ruimtelijk vertalen? Hoe worden we the Coolest city? Partners: Platform 31, Werkplaats Strategie Ruimte, Brainport Development en Expat Center.

28 28 d. Deregulering en tijdelijkheid Steeds meer gebouwen en terreinen hebben te maken met leegstand. Hoe gaan we om met grote (samengestelde) opgaven? Is er kans op het scheppen van experimenteerruimte via de Provinciale Verordening Ruimte of straks via de nieuwe Omgevingswet? Partners: Werkplaats Strategie Ruimte en de Provincie Noord-Brabant. e. Technologie in het straatbeeld Het is aan te bevelen dat op strategische locaties en druktepunten in de regio, bijvoorbeeld bij het centraal station, op de luchthaven en langs snelwegen (de poorten tot de regio), zichtbaar wordt dat u welkom wordt geheten in een hoogtechnologische regio. Partners: Werkplaats Strategie Ruimte, gemeente Eindhoven, gemeente Helmond, Brainport Avenue, Brainport Oost en Eindhoven Airport. 2. Bovenregionaal: regionale opgaven verbinden met bovenregionale agenda s Strategische fysieke ingrepen met een (boven)regionaal belang om de agglomeratiekracht van de regio te vergroten. Denk hierbij aan het in samenhang ontwikkelen van nieuwe (nationale) hoofdinfrastructuur, stedelijke knooppunten en gebieden. a. Deelname in landelijke dossiers Het Rijk werkt met het Meerjaren Investeringsprogramma Ruimte en Transport (MIRT). Hierin wordt strategische ruimtelijke ontwikkeling gekoppeld aan (nieuwe) landelijke infrastructuur. Deelname aan diverse dossiers zoals het MIRT-onderzoek Brainport Avenue ; MIRT-onderzoek Kennisas A2; MIRT-onderzoek Logistieke Corridor; Regionale OntwikkelStrategie (ROS) Noordvleugel/ Zuidvleugel/ Brainport regio Eindhoven. Deelname aan Brainport Oost / Noordoost Corridor. Actoren: Werkplaats Strategie Ruimte, Stuurgroep Bereikbaarheidsprofiel en Innovatie, Rijk, Provincie Noord-Brabant, de centrumsteden en Wgr+ regio s, Stuurgroep Brainport Oost. b. Agglomeratievorming Wat is er nodig om de regio door te ontwikkelen tot een grootstedelijke agglomeratie? Actoren: Werkplaats Strategie Ruimte, Stuurgroep Bereikbaarheidsprofiel en Innovatie, gemeente Eindhoven, Brainport Development, Metropoolregio Amsterdam en diverse steden en onderzoekers. c. Bereikbaarheidsprofielen Het creëren van synergie, massa en kwaliteit van de ruimtelijk economische ontwikkeling door koppeling van strategische (top)locaties en gebieden aan multimodale knooppunten en HOVcorridors. Actoren: Coproductie Stuurgroep Bereikbaarheidsprofiel en Innovatie en Werkplaats Strategie Ruimte.

29 29 3. Lokaal: regionale opgaven verbinden met lokale agenda s Integrale afweging van locatie-specifieke vraagstukken ten behoeve van een evenwichtige ontwikkeling van het woon- en leefklimaat. Denk hierbij aan de vestiging van regionale bedrijventerreinen, campussen, hinderlocaties, grootschalige detailhandel enz. a. Kwaliteit van woon- en werklocaties De directe beschikbaarheid van geschikte woon- en werklocaties is van doorslaggevend belang voor de ontwikkeling van Brainport. Hierbij gaat het echter niet alleen om beschikbaarheid/aantallen, maar vooral om de kwaliteit van het gebodene. Het gaat om unieke, aantrekkelijke en toepasselijke milieus. De Werkplaats Strategie Ruimte kan hierin signaleren en agenderen. Het primaat ligt bij de sectorale Werkplaatsen. b. Regionale afstemming Wanneer projecten een ruimtelijke neerslag in de regio krijgen en regionale uitstraling hebben, is de Werkgroep Ruimte adviserend en zal ze intensief samenwerken met de andere werkplaatsen. Denk bijvoorbeeld aan locaties voor regionale bedrijventerreinen; hinderlocaties; grootschalige detailhandel, overslagterreinen; nieuwe stedelijke knooppunten; enz; Actoren: Werkplaats Strategie Ruimte, Werkplaats Wonen, Werkplaats Werklocaties en Stuurgroep Bereikbaarheidsprofiel en Innovatie. 4. Samenstelling werkplaats en werkwijze De Werkplaats Strategie Ruimte bestaat uit een vaste bestuurlijke vertegenwoordiging uit Eindhoven of Helmond (vanwege aanhaking op en deelname aan B5 en MIRT), de subregio Peel en de subregio Kempen (vanwege lokaal draagvlak en uitwerking), de Provincie Noord-Brabant (vanwege aanhaking op en deelname aan RRO, B5 en MIRT), een aantal onafhankelijk deskundigen en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en de kennisinstellingen, aangevuld met een flexibele schil van partners die deelopdrachten belangeloos uitwerken. De definitieve samenstelling is nog niet bekend. Een concept longlist is opgenomen in Bijlage 3. Het secretariaat en adviseurschap ligt bij de Metropoolregio Eindhoven. Het voorzitterschap wordt ingevuld door een bestuurder uit de Brainportregio. Het werk gebeurt in wisselende coalities en is in principe onbezoldigd. De Werkplaats Strategie Ruimte is een integrale werkplaats op het gehele ruimtelijke domein (basics Brainport 2020). Een overkoepelende werkplaats. Een denktank en adviesorgaan met een sterk agenderende functie en actief op alle niveaus (zie Hoofdstuk 3): a. Ontwikkelmodellen/thema s: de werkplaats levert input aan en tapt af van de andere werkplaatsen. De werkplaats werkt ook zelf onderwerpen en thema s uit. Per deelthema wordt een lid van de werkplaats trekker. De voorzitter van de Werkplaats Ruimtelijke Strategie trekt de overkoepelende integrale strategie/toekomstbeeld. b. Strategisch fysieke ingrepen/mirt/gebiedsagenda: vanwege de sterke verweving met de Stuurgroep Bereikbaarheidsprofiel en Innovatie (Agglomeratievorming en Mobiliteitsprofielen

30 30 c. en Wgr+) zullen beide intensief samenwerken en onderling bepalen welke bestuurder deelneemt aan welke landelijke dossiers. Een bestuurder uit één van beide steden vertegenwoordigt de regionale belangen. d. Integrale afweging/rro: afstemming tussen de werkplaatsen en met de Provincie in het RRO (planologisch regiem). De voorzitter van de Werkplaats Strategie Ruimte vertegenwoordigt de regionale belangen. De Werkplaats Strategie Ruimte acteert op alle schaalniveaus (lokaal, regionaal, nationaal) en schakelt voortdurend. Ze zal actief bemoeienis en overleg zoeken met relevante partijen. Bestuurlijk zal vanuit de werkplaats een afgevaardigd lid deelnemen aan diverse overleggen/tafels. 1. Rijk (SVIR en MIRT): het overleg met het Rijk over landelijke infrastructuur en strategische gebiedsontwikkeling vindt plaats in het Bestuurlijk Overleg MIRT. Het SRE zit daar rechtstreeks aan tafel met de minister vanwege de Wgr+ status. De Stuurgroep Bereikbaarheidsprofiel en Innovatie (wgr+) en de Werkplaats Strategie Ruimte trekken samen op in de landelijke dossiers (MIRTonderzoeken, verkenningen e.d.). Zodra de wgr+ status vervalt, heeft SRE/ de Metropoolregio Eindhoven invloed via beide steden (B5) en de Provincie Noord-Brabant. Vertegenwoordiging van één van beide steden in de Werkplaats Strategie Ruimte is daarmee van strategisch belang. De inhoudelijke inbreng van de Metropoolregio is ook geborgd met ambtelijke deelname (secretaris Werkplaats Strategie Ruimte) aan de voorbereiding van de Gebiedsagenda. Deze voorbereiding vindt plaats onder de vlag van BrabantStad/B5. Alle Brabantse regio s nemen deel aan dit overleg en het resultaat wordt teruggekoppeld via het provinciale Regionaal Ruimtelijk Overleg (RRO). 2. Provincie Noord-Brabant, Regionaal Ruimtelijk Overleg (RRO): in het RRO worden (sub)regionale afspraken bevestigd/bekrachtigd door de Provincie. Het RRO biedt ook een podium om de strategische agenda van provincie (Gebiedsagenda) en regio (integrale ruimtelijke strategie en thematische uitwerkingen) te matchen en tactisch te vertalen in provinciaal beleid (Provinciale Verordening Ruimte) en lokaal beleid (Structuurvisies). 3. Andere samenwerkende (kennis) regio s en metropoolregio s (A dam/ R dam). Onder andere relevant in het onderzoek naar Agglomeratievorming en Mobiliteitsprofielen. 4. Europa (Fondsen): de Werkplaats Strategie Ruimte zal samen met gemeenten nagaan wat de mogelijkheden zijn voor (co)financiering van de ruimtelijke opgave. 5. Interne relaties van de Werkplaats Strategie Ruimte (zie Bijlage 1 en Bijlage 2) met andere werkplaatsen: de Werkplaatsen Werklocaties en Wonen en de Stuurgroep Bereikbaarheidsprofiel en Innovatie (Wgr+ taak) hebben een directe relatie met de integrale Werkplaats Strategie Ruimte. De Werkplaats Strategie Ruimte adviseert integraal en onafhankelijk. Samenwerking en input is noodzakelijk in beide richtingen. De Werkplaats Strategie Ruimte let op de integraliteit en samenhang. Wanneer de output van een specifieke Werkplaats locatie gebonden is en grote regionale impact heeft (denk aan regionale bedrijventerreinen; hinderlocaties; grootschalige detailhandel enz.) dan heeft de Werkplaats Strategie Ruimte een belangrijke stem. Vooral de afstemming en samenwerking met mobiliteit zal intensief zijn vanwege overlappende issues en sterke samenhang tussen (top)locaties en ontsluiting en infrastructuur. 6. Gemeenten voeren hun eigen ruimtelijk beleid en zijn verantwoordelijk voor de uitvoering. Waar mogelijk wordt de regionaal ruimtelijke strategie geïmplementeerd in lokaal beleid en uitvoering

31 31 (denk ook aan unique selling points subregio en gemeenten). De afstemming met gemeenten vindt plaats in de ambtelijke Werkgroep Ruimte (21 Contactambtenaren R.O.), een eventueel bilateraal overleg met de vakwethouders uit de regio en in het Regionaal Platform; 7. Externe partijen (woningbouwcorporaties, projectontwikkelaars en eindgebruikers zoals bedrijven, kennisinstellingen) zijn in de regio actief. Waar mogelijk wordt gezocht naar samenwerking, partnership en eigenaarschap. Eindgebruikers en initiatiefnemers zijn leidend. 5. Mensen en middelen De Metropoolregio faciliteert de Werkplaats Strategie Ruimte met een procesmanager/eerste adviseur/secretaris van de werkplaats (1 fte). Een jaarlijks werkbudget is noodzakelijk om onderzoek op te starten, te participeren (cofinanciering) en om overleg fysiek te faciliteren. De totale opgave (2 jaar) wordt geraamd op: Externe inhuur integrale strategie/gedeeld toekomstbeeld: Cofinanciering deelonderzoeken/thema s (6x): Faciliteiten: Totaal euro euro euro euro 6. Planning De Werkplaats wordt ingesteld voor een periode van twee jaar na start. Daarna volgt een evaluatie van het functioneren en de geleverde output. Wellicht is het mogelijk om het beoogde effect te meten, dit hoewel processen en producten in het ruimtelijk domein doorgaans een lange doorlooptijd kennen. Sept/okt 2014: start proces opbouw eigen kracht regio (USP s) in regionaal platform. Mei/juni 2016: concept integrale ruimtelijke strategie in regionaal platform. Bijlagen Samenhang thema s met fysieke component Samenwerking rijk, provincie en regio Samenstelling Werkplaats Strategie Ruimte, een longlist

32 32 Bijlage 1. Samenhang thema s met fysieke component

33 33 Bijlage 2. Samenwerking rijk, provincie en regio In de werkplaats wordt de opgave uitgewerkt. Het resultaat wordt in concept voorgelegd aan de 21 contactambtenaren r.o. en aan de vakwethouders en getoetst op samenhang en complementariteit. Omdat in de werkplaats de subregio s bestuurlijk zijn vertegenwoordigd, heeft idealiter al voorwerk en afstemming in de subregio plaatsgevonden. Nadat de contactambtenaren en vakwethouders hebben geadviseerd, wordt het resultaat in aangepaste vorm voorgelegd aan het Regionaal Platform. Het Platform beoordeelt het resultaat, hetgeen wellicht leidt tot nieuwe aanpassingen. Mocht het resultaat formeel moeten worden vastgesteld omdat regionaal commitment op samenwerking of nadere uitwerking van het programma gewenst is, dan wordt het via het DB van de Metropooltregio voorgelegd aan de 21 gemeenteraden. De route van planologische vaststelling of bekrachtiging van (sub)regionale afspraken loopt via het Regionaal Ruimtelijk Overleg. Ook hier komen deelproducten tot stand via de werkplaats en subregionale inbreng.

34 34 Bijlage 3. Samenstelling Werkplaats Strategie Ruimte, een longlist Vaste kern Onder voorbehoud Overheid: - Voorzitter: bestuurder uit één van de gemeenten van de Metropoolregio Eindhoven Bestuurlijk kwartiermaker: Nicole Ramaekers, wethouder gemeente Veldhoven - Secretaris/eerste adviseur: ambtelijk Metropoolregio Eindhoven Ambtelijk kwartiermaker: Jean van Zeeland, strategisch adviseur SRE - Stedelijk gebied: bestuurlijk Eindhoven of Helmond - Landelijk gebied: bestuurlijk Peelgemeente en Kempengemeente - Provincie Noord-Brabant: ambtelijk, directie ruimte Pm- Werklocaties (voorzitter / inhoud deskundige ) Pm- Wonen (voorzitter / inhoud deskundige) Pm- Bereikbaarheidsprofiel en Innovatie (voorzitter / inhoud deskundige) Bedrijfsleven - OEM-er: ASML, HTCE en/of Philips (human interest/personeel en communicatie) - MKB: Brainport Industries Onderwijs/kennisinstelling/materie deskundigen - Fontys lectoraat Brainport (lector vastgoed) - Brainport Development (adviseur economie) - Regionale planologie (onafhankelijk adviseur ruimte)

35 35 Werkplaats Wonen Wie? Wie doet mee in de Werkplaats Wonen? Er is al besloten om triple helix te werken, dat wil zeggen samen met de woningmarktpartijen en met kennisinstellingen. Aan de brancheorganisaties, vertegenwoordigd in het al jarenlang bestaande Regionaal Platform Wonen, is gevraagd om elk een deelnemer aan de Werkplaats Wonen af te vaardigen. Ook de kennisinstellingen, de TU/e en Fontys, zijn vertegenwoordigd. Door deze constructie, vertegenwoordiging vanuit het bestaande Regionaal Platform Wonen, is automatisch ook de relatie met (een groot deel van) de achterban gelegd. Met name de partijen NVM, Bouwend Nederland Zuidoost-Brabant en de corporaties zorgen voor afstemming met hun achterban dan wel collega s. Wat? Wat gaat de werkplaats doen? Voor de Werkplaats Wonen ligt voor de hand: het formuleren van de regionale opgave wat betreft de regionale woningmarkt. Maar dit is nog een breed begrip. De Werkplaats Wonen heeft al gesproken over de belangrijkste woningmarktthema s. Die worden genoemd in bijlage 4. Maar hoe gaan we met die thema s aan de slag? Wellicht biedt het volgende schema een basis:

36 36 We kunnen beginnen met de agendavorming. De verschillende deelnemers hebben allen hun eigen achtergrond, belangen, ambities en doelen. De vraag is: Waar willen we gezamenlijk naar toe, wat betreft de regionale woningmarkt?. En Wat zijn de thema s en knelpunten die we samen willen bespreken? De antwoorden op deze vragen kunnen we bij elkaar brengen in een visie op de regionale woningmarkt. Vervolgens gaan we de visie concretiseren in een beleidsplan, of in een programma, of in een agenda. Daarin benoemen we de doelen die de werkplaats wil bereiken, de richting die we op willen gaan en geven we een kader voor de aanpak in de praktijk. Die aanpak kunnen we uitwerken door middel van acties, opgenomen in een uitvoeringsprogramma, een maatregelenpakket, een activiteitenoverzicht, of hoe je het maar noemen wilt. Voor het uitwerken zelf zijn middelen nodig, ook wel instrumenten genoemd. Deze kunnen bestaan uit geld, communicatie, voorlichting, wettelijke maatregelen, overleg, handhaving, inzet ambtenaren, enzovoorts. Tussen de middelen moet samenhang bestaan. Al deze maatregelen kosten geld. De verwachte kosten moeten worden benoemd. En, heel belangrijk: wat draagt iedere partij bij? In geld en andere middelen? Samengevat, de opdracht houdt in: - Stel vast waar de woningmarktpartijen gezamenlijk naartoe willen, qua regionale woningmarkt, en bepaal de gezamenlijk te bespreken thema s en knelpunten - Vat dit samen in een visie op de regionale woningmarkt - Vertaal deze in een programma regionale woningmarkt - Maak op basis daarvan een uitvoeringsprogramma - En breng de benodigde middelen in beeld Wat in ieder geval? De Regioraad heeft op 26 juni 2013 het transformatieplan vastgesteld. In dit plan wordt wonen benoemd als een van de regionale opgaven in Zuidoost-Brabant. Uitwerking vindt plaats in de Werkplaats Wonen. In het transformatieplan staat als doelstelling: Een evenwichtige en toekomstbestendige woningvoorraad op basis van vraag en in relatie tot het bestaande aanbod. Om te komen tot een evenwichtige en toekomstbestendige voorraad zullen de 21 gemeenten afspraken maken; over aantallen nieuw te bouwen woningen, over de kwaliteit daarvan en ook over de bestaande voorraad en over bepaalde doelgroepen, zoals arbeidsmigranten. Om afspraken te kunnen maken is een goede monitoring nodig. Afspraken worden vastgelegd in het Regionaal Programma Wonen. Als basis hiervoor is Regionaal woonbehoefteonderzoek noodzakelijk. Voor een uitgebreidere toelichting: zie de tekst uit het Transformatieplan over wonen, in bijlage 2. De Regionale huisvestingsverordening is een verhaal apart. In het Transformatieplan staat hierover: Na de verwachte afschaffing van de Wgr+ per 1 januari 2014 heeft het SRE geen wettelijke taak meer qua huisvestingsverordening. Gemeenten zijn dan zelf verantwoordelijk voor het opstellen van een huisvestingsverordening Op dit moment is de afschaffing van de Wgr+ nog geen feit, en is het actueel houden van de verordening dus nog steeds een regionale taak.

37 37 Ter uitwerking van wat in ieder geval nodig is en waarover besluitvorming dient plaats te vinden, ook in 2014, volgt hier een korte beschrijving: A. Regionaal woningbouwprogramma B. Regionale Begrippenlijst C. Regionaal woonbehoefteonderzoek D. Regionale huisvestingsverordening In bijlage 3 staat een toelichting op de stand van zaken, de gang van zaken en het proces. Waar? Deze vraag kan deel uit maken van het vorige: waar gaan we aan de slag? Overal in de regio? Onderscheiden we één woningmarkt of meer? Richten we al onze energie op het Stedelijk Gebied Eindhoven en minder op de Peel en de Kempen of beschouwen we de regio als één geheel? Wanneer? Deze vraag is de basis voor de tijdplanning: Periode Actie Doel Maart/april 2014 Opdracht opstellen Cocreatie, gereed eind april April/Mei 2014 Belangen en ambities inventariseren en Gemeenschappelijk belang formuleren Mei/juni 2014 Opdracht communiceren met Bekendheid, draagvlak en Juni/juli 2014 achterbannen Inventariseren benodigde middelen en inbreng vanuit de verschillende partijen duidelijkheid Helderheid over rollen, doel, besluitvorming en middelen. Augustus/september 2014 Partijen binden aan opdracht Medeverantwoordelijkheid Oktober/november/december 2014 Opdracht uitwerken in concrete thema s en doelen Duidelijkheid over wie wat doet en wie er besluit Uitwerken concrete thema s en doelen Waarom? Waarom gaan de triple helixpartijen met elkaar aan de slag? Omdat ze belang hebben bij een economische sterke regio, die mede bepaald wordt door een goede woon- en leefomgeving en een goed functionerende woningmarkt. Binnen dat algemene belang heeft iedere partij natuurlijk zijn eigen belang. Het is zaak om die belangen goed in beeld te brengen en te kijken waar belangen elkaar

38 38 overlappen en waar ze botsen met elkaar. Op basis van gemeenschappelijke belangen kun je ambities formuleren. Hoe? Onder aan in deze notitie is als bijlage 1 een schema opgenomen. Dat laat de relaties zien tussen de Werkplaats Wonen en andere gremia. Dat zijn er veel en vraagt om afstemming. Hoe gaan we dat doen? Op dit moment ( 21 maart 2014) zijn er nog onduidelijkheden: Gemeentelijke vertegenwoordigers Nu de gemeenteraadsverkiezingen zijn geweest is het afwachten welke colleges dat gaat opleveren. Bedoeling is dat in de werkplaats wonen 3 á 4 wethouders komen: de bestuurlijk trekker en de andere wethouders als vertegenwoordiger van de subregio s. Wat dat laatste betreft, het bestaan van subregio s met elk hun eigen agenda en aanpak rechtvaardigt een bestuurlijke afstemming via een vertegenwoordiger in de Werkplaats Wonen. Zie ook bijlage 1. Ambtelijke ondersteuning Het Dagelijks Bestuur van het SRE heeft een organisatieplan vastgesteld. De Metropoolregio Eindhoven heeft ter ondersteuning van de bestuurlijke samenwerking in de regio een eigen ambtelijk apparaat. In het organisatieplan wordt in hoofdlijnen beschreven hoe het ambtelijk apparaat van de Metropoolregio Eindhoven in 2014 gaat functioneren. Echter, het proces om te komen tot de invulling van de nieuwe ambtelijke organisatie, heeft vertraging opgelopen. Gevolg is dat naar verwachting pas eind 2014 daadwerkelijk bekend is welke ambtenaren voor de Metropoolregio Eindhoven werkzaam zullen zijn. Dit geldt dus ook voor de Werkplaats Wonen. Kosten Voor uitvoering van deze opdrachten zijn middelen nodig. Aangezien op dit moment het uitwerken in concrete thema s en doelen nog moet starten (zie hieronder onder Wanneer ), wordt hier volstaan met benoemen van de nu benodigde middelen Activiteit Leveringen en diensten door Kosten Frequentie derden Regionaal Rapport sociale voorraad en jaarlijks Woningbouwprogramma doelgroepen Regionale Begrippenlijst Regionale Publicatie in media eenmalig Huisvestingsverordening Woonbehoeftenonderzoek Bijdrage aan kenniscluster jaarlijks wonen NVM-kwartaalcijfers jaarlijks Onderzoek wonen en zorg eenmalig Uitvoeren x per 3 jaar woonbehoeftenonderzoek Totaal

39 In 2014 worden deze kosten nog ten laste gebracht van het daarvoor gereserveerde budget. In 2015 en verder kunnen de bijdragen van de gemeenten worden gedaan vanuit de bestemmingsreserve volkshuisvesting. In 2014 zal in beeld worden gebracht wat de beoogde activiteiten en producten van de Werkplaats Wonen zijn en welke personele en financiële inzet vanuit de partners en ook vanuit de regio benodigd is. 39 Bijlagen Werkplaats Wonen in schema Wonen in SRE Transformatieplan Beschrijving projecten wonen 2014 Thema s Werkplaats Wonen

40 Bijlage 1. Werkplaats Wonen in schema De Werkplaats Wonen komt in 2014 zesmaal bijeen. Op 15 januari, 20 maart, 15 mei, 2 juli, 17 september, en 19 november. In die bijeenkomsten zal de opdracht worden geformuleerd, waarbij ook de relaties met andere, bestaande gremia zullen worden onderzocht. 40

41 Bijlage 2. Wonen in SRE Transformatieplan (17 juni 2013) 41

Werkplaats Werklocaties

Werkplaats Werklocaties 3 Opdrachten Werkplaats Werklocaties Doel Een excellent vestigingsklimaat voor bedrijven. Een goede balans tussen vraag en aanbod van regionale werk- en detaihandelslocaties. Opdracht Opstellen regionale

Nadere informatie

Opdrachten. Werkplaats Wonen Doel Een evenwichtige en toekomstbestendige woningmarkt.

Opdrachten. Werkplaats Wonen Doel Een evenwichtige en toekomstbestendige woningmarkt. 3 Opdrachten Werkplaats Wonen Doel Een evenwichtige en toekomstbestendige woningmarkt. Opdracht Opstellen van een regionale visie op en regionaal programma voor de woningmarkt. Maken van een uitvoeringsprogramma

Nadere informatie

Werkplaats Strategie Ruimte

Werkplaats Strategie Ruimte 3 Opdrachten Werkplaats Strategie Ruimte Doel De economische ontwikkeling van de Metropoolregio Eindhoven met fysieke maatregelen bevorderen, waarbij leefbaarheid en ontwikkelruimte van stad en land gegarandeerd

Nadere informatie

REGIONAAL CONVENANT ARBEIDSMARKT ZUIDOOST BRABANT 2020

REGIONAAL CONVENANT ARBEIDSMARKT ZUIDOOST BRABANT 2020 REGIONAAL CONVENANT ARBEIDSMARKT ZUIDOOST BRABANT 2020 Onderstaande partijen en personen, verenigd in het Regionaal Arbeidsmarkt Platform Zuidoost Brabant, hierna te noemen Partijen : Overheid - De samenwerkende

Nadere informatie

Succesvol samenwerken in de Regio Eindhoven. Plaats voor een heading

Succesvol samenwerken in de Regio Eindhoven. Plaats voor een heading Succesvol samenwerken in de Regio Eindhoven Plaats voor een heading Jean Paul Kroese 26 april 2012 Opbouw presentatie 1. Kenmerken Regio Eindhoven 2. Regionale ambitie en inhoudelijke opgave 3. Governance

Nadere informatie

Woonvisie Regio Eindhoven. Samen werken aan drie uitdagingen voor de regionale woningmarkt

Woonvisie Regio Eindhoven. Samen werken aan drie uitdagingen voor de regionale woningmarkt Woonvisie Regio Eindhoven Samen werken aan drie uitdagingen voor de regionale woningmarkt Actieprogramma 2013 1 Inleiding Op 28 juni 2012 heeft de Regioraad de Regionale Woonvisie 2012-2015 vastgesteld.

Nadere informatie

Programma Regionaal Platform 20 april 2016 Locatie: Van der Valk Hotel, Aalsterweg 322 te Eindhoven

Programma Regionaal Platform 20 april 2016 Locatie: Van der Valk Hotel, Aalsterweg 322 te Eindhoven Programma Regionaal Platform 20 april 2016 Locatie: Van der Valk Hotel, Aalsterweg 322 te Eindhoven Tijd Vanaf 12.00 uur Activiteit Inloop met broodjeslunch 13.00 uur Opening en welkom, mededelingen 13.15

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Zienswijze op Regionale Agenda 2015-2018 MRE Registratienummer: 00529485 Op voorstel B&W d.d.: 18 november 2014 Datum vergadering: 9 december 2014 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Instemmen met Regionale visie detailhandel Metropoolregio Eindhoven Datum voorstel: 24 juli 2015 Vergaderdatum: 22 september 2015 Registratienr.

Instemmen met Regionale visie detailhandel Metropoolregio Eindhoven Datum voorstel: 24 juli 2015 Vergaderdatum: 22 september 2015 Registratienr. Raadsvoorstel Agendapunt nr.: Onderwerp: Instemmen met Regionale visie detailhandel Metropoolregio Eindhoven Datum voorstel: 24 juli 2015 Vergaderdatum: 22 september 2015 Registratienr.: Opsteller: Ben

Nadere informatie

Agendaformulier B&W-vergadering 1 november Raadsinformatiebrief *16.I000864* 16.I Programma. Ruimte, Bouwen en Wonen

Agendaformulier B&W-vergadering 1 november Raadsinformatiebrief *16.I000864* 16.I Programma. Ruimte, Bouwen en Wonen Agendaformulier B&W-vergadering 1 november 2016 Raadsinformatiebrief Programma Ruimte, Bouwen en Wonen Onderwerp Voorstel Tekst voor openbare besluitenlijst Integrale Strategie Ruimte De bijgevoegde raadsinformatiebrief

Nadere informatie

Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020

Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020 Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020 Agribusiness Economie & Logistiek Recreatie & Toerisme maandag 15 juni 2015, bijeenkomst voor raadsleden Naar een nieuw Programma Jaar 2011-2014 2015 2015 2015

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Bevoegdheid Raad. Vergaderdatum: 20 oktober 2015 Registratienummer: 2015/61 Agendapunt nummer: 9. Onderwerp Detailhandelsvisie

Raadsvoorstel. Bevoegdheid Raad. Vergaderdatum: 20 oktober 2015 Registratienummer: 2015/61 Agendapunt nummer: 9. Onderwerp Detailhandelsvisie Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 20 oktober 2015 Registratienummer: 2015/61 Agendapunt nummer: 9 Onderwerp Detailhandelsvisie Voorstel 1. Vaststellen regionale

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Registratienummer: 00542407 Op voorstel B&W d.d.: 23 juni 2015 Datum vergadering: 8 september 2015 Portefeuillehouder: N.G.J. Lemlijn Rol gemeenteraad: Subregionale

Nadere informatie

Advies Werkplaats Wonen Hoe gaan we verder?

Advies Werkplaats Wonen Hoe gaan we verder? . Breken met grenzen: wonen in een complete regio Advies Werkplaats Wonen Hoe gaan we verder? 26 april 2016 1 Op 14 oktober 2015 hebben wij als Werkplaats Wonen het advies Breken met grenzen: wonen in

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL BIJ ZAAKNUMMER: AST/2015/011053

RAADSVOORSTEL BIJ ZAAKNUMMER: AST/2015/011053 RAADSVOORSTEL BIJ ZAAKNUMMER: AST/2015/011053 Onderwerp: Regionale detailhandelsvisie en subregionale detailhandelsvisie Bijlage(n): Vergadering van: Agendanummer: p.h.: 4 6 oktober 2015 15.10.05 JvB de

Nadere informatie

Overdrachtsdossier regionale samenwerking

Overdrachtsdossier regionale samenwerking Overdrachtsdossier regionale samenwerking Dit document geeft een kort en bondig overzicht van de regionale samenwerking in de Metropoolregio Eindhoven. Het overzicht is gesorteerd per gremium, met een

Nadere informatie

Pact Brabant Brabants Arbeidsmarktakkoord oktober 2011

Pact Brabant Brabants Arbeidsmarktakkoord oktober 2011 Pact Brabant Brabants Arbeidsmarktakkoord 2012-2015 19 oktober 2011 Pact Brabant 19 oktober 2011 p/a PSW s-hertogenbosch 073-6124325 f.aarten@psw.nl Brabants Arbeidsmarktakkoord 2012-2015, Pact Brabant,

Nadere informatie

Brainport Eindhoven/ A2-zone (Brainport Avenue)

Brainport Eindhoven/ A2-zone (Brainport Avenue) Brainport Eindhoven/ A2-zone (Brainport Avenue) Nota Ruimte budget 75 miljoen euro voor Brainport Eindhoven en 6,8 miljoen voor ontwikkeling A2-zone Planoppervlak 3250 hectare (Brainport Eindhoven) Trekker

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT 11. Doetinchem, 4 juli 2009. Economische visie en actieplan Dynamisch Duurzaam Doetinchem

Aan de raad AGENDAPUNT 11. Doetinchem, 4 juli 2009. Economische visie en actieplan Dynamisch Duurzaam Doetinchem Aan de raad AGENDAPUNT 11 Economische visie en actieplan Dynamisch Duurzaam Doetinchem Voorstel: 1. de foto van de sociaal-economische situatie in Doetinchem voor kennisgeving aannemen; 2. het beleidskader

Nadere informatie

Informatienota raad. Wijziging Reglement Regionale Adviescommissie Detailhandel Stedelijk Gebied Eindhoven

Informatienota raad. Wijziging Reglement Regionale Adviescommissie Detailhandel Stedelijk Gebied Eindhoven 4 IIIIII1IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII III Veldhoven Informatienota raad Wijziging Reglement Regionale Adviescommissie Detailhandel Stedelijk Gebied Eindhoven Voor vragen Telefoonnummer: 14 040 E-mail:

Nadere informatie

Nota inzake Economic Development Board

Nota inzake Economic Development Board Nota inzake Economic Development Board Inleiding De economische ontwikkeling van Noord-Limburg krijgt een grote impuls met de campusontwikkeling, maar daarmee zijn niet alle economische uitdagingen deze

Nadere informatie

Strategische Agenda Helmond. Coalitie-onderhandelingen 4 april 2018

Strategische Agenda Helmond. Coalitie-onderhandelingen 4 april 2018 Strategische Agenda Helmond Coalitie-onderhandelingen 4 april 2018 Staat van Helmond: Hoofddoelen strategische agenda Centrale ambitie: Meer banen Meer inwoners Meer banen Verwachte groei naar 101.000

Nadere informatie

Economische scenario s West-Friesland

Economische scenario s West-Friesland Economische scenario s West-Friesland 24 april 2014 Opzet presentatie 1. Economische ontwikkeling West-Friesland 2. SWOT economie 3. Trends en ontwikkelingen 4. Prognose economische ontwikkeling 5. Scenario

Nadere informatie

Aanpak arbeidsmarkt Zuidoost-Nederland 2016-2020. Illustratie regionaal arbeidsmarkt dashboard. Inleiding

Aanpak arbeidsmarkt Zuidoost-Nederland 2016-2020. Illustratie regionaal arbeidsmarkt dashboard. Inleiding Aanpak arbeidsmarkt Zuidoost-Nederland 2016-2020 Illustratie regionaal arbeidsmarkt dashboard. Inleiding Wil Zuidoost-Nederland als top innovatie regio in de wereld meetellen, dan zal er voldoende en goed

Nadere informatie

Regionale Agenda Werken Regionaal Ruimtelijk Overleg Midden Brabant December November 2016 Werkgroep Werken Hart van Brabant

Regionale Agenda Werken Regionaal Ruimtelijk Overleg Midden Brabant December November 2016 Werkgroep Werken Hart van Brabant Regionale Agenda Werken 2017 Regionaal Ruimtelijk Overleg Midden Brabant December 2016 November 2016 Werkgroep Werken Hart van Brabant 1 Inhoudsopgave 0. Inleiding 1. Bedrijventerreinen Acties 2017: -

Nadere informatie

Bezoek Regio Arnhem - Nijmegen. 6 September 2017

Bezoek Regio Arnhem - Nijmegen. 6 September 2017 Bezoek Regio Arnhem - Nijmegen 6 September 2017 Metropoolregio Eindhoven: transitie naar een bestuurlijk netwerk - Nieuwe uitdaging, nieuwe aanpak - SRE te bureaucratisch Samenwerking terug bij de gemeenten:

Nadere informatie

Regionaal Platform 20 april 2016

Regionaal Platform 20 april 2016 Regionaal Platform 20 april 2016 Programma Tijd Activiteit 13.00 uur Opening en welkom 13.15 uur Strategische agenda s metropoolvorming Door Staf Depla 14.00 uur Bereikbaarheidsopgave - stand van zaken

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT 11. Doetinchem, 4 juli 2009 ALDUS BESLOTEN 9 JULI Economische visie en actieplan Dynamisch Duurzaam Doetinchem

Aan de raad AGENDAPUNT 11. Doetinchem, 4 juli 2009 ALDUS BESLOTEN 9 JULI Economische visie en actieplan Dynamisch Duurzaam Doetinchem Aan de raad AGENDAPUNT 11 ALDUS BESLOTEN 9 JULI 2009 Economische visie en actieplan Dynamisch Duurzaam Doetinchem Doetinchem, 4 juli 2009 Voorstel: 1. de foto van de sociaal-economische situatie in Doetinchem

Nadere informatie

Strategische Agenda. Concept strategische agenda Regio Midden-Holland Vast te stellen in: AB Regio Midden-Holland 6 juli 2016

Strategische Agenda. Concept strategische agenda Regio Midden-Holland Vast te stellen in: AB Regio Midden-Holland 6 juli 2016 Strategische Agenda Concept strategische agenda Regio Midden-Holland Vast te stellen in: AB Regio Midden-Holland 6 juli 2016 Versie 14 juni 2016 Kernboodschap Vitaal, duurzaam en innovatief Versterken

Nadere informatie

Kiezen, Delen én Doen Samen voor een sterke woningmarkt. platform woningcorporaties noord-holland noord

Kiezen, Delen én Doen Samen voor een sterke woningmarkt. platform woningcorporaties noord-holland noord Kiezen, Delen én Doen Samen voor een sterke woningmarkt platform woningcorporaties noord-holland noord Voorwoord Op 15 december 2011 is door ruim 20 corporaties uit de subregio s Noordkop, West-Friesland,

Nadere informatie

METROPOOL REGIO EINDHOVEN

METROPOOL REGIO EINDHOVEN vaikenswaaca Gemeenteraden en colleges 21 regiogemeenten inr.: 2 8 APR 201B Team; ^^'fropoolreglo Eindhoven lnfo@nietropoolregioeindhoven.nl wvvw.metropoolregioeindhoven.nl Bezoekadres Raiffeisenstraat

Nadere informatie

ACTUELE OPGAVEN VOOR DE WONINGMARKT EN DE RELATIE TUSSEN LEEGSTAND EN HET WONEN

ACTUELE OPGAVEN VOOR DE WONINGMARKT EN DE RELATIE TUSSEN LEEGSTAND EN HET WONEN ACTUELE OPGAVEN VOOR DE WONINGMARKT EN DE RELATIE TUSSEN LEEGSTAND EN HET WONEN RRO + - Zuidoost-Brabant 11 mei 2016 Niek Bargeman senior adviseur bevolking en wonen Provincie Noord-Brabant REGIONALE AGENDA

Nadere informatie

Griffienieuws. Ik ben met vakantie van 31 juli tot 22 augustus en wordt. vervangen door José van de Kolk.

Griffienieuws. Ik ben met vakantie van 31 juli tot 22 augustus en wordt. vervangen door José van de Kolk. Griffienieuws nr.27 Datum 28 juli 2016 Besluitenlijsten en verslagen Bijgaand de besluitenlijst van week 29 alsmede de publicatielijst van week 27 en 28. Informatie vanuit de organisatie Ik ben met vakantie

Nadere informatie

SAMEN. voor een sterke regio! Een perspectief voor het wonen in het stedelijk gebied Eindhoven

SAMEN. voor een sterke regio! Een perspectief voor het wonen in het stedelijk gebied Eindhoven SAMEN voor een sterke regio! Een perspectief voor het wonen in het stedelijk gebied Eindhoven Het stedelijk gebied is in ontwikkeling. Het succes van bedrijven als ASML en VDL, de designsector en vele

Nadere informatie

Provincie Noord-Holland

Provincie Noord-Holland POSTBUS 3007 1 2001 DA HAARLEM Provinciale Staten van door tussenkomst van de statengriffier mw. drs. K. Bolt Dreef 3, tweede etage 2012HR HAARLEM INGEKOMEN 30 MAART 2018 Gedeputeerde Staten Uw contactpersoon

Nadere informatie

Startnotitie Omgevingsvisie Nijmegen

Startnotitie Omgevingsvisie Nijmegen Startnotitie Omgevingsvisie Nijmegen Inleiding In juni van dit jaar is met de gemeenteraad gesproken over de Nijmeegse Omgevingsvisie aan de hand van de Menukaart Omgevingsvisie (zie bijlage). Afgesproken

Nadere informatie

Thema wonen 2a. Regionale agenda wonen 2017 Bijlage 2a1 en 2a2

Thema wonen 2a. Regionale agenda wonen 2017 Bijlage 2a1 en 2a2 Provincie Noord-Brabant Regionaal Ruimtelijk Overleg Midden-Brabant Wanneer: 15 december 2016 Locatie: KVL/ Lederzaal Tijd: 14.00 17.00 uur Hierbij nodig ik u uit voor de vergadering van het Regionaal

Nadere informatie

Toekomstbestendige winkelgebieden

Toekomstbestendige winkelgebieden Toekomstbestendige winkelgebieden Presentatie voor TMO Fashion Business School, 4/3/2015 Arjan Raatgever Senior projectleider Ruimte en Economie Wat gaan we doen? Korte kennismaking Hoofdlijnen uit enkele

Nadere informatie

1 Samenwerkingsovereenkomst Rotterdamse afvalwaterketen. Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen

1 Samenwerkingsovereenkomst Rotterdamse afvalwaterketen. Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen 1 Samenwerkingsovereenkomst Rotterdamse afvalwaterketen Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen 2 Samenwerkingsovereenkomst Rotterdamse afvalwaterketen Bestuurlijke overeenkomst voor Samenwerking

Nadere informatie

BEST EINDHOVEN GELDROP-MIERLO HELMOND NUENEN OIRSCHOT SON EN BREUGEL VELDHOVEN WAALRE STEDELIJK GEBIED! VISIE OP WONEN 27 FEBRUARI 2019

BEST EINDHOVEN GELDROP-MIERLO HELMOND NUENEN OIRSCHOT SON EN BREUGEL VELDHOVEN WAALRE STEDELIJK GEBIED! VISIE OP WONEN 27 FEBRUARI 2019 STEDELIJK GEBIED! VISIE OP WONEN 27 FEBRUARI 2019 PROGRAMMA Opening Welkomstwoord Presentatie gezonde verstedelijking Ad de Bont Presentatie concept Visie op Wonen door bestuurlijk trekkers Paneldiscussie

Nadere informatie

DE LOKROEP VAN TE DURE KOOP

DE LOKROEP VAN TE DURE KOOP DE LOKROEP VAN TE DURE KOOP ---------- over de crisis, de veranderde vraag en het weinig flexibele planaanbod oftewel waarom het nog altijd niet zo wil vlotten met de woningbouw Symposium Woningmarkt Zuidoost-Brabant

Nadere informatie

Toepassing van het provinciaal detailhandelsbeleid

Toepassing van het provinciaal detailhandelsbeleid Toepassing van het provinciaal detailhandelsbeleid Uitwerking Ruimte voor vernieuwing in de detailhandel Inleiding Deze notitie is aanvullend op eerder door Gedeputeerde Staten vastgestelde notities: -

Nadere informatie

Berenschot. De ambities, opgaven en uitdag ngen van de gemeente Bladel Rapport. Philip van Veller Johannes ten Hoor

Berenschot. De ambities, opgaven en uitdag ngen van de gemeente Bladel Rapport. Philip van Veller Johannes ten Hoor De ambities, opgaven en uitdag ngen van de gemeente Bladel Rapport Philip van Veller Johannes ten Hoor Laurens Vellekoop Pepijn van der Beek De ambities, opgaven en uitdagingen van de gemeente Bladel lnhoud

Nadere informatie

Regionale behoefteraming Brainport Industries Campus Eindhoven

Regionale behoefteraming Brainport Industries Campus Eindhoven Regionale behoefteraming Brainport Industries Campus Eindhoven 23 juni 2015 Managementsamenvatting Status: Managementsamenvatting Datum: 23 juni 2015 Een product van: Bureau Stedelijke Planning bv Silodam

Nadere informatie

STERKE STEDEN - STERKE REGIO S - STERK NEDERLAND

STERKE STEDEN - STERKE REGIO S - STERK NEDERLAND STERKE STEDEN - STERKE REGIO S - STERK NEDERLAND Nederland moet snel uit de crisis. Steden zijn de economische motor van Nederland. Zij vormen de spil in krachtige netwerken met het bedrijfsleven, het

Nadere informatie

Onze gemeenschappelijke ambitie:

Onze gemeenschappelijke ambitie: 1 Concept-versie versnellingsafspraken vanuit de provinciale opgaven voor de regio Hart van Brabant d.d. 15 november Document ten behoeve van dialoog tussen het College van Gedeputeerde Staten van Noord

Nadere informatie

Perspectief op de nationale omgevingsvisie en grondbeleid. Jaar van de Ruimte VvG congres 12 november Nathalie Harrems

Perspectief op de nationale omgevingsvisie en grondbeleid. Jaar van de Ruimte VvG congres 12 november Nathalie Harrems Perspectief op de nationale omgevingsvisie en grondbeleid Jaar van de Ruimte 2015 VvG congres 12 november 2014 Nathalie Harrems Directie Ruimtelijke Ontwikkeling Wat is er aan de hand? Tijdperk van de

Nadere informatie

Presentatie evaluatie RAP

Presentatie evaluatie RAP Presentatie evaluatie RAP Regio Alkmaar PORA Wonen 5 november 2014 Dicky Sijpkens Agenda 1. Achtergrond van de evaluatie 2. Opzet van de evaluatie 3. Algemene bevindingen en verbetervoorstellen 4. Regio

Nadere informatie

DORDRECHT. Aan. de gemeenteraad

DORDRECHT. Aan. de gemeenteraad *P DORDRECHT Retouradres: Postbus 8 3300 AA DORDRECHT Aan de gemeenteraad Gemeentebestuur Spuiboulevard 300 3311 GR DORDRECHT T 14 078 F (078) 770 8080 www.dordrecht.nl Datum 4 december 2012 Begrotingsprogramma

Nadere informatie

College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel. Aan Provinciale Staten, PS2008MME13-1 -

College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel. Aan Provinciale Staten, PS2008MME13-1 - PS2008MME13-1 - College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel Datum : 6 mei 2008 Nummer PS : PS2008MME13 Afdeling : ECV Commissie : MME Registratienummer : 2008int221948 Portefeuillehouder : Ekkers Titel

Nadere informatie

Het programma van de bijeenkomst ziet er op hoofdlijnen als volgt uit:

Het programma van de bijeenkomst ziet er op hoofdlijnen als volgt uit: Datum 9 februari 2017 Onderwerp Informatiebrief bijeenkomst raadsleden ihkv Evaluatie Metropoolregio Eindhoven Geacht raadslid, Berenschot heeft de opdracht gekregen de bestuurlijke samenwerking Metropoolregio

Nadere informatie

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant'

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' 'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' OPROEP VANUIT DE VRIJETIJDSSECTOR Opgesteld door: Vrijetijdshuis Brabant, TOP Brabant, Erfgoed Brabant, Leisure Boulevard, NHTV, MKB, BKKC, Stichting Samenwerkende

Nadere informatie

Gebiedskoers Detailhandel Hoek van Holland. Gemeente Rotterdam

Gebiedskoers Detailhandel Hoek van Holland. Gemeente Rotterdam Gebiedskoers Detailhandel 2017-2020 Gemeente Rotterdam Datum Juni 2017 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Situatie van de detailhandel in 4 2.1 Centrum 4 2.2 Verspreide bewinkeling 5 3 Koers detailhandelsstructuur

Nadere informatie

Ondertekening Retaildeal

Ondertekening Retaildeal Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Ondertekening Retaildeal Programma Economie & Werk BW-nummer Portefeuillehouder B. van Hees Samenvatting Minister Kamp wil met 50 gemeenten een Retaildeal sluiten, om

Nadere informatie

Leegstand detailhandel: oorzaken en wat doen we ermee? Peter ter Hark Lectoraat Fontys Hogescholen Vastgoed en Makelaardij 22 april 2015

Leegstand detailhandel: oorzaken en wat doen we ermee? Peter ter Hark Lectoraat Fontys Hogescholen Vastgoed en Makelaardij 22 april 2015 Leegstand detailhandel: oorzaken en wat doen we ermee? Peter ter Hark Lectoraat Fontys Hogescholen Vastgoed en Makelaardij 22 april 2015 Onderwerpen: Wat is er gebeurd de afgelopen jaren? Wat gaat er gebeuren

Nadere informatie

Centrum Management - Plan van Aanpak (2013) 1. Inleiding

Centrum Management - Plan van Aanpak (2013) 1. Inleiding Centrum Management - Plan van Aanpak (2013) 1. Inleiding Deze notitie beschrijft het Plan van Aanpak en stappenplan voor de herinvoering van centrummanagement in Valkenswaard. Achtereenvolgens wordt ingegaan

Nadere informatie

Plannen Economische Agenda 20113-2014

Plannen Economische Agenda 20113-2014 Plannen Economische Agenda 20113-2014 Aanvalsplan 1: Marketing regio Amersfoort: be good and tell it Wat is het doel: Gerichte marketingcampagnes starten op het gebied van ondernemen in Amersfoort en de

Nadere informatie

Provinciale Staten van Noord-Holland. Voordracht 64

Provinciale Staten van Noord-Holland. Voordracht 64 Provinciale Staten van Noord-Holland Voordracht 64 Haarlem, 17 augustus 2004 Onderwerp: Agenda Provinciaal Waterplan Bijlagen: - ontwerpbesluit - procesplanning provinciaal waterplan - op weg naar een

Nadere informatie

Noordoost-Brabant, Agri Food capital Regionale detailhandelsfoto Felix Wigman 19 februari 2014

Noordoost-Brabant, Agri Food capital Regionale detailhandelsfoto Felix Wigman 19 februari 2014 Noordoost-Brabant, Agri Food capital Regionale detailhandelsfoto Felix Wigman 19 februari 2014 204X00472 Opzet presentatie 1. Aanpak en resultaten regionale detailhandelsfoto 2. Algemene trends en ontwikkelingen

Nadere informatie

Thema Economie. Raadssessie bij Brabant Engineering

Thema Economie. Raadssessie bij Brabant Engineering Thema Economie Raadssessie 22-2-2016 bij Brabant Engineering Agenda 19.30 Welkom, de heer Van der Laak van Brabant Engineering 19.40 Toelichting regionale samenwerking, burgemeester Van Aert 19.50 Toelichting

Nadere informatie

SAMENWERKINGSVERBAND REGIO EINDHOVEN. Programmabegroting 2015

SAMENWERKINGSVERBAND REGIO EINDHOVEN. Programmabegroting 2015 SAMENWERKINGSVERBAND REGIO EINDHOVEN Programmabegroting 2015 2 35525-35527 Inhoudsopgave OVERZICHT SRE 5 KERNGEGEVENS 6 1. LEESWIJZER 7 2.1 TRANSFORMATIE NAAR MEROPOOLREGIO EINDHOVEN 8 2.2 BEGROTING 2015

Nadere informatie

CONVENANT ACHTERHOEK 2020 Coöperatief samenwerkende ondernemers, overheid en maatschappelijke organisaties

CONVENANT ACHTERHOEK 2020 Coöperatief samenwerkende ondernemers, overheid en maatschappelijke organisaties CONVENANT ACHTERHOEK 2020 Coöperatief samenwerkende ondernemers, overheid en maatschappelijke organisaties De ondergetekenden: de ondernemers, hierbij vertegenwoordigd door de heer Gerrit Jan Pillen, voorzitter

Nadere informatie

Strategische Personeelsplanning. Basisdocument

Strategische Personeelsplanning. Basisdocument Strategische Personeelsplanning Basisdocument Strategische Personeelsplanning Basisdocument SPP als pijler van hr-beleid Om als organisatie in een dynamische omgeving met veel ontwikkelingen en veranderingen

Nadere informatie

Vaststellen plan van aanpak herijking Regionale Structuurvisie Wonen Noord-Limburg

Vaststellen plan van aanpak herijking Regionale Structuurvisie Wonen Noord-Limburg B en W Adviesnota Onderwerp Vaststellen plan van aanpak herijking Regionale Structuurvisie Wonen Noord-Limburg Zaaknummer 441356 Teammanager Margon van den Hoek B & W datum 28 januari 2019 Team Stad Dorpen

Nadere informatie

Bestedingskader middelen Stedelijke Herontwikkeling

Bestedingskader middelen Stedelijke Herontwikkeling Bestedingskader middelen Stedelijke Herontwikkeling Inleiding Stedelijke herontwikkeling Voor de ruimtelijke ontwikkeling van Utrecht is de Nieuwe Ruimtelijke Strategie opgesteld die in 2012 door de Raad

Nadere informatie

Economische groei en werkzekerheid stimuleren? Ruim baan voor beter inzicht

Economische groei en werkzekerheid stimuleren? Ruim baan voor beter inzicht Economische groei en werkzekerheid stimuleren? Ruim baan voor beter inzicht 2 Inhoud Ruim baan voor beter inzicht Sturen op alle niveaus Betrouwbare gegevens innovatief gekoppeld Informatie op maat De

Nadere informatie

HOOFDLIJNEN RUIMTELIJK-ECONOMISCH PROGRAMMA (REP) U10

HOOFDLIJNEN RUIMTELIJK-ECONOMISCH PROGRAMMA (REP) U10 REP HOOFDLIJNEN RUIMTELIJK-ECONOMISCH PROGRAMMA (REP) U10 14 december 2018 Wat is REP? Door de huidige forse groei van wonen en werken in de regio Utrecht en nieuwe thematische ruimtevragen als energie

Nadere informatie

Versterken van de topsectoren: Life Science and Health, Ruimtevaarttechnologie, Biobased Economie

Versterken van de topsectoren: Life Science and Health, Ruimtevaarttechnologie, Biobased Economie Economische Zaken Doel Stimuleren van de regionale economie. Versterken van de topsectoren: Life Science and Health, Ruimtevaarttechnologie, Biobased Economie en de Greenports Duin- en Bollenstreek, Boskoop

Nadere informatie

Naam portefeuillehouder: Naam behandelend ambtenaar: Telefoon behandelend ambtenaar: behandelend ambtenaar: Uitvoeringsagenda Achterhoek

Naam portefeuillehouder: Naam behandelend ambtenaar: Telefoon behandelend ambtenaar:  behandelend ambtenaar: Uitvoeringsagenda Achterhoek gemeente Bronckhorst Raadsvoorstel Voorstel no: Agendapunt: 140717/15 15 Vergaderdatum 17 juli 2014 Registratie nr Z25604.RD14-00795 Naam portefeuillehouder: Naam behandelend Telefoon behandelend E-mail

Nadere informatie

Sociaal Economisch Masterplan: Uitvoeringsagenda Netwerk Noordoost

Sociaal Economisch Masterplan: Uitvoeringsagenda Netwerk Noordoost Aan de Raadscommissie Agendapunt: 5 Onderwerp: Sociaal Economisch Masterplan: Uitvoeringsagenda Netwerk Noordoost Kenmerk: Status: VROM - Ruimtelijke Ordening / FK Informerend Kollum, 11 januari 2011 Samenvatting

Nadere informatie

De Nieuwe Ladder voor Duurzame Verstedelijking. Pieter van der Heijde, algemeen directeur Bureau Stedelijke Planning 22 september 2016

De Nieuwe Ladder voor Duurzame Verstedelijking. Pieter van der Heijde, algemeen directeur Bureau Stedelijke Planning 22 september 2016 De Nieuwe Ladder voor Duurzame Verstedelijking Pieter van der Heijde, algemeen directeur Bureau Stedelijke Planning 22 september 2016 Aan bod komen: 1. Bureau Stedelijke Planning en de Ladder 2. Voor-

Nadere informatie

snel dan voorzien. In de komende jaren zal, afhankelijk van de (woning)marktontwikkeling/

snel dan voorzien. In de komende jaren zal, afhankelijk van de (woning)marktontwikkeling/ 2 Wonen De gemeente telt zo n 36.000 inwoners, waarvan het overgrote deel in de twee kernen Hellendoorn en Nijverdal woont. De woningvoorraad telde in 2013 zo n 14.000 woningen (exclusief recreatiewoningen).

Nadere informatie

Jaarprogramma Bouwen en Wonen MRA februari 2019

Jaarprogramma Bouwen en Wonen MRA februari 2019 Bezoekadres WTC Amsterdam I-tower, second floor Strawinskylaan 1779 1077 XX Amsterdam info@metropoolregioamsterdam.nl Jaarprogramma Bouwen en Wonen MRA 2019 28 februari 2019 Metropoolregio Amsterdam Pagina

Nadere informatie

* * ADVIESNOTA AAN B&W. Postregistratienummer. Onderwerp en inhoud. Maatschappelijke opgaven Pact van West Friesland 19.

* * ADVIESNOTA AAN B&W. Postregistratienummer. Onderwerp en inhoud. Maatschappelijke opgaven Pact van West Friesland 19. ADVIESNOTA AAN B&W Onderwerp en inhoud Maatschappelijke opgaven Pact van West Friesland Postregistratienummer *19.0003788* 19.0003788 Vertrouwelijk Sector Afdeling Medewerk(st)er Grondgebiedzaken RO M.

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Convenant Regionale Detailhandelsafspraken. Aan de raad,

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Convenant Regionale Detailhandelsafspraken. Aan de raad, RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 14 december 2017 17-105 Onderwerp Convenant Regionale Aan de raad, Onderwerp Convenant Regionale Gevraagde beslissing 1. Het Convenant Regionale vast te stellen. Grondslag

Nadere informatie

Quick scan coalitieprogramma s Land van Cuijk

Quick scan coalitieprogramma s Land van Cuijk Quick scan coalitieprogramma s 2014-2018 Land van Cuijk 28 mei 2014 De Rekenkamercommissie heeft de coalitieprogramma s van de vijf gemeenten in het Land van Cuijk naast elkaar gelegd en gekeken of en

Nadere informatie

Dynamische en bruisende Spoorzone dromen realiseren achter het spoor, we gaan ervoor

Dynamische en bruisende Spoorzone dromen realiseren achter het spoor, we gaan ervoor Dynamische en bruisende Spoorzone dromen realiseren achter het spoor, we gaan ervoor Ambitie en Aanleiding Activiteiten Te realiseren waarden Onze werkwijze Ambitie Spoorzone met allure * Kwaliteitsverbetering

Nadere informatie

De Nieuwe Ladder voor Duurzame Verstedelijking. dr. Pieter van der Heijde, algemeen directeur Bureau Stedelijke Planning 16 mei 2017

De Nieuwe Ladder voor Duurzame Verstedelijking. dr. Pieter van der Heijde, algemeen directeur Bureau Stedelijke Planning 16 mei 2017 De Nieuwe Ladder voor Duurzame Verstedelijking dr. Pieter van der Heijde, algemeen directeur Bureau Stedelijke Planning 16 mei 2017 Aan bod komen: 1. Bureau Stedelijke Planning en de Ladder 2. Voor- en

Nadere informatie

Bespreekpunt: Herkent het BORA de geformuleerde ambitie, kaders en vraagstelling voor de Dialoog Regioprofilering?

Bespreekpunt: Herkent het BORA de geformuleerde ambitie, kaders en vraagstelling voor de Dialoog Regioprofilering? Agendapunt 2 Vergadering : BORA Datum : 28 juni 2018 Onderwerp : Startdocument Dialoog Regioprofilering Bijlagen : 1 Bespreekpunt: Herkent het BORA de geformuleerde ambitie, kaders en vraagstelling voor

Nadere informatie

achtergrond hoofdstuk 1 Structuurvisie 2020 keuzes van visie naar uitvoering inbreng samenleving achtergrond ruimtelijk en sociaal kader bijlagen

achtergrond hoofdstuk 1 Structuurvisie 2020 keuzes van visie naar uitvoering inbreng samenleving achtergrond ruimtelijk en sociaal kader bijlagen 28 hoofdstuk 1 achtergrond Structuurvisie 2020 keuzes samenvatting achtergrond ruimtelijk en sociaal kader inbreng samenleving thematisch van visie naar uitvoering bijlagen zones 1 2 3 4 5 6 7 29 1.1 Inleiding

Nadere informatie

Bereikbaarheidsagenda Zuid-Oost Brabant:

Bereikbaarheidsagenda Zuid-Oost Brabant: BEREIKBAARHEIDSAGENDA ZUID OOST BRABANT BEREIKBAARHEIDSAKKOORD ZUID OOST BRABANT Bereikbaarheidsagenda Zuid-Oost Brabant: Bereikbaarheidsagenda als basis voor een bereikbaarheidsakkoord De directe aanleiding

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief *17.I000475* 17.I Onderwerp Bestuurlijke toekomst gemeente Oirschot. Geachte raadsleden,

Raadsinformatiebrief *17.I000475* 17.I Onderwerp Bestuurlijke toekomst gemeente Oirschot. Geachte raadsleden, ** Raadsinformatiebrief Onderwerp Bestuurlijke toekomst gemeente Oirschot Geachte raadsleden, In december 2016 heeft u met elkaar afgesproken om in 2017 te komen tot een standpunt over de bestuurlijke

Nadere informatie

POL-uitwerking Landelijk Gebied Noord-Limburg

POL-uitwerking Landelijk Gebied Noord-Limburg POL-uitwerking Landelijk Gebied Noord-Limburg Bestuursafspraken CONCEPT versie 27 november 2015 1. Inleiding Het landelijk gebied van de regio Noord-Limburg is divers van karakter; bestaande uit beekdalen,

Nadere informatie

Advies Werkplaats Wonen: hoe gaan we verder? Frans Stienen voorzitter Werkplaats Wonen

Advies Werkplaats Wonen: hoe gaan we verder? Frans Stienen voorzitter Werkplaats Wonen Breken met grenzen: wonen in een complete regio Advies Werkplaats Wonen: hoe gaan we verder? Frans Stienen voorzitter Werkplaats Wonen Inhoud 1. Proces Werkplaats Wonen tot nu toe 2. Hoofdlijnen ontvangen

Nadere informatie

Kick-off programma Kwaliteit van de Samenleving in Zuid-Holland 10 december 2015

Kick-off programma Kwaliteit van de Samenleving in Zuid-Holland 10 december 2015 Kick-off programma Kwaliteit van de Samenleving in Zuid-Holland De aftrap Op heeft JSO met u de aftrap gegeven van het programma Kwaliteit van de Samenleving in Zuid- Holland. Het programma voorziet in

Nadere informatie

PROJECTPLAN Profiel Land van Cuijk. De opdracht 1.1 Aanleiding

PROJECTPLAN Profiel Land van Cuijk. De opdracht 1.1 Aanleiding PROJECTPLAN Profiel Land van Cuijk De opdracht 1.1 Aanleiding In november 2010 heeft het POHO Ruimte Land van Cuijk besloten dat er een regionale agenda (visitekaartje/pamflet) moet komen voor zaken die

Nadere informatie

Samenwerkingsagenda Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Provincie Gelderland

Samenwerkingsagenda Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Provincie Gelderland en de Provincie Gelderland 22 maart 2016 Overwegende dat: De provincie Gelderland veel waarde hecht aan de aanwezigheid van onderwijs/kennisinstellingen in haar Provincie. Uiteraard in hun functie van

Nadere informatie

CONCEPT-OPDRACHT STICHTING EINDHOVEN/BRABANT 2018

CONCEPT-OPDRACHT STICHTING EINDHOVEN/BRABANT 2018 Hoort bij raadsvoorstel 27-2012 BIJLAGE 2 APPENDIX 1. CONCEPT-OPDRACHT STICHTING EINDHOVEN/BRABANT 2018 1. Doel van de opdracht Winnen van de titel Culturele Hoofdstad van Europa voor het project 2018Brabant

Nadere informatie

GEMEENTE VA LKENSWAARD. Via deze weg willen wij u op de hoogte brengen van de ontwikkelingen met

GEMEENTE VA LKENSWAARD. Via deze weg willen wij u op de hoogte brengen van de ontwikkelingen met VA LKENSWAARD Aan de leden van de raad van de gemeente Valkenswaard de Hofnar 15 Postbus 10100 5550 GA Val enswaard T (040) 208 34 44 \ F (040) 204 58 90 aemeenteoivalkenswaard.nl www. alkenswaard.nl Uw

Nadere informatie

Statenmededeling aan Provinciale Staten

Statenmededeling aan Provinciale Staten Statenmededeling aan Provinciale Staten Onderwerp Ontwikkeling Brainport Innovatie Campus (BIC) te Eindhoven Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant Kennisnemen van de stand van zaken bij de ontwikkeling

Nadere informatie

Beschrijving regionale arrangementen Leiden, Zwolle, Eindhoven en Rotterdam

Beschrijving regionale arrangementen Leiden, Zwolle, Eindhoven en Rotterdam Eindrapport Beschrijving regionale arrangementen Leiden, Zwolle, Eindhoven en Rotterdam Bijlage 7 bij onderzoeksrapport regionaal arrangement gemeente Dordrecht Frederik van Dalfsen Laurens Vellekoop Anne

Nadere informatie

2015-2016: WE GAAN HET DOEN!

2015-2016: WE GAAN HET DOEN! 2015-2016: WE GAAN HET DOEN! De BZW is het krachtigste ondernemerscollectief in Zuid-Nederland en het regionale netwerk van VNO-NCW. De BZW is een inspirerende plek voor ontmoeting en samenwerking, succesvol

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel. 3. Inleiding. 3.1 Aanleiding, achtergrond. 3.2 Centrale vraag

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel. 3. Inleiding. 3.1 Aanleiding, achtergrond. 3.2 Centrale vraag Raadsvoorstel Agenda nr. 4 Onderwerp: Regionale en subregionale visie detailhandel Soort: Kaderstellend en besluitvormend Opsteller: G. Hoeben Portefeuillehouder: W.L.G. Hanssen Zaaknummer: SOM/2015/015010

Nadere informatie

Agendapunt commissie: 8. W.Bischoff O6raad00804

Agendapunt commissie: 8. W.Bischoff O6raad00804 Agendapunt commissie: 8 steller Telefoonnummer email W.Bischoff 040-2083417 wim.bischoff@valkenswaard.nl agendapunt Kenmerk datum raadsvergadering Onderwerp O6raad00804 Kader ten behoeve van het sociaal-economisch

Nadere informatie

Nota van beantwoording zienswijzen

Nota van beantwoording zienswijzen Nota van beantwoording zienswijzen CONCEPT WOONVISIE REGIO EINDHOVEN Samen werken aan drie uitdagingen voor de regionale woningmarkt Colofon Nota van beantwoording zienswijzen Concept Woonvisie Samen werken

Nadere informatie

Juiste kantoor op de juiste plek

Juiste kantoor op de juiste plek Juiste kantoor op de juiste plek Niels Dekker Eigenaar 2: Aty de Wolf 1. Beleidsbeslissing wat wil de provincie bereiken (PS): Nieuwe kantorenontwikkelingen concentreren zich bij voorkeur op toplocaties

Nadere informatie

Regionaal Ruimtelijk Overleg Midden-Brabant

Regionaal Ruimtelijk Overleg Midden-Brabant Provincie Noord-Brabant Regionaal Ruimtelijk Overleg Midden-Brabant Wanneer: 15 december 2014 Locatie: Buitenom, Broekstraat 4, Tilburg Tijd: 09.00 12.00 uur Hierbij nodig ik u uit voor de vergadering

Nadere informatie

Bijlage 2. Human Capital Agenda s

Bijlage 2. Human Capital Agenda s Bijlage 2 Capital s De topsectoren gaan een human (onderwijs en scholing) voor de langere termijn opstellen en zullen onderwijsinstellingen hierbij betrekken. De s bevatten o.a. een analyse van de behoefte

Nadere informatie

Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede- fase 2

Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede- fase 2 Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede- fase 2 1. Inleiding In het collegeakkoord voor de periode 2014-2018 is als één van de doelstellingen geformuleerd: Het college zet zich in voor een florerende

Nadere informatie

Het creëren van een innovatieklimaat

Het creëren van een innovatieklimaat Het creëren van een innovatieklimaat Bertholt Leeftink Directeur- Generaal Bedrijfsleven & Innovatie Inhoud 1. Waarom bedrijven- en topsectorenbeleid? 2. Verdienvermogen en oplossingen voor maatschappelijke

Nadere informatie