Aan de gemeenteraad. Geachte raadsleden, Hierbij bieden wij u een raadsvoorstel met als onderwerp Legesverordening 2012 aan.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aan de gemeenteraad. Geachte raadsleden, Hierbij bieden wij u een raadsvoorstel met als onderwerp Legesverordening 2012 aan."

Transcriptie

1 Aan de gemeenteraad. raadsvoorstel Geachte raadsleden, Hierbij bieden wij u een raadsvoorstel met als aan. Aanleiding Op 3 maart 2011 heeft uw raad met het vaststellen van de Kadernota Perspectiefwissel besloten tot het kostendekkend maken van leges. Hierin is expliciet vastgesteld dat bij het heffen van leges maximale kostendekkendheid het uitgangspunt is. Hierbij heeft uw raad besloten tot het vaststellen van een taakstelling van per jaar voor de leges gebruiksvergunning, de ruimtelijke leges en de overige leges. contactpersoon mw. Y.H. Goedhart-Otten T Ter nadere uitwerking van dit besluit is de hele legesverordening met de bijbehorende tarieventabel doorgelicht en waar nodig aangepast. Hierbij moet overigens worden vermeld dat voor een groot deel van de tarieven de laatste 10 jaar geen onderzoek heeft plaatsgevonden en deze tarieven daardoor niet actueel zijn in de huidige tijd. In deze nota zal eerst de wettelijke basis worden beschreven, waarna de wijze van aanpassing zal worden toegelicht. Wettelijke grondslag Leges worden gerekend tot de retributies; in de strikte zin van de belastingtheorie gelden zij niet als belastingen. Retributies onderscheiden zich van belastingen, doordat zij de rechtstreekse tegenprestatie vormen voor een concrete, door de overheid geleverde dienst. Leges worden opgelegd op basis van artikel 229, lid1, ben 229b van de Gemeentewet. Het begrip 'dienst' is niet nader gedefinieerd in de wet. Deze vraag is wel meerdere malen beantwoord in de jurisprudentie. In essentie komt het erop neer dat de door of vanwege het gemeentebestuur verrichte werkzaamheden kunnen worden aangemerkt als dienst, als het gaat om: werkzaamheden die niet alleen liggen buiten het gebied van de publieke taakuitoefening; maar bovendien rechtstreeks en in overheersende mate verband houden met dienstverlening ten behoeve van een individualiseerbaar belang. portefeuillehouder dhr. J.J. Boersma bijlagen div. raadsvergadering 10 november 2011 agendapunt 7 voorstelnummer 47 De opbrengstnorm Leges dienen om de kosten van de gemeenten voor door haar bewezen diensten te dekken. Gemeenten mogen daarom volgens de huidige Gemeentewet artikel 229b, eerste lid, geen winst maken met de heffing van deze rechten. Dit wordt de opbrengstnorm genoemd. De tarieven dienen zodanig te worden vastgesteld dat de geraamde baten niet uitgaan boven de geraamde kosten. Over de vraag of de opbrengstnorm nu per dienst, groep van diensten of voor alle diensten die in één verordening zijn geregeld moet worden toegepast wordt tot op de dag van vandaag veelvuldig geprocedeerd. Op 4 februari 2005 heeft de Hoge Raad arrest gewezen (Ljn: AP1951) waarin deze vraag duidelijk is beantwoord en sindsdien door rechtbanken en gerechtshoven wordt gevolgd.

2 De Hoge Raad heeft voor haar beantwoording enkel gekeken naar de geschiedenis van de totstandkoming van artikel 229b. Met name uit de memorie van toelichting, memorie van antwoord en uit de nota naar aanleiding van het eindverslag volgt ondubbelzinnig dat de wetgever heeft bedoeld dat de neergelegde toets wordt toegepast op (in de bewoordingen van de memorie van antwoord) "het totaal van de geraamde baten van de rechten die in één verordening zijn geregeld, en het totaal van de geraamde lasten die de werkzaamheden meebrengen waarvoor deze rechten geheven worden". Daarbij gaat het (in de bewoordingen van de memorie van toelichting) "derhalve niet om het kostendekkingspercentage per dienst of groep van diensten, maar om de kostendekking van alle in de verordening opgenomen diensten". 2 Traject van aanpassing van tarieven De tarieven in onze huidige legestabel zijn voor het grootste deel al sinds jaren ongewijzigd en daarom is het nu een goed moment om alle tarieven tegen het licht te houden. Hiertoe zijn onder meer interviews gehouden met de betrokken medewerkers. De uitgangspunten bestaan uit een aantal elementen. Bij alle producten zijn de volgende zaken bekeken: Zijn er wettelijk bepaalde maximumbedragen? Wat is de gemiddelde tijdsbesteding voor een bepaald product? Hierbij wordt uitgegaan van een vast gemiddeld uur tarief van 50,- dat voor de hele perspectiefwissel als uitgangspunt wordt genomen. Zijn er nog externe kosten die moeten worden doorberekend, zoals advieskosten van derden? Naast deze elementen zijn er nog kosten die voortvloeien uit de overhead, zoals kosten gebouw etc. die ook voor een deel kunnen worden doorberekend. Tenslotte is nog gekeken naar de legestarieven van omliggende gemeenten, zoals de gemeente Groningen en Hoogezand-Sappemeer. Al deze componenten hebben geleid tot de tarieven zoals die in het bijgaande voorstel zijn opgenomen. Naast aanpassing van de bestaande tarieven is ook een aantal zaken toegevoegd. Dit betreffen bijvoorbeeld werkzaamheden die niet altijd tot een daadwerkelijke aanvraag leiden, maar wel tijdsinzet vergen. Verder wordt veelal gekozen voor de formulering het in behandeling nemen van een aanvraag tot met vervolgens vermelding het bijbehorende tarief. Dit betekent dat het tarief ook van toepassing is op aanvragen die na beoordeling worden afgewezen. Bij het opstellen van de verordening en de gewijzigde tarieventabel is zoals te doen gebruikelijk het model van de VNG gevolgd. De tarieven voor deze titel zijn allemaal door een aparte werkgroep onderzocht en zijn vervolgens volgens een vaste systematiek weer opgebouwd. De Wabo is immers nog niet lang in werking en daarom was het nu een goed moment om de legestarieven hiervoor goed tegen het licht te houden. Voor de bepaling van de voorgestelde tarieven is voor de hele titel dezelfde systematiek gevolgd die hieronder zal worden toegelicht.

3 Leges omgevingsvergunning (o.a. bouw, aanleggen en planologie) Een belangrijke wijziging is het basistarief voor een aanvraag of verzoek voor een vergunning of beoordeling. De meeste basistarieven voor bouwen, aanleggen, planologisch gebruik en aanverwanten zijn verhoogd en gelijkgeschakeld op 250,-. De verwachting is dat dit gemiddeld genomen de kosten kan dekken van intake, eerste screening en eerste oordeelsvorming door de verschillende disciplines, inclusief een schriftelijke terugkoppeling. Soms is 50,- minder gerekend als een schriftelijke beslissing standaard kan worden gecombineerd met een andere schriftelijke beslissing, bijvoorbeeld bij de aanhouding. 3 Het basistarief wordt ook gevraagd voor een indicatief vooroverleg op ambtelijk niveau, omdat daar in feite dezelfde werkzaamheden mee gemoeid zijn. Er hoeven uiteraard geen dubbele leges te worden betaald. Wanneer daarna daadwerkelijk een aanvraag wordt ingediend, worden deze leges verrekend met de leges van de aanvraagprocedure. Voor de activiteit bouwen komt bovenop het basisbedrag van 250,- een bedrag gerelateerd aan de bouwkosten, c.q. het te realiseren volume. De eenheidsprijzen hiervoor zijn verhoogd. o.b.v. bouwkosten: 2011: bij een bouwsom van ,- komen de leges op ca ,- ( 25,- /1.000) 2012: bij gelijke bouwsom en dan 30,-/1.000 komen de leges op ca ,- o.b.v. inhoud: 2011: bij een inhoud van 750 m³ komen de leges op : bij een gelijke inhoud en dan 8,00/m³ komen de leges op ca, 6.000,- We komen nu gemiddeld op 3 promille of 30/1.000 van de bouwsom. Het landelijk gemiddelde is 2,7 promille. Verdere verhoging lijkt vooralsnog niet wenselijk. Het statiegeld van 50,- voor het doen van de melding start bouw en de gereedmelding blijft bestaan. Voor andere toestemmingen wordt het basisbedrag verhoogd al naar gelang de benodigde werkzaamheden. Wordt er meer van de gemeente verlangd, dan wordt het tarief navenant hoger. Is een advies aan het college van burgemeester en wethouders nodig, met bijbehorende extra correspondentie en werkzaamheden, dan komt er 250,- bovenop het basisbedrag. Een schriftelijk principeverzoek aan het college komt daarmee bijvoorbeeld op 500,-. Hetzelfde geldt voor verdere procedurele handelingen, zoals publicaties, terinzageleggingen etc.. Al naar gelang de procedure vindt verhoging plaats met 250,- (vijf werkuren) of 400,- (acht werkuren). De leges voor de omgevingsvergunning voor bepaalde aanlegactiviteiten in agrarische cultuurgrond met archeologische waarden blijven conform de afspraken met de agrariërs overigens afgerond 60,-.

4 Voor de grote planologische procedures (bestemmingsplan, wijziging, uitwerking en de buitenplanse afwijking het voormalige projectbesluit) wordt een andere benadering gehanteerd. Hier wordt uitgegaan van een maximale tijdsbesteding van 250 uur. Dit is inclusief alle overleggen, procedurehandelingen, het opstellen van het plan, maar ook de beoordeling van externe onderzoeken, waarvoor bij de kleinere procedures steeds 250,- extra gerekend wordt. Het resulterende bedrag van maximaal ,- lijkt veel en is ook een forse verhoging ten opzichte van voorheen. Hierbij moet wel worden bedacht dat wij als gemeente Slochteren zelf onze bestemmingsplannen maken, terwijl veel andere gemeenten zelf geen plannen maken maar dit door een extern bureau laten doen met kosten tussen 5.000,- en ,-. Daarnaast verlopen deze procedures zelden glad. De ervaring leert dat er bij dit type procedures veel extra werk zit in werk in de voorbereidende fase en de planvorming, in overleg met bijvoorbeeld provincie en andere externe partners, in zwaardere onderbouwingen en onderzoeken, en dikwijls ook bezwaar- en beroepsprocedures. Naast het feit dat een bedrag in deze orde van grootte in den lande niet ongebruikelijk is, hanteren wij het uitgangspunt dat met onze actuelere en ruimere bestemmingsplannen de noodzaak c.q. wenselijkheid van dergelijke afwijkingen aanmerkelijk minder wordt. De mogelijkheden zijn nu immers ingericht naar de huidige maatstaven en behoorlijk verruimd, dus als aanpassing van de plannen naar de norm van het bestemmingsplan voor de aanvrager niet bespreekbaar is, dan zal de aanvrager voor de behandeling het volle pond moeten betalen. 4 Leges organiseren evenementen of markten Voor evenementen is gebleken dat de huidige leges in geen verhouding staan tot de bijbehorende werkzaamheden. Er moet bij diverse taakgebieden (brandweer, politie, OW) advies worden ingewonnen en daarnaast moet vaak ook met de aanvrager overleg worden gepleegd over locatie, tijdstippen en op te leggen voorwaarden. Er moeten bijvoorbeeld wegen worden afgesloten of voorwaarden omtrent geluid worden opgelegd. Dit leidt ertoe dat dit tarief behoorlijk wordt verhoogd, vandaar dat hier nog een splitsing is aangebracht. Er is onderscheid gemaakt tussen enerzijds de meer kleinschalige evenementen met een bezoekersaantal van maximaal 300 personen en anderzijds de grootschalige evenementen zoals Schanspop, Licht en Klank etc. met bezoekersaantallen van meer dan 300 personen. Voor de grootschalige, en vaak meer professionele cq. commerciële evenementen wordt een legestarief voorgesteld van 350,- gelet op de omvang van de werkzaamheden. Voor de evenementen tot 300 personen kan het tarief worden gesteld op 100,- omdat hierbij minder werkzaamheden (b.v. overleg etc.) hoeven te worden verricht. Ook de overige tarieven worden iets verhoogd, waardoor ze nu in overeenstemming zijn met de bijbehorende werkzaamheden.

5 Ook bij de overige tarieven is het uitgangspunt, conform het raadsbesluit van 3 maart, van maximale kostendekkendheid gehanteerd. Hierbij kan nog worden aangegeven dat voor zaken waarbij inwoners de verplichting hebben deze zaken bij ons aan te vragen (paspoort etc.) een wettelijk maximumbedrag geldt, waardoor deze tarieven niet of nauwelijks stijgen. Voor de zaken waarbij de inwoners vrij zijn in hun keuze om iets wel of niet aan te vragen is het principe van maximale kostendekkendheid gehanteerd. Dit alles heeft geleid tot de gewijzigde tarieven tabel zoals deze nu voorligt. In verband met wijziging van de legestarieven is het wenselijk dat uw raad in de vergadering van 10 november een besluit neemt omtrent dit voorstel. 5 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Slochteren. G.A. Huizing-Albronda, loco- burgemeester C.C.W. van den Akker, secretaris

6 Aan de gemeenteraad. raadsvoorstel Geachte raadsleden, Hierbij bieden wij u een raadsvoorstel met als aan. Aanleiding Op 3 maart 2011 heeft uw raad met het vaststellen van de Kadernota Perspectiefwissel besloten tot het kostendekkend maken van leges. Hierin is expliciet vastgesteld dat bij het heffen van leges maximale kostendekkendheid het uitgangspunt is. Hierbij heeft uw raad besloten tot het vaststellen van een taakstelling van per jaar voor de leges gebruiksvergunning, de ruimtelijke leges en de overige leges. contactpersoon mw. Y.H. Goedhart-Otten T Ter nadere uitwerking van dit besluit is de hele legesverordening met de bijbehorende tarieventabel doorgelicht en waar nodig aangepast. Hierbij moet overigens worden vermeld dat voor een groot deel van de tarieven de laatste 10 jaar geen onderzoek heeft plaatsgevonden en deze tarieven daardoor niet actueel zijn in de huidige tijd. In deze nota zal eerst de wettelijke basis worden beschreven, waarna de wijze van aanpassing zal worden toegelicht. Wettelijke grondslag Leges worden gerekend tot de retributies; in de strikte zin van de belastingtheorie gelden zij niet als belastingen. Retributies onderscheiden zich van belastingen, doordat zij de rechtstreekse tegenprestatie vormen voor een concrete, door de overheid geleverde dienst. Leges worden opgelegd op basis van artikel 229, lid1, ben 229b van de Gemeentewet. Het begrip 'dienst' is niet nader gedefinieerd in de wet. Deze vraag is wel meerdere malen beantwoord in de jurisprudentie. In essentie komt het erop neer dat de door of vanwege het gemeentebestuur verrichte werkzaamheden kunnen worden aangemerkt als dienst, als het gaat om: werkzaamheden die niet alleen liggen buiten het gebied van de publieke taakuitoefening; maar bovendien rechtstreeks en in overheersende mate verband houden met dienstverlening ten behoeve van een individualiseerbaar belang. portefeuillehouder dhr. J.J. Boersma bijlagen div. raadsvergadering 10 november 2011 agendapunt 7 voorstelnummer 47 De opbrengstnorm Leges dienen om de kosten van de gemeenten voor door haar bewezen diensten te dekken. Gemeenten mogen daarom volgens de huidige Gemeentewet artikel 229b, eerste lid, geen winst maken met de heffing van deze rechten. Dit wordt de opbrengstnorm genoemd. De tarieven dienen zodanig te worden vastgesteld dat de geraamde baten niet uitgaan boven de geraamde kosten. Over de vraag of de opbrengstnorm nu per dienst, groep van diensten of voor alle diensten die in één verordening zijn geregeld moet worden toegepast wordt tot op de dag van vandaag veelvuldig geprocedeerd. Op 4 februari 2005 heeft de Hoge Raad arrest gewezen (Ljn: AP1951) waarin deze vraag duidelijk is beantwoord en sindsdien door rechtbanken en gerechtshoven wordt gevolgd.

7 De Hoge Raad heeft voor haar beantwoording enkel gekeken naar de geschiedenis van de totstandkoming van artikel 229b. Met name uit de memorie van toelichting, memorie van antwoord en uit de nota naar aanleiding van het eindverslag volgt ondubbelzinnig dat de wetgever heeft bedoeld dat de neergelegde toets wordt toegepast op (in de bewoordingen van de memorie van antwoord) "het totaal van de geraamde baten van de rechten die in één verordening zijn geregeld, en het totaal van de geraamde lasten die de werkzaamheden meebrengen waarvoor deze rechten geheven worden". Daarbij gaat het (in de bewoordingen van de memorie van toelichting) "derhalve niet om het kostendekkingspercentage per dienst of groep van diensten, maar om de kostendekking van alle in de verordening opgenomen diensten". 2 Traject van aanpassing van tarieven De tarieven in onze huidige legestabel zijn voor het grootste deel al sinds jaren ongewijzigd en daarom is het nu een goed moment om alle tarieven tegen het licht te houden. Hiertoe zijn onder meer interviews gehouden met de betrokken medewerkers. De uitgangspunten bestaan uit een aantal elementen. Bij alle producten zijn de volgende zaken bekeken: Zijn er wettelijk bepaalde maximumbedragen? Wat is de gemiddelde tijdsbesteding voor een bepaald product? Hierbij wordt uitgegaan van een vast gemiddeld uur tarief van 50,- dat voor de hele perspectiefwissel als uitgangspunt wordt genomen. Zijn er nog externe kosten die moeten worden doorberekend, zoals advieskosten van derden? Naast deze elementen zijn er nog kosten die voortvloeien uit de overhead, zoals kosten gebouw etc. die ook voor een deel kunnen worden doorberekend. Tenslotte is nog gekeken naar de legestarieven van omliggende gemeenten, zoals de gemeente Groningen en Hoogezand-Sappemeer. Al deze componenten hebben geleid tot de tarieven zoals die in het bijgaande voorstel zijn opgenomen. Naast aanpassing van de bestaande tarieven is ook een aantal zaken toegevoegd. Dit betreffen bijvoorbeeld werkzaamheden die niet altijd tot een daadwerkelijke aanvraag leiden, maar wel tijdsinzet vergen. Verder wordt veelal gekozen voor de formulering het in behandeling nemen van een aanvraag tot met vervolgens vermelding het bijbehorende tarief. Dit betekent dat het tarief ook van toepassing is op aanvragen die na beoordeling worden afgewezen. Bij het opstellen van de verordening en de gewijzigde tarieventabel is zoals te doen gebruikelijk het model van de VNG gevolgd. De tarieven voor deze titel zijn allemaal door een aparte werkgroep onderzocht en zijn vervolgens volgens een vaste systematiek weer opgebouwd. De Wabo is immers nog niet lang in werking en daarom was het nu een goed moment om de legestarieven hiervoor goed tegen het licht te houden. Voor de bepaling van de voorgestelde tarieven is voor de hele titel dezelfde systematiek gevolgd die hieronder zal worden toegelicht.

8 Leges omgevingsvergunning (o.a. bouw, aanleggen en planologie) Een belangrijke wijziging is het basistarief voor een aanvraag of verzoek voor een vergunning of beoordeling. De meeste basistarieven voor bouwen, aanleggen, planologisch gebruik en aanverwanten zijn verhoogd en gelijkgeschakeld op 250,-. De verwachting is dat dit gemiddeld genomen de kosten kan dekken van intake, eerste screening en eerste oordeelsvorming door de verschillende disciplines, inclusief een schriftelijke terugkoppeling. Soms is 50,- minder gerekend als een schriftelijke beslissing standaard kan worden gecombineerd met een andere schriftelijke beslissing, bijvoorbeeld bij de aanhouding. 3 Het basistarief wordt ook gevraagd voor een indicatief vooroverleg op ambtelijk niveau, omdat daar in feite dezelfde werkzaamheden mee gemoeid zijn. Er hoeven uiteraard geen dubbele leges te worden betaald. Wanneer daarna daadwerkelijk een aanvraag wordt ingediend, worden deze leges verrekend met de leges van de aanvraagprocedure. Voor de activiteit bouwen komt bovenop het basisbedrag van 250,- een bedrag gerelateerd aan de bouwkosten, c.q. het te realiseren volume. De eenheidsprijzen hiervoor zijn verhoogd. o.b.v. bouwkosten: 2011: bij een bouwsom van ,- komen de leges op ca ,- ( 25,- /1.000) 2012: bij gelijke bouwsom en dan 30,-/1.000 komen de leges op ca ,- o.b.v. inhoud: 2011: bij een inhoud van 750 m³ komen de leges op : bij een gelijke inhoud en dan 8,00/m³ komen de leges op ca, 6.000,- We komen nu gemiddeld op 3 promille of 30/1.000 van de bouwsom. Het landelijk gemiddelde is 2,7 promille. Verdere verhoging lijkt vooralsnog niet wenselijk. Het statiegeld van 50,- voor het doen van de melding start bouw en de gereedmelding blijft bestaan. Voor andere toestemmingen wordt het basisbedrag verhoogd al naar gelang de benodigde werkzaamheden. Wordt er meer van de gemeente verlangd, dan wordt het tarief navenant hoger. Is een advies aan het college van burgemeester en wethouders nodig, met bijbehorende extra correspondentie en werkzaamheden, dan komt er 250,- bovenop het basisbedrag. Een schriftelijk principeverzoek aan het college komt daarmee bijvoorbeeld op 500,-. Hetzelfde geldt voor verdere procedurele handelingen, zoals publicaties, terinzageleggingen etc.. Al naar gelang de procedure vindt verhoging plaats met 250,- (vijf werkuren) of 400,- (acht werkuren). De leges voor de omgevingsvergunning voor bepaalde aanlegactiviteiten in agrarische cultuurgrond met archeologische waarden blijven conform de afspraken met de agrariërs overigens afgerond 60,-.

9 Voor de grote planologische procedures (bestemmingsplan, wijziging, uitwerking en de buitenplanse afwijking het voormalige projectbesluit) wordt een andere benadering gehanteerd. Hier wordt uitgegaan van een maximale tijdsbesteding van 250 uur. Dit is inclusief alle overleggen, procedurehandelingen, het opstellen van het plan, maar ook de beoordeling van externe onderzoeken, waarvoor bij de kleinere procedures steeds 250,- extra gerekend wordt. Het resulterende bedrag van maximaal ,- lijkt veel en is ook een forse verhoging ten opzichte van voorheen. Hierbij moet wel worden bedacht dat wij als gemeente Slochteren zelf onze bestemmingsplannen maken, terwijl veel andere gemeenten zelf geen plannen maken maar dit door een extern bureau laten doen met kosten tussen 5.000,- en ,-. Daarnaast verlopen deze procedures zelden glad. De ervaring leert dat er bij dit type procedures veel extra werk zit in werk in de voorbereidende fase en de planvorming, in overleg met bijvoorbeeld provincie en andere externe partners, in zwaardere onderbouwingen en onderzoeken, en dikwijls ook bezwaar- en beroepsprocedures. Naast het feit dat een bedrag in deze orde van grootte in den lande niet ongebruikelijk is, hanteren wij het uitgangspunt dat met onze actuelere en ruimere bestemmingsplannen de noodzaak c.q. wenselijkheid van dergelijke afwijkingen aanmerkelijk minder wordt. De mogelijkheden zijn nu immers ingericht naar de huidige maatstaven en behoorlijk verruimd, dus als aanpassing van de plannen naar de norm van het bestemmingsplan voor de aanvrager niet bespreekbaar is, dan zal de aanvrager voor de behandeling het volle pond moeten betalen. 4 Leges organiseren evenementen of markten Voor evenementen is gebleken dat de huidige leges in geen verhouding staan tot de bijbehorende werkzaamheden. Er moet bij diverse taakgebieden (brandweer, politie, OW) advies worden ingewonnen en daarnaast moet vaak ook met de aanvrager overleg worden gepleegd over locatie, tijdstippen en op te leggen voorwaarden. Er moeten bijvoorbeeld wegen worden afgesloten of voorwaarden omtrent geluid worden opgelegd. Dit leidt ertoe dat dit tarief behoorlijk wordt verhoogd, vandaar dat hier nog een splitsing is aangebracht. Er is onderscheid gemaakt tussen enerzijds de meer kleinschalige evenementen met een bezoekersaantal van maximaal 300 personen en anderzijds de grootschalige evenementen zoals Schanspop, Licht en Klank etc. met bezoekersaantallen van meer dan 300 personen. Voor de grootschalige, en vaak meer professionele cq. commerciële evenementen wordt een legestarief voorgesteld van 350,- gelet op de omvang van de werkzaamheden. Voor de evenementen tot 300 personen kan het tarief worden gesteld op 100,- omdat hierbij minder werkzaamheden (b.v. overleg etc.) hoeven te worden verricht. Ook de overige tarieven worden iets verhoogd, waardoor ze nu in overeenstemming zijn met de bijbehorende werkzaamheden.

10 Ook bij de overige tarieven is het uitgangspunt, conform het raadsbesluit van 3 maart, van maximale kostendekkendheid gehanteerd. Hierbij kan nog worden aangegeven dat voor zaken waarbij inwoners de verplichting hebben deze zaken bij ons aan te vragen (paspoort etc.) een wettelijk maximumbedrag geldt, waardoor deze tarieven niet of nauwelijks stijgen. Voor de zaken waarbij de inwoners vrij zijn in hun keuze om iets wel of niet aan te vragen is het principe van maximale kostendekkendheid gehanteerd. Dit alles heeft geleid tot de gewijzigde tarieven tabel zoals deze nu voorligt. In verband met wijziging van de legestarieven is het wenselijk dat uw raad in de vergadering van 10 november een besluit neemt omtrent dit voorstel. 5 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Slochteren. G.A. Huizing-Albronda, loco- burgemeester C.C.W. van den Akker, secretaris

GEMEENTE HOOGEVEEN Raadsvoorstel

GEMEENTE HOOGEVEEN Raadsvoorstel Onderwerp : Wijziging legesverordening m.b.t. legesheffing planologische procedures Nr.: 04/3A Commissie (naam en datum) : Omgeving, 19 januari 2004 Datum raadsvergadering : 29 januari 2004 Samenvatting

Nadere informatie

Samenvatting: Voorgesteld wordt de Legesverordening met de bijbehorende tarieventabel vast te stellen

Samenvatting: Voorgesteld wordt de Legesverordening met de bijbehorende tarieventabel vast te stellen Raadsvoorstel Nummer: 159479 Behandeld door: A. van de Kamp Agendapunt: 14 22 november 2016 Onderwerp: Vaststellen legesverordening 2017 met bijbehorende legestabel. Geachte raad, Samenvatting: Voorgesteld

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp Belastingtarieven 2015: legesverordening

Raadsvoorstel. Onderwerp Belastingtarieven 2015: legesverordening Raadsvoorstel Agendapunt: Onderwerp Belastingtarieven 2015: legesverordening Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen Ter inzage 3 september 2014 4 november 2014 Tarieventabel 2015 Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

Inleiding: Om in 2010 de belastingheffing mogelijk te maken voor de gewijzigde tarieven dienen de verordeningen vastgesteld te worden.

Inleiding: Om in 2010 de belastingheffing mogelijk te maken voor de gewijzigde tarieven dienen de verordeningen vastgesteld te worden. RAADSVOORSTEL status: A Agendapunt: 11 Onderwerp: Verordeninjg OZB 2010, 2e wijziging legesverordening 2009, Legesverordening 2010. Commissie: 7-12-2009, nr. 14 Raadsvoorstel: 17-11-2009, nr. 196 Portefeuillehouder

Nadere informatie

Raadsvoorstel *BR *

Raadsvoorstel *BR * Raadsvoorstel Datum Raad Portefeuillehouder 18 december 2014 Albert Abee Datum Commissie Commissie Algemeen Bestuur 3-12-2014 Registratienummer BR1400350 Preventief toezicht van toepassing Nee N.a.v. B&W-voorstel

Nadere informatie

Raadsvoorstel 2004/30

Raadsvoorstel 2004/30 Raadsvoorstel 2004/30 Onderwerp Aanpassen tarieventabel Legesverordening 2004 (1e wijziging) Portefeuillehouder E. Diekmann Commissie Wonen en Werken Datum 16 december 2003 Raadsvergadering 29 januari

Nadere informatie

CONCEPT Raadsvoorstel Zaak : Onderwerp Legesverordening 2016 en tarieven rioolaansluitkosten Portefeuillehouder. Mevrouw J.

CONCEPT Raadsvoorstel Zaak : Onderwerp Legesverordening 2016 en tarieven rioolaansluitkosten Portefeuillehouder. Mevrouw J. Onderwerp Legesverordening 2016 en tarieven rioolaansluitkosten 2016 Portefeuillehouder Mevrouw J. van Aart Datum raadsvergadering 22 december 2015 Samenvatting Dit voorstel over de Legesverordening 2016

Nadere informatie

GEMEENTE OLDEBROEK. Te nemen besluit Vaststellen van de Legesverordening 2015 en de Verordening marktgeld 2015.

GEMEENTE OLDEBROEK. Te nemen besluit Vaststellen van de Legesverordening 2015 en de Verordening marktgeld 2015. GEMEENTE OLDEBROEK Voorstel van het college aan de raad Raadsvergadering d.d. 18 december 2014 Agendapunt 06-14 Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van de Legesverordening 2015 en de Verordening marktgeld

Nadere informatie

Bijgaande 'Verordening tot eerste wijziging van de Legesverordening 2011 en de bijbehorende Tarieventabel 2011' vast te stellen.

Bijgaande 'Verordening tot eerste wijziging van de Legesverordening 2011 en de bijbehorende Tarieventabel 2011' vast te stellen. Raadsvoorstel Portefeuillehouder Datum raadsvergadering E.Th. Kamminga 31 maart 2011 Datum voorstel 15 februari 2011 Agendapunt Onderwerp Aanpassing van de 'Legesverordening 2011' De raad wordt voorgesteld

Nadere informatie

66,95 van de aanvraag 18 jaar of ouder is

66,95 van de aanvraag 18 jaar of ouder is Raadsvoorstel Inleiding De vaststelling van de tarieven vindt normaliter gelijktijdig plaats met de vaststelling van de begroting. Voor wat betreft de legesverordening 2015 was dit niet mogelijk omdat

Nadere informatie

De burgemeester, Mr. J.H.C. van Zanen

De burgemeester, Mr. J.H.C. van Zanen voorstel aan de raad Opgesteld door Vergunningen, Toezicht en Handhaving Houten, L.S.A. van den (Leonard) Kenmerk 16.508837 Vergadering Gemeenteraad Vergaderdatum 22 december 2016 Jaargang en nummer 2016

Nadere informatie

Voorgesteld besluit Wij stellen u voor akkoord te gaan met het wijzigen van de belastingverordeningen voor 2014.

Voorgesteld besluit Wij stellen u voor akkoord te gaan met het wijzigen van de belastingverordeningen voor 2014. Raadsvoorstel Datum raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendanummer : 09 Datum : 23 september 2013 Onderwerp Belastingverordeningen 2014 Aan de leden van de raad, Voorgesteld besluit Wij stellen u voor

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Belastingverordeningen 2016. Aan de raad, Onderwerp Belastingverordeningen 2016

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Belastingverordeningen 2016. Aan de raad, Onderwerp Belastingverordeningen 2016 RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 17-12-2015 15-090 Onderwerp Belastingverordeningen 2016 Aan de raad, Onderwerp Belastingverordeningen 2016 Gevraagde beslissing De volgende verordeningen vast te stellen:

Nadere informatie

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Contactpersoon Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en naam : Verordening tot

Nadere informatie

Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar C.F.M. Veltman, (t.a.v. C.F.M. Veltman)

Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar C.F.M. Veltman, (t.a.v. C.F.M. Veltman) Vergadering: 5 november 2013 Agendanummer: 5b Status: Opiniërend Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar C.F.M. Veltman, 0595-447777 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. C.F.M. Veltman) Aan

Nadere informatie

Onderwerp : Herziening tarieventabel 2012 Legesverordening Vast te stellen de volgende wijzigingsverordening op de Legesverordening 2010

Onderwerp : Herziening tarieventabel 2012 Legesverordening Vast te stellen de volgende wijzigingsverordening op de Legesverordening 2010 Raadsvoorstel Vergadering van : 21 februari 2012 Agendanummer : 8 Onderwerp : Herziening tarieventabel 2012 Legesverordening 2010 Programma : Ruimte om te leven Voorstel Vast te stellen de volgende wijzigingsverordening

Nadere informatie

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL 10G / B.W.M. Nijboer GBT El. 2 e Wijziging legesverordening i.v.m. invoering Wabo.

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL 10G / B.W.M. Nijboer GBT El. 2 e Wijziging legesverordening i.v.m. invoering Wabo. SAMENVATTING RAADSVOORSTEL CASENUMMER BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORT. HOUDER 10G200673 357074 / 357074 ONDERWERP B.W.M. Nijboer GBT El 2 e Wijziging legesverordening i.v.m. invoering Wabo. AGENDANUMMER

Nadere informatie

gelet op het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 24 september 2014, met kenmerk APO20, raadsstuk 13GR2612R;

gelet op het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 24 september 2014, met kenmerk APO20, raadsstuk 13GR2612R; Verordening leges omgevingsvergunning 2014 De raad van de gemeente Rotterdam, gelet op het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 24 september 2014, met kenmerk APO20, raadsstuk 13GR2612R;

Nadere informatie

Toelichting BenW-adviesnota

Toelichting BenW-adviesnota Onderwerp: Toelichting BenW-adviesnota Afdeling/team : Financiën Kostendekkendheid leges begroting 2015 Afdelingshoofd Auteur : Willemstein-Houbiers, F.M.E. : Ramakers, R.H.J. Datum vergadering : 1. Aanleiding

Nadere informatie

Raadsvoorstel OP.16. Vergadering: : 20 december 2016 Agendanummer : Opiniërende vergadering : 6 december 2016 Portefeuillehouder : A.

Raadsvoorstel OP.16. Vergadering: : 20 december 2016 Agendanummer : Opiniërende vergadering : 6 december 2016 Portefeuillehouder : A. Raadsvoorstel OP.16 Vergadering: : 20 december 2016 Agendanummer : Opiniërende vergadering : 6 december 2016 Portefeuillehouder : A. van Loon Onderwerp : belasting- en legesvoorstellen 2017 Aan de raad,

Nadere informatie

Bijlage(n) : 1. Raadsbesluit eerste wijziging legesverordening Raadsbesluit eerste wijziging legesverordening 2012.

Bijlage(n) : 1. Raadsbesluit eerste wijziging legesverordening Raadsbesluit eerste wijziging legesverordening 2012. Raadsvoorstel Onderwerp Indiener agendapunt Gevraagd besluit : Eerste wijziging legesverordening 2011 en eerste wijziging legesverordening 2012 : Het college van burgemeester en wethouders, coördinerend

Nadere informatie

Onderwerp Eerste wijziging van de Legesverordening Besluitvormend

Onderwerp Eerste wijziging van de Legesverordening Besluitvormend BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 28 januari 2014 bestemd voor de gemeenteraad nummer: 2014_BW_00051 Onderwerp Eerste wijziging van de Legesverordening 2014 - vormend Beknopte samenvatting In de wijziging

Nadere informatie

Bijlage 12 Toelichting aanpassing OZB-tarieven 2012 Bijlage 13 Kostendekkendheid legesverordening, marktgelden en grafrechten 2012

Bijlage 12 Toelichting aanpassing OZB-tarieven 2012 Bijlage 13 Kostendekkendheid legesverordening, marktgelden en grafrechten 2012 Voorstel aan : Gemeenteraad van 19 december 2011 Door tussenkomst van : Raadscommissie van 6 december 2011 Nummer : Onderwerp : Wijziging Belastingverordeningen voor 2012 Bijlage(n) : Bijlage 1 t/m 11

Nadere informatie

: De belastingverordeningen 2012 vast te stellen

: De belastingverordeningen 2012 vast te stellen Raadsvoorstel gemeente Coevorden PMC : 1 november 2011 Agendapunt : Kamer 1, punt 4.1 Rv.nr. : Portefeuillehouder: Wethouder R. Wilting Onderwerp : Vaststelling belastingverordeningen 2012 Voorstel : De

Nadere informatie

BEUNINGEN GEMEENTE. Samenvatting. Besluit om. Inleiding

BEUNINGEN GEMEENTE. Samenvatting. Besluit om. Inleiding GEMEENTE 5* BEUNINGEN Onderwerp Wijziging APV en leges evenementen Raadsvergadering 14 juli 2015 Nummer(agenda) Commissie 1 Fin en AZ Registratienummer BW15.00354 Datum 1 juli 2015 Registratiecode ui in

Nadere informatie

Wettelijke grondslag voor raadsbevoegdheid: Artikel 229 van de Gemeentewet. Aan de Raad

Wettelijke grondslag voor raadsbevoegdheid: Artikel 229 van de Gemeentewet. Aan de Raad Monnickendam, 9 november 2010 Nummer: 152 Portefeuillehouder: De heer Tj. Hoekstra Contactpersoon: De heer F. Schreutelkamp Wettelijke grondslag voor raadsbevoegdheid: Artikel 229 van de Gemeentewet Onderwerp

Nadere informatie

Zodat meer kostendekkende tarieven voor reisdocumenten en rijbewijzen worden geheven.

Zodat meer kostendekkende tarieven voor reisdocumenten en rijbewijzen worden geheven. BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 23 december 2014 Besluit nummer: 2014_BW_00927 Onderwerp Eerste wijziging van de Legesverordening 2015 - Besluitvormend Beknopte samenvatting Het ministerie van Binnenlandse

Nadere informatie

Onderwerp 1e wijziging Verordening Leges 2013 Volgnr Portefeuillehouder wethouder R. Bergsma

Onderwerp 1e wijziging Verordening Leges 2013 Volgnr Portefeuillehouder wethouder R. Bergsma Onderwerp 1e wijziging Verordening Leges 2013 Volgnr. 2013-031 Portefeuillehouder wethouder R. Bergsma Ambtenaar F. van den Hoogen Afdeling Ruimtelijke Ordening Datum voorstel 11 juni 2013 Opiniërende

Nadere informatie

De redactionele wijzigingen van de verordening betreffen met name aanpassingen als gevolg van hogere wetgeving en recente jurisprudentie.

De redactionele wijzigingen van de verordening betreffen met name aanpassingen als gevolg van hogere wetgeving en recente jurisprudentie. Raadsvoorstel Agenda nr. 8 Onderwerp: Vaststellen Legesverordening 2016 Soort: Besluitvormend Opsteller: M.A.A.M. Arts Portefeuillehouder: W.L.G. Hanssen Zaaknummer: SOM/2015/23235 Documentnummer: SOM/2015/23277

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude VASTGESTELDE WIJZIGING TARIEVENTABEL LEGES 2014

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude VASTGESTELDE WIJZIGING TARIEVENTABEL LEGES 2014 VASTGESTELDE WIJZIGING TARIEVENTABEL LEGES De gemeenteraad heeft in zijn vergadering van 30 september een wijziging van de Tarieventabel leges vastgesteld. De aangebrachte wijzigingen in de Tarieventabel

Nadere informatie

1. Raadsbesluit 1. Voorstel legestarieven 2011 Ambtelijke coördinatie: m.b.t. omgevingsvergunning Grondgebied. 2. Huidige tarieven m.b.t.

1. Raadsbesluit 1. Voorstel legestarieven 2011 Ambtelijke coördinatie: m.b.t. omgevingsvergunning Grondgebied. 2. Huidige tarieven m.b.t. Aan de Raad Made, 30 november 2010 Agendapuntnummer: Raadsvergadering: 16 december 2010 Registratienummer: Casenr: Onderwerp: Aanpassen legestarieven omgevingsvergunning Portefeuillehouder: Bijlagen: Ter

Nadere informatie

Aan: de gemeenteraad Vergadering: 24 november 2014

Aan: de gemeenteraad Vergadering: 24 november 2014 Aan: de gemeenteraad Vergadering: 24 november 2014 Onderwerp: Vaststelling van de legesverordening Beesel 2015 en de verordening brandweerrechten Beesel 2015. Agendapunt: STATUS RAADSVOORSTEL Wij vragen

Nadere informatie

Financiële consequenties Naar wij verwachten zal uit de voorgestelde wijzigingen geen meer- of minderopbrengst voortvloeien.

Financiële consequenties Naar wij verwachten zal uit de voorgestelde wijzigingen geen meer- of minderopbrengst voortvloeien. rv 86 Gemeentelijke Belastingdienst nr. 0008140 RIS 73637_000330 Den Haag, 24 maart 2000 Aan de gemeenteraad Wijziging Legesverordening. De inwerkingtreding van de herziene Wet op de Ruimtelijke Ordening

Nadere informatie

2011 2010 Bouwactiviteit van tijdelijke aard Aanlegactiviteiten Planologisch strijdig gebruik waarbij al dan niet sprake is van een bouwactiviteit

2011 2010 Bouwactiviteit van tijdelijke aard Aanlegactiviteiten Planologisch strijdig gebruik waarbij al dan niet sprake is van een bouwactiviteit Overzicht legeskosten meest voorkomende aanvragen omgevingsvergunning (let op: Alle tarieven omgevingsvergunning vindt u in titel 2 van de tarieventabel behorende bij de legesverordening) 2011 2010 Vooroverleg/beoordeling

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 27 september 2016, registratienummer 16bb7175; raadsstuk 16bb8668;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 27 september 2016, registratienummer 16bb7175; raadsstuk 16bb8668; Verordening leges omgevingsvergunning 2017 De raad van de gemeente Rotterdam, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 27 september 2016, registratienummer 16bb7175; raadsstuk

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Onderwerp: Belastingverordeningen Aan de raad, Onderwerp Belastingverordeningen 2019

RAADSVOORSTEL Onderwerp: Belastingverordeningen Aan de raad, Onderwerp Belastingverordeningen 2019 RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Zaaknummer 13-12-2018 18-107 Onderwerp: Belastingverordeningen 2019 Aan de raad, Onderwerp Belastingverordeningen 2019 Gevraagde beslissing 1. Vast te stellen: f. De Legesverordening

Nadere informatie

Voorstel De Verordening tot eerste wijziging van de Legesverordening 2007 als volgt vast te stellen:

Voorstel De Verordening tot eerste wijziging van de Legesverordening 2007 als volgt vast te stellen: Raadsvergadering: 28 november 2006 Agendapunt: 8 Kenmerk: R-060724-RGJ-1615 Datum voorstel: 15 november 2006 Wethouder H. Hutten Informant: Mevrouw R. Lefferts-Gjaltema Portefeuillehouder: Onderwerp: Vaststellen

Nadere informatie

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt :

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Aan de Raad Made, 2 december 2008 Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Raadsvergadering: 18 december 2008 Nummer raadsnota: 8 Onderwerp: vaststelling belastingverordeningen 2008 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Aanbiedingsformulier BESLUITEN. Korte overwegingen BOWO. A.Dijkhof

Aanbiedingsformulier BESLUITEN. Korte overwegingen BOWO. A.Dijkhof Behoudens advies van de commissie FSW Aanbiedingsformulier Onderwerp Wijziging legesverordening 2003 en 2004, onderdeel 5.3 In te vullen door afdeling Bestuursondersteuning Ontwerper Parafanten Directeuren

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 23 september 2014, met kenmerk AP020, raadsstuk 14bb4458;

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 23 september 2014, met kenmerk AP020, raadsstuk 14bb4458; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Rotterdam. Nr. 76465 17 december 2014 Verordening leges omgevingsvergunning 2015 De raad van de gemeente Rotterdam, Gelezen het voorstel van het college van

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 10 november 2015, registratienummer

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 10 november 2015, registratienummer GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Rotterdam. Nr. 130981 31 december 2015 Verordening leges omgevingsvergunning 2016 De raad van de gemeente Rotterdam, gelezen het voorstel van het college van

Nadere informatie

13 Stiens, 15 november 2016

13 Stiens, 15 november 2016 13 Stiens, 15 november 2016 Raadsvergadering: 8 december 2016 Voorstelnummer: 2016/46 Portefeuillehouder: drs. J.R.A. Boertjens Behandelend ambtenaar: S. Vis E-mail: s.vis@leeuwarderadeel.nl Telefoonnr.

Nadere informatie

Raadsvoorstel Reg. nr : 0910655 Ag nr. : Datum : 15-12-09

Raadsvoorstel Reg. nr : 0910655 Ag nr. : Datum : 15-12-09 Ag nr. : Onderwerp Tariefaanpassingen en overige wijzigingen van de verordeningen/besluiten betreffende de belastingen en rechten voor het jaar 2010 (aanvulling). Voorstel Door vaststelling van de verordeningen/besluiten,

Nadere informatie

1. Kent u het bericht "Haarlem vraagt lukraak leges "?

1. Kent u het bericht Haarlem vraagt lukraak leges ? Gemeente Haarlem Haarlem Retouradres Postbus 511, 2003PB Haarlem Raadsfractie ChristenUnie Haarlem t.a.v. de heer F. Visser I I Datum Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer E-mail Onderwerp 3 maart

Nadere informatie

B&W Vergadering. Dossiernummer 913 Vertrouwelijk Vergaderdatum 1 november 2016 Agendapunt Omschrijving Belastingverordeningen 2017

B&W Vergadering. Dossiernummer 913 Vertrouwelijk Vergaderdatum 1 november 2016 Agendapunt Omschrijving Belastingverordeningen 2017 2.1.3 Belastingverordeningen 2017 1 Dossier 913 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 913 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 1 november 2016 Agendapunt 2.1.3 Omschrijving Belastingverordeningen 2017

Nadere informatie

Voorstel besluit Vastgesteld wordt de "verordening tot wijziging van de legesverordening Steenwijkerland 2003" (1-e wijziging)

Voorstel besluit Vastgesteld wordt de verordening tot wijziging van de legesverordening Steenwijkerland 2003 (1-e wijziging) Raadsvoorstel nr. : 2002/181 Aan de gemeenteraad. Raadsvergadering : 17 december 2002 Agendapunt : 21 Steenwijk, 3 december 2002. Onderwerp: Aanpassing legesverordening m.b.t. bouwleges Voorstel besluit

Nadere informatie

Zaaknummer: Raadsvergadering d.d. 11 december 2018 agendapunt. Aan: De Gemeenteraad. Vries, 20 november 2018

Zaaknummer: Raadsvergadering d.d. 11 december 2018 agendapunt. Aan: De Gemeenteraad. Vries, 20 november 2018 Zaaknummer: 546041 Raadsvergadering d.d. 11 december 2018 agendapunt Aan: De Gemeenteraad Vries, 20 november 2018 Portefeuillehouder: J.E. de Graaf Behandelend ambtenaar: P.G. Dik-Roetert / S.J. Veenstra

Nadere informatie

VE R G A DE R ING G EMEEN TERA A D 201 0

VE R G A DE R ING G EMEEN TERA A D 201 0 VE R G A DE R ING G EMEEN TERA A D 201 0 Pre-adviesnr. 80 Agendapunt Onderwerp Vaststellen legesverordening 2011. Middenbeemster, 23 november 2010 Aan de raad > voorstel Wij stellen u voor de Legesverordening

Nadere informatie

2. Wij stellen uw raad voor om in te stemmen met de gewijzigde ramingen op het gebied van afval voor 2015-2018.

2. Wij stellen uw raad voor om in te stemmen met de gewijzigde ramingen op het gebied van afval voor 2015-2018. Agendapunt nr.: 6 Raadsvoorstel Onderwerp: Belasting- en tarievenmaatregelen 2015 Datum voorstel: 27 oktober 2014 Vergaderdatum: 16 december 2014 Registratienr.: 094-2014 Opsteller: Jan Roest Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing?

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing? :dl. ---::::>-- RAAOSVERGAING d.d 2 7 JUNI 2013 llllltlltlltlltltllllllltllllll lltnm 1 t rnrmlrr rnr Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Contactpersoon Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon

Nadere informatie

= = Besluitvormende raadsvergadering d.d. 4 maart 2014 Agendanr. 7.

= = Besluitvormende raadsvergadering d.d. 4 maart 2014 Agendanr. 7. = = Besluitvormende raadsvergadering d.d. 4 maart 2014 Agendanr. 7. Aan de Raad No.ZA.14-26596/DV.14-314, afdeling Middelen en Advies. Sellingen, 20 februari 2014 Onderwerp: Wijziging Legesverordening

Nadere informatie

GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD. Datum : 5 november Voorstel van : college van burgemeester en wethouders

GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD. Datum : 5 november Voorstel van : college van burgemeester en wethouders GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD Datum : 5 november 2013. Voorstel van : college van burgemeester en wethouders Onderwerp : Belastingverordeningen 2014. Samenvatting Het beleid van de gemeente Boekel

Nadere informatie

: Vaststelling belastingverordeningen Onroerende zaakbelastingen en leges 2012

: Vaststelling belastingverordeningen Onroerende zaakbelastingen en leges 2012 AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp Indiener agendapunt : Vaststelling belastingverordeningen Onroerende zaakbelastingen en leges 2012 : College van burgemeester en wethouders (portefeuillehouder(s) H.L.M. Nijskens)

Nadere informatie

Voorgesteld besluit Wij stellen u voor akkoord te gaan met het wijzigen van de belastingverordeningen voor 2014.

Voorgesteld besluit Wij stellen u voor akkoord te gaan met het wijzigen van de belastingverordeningen voor 2014. Raadsvoorstel Datum raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendanummer : Datum : 23 september 2012 Onderwerp Belastingverordeningen 2014 Aan de leden van de raad, Voorgesteld besluit Wij stellen u voor akkoord

Nadere informatie

Wijziging legesverordening in verband met Nederlandse identiteitskaart

Wijziging legesverordening in verband met Nederlandse identiteitskaart Bijlage 2 bij ledenbrief ECGF/201101740 van 14 oktober 2011 Wijziging legesverordening in verband met Nederlandse identiteitskaart Model A. College is wijzigingsbevoegd (gemeenten die artikel 10 van de

Nadere informatie

Legesverordening 2011 TARIEVENTABEL BEHORENDE BIJ DE LEGESVERORDENING 2011 ALS BEDOELD IN ARTIKEL 1 VAN DEZE VERORDENING

Legesverordening 2011 TARIEVENTABEL BEHORENDE BIJ DE LEGESVERORDENING 2011 ALS BEDOELD IN ARTIKEL 1 VAN DEZE VERORDENING TARIEVENTABEL BEHORENDE BIJ DE LEGESVERORDENING 2011 ALS BEDOELD IN ARTIKEL 1 VAN DEZE VERORDENING 1 Titel 2 Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving/omgevingsvergunning Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen,

Nadere informatie

6 november n.v.t. wethouder A.G.J. Bosch

6 november n.v.t. wethouder A.G.J. Bosch Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 6 november 2017 10 n.v.t. wethouder A.G.J. Bosch Zaaknummer 3644-2017 Datum B&W-besluit

Nadere informatie

Onderwerp : Tweede verordening tot wijziging van de Legesverordening 2014

Onderwerp : Tweede verordening tot wijziging van de Legesverordening 2014 Raadsvoorstel *Z00CCC06427* Aan de raad Documentnummer : INT-14-08798 Afdeling : Bedrijfsvoering Onderwerp : Tweede verordening tot wijziging van de Legesverordening 2014 Inleiding Begin januari 2014 is

Nadere informatie

Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Neder-Betuwe houdende regels omtrent belastingtarieven Legesverordening 2018

Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Neder-Betuwe houdende regels omtrent belastingtarieven Legesverordening 2018 CVDR Officiële uitgave van Neder-Betuwe. Nr. CVDR478580_3 13 december 2018 Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Neder-Betuwe houdende regels omtrent belastingtarieven Legesverordening 2018 De

Nadere informatie

Onderwerp Afwijken van het planologisch regime onder de Wabo (voorheen projectbesluit)

Onderwerp Afwijken van het planologisch regime onder de Wabo (voorheen projectbesluit) Agendapunt 8 Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer: 2010/31424 Datum: 6 september 2010 programma: Blad: 1 van 6 cluster: Ruimte portefeuillehouder: ing. F.J.L.M. Cremer Informatie bij:

Nadere informatie

Spui DJ Den Haag Den Haag. Datum 27 september Registratienummer PBS/ RIS297941

Spui DJ Den Haag Den Haag. Datum 27 september Registratienummer PBS/ RIS297941 Datum 27 september 2017 Registratienummer RIS297941 Voorstel van het college tot vaststelling van de Verordening tot wijziging van de Verordening op de heffing en invordering van leges met betrekking tot

Nadere informatie

Aan. Onderwerp: voorstel tot het vaststellen van de legesverordening 2009

Aan. Onderwerp: voorstel tot het vaststellen van de legesverordening 2009 Raadsvoorstel agenda nummer Volgnummer rv2008/114 Aan datum 18 november 2008 portefeuillehouder wethouder F.C.M. de Vries De raad van de gemeente Hulst Onderwerp: voorstel tot het vaststellen van de legesverordening

Nadere informatie

Samenvatting Intrekken legesverordening 2011en vaststellen legesverordening 2011 versie mei 2011

Samenvatting Intrekken legesverordening 2011en vaststellen legesverordening 2011 versie mei 2011 Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer Programma Cluster Portefeuillehouder: Informatie bij E-mail/tel.nr. 2011/17021 Bestuur dhr. R.G.deVries M.J. Lokhorst -vanessen

Nadere informatie

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt :

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Aan de Raad Made, 24 juni 2008 Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Raadsvergadering: 3 juli 2008 Nummer raadsnota: Onderwerp: aanpassing tarieventabel bij de legesverordening 2008 i.v.m.

Nadere informatie

7 november /59 n.v.t. wethouder A.G.J. Bosch

7 november /59 n.v.t. wethouder A.G.J. Bosch Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Voorstelnummer Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 7 november 2016 10 2016/59 n.v.t. wethouder A.G.J. Bosch Kenmerk 16.021413

Nadere informatie

Vergadering van : 25 mei 2010 Agendanummer : 9 Onderwerp : Herziening tarieventabel legesverordening 2010 Programma : Ruimte om te leven

Vergadering van : 25 mei 2010 Agendanummer : 9 Onderwerp : Herziening tarieventabel legesverordening 2010 Programma : Ruimte om te leven RAADSVOORSTEL Vergadering van : 25 mei 2010 Agendanummer : 9 Onderwerp : Herziening tarieventabel legesverordening 2010 Programma : Ruimte om te leven Voorstel Gewijzigd vast te stellen de tarieventabel

Nadere informatie

Tarieventabel, behorende bij de Legesverordening Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving/omgevingsvergunning

Tarieventabel, behorende bij de Legesverordening Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving/omgevingsvergunning Tarieventabel leges Tarieventabel, behorende bij de Legesverordening 2011 Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving/omgevingsvergunning Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen Hoofdstuk 2 Vooroverleg/beoordelen

Nadere informatie

Verordening op de heffing en de invordering van leges 2017

Verordening op de heffing en de invordering van leges 2017 Verordening op de heffing en de invordering van leges 2017 Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Gemeente Brummen Officiële naam regeling Verordening op de heffing en de invordering van leges Citeertitel

Nadere informatie

LEGESOPDRACHT Deel I (transparant systeem)

LEGESOPDRACHT Deel I (transparant systeem) NOTA LEGESOPDRACHT Deel I (transparant systeem) 1. Inleiding De legesverordening voorziet een groot aantal producten en diensten die op verzoek van burgers en bedrijven geleverd worden. De kosten worden

Nadere informatie

Raadsvoorstel Agendanr. :

Raadsvoorstel Agendanr. : Raadsvoorstel Agendanr. : Onderwerp: Wijziging van de legesverordening gemeente 's-hertogenbosch 2014 Reg.nr. : 3698129 B&W verg. : 4 februari 2014 Commissie : FES Cie_verg. : 10 februari 2014 Raadsverg.

Nadere informatie

Titel 2: Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving / omgevingsvergunning Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen

Titel 2: Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving / omgevingsvergunning Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen Tarieventabel, behorende bij Legesverordening 2018 Titel 2: Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving / omgevingsvergunning Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen Hoofdstuk 2 Vooroverleg/beoordeling

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp gewijzigd vaststellen ontwerpbestemmingsplan Vinkenburg. Aan de raad,

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp gewijzigd vaststellen ontwerpbestemmingsplan Vinkenburg. Aan de raad, RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 12-09-2013 13-065 Onderwerp gewijzigd vaststellen ontwerpbestemmingsplan Vinkenburg Aan de raad, Onderwerp Gewijzigd vaststellen ontwerpbestemmingsplan Vinkenburg.

Nadere informatie

Raadscommissievoorstel

Raadscommissievoorstel Raadscommissievoorstel Status: Voorbereidend besluitvormend Agendapunt: 9 Onderwerp: Grondslag rioolheffing Datum: 11 november 2014 Portefeuillehouder: dhr. N.L. Agricola Decosnummer: 279 Informant: G.

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Registratienummer: 00577531 Op voorstel B&W d.d.: 25 april 2016 Datum vergadering: 14 juni 2016 Portefeuillehouder: M. Schlösser Rol gemeenteraad: Verordening eerste

Nadere informatie

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 18 mei 2010; eerste wijziging van de tarieventabel behorende bij de legesverordening 2010.

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 18 mei 2010; eerste wijziging van de tarieventabel behorende bij de legesverordening 2010. De raad van de gemeente Drimmelen; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 18 mei 2010; gelet op 229, eerste lid, onderdeel b, van de Gemeentewet ; B e s l u i t : vast te stellen de: eerste

Nadere informatie

Bekendmaking Legesverordening waterschap Brabantse Delta

Bekendmaking Legesverordening waterschap Brabantse Delta WATERSCHAPSBLAD Officiële uitgave van Waterschap Brabantse Delta. Nr. 3952 24 juni 2014 Bekendmaking Legesverordening waterschap Brabantse Delta Het dagelijks bestuur van het waterschap Brabantse Delta

Nadere informatie

Ons voorstel is om de legestarieven dusdanig te verhogen dat extra inkomsten kunnen worden gegenereerd voor een bedrag van ,-.

Ons voorstel is om de legestarieven dusdanig te verhogen dat extra inkomsten kunnen worden gegenereerd voor een bedrag van ,-. Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 16 december 2013 Agenda nr: 8 Onderwerp: Aanpassingen legesverordening. Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van het raadsvoorstel Het tot stand brengen

Nadere informatie

Onderwerp Vaststelling bestemmingsplan "Heerde-Dorp, 5 e herziening (Haneweg 4 te Heerde)".

Onderwerp Vaststelling bestemmingsplan Heerde-Dorp, 5 e herziening (Haneweg 4 te Heerde). Gemeente Heerde Raadsvergadering 3 1 JAN 2011 Conform voorstel Raadsvoorstel Raadsvergadering 31 januari 2011 Commissie Ruimte 10 januari 2011 Agendapunt 7 Afdeling en opsteller Ruimte/Lisette Sipman (0578

Nadere informatie

Verordening: U wordt uitgenodigd tot besluitvorming over te gaan. Het college, Beslui: Volgens voorstel door de raad besloten op 22 december 2016.

Verordening: U wordt uitgenodigd tot besluitvorming over te gaan. Het college, Beslui: Volgens voorstel door de raad besloten op 22 december 2016. Vergadering 22 december 2016 Agendapunt: Landsmeer, 15 november 2016 voorstelnummer: 2016- tj Voorstel: I. In te trekken de Legesverordening 2016 met bijbehorende tarieventabellen; II. Vast te stellen

Nadere informatie

Aan: de gemeenteraad Vergadering: 28 november 2016

Aan: de gemeenteraad Vergadering: 28 november 2016 Aan: de gemeenteraad Vergadering: 28 november 2016 Onderwerp: Belastingverordeningen 2017 Agendapunt: STATUS RAADSVOORSTEL Besluit Commissie én Raad Vaststellen belastingverordeningen en bijbehorende tarieven-verordeningen

Nadere informatie

Transponeringstabel, behorende bij 2 e wijziging legesverordening Titel 2 Vergunningen, ontheffingen en meldingen

Transponeringstabel, behorende bij 2 e wijziging legesverordening Titel 2 Vergunningen, ontheffingen en meldingen Transponeringstabel, behorende bij 2 e wijziging legesverordening 2010 De 2 e wijziging gaat uitsluitend over tekstuele aanpassingen in Titel 2 in het kader van de inwerkingtredning van de Wet algemene

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 21 januari 2014 Nummer voorstel: 2014/21

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 21 januari 2014 Nummer voorstel: 2014/21 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 21 januari 2014 Nummer voorstel: 2014/21 Voor raadsvergadering d.d.: 18-02-2014 Agendapunt: 8

Nadere informatie

Onderwerp: Verordeningen gemeentelijke belastingen 2018

Onderwerp: Verordeningen gemeentelijke belastingen 2018 Vergadering gemeenteraad d.d. 30 november 2017 Agenda nummer 7 Portefeuillehouder: wethouder de heer J.H. Menninga Onderwerp: Verordeningen gemeentelijke belastingen 2018 Korte inhoud: Jaarlijks worden

Nadere informatie

ii IIImi IIIIIImi mil mi linn ii / / Datum vergadering gemeenteraad 1 Raadsvoorstelnummer Agendapunt 25 februari 2014 RV/14/

ii IIImi IIIIIImi mil mi linn ii / / Datum vergadering gemeenteraad 1 Raadsvoorstelnummer Agendapunt 25 februari 2014 RV/14/ Datum vergadering gemeenteraad 1 Raadsvoorstelnummer Agendapunt 25 februari 2014 RV/14/00413 8 Voorstel ingebracht door Begrotingsprogramma Portefeuillehouder R. Vergeer Algemene dekkingsmiddelen en onvoorzien

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Bijlage(n) Samenvatting. Voorstel

Raadsvoorstel. Bijlage(n) Samenvatting. Voorstel Raadsvoorstel Nummer 298 Dienst Facilitaire Dienst Datum 28 augustus 2001 Betreft Aanpassing tarieventabel Legesverordening 1990 Tarieven reisdocumenten Bijlage(n) Samenvatting Voorstel Op 1 oktober a.s.

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 8.5. Doetinchem, 28 november 2012 ALDUS VASTGESTELD 6 DECEMBER 2012. Belastingverordeningen 2013

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 8.5. Doetinchem, 28 november 2012 ALDUS VASTGESTELD 6 DECEMBER 2012. Belastingverordeningen 2013 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 8.5 ALDUS VASTGESTELD 6 DECEMBER 2012 Belastingverordeningen 2013 Voorstel: de belastingverordeningen 2013 vaststellen. Door de jaarlijks terugkerende begrotingsbehandelingen

Nadere informatie

Raadsvergadering van 14 december 2010 Agendapunt 11

Raadsvergadering van 14 december 2010 Agendapunt 11 Raadsvergadering van 14 december 2010 Agendapunt 11 Onderwerp: Legesverordening en vaststelling, c.q. bijstelling tarieven onroerende zaakbelastingen en forensenbelasting 2011 Schiermonnikoog 2 december

Nadere informatie

Wijzigingsverordening tot 10 e wijziging van de Verordening op de heffing en de invordering van leges 2000

Wijzigingsverordening tot 10 e wijziging van de Verordening op de heffing en de invordering van leges 2000 D E RAAD DER GEMEENTE HAREN, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 12 augustus 2008; gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdeel b, van de Gemeentewet; b e s

Nadere informatie

C. Hoofdstuk 2 van titel 1 van de bij de Legesverordening 2014 behorende tarieventabel wordt vervangen door:

C. Hoofdstuk 2 van titel 1 van de bij de Legesverordening 2014 behorende tarieventabel wordt vervangen door: Raadsvoorstel Vergadering van : Februari 2014 Agendanummer : 5 Onderwerp : Wijziging Legesverordening 2014 inzake reisdocumenten Programma : - Voorstel In de wijziging van de Paspoortwet (Kamerstukken

Nadere informatie

1. Algemeen Regeling van een grondslag voor de heffing van rechten voor de Nederlandse identiteitskaart. Nr. 3 MEMORIE VAN TOELICHTING

1. Algemeen Regeling van een grondslag voor de heffing van rechten voor de Nederlandse identiteitskaart. Nr. 3 MEMORIE VAN TOELICHTING 33 011 Regeling van een grondslag voor de heffing van rechten voor de Nederlandse identiteitskaart Nr. 3 MEMORIE VAN TOELICHTING 1. Algemeen Dit wetsvoorstel heeft tot doel om met spoed een reparatie aan

Nadere informatie

1822 Project Kloosterpark M.C.J. Antonis

1822 Project Kloosterpark M.C.J. Antonis V GEMEENTE VALKENSWAARD de Hofnar 15 Postbus 10100 5550 GA Valkenswaard T (040) 208 34 44 F (040) 204 58 90 gemeente@valkenswaard.nl www.valkenswaard.nl Valkenswaard Lokaal De heer F. Emmerik Kenmerk Onderwerp

Nadere informatie

Agendapunt. Beslispunten De Verordening tot 2e wijziging van de Verordening op de heffing en de invordering van leges 2016 vast te stellen.

Agendapunt. Beslispunten De Verordening tot 2e wijziging van de Verordening op de heffing en de invordering van leges 2016 vast te stellen. RAADSVOORSTEL Agendapunt Raad 21 september 2017 Afdeling Dienstverlening Voorstelnummer 362205 Datum 22 augustus 2017 Onderwerp Programma Vaststellen 2e wijziging Legesverordening 2016 Algemene dekkingsmiddelen

Nadere informatie

Doelstelling van onderhavig plan is het juridisch-planologisch mogelijk maken van de bouw van maximaal één woning op voornoemde locatie.

Doelstelling van onderhavig plan is het juridisch-planologisch mogelijk maken van de bouw van maximaal één woning op voornoemde locatie. Raadsvoorstel Zaaknummer: 2017-008843 gemeente Onderwerp Ongewijzigd vaststellen bestemmingsplan "Zandeind 29a" (Riel) Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen 20-06-2017 30-01-2018 Ter inzage 1.

Nadere informatie

Gulpen-Wittem, 16 mei 2006 Portefeuillehouder de heer R. Verhoeven Bijlagen 1 Afdeling ID financiën Ons Kenmerk

Gulpen-Wittem, 16 mei 2006 Portefeuillehouder de heer R. Verhoeven Bijlagen 1 Afdeling ID financiën Ons Kenmerk RAADSVOORSTEL Nr. ID/006 Aan de Raad van de gemeente Gulpen-Wittem Gulpen-Wittem, 16 mei 2006 Portefeuillehouder de heer R. Verhoeven Bijlagen 1 Afdeling ID financiën Ons Kenmerk ONDERWERP: Legesverordening

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR DE GRONDSLAG VAN DE LEGES. 1. Samenvatting

ONDERZOEK NAAR DE GRONDSLAG VAN DE LEGES. 1. Samenvatting ONDERZOEK NAAR DE GRONDSLAG VAN DE LEGES 1. Samenvatting Bij gelegenheid van een raadsvoorstel tot vaststelling van de leges voor het jaar 2006 heeft de gemeenteraad in een bijeenkomst met de rekenkamercommissie

Nadere informatie

Gemeente Delft. wijziging van de tarieventabel Legesverordening Delft 2011

Gemeente Delft. wijziging van de tarieventabel Legesverordening Delft 2011 0m Sss bf Gemeente Delft Raadsvoorstel Aan de gemeenteraad Van Datum Pfh. Steller tel.nr. e-mail Programma Registratie nr. Stuk Onderwerp college van B&W 16-11-2010 dhr. L.P. Vokurka mw. Y. Kievit 015-260

Nadere informatie

Raadsvoorstel Verbetering kostendekkendheid leges omgevingsvergunning

Raadsvoorstel Verbetering kostendekkendheid leges omgevingsvergunning gemeente Haarlemmermeer Onderwerp Raadsvoorstel2012.0029022 Verbetering kostendekkendheid leges omgevingsvergunning Portefeuillehouder J.J. Nobel Steiler mw. mr. R.E. Laman Collegevergadering 26 juni 20

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Belasting- en tariefvoorstellen Gevraagde Beslissing:

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Belasting- en tariefvoorstellen Gevraagde Beslissing: Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Belasting- en tariefvoorstellen 2018 Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. de belasting- en tariefvoorstellen 2018 en de belastingverordeningen

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Vergadering van : Februari Agendanummer : Onderwerp : Wijziging Legesverordening 2014 inzake reisdocumenten.

Raadsvoorstel. Vergadering van : Februari Agendanummer : Onderwerp : Wijziging Legesverordening 2014 inzake reisdocumenten. Raadsvoorstel Vergadering van : Februari 2014 Agendanummer : Onderwerp : Wijziging Legesverordening 2014 inzake reisdocumenten Programma : Voorstel In de wijziging van de Paspoortwet (Kamerstukken 30440

Nadere informatie

bladnummer 5 Clustermanager John van Putten

bladnummer 5 Clustermanager John van Putten Raadsvoorstel stuknummer: 18.0006310 Raadsvoorstel onderwerp Raadsvoorstel tot vaststellen van de diverse belastingen -legesverordeningen 2019 datum raad 4 december portefeuillehouder T. Kuipers bladnummer

Nadere informatie