Voorbeelden van persberichten Bachelor s Award. Studenten HAS Den Bosch winnen Voedingscentrum Bachelor s Award 2013 met idee Oventopper

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voorbeelden van persberichten Bachelor s Award. Studenten HAS Den Bosch winnen Voedingscentrum Bachelor s Award 2013 met idee Oventopper"

Transcriptie

1 Bachelor s Award Betreft: Persbericht n.a.v. Bachelor s Award 2013 Studenten HAS Den Bosch winnen Voedingscentrum Bachelor s Award 2013 met idee Oventopper Welk nieuw product draagt het beste bij aan een gezond en duurzaam eetpatroon? De jury van de Voedingscentrum Bachelor s Award riep het idee Oventopper van vier studenten Food Design & Innovation van HAS Den Bosch uit als winnaar. Deze saus op basis van peulvruchten en groente kan het eten van vis stimuleren. De studenten ontvingen de prijs tijdens het mini-symposium The Bachelor s Battle van het Voedingscentrum. Ontwikkel een nieuw product of concept, of pas een bestaand product zo aan dat het bijdraagt aan een gezonder en duurzamer eetpatroon van de consument, dat was de opdracht waar Ralph, Lieke, Eefke en Els mee aan de slag gingen. En dat ging de studenten goed af, zo blijkt uit het juryrapport over de Oventopper. De studenten bedachten een saus voor bovenop een ovengerecht met vis of vlees in vijf smaakvarianten. Ze lieten consumenten proeven en die bleken heel tevreden over de smaak en textuur. Mensen die het lastig vinden om vis klaar te maken en het daarom niet zo vaak eten, krijgen met de Oventopper volop handvatten voor een makkelijke en gezonde bereiding. Aan duurzaamheid is ook gedacht door in deze saus groenten uit reststromen te verwerken en door de keuze voor peulvruchten. De kostprijs is niet zo hoog en de Oventopper kan op grote schaal geproduceerd worden. De jury ziet het zo in de winkel liggen. Recordaantal inzendingen Maar ook de andere inzendingen waren zeer de moeite waard. Het niveau lag dit jaar erg hoog. De tweede plaats ging naar Lisa, Merel, Marlot, Gladys en Katharina. Deze studenten Voeding & Diëtetiek van de Hogeschool van Amsterdam bedachten het concept Vintage spread, een broodbeleg op basis van vergeten groente. De Pizza Bambini van Dennis, Sandra en Jolien, studenten Voeding & Diëtetiek aan de Hanze Hogeschool, won de derde plek. Deze extra kleine pizza met veel groente en weinig zout kan zorgen dat kinderen minder grote porties pizza eten.

2 Dit jaar deden studenten van bijna alle foodgerelateerde opleidingen in Nederland mee. Vanuit tien opleidingen werden in totaal maar liefst 40 ideeën voor nieuwe producten ingestuurd. De inzendingen werden beoordeeld door een jury bestaande uit vertegenwoordigers van de levensmiddelenindustrie, de retail, de Consumentenbond, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het ministerie van Economische Zaken, en het Voedingscentrum. Voedingscentrum Bachelor s Award Foodprofessionals kunnen met hun producten een bijdrage leveren aan een gezond of duurzaam productaanbod. Zo kunnen consumenten gemakkelijk een verantwoorde keuze maken. Het Voedingscentrum vindt het belangrijk dat (toekomstige) foodprofessionals zich dit realiseren en organiseerde daarom dit jaar voor de negende keer de Voedingscentrum Bachelor s Award voor foodgerelateerde HBO- en WO-opleidingen.

3 Persbericht n.a.v. Bachelor s Award 2012 Idee voor Visknaks wint Voedingscentrum Bachelor s Award 2012 Knakworsten staan niet bekend als voedzaam of gezond, maar daar zouden Visknaks verandering in kunnen brengen. Studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) wonnen met dit idee de achtste Voedingscentrum Bachelors Award voor gezonde innovaties. De jury vindt Visknaks een gezond en gemakkelijk te eten product dat de visconsumptie stimuleert en ook kinderen aan kan spreken. Ontwikkel een nieuw product of concept, of pas een bestaand product zodanig aan, dat deze bijdraagt aan een gezonder en duurzamer eetpatroon van de consument. Met deze opdracht gingen Sigrid de Best, Anne Braun, Daniëlle Huppertz, Rodi Jansen en Daniëlle Meulenberg van de HAN-opleiding Food & Business aan de slag. Het resultaat is een uitgewerkt idee voor Visknaks: knakworsten gemaakt van zalm en heek. Hierdoor zouden mensen meer vis eten, wat gezond is, maar ook de vleesconsumptie zou dalen en daarmee de invloed op het klimaat. Bovendien kan het product duurzaam geproduceerd worden, omdat zalm en heek verkrijgbaar zijn met een MSC-keurmerk. De directeur van het Voedingscentrum, Felix Cohen, reikte de Voedingscentrum Bachelor s Award uit tijdens het symposium Gezond en Duurzaam: Pak de juiste portie. De tweede prijs werd toegekend aan het idee voor Vlinderbrood van studenten van de Hogeschool van Amsterdam. Dit brood bevat veel vezels en weinig zout en zou eventueel zelfs als gezonde snack kunnen dienen. Het concept voor het afbakbroodje Fallini won de derde prijs. Studenten van Inholland in Delft verzonnen een variatie op gevulde broodjes met kaas en vlees en vulden hun volkoren Fallini met kikkererwten en groente. Szoeper!, een inzending van Fontys uit Wageningen, won de originaliteitsprijs. Dit bolletje soep op een stokje van een soepstengel zou een groot bereik onder consumenten kunnen hebben. Over de Voedingscentrum Bachelor s Award Het Voedingscentrum vindt het belangrijk dat toekomstige productontwikkelaars en marketeers beseffen dat zij met productontwikkeling een bijdrage kunnen leveren aan de gezondheid van consumenten en de duurzaamheid van producten. Daarom organiseerde het Voedingscentrum dit jaar

4 voor de achtste keer op rij de Voedingscentrum Bachelor s Award voor foodgerelateerde HBO- en WOopleidingen. Dit jaar zijn er maar liefst 21 inzendingen geweest van 5 verschillende opleidingen, zoals Voedingsmiddelentechnologie en Food & Business. Een jury van professionals uit de levensmiddelenindustrie, retail, overheid, de Consumentenbond en het Voedingscentrum beoordeelden de inzendingen. Het nieuwe product of concept moet bijdragen aan een gezonder eetpatroon. Wanneer gedacht is aan duurzaamheid is dat als pre beoordeeld.

5 Persbericht n.a.v. Bachelor s Award 2011 Winnaar Voedingscentrum Bachelor s Award 2011 Boterhamvis maakt vis eten toegankelijker Het lijkt op boterhamworst, maar is gezonder en van vis en geroosterde paprika gemaakt. Het is Boterhamvis! Studenten van de Hogeschool van Amsterdam wonnen met dit concept de zevende Voedingscentrum Bachelor s Award voor gezonde innovaties. De jury prees hen om de duurzaamheidsaspecten en de betaalbaarheid van het product. Boterhamvis zou gemaakt worden van een duurzaam gekweekte witvis en komt in handige plakjes voor op de boterham in de supermarkt te liggen. Daarmee is het een gezond alternatief voor het hartige broodbeleg dat vaak vrij veel ongezonde vetten bevat. Omdat het niet zo duur hoeft te zijn, is het een product dat kan aanslaan bij een brede doelgroep. De directeur van het Voedingscentrum, Felix Cohen, reikte tijdens een minicongres de Award op 27 mei uit aan de studenten Marieke van der Velde, Rolien Boekholt en Anne van Heereveld. Studenten van de Hogeschool van Amsterdam wonnen de tweede prijs met het idee voor een gestoomd hapje met kip en groente: Dip Sum. De Mini Bapao Groenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Food & Business, sleepte de derde prijs in de wacht. Deze miniversie van het bekende bapaobroodje bestaat voor een derde uit groente. Over de Voedingscentrum Bachelor s Award Het Voedingscentrum vindt het belangrijk dat toekomstige productontwikkelaars en marketeers beseffen dat hun producten een bijdrage kunnen leveren aan de gezondheid van consumenten. Daarom organiseerde het Voedingscentrum dit jaar voor de zevende keer op rij de Voedingscentrum Bachelor s Award (voorheen Hbo-prijsvraag) voor foodgerelateerde HBO- en WO-opleidingen. Ruim 65 studenten van 7 verschillende opleidingen, zoals Voedingsmiddelentechnologie en Food & Business, hebben hun idee ingestuurd. Een jury van professionals uit de levensmiddelenindustrie, retail, overheid, de Consumentenbond en het Voedingscentrum beoordelen de inzendingen. Het nieuwe product of concept moet bijdragen aan een gezonder eetpatroon. Wanneer gedacht is aan duurzaamheid is dat als pre beoordeeld.

6 Persbericht n.a.v. Hbo-prijsvraag 2010 Vergroentjes winnen Hbo-prijsvraag Voedingscentrum Studenten van de Hogeschool van Amsterdam hebben de Hbo-prijsvraag van het Voedingscentrum gewonnen met het innovatieve product Vergroentjes: vierkante bitter ballen met een vulling van vergeten groenten. De tweede prijs is gewonnen door studenten van de Hogeschool Van Hall-Larenstein met Square Pizza. De derde prijs ging naar de bedenkers van het ontbijtproduct Lievelingen van de Hogeschool van Amsterdam. De prijzen werden voor de zesde keer uitgereikt voor productideeën met aandacht voor gezondheid én duurzaamheid. Vergroentjes is een origineel product en volgens de jury heel geschikt als snack in de horeca en catering. Vergroentjes bevatten maar liefst tweederde (biologische) groenten en zijn er in drie varianten: pastinaak, aardpeer en meiraapjes, zogenaamde vergeten groenten. Met Vergroentjes is snacken lekker, gezond én duurzaam. Square Pizza bevat extra groenten en vezels en juist minder zout en verzadigd vet. Met dit product valt veel gezondheidswinst te halen vergeleken met andere pizza s. Door de vierkante vorm wordt bespaard op verpakking en vervoerskosten. Lievelingen zijn cerealballetjes met fruit en zuivel. Een prima product om niet-ontbijters over de streep te trekken om toch te ontbijten. Overige prijzen De Fontys Hogeschool Wageningen won met Keekie de Opleidingsprijs, de prijs voor het beste productidee van die opleiding. Keekie is een hartig, glutenvrij tussendoortje op basis van kikkererwten. De Originaliteitsprijs ging naar de Wageningen Universiteit met Vegetable Salad Topping: knapperige, gevriesdroogde stukjes groente, een gezondere variant van de crouton. Aan de Hbo-prijsvraag Voedingscentrum namen dit jaar weer meer studenten deel, namelijk 7 opleidingen met in totaal 23 inzendingen. Voor het eerst nam dit jaar een universiteit deel, de Wageningen Universiteit. De naam van de prijs wordt volgend jaar dan ook aangepast van Hboprijsvraag in Bachelor s Award.

7 Persbericht n.a.v. Hbo-prijsvraag 2009 Nieuw: Groentehoorntje Studenten van de Hogeschool HAS Den Bosch hebben de Hbo-prijsvraag Voedingscentrum gewonnen met het innovatieve product Il JoJo: een hoorntje dat aan een groentebar gevuld kan worden met rauwe en gevriesdroogde groente. De tweede prijs is gewonnen door studenten van dezelfde opleiding vanwege hun Good burger. De derde prijs ging naar de bedenkers van het nagerecht Yoma Vla-kennerz van de Hogeschool van Amsterdam. Het is de vijfde keer dat de prijs is uitgereikt. Il JoJo is een hoorntje dat je op treinstations kan laten vullen met de groente van je keuze. Dit product zorgt voor een extra eetmoment voor groente, waardoor je gemakkelijker aan je dagelijkse portie komt en dat levert gezondheidswinst op. Zeker voor de doelgroep, jongvolwassenen, want zij eten te weinig groente. De jury vindt het product trendy: het is nieuw! Bovendien ziet het er aantrekkelijk uit. Il JoJo maakt eten van groente leuk, gemakkelijk en hip. Tweede en derde prijs De tweede prijs is voor de bedenkers van de Good burger : een hamburger waarin minder vet en zout zit. Een prima alternatief voor mensen die zich niet met een gezonde leefstijl bezighouden. De derde prijs werd uitgereikt voor de makers van de Yoma Vla-kennerz : een verrijkte vanillevla met calcium, vitamine D en inuline. De studenten willen met dit product vooral zorgen dat 65+ ers aan de voedingsstoffen komen die ze hard nodig hebben. De jury reikte een opleidingsprijs uit aan de Fontys Hogeschool Eindhoven voor Tapenade Dance : een sandwich met gerookte forel en groenten. Er deden dit jaar twee keer zoveel deelnemers mee aan de hbo-prijsvraag in vergelijking met vorig jaar. Bovendien deden dit jaar meer opleidingen mee. De jury is erg te spreken over de kwaliteit van de inzendingen, waarvan verschillende zeer innovatief waren. Het doel van de prijs is dat de toekomstige productontwikkelaars en marketeers zich bewuster worden van de gezondheid van consumenten en daar later ook rekening mee houden. Inzendingen moesten daarom bijdragen aan het verminderen van de consumptie van verzadigd vet, transvet en/of zout, en/of ervoor zorgen dat er meer groente, vis en/of vezel wordt gegeten.

Voorbeelden van persberichten Bachelor s Award. Studenten HAS Den Bosch winnen tiende editie Voedingscentrum Bachelor s Award met Steamit

Voorbeelden van persberichten Bachelor s Award. Studenten HAS Den Bosch winnen tiende editie Voedingscentrum Bachelor s Award met Steamit Bachelor s Award Betreft: Persbericht n.a.v. Bachelor s Award 2013 Studenten HAS Den Bosch winnen tiende editie Voedingscentrum Bachelor s Award met Steamit Een take-away snack, maar dan gezond en duurzaam,

Nadere informatie

JURYRAPPORT HBO-PRIJSVRAAG 2010 VOEDINGSCENTUM

JURYRAPPORT HBO-PRIJSVRAAG 2010 VOEDINGSCENTUM JURYRAPPORT HBO-PRIJSVRAAG 2010 VOEDINGSCENTUM 1/5 JURYRAPPORT HBO-PRIJSVRAAG VOEDINGSCENTRUM 4 juni 2010 De Hbo-prijsvraag Voedingscentrum Het Voedingscentrum hecht er grote waarde aan, dat toekomstige

Nadere informatie

JURYRAPPORT VOEDINGSCENTRUM BACHELORS AWARD

JURYRAPPORT VOEDINGSCENTRUM BACHELORS AWARD JURYRAPPORT VOEDINGSCENTRUM BACHELORS AWARD 2011 1/1 JURYRAPPORT Voedingscentrum Bachelors Award 27 mei 2011 De Voedingscentrum Bachelors Award Het Voedingscentrum vindt het belangrijk dat toekomstige

Nadere informatie

Voedingscentrum Bachelor s Award 2012

Voedingscentrum Bachelor s Award 2012 Voedingscentrum Bachelor s Award 2012 Juryrapport 0/6 De Voedingscentrum Bachelor s Award Het Voedingscentrum vindt het belangrijk dat toekomstige productontwikkelaars en marketeers beseffen dat hun producten

Nadere informatie

Bachelor s Award 2014

Bachelor s Award 2014 Bachelor s Award 2014 Betreft: Opdracht en beoordelingscriteria Bachelor s Award 2014 Beste studenten, Welkom bij de speciale jubileumeditie van de Voedingscentrum Bachelor s Award. Slepen jullie straks

Nadere informatie

Voedingscentrum Bachelor s Award 2013. Juryrapport

Voedingscentrum Bachelor s Award 2013. Juryrapport Voedingscentrum Bachelor s Award 2013 Juryrapport De Voedingscentrum Bachelor s Award Toekomstige productontwikkelaars en marketeers kunnen met hun producten een bijdrage leveren aan de gezondheid van

Nadere informatie

Food Innovation Bachelor s Award 2018

Food Innovation Bachelor s Award 2018 Food Innovation Bachelor s Award 2018 Beste studenten, We nodigen je graag uit om deel te nemen aan de Food Innovation Bachelor s Award van het Voedingscentrum! Aan jullie de taak om een gezond en duurzaam

Nadere informatie

Voedingscentrum Food Innovation Bachelor s Award Juryrapport

Voedingscentrum Food Innovation Bachelor s Award Juryrapport Voedingscentrum Food Innovation Bachelor s Award 2019 Juryrapport 1. De Voedingscentrum Food Innovation Bachelor s Award Toekomstige foodprofessionals zoals productontwikkelaars en marketeers kunnen met

Nadere informatie

Voedingscentrum Bachelor s Award 2014. Juryrapport

Voedingscentrum Bachelor s Award 2014. Juryrapport Voedingscentrum Bachelor s Award 2014 Juryrapport De Voedingscentrum Bachelor s Award Toekomstige productontwikkelaars en marketeers kunnen met hun producten een bijdrage leveren aan de gezondheid van

Nadere informatie

Voedingscentrum Food Innovation Bachelor s Award Juryrapport

Voedingscentrum Food Innovation Bachelor s Award Juryrapport Voedingscentrum Food Innovation Bachelor s Award 2017 Juryrapport 1. De Voedingscentrum Food Innovation Bachelor s Award Toekomstige foodprofessionals zoals productontwikkelaars en marketeers kunnen met

Nadere informatie

Wat is goede voeding? Aanbevelingen & tips voor kinderen 9 t/m 18 jaar

Wat is goede voeding? Aanbevelingen & tips voor kinderen 9 t/m 18 jaar Wat is goede voeding? Aanbevelingen & tips voor kinderen 9 t/m 18 jaar Gezonde leefstijl Ben jij benieuwd hoe je gezond kunt eten? Daar kan de Schijf van Vijf je bij helpen. Door iedere dag producten uit

Nadere informatie

VOEDING OP DE BUURDERIJ

VOEDING OP DE BUURDERIJ VOEDING OP DE BUURDERIJ De voeding op de Buurderij voldoet aan de richtlijnen Gezonde Voeding van het Voedingscentrum. Per 1 januari 2018 is er gemiddeld 6,60 beschikbaar per bewoner per dag voor het eten.

Nadere informatie

Voedingscentrum Bachelor s Award 2015. Juryrapport

Voedingscentrum Bachelor s Award 2015. Juryrapport Voedingscentrum Bachelor s Award 2015 Juryrapport 1. De Voedingscentrum Bachelor s Award Toekomstige foodprofessionals zoals productontwikkelaars en marketeers kunnen met hun producten een bijdrage leveren

Nadere informatie

Smakelijke Vermarkting groente en fruit

Smakelijke Vermarkting groente en fruit Smakelijke Vermarkting groente en fruit Segmentatie van consumenten op leefstijl Waarom? Daarom! Er wordt te weinig en steeds minder groente en fruit gegeten. Verhoging van de groente en fruit consumptie

Nadere informatie

Geef kanker. minder kans. eet volop. groente en. fruit

Geef kanker. minder kans. eet volop. groente en. fruit Geef kanker minder kans eet volop groente en fruit Iedereen heeft zo zijn eetgewoonten. De één eet wat meer dan de ander. De één lust graag dit, de ander dat. Vaste eetgewoonten zijn er steeds minder.

Nadere informatie

Voedingsbeleid. Niels Donders De Sportanen

Voedingsbeleid. Niels Donders De Sportanen 2019 Voedingsbeleid Niels Donders De Sportanen 1-1-2019 INLEIDING 2 1.1 Waarom een voedingsplan 2 1.2 Gezond voedingsaanbod 2 1.2.1 Gezond eten met de schijf van vijf 3 1.2.2 Vaste en rustige eetmomenten

Nadere informatie

VOEDING OP DE BUURDERIJ

VOEDING OP DE BUURDERIJ VOEDING OP DE BUURDERIJ De voeding op de Buurderij voldoet aan de richtlijnen Gezonde Voeding van het Voedingscentrum. Per 1 januari 2018 is er gemiddeld 6,60 beschikbaar per bewoner per dag voor het eten.

Nadere informatie

Goede voeding voor je kind. Uitleg over basisvoeding en een dagmenu

Goede voeding voor je kind. Uitleg over basisvoeding en een dagmenu Goede voeding voor je kind Uitleg over basisvoeding en een dagmenu Goede voeding Dagmenu kind 1 t/m 3 jaar Wat is goede voeding voor kinderen? Door alle beschikbare informatie is het soms lastige te weten

Nadere informatie

Tips& Tricks HOE KOOP JE ÉCHT DUURZAAM IN?

Tips& Tricks HOE KOOP JE ÉCHT DUURZAAM IN? Tips& Tricks HOE KOOP JE ÉCHT DUURZAAM IN? Op zoek naar een nieuwe cateraar? En je vindt duurzaamheid belangrijk? Vergeet niet de juiste balans te vinden tussen duurzame, gezonde en gewenste voeding. Alleen

Nadere informatie

Voedingscentrum Food Innovation Bachelor s Award Juryrapport

Voedingscentrum Food Innovation Bachelor s Award Juryrapport Voedingscentrum Food Innovation Bachelor s Award 2018 Juryrapport 1. De Voedingscentrum Food Innovation Bachelor s Award Toekomstige foodprofessionals zoals productontwikkelaars en marketeers kunnen met

Nadere informatie

Gezonde recepten avondeten. Gezonde recepten avondeten

Gezonde recepten avondeten. Gezonde recepten avondeten Gezonde recepten Gezonde recepten Vraag jij je ook wel eens af wat gezonde recepten zijn en wat nu gezond is en wat niet? Er zijn zoveel geluiden in voedingsland, dat je soms de weg kwijt kunt raken. Wat

Nadere informatie

Een goede dorstlesser. Wat neem jij op brood?

Een goede dorstlesser. Wat neem jij op brood? Een gezonde start, dat gunnen wij alle kinderen die dagelijks aan de zorg van Partou worden toevertrouwd. Wij dragen daar natuurlijk graag ons steentje aan bij en doen dat onder andere door het hanteren

Nadere informatie

2. Schijf van Vijf samengevat

2. Schijf van Vijf samengevat 2. Schijf van Vijf samengevat 2.1 De essentie van de Schijf van Vijf De Schijf van Vijf is het beeldmerk dat laat zien wat gezond eten inhoudt. Het beeldmerk wordt onderbouwd met de Richtlijnen Schijf

Nadere informatie

Samenvatting. Samenvatting 9

Samenvatting. Samenvatting 9 Samenvatting Voedingsmiddenenbedrijven hebben verschillende manieren om consumenten erop te attenderen dat bepaalde producten goed zouden zijn voor de gezondheid. Sinds enkele jaren worden daar in Nederland

Nadere informatie

G e z o n d e t e n m e t d e Schijf van Vijf

G e z o n d e t e n m e t d e Schijf van Vijf G e z o n d e t e n m e t d e Schijf van Vijf De Schijf van Vijf in het kort Om fit en gezond te leven is het belangrijk om gezond te eten. Gezond eten is samen met voldoende bewegen dé basis voor een

Nadere informatie

Goede voeding voor je kind. Uitleg over basisvoeding en een dagmenu

Goede voeding voor je kind. Uitleg over basisvoeding en een dagmenu Goede voeding voor je kind Uitleg over basisvoeding en een dagmenu Goede voeding Wat is goede voeding voor kinderen? Door alle beschikbare informatie is het soms lastig te weten wat goed is. Wat heeft

Nadere informatie

Workshop Korfbal & Voeding: maximaal effect door minimale aanpassingen. Miracle Performance

Workshop Korfbal & Voeding: maximaal effect door minimale aanpassingen. Miracle Performance Workshop Korfbal & Voeding: maximaal effect door minimale aanpassingen. Bob ter Haak Miracle Performance Bob ter Haak Eigenaar Miracle Performance Sportdiëtist Bewegingsdeskundige Docent Sport Fietsen

Nadere informatie

5 Daags Afvalprogramma

5 Daags Afvalprogramma 5 Daags Afvalprogramma Dag 1 Dieetsnel.nl De eerste dag van mijn dieet is aangebroken, het zal je vast meevallen wat er vandaag op het menu staat! s Morgens 2 crackers met melk, s middags 2 boterhammen

Nadere informatie

Uitgangspunten Wij bepalen wat en wanneer een kind eet. Het kind bepaalt zelf hoeveel hij/ zij eet.

Uitgangspunten Wij bepalen wat en wanneer een kind eet. Het kind bepaalt zelf hoeveel hij/ zij eet. Voeding Inhoud Voeding... 1 Uitgangspunten... 2 Voeding op Polderpret... 3 Fruit en Groente... 3 Tussendoortjes... 3 Leverworst en smeerleverworst... 4 Drinken... 4 Eetmomenten... 4 Voedingsbeleid Polderpret...

Nadere informatie

Gezond en duurzaam eten Een inspiratiefolder voor mbo-docenten

Gezond en duurzaam eten Een inspiratiefolder voor mbo-docenten Gezond en duurzaam eten Een inspiratiefolder voor mbo-docenten Aan de slag met gezond en duurzaam eten in het MBO De school is dé plek om jongeren bewust te maken van gezond en duurzaam eten. Gezonde

Nadere informatie

VEILIGHEID. 5. TBM Maart 2014

VEILIGHEID. 5. TBM Maart 2014 VEILIGHEID 5. TBM Maart 2014 TBM: Gezond op het werk * Aan de hand van een Quiz * Verdeel de Quiz kaart de dag voor de TBM * Verzamel voor de start van de TBM de kaarten en steek deze in een omslag met

Nadere informatie

Stel je gezond weekmenu samen

Stel je gezond weekmenu samen Stel je gezond weekmenu samen Leer je maaltijden op een gezonde manier plannen Lotte De Clercq Auteur: Lotte De Clercq Coverontwerp: Lotte De Clercq ISBN: 978-94-6342-735-7 Uitgeverij mijnbestseller.nl

Nadere informatie

Richtlijnen Assortimentskeuze De 1 e Fase op weg naar de gezonde kantine

Richtlijnen Assortimentskeuze De 1 e Fase op weg naar de gezonde kantine Richtlijnen Assortimentskeuze De 1 e Fase op weg naar de gezonde kantine Voorlopig achtergrond document tbv Criteria Brons voor de sportkantine februari 2014 Achtergrond Er zijn veel locaties die voedingsmiddelen

Nadere informatie

Voedingsbeleid kdv & bso SKBNM

Voedingsbeleid kdv & bso SKBNM Voedingsbeleid kdv & bso SKBNM Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Uitgangspunten 4 1.1 Pedagogische uitgangspunten 4 1.2 Voedingsaanbod 5 Bijlage 1: Aanbevolen dagelijkse hoeveelheden voor kinderen Bijlage 2:

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 5 Inleiding. 85 Energie in balans met de Schijf van Vijf. 7 Gezond eten met de Schijf van Vijf

Inhoudsopgave. 5 Inleiding. 85 Energie in balans met de Schijf van Vijf. 7 Gezond eten met de Schijf van Vijf Inleiding Iedereen weet dat gezond eten goed voor je is. Je voelt je daardoor beter. Daarnaast is het ook belangrijk om een gezond gewicht te krijgen of te houden. Om gezond te kunnen eten, moet je wel

Nadere informatie

Bewegen x vakleerkracht = toekomst 2

Bewegen x vakleerkracht = toekomst 2 Bewegen x vakleerkracht = toekomst 2 Workshop voeding Vincent Verdoorn Fontys Sporthogeschool (Bewegen + voeding) x vakleerkracht = toekomst 2 Workshop voeding Vincent Verdoorn Fontys Sporthogeschool Inhoud

Nadere informatie

Gezond eten als je zwanger wilt worden

Gezond eten als je zwanger wilt worden Gezond eten als je zwanger wilt worden Auteur: Voedingscentrum Gezond eten is belangrijk, zeker als je zwanger wilt worden. Dit informatieblad bevat algemene tips en informatie over gezond eten. De tips

Nadere informatie

Document Pro 3 Procesverantwoordelijke: Hoofd opvangvormen Taakverantwoordelijke: Pedagogisch medewerkers Toepassingsgebied KDV PSZ BSO

Document Pro 3 Procesverantwoordelijke: Hoofd opvangvormen Taakverantwoordelijke: Pedagogisch medewerkers Toepassingsgebied KDV PSZ BSO TITEL Doel: GEZONDE VOEDING Kinderen die bij onze organisatie opgevangen worden krijgen gezonde voeding. Pedagogisch medewerkers hebben kennis van gezonde voeding Document Pro 3 Procesverantwoordelijke:

Nadere informatie

Menu van de Toekomst: Eiwittransitie

Menu van de Toekomst: Eiwittransitie Menu van de Toekomst: Eiwittransitie kennisspecialist duurzaam eten Corné van Dooren Week van de Akkerbouw, Biddinghuizen, 23 juni 2016 Missie Het Voedingscentrum informeert consumenten over en stimuleert

Nadere informatie

Voedingsbeleid. S. Lalić Kindercentrum UniKidz Buitenschoolse Opvang UniKidz informatie@unikidz.nl

Voedingsbeleid. S. Lalić Kindercentrum UniKidz Buitenschoolse Opvang UniKidz informatie@unikidz.nl Voedingsbeleid S. Lalić Kindercentrum UniKidz Buitenschoolse Opvang UniKidz informatie@unikidz.nl Voedingsbeleid 1 Inhoudsopgave Gezonde leefstijl... 2 Beleid eten en drinken... 3 Biologisch voedingsbeleid...

Nadere informatie

Inhoud Inleiding... 3 Schijf van Vijf... 4 Groente en fruit... 4 Vetten... 4 Zuivel, noten, vlees, vis, peulvruchten en eieren...

Inhoud Inleiding... 3 Schijf van Vijf... 4 Groente en fruit... 4 Vetten... 4 Zuivel, noten, vlees, vis, peulvruchten en eieren... Linda van Stee Inhoud Inleiding... 3 Schijf van Vijf... 4 Groente en fruit... 4 Vetten... 4 Zuivel, noten, vlees, vis, peulvruchten en eieren... 5 Brood, graanproducten en aardappelen... 5 Dranken... 5

Nadere informatie

Voedingscentrum Bachelor s Award Juryrapport

Voedingscentrum Bachelor s Award Juryrapport Voedingscentrum Bachelor s Award 2016 Juryrapport 1. De Voedingscentrum Bachelor s Award Toekomstige foodprofessionals zoals productontwikkelaars en marketeers kunnen met hun producten een bijdrage leveren

Nadere informatie

Spreekbeurt over ZOUT

Spreekbeurt over ZOUT Wat is zout? Zout zit in bijna alle voedingsmiddelen die we eten. Zelfs in die producten waarin je het helemaal niet verwacht, zoals zoete koeken en zoete drop. Zout geeft smaak aan het eten. En het zorgt

Nadere informatie

Score & Advies 2e RONDE Beroepscollege Parkstad Limburg, locatie HOLZ, Kerkrade

Score & Advies 2e RONDE Beroepscollege Parkstad Limburg, locatie HOLZ, Kerkrade Score & Advies 2e RONDE Beroepscollege Parkstad Limburg, locatie HOLZ, Kerkrade De basis 93% 79% Uitgestald aanbod Automaten Uitstraling De kantine is Zilver; betere keuzes zijn aantrekkelijk Gefeliciteerd,

Nadere informatie

Zout. Opdracht 7B. Opdracht

Zout. Opdracht 7B. Opdracht Opdracht 7B Zout Opdracht Doel: Introductie en opdracht: 30-45 min. Aan de hand van de opdracht leren kinderen: Wat de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid zout is; Hoeveel zout verschillende producten bevatten;

Nadere informatie

Genieten. van lekker eten

Genieten. van lekker eten Genieten van lekker eten Food Connect Passie voor eten Een maaltijd die met liefde is gekookt, dat is elke dag weer een cadeautje. Aan onze maaltijden proef je dat ze met aandacht zijn bereid. We kiezen

Nadere informatie

Dienstverlenende werkzaamheden Les 7

Dienstverlenende werkzaamheden Les 7 Dienstverlenende werkzaamheden Les 7 voedingsadvies Julie hebben in les 1 al een voedingsdagboek moeten invullen en in les drie heb je als het goed is geleerd hoe de schijf van vijf werkt. Met deze kennis

Nadere informatie

Groenten als gezond tussendoortje!

Groenten als gezond tussendoortje! Antwoord op uw product Geeft consumenten een stem Groenten als gezond tussendoortje! Ing. Wilbert van den Eijnde Onderzoeksvraag Opzet panel Resultaat Onderzoeksvraag : Hoe kan de consumptie van groenten

Nadere informatie

Overgewicht bij kinderen en tieners Beter begrijpen, beter bestrijden

Overgewicht bij kinderen en tieners Beter begrijpen, beter bestrijden Overgewicht bij kinderen en tieners Beter begrijpen, beter bestrijden In onze dikmakende maatschappij kunnen ouders het heft in handen nemen en hun kinderen beschermen tegen overgewicht. Moeilijk is dat

Nadere informatie

Voorkom Zwangerschapsdiabetes

Voorkom Zwangerschapsdiabetes Voorkom Zwangerschapsdiabetes Steeds meer zwangere vrouwen krijgen zwangerschapsdiabetes (zwangerschapssuiker). Deze folder geeft informatie over gezond eten en bewegen tijdens zwangerschap. Wat is zwangerschapsdiabetes?

Nadere informatie

Z O U T : TOP? ZOUT : STOP!

Z O U T : TOP? ZOUT : STOP! ZOUT : STOP! ZOUT : TOP? Zout, wat is dat nu eigenlijk? In feite is het zout dat we in onze voeding gebruiken natriumchloride of NaCl. Het element dat in deze formule voor problemen zorgt, is het natrium.

Nadere informatie

Gezonde basisvoeding met de Schijf van Vijf Factsheet

Gezonde basisvoeding met de Schijf van Vijf Factsheet Voedingscentrum De erkende autoriteit op het gebied van gezond, veilig en duurzaam eten Gezonde basisvoeding met de Schijf van Vijf Factsheet De Schijf van Vijf is het voorlichtingsmodel dat het Voedingscentrum

Nadere informatie

Voedingsbeleid Kinderdagverblijf Kiekeboe 2015

Voedingsbeleid Kinderdagverblijf Kiekeboe 2015 Ons voedingsbeleid Inleiding Gezond zijn en blijven begint onder andere met voeding. Gezond eten betekent: gevarieerd en niet te veel. Een gezond voedingspatroon is een voedingspatroon waarmee problemen

Nadere informatie

Gezond gewicht: BOFT. Gezonde eet- en beweegadviezen. voor ouders van kinderen van 4 tot 12 jaar

Gezond gewicht: BOFT. Gezonde eet- en beweegadviezen. voor ouders van kinderen van 4 tot 12 jaar Gezond gewicht: BOFT Gezonde eet- en beweegadviezen voor ouders van kinderen van 4 tot 12 jaar Van gezond eten blijf je fit en van bewegen word je vrolijk Kinderen moeten goed eten om te groeien, leren,

Nadere informatie

"Gezonde" tussendoortjes

Gezonde tussendoortjes "Gezonde" tussendoortjes In de supermarkt zijn tegenwoordig erg veel tussendoortjes te vinden, maar waar laat je de keuze van afhangen; calorieën, of juist het aandeel aan vet. DNO nieuws is daarom de

Nadere informatie

Dienstverlenende werkzaamheden Les 3

Dienstverlenende werkzaamheden Les 3 Dienstverlenende werkzaamheden Les 3 Wat moet je nu wel eten en wat niet? Waarom wel en waarom niet? Hoe kun je er achter komen wat gezonde keuzes zijn? Eten is voor ons het zelfde als brandstof voor

Nadere informatie

Ontdek jouw aanpak Gezond eten met de Schijf van Vijf

Ontdek jouw aanpak Gezond eten met de Schijf van Vijf Ontdek jouw aanpak Gezond eten met de Schijf van Vijf Iedereen vult zijn eigen Schijf van Vijf Je lijf gaat je hele leven mee, daar wil je dus zo goed mogelijk voor zorgen. Maar hoe doe je dat? Als je

Nadere informatie

Voeding en sport. 31 oktober 2012 RedFed - Carmen Lecluyse

Voeding en sport. 31 oktober 2012 RedFed - Carmen Lecluyse Voeding en sport 31 oktober 2012 RedFed - Carmen Lecluyse Inhoud 1. Actieve voedingsdriehoek 2. Aanbevelingen 3. Praktische tips 4. Energiebehoefte 5. Etiket lezen 6. Reclame 7. Fabels en feiten Voeding

Nadere informatie

WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition

WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition HERBALIFE FITCHECK WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition % LICHAAMSVET Wie wil je worden? Waar ben je nu? % LICHAAMSVET Vrouw 20-39 Leeftijd 40-59 60-79 Man 20-39 Leeftijd 40-59 60-79 Te laag

Nadere informatie

Veranderingen die aan zijn te raden als je gezond maar zo wel Lowbudget mogelijk wilt eten:

Veranderingen die aan zijn te raden als je gezond maar zo wel Lowbudget mogelijk wilt eten: Lowbudget tips: Zet gezond eten op prio 1, misschien moet je er wat anders voor laten Gezond budget eten vraagt om je inzet. Snel even de supermarkt doorrennen en veel kant en klaar producten gaat niet

Nadere informatie

Protocol voeding Bij de Handjes

Protocol voeding Bij de Handjes Protocol voeding Bij de Handjes Voeding Inhoud Voeding... 1 Uitgangspunten... 2 Voeding op Bij de Handjes... 3 Fruit en Groente... 3 Tussendoortjes... 3 Leverworst en smeerleverworst... 4 Drinken... 4

Nadere informatie

Voedingsbeleid B.S. Jeanne d Arc

Voedingsbeleid B.S. Jeanne d Arc Voedingsbeleid B.S. Jeanne d Arc De gezonde school De gezondheid van kinderen is ons allen dierbaar. U als ouder en ons als leerkrachten. Een gezond lijf helpt om goed te functioneren. Gezond voedsel helpt

Nadere informatie

Gezonde voeding. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? De betekenis van eten voor mensen. Gezonde voeding

Gezonde voeding. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? De betekenis van eten voor mensen. Gezonde voeding Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over gezonde voeding. Nu vraag je je misschien af wat dit met de horeca te maken heeft. Gasten komen toch naar een horecabedrijf om lekker te eten en toch niet

Nadere informatie

Naam: GEZOND ETEN. Hoe je gezond kan eten zie je in de Schijf van Vijf.In het midden staan de 5 regels hoe je gezond kan eten:

Naam: GEZOND ETEN. Hoe je gezond kan eten zie je in de Schijf van Vijf.In het midden staan de 5 regels hoe je gezond kan eten: Naam: GEZOND ETEN Gezonde voeding zorgt voor een gezond lichaam. Als je daarbij genoeg beweegt blijf je op een gezond gewicht. Daardoor word je minder snel ziek. Hoe je gezond kan eten zie je in de Schijf

Nadere informatie

Eten met de Schijf van Vijf. genieten van goed eten

Eten met de Schijf van Vijf. genieten van goed eten Eten met de Schijf van Vijf genieten van goed eten Waar heb jij zin in vandaag? Wat staat er in de Schijf van Vijf? Bekijk het per vak, inclusief tips om gezonder te eten. Daarmee kun je stap voor stap

Nadere informatie

Trainen is 1 ding VOEDING EN SPORT. 2 november 2013 Carmen Lecluyse. Voeding en sport - Carmen Lecluyse. maar er komt meer bij kijken

Trainen is 1 ding VOEDING EN SPORT. 2 november 2013 Carmen Lecluyse. Voeding en sport - Carmen Lecluyse. maar er komt meer bij kijken 2 Trainen is 1 ding VOEDING EN SPORT 2 november 2013 Carmen Lecluyse 3 4 maar er komt meer bij kijken 1 5 6 Inhoud Actieve voedingsdriehoek (1) 7 8 1. Actieve voedingsdriehoek 2. Aanbevelingen 3. Praktische

Nadere informatie

Horeca. Arrangementen CONTACT:

Horeca. Arrangementen CONTACT: Je kunt kiezen uit een aantal standaard Horeca arrangementen. Uiteraard kunnen alle arrangementen op verzoek worden aangepast. Wij adviseren je graag over de vele mogelijkheden. Neem hiervoor contact op

Nadere informatie

Voeding bij HappyKidzzz Kinderopvang

Voeding bij HappyKidzzz Kinderopvang Voeding bij HappyKidzzz Kinderopvang Inhoud 1 Voeding bij HappyKidzzz Kinderopvang... 1 Uitgangspunten... 3 Voeding bij HappyKidzzz Kinderopvang... 4 Fruit en Groente... 4 Tussendoortjes... 4 Leverworst

Nadere informatie

KlasseLunch. Over gezond eten 1. Werkbladen KlasseLunch 2008:

KlasseLunch. Over gezond eten 1. Werkbladen KlasseLunch 2008: Werkbladen 2008: Over gezond eten 1 WAAROM IS GEZOND ETEN BELANGRIJK? Je bent nu in de groei. Je lichaam is nog lang niet klaar. Goed en gezond eten is daarom erg belangrijk. Want alleen dan krijg je voldoende

Nadere informatie

De eerste stappen naar een gezond gewicht

De eerste stappen naar een gezond gewicht De eerste stappen naar een gezond gewicht Sylvia van Willigen Online Gewichtsconsulente en Life Coach Als je dit leest, heb je de eerste stap al gezet. Gefeliciteerd! Nu gaan we verder elke week een stapje.

Nadere informatie

Emma Coles Be Vitality en Voeding Leeft

Emma Coles Be Vitality en Voeding Leeft Emma Coles Be Vitality en Voeding Leeft Fors deel van Nederland is chronische ziek Fors deel van Nederland is chronische ziek 16,6m 17,5m 32% 5,3m 7m 40% 1,2 miljoen mensen hebben diabetes en per week

Nadere informatie

VOEDINGSBELEID Versie Oktober 2015, versie 01 Verantwoordelijke Beleidsmedewerker Kwaliteit Aantal pagina s 7 Geldig tot 31 december 2016

VOEDINGSBELEID Versie Oktober 2015, versie 01 Verantwoordelijke Beleidsmedewerker Kwaliteit Aantal pagina s 7 Geldig tot 31 december 2016 VOEDINGSBELEID Versie Oktober 2015, versie 01 Verantwoordelijke Beleidsmedewerker Kwaliteit Aantal pagina s 7 Geldig tot 31 december 2016 Inhoud Algemeen o Gezond voedingsaanbod o Vaste en rustige eetmomenten

Nadere informatie

Eet smakelijk René de Groot 15-06-2014

Eet smakelijk René de Groot 15-06-2014 Eet smakelijk René de Groot 15-06-2014 Inhoudsopgave: Kennis testen Waar is voeding eigenlijk goed voor? Waarmee moeten we dan ontbijten? Bloedsuiker spiegel Calorieën?? Schijf van 5 Hoeveel calorieën

Nadere informatie

Altijd al gedacht dat zware botten een verklaring voor overgewicht zijn?

Altijd al gedacht dat zware botten een verklaring voor overgewicht zijn? 1 Altijd al gedacht dat zware botten een verklaring voor overgewicht zijn? De 20 fabels en feiten over afslanken Be-Slank Copyright 2011 Be-Slank.nl Alle rechten voorbehouden. 2 Feiten en Fabels: Frisdrank

Nadere informatie

Gewichtstoename bij behandeling van kanker

Gewichtstoename bij behandeling van kanker Gewichtstoename bij behandeling van kanker Albert Schweitzer ziekenhuis Januari 2012 Pavo 0915 Inleiding U bent tijdens uw behandelingen tegen kanker ongewenst in gewicht aangekomen. In deze folder leggen

Nadere informatie

Welke melk, yoghurt, kwark en kaas? In dit menu gaan wij uit van halfvolle melk, magere yoghurt, magere kwark en 48+ kaas.

Welke melk, yoghurt, kwark en kaas? In dit menu gaan wij uit van halfvolle melk, magere yoghurt, magere kwark en 48+ kaas. belangrijke info Welk menu moet ik volgen? Afhankelijk van jouw caloriebehoefte kun je het menu van 1.250, 1.500, 1.800 of 2.100 Kcal per dag volgen. Op www.projectgezond.nl/hoeveel-calorieen-per-dag/

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 3. Voeding 6. Slaap 22. Houding 30. Naar de dokter 37. Kleding 65. Mode 74. Kleding wassen 77

Inhoud. Voorwoord 3. Voeding 6. Slaap 22. Houding 30. Naar de dokter 37. Kleding 65. Mode 74. Kleding wassen 77 Inhoud Voorwoord 3 Voeding 6 Slaap 22 Houding 30 Naar de dokter 37 Kleding 65 Mode 74 Kleding wassen 77 6 VOEDING Weet wat je eet Je eet elke dag. Alles wat je eet (en drinkt) heet voeding. Is elke voeding

Nadere informatie

De vetzuursamenstelling van producten hartige snacks - groot. Datum 8 april 2014

De vetzuursamenstelling van producten hartige snacks - groot. Datum 8 april 2014 De vetzuursamenstelling van producten hartige snacks - groot Datum 8 april 2014 De vetzuursamenstelling van producten hartige snacks (groot) 28 augustus 2013 Inhoud Samenvatting... 4 Inleiding... 6 Doel...

Nadere informatie

Gezonde Voeding Tips

Gezonde Voeding Tips Gezonde Voeding Tips Waarom is een gezond dieet zo belangrijk? A) Voorkom risico s op aandoeningen Weet je dat de meeste aandoeningen kunnen worden voorkomen? Voorbeelden hiervan zijn:» Hartaandoeningen»

Nadere informatie

Kaasconsumptie in de zorg

Kaasconsumptie in de zorg 1 Kaasconsumptie in de zorg Resultaten van een onderzoek onder cliëntenraden en inkopers Voor ouderen geeft kaas een gevoel van herkenbaarheid. Een boterham of een cracker belegd met kaas, dat kregen ze

Nadere informatie

Video 3: De Voedselpyramide

Video 3: De Voedselpyramide Video 3: De Voedselpyramide Het ideale eetpatroon valt niet in twee zinnen samen te vatten. En dieetgoeroes, schrijvers en zogenaamde voedingsdeskundigen die dit wel denken te kunnen, doen vaak niets meer

Nadere informatie

VOEDINGSDRIEHOEK: Gezond en duurzaam eten met de voedingsdriehoek

VOEDINGSDRIEHOEK: Gezond en duurzaam eten met de voedingsdriehoek VOEDINGSDRIEHOEK: Gezond en duurzaam eten met de voedingsdriehoek Gezond eten: wat is dat nu precies? In de media verschijnen zoveel tegenstrijdige berichten dat je op den duur het bos door de bomen niet

Nadere informatie

Energie en eiwitverrijkte. voor kinderen

Energie en eiwitverrijkte. voor kinderen Energie en eiwitverrijkte voeding voor kinderen Inleiding Als uw kind ziek is, verbruikt het lichaam van uw kind meer energie en voedingsstoffen in vergelijking met een gezond kind. Ook kan een ziekte

Nadere informatie

Voedingsrichtlijnen zwangerschap

Voedingsrichtlijnen zwangerschap Voedingsrichtlijnen zwangerschap Hoera! Je bent zwanger. Een nieuwe tijd breekt aan. Wat gaat deze zwangerschap brengen? Hoe zorg je dat je baby goed groeit? Hoe blijf je zelf fit tijdens je zwangerschap?

Nadere informatie

Eten volgens de nieuwe Schijf van Vijf. Annette Stafleu 8 november 2016

Eten volgens de nieuwe Schijf van Vijf. Annette Stafleu 8 november 2016 Eten volgens de nieuwe Schijf van Vijf Annette Stafleu 8 november 2016 Video: Wat is gezond eten volgens de Schijf van Vijf Astrid Postma van het Voedingscentrum vertelt Wat presenteren we vandaag? Onze

Nadere informatie

Gewichtstoename bij behandeling van kanker

Gewichtstoename bij behandeling van kanker Gewichtstoename bij behandeling van kanker Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent tijdens uw behandelingen tegen kanker ongewenst in gewicht aangekomen. In deze

Nadere informatie

Met brood in balans Gezond afvallen Doe het broodwisseldieet

Met brood in balans Gezond afvallen Doe het broodwisseldieet Met brood in balans Gezond afvallen Doe het broodwisseldieet Een goed gewicht Ben je ook een van die miljoenen Nederlanders die worstelen met de weegschaal? Of je nu een paar kilo wilt afvallen of juist

Nadere informatie

Kids Lodge wil bijdragen aan de gezonde ontwikkeling.

Kids Lodge wil bijdragen aan de gezonde ontwikkeling. Voedingsbeleid Kids Lodge wil bijdragen aan de gezonde ontwikkeling. Voedingsbeleid Kids Lodge wil bijdragen aan de gezonde ontwikkeling van het kind en stimuleert een gezond en gevarieerd eetpatroon.

Nadere informatie

Infofiche 2. De actieve voedingsdriehoek. Doelstellingen

Infofiche 2. De actieve voedingsdriehoek. Doelstellingen Infofiche 2 Doelstellingen De leerlingen weten welke voedingsstoffen het lichaam nodig heeft en waarom ze zo belangrijk zijn. De leerlingen zien in dat een gezonde voeding alle essentiële voedingsstoffen

Nadere informatie

Het dieet voor de PKU-patiënt met een hogere eiwittolerantie

Het dieet voor de PKU-patiënt met een hogere eiwittolerantie Het dieet voor de PKU-patiënt met een hogere eiwittolerantie Gezonde voeding bij een hogere eiwittolerantie Gezonde keuzes maken Aminozuurpreparaat Leren eten van nieuwe voedingsmiddelen Voorbeelddagmenu

Nadere informatie

Wintergroente in de hoofdrol: Lekker en gezond in december.

Wintergroente in de hoofdrol: Lekker en gezond in december. Wintergroente in de hoofdrol: Lekker en gezond in december. Wintergroente in de hoofdrol! Lekker en gezond in december. Met de winter voor de deur hebben weinig mensen nog trek in een salade; wintergroente

Nadere informatie

Uw Groenteman Eddy Pleiter neede

Uw Groenteman Eddy Pleiter neede Uw Groenteman Eddy Pleiter neede Ik heb jullie assortiment natuurlijk eerst uitgetest voordat ik het ging verkopen in mijn zaak, zegt Eddy. Mijn zoon en een stel vrienden hadden afgelopen weekend zin in

Nadere informatie

Wanneer té dik? Wat is gezonde voeding en wat niet?

Wanneer té dik? Wat is gezonde voeding en wat niet? Wanneer té dik? Iedereen weet dat je gezond moet eten om te leren, te sporten en gezond volwassen te worden. Sommige jongeren worden echter te dik. Dit kan een probleem zijn als je moeite hebt met sporten,

Nadere informatie

Voedingskundige criteria reclame voor voedingsmiddelen gericht op kinderen - Reclame Code voor Voedingsmiddelen 2015

Voedingskundige criteria reclame voor voedingsmiddelen gericht op kinderen - Reclame Code voor Voedingsmiddelen 2015 Categorie 1: Plantaardige en Dierlijke oliën en vetten, incl. smeer-en bereidingsvetten alsmede sauzen die op emulsies zijn gebaseerd 1. Subcategorie A: plantaardige en dierlijke oliën en vetten en smeer-

Nadere informatie

Bobbie is net vier geworden, o, wat is hij alweer groot. Hij mag nu naar de basisschool. met schooltas, fruit en brood.

Bobbie is net vier geworden, o, wat is hij alweer groot. Hij mag nu naar de basisschool. met schooltas, fruit en brood. Bobbie is net vier geworden, o, wat is hij alweer groot. Hij mag nu naar de basisschool met schooltas, fruit en brood. Zijn ontbijtje staat al klaar: een boterham of bordje pap, met daarbij een glaasje

Nadere informatie

Score & Advies ontmoet elkaar 87% 80% De basis. Uitgestald aanbod. Automaten. Uitstraling

Score & Advies ontmoet elkaar 87% 80% De basis. Uitgestald aanbod. Automaten. Uitstraling Score & Advies ontmoet elkaar De basis 87% Uitgestald aanbod 80% 80% Automaten Uitstraling De kantine is Goud; betere keuzes liggen voor de hand Gefeliciteerd, het niveau van de kantine is Goud en het

Nadere informatie

Lespakket over verantwoorde voeding voor mens, dier en milieu. Lerarenhandleiding Groep 7 & 8

Lespakket over verantwoorde voeding voor mens, dier en milieu. Lerarenhandleiding Groep 7 & 8 Lespakket over verantwoorde voeding voor mens, dier en milieu. Lerarenhandleiding Groep 7 & 8 kunnen de definitie van voeding benoemen. weten wat de vier hoofdbestanddelen van voeding zijn en wat de functie

Nadere informatie

Protocol Voedingsbeleid

Protocol Voedingsbeleid Protocol Voedingsbeleid 1 Soort Document: Protocol Code: WL- Gezondheid Titel: Voedingsbeleid Afdeling: KDV en NSO Versie: Status: Datum: Pagina: Aantal bijlagen: 1.0 Vastegesteld Maart 2013 4 Titel Voedingsbeleid

Nadere informatie