Paden en punten bewerken

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Paden en punten bewerken"

Transcriptie

1 Als u verder klikt, ziet u dat welk punt u de laatste hebt geplaatst, blauw zal tonen, terwijl alle andere punten met een witte binnenkant zijn omschreven: Dit komt doordat u op elk moment terug kunt gaan en uw punten kunt bewerken. Een blauw gevuld punt betekent dat u dat punt hebt geselecteerd en het klaar is om te wijzigen. U kunt ze verplaatsen of zelfs in gebogen vormen veranderen (die we binnenkort zullen bedekken). Dit is een van de beste dingen over vectoren: u kunt ze zo veel aanpassen als u wilt, zonder uw bestand te vernederen. Dat kan je niet doen met een pen en inkttekening! Als u klikt, merk je dat het kleine 'X' icoon dat naast je pen gereedschap verscheen is verdwenen. Dit komt omdat er veel opties zijn voor uw pengereedschap dat alleen wordt weergegeven wanneer u over een punt zwaait. Laten we eens kijken wat u kunt doen met uw Pen Tool terwijl u tekent. Paden en punten bewerken Hier hebben we een ster getekend. OK, ik heb dit niet echt getekend: sterren zijn vrij moeilijk om vrije hand te trekken, dus ik heb de Star Tool gereedschap van de Shape verveeld en gebruikt. Nu gaan we met een aantal punten rondleggen om enkele dingen te zien die u kunt doen om een vorm te bewerken.

2 Selecteer de ster, breng dan je pen gereedschap weer op ('P' op je toetsenbord). Schuif je pen gereedschap cursor over een van de punten in je ster: je ziet dat er een klein minusteken icoon onderaan rechts van je Pen verschijnt. Als u op het punt klikt terwijl dit pictogram wordt weergegeven, verwijdert u dat punt, als volgt:

3 Zoals u kunt zien, door dat punt te verwijderen, past het pad zich in om de 2 dichtstbijzijnde punten uit te lijnen. Laten we erachter komen hoe u een punt op een pad wilt toevoegen. Zet je pen opnieuw over je stervorm, maar deze keer hover je het op het pad dat we zojuist hebben gecreëerd. Nu zie je je Pen-icoon, krijgt je een klein plus-teken icoon. Als u op dat pad klikt, krijgt u een heel nieuw punt om te spelen met:

4 Aangezien uw nieuwe punt is geselecteerd (gevuld met blauw), kunt u het verplaatsen. Klik op je pijltjestoetsen op je toetsenbord, en je ziet het punt rond beweegt:

5 Tip: als u uw 'shift'-toets ingedrukt houdt terwijl u de pijltjes van de toetsenbord gebruikt, worden de punten die u beweegt veel sneller verplaatst. Dit kan handig zijn als u een punt op een grote afstand moet verplaatsen. Punten en paden selecteren U kunt ook punten rechtstreeks op het scherm verplaatsen. Om dit te kunnen doen heb je je 'Selectie' pijlen nodig. Er zijn 2 verschillende pijlen in je gereedschapspalet. Eén is zwart, de andere is wit. Klik eerst op de zwarte pijl (of druk 'V' op je toetsenbord). Klik op een vorm met de zwarte pijl en je zult merken dat alle punten geselecteerd zullen worden (gevuld met blauw). Je krijgt ook een klein blauw vierkant rond je hele vorm, dit heet de 'Bounding Box':

6 In het grensvak wordt aangegeven welke vorm u aan het werk bent: dit wordt heel handig als u een zeer ingewikkelde illustratie hebt die vol is van bovenstaande lagen. Zoals u kunt zien, is de zwarte pijl nuttig wanneer u een hele vorm moet verplaatsen. Als u een afzonderlijk punt of pad wilt bewerken, moet u de pijl 'Directe selectie', de witte, gebruiken. Om het op te halen klikt u op het witte pijlpictogram in uw Tool palet, of klik 'A' op uw toetsenbord. Klik en sleep je Direct Select-pijl over een van je punten. Je zult zien dat dat punt vol blauw is, terwijl alle andere punten met wit vullen. Je hebt nu het blauwe punt gekozen en kan het apart van je andere punten manipuleren. U kunt ook meerdere punten tegelijk selecteren.

7 Het maken van gebogen wegen Laten we nu rondspelen met gebogen lijnen. We beginnen met een veelhoek die we hebben gemaakt met behulp van het vormgereedschap. Let op hoe elk punt tussen een rechte lijn wordt geplaatst. Deze staan bekend als 'corner' punten, omdat ze wel hoeken zijn. leren. Om curven toe te voegen, moeten we over Control Handles Gebogen paden in vector software worden gecontroleerd door Control Handles. Denk aan de handgrepen van de hand zoals de snaren die aan een marionet zijn bevestigd. De marionet is in dit geval het pad: als u de controlehendel beweegt, beweegt het pad in een gebogen vorm, net zoals een arm van een pionier zal stijgen als u die koord trekt up. Laten we met een eenvoudige bocht op een punt beginnen. Selecteer een punt op uw polygoon met de pijltjestoetsen Direct selecteren ('A' op uw toetsenbord) en breng uw pen gereedschap opnieuw op ('P'). Schuif de pen over het punt dat u hebt geselecteerd, maar deze keer houd u de optie 'Optie' ingedrukt. Uw Pen Tool icon wordt nu een beetje 'V' vorm. Klik op je punt maar houd je muisknop ingedrukt en sleep je cursor langzaam naar de ene kant. Aan weerszijden van uw punt krijgt u een

8 blauwe lijn met een puntje aan het einde. Dit zijn je Control Handles, en zoals je kan zien geven ze de paden aan weerszijden van je punt een curve: Willekeurig Feit: Als u wilt fancy, worden deze krommen ook 'Bezier'- curven (beh-zee-ay) genoemd, genoemd naar Pierre Bezier. Hij is een Franse wiskundige die een formule ontwikkelde om wiskundige curven te definiëren. Speel rond met je handgrepen. U kunt elk handvat selecteren met behulp van de pijltjestoetsen Direct selecteren. Als u ze beweegt, verandert u de vorm waarmee u werkt, en als u ze langer of korter maakt, verandert u de hoeveelheid curve die u heeft. Hier zijn een paar voorbeelden van verschillende Control Handle-effecten in dezelfde vorm:

9 Terwijl u met uw pengereedschap tekent, kunt u op elk gewenst moment een curve maken. Om dit te doen, klik met je pen gereedschap om een curve te maken, maar houd de muisknop ingedrukt zoals je dat doet. Sleep de muis langzaam weg van je punt terwijl u de muisknop nog steeds vasthoudt, en u krijgt Control Handles aan weerszijden van uw punt. Een glad punt omzetten in een hoekpunt Terwijl je rondspelt, merk je dat, terwijl je de lengte van elk handvat kunt aanpassen, beide handgrepen samen gaan, zoals ze op een vlak vlak zijn verbonden. Dit soort punt staat bekend als een 'glad punt'. Om dit te wijzigen, houd 'Optie' ingedrukt terwijl u een van uw handgrepen selecteert en verplaatst. Nu is je punt weer een hoekpunt:

10 Nu kunnen uw handgrepen onafhankelijk van elkaar verhuizen. Als u besluit dat u terug wilt gaan met uw handgrepen vastzetten, breng u uw Pen Tool opnieuw op en houd 'Optie' ingedrukt terwijl u op het punt klikt. Dit zal uw handgrepen voor u opnieuw verbinden. U kunt uw curven ook controleren door op uw pad te veranderen. Om dit te doen, breng je Direct Select arrow opnieuw op en klik en sleep je cursor over een van je paden (in ons voorbeeld hebben we het gebogen pad bovenaan onze polygoon gekozen). Niets zal met je punten gebeuren, maar je ziet dat er nu maar één Control Handle wordt weergegeven:

11 Klik op de pijltjes van je toetsenbord en dit zal je curve om je heen bewegen. Het voegt ook een Control Handle toe aan het punt naast uw oorspronkelijk gebogen punt:

12 Nu heb je 2 handgrepen om rond te spelen, een aan het einde van je pad:

13 Zo gebruik je een aantal van de basisfuncties van je Pen Tool! Het klinkt ingewikkeld, maar je krijgt snel de sleutel van de sneltoetsen.

Meester in het gebruiken van de pen in 30 minuten

Meester in het gebruiken van de pen in 30 minuten http://psdfan.com/tutorials/drawing/become-a-master-of-the-pen-tool-in-under-30-minutes/ Meester in het gebruiken van de pen in 30 minuten Dit willen we tekenen met de pen Stap 1 Afbeelding downloaden,

Nadere informatie

PowerPoint Basis. PowerPoint openen. 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office

PowerPoint Basis. PowerPoint openen. 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office PowerPoint Basis PowerPoint openen 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office Klik op Microsoft PowerPoint 2010 Wacht nu tot het programma volledig is opgestart.

Nadere informatie

Copyright Mailgroep photoshop

Copyright Mailgroep photoshop https://www.youtube.com/watch?v=r2rha887hpq Veelhoek foto video les gemaakt in CS6 Veelhoek foto blz. 1 1) Open een foto met een gezicht; omzetten in Slim Object (rechtsklikken op de laag en kiezen voor

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 5. Omgaan met de pengereedschappen PP-03-05-01. Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 5. Omgaan met de pengereedschappen PP-03-05-01. Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-05-01 Omgaan met de pengereedschappen Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond. Intro: Je kunt delen van een foto selecteren. Dat doe je met de selectiegereedschappen. Je

Nadere informatie

4. Getekende objecten bewerken

4. Getekende objecten bewerken 4. Getekende objecten bewerken In het vorige hoofdstuk hebben we het gereedschap voor het tekenwerk bekeken, maar als er iets fout gaat dan moeten we dat ook kunnen verbeteren, dit doen met de verschillende

Nadere informatie

START Laten we leren hoe je vormen op het werkvlak verplaatst!

START Laten we leren hoe je vormen op het werkvlak verplaatst! START Laten we leren hoe je vormen op het werkvlak verplaatst! klik op Next 1. Sleep de lichtbruine vorm naar de oranje uitlijning. Je mag zo precies zijn als je wilt. FINISH Geweldig begin! Laten we de

Nadere informatie

Vloeiend en gummetje

Vloeiend en gummetje A d o b e I l l u s t r a t o r C S 4 B a s i s c u r s u s P i e t A l m e k i n d e r s Het is mogelijk om de vloeiendheid van het pad hoger of lager te zetten en u kunt ook aangeven of het pad uit veel

Nadere informatie

Instructie Digitaal aantekeningen maken in pdf

Instructie Digitaal aantekeningen maken in pdf Instructie Digitaal aantekeningen maken in pdf Veel cursusmaterialen ontvang je in pdf. Om het digitaal werken eenvoudiger te maken, leer je in deze instructie hoe je gemakkelijk digitaal aantekeningen

Nadere informatie

SketchUp: 3D voor iedereen (/)

SketchUp: 3D voor iedereen (/) 1 DE CURSUS (/) SKETCHUP? (/SKETCHUP.HTML) INSTALLATIE (/INSTALLATIE.HTML) DE BASIS (/DE-BASIS.HTML) GEREEDSCHAPPEN (/GEREEDSCHAPPEN.HTML) GEAVANCEERD (/GEAVANCEERD.HTML) SketchUp: 3D voor iedereen (/)

Nadere informatie

5. De basis. Ocad 11 De basis Een eerste tekening - Jos Bylemans

5. De basis. Ocad 11 De basis Een eerste tekening - Jos Bylemans 5. De basis In de menukeuze klikken we op view en op de keuze 4X, we kunnen hetzelfde doen door de shift in te drukken en dan op toets F9 te klikken. We klikken het symbool 502.000 aan (een verharde weg).

Nadere informatie

Afbeeldingen Module 11

Afbeeldingen Module 11 11. Afbeeldingen Er zijn veel manieren waarop u een afbeelding in kunt voegen in een tekst. U kunt bijvoorbeeld plaatjes die met een ander programma zijn gemaakt in uw documenten opnemen. Zo kunt u met

Nadere informatie

Hoekhulpmiddel in de zelfstudie van Affinity Designer

Hoekhulpmiddel in de zelfstudie van Affinity Designer Hoekhulpmiddel in de zelfstudie van Affinity Designer Het hoekgereedschap in Affinity Designer is toegankelijk via de werkbalk. Het kan met allerlei soorten paden worden gebruikt Gereedschap Hoek in Affinity

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright Foto Effect maken

mailgroep photoshop Copyright Foto Effect maken http://www.photoshopessentials.com/photo-effects/polaroids/ Foto Effect maken Startfoto Eindresultaat Copyright Stap 1: Open je afbeelding en dupliceer (Ctrl + J) de achtergrondlaag = laag1 Stap 2: Voeg

Nadere informatie

Muziekcompositie.

Muziekcompositie. http://www.designioustimes.com/tutorials/how-to-create-a-music-concept-design-inphotoshop.html Muziekcompositie Nodig: Vleugels (vector pack) ; lippen (vector pack) ; muziek (vector pack) ; bloemen (vector

Nadere informatie

Illustrator CS6. Vormen maken in Illustrator. Selectie gereedschap (V) Direct selecteren gereedschap (A) Toverstafje (Y) Lasso (Q)

Illustrator CS6. Vormen maken in Illustrator. Selectie gereedschap (V) Direct selecteren gereedschap (A) Toverstafje (Y) Lasso (Q) Selectie gereedschap (V) Direct selecteren gereedschap (A) Toverstafje (Y) Lasso (Q) Pen (P) Tekst (T) Lijnsegment (\) Rechthoek (Q) Penseel (B) Potlood (N) Klodderpenseel (Shift+B) Gum (Shift +E) Roteren

Nadere informatie

Grafische Instructie. Adobe Illustrator. Adobe Apple Illustrator Pentool selectie openen vector zoom selecteren document

Grafische Instructie. Adobe Illustrator. Adobe Apple Illustrator Pentool selectie openen vector zoom selecteren document Logo uitwerking Adobe Apple Illustrator Pentool selectie openen vector zoom selecteren document Illustraties maken menu palletten muis aanwijzer dtp kleuren Copyright juni 2013 Wytse Kloosterman Gewone

Nadere informatie

Hoe maak je een oudere man illustratie in Adobe Illustrator en AD door Nataliya Dolotko

Hoe maak je een oudere man illustratie in Adobe Illustrator en AD door Nataliya Dolotko Hoe maak je een oudere man illustratie in Adobe Illustrator en AD door Nataliya Dolotko Wat je gaat creëren Vandaag zullen we een illustratie van een oudere man maken. We gaan dit doen door enkele geometrische

Nadere informatie

3. Tekentechnieken. Sommige symbolen zijn duidelijk, andere niet. Van links naar rechts staat het symbool (en de werkbalkknop) voor

3. Tekentechnieken. Sommige symbolen zijn duidelijk, andere niet. Van links naar rechts staat het symbool (en de werkbalkknop) voor 3. Tekentechnieken Ocad voorziet een aantal mogelijkheden om voorwerpen te tekenen, afhankelijk van de vorm van de voorwerpen. In de werkbalk vinden we de knoppen voor deze technieken. Sommige symbolen

Nadere informatie

1/3 Leer te bewegen. 2/3 De vorm op de juiste plaats neerzetten. 3/3 Gefeliciteerd! Laten we leren hoe je vormen op het werkvlak verplaatst!

1/3 Leer te bewegen. 2/3 De vorm op de juiste plaats neerzetten. 3/3 Gefeliciteerd! Laten we leren hoe je vormen op het werkvlak verplaatst! 1/3 Leer te bewegen Laten we leren hoe je vormen op het werkvlak verplaatst! 2/3 De vorm op de juiste plaats neerzetten 1. Sleep de lichtbruine vorm naar de oranje uitlijning. HINT: Om te slepen, klik

Nadere informatie

Microsoft Word Selecteren

Microsoft Word Selecteren Microsoft Word 2013 Selecteren Inhoudsopgave 3. Selecteren 3.1 Tekst selecteren 3.2 Tekst verwijderen 3.3 Kopiëren, knippen, plakken en ongedaan maken 3.4 Werken met twee documenten 3.1 Tekst selecteren

Nadere informatie

Hoofdstuk 8: Bewerken

Hoofdstuk 8: Bewerken Hoofdstuk 8: Bewerken 8.0 Inleiding Bewerken in Excel gaat grotendeels hetzelfde als het bewerken in andere Microsoft Office programma s. Als het bekend is hoe in Word tekst te knippen en plakken, dan

Nadere informatie

Cursus paint. Om Paint te openen klikken we op de knop "Start" in de taakbalk. We kiezen "Alle programma's" - "Bureau- Accessoires" - "Paint".

Cursus paint. Om Paint te openen klikken we op de knop Start in de taakbalk. We kiezen Alle programma's - Bureau- Accessoires - Paint. Cursus paint Om Paint te openen klikken we op de knop "Start" in de taakbalk. We kiezen "Alle programma's" - "Bureau- Accessoires" - "Paint". Titelbalk: hier staat de naam v.d. tekening/foto. Menubalk:

Nadere informatie

P O W E R P O I N T - onderdeel van Microsoft Office 2000 pakket (nl) De Windows versies van Powerpoint kunnen onderling afwijken

P O W E R P O I N T - onderdeel van Microsoft Office 2000 pakket (nl) De Windows versies van Powerpoint kunnen onderling afwijken P O W E R P O I N T - onderdeel van Microsoft Office 000 pakket (nl) De Windows versies van Powerpoint kunnen onderling afwijken DEEL I De zes basisstappen Met het programma Powerpoint kun je zelf een

Nadere informatie

Handleiding. voor je nieuwe boek-e

Handleiding. voor je nieuwe boek-e Handleiding voor je nieuwe boek-e 2 Inleiding Om zeker te zijn dat we jou in de toekomst blijven voorzien van een van de meest performante bordboeksystemen op de onderwijsmarkt, bouwden we onze bordboeken

Nadere informatie

PHOTOSHOP pengereedschap

PHOTOSHOP pengereedschap PS01 1-9 PHOTOSHOP pengereedschap COMMANDO S Pen met rondje = Pen op 1 e gemaakte Ankerpunt. Klik op dit Ankerpunt voor een Gesloten-pad Pen met vierkantje = Pen op laatste Ankerpunt van een Open-pad.

Nadere informatie

6. Tekst verwijderen en verplaatsen

6. Tekst verwijderen en verplaatsen 6. Tekst verwijderen en verplaatsen In deze module leert u: een stuk tekst selecteren een stuk tekst verwijderen; acties ongedaan maken en opnieuw doen; een stuk tekst vervangen; een stuk tekst verplaatsen;

Nadere informatie

Tekenobjecten Module 12

Tekenobjecten Module 12 12. Tekenobjecten In dit hoofdstuk leert u werken met de Tekenobjecten van Writer. Met behulp van deze functie kunt u uw creatie (in dit geval de kalender) er nog beter uit laten zien. 12.1 Tekenobjecten

Nadere informatie

Deel 1: PowerPoint Basis

Deel 1: PowerPoint Basis Deel 1: PowerPoint Basis De mogelijkheden van PowerPoint als ondersteunend middel voor een gedifferentieerde begeleiding van leerlingen met beperkingen. CNO Universiteit Antwerpen 1 Deel 1 PowerPoint Basis

Nadere informatie

1. Hoe maak het hoofd. Stap 1. Maak een nieuw document (bestand > nieuw) met 850 px breedte en 850 px hoogte.

1. Hoe maak het hoofd. Stap 1. Maak een nieuw document (bestand > nieuw) met 850 px breedte en 850 px hoogte. Wij gebruiken basisvormen en verschillende effecten voor wijziging toepassen. Op het einde hebben we een zoete illustratie, die u naar je Valentijn verzenden kunt! Laten we beginnen! 1. Hoe maak het hoofd

Nadere informatie

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop.

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Les 1: Witte rand om de foto m.b.v. canvasgrootte. 1. Open de foto in Photoshop. 2. Klik in menu AFBEELDING op CANVASGROOTTE 3. Zorg dat in het vakje

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 7. Tekst en paden PP-01-07-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 7. Tekst en paden PP-01-07-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-01-07-01 Tekst en paden Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: Je hebt al tekst geplaatst en bewerkt, maar je kunt in InDesign nog meer dingen doen met tekst. In deze

Nadere informatie

Nu de BMP goed is voorbereid kunnen we naar PE Design en kies voor Design Center.

Nu de BMP goed is voorbereid kunnen we naar PE Design en kies voor Design Center. Basiscursus PE DESIGN deel 2 Caroline van Langeveld www.cvanlangeveld.nl Deze les is voor alle versies van PE Design te gebruiken, de verschillen tussen de versies komen pas vanaf stadium 4 tot uiting

Nadere informatie

Kleurige ring maken - werken met paden!!! Voor ervaren Photoshoppers.

Kleurige ring maken - werken met paden!!! Voor ervaren Photoshoppers. Video op volgende link: Bekijk zeker eerst de Video vooral wie nog maar weinig met paden gewerkt heeft http://www.youtube.com/watch?v=xghxy-oxhso Les op volgende link http://tutvid.com/create-vibrant-color-ring-photoshop-tutorial/

Nadere informatie

Hoe Shiny, Vector Dice in Illustrator te maken

Hoe Shiny, Vector Dice in Illustrator te maken Hoe Shiny, Vector Dice in Illustrator te maken door Joshua Bader In deze zelfstudie laat ik je zien hoe je een set vectordobbelstenen maakt met Adobe Illustrator en de Gradient Mesh Tool. De Gradient Mesh

Nadere informatie

Zoals altijd is dit de laatste afbeelding die we gaan maken:

Zoals altijd is dit de laatste afbeelding die we gaan maken: De tutorial bestaat uit twee hoofdonderdelen, waarbij de olieverftekst wordt gemaakt en de tubes worden gemaakt. U begint bij basisvormen, vult ze met een complex lineair verloop en past vervolgens het

Nadere informatie

personageontwerpen. Met slechts een paar eenvoudige vormen, een mix van

personageontwerpen. Met slechts een paar eenvoudige vormen, een mix van Maak een Cool Vector Panda-personage it bericht is oorspronkelijk gepubliceerd in 2010. D DE TIPS EN TECHNIEKEN DIE WORDEN UITGELEGD, KUNNEN VEROUDERD ZIJN. Adobe Illustrator is mijn favoriete hulpmiddel

Nadere informatie

Handleiding FlatFix Fusion Calculator (BETA 1.3.1)

Handleiding FlatFix Fusion Calculator (BETA 1.3.1) 1. Inleiding 1.1 Inloggen 1.2 Toolbar 1.3 Resultaten 1.4 Functie toetsen Inhoudsopgave: 2. Dak 2.1 Dak tekenen 2.2 Dakmaten aanpassen 2.3 Dakvlakken samenvoegen 2.4 Dak verplaatsen 2.5 Dak roteren 2.6

Nadere informatie

Handleiding FlatFix Fusion

Handleiding FlatFix Fusion Handleiding FlatFix Fusion Esdec B.V. Versie 1.4.8 Inhoud 1. Inleiding... 3 1.1 Inloggen... 3 1.2 Toolbar... 3 1.3 Resultaten... 4 1.4 Functie toetsen... 4 2. Keuze zonnepaneel... 5 2.1 Zonnepaneel selecteren...

Nadere informatie

INLEIDING TOT GEOGEBRA

INLEIDING TOT GEOGEBRA INLEIDING TOT GEOGEBRA Sven Mettepenningen, 28/02/2007 GEOGEBRA 1 EERSTE KENNISMAKING Het pakket Geogebra kan je downloaden op de site http://www.geogebra.at/ Eventueel is het ook nuttig van de laatste

Nadere informatie

15. Tabellen. 1. wat rijen, kolommen en cellen zijn; 2. rijen en kolommen invoegen; 3. een tabel invoegen en weer verwijderen;

15. Tabellen. 1. wat rijen, kolommen en cellen zijn; 2. rijen en kolommen invoegen; 3. een tabel invoegen en weer verwijderen; 15. Tabellen Misschien heeft u al eens geprobeerd om gegevens in een aantal kolommen te plaatsen door gebruik te maken van spaties, kolommen of tabs. Dat verloopt goed totdat u gegevens wilt wijzigen of

Nadere informatie

www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen.

www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen. www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen. Deel 1 Aldi printsoftware downloaden en installeren Deel

Nadere informatie

Beschrijvings SW gebruikers handleiding (V1.1) Voor Apple Macintosh computers Voor Macintosh Computer

Beschrijvings SW gebruikers handleiding (V1.1) Voor Apple Macintosh computers Voor Macintosh Computer Annotation SW User s Guide Beschrijvings SW gebruikers handleiding (V1.1) Voor Apple Macintosh computers Voor Macintosh Computer 2011. 5 PenAndFree Co.,Ltd 0 Deze handleiding beschrijft alle functies die

Nadere informatie

de deur de schoorsteen het dak dak aanpassen bloempot schoorsteen bakstenen verkleinen &verfraaien...

de deur de schoorsteen het dak dak aanpassen bloempot schoorsteen bakstenen verkleinen &verfraaien... Inhoud werken met paden... 3 deel van een pad kopiëren... 3 pad aan beide kanten versmallen... 3 hoek van een ankerpunt aanpassen... 4 een gesloten pad maken... 5 inzoomen/uitzoomen... 6 groeperen... 7

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright

mailgroep photoshop Copyright http://www.photoshopessentials.com/photo-effects/window-blinds/ Schaduw maken met zonneblinden In deze les leer je licht en schaduw doorheen een soort zonneblinden maken. Dit is de startafbeelding waarmee

Nadere informatie

Wat je zal creëren. lijk uit lijkt. Laten we beginnen! 1. Maak de cabine van de wagen aan. Stap 1

Wat je zal creëren. lijk uit lijkt. Laten we beginnen! 1. Maak de cabine van de wagen aan. Stap 1 Wat je zal creëren Bent u klaar voor een sprookje magie? Vandaag zullen we proberen op de rol van goede Fairy Godmothers (en Godfathers) en zullen onze mooie Cinderella helpen om de bal te krijgen! Volg

Nadere informatie

Stroomschema s maken in Word

Stroomschema s maken in Word 1 Stroomschema s maken in Word Een programma direct maken in Scratch gaat vaak wel goed als het een klein programma is. Als het programma groter en moeilijker is, is het lastig om goed te zien welk commando

Nadere informatie

Laatste afbeelding. Zelfstudiedetails

Laatste afbeelding. Zelfstudiedetails Je leert een heleboel nuttige illustratortricks om het tekenen van een wijzerplaat samen met sommige andere delen van de klok te versnellen. Ik hoop dat je deze tutorial leuk zult vinden en misschien zelfs

Nadere informatie

1. Achtergronden verwijderen (op basis van Photoshop CS2/CS3)

1. Achtergronden verwijderen (op basis van Photoshop CS2/CS3) 1. Achtergronden verwijderen (op basis van Photoshop CS2/CS3) De Engelse benamingen van de opdrachten staan tussen ( ) Voor deze tutorial ga ik gebruik maken van de volgende 2 foto s Foto 1, de foto waar

Nadere informatie

Een vierkante appel. Om straks makkelijker de vorm te kunnen bepalen, ga je hiervoor eerst een hulpje maken.

Een vierkante appel. Om straks makkelijker de vorm te kunnen bepalen, ga je hiervoor eerst een hulpje maken. Een vierkante appel Open het document Appel. Zoals je ziet is deze foto al vrijstaand gemaakt. We gaan de appel vierkant maken met behulp van het filter Uitvloeien. Om straks makkelijker de vorm te kunnen

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright Mooie curven in je werk zetten

mailgroep photoshop Copyright Mooie curven in je werk zetten http://psdtuts.com/tutorials-effects/mix-cool-retro-curves-into-your-photographs/ Mooie curven in je werk zetten Stap 1 Download volgende afbeelding man, open een nieuw document: 1440 x 900 px, plak de

Nadere informatie

www.dubbelklik.nu Handleiding Paint 2003

www.dubbelklik.nu Handleiding Paint 2003 Handleiding Paint 2003 www.dubbelklik.nu Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand dan wel openbaar gemaakt in enige

Nadere informatie

Hoofdstuk 8 - Snelfiches Word

Hoofdstuk 8 - Snelfiches Word Hoofdstuk 8 - Snelfiches Word 8.1. Word starten 93 8.2. Een nieuwe tekst maken 94 8.3. Tekst meteen bewaren 95 8.4. Tekst schrijven 96 8.5. Tekst veranderen en verplaatsen 97 8.6. Een tabel maken 99 8.7.

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Het Excel Dashboard* 2010

Hoofdstuk 1: Het Excel Dashboard* 2010 Hoofdstuk 1: Het Excel Dashboard* 2010 1.0 Introductie Excel helpt om data beter te begrijpen door het in cellen (die rijen en kolommen vormen) in te delen en formules te gebruiken om relevante berekeningen

Nadere informatie

Schermopbouw. Het programma is op te delen in twee delen:

Schermopbouw. Het programma is op te delen in twee delen: Photoshop Elements is het kleinere zusje van PhotoShop. Als amateur-fotograaf, kan je er omzeggens evenveel mee doen maar voor een veel lagere prijs (100 i.p.v. 1000 ). Het programma is op te delen in

Nadere informatie

Deel 3: geavanceerde functies

Deel 3: geavanceerde functies Opdracht 17 In dit deel komen de functies van het beheerdersgedeelte aan de orde. In het beheerdersgedeelte kunnen leerlingen, groepen en leerkrachten worden aangemaakt en ingedeeld. Deze taak zal de ICT-coördinator

Nadere informatie

digitale ontwerp technieken SketchUp

digitale ontwerp technieken SketchUp L DOT digitale ontwerp technieken SketchUp SketchUp L 1.1 Inleiding Veel klanten van een tuinarchitect kunnen zich moeilijk verbeelden hoe de tuintekening van de architect er in werkelijkheid uit komt

Nadere informatie

Elementen bewerken. Rev 00

Elementen bewerken. Rev 00 Rev 00 I N H O U D S O P G A V E 1 INLEIDING... 1 2 ELEMENTEN SELECTEREN... 1 2.1 Meerdere individuele elementen selecteren... 1 2.2 Een bereik van elementen selecteren... 1 2.3 Een bereik via het toetsenbord

Nadere informatie

Mappen en bestanden. In dit hoofdstuk leert u het volgende:

Mappen en bestanden. In dit hoofdstuk leert u het volgende: Mappen en bestanden 1 Mappen en bestanden Een bestand is een verzamelnaam voor teksten, tekeningen of programma s. Alles wat op de vaste schijf van uw computer staat, is een bestand. Op een vaste schijf

Nadere informatie

WERKEN MET INKSCAPE. Klik op het logo van Inkscape om het programma te openen. Je ziet het volgende startscherm.

WERKEN MET INKSCAPE. Klik op het logo van Inkscape om het programma te openen. Je ziet het volgende startscherm. WERKEN MET INKSCAPE Klik op het logo van Inkscape om het programma te openen. Je ziet het volgende startscherm. Kies nu voor Bestand en Documenteigenschappen. Hier zet je de Standaardeenheid op mm. Pas

Nadere informatie

www.seniorencomputerlessen.nl 198 Fotogoed

www.seniorencomputerlessen.nl 198 Fotogoed www.seniorencomputerlessen.nl 198 Fotogoed Laatst gewijzigd 22 september 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Fotogoed. Deze cursus bestaat uit 5 delen. Deel 1 Fotogoed Designer downloaden

Nadere informatie

Hoe een overladen kompas creëren Rose in Illustrator

Hoe een overladen kompas creëren Rose in Illustrator Hoe een overladen kompas creëren Rose in Illustrator Ik heb onlangs een aantal tips gedeeld met een abonnee over hoe ik een nautische sterontwerp in Illustrator creëerde, waardoor ik de traditionele nautische

Nadere informatie

25 Excel tips. 25 Handige Excel tips die tijd besparen en fouten voorkomen. Ir. Fred Hirdes. Excel-leren.nl.

25 Excel tips. 25 Handige Excel tips die tijd besparen en fouten voorkomen. Ir. Fred Hirdes. Excel-leren.nl. [Geef tekst op] 25 Excel tips 25 Handige Excel tips die tijd besparen en fouten voorkomen Ir. Fred Hirdes Excel-leren.nl info@excel-helpdesk.nl Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Tip 1 tm

Nadere informatie

Handleiding voor het Subsidiestelsel Natuur- en Landschapsbeheer, onderdeel Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer via internet.

Handleiding voor het Subsidiestelsel Natuur- en Landschapsbeheer, onderdeel Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer via internet. Handleiding voor het Subsidiestelsel Natuur- en Landschapsbeheer, onderdeel Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer via internet. Handleiding voor uw subsidieaanvraag voor het SNL Subsidiestelsel Natuur-

Nadere informatie

Handleiding IrfanView. IrfanView is een applicatie om grafische bestanden te bekijken, te bewerken en opnieuw op te slaan.

Handleiding IrfanView. IrfanView is een applicatie om grafische bestanden te bekijken, te bewerken en opnieuw op te slaan. Handleiding IrfanView IrfanView is een applicatie om grafische bestanden te bekijken, te bewerken en opnieuw op te slaan. Start IrfanView door te klikken op Start -> Programs -> IrfanView Met IrfanView

Nadere informatie

Laatste afbeelding. Zelfstudiedetails

Laatste afbeelding. Zelfstudiedetails Het enige wat je nodig hebt zijn ellipsen, rechthoeken en een aantal gradiënten. De vaardigheden die je leert, kunnen eenvoudig worden overgedragen naar het maken van verschillende basisobjecten, dus laten

Nadere informatie

Hoe maak je een klassieke tattoo stijl vectorillustratie Volg deze stap voor stap Illustrator en in AD-handleiding om een vectorillustratie te

Hoe maak je een klassieke tattoo stijl vectorillustratie Volg deze stap voor stap Illustrator en in AD-handleiding om een vectorillustratie te Hoe maak je een klassieke tattoo stijl vectorillustratie Volg deze stap voor stap Illustrator en in AD-handleiding om een vectorillustratie te creëren die geïnspireerd is op de klassieke tattoo art van

Nadere informatie

Maak een nieuw model aan dat groot genoeg is om straks de bitmap geheel te kunnen zien. Het formaat is niet belangrijk, als het maar lekker groot is:

Maak een nieuw model aan dat groot genoeg is om straks de bitmap geheel te kunnen zien. Het formaat is niet belangrijk, als het maar lekker groot is: Vectoren creeëren met Bezier-curven / overtekenen van een bitmap In deze beschrijving maak ik gebruik van ArtCam 2008, maar dezelfde functionaliteit zit ook in andere ArtCam versies en Aspire (het ziet

Nadere informatie

WERKING TEKENPROGRAMMA

WERKING TEKENPROGRAMMA WERKING TEKENPROGRAMMA Hoe werkt tekenjetuin? Deze handleiding laat zien hoe u het meeste uit het tekenprogramma kunt halen. Voor u begint is het goed dit te weten: Tekenjetuin is te gebruiken op tablet

Nadere informatie

Natuur compositie met glas

Natuur compositie met glas http://www.designioustimes.com/tutorials/how-to-create-a-spectacular-nature-composition-inphotoshop.html Natuur compositie met glas Nodig: bloemen penseel (swirl vector) ; glas ; blaadjes ; wolken penseel

Nadere informatie

Knippen en Plakken. Het verschil tussen knippen en kopiëren.

Knippen en Plakken. Het verschil tussen knippen en kopiëren. Knippen en Plakken. Knippen en plakken kunt u doen met zo ongeveer alles in de computer; van woorden, letters en zinnen binnen een tekstdocument tot foto s, bestanden en mappen op de harde schijf. Bij

Nadere informatie

Symbol for Windows BlissEditor

Symbol for Windows BlissEditor Handicom Symbol for Windows BlissEditor ( Versie 4 ) Handicom, 2006, Nederland Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Schermopbouw van de Bliss Editor...3 2.1 Werkbalk... 3 2.2 Matrix... 4 2.3 Palet met basisvormen,

Nadere informatie

transparanter en minder storend.

transparanter en minder storend. In deze tutorial gaan we door het proces van het creëren van een vuurtoren-icoon in een trendy vlakke stijl met affiniteit Designer. We zijn met behulp van eenvoudige shapes, zoals rechthoeken en ellipsen,

Nadere informatie

SketchUp: 3D voor iedereen

SketchUp: 3D voor iedereen SketchUp: 3D voor iedereen Van: SketchUpvormingplus.weebly.com De basisprincipes van SketchUp Je hebt nu reeds wat geëxperimenteerd met SketchUp, lijnen en vlakken tekenen is geen probleem meer. Dat zal

Nadere informatie

Macro s maken in Word

Macro s maken in Word Macro s maken in Word Wanneer je langere stukken tekst met een bepaald opmaak wilt invoegen zonder al teveel gedoe, kun je macro s aanmaken. Hieronder staat een stap-voor-stap uitleg voor het maken van

Nadere informatie

10 eenvoudige stappen om een platte windmolen te maken in AI, AD, Drawplus

10 eenvoudige stappen om een platte windmolen te maken in AI, AD, Drawplus 10 eenvoudige stappen om een platte windmolen te maken in AI, AD, Drawplus In deze tutorial maken we een eenvoudige windmolen in een trendy vlakke stijl, in slechts 10 stappen, met behulp van eenvoudige

Nadere informatie

Afdrukken in Calc Module 7

Afdrukken in Calc Module 7 7. Afdrukken in Calc In deze module leert u een aantal opties die u kunt toepassen bij het afdrukken van Calc-bestanden. Achtereenvolgens worden behandeld: Afdrukken van werkbladen Marges Gedeeltelijk

Nadere informatie

Schaakstukken les 1: Pion

Schaakstukken les 1: Pion Schaakstukken les 1: Pion In deze les In deze les leer je een pion van een schaakstuk modelleren met het gebruik van lijnen (splines). Je tekent maar de halve contourlijn van de pion en deze lijn wordt

Nadere informatie

Hoe maak je een vectorillustratie van start tot finish Als u een ontwerper bent die gewoon houdt van het maken van 'spullen', dan moet

Hoe maak je een vectorillustratie van start tot finish Als u een ontwerper bent die gewoon houdt van het maken van 'spullen', dan moet Hoe maak je een vectorillustratie van start tot finish Als u een ontwerper bent die gewoon houdt van het maken van 'spullen', dan moet Illustrator of AD uw favoriete tool zijn! Gewapend met een paar tools

Nadere informatie

Grafische elementen invoegen

Grafische elementen invoegen Grafische elementen invoegen Rev 00 I N H O U D S O P G A V E 1 INLEIDING... 1 2 LIJNEN EN RECHTHOEKEN TEKENEN... 1 2.1 Lijnen tekenen... 1 2.2 Polylijnen tekenen... 3 2.3 Rechthoeken tekenen... 3 3 CIRKELS,

Nadere informatie

SketchUp: 3D voor iedereen (/)

SketchUp: 3D voor iedereen (/) DE CURSUS (/) SKETCHUP? (/SKETCHUP.HTML) INSTALLATIE (/INSTALLATIE.HTML) DE BASIS (/DE-BASIS.HTML) GEREEDSCHAPPEN (/GEREEDSCHAPPEN.HTML) GEAVANCEERD (/GEAVANCEERD.HTML) SketchUp: 3D voor iedereen (/) Instapproject:

Nadere informatie

Week 3 Cursus Photoshop

Week 3 Cursus Photoshop Week 3 Cursus Photoshop Blenden / Mengen Lagen met elkaar mengen. 1 Week 3 Cursus Photoshop Inleiding Wat is het effect van mengen Hoe is het toe te passen? Oefening met mengen en effecten Blenden = Mengen

Nadere informatie

Basistechnieken Microsoft Excel in 15 minuten

Basistechnieken Microsoft Excel in 15 minuten Basistechnieken Microsoft Excel in 15 minuten Microsoft Excel is een rekenprogramma. Je kan het echter ook heel goed gebruiken voor het maken van overzichten, grafieken, planningen, lijsten en scenario's.

Nadere informatie

www.digitalecomputercursus.nl 6. Reeksen

www.digitalecomputercursus.nl 6. Reeksen 6. Reeksen Excel kan datums automatisch uitbreiden tot een reeks. Dit betekent dat u na het typen van een maand Excel de opdracht kan geven om de volgende maanden aan te vullen. Deze voorziening bespaart

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright

mailgroep photoshop Copyright https://www.youtube.com/watch?v=bydqctxdv7u&feature=em-subscription-upload Planeet Saturnus Video les deel1 1) Bestand Nieuw: 1550 x 870 px: 150 ppi; witte achtergrond Planeet - deel1 blz. 1 2) Achtergrond

Nadere informatie

PRINTJELINT UITGEBREIDE EDITOR

PRINTJELINT UITGEBREIDE EDITOR PRINTJELINT UITGEBREIDE EDITOR Copyright 2015 Kiezen van het band/lint. In het eerste scherm vindt u de verschillende soorten band/lint. (zie afb. 1.1) 1 Afb. 1.1 Klik op het band/lint dat u wilt bestellen.

Nadere informatie

Kerstkaartje met kerstboomsjabloon

Kerstkaartje met kerstboomsjabloon Kerstkaartje met kerstboomsjabloon Belangrijk: Sla regelmatig uw werk op in de map waar uw foto s en sjabloon staan zodat alles bij elkaar blijft. Telkens opslaan als een.psd bestand Geef een naam bv.

Nadere informatie

Handmatig Onderzoekmelding invoeren Archis III

Handmatig Onderzoekmelding invoeren Archis III Handmatig Onderzoekmelding invoeren Archis III Voor het indienen van een onderzoekmelding in Archis III ga je naar Melden nieuw onderzoek Daar moeten 3 schermen doorlopen/ingevoerd worden. Eerste scherm:

Nadere informatie

Handleiding Muziek maken in de studio

Handleiding Muziek maken in de studio Handleiding Muziek maken in de studio Inhoudsopgave Basisfuncties pagina 3 Toetsenbord pagina 4 Muziekstukken pagina 5 Nootfuncties pagina 6 Noten verbinden pagina 7 Afspelen pagina 8 2 Vier basisfuncties

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Handicom Symbol for Windows Image Manager (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Inhoud Inleiding... 2 1. Image Manager hoofdscherm...3 1.1 Onderdelen van het venster...3 1.2 Het scherm veranderen...3 1.2.1

Nadere informatie

Ledenlijsten + etiketten maken

Ledenlijsten + etiketten maken Ledenlijsten + etiketten maken Eerst wordt uitgelegd hoe je een ledenlijst (van alle clubleden of leden per lesjaar) kan opvragen en bewerken en nadien hoe je met deze lijst etiketten kan maken. De ledenlijst

Nadere informatie

Handleiding voor het raadplegen en wijzigen van percelen

Handleiding voor het raadplegen en wijzigen van percelen Handleiding voor het raadplegen en wijzigen van percelen Deze handleiding kunt u gebruiken als u uw percelen gaat wijzigen en intekenen. Wat staat er in deze handleiding 1 Wat ziet u op uw scherm 1 2 Wat

Nadere informatie

WISKUNDE EN ICT. 1 Wiskundige symbolen N, R, 2 Symbolen

WISKUNDE EN ICT. 1 Wiskundige symbolen N, R, 2 Symbolen Vergelijkingseditor 2003 Module 1a en ICT 1 WISKUNDE EN ICT Tijdens de lessen wiskunde op deze hogeschool met de laptop moet je ook voor wiskunde de laptop zinvol gebruiken. Dat dit niet zo evident is,

Nadere informatie

Les in Flash nr. 1: Afbeeldingen in een vorm gieten en laten bewegen

Les in Flash nr. 1: Afbeeldingen in een vorm gieten en laten bewegen Les in Flash nr. 1: Afbeeldingen in een vorm gieten en laten bewegen 1. Open een nieuw Flash document en klik op frame 1 van laag 1 zodat deze geselecteerd is. 2. Pak het gereedschap Ovaal en teken in

Nadere informatie

Module 3c. Een goedwerkende didactiek rond dit programma kan wellicht voor cursisten een uitdaging vormen.

Module 3c. Een goedwerkende didactiek rond dit programma kan wellicht voor cursisten een uitdaging vormen. Module 3c Componeren met Hyperscore. Studielast: 7 uur Doel: Voldoende kunnen omgaan met het softwarepakket Hyperscore. Zelf enkele composities kunnen schrijven, didactische vertalingen kunnen maken. Inhoud:

Nadere informatie

Microsoft Word Kolommen en tabellen

Microsoft Word Kolommen en tabellen Microsoft Word 2010 Kolommen en tabellen Inhoudsopgave 8. Kolommen en tabellen 8.1 Tabtoets en tabstops 8.2 Tabellen maken 8.3 Tabel selecteren en tekst opmaken 8.4 Kolommen en rijen invoegen en verwijderen

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 6. Paden en uitknippaden PP Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 6. Paden en uitknippaden PP Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-06-01 Paden en uitknippaden Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond. Intro: Je kunt nu paden maken met de pengereedschappen. Je kunt de paden ook een lijn geven en je kunt

Nadere informatie

Prezi. een handleiding voor beginners. door Chris Goevaerts

Prezi. een handleiding voor beginners. door Chris Goevaerts Prezi een handleiding voor beginners door voor Lerareninfo vzw www.lerarentools.be Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Deel 1: Basistechnieken. 3 1.1 Navigatie 3 1.2 Het menu.. 4 1.3 Tekst invoegen. 5 1.4

Nadere informatie

Paasachtergrond tekenen

Paasachtergrond tekenen http://psd.tutsplus.com/tutorials/drawing/super-cute-easter-wallpaper-illustration-tutorial/ Paasachtergrond tekenen Stap 1 Nieuw Photoshop document (Ctrl + N). De grootte is niet zo belangrijk, witte

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 3) Handicom, 2006, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 3) Handicom, 2006, Nederland Handicom Symbol for Windows Image Manager (Versie 3) Handicom, 2006, Nederland Inhoud 1. Image Manager hoofdscherm... 2 1.1 Onderdelen van het venster... 2 1.2 Het scherm veranderen... 2 1.3 Een andere

Nadere informatie