Module 3c. Een goedwerkende didactiek rond dit programma kan wellicht voor cursisten een uitdaging vormen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Module 3c. Een goedwerkende didactiek rond dit programma kan wellicht voor cursisten een uitdaging vormen."

Transcriptie

1 Module 3c Componeren met Hyperscore. Studielast: 7 uur Doel: Voldoende kunnen omgaan met het softwarepakket Hyperscore. Zelf enkele composities kunnen schrijven, didactische vertalingen kunnen maken. Inhoud: De module bevat slechts een handleiding van het programma. Op de site kun je bij cursus/overig nog wat voorbeeldfiles downloaden die je als inspiratiebron kunt gebruiken. Hyperscore lijkt enigszins op Making Music, maar er zijn enkele essentiële verschillen. Bij dit programma is het ontwerp van basismotieven een belangrijke eerste stap. Hier zouden al hele lessen aan gewijd kunnen worden. De volgende stap is het maken van een partituur op basis van deze basismotieven (maximaal 6). Er zijn slechts 2 geluiden (midi) mogelijk: Strijkers arco (gestreken) en strijkers pizzicato. Dat maakt dat de compositie altijd voor strijkorkest is en dat je als componist niet afgeleid wordt door experimenten met klankkleur, maar uitsluitend gericht moet zijn op vormprocessen (vooral polyfonie, imitatie e.d.) en textuur (doorzichtigheid, arco tegenover pizzicato bijv.). Het programma is ontworpen om kinderen spelenderwijs dichter bij modern klassieke muziek te brengen. De resultaten komen al snel in de buurt van composities die doen denken aan sommige composities van Bartok of Webern. Een goede didactiek hiervoor is niet eenvoudig. Deze is door ons nog niet ontwikkeld. Er zijn ervaringen met dit programma met kinderen in zowel Duitsland (zie literatuur op website) als Engeland. In beide gevallen kregen zij als opdracht om met dit programma een compositie te schrijven, die naderhand door een echt strijkorkest, enigszins aangepast, ook is uitgevoerd. Een goedwerkende didactiek rond dit programma kan wellicht voor cursisten een uitdaging vormen. Materiaal: Handleiding Hyperscore. Software: Hyperscore (gratis te verkrijgen via internet: Zie softwarebeschrijvingen) Opdracht: De opdrachten voor de cursisten bestaan in eerste instantie uitsluitend uit het maken van een compositie met dit softwarepakket. Het uitwerken van een didactiek voor kinderen kan voor de liefhebber een uitdaging vormen!

2 Handleiding HYPERSCORE Ctrl o: openen van eerder gemaakt bestand. Ctrl s: opslaan (Ctrl m: opslaan als midi.) q: hyperscore verlaten. F1: hoogste zoom functie, F2, F3, F4: naar laagste zoomfunctie. Ctrl + slepen van achtergrond: verplaats alle schermonderdelen (om eventueel onderdelen die door zomen verdwenen zijn weer terug te kunnen zien bijv.) spatie: afspelen of stoppen met afspelen van inhoud van geactiveerde venster. Er zijn twee soorten vensters: motiefvensters (maximaal 6, er zijn nl. 6 verschillende kleuren) en een partituurvenster. Pas als er een of meer motieven zijn gemaakt kun je aan een partituur beginnen. Het idee van Hyperscore is dat je een grafische partituur maakt op basis van eerder gemaakte motieven. Een al gemaakte venster kun je activeren (klik er op), verplaatsen (dit doe je indien niet geactiveerd gewoon door slepen, indien wel geactiveerd door verslepen vanuit een hoek) of van grootte veranderen (aan rechterkant: sleep naar rechts of links). Geactiveerde vensters met inhoud kun je afspelen door op de dan verschenen play-knop onder aan het venster te klikken of door te drukken op spatie. Als er iets is geselecteerd binnen in een venster zal bij afspelen alleen de selectie te horen zijn. Maken van Motieven Maak eerst een motiefvenster door te kiezen voor het motiefvenstericoontje en dan te klikken ergens op de achtergrond. Een motiefvenster kan groter gemaakt worden door aan de rechterkant te slepen. Om een motief te maken selecteer je eerst de DROPLET TOOL Klik dan op een open plek in het motiefvenster en er wordt een noot geplaatst (horizontaal: tijd, verticaal: toonhoogte). Noten kunnen elkaar niet overlappen! Verplaats noten door slepen van een al geplaatste noot. De lengte van de noot verander je door de muisknop ingedrukt te houden en gelijktijdig pijltje links of rechts op het toetsenbord te klikken. Noten verwijder je door ze uit het venster te slepen of te selecteren en delete op het toetsenbord te kiezen. Elk motief heeft een kleur. Deze kleur kun je eventueel naderhand nog veranderen, wat een instant effect heeft op een al gemaakt muziekstuk! Kies eerst de ARROW tool:. Je kunt een of meer noten selecteren door er een rechthoek om te slepen. Geselecteerde noten kun je bewegen met een van de vier pijltjestoetsen, of allemaal tegelijk verwijderen met de deletetoets.

3 Als een motiefvenster is geselecteerd is er beneden een playknopje te zien, waar je op kunt klikken om het motief te horen. Ook kun je in plaats daarvan de spatietoets gebruiken.

4 Maken van een partituur Maak eerst een partituurvenster met dit icoontje:, klik dan ergens op de achtergrond. Ook een partituurvenster kan aan de rechterkant kleiner of groter gemaakt worden door slepen. Naast de arrowtool staat de "PEN tool" :. Dit is het gereedschap waarmee je tekent in de partituur. (ARROW tool: Hiermee kun je selecteren om motieven te bewegen, veranderen of kopiëren.) Kies een van de kleuren waarmee je een motief hebt gemaakt. Alles wat je nu tekent zal gebaseerd zijn op dat motief. Je tekent telkens van links naar rechts. De partituur verloopt in tijd van links naar rechts. Horizontale streep: Laag: het motief wordt laag gespeeld. Kort: het motief wordt slechts ten dele gespeeld. Lang: het motief wordt telkens herhaald. Streep naar rechts boven: het motief wordt steeds hoger herhaald, naar rechts onder: steeds lager. Motieven kunnen elkaar zonder problemen overlappen. Elke verschillende kleur maakt dat alles wat je tekent op dat motief is gebaseerd. Kies de ARROW tool. Nu kun je meerdere motieven tegelijk selecteren door er een rechthoek omheen te slepen, kopiëren (Ctrl c, Ctrl v), verplaatsen (pijltjestoetsen of slepen), verwijderen (delete). Kies de ARROW tool. Met shift ingedrukt klikken op diverse motieven kun je eveneens meerdere motieven gelijktijdig selecteren. Kies de ARROW tool. Elk motief kun je harder, zachter laten klinken. klik op een motief zodat het is geselecteerd. Er boven zie je nu drie kleine icoontjes:.de rechter is de "volume control". Door hier op te klikken en de muis omhoog of omlaag te slepen zie je hoe de motieflijntjes dikker of dunner worden en daardoor het motief harder of zachter. Elk motief in hyperscore wordt altijd arco of pizzicato gespeeld. De standaardinstelling is pizzicato. Door na selectie van een motief te klikken op het middelste icoontje, het hartje, kun je het timbre veranderen. Je kunt aan de weergave van de lijn van het motief zien of er pizzicato of arco gespeeld wordt. Van vorm veranderen. je kunt een al gemaakt motief van vorm veranderen, door met de rechtermuisknop te slepen over het motief. Afspelen: Zorg dat de partituur is geselecteerd. Onderaan zie je een playknop en een positielijn. Door de playknop te slepen over die lijn kun je het afspelen ook op een ander punt laten beginnen. Afspelen kan ook met spatie. Let op: als een selectie is gemaakt zul je bij afspelen wel de afspeelwijzer zien bewegen, maar slechts de selectie horen (als hij daar is aangekomen met afspelen). Stoppen: klik op een willekeurig punt of druk op spatie.

5 Controle over de harmonie Je kunt diverse harmonische stijlen selecteren, door te klikken op de "harmony buttons" links aan een partituurvenster: "NONE" betekent dat alles gebaseerd blijft op de (vaak chromatische) keuzes van de motieven zelf. "DIATONIC" betekent dat de computer alle chromatische noten verandert in witte toetsen. "MAJOR/MINOR" betekent normale tonale harmonie, welk het beste verder geregeld kan worden met de zo meteen besproken "harmony line". "FOURTHS": harmonie is gebaseerd op kwartenakkoorden. Harmony line Midden in de partituur is een rechte horizontale lijn zichtbaar. Deze kan omhoog en/of omlaag versleept worden, er ontstaat een slingerend soort "touw". Rechte stukken resulteren in stabiele akkoorden in de toonsoort van dat moment. Naar boven gerichte stukken resulteren in dominantachtige akkoorden welke willen oplossen. Naar beneden gerichte stukken, normaal achter naar boven gerichte stukken, zijn de natuurlijke oplossingen van de eerdere instabiele akkoorden. Als je een spitse top maakt in het "touw" kun je hiermee de toonsoort veranderen. D groot - B klein G groot - E klein C groot - A klein F groot - D klein Bb-groot - G klein Door bij een geselecteerd motief te klikken op de eerste button rechtsboven, het +-teken,,kun je dat motief afhankelijk of onafhankelijk maken van de ingestelde harmoniekeuze.

Microsoft Word Selecteren

Microsoft Word Selecteren Microsoft Word 2013 Selecteren Inhoudsopgave 3. Selecteren 3.1 Tekst selecteren 3.2 Tekst verwijderen 3.3 Kopiëren, knippen, plakken en ongedaan maken 3.4 Werken met twee documenten 3.1 Tekst selecteren

Nadere informatie

Microsoft Word Kolommen en tabellen

Microsoft Word Kolommen en tabellen Microsoft Word 2010 Kolommen en tabellen Inhoudsopgave 8. Kolommen en tabellen 8.1 Tabtoets en tabstops 8.2 Tabellen maken 8.3 Tabel selecteren en tekst opmaken 8.4 Kolommen en rijen invoegen en verwijderen

Nadere informatie

11. Na een aantal keren selecteren en op de delete knop drukken ziet mijn egel er nu zo uit:

11. Na een aantal keren selecteren en op de delete knop drukken ziet mijn egel er nu zo uit: Open Paint.Net 1. Klik op "Bestand" 2. Klik op "Openen " 3. Zoek de afbeelding "eend" op en open hem. 4. Herhaal de stappen 1 tot en met 3 maar open nu de afbeelding "egel". 5. Je hebt nu beide afbeeldingen

Nadere informatie

Onderwerp: tutorial uitknipmasker maken in Adobe Illustrator. Stap 1. Nieuw bestand in Adobe Illustrator:

Onderwerp: tutorial uitknipmasker maken in Adobe Illustrator. Stap 1. Nieuw bestand in Adobe Illustrator: Onderwerp: tutorial uitknipmasker maken in Adobe Illustrator Stap 1 Nieuw bestand in Adobe Illustrator: (Het nieuwe document moet precies zo zijn als onderstaande!) Let op: RGB Stap 2 Selecteer Typen (Sneltoets

Nadere informatie

de deur de schoorsteen het dak dak aanpassen bloempot schoorsteen bakstenen verkleinen &verfraaien...

de deur de schoorsteen het dak dak aanpassen bloempot schoorsteen bakstenen verkleinen &verfraaien... Inhoud werken met paden... 3 deel van een pad kopiëren... 3 pad aan beide kanten versmallen... 3 hoek van een ankerpunt aanpassen... 4 een gesloten pad maken... 5 inzoomen/uitzoomen... 6 groeperen... 7

Nadere informatie

Handleiding Muziek maken in de studio

Handleiding Muziek maken in de studio Handleiding Muziek maken in de studio Inhoudsopgave Basisfuncties pagina 3 Toetsenbord pagina 4 Muziekstukken pagina 5 Nootfuncties pagina 6 Noten verbinden pagina 7 Afspelen pagina 8 2 Vier basisfuncties

Nadere informatie

Nu de BMP goed is voorbereid kunnen we naar PE Design en kies voor Design Center.

Nu de BMP goed is voorbereid kunnen we naar PE Design en kies voor Design Center. Basiscursus PE DESIGN deel 2 Caroline van Langeveld www.cvanlangeveld.nl Deze les is voor alle versies van PE Design te gebruiken, de verschillen tussen de versies komen pas vanaf stadium 4 tot uiting

Nadere informatie

P O W E R P O I N T - onderdeel van Microsoft Office 2000 pakket (nl) De Windows versies van Powerpoint kunnen onderling afwijken

P O W E R P O I N T - onderdeel van Microsoft Office 2000 pakket (nl) De Windows versies van Powerpoint kunnen onderling afwijken P O W E R P O I N T - onderdeel van Microsoft Office 000 pakket (nl) De Windows versies van Powerpoint kunnen onderling afwijken DEEL I De zes basisstappen Met het programma Powerpoint kun je zelf een

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

Dit is een artikel uit de Peter van Olmen serie: Handleidingen Voor Iedereen AUDACITY HANDLEIDING. Voor audacity versie 1.2.6

Dit is een artikel uit de Peter van Olmen serie: Handleidingen Voor Iedereen AUDACITY HANDLEIDING. Voor audacity versie 1.2.6 AUDACITY HANDLEIDING Voor audacity versie 1.2.6 Inhoudsopgave 1.1: Installatie 1.2: Mp3 bestanden mogelijk maken 2.1: Een bestand openen 2.2: Uitleg knoppen 2.3: Een deel selecteren 2.4: Verwijderen 2.5:

Nadere informatie

Handleiding FlatFix Fusion Calculator (BETA 1.3.1)

Handleiding FlatFix Fusion Calculator (BETA 1.3.1) 1. Inleiding 1.1 Inloggen 1.2 Toolbar 1.3 Resultaten 1.4 Functie toetsen Inhoudsopgave: 2. Dak 2.1 Dak tekenen 2.2 Dakmaten aanpassen 2.3 Dakvlakken samenvoegen 2.4 Dak verplaatsen 2.5 Dak roteren 2.6

Nadere informatie

Microsoft Word 365. Kolommen en tabellen AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: MICROSOFT WORD 365

Microsoft Word 365. Kolommen en tabellen AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: MICROSOFT WORD 365 Microsoft Word 365 Kolommen en tabellen Inhoudsopgave 8. Kolommen en tabellen 8.1 Tabellen maken 8.2 Tabel selecteren en tekst opmaken 8.3 Kolommen en rijen invoegen en verwijderen 8.1 Tabellen maken Met

Nadere informatie

1/3 Leer te bewegen. 2/3 De vorm op de juiste plaats neerzetten. 3/3 Gefeliciteerd! Laten we leren hoe je vormen op het werkvlak verplaatst!

1/3 Leer te bewegen. 2/3 De vorm op de juiste plaats neerzetten. 3/3 Gefeliciteerd! Laten we leren hoe je vormen op het werkvlak verplaatst! 1/3 Leer te bewegen Laten we leren hoe je vormen op het werkvlak verplaatst! 2/3 De vorm op de juiste plaats neerzetten 1. Sleep de lichtbruine vorm naar de oranje uitlijning. HINT: Om te slepen, klik

Nadere informatie

Microsoft Word 365. Weergave AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: MICROSOFT WORD 365

Microsoft Word 365. Weergave AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: MICROSOFT WORD 365 Microsoft Word 365 Weergave Inhoudsopgave 2. Weergave 2.1 Document openen en de cursor verplaatsen 2.2 Scrollbalk, weergaveknoppen en mini-werkbalk 2.3 Verborgen opmaakmarkeringen 2.4 Speciale lettertekens

Nadere informatie

Zelf albumbladen maken in Word 2003

Zelf albumbladen maken in Word 2003 Zelf albumbladen maken in Word 2003 Het maken van albumbladen in Word is niet moeilijk, maar laten zien hoe het precies gaat, hangt af van de versie van Word. Hieronder volgt de instructie voor Word 2003.

Nadere informatie

START Laten we leren hoe je vormen op het werkvlak verplaatst!

START Laten we leren hoe je vormen op het werkvlak verplaatst! START Laten we leren hoe je vormen op het werkvlak verplaatst! klik op Next 1. Sleep de lichtbruine vorm naar de oranje uitlijning. Je mag zo precies zijn als je wilt. FINISH Geweldig begin! Laten we de

Nadere informatie

Handleiding Word de graad

Handleiding Word de graad Handleiding Word 2010 3de graad Inhoudsopgave Regelafstand 3 Knippen 3 Kopiëren 5 Plakken 6 Tabs 7 Pagina-instellingen 9 Opsommingstekens en nummeringen 12 Kopteksten en voetteksten 14 Paginanummering

Nadere informatie

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop.

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Les 1: Witte rand om de foto m.b.v. canvasgrootte. 1. Open de foto in Photoshop. 2. Klik in menu AFBEELDING op CANVASGROOTTE 3. Zorg dat in het vakje

Nadere informatie

Handleiding FlatFix Fusion

Handleiding FlatFix Fusion Handleiding FlatFix Fusion Esdec B.V. Versie 1.4.8 Inhoud 1. Inleiding... 3 1.1 Inloggen... 3 1.2 Toolbar... 3 1.3 Resultaten... 4 1.4 Functie toetsen... 4 2. Keuze zonnepaneel... 5 2.1 Zonnepaneel selecteren...

Nadere informatie

Paden en punten bewerken

Paden en punten bewerken Als u verder klikt, ziet u dat welk punt u de laatste hebt geplaatst, blauw zal tonen, terwijl alle andere punten met een witte binnenkant zijn omschreven: Dit komt doordat u op elk moment terug kunt gaan

Nadere informatie

Web Presence Builder. Inhoud

Web Presence Builder. Inhoud Web Presence Builder Inhoud Inhoud... 1 Wat is Web Presence Builder?... 2 Het categoriescherm... 2 De eerste stappen naar een eigen website... 3 Onderwerp selecteren en website naam aanpassen... 3 Vooraf

Nadere informatie

Afbeeldingen Module 11

Afbeeldingen Module 11 11. Afbeeldingen Er zijn veel manieren waarop u een afbeelding in kunt voegen in een tekst. U kunt bijvoorbeeld plaatjes die met een ander programma zijn gemaakt in uw documenten opnemen. Zo kunt u met

Nadere informatie

Workshop 21. Curven tekenen.

Workshop 21. Curven tekenen. Workshop 21 MicDigital Curven tekenen. Logo s en webkop ontwerpen Voor je website heb je een kop, een header nodig. Dit kan je makkelijk in Photoshop aanmaken. We gaan zo n webkop maken en leren een curve,

Nadere informatie

Geluidsbewerking met AUDACITY

Geluidsbewerking met AUDACITY Geluidsbewerking met AUDACITY Dit is de eenvoudige handleiding voor het project Be-Mobile. Niet alles wordt uitgelegd want het is een uitgebreid (en soms ingewikkeld) programma. AUDACITY is een gratis

Nadere informatie

HET TOETSENBORD AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: BASISVAARDIGHEDEN

HET TOETSENBORD AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: BASISVAARDIGHEDEN HET TOETSENBORD HET TOETSENBORD In deze opdracht leer je hoe je meer over de verschillende knoppen op je toetsenbord. Het rechterdeel van het toetsenbord bevat alle nummers. Dit wordt numpad of numeriek

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright

mailgroep photoshop Copyright https://www.youtube.com/watch?v=bydqctxdv7u&feature=em-subscription-upload Planeet Saturnus Video les deel1 1) Bestand Nieuw: 1550 x 870 px: 150 ppi; witte achtergrond Planeet - deel1 blz. 1 2) Achtergrond

Nadere informatie

Cursus Powerpoint 2003

Cursus Powerpoint 2003 1a. Een presentatie opzetten Cursus Powerpoint 2003 Open Powerpoint en klik linksboven op Bestand en vervolgens op Nieuw. Rechts opent zich het menuscherm Nieuwe presentatie met daarin diverse opties om

Nadere informatie

Basis Live Mode Functies Je kan eenvoudig camerabeelden bekijken in een layout naar keuze. Kies een layout bovenaan het scherm, in de Live Mode.

Basis Live Mode Functies Je kan eenvoudig camerabeelden bekijken in een layout naar keuze. Kies een layout bovenaan het scherm, in de Live Mode. Eindgebruiker Quick Start Guide Overzicht De exacqvision Client software bestaat uit 3 schermen: Live, Search, en Setup. Om in het gewenste scherm te geraken, klik je op het desbetreffende pictogram aan

Nadere informatie

Pinnacle studio 14. Workshop

Pinnacle studio 14. Workshop Pinnacle studio 14 Workshop Inhoud De interface... 2 Project... 2 Film samenstellen... 4 Overgangen... 4 Titels... 5 Geluid... 6 Filmfragmenten aanpassen.... 7 Menu s Maken... 9 DVD s Branden... 11 De

Nadere informatie

Eenvoudige sneeuwman.

Eenvoudige sneeuwman. http://www.tutorial9.net/photoshop/design-a-simple-snowman-in-photoshop/ Eenvoudige sneeuwman Stap 1: Nieuw Document Grootte = 1000 x 1000 pixels, witte achtergrond. Stap 2: Hulplijnen plaatsen Linialen

Nadere informatie

1.FLYER SMARTPHONE Opdracht: Google, Zoekhulpmiddelen Achtergrond verwijderen van foto, Toverstaf

1.FLYER SMARTPHONE Opdracht: Google, Zoekhulpmiddelen  Achtergrond verwijderen van foto, Toverstaf 1.FLYER SMARTPHONE Opdracht: Ontwerp een flyer voor je smartphone met eigen foto, spiegeling, officiële logo, informatie over je abonnement en een passende achtergrond. Google, Zoekhulpmiddelen In Photoshop

Nadere informatie

WORD STARTEN... 4 WORD STOPPEN... 4 OPENEN... 5 OPSLAAN... 6 AFDRUKKEN = PRINTEN... 8 FOUTJE ONGEDAAN MAKEN... 9 KIEZEN MET MUIS...

WORD STARTEN... 4 WORD STOPPEN... 4 OPENEN... 5 OPSLAAN... 6 AFDRUKKEN = PRINTEN... 8 FOUTJE ONGEDAAN MAKEN... 9 KIEZEN MET MUIS... Word 2 WORD STARTEN... 4 WORD STOPPEN... 4 OPENEN... 5 OPSLAAN... 6 AFDRUKKEN = PRINTEN... 8 FOUTJE ONGEDAAN MAKEN... 9 KIEZEN MET MUIS... 10 KIEZEN VAN 1 WOORD... 10 KIEZEN VAN 1 ZIN... 10 KIEZEN VAN

Nadere informatie

Installatie en gebruik muziekprogramma NoteWorthy Composer

Installatie en gebruik muziekprogramma NoteWorthy Composer Installatie en gebruik muziekprogramma NoteWorthy Composer Installatie Onder de link NWC downloaden staat een programma nwcsetup.exe. Dit programma moet geinstalleerd worden op de eigen computer. Ga hiervoor

Nadere informatie

Module 3b. Componeren met Making Music. Studielast: 4-14 uur.

Module 3b. Componeren met Making Music. Studielast: 4-14 uur. Module 3b Componeren met Making Music. Studielast: 4-14 uur. Doel: Voldoende kunnen omgaan met het softwarepakket Making Music, in ieder geval het tekenpalet. Zelf enkele composities kunnen schrijven,

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR HET MAKEN VAN EEN DIGITAAL PRENTENBOEK 1. POWERPOINT STARTEN

HANDLEIDING VOOR HET MAKEN VAN EEN DIGITAAL PRENTENBOEK 1. POWERPOINT STARTEN HANDLEIDING VOOR HET MAKEN VAN EEN DIGITAAL PRENTENBOEK 1. POWERPOINT STARTEN 1. Open het programma Microsoft Office PowerPoint door op start te klikken. Klik op alle programma s, vervolgens klik je op

Nadere informatie

Microsoft PowerPoint Basics Hoe maak je een presentatie in Microsoft PowerPoint 2010? Handleiding voor kinderen

Microsoft PowerPoint Basics Hoe maak je een presentatie in Microsoft PowerPoint 2010? Handleiding voor kinderen Als je weet wat er komt, wat inhoud betreft, kijken bij maken van een spreekbeurt, kunnen we praten over jouw PowerPoint presentatie. Je hebt in de klas de basis handelingen op de computer al geleerd zoals:

Nadere informatie

De tekst staat nu aan de linkerkant. De tekst staat nu aan de rechterkant. De tekst staat nu in het midden.

De tekst staat nu aan de linkerkant. De tekst staat nu aan de rechterkant. De tekst staat nu in het midden. 1. Uitlijnen Uitlijnen: De manier waarop een regel wordt getoond. Dit kan op vier verschillende manieren. We geven hieronder vier voorbeelden. A. Links uitlijnen De tekst staat nu aan de linkerkant. B.

Nadere informatie

Deel 1: PowerPoint Basis

Deel 1: PowerPoint Basis Deel 1: PowerPoint Basis De mogelijkheden van PowerPoint als ondersteunend middel voor een gedifferentieerde begeleiding van leerlingen met beperkingen. CNO Universiteit Antwerpen 1 Deel 1 PowerPoint Basis

Nadere informatie

WORKSHOP PHOTOSHOP ELEMENTS 6.0

WORKSHOP PHOTOSHOP ELEMENTS 6.0 Start Photoshop Elements op en kies in het Welkomstscherm voor de optie Bewerken Oefening 1 Filters half gebruikt en open afbeelding oefening 1.jpg. Door middel van filters kunnen we speciale effecten

Nadere informatie

Achtergrond en foto - blz 1

Achtergrond en foto - blz 1 http://www.photoshopessentials.com/photo-effects/photoshop-background/ Achtergrond en foto De foto wordt gebruikt en omgezet in een achtergrond. Er wordt gebruik gemaakt van de gereedschappen Selectiekader

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 Basishandelingen

Hoofdstuk 2 Basishandelingen Hoofdstuk 2 Basishandelingen Overzicht van de vereiste voorkennis Kennismaking met Windows Basishandelingen in Windows Hoofdstuk 1: Inleiding Je leert in dit hoofdstuk Studietaak 1: De celaanwijzer verplaatsen......................................................207

Nadere informatie

Zelf albumbladen maken in Word 2003

Zelf albumbladen maken in Word 2003 Zelf albumbladen maken in Word 2003 Het maken van albumbladen in Word is niet moeilijk, maar laten zien hoe het precies gaat, hangt af van de versie van Word. Hieronder volgt de instructie voor Word 2003.

Nadere informatie

Handleiding Kerstpuzzel 2 - Photoshop + PowerPoint 2007 (2010)

Handleiding Kerstpuzzel 2 - Photoshop + PowerPoint 2007 (2010) Handleiding Kerstpuzzel 2 - Photoshop + PowerPoint 2007 (2010) Deze handleiding kan eveneens gevolgd worden voor PP 2010 want verschilt niet veel met 2007. De bestanden "Puzzle effects by Panos.atn" en

Nadere informatie

6.5. Verplaatsen en kopiëren: oefeningen

6.5. Verplaatsen en kopiëren: oefeningen 6.5. Oefening 18.: rijen invoegen Activeer het werkblad uit voorgaande oefening (of vraag de docent om oefenbestand Architect-B-rijen invoegen ). Selecteer rij 2. Versleep het selectieknopje dat u geheel

Nadere informatie

Handleiding stellarium

Handleiding stellarium Handleiding stellarium Klik op het icoontje op het bureaublad om het stellarium te openen, Of ga naar > alle programma s > stellarium > Standaard staat de locatie ingesteld op Parijs en zie je de menubalken

Nadere informatie

Doorlopend patroon. Behang, gordijnen, bekledingsstoffen, verpakkingen. Dit dessin herhaalt zich en sluit naadloos op elkaar aan.

Doorlopend patroon. Behang, gordijnen, bekledingsstoffen, verpakkingen. Dit dessin herhaalt zich en sluit naadloos op elkaar aan. Doorlopend patroon Behang, gordijnen, bekledingsstoffen, verpakkingen zijn vaak voorzien van een opdruk, een dessin. Dit dessin herhaalt zich en sluit naadloos op elkaar aan. In b.v. 3D max worden ook

Nadere informatie

1 GIMP: een gratis en volwaardig alternatief voor Photoshop

1 GIMP: een gratis en volwaardig alternatief voor Photoshop Beeldbewerking 1 GIMP: een gratis en volwaardig alternatief voor Photoshop GIMP staat voor GNU Image Manipulation Program. Het is een grafisch programma voor het bewerken van foto's evenals het creëren

Nadere informatie

Om paint te openen volgen we dezelfde weg als bij de rekenmachine:

Om paint te openen volgen we dezelfde weg als bij de rekenmachine: Paint is een éénvoudig tekenprogramma. Vele functies hiervan komen later terug bij diverse foto- en tekenprogramma s. Om paint te openen volgen we dezelfde weg als bij de rekenmachine: rechtbovenaan zoeken

Nadere informatie

Instructie Digitaal aantekeningen maken in pdf

Instructie Digitaal aantekeningen maken in pdf Instructie Digitaal aantekeningen maken in pdf Veel cursusmaterialen ontvang je in pdf. Om het digitaal werken eenvoudiger te maken, leer je in deze instructie hoe je gemakkelijk digitaal aantekeningen

Nadere informatie

Voor dat je begint controleer je of je microfoon en koptelefoon goed aangesloten zijn op de computer. De roze aansluiting is voor de microfoon stekker

Voor dat je begint controleer je of je microfoon en koptelefoon goed aangesloten zijn op de computer. De roze aansluiting is voor de microfoon stekker Handleiding. Voor dat je begint controleer je of je microfoon en koptelefoon goed aangesloten zijn op de computer. De roze aansluiting is voor de microfoon stekker De groene aansluiting is voor de koptelefoon

Nadere informatie

Handleiding. voor je nieuwe boek-e

Handleiding. voor je nieuwe boek-e Handleiding voor je nieuwe boek-e 2 Inleiding Om zeker te zijn dat we jou in de toekomst blijven voorzien van een van de meest performante bordboeksystemen op de onderwijsmarkt, bouwden we onze bordboeken

Nadere informatie

Windows is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld.

Windows is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld. 2 Windows, inleiding Windows is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld. 2.1 Windows, een eerste verkenning In het vorige hoofdstuk heb je gezien wat een besturingssysteem is. Nu ga je werken

Nadere informatie

4. Getekende objecten bewerken

4. Getekende objecten bewerken 4. Getekende objecten bewerken In het vorige hoofdstuk hebben we het gereedschap voor het tekenwerk bekeken, maar als er iets fout gaat dan moeten we dat ook kunnen verbeteren, dit doen met de verschillende

Nadere informatie

Microsoft Word Weergave

Microsoft Word Weergave Microsoft Word 2013 Weergave Inhoudsopgave 2. Weergave 2.1 Document openen en de cursor verplaatsen 2.2 Scrollbalk, weergaveknoppen en mini-werkbalk 2.3 Verborgen opmaakmarkeringen 2.4 Opslaan onder een

Nadere informatie

Foto s verkleinen en Foto s in elkaar over laten lopen

Foto s verkleinen en Foto s in elkaar over laten lopen Foto s verkleinen en Foto s in elkaar over laten lopen Een foto, ergens op uw computer Open een de map van bestanden voor de website, of maak deze eerst aan. Open de te gebruiken foto met het volgende

Nadere informatie

Les11 Werken met vaste waarden

Les11 Werken met vaste waarden Les11 Werken met vaste waarden Heb je alle vorige lessen met succes doorlopen, dan heb je al heel veel bijgeleerd in zo n korte periode. Om alles bij te houden blijft oefenen en nog eens oefenen de werkwijze.

Nadere informatie

Handleiding hockeyoefeningen maken in PowerPoint.

Handleiding hockeyoefeningen maken in PowerPoint. Handleiding hockeyoefeningen maken in PowerPoint. Door: Saskia Bleumink Een A4 formaat pagina in PowerPoint: Wil je later oefeningen uitprinten, dan is het handig om de pagina in PowerPoint in te stellen

Nadere informatie

Aan de slag. Werken met OnsRooster. (voor medewerkers)

Aan de slag. Werken met OnsRooster. (voor medewerkers) Aan de slag Werken met OnsRooster (voor medewerkers) Over dit document Binnen uw organisatie is gekozen om OnsRooster te gebruiken voor roostering en tijdregistratie. OnsRooster is een programma waarmee

Nadere informatie

Beknopte gebruikershandleiding

Beknopte gebruikershandleiding Beknopte gebruikershandleiding Overzicht De exacqvision Client-software kent drie bedrijfsmodi: Live (live), Search (zoeken) en Config (instellingen). Om de gewenste bedrijfsmodus te openen, klikt u op

Nadere informatie

3D pixel stretch effect

3D pixel stretch effect http://www.tutorial9.net/photoshop/3d-pixel-stretch-effects/ 3D pixel stretch effect Door het uitrekken, stretchen van één enkele lijn creëer je een heel speciaal digitaal effect. Stap 1 We beginnen er

Nadere informatie

Hoe maak je een oudere man illustratie in Adobe Illustrator en AD door Nataliya Dolotko

Hoe maak je een oudere man illustratie in Adobe Illustrator en AD door Nataliya Dolotko Hoe maak je een oudere man illustratie in Adobe Illustrator en AD door Nataliya Dolotko Wat je gaat creëren Vandaag zullen we een illustratie van een oudere man maken. We gaan dit doen door enkele geometrische

Nadere informatie

Handleiding Pivot docent Wendy Bruins www.wisemice.nl versie 1.2 december 2008

Handleiding Pivot docent Wendy Bruins www.wisemice.nl versie 1.2 december 2008 1 Handleiding Pivot Stickfigure Animator Maak je eigen animated gifjes en laat je poppetje bewegen zoals jij wilt. Je kunt je Pivot invoegen in een mailtje, je website of laten verschijnen op je desktop.

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright Foto Effect maken

mailgroep photoshop Copyright Foto Effect maken http://www.photoshopessentials.com/photo-effects/polaroids/ Foto Effect maken Startfoto Eindresultaat Copyright Stap 1: Open je afbeelding en dupliceer (Ctrl + J) de achtergrondlaag = laag1 Stap 2: Voeg

Nadere informatie

6. Tekst verwijderen en verplaatsen

6. Tekst verwijderen en verplaatsen 6. Tekst verwijderen en verplaatsen In deze module leert u: een stuk tekst selecteren een stuk tekst verwijderen; acties ongedaan maken en opnieuw doen; een stuk tekst vervangen; een stuk tekst verplaatsen;

Nadere informatie

Tekenen met Floorplanner

Tekenen met Floorplanner Overzicht Het scherm 1. Zoom 2. Opslaan 3. Verdieping tab 4. Undo / Redo 5. Constructiemenu 6. Bibliotheek 7. Tekenvlak Eigenschappenmenu s De plattegrond wordt opgebouw uit verschillende elementen: ruimtes,

Nadere informatie

Handleiding Chromebook

Handleiding Chromebook Handleiding Chromebook 1 1. Opstarten Als je de Chromebook start, heb je slechts één ding nodig: een Gmailadres. TADA heeft dat voor jou aangemaakt. 2. Het bureaublad Het bureaublad op een Chromebook is

Nadere informatie

Les03 Een ster maken en inkleuren

Les03 Een ster maken en inkleuren Les03 Een ster maken en inkleuren Een beetje meetkunde; tekenen met exacte afmetingen; gebruik van hulplijnen; figuren roteren; spiegelen met de functie transformatie; toverstokje gebruiken; veelhoeklasso

Nadere informatie

PSW Omgaan met documenten. Onderwerp Omgaan met documenten vanuit het PSW portaal Datum september 2017

PSW Omgaan met documenten. Onderwerp Omgaan met documenten vanuit het PSW portaal Datum september 2017 PSW Omgaan met documenten Onderwerp Omgaan met documenten vanuit het PSW portaal Datum september 2017 In het nieuwe PSW portaal gaan we anders om met Documenten. Denk hierbij aan het verplaatsen van documenten,

Nadere informatie

Photoshop CS6. Foto s bewerken en aanpassen in Photoshop. Een onderwaterscene maken. Pijl om tussen de voor en achtergrondkleur.

Photoshop CS6. Foto s bewerken en aanpassen in Photoshop. Een onderwaterscene maken. Pijl om tussen de voor en achtergrondkleur. Een onderwaterscene maken. Begin met het maken van een nieuw bestand. Bestand -> Nieuw. Vul vervolgens de gegevens in die je hiernaast ziet. Let op: Resolutie pixels/ inch ingesteld staat. Verloop maken

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1. beginnen met excel

HOOFDSTUK 1. beginnen met excel HOOFDSTUK 1 beginnen met excel Inleiding Voor het betere rekenwerk in de bedrijfseconomie worden spreadsheets (rekenbladen) gebruikt. In dit hoofdstuk leer je omgaan met algemene basisbewerkingen in Excel:

Nadere informatie

1 Een presentatie bekijken

1 Een presentatie bekijken 1 Een presentatie bekijken PowerPoint is een programma om presentaties te maken. In dit hoofdstuk leer je om een bestaande presentatie te bekijken. Ook maak je enkele wijzigingen in een bestaande presentatie.

Nadere informatie

PowerPoint Basis. PowerPoint openen. 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office

PowerPoint Basis. PowerPoint openen. 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office PowerPoint Basis PowerPoint openen 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office Klik op Microsoft PowerPoint 2010 Wacht nu tot het programma volledig is opgestart.

Nadere informatie

Activinspire +Inhoud o Gebruik pen 3 o kalibreren van het bord 4 o schermindeling en benamingen Active Inspire 5 o Dashboard 6 o Hoofdgereedschapspalet 6 o Hoofdpalet 7 o De software starten 8 o De software

Nadere informatie

15. Tabellen. 1. wat rijen, kolommen en cellen zijn; 2. rijen en kolommen invoegen; 3. een tabel invoegen en weer verwijderen;

15. Tabellen. 1. wat rijen, kolommen en cellen zijn; 2. rijen en kolommen invoegen; 3. een tabel invoegen en weer verwijderen; 15. Tabellen Misschien heeft u al eens geprobeerd om gegevens in een aantal kolommen te plaatsen door gebruik te maken van spaties, kolommen of tabs. Dat verloopt goed totdat u gegevens wilt wijzigen of

Nadere informatie

Les in Flash nr. 2: Jouw eerste Flash film

Les in Flash nr. 2: Jouw eerste Flash film Les in Flash nr. 2: Jouw eerste Flash film Deze les ga je een filmpje maken van vier bewegende afbeeldingen met muziek en tekst. Zorg voordat je begint dat je vier grote afbeeldingen (minimaal 1000 800

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright Spring

mailgroep photoshop Copyright Spring Spring Deze les is gemaakt in CC2014, kan zeker ook met lagere versies gemaakt worden, maar sommige dingen zullen enigszins afwijken en/of dienen op een andere manier toegepast te worden volgens de gebruikte

Nadere informatie

INSTRUCT Samenvatting Basis Word 2010, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1

INSTRUCT Samenvatting Basis Word 2010, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Word opstarten en afsluiten WORD kan opgestart worden via de startknop en de snelkoppeling in de lijst die boven de startknop staat: WORD kan ook worden opgestart via menu Start,

Nadere informatie

LEERLIJN Basisvaardigheden ICT

LEERLIJN Basisvaardigheden ICT LEERLIJN Basisvaardigheden ICT EERSTE KLAS VVKaBO september 2001 Eerste klas Pagina 1 van 6 AANZETTEN IN DE EERSTE KLAS 1 De computer bedienen CB 5 Dubbelklikken. In één beweging twee keer klikken op de

Nadere informatie

Logic Handleiding. Drumpatronen

Logic Handleiding. Drumpatronen Logic Handleiding Drumpatronen Als je het Logic bestand: 16BT/P opent vind je een tiental drumpatronen die je kan gebruiken voor je song. Speel ze niet alle tien tegelijk af want dan hoor je alles door

Nadere informatie

Met dit programma kunt u fotoalbums, collages, kalenders, posters en nog veel meer maken. Wij vertellen u graag hoe dat werkt.

Met dit programma kunt u fotoalbums, collages, kalenders, posters en nog veel meer maken. Wij vertellen u graag hoe dat werkt. Beste klant, Met dit programma kunt u fotoalbums, collages, kalenders, posters en nog veel meer maken. Wij vertellen u graag hoe dat werkt. Na de installatie ziet u dit icoon op uw bureaublad: staan. Ga

Nadere informatie

voor Blender v2.42a Software Box Bas van Dijk v1.1 februari 2007

voor Blender v2.42a Software Box Bas van Dijk v1.1 februari 2007 voor Blender v2.42a Software Box Bas van Dijk v1.1 februari 2007 Copyright (c) 2007 - Bas van Dijk Toestemming tot het kopiëren en verspreiden van dit document wordt verleend mits het document ongewijzigd

Nadere informatie

Lesje 05: Foto s laten overvloeien.

Lesje 05: Foto s laten overvloeien. Lesje 05: Foto s laten overvloeien. 1. Documenten openen. Open het bestand les 05 achtergrond.jpg. Menu bestand openen of Ctrl+O. zoek de achtergrondfoto en open de afbeelding. Sla dit al een eerste keer

Nadere informatie

Opdracht: Ontwerp een flyer voor je smartphone met een eigen foto, met spiegeling, officiële logo, tekst en passende achtergrond.

Opdracht: Ontwerp een flyer voor je smartphone met een eigen foto, met spiegeling, officiële logo, tekst en passende achtergrond. 1.Flyer Smartphone Opdracht: Ontwerp een flyer voor je smartphone met een eigen foto, met spiegeling, officiële logo, tekst en passende achtergrond. Formaat en Geavanceerd zoeken In Photoshop open je een

Nadere informatie

INSTRUCT Samenvatting Basis PowerPoint 2010, H3 SAMENVATTING HOOFDSTUK 3

INSTRUCT Samenvatting Basis PowerPoint 2010, H3 SAMENVATTING HOOFDSTUK 3 SAMENVATTING HOOFDSTUK 3 Afbeeldingen invoegen en verwijderen Je kunt een illustratie invoegen via het tabblad Invoegen, groep Afbeeldingen, knop Illustratie. Het taakvenster Illustraties komt in beeld.

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright

mailgroep photoshop Copyright http://psdtuts.com/tutorials/drawing/how-to-create-a-classic-guitar-from-scratch-in-photoshop/ Gitaar tekenen In deze les leer je een Klassieke Gitaar tekenen. Iedere vorm en effect wordt in Photoshop

Nadere informatie

Handleiding Windows Movie Maker

Handleiding Windows Movie Maker Handleiding Windows Movie Maker Bent u van plan om een animatiefilmpje te maken in Windows Movie Maker? Maar u weet niet meer precies hoe dit moet? In deze handleiding staat het nog eens stap voor stap

Nadere informatie

Opstarten Word 2013 bij Windows 7 Opstarten Word 2016 bij Windows 10

Opstarten Word 2013 bij Windows 7 Opstarten Word 2016 bij Windows 10 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Word opstarten, verkennen en afsluiten WORD kan opgestart worden via de startknop en de snelkoppeling in de lijst die boven de startknop staat: Opstarten Word 2013 bij Windows

Nadere informatie

Windows Media Player:

Windows Media Player: Windows Media Player: Afspelen: 1) Map openen van wat je wil afspelen (USB, harde schijf, SD-kaart, ) 2) Dubbelklik op gekozen film (als WMP als standaard staat ingesteld start dit automatisch op). OF

Nadere informatie

Workshop 8. Trek een kader rond de foto. ( Zie fig.)

Workshop 8. Trek een kader rond de foto. ( Zie fig.) Workshop 8 MicDigital Oude foto s Soms willen we een oude foto herstellen, maar het is perfect mogelijk om een hedendaagse foto er oud te laten uitzien. Wat we in het ene herstellen willen we in een andere

Nadere informatie

Het uiterlijk lijkt erg op Word, een paar belangrijke verschillen geven we aan in de schermafdruk hieronder.

Het uiterlijk lijkt erg op Word, een paar belangrijke verschillen geven we aan in de schermafdruk hieronder. Inleiding Rekenen is een onderdeel van iedere opleiding. Het programma waar je mee kunt rekenen op de computer is het programma Excel, onderdeel van Microsoft Office. Excel is een krachtig rekenprogramma.

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Online Boeken. Noordhoff Uitgevers bv Hoger Onderwijs v2.0 december 2010

Gebruikershandleiding Online Boeken. Noordhoff Uitgevers bv Hoger Onderwijs v2.0 december 2010 Gebruikershandleiding Online Boeken Noordhoff Uitgevers bv Hoger Onderwijs v2.0 december 2010 Inhoud Inleiding 3 Toegang 4 Flexreader 5 Werkbalk 1 6 Selecteren 6 Notitie 6 Snapshot 6 Gesproken notitie

Nadere informatie

Handleiding Adscan 2 (Beta) Datum: 04-05-2013

Handleiding Adscan 2 (Beta) Datum: 04-05-2013 AdvertentieHOSTER Verdronkenoord 17 1811 BB Alkmaar Telefoon: 072-2010200 Fax: 072-2010202 Email: info@advertentiehoster.nl Handleiding Adscan 2 (Beta) Datum: 04-05-2013 Inleiding Software downloaden Taalkeuze

Nadere informatie

Kant patroon in Embird Studio.

Kant patroon in Embird Studio. Kant patroon in Embird Studio. Deze les is gemaakt in Embird Studio build 5. Mocht je vragen hebben kun je me altijd een e-mail sturen. Voordat je begint bedenk dat ik hier alleen wat suggesties geef zodat

Nadere informatie

11 Klik op de kaars op je werkblad / klik bij gereedschap opties, eerst op knop1 en daarna 2:

11 Klik op de kaars op je werkblad / klik bij gereedschap opties, eerst op knop1 en daarna 2: Kerst creatie3 Download hier de materialen. Heb je de font nog niet, stop hem dan in de lettertypen van windows 1 Open het plaatje JHanna_188_background 2 Zet de modus op hard licht 3 Zet je voorgrondkleur

Nadere informatie

Een Panoramafoto maken Twee of meerdere foto s aan elkaar plakken.

Een Panoramafoto maken Twee of meerdere foto s aan elkaar plakken. Workshop 10 Micdigital Deel 1. Een Panoramafoto maken Twee of meerdere foto s aan elkaar plakken. In deze workshop gaan we twee foto s aan elkaar plakken en de helderheid aanpassen. Soms wil je van een

Nadere informatie

draaimolen programmeren PC

draaimolen programmeren PC Roboc@r draaimolen programmeren PC Draaimolen inleiding tot het programmeren Een draaimolen kom je in verschillende uitvoeringen tegen op dorpsfeesten en in pretparken. De eerste door een motor aangedreven

Nadere informatie

Scherzando digitaal studeren

Scherzando digitaal studeren Handleiding voor het downloaden vanaf de website Het installeren van de sweetmidiplayer Het gebruik van de sweetmidiplayer Het gebruik van de noteworthy player / plug-in Scherzando digitaal studeren INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Basistechnieken Microsoft Excel in 15 minuten

Basistechnieken Microsoft Excel in 15 minuten Basistechnieken Microsoft Excel in 15 minuten Microsoft Excel is een rekenprogramma. Je kan het echter ook heel goed gebruiken voor het maken van overzichten, grafieken, planningen, lijsten en scenario's.

Nadere informatie

Excel: maak een tabel

Excel: maak een tabel Excel: maak een tabel Excel is een handig programma als je gegevens wilt ordenen en sorteren of wanneer je met cijfers werkt. In deze studiekaart leer je hoe je een tabel kunt maken in Excel. Er zijn nog

Nadere informatie