Module 3b. Componeren met Making Music. Studielast: 4-14 uur.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Module 3b. Componeren met Making Music. Studielast: 4-14 uur."

Transcriptie

1 Module 3b Componeren met Making Music. Studielast: 4-14 uur. Doel: Voldoende kunnen omgaan met het softwarepakket Making Music, in ieder geval het tekenpalet. Zelf enkele composities kunnen schrijven, didactische vertalingen kunnen maken. Inhoud: Deze module kan geheel als zelfstudiemodule worden gevolgd. Zie hierna. Het principe van dit programma is dat je tekent en dat je tekening feitelijk de grafische weergave van je compositie is. Veel muziekmethodes werken met grafische notatie, en dit programma biedt de beste mogelijkheden om daar op aan te sluiten. Je hoort onmiddellijk wat je gedaan hebt en krijgt zo spelenderwijs inzicht in vormprocessen in de tijd en samenklankprocessen. De neiging tot experimenteren is erg groot, maar het gevaar dat je blijft steken in rare klankjes ook. Er zijn in het buitenland experimenten geweest met dit programma. (zie bij literatuur Meg makes Music.) Men raadt aan om kinderen veel experimenteertijd te gunnen. Het is echter ook goed mogelijk om de kinderen structureel met muzikale processen in aanraking te brengen door gerichte opdrachten te geven. In de zelfstudiemodule rond dit programma krijg je inzicht in al deze mogelijkheden en kun je van daaruit tot een afweging komen hoe dit programma ingezet zou kunnen worden. Een groot nadeel van het programma is de geluidskwaliteit: alle geluiden zijn gebaseerd op midi, en alhoewel de samples op de geluidskaart steeds beter zijn geworden is het onmogelijk om de subtiele klankverschuivingen die via echte instrumenten mogelijk zijn na te bootsen via een dergelijk programma. Een ander nadeel is dat het klankresultaat bijna per definitie atonaal is, en daardoor ver afstaat van het gangbare muzikale referentiekader van kinderen. Toch is de ervaring dat kinderen het leuk vinden om op deze manier met klank en muziek te experimenteren. Materiaal: Zelfstudiepakket Making Music. Software: Making Music (gratis versie alleen online, anders te verkrijgen via internet: $40. Zie softwarebeschrijvingen op de website Creating Music ) Opdracht: De hierna volgende zelfstudiemodule geeft diverse mogelijkheden aan om te verwerken in een cursus. Het schrijven van een of meer eigen composities aan de hand van de muzikale mogelijkheden van het programma en het maken van enkele didactische vertalingen zoals geschetst in deze zelfstudiemodule zijn minimaal gewenst.

2 Zelfstudiepakket Making Music Met dit pakket leer je: De voornaamste functies kennen van Making Music Zelf materiaal maken voor stage of lespraktijk Kwaliteitsnormen hanteren m.b.t. gemaakte producties door kinderen. De opzet van deze module is als volgt. Je leert in elk hoofdstuk enkele functies kennen, dit door middel van instructies, zoals ze ook aan kinderen van de bovenbouw gegeven zouden kunnen worden. Behalve technische functies gaat het ook steeds om het gebruik van gerichte muzikale parameters. Aan het einde van elk hoofdstuk staan er steeds enkele handreikingen m.b.t. het zelf ontwerpen van opdrachten voor kinderen. Helemaal op het einde van het hele pakket is een apart hoofdstuk welk gaat over het hanteren van kwaliteitscriteria bij het coachen van de composities van de kinderen. Deze criteria dien je van het begin af aan ook op je eigen composities toe te passen! Hieronder het werkscherm van Making Music. De meeste functies worden weergegeven door middel van icoontjes. Soms zijn er ook toetsen of toetscombinaties nodig.

3 Hoofdstuk 1: Basisfuncties. Lang, kort, hoog, laag Opdracht 1 Tekenen, afspelen en gummen Druk de linkermuisknop in en houdt deze vast. Beweeg van links naar rechts over het witte scherm. Je hoort wat je tekent. Laat de muisknop los. Klik links op de grote groene pijl: de tekening wordt afgespeeld! Klik op de gum Gum alle muziek uit. Om weer te kunnen tekenen moet je eerst op de penseel klikken. Opdracht 2 Probeer ongeveer na te maken wat je hier onder ziet: Als het je gelukt is: Speel het af. Denk na over wat je hoort: o Korte streepjes klinken:.. o Lange streepjes klinken.. o Hoge streepjes klinken.. o Lage streepjes klinken. Opdracht 3 Verzin zelf een tekening Afspraken: Geen streepjes die tegelijk klinken (niet onder elkaar.) Gebruik korte en lange, hoge en lage streepjes, trappetjes enz. Luister elk stukje af en gum de stukjes die je niet mooi vindt uit. Probeer iets te maken dat je leuk vindt klinken.

4 Opdracht 4 Maak een liedje na Probeer een regel of nog meer van een liedje dat je kent te tekenen. Dit is heel moeilijk. Als je dat lukt of bijna lukt is dat erg knap. Proberen maar! Opdracht 5 Sla een liedje op Als je iets gemaakt hebt dat je wilt bewaren: klik op een leeg vakje beneden in beeld. Hier van zijn 6 vakjes (je ziet er 4). Je kunt dus in totaal 6 verschillende muziekjes opslaan. Wat je hebt opgeslagen kun je weer weggooien: klik op de prullenbak die er onder staat. Je kunt ook afspelen wat je hebt opgeslagen: klik op het kleine groene pijltje. Sla een of twee liedjes die je het beste vond op. Maken praktijkopdrachten De opdrachten zoals je ze hier boven hebt gezien zijn in principe ook toepasbaar voor kinderen. Spelenderwijs leren ze de basisfuncties kennen, maar tegelijk ook werken met lage en hoge tonen en lange en korte tonen. Je kunt hier ook veel concretere opdrachten aan verbinden, die te maken hebben met deze begrippen. Sommige opdrachten kun je ook halen uit muziekmethodes. Verzin zelf nog twee opdrachten waarbij uitsluitend de technische mogelijkheden van dit hoofdstuk worden gebruikt. Denk hierbij aan directe vertalingen vanuit methodes, open en meer gesloten opdrachten. Formuleer het in kindertaal op een zo uitdagend mogelijke manier.

5 Hoofdstuk 2: hard en zacht Opdracht 1 Openen van opgeslagen liedje. Selecteren en wissen. Het liedje van de vorige keer dat je had opgeslagen kun je terug horen. Dat doe je gewoon door op een van de opgeslagen nummers te klikken onder aan in beeld. Daarna klik je op invoegen: Let op: doe dit pas als je scherm eerst leeg is. Als je scherm niet leeg is wordt het oude muziekje bij het nieuwe gezet. Wil je je scherm leeg maken dan kun je gummen, of je selecteert alles en doet dan Ctrl + backspace. Selecteren doe je zo: Klik op dit icoontje: selectie. Door nu van linksboven tot rechtsonder over de hele tekening of over een stukje van de tekening te slepen is dat geselecteerd. Maak eerst een klein muziekstukje Maak daarna het scherm weer leeg door alles te selecteren en dan Ctrl backspace. Open daarna een compositie die je eerder had opgeslagen. Oefen dit allemaal een paar keer. Opdracht 2 Selecteren, Hard en zacht Twee icoontjes: zacht en hard. Selecteer een klein stukje van een nummer dat je eerder maakte. Wil je dat een selectie zachter klinkt, klik dan op zacht, nog een keer klikken is nog zachter, nog een keer klikken is zo zacht mogelijk. Zo kun je ook iets harder maken, of heel hard. Maak een compositie met melodieën (alle noten na elkaar, niet tegelijk) Selecteer verschillende stukjes: sommige maak je zacht, andere hard Opdracht 3 Kopiëren Als je iets hebt geselecteerd, kun je er op klikken en het verslepen. Maar je kunt het ook kopiëren. Als je nu gaat slepen en de selectie ergens los laat heb je het dubbel. Het nieuwe stukje kan eerder, later, hoger of lager staan, net wat je wilt. Nu heb je twee mogelijkheden: los laten en klikken: op de plaats waar je het

6 ziet wordt het neergezet. Je kunt ook op het icoontje invoegen klikken. Dan wordt het stukje er tussen ingevoegd, de rest schuift op. Als iets is geselecteerd is het zwart. Je kunt het dan verwijderen (Ctrl backspace), kopiëren, harder maken (een of meer keren ), zachter maken ( ) Maak een muziekstuk met echo. Dat doe je zo: Maak een kort stukje dat goed klinkt. Kopieer dit stukje en sleep het een stukje verder. Het mag ook hoger of lager klinken! Klik drie keer op zacht. Speel het af. Maak op deze manier een leuk stukje met veel echo s en sla het als je klaar bent op. Opdracht 4 Langere stukjes, zoom, tempo Onder aan het scherm zie je dit: Dit is een scrollbalk. Door op het handje te klikken dat naar rechts wijst gaat het scherm verder. De compositie kan zo veel langer worden. Klik op Je kunt nu alles zien. Op het vergrootglas staat dan in plaats van een opeens een +. Door er nog een keer op te klikken wordt het scherm weer hetzelfde als eerst. Soms is het handig om bij een lang muziekstuk een klein stukje te horen of het goed is. Dat doe je door te klikken op de bovenste bruine balk, op de plek waar je wilt dat afgespeeld wordt. Uitproberen! De muziek kan ook sneller of langzamer afspelen. Dat regel je met. Sleep het rondje naar links: de muziek is langzamer. Naar rechts: sneller. Maak een muziekstuk dat langer is dan een scherm. Gebruik ook hard, zacht en kopiëren. Probeer uit wat het beste tempo is. Als je tevreden bent, sla je het op. Maken praktijkopdrachten Verzin net als bij het vorige hoofdstuk twee uitdagende opdrachten voor kinderen, waarbij ook hard en zacht een rol speelt. Gebruik eventueel muziekmethodes als uitgangspunt.

7 Hoofdstuk 3: Samenklanken Opdracht 1 Akkoorden maken Als er strepen getekend worden onder elkaar dan klinken ze tegelijk. Dit noemen we een akkoord. Akkoorden kunnen heel zuiver klinken, maar ook spannend of soms vals. Zo kun je muziek maken die soms heel mooi klinkt, maar soms ook spannend. Akkoorden hebben meestal 3 of 4 tonen, maar het kunnen er ook meer zijn. Bij het tekenen is het moeilijk om strepen even lang te maken en dat moet eigenlijk wel bij akkoorden. Maar met kopiëren gaat het gemakkelijk, je sleept de gekopieerde streep gewoon naar boven of beneden. Als een akkoord niet klinkt zoals je wilt, kun je het beste uitproberen wat je moet veranderen: selecteer een streep en sleep deze een klein stuk naar boven of beneden. Maak een lange streep, een beetje onderaan het scherm. Selecteer deze. Klik op kopiëren. Sleep de kopie naar boven, enkele stapjes hoger. Speel af. Als het je niet bevalt selecteer je de bovenste streep en sleept hem een stapje hoger of lager. Maak op die manier een driestemmig akkoord (drie strepen). Maak verschillende driestemmige akkoorden, heel zuivere, maar ook heel spannende. Maak een muziekstukje met alleen maar driestemmige akkoorden. Je kunt akkoorden of zelfs meer akkoorden tegelijk ook kopiëren. Gebruik ook hard en zacht! Opdracht 2 allerlei akkoorden, ook melodieën Probeer op de manier van opdracht 1 ook vierstemmige, of misschien zelfs vijf- of zesstemmige akkoorden te maken. Wissel stukjes met akkoorden af met stukjes melodie. Gebruik veel kopiëren om een goede compositie te krijgen. Maak er een zo spannend mogelijk muziekstukje van. Maken praktijkopdrachten Het is belangrijk om de kinderen zich eerst te laten concentreren op akkoorden, en op de graad van consonantie. Hier kun je allerlei leuke associaties als uitgangspunt nemen. Die richting geven aan hun fantasie en onderzoek. Gebruik je eigen fantasie om de kinderen te prikkelen, en verzin twee opdrachten rond akkoorden. Om het gereedschap te leren hanteren kunnen bovenstaande opdrachten in eerste instantie gebruikt worden.

8 Hoofdstuk 4: Toonladders Opdracht 1 Glijbanen maken Hier boven zie je een glijbaan. De stapjes gaan langzaam omhoog, snel naar beneden. Deze glijbaan is gemaakt door eerst een tree te tekenen, deze te kopiëren en een stapje hoger te zetten enz. Boven kwam een lange tree, en toen heel snel naar beneden, door een klein streepje telkens een stapje lager te kopiëren. Maak ook een glijbaan en speel hem af. Luister wat er gebeurt. Je kunt ook glijbanen maken met een knik: eerst snel dalen, dan even langzaam, dan weer snel. Misschien nog wel andere soorten. Opdracht 2 Glijbanen uit China of uit Rusland Selecteer de glijbaan die je net gemaakt hebt. Klik daarna op nevenstaand symbool, welk staat voor toonladder. Hier kun je als het ware kiezen hoe de glijbaan gaat klinken: Klik je op een van de trappen (toonladders) dan hoor je het verschil. Minor doet misschien denken aan Russisch, Pentatonic aan Chinees, Whole tone klinkt erg geheimzinnig. Kies er een uit en klik dan op het handje met de vingers omhoog (OK.) Als je nu je glijbaan afspeelt klinkt hij als de gekozen toonladder. Probeer ze allemaal uit en kies de twee die je het mooiste vindt. Klik je op own scale dan kun je stapjes uit de

9 ladder weghakken (klikken). Je krijgt dan een eigen trap die je ook kunt kiezen! Maak een compositie met twee of meer trappen die heel anders klinken. Ook kun je stil naar boven lopen en hard naar beneden glijden (hard en zacht). Of andersom? Kan natuurlijk ook! Opdracht 3 Speeltuin met allemaal glijbanen Wat heel grappig uitziet en klinkt is als er meerdere kinderen tegelijk glijden maar op een andere glijbaan, of als dezelfde glijbanen net een stukje van elkaar staan, waardoor een kind net iets eerder beneden komt dan het andere kind. Dit kun je ook tekenen en laten spelen, bijv. zo iets: Maak een tekening met drie of meer glijbanen, die door elkaar heen glijden. Probeer ook glijbanen te maken die een beetje anders klinken (Russisch, Chinees, of nog anders..). Als je tevreden bent, sla je de tekening op. Opdracht 4 Fantasie pretpark Heb je wel eens een glijbaan gezien waar je eerst glijdt en dan pas klimt? Of een glijbaan waar je steil moet klimmen en langzaam glijden? Zo n pretpark gaan we maken. We maken eerst een gewone glijbaan. Deze selecteren we en kopiëren we. De kopie zetten we er naast, en we kopiëren hem gelijk nog een keer. Er zijn vier icoontjes waar je grappige dingen mee kunt doen. Je kunt iets onderste boven zetten, of iets van achter naar voren: Je kunt het dichter op elkaar persen of juist uit elkaar trekken: Zo kun je door een glijbaan te kopiëren en telkens te veranderen een raar pretpark krijgen, bijv. zoiets:

10 Maak zelf ook een fantasiepretpark Maken praktijkopdrachten Bovenstaande voorbeelden zijn allemaal als kant en klaar idee ook voor kinderen te gebruiken. Je kunt natuurlijk ook de kinderen fixeren op twee compleet anders klinkende toonladders en daar een spannend verhaaltje om heen laten bouwen, waardoor het verhaal als het ware door de soort toonladder ondersteund wordt. Ook het verbreden en in elkaar schuiven van een fragment kan als uitgangspunt voor een opdracht gemaakt worden. Korte motiefjes die je omkeert, hier kan een leuk spel door ontstaan. Kortom, mogelijkheden te over om de kinderen op een speelse manier, maar gericht dingen te laten ervaren en ontdekken. Maak ook nu weer twee praktijkopdrachten al dan aan de hand van een methode, waarbij je zo prikkelend mogelijk de kinderen gericht iets laat ontdekken.

11 Hoofdstuk 5: Instrumenten Opdracht 1 Instrumenten Tot nu toe hebben we alleen maar een piano gehoord bij onze oefeningen (behalve als je al allemaal dingen hebt lopen uitproberen natuurlijk ) Je kunt nog veel meer instrumenten gebruiken. Klik op Elk instrument heeft een eigen kleur als we straks gaan tekenen. Maar eerst kiezen we het instrument: Door op een instrument te klikken horen we hoe het klinkt. Zoek eens uit: Op welke instrumenten moet je blazen. Welke instrumenten hebben toetsen als een piano. Welke hebben snaren zoals een gitaar. Op welke moet je slaan zoals op een trom. Wat hebben we nog meer? Kies een instrument en als je gaat tekenen krijg je de kleur die er bij hoort. Je hoort ook het gekozen instrument. Als je iets geselecteerd hebt van een tekening en je kiest daarna een instrument dan klinkt dat stukje als dat instrument. Open een muziekstuk dat al klaar was. Selecteer een stukje Verander van dat stukje het instrument Doe dat met meer stukjes. Probeer van alles uit tot je tevreden bent Opdracht 2 Een vogelstukje Een van de geluiden is een vogeltje. Vogeltjes fluiten allemaal anders. Merels fluiten soms snel, soms langzaam, soms hoog, soms laag, soms hard of zacht. Maar ze doen ook heel vaak kleine stukjes precies hetzelfde.

12 Maak een muziekstukje met alleen maar vogelgeluiden. Laat het zo echt mogelijk klinken Opdracht 3 Een slagwerkstukje Bij de instrumenten zitten een paar instrumenten waar je op moet slaan als op een trom. We gaan een spannend muziekstuk maken met alleen maar die instrumenten. Verzin zelf maar hoe het spannend kan worden! Maken praktijkopdrachten Nu zul je merken dat de kinderen helemaal hun fantasie gaan gebruiken. Het combineren van instrumenten is voor hen een van de meest fascinerende dingen, waarbij ze om een sfeer te creëren veel ruimte hebben. Het is belangrijk dat de kinderen toch eerst de andere fases doorlopen, omdat ze anders vaak blijven steken in wat gepiel met instrumenten. Ook nu is het nog goed om de verkenningen niet alleen compleet vrij te laten, maar in sommige opdrachten ook te richten. Dit kan doordat je opdrachten geeft die wel de fantasie prikkelen, maar daarnaast richting geven m.b.t. bijv. vorm of keuze instrumenten. Maak twee prikkelende praktijkopdrachten waarbij het gebruik van verschillende instrumenten het voornaamste uitgangspunt is.

13 Hoofdstuk 6: voorgrond en achtergrond Opdracht 1 Akkoorden en melodieën Sommige instrumenten daar kun je goed akkoorden mee spelen, zoals piano en gitaar. Met andere instrumenten (bijv. trompet, klarinet, viool), daar kun je goed melodieën mee spelen. Kies 2 instrumenten, een akkoordinstrument en een melodie-instrument. Verzin eerst akkoorden (ook stukjes kopiëren!). Probeer dan een melodie te maken die tegelijk met de akkoorden klinkt. Opdracht 2 Voorgrond en achtergrond Maak 2 lagen: een laag is een soort behang: alles klinkt zacht, je kiest instrumenten die minder opvallen. Op sommige plaatsen teken je een tweede laag, deze is veel harder en er wordt een instrument gebruikt welk veel meer opvalt. Het is heel stil. In de verte hoor je af en toe wat zacht gerommel, of vogeltjes, of een zacht muziekje. Opeens klinken er harde spannende geluiden. Maak een muziekstuk waarbij je zo iets hoort. Opdracht 3 Opus 1 Componisten geven aan hun muziekstukken een nummer. De eerste compositie is opus 1. Je hebt nu zoveel geleerd, dat je denk ik wel een compositie kunt maken die helemaal van jezelf is! Maak een muziekstuk, waarbij alles mag. Probeer veel uit, luister goed en sla het op als je tevreden bent. Geef het ook een naam. Maken praktijkopdrachten De eerste opdracht, akkoorden en melodieën is feitelijk heel lastig. Hij geeft de kinderen al inzicht in de voornaamste functies bij veel muziek: melodie met begeleiding. Het voornaamste wat je hier leert is dus feitelijk omgaan met voorgrond en achtergrond. Achtergrond kun je op meer manieren maken: Door keuze van instrumenten (vaak tokkelende of slagwerkinstrumenten.) Door hard/zacht (zacht dus.) Door bepaalde regelmatige patronen: herhalen van fragmenten dus, ostinaten e.d., orgelpunten (lange tonen die blijven liggen, meestal in een diep register) enz. Maak 2 prikkelende praktijkopdrachten waarbij de verhouding voorgrondachtergrond centraal staat.

Module 3c. Een goedwerkende didactiek rond dit programma kan wellicht voor cursisten een uitdaging vormen.

Module 3c. Een goedwerkende didactiek rond dit programma kan wellicht voor cursisten een uitdaging vormen. Module 3c Componeren met Hyperscore. Studielast: 7 uur Doel: Voldoende kunnen omgaan met het softwarepakket Hyperscore. Zelf enkele composities kunnen schrijven, didactische vertalingen kunnen maken. Inhoud:

Nadere informatie

Module 3e. Algemene muziekleer, componeren en gehoortraining met Music Ace

Module 3e. Algemene muziekleer, componeren en gehoortraining met Music Ace Module 3e Algemene muziekleer, componeren en gehoortraining met Music Ace Studielast: 4-14 uur. Doel: Leren omgaan met dit softwarepakket of onderdelen ervan (zoals het Doodle pad om mee te componeren).

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Boomwhacker Muziekmaker. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Boomwhacker Muziekmaker. wat is jouw talent? Workshop Handleiding wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Wat zijn Boomwhackers en wat is de Muziekmaker? Boomwhackers zijn gekleurde

Nadere informatie

De hele noot Deze noot duurt 4 tellen

De hele noot Deze noot duurt 4 tellen HERHALING KLAS 1. In de eerste klas heb je geleerd hoe je een melodie of een ritme moet spelen. Een ritme is een stukje muziek dat je kunt klappen of op een trommel kunt spelen. Een ritme bestaat uit lange

Nadere informatie

FHKE Pabo Veghel Floor van Uittert. Vakspecialist muziek

FHKE Pabo Veghel Floor van Uittert. Vakspecialist muziek FHKE Pabo Veghel 1-6-2018 Floor van Uittert Vakspecialist muziek Inhoud De les blz. 1 Lesduur blz. 1 Lesdoelen blz. 1 Creatieve proces blz. 1 KVB-model blz. 2 Organisatie blz. 2 Materialen blz. 2 Voorbereiding

Nadere informatie

Handleiding Muziek maken in de studio

Handleiding Muziek maken in de studio Handleiding Muziek maken in de studio Inhoudsopgave Basisfuncties pagina 3 Toetsenbord pagina 4 Muziekstukken pagina 5 Nootfuncties pagina 6 Noten verbinden pagina 7 Afspelen pagina 8 2 Vier basisfuncties

Nadere informatie

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop.

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Les 1: Witte rand om de foto m.b.v. canvasgrootte. 1. Open de foto in Photoshop. 2. Klik in menu AFBEELDING op CANVASGROOTTE 3. Zorg dat in het vakje

Nadere informatie

Geluid opnemen en bewerken

Geluid opnemen en bewerken Geluid opnemen en bewerken Er kunnen veel redenen zijn waarom je geluid wilt opnemen en bewerken. Misschien wil je een interview houden, misschien moet je een radioprogramma maken of misschien moet je

Nadere informatie

Pinnacle studio 14. Workshop

Pinnacle studio 14. Workshop Pinnacle studio 14 Workshop Inhoud De interface... 2 Project... 2 Film samenstellen... 4 Overgangen... 4 Titels... 5 Geluid... 6 Filmfragmenten aanpassen.... 7 Menu s Maken... 9 DVD s Branden... 11 De

Nadere informatie

Pinnacle video bewerking

Pinnacle video bewerking Pinnacle video bewerking Klik op dit icoontje op het bureaublad Klik daarna hier op Selecteer je gemaakte filmpje. Nu zie jouw film in verschillende scènes verschijnen. Sleep nu de scène die jij wil gebruiken

Nadere informatie

Camtasia Studio 4: filmpjes bewerken en video opnemen.

Camtasia Studio 4: filmpjes bewerken en video opnemen. Camtasia Studio 4: filmpjes bewerken en video opnemen. Handleiding van Auteur: dapunt Juli 2007 handleiding: Camtasia Studio 4: filmpjes bewerken en video opnemen. Camtasia Studio 4: filmpjes bewerken

Nadere informatie

http://www.msebel.nl

http://www.msebel.nl LES 8: Photo Story 3 Vandaag ga je beginnen met het maken van de voorlichtingsdiashow. Hiervoor ga je het programma Photo Story 3 gebruiken. Het programma staat al geïnstalleerd op de schoolcomputers.

Nadere informatie

China. Stadsgeluiden in China. 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad. Vakgebied: Muziek. Lesduur: 60 minuten per les

China. Stadsgeluiden in China. 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad. Vakgebied: Muziek. Lesduur: 60 minuten per les China Stadsgeluiden in China 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad Vakgebied: Muziek Lesduur: 60 minuten per les China Pagina 1 - Stadsgeluiden in China - Colofon Stadsgeluiden in China Les voor groep

Nadere informatie

Stroomschema s maken in Word

Stroomschema s maken in Word 1 Stroomschema s maken in Word Een programma direct maken in Scratch gaat vaak wel goed als het een klein programma is. Als het programma groter en moeilijker is, is het lastig om goed te zien welk commando

Nadere informatie

Voor dat je begint controleer je of je microfoon en koptelefoon goed aangesloten zijn op de computer. De roze aansluiting is voor de microfoon stekker

Voor dat je begint controleer je of je microfoon en koptelefoon goed aangesloten zijn op de computer. De roze aansluiting is voor de microfoon stekker Handleiding. Voor dat je begint controleer je of je microfoon en koptelefoon goed aangesloten zijn op de computer. De roze aansluiting is voor de microfoon stekker De groene aansluiting is voor de koptelefoon

Nadere informatie

Voorwoord voor docenten

Voorwoord voor docenten Voorwoord voor docenten Dit is de eerste versie van de lesmethode van het Leerorkest in Amsterdam. In de toekomst willen we deze methode graag nog verder uitwerken met extra oefeningen, werkbladen en een

Nadere informatie

Kant patroon in Embird Studio.

Kant patroon in Embird Studio. Kant patroon in Embird Studio. Deze les is gemaakt in Embird Studio build 5. Mocht je vragen hebben kun je me altijd een e-mail sturen. Voordat je begint bedenk dat ik hier alleen wat suggesties geef zodat

Nadere informatie

Vertaald door Marloes van der Meulen Coderdojo Wommels Bron: https://www.raspberrypi.org/learning/getting-started-with-sonic-pi/

Vertaald door Marloes van der Meulen Coderdojo Wommels Bron: https://www.raspberrypi.org/learning/getting-started-with-sonic-pi/ LES 1 Je eerste geluiden programmeren met Sonic Pi Dit is het startscherm van Sonic Pi. Het bestaat uit drie schermpjes. De grootste is voor het schrijven van de code en we noemen dit het programming panel.

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

Geluidsbewerking met AUDACITY. Deze elektrische puls wordt op ons computerscherm voorgesteld als een geluidsgolf.

Geluidsbewerking met AUDACITY. Deze elektrische puls wordt op ons computerscherm voorgesteld als een geluidsgolf. Geluidsbewerking met AUDACITY 1. Wat is geluid Van gierende banden tot trillende snaren. Alles wat geluid maakt, beweegt en verplaatst daardoor kleine beetjes lucht. Geluidsgolven kan je niet zien, maar

Nadere informatie

Handleiding ForeScore versie 10 voor de ipad

Handleiding ForeScore versie 10 voor de ipad Handleiding ForeScore versie 10 voor de ipad Versie jan 2019 Frits Jongboom 1 Inhoudsopgave 1. Basisbediening... 3 2. Bibliotheek... 7 3. Setlists aanmaken... 12 4. Bladwijzers... 15 5. Bijsnijden van

Nadere informatie

Informatie gebruik Digi Bord

Informatie gebruik Digi Bord Informatie gebruik Digi Bord Aan de slag Schakel de pc en de beamer aan en het bord is te gebruiken. Het bord hoeft u niet apart aan te zetten. De pen is nu alleen te gebruiken als muis. Beamer De beamer

Nadere informatie

Week 2 Cursus Photoshop

Week 2 Cursus Photoshop Week 2 Cursus Photoshop Werken met lagen Maak kennis met de werking van lagen en de toepassingen. 1 Week 2 Cursus Photoshop Inleiding Waarom werken met lagen Leer werken met lagen Oefeningen werken met

Nadere informatie

Voorwoord voor docenten

Voorwoord voor docenten Voorwoord voor docenten Dit is de eerste versie van de lesmethode van het Leerorkest in Amsterdam. In de toekomst willen we deze methode graag nog verder uitwerken met extra oefeningen, werkbladen en een

Nadere informatie

EEN KRUISWOORDRAADSEL MAKEN MET HOT POTATOES IN 10 STAPPEN

EEN KRUISWOORDRAADSEL MAKEN MET HOT POTATOES IN 10 STAPPEN CURSUS HOT POTATOES_KRUISWOORDRAADSEL 1 EEN KRUISWOORDRAADSEL MAKEN MET HOT POTATOES IN 10 STAPPEN STAP 1 open Hot Potatoes Je krijgt dan het volgende scherm: Kies hier voor JCROSS CURSUS HOT POTATOES_KRUISWOORDRAADSEL

Nadere informatie

Basistechnieken Microsoft Excel in 15 minuten

Basistechnieken Microsoft Excel in 15 minuten Basistechnieken Microsoft Excel in 15 minuten Microsoft Excel is een rekenprogramma. Je kan het echter ook heel goed gebruiken voor het maken van overzichten, grafieken, planningen, lijsten en scenario's.

Nadere informatie

Les in Flash nr. 2: Jouw eerste Flash film

Les in Flash nr. 2: Jouw eerste Flash film Les in Flash nr. 2: Jouw eerste Flash film Deze les ga je een filmpje maken van vier bewegende afbeeldingen met muziek en tekst. Zorg voordat je begint dat je vier grote afbeeldingen (minimaal 1000 800

Nadere informatie

De Leerkrachtassistent bestaat uit twee onderdelen: het Digimenu en de Modellentool. Het programma opent in het Digimenu.

De Leerkrachtassistent bestaat uit twee onderdelen: het Digimenu en de Modellentool. Het programma opent in het Digimenu. Gebruikershandleiding Leerkrachtassistent Wizwijs De Leerkrachtassistent Wizwijs is software voor het digitale schoolbord. Met dit programma kunt u uw rekenlessen efficiënt organiseren en aantrekkelijker

Nadere informatie

Microsoft Office Tekstdocument alle systemen

Microsoft Office Tekstdocument alle systemen Microsoft Office Tekstdocument alle systemen Inleiding In deze les wordt het maken van een tekst document met gebruikmaking van Microsoft Office Word behandeld. (Het gaat hier om één van de oudere versies).

Nadere informatie

P O W E R P O I N T - onderdeel van Microsoft Office 2000 pakket (nl) De Windows versies van Powerpoint kunnen onderling afwijken

P O W E R P O I N T - onderdeel van Microsoft Office 2000 pakket (nl) De Windows versies van Powerpoint kunnen onderling afwijken P O W E R P O I N T - onderdeel van Microsoft Office 000 pakket (nl) De Windows versies van Powerpoint kunnen onderling afwijken DEEL I De zes basisstappen Met het programma Powerpoint kun je zelf een

Nadere informatie

Zelf een muziek instrument bespelen en opnemen:

Zelf een muziek instrument bespelen en opnemen: Muziek maken en op cd zetten Muziek maken kan voor tieners een uitlaatklep zijn van hun emoties en is daarom zeer geschikt hiervoor, maar als de tienerwerker zich niet verdiept in de gangbare mode dan

Nadere informatie

Leer- en Doegids: Een nieuwe presentatie in Power Point 2007 DEEL III: VAN GEANIMEERDE PRESENTATIE tot

Leer- en Doegids: Een nieuwe presentatie in Power Point 2007 DEEL III: VAN GEANIMEERDE PRESENTATIE tot Leer- en Doegids: Een nieuwe presentatie in Power Point 2007 DEEL III: VAN GEANIMEERDE PRESENTATIE tot DIAVOORSTELLING Prof. W.Leirman We openen opnieuw Power Point, ofwel via Start > ofwel via Start >

Nadere informatie

Film monteren met Windows Live Moviemaker

Film monteren met Windows Live Moviemaker Film monteren met Windows Live Moviemaker Als je losse stukjes film (shots) hebt opgenomen is het nog niet klaar. Je moet die losse stukjes nog aan elkaar plakken tot één geheel: monteren. Hoe je dat doet

Nadere informatie

www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen.

www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen. www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen. Deel 1 Aldi printsoftware downloaden en installeren Deel

Nadere informatie

Mailgroep photoshop. Copyright. Gezicht in schijfjes video les.

Mailgroep photoshop. Copyright. Gezicht in schijfjes video les. https://www.youtube.com/watch?v=zw00yptpswg Gezicht in schijfjes video les Afbeelding met gezicht openen; enkel gezicht nodig; selecteren; laagmasker toevoegen Gezicht in schijfjes blz. 1 De laag dupliceren

Nadere informatie

Dingeman Coumou www.coumou.nl

Dingeman Coumou www.coumou.nl Inleidende oefeningen voor klassiek gitaar Methode om in de eerste gitaarlessen de juiste houding van de linker en rechter hand te leren. Samengesteld door Dingeman Coumou www.coumou.nl Ga er maar zo bij

Nadere informatie

de deur de schoorsteen het dak dak aanpassen bloempot schoorsteen bakstenen verkleinen &verfraaien...

de deur de schoorsteen het dak dak aanpassen bloempot schoorsteen bakstenen verkleinen &verfraaien... Inhoud werken met paden... 3 deel van een pad kopiëren... 3 pad aan beide kanten versmallen... 3 hoek van een ankerpunt aanpassen... 4 een gesloten pad maken... 5 inzoomen/uitzoomen... 6 groeperen... 7

Nadere informatie

Een vierkante appel. Om straks makkelijker de vorm te kunnen bepalen, ga je hiervoor eerst een hulpje maken.

Een vierkante appel. Om straks makkelijker de vorm te kunnen bepalen, ga je hiervoor eerst een hulpje maken. Een vierkante appel Open het document Appel. Zoals je ziet is deze foto al vrijstaand gemaakt. We gaan de appel vierkant maken met behulp van het filter Uitvloeien. Om straks makkelijker de vorm te kunnen

Nadere informatie

Doorlopend patroon. Behang, gordijnen, bekledingsstoffen, verpakkingen. Dit dessin herhaalt zich en sluit naadloos op elkaar aan.

Doorlopend patroon. Behang, gordijnen, bekledingsstoffen, verpakkingen. Dit dessin herhaalt zich en sluit naadloos op elkaar aan. Doorlopend patroon Behang, gordijnen, bekledingsstoffen, verpakkingen zijn vaak voorzien van een opdruk, een dessin. Dit dessin herhaalt zich en sluit naadloos op elkaar aan. In b.v. 3D max worden ook

Nadere informatie

3. Tekentechnieken. Sommige symbolen zijn duidelijk, andere niet. Van links naar rechts staat het symbool (en de werkbalkknop) voor

3. Tekentechnieken. Sommige symbolen zijn duidelijk, andere niet. Van links naar rechts staat het symbool (en de werkbalkknop) voor 3. Tekentechnieken Ocad voorziet een aantal mogelijkheden om voorwerpen te tekenen, afhankelijk van de vorm van de voorwerpen. In de werkbalk vinden we de knoppen voor deze technieken. Sommige symbolen

Nadere informatie

PowerPoint Basis. PowerPoint openen. 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office

PowerPoint Basis. PowerPoint openen. 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office PowerPoint Basis PowerPoint openen 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office Klik op Microsoft PowerPoint 2010 Wacht nu tot het programma volledig is opgestart.

Nadere informatie

Geluidsbewerking met AUDACITY

Geluidsbewerking met AUDACITY Geluidsbewerking met AUDACITY Dit is de eenvoudige handleiding voor het project Be-Mobile. Niet alles wordt uitgelegd want het is een uitgebreid (en soms ingewikkeld) programma. AUDACITY is een gratis

Nadere informatie

Tekenen met Floorplanner

Tekenen met Floorplanner Overzicht Het scherm 1. Zoom 2. Opslaan 3. Verdieping tab 4. Undo / Redo 5. Constructiemenu 6. Bibliotheek 7. Tekenvlak Eigenschappenmenu s De plattegrond wordt opgebouw uit verschillende elementen: ruimtes,

Nadere informatie

11. Na een aantal keren selecteren en op de delete knop drukken ziet mijn egel er nu zo uit:

11. Na een aantal keren selecteren en op de delete knop drukken ziet mijn egel er nu zo uit: Open Paint.Net 1. Klik op "Bestand" 2. Klik op "Openen " 3. Zoek de afbeelding "eend" op en open hem. 4. Herhaal de stappen 1 tot en met 3 maar open nu de afbeelding "egel". 5. Je hebt nu beide afbeeldingen

Nadere informatie

Handleiding Kerstpuzzel 2 - Photoshop + PowerPoint 2007 (2010)

Handleiding Kerstpuzzel 2 - Photoshop + PowerPoint 2007 (2010) Handleiding Kerstpuzzel 2 - Photoshop + PowerPoint 2007 (2010) Deze handleiding kan eveneens gevolgd worden voor PP 2010 want verschilt niet veel met 2007. De bestanden "Puzzle effects by Panos.atn" en

Nadere informatie

Module 3g. Liedbegeleidingen met band in a box.

Module 3g. Liedbegeleidingen met band in a box. Module 3g Liedbegeleidingen met band in a box. Studielast: 7 uur Doel: kunnen maken van liedbegeleiding aan de hand van een zogenaamde begeleidingsautomaat, op basis van melodie met akkoordschema. De begeleiding

Nadere informatie

1. Een cd afspelen. Let op! Voor dit hoofdstuk heeft u een muziek-cd nodig. Voor de voorbeelden in dit hoofdstuk wordt een cd van André Rieu gebruikt:

1. Een cd afspelen. Let op! Voor dit hoofdstuk heeft u een muziek-cd nodig. Voor de voorbeelden in dit hoofdstuk wordt een cd van André Rieu gebruikt: 13 1. Een cd afspelen De computer is de afgelopen tientallen jaren langzaam veranderd in een machine voor internet en entertainment. Met het Vista-programma Windows Media Player heeft u de beschikking

Nadere informatie

Start Word en sluit (of vink uit) zonodig het taakvenster Aan de slag

Start Word en sluit (of vink uit) zonodig het taakvenster Aan de slag 1. Algemeen Dit dictaat legt uit hoe een molentje in PowerPoint gemaakt wordt Gebruikt zijn Word 2003 en PowerPoint 2003, voor de versie 2000 is dit dictaat ook geschikt Handig Nederlandstalig boekje:

Nadere informatie

Gitaarakkoorden. Wat zijn gitaarakkoorden

Gitaarakkoorden. Wat zijn gitaarakkoorden Gitaarakkoorden Ben je opzoek naar gitaarakkoorden? Wil je graag gitaarakkoorden leren spelen op de juiste manier? Op deze pagina vind je namelijk alle informatie over gitaarakkoorden. Om gitaar te leren

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Handicom Symbol for Windows Image Manager (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Inhoud Inleiding... 2 1. Image Manager hoofdscherm...3 1.1 Onderdelen van het venster...3 1.2 Het scherm veranderen...3 1.2.1

Nadere informatie

10. Pagina-instellingen

10. Pagina-instellingen 10. Pagina-instellingen Voordat u begint met het schrijven van een document in het programma Writer, is het raadzaam eerst te bepalen hoe het er uiteindelijk uit moet komen te zien. In deze module leert

Nadere informatie

TIP: Workshop: Videobewerking met Shotcut

TIP: Workshop: Videobewerking met Shotcut TIP: Workshop: Videobewerking met Shotcut Sinds vorig jaar wordt Windows Movie Maker niet meer ondersteund en is het programma onbruikbaar geworden. Een goed en gratis alternatief voor Windows-gebruikers,

Nadere informatie

Module 3d. Doel: Globaal beeld krijgen van nog enkele niet eerder besproken mogelijkheden van muziek en ICT in de klas.

Module 3d. Doel: Globaal beeld krijgen van nog enkele niet eerder besproken mogelijkheden van muziek en ICT in de klas. Module 3d Magix extra: maken van quizmateriaal enz. Studielast: 4-14 uur. Doel: Globaal beeld krijgen van nog enkele niet eerder besproken mogelijkheden van muziek en ICT in de klas. Inhoud: Enkele voorbeelden

Nadere informatie

Het notenschrift De basis

Het notenschrift De basis Vervolgcursus Lesweek 1: Het notenschrift De basis Inleiding In deze eerste lesweek van de gevorderden cursus wordt de basis besproken van het notenschrift. Hoe ziet het notenschrift eruit en hoe kunt

Nadere informatie

In Evacuate the dancefloor van Cascada wordt een langer motief gebruikt. Meteen daarna wordt een variatie gespeeld.

In Evacuate the dancefloor van Cascada wordt een langer motief gebruikt. Meteen daarna wordt een variatie gespeeld. Naam:.... Klas:. Herhalen is iets nog een keer spelen zonder er iets aan te veranderen. Als je in een muziekstuk het motief alleen maar herhaalt, wordt het wel een beetje saai. Daarom maakt een componist

Nadere informatie

Een toekomst voor ieder kind. www.altra.nl

Een toekomst voor ieder kind. www.altra.nl Een toekomst voor ieder kind www.altra.nl Excel Tips en trucs Knippen/kopiëren Kolommen verplaatsen Het is handig om de kolommen met de module en locatie als eerste twee in het overzicht te hebben. Selecteer

Nadere informatie

5. Diavoorstellingseffecten

5. Diavoorstellingseffecten 5. Diavoorstellingseffecten Zoals u in de voorgaande modules heeft kunnen zien, is de overgang tussen opeenvolgende dia s in een presentatie steeds hetzelfde: de oude dia verdwijnt en de nieuwe dia komt

Nadere informatie

Stap 2: Maak een kleurlaag (vaste kleur/solid color) onder je afbeelding

Stap 2: Maak een kleurlaag (vaste kleur/solid color) onder je afbeelding Stap 1: Open je foto in Photoshop: Tip: als je geen venster met lagen/layers ziet: druk op F7 Stap 2: Maak een kleurlaag (vaste kleur/solid color) onder je afbeelding Hiervoor moet je eerst de achtergrond-laag

Nadere informatie

Dit is een artikel uit de Peter van Olmen serie: Handleidingen Voor Iedereen AUDACITY HANDLEIDING. Voor audacity versie 1.2.6

Dit is een artikel uit de Peter van Olmen serie: Handleidingen Voor Iedereen AUDACITY HANDLEIDING. Voor audacity versie 1.2.6 AUDACITY HANDLEIDING Voor audacity versie 1.2.6 Inhoudsopgave 1.1: Installatie 1.2: Mp3 bestanden mogelijk maken 2.1: Een bestand openen 2.2: Uitleg knoppen 2.3: Een deel selecteren 2.4: Verwijderen 2.5:

Nadere informatie

Les03 Een ster maken en inkleuren

Les03 Een ster maken en inkleuren Les03 Een ster maken en inkleuren Een beetje meetkunde; tekenen met exacte afmetingen; gebruik van hulplijnen; figuren roteren; spiegelen met de functie transformatie; toverstokje gebruiken; veelhoeklasso

Nadere informatie

Microsoft Word Weergave

Microsoft Word Weergave Microsoft Word 2013 Weergave Inhoudsopgave 2. Weergave 2.1 Document openen en de cursor verplaatsen 2.2 Scrollbalk, weergaveknoppen en mini-werkbalk 2.3 Verborgen opmaakmarkeringen 2.4 Opslaan onder een

Nadere informatie

Excel: maak een tabel

Excel: maak een tabel Excel: maak een tabel Excel is een handig programma als je gegevens wilt ordenen en sorteren of wanneer je met cijfers werkt. In deze studiekaart leer je hoe je een tabel kunt maken in Excel. Er zijn nog

Nadere informatie

Lesweek 7: Het Notenschrift In the Hall of the Mountain King (Grieg) Vervolgcursus

Lesweek 7: Het Notenschrift In the Hall of the Mountain King (Grieg) Vervolgcursus Vervolgcursus Lesweek 7: Het Notenschrift In the Hall of the Mountain King (Grieg) Inleiding Deze lesweek staat in het teken van het muziekstuk In the Hall of the Mountain King van Edward Grieg. Ook deze

Nadere informatie

Handleiding voor sneeuweffect (vallende sneeuw)- PP 2003

Handleiding voor sneeuweffect (vallende sneeuw)- PP 2003 Handleiding voor sneeuweffect (vallende sneeuw)- PP 2003 Achtergrond : Tekening van de kunstenares Jacquie Lawson Achtergrondkleur Kies bij voorkeur een donkere achtergrond zodat je de sneeuwvlokjes die

Nadere informatie

Scherzando digitaal studeren

Scherzando digitaal studeren Handleiding voor het downloaden vanaf de website Het installeren van de sweetmidiplayer Het gebruik van de sweetmidiplayer Het gebruik van de noteworthy player / plug-in Scherzando digitaal studeren INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Office LibreOffice Tekstdocument gebruiken

Office LibreOffice Tekstdocument gebruiken offfice_libreoffice_tekstdocument_gebruiken/05-03-15/pag 1/6 Office LibreOffice Tekstdocument gebruiken vooral Als een tekstdocument ook zal worden gebruikt op een computer zonder LibreOffice dan kan dit

Nadere informatie

Microsoft Word 365. Weergave AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: MICROSOFT WORD 365

Microsoft Word 365. Weergave AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: MICROSOFT WORD 365 Microsoft Word 365 Weergave Inhoudsopgave 2. Weergave 2.1 Document openen en de cursor verplaatsen 2.2 Scrollbalk, weergaveknoppen en mini-werkbalk 2.3 Verborgen opmaakmarkeringen 2.4 Speciale lettertekens

Nadere informatie

Out of bound - PP 2007 & 2010

Out of bound - PP 2007 & 2010 Out of bound - PP 2007 & 2010 Het komt er vooral op aan om een geschikte foto te gebruiken. De figuur die u wenst te gebruiken eerst uitknippen in een programma zoals bv. Photoshop of Paint Shop Pro. Vanaf

Nadere informatie

Eenvoudige Handleiding voor de Installatie en het gebruik van de. PriMus reader

Eenvoudige Handleiding voor de Installatie en het gebruik van de. PriMus reader Eenvoudige Handleiding voor de Installatie en het gebruik van de PriMus reader Versie 1.0 13 oktober 2012 1 1. Inleiding. De PriMus reader is een programma speciaal gemaakt om de bestanden die met de PriMus

Nadere informatie

Kleuren. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Kleuren. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 1/2 3/4 Thema: Kleuren Inhoud: Lied in 2 versies over kleuren. De toonladder, ritmes en spelen met instrumenten. Reageren op kleuren en vormen. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie

Nadere informatie

SolidWorks van 2D naar 3D

SolidWorks van 2D naar 3D SolidWorks van D naar D D D Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs (VMBO) en Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO) Voor gebruik met SolidWorks Educational Release 009-00 Initiatief: Jack van den Broek en

Nadere informatie

Verander je voorgrondkleur naar Wit. ( D) Klik op t pijltje om zwart- wit om te keren.

Verander je voorgrondkleur naar Wit. ( D) Klik op t pijltje om zwart- wit om te keren. Workshop 24 MicDigital Het verloopgereedschap & spelen met licht Een van de fijne dingen die je met Photoshop kan doen, vooral met digitale foto s, is het licht van een foto kan bewerken, verhogen of toevoegen.

Nadere informatie

http://jumbojet.denbrok.info/wordpress/?p=4205

http://jumbojet.denbrok.info/wordpress/?p=4205 http://jumbojet.denbrok.info/wordpress/?p=4205 Je eigen familiewapen maken In deze tutorial wil ik laten zien hoe je een familiewapen zelf kunt maken. Met behulp van Google afbeeldingen en Photoshop is

Nadere informatie

Handleiding Word de graad

Handleiding Word de graad Handleiding Word 2010 3de graad Inhoudsopgave Regelafstand 3 Knippen 3 Kopiëren 5 Plakken 6 Tabs 7 Pagina-instellingen 9 Opsommingstekens en nummeringen 12 Kopteksten en voetteksten 14 Paginanummering

Nadere informatie

vastleggen: van grafisch naar traditioneel

vastleggen: van grafisch naar traditioneel 1 Hoe werk je met grafische notatie in de onderbouw en hoe kom je tot traditionele notatie? Een uitleg met praktijkvoorbeelden van eenvoudig naar complex. Vastleggen: van grafisch naar traditioneel Hans

Nadere informatie

6. Tekst verwijderen en verplaatsen

6. Tekst verwijderen en verplaatsen 6. Tekst verwijderen en verplaatsen In deze module leert u: een stuk tekst selecteren een stuk tekst verwijderen; acties ongedaan maken en opnieuw doen; een stuk tekst vervangen; een stuk tekst verplaatsen;

Nadere informatie

Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 3/4 Thema: Accordeon, instrument Inhoud: Het instrument accordeon wordt in deze les uitgelegd, binnenkant en buitenkant, familieleden, de klank, een beetje techniek en een speciaal liedje aangeleerd.

Nadere informatie

Bestanden ordenen in Windows 10

Bestanden ordenen in Windows 10 Bestanden ordenen in Windows 10 Waar heb ik dat bestand ook al weer opgeslagen? Vraagt je jezelf dat ook regelmatig af, dan is het tijd om je bestanden te ordenen. Sla bestanden op in een map met een logische

Nadere informatie

Start Adobe Illustator op. Voorbereidingen Open een nieuw document, A4. Zet de linialen in beeld Menubalk > weergave > linialen tonen

Start Adobe Illustator op. Voorbereidingen Open een nieuw document, A4. Zet de linialen in beeld Menubalk > weergave > linialen tonen Klavertje Start dobe Illustator op. Voorbereidingen Open een nieuw document, 4 Zet de linialen in beeld Menubalk > weergave > linialen tonen Vullingskleur van een object Klik op het bovenste vierkantje

Nadere informatie

Handleiding kerstkaart met engeltjes - PP 2007

Handleiding kerstkaart met engeltjes - PP 2007 Handleiding kerstkaart met engeltjes - PP 2007 1. Invoegen > Vormen > Rechthoek 2. Sleep een rechthoek in dit voorbeeld 3. Opmaak > Omtrek van vorm > geen kader 4. Opvullen van vorm > Kies een kleurtje

Nadere informatie

Samenstelling van een mooie omslag met toepassen pengereedschap.

Samenstelling van een mooie omslag met toepassen pengereedschap. http://www.freepsd.com/2009/02/25/a-letter-from-florence/#more-536 Samenstelling van een mooie omslag met toepassen pengereedschap. Vooraleer je begint, bekijk de video s bij bovenstaande link, daar kan

Nadere informatie

Sluit een micro aan op je computer. Zorg ervoor dat je boxen niet te luid staan anders krijg je feed-back (piepen).

Sluit een micro aan op je computer. Zorg ervoor dat je boxen niet te luid staan anders krijg je feed-back (piepen). Audacity Opnemen van een geluid met een micro. Aansluiten van de micro. Sluit een micro aan op je computer. Zorg ervoor dat je boxen niet te luid staan anders krijg je feed-back (piepen). Steek de rode

Nadere informatie

In de rij. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

In de rij. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 1/2 en 3/4 Thema: Boerderijdieren/Supermarkt Inhoud: Een liedje in twee heel verschillende versies: Pop- en klassiek, twee verschillende teksten. Ritme en maat, spelen op instrumenten, (her)kennen

Nadere informatie

HOOFDSTUK Introductie video

HOOFDSTUK Introductie video HOOFDSTUK 1 1. Introductie video 2. Houding gitaarspelen/ solo gitaar Het aannemen van een goede houding tijdens het gitaarspelen is erg belangrijk. Gitaarspelen is erg intensief en vraagt veel van de

Nadere informatie

Uitleg van het bovenmenu:

Uitleg van het bovenmenu: Windows Media Player Open de media player via alle programma s of via een pictogram op het bureaublad Dit is een voorbeeld hoe het er ongeveer kan zien. Uitleg van het bovenmenu: Nu afspelen Mediabibliotheek

Nadere informatie

15. Tabellen. 1. wat rijen, kolommen en cellen zijn; 2. rijen en kolommen invoegen; 3. een tabel invoegen en weer verwijderen;

15. Tabellen. 1. wat rijen, kolommen en cellen zijn; 2. rijen en kolommen invoegen; 3. een tabel invoegen en weer verwijderen; 15. Tabellen Misschien heeft u al eens geprobeerd om gegevens in een aantal kolommen te plaatsen door gebruik te maken van spaties, kolommen of tabs. Dat verloopt goed totdat u gegevens wilt wijzigen of

Nadere informatie

Audacity. Het bewerken van audio bestanden. Gratis te downloaden op : http://audacity.sourceforge.net/?lang=nl

Audacity. Het bewerken van audio bestanden. Gratis te downloaden op : http://audacity.sourceforge.net/?lang=nl Audacity Het bewerken van audio bestanden Gratis te downloaden op : http://audacity.sourceforge.net/?lang=nl Een bestand openen of opnemen Ofwel kan je een bestand openen : Bestand >> openen >> ( een wav

Nadere informatie

Cellen automatisch vullen

Cellen automatisch vullen Cellen automatisch vullen Open een nieuw bestand. Typ in cel A1 het woord Zondag. Klik op cel A1. Er staat nu een kader omheen. Rechts onder in het kader zie je een vierkantje, de vulgreep. Sleep de vulgreep

Nadere informatie

Het uiterlijk lijkt erg op Word, een paar belangrijke verschillen geven we aan in de schermafdruk hieronder.

Het uiterlijk lijkt erg op Word, een paar belangrijke verschillen geven we aan in de schermafdruk hieronder. Inleiding Rekenen is een onderdeel van iedere opleiding. Het programma waar je mee kunt rekenen op de computer is het programma Excel, onderdeel van Microsoft Office. Excel is een krachtig rekenprogramma.

Nadere informatie

Windows is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld.

Windows is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld. 2 Windows, inleiding Windows is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld. 2.1 Windows, een eerste verkenning In het vorige hoofdstuk heb je gezien wat een besturingssysteem is. Nu ga je werken

Nadere informatie

Muziek Singer Songwriter 1. Workshop Handleiding. Singer Songwriter 1. wat is jouw talent? 1. Singer Songwriter 1

Muziek Singer Songwriter 1. Workshop Handleiding. Singer Songwriter 1. wat is jouw talent?   1. Singer Songwriter 1 Workshop Handleiding wat is jouw talent? 1 Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Introductie én opzet van de workshop Singer Songwriter Bekijk de introductievideo

Nadere informatie

Installatie en gebruik muziekprogramma NoteWorthy Composer

Installatie en gebruik muziekprogramma NoteWorthy Composer Installatie en gebruik muziekprogramma NoteWorthy Composer Installatie Onder de link NWC downloaden staat een programma nwcsetup.exe. Dit programma moet geinstalleerd worden op de eigen computer. Ga hiervoor

Nadere informatie

Handleiding bij de workshop Animatie in Microsoft PowerPoint Hoe maak je een animatie in Microsoft PowerPoint 2010? Handleiding voor kinderen

Handleiding bij de workshop Animatie in Microsoft PowerPoint Hoe maak je een animatie in Microsoft PowerPoint 2010? Handleiding voor kinderen Vorige keer hebben wij gesproken over het maken van een PowerPoint presentatie. Deze keer beginnen wij met de herhaling van de basis handelingen op de computer zoals: iets op je scherm aanwijzen iets op

Nadere informatie

Microsoft PowerPoint Basics Hoe maak je een presentatie in Microsoft PowerPoint 2010? Handleiding voor kinderen

Microsoft PowerPoint Basics Hoe maak je een presentatie in Microsoft PowerPoint 2010? Handleiding voor kinderen Als je weet wat er komt, wat inhoud betreft, kijken bij maken van een spreekbeurt, kunnen we praten over jouw PowerPoint presentatie. Je hebt in de klas de basis handelingen op de computer al geleerd zoals:

Nadere informatie

HOOFDSTUK 3. 1. Introductie video. 2.Noten in muziek

HOOFDSTUK 3. 1. Introductie video. 2.Noten in muziek HOOFDSTUK 3 1. Introductie video 2.Noten in muziek Muziek bestaat uit tonen. Een toon is een een geluid wat een bepaalde (klank) hoogte heeft. We hebben lage tonen en hoge tonen. In de westerse muziek,

Nadere informatie

Elementen bewerken. Rev 00

Elementen bewerken. Rev 00 Rev 00 I N H O U D S O P G A V E 1 INLEIDING... 1 2 ELEMENTEN SELECTEREN... 1 2.1 Meerdere individuele elementen selecteren... 1 2.2 Een bereik van elementen selecteren... 1 2.3 Een bereik via het toetsenbord

Nadere informatie

Les06 Foto verbeteren sepia oud randje geven met vorm

Les06 Foto verbeteren sepia oud randje geven met vorm Les06 Foto verbeteren sepia oud randje geven met vorm 1) Open de afbeelding les06 koppel.jpg We proberen die foto eerst een klein beetje te verbeteren. Wil je meer weten over kleurcorrecties dan kan je

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright Foto Effect maken

mailgroep photoshop Copyright Foto Effect maken http://www.photoshopessentials.com/photo-effects/polaroids/ Foto Effect maken Startfoto Eindresultaat Copyright Stap 1: Open je afbeelding en dupliceer (Ctrl + J) de achtergrondlaag = laag1 Stap 2: Voeg

Nadere informatie

EEN MEERKEUZEVRAGEN MAKEN MET HOT POTATOES IN 13 STAPPEN

EEN MEERKEUZEVRAGEN MAKEN MET HOT POTATOES IN 13 STAPPEN CURSUS HOT POTATOES_MEERKEUZEVRAGEN 1 EEN MEERKEUZEVRAGEN MAKEN MET HOT POTATOES IN 13 STAPPEN STAP 1 open Hot Potatoes Je krijgt dan het volgende scherm: Kies hier voor JCROSS CURSUS HOT POTATOES_MEERKEUZEVRAGEN

Nadere informatie

Windows Media Player:

Windows Media Player: Windows Media Player: Afspelen: 1) Map openen van wat je wil afspelen (USB, harde schijf, SD-kaart, ) 2) Dubbelklik op gekozen film (als WMP als standaard staat ingesteld start dit automatisch op). OF

Nadere informatie