Module 3g. Liedbegeleidingen met band in a box.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Module 3g. Liedbegeleidingen met band in a box."

Transcriptie

1 Module 3g Liedbegeleidingen met band in a box. Studielast: 7 uur Doel: kunnen maken van liedbegeleiding aan de hand van een zogenaamde begeleidingsautomaat, op basis van melodie met akkoordschema. De begeleiding bevat ook een voorspel en liefst ook de melodie van het lied zelf. Voorwaarden: De cursist dient bekend te zijn met: De stilistische relatie tussen een kinderlied en stijlen. (wel of geen triolenopvatting bijv., tempo e.d.) Eenvoudige akkoordsymbolen. Als hier nog vragen over zijn, stel dan je vraag aan medecursisten of aan je docent. aan de hand van een voorbeeld op les zal een en ander wellicht ook duidelijker worden. Inhoud: Met zijn allen of als zelfstudie bekijken we hoe een begeleiding tot stand komt met Band in a box. (zie zelfstudiepakket) Op les kan er nog (in bijv. tweetallen) wat geoefend worden en is er gelegenheid tot het stellen van vragen. De opdracht maakt iedereen individueel thuis. Materiaal: Zelfstudiepakket Band in a box. Software: Band in a box ( 88) of Midi-Connections Light ( 54). Het meest bekende programma om mee te werken is Band in a Box. Een heel goed alternatief is het veel minder bekende midi-connections. (Handleiding midi-connections is op aanvraag verkrijgbaar.) Opdracht: Maak een liedbegeleiding van een kinderlied aan de hand van een zogenaamde begeleidingsautomaat, op basis van melodie met akkoordschema. De begeleiding bevat ook een voorspel en liefst wordt ook de melodie van het lied zelf nog ingespeeld.

2 Zelfstudiepakket Band in a Box Het maken van liedbegeleidingen met behulp van zogenaamde begeleidingsautomaten lijkt een eenvoudige zaak, maar de werkelijkheid is anders. Het is niet zo zeer de techniek die problematisch is, maar de manier waarop je daar mee om gaat. Het principe van de techniek is eenvoudig: je voert een akkoordschema in, bepaalt enkele lay-outgegevens zoals de lengte van een eventueel intro, waar het refrein begint en waar het lied is afgelopen, kiest een stijl en klaar is Kees. Maar in de praktijk heb je dan slechts zelden een liedbegeleiding die muzikaal deugt en echt bruikbaar is. Dat heeft te maken met de volgende factoren: Een stijl is een complex geheel. Ook de melodie vraagt om bepaalde begeleidingsaspecten. Deze zijn vaak moeilijk terug te vinden in de voorgeprogrammeerde stijlen. Veel kinderliedjes staan in een driekwartsmaat. Slechts weinig stijlen hebben deze maatsoort, waardoor de keuze erg beperkt wordt. Soms zijn een aantal basiszaken bruikbaar, maar om het geheel goed te krijgen moet er in een sequenceromgeving van alles worden bijgesteld. Dat is niet eenvoudig. Een goede functionele begeleiding heeft ook een goed intro. Daar moet je ook over nadenken. De automatische intro s van band in a box houden geen rekening met de daaropvolgende melodie, terwijl een goed intro bijv. de eerste toon aangeeft. Bij een karaokeversie is het aan te raden om de zangpartij heel zachtjes mee te laten spelen, als steun. Dat kan niet automatisch, maar je kunt wel een melodie opnemen via een midikeyboard. Als je dit zo overziet kun je je afvragen of je wel een liedbegeleiding met een begeleidingsautomaat moet maken. Er zijn nog andere nadelen, zoals de kwaliteit van het geluid. (Midi). Veel mensen gruwen hiervan. Een simpele liedbegeleiding op gitaar of piano is dan in de meeste gevallen ook te verkiezen boven een begeleiding die van te voren digitaal is opgenomen via bijv. band in a box. Maar collega s die geen gitaar kunnen spelen zijn erg blij met begeleidingsbandjes. En soms staan er wel erg ingewikkelde akkoordsymbolen bij een liedje. Of is de stijl uitgesproken (samba) en moeilijk te realiseren op een gitaar. Alleen al daarom is een zekere handigheid met begeleidingsautomaten goed. En als een begeleiding geslaagd is, vinden de kinderen dit meestal erg leuk. Er zijn met een dergelijk programma overigens nog veel meer mogelijkheden. Enkele zullen aangestipt worden maar ze worden niet verder uitgewerkt. Aan de hand van een voorbeeld gaan we laten zien hoe het muzikaal en technisch in zijn werk gaat. We kiezen een lied in een opvallende maatsoort (12/8) en met uitgesproken niet alledaagse akkoordsymbolen: het liedje van de tante en de oom in Laren. (Annie M.G. Schmidt, muziek Paul Chr. van Westering.)

3 In de originele begeleiding met piano staan er twee maten intro voor, die ook als tussenspel gebruikt worden. Dat gaan wij nu ook doen. Bij dit lied is het grootste probleem de 12/8 maat. In band in a box is de standaardafstand tussen akkoorden een halve maat, 4 akkoorden in de maat kan niet. Het lijkt het beste om dan het aantal maten te verdubbelen, zodat feitelijk elke 12/8 maat twee 6/8 maten worden. Omdat elke tel in drieën gaat is het zelfs te overwegen om slechts een akkoord per maat te nemen, zodat je vanuit bepaalde stijlen automatisch deze feeling in drieën hebt. Maar het tempo zal dan waarschijnlijk veel te hoog genomen moeten worden. We besluiten dus tot notatie in 6/8 maten: 2 akkoorden per maat. Nu wordt het de kunst om een stijl te vinden met deze feeling. De wals stijlen vallen af, want die maken van elke maat een driekwartsmaat, het moet juist 6/8 worden. De meeste kans lijken we te maken bij jazz stijlen, dus daar beginnen we mee. Na alle stijlen uitgeprobeerd te hebben, blijkt geen enkele stijl de tel in drieën te verdelen, allemaal 2 of 4! Dit schiet dus niet op. Bij menuonderdeel edit hebben we de mogelijkheid tot expand. Nu hebben we slechts één akkoord per maat, en daar kunnen we dan een begeleiding op los laten op basis van een driekwartsmaat.

4 Hiermee is de triolenfeeling zoals die in een 12/8 maat feitelijk is dan eindelijk bereikt. We zetten het volume van guitar en drums op 0 door het betreffende instrument: te kiezen. Er verschijnt een blauw rondje. Zet nu zet het volume ervan door te klikken op de pijltjes onder het woord volume laag, in dit geval uit want we gaan door tot 0. Kies vervolgens een ander instrument. Deze twee instrumenten die we nu uitgezet hebben hebben in bijna alle stijlen door het noodzakelijke hoge tempo een veel te drukke beweging. Maar door ze uit te zetten houden we een enigszins bruikbare begeleiding over. In dit geval aan de hand van de stijl tenderly, tempo 280. Met vibrafoon als akkoordinstrument en basgitaar als basis. Maar juist een leuke slagwerkpartij ontbreekt. Die zou je nu feitelijk via een sequencer nog moeten toevoegen, maar dat gaat te ver in het kader van deze module. We volstaan dus door als laatste de melodie in te spelen. Dat kan via de knop rec. De opname verschijnt onder de knop melodie. Je kunt deze quantiseren (d.w.z. onregelmatigheden laten aanpassen. Nog meer dingen zijn mogelijk, zoals het geheel verschuiven in de tijd, of kopiëren naar de volgende coupletten.) Stappenplan gebruik Band in a box: Klik in de eerste maat en voer akkoordsymbolen in. Elk akkoordsymbool bevestigen met enter. Wil je i.p.v. de standaard 2 slechts 1 akkoord in de maat? Nog een keer enter. Telkens als het akkoord niet verandert kun je volstaan met enter. Partituur afmaken door te klikken waar couplet (blauw) dan wel refrein (groen) begint. Langzaam klikken verandert de maat in blauw, groen of niets. In nevenstaand voorbeeld hebben we een intro van 8 maten, dan een couplet van maat 9 tm 40. Opgeven hoe lang het lied is en welk deel hoe vaak in een loop gespeeld moet worden:. Hier is aangegeven: het lied heeft 40 maten, wordt drie keer gespeeld en daarna geen loop meer. Het deel 9-40 wordt 3 keer herhaald, dus 1-8 fungeert als intro. Kiezen van een van de vele stijlen. Laat eventueel instrumenten weg door ze boven te selecteren en het volume laag te zetten. Pas het tempo aan, en of: Halveer of verdubbel zonodig de akkoordafstanden met het menu edit : Eventueel een intro laten genereren en er automatisch voor laten plakken via de knop Eventueel de melodie met een midikeyboard opnemen via rec. Alles afmixen door volume, pan, reverb etc. per instrument te veranderen. Door te exporteren naar midi kun je het resultaat daarna voor universeel gebruik bewaren of eventueel verder bewerken in een sequencer.

5 Nog enkele aardige mogelijkheden van het programma Met de knop kun je switchen in weergave tussen akkoordsymbolen, Zuid- Europese symbolen (do re mi), en trapsymbolen. Met de knop krijg je een afbeelding van drumstel en andere percussie. Door op de individuele onderdelen te klikken hoor je ze en krijg je een aardig beeld van de klank. Het programma is erg bruikbaar voor muziekschooldoeleinden: genereer een eenvoudige begeleiding in een bepaalde stijl en ga daar op improviseren. Ook kun je solo s laten genereren, die kun je meespelen of naspelen. De versies 2004 en 2005 kunnen nog meer. Deze beschrijving is gebaseerd op band in a box 8. Bij het besproken lied bleken de mogelijkheden een stuk groter te zijn als je het programma midi-connections zou gebruiken (eveneens een begeleidingsautomaat, gekoppeld aan een sequencer). Dit vooral omdat midi-connections wel de mogelijkheid biedt om 4 akkoorden in de maat te noteren. Dat maakt dat alle swingstijlen nu een 12/8 maat tot gevolg hebben. Diverse stijlen leverden zeer bruikbare resultaten op.

Band in a box Minicursus.

Band in a box Minicursus. Band in a box Minicursus. 1) Wat kan ik doen met band -in-a-box? A. Een akkoordschema intikken, een stijl kiezen, een tempo aangeven en zo een automatische begeleiding genereren. B. Kiezen uit verschillende

Nadere informatie

Oefen het lied Billy Jean

Oefen het lied Billy Jean Lesbrief 1. UIT DE VIDEO Oefen het lied Billy Jean Muzikale activiteit: Zingen Moeilijkheidsgraad: Tijdsduur: 5-10 minuten Voorbereidingstijd: 5-10 minuten Benodigdheden: karaoke band (hier openen) OF

Nadere informatie

Verdeling vakinhoud leerlijn muziek groep 1-8

Verdeling vakinhoud leerlijn muziek groep 1-8 Verdeling vakinhoud leerlijn muziek groep 1-8 Definities Puls: in de maat (in een vierkwartsmaat 1,2,3,4 en in een driekwartsmaat 1,2,3) Afterbeat: Op de beat speel je op de tellen 1 en 3 van de maat,

Nadere informatie

Oefen het lied Simarik

Oefen het lied Simarik Lesbrief 1. UIT DE VIDEO Oefen het lied Simarik Muzikale activiteit: Zingen Moeilijkheidsgraad: Tijdsduur: 5 minuten Voorbereidingstijd: 5 minuten Benodigdheden: karaokeband (hier openen) OF eigen muziekinstrument

Nadere informatie

Module 3c. Een goedwerkende didactiek rond dit programma kan wellicht voor cursisten een uitdaging vormen.

Module 3c. Een goedwerkende didactiek rond dit programma kan wellicht voor cursisten een uitdaging vormen. Module 3c Componeren met Hyperscore. Studielast: 7 uur Doel: Voldoende kunnen omgaan met het softwarepakket Hyperscore. Zelf enkele composities kunnen schrijven, didactische vertalingen kunnen maken. Inhoud:

Nadere informatie

» Oefening. Een voorbeeld van een idee: Ik ben soms graag alleen

» Oefening. Een voorbeeld van een idee: Ik ben soms graag alleen Als eerste moet je goed weten waarover je song gaat. Dit lijkt overduidelijk, maar dat is het niet altijd. Probeer in één woord vast te leggen waarover je song gaat. Het is uiteraard bepalend voor de tekst

Nadere informatie

Co-creatie met basisschool De Ontdekking Groep 7-8

Co-creatie met basisschool De Ontdekking Groep 7-8 PAS OP JE TELLEN Werken met breuken, inhoud en oppervlakte m.b.v. muziek(les) GROEP 7-8 maatsoort, akkoordschema, vormschema Co-creatie met basisschool De Ontdekking Groep 7-8 Oktober/november 2015 1 Overzicht

Nadere informatie

Logic Handleiding. Drumpatronen

Logic Handleiding. Drumpatronen Logic Handleiding Drumpatronen Als je het Logic bestand: 16BT/P opent vind je een tiental drumpatronen die je kan gebruiken voor je song. Speel ze niet alle tien tegelijk af want dan hoor je alles door

Nadere informatie

3 Leerling speelt. Handleiding app: http://www.earz.nl/assets/downloads/earz-handleiding_app.pdf (2 A4's)

3 Leerling speelt. Handleiding app: http://www.earz.nl/assets/downloads/earz-handleiding_app.pdf (2 A4's) HANDLEIDING DOCENTEN www.earz.nl info@earz.nl Deze handleiding mag zonder toestemming worden gekopieerd en vermenigvuldigd. Wat is Earz Earz is een laagdrempelige manier om via internet muzikale vaardigheden

Nadere informatie

Handleiding. Garageband imovie

Handleiding. Garageband imovie Handleiding Garageband imovie Inhoud Garageband 3 Garageband: een project aanmaken 3 Garageband: maken van geluidsspoor 3 Garageband: opnemen voice-over 4 Garageband: geluidsopname exporteren 4 imovie

Nadere informatie

vastleggen: van grafisch naar traditioneel

vastleggen: van grafisch naar traditioneel 1 Hoe werk je met grafische notatie in de onderbouw en hoe kom je tot traditionele notatie? Een uitleg met praktijkvoorbeelden van eenvoudig naar complex. Vastleggen: van grafisch naar traditioneel Hans

Nadere informatie

Handleiding bij de workshop Animatie in Microsoft PowerPoint Hoe maak je een animatie in Microsoft PowerPoint 2010? Handleiding voor kinderen

Handleiding bij de workshop Animatie in Microsoft PowerPoint Hoe maak je een animatie in Microsoft PowerPoint 2010? Handleiding voor kinderen Vorige keer hebben wij gesproken over het maken van een PowerPoint presentatie. Deze keer beginnen wij met de herhaling van de basis handelingen op de computer zoals: iets op je scherm aanwijzen iets op

Nadere informatie

Allemaal instrumenten

Allemaal instrumenten Lesbrief 1. UIT DE VIDEO Allemaal instrumenten Muzikale activiteit: Zingen Moeilijkheidsgraad: Tijdsduur: 5-10 minuten Voorbereidingstijd: 5-10 minuten Benodigdheden: karaokeband (hier openen) OF eigen

Nadere informatie

AAN DE SLAG FAC T U U R E N PA R A P L U R E L AT I E S i

AAN DE SLAG FAC T U U R E N PA R A P L U R E L AT I E S i AAN DE SLAG FACTUUR EN PARAPLU R ELATI ES i Inhoudsopgave Inleiding... 3 Begin... 4 Factuur relatie... 5 Paraplu relatie... 6 Voor veel gestelde vragen (FAQ) kunt u terecht op onze online handleiding via

Nadere informatie

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop.

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Les 1: Witte rand om de foto m.b.v. canvasgrootte. 1. Open de foto in Photoshop. 2. Klik in menu AFBEELDING op CANVASGROOTTE 3. Zorg dat in het vakje

Nadere informatie

WebQuest / WebKwestie. met Word 2003. www.webkwestie.nl

WebQuest / WebKwestie. met Word 2003. www.webkwestie.nl WebQuest / WebKwestie met Word 2003 www.webkwestie.nl Een WebQuest / WebKwestie maken in Word 2003 Belangrijk is dat alle pagina s en afbeeldingen die u gebruikt in één map worden opgeslagen. Download

Nadere informatie

Oefen het lied Blijf bij mij

Oefen het lied Blijf bij mij Lesbrief 1. UIT DE VIDEO Oefen het lied Blijf bij mij Muzikale activiteit: Zingen Moeilijkheidsgraad: Tijdsduur: 5-10 minuten Voorbereidingstijd: 5-10 minuten Benodigdheden: karaokeband (hier openen) OF

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

HOOFDSTUK 18 : INLEIDING TOT DE RITMIEK

HOOFDSTUK 18 : INLEIDING TOT DE RITMIEK HOOFDSTUK 18 : INLEIDING TOT DE RITMIEK Hierbij starten we met het 2de deel van deze gitaarcursus; de ritmiek. Het noteren van ritmische patronen is in de muzieknotatie als laatste ingevoerd, in het begin

Nadere informatie

ZINGEN BRAINSTORM MET DE KLAS BELANGRIJK BIJ DE KEUZE VAN EEN LIED

ZINGEN BRAINSTORM MET DE KLAS BELANGRIJK BIJ DE KEUZE VAN EEN LIED ZINGEN Zang mag niet ontbreken in de BZTband XXL! Daarom zijn we op zoek naar een klas die graag samen zingt. Zing je al vaak met je klas, dan kun je meteen aan de slag. Zo niet, dan heb je hopelijk iets

Nadere informatie

Handleiding Roland TR-808 sequencer

Handleiding Roland TR-808 sequencer Handleiding Roland TR-808 sequencer Omdat er eigenlijk geen Nederlandstalige beschrijving te vinden was, heb ik voor mezelf een opzetje gemaakt hoe de (sequencer van de) TR- 808 nu precies werkt. Dit,

Nadere informatie

Handleiding. Berichten maken in WordPress. juni 2013

Handleiding. Berichten maken in WordPress. juni 2013 Handleiding Berichten maken in WordPress juni 0 Inloggen. Ga naar: www.jouwdomeinnaam.nl/wp-admin. Log hier in met je gebruiksnaam en je wachtwoord. Het dashboard Na het inloggen krijg je eerst het Dashboard

Nadere informatie

Oefen het lied Blijf bij mij

Oefen het lied Blijf bij mij Lesbrief 1. UIT DE VIDEO Oefen het lied Blijf bij mij Muzikale activiteit: Zingen Moeilijkheidsgraad: Tijdsduur: 5-10 minuten Voorbereidingstijd: 5-10 minuten Benodigdheden: karaokeband (hier openen) OF

Nadere informatie

Fotocollage maken en vormgeven

Fotocollage maken en vormgeven Fotocollage maken en vormgeven De veranderingen in Picasa 3.6 en 3.8 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie Intro Picasa 3.6NL en Intro

Nadere informatie

Handleiding Op Maat Wizard.

Handleiding Op Maat Wizard. Handleiding Op Maat Wizard. Met de Op Maat Wizard kun je zelf vullingen maken voor de verschillende werkvormen in het Op Maat programma. Wanneer je de software (Speler en Wizard) niet in je bezit hebt,

Nadere informatie

Oefen het lied Do-re-mi

Oefen het lied Do-re-mi Lesbrief 1. UIT DE VIDEO Oefen het lied Do-re-mi Muzikale activiteit: Zingen Moeilijkheidsgraad: Tijdsduur: 5 10 minuten minuten Voorbereidingstijd: 5 10 minuten minuten Benodigdheden: karaokeband (hier

Nadere informatie

Toelichting upgrade naar DNN 6.2.2

Toelichting upgrade naar DNN 6.2.2 Toelichting upgrade naar DNN 6.2.2 De website heeft een upgrade naar de nieuwste versie van DotNetNuke gekregen. Je beheert de site nu in versie DNN 6.2.2. In deze toelichting willen we je alvast een eindje

Nadere informatie

Inleiding in de jazzharmonie op de piano

Inleiding in de jazzharmonie op de piano Inleiding in de jazzharmonie op de piano Masja van der Meer INLEIDING 3 HOE GEBRUIK JE HET BOEK? 4 Tijdsplanning studeren: 5 HOOFDSTUK 1: DE BASIS 6 Welke kennis en vaardigheden heb je nodig? 6 Notatie,

Nadere informatie

les 18 Samba De leerlingen ervaren dat muziek iets kan vertellen over een land of cultuur. Ze kunnen ritmisch improviseren. doel

les 18 Samba De leerlingen ervaren dat muziek iets kan vertellen over een land of cultuur. Ze kunnen ritmisch improviseren. doel 107 les 18 zingen luisteren spelen vastleggen bewegen doel benodigd materiaal ruimte voorbereiding kunst en cultuur Samba In deze les staat de samba uit Brazilië centraal. De leerlingen leren het lied

Nadere informatie

PDF XCHANGE EDITOR Waarom PDF XHCANGE Editor?

PDF XCHANGE EDITOR Waarom PDF XHCANGE Editor? PDF XCHANGE EDITOR PDF XHCANGE editor is een programma om PDF bestanden te lezen en te bewerken. Deze handleiding is geschreven voor versie 5.5 van PDF XCHANGE editor. Als je een andere versie gebruikt

Nadere informatie

Bloggen jullie ook? Je tikt in google blogger en je neemt de eerste webpagina www.blogger.com

Bloggen jullie ook? Je tikt in google blogger en je neemt de eerste webpagina www.blogger.com Bloggen jullie ook? 1. Wat is bloggen? Je maakt een weblog of plaats (overzicht) op het internet. Eigenlijk is het een eenvoudige eigen site op het internet in dagboekvorm. Het is niet moeilijk, je hebt

Nadere informatie

Intro onderbouw 4e editie De matrix

Intro onderbouw 4e editie De matrix Intro onderbouw 4e editie De matrix De centrale leerlijn van Intro bestaat uit het ontwikkelen van. Vaardigheden op muzikaal gebied en op metacognitief gebied. Muzikale 1. Muzikaal materiaal 2. Creatieve

Nadere informatie

Inleiding... 3. Het e-mailadres... 3. Hoe werkt e-mail?... 3. Je emailadres registreren... 4. Aanmelden bij Outlook... 7. Schermonderdelen...

Inleiding... 3. Het e-mailadres... 3. Hoe werkt e-mail?... 3. Je emailadres registreren... 4. Aanmelden bij Outlook... 7. Schermonderdelen... E-MAIL INHOUD Inleiding... 3 Het e-mailadres... 3 Hoe werkt e-mail?... 3 Je emailadres registreren... 4 Aanmelden bij Outlook... 7 Schermonderdelen... 8 Mailen... 10 Een mail lezen... 10 Een mail versturen...

Nadere informatie

Kleur. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Kleur. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 6/7/8 Thema: Kleuren (Visueel en auditief!) Inhoud: Lied over kleuren en waarvoor die kleuren staan, luisteren naar klankkleur, i.c.m. instrumenten, ritmes spelen. Het lied heeft 2 versies: Een

Nadere informatie

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Inleiding De checklist Gesprek voeren 2F is ontwikkeld voor leerlingen die een gesprek moeten kunnen voeren op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht hoe de

Nadere informatie

HANDLEIDING. 3 in 1 Rock & Drum. 2013 VTech Printed in China 91-009637-010 NL

HANDLEIDING. 3 in 1 Rock & Drum. 2013 VTech Printed in China 91-009637-010 NL HANDLEIDING 3 in 1 Rock & Drum 2013 VTech Printed in China 91-009637-010 NL Beste ouders, Wij van VTech weten dat een kind tot grootse dingen in staat is. Daarom zijn al onze elektronische, educatieve

Nadere informatie

Handleiding Klokkijker. Versie 5.0. Datum September 2011. Inleiding.

Handleiding Klokkijker. Versie 5.0. Datum September 2011. Inleiding. Handleiding Klokkijker Versie 5.0 Datum September 2011. Inleiding. De Klokkijker is gemaakt om te leren klokkijken in het Nederlands voor zowel de analoge klok als de digitale klok. De klokkijker is geschikt

Nadere informatie

AnnA Boek I Begeleidingsboek Samen musiceren en de weg ernaartoe! Diane Reynders Walter Schraeyen

AnnA Boek I Begeleidingsboek Samen musiceren en de weg ernaartoe! Diane Reynders Walter Schraeyen AnnA Boek I Begeleidingsboek Samen musiceren...... en de weg ernaartoe! sample Diane Reynders Walter Schraeyen AnnA...... is een nieuwe methode voor MCV én GroepsMusiceren. Centraal staan het verwerven

Nadere informatie

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen.

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. De symfonie Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. Welke van deze symfonieën spreekt je het meest aan en waarom? Welke van deze symfonieën spreekt je het minst

Nadere informatie

majeur mineur mineur majeur majeur mineur verminderd

majeur mineur mineur majeur majeur mineur verminderd 9. Majeur Mineur Majeur en mineur zijn twee cruciale begrippen. Zowel in toonladders als in akkoorden en trappen worden ze gebruikt. Majeur of mineur wordt altijd bepaald door de afstand tussen de eerste

Nadere informatie

Snelstartgids voor de Oefen- en Toetssoftware

Snelstartgids voor de Oefen- en Toetssoftware Snelstartgids voor de Oefen- en Toetssoftware Snel-start gids voor de oefenmodule software 1. Voor het eerst werken met de oefensoftware (groepenbeheer) 3 2. Delen van een groep met een andere leerkracht

Nadere informatie

Schoolwebsite.nu. Snel aan de slag met uw website. Versie 4.0

Schoolwebsite.nu. Snel aan de slag met uw website. Versie 4.0 Schoolwebsite.nu Snel aan de slag met uw website Versie 4.0 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1 Inleiding... 3 2 Voor dat u begint... 4 3 Teksten op de website... 6 4 Groepspagina s... 8 5 De groepspagina...

Nadere informatie

Module 3e. Algemene muziekleer, componeren en gehoortraining met Music Ace

Module 3e. Algemene muziekleer, componeren en gehoortraining met Music Ace Module 3e Algemene muziekleer, componeren en gehoortraining met Music Ace Studielast: 4-14 uur. Doel: Leren omgaan met dit softwarepakket of onderdelen ervan (zoals het Doodle pad om mee te componeren).

Nadere informatie

Muziekmethode voor basisonderwijs Docentenhandleiding voor groep 3. Jennemieke Snijders. Uitgeverij Lambo telefoon: 026-3515613

Muziekmethode voor basisonderwijs Docentenhandleiding voor groep 3. Jennemieke Snijders. Uitgeverij Lambo telefoon: 026-3515613 Muziek en Meer Muziekmethode voor basisonderwijs Docentenhandleiding voor groep 3 Jennemieke Snijders Uitgeverij Lambo telefoon: 026-3515613 Parkstraat 30 internet: www.lambo.nl 6828 JJ Arnhem e-mail:

Nadere informatie

Voorbereidingen voordat je alles in een presentatie zet.

Voorbereidingen voordat je alles in een presentatie zet. Een sprekend boek maken in Powerpoint. Inleiding Een sprekend boek kan een goed hulpmiddel zijn bij de taalverwerving van jonge kinderen. Denk aan luisteroefeningen, de herbeleving van een excursie en

Nadere informatie

Handleiding bij de DWO (digitale wiskunde oefenomgeving)

Handleiding bij de DWO (digitale wiskunde oefenomgeving) Handleiding bij de DWO (digitale wiskunde oefenomgeving) Versie oktober 2005 Peter Boon Inhoudsopgave Inleiding... 3 Hoofdpagina... 4 Inloggen als gast... 6 Inloggen als gebruiker/leerling... 9 Mijn profiel...

Nadere informatie

algemene muziekleer voor het schriftelijke examen ALGEMENE MUZIEKLEER VOOR HET D-EXAMEN

algemene muziekleer voor het schriftelijke examen ALGEMENE MUZIEKLEER VOOR HET D-EXAMEN ALGEMENE MUZIEKLEER VOOR HET D-EXAMEN 1 INHOUDSOPGAVE MAATSOORTEN... 3 - ENKELVOUDIG SAMENGESTELD REGELMATIG en ONREGELMATIG... 3 VORMLEER - DE LIEDVORM... 4 VORMLEER - DE POPSONG... 5 VORMLEER - HET MENUET...

Nadere informatie

FCP X: Maak een Split Edit

FCP X: Maak een Split Edit FCP X: Maak een Split Edit Een split edit is een edit waar de audio en video overgang (verandert) op verschillende tijden in de Tijdlijn In dit artikel. wil ik uitleggen wat split edits zijn, tonen hoe

Nadere informatie

Blackbird Arrangement: Daryl Runswick

Blackbird Arrangement: Daryl Runswick Blackbird Arrangement: Daryl Runswick Analyse voor de dlv Tijs Krammer Inleiding 2 Vormanalyse 2 Harmonische analyse 3 Startpunten 4 Dirigeerlijn 4 Interpretatie 5 Appendix het arrangement 6 INLEIDING

Nadere informatie

Courbois Software. Extra categoriën toevoegen aan de WebWinkel

Courbois Software. Extra categoriën toevoegen aan de WebWinkel Courbois Software Extra categoriën toevoegen aan de WebWinkel De editor handleiding is altijd te vinden op de volgende locatie : http://editor.cs-webdesign.nl 2012 Courbois Software Beuningen Fazantlaan

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over AdminView

Veelgestelde vragen over AdminView Veelgestelde vragen over AdminView S for Software B.V. Gildeweg 6 3771 NB Barneveld tel 0342 820 996 fax 0342 820 997 e-mail info@sforsoftware.nl web www.sforsoftware.nl Inhoudsopgave 1. Algemeen... 2

Nadere informatie

DEEL: THEMA. Klik op Thema. Nu verschijnen er een aantal thema s. Dubbelklik op een thema en je krijgt het volgende schermpje:

DEEL: THEMA. Klik op Thema. Nu verschijnen er een aantal thema s. Dubbelklik op een thema en je krijgt het volgende schermpje: DEEL: THEMA In het Notebook kun je zelf snel de bladzijde een leuk uiterlijk geven d.m.v. een thema. Deze thema s vind je op de volgende manier: Klik op Gallery Klik op Thema Nu verschijnen er een aantal

Nadere informatie

Eenvoudige Handleiding voor de Installatie en het gebruik van de. PriMus reader

Eenvoudige Handleiding voor de Installatie en het gebruik van de. PriMus reader Eenvoudige Handleiding voor de Installatie en het gebruik van de PriMus reader Versie 1.0 13 oktober 2012 1 1. Inleiding. De PriMus reader is een programma speciaal gemaakt om de bestanden die met de PriMus

Nadere informatie

Scovr discover English

Scovr discover English Scovr discover English v. 2.1 Augustus 2012 Inhoudsopgave Snel aan de slag met Scovr... 3 Ondersteuning, FAQ s en contact... 3 Inloggen... 4 Welkomstscherm... 5 Docenten... 5 Leerling... 5 Starten met

Nadere informatie

2. Je eerste Prezi Klik op new Prezi. Je komt op volgend scherm uit:

2. Je eerste Prezi Klik op new Prezi. Je komt op volgend scherm uit: Prezi De basis Inleiding Prezi is een online programma om unieke en leuke presentaties te maken i.p.v. PowerPoint. Het biedt veel voordelen, maar ook enkele nadelen. Zo kan je bijvoorbeeld switchen van

Nadere informatie

kunstwerken kritisch te beschouwen, te reflecteren op het thema kunst én is een creatief speelveld voor vele muzikale werkvormen.

kunstwerken kritisch te beschouwen, te reflecteren op het thema kunst én is een creatief speelveld voor vele muzikale werkvormen. KUNST?! door TOONZETTERS GROEP 6-7 8 Vaardigheden Luisteren naar en analyseren van vorm, spelen van een meerstemmige ritmische begeleiding en kennismaken met compositie. Context Het bovenbouwlied KUNST?!'

Nadere informatie

Informatica Smartschool en Wink. Handleiding 1/10

Informatica Smartschool en Wink. Handleiding 1/10 Handleiding 1/10 Wat is Wink? Wink is gratis software waarmee je presentaties en handleidingen kan maken. Een Winkpresentatie kan een stappenplan zijn over hoe je bepaalde software moet gebruiken. De auteur

Nadere informatie

10: Statistieken en rapportages met Excel

10: Statistieken en rapportages met Excel 10: Statistieken en rapportages met Excel 1. Omschrijving van deze functie Met PlanningPME heeft u de mogelijkheid om verschillende typen rapporten te maken: Statistieken die geproduceerd worden door de

Nadere informatie

Intranet. Handleiding voor redacteurs, nieuwsberichten.

Intranet. Handleiding voor redacteurs, nieuwsberichten. Dit document bevat een 15 stappenplan waarbij cursisten worden getraind om binnen de SharePoint omgeving (interne) berichten te kunnen plaatsen voorzien van een overzichtsafbeelding en afbeeldingen voor

Nadere informatie

Inloggen en instellingen

Inloggen en instellingen Inloggen en instellingen Inloggen Typ hier je naam. Vul hier het wachtwoord in. Ga naar het programma Door hier te klikken kun je kiezen uit: Taal (Nederlands of Engels) Verschillende versies Klas Als

Nadere informatie

3. Delen oefenen: De groepjes van 2 verzinnen een eigen melodie en noteren deze op de melodiekaartjes. Ze oefenen dit op hun instrument.

3. Delen oefenen: De groepjes van 2 verzinnen een eigen melodie en noteren deze op de melodiekaartjes. Ze oefenen dit op hun instrument. spel melodie grafisch notatie Groep Groep 5/6 en 7/8 afhankelijk van niveau Eindproduct De kinderen maken in groepjes van 2 x 2 een samenspel van hun eigen melodieimprovisatie Onderdeel O Zingen X Muziek

Nadere informatie

Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 4/5/6 Thema: Sprookjes Inhoud: Een up-tempo lied met 3 coupletten. Ritmes op woorden en ritmes op grafische notatie. Analyseren van beeld met geluid speel;t een belangrijke rol. Warming-up Doel:

Nadere informatie

3 Leerling speelt. Resultaten in LeerlingenVolgSysteem (LVS) 2

3 Leerling speelt. Resultaten in LeerlingenVolgSysteem (LVS) 2 HANDLEIDING DOCENTEN Wat is Earz Earz is een laagdrempelige manier om via internet muzikale vaardigheden aan te leren. Het maakt gebruik van aantrekkelijke hulpmiddelen (pc, tablet en/of telefoon) en is

Nadere informatie

Ga naar www.basisonline.nl of selecteer in de website van de school- intranet basisonline

Ga naar www.basisonline.nl of selecteer in de website van de school- intranet basisonline Werken met de website basisonline Ga naar www.basisonline.nl of selecteer in de website van de school- intranet basisonline - login met de verkregen inlognaam en wachtwoord - je inlognaam is jouw emailadres

Nadere informatie

Werken met Liedboek Online

Werken met Liedboek Online Werken met Liedboek Online 1. Inloggen op Liedboek Online Liedboek Online is de database waarin alle liederen uit Liedboek Zingen en bidden in huis en kerk zijn opgeslagen. De liederen zijn beschikbaar

Nadere informatie

Stappenplan Movie Maker

Stappenplan Movie Maker Start Movie Maker op Stappenplan Movie Maker Foto s, filmpjes of muziek importeren Voor je aan de slag kan moet je eerst je filmpje of je foto s importeren naar Movie Maker. Daarvoor klik je op een van

Nadere informatie

Randvoorwaarden onderwijskundig

Randvoorwaarden onderwijskundig Randvoorwaarden onderwijskundig Inleiding In dit hoofdstuk leert u diverse onderwijskundige randvoorwaarden in te stellen, denk aan het aangeven of vakken in blokken of losse lessen geroosterd moeten worden.

Nadere informatie

Werken met GIMP Deel 2: Schalen

Werken met GIMP Deel 2: Schalen Werken met GIMP Deel 2: Schalen Handleiding van Auteur: Erik98 November 2014 In dit tweede deel ga ik door op wat ik in het artikel Bijsnijden in de vorige Nieuwsbrief heb besproken. Naast het bijsnijden

Nadere informatie

Handleiding Wiki in Blackboard

Handleiding Wiki in Blackboard Handleiding Wiki in Blackboard Voor docenten Opgesteld 17 juli 2008, door Studion Support Wat is een Wiki Een Wiki is een pagina of een verzameling van pagina s die door meerdere personen kan worden bijgehouden.

Nadere informatie

EBUILDER HANDLEIDING. De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl. info@exed.nl EXED CMS UITLEG

EBUILDER HANDLEIDING. De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl. info@exed.nl EXED CMS UITLEG EBUILDER HANDLEIDING De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl info@exed.nl 1 INHOUDSOPGAVE Inleiding Een korte introductie over het Ebuilder» Navigatie» Snelnavigatie Pagina s Hier vind

Nadere informatie

KENNISNET.NL. Aan de slag met de websitemaker. Met kennisnet.nl sta je er nooit alleen voor. basishandleiding. Afbeelding 1 1/9

KENNISNET.NL. Aan de slag met de websitemaker. Met kennisnet.nl sta je er nooit alleen voor. basishandleiding. Afbeelding 1 1/9 KENNISNET.NL Aan de slag met de websitemaker basishandleiding Afbeelding 1 Met kennisnet.nl sta je er nooit alleen voor 1/9 In deze workshop maakt u kennis met een aantal mogelijkheden die de Websitemaker

Nadere informatie

Handleiding - Resultateninvoer MBO 3&4/BBL en MBO Life Sciences voor docenten Versie 1.02 d.d. 19/08/2013

Handleiding - Resultateninvoer MBO 3&4/BBL en MBO Life Sciences voor docenten Versie 1.02 d.d. 19/08/2013 Handleiding - Resultateninvoer MBO 3&4/BBL en MBO Life Sciences voor docenten Versie 1.02 d.d. 19/08/2013 Inhoudsopgave Blz. 1. Groep 1 2. Resultaten invoeren (bekijken) 2 3. Resultaten bewerken (invoeren

Nadere informatie

Handleiding invullen elektronisch wedstrijdblad.

Handleiding invullen elektronisch wedstrijdblad. Handleiding invullen elektronisch wedstrijdblad. Daar dit meestal bij de wedstrijden op de smartphone wordt bekeken en/of ingevuld, worden ook de afbeeldingen overgenomen van een smartphone. Natuurlijk

Nadere informatie

Geluidsbewerking met AUDACITY

Geluidsbewerking met AUDACITY Geluidsbewerking met AUDACITY Dit is de eenvoudige handleiding voor het project Be-Mobile. Niet alles wordt uitgelegd want het is een uitgebreid (en soms ingewikkeld) programma. AUDACITY is een gratis

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 8. Afbeeldingsgrootte en canvasgrootte PP-03-08-01. Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 8. Afbeeldingsgrootte en canvasgrootte PP-03-08-01. Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-08-01 Afbeeldingsgrootte en canvasgrootte Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond. Intro: Na het gebruik van de gereedschappen uit de vorige opdrachten, ga je de afmetingen

Nadere informatie

Doe Je Mee. LeSBRieF LieD. Martijje. TeR GeLeGeNHeiD VaN De ondertekening VaN MuZieKaKKooRD DRenTHe. 20 JuNi Lesbrief Doe je mee Martijje

Doe Je Mee. LeSBRieF LieD. Martijje. TeR GeLeGeNHeiD VaN De ondertekening VaN MuZieKaKKooRD DRenTHe. 20 JuNi Lesbrief Doe je mee Martijje Martijje TeR GeLeGeNHeiD VaN De ondertekening VaN MuZieKaKKooRD DRenTHe 20 JuNi 2019 Illustratie en vormgeving: arjensnijder.design 1 Lesbrief Doe je mee Martijje Liedtekst Doe je mee Martijje Doe je mee,

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Boomwhackers 2. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Boomwhackers 2. wat is jouw talent? Workshop Handleiding 2 wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1 t/m 12 Hier beschrijven we alle lessen afzonderlijk en we geven

Nadere informatie

Werken met Hemelhoog Online

Werken met Hemelhoog Online Werken met Hemelhoog Online 1. Inloggen op Hemelhoog Online Hemelhoog Online is de database waarin alle liederen uit de protestants evangelische liedbundel Hemelhoog zijn opgeslagen. De liederen zijn beschikbaar

Nadere informatie

VJA SOFTWARE VJA SOFTWARE. Handleiding BTW verhoging backoffice

VJA SOFTWARE VJA SOFTWARE. Handleiding BTW verhoging backoffice VJA SOFTWARE Handleiding BTW verhoging backoffice VJA SOFTWARE Varenkamp & Jansen Automatisering Fluitekruidstraat 43 4461 MG GOES Tel. 0113-211318 Homepage www.vja.nl Email info@vja.nl K.v.K. Zeeland

Nadere informatie

1 Inleiding... 3. 2 Voorbereiding jaarovergang uitvoeren... 4. 3 Groepsindeling nieuwe schooljaar... 5. 4 Nieuwe groepen maken in C3LO...

1 Inleiding... 3. 2 Voorbereiding jaarovergang uitvoeren... 4. 3 Groepsindeling nieuwe schooljaar... 5. 4 Nieuwe groepen maken in C3LO... Handleiding Jaarovergang C3LO 2011-2012 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Voorbereiding jaarovergang uitvoeren... 4 3 Groepsindeling nieuwe schooljaar... 5 4 Nieuwe groepen maken in C3LO... 6 5 Start de

Nadere informatie

3 Leerling speelt. Resultaten in LeerlingenVolgSysteem (LVS) 2. Handleiding app:

3 Leerling speelt. Resultaten in LeerlingenVolgSysteem (LVS) 2. Handleiding app: HANDLEIDING DOCENTEN Wat is Earz Earz is een laagdrempelige manier om via internet muzikale vaardigheden aan te leren. Het maakt gebruik van aantrekkelijke hulpmiddelen (pc, tablet en/of telefoon) en is

Nadere informatie

1. Achtergronden verwijderen (op basis van Photoshop CS2/CS3)

1. Achtergronden verwijderen (op basis van Photoshop CS2/CS3) 1. Achtergronden verwijderen (op basis van Photoshop CS2/CS3) De Engelse benamingen van de opdrachten staan tussen ( ) Voor deze tutorial ga ik gebruik maken van de volgende 2 foto s Foto 1, de foto waar

Nadere informatie

Inlogprocedure Surf naar janitor.be en kies bovenaan voor LEEROMGEVING

Inlogprocedure Surf naar janitor.be en kies bovenaan voor LEEROMGEVING Werken met MOODLE 1 Inlogprocedure Surf naar janitor.be en kies bovenaan voor LEEROMGEVING Werkwijze om je de eerste keer aan te melden: De procedure staat rechts op het inlogscherm uitgelegd. Maak zelf

Nadere informatie

Oefen het lied The Middle

Oefen het lied The Middle Lesbrief Best of 2018 1. UIT DE VIDEO Oefen het lied The Middle Muzikale activiteit: zingen Moeilijkheidsgraad: 1 Tijdsduur: 5-10 minuten Voorbereidingstijd: 5-10 minuten Benodigdheden: karaokeband OF

Nadere informatie

Handleiding Muziek maken in de studio

Handleiding Muziek maken in de studio Handleiding Muziek maken in de studio Inhoudsopgave Basisfuncties pagina 3 Toetsenbord pagina 4 Muziekstukken pagina 5 Nootfuncties pagina 6 Noten verbinden pagina 7 Afspelen pagina 8 2 Vier basisfuncties

Nadere informatie

VIPLive - Financiële module (FIN):

VIPLive - Financiële module (FIN): VIPLive - Financiële module (FIN): Afboeken in VIPLive: Om met de module te beginnen, kunt u op scherm te zien: klikken. U krijgt dan onderstaand U moet aangeven of u gebruik maakt van een extern boekhoudpakket

Nadere informatie

Wordpress website beheren

Wordpress website beheren Wordpress website beheren gemaakt door: Noppert Websites www.noppertwebsites.nl Wordpress website beheren bladzijde 1 Inhoudsopgave Onderwerp: Inloggen en eerste indruk Pagina aanmaken/bewerken Foto/afbeelding

Nadere informatie

Globale kennismaking

Globale kennismaking Globale kennismaking Kennismaking Tesla CMS 1. Dashboard 2. pagina beheer - pagina aanmaken - pagina aanpassen - pagina verwijderen - pagina seo opties - zichtbaarheid pagina 3. subpagina beheer - subpagina

Nadere informatie

op een constant tempo leert lezen. Nemen we onderstaande eens door : Eerst bekijk je de ritmische parameter

op een constant tempo leert lezen. Nemen we onderstaande eens door : Eerst bekijk je de ritmische parameter Om in het begin het noorden niet te verliezen gaan we alle parameters opsplitsen in verschillende hoofdstukken, zodat je alle informatie in stukken leert kennen. Voorlopig gebruiken we 2 parameters ; toonhoogte/notennaam

Nadere informatie

VOORBEELDEXEMPLAAR LESPAKKET KBW 2013

VOORBEELDEXEMPLAAR LESPAKKET KBW 2013 VOORBEELDEXEMPLAAR LESPAKKET KBW 2013 Handleiding voor een mini-voorstelling met 6 liedjes van Tijl Damen vol Sport en Spel! www.tijldamen.nl/kinderboekenweek-2013 BESTE LEERKRACHT, Hieronder vindt u enkele

Nadere informatie

HANDLEIDING LOGO-digitaal groep 3. Inhoudsopgave. Woord vooraf p 1. Woord vooraf. p 2. Ter voorbereiding.

HANDLEIDING LOGO-digitaal groep 3. Inhoudsopgave. Woord vooraf p 1. Woord vooraf. p 2. Ter voorbereiding. HANDLEIDING LOGO-digitaal groep 3 Inhoudsopgave Woord vooraf Ter voorbereiding Account activeren Aan de slag! Digibord - Klassikaal oefenen Resultaten monitoren Extra instellingen p 1 p 2 p 2 p 5 p 8 p

Nadere informatie

Een quiz plaatsen op je website

Een quiz plaatsen op je website Een quiz plaatsen op je website Om de deelnemers een beetje na te laten denken kan je een quiz toevoegen op je site. Dat doe je op de volgende manier: a. Een quiz aanmaken Ga naar je eigen pagina en klik

Nadere informatie

Foto s uploaden via Picasa naar Picasaweb

Foto s uploaden via Picasa naar Picasaweb Foto s uploaden via Picasa naar Picasaweb De veranderingen in Picasa 3.6 en 3.8 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie Intro Picasa 3.6NL

Nadere informatie

Workmate 6: Muziek Anvril Studio

Workmate 6: Muziek Anvril Studio Workmate 6: Muziek Anvril Studio OnderwijsAdvies Van Beeckstraat 62 2722 BC ZOETERMEER Tel. (079) 329 5600 E-mail: somplextra@onderwijsadvies.nl www.onderwijsadvies.nl 2006 OnderwijsAdvies Somplextra Workmate

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Handicom Symbol for Windows Image Manager (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Inhoud Inleiding... 2 1. Image Manager hoofdscherm...3 1.1 Onderdelen van het venster...3 1.2 Het scherm veranderen...3 1.2.1

Nadere informatie

HUIS-, TUIN- EN KEUKENPERCUSSIE

HUIS-, TUIN- EN KEUKENPERCUSSIE HUIS-, TUIN- EN KEUKENPERCUSSIE Alles kan in de BZTband XXL, ook muziek maken op dingen die officieel geen instrument zijn. We zijn op zoek naar een groep van maximaal 10 kinderen die muziek maken op gebruiksvoorwerpen.

Nadere informatie

Het gebruik van Photo Story 3 voor Windows

Het gebruik van Photo Story 3 voor Windows Het gebruik van Photo Story 3 voor Windows Photo Story is een programma dat een videoshow maakt van je foto s. Hierbij kan je tekst en geluid aan deze voorstelling toevoegen. Deze voorstelling is zeker

Nadere informatie

Hoe maak ik een fotocollage met Pixlr?

Hoe maak ik een fotocollage met Pixlr? Hoe maak ik een fotocollage met Pixlr? Stap 1: Open je webbrowser: of of of.. Stap 2: Ga naar www.pixlr.com Stap 3: Klik hier: Stap 4: Maak je collage Open pixlr express (Efficient) door erop te klikken,

Nadere informatie

DMX LIGHTPLAYER. Inleiding...2. DMX bibliotheek...3. Kanalen programmeren...7. Sequentie creëren...11

DMX LIGHTPLAYER. Inleiding...2. DMX bibliotheek...3. Kanalen programmeren...7. Sequentie creëren...11 DMX LIGHTPLAYER Inleiding...2 DMX bibliotheek...3 Kanalen programmeren...7 Sequentie creëren...11 Inleiding De DMX LightPlayer is zeer gebruikersvriendelijk. Importeer een bestaand toestel of creëer een

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Agenda. Hoofdstuk 2 Lesdashboard. Index. 2.1 Algemeen. 2.2 Huiswerk. 2.3 Aantekening. 2.4 Aanwezigheid. 2.5 Opdracht. 2.

Hoofdstuk 1 Agenda. Hoofdstuk 2 Lesdashboard. Index. 2.1 Algemeen. 2.2 Huiswerk. 2.3 Aantekening. 2.4 Aanwezigheid. 2.5 Opdracht. 2. Hoofdstuk 1 Agenda Hoofdstuk 2 3 9 2.1 Algemeen 10 2.2 Huiswerk 10 2.3 Aantekening 14 2.4 Aanwezigheid 14 2.5 Opdracht 17 2.6 Studiewijzer 17 2.7 Historie 18 2.8 Opgaven 18 Index 19 Hoofdstuk I Agenda

Nadere informatie