van Montessori peutergroep

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "van Montessori peutergroep"

Transcriptie

1 van Montessori peutergroep naar Montessori basisschool

2 Inleiding Middels dit document informeren wij u over de achtergronden van het Montessori onderwijs, zoals wij in onze peutergroep hanteren. Deze onderwijsvorm wordt voortgezet binnen het Montessori basis- en voortgezet onderwijs. Wie is Maria Montessori Maria Montessori, geboren in 1870, was pedagoge en de eerste vrouwelijke arts in Italië. Ze ontwikkelde een opvoedingsmethode, waarin de zelfstandige ontwikkeling van het kind vanuit gevoelige perioden centraal staat. Maria Montessori Enkele kenmerken van het Montessori onderwijs zoals die bij de peutergroep te zien is: Maria Montessori a. De gevoelige periode b. De voorbereide omgeving c. Motoriek (werkjes voor de oefening van het dagelijks leven) d. Zintuiglijk Montessori materialen e. Vrije werk periode f. Taal g. Kosmisch onderwijs help mij het zelf te doen a. Gevoelige periode Montessori ontdekte dat er gedurende de ontwikkeling van een kind perioden zijn waarin bepaalde dingen uit de omgeving een diepe interesse in hem/haar wakker maken. Enthousiast neemt het kind de indrukken in zich op. Deze gevoeligheden duren net zolang als nodig is om een bepaalde vaardigheid te ontwikkelen (een voorbeeld uit de peutergroep is het willen leren knippen met een schaartje). De perioden waarin het kind zo sterk is gericht op bepaalde aspecten uit zijn omgeving noemt Montessori gevoelige perioden. Het kind selecteert datgene uit zijn omgeving wat het nodig heeft voor de ontwikkeling van een bepaalde vaardigheid.

3 b. De voorbereide omgeving. Peuters ontwikkelen zich in wisselwerking met hun omgeving. Ze absorberen alles wat in hun omgeving aanwezig is en reageren daarop. Tijdens deze fase kan de leidster/leerkracht zien in welke gevoelige perioden het kind zit. Er moet dus veel aandacht besteed worden aan het voorbereiden van die omgeving. Essentieel is dat wordt voorzien in datgene waaraan de peuter behoefte heeft; de voorbereide omgeving moet aansluiten bij de ontwikkelingsfase waarin het kind zich bevindt of mogelijkerwijs gaat bevinden en moet aanzetten tot activiteit. Overzichtelijke open kasten De omgeving wordt zo voorbereid dat in het lokaal materiaal goed zichtbaar, op kindhoogte en overzichtelijk in open kasten staat. De werkjes staan vaak op dienbladen of in mandjes. De kinderen kiezen zelf hun werkje, waarmee ze zelfstandig aan de slag gaan. Wanneer ze klaar zijn of kiezen om te stoppen, zetten ze het werkje op de juiste plaats terug in de kast. Deze omgeving biedt de peuter de mogelijkheid tot: Individuele keuze Spontane activiteit Herhaling van de handelingen keuken- / natte hoek de voorbereide omgeving moet aansluiten bij de ontwikkelingsfase waarin het kind zich bevindt en moet aanzetten tot activiteit De ruimte wordt onderverdeeld in verschillende toegankelijke hoeken met elk een eigen functie zoals: Keuken-/natte hoek : oefening dagelijks leven Boeken/rusthoek Creatieve hoek Huishoek: illusiespel Puzzelhoek Constructiehoek : geen overdaad maar een aantrekkelijke selectie De kast met zintuiglijk Montessori materialen De vloerkleedjes: peuters werken graag op de grond, kunnen om het kleedje heen lopen (hier wordt door Montessori tegemoet gekomen aan hun drang tot bewegen) en met een groot deel van het (zintuiglijk) Montessori materiaal kan niet op een tafeltje worden gewerkt. De vloerkleedjes ziet u terug op de basisschool. Kasten met de werkjes voor de oefening van het dagelijks leven. Voor peuters zijn de oefeningen van het dagelijks leven van het allergrootste belang en nemen dus een grote plaats in. De werkjes zijn door de leidsters zelf gemaakt. Dit is niet alleen kenmerkend voor onze Montessorigroep maar zult u, misschien in een andere variant, in iedere Montessorigroep tegenkomen.

4 c. Motoriek (werkjes voor de oefening van het dagelijks leven) Binnen de Montessori werkwijze leveren de oefeningen uit het dagelijks leven een bijdrage aan de verkenningstocht van het jonge kind in zijn omgeving. Om op een natuurlijke wijze aan de beweging- en imitatiedrang tegemoet te komen heeft Montessori oefeningen uit het dagelijks leven geïntroduceerd. In de peutergroep oefent en ontwikkelt de peuter zelfstandig zijn motoriek door alledaagse dingen te doen die het om zich heen ziet gebeuren: handen wassen, het voordoen van een schort, jas aandoen, gebruik van een zakdoek, enzovoort (verzorging van jezelf). Vegen, afwassen, tafeltje schoonmaken, raam wassen enzovoort (verzorging van de omgeving). Zo kan het meester worden over zijn handelingen en zijn bewegingen coördineren. In het lokaal ziet u motoriek werkjes in open kasten staan die afgeleid zijn van het dagelijks leven (zoals: water of rijst schenken uit een kannetje en schenken in een ander kannetje, macaroni scheppen en verdelen in kleine bakjes, zeemwerkje voor het wassen van een raam, sluiten en openen van potjes, vouwen, gebruik van pincet, enzovoort). Verder wordt er veel aandacht besteed aan omgangsregels (wellevendheidslesjes). Enkele voorbeelden hiervan zijn: iemand voordoen van een schort groeten (hand geven), wachten op een lesje, vragen leren stellen, om een kleedje heen lopen, gebruik van de toilet, tafelmanieren, stoel op de juiste manier dragen, enzovoort. De oefeningen uit het dagelijks leven oefent het kind gedurende zijn hele periode op de Montessori basisschool. Ander materialen die u bij de peutergroep aantreft op het gebied van de fijne motoriek zijn: houten blokken, duplo, nopper, enzovoort. De peuters kunnen ook kiezen om te schilderen, kleien, plakken, knippen, enzovoort. Voor de ontwikkeling van de grove motoriek bieden wij de peuter zowel binnen als buiten mogelijkheden. In het lokaal kunnen zij werken op grote vellen papier en verder zit de grove motoriek verwerven in het halen en brengen van materialen uit de open kasten. Tijdens het buitenspel kunnen de peuters rennen, klimmen, klauteren, fietsen, gooien, vangen, enzovoort.

5 d. Het zintuiglijk Montessori materiaal In de Montessori peutergroep en op de Montessori basisschool "onderwijst" het kind zichzelf door het werken met de bruine trap de speciaal ontworpen Montessori leermiddelen. Dit zijn aantrekkelijke, meestal eenvoudige aan het kind aangepaste materialen die de "controle van de fout" dik dun, dikker dikst, dunner - dunst bevatten, dat wil zeggen als het kind een fout maakt, kan hij dat aan het materiaal zelf zien en ontdekken. Met behulp van dit concreet materiaal krijgt het kind inzicht in soms moeilijke en de rode stokken abstracte begrippen. Stapje voor stapje wordt dit concrete materiaal vervangen door ander, symbolisch materiaal, waarin als `vanzelf`de stap op de basisschool naar het abstracte volgt. De leidster/leerkracht begeleidt dit en draagt er zorg voor dat de kinderen spelen/werken om zich zodoende steeds verder te ontwikkelen en geeft zo nodig lesjes om het kind verder te helpen. lang kort, langer langst, korter - kortst aantrekkelijk, meestal eenvoudige aan het kind aangepaste materialen Het zintuiglijk Montessori materiaal geeft de mogelijkheid om zoveel mogelijk zintuigen te gebruiken (voelen, zien, proeven, ruiken en horen). De lesjes die bij het zintuiglijk Montessori materiaal horen geven wij tussen de 3 en 4 jaar (richtlijn). Begrippen die hierbij aan de orde komen zijn o.a.: dik-dun, dikkerdunner. Ook de verschillende variaties van hoog en laag, lang en kort, diep en ondiep, smal en breed, ruw en glad, zacht en hard, luid en zacht komen in deze materialen aan bod. Naast het zintuiglijk Montessori materiaal bieden we de peuters nog meer mogelijkheden om allerlei zintuiglijke ervaringen op te doen, bijvoorbeeld met watermomenten (de pop wassen met water en zeep, afwassen), de kleine zandbak, voelkussentjes, enzovoort. Voor meer uitgebreide informatie over het zintuiglijk materiaal kunt u bij de leidsters naar het Montessori materialenboek vragen. Zodra de peuter de overstap maakt naar de Montessori basisschool zal hij/zij deze, en nog meer Montessori materialen, (terug) zien. Het is voor de kinderen prettig om deze materialen te herkennen en geeft hen tevens een gevoel van veiligheid. De Montessori basisschool geeft u om het jaar vier ouderavonden met informatie over het Montessori materiaal. U kunt hier aan deelnemen wanneer u uw peuter op de peutergroep heeft zitten.

6 e. Vrije werkperiode Binnen de peutergroep kiezen we er bewust voor om de vrije werkperiode zo lang mogelijk te laten duren. Door de kinderen goed te observeren (in welke gevoelige periode zit de peuter) kunnen de leidsters de kinderen helpen activiteiten te vinden waarmee ze aan het werk/spelen gaan. Leidsters helpen daar waar nodig is. De leidster let er ook op dat de keuzes van het kind in redelijke verhouding blijft tot de mogelijkheden van het kind. Het zelf kiezen, klaarleggen, en zelfstandig werken met materiaal stelt eisen aan het organisatievermogen van de peuter: het perswerkje leert voorbereiden, indelen en overzien. De peuter probeert het werkje tot een goed einde te brengen, iets waar de peuter trots op is. Het levert een positieve bijdrage aan de eigenwaarde en het zelfvertrouwen. Aan dit onderdeel wordt bij een 2 jarige peuter door de leidsters extra aandacht gegeven. Een ander effect van de eigen keuze is dat de peuter met meer concentratie en interesse bezig is. Met 16 peuters in het lokaal creëer je spontane rust en stilte! In de praktijk zie je dat de oudere peuters de kleintjes helpen. De vrijheid om hun eigen werk en tempo te kiezen betekent niet onbeperkte vrijheid. Het is gebaseerd op een soepel evenwicht tussen vrijheid en een systeem van vaste regels, samengevat als: vrijheid in gebondenheid. Ook op de basisschool wordt dit toegepast. vrijheid in gebondenheid

7 f. Taal De spraaktaalontwikkeling staat in het Montessorionderwijs bij peuters en jonge kinderen op de basisschool centraal. De gevoelige periode voor de roze toren gesproken taal loopt tot ongeveer het zesde jaar. De peuter richt zich op de omgeving en gebruikt die om taal te verwerven. De voorbereide omgeving moet dus de nodige stimulansen bieden. Binnen de Montessori peutergroep gaat de ervaring altijd of zoveel mogelijk vooraf aan de taal. Een voorbeeld is de roze toren (zintuiglijk materiaal) waarbij eerst ervaren kan worden wat groot en klein is (voelen) groot klein, en de taal daarna wordt toegevoegd. groter grootst, Werkvormen: De werkvormen die voor gesproken taal kleiner - kleinst binnen de peutergroep gebruikt worden zijn de: Kleine kring (luister en doe activiteiten met ± 4 of 5 peuters) Grote kring (zingen, voorlezen, rijmpjes, spelletjes) Individuele lesjes (namenlesjes zoals: dik-dun, lang-kort, groot-klein) die behoren bij het zintuiglijk materiaal, namenlesjes die behoren bij de werkjes voor de oefening van het dagelijks leven (zoals: maatbeker, zeven, gieten, lijmkwast, enzovoorts). Door de wellevendheidslesjes verwerven peuters bijvoorbeeld woorden om zichzelf in bepaalde situaties te kunnen redden. Zoals: wil je me alsjeblieft niet storen of mag ik alsjeblieft meewerken. Classificaties: Nieuwe woorden worden binnen een classificatie aangeboden. Er zijn duizenden classificaties: lichaamsdelen, kleding, fruit, groenten. woonvertrekken, insecten, enzovoort. g. Kosmisch onderwijs Kosmisch onderwijs betekent binnen de peutergroep vooral de verkenning van de directe omgeving. De leidster dient het raam open te zetten en de omgeving binnen te halen. Als uitgangspunt worden het jaar en de seizoenen als thema behandeld. De onderwerpen die gekozen zijn, staan dicht bij (de belevingswereld van) de peuter. het raam open zetten en de omgeving binnen halen Dit komt tot uiting via woordkaarten, gesprekjes, foto s, verhalen (boeken), muziek, handvaardigheid. Tijdens de periode op de basisschool krijgen de kinderen veel interesse in de wereld om zich heen. Hieraan wordt tegemoet gekomen in het kosmisch onderwijs. seizoenen puzzel

8 De sociale ontwikkeling binnen de Montessori peutergroep en basisschool Juist doordat er, zowel op de peutergroep als op de basisschool, in één groep kinderen van verschillende leeftijden bij elkaar zijn, kunnen de oudere kinderen de jongere helpen en leren de jongeren hulp te vragen aan de ouderen. Je bent niet altijd de oudste of jongste in de groep. Je leert rekening houden met elkaar. Zo n family-group is natuurlijker dan de uniforme situatie van het jaarklassensysteem. Ook veel van de leermiddelen nodigen uit tot, en vereisen dikwijls samenwerking. Zo zijn er bijvoorbeeld van een bepaald soort materiaal maar één of twee stuks in het lokaal aanwezig, zodat je leert wachten. Hoewel kinderen natuurlijk vrij zijn om alleen te werken, zullen ze door sfeer, materiaal en de leeftijdsopbouw in de groep ervaren, dat het plezierig is om samen te werken en je sociaal te gedragen. Ook worden er activiteiten ondernomen die de saamhorigheid stimuleren; samen zingen, samen eten en drinken, samen naar een verhaal luisteren zijn daar goede voorbeelden van. Relatie tussen de Montessori peutergroep en de Montessori basisschool. Uitgangspunt van onze Montessori peutergroep is het nastreven van een directe relatie met de Montessori basisschool. Het heeft de voorkeur dat de peutergroep in, of zo dicht mogelijk bij een Montessori basisschool is gehuisvest. De basisschool dient de peuter ter inspiratie. Het zien van oudere kinderen, samenwerken het bezoeken van andere groepen met oudere kinderen, het samen voorbereiden en beleven van speciale dagen (bijvoorbeeld na afsluiten van een project, feest, Montessoridag, en dergelijke) geeft de peuter zicht op zijn toekomst in de basisschool. Ook de Montessori materialen voor de leeftijd vanaf 2,5 jaar (met name het zintuiglijk materiaal) zijn zowel in de peutergroep als in de Montessori kleuter- onder- midden- en bovenbouw van de basisschool te vinden. De inrichting vertoont overeenkomsten. Materialen en middelen zijn in beide omgevingen geplaatst op kindhoogte en zo gerangschikt dat ontwikkelingslijnen zichtbaar zijn. Tafels en vloerkleedjes voor individueel- en groepswerk zullen er het zelfde uit zien. Ook de werkwijzen van de peutergroep en de basisschool zijn overeenkomend. De stap naar de grote school is dan ook voor veel van onze peuters niet al te groot.

Hieronder volgt een beknopte uitleg van de begrippen die u in het rapport zult tegenkomen.

Hieronder volgt een beknopte uitleg van de begrippen die u in het rapport zult tegenkomen. Onderbouwrapport In het onderbouwrapport waarderen wij alle genoemde aspecten ten opzichte van de leeftijd. Een waardering wordt uitgedrukt in een cijfer. U kunt via de beknopte omschrijvingen in het rapport

Nadere informatie

Mocht het afscheid nemen problemen opleveren bespreek dit dan even met de groepsleerkracht. Dan begeleiden jullie gezamenlijk uw kind hierbij.

Mocht het afscheid nemen problemen opleveren bespreek dit dan even met de groepsleerkracht. Dan begeleiden jullie gezamenlijk uw kind hierbij. De dagindeling in groep 1 en 2 De schooltijden voor de kleutergroepen zijn als volgt: s morgens 8.30 uur 11.45 uur s middags 13.00 uur 15.15 uur Woensdag 8.30 uur 12.00 uur Vrijdagmiddag vrij 10 minuten

Nadere informatie

groep 1 en 2 informatieboekje

groep 1 en 2 informatieboekje groep 1 en 2 informatieboekje "De St. Nicolaasschool is een professionele leergemeenschap. Zij streeft ernaar een positieve, veilige en stimulerende leeromgeving te bieden waar, met betrokkenheid van en

Nadere informatie

Montessorionderwijs: ook voor uw kind? 4. Kinderen willen leren 4. Kinderen leren samenwerken 5. De voorbereide omgeving 6.

Montessorionderwijs: ook voor uw kind? 4. Kinderen willen leren 4. Kinderen leren samenwerken 5. De voorbereide omgeving 6. Inhoud 4 Kinderen willen leren 4 Kinderen leren samenwerken 5 De voorbereide omgeving 6 Zelfstandigheid 6 Vrijheid in werkkeuze 7 Werken met Montessorimateriaal 7 Montessorionderwijs is kosmisch onderwijs

Nadere informatie

Auditieve oefeningen begin schooljaar. Hakken en plakken

Auditieve oefeningen begin schooljaar. Hakken en plakken Auditieve oefeningen begin schooljaar Hakken en plakken (hak de woorden in stukken, laat de kinderen het hele woord zeggen) kleu-ter juf-frouw wer-ken bui-ten groep-jes tel-len kleu-ren gym-men kies-bord

Nadere informatie

Naam: Welkom op De Leer!

Naam: Welkom op De Leer! Naam: Welkom op De Leer! Basisschool De Leer St. Michielsstraat 6 7255 AP Hengelo 0575-46 17 15 Welkom! Hallo, Je bent nu al bijna vier jaar en dan kom je bij ons in de klas. Nu mag je een paar keer komen

Nadere informatie

Peuteropvang Dolfijn

Peuteropvang Dolfijn Peuteropvang Dolfijn Samen spelen, leren en ontdekken VVE Leuk en leerzaam Vriendjes maken Voorwoord Beste ouders en peuters, In deze brochure kunt u allerlei praktische informatie lezen over onze peutergroep.

Nadere informatie

Voor het eerst naar school

Voor het eerst naar school Voor het eerst naar school Welkom op De Wonderboom Uw kind gaat binnenkort voor het eerst naar school. We wensen jullie een fijne tijd toe op De Wonderboom. Dit boekje informeert over verschillende zaken

Nadere informatie

Informatieavond schooljaar 2015-2016. Cluster 1/2

Informatieavond schooljaar 2015-2016. Cluster 1/2 Informatieavond schooljaar 2015-2016 Cluster 1/2 Programma Even voorstellen Ik & Ko KIJK! het observatiesysteem Het rapport De ontwikkelingslijnen/hoe werken we in de kleuterklas? naar eigen klas Praktische

Nadere informatie

Bijzonderheden locatie: (bijvoorbeeld: minimale afname dagdelen, groepsstructuur) Kind leidster ratio

Bijzonderheden locatie: (bijvoorbeeld: minimale afname dagdelen, groepsstructuur) Kind leidster ratio Algemene gegevens Naam kinderopvang / peuterspeelzaal: Adresgegevens: Contactpersoon: Telefoon: E-mailadres: Openingstijden: Bijzonderheden locatie: (bijvoorbeeld: minimale afname dagdelen, groepsstructuur)

Nadere informatie

KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS

KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS Blub, zegt de vis zijn gezellige, kleinschalige en huiselijke kinderdagverblijven. De kinderdagverblijven bestaan uit groepen die opvang en verzorging bieden aan kinderen

Nadere informatie

Aanvulling Woordenschat NT2

Aanvulling Woordenschat NT2 Aanvulling Woordenschat NT2 Woordenschat Kinderen die net beginnen met Nederlands leren, moeten meteen aan de slag met het leren van woorden. Een Nederlandstalig kind begrijpt in groep 1 minimaal 2000

Nadere informatie

Alle kinderen gaan in de kring zitten. Mocht het afscheid nemen problemen opleveren neem dan even contact op met de groepsleerkracht.

Alle kinderen gaan in de kring zitten. Mocht het afscheid nemen problemen opleveren neem dan even contact op met de groepsleerkracht. Een dag bij de kleuters op De Bangert (bijlage bij de schoolgids) De schooltijden voor de kleutergroepen zijn als volgt: s morgens 8.30 uur 11.45 uur s middags 13.00 uur 15.15 uur Woensdag 8.30 uur 12.00

Nadere informatie

KIJK! Lijst van: Schooljaar: Groep: Leraar: Datum gesprek 1e rapport: Datum gesprek 2e rapport: KIJK! 1-2 Bazalt Educatieve Uitgaven www.bazalt.

KIJK! Lijst van: Schooljaar: Groep: Leraar: Datum gesprek 1e rapport: Datum gesprek 2e rapport: KIJK! 1-2 Bazalt Educatieve Uitgaven www.bazalt. KIJK! Lijst van: Schooljaar: Groep: Leraar: Datum gesprek : Datum gesprek : KIJK! Lijst 1. Basiskenmerken Een kind dat lekker in zijn vel zit, zal zich goed en vlot ontwikkelen. Het is van nature nieuwsgierig

Nadere informatie

welkomstboekje school Basisschool KOM.MIJN

welkomstboekje school Basisschool KOM.MIJN welkomstboekje school Basisschool KOM.MIJN Jij wordt bijna 4 jaar. Hoera! Je mag dan naar school. Je komt bij ons in de klas. Gezellig! Kijk maar gauw verder. Eerst kom je binnen in onze hal, bij lokaal

Nadere informatie

De Talentenarchipel. Denk- en speeleiland muziekeiland taaleiland. Klieder- kladdereiland Handige. handeneiland. Vriendjes -eiland.

De Talentenarchipel. Denk- en speeleiland muziekeiland taaleiland. Klieder- kladdereiland Handige. handeneiland. Vriendjes -eiland. De Talentenarchipel Denk- en speeleiland muziekeiland taaleiland Klieder- eiland kladdereiland Handige Vriendjes -eiland Durfen doeeiland Ontdekeiland handeneiland Beweeg- Informatiebrief voor de ouders

Nadere informatie

Voor het eerst naar school

Voor het eerst naar school Prentenboek Voor het eerst naar school Boek om samen met uw kleuter te lezen voordat hij/zij voor het eerst naar school gaat Veel leesplezier! Team BS A gene Wienberg R.K. Basisschool A gene Wienberg Hilleshagerweg

Nadere informatie

K.b.s. de Polhaar ISH:/nwkl./infoboek juni 2015 1

K.b.s. de Polhaar ISH:/nwkl./infoboek juni 2015 1 K.b.s. de Polhaar ISH:/nwkl./infoboek juni 2015 1 NAAR DE BASISSCHOOL SCHOOLTIJDEN Dag Morgen Middag Maandag 8.30-12.00 13.15-15.15 uur Dinsdag 8.30-12.00 Woensdag 8.30-12.30 Donderdag 8.30-12.00 Vrijdag

Nadere informatie

Themabrief Karel viert Kerstmis december 2015

Themabrief Karel viert Kerstmis december 2015 Themabrief Karel viert Kerstmis december 2015 Beste papa s en mama s, De laatste maand van het jaar is bijna afgelopen. Met behulp van twaalf verschillende leuke thema s hebben we bij Plantage een educatief

Nadere informatie

HKZ Kinderopvang - BIJLAGEN. 08-01-2014 Versie: 1 Pagina 1 van 6

HKZ Kinderopvang - BIJLAGEN. 08-01-2014 Versie: 1 Pagina 1 van 6 08-01-2014 Versie: 1 Pagina 1 van 6 Bijlage Beleid peutermoment Inleiding Om tegemoet te komen aan de behoefte(s) van kind(eren) en ouder(s) is ervoor gekozen om oudere kinderen in een apart lokaal extra

Nadere informatie

Voor het eerst naar school

Voor het eerst naar school Prentenboek Voor het eerst naar school Boek om samen met uw kleuter te lezen voordat hij/zij voor het eerst naar school gaat Veel leesplezier! Team BS De Driesprong Oude Baan 36 6286 BE Wahlwiller - Nijswiller

Nadere informatie

STICHTING DE BROODTROMMEL. Pedagogisch Beleid Tussenschoolse Opvang

STICHTING DE BROODTROMMEL. Pedagogisch Beleid Tussenschoolse Opvang STICHTING DE BROODTROMMEL Pedagogisch Beleid Tussenschoolse Opvang Inleiding Tijdens de TSO (tussenschoolse opvang) houden wij rekening met het beleid van de basisschool St. Joseph. Om verwarring te voorkomen,

Nadere informatie

Informatie voor de ouders van groep 1 en 2 van de Triangel

Informatie voor de ouders van groep 1 en 2 van de Triangel Informatie voor de ouders van groep 1 en 2 van de Triangel Hoe ziet een dag in onze kleutergroepen eruit? De kinderen komen binnen en kiezen hun plekje in de kring, ze mogen kort iets vertellen of iets

Nadere informatie

a. Welbevinden: het kind voelt zich op zijn gemak in de groep ja enigszins nee Toelichting door pedagogisch medewerker:.

a. Welbevinden: het kind voelt zich op zijn gemak in de groep ja enigszins nee Toelichting door pedagogisch medewerker:. Sociaal-emotionele ontwikkeling a. Welbevinden: het kind voelt zich op zijn gemak in de groep Toelichting door pedagogisch medewerker:. b. Sociaal gedrag: het kind zoekt contact met andere kinderen c.

Nadere informatie

Huisregels. voor. kinderen

Huisregels. voor. kinderen Huisregels voor. kinderen Versie januari 2016 Inhoudsopgave Huisregels Dreumesen HD pagina 3 Huisregels Peuters HP.pagina 4 2 Huisregels Dreumesen We willen kinderen zoveel mogelijk op positieve wijze

Nadere informatie

Eerste Nederlandse Montessori School. school gids

Eerste Nederlandse Montessori School. school gids Eerste Nederlandse Montessori School school gids P e u t e r g r o e p Inhoudsopgave Voorwoord 5 Algemeen 6 Montessorionderwijs voor peuters 8 Dagelijkse gang van zaken 13 Praktische informatie 18 Financiële

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil Rouveen

Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil Rouveen Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil Rouveen Inhoud: Voorwoord 2 Pedagogisch doel 3 Visie op ontwikkeling en opvoeding 4 Sociaal- emotionele veiligheid 5 Sociale ontwikkeling 5 Emotionele

Nadere informatie

Huisregels. voor. kinderen

Huisregels. voor. kinderen Huisregels voor. kinderen Versie september 2014 Inhoudsopgave Huisregels Dreumesen HD pagina 3 Huisregels Peuters HP.pagina 4 2 Huisregels Dreumesen We willen kinderen zoveel mogelijk op positieve wijze

Nadere informatie

1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving

1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving Pedagogisch Beleidsplan 1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving Een veilige en vertrouwde omgeving is de basis van waaruit een kind zich kan gaan ontwikkelen. Het is dus belangrijk dat

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien

Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien Inleiding Kinderopvang Haarlem heeft één centraal pedagogisch beleid. Dit is de pedagogische basis van alle kindercentra van Kinderopvang Haarlem.

Nadere informatie

Je bent nu al bijna vier jaar en dan mag je naar school. Eerst mag je een paar ochtenden komen kijken.

Je bent nu al bijna vier jaar en dan mag je naar school. Eerst mag je een paar ochtenden komen kijken. Hoera! Wat leuk dat je bij ons naar school mag. Je wilt vast graag weten wat we allemaal gaan doen. Daarom staat dit boekje op de website van school. Hier staan heel veel belangrijke dingen die handig

Nadere informatie

ACTIVITEITEN JAARPLAN 2013 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK

ACTIVITEITEN JAARPLAN 2013 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK ACTIVITEITEN JAARPLAN 2013 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK HET ACTIVITEITEN JAARPLAN IN DE PRAKTIJK PUK & Ko Het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal van Kindercentrum Wereldplek werken sinds 2009 met

Nadere informatie

groep 1 en 2 informatieboekje

groep 1 en 2 informatieboekje groep 1 en 2 informatieboekje te ontwikkelen. De St. Nicolaasschool is een ka vinden het belangrijk dat we met zorg, respect, met elkaar omgaan. Om deze waarden gestalte ons mede inspireren door ons ge

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelschool De Plantage

Informatieboekje van. Peuterspeelschool De Plantage Informatieboekje van Peuterspeelschool De Plantage Dit boekje informeert u over de huisregels van ; Peuterspeelschool De Plantage. De leidsters op de Dreumeldoos zijn: Kitty Delsink Migo Kitty werkt op

Nadere informatie

MONTESSORISCHOOL RHENEN

MONTESSORISCHOOL RHENEN MONTESSORISCHOOL RHENEN INFORMATIEBOEKJE Middenbouw 2015-2016 Lijsterberg 113, 3911 DJ RHENEN 0317-612 976 directie@montessori-rhenen.nl www.monton.nl 1 Wetenswaardigheden voor de middenbouw 2015/2016

Nadere informatie

Ons pedagogisch handelen is gebaseerd op het onderwijsconcept van Maria Montessori.

Ons pedagogisch handelen is gebaseerd op het onderwijsconcept van Maria Montessori. 1. Pedagogisch beleid Voorschool van de Montessorischool Visie: Door een positieve en respectvolle benadering nodigen wij uw kind uit zijn eigen talenten te ontdekken! Ieder kind is uniek en daarom willen

Nadere informatie

rapportage Portfolio Naast het rapport gebruiken de kinderen ook een portfolio, die ze eens per jaar in een gesprek presenteren aan hun ouders.

rapportage Portfolio Naast het rapport gebruiken de kinderen ook een portfolio, die ze eens per jaar in een gesprek presenteren aan hun ouders. PROTOCOLLEN rapportage pag.: 1 datum: 21-11-2012 versie: 3 Doel Het doel van dit protocol is informeren m.b.t. de vormgeving, de invulling en de gang van zaken rond rapportage. Dit protocol bundelt al

Nadere informatie

Voor het eerst naar de Pater van der Geldschool

Voor het eerst naar de Pater van der Geldschool Voor het eerst naar de Pater van der Geldschool s Morgens word je naar school gebracht door papa, mama, opa of oma. Het wachten op de speelplaats Het binnenkomen Om 5 voor half 9 gaat de zoemer; de juffen

Nadere informatie

Dubbeldamseweg-Zuid 97, 3314 JC Dordrecht, 078-6139776

Dubbeldamseweg-Zuid 97, 3314 JC Dordrecht, 078-6139776 Versie 20 september 2010 Activiteitenprogramma VVE KDV De Huiskamer BV 1 Verdere professionalisering VVE activiteiten Kinderdagverblijf De Huiskamer is een zelfstandig en onafhankelijk kinderdagverblijf

Nadere informatie

AKTA-meter kwaliteit inrichting kindercentrum, 2-4 jaar

AKTA-meter kwaliteit inrichting kindercentrum, 2-4 jaar AKTA-meter kwaliteit inrichting kindercentrum, 2-4 jaar Inleiding Het doel van deze meter is om de kwaliteit van de inrichting van een kindercentrum vast te stellen. De meter is ingedeeld in de vier basisdoelen

Nadere informatie

Informatieavond schooljaar Cluster 1/2

Informatieavond schooljaar Cluster 1/2 Informatieavond schooljaar 2018-2019 Cluster 1/2 Even voorstellen.. Programma Ik & Ko / Kleuterplein KIJK! het observatiesysteem Het rapport De ontwikkelingslijnen/hoe werken we in de kleuterklas? naar

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan KDV Mathil Rouveen

Pedagogisch Beleidsplan KDV Mathil Rouveen Pedagogisch Beleidsplan KDV Mathil Rouveen Inhoud: Voorwoord 2 Pedagogisch doel 3 Visie op ontwikkeling en opvoeding 4 Sociaal- emotionele veiligheid 5 Sociale ontwikkeling 5 Emotionele ontwikkeling 6

Nadere informatie

Werkinstructie invuller kijklijst

Werkinstructie invuller kijklijst Werkinstructie invuller kijklijst 1. Inleiding: De peuterspeelzaal en het kinderdagverblijf vinden het belangrijk een bijdrage te leveren aan de doorgaande ontwikkelingslijn van kinderen. Om de overgang

Nadere informatie

EVEN VOORSTELLEN...!

EVEN VOORSTELLEN...! EVEN VOORSTELLEN...! 2018 10forKIDS Beste ouders, 10forKIDS biedt dagopvang en peuteropvang aan kinderen van drie maanden tot vier jaar oud. Uw kind een liefdevolle, persoonlijke en een uitdagende opvang

Nadere informatie

Informatieboekje groep 1 & 2 van Aurora

Informatieboekje groep 1 & 2 van Aurora Informatieboekje groep 1 & 2 van Aurora Van harte welkom op Aurora! In dit boekje kunt u lezen hoe het er aan toe gaat op onze school Aurora. Veel leesplezier gewenst! Naar school gaan: De kinderen mogen

Nadere informatie

Gastlessen voor studenten 1 e leerjaar PW 3 en 4 Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar - Docentenhandleiding. Doelgroepen in de kinderopvang

Gastlessen voor studenten 1 e leerjaar PW 3 en 4 Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar - Docentenhandleiding. Doelgroepen in de kinderopvang Gastlessen voor studenten 1 e leerjaar PW 3 en 4 Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar - Docentenhandleiding Doelgroepen in de kinderopvang Gastles Doelgroepen in de KO- Docentenhandleiding Deze lesmodule

Nadere informatie

1 ALGEMEEN 2 SPECIFIEKE UITGANGSPUNTEN. Geachte ouders,

1 ALGEMEEN 2 SPECIFIEKE UITGANGSPUNTEN. Geachte ouders, Geachte ouders, Van harte welkom bij de Stichting Peuterspeelzalen Leusden. Graag willen wij u het pedagogisch werkplan aanbieden van onze locatie Klein Duimpje. In dit werkplan zetten we alle praktische

Nadere informatie

AKTA-meter kwaliteit inrichting kindercentrum, 0-4 jaar

AKTA-meter kwaliteit inrichting kindercentrum, 0-4 jaar AKTA-meter kwaliteit inrichting kindercentrum, 0-4 jaar Inleiding Het doel van deze meter is om de kwaliteit van de inrichting van een kindercentrum vast te stellen. De meter is ingedeeld in de vier basisdoelen

Nadere informatie

Voor het eerst naar school

Voor het eerst naar school Prentenboek Voor het eerst naar school Boek om samen met uw kleuter te lezen voordat hij/zij voor het eerst naar school gaat Veel leesplezier! Team BS Mechelen-Wahlwiller R.K. Basisschool Mechelen - Wahlwiller

Nadere informatie

Informatieboekje. Peuterstap 28-1-2015

Informatieboekje. Peuterstap 28-1-2015 2015 Peuterstap 28-1-2015 INHOUDSOPGAVE 1 Welkom... 3 2 Peuterspeelzaal Peuterstap... 4 2.1 Doelstelling... 4 2.2 Aanbod... 4 3 VVE (Voorschoolse en Vroegschoolse Educatie)... 5 3.1 Doel VVE... 5 4 Programma

Nadere informatie

Visie in de praktijk

Visie in de praktijk Gastlessen voor studenten 2 e leerjaar PW 3 en 4 Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar - Docentenhandleiding Visie in de praktijk Gastles visie in de praktijk - Docentenhandleiding Theorie over dit onderwerp:

Nadere informatie

Informatie over groep 1-2 van basisschool de Duinsprong. Beste ouders,

Informatie over groep 1-2 van basisschool de Duinsprong. Beste ouders, Beste ouders, Uw kind zit, of gaat bijna beginnen in groep 1-2 van basisschool De Duinsprong. Wij willen in deze brief wat informatie over onze klas geven die u later altijd nog eens rustig kunt teruglezen.

Nadere informatie

Thema Wat zie ik? Wat hoor ik? Wat voel ik? (Zintuigen) Week 1 : Het gezicht

Thema Wat zie ik? Wat hoor ik? Wat voel ik? (Zintuigen) Week 1 : Het gezicht Thema Wat zie ik? Wat hoor ik? Wat voel ik? (Zintuigen) Week 1 : Het gezicht - Grote kring : Puk heeft spiegeltjes meegenomen, want hij vind dat hij er zo mooi uit ziet in de spiegel. Elk kind krijgt een

Nadere informatie

MONTESSORISCHOOL RHENEN

MONTESSORISCHOOL RHENEN MONTESSORISCHOOL RHENEN INFORMATIEBOEKJE Onderbouw 2015-2016 Lijsterberg 113, 3911 DJ RHENEN 0317-612 976 directie@montessori-rhenen.nl www.montessori-rhenen.nl 1 Wetenswaardigheden voor de onderbouw 2015/2016

Nadere informatie

Aanvulling pedagogisch beleidsplan Kleine Raaf

Aanvulling pedagogisch beleidsplan Kleine Raaf Aanvulling pedagogisch beleidsplan Kleine Raaf Auteur Datum geldigheidsverkl. Paraaf map Versie nr. IV juni 2015 Werkinstructie map Kinderopvang 2015A Voor u ligt de aanvulling op het pedagogisch beleidsplan

Nadere informatie

algemene informatie groep 1/2

algemene informatie groep 1/2 algemene informatie groep 1/2 algemeen De groepen 1-2A en 1-2b zijn gemengde groepen. Dit betekent dat kinderen van 4, 5 en 6 jaar in één groep zitten. In onze kleutergroepen werken we vanuit de actuele

Nadere informatie

PEDAGOGISCH GROEPSPLAN VAN :

PEDAGOGISCH GROEPSPLAN VAN : PEDAGOGISCH GROEPSPLAN VAN : versie 1/ februari 2011 1 Inleiding Pedagogisch groepsplan Binnen Peuterspeelgroep Heisa Hop wordt er gewerkt t.a.v. het pedagogisch beleid. De doelstellingen van het pedagogisch

Nadere informatie

Eerste Nederlandse Montessori School. school gids

Eerste Nederlandse Montessori School. school gids Eerste Nederlandse Montessori School school gids P e u t e r g r o e p Inhoudsopgave Voorwoord 5 Algemeen 6 Montessorionderwijs voor peuters 8 Dagelijkse gang van zaken 13 Praktische informatie 18 Financiële

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze KDV De Torenmolen, versie november 2015 Selma Schalkwijk, locatiemanager

Pedagogische werkwijze KDV De Torenmolen, versie november 2015 Selma Schalkwijk, locatiemanager Omvang van het kinderdagverblijf en de samenstelling van de en Er kunnen maximaal 16 kinderen per dag worden opgevangen op kinderdagverblijf De Torenmolen. De samenstelling van de en Naam van de Maximaal

Nadere informatie

Ouderbeleid van BSO De Bosuil

Ouderbeleid van BSO De Bosuil Ouderbeleid van BSO De Bosuil BSO De Bosuil vindt het belangrijk dat de ouders van de kinderen die in onze opvang zitten actief worden betrokken. Het is belangrijk dat ouders zich op hun gemak voelen,

Nadere informatie

Lesmateriaal bij de voorstelling: Zwemmen Zonder Mouwen

Lesmateriaal bij de voorstelling: Zwemmen Zonder Mouwen Lesmateriaal bij de voorstelling: Zwemmen Zonder Mouwen Beste docent, Binnenkort gaat u met uw klas naar de voorstelling Zwemmen Zonder Mouwen; een muzikale 8+ voorstelling die zich afspeelt in en rondom

Nadere informatie

schooltijden 8.30u-12.00u (woensdag tot 12.30u) 13.00u-15.00u

schooltijden 8.30u-12.00u (woensdag tot 12.30u) 13.00u-15.00u Dit is de deur van onze school kom maar gauw binnen! schooltijden 8.30u-12.00u (woensdag tot 12.30u) 13.00u-15.00u hallo: Je bent nu al bijna vier jaar en dan kom je bij ons in de klas. Eerst mag je 5

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan BSO Bussloo

Pedagogisch werkplan BSO Bussloo Pedagogisch werkplan BSO Bussloo 1. De locatie Onze buitenschoolse opvang biedt opvang aan kinderen in de leeftijd van 4 tot 13 jaar. BSO Bussloo is gelegen in het gelijknamige dorp Bussloo(gemeente Voorst).

Nadere informatie

7 Werkjes en lesjes voor peuters

7 Werkjes en lesjes voor peuters De zintuigen Het kind dat waarneemt hoort voelt proeft ruikt ervaart zal onderscheiden seriëren ordenen sorteren en spelenderwijs onderzoekend actief vol vertrouwen van al zijn ervaringen leren 148 7 Werkjes

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal,

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Veel te laat krijgen jullie deze nieuwsbrief. Ik had hem al veel eerder willen maken/versturen, maar ik

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN VAN :

PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN VAN : PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN VAN : Pedagogisch beleidsplan Heisa hop versie MAART 2012 1 Inleiding Pedagogisch beleidsplan Binnen Peuterspeelgroep Heisa Hop wordt gewerkt volgens het pedagogisch beleidsplan.

Nadere informatie

Welkom in de kleuterklas. Schooljaar 2016/2017

Welkom in de kleuterklas. Schooljaar 2016/2017 Welkom in de kleuterklas Schooljaar 2016/2017 Groep 1/2a Juffrouw Saskia: ma, di, do en vr Groep 1/2b Juffrouw Carla: ma, di, do en vr Juffrouw Marijke: wo Groep 1/2c Juffrouw Marieke: ma en di Juffrouw

Nadere informatie

Kleuterboekje De Hoeksteen. Vandaag peuter, morgen kleuter

Kleuterboekje De Hoeksteen. Vandaag peuter, morgen kleuter Kleuterboekje De Hoeksteen Vandaag peuter, morgen kleuter Welkom op de Hoeksteen! En dan is het ineens zover: Uw kind mag (bijna) naar de basisschool! In dit boekje leest u hoe het eraan toe gaat bij de

Nadere informatie

Kinderopvang De Palmboom Professionele kinderopvang in je eigen buurt! Programma

Kinderopvang De Palmboom Professionele kinderopvang in je eigen buurt! Programma Kinderopvang De Palmboom Professionele kinderopvang in je eigen buurt! Programma Week 15 Datum 7 tot en met 11 April 09.15 uur - Kring: Kern 0 1½ fruit eten. Fruit onder een doek verstoppen. Wat ligt er

Nadere informatie

Informatieboekje. Vandaag peuter, morgen kleuter

Informatieboekje. Vandaag peuter, morgen kleuter Informatieboekje Vandaag peuter, morgen kleuter Welkom op Het Kompas! Voor u en uw kind is een bijzondere tijd aangebroken. Uw kind mag (bijna) naar de basisschool! In dit boekje leest u alles over hoe

Nadere informatie

Informatie Prins Heerlijk

Informatie Prins Heerlijk Informatie Prins Heerlijk In dit boekje vindt u informatie over kinderdagverblijf Prins Heerlijk De bedoeling van dit boekje is om u te informeren over de verschillende zaken die belangrijk zijn voor kinderdagverblijf

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Pippeloentje

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Pippeloentje Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Pippeloentje Maart 2016 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelopvang Pippeloentje 3 2. groepsomvang en leeftijdsopbouw 4 3. kennismaking en wennen 5 4. dagindeling

Nadere informatie

Piramide voor kinderdagverblijven

Piramide voor kinderdagverblijven Kinderdagverblijven Piramide Piramide voor kinderdagverblijven Spelend de wereld ontdekken Voor alle kinderen van 0 tot 4 jaar Plezier voor kinderen, pedagogisch medewerkers en ouders Sociaal-emotionele

Nadere informatie

Informatie voor ouders van kinderen van 0 1 ½ jaar

Informatie voor ouders van kinderen van 0 1 ½ jaar Sint en Kerst Informatie voor ouders van kinderen van 0 1 ½ jaar 0 1 ½ In het thema 'Sint en Kerst' staat de viering van Sinterklaas en Kerst centraal. Bij het thema 'Sinterklaas', leren de kinderen hoe

Nadere informatie

Thema Zintuigen. BSO in 2 nature Bushraft activiteit. www.in2nature.eu info@in2nature.eu. stichting in2nature. www.in2nature.eu info@in2nature.

Thema Zintuigen. BSO in 2 nature Bushraft activiteit. www.in2nature.eu info@in2nature.eu. stichting in2nature. www.in2nature.eu info@in2nature. BSO in 2 nature Bushraft activiteit www..eu info@.eu Thema Zintuigen www..eu info@.eu Johan en Sandra Van der Wielen Verbindingsweg 22 3921DM Elst (ut) 0318-471974 Triodos: 390288675 KvK: 30264584 Inleiding

Nadere informatie

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht I Lichamelijke ontwikkeling en zelfbeeld Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen worden zich meer bewust van eigen talenten en eigenschappen en ontwikkelen een positief zelfbeeld. Kinderen kunnen

Nadere informatie

Welkom op de Kogge. Ons onderwijs. Staat voor onderwijs dat meegroeit! Beste ouders/verzorgers, Informatieboekje kleuters groep 1/2

Welkom op de Kogge. Ons onderwijs. Staat voor onderwijs dat meegroeit! Beste ouders/verzorgers, Informatieboekje kleuters groep 1/2 Welkom op de Kogge Staat voor onderwijs dat meegroeit! Beste ouders/verzorgers, Welkom op openbare basisschool de Kogge in IJlst! In het begin is het voor u en uw kind best even wennen op school. Een spannende

Nadere informatie

PEUTER EXTRA PROJECT 2014 KDV WERELDPLEK

PEUTER EXTRA PROJECT 2014 KDV WERELDPLEK PEUTER EXTRA PROJECT 2014 KDV WERELDPLEK Waarom een Peuter Extra Project? We kennen ze allemaal, onze oudste peutertjes die voorheen vol enthousiasme speelden op het kinderdagverblijf of thuis zichzelf

Nadere informatie

11:45-12:00 Kinderen worden opgehaald/overdracht

11:45-12:00 Kinderen worden opgehaald/overdracht Dit werkplan is aanvullend op het pedagogisch beleid dagopvang en peuteropvang. In het pedagogisch beleid wordt omschreven waar Shezaf voor staat en wat de pedagogische visie is. In dit werkplan is voor

Nadere informatie

Algemene informatie groep 1/2

Algemene informatie groep 1/2 Algemene informatie groep 1/2 Schooljaar 2016-2017 Inhoudsopgave Algemeen 3 Kring 3 Werken.. 4 Fruit en drinken. 4 Spel.. 4 Vormingsgebieden.. 4 Sociaal en emotionele ontwikkeling.. 4 Creatieve vorming.

Nadere informatie

Eerste Nederlandse Montessori School. school gids

Eerste Nederlandse Montessori School. school gids Eerste Nederlandse Montessori School school gids P e u t e r g r o e p Inhoudsopgave Voorwoord 5 Algemeen 6 Montessorionderwijs voor peuters 8 Dagelijkse gang van zaken 13 Praktische informatie 18 Financiële

Nadere informatie

Bijlage 4: Leidraad taxatie ontwikkelingsproblemen kleuters: Motorische ontwikkeling

Bijlage 4: Leidraad taxatie ontwikkelingsproblemen kleuters: Motorische ontwikkeling Bijlage 4: Leidraad taxatie ontwikkelingsproblemen kleuters: Motorische ontwikkeling Syntheseblad Zijn er op vlak van de motorische ontwikkeling aanwijzingen voor o Leeftijdsadequaat functioneren o Een

Nadere informatie

AKTA-meter kwaliteit inrichting kindercentrum, 4-12 jaar

AKTA-meter kwaliteit inrichting kindercentrum, 4-12 jaar AKTA-meter kwaliteit inrichting kindercentrum, 4-12 jaar Inleiding Het doel van deze meter is om de kwaliteit van de inrichting van een kindercentrum vast te stellen. De meter is ingedeeld in de vier basisdoelen

Nadere informatie

Daar leer je! Informatie groep 1/2A Schooljaar

Daar leer je! Informatie groep 1/2A Schooljaar Daar leer je! Informatie groep 1/2A Schooljaar 2018-2019 Even voorstellen Hallo, ik ben Mariëtte van Zutphen. Op maandag en dinsdag ben ik in groep 1/2A. Ik woon samen met mijn gezin in Veghel. Hallo,

Nadere informatie

Informatie voor ouders/verzorgers. Het kindcentrum. Een goede start voor ieder kind

Informatie voor ouders/verzorgers. Het kindcentrum. Een goede start voor ieder kind matie voo Informatie voor ouders/verzorgers Het kindcentrum Een goede start voor ieder kind Het kindcentrum is een goede start voor uw kind. Wij bieden een veilige plek waar uw peuter leert samen te spelen

Nadere informatie

Activiteit Doel Beschrijving doel Planning Uitvoering

Activiteit Doel Beschrijving doel Planning Uitvoering Hier vind je een overzicht van de lesdoelen die worden aangeboden in dit project. Houd er rekening mee dat je tijdens de uitvoering van de lessen waarschijnlijk met méér doelen bezig zult zijn, voortkomend

Nadere informatie

Peuters Groep 1 Groep 2 Groep 3 BP MP EP M1 E1 M2 E2 M3

Peuters Groep 1 Groep 2 Groep 3 BP MP EP M1 E1 M2 E2 M3 1. Omgaan met jezelf, met en met volwassenen Peuters Groep 1 Groep 2 Groep 3 BP MP EP M1 E1 M2 E2 M3 Zelfbeeld Sociaal gedrag belangstelling voor andere kinderen, maar houden weinig rekening met de ander

Nadere informatie

Hallo!! Kijk-, kleur- en voorleesboekje voor de nieuwe kleuters. Hallo!! Kijk-, kleur- en voorleesboekje voor de nieuwe kleuters

Hallo!! Kijk-, kleur- en voorleesboekje voor de nieuwe kleuters. Hallo!! Kijk-, kleur- en voorleesboekje voor de nieuwe kleuters Hallo!! Kijk-, kleur- en voorleesboekje voor de nieuwe kleuters Hallo!! Kijk-, kleur- en voorleesboekje voor de nieuwe kleuters Hallo Je bent nu al bijna vier jaar en dan mag je bij ons in de klas komen.

Nadere informatie

Ons pedagogisch handelen kinderdagverblijf t Grut

Ons pedagogisch handelen kinderdagverblijf t Grut Ons pedagogisch handelen kinderdagverblijf t Grut Op de website van KION zie je onder Zo werken wij hoe we in ons beleid vorm hebben gegeven aan de pedagogische doelen en onze pedagogische uitgangspunten.

Nadere informatie

Pedagogisch plan Bengels kinderopvang

Pedagogisch plan Bengels kinderopvang Pedagogisch plan Bengels kinderopvang Pedagogisch beleidsplan Bengels Inleiding In dit beleidsplan laten we u kennis maken met het pedagogisch beleid van kinderopvang Bengels. Het pedagogisch beleid geeft

Nadere informatie

Nieuwsboekje voor nieuwe kinderen van de voorschool van IKC Buikslotermeer

Nieuwsboekje voor nieuwe kinderen van de voorschool van IKC Buikslotermeer Nieuwsboekje voor nieuwe kinderen van de voorschool van IKC Buikslotermeer Welkom bij de voorschool van IKC Buikslotermeer. U heeft gekozen voor onze voorschool om uw kind een goede en leerzame tijd te

Nadere informatie

Algemene informatie groep 1-2. Ontwikkeling van kleuters:

Algemene informatie groep 1-2. Ontwikkeling van kleuters: Algemene informatie groep 1-2 Ontwikkeling van kleuters: Van kleuters is bekend dat de ontwikkeling veel sprongsgewijs verloopt. Niet alle kinderen ontwikkelen dezelfde gebieden op hetzelfde moment. We

Nadere informatie

Beste ouders! Juf Janke

Beste ouders! Juf Janke Beste ouders! Vaak krijg ik de vraag: Wat doen de kinderen nou eigenlijk op school? Mijn kind vertelt nooit wat! Via dit boekje wil ik proberen een antwoord te geven op deze vraag. Het kleuteronderwijs

Nadere informatie

Hoera, ik ga naar groep 1 van de Gerardusschool

Hoera, ik ga naar groep 1 van de Gerardusschool Hoera, ik ga naar groep 1 van de Gerardusschool R.K. Gerardusschool Meerkreuk 2 Oude Wetering 071-331 2958 info.gerardus@ssba.net Voor een bijna vier jarige Informatie boekje voor de nieuwe kinderen en

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Pippeloentje. Pedagogisch werkplan peuterspeelzaal Pippeloentje SPL / SJWB februari 2019

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Pippeloentje. Pedagogisch werkplan peuterspeelzaal Pippeloentje SPL / SJWB februari 2019 1 Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Pippeloentje Februari 2019 2 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Pippeloentje 3 2. groepsomvang en leeftijdsopbouw 5 3. kennismaking en wennen en mentorschap

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan van Voorschool t Kapoentje

Pedagogisch beleidsplan van Voorschool t Kapoentje Pedagogisch beleidsplan van Voorschool t Kapoentje 1. DOEL van de voorschool Het doel van de voorschool is door middel van het bieden van een ontmoetingsplaats voor kinderen hen in contact te brengen met

Nadere informatie

Pedagogisch beleid. kinderdagverblijf

Pedagogisch beleid. kinderdagverblijf Pedagogisch beleid kinderdagverblijf maatwerk kinderopvang voor elk gezin Voorwoord Dit pedagogisch beleid is met het doel geschreven om duidelijkheid te geven aan de inhoud van een pedagogisch beleidsplan.

Nadere informatie

Daar leer je! Informatie groep ½ Schooljaar

Daar leer je! Informatie groep ½ Schooljaar Informatie groep ½ Schooljaar 2017-2018 Even voorstellen Hallo, ik ben Joyce van den Berg Ik werk op maandag en dinsdag in groep ½. Hallo, ik ben Elise Stap Ik werk op woensdag t/m vrijdag in groep ½.

Nadere informatie

Lesbrief cluster 1/2. Dagindeling. dagkleuren: maandag - rood dinsdag - oranje woensdag - geel donderdag - groen vrijdag - blauw

Lesbrief cluster 1/2. Dagindeling. dagkleuren: maandag - rood dinsdag - oranje woensdag - geel donderdag - groen vrijdag - blauw Algemeen In de onderbouwgroepen wordt ontwikkelingsgericht gewerkt. Hierbij is de interactie tussen leerlingen en leerkracht erg belangrijk. Het is van belang dat leerkrachten steeds nagaan wat de volgende

Nadere informatie

Montessori peutergroep de Plotter

Montessori peutergroep de Plotter Montessori peutergroep de Plotter Inhoudsopgave Pedagogisch beleid Montessori peutergroep de Plotter... 2 Visie:... 2 Groepsgrootte:... 2 Leiding:... 2 Stagiaires:... 3 Dagdelen:... 3 Binnenruimte:...

Nadere informatie