Pedagogisch plan Bengels kinderopvang

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Pedagogisch plan Bengels kinderopvang"

Transcriptie

1 Pedagogisch plan Bengels kinderopvang

2 Pedagogisch beleidsplan Bengels Inleiding In dit beleidsplan laten we u kennis maken met het pedagogisch beleid van kinderopvang Bengels. Het pedagogisch beleid geeft aan welke uitgangspunten en werkwijze wij hanteren met betrekking tot de verzorging en opvoeding van kinderen. Het beleidsplan is de basis van ons dagelijks handelen en zorgt voor een eenduidige aanpak van de leidsters. Het biedt steun bij het dagelijkse werk en geeft huidige en toekomstige vraagouders duidelijkheid hoe wij omgaan met de kinderen. De vier competenties, sociale veiligheid, sociale competenties, persoonlijke competenties en waarden en normen uit de wet kinderopvang komen aan bod. De volgende punten zullen in dit beleidsplan aan de orde komen: 1. Doelstelling 2. Pedagogische werkwijze 3. De ontwikkeling van kinderen 4. Praktijk 5. Slotwoord 1. Doelstelling Kinderopvang Bengels is een kleinschalig kinderdagverblijf dat opvang biedt aan maximaal 10 kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar. Op deze verticale groep zijn altijd 2 leidsters aanwezig. Het doel is dat kinderen in een huiselijke, vertrouwde en stimulerende omgeving kunnen opgroeien en zich ontwikkelen. Kinderen kunnen bij ons in hun eigen tempo opgroeien en zo ontdekken wat hun eigen mogelijkheden en beperkingen zijn. Kinderen worden geaccepteerd zoals ze zijn.

3 2. Pedagogische werkwijze Wij vinden het heel belangrijk dat een kind zijn eigen identiteit kan ontwikkelen, om zo te kunnen groeien tot een volwaardig mens. Daarom richten wij ons dan ook op de individuele ontwikkeling van een kind. Een kind moet zich in zijn eigen tempo kunnen ontwikkelen. Als iets voor een kind belangrijk is hoeft dat nog niet zo te zijn voor een ander kind. De opvoedingsverantwoordelijkheid ligt zowel bij de ouders als bij de kinderopvang. Wij informeren de ouders dan ook hoe wij werken en vanuit welke visie. Wij werken vanuit duidelijke en heldere regels, zodat kinderen al snel weten wat wel en niet mag. Onderdeel hiervan is dat we werken vanuit een vast dagritme. Door structuur en regelmaat, voelen de kinderen zich snel veilig en vertrouwd. Zelfvertrouwen en zelfredzaamheid zijn voor ons twee zeer belangrijke punten. We laten de kinderen zien wat ze al zelf kunnen en stimuleren dat. We spelen dus in op de persoonlijke behoefte en ontwikkeling van een kind. 3. De ontwikkeling van kinderen Elk kind is uniek en heeft zijn eigen behoeften en interesses. Elk kind is nieuwsgierig en leergierig en ontplooid zich spelenderwijs. Om deze ontwikkelingen te stimuleren houden wij rekening met verschillende ontwikkelingsaspecten. Deze ontwikkelingsaspecten zijn: - lichamelijke ontwikkeling - sociale ontwikkeling - verstandelijke ontwikkeling - creatieve ontwikkeling - cognitieve ontwikkeling - emotionele ontwikkeling - identiteit en zelfredzaamheid Deze punten zullen wij hierna verder beschrijven.

4 -Lichamelijke ontwikkeling: Twee belangrijke punten die te maken hebben met de lichamelijke ontwikkeling zijn: - De grove motoriek - De fijne motoriek De grove motoriek: Om deze motoriek te stimuleren bieden wij verschillende materialen aan, o.a.: Glijbaan, fietsjes, loopwagentjes, ballen, dans- en bewegingsspellen. De fijne motoriek: Om deze motoriek te stimuleren bieden wij de volgende materialen aan, o.a.: Tekenen, verven, kleien, knippen, plakken, puzzelen, vouwen. -Sociale ontwikkeling Voor de sociale ontwikkeling van een kind is het van belang om samen met andere kinderen en volwassenen te zijn. Kinderen leren zo om rekening te houden met andermans wensen en om elkaar te respecteren. Ze leren luisteren naar elkaar. Enkele voorbeelden zijn: op je beurt wachten, samen spelen, samen delen, kringspelletjes. -Verstandelijke ontwikkeling Door het aanbieden van veel verschillende materialen, gericht op verschillende leeftijden, willen wij de kinderen laten ervaren dat leren erg leuk kan zijn. Ook willen wij veel verschillende activiteiten aanbieden om de kinderen te stimuleren om dingen te ontdekken. -Creatieve ontwikkeling Voor de creatieve ontwikkeling is het niet alleen belangrijk om creatief bezig te zijn op het gebied van knutselen. De kinderen moet je ook voldoende de ruimte geven om gewoon vrij te spelen, zonder ze echt iets aan te bieden. Hierbij komt meestal de meeste creativiteit naar boven. Kleine problemen die ze dan tegen komen, laten wij ze zoveel mogelijk zelf op lossen. Ook het samen versieren van de speelruimte, bijvoorbeeld met Kerstmis of Sinterklaas, draagt bij aan de creatieve ontwikkeling.

5 - Cognitieve ontwikkeling Het stimuleren van de taal ontwikkeling doen we door veel voor te lezen, verhaaltje te vertellen, samen zingen en gewoon samen ergens over praten. Het is van belang dat er niet in een brabbeltaal tegen de kinderen gesproken wordt. Ook de allerkleinste baby s kun je al veel vertellen, je kunt met ze zingen en ze voorlezen. - Emotionele ontwikkeling Een kind heeft geborgenheid, veiligheid en aandacht nodig. Een kind moet zijn emoties kunnen uiten, het mag gerust eens boos, of verdrietig zijn. Dan kun je ook zien of een kind zich thuis voelt en daar gaat het om. Door de opvang van maar maximaal 9 kinderen kunnen wij de kinderen ook wat meer aandacht geven. - Identiteit en zelfredzaamheid Een kind moet zijn eigen identiteit kunnen ontwikkelen, om zo te kunnen groeien tot een volwaardig mens. Dit kun je stimuleren door te luisteren, naar wat het kind te zeggen heeft. Huisregels zijn daarom zeer belangrijk, het kind leert hierdoor wat kan en mag.

6 4. Praktijk Onze uitgangspunten, pedagogische visie en kijk op de ontwikkeling van kinderen vindt een verdere uitwerking op een groot aantal gebieden. In dit hoofdstuk hebben we de betekenis van onze dagelijkse praktijk verder voor u uitgewerkt. - openingstijden, - verjaardag, - kennismaking, - brengen/halen, - klachten en meningsverschillen, - voeding, - huisregels, - wenperiode/ afscheid nemen, - eigen dingen, - dagritme en anders activiteiten, - verzorging, veiligheid en hygiëne, - protocollen, - oudercommissie, - 4-ogen principe, - Achterwachtregeling, - Flexibiliteit, - VOG, - Meld code huiselijk geweld en kindermishandeling, - Stagiaires. - Openingstijden Bengels is 45 weken per jaar open. Maandag : van 7:30 tot 18:00 Dinsdag : van 7:30 tot 18:00 Woensdag : van 7:30 tot 18:00 Donderdag : van 7:30 tot 18:00 Vrijdag : van 7:30 tot 18:00 Eventuele andere tijden in overleg. Vakantie : 1 week in de meivakantie : 4 weken in juli/augustus : 1 week in de herfstvakantie : 1 week met kerstmis

7 vrije dagen : maandag, dinsdag en woensdag met carnaval : 2 de paasdag : Hemelvaartsdag : 2 de pinksterdag Deze vakantie en vrije dagen worden niet in rekening gebracht. - Verjaardag De verjaardagen van de kinderen worden natuurlijk gevierd. De jarige krijgt een leuke verassing en mag uitdelen. We maken er een echt feest van. - Kennismaking Wilt u met ons en ons kindercentrum kennis maken, dan kan dit altijd vrijblijvend. In het kennismakingsgesprek krijgt u alle informatie betreffende het doel, werkwijze en dagelijkse gang van zaken. Tevens krijgt u een rondleiding. - Brengen/halen De verantwoordelijkheid voor het brengen en halen van de kinderen ligt bij u als ouder. Wij stellen het op prijs dat u van te voren aangeeft als uw kind op een ander tijdstip gebracht of gehaald wordt dan is afgesproken. Ook als het kind door iemand anders gebracht of gehaald word willen wij dat graag weten. Diegene moet zich kunnen legitimeren. Zonder bericht gaat het kind niet mee. - Klachten en meningsverschillen Heeft u klachten of ontstaat er een meningsverschil, dan zullen wij proberen dit zo snel en goed mogelijk op te lossen. Wij hanteren een klachtenreglement, deze ligt bij ons ter inzage. - Voeding De broodmaaltijd en het fruit worden verzorgd door het Kleinschalig kindercentrum. Deze kosten zijn inbegrepen. Er wordt op vaste tijden gegeten, dat ziet er als volgt uit:

8 Rond 9:30-10:00u fruit Rond 12:00u broodmaaltijd Rond 15:00-15:30u tussendoortje, dit kan bestaan uit: koek, yoghurt, fruit. De fles voeding of eventuele andere speciale voeding moet door u zelf meegebracht worden. - Huisregels Onze huisregels zijn: - handen wassen voor het eten, - aan tafel blijven zitten totdat iedereen klaar is met eten, - op je beurt wachten, - niets van andere kinderen afpakken, - niets van andere kinderen stuk maken, - niet slaan, schoppen, enz., - samen opruimen voor we iets anders gaan doen. - Wenperiode / afscheid nemen Het is mogelijk om het kind te laten wennen in het kindercentrum. Dit gaat in overleg met u, ieder kind is namelijk anders. Het ene kind moet het afscheid zo kort mogelijk houden, het andere juist niet. - Eigen dingen Voor het thuis voelen van een kind is het belangrijk dat het kind eigen dingen bij zich heeft. Dit kan van alles zijn, bijvoorbeeld een knuffel, speentje, doekje, speeltje, of fotoboekje van thuis. - Dagritme e.a. activiteiten Voor een kind is het heel belangrijk dat er rust en regelmaat geboden wordt. Dit kun je het beste bereiken door een zo vast mogelijk dagritme te hanteren. Er zijn elke dag vaste momenten van verzorging en activiteiten. Bij baby s wordt natuurlijk het ritme van thuis aangehouden, dit geldt ook voor het slapen gaan. Op tijd komen is belangrijk voor de kinderen. -Verzorging, veiligheid en hygiëne In ons kindercentrum wordt veel aandacht besteed aan verzorging, veiligheid en hygiëne.

9 De inrichting is kindvriendelijk en er geldt een rookverbod. Ook voor de kinderen gelden er vaste regels, zoals handjes wassen voor en na het eten, handjes wassen als ze naar het toilet zijn geweest, regelmatig luiers verschonen, enz. Dit geldt ook voor het speelgoed en de speeltoestellen. De veiligheid van onder andere de speelruimte en slaapkamer, speelgoed en speeltoestellen wordt regelmatig gecontroleerd door Kate & Harry en de GGD. De buitendeuren zijn door de kinderen niet direct open te krijgen, zodat ze niet ongemerkt de straat op kunnen. Het binnen en buiten spelen van de kinderen is vanaf de straat niet direct zichtbaar en bereikbaar. -Protocollen Een aantal zaken hebben wij middels protocollen vastgelegd. Hierin wordt precies omschreven hoe te handelen bij een aantal gebeurtenissen. Deze protocollen zijn aanwezig, vraag er gerust naar. - Oudercommissie We hebben een oudercommissie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een: - reglement oudercommissie, - klachtenreglement oudercommissie. Heeft u vragen hierover vraag er gerust naar. - 4-ogen principe Op de groep zijn altijd 2 leidsters en meestal ook nog een stagiaire aanwezig, zodat we ruim voldoen aan het 4-ogen principe. -Achterwachtregeling Bij bengels kinderopvang zijn 3 leidsters werkzaam, hiervan zijn er altijd 2 aanwezig. De derde leidster is dan achterwacht.

10 -Flexibiliteit Sinds 1 juli 2013 zijn we van een groep met 9 kindplaatsen naar een groep van 10 kindplaatsen gegaan, zodat we meer flexibiliteit kunnen bieden. We houden deze plek zoveel mogelijk vrij voor inhaal-en extra uren. -VOG Alle pedagogische medewerksters zijn in het bezit van een geldige VOG. (VOG = bewijs van goed gedrag) -Meld code Huiselijk geweld en kindermishandeling Wij werken volgens de meld code huiselijk geweld en kindermishandeling. Deze meld code helpt goed te reageren bij signalen van geweld. -Stagiaires In onze kinderopvang maken we gebruik van stagiaires van het ROC Leeuwenborgh. Deze stagiaires zullen zoveel mogelijk op de groep meedraaien. Omdat we maar 1 groep van maximaal 10 kinderen en er altijd 2 leidsters aanwezig zijn, kunnen we deze stagiaires goed begeleiden. De taken van de stagiaires zijn o.a.: Spelen, knutselen; Eten klaarmaken; Eten/fles geven; Verschonen; In bedje leggen; Uit bedje halen; Aankleden/verschonen; Opruimen; Poetsen; Communiceren met ouders. Dit alles natuurlijk onder begeleiding van een van onze pedagogische medewerksters.

11 5. Slotwoord Dit pedagogisch beleidsplan biedt ouders en leidsters inzicht in de pedagogische grondbeginselen van onze kinderopvang en is tevens de leidraad voor de dagelijkse omgang met uw kinderen. Wij hechten groot belang aan deze kleinschalige vorm van kinderopvang dat ook de communicatie tussen de ouders en ons ten goede komt. We hopen dat we u met deze informatie hebben kunnen duidelijk maken wat ons doel is en hoe onze werkwijze er uit ziet. Bijgewerkt op:

Pedagogisch plan Bengels kinderopvang

Pedagogisch plan Bengels kinderopvang Pedagogisch plan Bengels kinderopvang Pedagogisch beleidsplan Bengels Inleiding In dit beleidsplan laten we u kennis maken met het pedagogisch beleid van kinderopvang Bengels. Het pedagogisch beleid geeft

Nadere informatie

KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS

KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS Blub, zegt de vis zijn gezellige, kleinschalige en huiselijke kinderdagverblijven. De kinderdagverblijven bestaan uit groepen die opvang en verzorging bieden aan kinderen

Nadere informatie

Welkom. Hartelijk dank voor uw interesse in de kinderopvang. Beknopt leest u hier informatie over de visie en een aantal praktische zaken.

Welkom. Hartelijk dank voor uw interesse in de kinderopvang. Beknopt leest u hier informatie over de visie en een aantal praktische zaken. Welkom Beste ouders, Hartelijk dank voor uw interesse in de kinderopvang. Beknopt leest u hier informatie over de visie en een aantal praktische zaken. De kinderopvang is een huiselijk kinderdagverblijf

Nadere informatie

Informatie voor Ouders

Informatie voor Ouders Informatie voor Ouders Tjil! Kinderopvang Vermeulenstraat 52 5012 HB Tilburg 013-455 92 98 www.tjil.net info@tjil.net Voorwoord: Dit document bevat algemene informatie over Tjil! Kinderopvang. Tjil! Kinderopvang

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke

Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke Inhoud 1. Inleiding 2. Onze visie 3. Doelstellingen 4. Pedagogische uitgangspunten voor het kind 5. Pedagogische uitgangspunten voor de groepsleiding

Nadere informatie

Informatie voor Ouders

Informatie voor Ouders Informatie voor Ouders Tjil! Kinderopvang Eilenbergstraat 176 5011 EB Tilburg 013-455 92 98 06-54 77 43 68 www.tjil.net info@tjil.net Voorwoord: Voor U ligt een informatieboekje van Kinderopvang Tjil!.

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan 1: Inleiding 2: De Visie 3: Doelstelling 4: Uitgangspunten 5: Hygiëne en verzorging 6: Activiteiten 7: communicatie met ouders. 8: Feesten 1 1. Inleiding: Het pedagogische beleidsplan

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Gastouderopvang Leuk enzo!

Pedagogisch werkplan Gastouderopvang Leuk enzo! Pedagogisch werkplan Gastouderopvang Leuk enzo! In het pedagogisch werkplan komt tot uitdrukking hoe ik met de kinderen omga en waarom ik dat zo doe. Als christelijke gastouder draag ik ook christelijke

Nadere informatie

1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving

1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving Pedagogisch Beleidsplan 1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving Een veilige en vertrouwde omgeving is de basis van waaruit een kind zich kan gaan ontwikkelen. Het is dus belangrijk dat

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Inhoudsopgave Inleiding... 3 Pedagogische visie... 4 o Mijn doelstelling... 4 Emotionele veiligheid... 4 Persoonlijke competentie... 5 Sociale competentie... 6 Overdracht van normen

Nadere informatie

Een tijd om nooit te vergeten!

Een tijd om nooit te vergeten! Een tijd om nooit te vergeten! Beste ouders/verzorgers, U overweegt voor uw kind een plaats bij kinderdagverblijf Bubbels. Middels deze informatiebrochure krijgt u een eerste indruk over onze visie op

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEID HUMMELTJESHOEK

PEDAGOGISCH BELEID HUMMELTJESHOEK PEDAGOGISCH BELEID HUMMELTJESHOEK Voor u ligt het Pedagogisch beleid van Kinderdagverblijf HUMMELTJESHOEK. Intern beschrijven wij wat wij kinderen bieden in een veilige omgeving. Wij bieden 4 basisdoelen:

Nadere informatie

Kinderopvang Het Kinderpaleis is een particuliere organisatie. In dit boekje willen we u informeren over onze Kinderopvang.

Kinderopvang Het Kinderpaleis is een particuliere organisatie. In dit boekje willen we u informeren over onze Kinderopvang. Welkom bij Kinderopvang Het Kinderpaleis Kinderopvang Het Kinderpaleis is een particuliere organisatie. In dit boekje willen we u informeren over onze Kinderopvang. Het Kinderpaleis biedt hele dagopvang

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Kinderdagverblijven

Pedagogisch werkplan. Kinderdagverblijven Pedagogisch werkplan Kinderdagverblijven 1 HET PEDAGOGISCH WERKPLAN 1. HET KIND Vanaf de leeftijd van 6 weken tot 4 jaar kunnen kinderen gebruik maken van opvang op de verschillende kinderdagverblijven

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Kinderdagverblijf de Harlekijn

Pedagogisch beleid Kinderdagverblijf de Harlekijn 1 Inhoud Inleiding... 3 Visie Kinderdagverblijf de Harlekijn... 4 Een gevoel van emotionele veiligheid en geborgenheid bieden... 5 Veiligheid en geborgenheid... 5 Persoonlijke competentie... 7 Ieder kind

Nadere informatie

Pedagogisch Werkplan

Pedagogisch Werkplan Pedagogisch Werkplan 2017 1.1 Ramona Bruil van Starkenborghstraat 102 7002 EH Doetinchem E-mail: info@gastouderramona.nl Telefoon: 0314-840089 LRKP: 946772885 1. Wie ben ik? Ik ben Ramona (08-12-'81),

Nadere informatie

werkplan kinderdagverblijf

werkplan kinderdagverblijf werkplan kinderdagverblijf Locatie: KDV Het Kleine Woud Datum: 11-12-2017 agogisch beleidsplan Doomijn Augustus 2015 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden bij onze locatie. We hebben

Nadere informatie

Kinderopvang Het Kinderpaleis is een particuliere organisatie. In dit boekje willen we u informeren over onze Kinderopvang.

Kinderopvang Het Kinderpaleis is een particuliere organisatie. In dit boekje willen we u informeren over onze Kinderopvang. Welkom bij Kinderopvang Het Kinderpaleis Kinderopvang Het Kinderpaleis is een particuliere organisatie. In dit boekje willen we u informeren over onze Kinderopvang. Het Kinderpaleis biedt hele dagopvang

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Gastouder Laura

Pedagogisch werkplan. Gastouder Laura Pedagogisch werkplan Gastouder Laura Inhoudsopgave: Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 Hoofdstuk 4 Hoofdstuk 5 Hoofdstuk 6 Hoofdstuk 7 Hoofdstuk 8 Hoofdstuk 9 Inleiding Mijn visie Dagindeling Pedagogisch

Nadere informatie

Informatieboekje Kinderdagverblijf "Het Hummeltje"

Informatieboekje Kinderdagverblijf Het Hummeltje Informatieboekje Kinderdagverblijf "Het Hummeltje" Yolanda Pool Adres: Breedweer 2 1541 AC Koog aan de Zaan Telefoon 075 615 95 33 Email y.pool2@upcmail.nl Website www.hummeltjeweb.nl Inhoudsopgave Inhoudsopgave

Nadere informatie

Visie (Pedagogisch werkplan)

Visie (Pedagogisch werkplan) Visie (Pedagogisch werkplan) Gastouderopvang De Krummeltjes stelt zich tot doel om een omgeving te bieden waarin kinderen kunnen opgroeien tot zelfstandige en evenwichtige mensen met respect voor anderen

Nadere informatie

groeien-spelen-ontwikkelen

groeien-spelen-ontwikkelen groeien-spelen-ontwikkelen Informatie 2015 Welkom bij Hamertje-tik! Je wilt dat je kind heerlijk kan spelen met kinderen van z n eigen leeftijd, ongestoord kan groeien en zich optimaal kan ontwikkelen.

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Olleke Bolleke

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Olleke Bolleke Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Olleke Bolleke Maart 2016 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Olleke Bolleke p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen

Nadere informatie

Informatie Prins Heerlijk

Informatie Prins Heerlijk Informatie Prins Heerlijk In dit boekje vindt u informatie over kinderdagverblijf Prins Heerlijk De bedoeling van dit boekje is om u te informeren over de verschillende zaken die belangrijk zijn voor kinderdagverblijf

Nadere informatie

Welkom bij: Infoboekje

Welkom bij: Infoboekje Welkom bij: Infoboekje Hallo nieuwe Vriendjes en ouders, Welkom op Vriendjes van Kockengen! Om het wennen en het verblijf op de groep soepel te laten verlopen hebben we in dit boekje omschreven hoe alles

Nadere informatie

werkplan Peuterspeelgroep Trompie

werkplan Peuterspeelgroep Trompie werkplan Peuterspeelgroep Trompie Locatie:Trompie Datum: 29-12-2017 agogisch beleidsplan Doomijn Augustus 2015 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden bij onze locatie. We hebben

Nadere informatie

Informatiebrochure. Pedagogisch beleidsplan

Informatiebrochure. Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Informatiebrochure Op Kinderdagverblijf Doetsie wordt er gewerkt volgens een strikt pedagogisch beleidsplan. Om alvast een indruk te krijgen van onze visie hebben wij ons pedagogisch

Nadere informatie

Ouderbeleid van BSO De Bosuil

Ouderbeleid van BSO De Bosuil Ouderbeleid van BSO De Bosuil BSO De Bosuil vindt het belangrijk dat de ouders van de kinderen die in onze opvang zitten actief worden betrokken. Het is belangrijk dat ouders zich op hun gemak voelen,

Nadere informatie

opvang 0-4 jaar STICHTING KINDEROPVANG BARENDRECHT

opvang 0-4 jaar STICHTING KINDEROPVANG BARENDRECHT opvang 0-4 jaar STICHTING KINDEROPVANG BARENDRECHT SAMEN OPGROEIEN Bent u op zoek naar goede opvang voor uw zoon of dochter? Wij bieden kinderen een plek om met plezier naar toe te gaan op verschillende

Nadere informatie

PEDAGOGISCH WERKPLAN PEUTERSPEELZAAL OT EN SIEN

PEDAGOGISCH WERKPLAN PEUTERSPEELZAAL OT EN SIEN PEDAGOGISCH WERKPLAN PEUTERSPEELZAAL OT EN SIEN Juli 2018 Inhoud 1. Informatie over Peuterspeelzaal Ot en Sien... 2 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel... 3 3. Kennismaking, wennen en mentorschap...

Nadere informatie

Het kind centraal. Pedagogisch beleidsplan van kinderdagverblijf Small

Het kind centraal. Pedagogisch beleidsplan van kinderdagverblijf Small Het kind centraal Het kind centraal 1 Kinderdagverblijf Small Apeldoornselaan 294-304, 2573 XL Den Haag E info@kinderdagverblijfsmall.nl I www.kinderdagverblijfsmall.nl 2 Het kind centraal 4 Inleiding

Nadere informatie

Pedagogisch Werkplan BSO In de Manne

Pedagogisch Werkplan BSO In de Manne Pedagogisch Werkplan BSO In de Manne Inhoud: 1. Inleiding 2. Indeling van de groepen 3. Dagindeling 4. Het team 5. Emotionele veiligheid 6. Persoonlijke competentie 7. Sociale competentie 8. Waarden en

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEID BSO

PEDAGOGISCH BELEID BSO PEDAGOGISCH BELEID BSO PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN BUITENSCHOOLSE OPVANG (BSO) INHOUDSOPGAVE INLEIDING 1. HET CREËREN VAN EEN VEILIGE EN VERTROUWDE OMGEVING 2. ZELFSTANDIGHEID EN ZELFVERTROUWEN 3. DE SOCIALE

Nadere informatie

Informatiegids

Informatiegids Informatiegids 2017-2018 Inhoudsopgave 1. Algemene informatie 1.1 Openingstijden 1.2 Brengen en halen 1.3 Dagindeling 1.4 Speelruimte 1.5 Afwezigheid 1.6 Trakteren 1.7 Uitstapjes 1.8 Noodsituaties 1.9

Nadere informatie

Informatieboekje. kinderopvang de bolderkids schoolstraat 26 9468 bs annen. Inhoudsopgave

Informatieboekje. kinderopvang de bolderkids schoolstraat 26 9468 bs annen. Inhoudsopgave Informatieboekje kinderopvang de bolderkids schoolstraat 26 9468 bs annen tel 0592-271179 mob 06-18458678 debolderkids@gmail.com kvk nummer: 01124850 giro: 2452950 Inhoudsopgave 1. Kinderopvang de Bolderkids

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Pippeloentje

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Pippeloentje Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Pippeloentje Maart 2016 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelopvang Pippeloentje 3 2. groepsomvang en leeftijdsopbouw 4 3. kennismaking en wennen 5 4. dagindeling

Nadere informatie

Informatie en werkwijze Kinderdag centrum

Informatie en werkwijze Kinderdag centrum Informatie en werkwijze Kinderdag centrum Franchise Kinderdagverblijf Kalle is een franchiseonderneming van kindercentra LOKOWO bv. Het is een kleinschalig kinderdagcentrum dat net even iets meer kan bieden

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Auteur: Ingeborg van der Zanden Bartels Datum: 05 januari 2015 Plaats: Kerkdriel Versie: 0.1 Pedagogisch beleidsplan BSO VillaDriel 12 april 2015 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

Kinderdagverblijf Lien. Pedagogisch beleidsplan

Kinderdagverblijf Lien. Pedagogisch beleidsplan Kinderdagverblijf Lien Pedagogisch beleidsplan Versie oktober -2012 Vooraf In dit beleidsplan laten wij u kennismaken met het pedagogisch beleid van Kinderdagverblijf Lien! Het pedagogisch beleid geeft

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Ot en Sien

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Ot en Sien Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Ot en Sien September 2016 1 Inhoud 1. Informatie over Peuterspeelzaal Ot en Sien p. 3 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. Kennismaking en wennen p.

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan

Pedagogisch Beleidsplan Pedagogisch Beleidsplan Pedagogisch beleidsplan versie: januari 2011 INHOUDSOPGAVE ONDERWERP PAGINA VOORBLAD 1 INHOUDSOPGAVE 2 INLEIDING 4 Algemeen Wetten en regelgeving in de kinderopvang DE PEDAGOGISCHE

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan Peuterspeelzaal De Torteltuin Mariaschool Paterswolde

Pedagogisch Beleidsplan Peuterspeelzaal De Torteltuin Mariaschool Paterswolde Pedagogisch Beleidsplan Peuterspeelzaal De Torteltuin Mariaschool Paterswolde Inhoud: 1. Inleiding 2. Dagindeling / werkwijze peuterspeelzaal 3. Emotionele veiligheid 4. Persoonlijke competentie 5. Sociale

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan Thuishuis Inge

Pedagogisch beleidsplan Thuishuis Inge Pedagogisch beleidsplan Thuishuis Inge Inhoud Inleiding 3 1. Doelstelling en Visie 4 1.1 Doelstelling 4 1.2 Visie op ontwikkeling 4 1.3 Visie op opvoeden 4 1.4 Algemene visie op kinderopvang 4 2. Opvoedingsdoelen

Nadere informatie

Pedagogisch beleid gastouderbureau OOK-Thuis

Pedagogisch beleid gastouderbureau OOK-Thuis Pedagogisch beleid gastouderbureau OOK-Thuis Opvang door Nanny s Inleiding Kinderen moeten zich bij Kinderopvang OOK prettig voelen. Dat is waar alles om draait. Wij willen dat de opvang aantrekkelijk

Nadere informatie

1.3 Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving

1.3 Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving Pedagogisch beleidsplan kinderdagverblijf Hakuna Matata 2015 Inhoud 1. Inleiding 1.1 Motivatie 1.2 Doelstelling 1.3 Het creeren van een veilige en vertrouwde omgeving 2. Organisatie/Directie 3. Leidsters

Nadere informatie

Dubbeldamseweg-Zuid 97, 3314 JC Dordrecht, 078-6139776

Dubbeldamseweg-Zuid 97, 3314 JC Dordrecht, 078-6139776 Versie 20 september 2010 Activiteitenprogramma VVE KDV De Huiskamer BV 1 Verdere professionalisering VVE activiteiten Kinderdagverblijf De Huiskamer is een zelfstandig en onafhankelijk kinderdagverblijf

Nadere informatie

Hoe kijken wij naar kinderen? Pedagogisch beleid

Hoe kijken wij naar kinderen? Pedagogisch beleid Hoe kijken wij naar kinderen? Pedagogisch beleid Inleiding Wij vinden het belangrijk dat u uw kind met een gerust hart naar één van onze kindercentra brengt. In deze brochure laten wij u zien dat wij

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuteropvang t Wakertje

Pedagogisch werkplan Peuteropvang t Wakertje Pedagogisch werkplan Peuteropvang t Wakertje JULI 2018 1 Inhoud 1. informatie over peuteropvang t Wakertje) p. 3 2. groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen p. 4 4. dagindeling

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Pippeloentje. Pedagogisch werkplan peuterspeelzaal Pippeloentje SPL / SJWB februari 2019

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Pippeloentje. Pedagogisch werkplan peuterspeelzaal Pippeloentje SPL / SJWB februari 2019 1 Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Pippeloentje Februari 2019 2 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Pippeloentje 3 2. groepsomvang en leeftijdsopbouw 5 3. kennismaking en wennen en mentorschap

Nadere informatie

Maak een afspraak voor een rondleiding bij jou in de buurt

Maak een afspraak voor een rondleiding bij jou in de buurt Kom kijken bij Maak een afspraak voor een rondleiding bij jou in de buurt 070 750 21 10 klantadvies@dakkindercentra.nl Tijdens je zwangerschap verandert er veel. Niet alleen je lichaam, maar ook bijvoorbeeld

Nadere informatie

Informatiegids 2014-2015

Informatiegids 2014-2015 Informatiegids 2014-2015 Inhoudsopgave 1. Algemene informatie 1.1 Openingstijden 1.2 Brengen en halen 1.3 Dagindeling 1.4 Speelruimte 1.5 Afwezigheid 1.6 Trakteren 1.7 Uitstapjes 1.8 Noodsituaties 1.9

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan. KDV De Paddestoel. Auteur: Julia Schriever

Pedagogisch Beleidsplan. KDV De Paddestoel. Auteur: Julia Schriever Pedagogisch Beleidsplan KDV De Paddestoel Auteur: Julia Schriever Inleiding Het pedagogisch beleidsplan geeft aan welke uitgangspunten De Paddestoel kiest en welke werkwijze er wordt gehanteerd bij de

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN KDV DE KLEINE MUIS

PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN KDV DE KLEINE MUIS PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN KDV DE KLEINE MUIS Auteur: Frances in het Veld-Otten INLEIDING Het pedagogisch beleidsplan geeft aan welke uitgangspunten De Kleine Muis kiest en welke werkwijze er wordt gehanteerd

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Voorwoord In dit beleidsplan laten wij u kennis maken met het pedagogische beleid van kinderdagverblijf De Zoete Inval. Wij beschrijven welke mogelijkheden we creëren en bieden

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Hieronder wordt een aantal kernpunten uit het pedagogische beleidsplan van Kinderdagverblijf Het Sprookjesbos besproken. Het volledige pedagogische beleidsplan ligt ter inzage op

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze BSO De Wilgenboom, versie december 2015 Vera Snelle, locatiemanager

Pedagogische werkwijze BSO De Wilgenboom, versie december 2015 Vera Snelle, locatiemanager Omvang van De BSO en de samenstelling van de en Er worden momenteel op maandag, dinsdag en donderdag niet meer dan 20 kinderen opgevangen op BSO De Wilgenboom. Op vrijdag worden er momenteel niet meer

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE PEUTERSPEELZAAL DE BINNENHAVEN

INFORMATIEBROCHURE PEUTERSPEELZAAL DE BINNENHAVEN INFORMATIEBROCHURE PEUTERSPEELZAAL DE BINNENHAVEN 2 Wanneer u uw kind naar de peuterspeelzaal brengt wilt u natuurlijk niets minder dan de best mogelijke zorg voor uw kind. Daarvoor bent u bij MAX Kinderopvang

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN

PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN 1.1 VISIE OP DE KINDEROPVANG 2.1.1 PEDAGOGISCHE VISIE Kinderdagverblijf De kleine boom is een kleinschalige professionele organisatie voor de opvang van kinderen van 0 tot 4 jaar.

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN KOBA

PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN KOBA PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN KOBA versie 4, februari 2010 Inleiding Eén van de kwaliteitseisen in de Wet Kinderopvang is dat een gastouderbureau een pedagogisch beleidsplan heeft. In dit plan staan de uitgangspunten

Nadere informatie

Pedagogisch locatiebeleid van kdv Cuneradal

Pedagogisch locatiebeleid van kdv Cuneradal Pedagogisch locatiebeleid van kdv Cuneradal Naam locatie: Cuneradal Adres: Cuneradal 17 5551 BP Dommelen Telefoonnummer: Algemeen mailadres: Website: Openingstijden: 040-2041471, paarse zon 040-2047230,

Nadere informatie

Het pedagogisch beleidsplan zorgt ervoor dat vraagouders de gastouder kunnen aanspreken op haar beloften.

Het pedagogisch beleidsplan zorgt ervoor dat vraagouders de gastouder kunnen aanspreken op haar beloften. Pedagogisch beleid Kinderopvang is een kwestie van vertrouwen. Vraagouders vertrouwen de gastouders en het gastouderbureau hun allerliefste bezit toe. Zij moeten de zekerheid hebben dat hun kind ook in

Nadere informatie

Kinderdagverblijf t Kruimeltje. Informatie Boekje. Oude Arnhemseweg 234, 3705 BJ Zeist Tel

Kinderdagverblijf t Kruimeltje. Informatie Boekje. Oude Arnhemseweg 234, 3705 BJ Zeist Tel Kinderdagverblijf t Kruimeltje Informatie Boekje 0 Inhoudsopgave Pagina 1. Inleiding 2 2. Openingstijden 2 3. Inschrijving, plaatsing en intake 2 4. Opzeggingen 3 5. De gang van zaken 3 6. Wennen op t

Nadere informatie

Informatieboekje. Peuterstap 28-1-2015

Informatieboekje. Peuterstap 28-1-2015 2015 Peuterstap 28-1-2015 INHOUDSOPGAVE 1 Welkom... 3 2 Peuterspeelzaal Peuterstap... 4 2.1 Doelstelling... 4 2.2 Aanbod... 4 3 VVE (Voorschoolse en Vroegschoolse Educatie)... 5 3.1 Doel VVE... 5 4 Programma

Nadere informatie

Wenbeleid Voor de kinderopvang van KieKeBoe

Wenbeleid Voor de kinderopvang van KieKeBoe Wenbeleid Voor de kinderopvang van KieKeBoe Akkoord leidsters april 2012 Vastgesteld door OWG juni 2012 Geëvalueerd juli 2014 Aangepast april 2015 Wenbeleid dagopvang en buitenschoolse opvang Het wenbeleid

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Hieronder wordt een aantal kernpunten uit het pedagogische beleidsplan van Kinderdagverblijf Het Sprookjesbos besproken. Het volledige pedagogische beleidsplan ligt ter inzage op

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan

Pedagogisch Beleidsplan Pedagogisch Beleidsplan Pedagogisch Beleidsplan Inleiding Kinderopvang is een kwestie van vertrouwen. Ouders moeten de zekerheid hebben dat hun kind ook bij hun afwezigheid op een veilige en verantwoorde

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Haaften

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Haaften Informatieboekje van Peuterspeelschool Haaften - 2 Welkom Voor u ligt het informatieboekje van peuterspeelschool Haaften Wij wensen u veel plezier met het doorlezen van dit boekje en hopen uw peuter en

Nadere informatie

Samenvatting pedagogisch beleid Kinderopvang Natuurlijk. Doel Doelstelling Doelgroep

Samenvatting pedagogisch beleid Kinderopvang Natuurlijk. Doel Doelstelling Doelgroep Samenvatting pedagogisch beleid Kinderopvang Natuurlijk. Het pedagogisch beleidsplan is bedoeld als leidraad bij de opvang van de kinderen van Chr. Kinderopvang Natuurlijk. Alle medewerkers van het kinderdagverblijf

Nadere informatie

PEDAGOGISCHE WERKWIJZE BOFKONTJES pagina 1 van 5

PEDAGOGISCHE WERKWIJZE BOFKONTJES pagina 1 van 5 pagina 1 van 5 1 WAT IS KARAKTERISTIEK VOOR DE BOFKONTJES Kindercentrum de Bofkontjes is een spelenderwijs groep die halve dagopvang biedt. De Bofkontjes heeft haar groepsruimte in de Tarthorstschool direct

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. peuteropvang Morgenster. Pedagogisch werkplan de Morgenster 2018

Pedagogisch werkplan. peuteropvang Morgenster. Pedagogisch werkplan de Morgenster 2018 1 Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster November 2018 2 Inhoud 1. Informatie over peuteropvang Morgenster... 3 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel... 4 3. Kennismaking en wennen... 5 4.

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Opijnen

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Opijnen Informatieboekje van Peuterspeelschool Opijnen Welkom Voor u ligt het informatieboekje van peuterspeelschool Opijnen. Wij wensen u veel plezier met het doorlezen van dit boekje en hopen uw peuter en u

Nadere informatie

Informatiefolder Peuter Vriendjes

Informatiefolder Peuter Vriendjes Informatiefolder Peuter Vriendjes Organisatie Peuterspeelzaal Peuter Vriendjes is een stichting zonder winstoogmerk maakt deel uit van het samenwerkingsverband Kinderkwartier IJsselstein. Het bestuur bestaat

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan Kinderdagverblijf Het Vlinderkasteeltje Adres: Vlinderveen 217A Telefoonnummer: 06-19448706

Pedagogisch beleidsplan Kinderdagverblijf Het Vlinderkasteeltje Adres: Vlinderveen 217A Telefoonnummer: 06-19448706 Adres: Vlinderveen 217A Telefoonnummer: 06-19448706 Inhoudsopgave Paginanummering Pagina 1 Inleiding 3 Algemeen 3 Onze visie 4 Onze voorwaarden 5 Bewaking kwaliteit 5 Het kinderdagverblijf 5-6-7 De buitenschoolse

Nadere informatie

Pedagogisch kader Kinderdagverblijf Filios

Pedagogisch kader Kinderdagverblijf Filios Pedagogisch kader Kinderdagverblijf Filios Onderdeel van: Pagina 1 van 5 Inleiding In het pedagogisch kader staan onze uitgangspunten en basisdoelen die ten grondslag liggen aan ons pedagogisch handelen.

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan Thuishuis Tolmiea

Pedagogisch beleidsplan Thuishuis Tolmiea Pedagogisch beleidsplan Thuishuis Tolmiea Mariska vd Veen Zwarts Raard Inhoudsopgave Voorwoord Blz.: 3 1 Inleiding Blz.: 4 2 Doel en visie Blz.: 5 2.1 Doel Blz.: 5 2.2 Visie Blz.: 5 3 Basis doelen Blz.:

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Ieder kind is uniek en mag zich naar eigen tempo en karakter ontwikkelen. Home gastouderbureau gaat ervan uit dat een kind zich ontwikkelt vanuit een wisselwerking tussen aangeboren

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil Rouveen

Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil Rouveen Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil Rouveen Inhoud: Voorwoord 2 Pedagogisch doel 3 Visie op ontwikkeling en opvoeding 4 Sociaal- emotionele veiligheid 5 Sociale ontwikkeling 5 Emotionele

Nadere informatie

Pedagogisch beleid. kinderdagverblijf

Pedagogisch beleid. kinderdagverblijf Pedagogisch beleid kinderdagverblijf maatwerk kinderopvang voor elk gezin Voorwoord Dit pedagogisch beleid is met het doel geschreven om duidelijkheid te geven aan de inhoud van een pedagogisch beleidsplan.

Nadere informatie

Pedagogisch beleid House & Kids

Pedagogisch beleid House & Kids Pedagogisch beleid House & Kids Het opvangen van kinderen van anderen is een grote verantwoordelijkheid. Zeker als kinderen voor langere tijd naar een gastouder gaan, zoals het geval is in de gastouderopvang.

Nadere informatie

Praktische informatie

Praktische informatie Praktische informatie Ruilen van dagen We zoeken de balans tussen het bieden van flexibiliteit aan ouders en het garanderen van structuur en ritme voor de kinderen. We geloven dat goede communicatie hierin

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze KDV De Papegaai, oktober 2016 Yael Lindhout, locatiemanager

Pedagogische werkwijze KDV De Papegaai, oktober 2016 Yael Lindhout, locatiemanager Omvang van het kinderdagverblijf en de samenstelling van de en Op kinderdagverblijf De Papegaai kunnen per dag maximaal 49 kinderen worden opgevangen. In de praktijk zijn op sommigen dagen halve en open.

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan. Inleiding. BSO Vrij Spel

Pedagogisch beleidsplan. Inleiding. BSO Vrij Spel Pedagogisch beleidsplan Inleiding U heeft gekozen voor Vrij Spel en mag erop vertrouwen dat wij goed voor uw kind zullen zorgen. Uw kind zal in uw afwezigheid liefdevol en veilig worden opgevangen. Wij

Nadere informatie

2. Opvangvormen en openingstijden Kinderdagverblijf Geopend op maandag t/m vrijdag van 7.30 uur tot uur.

2. Opvangvormen en openingstijden Kinderdagverblijf Geopend op maandag t/m vrijdag van 7.30 uur tot uur. 2Lepelaars 2Lepelaars heeft een mooi pand gelegen in de Vogelwijk in Den Haag. Wij bieden voor kinderen van 0 tot 13 jaar opvang in zes verschillende groepen. Op de begane grond hebben wij drie babygroepen,

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Voorwoord Het ministerie van OCW heeft met ingang van 1 januari 2010 nieuwe kwaliteitseisen opgesteld voor bureaus, voor gastouders en voor de opvanglocatie. Deze eisen zijn opgenomen

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Kinderopvang t Stadstuintje

Pedagogisch beleid Kinderopvang t Stadstuintje Pedagogisch beleid Kinderopvang t Stadstuintje t Stadstuintje biedt kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar op een professionele wijze zorg en begeleiding op dagen dat hun ouders/verzorgers dat niet

Nadere informatie

Pedagogische Visie en Beleid

Pedagogische Visie en Beleid Pedagogische Visie en Beleid Inleiding Voor ouders, medewerkers en alle anderen die betrokken zijn bij, en geïnteresseerd zijn in onze kinderopvang. Voor verantwoorde kinderopvang is veel nodig, om te

Nadere informatie

Inleiding U kunt al om 06.30 uur terecht! Pedagogisch verantwoord

Inleiding U kunt al om 06.30 uur terecht! Pedagogisch verantwoord KINDERDAGVERBLIJF D E R I Vertrouwde kinderopvang op maat 1 Inleiding Sevagram heeft in Heerlen het kinderdagverblijf Spelend Wijs met plaats voor 24 kinderen per dag. Niet alleen medewerkers van Sevagram

Nadere informatie

Peuteropvang Dolfijn

Peuteropvang Dolfijn Peuteropvang Dolfijn Samen spelen, leren en ontdekken VVE Leuk en leerzaam Vriendjes maken Voorwoord Beste ouders en peuters, In deze brochure kunt u allerlei praktische informatie lezen over onze peutergroep.

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan Kindercentrum De Kabouters

Pedagogisch beleidsplan Kindercentrum De Kabouters Pedagogisch beleidsplan Kindercentrum De Kabouters Inhoudsopgave 1. Inleiding 4 2. Doel en Visie 5 2.1 Doel 5 2.2 Visie 5 3. Kindercentrum De Kabouters 6 3.1 Leidsters 6 3.2 Stagiaires 6 3.3 Groepssamenstelling

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Vooraf In dit beleidsplan laten wij u kennismaken met het pedagogisch beleid van De Avonturiers kinderdagverblijf. Het pedagogisch beleid geeft aan welke uitgangspunten en werkwijze

Nadere informatie

Pedagogisch Plan Kinderopvang Dol-Fijn

Pedagogisch Plan Kinderopvang Dol-Fijn Pedagogisch Plan Kinderopvang Dol-Fijn Kinderopvang Dol-Fijn ziet de opvang van uw kind als een zinvolle dagbesteding. Daarom hebben wij een pedagogisch plan opgesteld waarin u als ouder kunt lezen welke

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Knuffel

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Knuffel Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Knuffel Juli 2018 1 Inhoud 1. Informatie over peuterspeelzaal Knuffel... 2 2. Groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel... 2 3. Kennismaking,wennen en mentorschap...

Nadere informatie

Inhoud 1. INLEIDING Het pedagogisch beleid Openingstijden De leiding van Kinderen van September

Inhoud 1. INLEIDING Het pedagogisch beleid Openingstijden De leiding van Kinderen van September Informatieboekje Inhoud 1. INLEIDING... 2 1.1 Het pedagogisch beleid... 2 1.2 Openingstijden... 2 1.3 De leiding van Kinderen van September... 3 1.4 Achterwacht en vervanging... 3 1.5 Groepsgrootte...

Nadere informatie

Onze groep biedt opvang aan kinderen 0-3jr. en er is plaats voor maximaal 15 kinderen.

Onze groep biedt opvang aan kinderen 0-3jr. en er is plaats voor maximaal 15 kinderen. Het team van het dagverblijf: De Zonnestraaltjes Jessica Anoeska Soraya Coördinator: Vera van Helleman Inleiding: Voor u ligt het pedagogisch werkplan van de Zonnestraaltjes. Wij zijn onderdeel van kindercentrum

Nadere informatie

Kinderdagverblijf t Kruimeltje

Kinderdagverblijf t Kruimeltje Kinderdagverblijf t Kruimeltje Informatie Boekje Inhoudsopgave 0 Pagina 1. Inleiding 2 2. Openingstijden 2 3. Inschrijving, plaatsing en intake 3 4. Opzegtermijn 3 5. De gang van zaken 3 6. Wennen op t

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan kinderdagverblijf Op d n Buiten. Versie 22-05-2014

Pedagogisch beleidsplan kinderdagverblijf Op d n Buiten. Versie 22-05-2014 Pedagogisch beleidsplan kinderdagverblijf Op d n Buiten. Versie 22-05-2014 Inleiding blz. 2 1. Uitgangspunten kinderdagverblijf Op d n Buiten blz. 2 2. Visie kinderdagverblijf Op d n Buiten blz. 2 t/m

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Inleiding Kinderopvang Nynke is een organisatie die zich richt op kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar. Kinderopvang Nynke is een professionele, kleinschalige organisatie waarin uw kind centraal staat.

Nadere informatie

Ruimte om te groeien. Oranje Nassau Pedagogisch werkplan. Buitenschoolse Opvang. Ingangsdatum: April 2016.

Ruimte om te groeien. Oranje Nassau Pedagogisch werkplan. Buitenschoolse Opvang. Ingangsdatum: April 2016. Ruimte om te groeien Pedagogisch werkplan Buitenschoolse Opvang Oranje Nassau 2016 2018 Pagina 1 van 7 OPVANG ONTWIKKE- LING ONTSPAN- NING OPVOEDING ONDERWIJS WOORD VOORAF Voor je ligt het werkplan van

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Knuffel

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Knuffel Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Knuffel December 2017 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Knuffel p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 3 3. kennismaking en wennen p. 3

Nadere informatie

Doelstelling. De organisatie

Doelstelling. De organisatie Doelstelling Kinderdagverblijf `t Debberke biedt ouders opvang aan voor hun kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar. Dit door middel van dagopvang en buitenschoolse opvang waarbij het bieden van veiligheid,

Nadere informatie