Pedagogisch beleidsplan. Inleiding. BSO Vrij Spel

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Pedagogisch beleidsplan. Inleiding. BSO Vrij Spel"

Transcriptie

1 Pedagogisch beleidsplan Inleiding U heeft gekozen voor Vrij Spel en mag erop vertrouwen dat wij goed voor uw kind zullen zorgen. Uw kind zal in uw afwezigheid liefdevol en veilig worden opgevangen. Wij willen uw kind de ruimte geven om zich onbekommerd te ontwikkelen en te groeien, zowel individueel als samen met andere kinderen. Hoe wij dat doen beschrijven we in dit pedagogisch beleidsplan. Hierin leest u wat onze uitgangspunten zijn, we laten u zien wat u van ons kunt verwachten en welke opvoedingsdoelen wij nastreven. Dit beleidsplan is tevens bedoeld als leidraad voor de pedagogisch medewerkers in hun dagelijks handelen. Daarnaast informeert het andere betrokkenen (bijvoorbeeld gemeente en GGD) over onze pedagogische werkwijze. Het pedagogisch beleidsplan is opgesteld voor de BSO Vrij Spel en is tevens het werkplan voor de pedagogisch medewerkers. Dit pedagogisch beleidsplan gaat in op de volgende onderwerpen: BSO Vrij Spel Waarden en normen Emotionele veiligheid Persoonlijke competenties Sociale competenties Ouders Kwaliteit BSO Vrij Spel BSO Vrij Spel staat voor geborgenheid en vrijheid, we gaan uit van diversiteit tussen kinderen en zien kinderen als unieke wezens, geen enkel kind is hetzelfde. Respect voor elkaar en ieders achtergrond is ons uitgangpunt. De BSO biedt opvang aan maximaal twintig kinderen in de leeftijd tussen vier en dertien jaar. We werken in prinicpe met één verticale groep waar jongens en meisjes samen worden opgevangen. Wanneer de situatie het vraagt splitsen we de groep op in twee groepen. We kiezen dan voor een groep van vier tot acht jaar en een groep van acht tot dertien jaar. Alle kinderen worden in dezelfde ruimte opgevangen. Er is op 10 kinderen 1 pedagogisch medewerker aanwezig, eventueel geholpen door een (volwassen) vrijwilliger.

2 Voor het buiten spelen wordt er gebruik gemaakt van een speeltuin in de buurt. Het aanwezige personeel is afgestemd op het aantal aanwezige kinderen. In principe zijn er altijd 2 medewerkers op de locatie. Wanneer het aantal kinderen beperkt is en door 1 medewerker begeleidt kan worden, zal er iemand als achterwacht ingesteld worden. Deze achterwacht zal een vrijwilliger zijn die woont in de nabije omgeving van de locatie. Dit houdt in dat er altijd iemand beschikbaar is om ondersteuning te bieden in het geval van een calamiteit. Tijdens het ophalen van de kinderen blijft er (als er al kinderen zijn) 1 medewerker op de locatie en zo nodig zal een vrijwilliger helpen met het ophalen van de kinderen. Met de Da Costa school zijn afspraken gemaakt over een verzamelplek op het plein waar de kinderen kunnen verzamelen. BSO Vrij Spel is 50 weken per jaar geopend. Tijdens de Kerstvakantie is de BSO twee weken gesloten en tijdens de weekenden en op erkende feestdagen. De BSO is toegankelijk voor iedereen. U kunt bij BSO Vrij Spel kiezen voor de opvang die bij u past. Wij zijn open van maandag t/m vrijdag (mits er geen opgave van kinderen is) *korte middag is van of van uur *lange middag is van uur *dagopvang is van uur (dit geldt voor studiedagen, extra vrije dagen en vakantiedagen). *Ook voorschoolse opvang is mogelijk (tijden in overleg) Wij bieden de volgende contracten: - 50 weken; dit is inclusief de vakanties (behalve de kerstvakantie) - 40 weken; dit is opvang gedurende de schoolweken zonder de vakantieweken Bij contract mag u 5 verzuimdagen compenseren, binnen hetzelfde schooljaar. Bij een contract zijn in principe de uren afgesproken, maar is het altijd mogelijk om extra uren op te nemen, deze worden verrekend tegen de prijs die is afgesproken. Ook kunt u kiezen voor flexibele opvang met een minimale afname van 12 uur per maand. Het is belangrijk dat u op tijd (minimaal een week van tevoren) aangeeft wanneer uw kind komt, zodat wij een plaatsje kunnen garanderen. Naast structurele opvang bieden wij de mogelijkheid voor incidentele opvang. *Bij flexibele en incidentele opvang is opvang alleen mogelijk als er genoeg begeleiding is en het past binnen de maximale groepsgrootte.

3 Tijdens de vakantieperiodes zullen wij gaan werken met een speciaal vakantieprogramma. U kunt uw kind(eren) aan de hand van dit programma inschrijven. Kinderen met contract hebben voorrang. Als er nog genoeg plaats is, kunnen ook kinderen inschrijven die geen gebruik maken van de BSO tijdens de schoolweken. Waarden en normen Kinderen worden naarmate ze opgroeien steeds zelfstandiger, ze gaan naar school, naar een club en de bso. Kinderen moeten de normen en waarden leren die bij de cultuur horen van de samenleving waar ze aan deelnemen. Het is belangrijk dat kinderen leren om met veel aspecten van de samenleving om te gaan. De BSO is een plaats buiten het gezin en de school, waar kinderen kunnen leren en zich ook moreel ontwikkelen. Het gedrag van andere kinderen en volwassenen ( ook pedagogisch medewerkers) speelt een belangrijke rol in deze morele ontwikkeling. Wij willen kinderen de kans bieden om zich de normen en waarden van de samenleving eigen te maken. We leren kinderen respect te hebben voor elkaar en voor volwassenen. We benaderen kinderen positief en geven zelf het goede voorbeeld in de omgang met de kinderen en elkaar. We gaan respectvol met elkaar en de kinderen om. Dit betekend dat er normaal met elkaar gesproken wordt, schelden of grof taalgebruik past hier niet in thuis. Samen met de kinderen worden de regels en afspraken gemaakt over hoe we met elkaar omgaan. Bijvoorbeeld afspraken maken over hoe we samenspelen. Naast respect voor elkaar willen we kinderen ook leren om respect te hebben voor hun omgeving, dit betekend voorzichtig zijn met spullen en speelgoed. Onze pedagogisch medewerkers hebben oog voor de kinderen en luisteren naar kinderen. Speerpunten in de begeleiding van de kinderen zijn voor ons: We respecteren de autonomie van ieder kind. Ieder kind krijgt de kans zichzelf te zijn en krijgt de ruimte voor eigen ideeën en wensen. We geven het kind de ruimte om zoveel mogelijk zelf te doen en te ontdekken. We stimuleren eigen inbreng van kinderen en reageren daar positief op. We praten mét het kind, in plaats van tegen een kind of over zijn hoofd heen. We geven kinderen uitleg en informatie die aansluit bij hun interesse en de situatie, passend bij hun ontwikkelingsniveau. We bereiden kinderen voor op wat er komen gaat.

4 Emotionele veiligheid Om kinderen optimaal te laten onwikkelen is het nodig dat kinderen zich veilig en vertrouwd voelen. Wij streven naar een ongedwongen en vrije sfeer, waarbij wel voldoende duidelijkheid is. Deze duidelijkheid bieden we door een vast dagritme, een zekere mate van regelmaat en gewoontes, zodat kinderen snel weten waar ze aan toe zijn. Het herkenbare en terugkerende geeft de kinderen een gevoel van vertrouwen en veiligheid. Ook maakt het de dag overzichtelijk voor de kinderen. Daarnaast werken we met een kleine vaste groep mensen die vertrouwd en bekend zijn voor de kinderen. We willen kinderen laten zijn wie zij zijn, ieder kind wordt gezien en gerespecteerd. Er is veel ruimte voor de individuele behoeften van de kinderen. Speerpunten in het bieden van structuur en grenzen zijn voor ons: De omgeving van het kind is overzichtelijk en voorspelbaar. De pedagogisch medewerkers zijn voorspelbaar/consequent in hun gedrag. Voor kinderen is duidelijk wat er van hen wordt verwacht Wij zorgen ervoor dat kinderen zich aan gestelde regels houden. Onze BSO is ruim opgezet en biedt ruimte en mogelijkheden voor ieders behoefte. Voor kinderen is het hun vrije tijd, die zij op hun eigen manier kunnen en mogen invullen. Wij hebben een hele fijne ruimte gecreëerd voor kinderen om te spelen, maar ook om eventueel uit te kunnen rusten van de drukke dag die zij hebben gehad. Ons belangrijkste pedagogische basisdoel is steeds het bieden van veiligheid en bescherming. Wij werken daarom met pedagogisch medewerkers die oprecht betrokken zijn bij de kinderen en zich ten volle inzetten voor een veilige sfeer in de groep. De pedagogisch medewerkers houden o.a. in de gaten of alle kinderen zich veilig kunnen voelen zonder last te hebben van anderen. Speerpunten in het zorgen voor emotionele veiligheid zijn voor ons: We zijn warm en belangstellend voor alle kinderen De pedagogisch medewerkers zijn consequent in hun gedrag, daarmee geven we kinderen een gevoel van veiligheid en zekerheid Wij belonen kinderen om hun gedrag, hun prestaties en producten. Wij geven kinderen de ruimte voor initiatief en zelfstandigheid, maar geven ook duidelijk grenzen aan. We hebben oog voor de lichaamstaal van kinderen; proberen te begrijpen wat het kind met bepaalde signalen bedoelt en gaan daar op een ondersteunende manier mee om; emoties zijn soms beter waar te nemen in houding en gedrag dan in taal.

5 Persoonlijke competenties Wij bieden kinderen de mogelijkheid om hun persoonlijke competenties te ontwikkelen. Ook in hun vrije tijd ontwikkelen kinderen zich. Daarom willen wij hen op alle ontwikkelingsgebieden stimuleren. Dit kan zijn motorisch, emotioneel, creatief en cognitief, daarom bieden wij verschillende activiteiten aan. Door aan te sluiten bij wat het kind al alleen kan en te helpen bij wat het nog (net) niet kan, doen kinderen kennis en vaardigheden op. De pedagogisch medewerkers proberen zoveel mogelijk op de hoogte te zijn van wat de kinderen al kunnen en waar ze hulp bij nodig hebben. Ze stimuleren de kinderen, moedigen ze aan en zoeken samen met het kind naar oplossingen. De pedagogisch medewerkers complimenteren de kinderen wanneer het goed gaat. Het zelfvertrouwen wordt daarmee gestimuleerd en de zelfredzaamheid vergroot. Speerpunten in het stimuleren van de persoonlijke competenties zijn voor ons: Nieuwe activiteiten en materialen aanbieden die aansluiten bij de behoefte en interesses van een kind. Wijzen op nieuwe mogelijkheden van activiteiten en materialen. Oog houden voor het eigen ontwikkelingstempo van een kind. Praten met kinderen over interessante onderwerpen of problemen. Wij geven kinderen de ruimte (letterlijk en figuurlijk) om met materialen aan de slag te gaan en te ontdekken / ermee te oefenen. Wij stellen ons beschikbaar om kinderen de helpen zonder te snel in te grijpen. Als kinderen niet weten wat ze willen gaan doen, laten we na een paar korte voorstellen ook ruimte voor even vervelen, dit kan kinderen stimuleren om zelf creatief te zijn en oplossingen te bedenken. Wij vinden dat spelen en bewegen heel belangrijk is voor de ontwikkeling van een kind, daarnaast is het ook leuk en gezond. Bij ons kun je vrij spelen en meedoen aan georganiseerde activiteiten, maar ook buitenspelen. Wij zoeken naar activiteiten die aansluiten bij de interesse van de kinderen. Er worden activiteiten gepland, maar er kunnen ook activiteiten spontaan ontstaan. Er is voldoende spelmateriaal aanwezig om de persoonlijke competenties van de kinderen te stimuleren. Denk hierbij aan spelletjes die de algemene kennis vergroten of de kennis van cijfers en letters. Ook is er spelmateriaal aanwezig wat de motorische ontwikkeling stimuleert en het tactisch inzicht bevorderd.

6 Speerpunten voor het stimuleren van de motorische ontwikkeling zijn voor ons: Wij zorgen voor een veilige omgeving. We laten kinderen weten dat we in de buurt zijn om te helpen, maar laten ze zelf om hulp vragen. We geven kinderen de tijd om met materialen aan de slag te gaan en te ontdekken, zonder te snel in te grijpen. We maken afspraken met kinderen over de ruimte; kinderen willen rennen en springen, maar moeten leren om rekening te houden met anderen. Wij zorgen voor materialen die zowel de fijne als de grove motoriek stimuleren. Speerpunten voor het stimuleren van creatieve ontwikkelingen zijn voor ons: Wij staan open voor de fantasie en de creativiteit van de kinderen. Wij laten kinderen vertellen hoe ze iets hebben gemaakt en spreken daarover onze waardering uit. Sociale competenties Voor de kinderen is de BSO een sociaal oefenterrein in het contact met volwassenen en leeftijdsgenoten. Kinderen delen ervaringen, leren samenwerken, conflicten voorkomen en oplossen, anderen helpen en vooral plezier te hebben met elkaar. We willen kinderen leren om sociaal vaardig te worden zodat ze leren goede relaties met anderen op te bouwen. Dit is een vaardigheid die een kind enorm kan helpen om zich prettig te voelen en verder te kunnen ontwikkelen in zijn of haar leven. Dit helpt kinderen om zich te ontwikkelen tot mensen die goed functioneren en participeren in de samenleving. We bieden daarom activiteiten aan die onderling contact stimuleren, we hebben aandacht voor de onderlinge relaties tussen kinderen en houden het groepsproces goed in de gaten. Speerpunten in het stimuleren van de sociale competenties zijn voor ons: We geven kinderen voldoende ruimte om alleen, in duo s of in groepen te spelen. We stimuleren samenspel door het organiseren van verschillende soorten activiteiten waarbij verschillende talenten worden aangesproken en kinderen moeten samenwerken en luisteren naar elkaar. We zijn alert op groepsprocessen waarbij kinderen worden buitengesloten of gepest en bespreken dit met de kinderen. We zorgen voor duidelijke regels en grenzen en stellen samen met de kinderen gedragsregels op: hoe gaan we met elkaar om op de bso.

7 Er is voldoende spelmateriaal aanwezig om de sociale competenties van de kinderen te stimuleren denk hierbij aan een winkeltje of poppenhoek waarbij kinderen het echte leven na kunen spelen. Ook maken we regelmatig gebruik van een speeltuin in buurt van de BSO. Speerpunten in het stimuleren van spelontwikkeling zijn voor ons: Wij bieden ruimte, tijd en materiaal om te spelen. Wij lokken spel uit door middel van uitdagende, prikkelende materialen, maar laten kinderen hun eigen keuzes maken wat ze daarmee doen. Wij overleggen met de kinderen over het programma met activiteiten. Er zal extra aandacht zijn voor nieuwe kinderen. Bij de aanmelding van een kind wordt er een intakegesprek gehouden, waarbij het kind aanwezig is. Voor dit intakegesprek wordt ruim de tijd genomen. Tijdens dit gesprek wordt niet alleen informatie gegeven over de dagelijkse gang van zaken, maar is er ook tijd voor een uitgebreide rondleiding en mag het kind al gaan spelen, met iets wat het zelf uitgekozen heeft tijdens het rondkijken. Op de dag dat het kind voor het eerst komt, zal er extra gelet worden op het welbevinden van het kind. De een went nu eenmaal sneller dan de ander; het ene kind zal zich daarom sneller thuis voelen in een groep dan het andere kind. Wil een kind eerst een tijdje vanaf de zijlijn meekijken, dan wordt dit gerespecteerd. Er zal wel steeds een signaal van de pedagogisch medewerkers naar het kind uitgaan om het toch op een bepaalde manier te betrekken bij de groepsactiviteiten. Het kind krijgt bijv. een taak om de pedagogisch medewerker te helpen (te denken aan scores bijhouden). Ouders Kinderen zijn sterk verbonden met hun ouders, het is van groot belang dat het contact tussen ouders en pedagogisch medewerkers goed is. Een kind voelt vaak snel aan of dit goed zit en zal zich veilig en vertrouwd voelen als ook ouders betrokken zijn. Samen dragen we de zorg over het kind. Er zal altijd aandacht zijn voor uw vragen en wensen. Een open communicatie tussen pedagogisch medewerkers en ouders is ons streven. De basis is wederzijds respect voor elkaar. We nemen altijd ruim de tijd voor kennismaking en intake met ouders, we willen graag goed op de hoogte zijn van de thuissituatie, zodat we hier rekening mee kunnen houden in de begeleiding van de kinderen. Het is belangrijk voor pedagogisch medewerkers om te weten hoe het thuis gaat en wat een kind al bezit aan vaardigheden. Ook willen we graag goed op de hoogte zijn van belangrijke gebeurtenissen zoals een verhuizing, de komst van een broertje of zusje, echtscheiding, overlijden van familielid enz. De pedagogisch medewerkers proberen hier aan het eind van de dag voldoende tijd voor te maken. Als er meer tijd nodig is voor een gesprek dan zoeken we hier gezamenlijk een goede oplossing voor.

8 Verder zullen we minimaal eens per jaar een avond organiseren voor ouders, hoe we dit gaan vormgeven zullen we in overleg met ouders en kinderen besluiten. We willen ouders graag betrekken bij ons beleid wij streven ernaar spoedig een oudercommissie op te zetten waarbij ouders: meedenken over het pedagogisch beleid, Gevraagd of ongevraagd advies geven aan de leiding Kwaliteit Aandacht voor kwaliteit is belangrijk voor ons. Dit pedagogisch beleidsplan is een uiting van ons kwaliteitsbeleid. Het biedt ouders inzicht in hoe wij omgaan met kinderen. Dit beleidsplan is tevens het werkplan voor de pedagogisch medewerkers. Alle medewerkers zijn op de hoogte van het pedagogisch beleidsplan. Het is de basis voor de uitvoering van de BSO. Individueel en als team zijn de medewerkers verantwoordelijk voor een optimale samenwerking ten gunste van het professioneel pedagogisch handelen naar de kinderen. Wij hechten er waarde aan om over de opvoeding van de kinderen in gesprek te blijven. Dit in samenspraak met u en de pedagogisch medewerkers. Wanneer dit leidt tot nieuwe inzichten kan indien nodig het pedagogisch beleidsplan worden herzien. We zullen na het eerste jaar in samenspraak met (een aantal) ouders een evaluatie plannen en waar nodig dit pedagogisch beleidsplan aanpassen, indien nodig kan dit ook op ieder ander moment. We zullen u altijd informeren wanneer er aanpassingen zijn.

Pedagogisch Werkplan BSO In de Manne

Pedagogisch Werkplan BSO In de Manne Pedagogisch Werkplan BSO In de Manne Inhoud: 1. Inleiding 2. Indeling van de groepen 3. Dagindeling 4. Het team 5. Emotionele veiligheid 6. Persoonlijke competentie 7. Sociale competentie 8. Waarden en

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan Peuterspeelzaal De Torteltuin Mariaschool Paterswolde

Pedagogisch Beleidsplan Peuterspeelzaal De Torteltuin Mariaschool Paterswolde Pedagogisch Beleidsplan Peuterspeelzaal De Torteltuin Mariaschool Paterswolde Inhoud: 1. Inleiding 2. Dagindeling / werkwijze peuterspeelzaal 3. Emotionele veiligheid 4. Persoonlijke competentie 5. Sociale

Nadere informatie

Pedagogische Visie en Beleid

Pedagogische Visie en Beleid Pedagogische Visie en Beleid Inleiding Voor ouders, medewerkers en alle anderen die betrokken zijn bij, en geïnteresseerd zijn in onze kinderopvang. Voor verantwoorde kinderopvang is veel nodig, om te

Nadere informatie

Visie (Pedagogisch werkplan)

Visie (Pedagogisch werkplan) Visie (Pedagogisch werkplan) Gastouderopvang De Krummeltjes stelt zich tot doel om een omgeving te bieden waarin kinderen kunnen opgroeien tot zelfstandige en evenwichtige mensen met respect voor anderen

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan. Fris! Kinderdagverblijven

Pedagogisch Beleidsplan. Fris! Kinderdagverblijven Pedagogisch Beleidsplan Fris! Kinderdagverblijven Januari 2018 Welkom bij Fris! Kinderdagverblijven Uw kind maakt gebruik van opvang bij Fris! Kinderdagverblijven en u verwacht van ons dat er op een verantwoorde

Nadere informatie

Pedagogisch beleid. kinderdagverblijf

Pedagogisch beleid. kinderdagverblijf Pedagogisch beleid kinderdagverblijf maatwerk kinderopvang voor elk gezin Voorwoord Dit pedagogisch beleid is met het doel geschreven om duidelijkheid te geven aan de inhoud van een pedagogisch beleidsplan.

Nadere informatie

Hoe kijken wij naar kinderen? Pedagogisch beleid

Hoe kijken wij naar kinderen? Pedagogisch beleid Hoe kijken wij naar kinderen? Pedagogisch beleid Inleiding Wij vinden het belangrijk dat u uw kind met een gerust hart naar één van onze kindercentra brengt. In deze brochure laten wij u zien dat wij

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Kinderdagverblijf de Harlekijn

Pedagogisch beleid Kinderdagverblijf de Harlekijn 1 Inhoud Inleiding... 3 Visie Kinderdagverblijf de Harlekijn... 4 Een gevoel van emotionele veiligheid en geborgenheid bieden... 5 Veiligheid en geborgenheid... 5 Persoonlijke competentie... 7 Ieder kind

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan. Kid@home

Pedagogisch beleidsplan. Kid@home Pedagogisch beleidsplan Kid@home Pedagogisch beleidsplan Inhoud: 1. Inleiding 2. Pedagogische visie 3. Verzorging 4. Emotionele veiligheid 5. Persoonlijke competenties 6. Sociale competenties 7. Normen

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke

Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke Inhoud 1. Inleiding 2. Onze visie 3. Doelstellingen 4. Pedagogische uitgangspunten voor het kind 5. Pedagogische uitgangspunten voor de groepsleiding

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien

Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien Inleiding Kinderopvang Haarlem heeft één centraal pedagogisch beleid. Dit is de pedagogische basis van alle kindercentra van Kinderopvang Haarlem.

Nadere informatie

Pedagogisch beleid. Buitenschoolse opvang. De Groene Weide

Pedagogisch beleid. Buitenschoolse opvang. De Groene Weide Pedagogisch beleid Buitenschoolse opvang De Groene Weide 1 Voorwoord Voor u ligt het pedagogisch beleid van de buitenschoolse opvang De Groene Weide, onderdeel van kinderdagverblijf De Groene Weide. Dit

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Flexkidz

Pedagogisch beleid Flexkidz Pedagogisch beleid Flexkidz Voor u ligt het verkorte pedagogisch beleidsplan van Flexkidz. Hier beschrijven we in het kort de pedagogische visie en uitgangspunten. In dit pedagogisch beleidsplan beschrijven

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleid van Kappio (locaties Seppelin en Gastouderbureau) Voor u ligt het pedagogisch beleid van Kappio (locaties Seppelin en Gastouderbureau). Hierin wordt beschreven

Nadere informatie

Pedagogisch beleid. buitenschoolse opvang. Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd en/-of verspreid zonder. maatwerk kinderopvang voor elk gezin

Pedagogisch beleid. buitenschoolse opvang. Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd en/-of verspreid zonder. maatwerk kinderopvang voor elk gezin Pedagogisch beleid buitenschoolse opvang maatwerk kinderopvang voor elk gezin Pedagogisch beleidsplan 1.1 Visie 1.2 Missie 1.3 Uitgangspunten 1.4 Pedagogische doelen 1.4.1. Emotionele en lichamelijke veiligheid

Nadere informatie

1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving

1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving Pedagogisch Beleidsplan 1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving Een veilige en vertrouwde omgeving is de basis van waaruit een kind zich kan gaan ontwikkelen. Het is dus belangrijk dat

Nadere informatie

Samenvatting pedagogisch beleid Kinderopvang Natuurlijk. Doel Doelstelling Doelgroep

Samenvatting pedagogisch beleid Kinderopvang Natuurlijk. Doel Doelstelling Doelgroep Samenvatting pedagogisch beleid Kinderopvang Natuurlijk. Het pedagogisch beleidsplan is bedoeld als leidraad bij de opvang van de kinderen van Chr. Kinderopvang Natuurlijk. Alle medewerkers van het kinderdagverblijf

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan gastouder

Pedagogisch werkplan gastouder Pedagogisch werkplan gastouder Versie 2017 Het pedagogisch werkplan beschrijft wat je doet als gastouder op de werkvloer, hoe je het doet en waarom je het zo doet. Pedagogisch werkplan gastouder De Wet

Nadere informatie

Pedagogisch Beleid. Nanny Association

Pedagogisch Beleid. Nanny Association Pedagogisch Beleid Nanny Association Rijen, juni 2006 Inhoud Inleiding 1. Nanny Association 2. Profiel nanny 3. Functie- en taakomschrijving 4. Accommodatie en materiaal 5. Ouderbeleid 6. Pedagogische

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil Rouveen

Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil Rouveen Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil Rouveen Inhoud: Voorwoord 2 Pedagogisch doel 3 Visie op ontwikkeling en opvoeding 4 Sociaal- emotionele veiligheid 5 Sociale ontwikkeling 5 Emotionele

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Tussenschoolse opvang

Pedagogisch beleid Tussenschoolse opvang Pedagogisch beleid Tussenschoolse opvang Introductie Introductie Het pedagogisch beleid van de tussenschoolse opvang SKN s Eetclub biedt een kader dat de overblijfkrachten en de coördinatoren tussenschoolse

Nadere informatie

Voorschoolse opvang Eben Haëzer

Voorschoolse opvang Eben Haëzer Pedagogisch Werkplan Voorschoolse opvang Eben Haëzer 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk bladzijde 1. Inleiding 3 Groepsopbouw Opvangtijden Dagindeling Backup 2. Ontwikkelingsgebieden 4 Lichamelijke ontwikkeling

Nadere informatie

kinderdagopvang peutergroep basisschool bso alles in huis voor kinderen van 0 tot 13 jaar

kinderdagopvang peutergroep basisschool bso alles in huis voor kinderen van 0 tot 13 jaar kinderdagopvang peutergroep basisschool bso alles in huis voor kinderen van 0 tot 13 jaar educatief centrum Educatief centrum de Bongerd is een plek waar kinderen van 0 tot 13 jaar de hele dag kunnen leren,

Nadere informatie

Februari Pedagogisch beleid BSO de Acrobaat

Februari Pedagogisch beleid BSO de Acrobaat Februari 2013 1 Inhoud Inleiding... 3 Visie BSO de Acrobaat... 4 Visie op kinderen... 4 Een gevoel van emotionele veiligheid en geborgenheid bieden... 5 Veiligheid en geborgenheid... 5 Vaste en sensitieve

Nadere informatie

Observeerbare Termen. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid 2

Observeerbare Termen. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid 2 1 Observeerbare Termen Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid Leeftijdscategorie De kinderen worden opgevangen in een schone en veilige omgeving. 2 4 jaar 1. De leidster instrueert kind

Nadere informatie

Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd en/-of verspreid zonder schriftelijke toestemming van de Peuterspeelzaal Ukkie BV 2015-02

Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd en/-of verspreid zonder schriftelijke toestemming van de Peuterspeelzaal Ukkie BV 2015-02 Deel 1: Pedagogisch beleidsplan Peuterspeelzaal Ukkie 1.1 Visie 1.2 Missie 1.3 Uitgangspunten 1.4 Pedagogische doelen 1.4.1. Bieden van emotionele en lichamelijke veiligheid 1.4.2. Ontwikkeling sociale

Nadere informatie

Pedagogisch plan Bengels kinderopvang

Pedagogisch plan Bengels kinderopvang Pedagogisch plan Bengels kinderopvang Pedagogisch beleidsplan Bengels Inleiding In dit beleidsplan laten we u kennis maken met het pedagogisch beleid van kinderopvang Bengels. Het pedagogisch beleid geeft

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan Integraal Kindcentrum de Weide

Pedagogisch beleidsplan Integraal Kindcentrum de Weide Pedagogisch beleidsplan Integraal Kindcentrum de Weide Pagina 1 van 7 Pedagogisch beleidsplan IKC de Weide. Inhoudsopgave Pedagogisch beleidsplan Kindcentrum de Weide Leeuwarden Voorwoord... 3 1. Integraal

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEID VAN DE SKPC

PEDAGOGISCH BELEID VAN DE SKPC PEDAGOGISCH BELEID VAN DE SKPC Veilige, kindvriendelijke opvang creëren. Dat is het hoofddoel van de SKPC. Het klinkt eenvoudig, maar hoe gaat dat in de dagelijkse praktijk van de diverse opvangvormen

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan

Pedagogisch Beleidsplan Pedagogisch Beleidsplan Pedagogisch Beleidsplan Inleiding Kinderopvang is een kwestie van vertrouwen. Ouders moeten de zekerheid hebben dat hun kind ook bij hun afwezigheid op een veilige en verantwoorde

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan. Goed toegerust op ontdekkingsreis

Pedagogisch beleidsplan. Goed toegerust op ontdekkingsreis Pedagogisch beleidsplan Goed toegerust op ontdekkingsreis Inhoudsopgave Inleiding Welkom! 5 Colofon Uitgangspunten Met alle respect 9 Tekst Vlietkinderen Allemaal anders 11 Op weg naar een zelfstandig

Nadere informatie

2 Algemene doelstelling en visie

2 Algemene doelstelling en visie 2 Algemene doelstelling en visie 2.1 Algemene doelstelling De groene kikker heeft als doel huiselijke en persoonlijke kinderopvang te bieden, die optimaal tegemoet komt aan de behoeften van de kinderen.

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN

PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN Thea en Priscilla Pompert Boterzwin 3435 1788 WH Julianadorp Inhoudsopgave 1. Visie 2. 2. Pedagogische uitgangpunten 3. 2.1 Welbevinden 3. 2.2 Identiteit 4. 2.3 Uitdaging en veiligheid

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan BSO De Parken

Pedagogisch werkplan BSO De Parken Pedagogisch werkplan BSO De Parken 1. De locatie Buitenschoolse opvang De Parken is gehuisvest in de Parkenschool in de wijk de Parken in Apeldoorn. De locatie heeft 4 basisgroepen voor kinderen in de

Nadere informatie

Goed toegerust op ontdekkingsreis

Goed toegerust op ontdekkingsreis PE DAGO G I S C H B E L E I D S PL A N Goed toegerust op ontdekkingsreis Inhoudsopgave INLEIDING Voor alle duidelijkheid 5 Colofon SAMENVATTING Goed toegerust op ontdekkingsreis 7 TEKST Vlietkinderen UITGANGSPUNTEN

Nadere informatie

Pedagogisch beleid gastouderbureau via Laura

Pedagogisch beleid gastouderbureau via Laura Pedagogisch beleid gastouderbureau via Laura Inleiding Gastouderbureau via Laura biedt kinderen een fijne en vertrouwde opvang waar zij kunnen groeien en de wereld om hen heen kunnen ontdekken. Terwijl

Nadere informatie

Appendix bij Pedagogisch Beleidsplan voor Buiten Schoolse Opvang

Appendix bij Pedagogisch Beleidsplan voor Buiten Schoolse Opvang Appendix bij Pedagogisch Beleidsplan voor Buiten Schoolse Opvang INLEIDING Algemeen: Om tegemoet te komen aan de vraag van ouders vervullen wij op dezelfde locatie ook een BSO functie. Zij dit wel in beperkte

Nadere informatie

Pedagogisch kader Kinderdagverblijf Filios

Pedagogisch kader Kinderdagverblijf Filios Pedagogisch kader Kinderdagverblijf Filios Onderdeel van: Pagina 1 van 5 Inleiding In het pedagogisch kader staan onze uitgangspunten en basisdoelen die ten grondslag liggen aan ons pedagogisch handelen.

Nadere informatie

Ouderbeleid van BSO De Bosuil

Ouderbeleid van BSO De Bosuil Ouderbeleid van BSO De Bosuil BSO De Bosuil vindt het belangrijk dat de ouders van de kinderen die in onze opvang zitten actief worden betrokken. Het is belangrijk dat ouders zich op hun gemak voelen,

Nadere informatie

STICHTING DE BROODTROMMEL. Pedagogisch Beleid Tussenschoolse Opvang

STICHTING DE BROODTROMMEL. Pedagogisch Beleid Tussenschoolse Opvang STICHTING DE BROODTROMMEL Pedagogisch Beleid Tussenschoolse Opvang Inleiding Tijdens de TSO (tussenschoolse opvang) houden wij rekening met het beleid van de basisschool St. Joseph. Om verwarring te voorkomen,

Nadere informatie

Het kind centraal. Pedagogisch beleidsplan van kinderdagverblijf Small

Het kind centraal. Pedagogisch beleidsplan van kinderdagverblijf Small Het kind centraal Het kind centraal 1 Kinderdagverblijf Small Apeldoornselaan 294-304, 2573 XL Den Haag E info@kinderdagverblijfsmall.nl I www.kinderdagverblijfsmall.nl 2 Het kind centraal 4 Inleiding

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan Fris! Kinderdagverblijven

Pedagogisch beleidsplan Fris! Kinderdagverblijven Pedagogisch beleidsplan Fris! Kinderdagverblijven Algemeen Pedagogisch Beleid Fris! Kinderdagverblijven Inleiding Uw kind maakt gebruik van opvang bij Fris! Kinderdagverblijven en u verwacht van ons dat

Nadere informatie

Activiteitenbeleid 2013

Activiteitenbeleid 2013 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Hoofdstuk 2: Hoofdstuk 3: Hoofdstuk 4: Hoofdstuk 5: Hoofdstuk 6: Pedagogisch beleid TintelTuin De 6 competenties Visie Activiteitenbeleid binnen het (dag)programma Laat zien

Nadere informatie

Ik ben pedagogisch medewerker op een VVE locatie van TintelTuin

Ik ben pedagogisch medewerker op een VVE locatie van TintelTuin Ik ben pedagogisch medewerker op een VVE locatie van TintelTuin De pedagogisch medewerkers aan het woord over de pedagogische kwaliteit van TintelTuin 1 VEILIGHEID + UITDAGING = GROEI Waarom kiezen ouders

Nadere informatie

Ruimte om te groeien. Oranje Nassau Pedagogisch werkplan. Buitenschoolse Opvang. Ingangsdatum: April 2016.

Ruimte om te groeien. Oranje Nassau Pedagogisch werkplan. Buitenschoolse Opvang. Ingangsdatum: April 2016. Ruimte om te groeien Pedagogisch werkplan Buitenschoolse Opvang Oranje Nassau 2016 2018 Pagina 1 van 7 OPVANG ONTWIKKE- LING ONTSPAN- NING OPVOEDING ONDERWIJS WOORD VOORAF Voor je ligt het werkplan van

Nadere informatie

Stichting Kinderopvang Alkmaar. Protocol Tussenschoolse opvang

Stichting Kinderopvang Alkmaar. Protocol Tussenschoolse opvang Stichting Kinderopvang Alkmaar Protocol Tussenschoolse opvang Inhoudsopgave 1. Algemene informatie 3 Tijden en locatie TSO 3 Locatie TSO 3 Naar de TSO 3 Als uw kind niet komt 3 2. Inschrijven en betalen

Nadere informatie

Voor Kinderen. b. In de omgang met het kind wordt rekening gehouden met het feit dat ieder kind uniek is en zich ontwikkelt naar eigen aard en aanleg.

Voor Kinderen. b. In de omgang met het kind wordt rekening gehouden met het feit dat ieder kind uniek is en zich ontwikkelt naar eigen aard en aanleg. Voor Kinderen Gastouderbureau PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN GASTOUDERBUREAU VOOR KINDEREN Inleiding Gastouderbureau Voor Kinderen is een gastouderbureau dat samen met vraag- en gastouders wil werken vanuit de

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze op de locatie

Pedagogische werkwijze op de locatie Locatie: BSO De Vijf Sterren opgemaakt d.d.: juni 2014 door: Ineke van der Haak Omvang van de BSO en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 20 kinderen per dag worden opgevangen op BSO De Vijf

Nadere informatie

De vier pedagogische opvoedingsdoelen die in de Wet kinderopvang genoemd worden, zijn uitgangspunt bij het opstellen van dit pedagogisch beleidsplan.

De vier pedagogische opvoedingsdoelen die in de Wet kinderopvang genoemd worden, zijn uitgangspunt bij het opstellen van dit pedagogisch beleidsplan. 1. Inleiding Voor u ligt het pedagogisch beleidsplan van NSO Satu. Met het pedagogisch beleidsplan Naschoolse Opvang (NSO) willen wij richting geven aan het handelen van de pedagogisch medewerksters in

Nadere informatie

Kids2b. Een koffer vol bagage. Kleine kinderen worden groot. REIS vormt de kern van ons handelen; RES PEC VOOR. Het pedagogisch beleid

Kids2b. Een koffer vol bagage. Kleine kinderen worden groot. REIS vormt de kern van ons handelen; RES PEC VOOR. Het pedagogisch beleid Op REIS met Kids2b Kids2b Kids2b is zeer verheugd dat u uw kind aan ons toevertrouwd. Wij begrijpen dat het voor S I E R u als ouder een grote stap is om een deel van de zorg en opvoeding van uw kind te

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Auteur: Ingeborg van der Zanden Bartels Datum: 05 januari 2015 Plaats: Kerkdriel Versie: 0.1 Pedagogisch beleidsplan BSO VillaDriel 12 april 2015 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

PEDAGOGISCH WERKPLAN. Thea en Priscilla Pompert Boterzwin WH Julianadorp

PEDAGOGISCH WERKPLAN. Thea en Priscilla Pompert Boterzwin WH Julianadorp PEDAGOGISCH WERKPLAN Thea en Priscilla Pompert Boterzwin 3435 1788 WH Julianadorp Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1. 1. Inleiding 2. 2. Visie 3. 3. Algemene informatie 4. 3.1 Groepssamenstelling 4. 3.2 Dagritme

Nadere informatie

Het Pedagogisch Beleidsplan

Het Pedagogisch Beleidsplan 2015 BSO de Bosplaats M Moura MSvan Wijnen Het Pedagogisch Beleidsplan 1 Inleiding Voor u ligt het pedagogisch beleidsplan van BSO de Bosplaats. Dit pedagogisch beleidsplan is een leidraad van waaruit

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan gastouderbureau Kind-Zijn

Pedagogisch beleidsplan gastouderbureau Kind-Zijn Pedagogisch beleidsplan gastouderbureau Kind-Zijn Kind zijn in de wereld van vandaag, waarin ouders ook werken en studeren. Wij zorgen voor kleinschalige en flexibele opvang in een gezinssituatie. Onze

Nadere informatie

Mikz kinderopvang. Algemeen Pedagogisch beleid. voor voor kleurrijke ontdekkers. 1. Inleiding. 3. Mikz: een plek voor kleurrijke ontdekkers

Mikz kinderopvang. Algemeen Pedagogisch beleid. voor voor kleurrijke ontdekkers. 1. Inleiding. 3. Mikz: een plek voor kleurrijke ontdekkers Algemeen Pedagogisch beleid Mikz kinderopvang 1. Inleiding 3. Mikz: een plek voor kleurrijke ontdekkers Mikz Kinderopvang stelt hoge eisen aan de manier waarop (pedagogisch) medewerkers en gastouders met

Nadere informatie

Samen groeien. Maak kennis met onze pedagogische visie

Samen groeien. Maak kennis met onze pedagogische visie Samen groeien Maak kennis met onze pedagogische visie Best spannend, de zorg voor je kind overdragen op een ander. Hoe prettig is het als je weet dat het in goede handen is. Kober kinderopvang biedt je

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan BSO Bussloo

Pedagogisch werkplan BSO Bussloo Pedagogisch werkplan BSO Bussloo 1. De locatie Onze buitenschoolse opvang biedt opvang aan kinderen in de leeftijd van 4 tot 13 jaar. BSO Bussloo is gelegen in het gelijknamige dorp Bussloo(gemeente Voorst).

Nadere informatie

Inspectierapport Dikkertje Dap (KDV) Gerlachusstraat AK Loon op Zand Registratienummer

Inspectierapport Dikkertje Dap (KDV) Gerlachusstraat AK Loon op Zand Registratienummer Inspectierapport Dikkertje Dap (KDV) Gerlachusstraat 79 5175AK Loon op Zand Registratienummer 360380001 Toezichthouder: GGD Hart voor Brabant In opdracht van gemeente: Loon op Zand Datum inspectie: 18-10-2018

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Pedagogisch beleid kinderdagverblijf

Inhoudsopgave. Pedagogisch beleid kinderdagverblijf Bijlage Pedagogisch beleid kinderdagverblijf Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Beschrijving van de organisatie... 4 Opvangmogelijkheden en openingstijden... 3 Dag opvang... 4 Flexibele opvang... 4 Pedagogische

Nadere informatie

het bieden van gelegenheid tot het ontwikkelen van persoonlijke competentie het bieden van gelegenheid tot het ontwikkelen van sociale competentie het

het bieden van gelegenheid tot het ontwikkelen van persoonlijke competentie het bieden van gelegenheid tot het ontwikkelen van sociale competentie het 1. Inleiding Voor u ligt het pedagogisch beleidsplan van NSO Dua. Met het pedagogisch beleidsplan Naschoolse Opvang (NSO) willen wij richting geven aan het handelen van de pedagogisch medewerksters in

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze BSO De Wilgenboom, versie december 2015 Vera Snelle, locatiemanager

Pedagogische werkwijze BSO De Wilgenboom, versie december 2015 Vera Snelle, locatiemanager Omvang van De BSO en de samenstelling van de en Er worden momenteel op maandag, dinsdag en donderdag niet meer dan 20 kinderen opgevangen op BSO De Wilgenboom. Op vrijdag worden er momenteel niet meer

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Inhoudsopgave Inleiding... 3 Pedagogische visie... 4 o Mijn doelstelling... 4 Emotionele veiligheid... 4 Persoonlijke competentie... 5 Sociale competentie... 6 Overdracht van normen

Nadere informatie

Samen groeien. Maak kennis met onze pedagogische visie

Samen groeien. Maak kennis met onze pedagogische visie Samen groeien Maak kennis met onze pedagogische visie Best spannend, de zorg voor je kind overdragen op een ander. Hoe prettig is het als je weet dat het in goede handen is. Kober kinderopvang biedt je

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Kids&Co

Pedagogisch beleid Kids&Co Pedagogisch beleid Kids&Co Doel van Kids&Co. Het zorg dragen voor een zo breed mogelijk aanbod van professionele kinderopvang. Het aanbod is gericht op kinderen van 0 tot 4 jaar. In een groep van max 8

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan 1: Inleiding 2: De Visie 3: Doelstelling 4: Uitgangspunten 5: Hygiëne en verzorging 6: Activiteiten 7: communicatie met ouders. 8: Feesten 1 1. Inleiding: Het pedagogische beleidsplan

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang Joppe Marije baak

Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang Joppe Marije baak KINDEROPVANG GRAAF JANTJE Kinderpvang K Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang Joppe Marije baak 2014 Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. Visie 3. Pedagogische doelen bso 4. Wenbeleid 5. Dagindeling

Nadere informatie

Samen de Wereld Kleuren. Pedagogische visie

Samen de Wereld Kleuren. Pedagogische visie Samen de Wereld Kleuren Pedagogische visie 2 SWK-Kinderopvang Samen de Wereld Kleuren Samen de Wereld Kleuren SWK-Kinderopvang: Samen de Wereld Kleuren Onze kinderopvangorganisaties hebben aandacht voor

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Kidscasa

Pedagogisch beleid Kidscasa Pedagogisch beleid Kidscasa Doel van Kidscasa. Het zorg dragen voor een zo breed mogelijk aanbod van professionele kinderopvang. Het aanbod is gericht op kinderen van 0 tot 12 jaar (of zolang zij de basisschool

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan van. Kinderopvang Pippi Langkous

Pedagogisch beleidsplan van. Kinderopvang Pippi Langkous Pedagogisch beleidsplan van Kinderopvang Pippi Langkous De werkwijze Kinderopvang Pippi Langkous is een veilige opvang voor kinderen. Er wordt gestreefd naar een warme, open en gemoedelijke sfeer, waarin

Nadere informatie

Kwaliteit & pedagogiek

Kwaliteit & pedagogiek Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang Kwaliteit & pedagogiek Bij de rakkers is kwaliteit een continu verbeterproces;. Dit houdt in dat wij ons (pedagogisch) beleid en werkwijzen periodiek evalueren,

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze op de locatie (

Pedagogische werkwijze op de locatie ( Locatie: BSO De Kimme opgemaakt d.d.: 24 mei 2013 door: Dita Langenberg Omvang van de BSO en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 20 kinderen per dag worden opgevangen op BSO De Kimme. De

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan BSO De Koperwiek

Pedagogisch werkplan BSO De Koperwiek Pedagogisch werkplan BSO De Koperwiek 1. De locatie Buitenschoolse opvang De Koperwiek is gehuisvest bij basisschool De Kopermolen in Klarenbeek. De locatie heeft 1 basisgroep in de leeftijd van 4 t/m

Nadere informatie

Pedagogisch beleid gastouderbureau OOK-Thuis

Pedagogisch beleid gastouderbureau OOK-Thuis Pedagogisch beleid gastouderbureau OOK-Thuis Opvang door Nanny s Inleiding Kinderen moeten zich bij Kinderopvang OOK prettig voelen. Dat is waar alles om draait. Wij willen dat de opvang aantrekkelijk

Nadere informatie

Wenbeleid Voor de kinderopvang van KieKeBoe

Wenbeleid Voor de kinderopvang van KieKeBoe Wenbeleid Voor de kinderopvang van KieKeBoe Akkoord leidsters april 2012 Vastgesteld door OWG juni 2012 Geëvalueerd juli 2014 Aangepast april 2015 Wenbeleid dagopvang en buitenschoolse opvang Het wenbeleid

Nadere informatie

Welschap Kinderopvang Lauraplein GP Heemskerk T Pedagogisch Beleid Tussenschoolse opvang

Welschap Kinderopvang Lauraplein GP Heemskerk T Pedagogisch Beleid Tussenschoolse opvang Welschap Kinderopvang Lauraplein 1 1961 GP Heemskerk T 025245464 www.welschapkinderopvang.nl Pedagogisch Beleid Tussenschoolse opvang Inhoud Inleiding 2 1. Visie op kinderopvang 3 2. Pedagogische werkwijze

Nadere informatie

Bijlage 2 Pedagogisch beleidsplan

Bijlage 2 Pedagogisch beleidsplan Bijlage 2 Pedagogisch beleidsplan Er zijn verschillende pedagogische stromingen en elk mens hanteert de opvoeding op zijn eigen manier. De Wet kinderopvang en het Convenant Kwaliteit Kinderopvang 1 bepalen

Nadere informatie

Ik ben pedagogisch medewerker bij TintelTuin

Ik ben pedagogisch medewerker bij TintelTuin Ik ben pedagogisch medewerker bij TintelTuin De pedagogisch medewerkers aan het woord over de pedagogische kwaliteit van TintelTuin 1 VEILIGHEID + UITDAGING = GROEI Waarom kiezen ouders kinderopvang van

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster

Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster Pedagogisch werkplan Versie oktober 2015 Pagina 1 van 8 Inhoud 1. Informatie over peuteropvang Morgenster... 3 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel...

Nadere informatie

Pedagogisch Beleid Tussenschoolse Opvang

Pedagogisch Beleid Tussenschoolse Opvang Pedagogisch Beleid Tussenschoolse Opvang Surplus Kinderopvang Juli 2010 03-01-2011 Versie 6 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Woord vooraf... 3 1. Pedagogisch beleid... 4 1.1 Doelstelling Tussenschoolse

Nadere informatie

PEDAGOGISCH Beleid Gastouderbureau van Twente

PEDAGOGISCH Beleid Gastouderbureau van Twente PEDAGOGISCH Beleid Gastouderbureau van Twente Inleiding Met dit Pedagogisch beleid willen wij u graag informeren over onze visie op opvoeden, welke voorwaarden worden gesteld en welke afspraken gemaakt

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze BSO Johanna Margaretha, februari 2016 Ellen Hemmelder, locatiemanager

Pedagogische werkwijze BSO Johanna Margaretha, februari 2016 Ellen Hemmelder, locatiemanager Omvang van de BSO en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 20 kinderen per dag worden opgevangen op BSO Johanna Margaretha De samenstelling van de groepen: Naam van de basisgroep Johanna Margaretha

Nadere informatie

1. Kinderopvang Friesland: Visie en kwaliteit. 2. Kinderopvang Friesland en Thomas Gordon. 3. Kinderopvang Friesland en opvoeden

1. Kinderopvang Friesland: Visie en kwaliteit. 2. Kinderopvang Friesland en Thomas Gordon. 3. Kinderopvang Friesland en opvoeden Pagina 1 van 5 1. Kinderopvang Friesland: Visie en kwaliteit 2. Kinderopvang Friesland en Thomas Gordon 3. Kinderopvang Friesland en opvoeden 4. Kinderopvang Friesland en talenten 5. Kinderopvang Friesland

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Kinderdagverblijf Ukkie 2016 maatwerk kinderopvang voor elk gezin Voorwoord Dit pedagogisch beleid is met het doel geschreven om de inhoud van een pedagogisch beleidsplan duidelijk

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Kinderdagverblijf Ukkie 2016 maatwerk kinderopvang voor elk gezin Voorwoord Dit pedagogisch beleid is met het doel geschreven om de inhoud van een pedagogisch beleidsplan duidelijk

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze

Pedagogische werkwijze Omvang van de BSO en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 20 kinderen per dag worden opgevangen op BSO De Capelle Wij bieden opvang aan de kinderen van De Capelle De samenstelling van de

Nadere informatie

Stoer & Robuust. Locatie: Stoer & Robuust Adres: Veurselaan 15,2272 AP Voorburg LRK nummer: 965304747 KVK nummer: 27280272

Stoer & Robuust. Locatie: Stoer & Robuust Adres: Veurselaan 15,2272 AP Voorburg LRK nummer: 965304747 KVK nummer: 27280272 Stoer & Robuust Locatie: Stoer & Robuust Adres: Veurselaan 15,2272 AP Voorburg LRK nummer: 965304747 KVK nummer: 27280272 Versie nummer: maart 2016 Pedagogisch werkplan naschoolse opvang Naam: Stoer en

Nadere informatie

Goed toegerust op ontdekkingsreis

Goed toegerust op ontdekkingsreis Pedagogisch beleidsplan Goed toegerust op ontdekkingsreis 1 Colofon Tekst Anneke van de Berg, 5D Ellen Bakker, Vlietkinderen Vormgeving Manon Hofstra, Dare to Design Kantoor Vlietkinderen, maatwerk in

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan KDV Mathil Rouveen

Pedagogisch Beleidsplan KDV Mathil Rouveen Pedagogisch Beleidsplan KDV Mathil Rouveen Inhoud: Voorwoord 2 Pedagogisch doel 3 Visie op ontwikkeling en opvoeding 4 Sociaal- emotionele veiligheid 5 Sociale ontwikkeling 5 Emotionele ontwikkeling 6

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan BSO De Toermalijin het Rooster

Pedagogisch werkplan BSO De Toermalijin het Rooster Pedagogisch werkplan BSO De Toermalijin het Rooster 1. De locatie BSO De Toermalijn het Rooster bevindt zich in de wijk Zuidbroek in Apeldoorn. De locatie heeft 2 basisgroepen waar kinderen in de leeftijd

Nadere informatie

Pedagogisch beleid 0 4 jaar. een samenvatting. Juni 2015

Pedagogisch beleid 0 4 jaar. een samenvatting. Juni 2015 Pedagogisch beleid 0 4 jaar een samenvatting Juni 2015 Waarom een pedagogisch beleid? Ons pedagogisch beleid geeft de visie van Kinderopvang Purmerend weer op het opvoeden van kinderen in een andere situatie

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze BSO De Capelle, februari 2019 Renate Piet, locatiemanager

Pedagogische werkwijze BSO De Capelle, februari 2019 Renate Piet, locatiemanager Omvang van de BSO en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 20 kinderen per dag worden opgevangen op BSO De Capelle. Wij bieden opvang voor kinderen van De Buikslotermeer en Het Wespennest.

Nadere informatie

kinderverblijf, ongeacht de opvangvorm en leeftijd van

kinderverblijf, ongeacht de opvangvorm en leeftijd van Versie april 2015 Copyright 2015, Partou B.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, en/of openbaar gemaakt in enige

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. peuteropvang Morgenster. Pedagogisch werkplan de Morgenster 2018

Pedagogisch werkplan. peuteropvang Morgenster. Pedagogisch werkplan de Morgenster 2018 1 Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster November 2018 2 Inhoud 1. Informatie over peuteropvang Morgenster... 3 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel... 4 3. Kennismaking en wennen... 5 4.

Nadere informatie

SKS Alles Kids. Ieder kind is uniek. Onze visie. De 5 speerpunten

SKS Alles Kids. Ieder kind is uniek. Onze visie. De 5 speerpunten GEEF ZE DE VIJF! SKS Alles Kids De wereld om ons heen verandert. Ook in de kinderopvang zijn nieuwe ontwikkelingen aan de orde van de dag. SKS Alles Kids biedt al jaren kinderopvang en loopt voorop als

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem

Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem spelend groeien Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Inleiding Het pedagogisch beleid vormt de basis voor het pedagogisch handelen op alle kindercentra van Kinderopvang Haarlem. Het pedagogisch beleid

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEID LOCATIE AMSTELVEEN

PEDAGOGISCH BELEID LOCATIE AMSTELVEEN PEDAGOGISCH BELEID LOCATIE AMSTELVEEN Algemene gegevens Naam locatie: School of Understanding Amstelveen Adres: Pandora 4a-5, 1183 KK Amstelveen Telefoonnummer: 06 29075172 E-mailadres: amstelveen@schoolofunderstanding.nl

Nadere informatie

Begeleid(st)er buitenschoolse opvang

Begeleid(st)er buitenschoolse opvang FUNCTIEBESCHRIJVING BEGELEID(ST)ER BUITENSCHOOLSE OPVANG Algemene informatie Functietitel Cluster Dienst Plaats in de organisatie Niveau Weddeschaal Statuut Doel van de functie Begeleid(st)er buitenschoolse

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan. Beleidsplannen BSO

Pedagogisch beleidsplan. Beleidsplannen BSO Pedagogisch beleidsplan Beleidsplannen BSO BSO ABBW 31 5 2011 Inleiding Voor u ligt het Pedagogisch Beleid van Buitenschoolse opvang Arshak Body & Budo World. Het pedagogische beleidsplan is opgesteld

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse opvang

Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse opvang Arnhemseweg 160, 7335 DN Apeldoorn Roerdompweg 3, 7331 CL Apeldoorn Telefoon 055-5424503 Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse opvang Deel 1: Pedagogisch beleidsplan 1.1 Visie 1.2 Missie 1.3 Uitgangspunten

Nadere informatie

Het pedagogisch beleidsplan zorgt ervoor dat vraagouders de gastouder kunnen aanspreken op haar beloften.

Het pedagogisch beleidsplan zorgt ervoor dat vraagouders de gastouder kunnen aanspreken op haar beloften. Pedagogisch beleid Kinderopvang is een kwestie van vertrouwen. Vraagouders vertrouwen de gastouders en het gastouderbureau hun allerliefste bezit toe. Zij moeten de zekerheid hebben dat hun kind ook in

Nadere informatie