Notulen MR vergadering

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Notulen MR vergadering"

Transcriptie

1 Notulen MR vergadering Aanwezig: L. Barendregt (voorzitter), M. Verberne, T. Verbrugge, W. Colpaert, C. Schleipen, A. Henry, C. Pontenagel, R. Potters, F. Coolen, F. van Elen. Toehoorders: Nieuwe MR-leden I. Jansen (ouder), L. van der Burg (collega), E. Bos (collega), P.van den Kerkhof (collega) Gasten: E. van der Heijden (rector), N. Verrijt Agenda: Status 1. Opening, vaststellen agenda en ingekomen stukken 2. Introductie nieuw verkozen (P)MR-leden (te gast als toehoorder) 3. Concept notulen Pilot Havo brugklas ter informatie 5. Opzet VML-uur ter informatie 6. Studie-uren ter informatie 7. Leerlijn onderzoeks-vaardigheden ter informatie 8. Opzet Cambridge Engels ter advies 9. Dyscalculieprotocol met faciliteitenpas (pas is ter info) ter instemming (1e x) 10. Bevorderingsnormen ter instemming (1e x) 11. Aanpassingen schoolreglement ter instemming (1e x) 12. Examenreglement 2018/2019 ter informatie 13. Mondelinge toelichting op Plan van Eisen, huisvesting (rector) 14. Mondelinge toelichting op examenresultaten (rector) 15.Rondvraag - Opmerkingen en vragen van Ouders - Docent: afvalscheiding - Docent: Dockingstation / laadpunt in lokalen - Wat verder ter tafel komt 16. Afscheid vertrekkende leden Vertrek rector en schoolleiding 17. Na-overleg en besluitvorming over punt 9 t/m 11

2 18. Sluiting (uiterlijk uur) 3. Concept notulen Notulen werden laat toegestuurd. Afgesproken wordt opmerkingen schriftelijk door te geven aan de voorzitter. 4. Pilot Havo brugklas ter informatie Docent: Zijn de evaluatiemomenten niet te kort op elkaar? Rector: Nee, omdat de pilot twee jaar loopt, tweede evaluatie is om het tweede jaar iets te kunnen veranderen. Docent: Pilot is inhoudelijk nog onduidelijk. Is het iets om dat in de tussentijdse evaluatie mee te nemen, om daar extra op te letten? Rector: Er is een basis gelegd in eerdere jaren, denk ook dat dat gecommuniceerd is, maar dat moet verder doorontwikkeld worden. Docent: Waarop wordt geëvalueerd? Er staat dat het gewenste resultaat een meer gemotiveerde leerling moet zijn. Rector: Tevredenheidsonderzoek, cijferlijsten. Ouder: Wanneer is de pilot geslaagd? Rector: Je evalueert een proces, niet een uitkomst, je kan van te voren niet zwart-wit zeggen wanneer we stoppen en wanneer we doorgaan. Docent: Je kan wel evalueren of de docenten doen wat ze moeten doen. Alleen is het nog niet duidelijk genoeg wat de docenten moeten doen als ze differentiëren. Pilot loopt langer door dan dat je de eindevaluatie gedaan hebt. 5. Opzet VML-uur ter informatie Docent: Bij de evaluatie zijn heel veel vragen nvt is dat wel een goede evaluatie? Er is andere opzet nodig want dit zegt ons niets. Ik kan hier niet mee oordelen. Rector: We hebben een bestaande evaluatie ingevoerd in dit nieuwe format.

3 Docent: Er is blijkbaar een evaluatie die uitgebreider was dan dit format. Moet dit format dan niet worden aangevuld? Schoolleiding: Ja daar moeten we over nadenken Rector: We willen dit onderwijskundig uitzetten, dat heeft tijd nodig. Het zal groeien. 6. Studie-uren ter informatie Docent: Laatste pagina vanaf maart is dat wel allemaal gedaan? Schoolleiding: Nee, dat is niet allemaal gebeurd. Docent: Moet het dan niet nu anders gepresenteerd worden? Docent: Ook opnieuw bekijken of docenten wel echt het examen bespreken i.p.v. alleen laten maken. Rector: Plan van aanpak moet opnieuw bekeken worden. 7. Leerlijn onderzoeksvaardigheden ter informatie Rector: Er moet een opbouwende leerlijn zijn die een onderzoekend vermogen kweekt. Elk jaar moet je alle fases van het onderzoek doorlopen, steeds complexer per jaar-laag. Docent: In het huidige jaar zit het in het mentoraat hoe zit het in leerjaar 2? Rector: Nee, er is een apart uur voor. Hoe het verder zal gaan dat moeten we volgend jaar bespreken. Docent: Op pagina 6 staat bij V6 dat het onderzoek binnen het profielgedeelte moet vallen.. dus niet bij Nederlands, Engels etc. is dat de bedoeling? Rector: Het staat hier te strak. 8. Opzet Cambridge Engels ter informatie Rector licht toe wat de achtergrond is van het stuk. Er is een coördinator aangesteld. Er zijn afgelopen jaar twee pilotklassen geweest. Het voorstel is deze pilots door te laten lopen naar de 3 de klas. De pilot in vwo 4 wordt doorgezet. Dit moet leiden naar een structureel plan. Docent: Kunnen de leerlingen die nu in de 2 de klas Cambridge Engels gaan missen, dit nog inhalen. Rector: Ja, via ateliers.

4 9. Dyscalculieprotocol met faciliteitenpas (pas is ter info) instemming (1x) Rector: Er was nog geen protocol, maar is wel nodig, want het komt voor. Dit protocol is niet anders dan op andere scholen. Daarbij zit een faciliteitenpas die op de tafel wordt gelegd bij toetsen. Dient om het proces te vergemakkelijken. Docent: Er staat op pagina 7 geldig tot het examenjaar betekent dat dat het bij het examen niet meer geldt? Waarom deze exclusie? Schoolleiding geeft aan dat het volgens hem ook in het examenjaar van toepassing is, maar kijkt het na. Docent: Hoe zit het met de rekentoets? Schoolleiding: Je hebt gewoon 20% meer tijd. Docent: Kan je er mee frauderen, doen alsof je iemand anders bent? Rector: Je moet ook je leerlingenkaart meenemen. PMR-lid: Zorgleerlingen zitten al in apart lokaal. Je kan bovenaan het blaadje laten schrijven waar men recht op heeft. Rector: Globale vraag is dus hoe maken we hem waterdicht misschien leerling-nummer erop. Docent: Lamineren Docent: Ook vreemd dat je aanspraak maakt op extra tijd bij een vak als Geschiedenis omdat je moeilijk kan rekenen. Vraag: Waarom staat er de naam van de medewerker en niet de functie? To do Rector: We kijken naar proces erachter om fraude te voorkomen We veranderen de naam op de pas in de functie. We kijken of we de extra tijd vinden passen bij vakken zoals Geschiedenis, waarbij rekenvaardigheden geen rol lijken te spelen 10. Bevorderingsnormen instemming (1x) Docent: Waarom is er geen verschil in de overgangsnormen van brugklas naar tweede klas Havo en tweede klas Vwo? Schoolleiding: Daar hebben we het eigenlijk niet over gehad. Dus we moeten opnieuw kijken naar de overgangsnorm van 1 naar 2. Docent: Van 1 naar 2 zijn we soepel, van 2 naar 3 wordt het streng je wil toch zo snel mogelijk kaf van koren scheiden

5 Docent: Raar dat we voor doubleurs geen alternatief programma hebben, bv extra ondersteuning. Wat kunnen we voor doubleurs doen? Niet mogen doubleren is wel een grote dreiging, geeft veel druk. Is een vroege harde lijn. Rector: Inderdaad, we moeten doubleurs beter begeleiden. De differentiatie die we beogen gaat ons daar ook bij helpen. Docent: Kan je dit niet beter pas komend schooljaar in brugjaar 1 invoeren, omdat je anders de spelregels verandert terwijl het spel bezig is de huidige brugklassers zijn misschien in de veronderstelling dat ze volgend jaar mogen doubleren. Docent: Hoe zit dat op andere scholen? Schoolleiding: Op andere scholen hebben ze vaak een Vmbo waardoor de wissel geen schoolwissel betekent. Rector: In het verleden waren we een school van kansen, dat heeft tot lage rendementen geleid. Dat moet anders. Tegelijkertijd kunnen we leerlingen met wie echt iets aan de hand is nog wel bespreken. Dat is een tweesporenbeleid waar ik erg voor ben: én goed begeleiden én strakke lijn. Docent: Is onaangename boodschap voor de werving. Ouder: Als ouders dat helder hebben, is het een duidelijke keuze voor een havo/vwoschool. Docent: Maakt het uit dat leerlingen vanaf volgend jaar weer makkelijk opstromen van vmbo naar havo? Docent: Dan heb je geen maatwerk. Docent: Toch slaan ouders het vmbo-advies massaal in de wind. Schoolleiding: Mag een leerling in een vak nog slecht zijn, bv een 4 voor een vak? Als we die 4 eruit halen bij Havo-overgang, kan hij daarmee niet meer de onderbouw doorlopen. To do rector: Overgangsnorm brugklas havo naar havo 2 in vergelijking met brugklas vwo naar leerjaar 2 bekijken. Argumenten verhelderen over doubleren in tweede klas 11. Aanpassingen schoolreglement instemming (1x) Rector: Bij punt 9.2 wordt het woord proefwerk vervangen door toets. Er komt een aanvullend artikel over de privacy-wetgeving van het Van Maerlantlyceum Ouder: Bij punt moet voor de duidelijkheid het woordje mobiele voor telefoon toegevoegd worden.

6 Docent: Heeft vraag over betekenis van doubleren er staat dat dat in hetzelfde schooltype moet gebeuren, dus van vwo naar havo 3 gaan is geen doubleren Schoolleiding: Klopt, dus je mag daarna nog doubleren in havo 3. Leerling: Taalfout in punt 11.6, leerlingen moet zijn leerling. Ouder: Punt 15.1 Wat doet de school eraan om zich aan de regelgeving te houden, zou goed zijn proactief te zijn. Docent: Punt 7.8 suggereert dat er context is bij het krijgen van acceptabel verlof Docent: Punt 9.10 Proefwerken vervangen door toetsen. Docent: Punt 11.4 Geldt dit voor alle leerlingen of alleen voor 18+? Rector: Wordt van geval tot geval bekeken, maar je kan de informatievoorziening niet stoppen. 12. Examenreglement 2018/2019 instemming (1x) Docent: Punt 16.7 Was het besluit van 3 vouchers al gemaakt in de mr? Schoolleiding: ja vorig jaar. Docent: Blz. 23 Personalia. Conrector moet worden conrectoren. 13. Mondelinge toelichting op Plan van Eisen, huisvesting (rector) Rector: Plan van eisen en huisvesting komt er, leerlingen vragen duidelijk om stilteplekken, werkplekken. Lastig is dat we 4 miljoen minder hebben. Er worden scenario s gemaakt. Wordt vervolgd. Docent: terugkoppeling naar docenten (collega s in de school) is problematisch, te langzaam het is spannend te weten wat er gebeurt. 14. Mondelinge toelichting op examenresultaten (rector) Rector: examenresultaten blijven achter. Het kan nog omhoog in de havo naar 80% Het gaat vooral om motivatie. Vwo was hoger dan vorig jaar. Ik heb goede hoop dat de stijgende lijn zich doorzet. Docent: ga je secties nog aanpakken die achterblijven? Rector: Jazeker, we maken analyse per vak en gaan in gesprek.

7 15. Rondvraag - Opmerkingen en vragen van ouder(s) Hoe zit het met de marketing? Hoe evalueert het bureau zijn campagne? Rector: Ik heb het nu niet paraat. Maar voorlichting en advertenties zijn ervan betaald. N.a.v. kritiek hebben we de samenwerking stopgezet. Een aantal kosten liepen nog door. Wat het effect is beter inzicht in de keuzes van leerlingen op deze school. Wat het effect verder is zien we niet. Het onderzoek naar de effecten hebben we niet uitgevoerd. - Leerling : we hebben het veel over de regels, maar het kansen-pad raakt verstopt. Veel dingen zijn nog abstract. Algemene didactiek en pedagogiek zijn nog niet duidelijk. Rector: klopt, daarom zijn er volgend jaar ook werkgroepen die het daadwerkelijk moeten gaan doen. We horen inderdaad steeds hetzelfde: we worden onvoldoende gezien, begeleiding is onvoldoende. -Ouder: ik krijg mails wel drie keer mailverkeer moet betrouwbaar zijn. Vaak gaan mails ook niet naar iedereen. Blijkbaar ict-probleem Rector: er is een procedure gemaakt om dit op te lossen maar nog niet genoeg. - Docent: afvalscheiding Rector : ja gaan we volgend jaar doen. - Docent: Dockingstation/laadpunt in lokalen Rector: ja gaan we doen 16. Afscheid van de vertrekkende leden L. Barendregt, C. Schleipen, M. Verberne en A. Henry Besluiten Cambridge. Unaniem instemming Dyscalculie. Aantal kleine wijzigingen, indien aangepast dan unaniem Instemming. Bevorderingsnormen. Niet instemmen Graag een nieuw voorstel.

8 Graag cijfermatige argumentatie bij bewering dat doubleurs V2 het niet afmaken. Overgangsnorm brugklas havo naar havo 2 in vergelijking met brugklas vwo naar leerjaar 2 bekijken. Argumenten verhelderen over doubleren in tweede klas Schoolregelement.. geen instemming vanwege paragraaf 11

Notulen MR vergadering

Notulen MR vergadering Notulen MR vergadering 05-06-2018 Aanwezig: L. Barendregt (voorzitter), M. Verberne, T. Verbrugge, W. Colpaert, C. Schleipen, A. Henry, C. Pontenagel, R. Potters, F. Coolen, F. van Elen, A. Rozendaal,

Nadere informatie

Agenda MR vergadering 11 april 2019 Aanvang uur zonder schoolleiding uur met schoolleiding

Agenda MR vergadering 11 april 2019 Aanvang uur zonder schoolleiding uur met schoolleiding Agenda MR vergadering 11 april 2019 Aanvang 17.30 uur zonder schoolleiding 18.00 uur met schoolleiding Mondelinge informatie en updates over Goedkeuren notulen 24 januari Financiën afronding 2018 Taakbeleid/Ontwikkelgroep

Nadere informatie

De datum in regel 59 moet zijn 18 augustus 2019.

De datum in regel 59 moet zijn 18 augustus 2019. 5 Notulen MR-vergadering 18 april 2018 10 Samenstelling: Namens de schoolleiding: Dhr. Breuer Dhr. Moons 15 20 25 30 35 Namens de MR: Oudergeleding: Dhr. van de Wetering Leerlinggeleding: Dhr. Koks Dhr.

Nadere informatie

Bevorderingsnormen onderbouw 2015-2016

Bevorderingsnormen onderbouw 2015-2016 Bevorderingsnormen onderbouw 2015-2016 Artikel 1 Algemene procedures 1. De schoolleiding stelt de normen vast die gehanteerd worden bij het bevorderen van leerlingen. 2. De Algemene Lerarenvergadering

Nadere informatie

REGELING OVERGANGSNORMEN KENNEMER LYCEUM 2015-2016. Versie definitief

REGELING OVERGANGSNORMEN KENNEMER LYCEUM 2015-2016. Versie definitief REGELING OVERGANGSNORMEN KENNEMER LYCEUM 2015-2016 Versie definitief Vastgesteld op 25-05-2016 INHOUDSOPGAVE 1. ALGEMENE REGELGEVING BEVORDERING KENNEMER LYCEUM... 3 2. BEVORDERINGSNORMEN KLAS 1... 5 2.1

Nadere informatie

De teamleider is de eerst verantwoordelijke voor de overgangsprocedure.

De teamleider is de eerst verantwoordelijke voor de overgangsprocedure. 1 oktober 2018 (P)MR aangeboden De volgende recente ontwikkelingen zijn meegenomen in deze overgangsnorm: - het schrappen van de verwijzing naar rekentoets - highlights die vorig jaar aangaven wat de veranderingen

Nadere informatie

Colofon: Datum: september Notitie Rekenbeleid

Colofon: Datum: september Notitie Rekenbeleid Colofon: Datum: september 2016 Notitie Rekenbeleid 2016-2017 Inhoud Inleiding... 2 Beoogde referentieniveaus voor rekenen... 3 Doelstelling... 3 Rekentoets en de overgangsnormen... 3 Rekentoets en de slaag/zak-regeling...

Nadere informatie

SCHOOLPLAN

SCHOOLPLAN SCHOOLPLAN 2015 2016 Onderwijs en zorg Op locatie Brandenberg wordt onderwijs aangeboden voor alle leerwegen van het VMBO inclusief LWOO leerjaar 1 t/m leerjaar 4. Locatie Brandenberg heeft in schooljaar

Nadere informatie

De MR wordt gevraagd in deze haar mening te geven, daarbij twee overwegingen in ogenschouw nemend:

De MR wordt gevraagd in deze haar mening te geven, daarbij twee overwegingen in ogenschouw nemend: Notulen MR 11 januari 19.30 Ingelaste vergadering i.h.k.v. begroting, profielkeuze en flexrooster Aanwezig: Cora Laan, Marieke Jonkers, Henk Boot, Rianne van Dorp, Annemieke van der Windt, Hans Olivier,

Nadere informatie

Notulen Schoolraad ISG Arcus

Notulen Schoolraad ISG Arcus Notulen Schoolraad ISG Arcus Datum: 10-01-2018 Tijd: 19.45 uur Locatie: ISG Arcus (1.81) 1 Opening met een gedicht van een leerling van Eduvier over de geboorte van geluk. 2 Vaststelling c.q. wijziging

Nadere informatie

Bevorderingsnormen 2016/2017. Vmbo

Bevorderingsnormen 2016/2017. Vmbo Bevorderingsnormen 2016/2017 Vmbo Algemene Bepalingen 1. De bevorderingsnormen en algemene bepalingen zijn openbaar en dienen voor leerlingen en ouders ter inzage beschikbaar te zijn. 2. Wijzigingen dienen

Nadere informatie

Overgangsnormen 2018/2019. overgangsnormen docx Pagina 1 van 13

Overgangsnormen 2018/2019. overgangsnormen docx Pagina 1 van 13 Overgangsnormen 2018/2019 overgangsnormen 2018-2019.docx Pagina 1 van 13 Document Auteur Eigenaar Beheerder Overgangsnormen Lyceum Elst, incl. protocollen extra vak havo, extra vak vwo, vwo-route havo

Nadere informatie

Notulen MR-vergadering op

Notulen MR-vergadering op Notulen -vergadering op 20-9-2018 1. Opening en vaststellen van de agenda De voorzitter opent de vergadering. 2. Mededelingen en ingekomen stukken Schoolgids Examenreglement ter instemming ter instemming

Nadere informatie

Notulen MR-vergadering op

Notulen MR-vergadering op Notulen -vergadering op 12-7-2018 1. Opening en vaststellen van de agenda De voorzitter opent de vergadering. Toegevoegd punt: werkdrukverlichtende maatregelen ISK. Dit punt wordt eerst door de besproken

Nadere informatie

Welkom! Klankbordavond ouders schoolleiding. november 2017

Welkom! Klankbordavond ouders schoolleiding. november 2017 Welkom! Klankbordavond ouders schoolleiding november 2017 Ouders en schoolleiding Ouders (per leerjaar) Martin Achterberg wnd AL havo 3 t/m 5 Lynn Buikema AL leerjaar 1 en 2 Afwezig: Corinne van Baar (vwo

Nadere informatie

Bevorderingsnormen onderbouw

Bevorderingsnormen onderbouw Bevorderingsnormen onderbouw 2017-2018 Artikel 1 Algemene procedures 1. De schoolleiding stelt de normen vast die gehanteerd worden bij het bevorderen van leerlingen. 2. De Algemene Lerarenvergadering

Nadere informatie

a) Uitslag MR-verkiezingen De verkiezingen van de MR hebben voor komend schooljaar de volgende samenstelling opgeleverd:

a) Uitslag MR-verkiezingen De verkiezingen van de MR hebben voor komend schooljaar de volgende samenstelling opgeleverd: Notulen MR-vergadering 26 juni 2019 5 Samenstelling: 10 15 20 25 Namens de schoolleiding: Dhr. Breuer Namens de MR: Oudergeleding: Dhr. Bergsma Dhr. Tonnaer Leerlinggeleding: Dhr. Koks Dhr. Schellekens

Nadere informatie

OVERGANGSPROTOCOL GEERT GROOTE COLLEGE AMSTERDAM

OVERGANGSPROTOCOL GEERT GROOTE COLLEGE AMSTERDAM OVERGANGSPROTOCOL GEERT GROOTE COLLEGE AMSTERDAM Inleiding In dit protocol wordt beschreven wat de richtlijnen zijn die we hanteren bij de overgangen tussen de verschillende leerjaren en niveaus. De uitgangspunten

Nadere informatie

Overgangsregeling. Schooljaar onderbouw (leerjaren 1 t/m 3) bovenbouw (leerjaren 4 t/m 6)

Overgangsregeling. Schooljaar onderbouw (leerjaren 1 t/m 3) bovenbouw (leerjaren 4 t/m 6) Overgangsregeling Schooljaar 2018 2019 onderbouw (leerjaren 1 t/m 3) bovenbouw (leerjaren 4 t/m 6) Cartesius Lyceum Onderdeel van Esprit scholengroep 27 september 2018 1 Inhoudsopgave Algemene bepalingen

Nadere informatie

OVERGANGSNORMEN

OVERGANGSNORMEN OVERGANGSNORMEN 2018-2019 ALGEMEEN 1. DIRECTE BEVORDERING Als een leerling aan de normen voor directe bevordering voldoet, gaat hij over naar het volgende leerjaar. 2. NIET BEVORDERD Als een leerling 4

Nadere informatie

Bevorderingsreglement Onderbouw

Bevorderingsreglement Onderbouw Bevorderingsreglement Onderbouw Schooljaar 2014-2015 Aan de leerlingen in de leerjaren 1 t/m 3, Om je succesvol naar je diploma te begeleiden, krijg je niet alleen uitleg en begeleiding, maar wordt er

Nadere informatie

Rekenbeleid Schooljaar 2015/2016 Wat is de rekentoets voor het voortgezet onderwijs? Vanaf het schooljaar 2013-2014 is de rekentoets verplicht in het eindexamenjaar van het voortgezet onderwijs. De rekentoets

Nadere informatie

locatie Overkampweg Inleiding Deze overgangsnormen hebben betrekking op leerlingen die les hebben op de locatie Overkampweg.

locatie Overkampweg Inleiding Deze overgangsnormen hebben betrekking op leerlingen die les hebben op de locatie Overkampweg. Overgangsnormen Stedelijk Dalton Lyceum 2014-2015 28 november 2014 Inleiding Deze overgangsnormen hebben betrekking op leerlingen die les hebben op de locatie Overkampweg. Cijfers De overgangsbesluiten

Nadere informatie

Kwartaalbericht nr. 4

Kwartaalbericht nr. 4 Kwartaalbericht nr. 4 Juni t/m Juli 2016 Agenda Ma. 27 juni 19.15 uur MR-vergadering Vr. 01 juli Sport- en activiteitendag Ma. 04 juli Toetsweek bovenbouw havo/vwo Activiteitenweek klassen 1 t/m 3 20.00

Nadere informatie

Notulen Aanwezig: Annika, Caroline, David, Maike en Paul Afwezig: Jeske en Johan

Notulen Aanwezig: Annika, Caroline, David, Maike en Paul Afwezig: Jeske en Johan Notulen Aanwezig: Annika, Caroline,, Maike en Afwezig: Jeske en Johan MR datum: maandag 25-09-2017 aanvang: 20.00 uur Agendapun Inhoud Door wie Status t 1. Opening 2. Notulen MR 29-05-2017 Geen opmerkingen

Nadere informatie

1 Rapporten en. bevorderingsnormen. Schooljaar

1 Rapporten en. bevorderingsnormen. Schooljaar 1 Rapporten en bevorderingsnormen Schooljaar 2019-2020 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Rapportage 3 Bevorderingsnormen 3 2 ONDERBOUW Klas 1 4 Klas 1: naar mavo 2 (vanuit mavo 1 of havo/mavo 1) 4 Klas 1:

Nadere informatie

HAVO Nederlandstalig, leerjaar 2

HAVO Nederlandstalig, leerjaar 2 HAVO Nederlandstalig, leerjaar 2 Voortschrijdend gemiddelde In leerjaar 2 werken we met een voortschrijdend gemiddelde. Dat wil zeggen, dat de cijfers die behaald worden gedurende het gehele jaar meetellen

Nadere informatie

OVERGANGSNORMEN

OVERGANGSNORMEN OVERGANGSNORMEN 2017-2018 ALGEMEEN 1. DIRECTE BEVORDERING Als een leerling aan de normen voor directe bevordering voldoet, gaat hij over naar het volgende leerjaar. 2. NIET BEVORDERD Als een leerling 4

Nadere informatie

Bevorderingsnormen onderbouw

Bevorderingsnormen onderbouw Bevorderingsnormen onderbouw 2018-2019 Artikel 1 Algemene procedures 1. De schoolleiding stelt de normen vast die gehanteerd worden bij het bevorderen van leerlingen. 2. De Algemene Lerarenvergadering

Nadere informatie

Bevorderingsreglement Onderbouw

Bevorderingsreglement Onderbouw Bevorderingsreglement Onderbouw Schooljaar 2018-2019 Aan de leerlingen in de leerjaren 1 t/m 3, Om je succesvol naar je diploma te begeleiden, krijg je niet alleen uitleg en begeleiding, maar wordt er

Nadere informatie

TCC De Thij HET PTA IN 18 VRAGEN 4 en 5 HAVO De meest gestelde vragen over het PTA. TCC De Thij. 4 HAVO cohort

TCC De Thij HET PTA IN 18 VRAGEN 4 en 5 HAVO De meest gestelde vragen over het PTA. TCC De Thij. 4 HAVO cohort De meest gestelde vragen over het PTA TCC De Thij 4 HAVO cohort 2019-2021 HET PTA IN 18 VRAGEN 1. Waarom krijg ik een PTA? In 4 havo begin je met je examen. Je haalt al een behoorlijk aantal cijfers die

Nadere informatie

Bevorderingsnormen Versie d.d. 12 september 2017

Bevorderingsnormen Versie d.d. 12 september 2017 Bevorderingsnormen 2017-2018 Versie d.d. 12 september 2017 Instemming MR 26/09/2017 Vaststelling Bestuurder 27/09/2017 Bevorderingsnormen algemeen 1. Begrippen Bevorderingsnormen: deze zijn van toepassing

Nadere informatie

Afwezig met opgaaf van reden: Marion van Buren, Ellen Hatuina, Erik Groeneweg, Annemarie Kovacevic. Nr. Onderwerp Actie

Afwezig met opgaaf van reden: Marion van Buren, Ellen Hatuina, Erik Groeneweg, Annemarie Kovacevic. Nr. Onderwerp Actie notulen Deelraad Barendrecht 18-11-2014 Aanwezig :, Jaap Hoogerwaard (voorzitter), Marja Wansink, Rob Glandorf, Erik Both (personeelsgeleding); Gert-Jan van den Berg (oudergeleding); Jet Gerritse, Barbara

Nadere informatie

Overgangs- en doorstroomnormen

Overgangs- en doorstroomnormen Overgangs- en doorstroomnormen april 2018 1 Inhoud Algemeen... 3 Overgangsnormen klas 1 naar 2... 4 Overgangsnormen klas 2 naar 3... 5 Overgangsnormen klas 3 naar 4... 6 Overgangsnormen klas 4 naar 5...

Nadere informatie

OVERGANGSNORMEN ONDERBOUW

OVERGANGSNORMEN ONDERBOUW OVERGANGSNORMEN ONDERBOUW 2018-2019 VOORWOORD Beste ouders, verzorgers, Op het Alberdingk Thijm College vinden we het belangrijk dat iedere leerling het maximale uit zichzelf haalt. Als leerlingen van

Nadere informatie

Bijlage 3 Overgangsnormen

Bijlage 3 Overgangsnormen Bijlage 3 Overgangsnormen De rapportcijfers worden bepaald conform de afspraken over weging van toetsen, zoals elders in de schoolgids staat vermeld. Daarnaast geldt het volgende: - de cijfers worden rekenkundig

Nadere informatie

OVERGANGSNORMEN

OVERGANGSNORMEN OVERGANGSNORMEN 2016-2017 ALGEMEEN 1. DIRECTE BEVORDERING Als een leerling aan de normen voor directe bevordering voldoet, gaat hij over naar het volgende leerjaar. 2. NIET BEVORDERD Als een leerling 4

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal Vergaderjaar 0 03 30 079 VMBO Nr. 36 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 9 oktober

Nadere informatie

Bevorderingsnormen. Als een leerling niet voldoet aan de gestelde bevorderingseisen dan geeft de docentenvergadering het advies:

Bevorderingsnormen. Als een leerling niet voldoet aan de gestelde bevorderingseisen dan geeft de docentenvergadering het advies: Bevorderingsnormen ALGEMEEN: De docentenvergadering neemt de beslissing over de bevordering van een leerling in alle leerjaren m.u.v. de examenklassen. Deze docentenvergadering bestaat uit de docenten

Nadere informatie

Overgangsnormen Mgr. Frencken College schooljaar

Overgangsnormen Mgr. Frencken College schooljaar Algemene uitgangspunten normen onderbouw 1) Alle vakken tellen even zwaar mee. 2) Van de eindcijfers in één decimaal van alle vakken wordt het gemiddelde berekend (de C-norm). 3) De op helen afgeronde

Nadere informatie

normen per leerjaar onderbouw PSC schooljaar 09-10

normen per leerjaar onderbouw PSC schooljaar 09-10 normen per leerjaar onderbouw PSC schooljaar 09-10 Algemene normen onderbouw 1. Voor de bevordering in diverse klassen zijn bevorderingsnormen vastgesteld. 2. Een leerling mag slechts éénmaal doubleren

Nadere informatie

Bevorderingsnormen locatie Quintus

Bevorderingsnormen locatie Quintus Bevorderingsnormen locatie Quintus Schooljaar 2018-2019 Vaststelling voorgenomen besluit: Instemming medezeggenschapsraad: Definitief besluit: 12-07-2018 Bevorderingsnormen van klas 1 naar klas 2, Havo

Nadere informatie

Overgangsregeling A: Brugklas en VVWO

Overgangsregeling A: Brugklas en VVWO Overgangsregeling 2016-2017 A: Brugklas en VVWO 0.1 Aanleiding 1. Er bestaat binnen de vwo-afdeling behoefte aan een nauwkeuriger determinatie van leerlingen, zodat leerlingen snel op de goede plek zitten

Nadere informatie

Bevorderingsrichtlijnen Calvijn

Bevorderingsrichtlijnen Calvijn Bevorderingsrichtlijnen Calvijn Bevorderingsbeleid 1. Op basis van de bevindingen in de zogenaamde bevorderingsvergadering wordt aan het einde van elk schooljaar een beoordeling gegeven ten behoeve van

Nadere informatie

Inhoudsopgave 2. Inleiding de volgende onderwijsniveaus: Leerlingvolgsysteem 4

Inhoudsopgave 2. Inleiding de volgende onderwijsniveaus: Leerlingvolgsysteem 4 OVERGANGSNORMEN 2018-2019 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Inleiding 4 1.1 de volgende onderwijsniveaus: 4 1.2 Leerlingvolgsysteem 4 Algemene bepalingen 4 2.1 Verantwoordelijkheden en uitgangspunten 4 2.2

Nadere informatie

2. Verslag vorige vergadering Er zijn geen verdere opmerkingen. De notulen zijn bij dezen vastgesteld.

2. Verslag vorige vergadering Er zijn geen verdere opmerkingen. De notulen zijn bij dezen vastgesteld. 5 Notulen MR-vergadering 1 november 2018 Samenstelling: 10 15 20 25 30 35 40 45 50 Namens de schoolleiding: Dhr. Breuer Dhr. de Wilde Namens de MR: Oudergeleding: Dhr. Tonnaer Dhr. van de Wetering Leerlinggeleding:

Nadere informatie

Aan: Ouders/verzorgers/leerlingen van Almere College Kampen Van: Rein Westrik Betreft: Overgangsnormen vmbo, havo, vwo

Aan: Ouders/verzorgers/leerlingen van Almere College Kampen Van: Rein Westrik Betreft: Overgangsnormen vmbo, havo, vwo Aan: Ouders/verzorgers/leerlingen van Almere College Kampen Van: Rein Westrik Betreft: Overgangsnormen vmbo, havo, vwo 2017-2018 Geachte ouders/verzorgers, beste leerlingen, In dit document staan onze

Nadere informatie

Notulen MR-vergadering 18 april 2019 en 9 mei Samenstelling:

Notulen MR-vergadering 18 april 2019 en 9 mei Samenstelling: Notulen MR-vergadering 18 april 2019 en 9 mei 2019 5 Samenstelling: 10 15 20 25 30 Namens de schoolleiding: Dhr. Breuer Mevr. Scheltema (alleen 18 april) Dhr. de Wilde (alleen 18 april) Namens de MR: Oudergeleding:

Nadere informatie

Bevorderingsrichtlijnen Calvijn

Bevorderingsrichtlijnen Calvijn Bevorderingsrichtlijnen Calvijn Bevorderingsbeleid 1. Op basis van de bevindingen in de zogenaamde bevorderingsvergadering wordt aan het einde van elk schooljaar een beoordeling gegeven ten behoeve van

Nadere informatie

Verslag van de eerste vergadering van de Medezeggenschapsraad van het Berlage Lyceum in het schooljaar op 14 september 2017

Verslag van de eerste vergadering van de Medezeggenschapsraad van het Berlage Lyceum in het schooljaar op 14 september 2017 Verslag van de eerste vergadering van de Medezeggenschapsraad van het Berlage Lyceum in het schooljaar 2017-2018 op 14 september 2017 Aanwezig: Personeel Ouders Leerlingen Schoolleiding J. Schoone (vz)

Nadere informatie

Overgangs- en doorstroombeleid

Overgangs- en doorstroombeleid Overgangs- en doorstroombeleid 2019-2020 Definitieve versie 15 juli 2019 1 2 1. Inhoud 1. Inhoud... 3 2. Algemene bepalingen... 4 3. Overgangsnormen onderbouw... 6 3.1. Algemene overgangsnormen:... 6 3.2.

Nadere informatie

Bevorderingsnorm De bevorderingsnorm is een afgeleide van de slaag/zakregeling in het examenjaar.

Bevorderingsnorm De bevorderingsnorm is een afgeleide van de slaag/zakregeling in het examenjaar. HAVO TTO, leerjaar 2 Voortschrijdend gemiddelde In leerjaar 2 werken we met een voortschrijdend gemiddelde. Dat wil zeggen, dat de cijfers die behaald worden gedurende het gehele jaar meetellen in het

Nadere informatie

De leerling is bevorderd naar een volgend jaar indien:

De leerling is bevorderd naar een volgend jaar indien: De leerling is bevorderd naar een volgend jaar indien: het gemiddelde van de niet-afgeronde eindcijfers is een 6,0 of hoger, waarbij geldt dat alle vakken gelijkelijk tellen; er maximaal drie tekortpunten

Nadere informatie

Overgangsrichtlijnen VMBO de Spindel Onderbouw Bovenbouw : B/K, K/T : Basis, Kader, Gemengd, Theoretische leerweg Schooljaar : 2017 / 2018 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Deze normen betreffen de overgang van de leerjaren 1 naar 2 en 2 naar 3 van Vmbo, Havo en Vwo en van 3 naar 4 Havo en Vwo.

Deze normen betreffen de overgang van de leerjaren 1 naar 2 en 2 naar 3 van Vmbo, Havo en Vwo en van 3 naar 4 Havo en Vwo. Aan: Ouders/verzorgers/leerlingen van Almere College Kampen Van: Gijsbert Jansen Betreft: Overgangsnormen Vmbo, Havo, Vwo 2014-2015 Datum: 29 september 2014 Geachte ouders/verzorgers, beste leerlingen,

Nadere informatie

Opm: in het schooljaar 2014-2015 zal rekenen als apart vak op het rapport staan maar zal het cijfer niet meetellen in de overgangsnormen.

Opm: in het schooljaar 2014-2015 zal rekenen als apart vak op het rapport staan maar zal het cijfer niet meetellen in de overgangsnormen. Algemene uitgangspunten normen onderbouw 1) Alle vakken tellen even zwaar mee. 2) Van de eindcijfers in één decimaal van alle vakken wordt het gemiddelde berekend: de C-norm. 3) De op helen afgeronde rapportcijfers

Nadere informatie

Aannamebeleid 2019/2020

Aannamebeleid 2019/2020 Aannamebeleid 2019/2020 Document Kenmerk 19-144 Auteur Eigenaar Beheerder Vervaldatum Locatie Status Aannamebeleid Lyceum Elst Schoolleiding Schoolleiding Secretariaat Aanpassing bij veranderende wet-

Nadere informatie

OVER CIJFERS GESPROKEN...

OVER CIJFERS GESPROKEN... INLEIDING De bevorderingsnormen geven de ondergrens aan van de studieresultaten van de leerling om bevorderd te kunnen worden naar een hoger leerjaar in dezelfde opleiding. Als een leerling niet aan deze

Nadere informatie

OVERGANGSNORMEN OP- EN AFSTROOMREGELINGEN 2013-2014

OVERGANGSNORMEN OP- EN AFSTROOMREGELINGEN 2013-2014 OVERGANGSNORMEN OP- EN AFSTROOMREGELINGEN 2013-2014 Leerjaar 1 en 2 Van Naar Overgangs- en sectornormen VMBO 1 VMBO 2 1. Gemiddeld een 6,0 over alle vakken. 2. Ten hoogste één 5,0 voor de vakken Nederlands,

Nadere informatie

Informatieblad Rekenen September 2012 Locatie Zusterstraat Schooljaar VWO, HAVO, MAVO en VMBO

Informatieblad Rekenen September 2012 Locatie Zusterstraat Schooljaar VWO, HAVO, MAVO en VMBO Informatieblad Rekenen September 2012 Locatie Zusterstraat Schooljaar 2012-2013 VWO, HAVO, MAVO en VMBO Informatieblad Rekenen, Johan de Witt, locatie Zusterstraat, september 2012 1 Beste ouder en/of verzorger,

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. Christelijk Gymnasium VWO

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. Christelijk Gymnasium VWO RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK Christelijk Gymnasium VWO Plaats : Utrecht BRIN nummer : 16PA C1 BRIN nummer : 16PA 00 VWO Onderzoeksnummer : 283237 Datum onderzoek : 8 april 2015 Datum vaststelling

Nadere informatie

Rotterdam, februari 2013 Betreft: Verandering invoering nieuwe eisen m.b.t. Nederlands en rekenen. Geachte ouders/verzorgers en leerlingen,

Rotterdam, februari 2013 Betreft: Verandering invoering nieuwe eisen m.b.t. Nederlands en rekenen. Geachte ouders/verzorgers en leerlingen, Postbus 57613 3008 BP Rotterdam Aan de ouders/verzorgers en leerlingen van CSG Calvijn Rotterdam, februari 2013 Betreft: Verandering invoering nieuwe eisen m.b.t. Nederlands en rekenen Bezoekadres Centrale

Nadere informatie

Protocol overgangsnormen. schooljaar

Protocol overgangsnormen. schooljaar Protocol overgangsnormen schooljaar 2017-2018 Team>docenten>protocollen>overgangsnormen 2017-2018 Inhoud Inleiding... 3 1. Doelstelling... 4 2. Algemene bepalingen... 5 3. Naar een ander niveau... 7 4.

Nadere informatie

HAVO Nederlandstalig, leerjaar 4

HAVO Nederlandstalig, leerjaar 4 HAVO Nederlandstalig, leerjaar 4 Indeling in vakken We onderscheiden vijf soorten vakken: de kernvakken Nederlands, Engels en wiskunde vakken die volledig meetellen in de slaag-zakregeling zoals bijvoorbeeld

Nadere informatie

Notulen Schoolraad ISG Arcus

Notulen Schoolraad ISG Arcus Notulen Schoolraad ISG Arcus Datum: 20-09-2017 Tijd: 19.45 uur Locatie: ISG Arcus (1.81) 1 Opening over goed nieuws en wat dat met je doet. 2 Vaststelling c.q. wijziging van de agenda Mutatie examenreglement

Nadere informatie

Overgangsrichtlijnen C.T. Stork College Onderbouw : BBL - B/K - K/T - TL Bovenbouw : Basis, Kader, Gemengd, Theoretische leerweg Schooljaar : 2018 / 2019 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

A. Roland Holst College. Overgangsnormen

A. Roland Holst College. Overgangsnormen A. Roland Holst College Overgangsnormen 2017-2018 4-10-2017 Overgangsnormen ARHC 2017-2018 In dit document staan de overgangsnormen van het ARHC voor 2017-2018 vastgesteld door de schoolleiding en de medezeggenschapsraad

Nadere informatie

Notulen Schoolraad ISG Arcus

Notulen Schoolraad ISG Arcus Notulen Schoolraad ISG Arcus Datum: 18-04-2018 Tijd: 19.45 uur Locatie: ISG Arcus (1.81) 1 Opening over snoeien doet bloeien. 2 Vaststelling c.q. wijziging van de agenda Tussengevoegd als punt 8 Leerlingenstatuut

Nadere informatie

OVERGANGSNORMEN ONDERBOUW

OVERGANGSNORMEN ONDERBOUW OVERGANGSNORMEN ONDERBOUW 2019-2020 VOORWOORD Beste ouders, verzorgers, Op het Alberdingk Thijm College vinden we het belangrijk dat elke leerling het maximale uit zichzelf kan halen. Als leerlingen van

Nadere informatie

Overgangsprotocol November 2013

Overgangsprotocol November 2013 Geert Groote College Amsterdam Overgangsprotocol November 2013 Inhoudsopgave Inleiding Inleiding... 1 Rol van de lerarenvergadering.... 1 Overgang klas 7 naar 8... 2 Overgang klas 8 naar 9... 2 Overgang

Nadere informatie

Jaarverslag medezeggenschapsraad. Vastgesteld d.d

Jaarverslag medezeggenschapsraad. Vastgesteld d.d Jaarverslag medezeggenschapsraad 2016 2017 Vastgesteld d.d. 05-10-2017 Inleiding Medezeggenschap is een investering in de kwaliteit van het onderwijs, en ondersteunt het streven naar beter onderwijs. De

Nadere informatie

De coach ondersteunt de leerling bij De coach houdt de vinger aan de pols

De coach ondersteunt de leerling bij De coach houdt de vinger aan de pols havo/ vwo COACHES Dit schooljaar hebben de examenleerlingen een mentor. Elke leerling kan een coach krijgen. De coach ondersteunt de leerling bij : De planning, De keuze van een eventuele herkansing, Alle

Nadere informatie

DALTON LYCEUM BARENDRECHT BEVORDERINGSNORMEN 2014-2015

DALTON LYCEUM BARENDRECHT BEVORDERINGSNORMEN 2014-2015 DALTON LYCEUM BARENDRECHT BEVORDERINGSNORMEN 2014-2015 Inhoudsopgave Bevordering algemeen... 2 Bevorderingsregels... 3 Overgangsnormen brugklas naar klas 2... 4 Overgangsnormen klas 2 naar klas 3... 6

Nadere informatie

Bevorderingsreglement

Bevorderingsreglement Bevorderingsreglement Wateringse Veld College Schooljaar 2017 2018 Definitief Inleiding: 1. In dit reglement wordt beschreven wanneer een leerling wordt bevorderd. Leerlingen die niet rechtstreeks zijn

Nadere informatie

3. Concept verslag vergadering 14 maart 2016 vaststelling (in uw bezit)

3. Concept verslag vergadering 14 maart 2016 vaststelling (in uw bezit) Gemeenteschappelijke Medezeggenschapsraad Plateau Assen Notulen vergadering GMR Maandag 25 april 2016 Locatie: o.b.s. Het Sterrenschip Oudergeleding Personeelsgeleding Overig Nick Bruins X Carola Iterson

Nadere informatie

HAVO Nederlandstalig, leerjaar 2

HAVO Nederlandstalig, leerjaar 2 HAVO Nederlandstalig, leerjaar 2 Voortschrijdend gemiddelde In leerjaar 2 werken we met een voortschrijdend gemiddelde. Dat wil zeggen, dat de cijfers die behaald worden gedurende het gehele jaar meetellen

Nadere informatie

Normering voor bevordering en doorstroom VMBO onderbouw & bovenbouw

Normering voor bevordering en doorstroom VMBO onderbouw & bovenbouw Normering voor bevordering en doorstroom VMBO onderbouw & bovenbouw Onderwerp Regeling voor bevordering en doorstroom vmbo OB & BB Datum September 2017 Kenmerk Vervangt ;regeling voor plaatsing & bevordering

Nadere informatie

De leerling is bevorderd naar een volgend jaar indien:

De leerling is bevorderd naar een volgend jaar indien: 25-09-2017 De leerling is bevorderd naar een volgend jaar indien: Het gemiddelde van het eindrapport een cijfer 6,0 is of hoger, waarbij geldt dat alle vakken gelijkelijk tellen; er maximaal drie onvoldoendes

Nadere informatie

Notulen MR-vergadering

Notulen MR-vergadering Notulen MR-vergadering 04-12-2018 Aanwezig: Wouter Colpaert (voorzitter), Tim Verbrugge, Lenneke van der Burg, Coen Pontenagel, Esther Bos, Paula van den Kerkhof, Iris Jansen (ouder), Frank Coolen (ouder),

Nadere informatie

CONCEPT RAPPORT VAN BEVINDINGEN. ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING Bonaventuracollege Locatie Mariënpoelstraat Afdeling vwo

CONCEPT RAPPORT VAN BEVINDINGEN. ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING Bonaventuracollege Locatie Mariënpoelstraat Afdeling vwo CONCEPT RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING Bonaventuracollege Locatie Mariënpoelstraat Afdeling vwo Plaats: Leiden BRIN-nummer:21GW Registratienummer: 3205849 Onderzoek uitgevoerd

Nadere informatie

OUDERAVOND HAVO 3 AANWEZIG:

OUDERAVOND HAVO 3 AANWEZIG: AANWEZIG: Ellen Koopman mentor H3a Martijn Waaldijk mentor H3b Yvette Oole mentor H3c Joeri Cornelisz mentor H3d Ria Rövekamp schoolleider havo 20.15 uur Welkom Ria Rövekamp 20.35 uur Rekenen en LOB Joeri

Nadere informatie

Bevorderingsnormen

Bevorderingsnormen Bevorderingsnormen 2016-2017 Kenmerk: MR 2016-73 Voorgenomen besluit directie: 26-09-2016 Instemming MR: 01-11-2016 Vastgesteld directie: 07-11-2016 Vastgesteld bestuur: Inhoud Inleiding... 3 VMBO... 4

Nadere informatie

Protocol Advisering PO VO OBS De Straap

Protocol Advisering PO VO OBS De Straap Protocol Advisering PO VO OBS De Straap Protocol advisering PO-VO OBS De Straap versie 1.3 l februari 2018 1 Status Datum Silke Vos Document versie 1.3 afgerond 01-02-2018 MR Instemming verleend 08-02-2018

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK UNIE NOORD, LUCIA PETRUS MAVO AFDELING VMBO-TL

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK UNIE NOORD, LUCIA PETRUS MAVO AFDELING VMBO-TL RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK UNIE NOORD, LUCIA PETRUS MAVO AFDELING VMBO-TL Plaats: Rotterdam BRIN-nummer: 02VG-4 Registratienummer: 3482635 Onderzoek uitgevoerd op: 11 december 2012 Conceptrapport

Nadere informatie

Bevorderingsnormen Wolfert Lyceum

Bevorderingsnormen Wolfert Lyceum Bevorderingsnormen Wolfert Lyceum 2016-2017 Algemene uitgangspunten 1) De kernvakken in de onderbouw en bovenbouw zijn Nederlands, Engels en Wiskunde (A/B). 2) In de onderbouw tellen alle vakken mee voor

Nadere informatie

Bevorderingsnormen Locatie De Joost Leerdam Heerenlanden College

Bevorderingsnormen Locatie De Joost Leerdam Heerenlanden College Bevorderingsnormen Locatie De Joost 2017-2018 Leerdam Heerenlanden College Inhoud Algemeen... 3 1. BEVORDERINGSREGLEMENT BRUGKLAS 1 VMBO BB... 4 A. Bevordering naar 2 VMBO BB... 4 B. Bevordering naar 2

Nadere informatie

Jaarplan Jaar Datum 15 juni 2016

Jaarplan Jaar Datum 15 juni 2016 Jaarplan 2016-2017 Jaar 2016-2017 School De Toermalijn Willem Kamper Datum 15 juni 2016 Inleiding In dit jaarplan 2016-2017 geven we een overzicht en uitwerking van geplande activiteiten en verbeterpunten

Nadere informatie

Inleiding PTA schooljaar

Inleiding PTA schooljaar Inleiding PTA schooljaar 2019-2020 Vanaf de bovenbouw havo en vwo (vanaf klas 4) heeft elk vak een PTA, een programma van Toetsing en Afsluiting. Ieder jaar vóór 1 oktober stelt de school documenten op

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. : Ter Apel

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. : Ter Apel RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK RSG Ter Apel afdelingen vmbo-g/t en havo Plaats : Ter Apel BRIN-nummer : 16IH-0 Onderzoek uitgevoerd op : 20 december 2011 Conceptrapport verzonden op : 2 februari

Nadere informatie

OVERGANGSNORMEN & DETERMINATIE

OVERGANGSNORMEN & DETERMINATIE OVERGANGSNORMEN & DETERMINATIE Via Nova College 2018-2019 M. Meijdam S. Kamli Inhoud Verklaring van afkortingen en termen... 2 1. Aanleiding... 3 2. Uitgangspunten... 3 3. Overgangsnormen... 4 3.1 Overgangsnormen

Nadere informatie

OUDERAVOND HAVO 3 AANWEZIGE DOCENTEN. Yvette Oole mentor H3a André Olivier mentor H3b Ben Opdam mentor H3c Joeri Cornelisz mentor H3d

OUDERAVOND HAVO 3 AANWEZIGE DOCENTEN. Yvette Oole mentor H3a André Olivier mentor H3b Ben Opdam mentor H3c Joeri Cornelisz mentor H3d AANWEZIGE DOCENTEN Yvette Oole mentor H3a André Olivier mentor H3b Ben Opdam mentor H3c Joeri Cornelisz mentor H3d Jan Koekkoek Ria Rövekamp decaan (afw) conrector PROGRAMMA 20:15 Welkom Ria Rövekamp 20:

Nadere informatie

Overgangsnormen Lyceum Elst

Overgangsnormen Lyceum Elst Lyceum Elst leren voor het leven Auditorium 3 Postbus 187 6660 AD ELST (gld) Telefoon: (0481) 36 29 20 website: www.lyceumelst.nl E-mail: info@lyceumelst.nl Overgangsnormen Lyceum Elst 2016-2017 Document

Nadere informatie

Overgangsnormen Minkemalaan klas 2 en hoger. cursusjaar

Overgangsnormen Minkemalaan klas 2 en hoger. cursusjaar Overgangsnormen Minkemalaan klas 2 en hoger cursusjaar 2019 2020 INHOUDSOPGAVE blz. Voorwoord 3 BEVORDERINGSNORMEN 1. Inleiding 4 2. Toetscijfers 5 3. Rapportcijfers 5 4. Bevorderingsnormen klas klas 2

Nadere informatie

Aanwezig: Bram, Ruben, Anneke, Peter, Annelies, Jelle, Anne-Jan, André V, André K, Pim, Gepke en Jan Steven Afmelding: Leo, Zoë, Bente en Sybolt

Aanwezig: Bram, Ruben, Anneke, Peter, Annelies, Jelle, Anne-Jan, André V, André K, Pim, Gepke en Jan Steven Afmelding: Leo, Zoë, Bente en Sybolt Notulen 15-06-2016 Aanwezig: Bram, Ruben, Anneke, Peter, Annelies, Jelle, Anne-Jan, André V, André K, Pim, Gepke en Jan Steven Afmelding: Leo, Zoë, Bente en Sybolt Punt 1. Opening Jelle opent de vergadering.

Nadere informatie

Aannamebeleid 2018/2019

Aannamebeleid 2018/2019 Aannamebeleid 2018/2019 Document Eigenaar Beheerder Vervaldatum locatie Status Aannamebeleid Lyceum Elst schoolleiding secretariaat Aanpassing bij veranderende wet-en regelgeving of organisatiebelang L:MT/300

Nadere informatie

Taal-en rekenbeleid in de schoolpraktijk. 25 april 2013

Taal-en rekenbeleid in de schoolpraktijk. 25 april 2013 Taal-en rekenbeleid in de schoolpraktijk 25 april 2013 Taal en rekenen Elke achtstegroeper die de basisschool verlaadt krijgt een klassenfoto van 20 bij 25 cm. Welke is het? Op havo en vwo Klachten van

Nadere informatie

VASTGESTELD verslag MR ARHC 22 januari 2019

VASTGESTELD verslag MR ARHC 22 januari 2019 VASTGESTELD verslag MR ARHC 22 januari 2019 Aanwezig: Afwezig mk: MR: - 5 personeelsleden - 3 ouders - 3 leerlingen schoolleiding (SL) gast: Gabriëlla van Wasbeek (bij agendapunt 9) 1 personeelslid 1.

Nadere informatie

Protocol didactisch klimaat Yulius Onderwijs Ilex College

Protocol didactisch klimaat Yulius Onderwijs Ilex College Onderwijs Ilex College Contact: Margareth Dalmeijer T 088-4056444 m.dalmeijer@yulius.nl Protocol didactisch klimaat Yulius Onderwijs Ilex College Document kenmerken Naam document: Protocol didactisch klimaat

Nadere informatie

OVERGANGSNORMEN EN SLAAG-/ZAKREGELING LOCATIE VEENSEWEG

OVERGANGSNORMEN EN SLAAG-/ZAKREGELING LOCATIE VEENSEWEG OVERGANGSNORMEN EN SLAAG-/ZAKREGELING LOCATIE VEENSEWEG 2011-2012 Akkoord Directie: 11.01.2012 Akkoord MR: 18 januari 2012 A Overgangsnormen 1. Inleiding Bij de overgang van leerlingen zijn er algemene

Nadere informatie