Bestemd voor de sportmedische keuring en begeleiding van topatleten, topsportbeloften en leerlingen van een topsportschool

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bestemd voor de sportmedische keuring en begeleiding van topatleten, topsportbeloften en leerlingen van een topsportschool"

Transcriptie

1 CONSENSUS TERMINOLOGIE Bestemd voor de sportmedische keuring en begeleiding van topatleten, topsportbeloften en leerlingen van een topsportschool Inleiding In deze consensustekst wordt een aantal veel gebruikte termen gedefinieerd. Om sportbeoefenaars, begeleiders niet in de verwarring te brengen is het noodzakelijk dat steeds en overal hetzelfde verstaan wordt wanneer een bepaalde term wordt gebruikt.

2 TRAININGSLEER 1.Training Een planmatig gestructureerd proces dat een positieve verandering van verschillende aspecten van de sportprestatie (conditioneel, bewegingstechnisch, tactisch en psychisch) beoogt, respectievelijk bewerkstelligt. 2. Sporttraining Planmatig gestructureerd proces (inhoudelijk, methodologisch en organisatorisch) waarbij op systematische wijze een ontwikkeling van de sportmotorische prestatie wordt nagestreefd. 3. Fysieke basiseigenschappen Eigenschappen die essentieel zijn voor het fysieke prestatievermogen, met name de uithouding, de kracht, de snelheid, de lenigheid en de coördinatie. 4. Trainingsaanpassing De functionele en morfologische veranderingen van de orgaansystemen en het spierstelsel op werkzame belastingsprikkels. 5. Trainingsprincipes Algemeen gehanteerde aanwijzingen voor het trainingsproces met een hoge mate van algemene geldigheid. 6. Trainingssturing De afstemming van alle korte, middellange en lange termijn maatregelen die het trainingsproces in de richting van een optimaal prestatievermogen te sturen. 7. Plannen Een geordende structuur maken van alle elementen die noodzakelijk zijn om een trainingsdoel te bereiken. 8. Periodiseren Indelen van de trainingsstructuur van een gansjarige of halfjarige trainingscyclus in kleinere onderdelen (macro-, meso-, microcyclus). 9. Trainingseenheid De kleinste periode in een trainingscyclus (trainingssessie). 10. Trainingsfase Onderdeel van een langere termijn (meerjarige) trainingsopbouw. 11. Trainingsklasse Op leeftijd - en/of ontwikkelingsfase aangepaste trainingsperiode, die de biologische,

3 motorische en geestelijke ontwikkeling betrekken in het bepalen van trainingsdoel, -inhoud en -methode. 12. Trainingsdoel Doelstelling van de training. 13. Trainingssoort Training waarbij een bepaalde component van de sportprestatie (conditie, techniek, tactiek) en hun elementen aan bod komen. 14. Trainingsinhoud Oefeningen (oefenvormen) die in de training worden uitgevoerd om trainingsdoelen te bereiken. 15. Trainingsvorm De verbinding van de trainingsinhoud met een bepaalde trainingsmethode. 16. Trainingsmiddel Apparaat of maatregel die het trainingseffect ondersteunt of versterkt. 17. Trainingsmethode Planmatig proces dat vastligt overeenkomstig het trainingsdoel, de trainingsinhoud, de trainingsmiddelen en de belastingswijze. 18. Trainingsbelasting De gezamenlijke belastingsprikkels die op het organisme inwerken. 19. Belastingscomponent Maatgevende grootheid om de trainingsbelasting vast te leggen (omvang, intensiteit, duur, dichtheid van de belasting, aard van de recuperatie, trainingsfrequentie, totale tijdsduur van een trainingsperiode).

4 INSPANNINGSFYSIOLOGIE 1. Uithouding Is de eigenschap om dynamische of statische inspanning zo lang mogelijk vol te houden. 2. Snelheid Is de eigenschap om bewegingen snel (in zo kort mogelijke tijd) uit te voeren. 3. Lenigheid Is de eigenschap om bewegingen met een zo groot mogelijk amplitude (bewegingsuitslag) uit te voeren. 4. Capaciteit De totale hoeveelheid uitwendige arbeid die kan geleverd worden. 5. Vermogen (power) De hoeveelheid arbeid die per tijdseenheid kan worden geleverd. 6. Maximaal vermogen Het hoogste vermogen dat kan geleverd worden tijdens een maximale test. Het wordt uitgedrukt in Watt (J/s) of Watt per kilogram lichaamsgewicht. 7. Anaëroob/Aëroob vermogen (Anaerobic/aerobic power). De hoeveelheid arbeid die, per tijdseenheid, kan geleverd worden door de anaërobe respectievelijk anäerobe energieleveringsystemen. 8. Anaërobe/Aërobe capaciteit (Anaerobic/aerobic capacity). De totale hoeveelheid arbeid leverbaar door de anaërobe respectievelijk aërobe energieleveringsystemen. 9. Aërobe drempel Bepaald volgens de ADAPT methode: het laatste punt van de lactaatcurve, bepaald tijdens een inspanningsproef met progressief stijgende belasting, dat een stijging van de lactaatconcentratie van 0,5 mmol voorafgaat. 10. Anaërobe drempel De belasting waarbij de lactaatconcentratie, tijdens een inspanningsproef met progressief stijgende belasting, brutaal begint te stijgen wordt de anaërobe drempel (lactate threshold (T(lact)) of lactaatbuigpunt) genoemd. Bepaald volgens de ADAPT methode stemt dit punt overeen met het punt van de lactaatcurve dat gevonden wordt door het punt overeenstemmend met de aërobe drempel met het punt van de maximale

5 melkzuurconcentratie te verbinden en door het midden van deze rechte een loodlijn te projecteren op de curve. Het door de longen verplaatste volume aan lucht, de pulmonale ventilatie ratio (VE), kent een gelijkaardig verloop en de belasting waarbij de ventilatie plots disproportioneel begint toe te nemen wordt ventilatory threshold (T vent ) of ventilatoire drempel genoemd. 11. Metabool equivalent (MET)

6 De hoeveelheid zuurstof die in rust per minuut wordt opgenomen. Eén MET komt overeen met 3,5 ml O 2 per kg lichaamsgewicht per minuut. De hoeveelheid zuurstof die het lichaam verbruikt staat in verhouding met de hoeveelheid energie die verbruikt wordt tijdens een fysieke activiteit.

7 TRAININGSVORMEN EN TRAININGSINTENSITEITEN 1. Lange duurtraining Deze training gebeurt aan een intensiteit die zich situeert onder de aërobe drempel zoals bepaald op de lactaatcurve, bepaald tijdens een inspanningsproef met progressief stijgende belasting Recuperatietraining De training gebeurt aan de intensiteit van een lange duurtraining maar duurt maximaal 1 uur. Deze training doet men best de dag na een wedstrijd, intensieve, anaërobe drempel, VO 2 max of weerstandstraining. Ook als 2 keer per dag wordt getraind kan dit soort training regelmatig in het schema toegepast worden Vettraining Training aan dezelfde intensiteit als de lange duurtraining maar in glycogeen-gedepleteerde toestand. 2. Extensieve duurtraining De intensiteit van deze training situeert zich tussen de intensiteit van een lange duurtraining en een intensieve duurtraining. Op de lactaatcurve is deze intensiteit makkelijker te bepalen, namelijk als de zone tussen de aërobe drempel en het midden van de zone tussen de aërobe drempel en de anaërobe drempel. 3. Intensieve duurtraining Deze training gebeurt aan een intensiteit zo kort mogelijk bij, maar zeker niet voorbij de anaërobe drempel. Op de lactaatcurve stemt de intensiteit overeen met een intensiteit vanaf het midden van de aëroob-anaërobe drempelzone tot aan de anaërobe drempel. Praktisch komt het er op neer dat men na een goede opwarming in 45 minuten een zo groot mogelijke afstand tracht af te leggen aan een constant tempo (geen versnellingen, het tempo tijdens de eerste kilometer is dezelfde als tijdens de laatste kilometer). 4. Anaërobe drempeltraining: Training aan een intensiteit die overeenstemt met de anaërobe drempel. Vaak gebeuren deze trainingen onder de vorm van een gefractioneerde training (zie verder). 5. VO 2 max-training Training aan een intensiteit boven de anaërobe drempel maar niet maximaal. Deze trainingen gebeuren meestal onder de vorm van gefractioneerde of intervaltraining (zie verder). 6. Weerstandstraining Bij dit soort training worden maximale inspanningen geleverd. Een 400 meter aan maximale intensiteit is hét typevoorbeeld van een weerstandsinspanning. Volgende trainingen zijn typische weerstandstrainingen: - 3 x 400 meter aan maximale intensiteit met daartussen langere recuperatieperiodes. - een heuveltraining waarbij de heuvels aan maximale snelheid worden beklommen en de afdalingen aan rustige intensiteit worden afgewerkt.

8 - een spurt van 30 meter op zich is geen weerstandstraining. Het wordt wel weerstandstraining als men verschillende malen na elkaar 30 meter spurt met slechts korte recuperatieperioden tussen. 7. Snelheidstraining Dit soort training kan gecombineerd worden met lange duur of extensieve duurtrainingen. Snelheidstraining bestaat erin 6 à 8 seconden maximaal te werken en dan weer rustig verder te sporten aan het tempo van de duurtraining. Om de 5 minuten mag een dergelijke maximale inspanning (die dus zeker niet langer dan 8 seconden duurt) gedaan worden. Na een 5-tal maximale sprints doet men er goed aan 15 minuten te trainen zonder tussensprints waarna men weer aan een serie van 5 met 5 minuten tussenpauze kan beginnen. Verder zijn een aantal versnellingen na een duurtraining zeker aan te raden. Hierbij gaat men enkele malen 5 à 6 seconden versnellen zonder echt maximaal te gaan. Men keert terug naar het vertrekpunt en begint aan de volgende versnelling. 8. Gefractioneerde duurtraining is een continue duurvorm waarbij men systematisch variaties in de intensiteit inbouwt met afwisselend inspanningen aan lagere intensiteit (aërobe zone) en inspanningen aan hogere intensiteit (rond en net boven de anaërobe drempel). 9. Intervaltraining Deze training is gekenmerkt door het ritmisch afwisselen van inspanningen aan hoge en lage intensiteit, waarbij de inspanningen aan lage intensiteit niet leiden tot een volledig herstel. 10. Herhalingsmethode Deze training bestaat uit herhaalde inspanningen aan hoge intensiteit met daartussen een volledig herstel.

9 KRACHTTRAINING 1. Maximale kracht De grootste kracht die een spier-peessysteem kan ontwikkelen bij een willekeurige contractie die concentrisch, statisch of excentrisch verloopt. 2. Snelkracht en explosieve kracht Zijn eigenschappen van het spier-zenuwsysteem om weerstanden met de hoogst mogelijke contractiesnelheid te overwinnen. Bij snelkracht is de krachtcomponent relatief klein en de snelheid hoog, bij explosieve kracht zijn de krachtcomponent en de snelheid maximaal. 3. Elastische kracht Is de eigenschap om vanuit een excentrische contractie (uitrekken van het spier-pees apparaat) zo vlug mogelijk een concentrische kracht te produceren. 4. Duurkracht of krachtuithouding Is de eigenschap om een krachtinspanning zo lang mogelijk vol te houden of een zo groot mogelijk aantal herhalingen binnen een wel bepaalde tijd uit te voeren.

10 REFERENTIES Fox E., R. Bowers, M. Foss, Fysiologie voor Lichamelijke Opvoeding, Sport en Revalidatie, Lemma, Utrecht, 1995 Gore Christopher John, Physiological Tests for Elite Athletes, Australian Sports Commission, Human Kinetics, Trainer B cursus, Algemene gedeelte "Fysiologie en Sportfysiologie" en "Trainingsmethodiek", Vlaamse Trainersschool, Brussel, 2003 Vrijens J., J. Bourgois, M. Lenoir, Basis voor Verantwoord Trainen, Publicatiefonds voor Lichamelijke Opvoeding, Gent, Wilmore J. H., D.L. Costill, Physiology of Sport and Exercise, Human Kinetics, Champaign, 1994.

Voorbeeld veldrijden Fietstest 2

Voorbeeld veldrijden Fietstest 2 Voorbeeld veldrijden Fietstest 2 TEST 1 TEST 2 TEST 3 TEST 4 4-01-02 11-12-02 vermogen vermogen tijd Hf lactaat tijd Hf lactaat tijd Hf lactaat tijd Hf watt watt/kg min-sec,,,/min mmol min-sec,,,/min mmol

Nadere informatie

Door: Sjoerd Alvers. De Basisstructuur van het trainingsproces

Door: Sjoerd Alvers. De Basisstructuur van het trainingsproces Door: Sjoerd Alvers De Basisstructuur van het trainingsproces Basisstructuur van het trainingsproces...3 I. Doelstellingen en fasen...3 II. De lichamelijke basiseigenschappen...5 III. De basisprincipes

Nadere informatie

Fysieke training in praktijk

Fysieke training in praktijk Fysieke training in praktijk Ralf Kosters 18 juni 2016 Tafeltennistrainers congres Verwachtingsmanagement Workshop van vandaag: 1. Te kort 2. Te weinig diepgang 3. Beperkt 4. Leren van elkaar 5. Nieuwsgierig

Nadere informatie

Basis voor krachttraining

Basis voor krachttraining Inhoud Basis voor krachttraining Jan Boone 2. Soorten Kracht 3. Trainingss 4. Belangrijke principes 5. Krachttraining bij lange- (loopeconomie) Voor 1880: weinig gestructureerde krachttraining (cfr. Forcemen

Nadere informatie

Training is oefenen, het verbeteren van prestaties. "Het regelmatig, systematisch toedienen van prikkels om de prestatie te verhogen.

Training is oefenen, het verbeteren van prestaties. Het regelmatig, systematisch toedienen van prikkels om de prestatie te verhogen. Training algemeen Training is oefenen, het verbeteren van prestaties. "Het regelmatig, systematisch toedienen van prikkels om de prestatie te verhogen." Prestatie Psychische eigenschappen o Motivatie o

Nadere informatie

Periodiseren in de schermsport. Door Brecht Stevens

Periodiseren in de schermsport. Door Brecht Stevens Periodiseren in de schermsport Door Brecht Stevens - Bijscholing - Doelstelling Resultaatsdoelstellingen Procesdoelstellingen e Training e componenten Reactie van het lichaam Periodisatie Hoe systematisch

Nadere informatie

Het meten van uithouding als een prestatiebepalende factor tijdens inspanning

Het meten van uithouding als een prestatiebepalende factor tijdens inspanning Arenberggebouw Arenbergstraat 5 1000 Brussel Tel: 02 209 47 21 Fax: 02 209 47 15 Het meten van uithouding als een prestatiebepalende factor tijdens inspanning AUTEUR(S) BOGAERT, I. CO AUTEURS MEEUSEN,

Nadere informatie

Wat is trainen? augustus 2009

Wat is trainen? augustus 2009 Wat is trainen? augustus 2009 Training 1 4 2 3 Wat is trainen? In welke vier aspecten kunnen we de training onderverdelen? Wat wordt bedoeld met techniek? Wat is conditie? Wat is de betekenis van het mentale

Nadere informatie

Trainingen sturen vanuit het labo en op het veld

Trainingen sturen vanuit het labo en op het veld Arenberggebouw Arenbergstraat 5 1000 Brussel Tel: 02 209 47 21 Fax: 02 209 47 15 Trainingen sturen vanuit het labo en op het veld AUTEURS VANBEKBERGEN J., PELGRIM K. REDACTEUR MEYLEMANS S. INSTITUUT Katholieke

Nadere informatie

Trainen is het PLANMATIG toedienen van TRAININGSPRIKKELS, met als DOEL de sportprestaties te verbeteren

Trainen is het PLANMATIG toedienen van TRAININGSPRIKKELS, met als DOEL de sportprestaties te verbeteren Trainen is het PLANMATIG toedienen van TRAININGSPRIKKELS, met als DOEL de sportprestaties te verbeteren Progressiviteit en overload Principe van verminderde meeropbrengst Principe van de supercompensatie

Nadere informatie

Trainingsmiddelen en methoden

Trainingsmiddelen en methoden Trainingsmiddelen en methoden Inleiding De essentie van training is prestatieverbetering en op het juiste moment de gewenste topprestatie leveren. Voor het verkrijgen van een optimaal trainingseffect is

Nadere informatie

trainingsadvies Fietsen beginners Voorbereidingsfase 1

trainingsadvies Fietsen beginners Voorbereidingsfase 1 trainingsadvies Fietsen beginners Voorbereidingsfase 1 Periode I 3 maanden Fietsen I nadruk op de ontwikkeling van het basisuithoudingsvermogen I eerst het aantal trainingen opvoeren, daarna de trainingsduur

Nadere informatie

Duurmethode. a. Duurloop 1 b. Duurloop 2 c. Duurloop 3

Duurmethode. a. Duurloop 1 b. Duurloop 2 c. Duurloop 3 Duurmethode Trainen volgens de duurmethode houdt in dat je looptraining niet wordt onderbroken door rustpauzes. De trainingsmiddelen in deze methode bestaan uit e doorlopen. Op basis van intensiteit kun

Nadere informatie

Hardloopschema voor semi-gevorderden

Hardloopschema voor semi-gevorderden Hardloopschema voor semi-gevorderden Heb je je eerste tien trainingsweken erop zitten? Dan kun je de overstap maken naar het onderstaande schema voor semi-gevorderden. Dit hardloopschema is opgebouwd als

Nadere informatie

Introductie. Inspanningsfysiologie Duursport. Guido Vroemen. Guido Vroemen Sportarts Medisch Bioloog Triathlon Trainer SMA MIDDEN NEDERLAND

Introductie. Inspanningsfysiologie Duursport. Guido Vroemen. Guido Vroemen Sportarts Medisch Bioloog Triathlon Trainer SMA MIDDEN NEDERLAND Introductie Sportarts Medisch Bioloog Triathlon Trainer SMA MIDDEN NEDERLAND Begeleiding: Roompot Oranje Peloton Team4Talent Bondsarts NTB Individuele atleten WWW.SPORTARTS.ORG Inspanningsfysiologie Duursport

Nadere informatie

Anaëroob a-lactisch Anaëroob lactisch Aërobe systeem

Anaëroob a-lactisch Anaëroob lactisch Aërobe systeem Anaëroob a-lactisch Afbraak ATP (voedsel van de spier) en creatinefosfaat. Waarbij geen zuurstof nodig is. Geen vorming van lactaat/melkzuur Maximale inspanning 20 seconde Ontwikkelen van veel snelheid

Nadere informatie

Trainen met je hartslag. Pieter Breeuwsma Looptrainer 3 Runnersclub Woerden www.runnersclub.nl

Trainen met je hartslag. Pieter Breeuwsma Looptrainer 3 Runnersclub Woerden www.runnersclub.nl Trainen met je hartslag Pieter Breeuwsma Looptrainer 3 Runnersclub Woerden www.runnersclub.nl Waarom trainen we eigenlijk? Ik ben niet aan het trainen, ik loop gewoon lekker.. Conditieverbetering of conditiebehoud?

Nadere informatie

Training Trainingsintensiteit:

Training Trainingsintensiteit: Training Niet de kwantiteit maar wel de kwaliteit van de trainingen zorgen voor resultaat. Iedere sporter heeft individuele eigenschappen qua aanpassingsvermogen en genetische kenmerken. Training is daarom

Nadere informatie

Voorwoord 10. Inleiding 11. 1 Inleiding in de module inspanning 1 5

Voorwoord 10. Inleiding 11. 1 Inleiding in de module inspanning 1 5 Inhoud 5 Inhoud Voorwoord 10 Inleiding 11 module i aanpassen aan inspannen 1 Inleiding in de module inspanning 1 5 2 Energielevering bij inspanning 1 7 2.1 Bewegen kost energie 1 7 2.1.1 Energie, arbeid,

Nadere informatie

Opleiding Physical Trainer Initiatie van de trainingsleer of fysieke voorbereiding

Opleiding Physical Trainer Initiatie van de trainingsleer of fysieke voorbereiding Opleiding Physical Trainer Initiatie van de trainingsleer of fysieke voorbereiding Lesopbouw van de opleiding PCA Physical Trainer Dag 1 Intro, Evaluatielogica, Anatomie van het skelet, Anatomie van de

Nadere informatie

Inspanningstest Fietsen

Inspanningstest Fietsen Inspanningstest Fietsen Van Gysel Stefan 7/10/2013-1- www.energylab.be Identificatie Naam: Van Gysel Voornaam: Stefan E-mail: Leeftijd: 40,6 jaar Geslacht: Man Gestalte: 187,0 cm Gewicht: 91,8 kg BMI:

Nadere informatie

Van bewegen naar trainen

Van bewegen naar trainen Van bewegen naar trainen Charles Heus Sportfysiotherapeut J&C Sportrevalidatie Geblesseerd Trainingsfit Wedstrijdfit Arts / Fysio??? Trainer Pat 0% Fysio 100% Pijn en of Functionele beperking 1e fase:

Nadere informatie

Algemene trainingsprincipes.

Algemene trainingsprincipes. Algemene trainingsprincipes. In het vorige 2 artikelen is beschreven hoe je een opzet kan maken voor een jaarplanning die houvast geeft bij de training van een endurance paard. Een goed trainingsplan houdt

Nadere informatie

CLINIC PARELLOOP 2019 EFFECTIEF TRAINEN MET HARTSLAGMETER

CLINIC PARELLOOP 2019 EFFECTIEF TRAINEN MET HARTSLAGMETER CLINIC PARELLOOP 2019 EFFECTIEF TRAINEN MET HARTSLAGMETER ENERGIESYSTEMEN Fosfaatsysteem Melkzuursysteem Zuurstofsysteem FOSFAAT SYSTEEM Anaeroob (zonder zuurstof) Alactisch Duurt bij maximale sprint 14

Nadere informatie

Train naar het piekmoment op de hele en halve marathon. Carel van Nisselroyl

Train naar het piekmoment op de hele en halve marathon. Carel van Nisselroyl Train naar het piekmoment op de hele en halve marathon Carel van Nisselroyl Inleiding Magie van de marathon: Olympisch, heroïsch, complex, geduld? Introductie 2 Inleiding Ervaringen en verwachtingen Wie

Nadere informatie

Training en praktische beweegadviezen. Voor kwetsbare groepen

Training en praktische beweegadviezen. Voor kwetsbare groepen Training en praktische beweegadviezen Voor kwetsbare groepen Onderwerpen Trainingsleer Richtlijnen voor het trainen Praktische oefeningen Trainingsleer Trainingsprincipes Trainingsvariabelen Training stijl

Nadere informatie

Fitnesstrainer B Lesdag 3 Trainingsleer & Periodisering. Erkend Fit!vak opleidingscentrum

Fitnesstrainer B Lesdag 3 Trainingsleer & Periodisering. Erkend Fit!vak opleidingscentrum Fitnesstrainer B Lesdag 3 Trainingsleer & Periodisering Erkend Fit!vak opleidingscentrum www.start2move.nl Lesinhoud Evaluatie vragen hoofdstuk 2 gedragsverandering Hoofdstuk 8 Trainingsleer Periodiseren

Nadere informatie

Conditietraining op de vereniging. Miguel Janssen Steven Schilders

Conditietraining op de vereniging. Miguel Janssen Steven Schilders Conditietraining op de vereniging Miguel Janssen Steven Schilders Conditionele tennistraining. Tennisfeiten Tennisrallies 2-10 seconden 300-500 richtingsveranderingen Herstelmomenten 20 seconden Per punt

Nadere informatie

Sportgeneeskunde for dummies

Sportgeneeskunde for dummies Sportgeneeskunde for dummies Jan Vercammen JYZ-Ieper-Poperinge UZ-Gent Inleiding Effecten van sportbeoefening : Bloeddrukdaling Verbetering van vetprofiel Verbetering van het lichaamsgewicht Voorkomen

Nadere informatie

FYSIEKE TRAINER VOETBAL Korte samenvatting. Geprotocolleerd volgens de Rehaboom binnen het amateur- en profvoetbal

FYSIEKE TRAINER VOETBAL Korte samenvatting. Geprotocolleerd volgens de Rehaboom binnen het amateur- en profvoetbal FYSIEKE TRAINER VOETBAL Korte samenvatting Geprotocolleerd volgens de Rehaboom binnen het amateur- en profvoetbal Door Toine en Evert van de Goolberg, Fysieke trainers 1 FYSIEKE TRAINER VOETBAL Geprotocolleerd

Nadere informatie

Berekening hartslagzones

Berekening hartslagzones Berekening hartslagzones 1. Formule via maximale hartslag Een eenvoudige en snelle berekening (maar minst betrouwbare). MAN VROUW 220 minus leeftijd 226 minus leeftijd 2. Formule van KARVONEN via het verschil

Nadere informatie

Trainen met een hartslagmeter.

Trainen met een hartslagmeter. Trainen met een hartslagmeter. Supercompensation model performance e capacity (au) 2 1 0-1 -2-3 -4-5 -6-7 -8 time training load recovery supercompensation detraining Optimal training (balance between training

Nadere informatie

Juist trainen: een kunst! Bert Celie Inspanningsfysiologie

Juist trainen: een kunst! Bert Celie Inspanningsfysiologie Juist trainen: een kunst! Bert Celie Inspanningsfysiologie I. Training: Een exacte wetenschap? 2 sessies: Eerste sessie (Algemeen): Algemene fysiologische principes Algemene principes testing Algemene

Nadere informatie

Basisdocument periodisering TTN3

Basisdocument periodisering TTN3 1 Basisdocument periodisering TTN3 Introductie In dit document lees je meer over de achtergronden van het begrip periodisering en de diverse toepassingen hiervan die altijd afhankelijk zullen zijn van

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Trainingsleer van het wielrennen

Hoofdstuk 1 Trainingsleer van het wielrennen Inhoud Inleiding 12 Hoofdstuk 1 Trainingsleer van het wielrennen De prestatiebepalende eigenschappen van de wielrenner 16 Uithoudingsvermogen 17 De energievoorziening van lichaam 17 Het aerobe uithoudingsvermogen

Nadere informatie

Inspanningstest Lopen

Inspanningstest Lopen Inspanningstest Lopen GHYS NAND 16/08/2012 www.energylab.be -1- Identificatie Naam: Voornaam: E-mail: Leeftijd: Geslacht: Gestalte: Gewicht: BMI: Rusthartslag: Sporttak: Afstand: Niveau: Personalia Ghys

Nadere informatie

55 à 60% volgens de formule van Karvonen of 70à 75% van het omslagpunt.

55 à 60% volgens de formule van Karvonen of 70à 75% van het omslagpunt. Duurtrainingen A. De herstelduurtraining. Trainingseffect: Versnellen van het herstel. Vermoeidheid verdwijnt het snelst door het leveren van lichte inspanningen, waardoor afvalstoffen afgevoerd worden.

Nadere informatie

Werken vanuit een jaarplan. KNSB verenigingsdag 27 oktober 2012

Werken vanuit een jaarplan. KNSB verenigingsdag 27 oktober 2012 1 Werken vanuit een jaarplan KNSB verenigingsdag 27 oktober 2012 2 drs. Jeroen Rietvelt Bewegingswetenschapper/inspanningsfysioloog (MSc.) BSc. PE, CSCS internet: www.imove.nu mail: info@imove.nu twitter:

Nadere informatie

Aandachtspunten bij het schema: Mogelijke trainingsvormen:

Aandachtspunten bij het schema: Mogelijke trainingsvormen: Aandachtspunten bij het schema: 1. Het trainingsschema werd opgesteld op basis van de informatie die u ons hebt doorgegeven. Indien u frequenter of langer wenst te trainen dan kan dit uiteraard, doch wij

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal april 2017

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal april 2017 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal april 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te

Nadere informatie

( G-sport) Boemerangstraat 2, Overpelt & ( V-sport) Gebouw A/Building A, Agoralaan, Universiteit Hasselt - www.adlon.be adlon

( G-sport) Boemerangstraat 2, Overpelt & ( V-sport) Gebouw A/Building A, Agoralaan, Universiteit Hasselt - www.adlon.be adlon Limburgs Sportmedisch Adviescentrum Prof. dr. Bert Op t Eijnde 24 hours cycling @ zolder Cardioscreening Trainingsdrempels Wedstrijdvoorbereiding Integrative biochemistry/physiology of exercise Sportmedische/hartcontrole

Nadere informatie

Trainingsmethoden en -middelen

Trainingsmethoden en -middelen Trainingsmethoden en -middelen (inclusief tempotabellen) Bron: Cursusboek TLG (2007) Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1 Algemeen... 3 Basismethoden voor training... 3 2 Duurmethode... 3 Herstelduurloop

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2017

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2017 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te bereiken

Nadere informatie

Week 1. Week 2. Week 3. Week 4. Week 5. Week 6. Week 7. Week 8. Week 9

Week 1. Week 2. Week 3. Week 4. Week 5. Week 6. Week 7. Week 8. Week 9 Week 1 22juli 25juli Week 2 26juli 1augustus Week 3 2augustus 8augustus Week 4 9augustus 15augustus Week 5 16augustus 22augustus extensief interval 18/08/ eerste comp wedstrijd Week 6 23augustus 29augustus

Nadere informatie

Marc Lambert gsm : 0476/888799 fax : 016/608192 e-mail : Info@trimedico.be website : www.trimedico.be. Beste Gert,

Marc Lambert gsm : 0476/888799 fax : 016/608192 e-mail : Info@trimedico.be website : www.trimedico.be. Beste Gert, Beste Gert, Je hebt een inspanningstest gedaan ( Fieldtest ) met 4 stappen op 12/16/2007. De staplengte van de test is 2000.0 m. Met deze test kunnen we je individuele aërobe en je individuele anaërobe

Nadere informatie

DWV Klein DWV Verzet Klein Trainen met een Trainen hartslagmeter met een Jasp Ree Ree lda 04-02-2009

DWV Klein DWV Verzet Klein Trainen met een Trainen hartslagmeter met een Jasp Ree Ree lda 04-02-2009 DWV Klein Verzet Trainen met een hartslagmeter Jasper Reenalda 04-02-20092009 Opzet clinic Theoretische introductie: Inspanningsfysiologie Meten van de inspanning Basisprincipes training Trainen met een

Nadere informatie

Inspanningstest Fietsen

Inspanningstest Fietsen Inspanningstest Fietsen Johan Hermie 21/02/2014-1- www.energylab.be Identificatie Naam: Johan Voornaam: Hermie E-mail: Leeftijd: 49,5 jaar Geslacht: Man Gestalte: 174,0 cm Gewicht: 99,3 kg BMI: 32,8 kg/m²

Nadere informatie

Sessie 2: juist trainen, een kunst (22/02/2014) krachttraining, krachtuithouding, periodisering (spreker : Niels Vanwerde, KDG-Hogeschool Antwerpen)

Sessie 2: juist trainen, een kunst (22/02/2014) krachttraining, krachtuithouding, periodisering (spreker : Niels Vanwerde, KDG-Hogeschool Antwerpen) Sessie 2: juist trainen, een kunst (22/02/2014) krachttraining, krachtuithouding, periodisering (spreker : Niels Vanwerde, KDG-Hogeschool Antwerpen) Even Voorstellen Niels Van Werde Studie-achtergrond

Nadere informatie

Training Martijn Carol TCT 2008

Training Martijn Carol TCT 2008 Training Martijn Carol TCT 2008 Inhoudsopgave Voorwoord... 2 Training... 3 Testen... 4 Doelen stellen... 4 Plannen... 5 Trainen... 9 Evalueren... 10 Afsluiting... 11 1 Voorwoord De informatie in dit document

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal september 2017

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal september 2017 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal september 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal mei 2018

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal mei 2018 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal mei 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te bereiken

Nadere informatie

10/09/2015. Energy Lab Physical. Conditionele screening van recreatieve & competitieve atleten van korte & lange hardloopnummers.

10/09/2015. Energy Lab Physical. Conditionele screening van recreatieve & competitieve atleten van korte & lange hardloopnummers. Conditionele screening van recreatieve & competitieve atleten van korte & lange hardloopnummers van der Zweep Cees-Jan Energy Lab Physical Master Bewegingswetenschappen (Amsterdam) Ploegleider Argos-Shimano

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2018

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2018 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit

Nadere informatie

Trainen voor Alpe d HuZes. 12 maart 2011

Trainen voor Alpe d HuZes. 12 maart 2011 Trainen voor Alpe d HuZes 12 maart 2011 Martin Breedijk Afgestudeerd aan de ALO; nu docent (o.a. duursport) opleiding SM&O. Oud proftriatleet, 1996 2 e NK wintertriathlon en 1/1 triathlon Almere (8:14).

Nadere informatie

OPBOUW 125 KM VLAK. Intensief Interval Kort (IIK)

OPBOUW 125 KM VLAK. Intensief Interval Kort (IIK) OPBOUW 125 KM VLAK In de schema's wordt gebruik gemaakt van trainingszones. De uitleg van de zones kan u hieronder terugvinden. Iedere trainingszone heeft specifieke In doelstellingen, de schema's het

Nadere informatie

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal februari 2018

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal februari 2018 Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal februari 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

Algemeen trainingsschema scheidsrechters

Algemeen trainingsschema scheidsrechters Algemeen trainingsschema scheidsrechters Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, is het belangrijk het spel goed te kunnen volgen. Hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om je hierbij te helpen

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal oktober 2017

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal oktober 2017 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal oktober 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2017

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2017 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit

Nadere informatie

Fysieke training en voeding voor bergwandelaars

Fysieke training en voeding voor bergwandelaars Fysieke training en voeding voor bergwandelaars Pas je conditie aan je plannen aan of je plannen aan je conditie 1 Prestatiebepalende factoren voor bergwandelen? Conditionele factoren: kracht, lenigheid,

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal augustus 2018

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal augustus 2018 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal augustus 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2018

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2018 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te bereiken

Nadere informatie

Zondag 17/12 Huiswerk recuperatie plus trainingsschema niveau 2

Zondag 17/12 Huiswerk recuperatie plus trainingsschema niveau 2 Winterprogramma U19-BEL Tijdens de winterstop mag je gerust andere sportactiviteiten doen (zwemmen, tennissen, fietsen, fitness, ). Verderop vind je 5 uitgewerkte trainingen. Belangrijk : indien je graag

Nadere informatie

Sportgezondheid : Kracht & Coördinatie met bal en stick Versie februari 2006 Bron: KNHB / J.J. van t Land / B.Bams

Sportgezondheid : Kracht & Coördinatie met bal en stick Versie februari 2006 Bron: KNHB / J.J. van t Land / B.Bams Sportgezondheid : Kracht & Coördinatie met bal en stick Versie februari 2006 Bron: KNHB / J.J. van t Land / B.Bams We hebben de klok horen luiden, maar weten niet hoe laat het is. (Johan Cruijff) Inleiding

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal oktober 2018

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal oktober 2018 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal oktober 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te

Nadere informatie

Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal december 2017

Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal december 2017 Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal december 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2017

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2017 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te bereiken

Nadere informatie

Coach de coach: fysiologie & trainingsopbouw. Edwin & Jappe DDS Januari 2014

Coach de coach: fysiologie & trainingsopbouw. Edwin & Jappe DDS Januari 2014 Coach de coach: fysiologie & trainingsopbouw Edwin & Jappe DDS Januari 2014 Waar gaan we het over hebben? I Roeien is een sport waarbij het fysieke aspect erg belangrijk is. Vanavond hebben we het vooral

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal maart 2019

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal maart 2019 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal maart 2019 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te

Nadere informatie

Trainersrichtlijn Der Utrechtse Studenten Schaats Vereniging Softijs

Trainersrichtlijn Der Utrechtse Studenten Schaats Vereniging Softijs Trainersrichtlijn 2013-2014 Der Utrechtse Studenten Schaats Vereniging Softijs Inhoudsopgave Inleiding Blz. 3 Gebruik lichaam Blz. 4 Afzet Blz. 8 Plaatsen Blz. 10 Valbeweging Blz. 11 Bocht Blz. 12 Trainingsvormen

Nadere informatie

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal augustus 2019

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal augustus 2019 Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal augustus 2019 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal juli 2019

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal juli 2019 Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal juli 2019 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om

Nadere informatie

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal augustus 2018

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal augustus 2018 Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal augustus 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

Een intensieve extensieve interval

Een intensieve extensieve interval Een intensieve extensieve interval Interval trainingen: Wat is het doel, hoe werkt het? Hoe pas je ze in je trainingsprogramma? 2 Wat gaan we doen? Energiesystemen: Welke kennen we? Wanneer gebruiken we

Nadere informatie

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal november 2018

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal november 2018 Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal november 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal maart 2019

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal maart 2019 Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal maart 2019 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

Algemene trainingsleer

Algemene trainingsleer Algemene trainingsleer 12.1. Inleiding De sportprestatie staat voor elke serieuze sporter centraal. Hij zal alle mogelijkheden aanwen-den om een verbetering van zijn individuele prestatie te realiseren.

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2019

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2019 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2019 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit

Nadere informatie

4/07/2013. intensiteit

4/07/2013. intensiteit Trainen met hartslagmeting Herentals - juni 2013 Trainingsdoel Indeling in trainingszones volgens hartslag * % HR max * % HRR (Karvonen) * % VO 2 max * volgens aërobe/anaërobe drempel Welke problemen zijn

Nadere informatie

Energie systemen v/h lichaam. Door: Theo Baks, Hennie Lensink

Energie systemen v/h lichaam. Door: Theo Baks, Hennie Lensink Energie systemen v/h lichaam Door: Theo Baks, Hennie Lensink DATUM: 21-2-2014 Inleiding De bloedglucose van een gezond lichaam zit tussen 4/9 mmol/l lactaat. Net als vuur voor verbranding zuurstof nodig

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal mei 2019

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal mei 2019 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal mei 2019 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te bereiken

Nadere informatie

Trainingschema s en variatie in trainingen voor MILA atleten

Trainingschema s en variatie in trainingen voor MILA atleten Trainingschema s en variatie in trainingen voor MILA atleten Overzicht Het plan De training Trainingsdoelen Periodisering Mesocyclus Microcyclus Weekcyclus Trainingsvormen 2 Achter elke Training zit een

Nadere informatie

MACRO JUNIOREN

MACRO JUNIOREN MACRO JUNIOREN 2015 2016 Kalender Maand September Oktober November December Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus Sept Datum (Zondagen) 13 20 27 4 11 18 25 1 8 15 22 29 6 13 20 27 3 10 17

Nadere informatie

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal december 2018

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal december 2018 Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal december 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

Fysieke componenten bij training voor scheidsrechters en recreatiesporters.

Fysieke componenten bij training voor scheidsrechters en recreatiesporters. Deze informatie werd gedownload via www.revalideren.be Fysieke componenten bij training voor scheidsrechters en recreatiesporters. Olivier Beuckelaers Inleiding : In eerste instantie gaan we een aantal

Nadere informatie

Infovergadering omtrent training. Maandag 1 oktober 2007

Infovergadering omtrent training. Maandag 1 oktober 2007 Infovergadering omtrent training Maandag 1 oktober 2007 Wat is training? Training is een gestructureerd proces gericht op het verbeteren van de prestatie (op lange termijn). Structuur en prestatieverbetering

Nadere informatie

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal oktober 2018

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal oktober 2018 Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal oktober 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal april 2019

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal april 2019 Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal april 2019 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal oktober 2017

Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal oktober 2017 Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal oktober 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal september 2017

Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal september 2017 Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal september 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

Hoe gebruik je een hartslagmeter bij je training?

Hoe gebruik je een hartslagmeter bij je training? Hoe gebruik je een hartslagmeter bij je training? Looptraining is in de eerste plaats leren efficiënt met je energie omgaan. Dit betekent niet voor elke loper hetzelfde. Een sprinter zal zijn beschikbare

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding VO2max verhogen, meer zuurstof en daardoor beter hardlopen Afgelopen zondag heb ik een training gedaan in de Drunense Duinen. Dat is een duingebied hier in de buurt met pittige heuvels en vooral veel zand.

Nadere informatie

In dit proefschrift worden effecten van verschillende vormen van training op het

In dit proefschrift worden effecten van verschillende vormen van training op het SAMENVATTING 201 202 Samenvatting In dit proefschrift worden effecten van verschillende vormen van training op het prestatievermogen van paarden beschreven. De paarden warden op stal gehouden en getraind

Nadere informatie

Fysieke componenten bij voetbaltraining. Olivier Beuckelaers

Fysieke componenten bij voetbaltraining. Olivier Beuckelaers Fysieke componenten bij voetbaltraining. Olivier Beuckelaers Aangezien het voetbal de laatste jaren enorm is geëvolueerd wordt er, of dient er vandaag anders getraind te worden dan vroeger. Vooral het

Nadere informatie

15.3. De anaërobe glycolyse

15.3. De anaërobe glycolyse Trainingsleer uithoudingsvermogen 15.1. Inleiding Wanneer we praten over uithoudingsvermogen dan hebben we het in feite over het gebruik van de verschillende energiesystemen. Elk energiesysteem gebruikt

Nadere informatie

Training week 1. Week 1

Training week 1. Week 1 Week 1 Om met een goede kans op succes te beginnen aan een 12-wekenplan voor een marathon in minder dan 4 uur, moet je in staat zijn om tijdens de eerste week toch ongeveer 4 te lopen. Deze week loop je

Nadere informatie

De basisstructuur van training

De basisstructuur van training Welkom 7. De basisstructuur van training 7.1. Doelstellingen en fasen Opstellen trainingsplan: - Doel? - Trainingsinhoud? - Volgorde verschillende aspecten van trainingsinhoud? - Welke trainingsmethoden?

Nadere informatie

Voorbereiding KV Mechelen. 1. Begrippen

Voorbereiding KV Mechelen. 1. Begrippen Voorbereiding KV Mechelen Tijdens een voorbereidende vergadering werd besloten om de voorbereiding op te splitsen in enerzijds een conditionele en anderzijds een technisch, tactische voorbereiding. Hoofdtrainer

Nadere informatie

PrestatieTest. De eerste stappen naar betere prestaties.

PrestatieTest. De eerste stappen naar betere prestaties. PrestatieTest De eerste stappen naar betere prestaties. Naam: Mevrouw X Lengte: 172 cm Geboortedatum: 23-9-1987 Gewicht: 67,3 kg Geslacht: Vrouw Testdatum: 22-01-13 Standaard metingen Vetpercentage (%)

Nadere informatie

Begeleiding Planning & Fietstechniek

Begeleiding Planning & Fietstechniek Trainingsprincipes Begeleiding Planning & Fietstechniek Energiesystemen Motorische eigenschappen Periodisering Waarom trainen? De trainingsprikkel Waarom meten? Anaëroob alactisch -Zonder zuurstof (anaëroob)

Nadere informatie