Meer groenten, minder vlees: kan het Lancetdieet echt de wereld redden?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Meer groenten, minder vlees: kan het Lancetdieet echt de wereld redden?"

Transcriptie

1 Meer groenten, minder vlees: kan het Lancetdieet echt de wereld redden? Rudolf II som Vertumnus door Guiseppe Arcimboldo Beeld Collectie Skokloster Castle, Zweden Weinig vlees, zo min mogelijk bewerkt voedsel, veel groenten, fruit

2 en volkorengranen. Zo kan de mens zich gezond voeden en de planeet redden, schreef een internationale groep wetenschappers in The Lancet. Waarna de discussie losbarstte. Drie Nederlandse experts beantwoorden de drie belangrijkste vragen. Mac van Dinther 8 februari 2019, 14:50 Moet vlees in de ban? Moet er een verbod komen op snacks, snoepgoed en frisdrank? Is een dieet gebaseerd op groenten en fruit wel echt zo gezond en duurzaam? En als dat zo is: hoe krijgen we dan voor elkaar dat iedereen zo gaat eten? Het zijn vragen waar in de voedingswereld over wordt gedebatteerd sinds het verschijnen van een recent artikel in medisch vakblad The Lancet. Daarin pleitte een commissie van internationale wetenschappers voor een dieet dat 10 miljard aardbewoners in 2050 gezond en duurzaam kan voeden: weinig vlees, zo min mogelijk bewerkt voedsel en juist veel groenten, fruit en volkorengranen. Naast bijval kreeg de commissie ook tegengas. De wetenschappelijke data waarop de auteurs zich baseren zouden niet deugen. Het Lancet-dieet zou vlees ten onrechte demoniseren. Ophef was er ook over de financier van het rapport, de Noorse EAT Foundation. Die is opgericht door Gunhild Stordalen, een 40-jarige arts die getrouwd is met een schatrijke hotelmagnaat. In hun privéjet vliegen ze over de wereld naar exotische vakantiebestemmingen, terwijl de Lancet-commissie pleit voor een duurzame en sobere leefstijl. Hoe hypocriet is dat? Drie niet bij het Lancet-onderzoek betrokken toonaangevende Nederlandse deskundigen geven antwoord op drie prangende vragen. Hoe gezond is het Lancet-dieet nou echt? Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de VU in Amsterdam Om met de kritiek op de financier te beginnen: die is flauw, zegt Seidell. Dat is zoiets als zeggen dat Jesse Klaver een houtkachel heeft en dus alles wat hij zegt over het klimaat onzin is. Ik ken veel van de auteurs die aan dit rapport hebben meegewerkt. Dat zijn integere wetenschappers. Die laten zich echt niks voorschrijven. De auteurs kregen overigens niet betaald voor hun werk. Wat opvalt is dat in de commissie veel mensen zitten die kritisch zijn op de voedingsindustrie. Maar dat is niet zo gek, zegt Seidell: kritiek op de industrie is in de voedingswetenschap wijdverbreid. En er bestaat niet zoiets als een objectieve wetenschapper. Vrijwel iedereen houdt er opinies op na. Die zijn ook gebaseerd op opgebouwde kennis. De aantijging dat de Lancet-commissie een vegetarisch of zelfs veganistisch dieet propageert, is volgens Seidell klinkklare onzin. De commissie hanteert flinke marges voor vleesconsumptie. Als je die ruim neemt, kom je nog aan 80 gram vlees per dag. En dan ook nog vis en zuivel erbij. Dat is best veel. Een groot deel van de wereldbevolking komt daar niet eens aan toe.

3 Ook de stelling dat rood vlees ongezond is werd onder vuur genomen. Die aanname is gebaseerd op epidemiologisch onderzoek waarbij mensen lange tijd worden gevolgd. Gegevens uit dat soort onderzoeken zijn notoir onbetrouwbaar, zeggen sceptici. Absolute zekerheden geeft epidemiologisch onderzoek inderdaad niet, beaamt Seidell. Maar beter hebben we niet. Wat we kunnen zeggen is dat rood vlees waarschijnlijk het risico op kanker vergroot. Daarom geeft ook de Gezondheidsraad het advies om de consumptie van rood vlees te matigen. Veel belangrijker vindt Seidell de aanbeveling om minder bewerkt voedsel, frisdrank en snoep te consumeren. Als je het rapport leest, kan 60 tot 70 procent van wat wij nu kopen in de supermarkt niet meer gegeten worden. Daar is minder ophef over. Maar dat gaat veel verder dan een beetje minder vlees. Seidell kan zich achter daar achter scharen. Wij eten massaal goedkoop en sterk bewerkt gemaksvoedsel. Dat is niet gezond. We moeten terug naar een dieet van basisproducten met af en toe wat vis en vlees. Dat wijkt nauwelijks af van de voedingsadviezen van de Gezondheidsraad en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Wat dat betreft is de boodschap van dit rapport niet schokkend. Vrijwel alle voedingswetenschappers die ik ken zijn het daarmee eens.

4 Portret Jaap Seidell hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de VU in Amsterdam Beeld geen

5 Hoe duurzaam is het vleesarme Lancet-dieet? Imke de Boer, hoogleraar dierlijke productiesystemen aan de Wageningen Universiteit Dat we minder dierlijke producten zoals vlees moeten eten, daar is de wetenschap het wel over eens, zegt Imke de Boer. Interessanter is de vraag hoeveel daarvan we wél duurzaam kunnen eten. Want, zegt De Boer: het is een misverstand te denken dat een vegetarisch of veganistisch dieet het beste is voor de planeet. Een beetje vlees past heel goed in een duurzaam eetpatroon. Het gaat pas mis als we speciaal voor dieren voedsel gaan verbouwen, zoals nu op grote schaal gebeurt. Dieren kunnen een nuttige rol vervullen in de voedselproductie door ze te voeden op biomassa die mensen niet kunnen eten zoals reststromen en gras. Varkens bijvoorbeeld gedijen uitstekend op aardappelschillen en etensresten. Kippen leggen prima op een dieet van bakkerij-afval. Gratis veevoer, noemt De Boer het, spul dat overblijft bij het produceren van plantaardig voedsel en anders grotendeels de verbrandingsoven in gaat. Uitgangspunt voor een duurzame vleesconsumptie is dat we zoveel vlees eten als we dieren kunnen houden die nuttig zijn in de voedselkringloop. Uit voorlopige berekeningen (het onderzoek is nog in volle gang) van De Boer en haar vakgroep blijkt dat hun uitkomsten niet ver afwijken van wat het Lancet-dieet voorschrijft: 25 gram dierlijk eiwit per dag (waarvan 50 tot 80 gram vlees). Dat is dus niet zo n slechte schatting. Al zou de mix er in haar rekensommen iets anders uitzien. Meer varkens- dan kippenvlees bijvoorbeeld. Varkens zijn beter geschikt om allerlei reststromen te eten. Kippen moet je vooral houden voor de eieren. Voor rundvlees is in De Boers menu weinig plaats. Als je koeien houdt, doe je dat in eerste instantie voor de melk, want dan heb je een dagelijks product. Het vlees van de melkkoeien en de stiertjes kan natuurlijk wel worden gegeten. Hoeveel weidegrond voor koeien moet worden gereserveerd is nog onderwerp van onderzoek. Veenweidegronden worden in Nederland droog gemalen om koeien te weiden. Daardoor oxideert het veen, wat voor extra CO 2-uitstoot zorgt. Veenweidegronden kun je beter nat houden. Dan moet je zien hoeveel koeien je daarop nog kunt houden. Een circulaire landbouw waar duurzame veehouderij onderdeel van is: het is een ver verwijderd ideaal, beseft ook De Boer. Maar de richting die het Lancet-rapport aangeeft is duidelijk: we moeten in Europa en de VS minder dierlijk product eten en dieren anders gaan voeden. Maak daar dan werk van, zou ik zeggen.

6 Imke de Boer, hoogleraar Dierlijke productiesystemen Wageningen Universiteit Beeld Paul Voorham Hoe gaan we het doen? Hans Dagevos, consumptiesocioloog Wageningen Universiteit De olifant in de kamer, noemt Dagevos het: de overgang naar een duurzaam en gezond dieet zoals voorgesteld in het Lancet-rapport. We willen het niet zien, we denken dat het zo n vaart niet zal lopen, we zijn bang dat ons iets wordt afgepakt. Terwijl er toch echt iets aan de hand is. Dat een verandering nodig is, staat volgens Dagevos als een paal boven water. Dat laten wetenschappelijke rapporten van de afgelopen vijftien jaar zien. De wetenschap weet het wel, nu de rest van de wereld nog. Maar hoe die daarvan overtuigd kan worden, daarover biedt ook het Lancet-rapport geen uitsluitsel, zegt Dagevos. We hebben een Great Food Transformation nodig, zeggen de auteurs. Maar vragen als: Hoe krijgen we dat voor elkaar? Wat is daarvoor nodig? Waarom wil de politiek er niet aan? Waarom vinden mensen dit zo n lastige boodschap? Hoe krijg je consumenten en bedrijven mee? Die worden niet gesteld. De Lancet-commissie doet een beroep op alle partijen overheden, ngo s, boeren, bedrijven en consumenten om de transitie naar een gezond en duurzaam eetpatroon te bewerkstelligen. Dat is rijkelijk vaag, vindt Dagevos. Om te beginnen zou de vanzelfsprekendheid van de mate waarin we nu vlees, vet en suiker consumeren serieus ter discussie moeten worden gesteld. Dat vind ik een

7 taak van de overheid, alleen die kan zo n discussie aanzwengelen. Rond energie hangt nu een sfeer van: we weten nog niet precies hoe, maar er moet iets veranderen. Dat hebben we ook met voedsel nodig. Informatie alleen is niet genoeg. Om mensen ertoe te bewegen hun eetgedrag te veranderen zijn verder gaande maatregelen nodig, benadrukt Dagevos. Welke interventies helpen consumenten beter te eten? Denk aan prijsprikkels, zoals een vleestaks. We weten niet of dat werkt. Maar waarom experimenteren we daar niet mee? De politiek lijkt dat niet aan te durven. Ik heb al vaker tegen politici gezegd: wees niet zo bang om dit onderwerp op de agenda te zetten. Veel mensen staan helemaal niet zo negatief tegenover vlees minderen. Integendeel: ze zijn er al volop mee bezig. Dus je hebt al draagvlak. Laten we buiten de sfeer blijven van: ze pakken onze gehaktbal af. Een eetpatroon met minder vlees en meer groenten kan net zoveel genoegen scheppen. Het is gezonder, het biedt variatie, de wereld wordt er beter van. En het scheelt ook nog in je portemonnee. Hans Dagevos, consumptiesocioloog Wageningen Universiteit. Drank zorgt voor 14% van de klimaatbelasting van voedingsmiddelen. Rijst zorgt voor een achtste van de methaanuitstoot. En wil je per se een avocado uit Peru naar Nederland laten komen, laat m dan rijpen in de fruitschaal. Elfie Tromp komt tot deze (en meer) ontnuchterende conclusies.

8 3 vragen lancet-dieet Meer groenten, minder vlees: kan het Lancetdieet echt de wereld redden? Rudolf II som Vertumnus door Guiseppe Arcimboldo Beeld Collectie Skokloster

9 Castle, Zweden Weinig vlees, zo min mogelijk bewerkt voedsel, veel groenten, fruit en volkorengranen. Zo kan de mens zich gezond voeden en de planeet redden, schreef een internationale groep wetenschappers in The Lancet. Waarna de discussie losbarstte. Drie Nederlandse experts beantwoorden de drie belangrijkste vragen. Mac van Dinther8 februari 2019, 14:50 Moet vlees in de ban? Moet er een verbod komen op snacks, snoepgoed en frisdrank? Is een dieet gebaseerd op groenten en fruit wel echt zo gezond en duurzaam? En als dat zo is: hoe krijgen we dan voor elkaar dat iedereen zo gaat eten? Het zijn vragen waar in de voedingswereld over wordt gedebatteerd sinds het verschijnen van een recent artikel in medisch vakblad The Lancet. Daarin pleitte een commissie van internationale wetenschappers voor een dieet dat 10 miljard aardbewoners in 2050 gezond en duurzaam kan voeden: weinig vlees, zo min mogelijk bewerkt voedsel en juist veel groenten, fruit en volkorengranen. Naast bijval kreeg de commissie ook tegengas. De wetenschappelijke data waarop de auteurs zich baseren zouden niet deugen. Het Lancet-dieet zou vlees ten onrechte demoniseren. Ophef was er ook over de financier van het rapport, de Noorse EAT Foundation. Die is opgericht door Gunhild Stordalen, een 40-jarige arts die getrouwd is met een schatrijke hotelmagnaat. In hun privéjet vliegen ze over de wereld naar exotische vakantiebestemmingen, terwijl de Lancet-commissie pleit voor een duurzame en sobere leefstijl. Hoe hypocriet is dat? Drie niet bij het Lancet-onderzoek betrokken toonaangevende Nederlandse deskundigen geven antwoord op drie prangende vragen. Hoe gezond is het Lancet-dieet nou echt? Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de VU in Amsterdam Om met de kritiek op de financier te beginnen: die is flauw, zegt Seidell. Dat is zoiets als zeggen dat Jesse Klaver een houtkachel heeft en dus alles wat hij zegt over het klimaat onzin is. Ik ken veel van de auteurs die aan dit rapport hebben meegewerkt. Dat zijn integere wetenschappers. Die laten zich echt niks voorschrijven. De auteurs kregen overigens niet betaald voor hun werk. Wat opvalt is dat in de commissie veel mensen zitten die kritisch zijn op de voedingsindustrie. Maar dat is niet zo gek, zegt Seidell: kritiek op de industrie is in de voedingswetenschap wijdverbreid. En er bestaat niet zoiets als een objectieve wetenschapper. Vrijwel iedereen houdt er opinies op na. Die zijn ook gebaseerd op opgebouwde kennis. De aantijging dat de Lancet-commissie een vegetarisch of zelfs veganistisch dieet propageert, is volgens Seidell klinkklare onzin. De commissie hanteert flinke

10 marges voor vleesconsumptie. Als je die ruim neemt, kom je nog aan 80 gram vlees per dag. En dan ook nog vis en zuivel erbij. Dat is best veel. Een groot deel van de wereldbevolking komt daar niet eens aan toe. Ook de stelling dat rood vlees ongezond is werd onder vuur genomen. Die aanname is gebaseerd op epidemiologisch onderzoek waarbij mensen lange tijd worden gevolgd. Gegevens uit dat soort onderzoeken zijn notoir onbetrouwbaar, zeggen sceptici. Absolute zekerheden geeft epidemiologisch onderzoek inderdaad niet, beaamt Seidell. Maar beter hebben we niet. Wat we kunnen zeggen is dat rood vlees waarschijnlijk het risico op kanker vergroot. Daarom geeft ook de Gezondheidsraad het advies om de consumptie van rood vlees te matigen. Veel belangrijker vindt Seidell de aanbeveling om minder bewerkt voedsel, frisdrank en snoep te consumeren. Als je het rapport leest, kan 60 tot 70 procent van wat wij nu kopen in de supermarkt niet meer gegeten worden. Daar is minder ophef over. Maar dat gaat veel verder dan een beetje minder vlees. Seidell kan zich achter daar achter scharen. Wij eten massaal goedkoop en sterk bewerkt gemaksvoedsel. Dat is niet gezond. We moeten terug naar een dieet van basisproducten met af en toe wat vis en vlees. Dat wijkt nauwelijks af van de voedingsadviezen van de Gezondheidsraad en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Wat dat betreft is de boodschap van dit rapport niet schokkend. Vrijwel alle voedingswetenschappers die ik ken zijn het daarmee eens. Portret Jaap Seidell hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de VU in Amsterdam B

Samenvatting. Indicatoren voor ecologische effecten hangen sterk met elkaar samen

Samenvatting. Indicatoren voor ecologische effecten hangen sterk met elkaar samen Samenvatting Er bestaan al jaren de zogeheten Richtlijnen voor goede voeding, die beschrijven wat een gezonde voeding inhoudt. Maar in hoeverre is een gezonde voeding ook duurzaam? Daarover gaat dit advies.

Nadere informatie

Verduurzaming van de veehouderij: urgentie vanuit mondiaal perspectief

Verduurzaming van de veehouderij: urgentie vanuit mondiaal perspectief Verduurzaming van de veehouderij: urgentie vanuit mondiaal perspectief Conferentie Keuzes voor landbouw en veehouderij Huidige mondiale impact van veehouderij Biodiversiteit, aandeel 30% in mondiaal verlies

Nadere informatie

De rol van zuivel in de wereld Gezond en duurzaam. Stephan Peters NZO

De rol van zuivel in de wereld Gezond en duurzaam. Stephan Peters NZO De rol van zuivel in de wereld Gezond en duurzaam Stephan Peters NZO NZO NEDERLANDSE ZUIVEL ORGANISATIE De branchevereniging van de Nederlandse zuivelindustrie Behartigt belangen van dertien zuivelondernemingen

Nadere informatie

Verduurzamen van de voedselconsumptie in Nederland: Waarom, wie en wat?

Verduurzamen van de voedselconsumptie in Nederland: Waarom, wie en wat? Verduurzamen van de voedselconsumptie in Nederland: Waarom, wie en wat? Expert duurzaam eten Corné van Dooren @DuurzaamEten NAV voedingsforum 8 maart 2018 Missie Het Voedingscentrum informeert consumenten

Nadere informatie

Bewegen x vakleerkracht = toekomst 2

Bewegen x vakleerkracht = toekomst 2 Bewegen x vakleerkracht = toekomst 2 Workshop voeding Vincent Verdoorn Fontys Sporthogeschool (Bewegen + voeding) x vakleerkracht = toekomst 2 Workshop voeding Vincent Verdoorn Fontys Sporthogeschool Inhoud

Nadere informatie

Samenvatting. Samenvatting 9

Samenvatting. Samenvatting 9 Samenvatting Voedingsmiddenenbedrijven hebben verschillende manieren om consumenten erop te attenderen dat bepaalde producten goed zouden zijn voor de gezondheid. Sinds enkele jaren worden daar in Nederland

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 19 februari 2019 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 19 februari 2019 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

VOEDSELTRENDS. NVVL, Network For Food Experts. @GfK mei 2015. GfK 2015 NVVL Voedseltrends Mei 2015

VOEDSELTRENDS. NVVL, Network For Food Experts. @GfK mei 2015. GfK 2015 NVVL Voedseltrends Mei 2015 VOEDSELTRENDS NVVL, Network For Food Experts @GfK mei 2015 1 Inhoudsopgave 3 5 Management Summary Belangrijkste resultaten Onderzoeksresultaten Voeding algemeen Voedseltrends Gezondheid 23 27 Onderzoeksverantwoording

Nadere informatie

2. Schijf van Vijf samengevat

2. Schijf van Vijf samengevat 2. Schijf van Vijf samengevat 2.1 De essentie van de Schijf van Vijf De Schijf van Vijf is het beeldmerk dat laat zien wat gezond eten inhoudt. Het beeldmerk wordt onderbouwd met de Richtlijnen Schijf

Nadere informatie

Verspilling: De houdbaarheidsdatum nabij

Verspilling: De houdbaarheidsdatum nabij School: Bedrijf: Titel project: 1. De opdracht Opdrachtgever Agrarische Jongeren Friesland is een organisatie die zich ten doel stelt de bedrijfsvoering van boerenbedrijven zo efficient mogelijk te maken.

Nadere informatie

Duurzaamheid in de Schijf van Vijf

Duurzaamheid in de Schijf van Vijf Duurzaamheid in de Schijf van Vijf Expert duurzaam eten Dr.ir. Corné van Dooren @DuurzaamEten Congres Duurzame Voeding, FCInstitute, 19 juni 2018 Disclosure belangen spreker Geen potentiële belangenverstrengeling

Nadere informatie

Gezonde Voeding. Nieuwe voedingsdriehoek Heleen Casteleyn

Gezonde Voeding. Nieuwe voedingsdriehoek Heleen Casteleyn Gezonde Voeding Nieuwe voedingsdriehoek Heleen Casteleyn Een juiste balans voor gezondheid en milieu 3 uitgangspunten: Meer plantaardige producten dan dierlijke Vermijden van ultrabewerkte producten Verspil

Nadere informatie

Onderzoek: Vlees eten

Onderzoek: Vlees eten Onderzoek: Vlees eten Mei 2018 Over dit onderzoek 3Vraagt is onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel en stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. De uitslagen worden

Nadere informatie

Het programma. De boodschappenkar. Even voorstellen: Door de bomen het bos niet meer zien? Feiten en fabels

Het programma. De boodschappenkar. Even voorstellen: Door de bomen het bos niet meer zien? Feiten en fabels De boodschappenkar Door: Anne Mesman-de Winter, Diëtist Het programma over goede voeding Informatie over de Richtlijnen goede voeding Hoe ziet volgens u een gezond boodschappenmandje eruit? Toelichting

Nadere informatie

20160210 Verslag avond over Voedsel en Voedsel zekerheid

20160210 Verslag avond over Voedsel en Voedsel zekerheid 20160210 Verslag avond over Voedsel en Voedsel zekerheid Marijke de Graaf, werkzaam bij ICCO houdt een lezing over Voedsel en Voedsel zekerheid OPrganisatie ZWO-groep wijkgemeente Eindhoven-Zuid. We beginnen

Nadere informatie

e mythe van overbevolking OneWorld.nl

e mythe van overbevolking OneWorld.nl e mythe van overbevolking OneWorld.nl 1 van 5 04-07-17 16:36 oneworld.nl De mythe van overbevolking OneWorld.nl Kiza Magendane 6-8 minuten Opinie Welkom in de wereld van de bevolkingspolitiek. Hier worden

Nadere informatie

Vegetarisch eten niet per se goed voor het klimaat

Vegetarisch eten niet per se goed voor het klimaat 1 van 5 4-3-2017 08:55 standaard.be Vegetarisch eten niet per se goed voor het klimaat Van onze redactrice Inge Ghijs BrusselWat moeten we eten als we met ons eetpatroon geen aanslag willen plegen op het

Nadere informatie

Voedselverspilling in huis

Voedselverspilling in huis Voedselverspilling in huis 13 november 2014 Karin Bemelmans Missie Het Voedingscentrum informeert consumenten over en stimuleert hen tot een gezonde en meer duurzame voedselkeuze 1942 2014 Rapport Gezondheidsraad,

Nadere informatie

Ben je geïnteresseerd in het Paleo-dieet, maar weet je niet waar je moet beginnen? Volg deze vijf eenvoudige stappen en je bent goed op weg!

Ben je geïnteresseerd in het Paleo-dieet, maar weet je niet waar je moet beginnen? Volg deze vijf eenvoudige stappen en je bent goed op weg! Ben je geïnteresseerd in het Paleo-dieet, maar weet je niet waar je moet beginnen? Volg deze vijf eenvoudige stappen en je bent goed op weg! 1. Maak je keuken paleo-proof Heb je verleidelijk voedsel in

Nadere informatie

28-9-2014. Inhoud. Voeding en leefstijl bij en na kanker. 1. Voeding van vroeger tot nu. 1. Voeding van vroeger tot nu. 2.

28-9-2014. Inhoud. Voeding en leefstijl bij en na kanker. 1. Voeding van vroeger tot nu. 1. Voeding van vroeger tot nu. 2. Voeding en leefstijl bij en na kanker Malu van Geel Inhoud 1. Voeding van vroeger tot nu 2. Voeding en kanker 3. Aanbevelingen 4. Veel gestelde vragen 1. Voeding van vroeger tot nu 1 Hippocrates Laat voeding

Nadere informatie

Consumptie van koolhydraten in Nederland

Consumptie van koolhydraten in Nederland Consumptie van koolhydraten in Nederland Caroline van Rossum 1 Inhoud Voedselconsumptie meten Inname Bronnen Waar en wanneer Verschillen in bevolking Veranderingen 2 Voedselconsumptiepeilingen Inzicht

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Biologische producten en duurzame keurmerken Wij kochten in 2014 voor iets meer dan 1 miljard euro aan biologische producten. Dat is een groei van 6% ten opzichte van 2013. We worden steeds bewuster en

Nadere informatie

Werkblad Vooral volkoren, zoals volkorenbrood, volkoren pasta en couscous en zilvervliesrijst

Werkblad Vooral volkoren, zoals volkorenbrood, volkoren pasta en couscous en zilvervliesrijst Volop uit de Schijf van Vijf Veel groente en fruit Werkblad Vooral volkoren, zoals volkorenbrood, volkoren pasta en couscous en zilvervliesrijst Gezond eten: Genoeg zuivel, zoals melk, yoghurt en kaas

Nadere informatie

Hoe laat de consument zich beïnvloeden door de verschillende eetgewoontes?

Hoe laat de consument zich beïnvloeden door de verschillende eetgewoontes? Opdracht door een scholier 2196 woorden 25 april 2002 5 61 keer beoordeeld Vak Biologie Hoe laat de consument zich beïnvloeden door de verschillende eetgewoontes? Sint Nicolaas Lyceum Amsterdam 24-04-2002

Nadere informatie

Samenvatting. - verlies van biodiversiteit, door ontbossing, vervuiling en monocultures;

Samenvatting. - verlies van biodiversiteit, door ontbossing, vervuiling en monocultures; 1. Inleiding 1.1 Dierlijke voedselproducten en milieu Dierlijke voedselproducten zoals, vlees, melk en eieren, zijn voor de meeste mensen een vast onderdeel van het menu. Deze producten leveren belangrijke

Nadere informatie

Emma Coles Be Vitality en Voeding Leeft

Emma Coles Be Vitality en Voeding Leeft Emma Coles Be Vitality en Voeding Leeft Fors deel van Nederland is chronische ziek Fors deel van Nederland is chronische ziek 16,6m 17,5m 32% 5,3m 7m 40% 1,2 miljoen mensen hebben diabetes en per week

Nadere informatie

NAE congres 29 november 2018 Een brede blik op eetstoornissen, met oog voor diversiteit. Kim Corbet en Linda Hover

NAE congres 29 november 2018 Een brede blik op eetstoornissen, met oog voor diversiteit. Kim Corbet en Linda Hover NAE congres 29 november 2018 Een brede blik op eetstoornissen, met oog voor diversiteit Kim Corbet en Linda Hover Doel van deze workshop Promoten netwerk VIE DISCUSSIËREN aan de hand van stellingen Dieetbehandelingsrichtlijnen

Nadere informatie

Voedselconsumptie Vergelijking met de Richtlijnen goede voeding Belangrijkste bevindingen

Voedselconsumptie Vergelijking met de Richtlijnen goede voeding Belangrijkste bevindingen Voedselconsumptie 12-16 Vergelijking met de Richtlijnen goede voeding 15 Het RIVM onderzoekt de voedselconsumptie in Nederland. Van ruim mensen in de leeftijd van 1 tot en met 79 jaar is van 12 tot en

Nadere informatie

Dienstverlenende werkzaamheden Les 7

Dienstverlenende werkzaamheden Les 7 Dienstverlenende werkzaamheden Les 7 voedingsadvies Julie hebben in les 1 al een voedingsdagboek moeten invullen en in les drie heb je als het goed is geleerd hoe de schijf van vijf werkt. Met deze kennis

Nadere informatie

Schijf van Vijf-spel. Opdracht 4C. Opdracht

Schijf van Vijf-spel. Opdracht 4C. Opdracht Opdracht 4C Schijf van Vijf-spel Opdracht Doel: Introductie: 15 min. Opdracht 1: Opdracht 2: Kinderen worden bewust gemaakt van wat gezonde basisvoeding is. Dit zijn producten uit de Schijf van Vijf. Als

Nadere informatie

Publiekssamenvatting nota Duurzaam voedsel, 25 september 2009, ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Publiekssamenvatting nota Duurzaam voedsel, 25 september 2009, ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Publiekssamenvatting nota Duurzaam voedsel 25 september 2009 Populaire versie van de nota Duurzaam voedsel van het ministerie van LNV. Het verduurzamen van consumptie en productie van voedsel lukt alleen

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Foodtrends 2017, wat willen we nu echt? Foodtrends 2017, het gaat de goede kant op, we worden bewuster en zien dat voeding de basis van ons zijn is, dat de juiste voeding ziekten kan genezen en voorkomen.

Nadere informatie

Ontdek jouw aanpak Gezond eten met de Schijf van Vijf

Ontdek jouw aanpak Gezond eten met de Schijf van Vijf Ontdek jouw aanpak Gezond eten met de Schijf van Vijf Iedereen vult zijn eigen Schijf van Vijf Je lijf gaat je hele leven mee, daar wil je dus zo goed mogelijk voor zorgen. Maar hoe doe je dat? Als je

Nadere informatie

De nieuwe voedingsdriehoek: kompas voor een gezond leven. Nina Van Den Broecke 30/09/2018

De nieuwe voedingsdriehoek: kompas voor een gezond leven. Nina Van Den Broecke 30/09/2018 De nieuwe voedingsdriehoek: kompas voor een gezond leven Nina Van Den Broecke 30/09/2018 Inhoud 1. Nieuwe voedingsdriehoek: waarom en hoe? 2. De voedingsdriehoek Inhoudelijke visie Gezond Leven tips 3.

Nadere informatie

Spreekbeurt over ZOUT

Spreekbeurt over ZOUT Wat is zout? Zout zit in bijna alle voedingsmiddelen die we eten. Zelfs in die producten waarin je het helemaal niet verwacht, zoals zoete koeken en zoete drop. Zout geeft smaak aan het eten. En het zorgt

Nadere informatie

Onderzoek: (on)gezond eten

Onderzoek: (on)gezond eten Onderzoek: (on)gezond eten Mei 2018 Over dit onderzoek 3Vraagt is onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel en stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. De uitslagen

Nadere informatie

Jong & Duurzaam. Klimaat Dieet

Jong & Duurzaam. Klimaat Dieet Jong & Duurzaam Klimaat Dieet Wie zijn wij en waarom zijn we hier? Wij zijn Wij zijn Werkgroep Jong & Duurzaam Eefke Wij zijn De jongerenvertegenwoordigers Wij zijn 1. 2. 3. 4. Klimaat dieet Duurzame Kleding

Nadere informatie

Vegan super health, mythe of waarheid?

Vegan super health, mythe of waarheid? Vegan super health, mythe of waarheid? Voedingswetenschap en activisme Martine van Haperen Vegetus.nl What The Health? Google trends: vegan in Nederland Wie ben ik? Veganist Vegetus en Gewoon Vegan Gewichtsconsulent

Nadere informatie

De voedselketenles LES 1 VRAAG: Waarom denk jij dat het erg is dat er soms eten weggegooid wordt?

De voedselketenles LES 1 VRAAG: Waarom denk jij dat het erg is dat er soms eten weggegooid wordt? VRAAG: Waarom denk jij dat het erg is dat er soms eten weggegooid wordt? 1 Hoe denk je dat de aardbeienjam op jouw boterham terecht is gekomen? Wat is er allemaal nodig om die aardbeienjam op jouw boterham

Nadere informatie

Duurzaamheidk. Duurzaamheidkompas meting #17 beleid ten aanzien van voedsel januari 2017

Duurzaamheidk. Duurzaamheidkompas meting #17 beleid ten aanzien van voedsel januari 2017 Duurzaamheidk mpas Duurzaamheidkompas meting #17 beleid ten aanzien van voedsel januari 2017 Inleiding Duurzaamheidkompas #17 gezond en duurzaam voedsel Antwoord op duurzaamheidvragen In deze tijd van

Nadere informatie

Goede voeding vóór een operatie

Goede voeding vóór een operatie Goede voeding vóór een operatie Adviezen om uw conditie te verbeteren Inhoud Gewichtsverlies 3 Eiwitten 4 Calorieën 4 Vóór de opname 4 Gewichtsverloop 5 Meer informatie 5 Uw vragen 6 Notities 7 Een goede

Nadere informatie

VERKOOP VAN DRANK EN SNACKS OP SCHOOL. ADVIES

VERKOOP VAN DRANK EN SNACKS OP SCHOOL. ADVIES VERKOOP VAN DRANK EN SNACKS OP SCHOOL. ADVIES DE VOEDINGSWAARDE VAN DE DRANKJES EN SNACKS DIE IN DE MEESTE SECUNDAIRE SCHOLEN WORDEN VERKOCHT, ZIJN IN STRIJD MET DE AANBEVELINGEN VOOR EEN GEZOND EETPATROON.

Nadere informatie

Menu van de Toekomst: Eiwittransitie

Menu van de Toekomst: Eiwittransitie Menu van de Toekomst: Eiwittransitie kennisspecialist duurzaam eten Corné van Dooren Week van de Akkerbouw, Biddinghuizen, 23 juni 2016 Missie Het Voedingscentrum informeert consumenten over en stimuleert

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Bewerkte voeding is ongezond, we worden bewuster Ik roep al een tijdje dat we op een punt van ommekeer staan, de mensen worden bewuster. En zien dat onbewerkte voeding gewoon het gezondst is. Je ziet het

Nadere informatie

Eet, drink en. beweeg!

Eet, drink en. beweeg! Eet, drink en. beweeg! WAAROM? Gezond eten en regelmatig bewegen gaan hand in hand. Door een gevarieerde voeding te combineren met voldoende lichaamsbeweging zorgen we ervoor dat we het risico op allerlei

Nadere informatie

Colofon. www.stichtinggezondheid.nl. Dit e-book is een uitgave van Stichting Gezondheid. Teksten: Stichting Gezondheid

Colofon. www.stichtinggezondheid.nl. Dit e-book is een uitgave van Stichting Gezondheid. Teksten: Stichting Gezondheid Colofon Dit e-book is een uitgave van Stichting Gezondheid Teksten: Stichting Gezondheid Vormgeving: Michael Box (Internet Marketing Nederland) Correspondentie: Stichting Gezondheid (Stefan Rooyackers)

Nadere informatie

Het Grote Suikerdebat 6 februari Ophouden met eenzijdig (negatieve) aandacht voor suiker

Het Grote Suikerdebat 6 februari Ophouden met eenzijdig (negatieve) aandacht voor suiker Het Grote Suikerdebat 6 februari 2017 Ophouden met eenzijdig (negatieve) aandacht voor suiker In de publieke opinie klinkt regelmatig door dat in vrijwel alle levensmiddelen suiker zit, dat de hoeveelheid

Nadere informatie

Milieucijfers SuperWijzer

Milieucijfers SuperWijzer Milieucijfers SuperWijzer Achtergrond onderzoek Geert Bergsma en Marieke Head Ketenanalysegroep CE Delft Doelstelling onderzoek CE Delft Wat is de milieubelasting van verschillende eiwitproducten te koop

Nadere informatie

Menu-engineering in restaurants

Menu-engineering in restaurants Menu-engineering in restaurants Machiel Reinders, Wageningen University & Research Joris Heijnen & Erik van Bommel, Variatie in de Keuken Marlijn Huitink & Coosje Dijkstra, Vrije Universiteit Amsterdam

Nadere informatie

Betaalbaar bio in 6 stappen

Betaalbaar bio in 6 stappen Betaalbaar bio in 6 stappen Biologisch eten duur? Veel mensen denken dat biologisch eten niet in hun budget past. Ik heb dat ook heel lang gedacht. Tot ik ontdekte dat je door anders boodschappen te doen

Nadere informatie

Voedseltransitie: Meerdere sporen en actoren

Voedseltransitie: Meerdere sporen en actoren Workshop duurzame voedselproductie en consumptie Aeres Hogeschool, Wageningen (21 nov 2017) Voedseltransitie: Meerdere sporen en actoren Hans Dagevos 1 Meerdere sporen Onderzoek Voedseltransitie Routes

Nadere informatie

Maatschappelijke waardering van Nederlandse Landbouw en Visserij

Maatschappelijke waardering van Nederlandse Landbouw en Visserij Nederlandse Landbouw en Visserij Inhoud 1 Inleiding 03 2 Samenvatting en conclusies landbouw en visserij 3 Maatschappelijke waardering landbouw 09 4 Associaties agrarische sector 13 5 Waardering en bekendheid

Nadere informatie

Het Thema Voeding is geschreven in nauwe samenwerking met Het Voedingscentrum. De doorlopende leerlijn Voeding heeft als onderlegger gediend.

Het Thema Voeding is geschreven in nauwe samenwerking met Het Voedingscentrum. De doorlopende leerlijn Voeding heeft als onderlegger gediend. Het onderwijs rond het thema voeding is er op gericht dat kinderen en jongeren kiezen voor een meer gezond en duurzaam voedingspatroon. is immers de basis voor gezondheid. heeft een belangrijke rol bij

Nadere informatie

Resultaten Panelonderzoek VOEDSELFRAUDE

Resultaten Panelonderzoek VOEDSELFRAUDE Resultaten Panelonderzoek VOEDSELFRAUDE 2015 September 2016 1 Wat is voedselfraude volgens consumenten? Bij verkoop van voedsel onjuiste informatie vermelden Dat er opzettelijk met ons voedsel gerommeld

Nadere informatie

Beleving van voedsel. Vera van Stokkom; Saskia Kamps. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Beleving van voedsel. Vera van Stokkom; Saskia Kamps. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteurs Laatst gewijzigd Licentie Webadres Vera van Stokkom; Saskia Kamps 26 august 2014 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/52779 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs

Nadere informatie

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 3. Gezonde voeding

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 3. Gezonde voeding GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 3 Gezonde voeding 1 INLEIDING Thema 3 hoofdstuk Gezonde voeding blz. 149 Onderwerpen: -Persoonlijke verschillen -Voeding en levensfasen -Voedingsmiddelen en voedingsstoffen -Richtlijnen

Nadere informatie

DE OVERGANG NAAR EEN YOGISCH DIEET

DE OVERGANG NAAR EEN YOGISCH DIEET DE OVERGANG NAAR EEN YOGISCH DIEET Dit zes weken durende plan zal je helpen om te werken aan een lactovegetarisch of een vegetarisch dieet. Voor het beste resultaat, breng de veranderingen geleidelijk

Nadere informatie

Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over.

Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over. Pre-diabetes Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over. Wat is pre-diabetes Pre-diabetes is het stadium vóór diabetes (suikerziekte). Het

Nadere informatie

D e f i n i n g s u s t a i n a b l e n u t r i t i o n

D e f i n i n g s u s t a i n a b l e n u t r i t i o n D e f i n i n g s u s t a i n a b l e n u t r i t i o n Hoe komen we tot gezonde en duurzame voedingspatronen? Gerard Kramer Manager Sustainable Nutrition Blonk Consultants Slotdebat It s the food, my

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Voedselverspilling, er is genoeg voedsel en voedselspeculatie is immoreel Nederlandse consumenten gooien ieder jaar voor zo n 2,5 miljard aan voedsel weg. Dat is ruim 150 per persoon. Ofwel zo n 50 kilo.

Nadere informatie

De voedingsdriehoek. Wat en hoe?

De voedingsdriehoek. Wat en hoe? De voedingsdriehoek Wat en hoe? Wat haal je uit de posters Vind je gezonde voeding belangrijk? Ben je op de hoogte van wat gezonde voeding wel en niet is? Vind je van jezelf dat je gezond eet? Gaat gezond

Nadere informatie

VOEDINGSDRIEHOEK: Gezond en duurzaam eten met de voedingsdriehoek

VOEDINGSDRIEHOEK: Gezond en duurzaam eten met de voedingsdriehoek VOEDINGSDRIEHOEK: Gezond en duurzaam eten met de voedingsdriehoek Gezond eten: wat is dat nu precies? In de media verschijnen zoveel tegenstrijdige berichten dat je op den duur het bos door de bomen niet

Nadere informatie

Ben je geïnteresseerd in het Paleo dieet, maar weet niet waar je moet beginnen?

Ben je geïnteresseerd in het Paleo dieet, maar weet niet waar je moet beginnen? Ben je geïnteresseerd in het Paleo dieet, maar weet niet waar je moet beginnen? Volg deze vijf eenvoudige stappen en je bent goed op weg! 1. Maak je keuken paleo proof Het lukt niet met zelfbeheersing

Nadere informatie

Wel of geen. multivitamine? PILLEN ZIJN GEEN WONDER- MIDDEL. 18 CONSUMENTENBOND minigids vitaminen

Wel of geen. multivitamine? PILLEN ZIJN GEEN WONDER- MIDDEL. 18 CONSUMENTENBOND minigids vitaminen Wel of geen multivitamine? PILLEN ZIJN GEEN WONDER- MIDDEL 18 CONSUMENTENBOND minigids vitaminen AAN DE PILLEN? Volgens de supplementenindustrie krijgen we via onze gewone voeding te weinig vitaminen en

Nadere informatie

Nieuwe wegen naar gezonde voeding

Nieuwe wegen naar gezonde voeding Nieuwe wegen naar gezonde voeding 1 Wat eten we en wordt het beter? Matthijs van den Berg Hoofd van het Centrum Voeding, Preventie en Zorg bij het RIVM. 2 Wat eten we en wordt het beter? Matthijs van den

Nadere informatie

Consumenten en gezondheid: paradoxen en perspectieven. Erik de Bakker

Consumenten en gezondheid: paradoxen en perspectieven. Erik de Bakker Consumenten en gezondheid: paradoxen en perspectieven Erik de Bakker Opbouw Hoe meer aandacht, des te dikker Individuen en omgeving: de uienschil Ontwikkeling naoorlogse consumptie Obesogene samenleving

Nadere informatie

Goede voeding voor je kind. Uitleg over basisvoeding en een dagmenu

Goede voeding voor je kind. Uitleg over basisvoeding en een dagmenu Goede voeding voor je kind Uitleg over basisvoeding en een dagmenu Goede voeding Dagmenu kind 1 t/m 3 jaar Wat is goede voeding voor kinderen? Door alle beschikbare informatie is het soms lastige te weten

Nadere informatie

Wetenschappelijke onderbouwing Nederlandse voedingsrichtlijnen

Wetenschappelijke onderbouwing Nederlandse voedingsrichtlijnen Wetenschappelijke onderbouwing Nederlandse voedingsrichtlijnen Prof Daan Kromhout Gezondheidsraad Gezondheidsraad 1 De commissie Wat zijn Richtlijnen goede voeding? Geïntegreerde boodschappen gebaseerd

Nadere informatie

Versnellen melkproducten de ziekte van Huntington? Je bent wat je eet

Versnellen melkproducten de ziekte van Huntington? Je bent wat je eet Wetenschappelijk nieuws over de Ziekte van Huntington. In eenvoudige taal. Geschreven door wetenschappers. Voor de hele ZvH gemeenschap. Versnellen melkproducten de ziekte van Huntington? Is er een verband

Nadere informatie

Topsport en Voeding V R I J D A G 2 8 M A A R T 2 0 1 4 Z N B A S A R A I P A N N E K OE K S P ORTVOEDINGSADVIES

Topsport en Voeding V R I J D A G 2 8 M A A R T 2 0 1 4 Z N B A S A R A I P A N N E K OE K S P ORTVOEDINGSADVIES Topsport en Voeding V R I J D A G 2 8 M A A R T 2 0 1 4 Z N B A S A R A I P A N N E K OE K S P ORTVOEDINGSADVIES Het menu voor de ouders Even voorstellen Voedingspiramide Basissportvoeding Koolhydraten,

Nadere informatie

WAKKER DIER ONDERZOEK NAAR RECEPTEN OP SUPERMARKTPRODUCTEN

WAKKER DIER ONDERZOEK NAAR RECEPTEN OP SUPERMARKTPRODUCTEN februari 2019 ` 2 / 13 In Nederland consumeren we onnodig veel vlees. En hoewel de groep flexitariërs steeds groter wordt, daalde de vleesconsumptie de afgelopen jaren nauwelijks (WUR, 2018). Jaarlijks

Nadere informatie

Duurzaamheidk. Denken en doen over groente Duurzaamheidkompas meting #12 Mei 2014

Duurzaamheidk. Denken en doen over groente Duurzaamheidkompas meting #12 Mei 2014 Duurzaamheidk mpas Denken en doen over groente Duurzaamheidkompas meting #12 Mei 2014 Inleiding Het Duurzaamheidkompas Antwoord op duurzaamheidvragen In deze tijd van milieu-, klimaat-, voedsel- en economische

Nadere informatie

WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition

WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition HERBALIFE FITCHECK WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition % LICHAAMSVET Wie wil je worden? Waar ben je nu? % LICHAAMSVET Vrouw 20-39 Leeftijd 40-59 60-79 Man 20-39 Leeftijd 40-59 60-79 Te laag

Nadere informatie

Diabetes mellitus. Victoza en voeding

Diabetes mellitus. Victoza en voeding Diabetes mellitus Victoza en voeding In het kort Wat is diabetes? Diabetes mellitus wordt in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd. Bij Diabetes mellitus is er geen of onvoldoende insuline beschikbaar

Nadere informatie

Genieten. van lekker eten

Genieten. van lekker eten Genieten van lekker eten Food Connect Passie voor eten Een maaltijd die met liefde is gekookt, dat is elke dag weer een cadeautje. Aan onze maaltijden proef je dat ze met aandacht zijn bereid. We kiezen

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Minder vaak ziek en gezonder door volkoren producten Een groep vooraanstaande voedingswetenschappers, het International Carbohydrate Quality Consortium (ICQC), meldt dat vaker volkoren eten direct samenhangt

Nadere informatie

standaard gebruikers Voedingsmiddel gemiddelde afwijking aantal [%] Overigen 112 92 4952 83 td ochtend 0 4 6 0 td middag 1 7 49 1 td avond 1 11 63 1

standaard gebruikers Voedingsmiddel gemiddelde afwijking aantal [%] Overigen 112 92 4952 83 td ochtend 0 4 6 0 td middag 1 7 49 1 td avond 1 11 63 1 Tabel 24 Dagelijkse consumptie van groepen voedingsmiddelen door diverse bevolkingsgroepen naar tussendoorgebruik (berekening bij gebruikers van tussendoortjes) Project : Basis rapportage VCP (SAS) Weergave:

Nadere informatie

Voeding en buikklachten: Van wetenschap tot voedingsadvies. 10 april 2017, Dr Nicole M de Roos

Voeding en buikklachten: Van wetenschap tot voedingsadvies. 10 april 2017, Dr Nicole M de Roos Voeding en buikklachten: Van wetenschap tot voedingsadvies 10 april 2017, Dr Nicole M de Roos Veel patiënten klagen over tegenstrijdige adviezen Eet gewoon volgens de Schijf van Vijf Voeding is je medicijn

Nadere informatie

De aarde is te klein voor een vleesrijk dieet

De aarde is te klein voor een vleesrijk dieet EIWITTRANSITIE De aarde is te klein voor een vleesrijk dieet VOEDSELZEKERHEID Wereldwijd kampt bijna een kwart van de jonge kinderen met groeiachterstand door eiwitgebrek. In het Westen eten we juist meer

Nadere informatie

WAAR TREK JE DE GRENS? Hoe zouden we landbouwdieren moeten behandelen?

WAAR TREK JE DE GRENS? Hoe zouden we landbouwdieren moeten behandelen? 1. Productie van kippen Vleeskippen in de stal Scharrelkippen Scharrelvleeskippen kunnen naar buiten. Zij leven langer omdat ze op een langzamere, meer natuurlijke manier groeien. Is het eerlijk dat het

Nadere informatie

Voedselconsumptie Vergeleken met de Richtlijnen goede voeding Belangrijkste bevindingen

Voedselconsumptie Vergeleken met de Richtlijnen goede voeding Belangrijkste bevindingen Voedselconsumptie 212-214 Vergeleken met de Richtlijnen goede voeding 215 Het RIVM onderzoekt de voedselconsumptie in Nederland. Deze factsheet geeft in het kort weer hoe volwassenen (19-79 jaar) in de

Nadere informatie

Researchplan. Sophie de Kok R&P: Inhoud

Researchplan. Sophie de Kok R&P: Inhoud Researchplan Sophie de Kok R&P: Inhoud Inhoudsopgave 1. Onderwerp, hoofdvraag en deelvragen 3 2. Relevantie 4 3. Onderzoeksmethode 5 4. Onderzoeksplanning 6 5. Vrije ruimte 7 6. Bronnenlijst 8 1. Onderwerp,

Nadere informatie

Toespraak van staatssecretaris Dijksma bij het Groentecongres

Toespraak van staatssecretaris Dijksma bij het Groentecongres Toespraak van staatssecretaris Dijksma bij het Groentecongres Toespraak 26-03-2015 Toespraak van de staatssecretaris Dijksma (EZ) bij het Groentecongres op 26 maart 2015 in het World Trade Centrum in Rotterdam.

Nadere informatie

PASSIE VOOR ETEN L. Food Connect. eten maakt je dag een stuk leuker. D. Dat geldt vast ook voor uw cliënten. Laat u het k

PASSIE VOOR ETEN L. Food Connect. eten maakt je dag een stuk leuker. D. Dat geldt vast ook voor uw cliënten. Laat u het k Maaltijd aan huis Food Connect PASSIE VOOR ETEN L Lekker eten maakt je dag een stuk leuker. D Dat geldt vast ook voor uw cliënten. Laat u het k koken van hun maaltijden over aan onze koks, d dan kunt

Nadere informatie

ECHT ETEN JONATHAN KARPATHIOS

ECHT ETEN JONATHAN KARPATHIOS ECHT ETEN JONATHAN KARPATHIOS kok boer vader ondernemer IK BEN VADER, KOK, BOER EN ONDERNEMER. Het verhaal dat ik vandaag ga vertellen: Ik ben, kok, boer en ondernemer. JEUGD KEUZES, KEUZES, KEUZES. ACHTERGROND:

Nadere informatie

Wat stelt De Nationale DenkTank 2012 voor om de voedselketen te verduurzamen*?

Wat stelt De Nationale DenkTank 2012 voor om de voedselketen te verduurzamen*? Samenvatting van de bevindingen van de Nationale DenkTank 2012 boer Consument Wat stelt De Nationale DenkTank 2012 voor om de voedselketen te verduurzamen*? verwerker *De voorstellen van de denktank voor

Nadere informatie

Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over.

Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over. Pre-diabetes Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over. Wat is pre-diabetes Pre-diabetes is het stadium vóór diabetes (suikerziekte). Het

Nadere informatie

Voedingsadvies bij Diabetes Mellitus. Bij gebruik van GLP-1-analoog

Voedingsadvies bij Diabetes Mellitus. Bij gebruik van GLP-1-analoog Voedingsadvies bij Diabetes Mellitus Bij gebruik van GLP-1-analoog Aangezien u lijdt aan Diabetes mellitus, type 2 (oftewel ouderdomsdiabetes) én overgewicht hebt, heeft de arts u een behandeling met zogenaamd

Nadere informatie

THEMA VOEDING Kern Subkern 0-4 groep 1-2 groep 3-6 groep 7-8 Onderbouw vo Bovenbouw vmbo Bovenbouw havo-vwo

THEMA VOEDING Kern Subkern 0-4 groep 1-2 groep 3-6 groep 7-8 Onderbouw vo Bovenbouw vmbo Bovenbouw havo-vwo Kern Subkern 0-4 groep 1-2 groep 3-6 groep 7-8 Onderbouw vo gezondheid groei De begrippen eten, drinken, snoep, honger, trek, dorst (correct) Uitleggen dat er eten om gezond van te groeien of om te snoepen

Nadere informatie

O.B.S. Het Palet Gezondheidsbeleid 2016/2017

O.B.S. Het Palet Gezondheidsbeleid 2016/2017 O.B.S. Het Palet Gezondheidsbeleid 2016/2017 1 Introductie Wij als school zien graag dat alle kinderen gezond zijn, daar proberen wij op onze manier een bijdrage aan te leveren. Dat doen we onder andere

Nadere informatie

Voedselconsumptie in Nederland anno nu Eerste bevindingen van voedselconsumptiepeiling Caroline van Rossum

Voedselconsumptie in Nederland anno nu Eerste bevindingen van voedselconsumptiepeiling Caroline van Rossum Voedselconsumptie in Nederland anno nu Eerste bevindingen van voedselconsumptiepeiling 2012-2016 Caroline van Rossum 1 Voedselconsumptiepeilingen Inzicht in wat, waar en wanneer voedingsmiddelen worden

Nadere informatie

Voeding en vertering: Gezond eten

Voeding en vertering: Gezond eten Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres David van Ettinger 21 January 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/68297 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van

Nadere informatie

De eerste stappen naar een gezond gewicht

De eerste stappen naar een gezond gewicht De eerste stappen naar een gezond gewicht Sylvia van Willigen Online Gewichtsconsulente en Life Coach Als je dit leest, heb je de eerste stap al gezet. Gefeliciteerd! Nu gaan we verder elke week een stapje.

Nadere informatie

5 Daags Afvalprogramma

5 Daags Afvalprogramma 5 Daags Afvalprogramma Dag 1 Dieetsnel.nl De eerste dag van mijn dieet is aangebroken, het zal je vast meevallen wat er vandaag op het menu staat! s Morgens 2 crackers met melk, s middags 2 boterhammen

Nadere informatie

Eat Clean, Train Dirty

Eat Clean, Train Dirty 3SIXTY5 FOOD CHALLENGE Eat Clean, Train Dirty Vrijdag 8 december is het zover: dan starten we met een grote groep cliënten en trainers de 14 dagen Foodchallenge! In de 2 weken tot aanvang van de kerstdagen

Nadere informatie

Zuid Afrika gaat dezelfde weg op als VS

Zuid Afrika gaat dezelfde weg op als VS Home (/plus) Correspondent 'Suiker' (http://www.standaard.be/plus/tag/suiker) INTERVIEW DAVID SANDERS PROFESSOR VOLKSGEZONDHEID IN ZUID AFRIKA Zuid Afrika gaat dezelfde weg op als VS 07 JULI 2015 loa Professor

Nadere informatie

10 KEER GEZOND EET GROENTEN

10 KEER GEZOND EET GROENTEN 10 KEER GEZOND 10 KEER GEZOND Er zijn volgens ons tien regels waar het voedingspatroon van elke sporter of niet-sporter dagelijks aan zou moeten voldoen. Deze richtlijnen zijn grotendeels gebaseerd op

Nadere informatie

Belangrijkste bevindingen

Belangrijkste bevindingen gram/dag tijdens ontbijt A. van Leeuwenhoeklaan 9 3721 MA Bilthoven Postbus 1 3720 BA Bilthoven www.rivm.nl KvK Utrecht 30276683 T 030 274 91 11 F 030 274 29 71 info@rivm.nl Belangrijkste bevindingen Ontbijtgewoonten

Nadere informatie

Gezonde Voeding Tips

Gezonde Voeding Tips Gezonde Voeding Tips Waarom is een gezond dieet zo belangrijk? A) Voorkom risico s op aandoeningen Weet je dat de meeste aandoeningen kunnen worden voorkomen? Voorbeelden hiervan zijn:» Hartaandoeningen»

Nadere informatie

Geef kanker. minder kans. eet volop. groente en. fruit

Geef kanker. minder kans. eet volop. groente en. fruit Geef kanker minder kans eet volop groente en fruit Iedereen heeft zo zijn eetgewoonten. De één eet wat meer dan de ander. De één lust graag dit, de ander dat. Vaste eetgewoonten zijn er steeds minder.

Nadere informatie