4 e Programmarapportage HWBP2 en (n)hwbp. 1 oktober t/m 31 december M. Klinkenberg-Mulder. A.E.M. van Oostrum

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "4 e Programmarapportage HWBP2 en (n)hwbp. 1 oktober t/m 31 december M. Klinkenberg-Mulder. A.E.M. van Oostrum"

Transcriptie

1 HWBP2 en (n)hwbp Auteur M. Klinkenberg-Mulder Vrijgave door A.E.M. van Oostrum Registratienummer Status Concept Afdeling HWBP

2 1 Inhoudsopgave 1 Opdrachten en doelen Belangrijke gebeurtenissen vierde kwartaal Te verwachten gebeurtenissen komend kwartaal Risico's Scope, tijd en geld HWBP Scope, tijd en geld (n)hwbp 10

3 2 1 Opdrachten en doelen HWBP2 (n)hwbp HWBP2 (HHNK) heeft de opdracht om 102,83 kilometer, in de tweede toetsronde afgekeurde, primaire waterkeringen in 2017 te laten voldoen aan de veiligheidsnormen conform de Waterwet. Binnen de HWBP2-projecten Markermeerdijken Hoorn-Edam- Amsterdam (HEA) en Waddenzeedijk Texel worden koppelstukken uit het (n)hwbp meegenomen. Voor HEA betreft dat 1,55 kilometer aan koppelstukken en voor Texel 0,05 kilometer en één kunstwerk. (n)hwbp Het (nieuw)hoogwaterbeschermingsprogramma (n)hwbp is gericht op primaire keringen die tijdens de derde toetsronden in 2011 en 2013 zijn afgekeurd. Het (n)hwbp is een voortrollend programma. Dat houdt in dat het programma ieder jaar voor de navolgende zes jaren wordt geactualiseerd. De huidige totale HHNK-opgave is 87,5 kilometer te versterken dijkvakken (inclusief koppelstukken) en 39 kunstwerken. De scope is recent geactualiseerd. Zie hiervoor hoofdstuk 1.5. Binnen het (n)hwbp wordt een lump sum financieringsregeling (vooraf vastgesteld bedrag per projectfase) gehanteerd. Daarom wordt de focus gelegd op probabilisme, risicomanagement en beheersing. Specifieke uitgangspunten wat betreft risico's binnen het (n)hwbp, die effect hebben op HHNK, zijn onder andere: Beschikking van de lump sum financiering vindt, per projectfase, plaats op basis van probabilistische voorcalculatie. Na het moment van beschikking is het waterschap risicodragend.

4 3 Onderhoud is niet subsidiabel. Na realisatie van de maatregel zijn de kosten van beheer en onderhoud voor rekening van het waterschap. Innovatie Binnen de projecten van beide programma's worden innovaties uitgewerkt. Dit is terug te lezen in de terugblikken en vooruitblikken van de diverse projecten. Voorbeelden hiervan zijn het gebruik van 3Di, de getrapte bekleding in Den Oever, de innovatieve contractvorm van de Alliantie Markermeerdijken (AMMD) en de zandige versterking van de Prins Hendrikzanddijk. Gebiedsgericht werken Binnen de projecten van beide HWBP-programma's is oog en aandacht voor gebiedsgericht werken. Voorbeelden daarvan zijn: - Zeedijk 't Horntje als onderdeel van het project Waddenzeedijk Texel; - Wilmkebreekpolder bij project Noordzeekanaal; - De start van project Gouwzee & Buiten-IJ als voorfinancieringsproject om aansluiting te houden bij de realisatie van het project Markermeerdijken Belangrijke gebeurtenissen vierde kwartaal HWBP2 Markermeerdijken Op 5 december hebben Gedeputeerde Staten (GS) van de provincie Noord-Holland (PNH) besloten de ontwerpplanproducten vanaf 14 december zes weken ter inzage te leggen. Hiermee is een belangrijke mijlpaal gerealiseerd. Het integrale participatieproces Durgerdam is op 11 oktober officieel van start gegaan met een bewonersbijeenkomst. In de D&H-vergadering van 28 november zijn samenwerkingsovereenkomsten met gemeente Amsterdam, gemeente Koggenland en Recreatieschap Twiske Waterland vastgesteld. Er heeft een positieve voortoets plaatsgevonden van het C3b-moment (voorlopige beschikking) met het programmabureau HWBP2 (PB-HWBP2). Hierbij zijn afspraken gemaakt over de verdere uitwerkingen tot en het C3b-moment. Waddenzeedijk Texel Het projectplan Water van de Zeedijk t Horntje is op 24 november zes weken ter inzage gelegd. Gemaal De Schans is intern opgeleverd aan de afdeling Beheer van HHNK.

5 4 Prins Hendrikzanddijk Op 11 oktober is het contract met de opdrachtnemer getekend. Daar is feestelijk bij stilgestaan. Tijdens een informatieavond op 12 oktober is zowel intern als extern het ontwerp van de opdrachtnemer gepresenteerd. Er heeft een project start up (PSU) plaatsgevonden met de opdrachtnemer. Daar zijn afspraken gemaakt over hoe we met elkaar omgaan en de belangrijkste doelstellingen zijn besproken. Hoogwaterkering Den Oever De realisatiewerkzaamheden zijn gestart. In verband met het stormseizoen/gesloten seizoen worden werkzaamheden uitgevoerd aan de binnenteen van de dijk en aan de kades van de Vissershaven. (n)hwbp Noordzeekanaal Er is een subsidiebeschikking afgegeven voor de Verkenningsfase door de programmadirectie (PD) HWBP. Om eind 2018 te komen tot een voorkeursalternatief (VKA) is onderzoek op het gebied van techniek en omgeving aanbesteed. Zowel intern als extern worden gesprekken gevoerd met stakeholders/managers over de desbetreffende meekoppelkansen. Wieringerzeewering, Amsteldiepdijk, Balgzanddijk (WAB) Beschikking voor de Verkenningsfase is aangevraagd bij de PD HWBP, dit betreft een beschikking op basis van voorfinanciering. Met de provincie Noord-Holland in overleg over een participatieplan, om te kunnen anticiperen op de nieuwe Omgevingswet. Wieringermeerkering (voorheen Wieringermeer C-kering) De Wieringermeerkering is geen primaire kering meer en dat heeft effect op de scope. Het project heeft vertraging op de planning als gevolg van wisseling en vertrek van projectteamleden. In het eerste kwartaal van 2018 maakt het project een doorstart met een vernieuwd projectteam. Het nieuwe team is samengesteld op basis van kennis en ervaring die is opgedaan met andere categorie C-kering en systematiek van regionale keringen. Er wordt bekeken welke vertraging is opgelopen en hoe de effecten op de einddatum van het project beheerst kunnen worden. Kunstwerken Er is, met input vanuit de Taskforce Deltatechnologie, een marktbenaderingsstrategie opgesteld en vastgesteld. Het raamwerk voor Systems Engineering (SE) staat vast. Door de invloed van de markt verschuiven taken en rollen, en door de toenemende omvang en complexiteit van projecten moeten partijen steeds meer informatie overdragen. SE is een manier om al deze informatie effectief vast te leggen. Daardoor kan gedurende de hele levenscyclus van het systeem gestuurd worden op de behoefte van de gebruiker. Bij SE gaat het vooral over klanteneisen, ontwerpafwegingen en gemaakte keuzes. Door deze informatie goed op te slaan, voorkomen we miscommunicatie. Zo vermijden we fouten, vertragingen en schadeclaims.

6 5 Gouwzee & Buiten-IJ Er is een beschikking voor de Voorverkenningsfase aangevraagd bij de PD HWBP, dit betreft een beschikking op basis van voorfinanciering. Het project heeft een krappe planning, die op dit moment onder spanning staat. In het eerste kwartaal van 2018 worden eventuele consequenties voor de mijlpalen in beeld gebracht. Er is een werkgroep opgericht waarin de gemeente Waterland, de Alliantie Markermeerdijken (AMMD) en Gouwzee & Buiten-IJ samenwerken. HHNK heeft als doel om de realisatie van de later te versterken dijksecties langs de Markermeerdijken zodanig in te richten en aan de versterking van de AMMD te koppelen, dat deze werkzaamheden door de omgeving als één realisatie worden ervaren. 1.2 Te verwachten gebeurtenissen komend kwartaal De volgende zaken staan voor de komende periode op de agenda: HWBP2 Markermeerdijken (MMD) Ontvangen en verwerken zienswijzen. Ondertekening diverse samenwerkingsovereenkomsten. Waddenzeedijk Texel (WZDT) Vanwege het stormseizoen/gesloten seizoen worden werkzaamheden aan de binnenteen van de dijk uitgevoerd. Daarnaast wordt gewerkt aan de gemalen Eierland en Dijkmanshuizen. Logistieke afstemming PHZD en WZDT door het houden van een planningssessie. Ontvangen en verwerken zienswijzen voor Zeedijk 't Horntje. Prins Hendrikzanddijk (PHZD) Er wordt een opzet gemaakt voor overleggen met toekomstig beheer. Ook overdracht van de stukken met betrekking tot toekomstig beheer krijgt voorrang in het eerste kwartaal van Daarmee wordt helder waar de diverse verantwoordelijkheden liggen en hoe dat formeel geregeld wordt. Er wordt gestart met monitoring door en van de opdrachtnemer. Hoogwaterkering Den Oever (HWK Den Oever) Werkzaamheden aan de binnenteen van de dijk en de Vissershaven worden gecontinueerd. (n)hwbp Noordzeekanaal (NZK) Opdracht gunnen aan de markt (technische en omgevingsonderzoeken). Continueren van het voeren van zowel interne als externe gesprekken met stakeholders over meekoppelkansen. Opstellen van een omgevingsstrategie. Wieringerzeewering, Amsteldiepdijk, Balgzanddijk (WAB) Het participatie- en communicatieplan wordt vastgesteld. Wieringermeerkering (WMK) Opstellen van Plan van Aanpak voor de Verkenningsfase.

7 6 Kunstwerken Er wordt een ingenieursdienst gecontracteerd om aan de slag te gaan met de eerste selectie om te komen tot kansrijke oplossingsrichtingen in het tweede kwartaal van Gouwzee & Buiten-IJ Vaststellen van een aangescherpte veiligheidsopgave, door het uitvoeren van een consequentie analyse met het nieuwe Wettelijk Beoordelingsinstrumentarium (WBI2017). Bestuurskalender Doorkijk D&H-voorstellen Bestuurlijke consultatie concept programmavoorstel HWBP Q Samenwerkingsovereenkomst provincie Noord-Holland en MMD Q1/Q Doorkijk CHI-voorstellen Vaststelling projectplan MMD Q2/Q Vaststelling projectplan Zeedijk 't Horntje Q1/Q Kostenramingen De totale HWBP2-raming is 0,6 miljoen gestegen. Zowel de prognose van het project WDZT als HWK Den Oever is als gevolg van het afwaarderen van de post onvoorzien naar beneden bijgesteld (-/- 2,0 miljoen). De prognose van PHZD is bijgesteld als gevolg van de gunning (+ 2,6 miljoen). Voor PHZD blijft de prognose binnen de financiële randvoorwaarde. Voorbereidingskosten Voor alle HWBP2-projecten, met uitzondering van het project MMD, is de voorbereidingsfase afgerond. Voor het project MMD geldt dat scherp wordt bewaakt dat de voorbereidingskosten binnen de 15% blijven. Een positieve voortoets geeft aan dat dit mogelijk is. Planning Alle projecten verlopen conform of sneller dan de vigerende planning. Vooralsnog is de verwachting dat het project MMD binnen de planning Dijk Veilig 2021 gerealiseerd kan worden. 1.3 Risico's Risicomanagement is een doorlopend proces, daarom wordt het risicodossier van beide programma's continue bewaakt en periodiek geactualiseerd. Financiële risico's HWBP2 In Q waren de grootste risico's vanuit het HWBP2-programma: Mogelijk overstijgen van de toegestane relatieve voorbereidingskosten MMD als gevolg van verlengen van het voorbereidingstraject en optimalisaties in de realisatiefase. Als beheersmaatregel is met Programmabureau (PB)-HWBP2 afgesproken dat HHNK niet 'gestraft' mag worden voor optimalisaties. De eventuele optimalisaties in relatie tot de relatieve voorbereidingskosten worden continu in beeld gebracht en zijn steeds onderwerp van gesprek. Gekozen oplossingen MMD hebben mogelijk implicaties voor toekomstig beheer en de kosten daarvan voor HHNK omwille van draagvlak. Dit risico wordt beheerst door beheer al bij het opstellen van de gekozen oplossingen te betrekken en waar nodig besluitvorming te laten plaatsvinden. Het financieel aandeel HHNK zou mogelijk het intern HHNK vastgestelde kredietbedrag voor Zeedijk 't Horntje overschrijden. Oorzaken daarvan kunnen zijn dat de kosten voor de realisatie de financiële afspraken uit de realisatieovereenkomst overstijgen en dat de financieringsvoorwaarden nog niet bekend zijn. Beheersmaatregelen die getroffen worden zijn het inzicht geven aan partners in de

8 7 financiële voortgang van het project. Ook moet de aannemer een aanbieding doen binnen het door HHNK gestelde plafondbedrag. De opdrachtnemer zoekt naar optimalisatie, binnen de gestelde eisen en het projectplan, door het organiseren van sessies met het technisch team van het project en de beheerafdeling. Planningsrisico's HWBP2 Naast de toprisico's met financiële gevolgen voor HHNK, worden ook de grootste planningsrisico's voor het programma opgenomen in deze rapportage. MMD: het mogelijk uitblijven/vertragen van relevante besluitvorming Projectplan/subsidiebeschikking binnen het Rijk en de provincie. In geval van optreden is de inschatting dat dit circa een half jaar vertraging met zich meebrengt. De beheersmaatregel omvat het continu ambtelijk en bestuurlijk overleggen met Rijk en provincie en het plannen van sessies tussen PB HWBP2 en HHNK (tot op het niveau van de directie) om te komen tot een soepel beschikkingsproces. Financiële risico's (n)hwbp Op dit moment zijn de grootste financiële risico's voor (n)hwbp: Areaal- en objectgegevens zijn niet actueel betrouwbaar en consistent. Dit risico heeft als allocatie 'overig HHNK', maar met dit risico hebben de projecten binnen het (n)hwbp wel te maken. Daarom gaan we met de beheerafdeling van HHNK in gesprek. Vanuit het programma wordt er een verificatiematrix opgesteld om aan te geven waar deze gegevens aan moeten voldoen. Dit om te voorkomen dat dit risico tijdens de uitvoering van een project optreedt en dat we de onjuiste gegevens aan de markt verstrekken. Waterschappen, waaronder HHNK, raken mogelijk hun positie binnen de alliantie van waterschappen en Rijkswaterstaat kwijt, "de positie van het Rijk ten opzichte van de waterschappen (waaronder HHNK) wordt meer 'dominant'". De verhouding waterschappen-rijk binnen zowel het landelijk programma als de programmadirectie reflecteert steeds minder 50/50 financieringsvorm en risicodragendheid van de beheerders. Het financiële aspect komt voort uit een verwacht sterke toename van regeldruk, controle, verantwoording en vergadercultuur wanneer deze door de programmadirectie wordt opgelegd. Actueel ervaren wij een sterke toename van het aantal toetsvragen in beschikkingstrajecten. Die geven geen blijk van een bij de alliantie passend gezamenlijk verantwoordelijkheidsgevoel. Dit alles vraagt aanmerkelijk meer personele inzet van het waterschap. HHNK en PD doen in februari 2018 een gezamenlijke evaluatie van de laatste beschikkingstrajecten om deze ontwikkelingen in beeld te brengen en indien nodig op te lossen. Planningsrisico's (n)hwbp De belangrijkste planningsrisico's binnen het (n)hwbp-programma zijn: Geen of onvoldoende tijdige koppeling met projecten van gemeenten, provincie en/of HHNK. Het meekoppelen lijkt in eerste instantie met name een kans te zijn, echter zien we in de praktijk dat er ook weerstand ontstaat vanuit de omgeving als het proces van meekoppelen niet geheel naar wens doorlopen wordt. In geval van een mondige omgeving worden de gevolgen van optreden op dit moment op een vertraging van circa twee jaar ingeschat. Het toepassen van Strategisch Omgevingsmanagement en het aanstippen van het meekoppelproces bij eerder genoemde partijen zijn van belang om dit risico te kunnen reduceren. Beoordelingsteam HHNK (bestaande uit leden vanuit de afdelingen Ingenieursbureau en Waterveiligheid & Wegen) haalt het ritme van het versterkingsprogramma niet, zoals dat jaarlijks door de minister van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) wordt vastgesteld. Indien het Beoordelingsteam HHNK het ritme van het jaarlijks vastgestelde programma niet haalt, kan dit er toe leiden dat projecten niet tijdig op het programma van het (n)hwbp kunnen worden geplaatst. In geval van optreden kan de vertraging twee jaar bedragen. Door het treffen van een aantal maatregelen kan de kans van optreden flink worden gereduceerd van circa 35% naar 10%.

9 8 Deze maatregelen betreffen het in beeld brengen van het programmaritme en het communiceren hiervan bij de diverse collega's intern en extern. Belangrijk is verder dat in een vroegtijdig stadium van een project het besluit valt of de beoordeling van waterveiligheid intern bij HHNK of extern wordt uitgevoerd. Er rest dan voldoende tijd voor een succesvolle marktbenadering. Waterschappen, waaronder HHNK, raken hun positie binnen de alliantie van waterschappen en Rijkswaterstaat kwijt, de positie van het Rijk ten opzichte van de waterschappen (waaronder HHNK) wordt meer dominant. Naast een financieel risico is dit ook een planningsrisico. Naast bovenstaande financiële- en planningsrisico's zien wij nog het volgende risico binnen het (n)hwbp: Objecten zijn onvoldoende beveiligd tegen cybercrime. Cybersecurity wordt niet meegenomen binnen de scope van de projecten en aannemers geven aan hier weinig kennis en ervaring te kunnen bijdragen. Het is de projectteams onduidelijk wat de financiële- of planningsrisico's zijn. Wel is duidelijk dat dit in potentie een belangrijk imagorisico is. Omdat dit een risico is dat HWBP overstijgend is, zal het binnen HHNK worden gedeeld, zodat randvoorwaarden in de klanteisenspecificatie (KES) kunnen worden opgenomen. Dit risico word geagendeerd bij de Werkgroep Waterkeringen van de Unie van Waterschappen en de Programmadirectie (PD) HWBP. 1.4 Scope, tijd en geld HWBP2 Scope De vigerende scope voor het HWBP2 van te versterken dijkvakken is 100,73 kilometer. Vervolgens is deze scope uitgebreid met (n)hwbp-koppelstukken Koegraszeedijk (0,5 kilometer), Markermeerdijken (1,55 kilometer), Waddenzeedijk Texel (0,05 kilometer) en Zeedijk 't Horntje (1,2 kilometer, waarvan 0,4 kilometer reeds was opgenomen in Waddenzeedijk Texel). Totaal bedraagt de scope 103,63 kilometer. Hiervan is inmiddels 52,53 kilometer gereed oftewel 50,7%. HWBP 2 nr. Naam project Dijklengte (km's) Q Dijklengte (km's) Q Scope km Q4-Q3 Diverse Afgeronde projecten 52,53 52,53 - W2-036A Waddenzeedijk Texel 13,45 13, Zeedijk 't Horntje 1,20 1,20 - W2-036B Prins Hendrikzanddijk Texel 3,20 3,20 - W2-085 Hoogwaterkering Den Oever 0,90 0,90 - W2-004 Markermeerdijken Hoorn-Edam-Amsterdam 32,35 32,35 - Totaal 103,63 103,63 - Tabel 1: Prognose van de kilometers te versterken dijklengte. De scope is dit kwartaal niet gewijzigd. Planning (Tijd) In de onderstaande tabel zijn de verwachte maanden/jaren opgenomen waarin wordt verwacht dat de projecten zijn afgerond in de zin dat de veiligheid op orde is. Hierbij wordt een probabilistische planning gehanteerd. Hiermee sluiten wij aan bij de wijze waarop PB-HWBP2 over de planning aan de Tweede Kamer rapporteert. Probabilistisch betekent de meest waarschijnlijke uitkomst, dat wil zeggen dat de (tijd) risico's zijn doorberekend in de planning.

10 9 HWBP 2 Naam project Maand/jaar Maand/jaar Aantal nr. gereed gereed maanden Q Q Q4-Q3 W2-036A Waddenzeedijk Texel nov-19 nov Zeedijk 't Horntje nov-19 nov-19 - W2-036B Prins Hendrikzanddijk Texel feb-20 feb-20 - W2-085 Hoogwaterkering Den Oever jan-20 jan-20 - W2-004 Markermeerdijken Hoorn-Edam-Amsterdam dec-21 dec-21 - Tabel 2: Planning Veiligheid op orde geeft een overzicht van mijlpalen per project in de tijd; Q versus Q De planning is dit kwartaal niet gewijzigd. Raming (Geld) De programmaraming HWBP2 geeft de geprognosticeerde uitgaven per project in totalen weer. Per einde vierde kwartaal 2017 bedraagt de totale raming (inclusief risico's) miljoen en is daarmee 0,6 miljoen gestegen ten opzichte van het voorgaande kwartaal. HWBP 2 nr. Naam project Raming Q Raming Q Raming Q4-Q3 diverse Afgeronde projecten 322,8 322,8 - W2-036A Waddenzeedijk Texel 132,2 130,7-1,5 - Zeedijk 't Horntje 11,3 11,3 - W2-036B Prins Hendrikzanddijk Texel 53,1 55,7 2,6 W2-085 Hoogwaterkering Den Oever 57,0 56,5-0,5 W2-004 Markermeerdijken Hoorn-Edam-Amsterdam 437,0 437,0 - Totaal 1.013, ,0 0,6 Tabel 3: Raming (bedragen in totalen per project verwachtingswaarde): Q versus Q De dekking (financiering) van de projecten is als volgt: HWBP 2 nr. Naam project Totale projectraming Q Bijdragen van derden Koppelstukken (n)hwbp Bijdrage HHNK Subsidie Programma HWBP2 diverse Afgeronde projecten 322,8-2,0-320,8 W2-036A Waddenzeedijk Texel 130,7-3,1 6,6 121,0 - Zeedijk 't Horntje 11,3 6,7-0,8 3,8 W2-036B Prins Hendrikzanddijk Texel 55,7 14,8-1,2 39,7 W2-085 Hoogwaterkering Den Oever 56, ,5 56,0 W2-004 Markermeerdijken Hoorn-Edam- 437,0-21,3-415,7 Amsterdam Totaal 1.014,0 21,1 26,4 9,1 957,4 Tabel 4: Financiering projecten.

11 10 WZDT De realisatie past binnen tijd en geld, verwachting is dat de projectkosten lager uit zullen vallen. Dit kwartaal heeft een afwaardering plaatsgevonden van de post onvoorzien van 1,5 miljoen. PHZD Inmiddels is het project gegund. Het gunningsbedrag ligt onder het plafondbedrag maar boven de raming. Het plafondbedrag past binnen de randvoorwaarde van het budget. De nu opgenomen prognose sluit op de financiële randvoorwaarde inclusief reservering voor onvoorzien. HWK Den Oever Dit kwartaal heeft een eerste afwaardering plaatsgevonden van de post onvoorzien met 0,5 miljoen. Het op 10 december 2014 afgegeven programmakrediet is 989 miljoen. Dit is voor de externe kosten en de capaciteitskosten. Middels het CHI-besluit van 17 mei 2017 is daaraan 7,5 miljoen toegevoegd voor de versterking van de Zeedijk 't Horntje ( ). Naarmate de projecten worden aanbesteed en verder in realisatie komen, nemen onzekerheden in de ramingen verder af. Er wordt continu gemonitord of en wanneer eventueel aanvullend krediet moet worden aangevraagd. Op dit moment wordt ingeschat dat de lopende projecten binnen het beschikbaar gestelde krediet gerealiseerd kunnen worden. Voor wat betreft de eigen bijdrage in de projecten zijn of worden bestuursvoorstellen gedaan wanneer daartoe aanleiding is. 1.5 Scope, tijd en geld (n)hwbp Scope Met de in het vierde kwartaal afgegeven beschikkingen is de scope van het (n)hwbp herijkt. Als basis voor de scope gelden slechts officiële stukken zoals de jaarlijkse aanmeldingen bij het HWBP, de afgegeven beschikkingen en gewijzigde scopes in officiële stukken zoals de jaarlijkse reactie op bestuurlijke consultatie. De vigerende scope van alle, binnen het (n)hwbp te versterken dijkvakken is 87,5 kilometer (inclusief koppelstukken) en 39 kunstwerken en betreft totaal 20 projecten. Deze opgave is in 2017 geraamd op 592 miljoen. Op dit moment wordt er gewerkt aan 10 projecten, met 73,45 km en 29 kunstwerken. De koppelstukken en inpassingen Durgerdam, Markermeerdijken, Coupure Den Oever, Texel-dijk en kunstwerken Texel maken deel uit van de totale (n)hwbp-opgave maar hierover wordt gerapporteerd in de HWBP2-opgave. Dit betekent dat in onderstaande tabellen de koppelstukken en inpassingen apart zijn opgenomen. (n) HWBP Dijklengte in Aantal Naam project nr km kunstwerken 3I NZK 3,3 4 3O+3N WAB 22,3-3E WMK 33,3 12 3F +3V Kunstwerken - 9 3R Gouwzee & Buiten-IJ 12,4 - Tabel 5: Kilometers te versterken dijkvakken en kunstwerken (n)hwbp onderhanden. Verder wordt gewerkt aan dijkvakken en kunstwerken als inpassing in HWBP2 dan wel als koppelstuk: HWBP2 Dijklengte in koppelstuk ((n)hwbp) / Inpassing (HWBP2) project km Durgerdam Koppelstuk: Durgerdam-zuid 0,55 AMMD Koppelstukken: Kinselmeer en Barnegat 1,55 Aantal kunstwerken

12 11 HWBP2 Dijklengte in Aantal koppelstuk ((n)hwbp) / Inpassing (HWBP2) project km kunstwerken Texel Dijk Koppelstukken Texel-dijk en gemaal De Schans 0,05 1 Inpassingen: Texel Dijk Gemaal Eijerland, Hevelleiding Polder Wassenaar 2 Den Oever Inpassing: Coupure Den Oever 1 Planning (Tijd) In onderstaande tabel zijn de probabilistische mijlpalen per project aangegeven. De vetgedrukte data zijn gerealiseerde mijlpalen. Alleen de lopende fases zijn nauwkeurig gepland. De vervolgfases volgen zoveel mogelijk het door de PD-HWBP opgegeven tijdschema van (twee jaar verkenning, twee jaar planstudie en drie jaar realisatiefase). Dit schema is de grondslag voor het programmeren van de subsidiegelden door de PD-HWBP. Na elke afgeronde fase wordt de vervolgfase gedetailleerd gepland. (n) HWBP nr Naam project Ver-kenning Fase 1 Fase 2 Veiligheid op orde Voorverkenning Planstudie Realisatie Oplevering Afwijking Q4-Q3 3I NZK 3O+3N WAB 3E WMK Fase 1: jun-14 Fase 2: jan-17 Fase 1: aug-13 Fase 2: mei-17 Fase 1: mei-15 Fase 2: jun-18 Q geen Q Q geen Q Q mnd 3F+3V Kunstwerken mrt-16 Q Q geen 3R Gouwzee & Buiten-IJ jun-17 dec-19 Q Tabel 6: Planning Veiligheid op orde geeft een overzicht van mijlpalen per project in de tijd. De afwijking wordt weergegeven in aantal maanden. Wijzigingen ten opzichte van het derde kwartaal 2017: WAB: de in het derde kwartaal opgenomen planning was op basis van deterministische planning. Nu zijn de data van mijlpalen geactualiseerd op basis van probabilisme. Het effect van verrekening van risico's in de planning is een half jaar. Een belangrijk opgetreden risico is de toepassing van het nieuwe Wettelijk Beoordeling Instrumentarium (WBI2017). Bij dit project is als één van de eersten het WBI2017 toegepast, hierbij is geconstateerd dat het WBI2017 op enkele onderdelen resultaten oplevert waar we als beheerder (nog) niet achter kunnen staan. In de Verkenningsfase wordt samen met de experts in Nederland onderzocht of de veiligheidsopgave verantwoord kan worden verkleind. Dit heeft het komende jaar naar verwachting een vertraging in de doorlooptijd tot gevolg. WMK: het project heeft vertraging op de planning. De oorzaak hiervan is wisseling en vertrek van projectteamleden. In het eerste kwartaal van 2018 maakt het project een doorstart met een vernieuwd projectteam en wordt bekeken welke vertraging er is opgelopen en hoe de effecten op de einddatum van het project beheerst kunnen worden. Raming (Geld) Het uitgangspunt bij de financieringsregeling (n)hwbp is dat per projectfase een beschikking wordt aangevraagd voordat de betreffende fase is afgerond. De financiering van de beschikking is 90% door HWBP en 10% projectgebonden bijdrage door de beheerder. Innovaties worden 100% gefinancierd op nacalculatie. De risicoverdeling is vervolgens zo afgesproken dat de partij die het risico kan beheersen in beginsel het risico draagt. Op enkele exogene risico's en de aanbestedingsresultaten na komen de opgetreden risico's ten laste van de beheerder.

13 12 Het op 2 april 2014 afgegeven programmakrediet is 40,3 miljoen. Dit krediet was zowel voor de investeringen als de exploitatie. Inmiddels bestaat het programmakrediet alleen uit investeringen en is de exploitatie afgeroomd. De uitgaven in 2016 en 2017 van de lopende projecten passen binnen dit krediet. Het CHI heeft op 13 december 2017 akkoord gegeven op het bestuursvoorstel voor uitbreiding van het HWBP-krediet van 85,5 miljoen voor de externe uitgaven (investering). Het totale krediet alleen voor investeringskosten komt hiermee op 120,3 miljoen. In de onderstaande tabel is het financieel kader opgenomen dat afgezet kan worden tegen de prognose eindstand. Het financieel kader ontstaat door de toegekende subsidie (90%) en de projectgebonden bijdrage HHNK (10%) te sommeren. Omdat op voorcalculatie de beschikking wordt toegekend zal dit aan het eind van een fase een projectresultaat opleveren. Projectresultaat is het verschil tussen de totale projectkosten en het financieel kader. (n) HWBP nr Naam project (bedragen x 1.000) Financieel kader a Subsidie HWBP b Bijdrage HHNK c Prognose eindstand Q d Prognose eindstand Q e Resultaat HHNK f=e-a 3S 3K 3B MMD voorbereiding (koppelstuk) MMD realisatie (koppelstuk) Texel (koppelstuk) Texel gemaal de Schans (koppelstuk) I NZK (VV) NZK (verkenning) NZK 3DI (innovatie) O Wieringer Zeewering (VV) Nog niet 3N-3O WAB (verkenning) beschikt 90% 10% E WMK (VV) Handreiking kunstwerken (innovatie) F-3V Kunstwerken (verkenning) R Gouwzee & Buiten-IJ (voorverkenning) Nog niet beschikt 90% 10% Resultaat afgeronde projecten Tabel 7: Raming (bedragen in totalen per project per categorie verwachtingswaarde). VV = Vervroegde Verkenning Dik gedrukte cijfers zijn mutaties t.o.v. het vorig kwartaal (behoudens de totalen) Daar waar de projectfase nog niet is beschikt, is nog geen financieel kader opgenomen. Wel is de procentuele verdeling van het financieel kader voor HWBP en HHNK aangegeven.

14 13 Toelichting op tabel op afwijkingen Noordzeekanaal: In het vierde kwartaal is de verkenningsfase beschikt. De aangepaste prognose is gelijk aan de beschikking. De vervroegde verkenning is afgerond. Omdat deze toentertijd is beschikt als fase 1 van de verkenning wordt deze fase nog niet definitief vastgesteld. Het resultaat van is de risicoreservering die door intensief risicomanagement niet is uitgegeven. Het overige deel ( ) blijft voorlopig in het project en wordt in de verkenningsfase meegenomen. Voorverkenning Wieringerzeewering: Inmiddels is de voorverkenning Wieringerzeewering afgerond. Ook voor deze fase geldt dat het is beschikt als fase 1 van de verkenning. Het resultaat van is de risicoreservering die door intensief risicomanagement niet is uitgegeven.

3 e Programmarapportage 2017

3 e Programmarapportage 2017 HWBP2 en (n)hwbp 1 juli tot en met HWBP2 (n)hwbp Auteur M. Klinkenberg-Mulder Vrijgave door A.E.M. van Oostrum Registratienummer Status Concept Afdeling HWBP 1 juli tot en met 1 Inhoudsopgave 1 Opdrachten

Nadere informatie

1 e Programmarapportage HWBP-2 en (n)hwbp. 1 januari tot en met 31 maart A.E.M. Weel/Y. Daniel. A.E.M. van Oostrum

1 e Programmarapportage HWBP-2 en (n)hwbp. 1 januari tot en met 31 maart A.E.M. Weel/Y. Daniel. A.E.M. van Oostrum -2 en (n) 1 januari tot en met 2 (n) Auteurs A.E.M. Weel/Y. Daniel Vrijgave door A.E.M. van Oostrum Registratienummer 16.18778 Status Definitief Afdeling 1 januari tot en met Pagina 2 van 12 1 Opdrachten

Nadere informatie

3 e Programmarapportage HWBP-2 en (n)hwbp. 1 juli t/m 30 september A.E.M. Weel. A.E.M. van Oostrum. 30 september 2016 HWBP.

3 e Programmarapportage HWBP-2 en (n)hwbp. 1 juli t/m 30 september A.E.M. Weel. A.E.M. van Oostrum. 30 september 2016 HWBP. HWBP-2 en (n)hwbp HWBP2 (n)hwbp Auteur A.E.M. Weel Vrijgave door A.E.M. van Oostrum Registratienummer Status definitief Afdeling HWBP 1 Inhoudsopgave 1 Opdrachten en doelen 2 1.1 Belangrijke gebeurtenissen

Nadere informatie

2e Programmarapportage HWBP2 en (n)hwbp. 1 april t/m 30 juni A.E.M. Weel. A.E.M. van Oostrum juni 2017.

2e Programmarapportage HWBP2 en (n)hwbp. 1 april t/m 30 juni A.E.M. Weel. A.E.M. van Oostrum juni 2017. 2e Programmarapportage 2017 HWBP2 (n)hwbp Auteur A.E.M. Weel Vrijgave door A.E.M. van Oostrum Registratienummer Status Definitief Afdeling HWBP 1 Inhoudsopgave 1 Opdrachten en doelen 2 1.1 Belangrijke

Nadere informatie

PUNT NR. 9 VAN DE AGENDA VAN DE VERGADERING VAN HET ALGEMEEN BESTUUR D.D. 19 december 2013.

PUNT NR. 9 VAN DE AGENDA VAN DE VERGADERING VAN HET ALGEMEEN BESTUUR D.D. 19 december 2013. PUNT NR. 9 VAN DE AGENDA VAN DE VERGADERING VAN HET ALGEMEEN BESTUUR D.D. 19 december 2013. Zwolle, 20 november 2013 Nr. Bestuur-4232 Aan het algemeen bestuur Onderwerp: HWBP Plannen van Aanpak Verkenningsfase

Nadere informatie

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 17 juni Water & Wegen

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 17 juni Water & Wegen Onderwerp Dijkversterking Koegraszeedijk Den Helder, ontwerp projectplan Voorstel 1. Het ontwerp projectplan dijkversterking Koegraszeedijk vast te stellen; 2. Het, door tussenkomst van Gedeputeerde Staten

Nadere informatie

Hoogwaterbeschermingsprogramma's (HWBP-2 en (n)hwbp) Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Hoogwaterbeschermingsprogramma's (HWBP-2 en (n)hwbp) Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier Programmarapportage HWBP-2 en (n)hwbp Q4-2015 Hoogwaterbeschermingsprogramma's (HWBP-2 en (n)hwbp) Aan College van hoofdingelanden Auteurs Y. Daniel/A.E.M. Weel Vrijgave door A.E.M. van Oostrum Registratienummer

Nadere informatie

A L G E M E E N B E S T U U R

A L G E M E E N B E S T U U R A L G E M E E N B E S T U U R Vergadering d.d.: 19 juli 2017 Agendapunt: 9 Betreft: Besluitvormend Programma: 1. Waterveiligheid Portefeuillehouder: Luitjens Route: MT-DB-AB Onderwerp Kredietaanvraag verkenningsfase

Nadere informatie

INVESTERINGSVOORSTEL AAN HET COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HEEMRADEN

INVESTERINGSVOORSTEL AAN HET COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HEEMRADEN commissie Waterveiligheid en Watersysteem 21 februari 2017 INVESTERINGSVOORSTEL AAN HET COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HEEMRADEN Vergadering : 28 februari 2017 Agendapunt : Onderwerp : Investeringsvoorstel plan-

Nadere informatie

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. Commissie Water & Wegen. 26 april Datum vergadering CHI. 11 mei 2016

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. Commissie Water & Wegen. 26 april Datum vergadering CHI. 11 mei 2016 Voorstel CHI (college van hoofdingelanden) Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen Datum behandeling D&H 5 april 2016 Commissie Water & Wegen 26 april 2016 Portefeuillehouder C.J.M. Stam Datum vergadering

Nadere informatie

Hoogwaterbeschermingsprogramma's (HWBP-2 en (n)hwbp) Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Hoogwaterbeschermingsprogramma's (HWBP-2 en (n)hwbp) Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier Programmarapportage HWBP-2 en (n)hwbp Q2-2015 Hoogwaterbeschermingsprogramma's (HWBP-2 en (n)hwbp) Aan College van hoofdingelanden HHNK Rijkswaterstaat Grote Projecten en Onderhoud (afdeling Programmabureau

Nadere informatie

Hoogwaterbeschermingsprogramma's (HWBP-2 en (n)hwbp) Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Hoogwaterbeschermingsprogramma's (HWBP-2 en (n)hwbp) Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier Programmarapportage HWBP-2 en (n)hwbp Q3-2015 Hoogwaterbeschermingsprogramma's (HWBP-2 en (n)hwbp) Aan College van hoofdingelanden HHNK Rijkswaterstaat Grote Projecten en Onderhoud (afdeling Programmabureau

Nadere informatie

Voorstel Het dagelijks bestuur adviseren over onderstaand conceptvoorstel aan het algemeen bestuur.

Voorstel Het dagelijks bestuur adviseren over onderstaand conceptvoorstel aan het algemeen bestuur. Onderwerp: Programmaplan versnelling HWBP dijkversterking WPM Regi_stratienummer: 2016.03155 Gezamenlijke commissie Portefeuillehouder: Rein Dupont Datum: 4 mei 2016 Vergaderingnummèr: 1 Agendapunt: 4

Nadere informatie

INVESTERINGSVOORSTEL AAN HET COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HEEMRADEN

INVESTERINGSVOORSTEL AAN HET COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HEEMRADEN Vul de voorletter(s) + achternaam in. Bij meerdere kopiehouders de namen scheiden door een,. De naam van de opsteller staat al standaard ingevuld. Commissie Waterveiligheid en Watersysteem 11 juni 2019

Nadere informatie

INVESTERINGSVOORSTEL AAN HET COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HEEMRADEN

INVESTERINGSVOORSTEL AAN HET COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HEEMRADEN commissie Waterveiligheid en Watersysteem 22 augustus 2017 INVESTERINGSVOORSTEL AAN HET COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HEEMRADEN Aandachtsveldhouder F.S.A. Wissink Vergadering : 29 augustus 2017 Agendapunt :

Nadere informatie

1. Voorstel aan commissie Aan de commissie wordt advies gevraagd op onderstaand voorstel aan het ab:

1. Voorstel aan commissie Aan de commissie wordt advies gevraagd op onderstaand voorstel aan het ab: Aan commissie Water 30 januari 2018 Het projectteam zal tijdens de commissie Water op 30 januari 2018 een presentatie over het VKA, het proces en het vervolg verzorgen. VOORSTEL Portefeuillehouder F. ter

Nadere informatie

Markermeerdijken: Op weg naar de mooiste dijk

Markermeerdijken: Op weg naar de mooiste dijk Markermeerdijken: Op weg naar de mooiste dijk In het midden van de moeilijkheid ligt de kans Albert Einstein Beantwoording aanvullende vragen van het HHNK aan de Taskforce Deltatechnologie 10 september

Nadere informatie

Protocol Bouwen in het gesloten seizoen aan primaire waterkeringen

Protocol Bouwen in het gesloten seizoen aan primaire waterkeringen Protocol Bouwen in het gesloten seizoen aan primaire waterkeringen Plan van Aanpak POV Auteur: Datum: Versie: POV Macrostabiliteit Pagina 1 van 7 Definitief 1 Inleiding Op 16 november hebben wij van u

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. Commissie Water & Wegen. 14 september Datum vergadering CHI. 21 september 2016

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. Commissie Water & Wegen. 14 september Datum vergadering CHI. 21 september 2016 Voorstel CHI (college van hoofdingelanden) Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen Datum behandeling D&H Commissie Water & Wegen 14 september 2016 Portefeuillehouder C.J.M. Stam Datum vergadering CHI

Nadere informatie

Hoogwaterbeschermingsprogramma s (HWBP-2 en (n)hwbp) Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK)

Hoogwaterbeschermingsprogramma s (HWBP-2 en (n)hwbp) Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) Programmarapportage HWBP-2 en (n)hwbp Q4-2014 Hoogwaterbeschermingsprogramma s (HWBP-2 en (n)hwbp) Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) Aan Rijkswaterstaat Grote Projecten en Onderhoud (afdeling

Nadere informatie

Presentatie voorlopig programmavoorstel Startbijeenkomst consultatieperiode

Presentatie voorlopig programmavoorstel Startbijeenkomst consultatieperiode Presentatie voorlopig programmavoorstel 2017-2022 Startbijeenkomst consultatieperiode 7 januari 2016 Programma 7 januari 2016 14:30 uur Inloop 15:00 uur Opening 15:10 uur Roald Lapperre [DGRW] Looppad

Nadere informatie

POV CENTRAAL HOLLAND Oplegnotitie bij SOK t.b.v. interne bestuurlijke behandeling najaar 2014.

POV CENTRAAL HOLLAND Oplegnotitie bij SOK t.b.v. interne bestuurlijke behandeling najaar 2014. POV CENTRAAL HOLLAND Oplegnotitie bij SOK t.b.v. interne bestuurlijke behandeling najaar 2014. Inleiding Op 8 oktober jl. heeft de Stuurgroep POV Centraal Holland de volgende besluiten genomen t.a.v. de

Nadere informatie

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 22 november december december 2016

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 22 november december december 2016 Onderwerp NIOZ-alternatief; Besluitvorming over de verzoeken om het projectplan Versterking Waddenzeedijk Texel voor sectie 10 te wijzigen naar het NIOZalternatief Voorstel Aan D&H voor te stellen: 1.

Nadere informatie

Risicoverdeling OG/ON. Dijkversterking Den Oever

Risicoverdeling OG/ON. Dijkversterking Den Oever Risicoverdeling OG/ON Dijkversterking Den Oever Even voorstellen Wichard Hulsbergen 2012 Programma s als risicomanager Projecten als risicomanager Waarom risico-verdeling??" n e o d h c o t j "Dat zou

Nadere informatie

A L G E M E E N B E S T U U R

A L G E M E E N B E S T U U R A L G E M E E N B E S T U U R Vergadering d.d.: 11 juli 2018 Agendapunt: 8 Betreft: Besluitvormend Programma: 1. Waterveiligheid Portefeuillehouder: Luitjens Route: DB-AB Onderwerp Aanvullend voorbereidingskrediet

Nadere informatie

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 04 november december december 2014

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 04 november december december 2014 Onderwerp Hoogwaterbeschermingsprogramma 2 (HWBP-2), aanvullend krediet en verminderen krediet Brede-Kijkregeling Registratienummer Voorstel Aan het CHI voor te stellen: 1. Formeel te besluiten het HWBP-2

Nadere informatie

Hoogwaterbeschermingsprogramma's (HWBP-2 en (n)hwbp) Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK)

Hoogwaterbeschermingsprogramma's (HWBP-2 en (n)hwbp) Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) Programmarapportage HWBP-2 en (n)hwbp Q1-2015 Hoogwaterbeschermingsprogramma's (HWBP-2 en (n)hwbp) (HHNK) Aan Rijkswaterstaat Grote Projecten en Onderhoud (afdeling Programmabureau HWBP-2), College van

Nadere informatie

III I 111 1 li Dili 1 \ till iiiiiiiii HI

III I 111 1 li Dili 1 \ till iiiiiiiii HI Raadhuisplein 1 7811 AP Emmen t. 14 0591 f. 0591 685599 Postbus 30001 7800 RA Emmen e. gemeente@emmen.nl i. www.emmen.nl III I 111 1 li Dili 1 \ till iiiiiiiii HI * 1 3. 5 2 1 7 8 3 *, Aan de raad van

Nadere informatie

Mededeling. Voortgangsrapportage Verbetering doorstroming N307 Roggebot - Kampen

Mededeling. Voortgangsrapportage Verbetering doorstroming N307 Roggebot - Kampen PROVINCIE FLEVOLAND Mededeling Onderwerp Voortgangsrapportage Verbetering doorstroming N307 Roggebot - Kampen Kern mededeling: In de vergadering van de commissie Economie en Bereikbaarheid van 14 oktober

Nadere informatie

Voortgangsrapportage Provinciale staten

Voortgangsrapportage Provinciale staten Voortgangsrapportage Provinciale staten Algemeen Periode Status: Project: N62 Sloeweg (fase II) Vierde Datum 22-01-2018 kwartaalrapportage SW II SW17000272 Definitief Korte omschrijving van het project

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2009 200 27 625 Waterbeleid Nr. 67 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 2

Nadere informatie

1. Voorstel aan ab. 2. Bestuurlijke aanleiding en vraag

1. Voorstel aan ab. 2. Bestuurlijke aanleiding en vraag Aan : algemeen bestuur 21 februari 2018 VOORSTEL Portefeuillehouder F. ter Maten Documentnr. 1018350 Programma Veiligheid Projectnummer P5068 Afdeling Projectrealisatie Bijlage(n) 2; adviesnota VKA en

Nadere informatie

15e themadag HWBP november 2014 Nieuwegein

15e themadag HWBP november 2014 Nieuwegein 15e themadag HWBP-2 27 november 2014 Nieuwegein 2 15e themadag HWBP-2 Programma van de themadag (ochtend) 09:30 Inloop met koffie 10.00 Plenair: Inleiding Terugkijken en vooruitkijken (Roeland Hillen,

Nadere informatie

Omgevingswerkgroep Dijkversterking Arcen

Omgevingswerkgroep Dijkversterking Arcen Omgevingswerkgroep Dijkversterking Arcen 19 april 2017 Met de omgeving, voor de omgeving Programma 1) Welkom en kennismaking 2) Korte terugblik en vooruitblik op proces 3) Formatie omgevingswerkgroep en

Nadere informatie

A L G E M E E N B E S T U U R

A L G E M E E N B E S T U U R A L G E M E E N B E S T U U R Vergadering d.d.: 25 mei 2016 Agendapunt: 11 Betreft: Besluitvormend Programma: 1. Waterveiligheid Portefeuillehouder: Luitjens Route: MT-DB-AB Onderwerp Aanvullende kredietaanvraag

Nadere informatie

A L G E M E E N B E S T U U R

A L G E M E E N B E S T U U R A L G E M E E N B E S T U U R Vergadering d.d.: 19 december 2018 Agendapunt: 7 Betreft: Besluitvormend Programma: 1. Waterveiligheid Portefeuillehouder: Luitjens Route: DB-AB Onderwerp Kredietaanvraag

Nadere informatie

Programmarapportage HWBP-2 Q2-2014

Programmarapportage HWBP-2 Q2-2014 Programmarapportage HWBP-2 Q2-2014 Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP-2) Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) Aan Rijkswaterstaat GPO (afdeling Programmabureau HWBP-2), college van hoofdingelanden

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 32 698 Hoogwaterbeschermingsprogramma Nr. 28 LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN Vastgesteld 17 mei 2016 De vaste commissie voor Infrastructuur en Milieu

Nadere informatie

Voortgangsrapportage Provinciale Staten

Voortgangsrapportage Provinciale Staten Voortgangsrapportage Provinciale Staten Project: Waterdunen Algemeen Periode Q2 2019 Datum 09-07-2019 Status Definitief Korte omschrijving van het project Achtergrond Het doel van Waterdunen is drieledig:

Nadere informatie

Datum 14 juni 2019 Onderwerp Beantwoording vragen over de 15e voortgangsrapportage Tweede Hoogwaterbeschermingsprogramma

Datum 14 juni 2019 Onderwerp Beantwoording vragen over de 15e voortgangsrapportage Tweede Hoogwaterbeschermingsprogramma > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

Nadere Samenwerkingsovereenkomst Vernieuwen Wilhelminasluis

Nadere Samenwerkingsovereenkomst Vernieuwen Wilhelminasluis Nadere Samenwerkingsovereenkomst Vernieuwen Wilhelminasluis De ondergetekenden, 1. De Provincie Noord-Holland, gevestigd te Haarlem, krachtens het Vertegenwoordigingsbesluit Provincie en Commissaris van

Nadere informatie

Stappenplan nieuwe Dorpsschool

Stappenplan nieuwe Dorpsschool Stappenplan nieuwe Dorpsschool 10 juni 2014 1 Inleiding Het college van burgemeester en wethouders heeft op 10 juni 2014 dit stappenplan vastgesteld waarin op hoofdlijnen is weergegeven op welke wijze

Nadere informatie

B1303722. 28 november 2013 7. Datum: Agendapunt nr: Aan de Verenigde Vergadering. Burap 2-2013

B1303722. 28 november 2013 7. Datum: Agendapunt nr: Aan de Verenigde Vergadering. Burap 2-2013 Datum: Agendapunt nr: 28 november 2013 7. B1303722 Aan de Verenigde Vergadering Burap 2-2013 Aard voorstel Besluitvormend voorstel met investerinq Aantal Bijlagen 2 Voorstel behandeld door Datum Verenigde

Nadere informatie

Programmadirectie Hoogwaterbescherming Griffioenlaan LA Utrecht Waterschap Noorderzij Ivest Postbus 2232

Programmadirectie Hoogwaterbescherming Griffioenlaan LA Utrecht Waterschap Noorderzij Ivest Postbus 2232 F1 oogwaterbeschermingsprogra m ma Aan het bestuur van het Waterschap Noorderzijlvest Programmadirectie Hoogwaterbescherming Griffioenlaan 2 3526 LA Utrecht Waterschap Noorderzij Ivest Postbus 2232 3500

Nadere informatie

Toelichting Template Planning HWBP

Toelichting Template Planning HWBP Toelichting Template Planning HWBP Versie 1.0, april 2015 Meer informatie? ton.de.korte@hoogwat erbescherming.nl In deze notitie is een toelichting opgenomen op de template planning, die ten behoeve van

Nadere informatie

Plan van Aanpak nieuw Hoogwaterbeschermingsprogramma.

Plan van Aanpak nieuw Hoogwaterbeschermingsprogramma. Plan van Aanpak nieuw Hoogwaterbeschermingsprogramma www.hoogwaterbescherming.nl Taskforce Deltatechnologie Datum: 1 november 2013 1 Inleiding In het nieuwe Hoogwaterbeschermingsprogramma (nhwbp) worden

Nadere informatie

Programmarapportage HWBP Q1-2014

Programmarapportage HWBP Q1-2014 Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) (HHNK) Periode: 1 januari t/m 31 maart 2014 Aan Rijkswaterstaat GPO (afdeling Programmabureau HWBP) en College van hoofdingelanden HHNK Auteurs M. van Schaik M. Vermijs

Nadere informatie

INVESTERINGSVOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR

INVESTERINGSVOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR INVESTERINGSVOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR Aandachtsveldhouder F.S.A. Wissink Vergadering : 14 maart 2017 Agendapunt : 5. Bijlagen : Kaart ligging normtrajecten Onderwerp : Investeringsvoorstel fase

Nadere informatie

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. Commissie Water & Wegen. 13 februari Datum vergadering CHI. 27 februari 2019

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. Commissie Water & Wegen. 13 februari Datum vergadering CHI. 27 februari 2019 Voorstel CHI (college van hoofdingelanden) Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen behandeling D&H Commissie Water & Wegen 13 februari 2019 Portefeuillehouder R. Veenman vergadering CHI 27 februari 2019

Nadere informatie

5 minuten versie voor Provinciale Staten

5 minuten versie voor Provinciale Staten 5 minuten versie voor Provinciale Staten Directie DLB Afdeling Water en Groen Registratienummer PZH-2015-506963964 (DOS-2007-0008946) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim 3 maart 2015

Nadere informatie

Hoogwaterbeschermingsprogramma-2. 7 de Voortgangsrapportage. Verslagperiode 1 juli 31 december 2014

Hoogwaterbeschermingsprogramma-2. 7 de Voortgangsrapportage. Verslagperiode 1 juli 31 december 2014 Hoogwaterbeschermingsprogramma-2 7 de Voortgangsrapportage Verslagperiode 1 juli 31 december 2014 Inhoud 1 Inleiding 2 1.1 Kerngegevens van het HWBP-2 2 1.2 Samenvatting hoofdpunten verslagperiode 3 1.3

Nadere informatie

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. Datum vergadering D&H. 23 april Agendapunt. Commissie Water & Wegen.

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. Datum vergadering D&H. 23 april Agendapunt. Commissie Water & Wegen. Onderwerp Vaststelling concept eerste landelijk programma nhwbp 2014-2019 Voorstel 1. In te stemmen met het door het programmabureau nhwbp voorgestelde concept eerste programma nhwbp 2014-2019 en bijgevoegde

Nadere informatie

Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard Concept voorkeursbeslissing KIJK

Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard Concept voorkeursbeslissing KIJK Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard Concept voorkeursbeslissing KIJK Wilco Werumeus Buning Concept Voorkeursalternatief Dijkvakken M, N, O, P, Q, R 27 juni 2018 Lageweg D2017-12-000411 Programma voor

Nadere informatie

Masterclass dijkontwerp Inzicht in het proces, ontwikkelingen en praktijkervaringen

Masterclass dijkontwerp Inzicht in het proces, ontwikkelingen en praktijkervaringen Masterclass dijkontwerp Inzicht in het proces, ontwikkelingen en praktijkervaringen Ben Castricum, Alex Roos* Alliantie Markermeerdijken * tot 1 december 2017 AlliantieMarkermerdijken is samenwerking tussen

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 7049 13 maart 2014 Regeling van de Minister van Infrastructuur en Milieu, van 10 maart 2014, nr. IENM/BSK-2014/57174,

Nadere informatie

Nieuwe veiligheidsnormen in relatie tot de Omgevingswet. Richard Jorissen

Nieuwe veiligheidsnormen in relatie tot de Omgevingswet. Richard Jorissen Nieuwe veiligheidsnormen in relatie tot de Omgevingswet Richard Jorissen Hoogwaterbeschermingsprogramma Onderdeel Deltaprogramma Jaarlijks voortrollend programma Alliantie Rijk-waterschappen Gezamenlijke

Nadere informatie

Dijkverbetering Gameren

Dijkverbetering Gameren informatiebijeenkomst Dijkverbetering Gameren 15 juni 2016 Slotse Hofke Welkom Figuur: overzicht HWBP-projecten Waterschap Rivierenland (2016-2021) Programma Welkom Het project o De opgave o Aanpak en

Nadere informatie

Bijlage 2 Indicatieve doorlooptijden (open) aanbesteding(svarianten)

Bijlage 2 Indicatieve doorlooptijden (open) aanbesteding(svarianten) Bijlage 2 Indicatieve doorlooptijden (open) aanbesteding(svarianten) Wanneer duidelijkheid burger* Aanbestedings dossier gereed Opties 0 en 1 Optie 2 Optie 3 Optie 4 DT Noord (verlegd en verdiept**) met

Nadere informatie

Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard Concept voorkeursbeslissing KIJK

Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard Concept voorkeursbeslissing KIJK Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard Concept voorkeursbeslissing KIJK Wilco Werumeus Buning Concept Voorkeursalternatief Dijkvakken Q, R, S, T, U, V, W 21 juni 2018 Gouderak D2017-12-000411 Programma

Nadere informatie

Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard Concept voorkeursbeslissing KIJK

Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard Concept voorkeursbeslissing KIJK Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard Concept voorkeursbeslissing KIJK Jasper Tamboer Concept Voorkeursalternatief Dijkvakken E, G, H, I, J, K en L 19 juni 2018 Ouderkerk aan den IJssel D2017-12-000411

Nadere informatie

1. Aanleiding. 2. Voorstel

1. Aanleiding. 2. Voorstel DATUM VERGADERING 21 September 2006 AGENDAPUNTNUMMER ƒ *\ BULAGE(N) 3 REGISTRATIENUMMER VOORSTEL D8iH DATUM BEHANDELING IN D&H 15 dugustus 2006 AAN DE VERENIGDE VERGADERING B0601316 UITBREIDEN PERSONEELSBESTAND

Nadere informatie

agendapunt H.06 Aan Verenigde Vergadering VERBETERING PRIMAIRE WATERKERING: DIJKVAKKEN DELFLANDSE DIJK

agendapunt H.06 Aan Verenigde Vergadering VERBETERING PRIMAIRE WATERKERING: DIJKVAKKEN DELFLANDSE DIJK agendapunt H.06 1111302 Aan Verenigde Vergadering VERBETERING PRIMAIRE WATERKERING: DIJKVAKKEN DELFLANDSE DIJK Gevraagd besluit Verenigde Vergadering 24-04-2014 I. het dijkvak Spuihaven te Schiedam, los

Nadere informatie

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. Commissie Water & Wegen. 29 april Datum vergadering CHI. 13 mei 2015

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. Commissie Water & Wegen. 29 april Datum vergadering CHI. 13 mei 2015 Voorstel CHI (college van hoofdingelanden) Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen behandeling D&H Commissie Water & Wegen 29 april 2015 Portefeuillehouder K. Stam vergadering CHI 13 mei 2015 Agendapunt

Nadere informatie

Factsheet Projectbeheersing Financieringsregeling: wat moet en wat mag?

Factsheet Projectbeheersing Financieringsregeling: wat moet en wat mag? Factsheet Projectbeheersing Financieringsregeling: wat moet en wat mag? Versie 21 mei 2014 Inleiding Het Hoogwaterbeschermingsprogramma is een programma met een groot maatschappelijk belang en een hoog

Nadere informatie

Nieuwe normen voor dijken, leidingen en samenwerking

Nieuwe normen voor dijken, leidingen en samenwerking Hoogwaterbeschermingsprogramma Nieuwe normen voor dijken, leidingen en samenwerking Richard Jorissen Inhoud q Nieuwe normen Korte achtergrond Doorwerking programma HWBP Uitwerking in projecten HWBP Ontwerpregels

Nadere informatie

HWBP en de nieuwe normen

HWBP en de nieuwe normen HWBP en de nieuwe normen Casper de Lange, HWBP Programma (45 minuten) HWBP Nieuwe normen in programma HWBP Gevolgen van nieuwe normering voor programma HWBP en de beheerders Consequenties voor de opgave

Nadere informatie

LANDSCHAP WATERLAND Adviescommissie 2 april 2012 (mededeling) agendapunt 5. Algemeen bestuur 28 juni 2012. Aantal bijlagen 2

LANDSCHAP WATERLAND Adviescommissie 2 april 2012 (mededeling) agendapunt 5. Algemeen bestuur 28 juni 2012. Aantal bijlagen 2 LANDSCHAP WATERLAND Adviescommissie 2 april 2012 (mededeling) agendapunt 5 Dagelijks bestuur 12 april 2012 (mededeling) Algemeen bestuur 28 juni 2012 Aantal bijlagen 2 Onderwerp Uitwerking meekoppelingsprojecten

Nadere informatie

Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard Concept voorkeursbeslissing KIJK

Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard Concept voorkeursbeslissing KIJK Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard Concept voorkeursbeslissing KIJK Wilco Werumeus Buning Concept Voorkeursalternatief Dijkvakken A, B, C, D en E 14 juni 2018 Krimpen aan den IJssel D2017-12-000411

Nadere informatie

Een praktisch boek over contracteren en aanbesteden

Een praktisch boek over contracteren en aanbesteden 1 Introductie Een praktisch boek over contracteren en aanbesteden Dit boek gaat over het contracteren en aanbesteden van bouw- en infrastructurele projecten. Over wat er nodig is om op een doordachte en

Nadere informatie

A L G E M E E N B E S T U U R

A L G E M E E N B E S T U U R A L G E M E E N B E S T U U R Vergadering d.d.: 11 juli 2018 Agendapunt: 7 Betreft: Besluitvormend Programma: 1. Waterveiligheid Portefeuillehouder: Luitjens Route: DBAB Onderwerp Aanvullend uitvoeringskrediet

Nadere informatie

Veiligheid primaire waterkeringen,

Veiligheid primaire waterkeringen, Indicator 7 september 2016 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. Met de Verlengde derde toetsing

Nadere informatie

Marktvisie Hoogwaterbeschermingsprogramma WDOD

Marktvisie Hoogwaterbeschermingsprogramma WDOD Marktvisie Hoogwaterbeschermingsprogramma WDOD Terugkoppeling vragen WS Drents Overijsselse Delta Taskforce Deltatechnologie - 10 mei 2016 1 Aanleveren voorbeelden van projecten waarbij sprake is van vroegtijdige

Nadere informatie

Markermeerdijken: Op weg naar de mooiste dijk. In het midden van de moeilijkheid ligt de kans

Markermeerdijken: Op weg naar de mooiste dijk. In het midden van de moeilijkheid ligt de kans Markermeerdijken: Op weg naar de mooiste dijk In het midden van de moeilijkheid ligt de kans Albert Einstein Advies Taskforce Deltatechnologie en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier 15 mei 2014

Nadere informatie

ALGEMEEN BESTUUR. Argumenten 1.1 Prognose eindstand traject 1 (Oostersluis-Bronssluis) Eemskanaal ligt ,- onder uitvoeringskrediet

ALGEMEEN BESTUUR. Argumenten 1.1 Prognose eindstand traject 1 (Oostersluis-Bronssluis) Eemskanaal ligt ,- onder uitvoeringskrediet ALGEMEEN BESTUUR Vergadering d.d.: 30 mei 2018 Agendapunt: 8 Betreft: Besluitvormend Proces: WSWV Portefeuillehouder: Luitjens Programma: 1. Waterveiligheid Opsteller: Walja Karten Onderwerp Herijking

Nadere informatie

Verslag. Onderwerp: Omgevingswerkgroep Baarlo Hout-Blerick. Plaats/datum bespreking: Baarlo, Voorzitter: mevr. Cals, dhr.

Verslag. Onderwerp: Omgevingswerkgroep Baarlo Hout-Blerick. Plaats/datum bespreking: Baarlo, Voorzitter: mevr. Cals, dhr. Verslag Onderwerp: Omgevingswerkgroep Baarlo Hout-Blerick Plaats/datum bespreking: Baarlo, 12-04-2017 Voorzitter: mevr. Cals, dhr. Spaans 1. Inleiding Marita Cals, omgevingsmanager Waterschap Limburg,

Nadere informatie

Verzenddatum - 4 SEP 20. Onderwerp zienswijze op concept ontwikkelstrategiekader Oude Rijnzone

Verzenddatum - 4 SEP 20. Onderwerp zienswijze op concept ontwikkelstrategiekader Oude Rijnzone 5 -minuten versie voor Provinciale Staten HOLLAND ZUID Directie DRM Afdeling Projecten en Programma's Registratienummer PZH-2013-419337565 (DOS-2007-0002927) Datum vergadering Gedeputeerde Staten 3 september

Nadere informatie

Markermeerdijken: Op weg naar de mooiste dijk

Markermeerdijken: Op weg naar de mooiste dijk Markermeerdijken: Op weg naar de mooiste dijk In het midden van de moeilijkheid ligt de kans Albert Einstein Masterclass Dijkontwerp 27-06-2018 Jelke Jan de With 1 Doel Taskforce Verbinden Vertrouwen Waarom

Nadere informatie

Topsector Water: verdubbeling toegevoegde waarde Nederlandse watersector in 2020

Topsector Water: verdubbeling toegevoegde waarde Nederlandse watersector in 2020 Programma Taskforce Deltatechnologie 2014 Taskforce Deltatechnologie (TFDT) Datum: 4 februari 2014 1 Aanleiding TFDT Topsector Water: verdubbeling toegevoegde waarde Nederlandse watersector in 2020 Co-creatie

Nadere informatie

Alliantie-Overeenkomst Markermeerdijken. Informatiebijeenkomst aanbesteding Alliantie-Overeenkomst 25-11-2014

Alliantie-Overeenkomst Markermeerdijken. Informatiebijeenkomst aanbesteding Alliantie-Overeenkomst 25-11-2014 Alliantie-Overeenkomst Markermeerdijken Informatiebijeenkomst aanbesteding Alliantie-Overeenkomst 25-11-2014 Agenda Welkom & introductie De alliantie Waarom Juridische structuur Doelen en beginselen Risicoverdeling

Nadere informatie

A L G E M E E N B E S T U U R

A L G E M E E N B E S T U U R A L G E M E E N B E S T U U R Vergadering d.d.: 20 december 2017 Agendapunt: 7 Betreft: Besluitvormend Programma: 1. Waterveiligheid Portefeuillehouder: Luitjens Route: DB-AB Onderwerp Kredietaanvraag

Nadere informatie

* * Onderwerp: Maasgaard. Algemeen Bestuur. Voorstel

* * Onderwerp: Maasgaard. Algemeen Bestuur. Voorstel Voorstel aan Algemeen Bestuur Voorstel aan Algemeen Bestuur M aasg aar d *2013.17412* Onderwerp: Maasgaard 721480 Algemeen Bestuur Portefeuillehouder: Sjraar Roelofs Datum: 02-08-2013 Vergaderingnummer:

Nadere informatie

Stand van zaken Project (fase 1) Ongelijkvloerse Kruising Vierpaardjes te Venlo

Stand van zaken Project (fase 1) Ongelijkvloerse Kruising Vierpaardjes te Venlo Stand van zaken Project (fase 1) Ongelijkvloerse Kruising Vierpaardjes te Venlo Omwonenden februari 2018 Projectmanagers: - Monique Eussen - Ivo Gerits Doel toelichting Actief informeren over vervolgstappen

Nadere informatie

agendapunt H.02 Aan Verenigde Vergadering

agendapunt H.02 Aan Verenigde Vergadering agendapunt H.02 1267231 Aan Verenigde Vergadering BIJSTELLEN INVESTERINGSPLAN EN KREDIETAANVRAAG 'BERGINGSGEBIED EN VISPAAIPLAATS MOLENVLIETPARK' (HOGE BROEKPOLDER, DEN HAAG) Gevraagd besluit Verenigde

Nadere informatie

A L G E M E E N B E S T U U R

A L G E M E E N B E S T U U R A L G E M E E N B E S T U U R Vergadering d.d.: 20 december 2017 Agendapunt: 10 Betreft: Informerend Programma: 1. Waterveiligheid Portefeuillehouder: Luitjens Route: DB-AB Onderwerp Financieel overzicht

Nadere informatie

Hoogwaterbeschermingsprogramma

Hoogwaterbeschermingsprogramma sprogramma > Retouradres Aan Het dagelijks bestuur van de waterschappen T 088 797 32 70 Contactpersoon Marlijn Looijer M: 06 218 216 53 E: martijn.looijer@irws.nl Datum 31 oktober 2016 Betreft Begroting

Nadere informatie

Nieuwe aanpak voor planstudie Hoevelaken

Nieuwe aanpak voor planstudie Hoevelaken Nieuwe aanpak voor planstudie Hoevelaken Vervroegd betrekken van de markt December 2011 Nieuwe aanpak voor planstudie Hoevelaken Aanleiding Knooppunt Hoevelaken heeft een vaste plaats in de file top-25.

Nadere informatie

Voortgangsrapportage Provinciale staten

Voortgangsrapportage Provinciale staten Voortgangsrapportage Provinciale staten Project: sanering Thermphos Algemeen Periode Q4 Datum 19-12-2018 Status: Concept Korte omschrijving van het project Samen met het Rijk en Northsea Ports zijn wij

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 22111 8 december 2011 Regeling van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, van 30 november 2011, nr. IENM/BSK-2011/161497,

Nadere informatie

Voortgang Dossier Verbinding A8-A9. Portefeuillehouders Overleg Regio Alkmaar 4 juni 2014

Voortgang Dossier Verbinding A8-A9. Portefeuillehouders Overleg Regio Alkmaar 4 juni 2014 Portefeuillehouders Overleg Regio Alkmaar 4 juni 2014 nut en noodzaak Waarom willen we deze verbinding? Robuustheid netwerk Bovenregionale bereikbaarheid Regionale bereikbaarheid Sluipverkeer Leefbaarheid

Nadere informatie

Parafering besluit PFO Hae Gewijzigd akkoord Ingetrokken D&H H Conform - cie BOB VV H - -

Parafering besluit PFO Hae Gewijzigd akkoord Ingetrokken D&H H Conform - cie BOB VV H - - agendapunt 3.b.4 1267231 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden BIJSTELLEN INVESTERINGSPLAN EN KREDIETAANVRAAG 'BERGINGSGEBIED EN VISPAAIPLAATS MOLENVLIETPARK' (HOGE BROEKPOLDER, DEN HAAG) Portefeuillehouder

Nadere informatie

Q&A s dijkverbetering Gorinchem Waardenburg

Q&A s dijkverbetering Gorinchem Waardenburg Maart 2016 Q&A s dijkverbetering Gorinchem Waardenburg Wat is de planning van deze dijkverbetering? De dijk moet eind 2022 veilig zijn en gereed om zijn taak uit te voeren. De afwerking zal doorlopen tot

Nadere informatie

PROVINCIE FLEVOLAND. Mededeling. Onderwerp Mededeling Voortgangsrapportage Verbetering doorstroming N307 Roggebot - Kampen

PROVINCIE FLEVOLAND. Mededeling. Onderwerp Mededeling Voortgangsrapportage Verbetering doorstroming N307 Roggebot - Kampen PROVINCIE FLEVOLAND Mededeling Onderwerp Mededeling Voortgangsrapportage Verbetering doorstroming N307 Roggebot - Kampen Kern mededeling: Gedeputeerde Staten informeert met regelmaat over de voortgang

Nadere informatie

Bestuurlijke P&C-kalender 2018

Bestuurlijke P&C-kalender 2018 Bestuurlijke P&C-kalender Inleiding Voor u ligt de P&C-kalender voor de bestuurlijke Planning en Control cyclus. In deze kalender is van elk document binnen deze cyclus de planning opgenomen van het moment

Nadere informatie

Deel B Handreiking subsidiabele en niet-subsidiabele kosten voor toepassing van de Regeling subsidies hoogwaterbescherming 2014

Deel B Handreiking subsidiabele en niet-subsidiabele kosten voor toepassing van de Regeling subsidies hoogwaterbescherming 2014 Deel B Handreiking subsidiabele en niet-subsidiabele kosten voor toepassing van de Regeling subsidies hoogwaterbescherming 2014 Datum 1 januari 2019 Status Definitief Inhoud Inhoud 2 Inleiding 3 1 Subsidiabele

Nadere informatie

AGENDAPUNT NR: Concernstaf Bureau Gemeentesecretaris 27 november Pagina 1 van 6

AGENDAPUNT NR: Concernstaf Bureau Gemeentesecretaris 27 november Pagina 1 van 6 AGENDAPUNT NR: 2008.0.107.917 Concernstaf Bureau Gemeentesecretaris 27 november 2008 Pagina 1 van 6 Collegenota Aan burgemeester en wethouders Documentnummer 2008.0.107.917 Datum Zaaknummer 2008-11-02388

Nadere informatie

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. Commissie Water & Wegen. 10 februari Datum vergadering CHI. 17 februari 2016

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. Commissie Water & Wegen. 10 februari Datum vergadering CHI. 17 februari 2016 Voorstel CHI (college van hoofdingelanden) Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen Datum behandeling D&H Commissie Water & Wegen 10 februari 2016 Portefeuillehouder C.J.M. Stam Datum vergadering CHI 17

Nadere informatie

M E M O. Reg.nr.: Aan: Commissie BOD, 12 september Cc: Stand van zaken vaarweg- en nautisch beheer. Datum: 21 augustus 2012

M E M O. Reg.nr.: Aan: Commissie BOD, 12 september Cc: Stand van zaken vaarweg- en nautisch beheer. Datum: 21 augustus 2012 Reg.nr.: 12.41175 Aan: Commissie BOD, 12 september 2012 Van: D&H Cc: Onderwerp: Stand van zaken vaarweg- en nautisch beheer Datum: 21 augustus 2012 Inleiding Hierbij wordt u nader geïnformeerd over de

Nadere informatie

P(rogramma)-rapportage

P(rogramma)-rapportage P(rogramma)-rapportage Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) (HHNK) Periode: Aan Bestuur HHNK Auteurs M. van Schaik M. Vermijs Vrijgave HWBP door S. Boogaard Vrijgave HHNK door directie: J. de Ruig portefeuillehouder:

Nadere informatie

Investeringsagenda Weg Portefeuillehouder Verkeer Lode Goossens

Investeringsagenda Weg Portefeuillehouder Verkeer Lode Goossens agendapunt : B-2 vergaderdatum : 19 november 2015 onderwerp : aangemeld door : behandelend ambtenaar : paraaf afdelingshoofd : Investeringsagenda Weg Portefeuillehouder Verkeer Lode Goossens Gevraagde

Nadere informatie