1 e Programmarapportage HWBP-2 en (n)hwbp. 1 januari tot en met 31 maart A.E.M. Weel/Y. Daniel. A.E.M. van Oostrum

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1 e Programmarapportage HWBP-2 en (n)hwbp. 1 januari tot en met 31 maart A.E.M. Weel/Y. Daniel. A.E.M. van Oostrum"

Transcriptie

1 -2 en (n) 1 januari tot en met 2 (n) Auteurs A.E.M. Weel/Y. Daniel Vrijgave door A.E.M. van Oostrum Registratienummer Status Definitief Afdeling

2 1 januari tot en met Pagina 2 van 12 1 Opdrachten en doelen Belangrijke gebeurtenissen eerste kwartaal Verwachte gebeurtenissen komend kwartaal: Risico's Scope, tijd en geld Scope, tijd en geld (n) 10

3 1 januari tot en met Pagina 3 van 12 1 Opdrachten en doelen 2 Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) heeft de opdracht om 102,83 kilometer afgekeurde primaire waterkeringen in 2017 te laten voldoen aan de veiligheidsnormen conform de Waterwet. Binnen de 2-projecten Markermeerdijken Hoorn-Edam-Amsterdam (HEA) en Waddenzeedijk Texel worden koppelstukken 1 uit het (n) meegenomen. Voor HEA 1,55 km en voor Texel 0,05 km en een kunstwerk. (n) Het (nieuw)hoogwaterbeschermingsprogramma (n) is gericht op primaire keringen die tijdens de derde toetsronde in 2010 zijn afgekeurd. Het (n) is een voortrollend programma, wat inhoudt dat het programma ieder jaar voor de komende zes jaren wordt geactualiseerd. De huidige totale HHNKopgave is 107,7 km te versterken dijkvakken (inclusief koppelstukken) en 59 kunstwerken Innovatie Binnen de projecten van beide programma's worden innovaties uitgewerkt. Dit is terug te lezen in de terugblikken en vooruitblikken van de diverse projecten. 1.1 Belangrijke gebeurtenissen eerste kwartaal Uit een landelijke inventarisatie ten aanzien van het waterveiligheidsprogramma voor de komende jaren, wordt een risico gesignaleerd op een tekort aan kwalitatief voldoende opgeleid personeel op met name de technische functies. Binnen het landelijk netwerk is daarom een oproep gedaan voor meestergezelconstructies, opleiden van jong talent en het inzetten van trainees. 2 Markermeerdijken Alliantie Markermeerdijken gestart, zowel de organisatie als de bemensing. Dijkontwerpen worden uitgewerkt op basis van kennis die de afgelopen jaren is verzameld, gecombineerd met de kennis vanuit de marktpartijen, waardoor slimme ideeën en innovaties een plek krijgen (bijvoorbeeld proef met vacuümstabilisatie van grond bij Gemaal Schardam, inzetten van rekenkracht om mogelijk de toepassing van de voordelen van Dijken op Veen mogelijk te maken) Bijdragen aan het landelijk onderzoek naar Bewezen Sterkte, casus Markermeerdijken. Ondertekening intentieovereenkomst recreatieverenigingen Kinselmeer. Voor meer informatie de digitale nieuwsbrief en Waddenzeedijk Texel Projectplan Versterking Waddenzeedijk Texel goedgekeurd door Gedeputeerde Staten. Het besluit en alle bijbehorende stukken zijn ter inzage gelegd. Er is één beroepschrift tegen dit besluit ontvangen, dit is ingediend door Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek de Zee (NIOZ). De eerste tussenresultaten van het onderzoek van NIOZ naar een eigen variant zijn ontvangen en worden door HHNK getoetst. Het werk is gegund aan Combinatie Tessel Waddenzeedijk Texel. De Project-Start-Up (PSU) heeft plaatsgevonden. 1 Zie bijlage voor definitie 'koppelstukken'.

4 1 januari tot en met Pagina 4 van 12 Prins Hendrik Zanddijk De technische achtergrondrapporten zijn nagenoeg gereed. Het bestuurlijk overleg tussen de Realisatie Overeenkomst (ROK)-partners (HHNK, Provincie Noord Holland, Gemeente Texel en Ministerie van Infrastructuur en Milieu) heeft geleid tot een bestuurlijke overeenkomst om het financiële tekort te overbruggen. Hoogwaterkering Den Oever Aanbestedingsprocedure gestart. 10 en 11 maart 2016 hebben inloopdagen plaatsgevonden in Den Oever, ten behoeve van de start van de ter inzage periode van de ontwerpplanproducten. Zwakke Schakels De subsidieverstrekker heeft ingestemd met ons voorstel voor het in een keer afkopen van de eindafrekening. De werkzaamheden zijn gestart om het zoute water, veroorzaakt doordat de komende jaren zout vanuit het zand van de kustversterking in het watersysteem van Petten spoelt, af te leiden naar de Hazepolder en het gebied ten zuiden van Petten. Deze polders hebben een brakwatermilieu, het zoute water kan hier dus geen kwaad. (n) Noordzeekanaal (NZK) Er is ambtelijke overeenstemming bereikt over het te hanteren werktoetspeil (vooruitlopend op het definitief door de provincie Noord-Holland vast te stellen toetspeil voor het NZK medio 2017). De concept toetsrapportages op basis van een bandbreedte (toetspeil, variërend NAP 0 en +0,50) van zowel het dijksysteem als de kunstwerken zijn in concept gereed. Het project loopt conform planning en binnen budget. 3Di Met behulp van 3Di is de hydraulische belasting op de keringen bepaald en het model is uitgebreid met Waterschadeschatter en His-SSM. Wieringerzeewering Het project loopt conform planning en binnen budget. Rapportage veiligheidsopgave is gereed en het plan van aanpak voor de verkenningsfase is in concept gereed. Wieringermeerkering cat.c Review Plan van Aanpak vervroegde verkenning afgerond, discussiepunt met subsidieverstrekker is het al dan niet vergoeden van inzet 3Di. Handreiking Kunstwerken 80%-versie gereed. Startoverleg met een drietal waterschappen gehouden. Kunstwerken Start verkenningsfase en inrichting team voor negen kunstwerken. Project loopt conform planning en binnen budget.

5 1 januari tot en met Pagina 5 van Verwachte gebeurtenissen komend kwartaal De volgende zaken staan voor de komende periode op de agenda: 2 Markermeerdijken Hoorn-Edam-Amsterdam Ontwerp en participatieproces. Conceptresultaten landelijk onderzoek Bewezen Sterkte, casus Markermeerdijken. Waddenzeedijk Texel Naar aanleiding van het beroepschrift dat door NIOZ is ingediend wordt een verweerschrift opgesteld. De zitting wordt in Q3 van 2016 verwacht. Gemaal Eijerland wordt op een zuidelijker gelegen locatie herbouwd. Momenteel wordt hiervoor een projectplan opgesteld. Het contractbeheersplan is vastgesteld. De bouwkeet wordt in Oudeschild gevestigd. Prins Hendrikzanddijk (PHZD) Opstellen addendum ROK waarin in Q1 gemaakte afspraken over aanvullende financiering worden geborgd De consequentieanalyse voor de PHZD is in Q afgerond. De resultaten van de consequentieanalyse worden in Q2 voor besluitvorming voorgelegd aan stuurgroep (Q2 2016). De concept planproducten bespreken met de verschillende stakeholders en zo nodig aanpassen. Het inkoopplan definitief maken en aanbestedingsprocedure inzetten. Hoogwaterkering Den Oever Afronding ter inzage legging planproducten. Vervolg aanbestedingsproces, gunning verwacht eind Q3, begin Q4. Zwakke Schakels Eindafrekening. (n) Noordzeekanaal De toetsrapportages van het dijksysteem en de kunstwerken worden in Q2 afgerond op basis van het ambtelijk overeengekomen werktoetspeil en definitief opgeleverd. Daarmee is de aangepaste veiligheidsopgave bekend. Eind Q2 starten met het opstellen van het Plan van Aanpak voor de Verkenning. 3Di Evalueren toepassing 3Di bij NZK. Op basis van evaluatie wordt 3Di in de rest van 2016 uitgedragen aan stakeholders en belangstellenden. Wieringerzeewering: Afronden Plan van aanpak voor de verkenningsfase. Afronden bepaling veiligheidsopgave. Wieringermeer C-kering Afronden aanvraag subsidiebeschikking. Opleveren resultaten grondonderzoek.

6 1 januari tot en met Pagina 6 van 12 Handreiking Kunstwerken 80%-versie Handreiking Kunstwerken wordt voor commentaar en aanvullingen aangeboden aan diverse gremia (andere Waterschappen en de PD-). Selectie kunstwerken die dienen als casus voor de Handreiking. Kunstwerken Start opstellen plan van aanpak verkenningsfase. Integreren Handreiking Kunstwerken. Bestuurskalender Doorkijk D&H-voorstellen Bestuurlijke reactie maart 2016 Zwakke Schakels Nadeelcompensatie vierde tranche april 2016 Zwakke Schakels - Evaluatie proactieve afhandeling verzoeken nadeelcompensatie mei 2016 Nota van beantwoording + projectplan Den Oever juni 2016 Gewijzigd projectplan Den Oever augustus 2016 Vaststelling ontwerp projectplan MMD Q Vaststelling projectplan Den Oever oktober 2016 Ontwerpprojectplan Prins Hendrikzanddijk december 2016 Doorkijk CHI-voorstellen Financiering Prins Hendrikzanddijk mei 2016 Nota van beantwoording + projectplan Den Oever september 2016 Gewijzigd projectplan Den Oever september 2016 Kostenramingen De totale 2-raming is lager ten opzichte van Q4. Deze afname wordt vooral veroorzaakt doordat bij het project Waddenzeedijk met het gunnen van het contract en het afsluiten van de planstudiefase, een aanzienlijk aantal risico's is komen te vervallen. De prognose eindstand voor het (n) is verhoogd. Deze verhoging komt grotendeels door het project Wieringermeerkering waarvoor de globale raming is vervangen door een gedetailleerde raming. Voor dit project is in het eerste kwartaal een beschikking aangevraagd. Voorbereidingskosten Voor de 2-projecten voorzien wij geen problemen ten aanzien van de subsidiabiliteit van de voorbereidingskosten. Bij de projecten blijven we binnen de forfaitaire 15%, met uitzondering van het project Den Oever waarvoor specifieke afspraken met de subsidieverstrekker zijn gemaakt. Voor het project Markermeerdijken geldt dat scherp bewaakt wordt dat de voorbereidingskosten binnen de 15% blijven. Planning Alle projecten verlopen conform of sneller dan de vigerende planning.

7 1 januari tot en met Pagina 7 van Risico's Financiële risico's 2 In Q zijn de grootste risico's vanuit het 2-programma: De borging van bestuurlijk gemaakte aanvullende financiële afspraken over de Prins Hendrikzanddijk moet nog definitief worden geregeld in een addendum op de bestaande realisatie overeenkomst. Risico maximaal 1,2 mln. met een kans van 5%. Onvoldoende invulling kunnen geven aan contractmanagement; Risico maximaal 16 mln. met een kans van 15%, verwachtingswaarde 2,4 mln. Overstijgen van de toegestane relatieve voorbereidingskosten Markermeerdijken, als gevolg van optimalisaties in de realisatiefase; Risico maximaal 3,5 mln. met een kans van 15%, verwachtingswaarde 0,5 mln. Het onvoldoende anticiperen op te voorziene wijzigingen in wet- en regelgeving. Risico maximaal 5 mln. met een kans van 15%, verwachtingswaarde Planningsrisico's 2 Naast de toprisico's met financiële gevolgen voor HHNK, wordt ook het grootste planningsrisico per project opgenomen in deze rapportage. Markermeerdijken: vertragingen door beperkt draagvlak in de omgeving. Gevolg 26 weken vertraging. Texel Waddenzeedijk: gegrond bezwaar op het projectplan. Gevolg 52 weken vertraging. Texel PHZD: gegronde bezwaren op het projectplan, MER of vergunningen (vanwege het in de Waddenzee te realiseren project geldt dit m.n. voor de NB-wet vergunning). Gevolg 52 weken vertraging. Den Oever: het effect van de nieuwe normering. Gevolg 36 maanden vertraging. Het grootste tijdrisico op programmaniveau betreft het uitlopen van de interne besluitvormingsprocedure binnen het Rijk. Gevolg 26 weken vertraging. Risico's (n) De lumpsum financieringsregeling van het (n) leidt ertoe dat het zwaartepunt voor de invulling en focus van risicomanagement ligt bij een tijdig en compleet inzicht in risico's en bijbehorende beheersing. Specifieke uitgangspunten ten aanzien van risico's binnen het (n), die effect hebben op HHNK, zijn onder andere: de partij die het risico kan beheersen, draagt het risico. Daarmee komen uitvoeringsrisico s ten laste van de beheerder; beschikking vindt plaats op basis van voorcalculatie; onderhoud is niet subsidiabel, achterstallig onderhoud is in de subsidieregeling niet scherp gedefinieerd. Positief geformuleerd is er een kans dat werkzaamheden subsidiabel worden; na realisatie van de maatregel zijn de kosten van beheer en onderhoud voor rekening van de beheerder. Financiële risico's (n) Na de subsidiebeschikking worden dijken alsnog afgekeurd op niet-waterkerende objecten (NWO's). Risico maximaal 2 mln. met een kans van 50%, verwachtingswaarde 1 mln. In het project Noordzeekanaal opgenomen objecten worden door de programmadirectie geassocieerd met onderhoud en zijn daarmee niet subsidiabel. Risico maximaal 2 mln. met een kans van 40%, verwachtingswaarde 0,8 mln.

8 1 januari tot en met Pagina 8 van 12 Planningsrisico's (n) Het belangrijkste planningsrisico is dat binnen HHNK onvoldoende kwalitatief personeel beschikbaar is. Gevolg 52 weken vertraging. 1.4 Scope, tijd en geld 2 Scope De vigerende scope voor het 2 van te versterken dijkvakken is 100,73 kilometer. Vervolgens is deze scope uitgebreid met (n)-koppelstukken Koegraszeedijk (0,5 km), HEA (1,55 km) en Waddenzeedijk Texel (0,05 km). Totaal bedraagt de scope 102,83 kilometer. Hiervan is inmiddels 52,53 kilometer gereed; 51,1%. nr. Naam project Dijklengte (km's) Q diverse Afgeronde projecten 52,53 W2-036A Waddenzeedijk Texel 13,85 W2-036B Prins Hendrikzanddijk Texel 3,20 W2-085 Hoogwaterkering Den Oever 0,90 W2-004 Markermeerdijken Hoorn-Edam-Amsterdam 32,35 Totaal 102,83 Tabel 1: Prognose van de kilometers te versterken dijklengte. Geen afwijkingen ten opzichte van vorig kwartaal. Planning (Tijd) In de onderstaande tabel zijn de verwachte maanden/jaren opgenomen waarin wordt verwacht dat de projecten zijn afgerond in de zin dat de veiligheid op orde is. Hierbij wordt een probabilistische planning gehanteerd. Probabilistisch betekent de meest waarschijnlijke uitkomst, dat wil zeggen dat de (tijd) risico's zijn doorgerekend in de planning. De rapportage van Pb-2 aan de Tweede Kamer is eveneens gebaseerd op de probabilistische planning. nr. Naam project Maand/jaar gereed Q Maand/jaar gereed Q Aantal maanden Q1-Q4 W2-036A Waddenzeedijk Texel mrt-20 nov-19-4 W2-036B Prins Hendrikzanddijk Texel aug-19 aug-19 - W2-085 Hoogwaterkering Den Oever dec-19 dec-19 - W2-004 Markermeerdijken Hoorn-Edam-Amsterdam dec-21 dec-21 - Tabel 2: Planning Veiligheid op orde geeft een overzicht van mijlpalen per project in de tijd; Q versus Q

9 1 januari tot en met Pagina 9 van 12 Raming (Geld) De programmaraming 2 geeft de geprognosticeerde uitgaven per project in totalen weer. Per einde eerste kwartaal 2016 bedraagt de totale raming (inclusief risico's) 1.022,5 miljoen. nr. Naam project Raming Q Raming Q Raming Q1-Q4 diverse Afgeronde projecten 322,8 322,8 - W2-036A Waddenzeedijk Texel 162,0 159,7-2,3 W2-036B Prins Hendrikzanddijk Texel 52,5 52,0-0,5 W2-085 Hoogwaterkering Den Oever 60,5 61,0 0,5 W2-004 Markermeerdijken Hoorn-Edam-Amsterdam 427,0 427,0 - Totaal 1.024, ,5-2,3 Tabel 3: Raming (bedragen in totalen per project verwachtingswaarde): Q versus Q De dekking (financiering) van de projecten is als volgt: nr. Naam project Totale projectraming Q Bijdragen van derden Koppelstukken (n) Bijdrage HHNK Subsidie Programma 2 diverse Afgeronde projecten 322,8-2,0-320,8 W2-036A Waddenzeedijk Texel 159,7-3,4 7,2 149,1 W2-036B Prins Hendrikzanddijk Texel 52,0 14,8-1,2 36,0 W2-085 Hoogwaterkering Den Oever 61, ,6 60,4 W2-004 Markermeerdijken Hoorn-Edam- 427,0-21,3 2,6 403,1 Amsterdam Totaal 1.022,5 14,8 26,7 11,6 969,4 Tabel 4: Financiering projecten Het afgegeven programmakrediet was 989 miljoen. Dit was voor de externe kosten en de capaciteitskosten. Naarmate de projecten worden aanbesteed en verder in realisatie komen, nemen onzekerheden in de ramingen verder af. Er wordt continue gemonitord of en wanneer eventueel aanvullend krediet moet worden aangevraagd. Op dit moment wordt ingeschat dat de projecten binnen het beschikbaar gestelde krediet gerealiseerd kunnen worden. Voor wat betreft de eigen bijdrage in de projecten zijn of worden bestuursvoorstellen gedaan wanneer daartoe aanleiding is. Mutaties geraamde uitgaven Q ten opzichte van Q Waddenzeedijk Texel Met het gunnen van het contract en het afsluiten van de planstudiefase is een aanzienlijk aantal risico's komen te vervallen. Ook het verwachte effect van genomen beheersmaatregelen is verwerkt in de actuele waarde van de risico's. Dit heeft een gunstig gevolg voor zowel tijd als geld. Prins Hendrikzanddijk Texel Prognoses zijn gebaseerd op de actuele waarde van het risicodossier. Deze actuele waarde valt na algehele herwaardering van het risicodossier ca. 0,5 miljoen lager uit dan in Q Mutaties kleiner dan 0,5 miljoen worden niet toegelicht.

10 1 januari tot en met Pagina 10 van 12 Hoogwaterkering Den Oever Prognoses zijn gebaseerd op de actuele waarde van het risicodossier. Deze actuele waarde valt na algehele herwaardering van het risicodossier ca. 0,5 miljoen hoger uit dan in Q De belangrijkste reden voor de stijging is het toegenomen risico dat de damwand niet trillingsvrij kan worden ingebracht. 1.5 Scope, tijd en geld (n) Het (n) heeft een voortrollend programma, dat ieder jaar wordt geactualiseerd. De projecten die in dit hoofdstuk van deze rapportage worden meegenomen zijn de projecten die staan geprogrammeerd voor Scope De vigerende scope voor het (n) van te versterken dijkvakken is 107,7 km (inclusief koppelstukken) en 59 kunstwerken en betreft totaal 20 projecten (gestart 74 km, 44 kunstwerken en 7 projecten). Deze opgave is in 2015 geraamd op 844 miljoen. Ten opzichte van vorig kwartaal is onderstaande tabel aangevuld met Pilot Kunstwerken en Kunstwerken MMD. Deze projecten zijn inmiddels van start gegaan. Tevens is de scope Noordzeekanaal (dijklengte) aangepast in verband met de her beschikking (uitbreiding van 3,07 km) Aan de scope van de Wieringermeerkering is op basis van het Plan van Aanpak voor de vervroegde verkenning 0,3 km toegevoegd, omdat deze in de verlengde 3 e toets alsnog is afgekeurd. Nr nr Naam project Dijklengte in km Aantal kunstwerken 3M KGZD (Koppelstuk) 0,46 0 3S MMD (Koppelstuk) 1,55 0 3K Texel (Koppelstuk) 0,05 0 3B Texel gemaal de Schans (Koppelstuk) I Noordzeekanaal 28, Noordzeekanaal 3DI * O Wieringer Zeewering (D90) 10, E Wieringermeerkering Cat. C. 33, Handreiking kunstwerken ** Pilot Kunstwerken F Kunstwerken MM (D17 D19) * Noordzeekanaal 3Di is een procesinnovatie gekoppeld aan het project Noordzeekanaal. ** Handreiking kunstwerken is een verzoek van PD-. Tabel 5: Kilometers te versterken dijkvakken en kunstwerken (n) gestart

11 1 januari tot en met Pagina 11 van 12 Planning (Tijd) In onderstaande tabel zijn de probabilistische mijlpalen per project aangegeven. De vetgedrukte data zijn gerealiseerde mijlpalen. Alleen de lopende fases zijn nauwkeurig gepland. De vervolgfases volgen zoveel mogelijk het door de PD- opgegeven tijdschema van (2 jaar verkenning, 2 jaar planstudie en 3 jaar realisatiefase). nr Naam project Veiligheid op orde Vervroegde verkenning Verkenning Planstudie Realisatie Oplevering Afwijking Q4-Q1 3I Noordzeekanaal jun-14 jan-17 jan-20 jan-23 jan-26 - geen Noordzeekanaal 3DI mrt jul-16 geen 3O Wieringer Zeewering (D90) aug-13 jan-17 jan-18 mrt.-20 okt-22 - geen 3E Wieringermeerkering Cat. C mei geen Handreiking kunstwerken sep geen Pilot Kunstwerken nov geen 3F Kunstwerken MMD (D17 D19) nov geen Tabel 6: Planning Veiligheid op orde geeft een overzicht van mijlpalen per project in de tijd. De afwijking wordt weergegeven in aantal maanden. Geen afwijkingen ten opzichte van vorig kwartaal. Raming (Geld) De financieringsregeling heeft o.a. als uitgangspunt dat per projectfase beschikking wordt aangevraagd voordat de betreffende fase is afgerond. De verdeling van de beschikking is 90% financiering door en 10% projectgebonden bijdrage beheerder. Innovaties worden 100% gefinancierd op nacalculatie. De risicoverdeling is vervolgens zo afgesproken dat de partij die het risico kan beheersen in beginsel het risico draagt. Op enkele exogene risico's en de aanbestedingsresultaten na komen de opgetreden risico's ten laste van de beheerder. Het afgegeven programmakrediet was 40,3 miljoen. Dit was voor de externe kosten en de capaciteitskosten. In de onderstaande tabel is het financieel kader opgenomen welke afgezet kan worden tegen de prognose eindstand. Het financieel kader ontstaat door de toegekende subsidie (90%) en de projectgebonden bijdrage HHNK (10%) te sommeren. Omdat op voorcalculatie de beschikking wordt toegekend zal dit aan het eind van een fase een projectresultaat opleveren. Projectresultaat is het verschil tussen de totale projectkosten en het financieel kader ofwel het verschil tussen risicoreserveringen en kosten van opgetreden risico's.

12 1 januari tot en met Pagina 12 van 12 nr Naam project (bedragen x 1.000) financieel kader Subsidie Bijdrage HHNK Prognose eindstand Q Prognose eindstand Q resultaat HHNK 3M KGZD (koppelstuk)* S MMD voorbereiding (koppelstuk) K MMD realisatie (koppelstuk) B Texel (koppelstuk) Texel gemaal de Schans (koppelstuk) I Noordzeekanaal (VV) Noordzeekanaal 3DI (innovatie) O Wieringer Zeewering (VV) E Wieringermeerkering Cat. C (VV) Handreiking kunstwerken (innovatie) Totaal * Project KGZD is afgerond. Tabel 7: Raming (bedragen in totalen per project per categorie verwachtingswaarde). Toelichting op tabel op afwijkingen 3 Koegraszeedijk In Q is voor het -deel de aanvraag tot vaststelling reguliere subsidie verstuurd. De verwachting is dat begin Q2 de vaststelling wordt ontvangen. 0 Texel, koppelstuk 50 m dijk Zowel de voorbereiding als de realisatiefase zijn beschikt. Herziening aan gunning vindt in Q2 plaats. Texel, gemaal De Schans Zowel de voorbereiding als de realisatiefase zijn beschikt. Herziening aan gunning vindt in Q2 plaats. Noordzeekanaal De prognose NZK is wederom naar beneden bijgesteld. Begin Q2 is de her-beschikking toegekend (uitbreiding scope 3,07km). Het financiële kader is hierop aangepast. Wieringermeerkering. De subsidiebeschikking is in Q1 aangevraagd. De prognose is aangepast aan de hoogte van de gevraagde subsidie inclusief projectgebonden bijdrage. Deze is onderbouwd door middel van de projectraming. Handreiking Kunstwerken. Ondanks dat eind december 2015 de subsidiebeschikking is aangevraagd laat de toekenning alsnog op zich wachten. Inmiddels is de prognose naar beneden bijgesteld. De reden hiervoor is: minder capaciteitsinzet. Overigens betreft het een 100% subsidiabel innovatie project dat op nacalculatie wordt beschikt, waardoor het resultaat nihil blijft. 3 Mutaties kleiner dan 0,5 miljoen worden niet toegelicht.

3 e Programmarapportage HWBP-2 en (n)hwbp. 1 juli t/m 30 september A.E.M. Weel. A.E.M. van Oostrum. 30 september 2016 HWBP.

3 e Programmarapportage HWBP-2 en (n)hwbp. 1 juli t/m 30 september A.E.M. Weel. A.E.M. van Oostrum. 30 september 2016 HWBP. HWBP-2 en (n)hwbp HWBP2 (n)hwbp Auteur A.E.M. Weel Vrijgave door A.E.M. van Oostrum Registratienummer Status definitief Afdeling HWBP 1 Inhoudsopgave 1 Opdrachten en doelen 2 1.1 Belangrijke gebeurtenissen

Nadere informatie

4 e Programmarapportage HWBP2 en (n)hwbp. 1 oktober t/m 31 december M. Klinkenberg-Mulder. A.E.M. van Oostrum

4 e Programmarapportage HWBP2 en (n)hwbp. 1 oktober t/m 31 december M. Klinkenberg-Mulder. A.E.M. van Oostrum HWBP2 en (n)hwbp Auteur M. Klinkenberg-Mulder Vrijgave door A.E.M. van Oostrum Registratienummer Status Concept Afdeling HWBP 1 Inhoudsopgave 1 Opdrachten en doelen 2 1.1 Belangrijke gebeurtenissen vierde

Nadere informatie

3 e Programmarapportage 2017

3 e Programmarapportage 2017 HWBP2 en (n)hwbp 1 juli tot en met HWBP2 (n)hwbp Auteur M. Klinkenberg-Mulder Vrijgave door A.E.M. van Oostrum Registratienummer Status Concept Afdeling HWBP 1 juli tot en met 1 Inhoudsopgave 1 Opdrachten

Nadere informatie

2e Programmarapportage HWBP2 en (n)hwbp. 1 april t/m 30 juni A.E.M. Weel. A.E.M. van Oostrum juni 2017.

2e Programmarapportage HWBP2 en (n)hwbp. 1 april t/m 30 juni A.E.M. Weel. A.E.M. van Oostrum juni 2017. 2e Programmarapportage 2017 HWBP2 (n)hwbp Auteur A.E.M. Weel Vrijgave door A.E.M. van Oostrum Registratienummer Status Definitief Afdeling HWBP 1 Inhoudsopgave 1 Opdrachten en doelen 2 1.1 Belangrijke

Nadere informatie

Hoogwaterbeschermingsprogramma's (HWBP-2 en (n)hwbp) Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Hoogwaterbeschermingsprogramma's (HWBP-2 en (n)hwbp) Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier Programmarapportage HWBP-2 en (n)hwbp Q4-2015 Hoogwaterbeschermingsprogramma's (HWBP-2 en (n)hwbp) Aan College van hoofdingelanden Auteurs Y. Daniel/A.E.M. Weel Vrijgave door A.E.M. van Oostrum Registratienummer

Nadere informatie

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. Commissie Water & Wegen. 26 april Datum vergadering CHI. 11 mei 2016

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. Commissie Water & Wegen. 26 april Datum vergadering CHI. 11 mei 2016 Voorstel CHI (college van hoofdingelanden) Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen Datum behandeling D&H 5 april 2016 Commissie Water & Wegen 26 april 2016 Portefeuillehouder C.J.M. Stam Datum vergadering

Nadere informatie

Hoogwaterbeschermingsprogramma's (HWBP-2 en (n)hwbp) Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Hoogwaterbeschermingsprogramma's (HWBP-2 en (n)hwbp) Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier Programmarapportage HWBP-2 en (n)hwbp Q3-2015 Hoogwaterbeschermingsprogramma's (HWBP-2 en (n)hwbp) Aan College van hoofdingelanden HHNK Rijkswaterstaat Grote Projecten en Onderhoud (afdeling Programmabureau

Nadere informatie

Hoogwaterbeschermingsprogramma's (HWBP-2 en (n)hwbp) Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Hoogwaterbeschermingsprogramma's (HWBP-2 en (n)hwbp) Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier Programmarapportage HWBP-2 en (n)hwbp Q2-2015 Hoogwaterbeschermingsprogramma's (HWBP-2 en (n)hwbp) Aan College van hoofdingelanden HHNK Rijkswaterstaat Grote Projecten en Onderhoud (afdeling Programmabureau

Nadere informatie

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 17 juni Water & Wegen

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 17 juni Water & Wegen Onderwerp Dijkversterking Koegraszeedijk Den Helder, ontwerp projectplan Voorstel 1. Het ontwerp projectplan dijkversterking Koegraszeedijk vast te stellen; 2. Het, door tussenkomst van Gedeputeerde Staten

Nadere informatie

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. Commissie Water & Wegen. 14 september Datum vergadering CHI. 21 september 2016

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. Commissie Water & Wegen. 14 september Datum vergadering CHI. 21 september 2016 Voorstel CHI (college van hoofdingelanden) Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen Datum behandeling D&H Commissie Water & Wegen 14 september 2016 Portefeuillehouder C.J.M. Stam Datum vergadering CHI

Nadere informatie

PUNT NR. 9 VAN DE AGENDA VAN DE VERGADERING VAN HET ALGEMEEN BESTUUR D.D. 19 december 2013.

PUNT NR. 9 VAN DE AGENDA VAN DE VERGADERING VAN HET ALGEMEEN BESTUUR D.D. 19 december 2013. PUNT NR. 9 VAN DE AGENDA VAN DE VERGADERING VAN HET ALGEMEEN BESTUUR D.D. 19 december 2013. Zwolle, 20 november 2013 Nr. Bestuur-4232 Aan het algemeen bestuur Onderwerp: HWBP Plannen van Aanpak Verkenningsfase

Nadere informatie

Datum 14 juni 2019 Onderwerp Beantwoording vragen over de 15e voortgangsrapportage Tweede Hoogwaterbeschermingsprogramma

Datum 14 juni 2019 Onderwerp Beantwoording vragen over de 15e voortgangsrapportage Tweede Hoogwaterbeschermingsprogramma > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 22 november december december 2016

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 22 november december december 2016 Onderwerp NIOZ-alternatief; Besluitvorming over de verzoeken om het projectplan Versterking Waddenzeedijk Texel voor sectie 10 te wijzigen naar het NIOZalternatief Voorstel Aan D&H voor te stellen: 1.

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. Commissie Water & Wegen. 10 februari Datum vergadering CHI. 17 februari 2016

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. Commissie Water & Wegen. 10 februari Datum vergadering CHI. 17 februari 2016 Voorstel CHI (college van hoofdingelanden) Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen Datum behandeling D&H Commissie Water & Wegen 10 februari 2016 Portefeuillehouder C.J.M. Stam Datum vergadering CHI 17

Nadere informatie

Programmadirectie Hoogwaterbescherming Griffioenlaan LA Utrecht Waterschap Noorderzij Ivest Postbus 2232

Programmadirectie Hoogwaterbescherming Griffioenlaan LA Utrecht Waterschap Noorderzij Ivest Postbus 2232 F1 oogwaterbeschermingsprogra m ma Aan het bestuur van het Waterschap Noorderzijlvest Programmadirectie Hoogwaterbescherming Griffioenlaan 2 3526 LA Utrecht Waterschap Noorderzij Ivest Postbus 2232 3500

Nadere informatie

Programmarapportage HWBP Q1-2014

Programmarapportage HWBP Q1-2014 Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) (HHNK) Periode: 1 januari t/m 31 maart 2014 Aan Rijkswaterstaat GPO (afdeling Programmabureau HWBP) en College van hoofdingelanden HHNK Auteurs M. van Schaik M. Vermijs

Nadere informatie

Hoogwaterbeschermingsprogramma s (HWBP-2 en (n)hwbp) Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK)

Hoogwaterbeschermingsprogramma s (HWBP-2 en (n)hwbp) Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) Programmarapportage HWBP-2 en (n)hwbp Q4-2014 Hoogwaterbeschermingsprogramma s (HWBP-2 en (n)hwbp) Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) Aan Rijkswaterstaat Grote Projecten en Onderhoud (afdeling

Nadere informatie

Hoogwaterbeschermingsprogramma's (HWBP-2 en (n)hwbp) Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK)

Hoogwaterbeschermingsprogramma's (HWBP-2 en (n)hwbp) Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) Programmarapportage HWBP-2 en (n)hwbp Q1-2015 Hoogwaterbeschermingsprogramma's (HWBP-2 en (n)hwbp) (HHNK) Aan Rijkswaterstaat Grote Projecten en Onderhoud (afdeling Programmabureau HWBP-2), College van

Nadere informatie

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. Commissie Water & Wegen. 13 februari Datum vergadering CHI. 27 februari 2019

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. Commissie Water & Wegen. 13 februari Datum vergadering CHI. 27 februari 2019 Voorstel CHI (college van hoofdingelanden) Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen behandeling D&H Commissie Water & Wegen 13 februari 2019 Portefeuillehouder R. Veenman vergadering CHI 27 februari 2019

Nadere informatie

A L G E M E E N B E S T U U R

A L G E M E E N B E S T U U R A L G E M E E N B E S T U U R Vergadering d.d.: 19 december 2018 Agendapunt: 7 Betreft: Besluitvormend Programma: 1. Waterveiligheid Portefeuillehouder: Luitjens Route: DB-AB Onderwerp Kredietaanvraag

Nadere informatie

Stappenplan nieuwe Dorpsschool

Stappenplan nieuwe Dorpsschool Stappenplan nieuwe Dorpsschool 10 juni 2014 1 Inleiding Het college van burgemeester en wethouders heeft op 10 juni 2014 dit stappenplan vastgesteld waarin op hoofdlijnen is weergegeven op welke wijze

Nadere informatie

Hoogwaterbeschermingsprogramma-2. 7 de Voortgangsrapportage. Verslagperiode 1 juli 31 december 2014

Hoogwaterbeschermingsprogramma-2. 7 de Voortgangsrapportage. Verslagperiode 1 juli 31 december 2014 Hoogwaterbeschermingsprogramma-2 7 de Voortgangsrapportage Verslagperiode 1 juli 31 december 2014 Inhoud 1 Inleiding 2 1.1 Kerngegevens van het HWBP-2 2 1.2 Samenvatting hoofdpunten verslagperiode 3 1.3

Nadere informatie

Programmarapportage HWBP-2 Q2-2014

Programmarapportage HWBP-2 Q2-2014 Programmarapportage HWBP-2 Q2-2014 Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP-2) Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) Aan Rijkswaterstaat GPO (afdeling Programmabureau HWBP-2), college van hoofdingelanden

Nadere informatie

INVESTERINGSVOORSTEL AAN HET COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HEEMRADEN

INVESTERINGSVOORSTEL AAN HET COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HEEMRADEN commissie Waterveiligheid en Watersysteem 21 februari 2017 INVESTERINGSVOORSTEL AAN HET COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HEEMRADEN Vergadering : 28 februari 2017 Agendapunt : Onderwerp : Investeringsvoorstel plan-

Nadere informatie

Voorstel Het dagelijks bestuur adviseren over onderstaand conceptvoorstel aan het algemeen bestuur.

Voorstel Het dagelijks bestuur adviseren over onderstaand conceptvoorstel aan het algemeen bestuur. Onderwerp: Programmaplan versnelling HWBP dijkversterking WPM Regi_stratienummer: 2016.03155 Gezamenlijke commissie Portefeuillehouder: Rein Dupont Datum: 4 mei 2016 Vergaderingnummèr: 1 Agendapunt: 4

Nadere informatie

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 2 december 2014

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 2 december 2014 Onderwerp Waterberging Vliegveld Bergen, definitief projectplan Registratienummer Voorstel 1. In te stemmen met de beantwoording van zienswijzen op het ontwerpprojectplan Waterberging Vliegveld Bergen

Nadere informatie

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 04 november december december 2014

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 04 november december december 2014 Onderwerp Hoogwaterbeschermingsprogramma 2 (HWBP-2), aanvullend krediet en verminderen krediet Brede-Kijkregeling Registratienummer Voorstel Aan het CHI voor te stellen: 1. Formeel te besluiten het HWBP-2

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 32 698 Hoogwaterbeschermingsprogramma Nr. 28 LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN Vastgesteld 17 mei 2016 De vaste commissie voor Infrastructuur en Milieu

Nadere informatie

AANVRAAG AANVULLEND PROJECTINVESTERINGSKREDIET VOOR: FIETSPAD LINDEWEG F426.

AANVRAAG AANVULLEND PROJECTINVESTERINGSKREDIET VOOR: FIETSPAD LINDEWEG F426. AANVRAAG AANVULLEND PROJECTINVESTERINGSKREDIET VOOR: FIETSPAD LINDEWEG F426. 1. Aanleiding Voor het project Fietspad Lindeweg F426 is het reeds beschikbaar gestelde investeringskrediet van 1.279.000 inclusief

Nadere informatie

INVESTERINGSVOORSTEL AAN HET COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HEEMRADEN

INVESTERINGSVOORSTEL AAN HET COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HEEMRADEN Vul de voorletter(s) + achternaam in. Bij meerdere kopiehouders de namen scheiden door een,. De naam van de opsteller staat al standaard ingevuld. Commissie Waterveiligheid en Watersysteem 11 juni 2019

Nadere informatie

Statenvoorstel. Wijziging incidentele subsidie Gemeente Gorinchem - Reizigerstunnel Gorinchem

Statenvoorstel. Wijziging incidentele subsidie Gemeente Gorinchem - Reizigerstunnel Gorinchem Statenvoorstel Vergaderdatum GS: 31 oktober 2017 Portefeuillehouder: Vermeulen, F Uiterlijke beslistermijn: 20 december 2017 Behandeld ambtenaar: dhr. H. Aydin E-mailadres: h.aydin@pzh.nl Telefoonnummer:

Nadere informatie

Onderwerp: wijziging Waterverordening Hoogheemraadschap

Onderwerp: wijziging Waterverordening Hoogheemraadschap Haarlem, 26 maart 2013 2013 18 Onderwerp: wijziging Waterverordening Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier Bijlagen: Ontwerpbesluit 1 Inleiding Op grond van artikel 2.4 van de Waterwet moeten bij

Nadere informatie

A L G E M E E N B E S T U U R

A L G E M E E N B E S T U U R A L G E M E E N B E S T U U R Vergadering d.d.: 19 juli 2017 Agendapunt: 9 Betreft: Besluitvormend Programma: 1. Waterveiligheid Portefeuillehouder: Luitjens Route: MT-DB-AB Onderwerp Kredietaanvraag verkenningsfase

Nadere informatie

15e themadag HWBP november 2014 Nieuwegein

15e themadag HWBP november 2014 Nieuwegein 15e themadag HWBP-2 27 november 2014 Nieuwegein 2 15e themadag HWBP-2 Programma van de themadag (ochtend) 09:30 Inloop met koffie 10.00 Plenair: Inleiding Terugkijken en vooruitkijken (Roeland Hillen,

Nadere informatie

Voortgangsrapportage Provinciale Staten

Voortgangsrapportage Provinciale Staten Voortgangsrapportage Provinciale Staten Project: Waterdunen Algemeen Periode Q2 2019 Datum 09-07-2019 Status Definitief Korte omschrijving van het project Achtergrond Het doel van Waterdunen is drieledig:

Nadere informatie

1. Voorstel aan commissie Aan de commissie wordt advies gevraagd op onderstaand voorstel aan het ab:

1. Voorstel aan commissie Aan de commissie wordt advies gevraagd op onderstaand voorstel aan het ab: Aan commissie Water 30 januari 2018 Het projectteam zal tijdens de commissie Water op 30 januari 2018 een presentatie over het VKA, het proces en het vervolg verzorgen. VOORSTEL Portefeuillehouder F. ter

Nadere informatie

Prins Hendrikzanddijk. Deze diavoorstelling duurt circa 10 minuten en start binnen 1 minuut

Prins Hendrikzanddijk. Deze diavoorstelling duurt circa 10 minuten en start binnen 1 minuut Prins Hendrikzanddijk Deze diavoorstelling duurt circa 10 minuten en start binnen 1 minuut Inloopavond 8 december 2016 Doel van de avond Toelichten van de plannen voor de Prins Hendrikzanddijk. De plannen

Nadere informatie

Voorstel aan Stadsregioraad nr

Voorstel aan Stadsregioraad nr Voorstel aan Stadsregioraad nr. 2010.001 datum 1 december 2009 portefeuillehouder(s) J. Walraven beleidsterrein(en) Openbaar vervoer onderwerp Realisatie station Westervoort samenvatting voorstel De ambitie

Nadere informatie

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. Commissie Water & Wegen. 29 april Datum vergadering CHI. 13 mei 2015

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. Commissie Water & Wegen. 29 april Datum vergadering CHI. 13 mei 2015 Voorstel CHI (college van hoofdingelanden) Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen behandeling D&H Commissie Water & Wegen 29 april 2015 Portefeuillehouder K. Stam vergadering CHI 13 mei 2015 Agendapunt

Nadere informatie

POV CENTRAAL HOLLAND Oplegnotitie bij SOK t.b.v. interne bestuurlijke behandeling najaar 2014.

POV CENTRAAL HOLLAND Oplegnotitie bij SOK t.b.v. interne bestuurlijke behandeling najaar 2014. POV CENTRAAL HOLLAND Oplegnotitie bij SOK t.b.v. interne bestuurlijke behandeling najaar 2014. Inleiding Op 8 oktober jl. heeft de Stuurgroep POV Centraal Holland de volgende besluiten genomen t.a.v. de

Nadere informatie

Hoogwaterbeschermingsprogramma-2

Hoogwaterbeschermingsprogramma-2 Hoogwaterbeschermingsprogramma-2 11 e Voortgangsrapportage Verslagperiode 1 juli 2016 31 december 2016 Pagina 1 van 28 Hoogwaterbeschermingsprogramma-2 11 e Voortgangsrapportage Verslagperiode 1 juli 2016

Nadere informatie

agendapunt H.06 Aan Verenigde Vergadering VERBETERING PRIMAIRE WATERKERING: DIJKVAKKEN DELFLANDSE DIJK

agendapunt H.06 Aan Verenigde Vergadering VERBETERING PRIMAIRE WATERKERING: DIJKVAKKEN DELFLANDSE DIJK agendapunt H.06 1111302 Aan Verenigde Vergadering VERBETERING PRIMAIRE WATERKERING: DIJKVAKKEN DELFLANDSE DIJK Gevraagd besluit Verenigde Vergadering 24-04-2014 I. het dijkvak Spuihaven te Schiedam, los

Nadere informatie

ALGEMEEN BESTUUR. Argumenten 1.1 Prognose eindstand traject 1 (Oostersluis-Bronssluis) Eemskanaal ligt ,- onder uitvoeringskrediet

ALGEMEEN BESTUUR. Argumenten 1.1 Prognose eindstand traject 1 (Oostersluis-Bronssluis) Eemskanaal ligt ,- onder uitvoeringskrediet ALGEMEEN BESTUUR Vergadering d.d.: 30 mei 2018 Agendapunt: 8 Betreft: Besluitvormend Proces: WSWV Portefeuillehouder: Luitjens Programma: 1. Waterveiligheid Opsteller: Walja Karten Onderwerp Herijking

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 32 698 Hoogwaterbeschermingsprogramma Nr. 22 LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN Vastgesteld 9 juni 2015 De vaste commissie voor Infrastructuur en Milieu

Nadere informatie

Openbare besluitenlijst

Openbare besluitenlijst Openbare besluitenlijst Vergadering College van dijkgraaf en hoogheemraden Aanwezig J. Kramer, R. Maarschall, S.J. Schenk, C.J.M. Stam, R. Veenman (voorzitter) M.J. Kuipers J. Kerssens Mevrouw G. Rossenaar

Nadere informatie

Veiligheid primaire waterkeringen,

Veiligheid primaire waterkeringen, Indicator 7 september 2016 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. Met de Verlengde derde toetsing

Nadere informatie

P(rogramma)-rapportage

P(rogramma)-rapportage P(rogramma)-rapportage Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) (HHNK) Periode: Aan Bestuur HHNK Auteurs M. van Schaik M. Vermijs Vrijgave HWBP door S. Boogaard Vrijgave HHNK door directie: J. de Ruig portefeuillehouder:

Nadere informatie

Van Zwakke Schakels naar sterke kust

Van Zwakke Schakels naar sterke kust Van Zwakke Schakels naar sterke kust Informatiebijeenkomst 24 april 2013 Programma De opgave (Bert Kappe) Wat gaan we doen (Anita Willig-Kos) Aanbesteding en aanleg (Menno Steenman) Inspraak en Ruimtelijke

Nadere informatie

A L G E M E E N B E S T U U R

A L G E M E E N B E S T U U R A L G E M E E N B E S T U U R Vergadering d.d.: 25 mei 2016 Agendapunt: 11 Betreft: Besluitvormend Programma: 1. Waterveiligheid Portefeuillehouder: Luitjens Route: MT-DB-AB Onderwerp Aanvullende kredietaanvraag

Nadere informatie

INVESTERINGSVOORSTEL AAN HET COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HEEMRADEN

INVESTERINGSVOORSTEL AAN HET COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HEEMRADEN commissie Waterveiligheid en Watersysteem 22 augustus 2017 INVESTERINGSVOORSTEL AAN HET COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HEEMRADEN Aandachtsveldhouder F.S.A. Wissink Vergadering : 29 augustus 2017 Agendapunt :

Nadere informatie

Masterclass dijkontwerp Inzicht in het proces, ontwikkelingen en praktijkervaringen

Masterclass dijkontwerp Inzicht in het proces, ontwikkelingen en praktijkervaringen Masterclass dijkontwerp Inzicht in het proces, ontwikkelingen en praktijkervaringen Ben Castricum, Alex Roos* Alliantie Markermeerdijken * tot 1 december 2017 AlliantieMarkermerdijken is samenwerking tussen

Nadere informatie

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 25 juni 2013

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 25 juni 2013 Onderwerp M.e.r.-beoordelingsbesluit Kadeverbetering Purmer landelijk gebied Voorstel In te stemmen met het m.e.r.-beoordelingsbesluit kadeverbetering Purmer landelijk gebied Infocentrum Nee Routing Paraaf

Nadere informatie

A L G E M E E N B E S T U U R

A L G E M E E N B E S T U U R A L G E M E E N B E S T U U R Vergadering d.d.: 20 december 2017 Agendapunt: 10 Betreft: Informerend Programma: 1. Waterveiligheid Portefeuillehouder: Luitjens Route: DB-AB Onderwerp Financieel overzicht

Nadere informatie

Versterking Markermeerdijken Informatieblad Durgerdam en Uitdammerdijk

Versterking Markermeerdijken Informatieblad Durgerdam en Uitdammerdijk Versterking Markermeerdijken Informatieblad Durgerdam en Uitdammerdijk Bewonersbijeenkomst 05-07-2016 Sterke dijken, veilige toekomst In 2006 is in totaal circa 33 kilometer van de Markermeerdijken van

Nadere informatie

5 minuten versie voor Provinciale Staten

5 minuten versie voor Provinciale Staten 5 minuten versie voor Provinciale Staten Directie DLB Afdeling Water en Groen Registratienummer PZH-2015-506963964 (DOS-2007-0008946) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim 3 maart 2015

Nadere informatie

Afbeelding 1 Huidig gemaal De Schans gezien vanaf de Waddenzeedijk. De inzet toont de ligging van het gemaal.

Afbeelding 1 Huidig gemaal De Schans gezien vanaf de Waddenzeedijk. De inzet toont de ligging van het gemaal. Registratienummer 16.104132 Versterking Waddenzeedijk Texel Verplaatsing gemaal De Schans Detailprojectplan Wijziging locatie herbouw gemaal De voorgeschiedenis Bij het voorbereiden van de versterking

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 7049 13 maart 2014 Regeling van de Minister van Infrastructuur en Milieu, van 10 maart 2014, nr. IENM/BSK-2014/57174,

Nadere informatie

Uitvoeringsbesluit regionale waterkeringen West-Nederland 2014

Uitvoeringsbesluit regionale waterkeringen West-Nederland 2014 Besluit van gedeputeerde staten van Noord-Holland van 8 juli 2014, van Zuid- Holland van 15 juli 2014 en van Utrecht van 1 juli 2014 houdende nadere regels met betrekking tot regionale waterkeringen (Uitvoeringsbesluit

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 22111 8 december 2011 Regeling van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, van 30 november 2011, nr. IENM/BSK-2011/161497,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2009 200 27 625 Waterbeleid Nr. 67 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 2

Nadere informatie

Inhoudelijke jaarplanning MRDH 2017 en eerste doorkijk 2018 Versie 4, 20 april 2017

Inhoudelijke jaarplanning MRDH 2017 en eerste doorkijk 2018 Versie 4, 20 april 2017 Inhoudelijke jaarplanning MRDH 2017 en eerste doorkijk 2018 Versie 4, 20 april 2017 Het voorliggende document betreft de vierde versie van de inhoudelijke jaarplanning MRDH. Per kwartaal is aangegeven

Nadere informatie

Voortgangsrapportage Provinciale staten

Voortgangsrapportage Provinciale staten Voortgangsrapportage Provinciale staten Algemeen Periode Status: Project: N62 Sloeweg (fase II) Vierde Datum 22-01-2018 kwartaalrapportage SW II SW17000272 Definitief Korte omschrijving van het project

Nadere informatie

Nadere Samenwerkingsovereenkomst Vernieuwen Wilhelminasluis

Nadere Samenwerkingsovereenkomst Vernieuwen Wilhelminasluis Nadere Samenwerkingsovereenkomst Vernieuwen Wilhelminasluis De ondergetekenden, 1. De Provincie Noord-Holland, gevestigd te Haarlem, krachtens het Vertegenwoordigingsbesluit Provincie en Commissaris van

Nadere informatie

Dijkverbetering Gameren

Dijkverbetering Gameren informatiebijeenkomst Dijkverbetering Gameren 15 juni 2016 Slotse Hofke Welkom Figuur: overzicht HWBP-projecten Waterschap Rivierenland (2016-2021) Programma Welkom Het project o De opgave o Aanpak en

Nadere informatie

INGEKOMEN 0 8 DEC Verzenddatum - 8 DEC Paraaf Provinciesecretaris

INGEKOMEN 0 8 DEC Verzenddatum - 8 DEC Paraaf Provinciesecretaris 5 -minuten versie voor Provinciale Staten p ZUID HOLLAND INGEKOMEN 0 8 DEC. 2009 Directie DRM Afdeling Verkeer en Vervoer Registratienummer PZH-2009-144285304 (DOS-2007-0021019) Datum vergadering Gedeputeerde

Nadere informatie

Bijlage 05 Stad en Regio Sleutelprojecten

Bijlage 05 Stad en Regio Sleutelprojecten Bijlage 05 Stad en Regio Sleutelprojecten Toelichting sleutelprojecten programma Stad en Regio 2012-2015/17 1 1 Inlichtingen bij dhr. A.J.H.P. Elferink, (026) 3599756, e-mailadres a.elferink@gelderland.nl

Nadere informatie

Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard Concept voorkeursbeslissing KIJK

Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard Concept voorkeursbeslissing KIJK Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard Concept voorkeursbeslissing KIJK Wilco Werumeus Buning Concept Voorkeursalternatief Dijkvakken Q, R, S, T, U, V, W 21 juni 2018 Gouderak D2017-12-000411 Programma

Nadere informatie

Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard Concept voorkeursbeslissing KIJK

Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard Concept voorkeursbeslissing KIJK Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard Concept voorkeursbeslissing KIJK Wilco Werumeus Buning Concept Voorkeursalternatief Dijkvakken A, B, C, D en E 14 juni 2018 Krimpen aan den IJssel D2017-12-000411

Nadere informatie

A L G E M E E N B E S T U U R

A L G E M E E N B E S T U U R A L G E M E E N B E S T U U R Vergadering d.d.: 11 juli 2018 Agendapunt: 8 Betreft: Besluitvormend Programma: 1. Waterveiligheid Portefeuillehouder: Luitjens Route: DB-AB Onderwerp Aanvullend voorbereidingskrediet

Nadere informatie

Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard Concept voorkeursbeslissing KIJK

Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard Concept voorkeursbeslissing KIJK Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard Concept voorkeursbeslissing KIJK Jasper Tamboer Concept Voorkeursalternatief Dijkvakken E, G, H, I, J, K en L 19 juni 2018 Ouderkerk aan den IJssel D2017-12-000411

Nadere informatie

* * Onderwerp Mededeling Voortgangsrapportage Verbreding Hogering Almere

* * Onderwerp Mededeling Voortgangsrapportage Verbreding Hogering Almere 1 Mededeling *2249829* Onderwerp Mededeling Voortgangsrapportage Kern mededeling: Het college van Gedeputeerde Staten informeert met regelmaat over de voortgang van de grote infrastructurele projecten

Nadere informatie

AANVRAGEN AANVULLENDE INVESTERINGSPLANNEN EN KREDIETEN IN HET KADER VAN ZUIVERINGSTECHNISCHE WERKEN

AANVRAGEN AANVULLENDE INVESTERINGSPLANNEN EN KREDIETEN IN HET KADER VAN ZUIVERINGSTECHNISCHE WERKEN agendapunt H.08 855344 Aan Verenigde Vergadering AANVRAGEN AANVULLENDE INVESTERINGSPLANNEN EN KREDIETEN IN HET KADER VAN ZUIVERINGSTECHNISCHE WERKEN Gevraagd besluit Verenigde Vergadering 1-7-2010 De aanvraag

Nadere informatie

Deel B Handreiking subsidiabele en niet-subsidiabele kosten voor toepassing van de Regeling subsidies hoogwaterbescherming 2014

Deel B Handreiking subsidiabele en niet-subsidiabele kosten voor toepassing van de Regeling subsidies hoogwaterbescherming 2014 Deel B Handreiking subsidiabele en niet-subsidiabele kosten voor toepassing van de Regeling subsidies hoogwaterbescherming 2014 Datum 1 januari 2019 Status Definitief Inhoud Inhoud 2 Inleiding 3 1 Subsidiabele

Nadere informatie

AGENDAPUNT NR: Concernstaf Bureau Gemeentesecretaris 27 november Pagina 1 van 6

AGENDAPUNT NR: Concernstaf Bureau Gemeentesecretaris 27 november Pagina 1 van 6 AGENDAPUNT NR: 2008.0.107.917 Concernstaf Bureau Gemeentesecretaris 27 november 2008 Pagina 1 van 6 Collegenota Aan burgemeester en wethouders Documentnummer 2008.0.107.917 Datum Zaaknummer 2008-11-02388

Nadere informatie

Parafering besluit PFO Hae 23-11-2015 B Gewijzigd akkoord Geparafeerd door: Kooiman, A.I.L. D&H 08-12-2015 H - Geparafeerd

Parafering besluit PFO Hae 23-11-2015 B Gewijzigd akkoord Geparafeerd door: Kooiman, A.I.L. D&H 08-12-2015 H - Geparafeerd agendapunt 3.b.5 1228963 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden VERGUNNING PROJECT PLAN EN LEGGERWIJZIGING VLIETZONE Portefeuillehouder Haersma Buma, M.A.P. van Datum 8 december 2015 Aard bespreking

Nadere informatie

Bijlage 2 Indicatieve doorlooptijden (open) aanbesteding(svarianten)

Bijlage 2 Indicatieve doorlooptijden (open) aanbesteding(svarianten) Bijlage 2 Indicatieve doorlooptijden (open) aanbesteding(svarianten) Wanneer duidelijkheid burger* Aanbestedings dossier gereed Opties 0 en 1 Optie 2 Optie 3 Optie 4 DT Noord (verlegd en verdiept**) met

Nadere informatie

Bestuurlijk opdrachtgever C. Leeuwis Ambtelijk opdrachtgever H.de Krijger B&B

Bestuurlijk opdrachtgever C. Leeuwis Ambtelijk opdrachtgever H.de Krijger B&B Projectopdracht Alblasserdam langzaam verkeerroute dijklint PROJECTPLAN Fietspad Dijklint Bestuurlijk opdrachtgever C. Leeuwis Ambtelijk opdrachtgever H.de Krijger Projectleider A. Barnhoorn Projectcode

Nadere informatie

Hoogwaterbeschermingsprogramma-2

Hoogwaterbeschermingsprogramma-2 Hoogwaterbeschermingsprogramma-2 10 e Voortgangsrapportage Verslagperiode 1 januari 2016 30 juni 2016 Pagina 1 van 28 Pagina 2 van 28 Inhoud 1 Inleiding 4 1.1 Kerngegevens van het HWBP-2 4 1.2 Samenvatting

Nadere informatie

Berry Verlijsdonk raad

Berry Verlijsdonk raad Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email Berry Verlijsdonk 06 13690504 berry@raadhuisadvies.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering Onderwerp 13raad00609 19-12-2013 Beschikbaar stellen voorbereidingskredieten

Nadere informatie

PROVINCIE FLEVOLAND. Mededeling. Onderwerp Mededeling Voortgangsrapportage Verbetering doorstroming N307 Roggebot - Kampen

PROVINCIE FLEVOLAND. Mededeling. Onderwerp Mededeling Voortgangsrapportage Verbetering doorstroming N307 Roggebot - Kampen PROVINCIE FLEVOLAND Mededeling Onderwerp Mededeling Voortgangsrapportage Verbetering doorstroming N307 Roggebot - Kampen Kern mededeling: Gedeputeerde Staten informeert met regelmaat over de voortgang

Nadere informatie

Basisrapportage HWBP-2. Peildatum 30 juni 2011

Basisrapportage HWBP-2. Peildatum 30 juni 2011 Basisrapportage HWBP-2 Peildatum 30 juni 2011 Basisrapportage HWBP-2 Peildatum 30 juni 2011 Datum 26 september 2011 Status Definitief Inhoud Samenvatting 5 1 Inleiding 8 1.1 Het Tweede Hoogwaterbeschermingsprogramma

Nadere informatie

agendapunt 3.b.5 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden VOORTGANGSRAPPORTAGE ZWAKKE SCHAKELS Datum 7 juni 2011

agendapunt 3.b.5 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden VOORTGANGSRAPPORTAGE ZWAKKE SCHAKELS Datum 7 juni 2011 agendapunt 3.b.5 947885 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden VOORTGANGSRAPPORTAGE ZWAKKE SCHAKELS Portefeuillehouder Bom - Lemstra, A.W. Datum 7 juni 2011 Aard bespreking Informatief Afstemming Bijlagen

Nadere informatie

Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard Concept voorkeursbeslissing KIJK

Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard Concept voorkeursbeslissing KIJK Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard Concept voorkeursbeslissing KIJK Wilco Werumeus Buning Concept Voorkeursalternatief Dijkvakken M, N, O, P, Q, R 27 juni 2018 Lageweg D2017-12-000411 Programma voor

Nadere informatie

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. Commissie Water & Wegen. 3 mei Datum vergadering CHI. 17 mei 2017

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. Commissie Water & Wegen. 3 mei Datum vergadering CHI. 17 mei 2017 Voorstel CHI (college van hoofdingelanden) Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen Datum behandeling D&H 4 april 2017 Commissie Water & Wegen 3 mei 2017 Portefeuillehouder C.J.M. Stam Datum vergadering

Nadere informatie

Pagina 1 van 10. Legenda voortgang. Resultaten Veilig Thuis NHN Datum 1 april 2019

Pagina 1 van 10. Legenda voortgang. Resultaten Veilig Thuis NHN Datum 1 april 2019 Inhoud Tabel 1: Wachtlijsten Grafiek 1: en prognose wachtlijst en werkvoorraad Grafiek 2: Begroting en realisatie instroom meldingen per maand Grafiek 3: Percentage triages binnen 5 dagen afgerond Grafiek

Nadere informatie

7e Voortgangsrapportage Hoogwaterbeschermingsprogramma-2

7e Voortgangsrapportage Hoogwaterbeschermingsprogramma-2 7e Voortgangsrapportage Hoogwaterbeschermingsprogramma-2 Verslagperiode 1 juli 31 december 2014 7e Voortgangsrapportage Hoogwaterbeschermingsprogramma-2 Verslagperiode 1 juli 31 december 2014 Hoogheemraadschap

Nadere informatie

Noordelijke Randweg Voorhout. Voortgangsrapportage

Noordelijke Randweg Voorhout. Voortgangsrapportage Noordelijke Randweg Voorhout Voortgangsrapportage Voorjaar 2014 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Stand van zaken... 4 3 Financiën... 6 4 Planning en vervolg... 8 Bladzijde 2 van 8 1 Inleiding De Noordelijke

Nadere informatie

Nieuwe veiligheidsnormen in relatie tot de Omgevingswet. Richard Jorissen

Nieuwe veiligheidsnormen in relatie tot de Omgevingswet. Richard Jorissen Nieuwe veiligheidsnormen in relatie tot de Omgevingswet Richard Jorissen Hoogwaterbeschermingsprogramma Onderdeel Deltaprogramma Jaarlijks voortrollend programma Alliantie Rijk-waterschappen Gezamenlijke

Nadere informatie

Memo Kenmerk thm/2009.00091 Aan Stuurgroep gasfabrieken Kopie Werkgroep B08 Van Remco de Boer, Thom Maas (Bodem+) Datum 2 april 2009 Onderwerp Herijking programma gasfabrieken Aanleiding De afspraken met

Nadere informatie

Presentatie voorlopig programmavoorstel Startbijeenkomst consultatieperiode

Presentatie voorlopig programmavoorstel Startbijeenkomst consultatieperiode Presentatie voorlopig programmavoorstel 2017-2022 Startbijeenkomst consultatieperiode 7 januari 2016 Programma 7 januari 2016 14:30 uur Inloop 15:00 uur Opening 15:10 uur Roald Lapperre [DGRW] Looppad

Nadere informatie

2013? Provinciale Staten van Noord-Holland: Besluiten: Uitgegeven op 4 juni Gelezen het voorstel van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland;

2013? Provinciale Staten van Noord-Holland: Besluiten: Uitgegeven op 4 juni Gelezen het voorstel van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland; 2013? Besluit van Provinciale Staten van Noord-Holland van 8 april 2013 tot wijziging van de Waterverordening Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier Provinciale Staten van Noord-Holland: Gelezen het

Nadere informatie

Algemeen Bestuur. De commissie heeft geadviseerd het voorstel door te geleiden voor besluitvorming in het Algemeen Bestuur

Algemeen Bestuur. De commissie heeft geadviseerd het voorstel door te geleiden voor besluitvorming in het Algemeen Bestuur Algemeen Bestuur Onderwerp: Jaarstukken 2014 Portefeuillehouder: B. de Jong Vertrouwelijk: nee Vergaderdatum: 8 juli 2015 Afdeling: MO Medewerker: A Peek Dossiernummer: 927419 versie 7 Behandeld in Datum

Nadere informatie

Projectplan Duurzaam Inkopen

Projectplan Duurzaam Inkopen Projectplan Duurzaam Inkopen Gemeente Franekeradeel, afdeling Bouwen en Milieu Minke Lotens - Eichhorn Augustus 2010 status: Definitief Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelstellingen projectplan 4 Overige resultaten

Nadere informatie

Plan van aanpak aanvulling Regionale bedrijventerreinenstrategie Holland Rijnland in verband met aansluiting gemeenten in de Rijnstreek

Plan van aanpak aanvulling Regionale bedrijventerreinenstrategie Holland Rijnland in verband met aansluiting gemeenten in de Rijnstreek Plan van aanpak aanvulling Regionale Holland Rijnland in verband met aansluiting gemeenten in de Rijnstreek Projectnaam/ onderwerp: Aanvulling Regionale Holland Rijnland met de Rijnstreekgemeenten Status:

Nadere informatie

Mededeling. IFA aanvraag Onderdoorgang A6 nr. 16

Mededeling. IFA aanvraag Onderdoorgang A6 nr. 16 PROVINCIE FLEVOLAND Mededeling Onderwerp IFA aanvraag Onderdoorgang A6 nr. 16 Doel van deze mededeling: Provinciale Staten te informeren over het besluit van GS om een IFA bijdrage toe te kennen voor de

Nadere informatie

Verzenddatum - 4 SEP 20. Onderwerp zienswijze op concept ontwikkelstrategiekader Oude Rijnzone

Verzenddatum - 4 SEP 20. Onderwerp zienswijze op concept ontwikkelstrategiekader Oude Rijnzone 5 -minuten versie voor Provinciale Staten HOLLAND ZUID Directie DRM Afdeling Projecten en Programma's Registratienummer PZH-2013-419337565 (DOS-2007-0002927) Datum vergadering Gedeputeerde Staten 3 september

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Afsluitend krediet woonrijpmaken Monacopad

Nota van B&W. Onderwerp Afsluitend krediet woonrijpmaken Monacopad Onderwerp Afsluitend krediet woonrijpmaken Monacopad Nota van B&W Portefeuille J. Nieuwenburg Auteur Mevr. I.M.C. Vlugt Telefoon 5113679 E-mail: i.vlugt@haarlem.nl SO/PM Reg.nr. 226228 Te kopiëren: A,B,C,D

Nadere informatie

Hoogwaterbeschermingsprogramma-2

Hoogwaterbeschermingsprogramma-2 Hoogwaterbeschermingsprogramma-2 8 e Voortgangsrapportage Verslagperiode 1 januari 30 juni 2015 Pagina 1 van 28 Inhoud 1 Inleiding 3 1.1 Kerngegevens van het HWBP-2 3 1.2 Samenvatting hoofdpunten verslagperiode

Nadere informatie

Opgave waterveiligheid en opties Procesinnovaties POV Holwerd aan Zee (Wetterskip, mei 2016)

Opgave waterveiligheid en opties Procesinnovaties POV Holwerd aan Zee (Wetterskip, mei 2016) Opgave waterveiligheid en opties Procesinnovaties POV Holwerd aan Zee (Wetterskip, mei 2016) Opgave waterveiligheid Westelijk van de veerdam is 2,3 km betonblokkenbekleding in de teen van de dijk afgetoetst

Nadere informatie