Werkmap: Lichaamsbeeld

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Werkmap: Lichaamsbeeld"

Transcriptie

1 1 Werkmap: Lichaamsbeeld Op één van de eerste bladzijden van haar dagboek beschrijft Vanessa zichzelf en hoe ze haar lichaam ziet en ervaart. We lezen het even opnieuw door:

2 2 Onder zelfbeeld verstaan we het geheel van gedachten en gevoelens die je over jezelf hebt. Je zelfbeeld bestaat uit verschillende facetten. Zo onderscheiden we niet alleen ons reeële en ideale zelfbeeld maar er bestaat ook zoiets als het sociaal zelfbeeld, het emotionele zelfbeeld, het cognitieve zelfbeeld en het fysieke zelfbeeld. Deze werkmap focust op het fysieke zelfbeeld of lichaamsbeeld. Het gaat hierbij over de wijze waarop je je lichaam ervaart. Uit een internetenquête op de site waaraan bijna mensen aan deelnamen bleek dat 75 % van de vrouwen en 70 % van de mannen een slanker lichaam wil hebben. Voor vrouwen betekent dit heel vaak dat zij ontevreden zijn. Voor mannen geldt dat veel minder. Op de vragen of men zijn gezicht en lichaam mooi vindt, kwamen de volgende antwoorden: 3.2% van de vrouwen vindt haar gezicht erg mooi 39.4 % van de vrouwen vindt haar gezicht mooi 1.8% van de mannen vindt zijn gezicht erg mooi 27.1% van de mannen vindt zijn gezicht mooi 2.6% van de vrouwen vindt haar lichaam erg mooi 29.9% van de vrouwen vindt haar lichaam mooi 1.4% van de mannen vindt zijn lichaam erg mooi 21.2% van de mannen vindt zijn lichaam mooi De onderzoeker besluit: Opvallend is dat best een behoorlijke grote groep mensen zichzelf mooi vindt. Zowel vrouwen als mannen vinden hun gezicht mooier dan hun lichaam. Dit resultaat is al eens eerder gevonden in mijn onderzoek van Ik kan daar geen goede verklaring voor vinden. Een kleine groep Nederlandse vrouwen en mannen vinden zichzelf echt lelijk. Het merendeel van de mensen bevindt zich in een midden positie op de schaal van 1 zeer mooi tot en met 7 zeer lelijk. Van de mannen vindt 22.5% zich te dun, 23.3% goed op gewicht en 54.2% van de mannen vindt zichzelf te dik. Van de vrouwen vindt slechts 4.8% zichzelf te dun, 25.5% goed op gewicht en 69.7% van de vrouwen vindt zich te dik. De ontevredenheid van vrouwen heeft sterk te maken met gewicht. 1

3 3 Op 25 juni 2008 verscheen naar aanleiding van een enquête in het jongerblad Joepi een artikel in De Standaard over het lichaamsbeeld van jongeren. Wat leer je uit beide onderzoeken?

4 4 In De Morgen van 6 september 2007 laat Jaak Billiet, professor sociologie aan de KU Leuven en gespecialiseerd in sociologisch onderzoek, een opiniestuk verschijnen over enquêtes in de media. Hij schrijft onder andere het volgende: EXTRA EXTRA EXTRA - EXTRA Uit de recente peiling blijkt nog maar eens hoe weinig ernstig peilingen in opdracht van de media zijn. Zulke peilingen zijn interessant om nieuws te maken, om sensatie te verwekken en om enkele dagen discussies te stofferen. Maar of ze ook iets leren over opinies in de bevolking is een andere zaak. Als men deze peiling op een correcte wijze interpreteert, kan men daar niet toe besluiten. Waarom niet? Zoals gewoonlijk zegt men dat de steekproef representatief is, maar dat is een lege uitspraak. Vermoedelijk bedoelt men 'representatief naar leeftijd, sekse, genoten onderwijs, regio en dergelijke...' na weging, maar dat is nog geen waarborg dat de peiling ook representatief is voor het onderwerp waarover het gaat. Zoals gewoonlijk is men bijzonder schaars over die gegevens die nodig zijn om zich een oordeel te kunnen vormen. Ik heb daar deze morgen vruchteloos naar gezocht in de geschreven pers en op het internet. Maar de eventueel vertekende steekproef is waarschijnlijk niet de voornaamste verklaring. Veel belangrijker is in dit geval de misleidende verwoording van de vraag. Het is allang bekend dat de verwoording van een vraag sterk bepalend is voor de keuze van het antwoord. Indien relevante antwoordcategorieën ontbreken dan kiezen de ondervraagden toch een antwoord, zelfs als hun eigenlijke voorkeur niet aangeboden wordt. Daar hebben wij nogal wat onderzoek naar verricht en die bevinding behoort tot de elementaire kennis van een methodologiecursus in het eerste jaar aan de universiteit. Als we naar de voornaamste vraag kijken, is het duidelijk dat die heel problematisch is. Het gevolg van de voorgelegde vraag is dat de ondervraagden toch een van de mogelijke antwoorden kiezen, ook al geeft dat niet hun 'echte' opinie weer. Dat noemt men een verwoordingseffect. In een situatie waar het jaarlijkse aantal mediapeilingen tussen 2000 en 2006 méér dan verzesvoudigd is (1.473 in 2006) verwacht men dat toch iets ernstiger met opiniepeilingen wordt omgegaan. Dat leerden we althans onze studenten.

5 5 Wat leer je uit deze bijdrage in De Morgen van Professor Billiet? Welke gevolgen heeft dit voor de interpretatie van beide voorgaande onderzoeken? We moeten dus toch wel erg kritisch zijn ten aanzien van allerlei artikels en wetenschappelijke onderzoeken die her en der in kranten en populaire tijdschriften verschijnen. Dit betekent echter niet dat we de conclusies van dit soort onderzoeken zomaar van tafel kunnen schuiven.

6 6 Statistieken zijn één ding. Hoe jij over je lichaam denkt is echter weer iets anders. Onderstaande vragenlijst kan je helpen je lichaamsbeeld in kaart te brengen. HEB JE EEN POSITIEF LICHAAMSBEELD? Ik voel mij ongemakkelijk over mijn uiterlijk... 2 bij sociale gelegenheden waar ik weinig mensen ken als ik naar mijzelf kijk in de spiegel als ik in gezelschap van aantrekkelijke mensen ben als iemand naar een deel van mijn lichaam kijkt dat ik niet mooi vindt als ik nieuwe kleren pas als ik sport nadat ik een hele maaltijd heb gegeten als ik onthullende kleding draag als ik op de weegschaal sta als ik denk dat iemand me heeft afgewezen in een seksuele situatie als ik denk aan vakantie als ik een slecht humeur heb als ik eraan denk hoe ik er vroeger uit zag als ik mezelf op foto's terugzie als ik denk dat ik ben aangekomen als ik bedenk hoe ik er uit zou willen zien als ik terugdenk aan nare dingen die ooit over mijn lichaam gezegd zijn als mensen over gewicht en dieten praten als ik in modetijdschriften kijk Nooit Soms Vaak Altijd

7 7 Hoeveel keer duidde je Nooit aan? Vermenigvuldig dit met 0 Dit geeft een totaal van Hoeveel keer duidde je Soms aan? Vermenigvuldig dit met 1,25 Dit geeft een totaal van Hoeveel keer duidde je Vaak aan? Vermenigvuldig dit met 2,5 Dit geeft een totaal van Hoeveel keer duidde je Altijd aan? Vermenigvuldig dit met 5 Dit geeft een totaal van Tel je totale score samen 0 tot 10 punten Gefeliciteerd! Je hebt een positief lichaamsbeeld en zeer veel zelfvertrouwen. Je oordeel over je lichaam heeft weinig invloed op je dagelijks leven. Je ontleent je zelfwaardering aan andere zaken. 11 tot 20 punten Je verhoudt je meestal goed tot je lichaam. Maar in sommige situaties worden je lichaamsbeeld en daarmee je zelfwaardering ondermijnd door negatieve gedachten en gevoelens over je lichaam. Zorg dat die negatieve gedachten je niet belemmeren in de dingen waar je plezier aan beleeft. Zo belangrijk is uiterlijk niet. 21 tot 30 punten Je bent behoorlijk onzeker over je lichaam en je hebt weinig zelfvertrouwen. Dat beperkt je in je spontaniteit en in de dagelijkse dingen die je doet. Maar juist door het vermijden van bepaalde activiteiten en door je pogingen om je lichaam te 'verbeteren' voel je je nog slechter over jezelf. Realiseer je goed dat het niet je uiterlijk is, maar je negatieve gedachten die maken dat je minder tevreden bent met je leven dan je zou willen. 31 tot 40 punten Je hebt een negatief lichaamsbeeld dat je beperkt in je dagelijks leven. Het belemmert je om plezier te hebben en het ondermijnt je zelfvertrouwen enorm. Een negatief lichaamsbeeld is vaak een teken van een beschadigd zelfbeeld en gevoelens van minderwaardigheid. Maar het 'straffen' van je lichaam door een streng dieet of een sportregime helpt niet. Werk liever actief aan een positievere houding ten opzichte van je lichaam, eventueel met hulp van een therapeut. Meer dan 40 punten Je hebt een uiterst negatief en zeer onrealistisch zelfbeeld. Mensen met een dergelijk laag zelfbeeld lopen een grote kans op eetstoornissen, sociale angst en depressies. Het is goed dat je deze test hebt gedaan. Laat het de eerste stap zijn om de hulp in te roepen van een therapeut, en stap voor stap te werken aan je zelfwaardering. Je verdient het.

8 8 Welke invloeden bepalen je lichaamsbeeld? Je lichaamsbeeld wordt evanals je zelfbeeld, niet uitsluitend door jezelf bepaald. Allerlei sociale factoren bepalen mee hoe je je eigen lichaam ziet. Ook lichzaamsbeeld is afhankelijk van hoe je je zelf ziet, hoe anderen je zien en van hoe de maatschappij je ziet. Hoe je jezelf ziet Hoe je je zelf ziet wordt bepaald door: - je reële lichaamsbeeld: het beeld dat je van je zelf krijgt als je in de spiegel kijkt; - je ideale lichaamsbeeld: het lichaam dat je zou willen hebben en dat niet in de spiegel te vinden is, maar dat in je hoofd en in je dromen zit. Wezenlijk is wel dat je dit beeld als een mogelijk toekomstige realiteit ziet en dat dit ideaal je reële lichaamsbeeld en de anderen kan beïnvloeden. Hoe anderen je zien Uit heel wat onderzoek blijkt dat leeftijdsgenoten de belangrijkste factor zijn in de vorming van je lichaamsbeeld. Aanvankelijk dacht men dat de invloed die anderen hebben op je lichaamsbeeld voornamelijk tijdens de adolescentie speelde. Recent onderzoek toont echter aan dat kinderen rond 6-7 jaar reeds in de omgang met leeftijdsgenootjes leren hoe je eruit hoort te zien. Maar ook ouders en andere personen die belangrijk voor je zijn hebben een invloed op je lichaamsbeeld. Zo blijkt dat sommige ouders op het moment dat hun kinderen rond de leeftijd van 11 jaar hard gaan groeien, hierover regelmatig allerlei subtiele negatieve opmerkingen maken. Ouders die ontevreden zijn over zichzelf doen dit vaker dan ouders die tevreden zijn over hoe ze eruit zien.

9 9 Waarom is je lichaamsbeeld zo sterk afhankelijk van anderen? In de sociale psychologie heeft men heel wat onderzoek gedaan naar waarom mensen zich gedragen zoals ze anderen zich zien gedragen. Men heeft het in dit verband over het sociaal conformisme van mensen. Hierbij komen steeds 2 belangrijke motieven naar voor. 1. Mensen conformeren zich aan anderen vanuit hun eigen onzekerheid: omdat ze bijv. niet weten hoe zich te gedragen of wat ze moeten denken. Ze gebruiken dan de manier waarop ze anderen zich zien gedragen als leidraad voor het eigen gedrag. Dit noemen we de informationele sociale invloed. De persoon conformeert zich omdat hij denkt dat de wijze waarop anderen de situatie interpreteren juister is dan de eigen manier van denken. Volgens deze redenering gaan mensen zich dus conformeren aan het ideale lichaamsbeeld dat ze krijgen voorgeschoteld via de media omdat ze zich zo onzeker voelen over hun eigen lichaam. Het is dan ook niet verwonderlijk dat vooral vrouwen en jongeren, die zich onzeker voelen, vatbaar zijn voor die schoonheidsidealen 2. Mensen conformeren zich ook aan anderen omdat ze geaccepteerd willen worden door de groep waartoe ze behoren. Ze proberen te beantwoorden aan allerlei verwachtingen die in de groep leven over wat hoort en mag. Men noemt dit de normatieve sociale invloed. Volgens deze redenering gaan mensen zich dus conformeren aan het ideale lichaamsbeeld dat ze krijgen voorgeschoteld via de media omdat ze willen geaccepteerd worden door de groep. Die normen zijn per definitie: - tijdsgebonden: denk maar aan de mollige, blozende vrouwen in de tijd van Rubens; - plaatsgebonden: denk maar aan andere culturen, waarin molligheid een statussymbool is.

10 10 1 ONDERZOEKSMATERIAAL Jaren geleden ging Solomon Asch in een onderzoeksprogramma op zoek naar de normatieve sociale invloed in groepen. Hij liet daarom een groep proefpersonen de lengte van twee lijnstukken met elkaar vergelijken. Verloop: Bij de aankomst in het laboratorium neemt de proefpersoon samen met zeven andere personen plaats aan een tafel. Die zeven anderen zijn handlangers van de onderzoeker maar dat weet de proefpersoon niet. De taak is betrekkelijk eenvoudig. De onderzoeker plaatst twee kaarten op tafel, zodat iedereen ze kan zien. De linkerkaart bevat een verticale lijn: dit is de standaard. De rechterkaart toont drie verticale lijnen met verschillende lengtes. Dit zijn de vergelijkingslijnen. De taak van de proefpersonen is om aan te geven welke vergelijkingslijn even lang is als de standaard. Eén voor één noemen de (zogenaamde) proefpersonen hardop het nummer van het lijnstuk dat volgens hen het juiste is. Daarbij komen altijd eerst een aantal handlangers van ASCH aan de beurt. Deze procedure wordt achttien maal herhaald. In de eerste zes pogingen geven de handlangers het juiste antwoord. In de volgende twaalf gevallen maken de handlangers echter unaniem de verkeerde keuze. Dit heeft verstrekkende gevolgen voor het gedrag van de echte proefpersoon. Hoewel er sprake was van sterke individuele verschillen, noemden proefpersonen gemiddeld in 33 procent van de gevallen hetzelfde verkeerde lijnstuk. Met andere woorden, met een gemiddelde van 1 op 3 gaven ze hetzelfde foute antwoord als de anderen, als ze een

11 11 Bespreek in kleine groepjes op welke manier je dit experiment van Solomon Asch in verband kan brengen met wat je hiervoor leest over lichaamsbeeld.

12 12 Hoe de maatschappij ons ziet Als we zeggen dat ook de maatschappij een invloed heeft op je lichaamsbeeld, trappen we wellicht een open deur in. Dat de media mee de toon aangeven, zal wellicht niemand verbazen. In de werkmappen mediaweerbaarheid en schoonheidsideaal lees je hier meer over. In een onderzoek van de Nederlandse psycholoog en seksuoloog Liesbeth Woertman 3, blijkt trouwens dat hoe meer mensen naar TV kijken, hoe negatiever ze over hun eigen lichaam oordelen. Het effect van de mediabeïnvloeding is volgens Woertman op vrouwen groter dan op mannen. "Enerzijds omdat vrouwen meer beelden zien en anderzijds omdat die beelden een grotere impact hebben", concludeert de psychologe. De druk op de mannen om aan een schoonheidsideaal te voldoen neemt wel toe, maar het zijn vooral jonge vrouwen die zich sterk door de media laten beïnvloeden. De vrouwen tot en met 24 jaar die in hoge mate aan de media worden blootgesteld, zijn minder tevreden met hun lichaamsvormen en uiterlijk, dan meisjes tot en met 24 jaar die minder worden blootgesteld aan de media. Wat helpt om positiever over je eigen uiterlijk te leren denken, is om je zo min mogelijk te vergelijken met anderen. Woertman: "In het bijzonder om op te houden met jezelf te vergelijken met gemanipuleerde, volledig geretoucheerde ideaalbeelden, die niets meer met een bepaalde werkelijkheid te maken hebben". Schrijf een brief aan je eigen lichaam of aan een lichaamsdeel. Wat zou je dit lichaam(sdeel) graag vertellen? Wat ligt er al een tijdje op je lever en waar ben je je lichaam dankbaar voor? Laat in een tweede brief je lichaam of dit lichaamsdeel antwoorden op je brief.

13 13 Beste. Beste.

14 14 Samenvattend Ons zelfbeeld bestaat uit verschillende facetten. Eén daarvan is het fysieke zelfbeeld of ons lichaamsbeeld. Het gaat hierbij over de wijze waarop we ons lichaam ervaren. Niet iedereen heeft een even positief lichaamsbeeld. Ons lichaamsbeeld is trouwens afhankelijk van hoe we onszelf zien, hoe anderen ons zien en van hoe de maatschappij ons ziet. Uit heel wat onderzoek blijkt dat leeftijdsgenoten de belangrijkste factor zijn in de vorming van ons lichaamsbeeld. Dat we zo sterk afhankelijk zijn van anderen verklaart de sociale psychologie vanuit het sociaal conformisme van mensen. Mensen conformeren zich aan anderen vanuit hun eigen onzekerheid of omdat ze geaccepteerd willen worden door de groep waartoe ze behoren Ook de maatschappij beïnvloedt, vooral via de media, ons lichaamsbeeld. Meer daarover vind je in de werkmappen mediaweerbaarheid en schoonheidsideaal Illustraties Blz. 8 Blz Woertman, L., Eerste resultaten lichaamsbeeldtest. 5 september 2007 Internet: De test werd bedacht en samengesteld door het Engelse National Centre of Eating Disorders. In Nederland werd de test al eens gebruikt door Psychologie Magazine.

Het toepassen van theorieën: een stappenplan

Het toepassen van theorieën: een stappenplan Het toepassen van theorieën: een stappenplan Samenvatting Om maximaal effectief te zijn, moet de aanpak van sociale en maatschappelijke problemen idealiter gebaseerd zijn op gedegen theorie en onderzoek

Nadere informatie

Introductie. Vrijheid. Moed. Verbinding. Hoi dapper mens!

Introductie. Vrijheid. Moed. Verbinding. Hoi dapper mens! Introductie Hoi dapper mens! Hoe tof dat je de gratis tips hebt gedownload! In dit document geef ik een aantal tips die mij persoonlijk veel geholpen hebben. Ik ben af gaat over jezelf accepteren en dat

Nadere informatie

Enquête intimiteit & seksualiteit Oktober 2017

Enquête intimiteit & seksualiteit Oktober 2017 Enquête intimiteit & seksualiteit Oktober 2017 Resultaten enquête intimiteit en seksualiteit De enquête is verstuurd naar 2378 online respondenten van het Ouderenpanel van het Nationaal Ouderenfonds. In

Nadere informatie

Onderzoek Summerproof

Onderzoek Summerproof Onderzoek Summerproof Publicatiedatum: 12-07- 2013 Over dit onderzoek Aan dit online onderzoek, gehouden van 4 t/m 24 juni 2013, deden 2737 jongeren mee (onder wie 1704 meiden en 1031 jongens). De uitslag

Nadere informatie

Hoe lief ben jij voor je lichaam? 20 tips voor een positieve relatie met jezelf, je lichaam en eten.

Hoe lief ben jij voor je lichaam? 20 tips voor een positieve relatie met jezelf, je lichaam en eten. Hoe lief ben jij voor je lichaam? 20 tips voor een positieve relatie met jezelf, je lichaam en eten. Inhoud Een woordje vooraf 2 Profielen en tips 4 Drilsergeant 4 Schooljuffrouw 7 Beste vriendin 10 Activist

Nadere informatie

Hoe reageer jij op professionele media?

Hoe reageer jij op professionele media? 1 Hoe reageer jij op professionele media? Werk in tweetallen en bereid een rollenspel voor. Een van jullie is persoon A en de ander persoon B. Lees de onderstaande situaties en oefen hoe je zou reageren

Nadere informatie

Welcome. at Maastricht University

Welcome. at Maastricht University Welcome at Maastricht University Wees creatief met je cliënt! Over het opstellen en uitvoeren van uitdagende gedragsexperimenten in de CT voor eetstoornissen en obesitas Dr. Sandra Mulkens & Prof. Anita

Nadere informatie

HOE WERKT FAALANGST? WAT IS FAALANGST?

HOE WERKT FAALANGST? WAT IS FAALANGST? HOE WERKT FAALANGST? WAT IS FAALANGST? Faalangst kan omschreven worden als de angst om te mislukken in situaties waarin men beoordeeld wordt (of denkt beoordeeld te worden) en de behoefte om mislukkingen

Nadere informatie

ONTSLA JEZELF Jouw Eerste Stap Naar Werken Met Energie En Voldoening Dit rapport is geschreven voor iedereen die al lang op zoek is naar werk dat echt voldoening gaat geven en in een ideale wereld het

Nadere informatie

Boeren op een Kruispunt vzw. Het helpend gesprek

Boeren op een Kruispunt vzw. Het helpend gesprek Boeren op een Kruispunt vzw Helpt je discreet op weg gratis 0800 99 138 Het helpend gesprek Geef LSD: Luisteren, Samenvatten en Doorvragen Wat mensen eerst en vooral willen, is iemand waaraan ze hun verhaal

Nadere informatie

Mijn lichaam en ik. o Vrouw o Man. o ASO richting o BSO richting o KSO richting o TSO richting

Mijn lichaam en ik. o Vrouw o Man. o ASO richting o BSO richting o KSO richting o TSO richting 1 Mijn lichaam en ik 1 Identificatie 1.1 Sexe o Vrouw o Man 1.2 Leeftijd Geboortemaand Geboortejaar 1.3 Studierichting o ASO richting o BSO richting o KSO richting o TSO richting 2 Mediagebruik 2.1 Hoeveel

Nadere informatie

Persoonlijkheidstesten

Persoonlijkheidstesten Persoonlijkheidstesten De gratis korte persoonlijkheid test De eerste test die ik heb gemaakt is een gratis test. Deze test bestaat uit één vraag waar wordt gevraagd een van de negen figuren te kiezen.

Nadere informatie

Respectvol in gesprek over gewicht en leefstijl

Respectvol in gesprek over gewicht en leefstijl Introductie Respectvol in gesprek over gewicht en leefstijl 08/03/2018 SANNE NIEMER Onderzoeker kinderen en obesitas VU-projectleider LEFF 2 Waarom lastig om te bespreken? Vrees voor negatieve reacties

Nadere informatie

Feedback. Wat is feedback?

Feedback. Wat is feedback? Feedback Wat is feedback? Letterlijk vertaald is feedback terugvoeding. Het is het proces waarin informatie teruggevoerd wordt in een informatieverwerkend systeem, in dit geval de mens. Als het om mensen

Nadere informatie

Wanneer je de opdracht klaar hebt, stop je het werkblad in je werkmap of vraag je je docent. Noteer jouw score in je Elektronisch Logboek.

Wanneer je de opdracht klaar hebt, stop je het werkblad in je werkmap of vraag je je docent. Noteer jouw score in je Elektronisch Logboek. Dag 1 Opdracht 1 Geef jezelf een cijfer Je kunt op verschillende manieren over jezelf denken. Het beeld dat je van jezelf hebt, noemen we het zelfbeeld. Het zelfbeeld heeft te maken met hoe je jezelf ziet

Nadere informatie

Cursus DE MACHTIGE MINDSET

Cursus DE MACHTIGE MINDSET Cursus DE MACHTIGE MINDSET Gelukkig worden, begint met de vraag: Wat houdt mij tegen? Neale D. Walsch Inleiding Je mag nu al trots op jezelf zijn. Trots, omdat je de eerste stap hebt gezet om gelukkiger

Nadere informatie

Onderzoek Dunne modellen?

Onderzoek Dunne modellen? Onderzoek Dunne modellen? 27 juli 2015 Over het onderzoek Aan dit online onderzoek, gehouden van 1 juli tot 16 juli 2015, deden 1.472 jongeren mee die uitgaan. De uitslag is na weging representatief voor

Nadere informatie

Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken

Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken Mensen zoeken hulp omdat ze overhoop liggen met zichzelf of met anderen. Dit kan zich op verschillende manieren uiten. Sommige mensen worden

Nadere informatie

Mijn dagboek. Deze opdracht is een handleiding om jezelf beter te leren kennen. Mijn dagboek bestaat uit 5 stappen.

Mijn dagboek. Deze opdracht is een handleiding om jezelf beter te leren kennen. Mijn dagboek bestaat uit 5 stappen. Mijn dagboek ( Wat is Mijn dagboek? ) Deze opdracht is een handleiding om jezelf beter te leren kennen. Mijn dagboek bestaat uit 5 stappen. ( Waarom deze oefening? ) Onderzoek toont aan dat mensen die

Nadere informatie

11 september 2018, 11:40 Jolet Jung

11 september 2018, 11:40 Jolet Jung 11 september 2018, 11:40 Jolet Jung Spreken in het openbaar kan spannend zijn. Mensen zijn te veel met zichzelf bezig. Hartkloppingen, heftig transpireren, hyperventileren, wekenlang niet kunnen slapen

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: In de eerste bijeenkomsten hebben we besproken dat er veel verandert in de puberteit. Je lichaam verandert en de omgang met je ouders en vrienden. Maar er gebeurt

Nadere informatie

6,2. Werkstuk door T woorden 7 februari keer beoordeeld. Levensbeschouwing

6,2. Werkstuk door T woorden 7 februari keer beoordeeld. Levensbeschouwing Werkstuk door T. 1995 woorden 7 februari 2012 6,2 9 keer beoordeeld Vak Methode Levensbeschouwing Standpunt Portfolio opdracht 1: 1.Hebben je ouders invloed gehad op hoe je naar jezelf kijkt? (kan zowel

Nadere informatie

Rapport voor deelnemers M²P burgerpanel

Rapport voor deelnemers M²P burgerpanel Rapport voor deelnemers M²P burgerpanel Weergaven van publieke opinie in het nieuws en hun invloed op het publiek Dit rapport beschrijft de resultaten van een onderzoek over weergaven van publieke opinie

Nadere informatie

Zelfbeeld. Voortgezet onderwijs

Zelfbeeld. Voortgezet onderwijs Voortgezet onderwijs 2 Wereldwijd bestuderen wetenschappers hoe mensen over zichzelf nadenken. Dat gebeurt ook bij de Universiteit Leiden: daar doen wetenschappers bij het Brain & Development Onderzoekscentrum

Nadere informatie

Tekst 1 Goede voornemens voor 2013 Vrouwen willen meer voor zichzelf opkomen, mannen willen vaker bij hun familie zijn.

Tekst 1 Goede voornemens voor 2013 Vrouwen willen meer voor zichzelf opkomen, mannen willen vaker bij hun familie zijn. Actuele opdracht leesvaardigheid Goede voornemens januari - 2013 2 vmbo Opdracht 1 Veel mensen maken goede voornemens aan het begin van een nieuw jaar. Ze bedenken dan wat ze in het nieuwe jaar anders

Nadere informatie

Onderzoek Stress. 5 Juni 2014. Over het 1V Jongerenpanel

Onderzoek Stress. 5 Juni 2014. Over het 1V Jongerenpanel Onderzoek Stress 5 Juni 2014 Over het onderzoek Aan dit online onderzoek, gehouden van 20 mei tot en met 5 juni 2014 in samenwerking met 7Days, deden 2.415 jongeren mee. Hiervan zijn er 949 scholier en

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk, mantelzorg en sociale contacten

Vrijwilligerswerk, mantelzorg en sociale contacten Vrijwilligerswerk, mantelzorg en sociale contacten Gemeente s-hertogenbosch, afdeling Onderzoek & Statistiek, februari 2019 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Vrijwilligerswerk... 4 3. Mantelzorg... 8

Nadere informatie

RESEARCH & DESIGN. keuzeonderzoeken. Verwondering: het begin van wetenschap. klas 1 havo/atheneum 2013-2014, periodeboek 1A:

RESEARCH & DESIGN. keuzeonderzoeken. Verwondering: het begin van wetenschap. klas 1 havo/atheneum 2013-2014, periodeboek 1A: RESEARCH & DESIGN klas 1 havo/atheneum 2013-2014, periodeboek 1A: Verwondering: het begin van wetenschap keuzeonderzoeken locatie Mariënburg, Leeuwarden Research & Design Project: Verwondering: het begin

Nadere informatie

Samenvatting, conclusies en discussie

Samenvatting, conclusies en discussie Hoofdstuk 6 Samenvatting, conclusies en discussie Inleiding Het doel van het onderzoek is vast te stellen hoe de kinderen (10 14 jaar) met coeliakie functioneren in het dagelijks leven en wat hun kwaliteit

Nadere informatie

Januari. Ik accepteer en waardeer mijn ( hoog) gevoeligheid.

Januari. Ik accepteer en waardeer mijn ( hoog) gevoeligheid. Januari Ik accepteer en waardeer mijn ( hoog) gevoeligheid. (Hoog) gevoelig zijn krijgt in deze tijd steeds meer ruimte en bekendheid, dat is fijn. Een generatie geleden was het niet wenselijk om gevoelig

Nadere informatie

Het ontwikkelen van een zelfbeeld

Het ontwikkelen van een zelfbeeld H.4 KEN JIJ JEZELF?! Het ontwikkelen van een zelfbeeld Je zelfbeeld geeft weer hoe jij over jezelf denkt. Dit zelfbeeld ontwikkel je door naar jezelf te kijken en door de manier waarop anderen naar jou

Nadere informatie

Neem echt de tijd om de onderstaande vragen in te vullen!

Neem echt de tijd om de onderstaande vragen in te vullen! Intake formulier Voornaam: Achternaam: Adres: Postcode & Plaats: Mobiel : Geboortedatum: Email: Huisarts + telefoonnr: Evt andere behandelende artsen: Neem echt de tijd om de onderstaande vragen in te

Nadere informatie

VERHALEN VERTELLEN EN VRAGEN STELLEN, TAMAR KOPMELS. In mijn onderzoek heb ik de kerstviering van een katholieke basisschool

VERHALEN VERTELLEN EN VRAGEN STELLEN, TAMAR KOPMELS. In mijn onderzoek heb ik de kerstviering van een katholieke basisschool PITCH BIJ HOOFDSTUK 2 VERHALEN VERTELLEN EN VRAGEN STELLEN, TAMAR KOPMELS 2 In mijn onderzoek heb ik de kerstviering van een katholieke basisschool bestudeerd. Ik heb een opname gemaakt van deze viering.

Nadere informatie

Enquête gemeenteraadsverkiezingen Maart 2018

Enquête gemeenteraadsverkiezingen Maart 2018 Enquête gemeenteraadsverkiezingen 2018 Maart 2018 Resultaten enquête gemeenteraadsverkiezingen 2018 In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018, zijn de deelnemers van het Ouderenpanel

Nadere informatie

KIJK! mijn leven. Leerjaar 2. Leskatern 1. Ont wikkeld voor. praktijkonderwijs Basis - Kader

KIJK! mijn leven. Leerjaar 2. Leskatern 1. Ont wikkeld voor. praktijkonderwijs Basis - Kader em ex jk ki In KIJK! mijn leven Leerjaar 2 aa pl Leskatern 1 r Ont wikkeld voor praktijkonderwijs Basis - Kader INLEIDING zelfbeeld Het beeld dat iemand van zichzelf heeft wordt het zelfbeeld genoemd.

Nadere informatie

LinkedIn-updates open inschrijving

LinkedIn-updates open inschrijving LinkedIn-updates open inschrijving Opdracht In dit document vind je zes verschillende LinkedIn-updates. Geef bij iedere update aan of dit een update is die bij je past. Dus zou je dit type update ook kunnen

Nadere informatie

Reality Reeks Verwerkingsopdrachten. Mooi meisje Verliefd op een loverboy

Reality Reeks Verwerkingsopdrachten. Mooi meisje Verliefd op een loverboy Reality Reeks Verwerkingsopdrachten Mooi meisje Verliefd op een loverboy Lees blz. 3. Woont Laura in de stad of op het platteland? Hoe weet je dat? Lees blz. 5 en 7. Woont Laura s oma al lang op de boerderij?

Nadere informatie

LinkedIn-updates in-company

LinkedIn-updates in-company LinkedIn-updates in-company Opdracht In dit document vind je zes verschillende LinkedIn-updates. Geef bij iedere update aan of dit een update is die bij je past. Dus zou je dit type update ook kunnen plaatsen?

Nadere informatie

Wijkbezoeken. persoonlijke contacten persoonlijke meningen

Wijkbezoeken. persoonlijke contacten persoonlijke meningen persoonlijke contacten persoonlijke meningen gemeente nijmegen directie strategie en projecten februari 2003 Inhoudsopgave 1 Vooraf 3 1.1 Sterke wijken, sociale stad 3 1.2 onderzoek 3 2 Resultaten 5 2.1

Nadere informatie

GELOOFSVRAGEN EN LEVENSVRAGEN

GELOOFSVRAGEN EN LEVENSVRAGEN WAAROM??? DAAROM!!! Soms sta je met je mond vol tanden, wanneer je kind je met een vraag overvalt. "Waarom zijn de bomen groen?", "Waarom regent het vandaag?" Waarom... waarom..., steeds weer waarom. De

Nadere informatie

55% ervaart druk om perfect te zijn als werknemer, 37 % als ouder en 32 % als partner

55% ervaart druk om perfect te zijn als werknemer, 37 % als ouder en 32 % als partner PERSBERICHT Lancering 20.11.2018 1 op 4 heeft last van problematische stress Dat blijkt uit enquête bij 5000 personen 55% ervaart druk om perfect te zijn als werknemer, 37 % als ouder en 32 % als partner

Nadere informatie

Klantenpanel RVO.nl Resultaten peiling 36: Koopsubsidie Januari 2016

Klantenpanel RVO.nl Resultaten peiling 36: Koopsubsidie Januari 2016 Klantenpanel RVO.nl Resultaten peiling 36: Koopsubsidie Januari 2016 1. Inleiding Deze nieuwsbrief beschrijft de resultaten van de gebruikerspeiling over de regeling Koopsubsidie. Meer specifiek gaat het

Nadere informatie

Welke beslissingen werden genomen voordat de foto's worden gemaakt? Welke beslissingen werden genomen nadat de foto's werden gemaakt?

Welke beslissingen werden genomen voordat de foto's worden gemaakt? Welke beslissingen werden genomen nadat de foto's werden gemaakt? 1 Hoe kunnen beelden gemanipuleerd worden? De uiteindelijke beelden die je in de professionele media ziet, zijn het resultaat van meerdere beslissingen die genomen zijn voordat een foto wordt gemaakt.

Nadere informatie

Jezelf niet meer vergelijken met anderen Handleiding voor docenten

Jezelf niet meer vergelijken met anderen Handleiding voor docenten Lekker in je vel: Schoolworkshops voor het zelfvertrouwen ten aanzien van het lichaam Jezelf niet meer vergelijken met anderen Handleiding voor docenten workshop 3 van 5 Leerresultaten en studiemateriaal

Nadere informatie

Kennisles Mediawijs: Wat is waar?

Kennisles Mediawijs: Wat is waar? Kennisles Mediawijs: Wat is waar? Wat is nu eigenlijk de waarheid? In het woordenboek staat: Iets dat waar is. Woorden overeenstemmen met feiten. Het probleem is alleen dat er maar heel weinig sprake is

Nadere informatie

Les1, Beperkende overtuigingen

Les1, Beperkende overtuigingen Les1, Beperkende overtuigingen Welkom! Bedankt voor het aanvragen van deze mini-cursus. Blijkbaar ben jij op zoek naar een manier om goed voor jezelf te zorgen, om het roer om te gooien. Deze cursus heb

Nadere informatie

Dag vakantie, hallo werk

Dag vakantie, hallo werk TAAK 2 45 minuten Dag vakantie, hallo werk Je volgt de opleiding personeelsmanagement aan de Hogeschool Personeel en Arbeid in Vlaanderen. Binnen deze opleiding volg je een werkcollege voor het vak toegepaste

Nadere informatie

HTS Report. Positiviteitstest. Jeroen de Vries ID Datum Zelfrapportage. Hogrefe Uitgevers BV, Amsterdam

HTS Report. Positiviteitstest. Jeroen de Vries ID Datum Zelfrapportage. Hogrefe Uitgevers BV, Amsterdam PT Positiviteitstest HTS Report ID 15890-3155 Datum 18.07.2017 Zelfrapportage PT Inleiding 2 / 8 INLEIDING De Positiviteitstest is een vragenlijst die op basis van zelfrapportage in kaart brengt in hoeverre

Nadere informatie

VAN EEN SEKSUEEL PROBLEEM GA JE NIET DOOD MAAR JE KAN ER VAN BINNEN TOCH EEN BEETJE VAN STERVEN...

VAN EEN SEKSUEEL PROBLEEM GA JE NIET DOOD MAAR JE KAN ER VAN BINNEN TOCH EEN BEETJE VAN STERVEN... VAN EEN SEKSUEEL PROBLEEM GA JE NIET DOOD MAAR JE KAN ER VAN BINNEN TOCH EEN BEETJE VAN STERVEN... Paul Enzlin Instituut voor Familiale en Seksuologische Wetenschappen (IFSW, KU Leuven) Centrum voor Klinische

Nadere informatie

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS)

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Stel dat dat (te grote wonder) gebeurt, ik betwijfel of dat zal gebeuren, maar stel je voor dat, wat zou je dan doen dat je nu niet doet? (p36)

Nadere informatie

TJEEMPIE! OF LIESJE IN LUILETTERLAND (REMCO CAMPERT)

TJEEMPIE! OF LIESJE IN LUILETTERLAND (REMCO CAMPERT) 1 TJEEMPIE! OF LIESJE IN LUILETTERLAND (REMCO CAMPERT) Luisteren en kijken Spreken Lezen Schrijven Taalbeschouwing Literatuur 1. ORIËNTEREN OPDRACHT 1 Tjeempie of liesje in luiletterland van Remco Campert

Nadere informatie

Conclusies: enquête Kinderen Goedgekeurd (armoede en vluchtelingen)

Conclusies: enquête Kinderen Goedgekeurd (armoede en vluchtelingen) Conclusies: enquête Kinderen Goedgekeurd (armoede en vluchtelingen) Er hebben in totaal 50 scholen deelgenomen aan deze enquête. Dit gaat om een 3000tal leerlingen. 1. Kennis van het woord vluchteling:

Nadere informatie

Lia Breg. Over leven. levenswijsheden in een notendop

Lia Breg. Over leven. levenswijsheden in een notendop Lia Breg Over leven levenswijsheden in een notendop Je moet niet altijd twijfelen Waarom doe je niet gewoon Eerlijk zijn dat duurt het langst Voer niet steeds de boventoon Fouten maken onvergeeflijk Waarom

Nadere informatie

Checklijst voor Cognitieve en Emotionele problemen na een Beroerte (CLCE-24)

Checklijst voor Cognitieve en Emotionele problemen na een Beroerte (CLCE-24) Checklijst voor Cognitieve en Emotionele problemen na een Beroerte (CLCE-24) Voor de domeinen cognitie, communicatie en psycho-emotioneel kan de checklijst voor Cognitie en Emotionele problemen na een

Nadere informatie

Onderzoek Eenzaamheid onder jongeren

Onderzoek Eenzaamheid onder jongeren Onderzoek Eenzaamheid onder jongeren 1V Jongerenpanel 25 september 2014 Over dit onderzoek Aan dit onderzoek deden 1375 leden van het EenVandaag Jongerenpanel mee. Het onderzoek vond plaats van 19 september

Nadere informatie

Jongeren & hun levensstijl. Resultaten van Young Opinions onderzoek in opdracht van de Stichting Nationale DenkTank

Jongeren & hun levensstijl. Resultaten van Young Opinions onderzoek in opdracht van de Stichting Nationale DenkTank Jongeren & hun levensstijl Resultaten van Young Opinions onderzoek in opdracht van de Stichting Nationale DenkTank Conclusie Algemeen: Jongeren geven aan veel ongezond gedrag te vertonen. Met name roken

Nadere informatie

29 november Onderzoek: Kloof tussen burger en politiek?

29 november Onderzoek: Kloof tussen burger en politiek? 29 november 2016 Onderzoek: Kloof tussen burger en politiek? Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online

Nadere informatie

De sociale psychologie van waargenomen rechtvaardigheid en de rol van onzekerheid

De sociale psychologie van waargenomen rechtvaardigheid en de rol van onzekerheid Kees van den Bos De sociale psychologie van waargenomen rechtvaardigheid en de rol van onzekerheid In deze bijdrage wordt sociaal-psychologisch onderzoek naar sociale rechtvaardigheid besproken. Sociaal-psychologen

Nadere informatie

Een voorbeeld bladzijde uit module 1. Hoofdstuk 2. School periode: 6 tot en met 12 jaar.

Een voorbeeld bladzijde uit module 1. Hoofdstuk 2. School periode: 6 tot en met 12 jaar. Een voorbeeld bladzijde uit module 1. Hoofdstuk 2. School periode: 6 tot en met 12 jaar. De Peuter- en kleuterfase is waarschijnlijk de lastigste periode om je te herinneren. In ieder geval heb je goed

Nadere informatie

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de

Nadere informatie

Voor deze enquête bevragen jullie minstens 25 personen

Voor deze enquête bevragen jullie minstens 25 personen TIPS VOOR ENQUÊTES 1. Opstellen van de enquête 1.1 Bepalen van het doel van de enquête Voor je een enquête opstelt denk je eerst na over wat je wil weten en waarom. Vermijd een te ruime omschrijving van

Nadere informatie

Voor meer informatie over dit onderzoek kunt u contact opnemen met Lisette van Vliet: lisette.van.vliet@eenvandaag.

Voor meer informatie over dit onderzoek kunt u contact opnemen met Lisette van Vliet: lisette.van.vliet@eenvandaag. Onderzoek Sexting 7 april 2015 Over het onderzoek Aan dit online onderzoek, gehouden van 26 februari tot en met 9 maart 2015 deden 1852 jongeren mee, waaronder 961 middelbare scholieren. De uitslag is

Nadere informatie

Waarom dit boek? Hey daar, welkom in mijn boek!

Waarom dit boek? Hey daar, welkom in mijn boek! Waarom dit boek? 6 Ik ben alleen op vakantie gegaan om uit te zoeken wie ik ben en wat ik wil met mijn leven. Ik heb weinig vrienden en sta bekend als de nerd van de klas. Misschien b n ik ook wel een

Nadere informatie

Zelfbeeld. Basisonderwijs

Zelfbeeld. Basisonderwijs Basisonderwijs 2 Wist je dat er wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar zelfbeeld? Wereldwijd zijn wetenschappers daarmee bezig, ook bij de Universiteit Leiden. Bij het Brain & Development Onderzoekscentrum

Nadere informatie

Wijkaanpak. bekendheid, betrokkenheid en communicatie

Wijkaanpak. bekendheid, betrokkenheid en communicatie Afdeling Onderzoek & Statistiek Gemeente Deventer Karen Teunissen April 2006 Inhoudsopgave Inleiding 3 Hoofdstuk 1 Bekendheid en betrokkenheid 4 Samenvatting 8 Hoofdstuk 2 Communicatie 9 Samenvatting 12

Nadere informatie

De kracht van jouw gedachten en hoe jij daar invloed op hebt

De kracht van jouw gedachten en hoe jij daar invloed op hebt De kracht van jouw gedachten en hoe jij daar invloed op hebt Tijd: 1 uur De kracht van jouw gedachten Doel: Inzicht in de kracht van jouw gedachten. Inzicht in de effectiviteit van jouw gedachten, gevoel

Nadere informatie

Als je een keer over het grind loopt, kijk dan eens naar beneden en pak een steen die jou aanspreekt. Bewaar deze en teken hem op de tafel na.

Als je een keer over het grind loopt, kijk dan eens naar beneden en pak een steen die jou aanspreekt. Bewaar deze en teken hem op de tafel na. ISBN 978-94-026-0104-6 NUR 770 2016 Tekst en illustraties: Guusje Slagter 2016 Nederlandstalige uitgave: Aerial Media Company bv, Tiel 1ste druk Omslagontwerp: Teo van Gerwen/Guusje Slagter Omslagillustratie:

Nadere informatie

Rapportage Opiniepeiling nationale slaapweek maart 2015

Rapportage Opiniepeiling nationale slaapweek maart 2015 Rapportage Opiniepeiling nationale slaapweek maart 2015 In opdracht van: Hersenstichting Datum: Maart 2015 Projectnummer: 2015019 Auteurs: Els van der Velden & Rik Wester Inhoud 1 Achtergrond & opzet 3

Nadere informatie

Stoppen met zelfbeschadiging?

Stoppen met zelfbeschadiging? Stoppen met zelfbeschadiging? Hoe weet ik of ik eraan toe ben te stoppen? Besluiten om te stoppen met zelfbeschadiging is een persoonlijke beslissing. Niemand kan dit voor je beslissen. Stoppen omdat je

Nadere informatie

Zou jij niet domweg gelukkig willen zijn?

Zou jij niet domweg gelukkig willen zijn? Zou jij niet domweg gelukkig willen zijn? Ja, natuurlijk, maar hoe doe je dat dan? Domweg gelukkig zijn Ken je dat gevoel? Het gevoel dat je domweg gelukkig wilt zijn? Dat er te veel in je leven is waardoor

Nadere informatie

Eetstoornissen. Mellisa van der Linden

Eetstoornissen. Mellisa van der Linden Eetstoornissen Mellisa van der Linden Inhoud Hoofdstuk 1: Wat houdt een eetstoornis in? Hoofdstuk 2: Welke eetstoornissen zijn er? Hoofdstuk 3: Wat zijn bekende oorzaken voor een eetstoornis? Hoofdstuk

Nadere informatie

LES 2 RIJDEN IN GROEPEN ERVAREN GROEPSGEDRAG EN GROEPSDRUK

LES 2 RIJDEN IN GROEPEN ERVAREN GROEPSGEDRAG EN GROEPSDRUK LES 2 RIJDEN IN GROEPEN ERVAREN GROEPSGEDRAG EN GROEPSDRUK Inhoudsopgave Lesinhoud Draaiboek Leerling-Materialen 17 LESINHOUD Doel Het doel van deze les is dat leerlingen ervaren hoe zijzelf en anderen

Nadere informatie

De stappendans van oplossingsgericht werken Voorbeeld van een onlinegesprek

De stappendans van oplossingsgericht werken Voorbeeld van een onlinegesprek De stappendans van oplossingsgericht werken Voorbeeld van een onlinegesprek Onderstaand gesprek illustreert de beweeglijkheid van het oplossingsgericht werken. De kleuren geven de bewegingen aan in het

Nadere informatie

Gedachten zijn geen feiten

Gedachten zijn geen feiten GEDACHTEN ZIJN GEEN FEITEN Heart Body & Mind WWW.PUREHBM.COM Gedachten zijn geen feiten Misschien heb je al gemerkt dat je gedachten vaak van een mug een olifant maken. Je voelt bijvoorbeeld een klein

Nadere informatie

Praktische opdracht Wiskunde A Randomized Response

Praktische opdracht Wiskunde A Randomized Response Praktische opdracht Wiskunde A Randomized Re Praktische-opdracht door een scholier 2550 woorden 10 juni 2003 5,8 26 keer beoordeeld Vak Wiskunde A Inleiding We hebben de opdracht gekregen een Praktische

Nadere informatie

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de ramadan voelen

Nadere informatie

1.1. VOORWOORD WIE BEN IK? INLEIDING INLEIDING WAAROM EN VOOR WIE?... 5

1.1. VOORWOORD WIE BEN IK? INLEIDING INLEIDING WAAROM EN VOOR WIE?... 5 INHOUDSOPGAVE 1. VOORWOORD 3 1.1. VOORWOORD. 3 1.2. WIE BEN IK?... 4 2. INLEIDING 4 2.1. INLEIDING... 4 2.2. WAAROM EN VOOR WIE?... 5 3. 3 GOUDEN TIPS.. 6 3.1. WEES AARDIG VOOR JE SPIEGELBEELD 6 3.2. VERZAMEL

Nadere informatie

De invloed van burgerbronnen in het nieuws

De invloed van burgerbronnen in het nieuws De invloed van burgerbronnen in het nieuws Dit rapport beschrijft de resultaten van de vragenlijst rond burgerbronnen in het nieuws die u invulde in januari 7. Namens de Universiteit Antwerpen en de onderzoeksgroep

Nadere informatie

Franciens Manifesteer Series 2019 Manifesteer Meer Omzet Challenge

Franciens Manifesteer Series 2019 Manifesteer Meer Omzet Challenge MOED MANIFESTEER MEER OMZET 1 WERKBOEK MANIFESTEER MEER OMZET IK NODIG JE UIT ALLE OPDRACHTEN UIT HET WERKBOEK TE MAKEN ONDERNEMERSCOACH EN MANIFESTEER EXPERT 2 Dit is jouw werkboek voor Dag 2 De Manifesteer

Nadere informatie

BETEKENIS EN OORZAKEN VAN EETSTOORNISSEN: OPVATTINGEN VAN PATIËNTEN EN HUN OUDERS

BETEKENIS EN OORZAKEN VAN EETSTOORNISSEN: OPVATTINGEN VAN PATIËNTEN EN HUN OUDERS BETEKENIS EN RZAKEN VAN EETSTRNISSEN: VATTINGEN VAN ATIËNTEN EN HUN UDERS Walter Vandereycken & Dafne Bollen In de onderzoeksliteratuur blijkt er de laatste jaren wel een groeiende belangstelling voor

Nadere informatie

6 Tips die je helpen stress te verminderen. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf.

6 Tips die je helpen stress te verminderen. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf. 6 Tips die je helpen stress te verminderen Het mooiste wat je kunt worden is jezelf. 1 Mijn intentie voor jullie met deze tips Wijzelf en iedereen rondom ons ervaren de negatieve invloeden van stress.

Nadere informatie

Eenzaamheid aanpakken doe je zo!

Eenzaamheid aanpakken doe je zo! Eenzaamheid aanpakken doe je zo! Jeannette Rijks Eenzaamheid. Iedereen kent het en weet wat het is: dat rotgevoel als je je alleen en verlaten voelt. Simpel. Minder simpel is het als je er niet in slaagt

Nadere informatie

HOE TOEKOMSTPROOF BEN JIJ?

HOE TOEKOMSTPROOF BEN JIJ? HOE TOEKOMSTPROOF BEN JIJ? Hoe zie jij jezelf in 2020? Hoe zi et jouw leven er uit i n 2020? Ben j e da n vaardi g gen oeg om a ll e ver an d er i ngen bij te benen? Je ei gen keuzes d aar in te m aken

Nadere informatie

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Onder druk Geen uitweg voor Aïsha

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Onder druk Geen uitweg voor Aïsha Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten Onder druk Geen uitweg voor Aïsha Lees blz. 5, 6, 7, 8 Wat denk je dat Aïsha wilde doen? Waarom is dat niet gelukt? Is het goed dat de deur van het dak altijd op slot

Nadere informatie

Wat zie je? Niet alles is wat het lijkt. - een artikel over beoordelingsfouten in het onderwijs -

Wat zie je? Niet alles is wat het lijkt. - een artikel over beoordelingsfouten in het onderwijs - OAB Dekkers De Pinckart 54 5674 CC Nuenen 040-291 37 33 bureau@oabdekkers.nl Niet alles is wat het lijkt. - een artikel over beoordelingsfouten in het onderwijs - Wat zie je? Het beoordelen van prestaties

Nadere informatie

Strategieles Samenvatten niveau B

Strategieles Samenvatten niveau B Strategieles Samenvatten niveau B Wat doe je in deze les? Bij Nieuwsbegrip moet je een tekst kunnen samenvatten. Samenvatten is een strategie die je gebruikt om te controleren of je de tekst begrepen hebt.

Nadere informatie

Schoonheidsidealen Handleiding voor docenten

Schoonheidsidealen Handleiding voor docenten Lekker in je vel: Schoolworkshops voor zelfvertrouwen ten aanzien van het lichaam Handleiding voor docenten workshop 1 van 5 Leerresultaten en studiemateriaal LEERDOELEN VAN DEZE WORKSHOP: Inzicht vergaren

Nadere informatie

Vraag 1 : maken de aanslagen van de laatste jaren je (heel) bang? Vraag 2 : Vrees jij dat terreurgeweld enkel zal toenemen?

Vraag 1 : maken de aanslagen van de laatste jaren je (heel) bang? Vraag 2 : Vrees jij dat terreurgeweld enkel zal toenemen? 1 ONDERZOEK BIJ JONGEREN : KIJKEN NAAR NU EN LATER Over terroristen, klimaat en toekomst gesproken Prik wil jullie een vragenlijst voorleggen waarmee ruim 1300 leeftijdsgenoten en wat oudere jongeren reeds

Nadere informatie

Waar Bepaal ten slotte zo nauwkeurig mogelijk waar het onderwerp zich afspeelt. Gaat het om één plek of spelen meer plaatsen/gebieden een rol?

Waar Bepaal ten slotte zo nauwkeurig mogelijk waar het onderwerp zich afspeelt. Gaat het om één plek of spelen meer plaatsen/gebieden een rol? Hoe word ik beter in geschiedenis? Als je beter wilt worden in geschiedenis moet je weten wat er bij het vak geschiedenis van je wordt gevraagd, wat je bij een onderwerp precies moet kennen en kunnen.

Nadere informatie

30 december Onderzoek: #MeToo

30 december Onderzoek: #MeToo 30 december 2017 Onderzoek: Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de

Nadere informatie

Breng je onbewuste belemmeringen in beeld! Orang Malu Coaching

Breng je onbewuste belemmeringen in beeld! Orang Malu Coaching Breng je onbewuste belemmeringen in beeld! Orang Malu Coaching Ik zou die studie wel willen beginnen maar Ik weet niet waarom ik in deze baan blijf hangen Ik wil mijn leven drastisch omgooien maar ik kom

Nadere informatie

sociale problemen DYSLEXIE

sociale problemen DYSLEXIE Ik voelde mij raar 10 BALANS 7-2013 DYSLEXIE en erg opgelaten Meisjes met leesproblemen ervaren vaker sociale problemen Als leren lastig is, snappen we dat dat effect kan hebben op het zelfvertrouwen van

Nadere informatie

Veerle Lesire Veerkrachtig aan de slag. Veerkracht

Veerle Lesire Veerkrachtig aan de slag. Veerkracht Veerkracht Waarom de ene mens beter met tegenslag omgaat dan de andere WAT IS VEERKRACHT? Als je geconfronteerd wordt met hindernissen, stress of andere negatieve invloeden komt veerkracht - of het gebrek

Nadere informatie

Evaluatierapport Gezond Eten en Bewegen

Evaluatierapport Gezond Eten en Bewegen Evaluatierapport Gezond Eten en Bewegen Inleiding Dit verslag is gebaseerd op 54 evaluatieformulieren die verzameld werden bij de 152 deelnemers aan de cursussen Gezond eten en bewegen (respons rate 35.5%)

Nadere informatie

41 tips Van Jezelf Houden

41 tips Van Jezelf Houden Marian Palsgraaf 41 tips Van Jezelf Houden Gewoon omdat jij het waard bent Hallo mooie JIJ, Leuk dat je je hebt ingeschreven voor de 21 dagen cursus Van Jezelf Houden. Wat zal het mooi zijn: een wereld

Nadere informatie

Lorem Ipsum. Ben je in de leeftijd van. Win actie. 15 tot 18. Win een coachtraject t.w.v. 1000,00,- jaar?

Lorem Ipsum. Ben je in de leeftijd van. Win actie. 15 tot 18. Win een coachtraject t.w.v. 1000,00,- jaar? Ben je in de leeftijd van 15 tot 18 jaar? Win actie Win een coachtraject t.w.v. 1000,00,- 2 We vragen 100% toewijding Ben je er klaar voor om je eetstoornis te verslaan? Wil jij je 100% inzetten? En wil

Nadere informatie

MARKTONDERZOEKVERSLAG. Goldensports, juni 2016

MARKTONDERZOEKVERSLAG. Goldensports, juni 2016 MARKTONDERZOEKVERSLAG Goldensports, juni 2016 Marktonderzoek Golden sports juni 2016 Inleiding In juni 2016 hebben 63 deelnemers van GoldenSports de vragenlijst ingevuld (zie bijlage 1). De vragenlijsten

Nadere informatie

De droom. De sneeuw dwarrelt in de ruimte.

De droom. De sneeuw dwarrelt in de ruimte. De droom Hassan droomt dat het sneeuwt. De sneeuw dwarrelt in het donker. Hij valt niet naar beneden, want er is geen beneden. En er is geen boven. Hij valt niet van de hemel naar de aarde, want er is

Nadere informatie

Feiten en cijfers Fryslân

Feiten en cijfers Fryslân Feiten en cijfers Fryslân 2017 De eerste keer Leeftijd waarop de helft van de jongeren geslachtsgemeenschap heeft gehad 17,8 18,1 17,2 17,3 Fryslân Landelijk Fryslân Landelijk Friese jongeren lijken iets

Nadere informatie