Vraag 1 : maken de aanslagen van de laatste jaren je (heel) bang? Vraag 2 : Vrees jij dat terreurgeweld enkel zal toenemen?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vraag 1 : maken de aanslagen van de laatste jaren je (heel) bang? Vraag 2 : Vrees jij dat terreurgeweld enkel zal toenemen?"

Transcriptie

1 1 ONDERZOEK BIJ JONGEREN : KIJKEN NAAR NU EN LATER Over terroristen, klimaat en toekomst gesproken Prik wil jullie een vragenlijst voorleggen waarmee ruim 1300 leeftijdsgenoten en wat oudere jongeren reeds werden geconfronteerd. Prik wil nu nagaan wat er leeft in onze lessen niet-confessionele zedenleer bij jullie, jongeren tussen 12 en 15 jaar. Wat blijkt is dat deze ondervraagde jongeren de toekomst nogal somber inzien. Schrik dat er een Derde Wereldoorlog zal uitbreken, de aanslagen van de voorbije jaren zorgen voor schrik en onzekerheid, terreur die de volgende jaren nog zal toenemen. Maar ook op straat voelen deze jongeren zich niet altijd veilig, bij meisjes valt dit resultaat zeker op. Ook over de toekomst zijn ze niet onverdeeld optimistisch, en al zeker niet wat het klimaat betreft. Jongeren zoals jullie zijn zeer actief op sociale media. Waar jullie leeftijdsgenoten vroeger nooit een krant lazen of slechts heel zelden nieuwsberichten op de televisie volgden, worden nu overstelpt met informatie omdat de toegang tot nieuws voor jullie nu veel groter is geworden. De berichten over de wereld en hoe die in elkaar zit, wat er allemaal gebeurt bereiken jullie leefwereld nu veel gemakkelijker. En daar horen ook terreurdaden, klimaatopwarming en toekomstvooruitzichten bij. => Het onderzoek De aanslagen van de laatste jaren (Zaventem, Parijs, Barcelona, ) hebben een grote invloed op het denken van de ondervraagde jongeren. De meerderheid onder hen voorspelt dat terreur en conflicten zullen toenemen, bijna de helft is bang voor een Derde Wereldoorlog. Maar ook op straat heerst er niet zelden een onveiligheidsgevoel bij hen. Denk goed na alvorens te antwoorden. Wees kritisch en weet waarom je ja of neen hebt geantwoord om deze later grondig te kunnen toelichten in een klasgesprek. De hoogste tijd nu om diezelfde vragen aan jullie voor te leggen. Deel 1. Terrorisme - Onveiligheidsgevoel Vraag 1 : maken de aanslagen van de laatste jaren je (heel) bang? Vraag 2 : Vrees jij dat terreurgeweld enkel zal toenemen? Vraag 3 : Kijk jij geregeld over je schouder wanneer je s avonds Over straat loopt om te zien of niemand je volgt?.. Vraag 4 : Moet jij je ouders iets laten weten wanneer je vertrekt Zodat ze weten wanneer je normaal moet thuis komen? Vraag 5 : Voel jij je veilig in je eigen buurt? Vraag 6 : Ben jij bang voor een Derde Wereldoorlog?.... Vraag 7 : Vind jij dat terroristen weinig of niets te verliezen hebben?. Vraag 8 : Voel jij je beter als er soldaten rondlopen?.

2 2 Vraag 9 : Kim Jong-un en Trump hebben wel een grote mond en doen stoer, maar gaan niet zomaar op de verkeerde knop duwen Vraag 1 : ja :. Neen.. Vraag 2 : ja :. Neen.. Vraag 3 : ja :. Neen.. Vraag 4 : ja :. Neen.. Vraag 5 : ja :. Neen.. Vraag 6 : ja :. Neen.. Vraag 7 : ja :. Neen.. Vraag 8 : ja :. Neen.. Vraag 9 : ja :... Neen.. Algemene conclusie gemeten over de hele klas omtrent Deel 1. Terreur en Onveiligheid. Noteer hieronder: Deel 2. Klimaat en Milieu Dat de meerderheid van de bevraagde jongeren (53%) denkt dat het vandaag al te laat is om onze aarde nog van de opwarming te redden, zet toch wel aan tot pessimisme. Het klimaat is een thema dat heel sterk leeft bij jonge mensen, maar zulk een negatief cijfer doet ons toch wel schrikken. De jonge mensen van vandaag weten veel meer over het klimaat dan vroeger en het komt ook veel meer ter sprake in de klas, in verscheidene vakken dan nog. Zij beseffen meer dan ooit dat er geen tijd meer te verliezen valt. Joeri Thijs, klimaatexpert bij Greenpeace stelt dat de klok terugdraaien niet mogelijk is en zo slim zijn veel van onze jongeren ook wel. De jongeren beseffen dat het zaak is om nu te handelen zodat het probleem in de toekomst niet veel groter wordt. We staan nu voor de keuze om de gevolgen nog enigszins te beperken of compleet in de fout te gaan. De sociale media doen hun werk. Jongeren voelen zich klaar voor de grote uitdaging en beseffen ook dat ze zelf iets kunnen doen. Het houdt de jongeren bezigen het dringt bij hen door dat we hier ook de gevolgen van dragen: de hitte van afgelopen zomer, de economische kost van de opwarming en de grote vluchtelingenstroom die niet meer te stoppen

3 3 lijkt. Opnieuw de hoogste tijd om deze reeks vragen aan jullie voor te leggen. Denk opnieuw doordacht na alvorens jullie een antwoord ja of neen formuleren. Vraag 1 : Ben je ervan overtuigd dat je als burger iets kan doen aan de opwarming van de aarde? Vraag 2 : Sorteer jij plastic? Vraag 3 : Acht jij het bewezen dat de aarde opwarmt? Vraag 4 : Ben jij bereid om comfort op te geven voor een ecologischer Vraag 5 : Vind jij van jezelf dat je al heel milieubewust leeft? Vraag 6 : Koop jij nooit kleren met een duurzaamheidslabel? Vraag 7 : Let jij er nooit op om seizoensgroenten te kopen?.. Vraag 8 : Ben jij ervan overtuigd dat we de opwarming van de aarde nog kunnen terugdraaien? Vraag 9 : Ben jij persoonlijk bezorgd om de klimaatopwarming? Vraag10: Als ik voor 50 euro naar Barcelona kan vliegen terwijl de trein het dubbele kost, dan neem ik wel het vliegtuig Vraag 1 : ja :. Neen.. Vraag 2 : ja :. Neen.. Vraag 3 : ja :. Neen.. Vraag 4 : ja :. Neen.. Vraag 5 : ja :. Neen.. Vraag 6 : ja :. Neen.. Vraag 7 : ja :. Neen.. Vraag 8 : ja :. Neen.. Vraag 9 : ja :... Neen.. Vraag 10:ja :... Neen..

4 4 Algemene conclusie gemeten over de hele klas omtrent Deel 2. Klimaat en Milieu. Noteer hieronder: Hoe sta je tot slot ten opzichte van deze uitspraken : bespreek in de klas. Licht vooral je antwoorden toe en gebruik argumenten om je antwoord kracht bij te zetten. 1. Thuis eten we geregeld vegetarisch en eet ik altijd een vegetarisch broodje. Op restaurant kies ik dan weer bijna altijd voor een lekkere malse steak met frieten. Lekker toch! 2. Dankzij mijn ouders ga ik zuinig om met elektriciteit. Geen licht aanlaten of smartphonelader laten insteken als het niet nodig is. De hele tijd roepen mijn ouders mij achterna om er op te letten. 3. Gelukkig zie je steeds meer elektrische auto s rijden. Ze zijn nog niet perfect, maar ze zijn wel de toekomst. Nu nog iets vinden voor de vervuilende batterijen. 4. Ik zou wat meer voor het klimaat moeten doen. Ik doe wel geregeld een dikke trui aan, dus op verwarming bespaar ik wel wat. Maar in de scholen wordt er nog veel te weinig aandacht aan besteed. Deel 3. De Toekomst 7 op de 10 jongeren vinden dat ze het vandaag beter hebben dan hun ouders. Maar amper één op vier gaat ervan uit dat hun kinderen later hetzelfde zullen zeggen. Er is het klimatologisch probleem maar ook terreur en conflicten bedreigen de menselijke omgang en het menselijk leven. De schrik voor een Derde Wereldoorlog zit er wel degelijk in en de aanslagen van de voorbije jaren hebben hun invloed op jongeren en een meerderheid voorspelt dat het terrorisme de komende jaren nog zal toenemen, naast het onveiligheidsgevoel op straat. Weinig rooskleurige berichten dus en blijkt dus dat jongeren twijfelend staan tegenover de toekomst en dit heeft in grote mate ook te maken met de massa informatie waarover jongeren tegenwoordig kunnen beschikken. De media braken informatie met een nooit geziene snelheid en de jongeren worden hiermee ook steeds sneller geconfronteerd. Er is geen ontkomen meer aan. Sinds 9/11 (jullie waren zelfs nog niet geboren, dus even vragen aan jullie leraar) in New York zal de wereld nooit meer hetzelfde zijn, stellen veel mensen. Een wereld zonder oorlog is voor velen ondenkbaar maar toch is het zo dat 7 op de 10 jongeren er ondanks alles wel in geloven dat hun persoonlijke toekomst goed zal zijn. Ze zien de toekomst wel zitten en denken dat ze gelukkig zullen worden. Dat ook is hoopvol en zeker iets om naar uit te kijken.

5 5 Opnieuw en voor de laatste keer de hoogste tijd om een nieuwe reeks vragen aan jullie voor te leggen. Denk opnieuw doordacht na alvorens jullie een antwoord ja of neen formuleren. Vraag 1 : Denk jij van jezelf dat je het beter hebt dan je ouders? Vraag 2 : Schat jij dat je eigen kinderen het beter zullen hebben? Vraag 3 : Is voor jou een gezin het belangrijkste levensdoel? Vraag 4 : zoek jij je belangrijkste levensdoel in een partner? Vraag 5 : zoek jij je belangrijkste levensdoel in een droomjob? Vraag 6 : Vrees je dat je kinderen in een onveiligere wereld zullen.. Vraag 7 : Vrees je dat je kinderen in een ongezondere wereld zullen Vraag 8 : Ben jij optimistisch over je eigen toekomst?.. Vraag 1 : ja :. Neen.. Vraag 2 : ja :. Neen.. Vraag 3 : ja :. Neen.. Vraag 4 : ja :. Neen.. Vraag 5 : ja :. Neen.. Vraag 6 : ja :. Neen.. Vraag 7 : ja :. Neen.. Vraag 8 : ja :. Neen.. Algemene conclusie gemeten over de hele klas omtrent Deel 3. De Toekomst. Noteer hieronder: Doordenker.

1. Voel jij je veilig in jouw dorp?

1. Voel jij je veilig in jouw dorp? Veiligheid 12 1. Voel jij je veilig in jouw dorp? (n=542) 10 98% 8 6 4 2 Ja Er zijn in onze straat mensen die met regelmaat, zelfs af en toe zichtbaar, een oogje in `t zeil houden Geen reden om me onveilig

Nadere informatie

2010.2 Peter Rigtering 10 tips om te veranderen 1

2010.2 Peter Rigtering 10 tips om te veranderen 1 2010.2 Peter Rigtering 10 tips om te veranderen 1 Ben je tevreden met je huidige leven? Met je baan, je relaties en je gezondheid? Ben je vol zelfvertrouwen, relaxed en tevreden? Of zijn er dingen die

Nadere informatie

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven In het donker zie je niets. Niet waar je bent, niet hoe de wereld er uit ziet, niet wat je moet doen. In het licht ga je het allemaal begrijpen. Jezus zegt:

Nadere informatie

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGE 1 A4 BLADEN THEMA S BIJLAGE 2 DOMINO EMOTIES BIJLAGE 3 MATCHING OEFENING GEVOELENS BIJLAGE 4 VRAGENLIJST FILM BIJLAGE 5 VRAGENSTROOKJES HOEKENWERK BIJLAGE 6 ANTWOORDENBLAD

Nadere informatie

Johan van Caeneghem. Het Schemerhuis

Johan van Caeneghem. Het Schemerhuis Johan van Caeneghem Het Schemerhuis 4 Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen De nieuwe weg Hé, kijk daar eens, zegt Jay. Wat is dat?, vraagt Johanna. Dat is een weg, zegt Jay. Dat kan niet, zegt Johanna.

Nadere informatie

Belgische Voedselconsumptiepeiling 2014

Belgische Voedselconsumptiepeiling 2014 Belgische Voedselconsumptiepeiling 2014 VRAGENLIJST OVER DE GEZONDHEID Adolescent Geselecteerde persoon Nummer van de persoon : Voornaam... Enquêteur Nummer van de enquêteur : Datum van de enquête / /

Nadere informatie

Openingsgebeden INHOUD

Openingsgebeden INHOUD Openingsgebeden De schuldbelijdenis herzien Openingsgebeden algemeen Openingsgebeden voor kinderen Openingsgebeden voor jongeren INHOUD De schuldbelijdenis herzien De schuldbelijdenis heeft in de openingsritus

Nadere informatie

Klik op een stip... En krijg een wat als...?

Klik op een stip... En krijg een wat als...? Klik op een stip... En krijg een wat als...? Wat als er geen wetenschappers waren? Wat als je onzichtbaar was voor een dag? Wat als mensen staarten hadden? Wat als er iemand precies het zelfde was als

Nadere informatie

LIFT JE LEVEN. Inspiratie en opdrachten. dr. Jeanine Schreurs

LIFT JE LEVEN. Inspiratie en opdrachten. dr. Jeanine Schreurs LIFT JE LEVEN Inspiratie en opdrachten dr. Jeanine Schreurs Jeanine Schreurs 2017 Alle rechten voorbehouden INHOUD Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevens

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Resultaten & conclusies onderzoek:

Resultaten & conclusies onderzoek: Resultaten & conclusies onderzoek: Kinderen over armoede en vluchtelingen door Kinderen Goedgekeurd! Er hebben in totaal 50 scholen deelgenomen aan deze enquête. Dit gaat om een 3000-tal leerlingen. 1.

Nadere informatie

Oogcontact is zeer goed. Eens knikken ook. Men moet de klant laten merken dat men voor hem beschikbaar is.

Oogcontact is zeer goed. Eens knikken ook. Men moet de klant laten merken dat men voor hem beschikbaar is. 43. VERKOOPSTECHNIEKEN 43.1.Verloop van een verkoop ----------------------------------- 1.Begroeting van de klant Oogcontact is zeer goed. Eens knikken ook. Men moet de klant laten merken dat men voor

Nadere informatie

Bachelor Speech. Origin

Bachelor Speech. Origin Bachelor Speech Welkom bij de Bachelor Uitreiking 2013. Vandaag is de dag dat wij vaarwel zeggen tegen onze bachelor jaren. Vandaag zal ik terug blikken op onze ontwikkeling tot nu toe, onze drie of vier

Nadere informatie

Een boek vol kunst, creativiteit, inspiratie. Met unieke schilderijen, teksten en illustraties geeft kunstenaar WILMA VEEN op kleurrijke wijze

Een boek vol kunst, creativiteit, inspiratie. Met unieke schilderijen, teksten en illustraties geeft kunstenaar WILMA VEEN op kleurrijke wijze Een boek vol kunst, creativiteit, inspiratie. Met unieke schilderijen, teksten en illustraties geeft kunstenaar WILMA VEEN op kleurrijke wijze uitdrukking aan alles wat het LEVEN GELUKKIG maakt... en dat

Nadere informatie

HOOFDSTUK Waar het in dit boek over gaat Antwoorden op levensvragen Nadenken over levensvragen Het nut van nadenken over je levensbeschouwing

HOOFDSTUK Waar het in dit boek over gaat Antwoorden op levensvragen Nadenken over levensvragen Het nut van nadenken over je levensbeschouwing HOOFDSTUK Paragraaf 1 Paragraaf 2 Paragraaf 3 Paragraaf 4 Paragraaf 4 Waar het in dit boek over gaat Antwoorden op levensvragen Nadenken over levensvragen Het nut van nadenken over je levensbeschouwing

Nadere informatie

15 KEER JE INNERLIJKE CRITICUS TEGENSPREKEN

15 KEER JE INNERLIJKE CRITICUS TEGENSPREKEN 15 KEER JE INNERLIJKE CRITICUS TEGENSPREKEN Spreek jij wel eens met jezelf? En zijn dat dan vriendelijke gesprekjes die je voert met jezelf, of ben je misschien juist behoorlijk streng en kritisch? Misschien

Nadere informatie

Melkweg. Een dagje ouder. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Ouder worden

Melkweg. Een dagje ouder. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Ouder worden Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Een dagje ouder Ouder worden Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Een dagje ouder, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Dit katern

Nadere informatie

Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen?

Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen? Dagboek Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen? Dat het klimaat verandert is een feit. Je hoort het overal om je

Nadere informatie

Jouw ecologische voetstap

Jouw ecologische voetstap Jouw ecologische voetstap Een project van IVN Veldhoven Eindhoven Vessem Najaar 16 Doelgroep: basisonderwijs: groepen t/m 8 Jaargetijde: najaar/ winter Plaats: op school. Dit project is een voorbereiding

Nadere informatie

TEST JEZELF (WERKBLAD BIJ ANIMATIE 3)

TEST JEZELF (WERKBLAD BIJ ANIMATIE 3) TEST 1: Eerst denken of eerst doen? Kruis steeds het antwoord aan dat het best bij jou past. Probeer zo eerlijk mogelijk te antwoorden. 1. Balen, je bent bijna te laat op school. Snel doorfietsen dus.

Nadere informatie

Vragenlijst Depressie

Vragenlijst Depressie Vragenlijst Depressie Deze vragenlijst bestaat uit een aantal uitspraken die in groepen bij elkaar staan (A t/m U). Lees iedere groep aandachtig door. Kies dan bij elke groep die uitspraak die het best

Nadere informatie

ALS PESTEN DE KOP OPSTEEKT.

ALS PESTEN DE KOP OPSTEEKT. TOOLKIT PESTEN ALS PESTEN DE KOP OPSTEEKT. Om het mikpunt van pesterijen te worden, hoef je niets bijzonders te doen. Het is ook niet altijd zichtbaar voor anderen omdat het zo vaak stiekem gebeurt. Pesten

Nadere informatie

VRAGEN INTERVIEWS. Onderwijs. Religie Kleding. Seksuele revolutie Voeding. Ontspanning & vrije tijd. Mobiliteit

VRAGEN INTERVIEWS. Onderwijs. Religie Kleding. Seksuele revolutie Voeding. Ontspanning & vrije tijd. Mobiliteit Dit is een selectie van jullie vragen. Het is een hele lijst geworden. Dit zijn richtvragen om jullie op weg te helpen. Je hoeft je er niet strikt aan te houden, je kan vragen weglaten of je kan ook iets

Nadere informatie

Samenleven is elkaar in je waarde laten en elkaar niet buitensluiten als je anders bent. (team kindertrendrede 2019)

Samenleven is elkaar in je waarde laten en elkaar niet buitensluiten als je anders bent. (team kindertrendrede 2019) 1 Samenleven is elkaar in je waarde laten en elkaar niet buitensluiten als je anders bent. (team kindertrendrede 2019) De toekomst bestaat, is leuk en vol verrassingen. Niets is onmogelijk. De grootste

Nadere informatie

TEST 1: Eerst denken of eerst doen? Kruis steeds het antwoord aan dat het best bij jou past. Probeer zo eerlijk mogelijk te antwoorden.

TEST 1: Eerst denken of eerst doen? Kruis steeds het antwoord aan dat het best bij jou past. Probeer zo eerlijk mogelijk te antwoorden. TEST 1: Eerst denken of eerst doen? Kruis steeds het antwoord aan dat het best bij jou past. Probeer zo eerlijk mogelijk te antwoorden. 5. Onderweg naar een feestje doe je nog even snel een boodschap.

Nadere informatie

Ontdek de 14 geheime sleutels tot geluk.

Ontdek de 14 geheime sleutels tot geluk. Ontdek de 14 geheime sleutels tot geluk. Met onderstaande 14 sleutels tot geluk kun je het volgende doen: Doorlezen en denken wat moet ik hier nu weer mee!! Er een notitie van maken en dit gebruiken als

Nadere informatie

Verenigde Staten. milieuspecialist

Verenigde Staten. milieuspecialist Verenigde Staten milieuspecialist - Ethiopië en Bangladesh: Zij overdrijven. De orkanen en droogtes waar zij over spreken zijn niet de schuld van de vervuiling. Er zijn altijd orkanen en periodes van droogte

Nadere informatie

Jullie bepalen indien het pesten of plagen is

Jullie bepalen indien het pesten of plagen is Jullie bepalen indien het pesten of plagen is Twee vrienden na de examens: Man, man, gene vette hé je punten op school! Wat zal de mama daar van zeggen? (ondertussen trekt hij aan zijn oor) Ei, gay, met

Nadere informatie

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN Gratis PDF Beschikbaar gesteld door vlewa.nl Geschreven door Bram van Leeuwen Versie 1.0 INTRODUCTIE Welkom bij deze gratis PDF! In dit PDF

Nadere informatie

Jeremia 1: Vertel het door!

Jeremia 1: Vertel het door! Jeremia 1:4-19 - Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Jeremia 1:4-19 Vertel het door!

Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

Waarom zijn er ongelukkige mensen?

Waarom zijn er ongelukkige mensen? Eerste Communieproject 8 Waarom zijn er ongelukkige mensen? De mensen doen niet wat God wil Je hebt gezien wat geluk is. Als mensen van jou houden, word je gelukkig. Niet iedereen is gelukkig. Als andere

Nadere informatie

a. Laat ik die vraag ook maar eens stellen aan de mensen hier in de kerk:

a. Laat ik die vraag ook maar eens stellen aan de mensen hier in de kerk: Dienstnummer: 1312 zondag: 6 e zondag van Pasen datum: 26-05-2019 plaats: De Ontmoeting, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): uit Recheters 13-16, het verhaal van Simson liederen: Opwekking

Nadere informatie

Wat wil ik op mijn school? Hoe ga ik aan het werk?

Wat wil ik op mijn school? Hoe ga ik aan het werk? Rots & Water Wat wil ik op mijn school? Hoe ga ik aan het werk? Maak ik gebruik van bestaand materiaal? Nee? Dan heb ik niks aan deze workshop Ja? Blijf dan vooral zitten Er is zo ontzettend veel materiaal

Nadere informatie

Conclusies: enquête Kinderen Goedgekeurd (armoede en vluchtelingen)

Conclusies: enquête Kinderen Goedgekeurd (armoede en vluchtelingen) Conclusies: enquête Kinderen Goedgekeurd (armoede en vluchtelingen) Er hebben in totaal 50 scholen deelgenomen aan deze enquête. Dit gaat om een 3000tal leerlingen. 1. Kennis van het woord vluchteling:

Nadere informatie

Het haalt je volledig weg bij je intuïtie: de enige plek waaruit je gaat weten wat de juiste relatie is voor JOU.

Het haalt je volledig weg bij je intuïtie: de enige plek waaruit je gaat weten wat de juiste relatie is voor JOU. Vandaag ga je beginnen met een negativiteitsdetox, voor de rest van de tijd dat je met deze modules bezig bent. Door social media en tijdschriften en de gewone media krijg je mega veel beelden van hoe

Nadere informatie

Hoe gaat het met je studie?

Hoe gaat het met je studie? 195 195 HOOFDSTUK 12 Hoe gaat het met je studie? WOORDEN 1 Kies uit: onvoldoende controleren gymnastiek mening huiswerk 1 Heb je je al gemaakt? 2 Ik was op school niet zo goed in. Ik vond sport niet leuk.

Nadere informatie

ALS PESTEN DE KOP OPSTEEKT.

ALS PESTEN DE KOP OPSTEEKT. TOOLKIT PESTEN ALS PESTEN DE KOP OPSTEEKT. Om het mikpunt van pesterijen te worden, hoef je niets bijzonders te doen. Het is ook niet altijd zichtbaar voor anderen omdat het zo vaak stiekem gebeurt. Pesten

Nadere informatie

Voordat je de toets maakt Je gaat een toets maken. Je krijgt drie teksten met opdrachten. Je krijgt eerst een voorbeeld.

Voordat je de toets maakt Je gaat een toets maken. Je krijgt drie teksten met opdrachten. Je krijgt eerst een voorbeeld. Voordat je de toets maakt Je gaat een toets maken. Je krijgt drie teksten met opdrachten. Je krijgt eerst een voorbeeld. pagina 1 van 9 Voorbeeldtekst William James Sidis William James Sidis is geboren

Nadere informatie

Focusgroepleidraad studenten 3BAKO

Focusgroepleidraad studenten 3BAKO Focusgroepleidraad studenten 3BAKO Meenemen: - Dictafoon - Camera - Statief - Schriftje om iets op te schrijven - Etiketten om naam op te schrijven - A3 bladen - Postits - Filmtickets (derde jaars) Houding

Nadere informatie

De vragenlijst is ingevuld door iets meer mannen dan vrouwen (55 : 45 procent). jonger dan tot tot tot tot 70.

De vragenlijst is ingevuld door iets meer mannen dan vrouwen (55 : 45 procent). jonger dan tot tot tot tot 70. Feitenkaart Panelmeting Terreurdreiging 1. Inleiding Op vrijdagavond 13 november 2015 vinden een aantal terreuraanslagen in Parijs plaats. Deze aanslagen hebben een enorme impact op geheel west Europa.

Nadere informatie

Verdieping: argumenten van voor- en tegenstanders

Verdieping: argumenten van voor- en tegenstanders Verdieping: argumenten van voor- en tegenstanders Korte omschrijving werkvorm Welke argumenten dragen voor- en tegenstanders van de Wet op de inlichtingen en veiligheidsdiensten (Wiv) aan? In kleine groepjes

Nadere informatie

Voor het welzijn van kind en school. Klas 3!

Voor het welzijn van kind en school. Klas 3! Voor het welzijn van kind en school Klas 3! Wat is energie Energie heb je nodig om iets te doen. Je hebt het nodig om een auto mee te kunnen laten rijden, een huis mee te verwarmen of een fabriek mee te

Nadere informatie

Boodschappen van hoop...door leerlingen van Pricoh en het Roelof van Echten College

Boodschappen van hoop...door leerlingen van Pricoh en het Roelof van Echten College Week van de hoop - 20 t/m 26 maart 2017 EN IK DEEL HET GRAAG MET JOU Boodschappen van hoop......door leerlingen van Pricoh en het Roelof van Echten College BOODSCHAPPEN VAN HOOP Hoop is sterker dan angst,

Nadere informatie

Voorbereiding bezoek Humanity House Doelstellingen Introductie Huiswerkopdracht

Voorbereiding bezoek Humanity House Doelstellingen Introductie Huiswerkopdracht voorbereiding Voorbereiding bezoek Humanity House Het is belangrijk om voorafgaand aan het bezoek de voorbereidende les te geven. In deze les sta je samen met de leerlingen stil bij themaʼs die in het

Nadere informatie

5. Overtuigingen. Gelijk of geluk? Carola van Bemmelen Food & Lifestylecoaching. Jouw leven op dit moment weerspiegelt exact jouw overtuigingen

5. Overtuigingen. Gelijk of geluk? Carola van Bemmelen Food & Lifestylecoaching. Jouw leven op dit moment weerspiegelt exact jouw overtuigingen 5. Overtuigingen Jouw leven op dit moment weerspiegelt exact jouw overtuigingen Een overtuiging is een gedachte die je hebt aangenomen als waarheid doordat ie herhaaldelijk is bevestigd. Het is niet meer

Nadere informatie

Inhoud Slaapkamer 6 Opwarming 8 Een jaar later 10 Genoeg 12 Terrorist 14 Geheim 16 Olie 20 R.O.A. 23 Betty 26 Vertrouwen 29 Feiten 32 G.O.F. 35 Protest 38 Warm 42 Reuzenmachine 44 Een bewaker! 47 Terrorist?

Nadere informatie

Nieuw Nederlands 4 e editie 4 vwo. Cursus Argumenteren. Hoofdstuk 1 Meningen en argumenten. 1 Meningen

Nieuw Nederlands 4 e editie 4 vwo. Cursus Argumenteren. Hoofdstuk 1 Meningen en argumenten. 1 Meningen Cursus Argumenteren Hoofdstuk 1 Meningen en argumenten 1 Meningen Opdracht 1 1 Dat concert van die Chinese pianist lijkt me echt iets voor jou. (positief standpunt) 2 Ik weet nog niet of ik meedoe met

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Infoblad ARMOEDE IN NEDERLAND

Infoblad ARMOEDE IN NEDERLAND Steun elkaar! Infoblad ARMOEDE IN NEDERLAND Wat goed dat je een spreekbeurt, werkstuk of presentatie wilt houden over armoede in Nederland. Dat vinden wij ontzettend fijn. We helpen je graag door meer

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info. Racisme

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info. Racisme Racisme Ik heb een onderwerp gekozen dat jullie misschien een beetje vreemd zullen vinden, namelijk het thema 'racisme'. Als je dat woord opzoekt dan staat er: Racisme: racisme is het discrimineren van

Nadere informatie

Noach bouwt een ark Genesis 6-8

Noach bouwt een ark Genesis 6-8 2 Noach bouwt een ark Genesis 6-8 Het is niet fijn meer op de aarde. De mensen maken ruzie, ze vechten en ze zijn God vergeten. Maar er is één man die anders is. Dat is Noach. Op een dag praat God met

Nadere informatie

1. Waarom? 2. Hoe? Beantwoord de volgende vragen en vul in bij je digitale paspoort:

1. Waarom? 2. Hoe? Beantwoord de volgende vragen en vul in bij je digitale paspoort: Beantwoord de volgende vragen en vul in bij je digitale paspoort: 1. Waarom? Waarom is het voor jou belangrijk om slim naar reclame te kijken en je niet zomaar te laten beïnvloeden door reclame trucjes?

Nadere informatie

Heb ik een depressie?

Heb ik een depressie? Heb ik een depressie? 2 Heb ik een depressie? Iedereen voelt zich wel eens somber of neerslachtig. Wanneer het niet botert met collega s, je piekert over je relatie of wanneer je de tentamenweek hebt verpest,

Nadere informatie

L E S B R I E F Onderweg, reisverhalen van Tommy Wieringa

L E S B R I E F Onderweg, reisverhalen van Tommy Wieringa L E S B R I E F Onderweg, reisverhalen van Tommy Wieringa Over het boek Bekijk en lees de voorkant, de achterkant en de inhoud.. Hoe heet het boek?................................................... Hoeveel

Nadere informatie

Persoonlijkheidsprofiel. Anoniem

Persoonlijkheidsprofiel. Anoniem Anoniem 2012 1. Inleiding Dit is jouw persoonlijkheidsprofiel. Het profiel is gebaseerd op de antwoorden die jij hebt gegeven in de vragenlijst. Jouw antwoorden zijn vergeleken met die van een grote groep

Nadere informatie

ACTIVITEIT 1 : Verhaaltje «Joris en de Ikkietikkietijd»

ACTIVITEIT 1 : Verhaaltje «Joris en de Ikkietikkietijd» INTRODUCTIE Waarom minder energie verbruiken? We hebben elke dag energie nodig om van alles en nog wat te kunnen doen; koken, onszelf warm houden, machines laten werken Die energie maken kan op heel veel

Nadere informatie

Van fixed naar growth mindset

Van fixed naar growth mindset Symposium: Hoera ik sta voor de klas Van fixed naar growth mindset Leendert van Genderen test, 2006) Uitspraak Een of oneens 1. Je intelligentie staat min of meer vast 2. Je kunt wel nieuwe dingen leren,

Nadere informatie

HELP, IK BEN EEN GAMER

HELP, IK BEN EEN GAMER 1 2 DOE DE TEST HELP, IK BEN EEN GAMER 1. Speelt u regelmatig games? Nee, 1 keer in de week een paar uur Ja, minimaal 5 uur per dag Ja, een aantal keer per week 2. Hoe ziet een gemiddelde vakantie er bij

Nadere informatie

1. Welkom Stel de cursisten op hun gemak en heet ze welkom. Besteedt even aandacht aan mensen die eventueel niet aanwezig zijn.

1. Welkom Stel de cursisten op hun gemak en heet ze welkom. Besteedt even aandacht aan mensen die eventueel niet aanwezig zijn. Terugkombijeenkomst Materialen: Iets te drinken cursusmateriaal 16 e bijeenkomst Agenda: 1. Welkom 05 min. 2. Invullen van vragenlijsten 15 min. 3. Bijpraten 20 min. 4. Rol van de cursus in het huidige

Nadere informatie

Mentorlessen. Klas:...

Mentorlessen. Klas:... Mentorlessen Naam: Klas:... 1 En hier begint het! Voor jou ligt jouw persoonlijke mentormap. Deze map is voor de individuele oefeningen vanuit de mentor-module die jij en je klasgenoten volgt. In deze

Nadere informatie

Y-choice. Luister naar De keuzes die je maakt van Van Dik Hout. Het nummer staat op de CD Het beste van 1994-2001. De songtekst vind je in bijlage 1.

Y-choice. Luister naar De keuzes die je maakt van Van Dik Hout. Het nummer staat op de CD Het beste van 1994-2001. De songtekst vind je in bijlage 1. Kiezen Opwarmertje Een eigen keuze (Naar: Kiezels 10 e jaargang, nr. 5) Laat één jongere beginnen met het noemen van een drietal belangrijke zaken uit zijn leven, bijvoorbeeld iemand kiest scooter, voetbal

Nadere informatie

Duurzame systemen. Comfortabel genieten, maximale energiebesparing. Het goede gevoel, het juiste te doen. 01-10 - 2015

Duurzame systemen. Comfortabel genieten, maximale energiebesparing. Het goede gevoel, het juiste te doen. 01-10 - 2015 Duurzame systemen Comfortabel genieten, maximale energiebesparing 01-10 - 2015 Het goede gevoel, het juiste te doen. Onbezorgde luxe, duurzaam leven! Energiezuinig dankzij bodem-, lucht- en zonnewarmte

Nadere informatie

Grip op je paniek in de auto

Grip op je paniek in de auto Les 3.2 Gedachten en de invloed op je ademhaling Hoe denk jij over jezelf? En wat zeg jij tegen jezelf als je in de spiegel kijkt? Met welke gedachten begin jij de dag? Heb je hier weleens over nagedacht?

Nadere informatie

Jeugd Verkeerskrant 4

Jeugd Verkeerskrant 4 Jeugd Verkeerskrant 4 Wat kies je? Een uitgave van Veilig Verkeer Nederland, schooljaar 2016-2017 groep 7/8 Wat kies je? a. Welke keuzes maak jij voordat je gaat deelnemen aan het verkeer? Bedenk er samen

Nadere informatie

Les Energie besparen LESSENSERIE ENERGIETRANSITIE. Werkblad

Les Energie besparen LESSENSERIE ENERGIETRANSITIE. Werkblad LESSENSERIE ENERGIETRANSITIE Les Energie besparen Werkblad Les Energie besparen Werkblad Stel je voor dat fossiele brandstoffen morgen bijna op zouden zijn. De huizen zouden koud blijven. Er zou geen energie

Nadere informatie

Zondag 8 oktober Iedereen is welkom bij de maaltijd. Lezing: Mattheus 22 : 1-14

Zondag 8 oktober Iedereen is welkom bij de maaltijd. Lezing: Mattheus 22 : 1-14 Zondag 8 oktober 2017 Iedereen is welkom bij de maaltijd Lezing: Mattheus 22 : 1-14 Een dramatische gelijkenis.lazen we. Het is met het koninkrijk van de hemel als met een koning die een bruiloftsfeest

Nadere informatie

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN Blijf kalm; Verzeker je ervan dat je de juiste persoon aan de lijn hebt; Zeg duidelijk wie je bent en wat je functie is; Leg uit waarom je belt; Geef duidelijke en nauwkeurige informatie en vertel hoe

Nadere informatie

PESTEN OP SCHOOL ONDERZOEK STICHTING DE KINDERTELEFOON 19 SEPTEMBER 2016

PESTEN OP SCHOOL ONDERZOEK STICHTING DE KINDERTELEFOON 19 SEPTEMBER 2016 PESTEN OP SCHOOL ONDERZOEK STICHTING DE KINDERTELEFOON 19 SEPTEMBER 2016 Wil je iets meer vertellen over het pesten? Ik werd vanaf de brugklas gepest op de middelbare school. De leraren wisten het, ze

Nadere informatie

Lichaam en geest zijn één

Lichaam en geest zijn één Lichaam en geest zijn één Je geest en lichaam zijn op een subtiele manier verbonden en reageren voortdurend op elkaar. Als we aan stress lijden heeft dat gevolgen voor ons lichaam omdat we bijvoorbeeld

Nadere informatie

VIEREN DOOR/VOOR JONGEREN

VIEREN DOOR/VOOR JONGEREN VIEREN DOOR/VOOR JONGEREN GEBED OM VERGEVING De schuldbelijdenis heeft in de openingsritus van elke viering een belangrijke betekenis en functie. De afstand die in het dagelijkse leven tussen God en mens

Nadere informatie

Meningsvorming: jij en vluchtelingen

Meningsvorming: jij en vluchtelingen Meningsvorming: jij en vluchtelingen Korte omschrijving Het kan uw leerlingen bijna niet ontgaan zijn dat de Europese Unie te maken heeft met een grote stroom vluchtelingen. Sinds een paar maanden is dit

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. mijn vrije tijd

Inhoud. Mijn leven. mijn vrije tijd Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Hobby... 4 Hoofdstuk 2 Contact... 6 Hoofdstuk 3 Lezen... 8 Hoofdstuk 4 Kijken... 10 Hoofdstuk 5 Spelen... 12 Hoofdstuk 6 Samen in een huis... 14 Hoofdstuk 7 Op bezoek...

Nadere informatie

Draaiboek mini-burgerkabinet

Draaiboek mini-burgerkabinet Draaiboek mini-burgerkabinet 31 januari 2018 7 april 2018 Wat is het burgerkabinet en wanneer vindt dit alles plaats? Vlaams minister van Cultuur,, Jeugd en Brussel Sven Gatz wil burgers betrekken bij

Nadere informatie

1. Nooit in orde! Wat moeten wij met u nu aanvangen? Wat moeten wij met u nu doen? Gade gij nu nooit eens luisteren? Ge zijt echt niet te doen!

1. Nooit in orde! Wat moeten wij met u nu aanvangen? Wat moeten wij met u nu doen? Gade gij nu nooit eens luisteren? Ge zijt echt niet te doen! 1. Nooit in orde! Wat moeten wij met u nu aanvangen? Wat moeten wij met u nu doen? Gade gij nu nooit eens luisteren? Ge zijt echt niet te doen! Ge zijt nooit in orde! Ge zijt altijd te laat! Ge zijt nooit

Nadere informatie

Januari. Ik accepteer en waardeer mijn ( hoog) gevoeligheid.

Januari. Ik accepteer en waardeer mijn ( hoog) gevoeligheid. Januari Ik accepteer en waardeer mijn ( hoog) gevoeligheid. (Hoog) gevoelig zijn krijgt in deze tijd steeds meer ruimte en bekendheid, dat is fijn. Een generatie geleden was het niet wenselijk om gevoelig

Nadere informatie

Johannes 14:6 Weg met je stappenplannen!

Johannes 14:6 Weg met je stappenplannen! Johannes 14:6 Weg met je stappenplannen! Voor alles maken we stappenplannen. Naar elk levensdoel is een stappenplan te bedenken. Maar kun je met een stappenplan ook dichter bij God komen? Nee, zegt Jezus,

Nadere informatie

Voorbereidende les. Basisonderwijs. Educatieteam

Voorbereidende les. Basisonderwijs. Educatieteam Basisonderwijs Voorbereidende les (1) Introductie (2) Huiswerkopdracht (3) Bijlage 1 (4) Bijlage 2 Educatieteam Het educatie team bestaat uit jonge, gemotiveerde en bevlogen medewerkers die dichtbij de

Nadere informatie

Allereerst wil ik je feliciteren met het ondernemen van actie en het downloaden van dit

Allereerst wil ik je feliciteren met het ondernemen van actie en het downloaden van dit Vliegangstcursus.com 2013 Introductie Allereerst wil ik je feliciteren met het ondernemen van actie en het downloaden van dit rapport. Dit toont aan dat je iemand bent die van plan is wat te gaan doen

Nadere informatie

Ria Massy. De film van Abel

Ria Massy. De film van Abel DE FILM VAN ABEL Ria Massy De film van Abel De film van Abel 2018 Ria Massy & Uitgeverij Vrijdag Jodenstraat 16, 2000 Antwerpen www.uitgeverijvrijdag.be In samenwerking met Wablieft Frederik de Merodestraat

Nadere informatie

In dit thema staat het creëren van een goede groepssfeer centraal.

In dit thema staat het creëren van een goede groepssfeer centraal. Thema 1 De groep? Dat zijn wij! overzicht van de lessen De groep? Dat zijn wij! In dit thema staat het creëren van een goede groepssfeer centraal. Les 1 - Hoe gaat het nu? In deze eerste les na de zomervakantie

Nadere informatie

Samen mediawijs. Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media

Samen mediawijs. Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media Samen mediawijs Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media Met elkaar in gesprek over (social) media 1 Inleiding De wereld verandert. Je kunt steeds meer dingen doen op je computer, laptop,

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. KB-0125-a-16-1-b

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. KB-0125-a-16-1-b Bijlage VMBO-KB 2016 tijdvak 1 geschiedenis en staatsinrichting CSE KB KB-0125-a-16-1-b Staatsinrichting van Nederland bron 1 Een Nederlandse munt (voor- en achterzijde): Op de munt links staat: Willem

Nadere informatie

Schrijfprijs NT2 2016

Schrijfprijs NT2 2016 Schrijfprijs NT2 2016 Ontmoeten, hoe mijn wereld veranderde... Inhoud: Bladzijde 2: Verslag van de prijsuitreiking in Antwerpen. Bladzijde 3: Wie zijn onze deelnemers? Even voorstellen. Bladzijde 4: Het

Nadere informatie

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt.

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. UW MENING GEVEN spreken inleiding en doel Een mening is wat iemand denkt of vindt. U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. U leert ook uw mening geven. Uw mening geven

Nadere informatie

over de toekomst over de toekomst

over de toekomst over de toekomst over de toekomst over de toekomst over de toekomst over de toekomst over de toekomst over de toekomst over de toekomst Wat wil in je leven nooit meer anders dan nu? Wat wil je graag veranderen aan je leven

Nadere informatie

Ruth 1 - God gaat altijd met je mee!

Ruth 1 - God gaat altijd met je mee! Ruth 1 - God gaat altijd met je mee! Gezinsdienst en Doop Norah Maaike Kloeze Liturgie Welkom Eerste adventskaars aansteken plus gedichtje Zingen 1. Groot en machtig is Hij (Opwekking 387) 2. God kent

Nadere informatie

Dé 14 fundamentele stappen naar geluk

Dé 14 fundamentele stappen naar geluk Dé 14 fundamentele stappen naar geluk Van de Amerikaanse psycholoog Michael W. Fordyce 1. Wees actief en ondernemend. Gelukkige mensen halen meer uit het leven omdat ze er meer in stoppen. Blijf niet op

Nadere informatie

Marktonderzoek over melkchocolade

Marktonderzoek over melkchocolade 2016 Marktonderzoek over melkchocolade 3 economie 1.1 Inleiding Tijdens de opendeurdag van het Maria Assumptalyceum te Laken op zaterdag 30 januari 2016 werd er een marktonderzoek uitgevoerd door de leerlingen

Nadere informatie

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 9 juni. Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks ook

Nadere informatie

LES 2: Klimaatverandering

LES 2: Klimaatverandering LES 2: Klimaatverandering 1 Les 2: Klimaatverandering Vakken PAV, aardrijkskunde Eindtermen Sociale vaardigheden, burgerzin, ICT, vakoverschrijdend, samenwerken, kritisch denken Materiaal Computer met

Nadere informatie

Abbo, grote kerel. Je hebt ons toch nog verlaten. Slechts 7 jaar mocht je worden.

Abbo, grote kerel. Je hebt ons toch nog verlaten. Slechts 7 jaar mocht je worden. ABBO 13-06-2004-24-10-2011 (7 jaar) Abbo, grote kerel. Je hebt ons toch nog verlaten. Slechts 7 jaar mocht je worden. Je was een opvallende verschijning, niet de massiefste of zwaarste berner, maar wel

Nadere informatie

Profiel van informatiezoekers

Profiel van informatiezoekers Profiel van informatiezoekers Kritisch denken Ik ben iemand die de dingen altijd in vraag stelt 20,91% 45,96% 26,83% 6,3% Ik ben iemand die alles snel gelooft 0% 25% 50% 75% 100% Grondig lezen Ik lees

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, De lezingen van deze zondag voeren ons linea recta naar een van de belangrijkste kernverhalen van de Bijbel: de Exodus. Het volk Israël bevindt zich

Nadere informatie

Wat vindt de ChristenUnie belangrijk

Wat vindt de ChristenUnie belangrijk Wat vindt de ChristenUnie belangrijk Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Tweede Kamer 2017-2021 Verkiezingsprogramma 2017-2021 Eenvoudige taal Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering.

Nadere informatie

Gesprekswijzer Duurzame Inzetbaarheid

Gesprekswijzer Duurzame Inzetbaarheid Gesprekswijzer Duurzame Inzetbaarheid Deze gesprekswijzer Duurzame Inzetbaarheid is gemaakt door Berenschot in opdracht van A+O in het kader van het Sectorplan Metalektro. Inleiding Deze gesprekswijzer

Nadere informatie

We zijn vandaag hier en morgen zijn we ergens anders. We zijn vandaag hier en morgen zijn we ergens anders.

We zijn vandaag hier en morgen zijn we ergens anders. We zijn vandaag hier en morgen zijn we ergens anders. Creatie 2011 (musicpiece) Uitgesproken tekst: We zijn vandaag hier en morgen zijn we ergens anders. We zijn vandaag hier en morgen zijn we ergens anders. We zijn vandaag hier en morgen zijn we ergens anders.

Nadere informatie

Kinderen zonder papieren

Kinderen zonder papieren VPM VPM Kinderen zonder papieren Je ziet het bijna elke dag op de tv of in de krant: beelden van landen in oorlog, mensen in armoede. Op zoek naar een betere plaats om te leven, slaan ze op de vlucht.

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie