Draaiboek mini-burgerkabinet

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Draaiboek mini-burgerkabinet"

Transcriptie

1 Draaiboek mini-burgerkabinet 31 januari april 2018

2 Wat is het burgerkabinet en wanneer vindt dit alles plaats? Vlaams minister van Cultuur,, Jeugd en Brussel Sven Gatz wil burgers betrekken bij zijn beleid, ze mee laten discussiëren, debatteren en aanbevelingen laten formuleren. De wereld van media is in beweging. De komst van sociale media en het internet heeft de snelheid van hoe wij nieuws beleven en consumeren veranderd. Daarnaast bieden fenomenen zoals de verspreiding van fake news nieuwe uitdagingen voor de Vlaamse en Brusselse media. Minister Gatz wil daarom te weten komen op welke manier de mediasector hier op kan inspelen. 31 Januari 7 April 21 April Lancering online platform voor ideegeneratie Organisatie van een aantal online verdiepingssessies Afsluiting van het online platform voor ideegeneratie Fysiek burgerkabinet in het Vlaams Parlement De mini-burgerkabinetten worden het best in deze periode georganiseerd, zodat de output kan worden meegenomen op het online platform.

3 1 Doorloop deze vragen Draaiboek mini-burgerkabinet Wil je zelf een mini-burgerkabinet organiseren? Ijvert u voor de belangen van uw leden? Wilt u actief bijdragen aan het burgerkabinet? Wilt u het verschil maken door uw doelgroep extra te ondersteunen? Ergert u zich aan populisme maar draagt u burgerparticipatie een warm hart toe? Bent u ervan overtuigd dat persoonlijk contact noodzakelijk is om de mensen die je vertegenwoordigt/samenbrengt input te laten geven? Indien u ja antwoordde op één of meerdere van deze vragen, dan is een mini-burgerkabinet iets voor u! 2 Praktische voorbereiding Om een mini-burgerkabinet te organiseren, dienen een aantal praktische zaken te gebeuren: Zoeken van een geschikte datum en vastleggen van een voor de doelgroep vlot bereikbare locatie Bepalen hoeveel tijd jullie voor het mini-burgerkabinet willen uittrekken Een aantal begeleiders voorzien voor het mini-burgerkabinet 3 Versturen van uitnodigingen Zorg ervoor dat het tijdstip, de locatie en het doel van het mini-burgerkabinet gekend is onder de mogelijke deelnemers. Uitnodigingen kunnen verstuurd worden per of brief maar ook jullie sociale mediakanalen kunnen gebruikt worden. 4 Het miniburgerkabinet Op de dag van het mini-burgerkabinet zorg je er best voor op tijd op de locatie aanwezig te zijn, zodat je zeker bent dat al het nodige materiaal beschikbaar is en goed opgesteld. Zo kan je ook iedereen verwelkomen. 5 Oogsten van de resultaten Na het mini-burgerkabinet hebben we uiteraard nood aan jullie ideeën om deze verder in het proces mee te kunnen nemen. We vragen daarom om jullie ideeën en een overzicht van alle deelnemers aan ons te bezorgen via de beschikbare templates.

4 Algemene principes bij het organiseren van een mini-burgerkabinet Zorg voor een gezellige, warme sfeer Bewaak de vooruitgang en de timing Moedig ieders bijdrage aan en waardeer deze Zorg voor structuur met het gesprekscompas Zet jouw ervaring met de doelgroep in Oogst de resultaten en bezorg ze ons

5 Algemene principes - Zorg voor structuur met het gesprekscompas Wat is goed? Wat kan beter? Thema s Fake news?! Hoe belangrijk vind je de betrouwbaarheid en onafhankelijkheid van informatie? Welke informatiekanalen betrouw je het meest? Hoe bepaal je voor jezelf dat bepaald nieuws juist of onjuist is? Wat is dé waarheid? Iedereen journalist?! Wat is de rol van de journalist? Wat is jouw rol? Wat maakt van een journalist een goede journalist? Welke ondersteuning is daarvoor nodig? Welke opleiding moet je volgen om journalist te worden? Is een opleiding journalistiek essentieel om het beroep journalist te kunnen uitvoeren? Hoe omschrijf je het beroep journalist? Informatie à la carte?! Welke informatie wil je krijgen? Krijg je de informatie die jij belangrijk vindt? Hoe kan er een duidelijk onderscheid tussen feiten, duiding en meningen gemaakt worden? Hoe omschrijf je informatie op maat? Met welke informatie bereik je bijvoorbeeld het best jongeren? Gratis bestaat niet?! Is nieuws een gratis basisbehoefte? Wil je betalen voor nieuws? Voor welk soort informatie ben je bereid te betalen? Wat vind je van gesponsorde informatie? Vertrouw je gratis informatie die met reclame betaald is? Hoe sta je tegenover reclame die er voor zorgt dat je informatie gratis kan raadplegen? Ben je jou er van bewust dat nieuwsbedrijven hun journalisten betalen met reclameinkomsten? Altijd en overal?! Welke informatiekanalen vind je belangrijk? Hoe ervaar je nieuws op apps, papieren media, sociale media, radio, televisie, etc.? Hoe consumeer jij nieuws (via een papieren krant / magazine, online, via een app op je gsm, )? Is er volgens jou een verschil in het soort nieuws of de kwaliteit van nieuws op papier of online?

6 Algemene principes Zet jouw ervaring met de doelgroep in Wat is goed? Wat kan beter? Thema s Fake news?! Hoe belangrijk vind je de betrouwbaarheid en onafhankelijkheid van informatie? Welke informatiekanalen betrouw je het meest? Hoe bepaal je voor jezelf dat bepaald nieuws juist of onjuist is? Wat is dé waarheid? Iedereen journalist?! Wat is de rol van de journalist? Wat is jouw rol? Wat maakt van een journalist een goede journalist? Welke ondersteuning is daarvoor nodig? Welke opleiding moet je volgen om journalist te worden? Is een opleiding journalistiek essentieel om het beroep journalist te kunnen uitvoeren? Hoe omschrijf je het beroep journalist? Informatie à la carte?! Welke informatie wil je krijgen? Krijg je de informatie die jij belangrijk vindt? Hoe kan er een duidelijk onderscheid tussen feiten, duiding en meningen gemaakt worden? Hoe omschrijf je informatie op maat? Met welke informatie bereik je bijvoorbeeld het best jongeren? Gratis bestaat niet?! Is nieuws een gratis basisbehoefte? Wil je betalen voor nieuws? Voor welk soort informatie ben je bereid te betalen? Wat vind je van gesponsorde informatie? Vertrouw je gratis informatie die met reclame betaald is? Hoe sta je tegenover reclame die er voor zorgt dat je informatie gratis kan raadplegen? Ben je jou er van bewust dat nieuwsbedrijven hun journalisten betalen met reclameinkomsten? Altijd en overal?! Welke informatiekanalen vind je belangrijk? Hoe ervaar je nieuws op apps, papieren media, sociale media, radio, televisie, etc.? Hoe consumeer jij nieuws (via een papieren krant / magazine, online, via een app op je gsm, )? Is er volgens jou een verschil in het soort nieuws of de kwaliteit van nieuws op papier of online? Kies die rijen die relevant zijn voor jouw specifieke doelgroep. Werk een aanpak uit die kan werken voor jouw doelgroep. De uitgewerkte voorbeelden (zie verder) kunnen hierbij helpen.

7 Algemene principes Oogst de resultaten en bezorg ze ons Om de resultaten van jullie mini-burgerkabinet mee te kunnen nemen in het verdere traject, willen we jullie vragen om twee zaken te doen: 1 Geef je resultaten mee Dit kan je doen door de belangrijkste ideeën, suggesties, opmerkingen, te registreren in de beschikbare template. Zo kunnen wij deze op het online platform een plaats geven en kunnen ook andere geregistreerden deze beoordelen, beantwoorden, delen, Let er zeker op om voldoende informatie voor elk idee mee te geven, zodat er voldoende duidelijkheid is voor de andere lezers. Het registratieformulier werd als bijlage toegevoegd aan het bericht dat je hebt ontvangen. Je kan het document ook terug vinden via deze link: Als tip geven we nog mee dat je uiteraard de mening van de groep registreert, die niet noodzakelijk overeenkomt met je eigen mening. 2 Geef mee wie aanwezig was We zullen de deelnemers aan het mini-burgerkabinet via verder op de hoogte houden. Daarnaast laat het overzicht ons vooral toe om de diversiteit van de verschillende betrokkenen te bewaken (hebben we wel iedereen gehoord). Het formulier voor de registratie van de deelnemers werd eveneens als bijlage toegevoegd aan het bericht dat je hebt ontvangen. Je kan het document ook terug vinden via deze link: Gelet op de planning verwachten we dit document ten laatste op 7 april. Hoe vroeger jullie echter een Burgerkabinet organiseren, hoe langer de resultaten op het platform kunnen beoordeeld en beantwoord worden.

8 1 Een aantal vragen Draaiboek mini-burgerkabinet Hoe pak je dat concreet aan, zo een mini-burgerkabinet? Om te bepalen op welke manier je het mini-burgerkabinet wil aanpakken, beantwoord je best als voorbereiding onderstaande vragen. Deze kunnen je helpen reeds bij een aantal zaken wat langer stil te staan. Hoeveel deelnemers verwacht je voor het mini-burgerkabinet? Hoe schrijfvaardig zijn de verschillende deelnemers aan het mini-burgerkabinet? Op welke manier kunnen de deelnemers aan het mini-burgerkabinet het best hun mening delen met elkaar? Op welke manier kan je de ongefilterde input van de deelnemers het best capteren? Hoeveel thema s wil je tijdens het mini-burgerkabinet aan bod laten komen (welke rijen uit het gesprekscompas wil je behandelen)? Wil je expliciet blijven stilstaan bij de verschillende vragen, namelijk wat is goed en wat kan beter, of zal je dit als begeleider achteraf verwerken? Hoeveel tijd wil en/of kan je voorzien voor het mini-burgerkabinet? Hoeveel ruimte is er beschikbaar op de fysieke locatie? Hoeveel mensen kan je voorzien ter ondersteuning voor de begeleiding van het mini-burgerkabinet? 2 Inspiratie Op de volgende slides zijn twee voorbeelden opgenomen die aangeven hoe een mini-burgerkabinet mogelijks kan georganiseerd worden. Je kan je hierdoor laten inspireren.

9 Organiseer zelf een mini-burgerkabinet met een duurtijd van 1 uur 1 Hypotheses 2 Draaiboek 3 Benodigd materiaal Voor het opstellen van onderstaand draaiboek, werd uitgegaan van een aantal hypotheses: U denkt aan een 10 à 15-tal deelnemers. Er zijn maximum twee thema s uit het gesprekscompas relevant voor uw doelgroep. Timing Doelstelling Mogelijke aanpak 5 min Schetsen van de context Licht kort toe waarom dit mini-burgerkabinet werd georganiseerd en wat de doelstelling van vandaag is. 10 min Tijd nemen voor een kennismaking 40 min Begeleiden van een open gesprek om ideeën te genereren 5 min Op een positieve manier afronden Laat iedereen groepjes vormen van twee personen, met zijn of haar buur, en vraag hen zich kort voor te stellen aan elkaar aan de hand van twee vragen: Wie ben je? Wat brengt je hier? Laat tegelijkertijd de deelnemerslijst rond gaan zodat iedereen de nodige gegevens kan invullen. Geef ter voorbereiding aan de deelnemers mee rond welke specifieke thema s je wil praten en licht kort de twee vragen toe als leidraad. De deelnemers kunnen nadien gewoon vrij babbelen, waarbij je als begeleider de belangrijkste kernideeën noteert, zodat je deze nadien kan verwerken. Voorzie een kort moment om de sessie af te ronden en de volgende stappen te kaderen. Zorg voor een opstelling met één grote tafel, waar alle deelnemers samen kunnen rondzitten. Zorg voor koffie, thee en water. Zorg ervoor dat je notities kan nemen, bv. papier en stylo.

10 Organiseer zelf een mini-burgerkabinet met een duurtijd van 2 uur 1 Hypotheses 2 Draaiboek 3 Benodigd materiaal Voor het opstellen van onderstaand draaiboek, werd uitgegaan van een aantal hypotheses: U denkt aan een 10 à 15-tal deelnemers. Er zijn vier thema s uit het gesprekscompas relevant voor uw doelgroep. Timing Doelstelling Mogelijke aanpak 5 min Schetsen van de context Licht kort toe waarom dit mini-burgerkabinet werd georganiseerd en wat de doelstelling van vandaag is. 30 min Tijd nemen voor een kennismaking 60 min Begeleiden van een open gesprek om ideeën te genereren 5 min Op een positieve manier afronden Laat iedereen zich één voor één voorstellen aan de hand van twee vragen: Wie ben je? Wat brengt je hier? Laat tegelijkertijd de deelnemerslijst rond gaan zodat iedereen de nodige gegevens kan invullen. Laat de deelnemers zich opsplitsen in groepjes van drie of vier personen en aan aparte tafels plaatsnemen. Per tafel wordt specifiek gewerkt rond één thema (bv. fake news, iedereen journalist, ) gedurende telkens 15 minuten. Laat de deelnemers doorschuiven van tafel en verder bouwen op de ideeën die reeds zijn genoteerd, zodat iedereen na één uur aan elke tafel heeft plaatsgenomen. Voorzie een kort moment om de sessie af te ronden en de volgende stappen te kaderen. 20 min Een korte evaluatie Laat iedereen kort meegeven wat ze er van vonden. Zorg voor een opstelling met vier tafels, waarrond telkens drie à vier personen kunnen plaatsnemen. Zorg voor koffie, thee en water. Zorg ervoor dat op elke tafel papier beschikbaar is om de finale ideeën op te noteren. Bekijk eventueel of er extra personen ter begeleiding nodig zijn.

Leidraad voor een groepsgesprek Tijd:30 à 45 minuten, met 4 tot 16 personen/benodigdheden: post-its of blaadjes papier balpennen - flap

Leidraad voor een groepsgesprek Tijd:30 à 45 minuten, met 4 tot 16 personen/benodigdheden: post-its of blaadjes papier balpennen - flap Organiseer zelf je babbel over Mortsel! Leidraad voor een groepsgesprek Tijd:30 à 45 minuten, met 4 tot 16 personen/benodigdheden: post-its of blaadjes papier balpennen - flap Enkele tips: Zoek iemand

Nadere informatie

De focusgroepen gaven ons in het verleden al een antwoord op volgende kernvragen:

De focusgroepen gaven ons in het verleden al een antwoord op volgende kernvragen: Focusgroepen basisonderwijs: Wat denken ouders uit verschillende doelgroepen over wat de school of het schoolteam kan doen om ouders meer te betrekken bij de school (geïnspireerd op de draaiboeken van

Nadere informatie

Overijse Overlegt. Samen dromen & denken over de toekomst van onze gemeente. Leidraad voor korte toekomstbabbel

Overijse Overlegt. Samen dromen & denken over de toekomst van onze gemeente. Leidraad voor korte toekomstbabbel Overijse Overlegt Samen dromen & denken over de toekomst van onze gemeente Leidraad voor korte toekomstbabbel Leidraad voor toekomstbabbel 4 tot 8 personen 20 min Nodig enkele buren, vrienden, een groepje

Nadere informatie

KIJKT IN DE TOEKOMST

KIJKT IN DE TOEKOMST KOERSKAARTSESSIE INZETBAARHEID MET MEDEWERKERS WAT IS HET DOEL? Tijdens de Koerskaartsessie Inzetbaarheid kun je medewerkers aan het denken zetten over hun eigen toekomst en inzetbaarheid. Ook kunnen ze

Nadere informatie

23/12/15. Startsessie groepsprogramma. Wat gaan we doen vandaag? Doelstelling

23/12/15. Startsessie  groepsprogramma. Wat gaan we doen vandaag? Doelstelling Medefinanciering door Wat gaan we doen vandaag? Opfrissing: Back@work? Praktische afspraken Kennismaking (ijsbreker) Trajectboekje Startsessie Back@work Vragenlijsten Vragenronde Doelstelling Back@work

Nadere informatie

Achtergrondinformatie LOKK en LOKK-activiteiten

Achtergrondinformatie LOKK en LOKK-activiteiten Achtergrondinformatie voor de LOKKorganisator Achtergrondinformatie LOKK en LOKK-activiteiten Inhoud 1. Info over LOKK, peer review en gewone LOKK-activiteit... 2 2. Wie doet wat?... 2 3. LOKK-activiteit...

Nadere informatie

Overijse Overlegt. Samen dromen & denken over de toekomst van onze gemeente. Leidraad voor grotere toekomsttafel

Overijse Overlegt. Samen dromen & denken over de toekomst van onze gemeente. Leidraad voor grotere toekomsttafel Overijse Overlegt Samen dromen & denken over de toekomst van onze gemeente Leidraad voor grotere toekomsttafel Leidraad voor een toekomsttafel 6 tot 14 personen 30 tot 60 min (afhankelijk van aantal deelnemers)

Nadere informatie

ONTBIJT OP SCHOOL. Voorbereiding van het ontbijt. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

ONTBIJT OP SCHOOL. Voorbereiding van het ontbijt. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS ONTBIJT OP SCHOOL De jongeren organiseren zelf een ontbijt op school. Ze bepalen hoe het ontbijt er zal uitzien en staan ook in voor de praktische organisatie. Hiervoor moeten ze een heel aantal zaken

Nadere informatie

Al spelend reflecteren met Kwaliteit Troef. Nicky Ingels Fien Lannoye Annelies Roelandt

Al spelend reflecteren met Kwaliteit Troef. Nicky Ingels Fien Lannoye Annelies Roelandt Al spelend reflecteren met Kwaliteit Troef Nicky Ingels Fien Lannoye Annelies Roelandt Programma van de workshop Korte toelichting bij het spel Kwaliteit Troef Kennismaken met de spelkaarten Reflectie

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

VOOR- EN NADELEN VAN SOCIAL MEDIA

VOOR- EN NADELEN VAN SOCIAL MEDIA VOOR- EN NADELEN VAN SOCIAL MEDIA VOOR- EN NADELEN VAN SOCIAL MEDIA Social media zijn leuk en boeiend. Maar er zitten ook zeker andere kanten aan. Niet voor niets volg je nu deze lessen. Het is belangrijk

Nadere informatie

Draaiboek vorming oudercontact

Draaiboek vorming oudercontact Draaiboek vorming oudercontact Doel van de avond: - De juiste informatie over uw kind uit het oudercontact kunnen halen en zelf de juiste informatie aan de leerkracht tijdens het oudercontact kunnen geven

Nadere informatie

Doel. Vertrekpunt: Santé! De beste gesprekken voer je... op café

Doel. Vertrekpunt: Santé! De beste gesprekken voer je... op café Doel Geanimeerde gesprekken voeren over belangrijke vragen of thema s in verschillende rondes. Elke deelnemer komt aan het woord. Een worldcafé kan je gebruiken om informatie te verzamelen binnen één thema

Nadere informatie

5. Waarin onderscheid deze organisatie zich van vergelijkbare organisaties? 9. Wat vinden die zorgvragers/klanten/cliënten belangrijk denk je?

5. Waarin onderscheid deze organisatie zich van vergelijkbare organisaties? 9. Wat vinden die zorgvragers/klanten/cliënten belangrijk denk je? Stagedossier Leerjaar 2 Verpleegkunde Naam: Klas: Leerjaar: PS-nummer: SLB er BPV-docent: Stage organisatie: evt. afdeling: Stage adres: Stageperiode: Naam werkbegeleider: Functie werkbegeleider: Van..

Nadere informatie

Coachingstraject Participatie. Mechelen, 20 juni 2017

Coachingstraject Participatie. Mechelen, 20 juni 2017 Coachingstraject Participatie Mechelen, 20 juni 2017 Klimaatbeleid en participatie Veel gemeenten ondertekenden het Burgemeestersconvenant en stelden een klimaatactieplan op. Maar hoe zorgt u ervoor dat

Nadere informatie

SUCCESVOL SAMENWERKEN

SUCCESVOL SAMENWERKEN SUCCESVOL SAMENWERKEN Welk cijfer geef je jezelf? Hoe vaardig vind je jezelf in het samenwerken met organisaties buiten je eigen kader? 1-2- 3-4- 5-6- 7-8- 9-10 Programma 14.00: Opening Elementen van een

Nadere informatie

Samen mediawijs. Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media

Samen mediawijs. Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media Samen mediawijs Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media Met elkaar in gesprek over (social) media 1 Inleiding De wereld verandert. Je kunt steeds meer dingen doen op je computer, laptop,

Nadere informatie

Activiteitenblad 8.1: Weet wat je ziet. Maak een commerciële vlog!

Activiteitenblad 8.1: Weet wat je ziet. Maak een commerciële vlog! Activiteitenblad 8.1: Weet wat je ziet. Maak een commerciële vlog! Vloggen is een nieuw beroep geworden. Sommige mensen verdienen daar veel geld mee, het is soms zelfs hun baan. Welke vloggers ken jij?

Nadere informatie

Keuzestage - BAKO - Wat verwachten we van de student?

Keuzestage - BAKO - Wat verwachten we van de student? Keuzestage - BAKO - Wat verwachten we van de student? Tijdens de keuzestage heb je de mogelijkheid om ook andere invullingen van het leraar zijn te leren kennen en zo bijvoorbeeld stage te lopen in het

Nadere informatie

Communicatiemateriaal

Communicatiemateriaal Communicatiemateriaal ACE ARNHEM/ACHTERHOEK/LIEMERS Communicatiemateriaal V 1.0 27-01-2017 Inhoudsopgave Programma 3 Mail werkplekbegeleiders 4 Flyer werving medewerkers 5 Mail gast-medewerkers 6 Tekst

Nadere informatie

> NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013

> NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013 > NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013 Leerlingen uit het secundair onderwijs mogen vertegenwoordigd zijn als partner op de schoolraad.

Nadere informatie

Les 1. Wensen & Grenzen. Praten over seks... Hoe en hoezo?

Les 1. Wensen & Grenzen. Praten over seks... Hoe en hoezo? Les 1 Wensen & Grenzen Praten over seks... Hoe en hoezo? In deze eerste les wordt het thema 'Seksueel gedrag' geïntroduceerd. Het is aan jou als mentor / docent om te bepalen of de sfeer in de groep veilig

Nadere informatie

Speak up! Wat is JA en wat NEE?

Speak up! Wat is JA en wat NEE? Les 3 Speak up! Wat is JA en wat NEE? Deze derde les gaat over het leren inzien en uitspreken van je wensen en grenzen bij intimiteit en seks. Hoe zorg je dat het leuk is en blijft? Het belangrijkste daarbij

Nadere informatie

Workshop Persoonlijk Leiderschap

Workshop Persoonlijk Leiderschap 2015 Workshop Persoonlijk Leiderschap Margje Mul & Jorg Andree Hanzehogeschool Groningen 2-3-2015 Draaiboek Persoonlijk leiderschap. Doel: loskomen, kennismaken, ontmoeten, contact Een half uur voor start

Nadere informatie

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI H.A.N.G. PLEKKEN Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI Binnenkort ga je met je klas op bezoek bij het Nederlands Architectuur instituut (NAi). Daar zal je het programma H.A.N.G. plekken volgen.

Nadere informatie

COMMUNICATIE MATERIAAL

COMMUNICATIE MATERIAAL COMMUNICATIE MATERIAAL Poster... 3 Programma... 4 Memo/mail werkplekbegeleiders... 5 Flyer werving medewerkers... 6 Mail gast-medewerkers... 7 Tekst intranet... 8 Uitnodiging borrel... 9 2 PUURNU1415 DVDM

Nadere informatie

Workshop D De kracht van Social Media voor, tijdens en na de Nationale Sportweek

Workshop D De kracht van Social Media voor, tijdens en na de Nationale Sportweek Workshop D De kracht van Social Media voor, tijdens en na de Nationale Sportweek Wie zijn wij? Introductie Wat kun je het komende uur verwachten? Goede voorbeelden Inspiratie Ervaringen Brainstorm Tips

Nadere informatie

s Heeren Loo Samen mediawijs Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media s Heeren Loo Advisium September 2017

s Heeren Loo Samen mediawijs Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media s Heeren Loo Advisium September 2017 s Heeren Loo Samen mediawijs Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media s Heeren Loo Advisium September 2017 Inleiding De wereld verandert. Er zijn steeds nieuwe digitale ontwikkelingen.

Nadere informatie

PRAKTISCHE RICHTLIJNEN

PRAKTISCHE RICHTLIJNEN PRAKTISCHE RICHTLIJNEN Wandels EEN WANDELMEETING DOE JE ZOALS JIJ ZELF HET BESTE INSCHAT. JIJ KENT JOUW COLLEGA S, TYPE MEETINGS EN OMGEVING NATUURLIJK HET BEST! ALS JE GRAAG EEN AANTAL RICHTLIJNEN WIL

Nadere informatie

BIO training VOOR BEGELEIDERS IN OPLEIDING. Bijeenkomst

BIO training VOOR BEGELEIDERS IN OPLEIDING. Bijeenkomst BIO training VOOR BEGELEIDERS IN OPLEIDING Bijeenkomst 6 2018-2019 Welkom Antwoord op de vraag: ik ben een goede BIO omdat.. Uitdaging: iets anders noemen over jezelf waarin jij uitblinkt als BIO dan de

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau B, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Week 1 twee weken voorafgaand aan het Voorleesontbijt. Bijeenkomst 1. Materiaal

Week 1 twee weken voorafgaand aan het Voorleesontbijt. Bijeenkomst 1. Materiaal Introductie Deze lesmodule is geschreven voor een project van 5 bijeenkomsten van elk 60 minuten, waarvan de laatste bijeenkomst het werkelijke Voorleesontbijt is. Het aantal, de duur en inhoud van de

Nadere informatie

Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk

Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding In de lesbrieven van het thema Aan het werk hebben jullie

Nadere informatie

Een lerarenopleiding en (oud-)studenten in (kans)armoede: de krachten gebundeld! Leidraad interview oud-studenten WELKOM en DANK

Een lerarenopleiding en (oud-)studenten in (kans)armoede: de krachten gebundeld! Leidraad interview oud-studenten WELKOM en DANK Een lerarenopleiding en (oud-)studenten in (kans)armoede: de krachten gebundeld! Leidraad interview oud-studenten WELKOM en DANK DOEL en OPNAME INLEIDING Dag Bedankt en uiteraard erg fijn dat we jou mogen

Nadere informatie

DEZE BUNDEL IS VAN ...

DEZE BUNDEL IS VAN ... DEZE BUNDEL IS VAN... Allereerst bedankt om van het groepsleidingscongres een succes te maken! In deze bundel vind je in grote lijnen jouw persoonlijke programma voor vandaag. Het kan zijn dat je verschillende

Nadere informatie

KLEINE GIDS VOOR HET ORGANISEREN VAN EEN WORKSHOP SAMEN TUINIEREN. Ter attentie van de organisatoren van de workshop

KLEINE GIDS VOOR HET ORGANISEREN VAN EEN WORKSHOP SAMEN TUINIEREN. Ter attentie van de organisatoren van de workshop KLEINE GIDS VOOR HET ORGANISEREN VAN EEN WORKSHOP SAMEN TUINIEREN Ter attentie van de organisatoren van de workshop INHOUDSTAFEL Introductie Doelstellingen en globaal overzicht van de workshop de verschillende

Nadere informatie

Handleiding Voor de Personeelscyclus!

Handleiding Voor de Personeelscyclus! Handleiding Voor de Personeelscyclus! Om goede professionele kinderopvang te blijven bieden moeten we ons blijven ontwikkelen. In deze handleiding lees je hoe we dat doen. We doorlopen elke twee jaar een

Nadere informatie

Workshop samen talenten benutten

Workshop samen talenten benutten Workshop samen talenten benutten Doelgroep: organisaties die met vrijwilligers met een beperking willen werken Doel: kennis en vaardigheden overdracht voor het werken met mensen met een beperking Bijeenkomst

Nadere informatie

Contact met de media?

Contact met de media? Contact met de media? NWO biedt ondersteuning NWO, onderzoekers en de media Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek U doet onderzoek dat (mede)gefinancierd wordt door NWO. Wanneer u een

Nadere informatie

Dagbegeleiding. Het Klavier. kennismakingsbrochure

Dagbegeleiding. Het Klavier. kennismakingsbrochure Dagbegeleiding Het Klavier kennismakingsbrochure April 2015 Voor wie? De dagbegeleiding is er voor kinderen/jongeren tussen 6 en 18 jaar en hun gezinnen. Wanneer het dagelijks leven in jullie gezin op

Nadere informatie

Welkom bij de Partner Marketing sessie PR & Communicatie

Welkom bij de Partner Marketing sessie PR & Communicatie Welkom bij de Partner Marketing sessie PR & Communicatie 16.00-16.05 :Welkom 16.05-16.30 :Voorstelrondje 16.30-17.15 :Communicatie bij AFAS 17.15-17.45 :Fast Meal + Interactie 17.45-18.30 :PR bij AFAS

Nadere informatie

de bezoekerscyclus als instrument om jouw werking te verbeteren

de bezoekerscyclus als instrument om jouw werking te verbeteren de bezoekerscyclus als instrument om jouw werking te verbeteren Museumnacht - Amsterdam Kwaliteit in gidsenwerking Toerisme Vlaanderen Bezoekerscyclus in werking de bezoekerscyclus customer journey een

Nadere informatie

GELIJKE KANSEN IN BELGIË HISTORISCH ONDERZOEK

GELIJKE KANSEN IN BELGIË HISTORISCH ONDERZOEK GELIJKE KANSEN IN BELGIË HISTORISCH ONDERZOEK 1. TOELICHTING Tijdens het bezoek aan de Democratiefabriek hebben jullie kunnen vaststellen dat bepaalde elementen essentieel zijn om tot democratie te komen.

Nadere informatie

Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo

Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo Stimuleringsproject LOB in het mbo Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo Visie ontwikkelen in regionale inspiratiebijeenkomsten Wat verstaan we eigenlijk onder loopbaanoriëntatie en -begeleiding

Nadere informatie

Gaan stemmen of niet gaan stemmen? (Uit: Kompas)

Gaan stemmen of niet gaan stemmen? (Uit: Kompas) Gaan stemmen of niet gaan stemmen? (Uit: Kompas) Bij deze activiteit wordt een enquête gehouden bij mensen in de omgeving in verband met: het gaan stemmen bij verkiezingen, de deelname van burgers aan

Nadere informatie

lesmateriaal Taalkrant

lesmateriaal Taalkrant lesmateriaal Taalkrant Toelichting Navolgend vindt u een plan van aanpak en 12 werkbladen voor het maken van de Taalkrant in de klas, behorende bij het project Taalplezier van Stichting Wereldleren. De

Nadere informatie

HANDLEIDING. Jezelf registreren via my.tentoo

HANDLEIDING. Jezelf registreren via my.tentoo HANDLEIDING Jezelf registreren via my.tentoo Welkom bij Tentoo Om via Tentoo verloond te worden, is het nodig dat je jezelf registreert via my.tentoo.nl Voor een vlotte registratie, is deze handleiding

Nadere informatie

MINIMUMNORMEN VOOR HET MAILVERKEER MET COACH

MINIMUMNORMEN VOOR HET MAILVERKEER MET COACH MINIMUMNORMEN VOOR HET MAILVERKEER MET COACH Aanvullend op het mailverkeer dat de cursist wellicht spontaan zal versturen, beschrijven we in dit document de mailprocedure die de cursist dient te volgen

Nadere informatie

4 populairste bevragingsmanieren STEMMEN IN DE PAUZE TIJDENS DE LES VÓÓR DE LESDAG

4 populairste bevragingsmanieren STEMMEN IN DE PAUZE TIJDENS DE LES VÓÓR DE LESDAG > TOF VOORBEELD MENINGEN BEVRAGEN TIP Je vindt nog meer methodieken op onze site en in de werkmap Oprechte deelneming (Kinderrechtencommissariaat en Steunpunt Leerlingenparticipatie, Oprechte deelneming.

Nadere informatie

Hoe gebruik je sociale media in je KSA-groep? KSA Nationaal vzw

Hoe gebruik je sociale media in je KSA-groep? KSA Nationaal vzw Hoe gebruik je sociale media in je KSA-groep? Vooruitgangstraat 225 1030 Brussel (T) 02 201 15 10 info@ksa.be www.ksa.be 1. Hoe te gebruiken? Sociale media zijn alomtegenwoordig. Ze zijn niet meer weg

Nadere informatie

HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit

HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit Tips en trucs: werkplekbegeleider Tips om tot een goede invulling van de Week van de Mobiliteit

Nadere informatie

Jobbersguide - 2015. Jobbersguide 2015 0

Jobbersguide - 2015. Jobbersguide 2015 0 Jobbersguide - 2015 Jobbersguide 2015 0 Introductie Jobbersguide Om ervoor te zorgen dat jij als Jobber succesvol aan de slag kan en niet tegen verrassingen aanloopt hebben wij deze Jobbersguide gemaakt.

Nadere informatie

Familiekwesties (respect voor diversiteit en privacy)

Familiekwesties (respect voor diversiteit en privacy) Familiekwesties (respect voor diversiteit en privacy) (Uit: Recht in de roos) Doel Elkaar beter leren kennen en begrijpen. Kennis maken met de vele verschillende of net dezelfde gewoontes en gebruiken

Nadere informatie

voor toegankelijk jeugdwerk

voor toegankelijk jeugdwerk Inspiratiegids voor toegankelijk jeugdwerk www.jeugdwerkvoorallen.be Inhoud > Steuntje in de rug > Wie speelt mee? > Wij ondersteunen verschillende thema s > Inspiratie nodig? Nodig ons uit! > Ondersteuning

Nadere informatie

Kijkwijzer 2.0, Methodiek voor kwaliteitsverbetering in Brede Scholen

Kijkwijzer 2.0, Methodiek voor kwaliteitsverbetering in Brede Scholen Kijkwijzer 2.0, Methodiek voor kwaliteitsverbetering in Brede Scholen Agenda 1. Kwaliteitsontwikkeling in Brede Scholen in Brussel en Kent - Verwachtingen? 2. Extended Schools & kwaliteitsontwikkeling

Nadere informatie

Wie zaait, zal oogsten

Wie zaait, zal oogsten Wie zaait, zal oogsten introductie GEMAAKT DOOR: Prismacollege, groepje uit 5 Atheneum ONDERWERP: Communiceren DOEL: (Gevolg van) taalgebruik op internet DOELGROEP: 15 jaar en ouder, voortgezet onderwijs

Nadere informatie

Opdracht 1. a) Van welk tijdstip is het nieuwste bericht op AD.nl? ... b) Wat zou ongeveer de deadline zijn geweest van het papieren AD? ...

Opdracht 1. a) Van welk tijdstip is het nieuwste bericht op AD.nl? ... b) Wat zou ongeveer de deadline zijn geweest van het papieren AD? ... Zoek een papieren AD en ga naar www.ad.nl. Vergelijk nu de voorpagina met de homepage. a) Van welk tijdstip is het nieuwste bericht op AD.nl? b) Wat zou ongeveer de deadline zijn geweest van het papieren

Nadere informatie

Persoonlijk én succesvol bloggen vanuit jouw passie

Persoonlijk én succesvol bloggen vanuit jouw passie Leer authentiek bloggen en trek meer klanten aan Persoonlijk én succesvol bloggen vanuit jouw passie Persoonlijk én succesvol bloggen vanuit jouw passie Backhuijs Communicatie 1 Les 2: Onderwerpen Les

Nadere informatie

Voorbeeld Praktijkopdracht. Bibliotheekmedewerker niveau 4

Voorbeeld Praktijkopdracht. Bibliotheekmedewerker niveau 4 Voorbeeld Praktijkopdracht Bibliotheekmedewerker niveau 4 Betreft: Dagelijkse werkzaamheden coördineren Kwalificatiedossier Medewerker informatiedienstverlening 2011-2012 Kwalificatie Bibliotheekmedewerker

Nadere informatie

BOL OPLEIDINGEN MAATSCHAPPELIJKE ZORG AVENTUS APELDOORN / DEVENTER STUDIEWIJZER

BOL OPLEIDINGEN MAATSCHAPPELIJKE ZORG AVENTUS APELDOORN / DEVENTER STUDIEWIJZER BOL OPLEIDINGEN MAATSCHAPPELIJKE ZORG AVENTUS APELDOORN / DEVENTER STUDIEWIJZER BOL PBGZ 12 / PBSD 9 Coördinatie, kwaliteit en voorlichting, profielfase Cohort 2016 2019 kwartiel 11 INSTROOMVEREISTEN:

Nadere informatie

Behandel een kind zoals die is, en het zal zo blijven. Behandel het kind zoals het kan zijn, en het zal zo worden.

Behandel een kind zoals die is, en het zal zo blijven. Behandel het kind zoals het kan zijn, en het zal zo worden. Het Kindgesprek. Behandel een kind zoals die is, en het zal zo blijven. Behandel het kind zoals het kan zijn, en het zal zo worden. 1 Inleiding. Door gesprekken met kinderen te voeren willen we de betrokkenheid

Nadere informatie

Aanloop naar de. gemeenteraadsverkiezingen 2018

Aanloop naar de. gemeenteraadsverkiezingen 2018 Aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen 2018 Welkom Namens Vlaamse Ouderenraad Lokaal Inleiding Inhoud van vandaag 6 stappenplan memorandum: Timing Informatieverzameling Bepalen van prioriteiten Opmaak

Nadere informatie

1.1 Vragenlijst: Wat ik leuk Vind

1.1 Vragenlijst: Wat ik leuk Vind 1.1 Vragenlijst: Wat ik leuk Vind 1. Wat kijk je graag op tv? 2. Wat is je lievelingsfilm? 3. Wat doe je op internet? 4. Welke games speel je? 5. Waar praat je over op facebook, twitter, enzo? 6. Wat doe

Nadere informatie

Deze toolkit is tot stand gekomen i.s.m Zilveren Kruis, partner in sport van NOC*NSF

Deze toolkit is tot stand gekomen i.s.m Zilveren Kruis, partner in sport van NOC*NSF Klantenbinding Deze toolkit is tot stand gekomen i.s.m Zilveren Kruis, partner in sport van NOC*NSF De nationale sportweek is onderdeel van de Europese week van de sport Introductie Toolkit Jij hebt als

Nadere informatie

Onderzoek in de BPV. Interview

Onderzoek in de BPV. Interview Onderzoek in de BPV Interview Interview schema Soorten interview Het gestandaardiseerde interview Het half-gestandaardiseerde interview (Deze doen jullie) Het open interview Het gestandaardiseerde interview

Nadere informatie

Een leertraject evalueren tijdens een levendige sessie

Een leertraject evalueren tijdens een levendige sessie onderzoek doen 4 Een leertraject evalueren tijdens een levendige sessie Hoe je de terugblik op een training leerzaam en effectief kunt maken Door Suzanne Verdonschot en Marjolein van Vossen Evalueren van

Nadere informatie

Handleiding. Jezelf registreren via my.tentoo

Handleiding. Jezelf registreren via my.tentoo Handleiding Jezelf registreren via my.tentoo Welkom bij Tentoo Om via Tentoo verloond te kunnen worden, is het nodig dat je jezelf registreert via my.tentoo.nl. Voor een vlotte registratie, is deze handleiding

Nadere informatie

Hoe kunnen we de Vlaming inspireren en motiveren tot duurzame woonkeuzes?

Hoe kunnen we de Vlaming inspireren en motiveren tot duurzame woonkeuzes? Hoe kunnen we de Vlaming inspireren en motiveren tot duurzame woonkeuzes? Agenda Doel en aanpak Thuis in de Toekomst Mijlpalen in het project Rol lokale besturen We doen het samen Inhoud platform Communicatiemiddelen

Nadere informatie

Welke meningen over reclame staan tegenover elkaar? Teken een verbindingslijn tussen de 2 zinnen die bij elkaar horen:

Welke meningen over reclame staan tegenover elkaar? Teken een verbindingslijn tussen de 2 zinnen die bij elkaar horen: Welke meningen over reclame staan tegenover elkaar? Teken een verbindingslijn tussen de 2 zinnen die bij elkaar horen: Reclame is cool en gaaf! Reclame geeft nuttige informatie Reclame laat zien hoe het

Nadere informatie

TOOLBOX TOOLBOX. Betekenisvol Contact AAN DE SLAG MET DE. Draaiboek voor twee trainingsbijeenkomsten

TOOLBOX TOOLBOX. Betekenisvol Contact AAN DE SLAG MET DE. Draaiboek voor twee trainingsbijeenkomsten AAN DE SLAG MET DE TOOLBOX Betekenisvol Contact Draaiboek voor twee trainingsbijeenkomsten TOOLBOX Ideeën voor betekenisvol contact tussen ouderen met dementie en familie of vrijwilligers Inleiding Voor

Nadere informatie

Let s take a BREA(K)TH! Zuurstof voor sociaal-cultureel werk in Brussel

Let s take a BREA(K)TH! Zuurstof voor sociaal-cultureel werk in Brussel Let s take a BREA(K)TH! Zuurstof voor sociaal-cultureel werk in Brussel Hé SCW er, adem in, adem uit! Gun jezelf een namiddag in het groen om collega s uit de sector te ontmoeten, om ervaringen te delen,

Nadere informatie

Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst

Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Dat mensen gebruik maken van media is niet nieuw. Er zijn

Nadere informatie

Criteria. Draaiboek interactieve ouderbijeenkomst: presentaties door jongeren over hun stage

Criteria. Draaiboek interactieve ouderbijeenkomst: presentaties door jongeren over hun stage Criteria Sector vmbo basis vmbo kader / theoretisch havo / vwo mbo niveau 1-2 mbo niveau 3-4 Fase van de opleiding begin van de opleiding tijdens de opleiding einde van de opleiding Loopbaancompetentie

Nadere informatie

Methodieken sessie Kennismaking

Methodieken sessie Kennismaking Methodieken sessie 1 1. Kennismaking Een opwarmertje om de benen en tongen wat losser te maken. Welke vormen moeten nog worden bepaald. De nadruk van de energizers ligt vooral op het leren van elkaars

Nadere informatie

21 september MEDMEC01- les 4

21 september MEDMEC01- les 4 21 september MEDMEC01- les 4 Mail: J.VOGT@HR.NL Wiki: http://startpagina.cmd.hro.nl - vakgroep: Media en creativiteit - jaar 1 VT, modulewijzer Docent pagina: alle dia s van de afgelopen les + huiswerk

Nadere informatie

Om, tijdens en rond. Een gids bij het voorbereiden van een studentengesprek in het COBRA-model

Om, tijdens en rond. Een gids bij het voorbereiden van een studentengesprek in het COBRA-model Om, tijdens en rond. Een gids bij het voorbereiden van een studentengesprek in het COBRA-model Studenten en COBRA Diest Onderwijsprofessionalisering & Onderwijsondersteuning (KU Leuven) Studentenraad KU

Nadere informatie

FOCUSGROEP. Gebruik van de tool Template Voorbeeld

FOCUSGROEP. Gebruik van de tool Template Voorbeeld FOCUSGROEP Gebruik van de tool Template Voorbeeld Focusgroep Een Focusgroep is een workshop waarin je om feedback, meningen, overtuigingen en houdingen van je (potentiële) klanten vraagt. Een Focusgroep

Nadere informatie

Het Verboden woordendebat

Het Verboden woordendebat Het Verboden woordendebat Het Verboden Woordendebat: een leuke werkvorm die je leerlingen ewxtra uitdaagt! Hoe het werkt? Bij een stelling over bijvoorbeeld schooluniformen, is het bijna onmogelijk om

Nadere informatie

Sessie 29. Ik kies voor advies. Wim Van Roy & Kevin Buydts

Sessie 29. Ik kies voor advies. Wim Van Roy & Kevin Buydts Sessie 29 Ik kies voor advies Wim Van Roy & Kevin Buydts Samenwerking De Wakkere Burger vzw Voor participatie-democratie open geest bij het beleid info voor actieve burgers Evaluaties en verandertrajecten

Nadere informatie

Praktische tips. Voor in je winkel

Praktische tips. Voor in je winkel Praktische tips Voor in je winkel Vraag je klanten om advies Dat zorgt er namelijk voor dat je klanten zich meer betrokken voelen bij je winkel. Dat versterkt de band. Laat je klanten suggesties geven

Nadere informatie

WAT HOUDT DEELNAME IN?

WAT HOUDT DEELNAME IN? WAT HOUDT DEELNAME IN? De Europa om de Hoek Kijkdagen worden gerealiseerd dankzij de vele organisaties die op 12 en 13 mei 2017 hun deuren voor het publiek openen. Zij laten de kennis en kunde van hun

Nadere informatie

Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV

Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV H4 ~ periode B Toegepaste vormgeving Autonome kunst Inleiding INLEIDING In de eerste periode ben je vooral bezig geweest met het onderzoeken van vormen, materialen

Nadere informatie

Naam:. Namen groepsleden:... Begeleider:

Naam:. Namen groepsleden:... Begeleider: Naam:. Klas: Namen groepsleden:........ Begeleider: 1 Inleiding In deze projectweek ga je onderzoek doen. Dit onderzoek is ter voorbereiding op het sectorwerkstuk in de vierde klas. Dit boekje is jouw

Nadere informatie

Vergaderen. Wat is dat? Waarom moet dat? Dit is het boekje van..

Vergaderen. Wat is dat? Waarom moet dat? Dit is het boekje van.. Vergaderen Wat is dat? Waarom moet dat? Dit is het boekje van.. 1. Wat is vergaderen? 1. Uitleg vragen en geven Jij mag vragen stellen aan je begeleiders. Ook de begeleiding heeft soms nieuws om te vertellen.

Nadere informatie

Autonomie ervaren betekent dat je je werk graag doet en zinvol vindt. De volgende vragen peilen naar jouw ervaringen.

Autonomie ervaren betekent dat je je werk graag doet en zinvol vindt. De volgende vragen peilen naar jouw ervaringen. 5.3.1 AUTONOMIE Autonomie ervaren betekent dat je je werk graag doet en zinvol vindt. De volgende vragen peilen naar jouw ervaringen. Met deze vraag / vragen krijg je een zicht op hoe de medewerker autonomie

Nadere informatie

GOD WIL OOK JOUW VADER ZIJN Het Onzevader in de doopselcatechese

GOD WIL OOK JOUW VADER ZIJN Het Onzevader in de doopselcatechese GOD WIL OOK JOUW VADER ZIJN Het Onzevader in de doopselcatechese Doelgroep: Ouders die vragen om hun kind te laten dopen Doelstelling: stilstaan bij het wonder van nieuw leven, de rol van het ouderschap,

Nadere informatie

Stappenplan organiseren buurtbijeenkomst

Stappenplan organiseren buurtbijeenkomst Stappenplan organiseren buurtbijeenkomst Dit stappenplan voor het organiseren van een buurtbijeenkomst is onderdeel van de Buurten met Energie toolbox, een project van Nudge. Deze toolbox is samengesteld

Nadere informatie

120 minuten. Materiaal

120 minuten. Materiaal Soort activiteit Thema( s) Aantal deelnemers Leeftijd Locatie Duur Intensiteit Materiaal Creatief, gesprek Zaligsprekingen Min. 2 / max. 15 spelers begeleiders Binnen 120 minuten Rustig Bijbel, Bijbeltekst

Nadere informatie

SPEELWIJZE LEVENSKUNSTSPEL

SPEELWIJZE LEVENSKUNSTSPEL SPEELWIJZE LEVENSKUNSTSPEL Hoe breng ik balans in mijn leven? Waar besteed ik mijn energie aan? Welke keuzes kan en wil ik maken? Het is voor velen een hele (levens-) kunst steeds opnieuw een antwoord

Nadere informatie

Mijn lichaam is goed! Doe-opdrachten rond lichaamsbeeld voor 5-6 BaO

Mijn lichaam is goed! Doe-opdrachten rond lichaamsbeeld voor 5-6 BaO Mijn lichaam is goed! Doe-opdrachten rond lichaamsbeeld voor 5-6 BaO Hieronder vind je een lesvoorbereiding voor twee lesuren rond lichaamsbeeld bij kinderen van 10 tot 12 jaar. Het bevat verschillende

Nadere informatie

Meningsvorming: jij en vluchtelingen

Meningsvorming: jij en vluchtelingen Meningsvorming: jij en vluchtelingen Korte omschrijving Het kan uw leerlingen bijna niet ontgaan zijn dat de Europese Unie te maken heeft met een grote stroom vluchtelingen. Sinds een paar maanden is dit

Nadere informatie

MEDMEC01 Q1 JAAR 1. THEMA: het creatieve proces MODULEWIJZER Mediaencreativiteit.pbwiki.com VAKGROEP MEDIA EN CREATIVITEIT

MEDMEC01 Q1 JAAR 1. THEMA: het creatieve proces MODULEWIJZER Mediaencreativiteit.pbwiki.com VAKGROEP MEDIA EN CREATIVITEIT MEDMEC01 Q1 JAAR 1 THEMA: het creatieve proces MODULEWIJZER Mediaencreativiteit.pbwiki.com VAKGROEP MEDIA EN CREATIVITEIT Vandaag Wat is er in het nieuws? Dummy: show us what you got! Convergerende technieken

Nadere informatie

@gheijkoop of @triqle. Gerrit Heijkoop

@gheijkoop of @triqle. Gerrit Heijkoop @gheijkoop of @triqle Gerrit Heijkoop Hoe nieuwe media tijd kunnen besparen bij het organiseren van een evenement of congres SOCIAL MEDIA Linkedin Twitter Facebook Hyves Youtube Flickr Slideshare Foursquare

Nadere informatie

Ontwikkel je eigen ijsje!

Ontwikkel je eigen ijsje! v Ontwikkel je eigen ijsje! In dit stappenplan lees je precies wat je hiervoor moet doen! Het beste ijsje wint! Werkblad 2, 3 en 4 1 Werkblad 2 Eisen aan ijs Welke ijsjes ken je? Schrijf er zoveel mogelijk

Nadere informatie

SPEELWIJZE EIGEN WIJSHEDEN SPEL - Bladzijde 1 / 6

SPEELWIJZE EIGEN WIJSHEDEN SPEL - Bladzijde 1 / 6 SPEELWIJZE EIGEN WIJSHEDEN SPEL - Bladzijde 1 / 6 SPEELWIJZE Eigen Wijsheden Spel Citaten zijn sinds mensenheugenis voor velen een inspiratiebron: het is de kunst om met weinig woorden veel te zeggen.

Nadere informatie

Inhoudstafel Luistermoment van A Place To Live

Inhoudstafel Luistermoment van A Place To Live Inhoudstafel Luistermoment van A Place To Live Lees dit alvorens te beginnen... 2 Doel van de activiteit... 2 Overzicht... 2 Praktische voorbereiding... 2 Voorbereiding... 2 Locatie:... 2 Materiaal...

Nadere informatie

Doel. Vertrekpunt: Santé! De beste gesprekken voer je... op café

Doel. Vertrekpunt: Santé! De beste gesprekken voer je... op café Doel Geanimeerde gesprekken voeren over belangrijke vragen of thema s in verschillende rondes. Elke deelnemer komt aan het woord. Een worldcafé kan je gebruiken om informatie te verzamelen binnen één thema

Nadere informatie

BURGERKABINET KORTE VERSIE VERSLAG DEBATUUR. Nieuws morgen Burgerkabinet Media 2018: Rapport online debatuur NIEUWS MORGEN 1

BURGERKABINET KORTE VERSIE VERSLAG DEBATUUR. Nieuws morgen Burgerkabinet Media 2018: Rapport online debatuur NIEUWS MORGEN 1 BURGERKABINET KORTE VERSIE VERSLAG DEBATUUR Nieuws morgen 26.02.2018 Burgerkabinet Media 2018: Rapport online debatuur NIEUWS MORGEN 1 Wat nu tabel debatuur nieuws morgen overzichtstabel Onderwerp Men

Nadere informatie

HANDLEIDING AAN DE SLAG MET TRENDS

HANDLEIDING AAN DE SLAG MET TRENDS HANDLEIDING AAN DE SLAG MET TRENDS ORGANISEER EEN TRENDSESSIE MET DE TRENDPUBLICATIE IEDEREEN AAN ZET DOEL Met deze set kun jij samen met anderen de gevolgen van trends voor de communicatie van de Rijksoverheid

Nadere informatie

E-book. 49 vragen voor een effectieve continue dialoog

E-book. 49 vragen voor een effectieve continue dialoog E-book 49 vragen voor een effectieve continue dialoog Inleiding Door Jochem Aubel Veel organisaties hebben de ambitie om een continue dialoog op gang te brengen. Een doorlopend gesprek tussen medewerkers

Nadere informatie