Vastgesteld in het presidum van 11 maart 2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vastgesteld in het presidum van 11 maart 2013"

Transcriptie

1 Vastgesteld in het presidum van 11 maart 2013 Jaarverslag Griffie Sliedrecht Versie:

2 Inleiding Het jaarverslag 2012 staat in het teken van uitwerking van de opgestelde plannen en trajecten naar aanleiding van de bestuurscrisis in 2011, zowel voor de ambtelijke organisatie (veel wisselende personen) als de raad, de procedure om een nieuwe burgemeester aan te trekken voor Sliedrecht en de bijna tot 100% ingevulde wensen voor wat betreft de verdere digitalisering. Het gevoel dit jaar: Veel brandjes blussen en hollen en vliegen. Dit alles tegen de achtergrond van de missie van de griffie: De griffie ondersteunt, faciliteert en adviseert de leden van de gemeenteraad en de burgerraadsleden bij de invulling van hun taak. De griffie levert een bijdrage aan de kwaliteit en de transparantie van het gemeentebestuur, het besluitvormingsproces en de betrokkenheid van burgers bij de politiek. De griffie doet dit vanuit een onafhankelijke positie en een proactieve en professionele houding. Activiteiten van de raad Raadsvergaderingen en hamerraden De gemeenteraad heeft 10 reguliere raadsvergaderingen gehouden. Net zoals in 2011 werd de begrotingsbehandeling over twee avonden (13 en 14 november) verspreid. Twee raadsvergaderingen zijn na een schorsing voortgezet: 21 en 22 februari 2012 en 29 en 30 mei Daarnaast vonden er door de actualiteit op 13 maart (ROM-D), 22 mei (Commissaris van de Koningin van ZH) en 28 november (naar aanleiding van installatie Burgemeester op 27 november) extra raadsvergaderingen plaats. Jaarverslag Griffie Sliedrecht Versie:

3 aantal 2012 raadsvergaderingen hamerraad mondelinge vragen art 45 RvO raad spreekrecht burgers art 18 RvO raad ingekomen stukken art 22 RvO raad raadsbesluiten hamerstukken zonder hamerstukken met stemverklaring bespreekstukken moties, art 39 aanvaard verworpen ingetrokken amendementen, art 38 aanvaard verworpen ingetrokken totaal 2010 totaal 2011 totaal 2012 totaal Opiniërende bijeenkomsten In 2012 zijn alle 8 geplande opiniërende bijeenkomsten gehouden. Op 23 februari en 15 mei zijn extra opiniërende bijeenkomsten georganiseerd over de Derde Merwedehaven. Tevens vonden enkele besloten opiniërende bijeenkomsten plaats. Vanaf de zomer (na de invoering van de officiële invoering van het Reglement van Orde) worden de besluitenlijsten nieuwe stijl aangeboden in plaats van uitgebreide verslagen. Per september is in het Presidium afgesproken dat tijdens de clusterbehandeling slechts twee leden van een fractie en een (woordvoerend) collegelid aan de vergadertafel in de raadzaal plaatsnemen. Dit om voor alle aanwezigen helder te hebben wie de belangrijke spelers in het debat zijn. Tevens om andere (burger)raadsleden de gelegenheid te geven buiten de politieke arena hun werk te doen. aantal 2012 opiniërende bijeenkomsten spreekrecht burgers art 17 RvO raadscommissie mondelinge rondvraag ingekomen stukken raadsvoorstellen bespreekstukken opiniërende bijeenkomst agendering door leden totaal 2010 totaal 2011 totaal 2012 totaal Informatieve bijeenkomsten Jaarverslag Griffie Sliedrecht Versie:

4 Ook voor 2012 is een planning van dag(delen) en onderwerpen gemaakt om de raad en de burgers van Sliedrecht dichter bij elkaar te brengen. Op 14 februari over Drechtwerk en de Wet Werken naar Vermogen en op 20 maart over onderwijs. Om een betere invulling te geven aan de informatieve bijeenkomsten zijn die halverwege 2012 omgezet naar werkbezoeken. In de avond is nog ruimte voor andere thema s en onderwerpen die de raad aangaan. Die bijeenkomsten worden zoveel mogelijk op het raadhuis gehouden. Op 24 april 2012 heeft de raad een fietstocht door Sliedrecht gemaakt waarbij werden bezocht: Station Baanhoek, skatebaan onder viaduct A27, Het Plaatje (ter hoogte van het Baggermuseum) en burgertoezicht Sliedrecht Oost. Op 20 juni heeft de raad een werkbezoek gebracht aan Servicecentrum Drechtsteden. Er is een rondleiding geweest en men heeft het rekencentrum bezocht. Er was nog een avondprogramma georganiseerd (evaluatie SCD specifiek gericht op Sliedrecht) en workshop startnotities begeleidt door de griffier van de gemeente Oud-Beijerland. Door onvoldoende deelname van de zijde van de raad is de workshop startnotities afgeblazen. De workshop is vervolgens op 3 september 2012 gehouden en begeleidt door de raadsgriffier van Sliedrecht. Op 9 oktober zou de raad een werkbezoek brengen aan het multidisciplinair oefenterrein in Dordrecht, maar dit werkbezoek is door andere ontwikkelingen afgezegd. aantal 2012 informatieve bijeenkomsten onderwerpen waarvan naar de opiniërende bijeenkomst/dr op locatie totaal 2010 totaal 2011 totaal 2012 totaal Jaarverslag Griffie Sliedrecht Versie:

5 Verbetertraject De gemeenteraad heeft onder leiding van de Vertrouwenscommissie i.o. een aantal bijeenkomsten georganiseerd in het kader van het verbetertraject (12 maart en 22 mei 2012). Leidraad was de notitie Aannemen, Overnemen, Ondernemen. Deze is door de vertrouwenscommissie i.o. samengesteld. Parallel liep het traject van de behandeling van het raadsvoorstel Toekomst Perspectief Sliedrecht, dat op 21 februari is vastgesteld. De notitie Aannemen, Overnemen, Ondernemen is vastgesteld op 30 mei Diverse werkbijeenkomsten van de raad Op 24 januari en op 14 februari 2012 zijn aparte bijeenkomsten georganiseerd voor de fractiespecialisten over de WMO, jeugdzorg en gezondheidszorg. Eén extra informatieve bijeenkomst op 23 mei 2012 is aangemerkt als werkbijeenkomst van de raad. Op 18 december 2012 is in plaats van een informatieve bijeenkomst een niet openbare werkbijeenkomst met raad en college gehouden over het thema Integriteit, begeleid door de heer Van der Geer van Debat.nl aantal 2012 overigen werkbijeenkomst raad college uitnodigingen totaal 2010 totaal 2011 totaal 2012 totaal Deskundigheidsbevordering In het kader van het vervolg op het introductieprogramma van de gemeenteraad is een vervolg-training half 2012 gepland. Echter vanwege het feit dat eerst de vacature van burgemeester vervuld moest worden, is afgesproken de training pas na diens aantreden te organiseren. Deze heeft op 18 december plaatsgevonden. Op twee avonden is een training aan voorzitters gegeven (21 augustus en 18 september). De geplande avond op 6 november is doorgeschoven naar 6 februari Er hebben aan deze training niet alleen voorzitters van de informatieve- en opiniërende bijeenkomsten deelgenomen, maar ook andere (burger-)raadsleden. De training werd gegeven door mevrouw Eichhorn van Debat.nl. Jaarverslag Griffie Sliedrecht Versie:

6 Presidium Het Presidium is zes keer bij elkaar geweest. De vastgestelde verslagen van het Presidium worden op de website geplaatst. Het Klein Presidium, na de reglementswijziging aangeduid als werkgeverscommissie, heeft in 2012 tweemaal vergaderd. Auditcommissie Auditcommissie is viermaal bijeen is geweest (27 maart (oorspronkelijk gepland 14 februari), 7 mei, 9 oktober en 18 december 2012). Zij heeft zich naast de reguliere activiteiten samen met haar adviseurs gericht op het verder verbeteren van documenten en procedures van Jaarrekening, Kadernota en Begroting. De zogenoemde Audit Plus is op 6 december bij elkaar gekomen om te praten over het proces van STOER. Hieruit vloeit een compleet programma voort voor begin 2013 tot en met de kadernota De in het najaar 2011 ontstane vacature is tot op heden nog niet opgevuld. De raadsgriffier vervult de secretarisrol. Agendacommissie De agendacommissie is in januari als nieuw instrument van de raad begonnen en heeft in 10 vergaderingen van steeds één uur de concept agenda s besproken en vastgesteld. De agendacommissie is in de loop van het jaar steeds meer in de haar toebedachte rol gegroeid. Voorzitterspoule Aan dit overleg nemen alle voorzitters van de informatieve en opiniërende bijeenkomsten en de raadsvoorzitter deel. Door het instellen van de agendacommissie is de taak van de voorzitterspoule terug gebracht naar de kern: een klankbordfunctie voor de voorzitters, waarbij gesproken wordt over o.a. het hanteren van procedures en andere zaken van het voorzitterschap. De voorzitterspoule is in 2012 twee keer bijeen geweest. Twee andere avonden zijn gebruikt voor de training voorzitters (21 augustus en 18 september). Jaarverslag Griffie Sliedrecht Versie:

7 Rekenkamercommissie (RKC) De onafhankelijke RKC heeft begin juli de eindrapportage van het rekenkameronderzoek doeltreffendheid van subsidies aan de raad aangeboden. Het rapport is in de opiniërende bijeenkomst op 11 september 2012 in aanwezigheid van de voorzitter en de leden van de RKC en de onderzoeker (BMC) besproken. In de raadsvergadering op 25 september is het rapport, inclusief een amendement, aangenomen. Burgerraadslid Flip Mak van de SGP-ChristenUnie heeft de plaats van Rien Visser in de Rekenkamercommissie op 1 februari 2012 overgenomen. Vertrouwenscommissie De vertrouwenscommissie i.o. is in 2012 meerdere malen keer bijeen geweest. Op 12 maart 2012 heeft zij de raad en het college uitgenodigd om te spreken over het verbetertraject (zie verbetertraject ). Dit proces en document vormde de basis voor het eigenlijke werk van de Vertrouwenscommissie. In maart en april heeft de commissie een concept profiel opgesteld. Op 22 mei is tijdens een speciale raadsvergadering het profiel van de nieuwe burgemeester van Sliedrecht vastgesteld en aangeboden aan de Commissaris van de Koningin Zuid- Holland, de heer J.J. Franssen. Het profiel is mede tot stand gekomen met behulp van de burgers van Sliedrecht die een enquête konden invullen op de website van Sliedrecht (raadsgedeelte). In de maand september zijn gesprekken gevoerd met kandidaten voor de burgemeesterspost. Op 27 november 2012 is de nieuwe burgemeester de heer drs. A.P.J. van Hemmen geïnstalleerd. Personalia gemeenteraad In 2012 zijn door de griffie tal van ondersteunende (administratieve) werkzaamheden verricht die te maken hadden met een aantal personele wisselingen. Jaarverslag Griffie Sliedrecht Versie:

8 Afscheid en installatie raadsleden Dit jaar hebben geen (burger-)raadsleden afscheid genomen van de gemeenteraad. Eind 2012 zijn wel al voorbereidingen gestart voor de installatie begin 2013 van een nieuw burgerraadslid vanuit de fractie van PRO Sliedrecht, de heer P.J. de Borst. Burgemeester, waarnemend burgemeester en Vertrouwenscommissie Op 27 november 2012 is de nieuwe burgemeester de heer drs. A.P.J. van Hemmen geïnstalleerd. De griffier heeft zich met name bezig gehouden met de (ondersteunende) activiteiten rond de procedure en installatie van de nieuwe burgemeester. Daarnaast heeft de griffie deelgenomen in de werkgroep, die de activiteiten rond de receptie en introductie regelde. Vanwege de werkzaamheden rond de selectieprocedure van de kandidaatburgemeesters heeft de raadsgriffier in september bijna alle reguliere werkzaamheden tijdelijk overgedragen aan de waarnemend griffier. Nevenfuncties (burger)raadsleden De publicatie van de nevenfuncties van de (burger)raadsleden is een wettelijke plicht. Regelmatig worden door (burger)raadsleden mutaties doorgegeven. In september heeft de griffie de jaarlijkse check bij alle (burger)raadsleden gedaan op de nevenfuncties. Tevens is een nieuw format van de nevenfuncties voor op de website gemaakt. Communicatie Persberichten Dit jaar zijn 6 persberichten naar de media verzonden. 18 april 2012 Burgemeestersvacature gemeente Sliedrecht en Enquête 23 mei 2012 Burgemeestersvacature Sliedrecht opengesteld 2 juli 2012 Raadsvergaderingen en opiniërende bijeenkomsten live beluisteren Jaarverslag Griffie Sliedrecht Versie:

9 16 juli 2012 RKC-rapport 9 oktober 2012 Aanbeveling nieuwe burgemeester van Sliedrecht 16 oktober 2012 Installatie burgemeester Sliedrecht op dinsdag 27 november 2012 Website van de raad De website vormt de basis van de (digitale) verstrekking van de agenda s en de bijbehorende documenten. Zowel voor deelnemers aan de vergaderingen als burgers van Sliedrecht. In 2012 zijn, behalve de begrotingsboeken en de Jaarrekening, alle agenda s en documenten digitaal aangeboden aan de (burger-)raadsleden en collegeleden. Hierdoor kunnen ook de burgers van Sliedrecht (in)zien over welke stukken de raad spreekt. Gestart is met het aanbieden van documenten via de website aan specifieke groepen, zoals de leden van de agendacommissie. Zij hebben alleen toegang tot dit gedeelte van de website. De website wordt continue inhoudelijk geactualiseerd door de griffie. Tijdens de zomerperiode is gewerkt aan de modernisering van de look en structuur van de website. Vanwege het niet functioneren van een aantal functionaliteiten, zoals die in technische zin vooraf waren geschetst, kon dit op het laatste moment (mede door het faillissement van waxtrapp waarop de website draait ) niet worden doorgevoerd. In het najaar zijn op de pagina Raadsleden en Burgerraadsleden ook linken aangebracht naar de betreffende politieke partijen/afdelingen. Het Kompas In de krant Het Kompas worden alle bijeenkomsten van de gemeenteraad van Sliedrecht aangekondigd/gepubliceerd. Deze aankondiging, die tegelijkertijd op de gemeentelijke website wordt gepubliceerd, is de agenda van de bijeenkomst. In het Kompas worden berichten de donderdag vóór de betreffende bijeenkomst geplaatst. Vanaf begin augustus is de griffie gestart met de Raadspagina. Daarin zijn (als dat aan de orde is) de bijeenkomsten van de raad opgenomen. Dat kan de agenda zijn of een terugblik over de besluiten van de raad. Ook een tekst van de hand van een (burger-)raadslid of achtergrondinformatie van zaken die de raad aangaan verschijnt op deze pagina. Op deze raadspagina zijn na de zomer 16 (burger-)raadsleden aan het woord geweest. Jaarverslag Griffie Sliedrecht Versie:

10 Net zoals voorgaande jaren is na de begrotingsbehandeling de binnenpagina in Het Kompas gepubliceerd (22 november) met door fracties zelf opgestelde teksten. De fracties hebben op deze wijze direct contact met de lezers om te melden hoe zij hebben geopereerd tijdens de behandeling van de Begroting Alle raadspagina s worden gepubliceerd op de website van de raad. MerweRTV In samenwerking met MerweRTV heeft de lokale omroep tweemaal live verslag gedaan van raadsvergaderingen; tijdens het aanbieden van het profiel aan de Commissaris van de Koningin op 22 mei en tijdens de installatie van de nieuwe burgemeester op 27 november Op deze wijze konden alle inwoners van Sliedrecht de gebeurtenissen thuis volgen. Deze laatste opname in het raadhuis was via een live verbinding in partycentrum De Lockhorst, voorafgaand aan de receptie, te volgen. Audioverslaglegging en live stream De audioverslaglegging is in 2012 voortgezet. Op 1 juli 2012 is overgegaan op live audio uitzendingen (live stream) van de opiniërende- en raadsvergaderingen. Het is een extra service voor de burgers en andere belangstellenden die de vergaderingen van de gemeenteraad graag thuis volgen. Speciaal voor I-pad-gebruikers met een hogere IOS (Ipad-3) is opdracht gegeven ook voor hen het beluisteren van de audio-bestanden van Notubiz mogelijk te maken. Digitale Leeskamer Gemiddeld eens per week ontvangen de (burger-)raadsleden een mailbericht met link naar dat deel van de website waar alle leeskamer-stukken staan opgenomen. De fysieke leeskamer wordt niet meer gebruikt. In tegenstelling tot de traditionele leeskamer zijn alle leeskamer-stukken voor iedereen te lezen, en ook terug te vinden (archieffunctie) op de website van de raad. Raadsnieuwsbrief De raadsnieuwsbrief, die minus de zomermaanden, elke maand verschijnt, is bestemd voor de (burger-)raadsleden. Deze brief bevat informatie die betrekking heeft op het raadswerk. De griffie maakt een selectie van diverse artikelen, brochures en websites. Jaarverslag Griffie Sliedrecht Versie:

11 De 10 Raadsnieuwsbrieven staan op de website van de raad. Gemeentegids Sliedrecht De griffie is eerder betrokken geweest in de voorbereiding, dan voorgaande jaren. Nieuw is dat meer dan voorheen bij de teksten van en over de raad wordt verwezen naar de website van de raad. Op deze wijze blijft de verstrekte informatie actueel. Processen en ondersteuning Reglement van Orde voor de gemeenteraad Stagiair HBO rechten, mevrouw S. Ucoz, heeft de codificatie van het reglement van orde als opdracht op zich genomen. Zij heeft de bestaande reglementen aan de werkwijzen getoetst en gefilterd op dubbelingen en omissies. Alle beschikbare reglementen, verordeningen en andere juridisch getinte stukken, die de werkzaamheden van de raad betreffen, zijn in kaart gebracht. Dit heeft geresulteerd in één reglement van orde, dat op 29 mei door de raad is vastgesteld en op 1 juli 2012 in werking trad. Driehoekoverleg In 2012 is de driehoek (burgemeester, gemeentesecretaris en raadsgriffier) een paar maal bij elkaar gekomen. De onderwerpen die o.a. regulier aan de orde zijn geweest: stukkenstroom, aanlevertermijnen en verandertraject. Verzamelagenda van de agendacommissie De verzamelagenda vormt het instrument voor de agendacommissie om de agenda s voor de raad op te stellen. Deze verzamelagenda wordt opgesteld door de griffie en gevoed met voorstellen uit het college en de raad en actiepunten uit de vergaderingen. Aan de hand van de verzamelagenda en de concept-agenda s kijkt de agendacommissie naar de haalbaarheid van voorgestelde onderwerpen voor een vergadering. De agendacommissie beslist ook of een extra vergadering nodig is. Stukkenstroom Jaarverslag Griffie Sliedrecht Versie:

12 In januari en maart hebben de raadsgriffier en gemeentesecretaris een workshop stukkenstroom gehouden voor het personeel. In augustus is met de loco-gemeentesecretaris een aantal nieuwe formats stukkenstroom besproken, te weten een aanbiedingsbrief, raadsvoorstel en concept raadsbesluit. Deze zijn in september ingevoerd. Daarnaast heeft de raad opnieuw gekeken naar het fenomeen startnotitie. Specifiek over de werking en format van de startnotitie is een bijeenkomst voor raadsleden op 11 september georganiseerd. Actuele ingekomen stukken Na de zomer is gestart met een meer actuele aanbieding van de ingekomen stukken. Werden eerst de ingekomen stukken verzameld en in een keer verspreid. Na de zomer worden alle ingekomen stukken op de betreffende pagina van de website geplaatst en wordt een link van de actuele ingekomen stukken pagina naar alle (burger)raadsleden verzonden. Op deze pagina is zowel het document te downloaden en staat een datum vermeld van plaatsing. Op deze wijze kunnen stukken eenvoudig worden teruggevonden en kan tot de vrijdag voor de vergadering nog een ingekomen stuk aan de lijst worden toegevoegd. Technische vragen Stap voor stap zijn de technische vragen uit de bijeenkomsten van de raad verdwenen. Dit mede door de wens vanuit de raad om meer debat onderling te voeren en de nadrukkelijke sturing van de voorzitters. Vanaf april wordt de mogelijkheid geboden om technische vragen voorafgaand aan de vergadering te stellen via Deze methodiek in vanaf de zomer geoptimaliseerd. Aantallen technische vragen / mailberichten vanaf zomer 2012 per fractie ter voorbereiding van opiniërende bijeenkomsten en raadsvergaderingen, incl. begroting: SGP/CU 18 PRO Sliedrecht 20 PvdA 7 CDA 8 VVD 18 Jaarverslag Griffie Sliedrecht Versie:

13 Direct na het versturen van een technische vraag naar dit mailadres wordt deze automatisch (door)gestuurd naar (alle medewerkers van) de griffie(r), en de (loco)gemeentesecretaris en een coördinator. Op deze wijze valt geen vraag en beantwoording meer tussen wal en schip, en is precies te traceren waar de vraag/antwoord is gebleven. In het presidium van 20 november is de werkwijze geëvalueerd, waarbij is aangegeven dat dit een goed en sluitend systeem is. Daarnaast blijft de mogelijkheid bestaan een telefoontje te plegen naar de betreffende ambtenaar. ICT Op alle fractiekamers zijn in januari de pc s (Thin clients) vervangen door pc s (fat clients) met een geluidskaart. Dit in verband met het gebruik van de audioverslaglegging. Wifi is voor de zomer in de raadzaal geïnstalleerd. Vlak voor het einde van het jaar is het wifi-bereik uitgebreid tot alle fractiekamers en vergaderruimten. De implementatie van live stream in het voorjaar heeft veel voeten in de aarde gehad. Veel tijd is besteed aan het traceren van onderhoudscontracten en specificaties van de huidige verouderde apparatuur. Gekozen is voor een directe open lijn tussen Notubiz en het raadhuis, waarmee op afstand de media-encoder op aangeven van de griffie wordt geprogrammeerd voor de verschillende vergaderingen. Vervelend genoeg is tweemaal een vergadering (juni en oktober) niet (live) opgenomen. In beide gevallen was na onderhoud van het raadhuis de bedrading verlegd. Gelukkig kon worden teruggevallen op het oude backup-systeem. In het deel van het raadhuis waar MerweRTV is gehuisvest staat de server van de gemeente Sliedrecht, waarin ook de lijnen naar buiten zitten. Met de gemeentesecretaris is in het najaar afgesproken om de server in een veilige afgeschermde omgeving te plaatsen. Voor de waarnemend griffier is de mogelijkheid gecreëerd om buiten het gebruik van de pc op de werkplek, op een andere plaats steeds in te loggen in de griffieomgeving. Dit gebeurt beveiligd door middel van een toegezonden sms bericht met daarin een steeds andere inlogcode. Jaarverslag Griffie Sliedrecht Versie:

14 Tijdens de zomer zijn zogenoemde tags door het SCD ter beschikking gesteld voor de (burger-)raadsleden. Met deze tag kunnen (burger-)raadsleden gebruik maken van de printers/scan/kopieer faciliteiten op het raadhuis. Nadat bleek dat niet alle (burger)raadsleden een tag hadden ontvangen is met facilitaire zaken afgesproken te komen tot een nieuw systeem; een tag voor de gehele raad. Faciliteiten in en om het raadhuis De klimaatbeheersing in de raadzaal blijft een terugkerend probleem. Er is (nog)geen oplossing gevonden voor de zogenoemde koudeval. Een radiator in de raadzaal, die eind 2011 was verwijderd, is begin mei teruggeplaatst. In de raadzaal is een kast van de zolder van het raadhuis geplaatst. Daarin staan alle losse zaken als naambordjes en voorzittershamer. Een set Raak lampen is inmiddels gerestaureerd. Na de zomer is weer gestart met het voorafgaand aan een vergadering koffie drinken. Vanaf uur wordt deze gelegenheid geboden in de raadsinformatieruimte. De raadzaal kan worden gereserveerd na overleg met de griffier. Dit om misverstanden te voorkomen. De werkwijze staat op intranet. In het voorjaar is onderzocht of een andere opstelling van de raadstafel een bijdrage zou kunnen leveren aan een betere setting voor de publieke tribune en de raad. Voorwaarden voor een nieuwe opstelling waren: directer contact tussen publieke tribune (publieke tribune kijkt nu veel raadsleden op de rug), zichtbaar voor de aanwezigen wie het woord voert (spreekgestoelte, interruptie microfoon), en gebruik van de raadzaal voor een kleinere groep (bijvoorbeeld tijdens besprekingen van de clusters van de opiniërende bijeenkomsten) Verschillende opstellingen zijn in het presidium en later de fracties gepasseerd. Uiteindelijk is er voor gekozen de huidige opstelling intact te laten. Financiën Jaarverslag Griffie Sliedrecht Versie:

15 De totale begroting van raad en griffie beslaat ruim euro en bestaat voor meer dan de helft uit posten die betrekking hebben op de vergoedingen van de leden van de gemeenteraad en burgerraadsleden. De griffie en kantoorkosten nemen ruim een kwart in op de begroting. De rest is voor de ondersteuning van de eigenlijke werkzaamheden van de (burger)raadsleden. Deze laatste categorie bestaat uit Rekenkamercommissie, verslaglegging, vergaderingen e.d. De griffier heeft gesprekken gevoerd met hoofd bedrijfsvoering en de interim controller over de posten op de begroting van de griffie, die niet de raad of de griffie betreffen, maar onder de verantwoordelijkheid van het college vallen; Ontwikkeling Structuurvisie Sliedrecht en Commissie Beroep en Bezwaarschriften en Externe Klachtenregeling AW. Daarnaast dat andere budgethouders facturen (zonder daarvan de griffie in kennis te (hoeven) stellen, ten laste konden brengen van stelposten van de griffie (o.a. ontwikkeling structuurvisie Sliedrecht). In de begroting 2013 zijn aanpassingen doorgevoerd. Ook zijn in overleg met het hoofd bedrijfsvoering de stelposten van de griffie voor wat betreft communicatie besproken. In de begroting 2013 is budget voor publicaties in het Kompas (de Raadspagina) deels overgeheveld naar het budget van de griffie. Net zoals in 2011 zijn dit jaar kosten bespaard door geen uitvoering te geven aan raadsuitje, het verstrekken van kerstpakketten en begrotingsetentje. Een nieuwe besparing is gevonden doordat met ingang van 18 september 2012 het Presidium heeft besloten de zogenaamde blauwe boekjes die voor de raadsvergaderingen werden gedrukt, niet meer te gebruiken. Fractievergoedingen De griffie heeft begin 2012 de fractieverantwoordingen met de verschillende penningmeesters doorgenomen voor aanbieding aan presidium en raad. Er wordt globaal gekeken naar het hoe en waarvoor de vergoedingen bedoeld zijn geweest en hoe de verantwoording (achteraf) zo goed mogelijk te regelen. Alles op basis van vastgestelde afspraken en wet- en regelgeving. Voor een aantal fracties bleek het lastig te zijn om de gegevens compleet en correct volgens deze voorschriften aan te leveren. Griffie Jaarverslag Griffie Sliedrecht Versie:

16 Werkoverleg De griffie houdt maandelijks haar overleg. Er wordt gewerkt met een vaste agenda en jaarplanning. Indien noodzakelijk komt de griffie ad hoc bij elkaar. Tijdens het werkoverleg wordt aandacht besteed aan haar missie, het takenpakket, rol richting raad en ambtelijk apparaat en ook de eigen rol wordt kritisch bekeken. Door de hektiek rond de procedure voor een nieuwe burgemeester van Sliedrecht is het maandelijks werkoverleg in het najaar een enkele keer verplaatst, of niet doorgegaan. Teamdagen griffie Op woensdag 27 juni heeft de griffie een heidag gehouden. Gesproken is onder andere over de voortgang activiteiten volgend uit het werkplan en input voor het jaarverslag 2012, website van de raad, plaatsing ingekomen stukken op de website, en een doorkijk naar het najaar. Op vrijdag 21 december heeft de griffie een tweede heidag gehouden. Dit in het kader van de gevolgen van werkzaamheden in het kader van de bestuurscrisis, de komst van de nieuwe burgemeester en het verbetertraject. Bezoeken aan de fracties De griffie heeft ook eind 2012 de verschillende fracties bezocht (m.u.v. de PvdA). Wederzijdse verwachtingen zijn uitgesproken en er is feedback gegeven. Opmerkingen worden zoveel als mogelijk meegenomen in het werkplan Training Heleen Vos en Maya Feddema zijn op 14 maart één hele dag onder begeleiding getraind in het beheer van waxtrapp (het platform waarop de website draait ). Deze training heeft een vervolg gekregen op 18 juli 2012 en er is regelmatig contact met het SCD over webrichtlijnen, handige indeling/inrichting website, opmaak, plaatsen van foto s en bestanden. Suna Ucoz (stagiar)heeft op 18 januari 2012 deelgenomen aan een griffietraining, georganiseerd door de griffie Dordrecht. Arjen Overbeek heeft op 28 september het jaarcongres van de griffiers bezocht. Coördinerend griffier Drechtraad Jaarverslag Griffie Sliedrecht Versie:

17 De raadsgriffier is vanaf 2009 coördinerend (regio)griffier van de Drechtraad. De griffier is dan ook buiten het gemeentekantoor actief voor de Drechtsteden. Vanaf april 2012 is hier gemiddeld ongeveer één dag per week aan besteed. Griffies Drechtsteden Op 21 juni 2012 heeft het jaarlijkse griffie-uitje voor alle griffiemedewerkers van de Drechtsteden-griffies plaatsgevonden. Dit jaar georganiseerd door de griffie van Sliedrecht; een workshop zelfportret schilderen. Een etentje sloot de geslaagde dag af. Personalia De griffie bestaat uit de raadsgriffier Arjen Overbeek. De raadsgriffier is tevens de leidinggevende van de waarnemend griffier Heleen Vos-Hulleman en medewerker griffie Maya Feddema-Wardenaar. Arjen werkt op fulltime basis en Heleen en Maya werken op parttime-basis. Met de raadsgriffier is zowel een functionerings- als een beoordelingsgesprek gevoerd. Een functioneringsgesprek met de waarnemend griffier en de medewerker griffie zijn in januari 2012 gevoerd. Suna Ucoz heeft tot en met juni 2012 stage gelopen bij de griffie. Arjen Overbeek Hulleman Maya Heleen Vos- Feddema- Wardenaar Note: Het gebruikte lettertype (Verdana) en de regelafstand in dit jaarverslag zijn een bewuste keuze. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat dit lettertype, en regelafstand het meest geschikt zijn voor documenten die vanaf een beeldscherm worden gelezen. Jaarverslag Griffie Sliedrecht Versie:

Concept-werkplan Griffie 2011

Concept-werkplan Griffie 2011 Concept-werkplan Griffie 2011 In 2011 richt de griffie zich op het verder verbeteren van de ondersteuning van de gemeenteraad. De activiteiten rond de start van de nieuwe raadsperiode 2010-2014 zijn afgerond.

Nadere informatie

Werkplan. Griffie Sliedrecht

Werkplan. Griffie Sliedrecht Vastgesteld in het presidum van 11 maart 2013 Werkplan Griffie Sliedrecht 2013 (t/m verkiezingen 2014) De griffie ondersteunt, faciliteert en adviseert de leden van de gemeenteraad en de burgerraadsleden

Nadere informatie

Werkplan. Griffie Sliedrecht

Werkplan. Griffie Sliedrecht Werkplan Griffie Sliedrecht 2012 De griffie ondersteunt, faciliteert en adviseert de leden van de gemeenteraad en de burgerraadsleden bij de invulling van hun taak. De griffie levert een bijdrage aan de

Nadere informatie

Jaarverslag griffie Sliedrecht 2011

Jaarverslag griffie Sliedrecht 2011 Jaarverslag griffie Sliedrecht 2011 Inleiding Het jaarverslag 2011 staat enerzijds in het teken van de afronding van de digitalisering van de stukkenstroom, waarbij de raad alle documenten online ontvangt

Nadere informatie

Werkplan. Griffie Sliedrecht

Werkplan. Griffie Sliedrecht Vastgesteld: Presidium 25 november 2013 Werkplan Griffie Sliedrecht 2014 De griffie ondersteunt, faciliteert en adviseert de leden van de gemeenteraad en de burgerraadsleden bij de invulling van hun taak.

Nadere informatie

Dit alles tegen de achtergrond van de missie van de griffie:

Dit alles tegen de achtergrond van de missie van de griffie: Inleiding Voor de vijfde maal op rij biedt de griffie uw raad een jaarverslag aan met daarin een terugblik op het kalenderjaar 2013. Het jaarverslag staat deels in het teken van uitwerking van de opgestelde

Nadere informatie

Jaarverslag 2009 Griffie Gemeenteraad Sliedrecht

Jaarverslag 2009 Griffie Gemeenteraad Sliedrecht Jaarverslag 2009 Griffie Gemeenteraad Sliedrecht De griffie De Griffie wordt gevormd door drie personen. Per 1 januari 2009 is de vacature voor de functie van raadsgriffier ingevuld door Arjen Overbeek

Nadere informatie

Welkom. bij de. gemeenteraad

Welkom. bij de. gemeenteraad Welkom bij de gemeenteraad Welkom bij de gemeenteraad Aan het hoofd van de gemeente staat de gemeenteraad. De raad neemt beslissingen over allerlei belangrijke zaken in de gemeente. Of het nu gaat om toeristenbelasting

Nadere informatie

Interne memo. De nadruk ligt dus op de behandeling van de perspectiefnota.

Interne memo. De nadruk ligt dus op de behandeling van de perspectiefnota. Interne memo Aan : Presidium Van : Lenneke van der van der Meer Afdeling : Griffie Datum : Maart 2013 Onderwerp : Behandeling jaarrekening / scenario's voor de toekomst / perspectiefnota en begroting 1.

Nadere informatie

Griffie werkplan 2012

Griffie werkplan 2012 Griffie werkplan 2012 De griffie is de directe ondersteuning en adviseur van de gemeenteraad: ze ondersteunt en adviseert de gemeenteraad en de raadscommissies bij de uitvoering in haar functie als volksvertegenwoordiger,

Nadere informatie

Concept MEMO. Bijlage 9. aan van

Concept MEMO. Bijlage 9. aan van Bijlage 9 Concept MEMO aan van Coördinerend griffier onderwerp Stukkenstroom richting raden datum 9 januari 2013/15 januari 2013 bijlage stukkenstroom per organisatie 1. Inleiding Elke gemeente en ook

Nadere informatie

HET WAALWIJKS VERGADERMODEL

HET WAALWIJKS VERGADERMODEL De Raad Gemeente Waalwijk PRAAT MET DE RAAD HET WAALWIJKS VERGADERMODEL Het Waalwijks vergadermodel 1 Het vergadermodel in het kort Om alle inwoners van de gemeente Waalwijk goed te kunnen vertegenwoordigen,

Nadere informatie

Uitnodiging. 1) Opening. 2) Mededelingen Mw. Gooijer heeft gemeld afwezig te zijn en haar reactie vooraf door te geven.

Uitnodiging. 1) Opening. 2) Mededelingen Mw. Gooijer heeft gemeld afwezig te zijn en haar reactie vooraf door te geven. Griffie Torenhove kamer 7.19 Martinus Nijhofflaan 2 Delft Behandeld door Anja van den Berg Telefoon 015 260 2416 Fax - afmvdberg@delft.nl Aan Werkgroep enquêteverzoek Telefoon 14015 Fax 015 260 24 29 Internet

Nadere informatie

De raadsvergadering is openbaar en wordt gehouden in het raadhuis in Schaijk (Pastoor van Winkelstraat 5).

De raadsvergadering is openbaar en wordt gehouden in het raadhuis in Schaijk (Pastoor van Winkelstraat 5). Vergadering Gemeenteraad 24-05-2007 Plaats: Raadshuis van Landerd, Pastoor van Winkelstraat 5, Schaijk Tijd: 18:30 Voorzitter: De raadsvergadering is openbaar en wordt gehouden in het raadhuis in Schaijk

Nadere informatie

Instructie voor de Griffier gemeente Alphen aan den Rijn

Instructie voor de Griffier gemeente Alphen aan den Rijn GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Alphen aan den Rijn. Nr. 15273 20 maart 2014 Instructie voor de Griffier gemeente Alphen aan den Rijn De raad van de gemeente Alphen aan den Rijn gelet op artikel

Nadere informatie

Praat met de Gemeenteraad

Praat met de Gemeenteraad Praat met de Gemeenteraad Griffie, januari 2016 Zakboekje voor inwoners en instellingen Inhoudsopgave Voorwoord...3 De gemeenteraad...4 De werkwijze...4 Het Beeld - rondetafelgesprekken...5 Het Debat debatraad...5

Nadere informatie

Verordening op de commissie planning en control van de gemeente Dalfsen

Verordening op de commissie planning en control van de gemeente Dalfsen Verordening op de commissie planning en control van de gemeente Dalfsen De raad van de gemeente Dalfsen; gelezen het voorstel van het presidium d.d. 29 augustus 2018, nummer 814; gelet op artikel 84 van

Nadere informatie

Programma van de vergadering, lijst met onderwerpen die op de vergadering worden behandeld.

Programma van de vergadering, lijst met onderwerpen die op de vergadering worden behandeld. Begrippenlijst gemeenteraad Absolute meerderheid Manier van besluiten waarbij een voorstel is aangenomen als meer dan de helft van alle uitgebrachte stemmen vóór is. Agenda Programma van de vergadering,

Nadere informatie

Nummer : 37 Onderwerp : Vernieuwen vergaderstructuur gemeenteraad Bijlage(n) : 3

Nummer : 37 Onderwerp : Vernieuwen vergaderstructuur gemeenteraad Bijlage(n) : 3 Voorstel aan : Gemeenteraad van 18 december 2006 Behandeling in : Commissies Grondgebiedszaken en Algemeen Bestuursbeleid en Samenlevingszaken en Middelen van 6 december 2006 Nummer : 37 Onderwerp : Vernieuwen

Nadere informatie

Gemeente Albrandsuuaard

Gemeente Albrandsuuaard Gemeente Albrandsuuaard RAADSBESLUIT Besluit nr.: 139554 Onderwerp: Organisatieverordening 2014 De raad van de gemeente Albrandswaard; Gezien het voorstel van het presidium met kenmerk 139555, d.d. 17

Nadere informatie

Praat met de Gemeenteraad Zakboekje voor inwoners en instellingen

Praat met de Gemeenteraad Zakboekje voor inwoners en instellingen Praat met de Gemeenteraad Zakboekje voor inwoners en instellingen Inhoudsopgave Voorwoord...3 Gemeenteraad...5 De werkwijze...6 Het vergaderschema...8 Het rondetafelgesprek...10 Het doel van het rondetafelgesprek...11

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Jaarverslag 2015

Rekenkamercommissie Jaarverslag 2015 Jaarverslag 2015 Rekenkamercommissie De Wolden Zuidwolde, februari 2016 Inhoudsopgave Voorwoord 3 1. Inleiding 4 1.1. De grondslag en de taak van de rekenkamercommissie 4 1.2 De werkwijze en de selectie

Nadere informatie

Jaarverslag Rekenkamercommissie Bernheze

Jaarverslag Rekenkamercommissie Bernheze Jaarverslag 2016 Rekenkamercommissie Bernheze Voorwoord In dit jaarverslag leggen wij verantwoording af over de uitvoering van onze taken in 2016 met een korte uiteenzetting van de verrichte werkzaamheden

Nadere informatie

Aanpassingen vergaderstructuur. Voorstel. Inleiding. Toelichting vergaderstructuur

Aanpassingen vergaderstructuur. Voorstel. Inleiding. Toelichting vergaderstructuur Aanpassingen vergaderstructuur Voorstel 1. kennis nemen van de concept jaaragenda 2. vaststellen thematische indeling commissies 3. toevoegen beeldvormend deel, voorafgaand aan de reguliere commissievergadering

Nadere informatie

verordening op het raadspresidium

verordening op het raadspresidium nummer 1.1.6 regeling verordening op het raadspresidium nr. 1.1.6 de raad van de gemeente Gouda Gelezen het voorstel van het presidium van 28 juni 2014; Gelet op artikel 4 van het Reglement van Orde voor

Nadere informatie

MEMO Voor : Van Datum Betreft :

MEMO  Voor : Van Datum Betreft : MEMO (vastgesteld in het presidium van 11 maart 2013) Voor : de fractiepenningmeesters & leden van het Presidium Van : A. Overbeek & M.Y. Feddema-Wardenaar Datum : 26 februari 2013 Betreft : Fractieverantwoording

Nadere informatie

Agendapunt: 4 Sliedrecht, 26 augustus 2010. Onderwerp: Eerste wijziging Verordening rechtspositie wethouders, raads- en commissieleden 2009

Agendapunt: 4 Sliedrecht, 26 augustus 2010. Onderwerp: Eerste wijziging Verordening rechtspositie wethouders, raads- en commissieleden 2009 Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: 4 Sliedrecht, 26 augustus 2010 Onderwerp: Eerste wijziging Verordening rechtspositie wethouders, raads- en commissieleden 2009 Voorgesteld

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2012. Rekenkamercommissie Raalte

JAARVERSLAG 2012. Rekenkamercommissie Raalte JAARVERSLAG 2012 Rekenkamercommissie Raalte Voorwoord. Voor u ligt het Jaarverslag 2012 van de rekenkamercommissie Raalte. Naast de wettelijke verplichting om een jaarverslag op te stellen doet de rekenkamercommissie

Nadere informatie

Agendapunt: 5 Sliedrecht, 30 november 2009. Onderwerp: Besluit tegemoetkoming computerapparatuur en internetverbinding

Agendapunt: 5 Sliedrecht, 30 november 2009. Onderwerp: Besluit tegemoetkoming computerapparatuur en internetverbinding Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: 5 Sliedrecht, 30 november 2009 Onderwerp: Besluit tegemoetkoming computerapparatuur en internetverbinding Voorgesteld besluit: 1. Vaststellen

Nadere informatie

Voorafgaand aan de raadsvergadering staat voor u vanaf uur in de raadsontmoetingsruimte een kop koffie/thee klaar.

Voorafgaand aan de raadsvergadering staat voor u vanaf uur in de raadsontmoetingsruimte een kop koffie/thee klaar. Aan de leden van de gemeenteraad van Sliedrecht De voorzitter van de gemeenteraad van Sliedrecht nodigt u uit voor de openbare raadsvergadering van dinsdag 10 december 2013. Aanvang 20.00 uur, raadzaal

Nadere informatie

Bijlage 1 Bestaande capaciteitsverdeling taken en activiteiten griffie basis 2015 Taken Activiteiten Basis uren

Bijlage 1 Bestaande capaciteitsverdeling taken en activiteiten griffie basis 2015 Taken Activiteiten Basis uren Bijlage 1 Bestaande capaciteitsverdeling taken en activiteiten griffie basis 2015 Taken Activiteiten Basis Inhoudelijke en procesmatige ondersteuningen advisering aan de raad 1.1 Het verlenen van inhoudelijke

Nadere informatie

Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium

Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium Inleiding In het presidium van 31 maart 2016 is afgesproken dat de voorstellen m.b.t.: Reglement

Nadere informatie

Raadsnieuwsbrief Februari 2013 voor de gemeenteraad Sliedrecht

Raadsnieuwsbrief Februari 2013 voor de gemeenteraad Sliedrecht Raadsnieuwsbrief Februari 2013 voor de gemeenteraad Sliedrecht Sliedrecht, 20 februari 2013 Het doel van deze brief is om u snel te informeren over allerhande onderwerpen die betrekking hebben op het raadswerk.

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Vergadering : 9 oktober 2014. Agendapunt : 13 : Besluitvormend Programma : (1) Algemeen Bestuur Portefeuillehouder : E.J.

Raadsvoorstel. Vergadering : 9 oktober 2014. Agendapunt : 13 : Besluitvormend Programma : (1) Algemeen Bestuur Portefeuillehouder : E.J. Raadsvoorstel Vergadering : 9 oktober 2014 Agendapunt : 13 Status : Besluitvormend Programma : (1) Algemeen Bestuur Portefeuillehouder : E.J. ter Keurs Behandelend ambt. : Ed Stoelinga E-mail : estoelinga@t-diel.nl

Nadere informatie

Pagina 1 van 6 Versie 1 Registratienr.: Z/14/000757/742 Agendapunt 11

Pagina 1 van 6 Versie 1 Registratienr.: Z/14/000757/742 Agendapunt 11 Pagina 1 van 6 Versie 1 Afdeling: Griffie Leiderdorp, 3 juli 2014 Onderwerp: Pilot nieuwe vergaderstructuur Aan de raad. Beslispunten 1. Een pilot van een half jaar uit te voeren met een driewekelijkse

Nadere informatie

Raadsnieuwsbrief December 2012 voor de gemeenteraad Sliedrecht

Raadsnieuwsbrief December 2012 voor de gemeenteraad Sliedrecht Raadsnieuwsbrief December 2012 voor de gemeenteraad Sliedrecht Sliedrecht, 11 december 2012 Het doel van deze brief is om u snel te informeren over allerhande onderwerpen die betrekking hebben op het raadswerk.

Nadere informatie

Raadsvoorstel blad : 1 van 7

Raadsvoorstel blad : 1 van 7 Raadsvoorstel blad : 1 van 7 Aan de raad van de gemeente IJsselstein Datum Zaaknummer 525343 : 5 februari 2018 Blad Programma Cluster Portefeuillehouder: Informatie bij E-mail/tel.nr. Evaluatiedatum Bestuur

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Jaarverslag 2016

Rekenkamercommissie Jaarverslag 2016 Jaarverslag 2016 Rekenkamercommissie De Wolden Zuidwolde, maart 2017 Inhoudsopgave Voorwoord 3 1. Inleiding 4 1.1. De grondslag en de taak van de rekenkamercommissie 4 1.2 De werkwijze en de selectie van

Nadere informatie

ONS KENMERK 07UIT05041 DOORKIESNUMMER 010-2465455

ONS KENMERK 07UIT05041 DOORKIESNUMMER 010-2465455 gemeente Schiedam Aan de leden van de gemeenteraad van Schiedam Burgemeester en wethouders Postbus 1501 3100EA SCHIEDAM Stadskantoor Stadserf 1 3112DZ SCHIEDAM T 010 246 55 55 F 010 473 59 78 W www.schiedam.nl

Nadere informatie

REKENKAMERCOMMISSIES GEMEENTEN ELBURG - NUNSPEET - OLDEBROEK - PUTTEN

REKENKAMERCOMMISSIES GEMEENTEN ELBURG - NUNSPEET - OLDEBROEK - PUTTEN REKENKAMERCOMMISSIES GEMEENTEN ELBURG - NUNSPEET - OLDEBROEK - PUTTEN gemeente Oldebroek JAARVERSLAG 2015 Rekenkamercommissies Elburg, Nunspeet, Oldebroek, Putten April 2016 2 Voorwoord Geachte gemeenteraadsleden

Nadere informatie

Instrumentenmatrix Welk instrument kan ik als raadslid gebruiken?

Instrumentenmatrix Welk instrument kan ik als raadslid gebruiken? 1 Feitelijke/technische informatie informatieve vragen algemeen 2 Feitelijke/technische informatie informatieve vragen over raadsstukken 3 Feitelijke/technische informatie Als raadslid vragen liever per

Nadere informatie

De gemeenteraad is er voor u!

De gemeenteraad is er voor u! A M S T E LV E E N. N L / G E M E E N T E R A A D De gemeenteraad is er voor u! Gemeentebestuur De gemeente Amstelveen wordt net als iedere gemeente in Nederland - bestuurd door een gemeenteraad en een

Nadere informatie

Verordening organisatie griffie en ondersteuning raad gemeente Maastricht

Verordening organisatie griffie en ondersteuning raad gemeente Maastricht GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Maastricht. Nr. 99763 26 oktober 2015 Verordening organisatie griffie en ondersteuning raad gemeente Maastricht 2015 DE RAAD DER GEMEENTE MAASTRICHT, gezien

Nadere informatie

MEMO. fractievergoeding 2012 2400,00 1600,00 1800,00 1600,00 1400,00 Uit te keren (2012) 2400,00 1600,00 1800,00 1431,00 734,00

MEMO. fractievergoeding 2012 2400,00 1600,00 1800,00 1600,00 1400,00 Uit te keren (2012) 2400,00 1600,00 1800,00 1431,00 734,00 MEMO Voor : fractiepenningmeesters & leden van het Presidium Van : A. Overbeek & M.Y. Feddema-Wardenaar Datum : 14 november 2012 (verbeterde versie 2 n.a.v. afronding laatste fractie) Betreft : Fractieverantwoording

Nadere informatie

MEMO. Voorafgaande aan de eerste termijn van de algemene beschouwingen zijn de volgende hamerstukken geagendeerd:

MEMO. Voorafgaande aan de eerste termijn van de algemene beschouwingen zijn de volgende hamerstukken geagendeerd: MEMO Aan Van : Gemeenteraad : Griffie, H. Sepers Betreft : Begroting 10 november 2016 Datum : 4 november 2016 Beste raadsleden, Op donderdag 10 november staat de raadsvergadering in het teken van de begroting.

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Oostzaan

Rekenkamercommissie Oostzaan Rekenkamercommissie Oostzaan Jaarplan 2015 Missie Rekenkamercommissie De rekenkamer heeft de ambitie om door middel van haar onderzoeken een positieve bijdrage te leveren aan de kwaliteit van het bestuur

Nadere informatie

10.0. Voordracht benoeming griffier

10.0. Voordracht benoeming griffier 10.0. Voordracht benoeming griffier Inhoudsopgave 10.0. Voordracht benoeming griffier... 2 Raadsvoorstel voordracht benoeming griffier... 3 10.0. Voordracht benoeming griffier 10.0. Voordracht benoeming

Nadere informatie

Raadsvoorstel 99 Vergadering 28 november Gemeenteraad

Raadsvoorstel 99 Vergadering 28 november Gemeenteraad Vergadering 28 november 2017 Gemeenteraad Onderwerp : Vergaderstructuur raad en commissies en vergaderschema 2018 : Dienst / afdeling : Griffie Aan de gemeenteraad, Vanuit de raad bestaat de wens om de

Nadere informatie

Aan de leden van de gemeenteraad Sliedrecht. Hierbij bieden wij u bijgevoegde stukken aan voor: besluitvorming zienswijze kennisname

Aan de leden van de gemeenteraad Sliedrecht. Hierbij bieden wij u bijgevoegde stukken aan voor: besluitvorming zienswijze kennisname Aan de leden van de gemeenteraad Sliedrecht Datum 31 mei 2012 Hierbij bieden wij u bijgevoegde stukken aan voor: besluitvorming zienswijze kennisname Geheimhouding op grond van de Wet openbaarheid van

Nadere informatie

Reglement op de raadsdebatten van de gemeente Twenterand 2018

Reglement op de raadsdebatten van de gemeente Twenterand 2018 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Twenterand Nr. 66170 29 maart 2018 Reglement op de raadsdebatten van de gemeente Twenterand 2018 De raad van de gemeente Twenterand; gezien het voorstel van

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Oostzaan

Rekenkamercommissie Oostzaan Rekenkamercommissie Oostzaan Jaarverslag 2013 Missie Rekenkamercommissie De rekenkamer heeft de ambitie om door middel van haar onderzoeken een positieve bijdrage te leveren aan de kwaliteit van het bestuur

Nadere informatie

1. De besluitvormingscyclus van de Gorcumse gemeenteraad te splitsen (zie bijlage) in:

1. De besluitvormingscyclus van de Gorcumse gemeenteraad te splitsen (zie bijlage) in: Raadsvoorstel: 2015-1405 Onderwerp: vergaderstructuur Datum: 9 juni 2015 Portefeuillehouder: G. Veldhuijzen Raadsbijeenkomst: 8 september Raadsvergadering: 24 september 2015 Programma: Bestuur Opsteller:

Nadere informatie

REKENKAMERCOMMISSIE TYNAARLO JAARVERSLAG Rekenkamercommissie Tynaarlo Jaarverslag 2007, vastgesteld 6 maart

REKENKAMERCOMMISSIE TYNAARLO JAARVERSLAG Rekenkamercommissie Tynaarlo Jaarverslag 2007, vastgesteld 6 maart REKENKAMERCOMMISSIE TYNAARLO JAARVERSLAG 2007 Rekenkamercommissie Tynaarlo Jaarverslag 2007, vastgesteld 6 maart 2008 1 Voorwoord Voor u ligt het jaarverslag van de rekenkamercommissie Tynaarlo 2006. De

Nadere informatie

Evaluatie werkwijze gemeenteraad Bloemendaal Verslag & Uitslag Enquête

Evaluatie werkwijze gemeenteraad Bloemendaal Verslag & Uitslag Enquête Evaluatie werkwijze gemeenteraad Bloemendaal 2014-2018 Verslag & Uitslag Enquête Bloemendaal, 23 februari 2018 Evaluatie werkwijze gemeenteraad Bloemendaal 2014-2018 1 Inleiding Verslag & Uitslag Enquête

Nadere informatie

Raadsnieuws brief voor de gemeenteraad Sliedrecht 2012 nr. 6

Raadsnieuws brief voor de gemeenteraad Sliedrecht 2012 nr. 6 Sliedrecht, 13 juni 2012 Raadsnieuws brief voor de gemeenteraad Sliedrecht 2012 nr. 6 Voor u ligt de zesde Raadsnieuwsbrief van 2012. Het doel van deze brief is om u snel te informeren over allerhande

Nadere informatie

Politieke Avond Gooise Meren Handleiding / Algemene beschrijving.

Politieke Avond Gooise Meren Handleiding / Algemene beschrijving. Politieke Avond Gooise Meren Handleiding / Algemene beschrijving. 1. Inleiding In deze handleiding/beschrijving wordt aangegeven wat het doel c.q. karakter is (van de verschillende onderdelen) van de Politieke

Nadere informatie

(naar het idee van dualistische stelsel).

(naar het idee van dualistische stelsel). 1 - De Drechtraad is het Algemeen Bestuur van de GR Drechtsteden en belast met het algemeen bestuur waaronder kaderstelling en toezicht - Leden: leden worden lokaal aangewezen waarbij het aantal leden

Nadere informatie

Datum Agendapunt Documentnummer. 14 maart 2016 R04S004/z

Datum Agendapunt Documentnummer. 14 maart 2016 R04S004/z Datum Agendapunt Documentnummer R04S004/z160012465 Onderwerp Digitalisering raadzaal Raadsvoorstel Zeewolde Beoogd effect Te komen tot het live uitzenden in beeld en geluid via internet (tevens digitaal

Nadere informatie

Raadsbesluit W GEMEENTE VELSEN. Datum raadsvergadering: 27 oktober 2016 Datum IJmondcommissie: 11 oktober 2016 Raadsbesluitnummer: R16.

Raadsbesluit W GEMEENTE VELSEN. Datum raadsvergadering: 27 oktober 2016 Datum IJmondcommissie: 11 oktober 2016 Raadsbesluitnummer: R16. Raadsbesluit W GEMEENTE VELSEN Datum raadsvergadering: 27 oktober 2016 Datum IJmondcommissie: 11 oktober 2016 Raadsbesluitnummer: R16.056 Onderwerp Deelname steunfractieleden aan IJmondcommissie De raad

Nadere informatie

C. Bor burgerraadslid v v v v v v J.B.M. Karens burgerraadslid v v v v v v. J. Loeve burgerraadslid v v v v v v

C. Bor burgerraadslid v v v v v v J.B.M. Karens burgerraadslid v v v v v v. J. Loeve burgerraadslid v v v v v v Besluitenlijst Oordeelsvormende bijeenkomst gemeenteraad Sliedrecht op dinsdag 14 april 2015 Aanwezig/woordvoering 9 10 11 13 14 15 SGP-ChristenUnie M. Visser raadslid v v v v v v H.M. Baars-Mulder raadslid

Nadere informatie

R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T

R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T Registratienummer raad 1108973 Datum: Behandeld door: 3 December 2013 griffie Afdeling/Team: Griffie / Onderwerp: digitalisering raad Samenvatting:

Nadere informatie

spreekrecht Uiteraard kunt ook u, zowel in de gemeenteraadsvergaderingen als in de Voorbereidende Vergaderingen, uw zegje doen.

spreekrecht Uiteraard kunt ook u, zowel in de gemeenteraadsvergaderingen als in de Voorbereidende Vergaderingen, uw zegje doen. Vergadering Gemeenteraad 20-09-2012 Plaats: Raadhuis van Landerd, Pastoor van Winkelstraat 5, Schaijk Tijd: 19:30 Voorzitter: W.C. Doorn - van der Houwen De raadsvergadering is openbaar inzage stukken

Nadere informatie

ONTWERP. Werkplan griffie 2018 gemeente Medemblik. Inhoudsopgave. 1. Visie griffie

ONTWERP. Werkplan griffie 2018 gemeente Medemblik. Inhoudsopgave. 1. Visie griffie ONTWERP Werkplan griffie 2018 gemeente Medemblik Inhoudsopgave 1. Visie griffie 2. Terugblik op 2017 2.1 Evaluatie werkplan 2017 2.2 Aandachtspunten presidium 2017 3. Werkplan 2018 1 1. Inleiding Voor

Nadere informatie

Gemeente Albrandsujaard

Gemeente Albrandsujaard Gemeente Albrandsujaard RAADSBESLUIT Besluit nr.: 118973 Onderwerp: Organisatieverordening 2012 De raad van de gemeente Albrandswaard; Gezien het voorstel van het presidium d.d. 30 augustus 2012; Gelet

Nadere informatie

Reglement van orde voor de rekenkamercommissie gemeente Noordoostpolder Vastgesteld op 1 april 2015. Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen

Reglement van orde voor de rekenkamercommissie gemeente Noordoostpolder Vastgesteld op 1 april 2015. Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Reglement van orde voor de rekenkamercommissie gemeente Noordoostpolder Vastgesteld op 1 april 2015 Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen In dit reglement wordt verstaan onder: Artikel 1. Begripsomschrijvingen

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Borger-Odoorn. Jaarverslag 2010

Rekenkamercommissie Borger-Odoorn. Jaarverslag 2010 Rekenkamercommissie Borger-Odoorn Exloo, 9 maart 2011 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. Personele samenstelling 3. Onderzoekswerkzaamheden 4. Financieel overzicht - mw. Ina Middelkamp, extern lid (voorzitter)

Nadere informatie

DRAAIBOEK NAAR EEN ANDERE MANIER VAN VERGADEREN

DRAAIBOEK NAAR EEN ANDERE MANIER VAN VERGADEREN DRAAIBOEK NAAR EEN ANDERE MANIER VAN VERGADEREN Inleiding In de vergadering van de commissie Burger en Bestuur is de discussienotitie Naar een andere manier van vergaderen besproken. Geconcludeerd is dat

Nadere informatie

B e s l u i t: A. Presidium en Griffie. De raad van de gemeente Almere, Gelet op het artikel 16 en 33 van de Gemeentewet

B e s l u i t: A. Presidium en Griffie. De raad van de gemeente Almere, Gelet op het artikel 16 en 33 van de Gemeentewet De raad van de gemeente Almere, Gelet op het artikel 16 en 33 van de Gemeentewet B e s l u i t: vast te stellen de spelregels voor raadsleden van Almere 2012 1.1 Inleiding In Almere willen we op een open

Nadere informatie

Griffie gemeente Gorinchem Samenstelling & taken

Griffie gemeente Gorinchem Samenstelling & taken Griffie gemeente Gorinchem Samenstelling & taken Hoofdstuk: Griffie gemeente Gorinchem Inhoud Griffie gemeente Gorinchem... 1 Inleiding... 3 Functiebeschrijving griffie... 4 De griffier... 4 Plaats in

Nadere informatie

Raadsvoorstel Raadsvoorstel Voorstelnummer: Houten, 2 oktober 2014

Raadsvoorstel Raadsvoorstel Voorstelnummer: Houten, 2 oktober 2014 Raadsvoorstel Raadsvoorstel Voorstelnummer: 2014-065 Houten, 2 oktober 2014 Onderwerp: Voordracht benoeming griffier Beslispunten: Ingaande 1 januari 2015 de heer W. van Zanen uit Amsterdam aanstellen

Nadere informatie

Raadsvoorstel: Onderwerp: inrichting presidium. Voorstel Te besluiten om:

Raadsvoorstel: Onderwerp: inrichting presidium. Voorstel Te besluiten om: Raadsvoorstel: 2015-1406 Onderwerp: inrichting presidium Datum: 9 juni 2015 Portefeuillehouder: G. Veldhuijzen Raadsbijeenkomst: 8 september Raadsvergadering: 24 september 2015 Programma: Bestuur Opsteller:

Nadere informatie

Werkprocessen gemeenteraad. bijlage bij het Reglement van Orde 2012

Werkprocessen gemeenteraad. bijlage bij het Reglement van Orde 2012 Werkprocessen gemeenteraad bijlage bij het Reglement van Orde 2012 Vastgesteld op 10 juli 2012 1 Inhoudsopgave 1. Algemene aspecten vergaderingen 1.1 raads informatie systeem (ris) 1.2 beeld- en geluidopnames

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Oostzaan

Rekenkamercommissie Oostzaan Rekenkamercommissie Oostzaan Jaarverslag 2010 Missie Rekenkamercommissie De rekenkamer heeft de ambitie om door middel van haar onderzoeken een positieve bijdrage te leveren aan de kwaliteit van het bestuur

Nadere informatie

concept-besluitenlijst Dinsdag 22 mei & Woensdag 23 mei 2012 Raadzaal in het Raadhuis, Dr. Langeveldplein 30, Sliedrecht

concept-besluitenlijst Dinsdag 22 mei & Woensdag 23 mei 2012 Raadzaal in het Raadhuis, Dr. Langeveldplein 30, Sliedrecht concept-besluitenlijst Opiniërende bijeenkomst Dinsdag 22 mei & Woensdag 23 mei 2012 Raadzaal in het Raadhuis, Dr. Langeveldplein 30, Sliedrecht aanwezig 22 mei 2012 M.J. Bisschop-Roodbeen M. Visser L.A.

Nadere informatie

RAADSCOMMUNICATIE Een essay van de griffier

RAADSCOMMUNICATIE Een essay van de griffier RAADSCOMMUNICATIE Een essay van de griffier 1. Communicatie Alle gedrag in sociale situaties is communicatief. Deze notitie richt zich op de bewuste communicatie. Communicatie kan beschouwd worden als

Nadere informatie

statengriffie Onderwerp: voorstel nieuwe werkwijze informerende Statencommissies Datum: september 2013

statengriffie Onderwerp: voorstel nieuwe werkwijze informerende Statencommissies Datum: september 2013 MEMO Aan: Presidium Van: statengriffie Onderwerp: voorstel nieuwe werkwijze informerende Statencommissies Datum: september 2013 1. Aanleiding. Er is meerdere keren in het presidium gesproken over de werkwijze

Nadere informatie

Nieuwe raad met een open blik! Anders vergaderen, anders omgaan met elkaar en met onze inwoners

Nieuwe raad met een open blik! Anders vergaderen, anders omgaan met elkaar en met onze inwoners Nieuwe raad met een open blik! Anders vergaderen, anders omgaan met elkaar en met onze inwoners 1 Waarom veranderen? We willen dualer debatteren We willen korter/ efficiënter vergaderen We willen meer

Nadere informatie

Jaarverslag 2010 & Jaarprogramma Rekenkamercommissie Alphen-Chaam / Baarle-Nassau

Jaarverslag 2010 & Jaarprogramma Rekenkamercommissie Alphen-Chaam / Baarle-Nassau Jaarverslag 2010 & Jaarprogramma 2011 Rekenkamercommissie Alphen-Chaam / Baarle-Nassau Inhoudsopgave 1 Doel en samenstelling van de rekenkamercommissie... 3 2 Jaarverslag 2010... 4 2.1 Werkzaamheden in

Nadere informatie

Op 24 juni a.s. is de gezamenlijke raadsvergadering over de werkorganisatie BUCH. Aan de raden wordt dan gevraagd : 1. Werkorganisatie BUCH

Op 24 juni a.s. is de gezamenlijke raadsvergadering over de werkorganisatie BUCH. Aan de raden wordt dan gevraagd : 1. Werkorganisatie BUCH ACHTERGRONDNOTITIE VOOR DE GEMEENTERAAD Aan Cc Van bespreken in Leden van de gemeenteraad College Griffiers Fractievoorzittersoverleg onderwerp Opzet raadsvergadering 24 juni 2015, gemeentehuis Castricum,

Nadere informatie

2006. Nr.: 06.0025 Dnst: Griffie. Werkwijze Raad en commissies 2006 2010. Leiden, 21 maart 2006.

2006. Nr.: 06.0025 Dnst: Griffie. Werkwijze Raad en commissies 2006 2010. Leiden, 21 maart 2006. 2006. Nr.: 06.0025 Werkwijze Raad en commissies 2006 2010. Leiden, 21 maart 2006. In maart 2005 heeft de fractie van D66 de Notitie Bestuurlijke Vernieuwing uitgebracht, met als ondertitel: Het Forum Lugdunum:

Nadere informatie

Welkom bij de gemeenteraad

Welkom bij de gemeenteraad Welkom bij de gemeenteraad De gemeenteraad is het hoogste orgaan van onze gemeente. De raad vertegenwoordigt u, als inwoner van de gemeente Raalte en neemt beslissingen over allerlei belangrijke zaken

Nadere informatie

Reglement van orde. rekenkamercommissie Amersfoort

Reglement van orde. rekenkamercommissie Amersfoort Reglement van orde rekenkamercommissie Amersfoort november 2006 Hoofdstuk 1: Algemene bepalingen Artikel 1 begripsomschrijvingen In dit reglement wordt verstaan onder: a. rekenkamercommissie: de rekenkamercommissie

Nadere informatie

De raad van de gemeente Alblasserdam;

De raad van de gemeente Alblasserdam; De raad van de gemeente Alblasserdam; gelezen het voorstel van het presidium dd. 1 oktober 2003, registratienummer Raad 2003/114 naar aanleiding van het overleg in de commissie Implementatie dualisme van

Nadere informatie

Raadsbrief. Onderwerp: Vernieuwing raadsstukken en aanvullende reactie rapport "Yes, minister"

Raadsbrief. Onderwerp: Vernieuwing raadsstukken en aanvullende reactie rapport Yes, minister Raadsbrief Onderwerp: Vernieuwing raadsstukken en aanvullende reactie rapport "Yes, minister" Datum: 26 augustus 2015 Betreft Programma: 1. Burger en bestuur Portefeuillehouder: E. Nauta-van Moorsel Medewerker:

Nadere informatie

Wij stellen de volgende data voor de oplevering van de planning en controlproducten 2010:

Wij stellen de volgende data voor de oplevering van de planning en controlproducten 2010: Planning en controlcyclus 2010 Samenvatting In dit voorstel is de planning opgenomen van de planning- en controlproducten 2010: de jaarrekening 2009, de voorjaarsnota 2010, de kadernota 2011, de programmabegroting

Nadere informatie

Griffie. Verslag. Mark van Oosterwijk (voorzitter) 21:00-22:00

Griffie. Verslag. Mark van Oosterwijk (voorzitter) 21:00-22:00 Griffie Verslag Vergadering Regiegroep Gehouden op 5 november 2018 Opgemaakt door Carlo Zwartendijk Aanwezig Mark van Stappershoef (voorzitter), Pernell Criens, Liselotte Franssen, Mark van Oosterwijk,

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2014/67

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2014/67 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 7-10-2014 Nummer voorstel: 2014/67 Voor raadsvergadering d.d.: 07-10-2014 Agendapunt: 4 Onderwerp:

Nadere informatie

REGLEMENT VAN ORDE REKENKAMERCOMMISSIE GEMEENTE VENLO

REGLEMENT VAN ORDE REKENKAMERCOMMISSIE GEMEENTE VENLO REGLEMENT VAN ORDE REKENKAMERCOMMISSIE GEMEENTE VENLO Vastgesteld rekenkamercommissie d.d. 22 september 2015 steller Y. van Geel doorkiesnummer 077-5699642 e-mail y.vangeel@venlo.nl Inhoudsopgave 1. Inleiding

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Jaarverslag 2012

Rekenkamercommissie Jaarverslag 2012 Rekenkamercommissie Jaarverslag 2012 Rekenkamercommissie Terneuzen 23 januari 2013 Samenstelling van de Rekenkamercommissie Terneuzen de heer drs. A.W. Zabel (voorzitter) de heer M.A. de Doelder (lid)

Nadere informatie

VERGADERING. van het VIJFHEERENLANDEN-BERAAD. Datum: woensdag 1 februari Raadzaal, Stadhuis, Vianen

VERGADERING. van het VIJFHEERENLANDEN-BERAAD. Datum: woensdag 1 februari Raadzaal, Stadhuis, Vianen VERGADERING van het VIJFHEERENLANDEN-BERAAD Datum: woensdag 1 februari 2017 Tijdstip: Locatie: 19.30 uur Raadzaal, Stadhuis, Vianen Voorzitter: A.F. (André) Bonthuis, waarnemend burgemeester gemeente Zederik

Nadere informatie

Zaaknummer: Sliedrecht, 31 maart Onderwerp: Benoeming (plaatsvervangende) leden Drechtraad en toekenning van de stemgewichten

Zaaknummer: Sliedrecht, 31 maart Onderwerp: Benoeming (plaatsvervangende) leden Drechtraad en toekenning van de stemgewichten Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Zaaknummer: Sliedrecht, 31 maart 2014 Onderwerp: Benoeming (plaatsvervangende) leden Drechtraad en toekenning van de stemgewichten Beslispunten De heren

Nadere informatie

2010 BESLUITEN Afdeling: Griffie Leiderdorp,

2010 BESLUITEN Afdeling: Griffie Leiderdorp, Pagina 1 van 6 Versie Nr. 3 Afdeling: Griffie Leiderdorp, 28-01-2011 Onderwerp: Verordening op de ambtelijke bijstand van de raad en fractieondersteuning 2011 gemeente Leiderdorp De raad van de gemeente

Nadere informatie

Aanmelden voor het spreekrecht publiek kan bij de secretaris van het VHL-Beraad: telefoon

Aanmelden voor het spreekrecht publiek kan bij de secretaris van het VHL-Beraad: telefoon Agenda Vijfheerenlanden-Beraad Opmerking: De agenda voor de openbare vergadering van het VHL-Beraad van 29 maart 2017 (met bijbehorende stukken) zal door de griffiers geplaatst worden in de Raadsinformatiesystemen

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Jaarverslag 2012

Rekenkamercommissie Jaarverslag 2012 Jaarverslag 2012 Rekenkamercommissie De Wolden Zuidwolde, 21 maart 2013 Jaarverslag 2012 Rekenkamercommissie De Wolden Pagina 2 van 15 Inhoudsopgave Voorwoord 5 1. Inleiding 7 1.1. De grondslag en de taak

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1444998 Datum: 28 mei 2019 Portefeuillehouder: Domein / Team: Griffie Onderwerp: Wijziging Reglementen van orde voor de raad en raadscommissies 2019

Nadere informatie

Raadsvoorstel: Onderwerp: Streaming raadsvergadering

Raadsvoorstel: Onderwerp: Streaming raadsvergadering Raadsvoorstel: 2015-1445 Onderwerp: Streaming raadsvergadering Datum: 23 september 2015 Portefeuillehouder: G. Veldhuijzen, namens het presidium Raadsbijeenkomst: 29 september 2015 Raadsvergadering: 15

Nadere informatie

Wijziging Verordening op de raadscommissiescapelle aan den IJssel 2014

Wijziging Verordening op de raadscommissiescapelle aan den IJssel 2014 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Capelle aan den IJssel Nr. 133710 25 juni 2018 Wijziging Verordening op de raadscommissiescapelle aan den IJssel 2014 De raad van de gemeente Capelle aan

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 7. Doetinchem, 27 februari 2013 ALDUS VASTGESTELD 7 MAART Werkwijzen vergaderstelsel gemeenteraad

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 7. Doetinchem, 27 februari 2013 ALDUS VASTGESTELD 7 MAART Werkwijzen vergaderstelsel gemeenteraad Aan de raad AGENDAPUNT NR. 7 ALDUS VASTGESTELD 7 MAART 2013 Werkwijzen vergaderstelsel gemeenteraad Voorstel: 1. Vanaf 1 april 2013 overgaan tot een maandelijkse cyclus van raadsvergaderingen. 2. In de

Nadere informatie

Nr Houten, 14 februari 2008

Nr Houten, 14 februari 2008 Nr. 2008-009 Houten, 14 februari 2008 Aan de gemeenteraad Onderwerp: Functieomvang griffie en mandatering personele aangelegenheden Beslispunten:. 1. Aan de griffier de bevoegdheden van de raad mandateren

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2015 GEMEENTERAAD EN GRIFFIE GEMEENTE RIJSWIJK

JAARVERSLAG 2015 GEMEENTERAAD EN GRIFFIE GEMEENTE RIJSWIJK JAARVERSLAG 2015 GEMEENTERAAD EN GRIFFIE GEMEENTE RIJSWIJK Voorwoord van griffier, de heer John Massaar Voor u ligt het jaarverslag van de griffie van de gemeente Rijswijk over het jaar 2015. Er is gekozen

Nadere informatie