Beleidsvisie Omnisportvereniging Vlug en Lenig

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beleidsvisie Omnisportvereniging Vlug en Lenig"

Transcriptie

1 Beleidsvisie Omnisportvereniging Vlug en Lenig Vastgesteld in de jaarvergadering V&L 25 oktober 2017

2 INLEIDING Omnisportvereniging V&L in Geleen is een bloeiende vereniging! 24 teams vormen samen de vereniging, ondersteund door ruim 70 vrijwilligers van trainer tot teamouder; van speaker tot bestuurslid. 24 teams, 250 leden met elk hun eigen doel en sportief niveau! V&L speelt eredivisiehandbal, maar heeft oog voor opleiding, breedtesport en G-handbal. V&L wil een vereniging zijn welke midden in de maatschappij staat. V&L kent een rijke historie, al bijna 70 jaar sportief in Geleen en een vereniging welke bekendheid heeft in heel Nederland en in de grensstreek met België en Duitsland. Voor V&L staat sportief spel voorop. In deze beleidsvisie willen wij kort en krachtig weergeven waar de komende jaren de aandacht van handbalvereniging V&L naar uit gaat. Met elkaar maken wij V&L, samen zijn wij V&L! Ambitie - Sportieve doelen op middellange termijn Binnen vier à vijf jaar speelt dames 1 structureel op nationaal topniveau (play-off, meedoen om kampioenschap). Wedstrijden spelen op dergelijk topniveau vraagt ook trainen op topniveau. Dames 1 en 2 trainen samen; met name tijdens groepstrainingen is het niveau van dames 2 mede bepalend voor het niveau van dames 1. Daarom is het belangrijk dat dames 1 en 2 elkaar niet te veel ontlopen. Het huidige verschil - tussen Eredivisie en Hoofdklasse - is (te) groot. Het streven is dan ook om dames 2 de komende jaren te laten promoveren naar 2 e respectievelijk 1 e Divisie. Speelsters van dames 1 en dames 2 komen voor een substantieel deel (het streven is zo n 70 à 80%) uit de eigen jeugdopleiding. Mede met het oog daarop, is het van belang dat ook de hoogste jeugdteams ( A1, B1, C1) al op zo hoog mogelijk niveau uitkomen, waarbij de A-jeugd landelijke competitie speelt. Dat bevordert ook de aantrekkingskracht van V&L op ambitieuze, getalenteerde speelsters elders uit de regio.

3 Voor de herentak leiden wij bij V&L jongens op, welke eredivisie en Beneleague handbal kunnen gaan spelen bij de Stichting Tophandbal Zuid-Limburg of te wel Lions genoemd. De heren spelen momenteel weer in de hoofdklasse en ook hier is de ambitie om door te groeien naar minimaal eerste divisie niveau om op deze wijze een goede opleidingsploeg te kunnen zijn voor Lions. Voor de heren A-jeugd geldt hetzelfde als voor de dames, ook hier wordt meegedaan aan de landelijke A-divisie competitie. En dit alles binnen een cultuur die topsport als paradepaardje bij uitstek combineert met een sterk familiair verenigingsgevoel, waarbij iederéén ertoe doet! Ontwikkelen en groeien kan altijd, op elk niveau. In de bijlage het organogram oftewel de organisatie opbouw van V&L (sept 2017). - En Maatschappelijke doelen Vooral dankzij de uitstekende prestaties en energieke, frisse uitstraling van het nationaal team beschikt dameshandbal momenteel over een voor Nederlandse begrippen ongekend positief imago, met mogelijkheden voor soortgelijke uitstraling naar / daarop meeliften van andere Nederlandse dameshandbalteams. Het verzilveren van deze kansen vraagt veel aandacht voor op branding en marketing gerichte activiteiten. Het mes snijdt hierbij aan twee kanten: hulpmiddel bij werving van grote sponsoren, nodig om onze sportieve ambities te kunnen realiseren; mogelijkheid om het positief imago (met speelsters als ambassadeurs van ) gericht in te zetten om specifieke maatschappelijke doelen onder het voetlicht te brengen, om daarmee ook uitdrukking te geven aan maatschappelijke betrokkenheid.

4 Realisatie van bovenstaande ambities vraagt (extra) inspanningen op diverse gebieden. Eerst en vooral op handbalgebied (zie verder hoofdstuk 1) maar zeker ook qua voorwaarden daaromheen (zie verder hoofdstuk 2). Dit beleidsplan beschrijft de koers die wij de komende vier jaar willen uitzetten om onze ambitie waar te maken. Specifieke onderdelen hiervan worden t.z.t. in concrete projectplannen nader uitgewerkt. De hoofdlijnen op handbalgebied betreffen, heel kort samengevat: 1. het bevorderen van (gewenste) instroom; 2. het faciliteren van - i.c. het optimaliseren van (de kwaliteit van) - doorstroom; 3. het voorkomen van (ongewenste) uitstroom. én Realiteitszin Veel beleidsplannen overtreffen elkaar in/met fraai verwoorde dromen over een walhalla binnen handbereik. Van groot belang om mensen op korte termijn in beweging te krijgen, te inspireren, enthousiasmeren en motiveren. Maar als dromen inderdaad bedrog blijken, kan zo n aanvankelijke euforie ook omslaan in cynisme en apathie. Dromen realiseren, doelen bereiken, gebeurt niet vanzelf. Zonder gelijktijdige aandacht voor voldoende ondersteuning - mensen en (financiële) middelen - blijven beleidsplannen een lege huls. Ambities en (financiële, organisatorische) randvoorwaarden zijn dan niet in balans. Dromen worden nachtmerries Niet alles kán. Het is zaak om zorgvuldige afwegingen en keuzes te maken. Dat proces houdt overigens nooit op, ook niet met het vaststellen van dit beleidsplan. N.B.: meestal kunnen dingen makkelijker, effectiever, doelmatiger door ze niet alléén, maar samen te doen. Vlug en Lenig wil waar mogelijk en wenselijk (projectmatig dan wel structureel) nauw samenwerken met andere handbalverenigingen in Zuid-Limburg (zie bijlage 1). Het voor álle betrokken verenigingen creëren c.q. inzichtelijk maken van win-win situaties is daarbij van groot belang. Een handbalvereniging met sportieve en maatschappelijke ambities kan niet als losstaande entiteit bestaan, maar moet - naast samenwerking met andere verenigingen - ook actief op zoek naar verbindingen tussen sport en maatschappij (overheid, onderwijs, bedrijfsleven, et cetera).

5 HOOFDSTUK 1: HANDBAL CENTRAAL 1.1 Bevorderen (gewenste) instroom (breedtesport, talentontwikkeling, topsport) Blijvende aanwas (en vervolgens jong opleiden) van nieuwe leden zijn het fundament onder toekomstige talentontwikkeling en topsport. Deze toekomstbestendigheid vraagt in elk geval aandacht voor: 1. Primair op breedtesport gerichte ledenwerving 1, bijvoorbeeld via: - Deelname projecten zoals Handbal op school (Platform Limburg Handbal 2.0), met inzet van gekwalificeerde trainers en (oud) topspeelsters bij uitvoering daarvan. - Geïnteresseerde (basis)scholen / klassen / leerlingen uitnodigen voor specifieke evenementen zoals competitie- of bekerwedstrijden Dames 1 en/of A-jeugd, eventueel (internationaal) jeugdtoernooi A- jeugd, eventuele (vriendschappelijke) interlandwedstrijden van nationaal team of een van de nationale jeugdselecties (juniors, youth, talents), bezoek wedstrijd Bundesliga o.i.d. - Differentiatie aanbod, inspelen op aantrekkelijke nieuwe concepten, zoals beach handball - Eventuele samenwerking - mede in kader van Open Club gedachte - met andere (lokale) sportverenigingen, zoals FC Geleen Zuid (voetbal) en Smoke Eaters (ijshockey). 1 Diverse (lagere) overheden zetten met het oog op de (toekomstige) gezondheidssituatie van onze jeugd - bijvoorbeeld ter preventie van overgewicht - sterk in op beweeg- c.q. sportstimulering. Daarop respectievelijk op ledenwerving gerichte activiteiten lopen in elkaar over en kunnen elkaar versterken. Het is zaak daarop in te spelen.

6 2. Ter aanvulling daarop, specifiek op topsportgerichte scouting Ondanks de grote aandacht voor breedtesport en talentontwikkeling - de doorstroming van voornamelijk eigen/lokaal talent naar dames 1 - lijkt het vooralsnog niet realistisch om te verwachten alléén daarmee (op termijn) jaarlijks de strijd om het kampioenschap van Nederland aan te kunnen gaan. Het aantrekken van talent van elders is een onmisbare aanvulling daarop. Nu al trekt Vlug en Lenig regelmatig jonge speelsters uit andere Zuid Limburgse gemeenten dan Sittard-Geleen-Born. Het jaarlijks organiseren van een of twee scoutingsdagen kan wellicht deze instroom van elders bevorderen. Denk daarbij niet alleen aan de (rest van de) regio Zuid-Limburg, maar zeker óók aan de grensgebieden met België en Duitsland waar wellicht (qua scouting c.q. aantrekkingskracht) minder concurrentie is van andere Nederlandse verenigingen! Daarnaast biedt ook het actief scouten (door technisch kader, oud speelsters, andere externe contacten c.q. scouts) bij handbalscholen, handbalacademies, nationale jeugdselecties kansen om extra talent aan Vlug en Lenig te binden. Ter illustratie: de selectie van SV Dalfsen (vanaf x landskampioen van Nederland; ook in 2017 weer tot het laatste moment verwikkeld in strijd om kampioenschap van Nederland) bestond afgelopen seizoen grotendeels uit - als handbalster elders opgeleide - studenten aan HBO of universiteit (gemiddelde leeftijd 20,4 jaar). Zes daarvan speelden overigens in het (recente) verleden nog voor een Limburgse handbalvereniging De grote vraag is wat V&L anders/meer te bieden heeft om soortgelijke ambitieuze jonge talenten (opnieuw) naar Zuid-Limburg te lokken: wat zijn onze (unique) selling points? Daarbij lijkt het in elk geval zaak om niet alleen: de sportieve ambities en mogelijkheden van onze handbalvereniging zelf beter uit te venten (PR!), maar ook de excellerende, innovatieve sportomgeving (Topsport Limburg, Topsport Expertise & Innovatie Centrum / High Performance Centre, et cetera), de directe nabijheid van aantrekkelijke (bourgondische) steden als Aken, Hasselt en natuurlijk ook Maastricht met de beste jonge universiteit van Europa, de meest internationale universiteit van Nederland, prominent in het promotieplaatje mee te nemen. Om het plaatje compleet te maken: andere succesvolle handbalverenigingen verleiden spelers van buiten onder andere met (gezamenlijke) woonruimte in aantrekkelijke woonsteden. 1.2 Faciliteren van doorstroom (talentontwikkeling) 1. Werving en education permanente van technisch kader (jeugdtrainers), bijvoorbeeld via: - Actief benaderen (oud) speelsters. - Aanbod om NHV-opleidingen HT 2 in eigen regio te organiseren/faciliteren. - Verdere verspreiding via train-de-trainer concept. - Organiseren van c.q. deelnemen aan clinics, bijvoorbeeld in samenwerking met HandbalSchool Westelijke Mijnstreek. De kwaliteit van technisch kader is een belangrijkste c.q. de belangrijkste pijler van talentontwikkeling, al te beginnen vanaf de jongste jeugd! Voldoende goed opgeleid kader maakt het mogelijk het trainingsaanbod - al te beginnen vanaf komend seizoen (2017/2018) - verder uit te breiden.

7 2. Teamsamenstelling Na de D-jeugd onderscheiden we (in het bijzonder voor de C- en B-jeugd) breedte- en prestatiesport. Met name bij de prestatiesport ligt het accent op (voorbereiding op) topsport. Daarvoor gelden vanaf dan (deels) andere wetten dan voor de breedtesport, bijvoorbeeld met betrekking tot trainingen en teamsamenstelling. Zo kan bijvoorbeeld bij de indeling van teams, afhankelijk van individuele ontwikkeling/potentie 2 c.q. leerproces van speelsters, worden afgeweken van algemene kaders (in dit geval de leeftijdsindeling van het NHV). De ontwikkeling van het kind staat voorop. 3. Meten is weten (monitoring) Om de individuele ontwikkeling van speelsters adequaat (deels geobjectiveerd) te monitoren is invoering van het talentvolgsysteem (zie ) gewenst, ook met het oog op afstemming/communicatie met handbalscholen, handbalacademie e.d. Ook een open oriëntatie op andere technologische hulpmiddelen om talent te identificeren (zie bijvoorbeeld de door Toon Gerbrands bij AZ en PSV geïntroduceerde toepassing van game intelligence ; past in het innovatieve imago dat we als vereniging nastreven (zie ook onder kopje scouting ). 4. Evenementen Naast wekelijks trainen/spelen op hoogst mogelijke niveau (deelname hoogste A-/B-/C-jeugd aan landelijke competitie) kan ook deelname aan c.q. organisatie van internationale toernooien (met vaak hogere - in elk geval andere - weerstand) net het benodigde laatste zetje geven richting topsport. 1.3 Voorkomen (ongewenste) uitstroom (talentontwikkeling/topsport) De vaak opvallend lage gemiddelde leeftijd van damesteams handbal in de eredivisie weerspiegelt dat (om verschillende - wellicht deels beïnvloedbare - redenen) speelsters na aantal jaren intensieve talentontwikkeling al vrij jong (begin/midden twintig) afhaken. Hieronder enkele losse bespiegelingen daarover, als eerste aanzet tot mogelijke aanpak. 2 Op verschillende te onderscheiden relevante criteria.

8 Het aanbod aan diverse soorten trainingen (inclusief specialistische handbaltraining, krachttraining, looptraining) is de afgelopen jaren zowel kwalitatief als kwantitatief (voor DS1 momenteel vier zaaltrainingen en daarnaast twee krachttrainingen per week) uitgebreid; hetzelfde geldt voor de (para)medische begeleiding en aandacht voor voeding. De basis stáát 3 ; nu ook de schillen er omheen nog! 1. Ook aandacht voor (begeleiding bij) andere domeinen van leven (holistische benadering). Randvoorwaarden (studie / werk, huisvesting, vervoer > maatschappelijke begeleiding) op orde vergemakkelijkt de focus op handbal! Bevordert ook de aantrekkingskracht op goede speelsters van buiten. 2. Ook topsporters zijn mensen, en alle mensen zijn uniek. Het hierboven genoemde trainingsaanbod is een algemeen raamwerk, dat (deels) vraagt om persoonlijk maatwerk om ieders specifieke kwaliteiten (blijvend) optimaal te kunnen benutten. 3. Speelsters beginnen op enig moment - vaak na afronding studie, bij overgang naar werk - aan een andere levensfase, die gepaard gaat met een deels noodgedwongen herverdeling van energie. Topsport, zeker een waarmee je niet financieel rijk wordt, is dan niet langer vanzelfsprekend de (enige) onbetwiste nummer één. Als verenigingen c.q. trainers daarmee geen enkele rekening houden, haken dergelijke speelsters vaak af. Daarmee gaat de nodige hoogopgeleide handbalervaring vroegtijdig verloren. Terwijl succesvolle teams doorgaans juist bestaan uit een mix van meest talentvolle jeugd én kwalitatief goede spelers met routine. Ter illustratie: de gemiddelde leeftijd van de selectie van landskampioen VOC (Amsterdam) is 23,6 jaar (met zeven speelsters van 25 jaar of ouder). Toptalenten opleiden en/of binnenhalen zonder ze daarna langer te behouden voor/te binden aan de vereniging is een vorm van kapitaalsvernietiging waarvan we veel spijt kunnen krijgen. Zowel op korte (zie hierboven) als wellicht ook op lange termijn: oudere c.q. oud speelsters kunnen op termijn belangrijke technische (trainer, coach, scout, et cetera), maar wellicht ook bestuurlijke, commerciële en/of andere rollen binnen de vereniging vervullen. 4. Het systematisch voeren van gestructureerde exitgesprekken met speelsters (dames 1 en 2, eventueel ook al A-jeugd) die vertrekken bij V&L. 5. Aandacht voor actief onderhouden contacten (community/netwerk) met oud speelsters; tijdens en na actieve handballoopbaan. 3 Eerder is wel al gewezen op het belang van het beter dan tot dusver extern communiceren (PR) van de reeds beschikbare faciliteiten voor ambitieuze speelsters. Deze zijn er wel, maar buiten blijkbaar niet of onvoldoende bekend.

9 1.4 Geprioriteerde projecten 2017/2018/2019 Zoals al eerder betoogd, niet alles wat wenselijk is kán (meteen). Vanaf tweede helft 2017 willen we (met doorloop naar 2018/2019) in elk geval de volgende - hier in alfabetische volgorde genoemde - activiteiten projectmatig 4 oppakken, uitwerken en implementeren Beach handball 2. Ontwikkeling opleidingsplan 5 voor jeugd (per leeftijdscategorie) 3. Organisatie internationaal toernooi A-jeugd (GlanA-toernooi) 4. Regionale aanbod (clinic/trainingen) voor keepers 5. Regionaal aanbod opleiding HT2 voor trainers 6. Samenwerking met Smoke Eaters (ijshockey) e.a. gebruikers/huurders van Glanerbrook - bijvoorbeeld bij organisatie Open Dag - in kader van Open Club gedachte 4 Dit gebeurt door speciaal hiervoor in te stellen projectteams, conform door betreffende teams op te stellen projectplannen met te onderscheiden (tussen)doelen, taken, verantwoordelijkheden en bijbehorend tijdpad. 5 Betreft niet alleen handbaltechnische, maar ook didactische/pedagogische aspecten van het opleiden.

10 HOOFDSTUK 2: NOODZAKELIJKE VOORWAARDEN Ambities waarmaken vraagt - naast het uitvoeren en continu doorontwikkelen van de op handbalgebied (zie hoofdstuk 1) ingezette beleidslijnen - ondersteuning met mensen en middelen om de beoogde groei te faciliteren. Ook hier kunnen c.q. willen we niet alles inééns. Op korte termijn gaan we in elk geval (eveneens projectmatig) de volgende uitdagingen aan. 2.1 Geprioriteerde projecten 2017/2018/ Ontwikkeling sponsorbeleid (sponsorplan) Ambitieuze doelen kunnen niet zonder financiële middelen (en andere randvoorwaarden) om deze waar te maken. Een verhoging van het budget naar tenminste /jaar vraagt een inmiddels ingezette professionele advisering/ondersteuning bij ontwikkeling en implementatie van sponsorbeleid. Enkele belangrijke aandachtspunten daarbij (in willekeurige volgorde): a. Samenhang marketing/sponsoring met beleid op gebied van PR/communicatie b. Herijking c.q. aanpassing huidige sponsorpakketten c. Versterken actieve betrokkenheid sponsoren d. Aandacht voor sponsoring in natura (bijvoorbeeld verrichten bepaalde werkzaamheden) e. Aandacht voor sponsoring specifieke activiteiten/evenementen (bijvoorbeeld GlanA-toernooi), teams, et cetera

11 2. Ontwikkeling vrijwilligersbeleid (oftewel: Vele handen maken licht werk), ter ondersteuning c.q. versterking van de organisatie Vele handen maken licht werk. Enkele belangrijke aandachtspunten ter ondersteuning c.q. versterking van de interne organisatie zijn (in willekeurige volgorde): a. Mogelijke advisering/ondersteuning Ecsplore bij ontwikkeling/implementatie b. Samenwerking met andere verenigingen (conform Open Club gedachte) c. Optimaal benutten potentieel leden/ouders d. Actieve werving voor aantal concrete vacatures, zoals: - Bestuurslid 6 PR/communicatie - Halmanager - Materiaalman/vrouw - Notulist bestuursvergaderingen - Uitbreiding op aandachtsgebied technische zaken (opsplitsing Jeugd/Senioren) - Voorbereiding/organisatie 70-jarig jubileum (2019) - Vrijwilligerscoördinator e. Actieve implementatie van beleid gericht op werving, opleiding en behoud van scheidsrechters Het hebben en houden van gekwalificeerde scheidsrechters is een essentiële voorwaarde om te kunnen handballen. Daarop gerichte inspanningen zijn eerder vastgelegd in een Verenigingsarbitrageplan dat inmiddels alweer vraagt om evaluatie, update en actieve implementatie. 6 Naast (kwalitatieve/kwantitatieve) uitbreiding van het bestuur ook taakverdeling en interne communicatie tussen bestuur en verschillende commissies herijken c.q. aanpassen (handleiding is hiervoor Taak- en functiebeschrijvingen binnen de handbalvereniging van het Nederlands Handbal Verbond).

12 Bijlage 1 Overzicht handbalverenigingen in Zuid-Limburg (op alfabetische volgorde) HV BDC 90 HV BFC HV Born HV Brunssum HV ESC 90 HV Esia HV Gemini HV Iason HV Margraten HV Marsna HV MenG OPTIMO HV Minor HV Olympia HV Sittardia HV SVM HV Vilt Be Quick HV Vlug en Lenig HV Wijnandia HV Zwart Wit Landgraaf Beek Born Brunssum Stein Eys Voerendaal Valkenburg Margraten Meerssen Gulpen / Mechelen Nuth Bocholtz Sittard Munstergeleen Vilt Geleen Wijnandsrade Oirsbeek N.B.: van (de damesteams van) de Zuid Limburgse handbalverenigingen speelde in het seizoen alleen Vlug en Lenig 1 in de Eredivisie. BFC (Beek) speelde in de 2 e Divisie. ESC 90 (Stein) en Margraten speelden, samen met de dames van Vlug en Lenig 2, in de Hoofdklasse C.

HANDBALBELEIDSPLAN 2012-2016 KEUKENLAND/WIJHE 92

HANDBALBELEIDSPLAN 2012-2016 KEUKENLAND/WIJHE 92 HANDBALBELEIDSPLAN 2012-2016 KEUKENLAND/WIJHE 92 1.Voorwoord Het voor u liggend beleidsplan bevat de leidraad waarlangs de afdeling handbal van de omnisportvereniging Wijhe 92 de komende periode 2012-2016

Nadere informatie

Algemene ledenvergadering. TiVoC

Algemene ledenvergadering. TiVoC Algemene ledenvergadering TiVoC Agenda Extra algemene ledenvergadering Het bestuur stelt zich voor Stemming nieuwe bestuursleden Presentatie Beleidsplan 2015-2020 Borrel Even voorstellen Voorzitter Harald

Nadere informatie

Ambitieplan Spaarnestad Inleiding

Ambitieplan Spaarnestad Inleiding Ambitieplan Spaarnestad 2015-2020 1. Inleiding Dit ambitieplan is geschreven om een koers aan te brengen in de ontwikkeling van het Haarlems volleybal en toe te treden tot het talent ontwikkeling programma

Nadere informatie

Jeugdbeleidsplan Hockeyclub Amstelveen

Jeugdbeleidsplan Hockeyclub Amstelveen Jeugdbeleidsplan Hockeyclub Amstelveen 2015-2018 14 maart 2015 1 Inleiding Voor u ligt het Jeugdbeleidsplan van MHC Amstelveen. Dit plan is gemaakt door de Technische Commissie (TC) in samenspraak met

Nadere informatie

Selectieprocedure binnen handbalvereniging SV Zeeburg en indeling overige teams

Selectieprocedure binnen handbalvereniging SV Zeeburg en indeling overige teams Selectieprocedure binnen handbalvereniging SV Zeeburg en indeling overige teams Inleiding Wie voor SV Zeeburg kiest voor plezier én ambitie; plezier omdat wij kiezen voor attractief handbal, snel, dynamisch,

Nadere informatie

DVO op weg naar de top

DVO op weg naar de top DVO op weg naar de top Ambitiedocument 2013-2016 Waarom dit plan? DVO heeft zich in de afgelopen drie jaren geleidelijk weten te ontwikkelen tot een stabiele korfballeague vereniging. Hoe mooi korfbal

Nadere informatie

Meerjarenbeleidsplan VV Dongen op weg naar 100 jaar

Meerjarenbeleidsplan VV Dongen op weg naar 100 jaar Meerjarenbeleidsplan 2014-2023 VV Dongen op weg naar 100 jaar Inhoudsopgave 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. Inleiding Beschrijving van de vereniging 2.1 Historie 2.2 Organisatiestructuur 2.3 Vereniging

Nadere informatie

BELEIDSPLAN Versie: _extract

BELEIDSPLAN Versie: _extract BELEIDSPLAN 2018-2020 Versie: 20180721_extract CONTEXT Behoefte aan een plan over de toekomst van de club Kinheim Doel is om als Kinheim weer (h)erkend worden als dé honk- en softbal vereniging van Haarlem.

Nadere informatie

Voetbalbeleidsplan 2011-2015. Oog op de toekomst, actie voor morgen

Voetbalbeleidsplan 2011-2015. Oog op de toekomst, actie voor morgen Oog op de toekomst, actie voor morgen Agenda 1. Opening/inleiding 2. Terugblik opbrengst beleidsavond februari 2010 3. Doelstellingen voetbal beleidsplan 2011 2015 4. Vragenronde 5. Afsluiting Overige

Nadere informatie

Ambitie document GKV Enomics

Ambitie document GKV Enomics Ambitie document GKV Enomics 2017-2021 Beleid ontwikkelen is dromen die je hebt vertalen naar concrete doelen. die je stelt zijn die zaken die nog in de toekomst liggen. Het zijn de punten op de horizon

Nadere informatie

Kernwaarden Wij vinden het belangrijk dat leden, sponsoren en supporters ons ervaren en herkennen als

Kernwaarden Wij vinden het belangrijk dat leden, sponsoren en supporters ons ervaren en herkennen als STRATEGIE 2012-2015 Missie (Wie zijn wij) Voor de vereniging en haar leden de positie van S.V.M.E. in de Eijsdense gemeenschap verankeren, waardoor de toekomst wordt gegarandeerd. S.V.M.E. is een vereniging

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2018-2022 Samen groeien naar de top vanuit plezier, passie en ambitie: Door het beoefenen en faciliteren van de korfbalsport voor alle leden (en op alle korfbalniveau s); Rekening houdend met

Nadere informatie

Visie en beleidsplan Jeugdopleiding sv Juliana 31

Visie en beleidsplan Jeugdopleiding sv Juliana 31 Visie en beleidsplan 2017-2020 Jeugdopleiding sv Juliana 31 De jeugdopleiding neemt een belangrijke positie in binnen de vereniging. Er wordt veel waarde gehecht aan kwalitatief goede jeugdspelers die

Nadere informatie

Jeugd Opleidingsplan SV Lycurgus

Jeugd Opleidingsplan SV Lycurgus Jeugd Opleidingsplan SV Lycurgus Deel 1 Introductie Mark Boterman Versie 1.0 (oktober 2014) Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1 Voorwoord... 2 2 Inleiding... 2 3 Uitgangspunten en doelstellingen... 3 3.1

Nadere informatie

Jeugdbeleid DFS Arnhem

Jeugdbeleid DFS Arnhem Jeugdbeleid DFS Arnhem Voor iedereen een plek bij DFS!! 1) Inleiding DFS Arnhem is een handbalclub, ontstaan uit een fusie tussen AHV Swift en AAC 1899 in 2017. De naam/afkorting DFS staat voor 'Door Fusie

Nadere informatie

Ontwikkelen van lerende omgeving en uitdagend prestatieklimaat

Ontwikkelen van lerende omgeving en uitdagend prestatieklimaat Ontwikkelen van lerende omgeving en uitdagend prestatieklimaat Het talentvolle meisje centraal Dit is waar elke ambitieuze speelster van droomt: ooit uitkomen voor Nederland, liefst natuurlijk op een groot

Nadere informatie

UZSC 2025 Ambities en hoe we die willen bereiken

UZSC 2025 Ambities en hoe we die willen bereiken UZSC 2025 Ambities en hoe we die willen bereiken Aanleiding UZSC heeft heel wat bereikt: stevig aanwezig in de top van het Nederlandse waterpolo bij de mannen en de vrouwen, een bloeiende jeugdopleiding

Nadere informatie

[BELEIDSPLAN : HONKBAL IN DE LIFT 2013-2017]

[BELEIDSPLAN : HONKBAL IN DE LIFT 2013-2017] 2013-2017 [BELEIDSPLAN : HONKBAL IN DE LIFT 2013-2017] 1. Inleiding Storks is een honk- en softbalvereniging met een rijke historie. Storks bestaat ruim 60 jaar en behoort tot de grotere honk- en softbalverenigingen

Nadere informatie

Sponsorbeleid Zaalvoetbalvereniging DVO Wognum Nicols. Samen werken aan sportieve prestaties.

Sponsorbeleid Zaalvoetbalvereniging DVO Wognum Nicols. Samen werken aan sportieve prestaties. Sponsorbeleid Zaalvoetbalvereniging DVO Wognum Nicols Samen werken aan sportieve prestaties. Voorwoord Voor u ligt het sponsorplan van zaalvoetbalvereniging DVO Wognum Nicols. Een initiatief van het bestuur

Nadere informatie

Talentontwikkeling in de vereniging Ewout Schröder

Talentontwikkeling in de vereniging Ewout Schröder Talentontwikkeling in de vereniging Ewout Schröder Ewout Schröder Positief Enthousiast Gedreven Theoretische kaders Wat is het doel van talentontwikkeling binnen jouw vereniging? Het te allen tijde (vroeg)tijdig

Nadere informatie

Driejarig Uitvoeringsplan afdeling Jeugd sv Enter Periode 1 januari 2012 tm 31 december 2014

Driejarig Uitvoeringsplan afdeling Jeugd sv Enter Periode 1 januari 2012 tm 31 december 2014 CONCEPT Driejarig Uitvoeringsplan afdeling Jeugd sv Enter Periode 1 januari 2012 tm 31 december 2014 JEUGDBESTUUR sv ENTER November 2012 Binden en Groeien Jeugdbestuur sv Enter 1 Inleiding Recent heeft

Nadere informatie

Sporthalsessie Almere Pioneers dd. 22-09-2015

Sporthalsessie Almere Pioneers dd. 22-09-2015 Sporthalsessie Almere Pioneers dd. 22-09-2015 1. Stellingen 1. Alle selectieteams van Almere Pioneers moeten op het hoogste landelijke niveau spelen Almere is één van de grootste gemeentes in NL Daarbij

Nadere informatie

Stichting jeugdijshockey Tilburg Trappers

Stichting jeugdijshockey Tilburg Trappers Stichting jeugdijshockey Tilburg Trappers Jeugd beleidsplan 2013-2018 Versie september 2008 3 1. INHOUDSOPGAVE HOOFDSTUK BLZ INHOUDSOPGAVE 1 1. INLEIDING 2 2. ANALYSE HUIDIGE STAND VAN ZAKEN 2 2.1 Stand

Nadere informatie

De opleiding tot topsporter en het waterpolo opleidingscentrum

De opleiding tot topsporter en het waterpolo opleidingscentrum De opleiding tot topsporter en het waterpolo opleidingscentrum HET WATERPOLO OPLEIDINGSCENTRUM: DE OPLEIDING TOT TOPSPORTER Het Waterpolo Opleidingscentrum (WOC) streeft er naar spelers en speelsters in

Nadere informatie

Toekomst SVMM Voetbal Jeugd en Senioren (Vanaf seizoen 2009/2010 t/m 2010/2011) Definitief. 20 april 2009 (versie 1.0)

Toekomst SVMM Voetbal Jeugd en Senioren (Vanaf seizoen 2009/2010 t/m 2010/2011) Definitief. 20 april 2009 (versie 1.0) Contourennota Toekomst SVMM Voetbal Jeugd en Senioren (Vanaf seizoen 2009/2010 t/m 2010/2011) Definitief 20 april 2009 (versie 1.0) INHOUDSOPGAVE Blz. 1. INLEIDING 3. 2. TOEKOMST SENIOREN SVMM VOETBAL

Nadere informatie

HandbalSchool Brabant. 20 september 2015

HandbalSchool Brabant. 20 september 2015 HandbalSchool Brabant Onze missie: Missie en Visie Het bevorderen van (top)handbal binnen het NHV in het bijzonder Brabant en Zeeland door talentontwikkeling. Dit door het aanbieden van een opleidingsprogramma

Nadere informatie

K.V. Blauw Zwart Wierden

K.V. Blauw Zwart Wierden K.V. Blauw Zwart Wierden Beleidsplan 2012-2015 Blauw Zwart de vereniging Blauw Zwart is sinds 1933 een bloeiende korfbalvereniging met een geheel eigen identiteit en clubcultuur en de nodige mooie sportieve

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2016-2020 Vastgesteld op ALV Sudosa-Desto dd. 23 nov. 2016 Voorwoord Voor je ligt het Beleidsplan 2016 2020 dat tijdens de ALV van 23 november 2016 is besproken en geaccordeerd. Het betreft

Nadere informatie

Goodpractice 2: De trainer, een onmisbare schakel

Goodpractice 2: De trainer, een onmisbare schakel Goodpractice 2: De trainer, een onmisbare schakel Ambities en uitdagingen voor sporter, trainer, begeleiding, ouders, overheid, ondernemer, sponsor en vrijwilliger. Westa 2020 Een leven lang in beweging

Nadere informatie

Agenda. Waarom Kalinko 2020? Hoe zijn we gekomen tot Kalinko 2020? Kalinko 2020! Wat we niet gaan doen!

Agenda. Waarom Kalinko 2020? Hoe zijn we gekomen tot Kalinko 2020? Kalinko 2020! Wat we niet gaan doen! 1 Agenda Waarom Kalinko? Hoe zijn we gekomen tot Kalinko? Kalinko! Wat we niet gaan doen! 2 Reageren op dit document? Mail naar voorzitter@.nl Vastgesteld door de algemene ledenvergadering op 10-09-2016

Nadere informatie

Versie 3.0 (definitief), 2 september Werkplan Volvera

Versie 3.0 (definitief), 2 september Werkplan Volvera Versie 3.0 (definitief), 2 september 2012 Werkplan Volvera 2012-2013 1. Werkplan 2012-2013 1.1. Inleiding Voor u ligt het tweede werkplan met activiteiten voor het seizoen 2012-2013. Dit werkplan bevat

Nadere informatie

Beleidsplan v1.0. november 2015 - oktober 2019

Beleidsplan v1.0. november 2015 - oktober 2019 Beleidsplan v1.0 november 2015 - oktober 2019 1 Aanleiding Oude beleidsplan liep tot halverwege 2015 Bestuur heeft behoefte aan nieuw beleidsplan Vervolg op sportief coachen traject Ambitie van bestuur

Nadere informatie

Blue Arrows Basketball

Blue Arrows Basketball Blue Arrows Basketball Dé coolste sport op de Heuvelrug! Sponsormogelijkheden Seizoenen 2010 2014 Hoofdsponsor Stersponsor Teamsponsor Specials Donateur Draag ook bij aan een sportieve en succesvolle samenwerking!

Nadere informatie

BELEIDSPLAN AAC 61 2013 VOORWOORD

BELEIDSPLAN AAC 61 2013 VOORWOORD BELEIDSPLAN AAC 61 2013 VOORWOORD Een sportvereniging kan niet zonder een beleidsplan. Een dergelijk plan moet sturing geven aan de voornemens die de club wil realiseren of nastreven. Het vorige beleidsplan

Nadere informatie

SAMEN SCOREN. Beleidsplan Fc. Grootegast 2015-2020. Fc. Grootegast Provincialeweg 139 9863 PE Doezum 0594 612608 (sportcomplex)

SAMEN SCOREN. Beleidsplan Fc. Grootegast 2015-2020. Fc. Grootegast Provincialeweg 139 9863 PE Doezum 0594 612608 (sportcomplex) SAMEN SCOREN Beleidsplan 2015-2020 is een grote, ambitieuze dorpsvereniging uit Grootegast/Doezum en telt in 2015 ongeveer 520 leden, 33 teams en ruim 100 vrijwilligers. De vereniging heeft een regionale

Nadere informatie

Tussenevaluatie beleidsplan HB SC Joure 2007 2010 d.d. oktober 2009

Tussenevaluatie beleidsplan HB SC Joure 2007 2010 d.d. oktober 2009 Tussenevaluatie beleidsplan HB SC Joure 2007 2010 d.d. oktober 2009 Beleidsplan SC Joure 2007-2010 opgesteld in april/mei 2007 met draagvlak geledingen AB/topsport/breedtesport/sponsoring Doelstellingen

Nadere informatie

Bijlage 4 Inventarisatie van door jeugdbestuur uit te werken punten (hoofdstuk 5)

Bijlage 4 Inventarisatie van door jeugdbestuur uit te werken punten (hoofdstuk 5) De Commissie heeft vanuit de moederverenigingen op het gebied van de organisatie rondom voetbal de nodige informatie verzameld. Daarnaast heeft de Commissie intern op basis van discussie een aantal inzichten

Nadere informatie

Werkplan 2019 Stichting Platform Limburg Handbal 2.0

Werkplan 2019 Stichting Platform Limburg Handbal 2.0 Werkplan 2019 Stichting Platform Limburg Handbal 2.0 Inhoud INLEIDING... 2 BREEDTESPORT... 3 PROJECTEN BREEDTESPORT... 4 TALENT-IDENTIFICATIE & TALENTONTWIKKELING... 7 PROJECTEN TALENTONTWIKKELING... 8

Nadere informatie

Voetbalvereniging de Blokkers. Beleidsplan Meisjes- en Damesvoetbal

Voetbalvereniging de Blokkers. Beleidsplan Meisjes- en Damesvoetbal Voetbalvereniging de Blokkers Beleidsplan Meisjes- en Damesvoetbal Inhoudsopgave Inleiding pag. 2 Missie pag. 3 Organisatie pag. 4 Beleidsdoelstellingen pag. 5 1. Inleiding Het meisjes- en damesvoetbal

Nadere informatie

Pilot HandbalSchool Brabant IVO-Deurne

Pilot HandbalSchool Brabant IVO-Deurne Pilot HandbalSchool Brabant IVO-Deurne Inhoudsopgave Wat is de HandbalSchool? Wat doet de HandbalSchool? Hoe zit het met andere sportklassen/initiatieven? Wat is IVO-Deurne? Wat houdt de pilot in? Concreet:

Nadere informatie

Sponsorplan AAC Seizoen 2009/2010. AAC 1899 Sporthal Rijkerswoerd De Pas BK Arnhem

Sponsorplan AAC Seizoen 2009/2010. AAC 1899 Sporthal Rijkerswoerd De Pas BK Arnhem Sponsorplan AAC 1899 Seizoen 2009/2010 AAC 1899 Sporthal Rijkerswoerd De Pas 44 6836 BK Arnhem 026-3270523 www.aac1899.nl Inhoudsopgave Sponsorcommissie AAC 1899 Historie Ambitieniveau Damesselectie 2009/2010

Nadere informatie

Discussie 5 januari 2014

Discussie 5 januari 2014 Discussie 5 januari 2014 Strategie Structuur Cultuur Verloop ledenbestand Ledenbestand (spelend) Overzicht teams Categorie Subcategorie Niveau Plaats Competitie Gem. leeftijd Aantal spelers Trainings frequentie

Nadere informatie

SV SLIKKERVEER OP NAAR HET 100-JARIG BESTAAN. Beleidsplan

SV SLIKKERVEER OP NAAR HET 100-JARIG BESTAAN. Beleidsplan SV SLIKKERVEER OP NAAR HET 100-JARIG BESTAAN Beleidsplan 2016-2020 SV SLIKKERVEER: MEER DAN EEN VERENIGING SV SLIKKERVEER: MEER DAN EEN VERENIGING SV Slikkerveer is een vereniging. En zoals bij iedere

Nadere informatie

PUURS 2005-2010. Puurs 2005-2010. K. Puurs Excelsior F.C. K.B.V.B. Stamnr. 3855 TERREINEN Kerkhofstraat Puurs. Beleidsplan 2005-2010

PUURS 2005-2010. Puurs 2005-2010. K. Puurs Excelsior F.C. K.B.V.B. Stamnr. 3855 TERREINEN Kerkhofstraat Puurs. Beleidsplan 2005-2010 PUURS 2005-2010 Puurs 2005-2010 K. Puurs Excelsior F.C. K.B.V.B. Stamnr. 3855 TERREINEN Kerkhofstraat Puurs Beleidsplan 2005-2010 VOETBAL IS VERANDERD VOETBAL IS IN BEWEGING Kinderen zijn veranderd Maatschappij

Nadere informatie

Uiteraard staat ons technisch hart open voor al uw voetbal/training gerelateerde vragen! Met sportieve groet, technisch hart Dios

Uiteraard staat ons technisch hart open voor al uw voetbal/training gerelateerde vragen! Met sportieve groet, technisch hart Dios Als technisch hart Dios proberen wij onze jeugdleden (uw kinderen) dat te bieden, waar hij/zij behoefte aan heeft. Ons streven is, om elk jeugdlid binnen onze club te laten voetballen op zijn/haar niveau,

Nadere informatie

BELEIDSPLAN VV GEMERT

BELEIDSPLAN VV GEMERT Visie BELEIDSPLAN VV GEMERT 2016 2020 Voor alle leden van VV Gemert, actief en passief, staat plezier en tevredenheid in alle geledingen voorop. Voor onze recreatieve teams is dat op een voor hen passend

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken Handbal Ik hou mijn spreekbeurt over handbal omdat ik zelf aan deze sport doe en ik het een mooie sport vind. Ik ga het vandaag hebben over wat handbal precies inhoudt, de leeftijdsindeling, de wedstrijden,

Nadere informatie

Samen presteren met plezier 2.0

Samen presteren met plezier 2.0 Samen presteren met plezier 2.0 Clubbeleid c.s.v. Be Quick Dokkum 2017-2022 CONCEPT-versie 10 april 2017 18 januari: de club in gesprek en debat met elkaar 18 januari: de club in gesprek en debat met elkaar

Nadere informatie

Programma 20 e Heuvelland Veldhandbaltoernooi

Programma 20 e Heuvelland Veldhandbaltoernooi Programma 20 e Heuvelland Veldhandbaltoernooi Versie: 19 augustus ZONDAG 1 SEPTEMBER 2019 Sportcomplex Sportclub 25 Aretsbosweg Bocholtz ORGANISATIE: Stichting Heuvelland Handbal Toernooi de handbalverenigingen

Nadere informatie

BELEIDSVISIE TENNISCLUB BRZ

BELEIDSVISIE TENNISCLUB BRZ BELEIDSVISIE TENNISCLUB BRZ S.E.M. van der Westen Inhoud Inleiding... 2 Noodzaak... 3 Visie... 4 Uitgangspunten... 4 Analyse van bedreigingen en kansen... 5 Doelstellingen... 6 Uitvoering... 7 Verantwoordelijkheden...

Nadere informatie

Informatie voor (nieuwe) leden

Informatie voor (nieuwe) leden Informatie voor (nieuwe) leden Inhoud 1. Vereniging Almere 90 2. Beleidsplan 3. Wat kan Almere 90 u bieden 4. Wat vraagt Almere 90 van u 1 De Vereniging Almere 90 a) Historie A90 b) Maatschappelijk belang

Nadere informatie

STRATEGISCH BELEIDSPLAN. UDI 19 Beter Bed Seizoenen 2009 / 2014

STRATEGISCH BELEIDSPLAN. UDI 19 Beter Bed Seizoenen 2009 / 2014 Opgesteld: Versie nr. 12 STRATEGISCH BELEIDSPLAN UDI 19 Beter Bed Seizoenen 2009 / 2014 STRATEGISCH PLAN UDI 19 Beter Bed INHOUDSOPGAVE: - INLEIDING - MISSIE - VISIE - DOELSTELLINGEN - TIJDSPAD / ACTIES

Nadere informatie

Kick-off bijeenkomst. 20 januari 2018

Kick-off bijeenkomst. 20 januari 2018 Kick-off bijeenkomst 20 januari 2018 Stichting Roda JC MIDM Stichting Roda JC Kerkrade MIDM is opgericht in maart 2012 MIDM richt zich op 3 pijlers: Participatie, Gezondheid en Respect MIDM slaat brug

Nadere informatie

Ouderbijeenkomst. Team: XX DTS EDE

Ouderbijeenkomst. Team: XX DTS EDE Ouderbijeenkomst Team: XX DTS EDE Instructie voor de gebruiker Deze presentatie is een richtlijn voor trainers van DTS Ede die een ouderbijeenkomst organiseren. Het is voor alle teams verplicht (zowel

Nadere informatie

DSC Jeugd(technisch)beleid jaarverslag

DSC Jeugd(technisch)beleid jaarverslag DSC Jeugd(technisch)beleid jaarverslag 2014-2015 Passie Binding Prestatie Ontwikkeling Inleiding Dit document vormt een verslag van de ontwikkelingen die er zijn op het gebied van jeugdbeleid. Dit seizoen

Nadere informatie

Talentontwikkeling. Informatie over talentontwikkeling in de afdeling Oost van het Nederlands Handbal Verbond

Talentontwikkeling. Informatie over talentontwikkeling in de afdeling Oost van het Nederlands Handbal Verbond Talentontwikkeling Informatie over talentontwikkeling in de afdeling Oost van het Nederlands Handbal Verbond NHV Afdeling Oost AB, Algemeen Bestuur: bestaat uit 7 personen DB, Dagelijks Bestuur ( Voorzitter,

Nadere informatie

KNWU Beleidsplan MTB 2013-2016

KNWU Beleidsplan MTB 2013-2016 KNWU Beleidsplan MTB 2013-2016 Who-am-I? Han ten Hove namens cie Off Road, WT-4 trainer MTB specialisatie, Proces manager, jeugdtrainer Bar End, UCI team MPL Specialized, Expert WT opleidingen, Examinator

Nadere informatie

2. Brede basis Om het bovengenoemd aantal op te vangen zal er een brede basis moet zijn aan trainers.

2. Brede basis Om het bovengenoemd aantal op te vangen zal er een brede basis moet zijn aan trainers. Doel van deze avond Eerste aanzet tot het opzetten van een 10 jaren plan Basisidee Visie wat over 10 jaar 1. Jeugd is de toekomst Het doel is om in elke leeftijdgroep 2 teams te hebben zodat je ieder niveau

Nadere informatie

JEUGD Selectiebeleid 2014-2017

JEUGD Selectiebeleid 2014-2017 JEUGD Selectiebeleid 2014-2017 Inhoudsopgave 1.0 Inleiding 3 1.1 Wat is selectie? 4 1.2 Waarom selecteren? 4 1.3 Selectie algemeen 4 1.4 Wat houdt selectie spelen in? 5 2.0 Doelstellingen 6 2.1 Uitgangspunten

Nadere informatie

Sponsorplan VELO Badminton 2016/2017

Sponsorplan VELO Badminton 2016/2017 Sponsorplan VELO Badminton 2016/2017 Wateringen, januari 2016 1 Sponsorplan VELO Badminton VELO Badminton is een badmintonvereniging uit Wateringen. VELO Badminton is ontstaan in 1966 en maakt deel uit

Nadere informatie

Missie en Visie. Onze missie: Het bevorderen van (top)handbal binnen het NHV in het bijzonder Brabant en Zeeland door talentontwikkeling.

Missie en Visie. Onze missie: Het bevorderen van (top)handbal binnen het NHV in het bijzonder Brabant en Zeeland door talentontwikkeling. Missie en Visie Onze missie: Het bevorderen van (top)handbal binnen het NHV in het bijzonder Brabant en Zeeland door talentontwikkeling. Dit door het aanbieden van een opleidingsprogramma bestaande uit

Nadere informatie

Handbalvereniging HV Delta Sport

Handbalvereniging HV Delta Sport Handbalvereniging HV Delta Sport Sponsorbeleid 2015-2018 1. Algemeen Op 29 juni 1969 is handbalvereniging Delta Sport opgericht, in eerste instantie als handbalafdeling van sportvereniging Delta Sport.

Nadere informatie

Minimale kwaliteitseisen jeugdopleidingen 2013-2020

Minimale kwaliteitseisen jeugdopleidingen 2013-2020 Minimale kwaliteitseisen jeugdopleidingen 2013-2020 Kwaliteitsdomein lokaal niveau regionaal niveau nationaal niveau internationaal niveau 1. Beleid 1a Jeugdopleidingsbeleidsplan de club heeft een jeugdopleidingsbeleidsplan

Nadere informatie

Sponsorplan Handbalvereniging S.v. Tyfoon

Sponsorplan Handbalvereniging S.v. Tyfoon Sponsorplan Handbalvereniging S.v. Tyfoon Tyfoon d.d. januari 2014 www.svtyfoon.nl Handbalvereniging SV Tyfoon 1. Inleiding Voor u ligt het sponsorplan van handbalvereniging SV Tyfoon. In dit schrijven

Nadere informatie

Met sportieve groeten, Bestuur HV Maasgouw

Met sportieve groeten, Bestuur HV Maasgouw Beste leden en ouders / verzorgers van jeugdleden van Handbal Vereniging Maasgouw. Het nieuwe seizoen staat binnenkort weer voor de deur en dat betekent actie!!! Zoals afgesproken op de ALV van 25-11-2012

Nadere informatie

Toelichting/informatie dames recreanten competitie Zuid Limburg

Toelichting/informatie dames recreanten competitie Zuid Limburg Toelichting/informatie dames recreanten competitie Zuid Limburg 2018-2019 * Dit programma staat ook op de site van SHHT. www.heuvellandtoernooi.nl/recreanten * Inhuren van de benodigde haluren wordt gedaan

Nadere informatie

Retailaanpak Parkstad Limburg

Retailaanpak Parkstad Limburg Retailaanpak Parkstad Limburg Martin de Beer, voorzitter Bestuurscommissie Economie & Toerisme 13 oktober 2016 POL-uitwerking: Ruimtelijke Economie Onder meer voor het thema Detailhandel: regionale samenwerking

Nadere informatie

Welkom Algemene ledenvergadering 5 oktober 2010

Welkom Algemene ledenvergadering 5 oktober 2010 Welkom Algemene ledenvergadering 5 oktober 2010 Missie IJCT IJCT wil een breedtesportvereniging zijn voor sport en bewegen en in het bijzonder een schaats hardrijvereniging met een trainingsaanbod dat

Nadere informatie

Jeugdplan Nederland (JPN)

Jeugdplan Nederland (JPN) Jeugdplan Nederland (JPN) In Nederland voetballen ongeveer 92.000 meisjes (jonger dan 18 jaar). Dit aantal groeit nog steeds en daar hoeven amateurclubs bijna niets voor te doen. Voor talentontwikkeling

Nadere informatie

Trekvogels. Op naar 100 jaar. concept 3.0 (29 maart 2014) Beleidsplan 2014/2022. Samen zijn we de vereniging!

Trekvogels. Op naar 100 jaar. concept 3.0 (29 maart 2014) Beleidsplan 2014/2022. Samen zijn we de vereniging! Trekvogels Op naar 100 jaar Samen zijn we de vereniging! Beste leden van voetbalvereniging Trekvogels, Tijdens de algemene ledenvergadering in november 2013 hebben we een goede discussie gevoerd aan de

Nadere informatie

1. Beleidsplan Jeugd en Topgolf Golfclub De Haenen 2009

1. Beleidsplan Jeugd en Topgolf Golfclub De Haenen 2009 WIE DE JEUGD HEEFT, HEEFT DE TOEKOMST! (18-11-10) Inleiding 1. Beleidsplan Jeugd en Topgolf Golfclub De Haenen 2009 1.1 Doelstelling 1.2 De Jeugdcommissie 1.3 Beleidsstrategie 1.4 Hoofdactiviteiten 1.5

Nadere informatie

Jaarverslag 2018 april 2018

Jaarverslag 2018 april 2018 Jaarverslag 2018 april 2018 Jaarverslag 2018 Inleiding Met het jaarverslag geeft het bestuur een overzicht van ondernomen activiteiten en van ontwikkelingen die in 2018 op ons pad zijn gekomen. Op maandag

Nadere informatie

Koersplan. Highschool Eindhoven

Koersplan. Highschool Eindhoven Koersplan Highschool Eindhoven 1 Inleiding Frits Philips lyceum- mavo is een toekomstgerichte school met de focus op talentontwikkeling. Leerlingen krijgen volop de mogelijkheid om hun talenten te ontdekken

Nadere informatie

21-9-2012 RESULTATEN ZAALVOETBAL 2011/2012 UITVOERING MASTERPLAN REGIOVERGADERING NAJAAR 2012 RESULTATEN ZAALVOETBAL RESULTATEN ZAALVOETBAL

21-9-2012 RESULTATEN ZAALVOETBAL 2011/2012 UITVOERING MASTERPLAN REGIOVERGADERING NAJAAR 2012 RESULTATEN ZAALVOETBAL RESULTATEN ZAALVOETBAL 2011/2012 UITVOERING MASTERPLAN REGIOVERGADERING NAJAAR 2012 Inrichting afdeling zaalvoetbal (AO en VO) Uitvoeringplan werkplannen per district Sponsorpropositie Landelijke scheidsrechterscommissie Naamswijziging

Nadere informatie

Programma 18 e Heuvelland Veldhandbaltoernooi

Programma 18 e Heuvelland Veldhandbaltoernooi Programma 18 e Heuvelland Veldhandbaltoernooi zondag 3 september 2017 in Bocholtz Sportcomplex Sportclub 25 Aretsbosweg Bocholtzerheide ORGANISATIE: Stichting Heuvelland Handbal Toernooi de handbalverenigingen

Nadere informatie

Functieomschrijvingen

Functieomschrijvingen Voorzitter van de technische commissie Leiding geven aan de technische commissie. Functieomschrijvingen Lid van het bestuur. Dus mede verantwoordelijk voor algemene gang van zaken. De voorzitter van de

Nadere informatie

Sponsorbrochure Hockeyclub AMVJ

Sponsorbrochure Hockeyclub AMVJ Sponsorbrochure Hockeyclub AMVJ Clubgegevens Hockeyclub AMVJ Sportpark 'Het Loopveld' Aanloop 2 1183 SZ Amstelveen Sponsorcommissie Bas Arentsen Joey Neeteson E sponsoring@hcamvj.nl W www.hcamvj.nl Inhoudsopgave

Nadere informatie

Volleybalvereniging ADC

Volleybalvereniging ADC Volleybalvereniging ADC Sponsor promotie Onze voorzitter aan het woord. ADC is een vereniging met een professionele uitstraling, waarin wij voor iedereen een plaats willen bieden om te kunnen volleyballen.

Nadere informatie

NHV Seizoenplan

NHV Seizoenplan NHV Seizoenplan 2017-2018 Dit NHV Seizoenplan 2017-2018 is het tweede seizoenplan dat is afgeleid van het NHV Meerjarenbeleidplan 2016-2020, dat als motto Handbal Scoort! heeft gekregen. Er is gekozen

Nadere informatie

Wij hebben reeds diverse succesvolle maatschappelijke activiteiten lopen bijvoorbeeld;

Wij hebben reeds diverse succesvolle maatschappelijke activiteiten lopen bijvoorbeeld; Beste Rabobank, Als eerste willen wij u bedanken voor deze unieke mogelijkheid om één van onze wensen en ambities die wij als SportPlus vereniging hebben via deze mogelijkheid waar te kunnen maken. Wij

Nadere informatie

Bijlage 1 Operationele Doelstellingen. Accommodatiebeleid

Bijlage 1 Operationele Doelstellingen. Accommodatiebeleid Bezinnen Bijlage 1 Operationele Doelstellingen Doen Denken Beslissen 1. Accommodatiebeleid Accommodatiebeleid a. De vereniging AV Fortuna zal gedurende de beleidsperiode zorgen voor optimale trainings-

Nadere informatie

Missie, visie en strategie Flamingo s 56

Missie, visie en strategie Flamingo s 56 Missie, visie en strategie Flamingo s 56 Inleiding In deze notitie gaan we in op de missie en visie van onze vereniging en uiteindelijk ook op de manier waarop we die missie en visie willen verwerkelijken.

Nadere informatie

Door middel van beleidsplannen wordt sturing gegeven aan de verdere uitbouw of continuïteit van de vereniging.

Door middel van beleidsplannen wordt sturing gegeven aan de verdere uitbouw of continuïteit van de vereniging. VISIE-MISSIE en BELEIDSPLAN 2018-2022 PC Amitié Visie: Wij willen een vereniging zijn met een positieve uitstraling. Iedereen moet zich binnen onze vereniging thuis voelen en zowel op recreatieve als op

Nadere informatie

GEEFT IEDERE ACHTERHOEKSE JONGERE VIA SPORT GOEDE ONTWIKKEL-

GEEFT IEDERE ACHTERHOEKSE JONGERE VIA SPORT GOEDE ONTWIKKEL- HUN EIGEN TOP TE HALEN! L E E R H E T B E S T E U I T J E Z E L F T E H A L E N WE ZIEN DE NOODZAAK EN KANSEN OM ONZE JEUGD IN DE ACHTERHOEK VIA SPORT EEN BETER ONTWIKKELKLIMAAT TE BIEDEN. OP SCHOOL, IN

Nadere informatie

Technisch Beleidsplan LTC Zee en Duin 2013-2018 Uitgangspunten van beleid

Technisch Beleidsplan LTC Zee en Duin 2013-2018 Uitgangspunten van beleid Technisch Beleidsplan LTC Zee en Duin 2013-2018 Uitgangspunten van beleid Technisch Beleidsplan LTC Zee en Duin Page 1 Inhoudsopgave: Technisch beleid: 1.1 Jeugdbeleid: 1.2 Plan van aanpak Jeugd selectieplan

Nadere informatie

Beleidsplan ten behoeve van de breedtesport - Handbalvereniging Hercules te Den Haag

Beleidsplan ten behoeve van de breedtesport - Handbalvereniging Hercules te Den Haag Beleidsplan ten behoeve van de breedtesport - Handbalvereniging Hercules te Den Haag Inleiding De breedtesport commissie heeft, in navolging van het beleidsplan ten aanzien van de jeugd en de topsport

Nadere informatie

Technisch Verenigings Plan

Technisch Verenigings Plan Technisch Verenigings Plan V.V. Foreholte november 2013 0 WOORD VOORAF Het hoofdbestuur dankt allen die hun bijdrage hebben gegeven aan de totstandkoming van dit document. MISSIE V.V. Foreholte is een

Nadere informatie

Beleid NHV Talentontwikkeling versie0516

Beleid NHV Talentontwikkeling versie0516 De weg van het handbaltalent binnen het NHV 1. Inleiding Binnen ons NHV Talentontwikkelingsbeleid is het van belang dat een talent weet welke mogelijkheden er zijn om zijn of haar talent binnen het NHV

Nadere informatie

AZVD Beleidsplan triatlon 2010-2013

AZVD Beleidsplan triatlon 2010-2013 AZVD Beleidsplan triatlon 2010-2013 Beleidsplan Triatlon 2010 2013 Triatlon commissie 1 Versiebeheer Status Versie Datum Door Reden Concept 01 1-11-2009 Ruben Concept Eindversie 02 9-11-2009 Ruben Commentaar

Nadere informatie

WELKOM BIJ. sponsorbrochure

WELKOM BIJ. sponsorbrochure WELKOM BIJ sponsorbrochure We l k o m b i j h o c k e y v e re n i g i n g A b c o u d e Een levendige familieclub waar plezier, sportiviteit en ambitie hand in hand gaan. HVA bestaat sinds 1975 en is

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Inleiding pag. 3 2. Maatschappelijke paragraaf pag. 4 3. Financiële paragraaf pag. 7

Inhoudsopgave. 1. Inleiding pag. 3 2. Maatschappelijke paragraaf pag. 4 3. Financiële paragraaf pag. 7 Jaarverslag 2009 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding pag. 3 2. Maatschappelijke paragraaf pag. 4 3. Financiële paragraaf pag. 7 2 1. Inleiding In dit jaarverslag worden de resultaten van de Stichting Return over

Nadere informatie

Communicatie. Hoe besteed je aandacht aan ouders?

Communicatie. Hoe besteed je aandacht aan ouders? Communicatie Ouders spelen een grote rol in sportbeleving van hun kind. Voor, tijdens en na de wedstrijd. Een ouder is een rolmodel voor het kind, toeschouwer, supporter en natuurlijk ook opvoeder. Niet

Nadere informatie

HAAGLANDIA. Beleidsplan. vv Haaglandia

HAAGLANDIA. Beleidsplan. vv Haaglandia Beleidsplan vv Haaglandia 2015-2018 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 Visie vv Haaglandia 4 Missie vv Haaglandia 4 Hoofdstuk 1: Beschrijving van de vereniging 5 Historie 5 De vereniging op dit

Nadere informatie

Algemeen Beleidsplan BC Iduna 2015-2019. Versie 12 maart 2015

Algemeen Beleidsplan BC Iduna 2015-2019. Versie 12 maart 2015 Algemeen Beleidsplan BC Iduna 2015-2019 Versie 12 maart 2015 1 Algemeen Beleidsplan BC Iduna 2015-2019 1. Financieel gezond en betaalbaar 2. Gezelligheid 3. Sportieve ambitie 4. Voldoende zaalcapaciteit

Nadere informatie

Jaarplan Bestuur Groningen Atletiek 2017

Jaarplan Bestuur Groningen Atletiek 2017 Jaarplan Bestuur Groningen Atletiek 2017 Inhoudsopgave Inleiding 2 Blz. 1. Verstevigen vereniging structuur 3 2. Werken aan de visie en missie 3. Versterken vereniging- ledengroei 4. Verbeteren kwaliteit

Nadere informatie

NHV-NHN Afdelingsselecties/De Handbalschool Noord-Holland. Informatiebijeenkomst

NHV-NHN Afdelingsselecties/De Handbalschool Noord-Holland. Informatiebijeenkomst NHV-NHN Afdelingsselecties/De Handbalschool Noord-Holland Informatiebijeenkomst Programma Welkom en introductie door Gert-Jan van Nuland; Samenwerking Handbalschool NH/NHV-NHN door Gert-Jan van Nuland;

Nadere informatie

MISSIE en VISIE Koninklijke Voetbal Club Haacht

MISSIE en VISIE Koninklijke Voetbal Club Haacht MISSIE en VISIE Koninklijke Voetbal Club Haacht MISSIE K.V.C. HAACHT SENIORS: MET EIGEN JEUGD ZO HOOG MOGELIJK SPELEN JEUGD: ZORGEN VOOR EEN KWALITEITSVOLLE JEUGDOPLEIDING MET OOK AANDACHT VOOR DE MINDERE

Nadere informatie

Beleidsplan Twins Sporting Club Oosterhout

Beleidsplan Twins Sporting Club Oosterhout 2013-2017 Beleidsplan Twins Sporting Club Oosterhout BELEIDSPLAN 1. Inleiding Twins is de roepnaam voor de in Oosterhout gevestigde vereniging Twins Sporting Club. Het beleid van Twins is gericht op het

Nadere informatie

(Jeugd-) Beleidsplan Voetbalvereniging Neerlandia 31

(Jeugd-) Beleidsplan Voetbalvereniging Neerlandia 31 (Jeugd-) Beleidsplan Voetbalvereniging Neerlandia 31 Auteur : Jolanda Brokx, Oscar Schouten Versie : 1.1 Datum : april 2015 Contents 2. Inleiding... 3 3. Visie... 3 4. Verenigingsstructuur... 3 5. Aantal

Nadere informatie

Sponsorbrochure Hockeyclub AMVJ

Sponsorbrochure Hockeyclub AMVJ Sponsorbrochure Hockeyclub AMVJ Clubgegevens Hockeyclub AMVJ Sportpark 'Het Loopveld' Aanloop 2 1183 SZ Amstelveen Bestuurlid PR & Sponsoring Susan Leerkes E: pr@hcamvj.nl www.hcamvj.nl Inhoudsopgave Hockeyclub

Nadere informatie