Kindgesprekken aan de hand van ZIEN! vraagt om schatgraven A. (Alice) Methorst-Janssen, onderwijsadviseur Driestar onderwijsadvies

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kindgesprekken aan de hand van ZIEN! vraagt om schatgraven A. (Alice) Methorst-Janssen, onderwijsadviseur Driestar onderwijsadvies"

Transcriptie

1 Workshops Samen leren dag regio Midden Barneveld Kindgesprekken aan de hand van ZIEN! vraagt om schatgraven A. (Alice) Methorst-Janssen, onderwijsadviseur Driestar onderwijsadvies Als leerkracht of intern begeleider ben je dagelijks met kinderen in gesprek. Daarnaast zijn er momenten waarop je bewust een kindgesprek plant omdat de uitslag van de leerkrachten/of leerlingvragenlijst van ZIEN! vraagt om meer onderzoek, schatgraven. Welke behoefte ligt er onder het gedrag? Hoe komt het dat de beleving van de leerling (informatie vanuit de leerlingvragenlijst) zo anders is dan het zichtbare gedrag in de klas (informatie vanuit leerkrachtvragenlijst). Wat heeft deze leerling van jou als leerkracht nodig? In deze workshop proberen we een stapje terug te doen en echt te luisteren. We leren ZIEN! met onze ogen en kijken met ons hart. Reflect-leren: hoe doen leidinggevenden dat bij leraren? T.J.C. (Anton) de Jong, managementadviseur bij Driestar onderwijsadvies Elke leraar heeft zijn eigen kwaliteiten en kan die kwaliteiten verder ontwikkelen. Om dat voor elkaar te krijgen, is een leidinggevende die gelooft in groei en bloei van zijn mensen een must. In deze workshop gaan we na waar groei bij mensen vooral te halen is. Daarbij gebruiken we het Reflectie- en ontwikkelingsmodel: de handelingen van de leraar staan centraal binnen de context van de groep, de school en de omgeving. In deze workshop gaan we de uitdaging aan om leraren in beweging (lees: tot reflectie en ontwikkeling) te krijgen. Ervaar zelf hoe Reflect-leren ingezet kan worden bij schoolontwikkeling! Methodisch- of gepersonaliseerd leren met Gynzy A.M. (Bart) Vollmuller, onderwijsadviseur bij Driestar onderwijsadvies In deze workshop laten wij je de mogelijkheden zien van het programma Gynzy. Gynzy biedt naast software voor het digitale bord en oefensoftware voor leerlingen ook verwerkingssoftware. Deze verwerkingssoftware is er voor rekenen, spelling en woordenschat. Met Gynzy kan de stof uit de methode digitaal worden verwerkt waarna de resultaten automatisch worden opgeslagen in ParnasSys. Tevens is het mogelijk om de leerlingen met een eigen leerlijn met Gynzy te laten werken. In deze workshop presenteren wij de mogelijkheden en oefenen wij op je eigen meegebrachte apparaat, of op de vijf ipads die wij beschikbaar stellen.

2 Roos van Leary G.G. (Bert) van Dijk, trainer en directeur bij de Leary Academy In de workshop maak je kennis met de Roos van Leary, de landkaart voor het beïnvloeden van de interactie. Na een korte inleiding oefenen we met de interactiesleutel, een heldere en eenvoudige manier om effectief met anderen om te gaan. Het resultaat van de workshop is dat je een keer gewerkt hebt met de interactiesleutel en een antwoord hebt op een persoonlijke casus, dat onmiddellijk bruikbaar is in de praktijk. Leiders en lijders: leiderschap beïnvloeden in de klas Ernst van Grol, docent bewegingsonderwijs en weerbaarheidstrainer bij Grol Weerbaarheid Binnen elke klas is er sprake van een hiërarchie. Dat kan door de leerkracht gestuurd worden naar een positief of pro-sociaal klimaat. In deze workshop word dat gedaan vanuit een psychofysieke invalshoek. Het gaat over vragen als: Wie neemt de leiding bij deze samenwerkingsopdracht? Hoe komt het dat Linda steeds achteraan loopt en die sneer krijgt? En vooral: Hoe zorg ik dat de onderlinge veiligheid en gezamenlijkheid zo hoog mogelijk wordt in mijn groep? Deze workshop wordt actief (het is in de gymzaal) en gaat je helpen om je klas sociale vaardigheden aan te leren door middel van fysieke ervaringen. Het vermeiden van jongens J. (Jan) Verburg, docent pedagogiek en onderwijsadviseur bij Driestar educatief In het basisonderwijs zijn het vooral de jongens die verwijzingen krijgen naar het sbo, gediagnosticeerd worden met ADHD en autisme. De Pietje Bell van vroeger is een probleemgeval geworden. Recent onderzoek laat zien dat jongens drie keer vaker worden berispt dan meisjes. Maar het is niet zo dat jongens ook evenzoveel overtredingen begaan! Hoe komt het toch dat we het gedrag van meisjes als de standaard zijn gaan zien? Hoe komt het dat ze ook steeds beter scoren? Ligt dat echt aan de verjuffing in het onderwijs of zijn er ook andere factoren die een rol spelen? En als het zo is, wat betekent dit dan voor jou als leerkracht? In deze workshop verkennen we de tendensen in het onderwijs en worden praktische handreikingen gegeven om hiermee om te gaan in de klas.

3 De taxonomie van Bloom op z n kop voor jonge kinderen E. (Esther) Dekker- Wilthagen, groepsleerkracht, talentcoach en lid van de SAM-leerkring Omgaan met verschillen, en M. (Martine) Blonk- Meulenkamp, onderwijsadviseur bij Driestar onderwijsadvies Wil je zelf ervaren hoe het is om op een andere manier na te denken over onderwijs? In deze workshop ervaar je de taxonomie van Bloom zelf! Je gaat creatief aan de slag om van daaruit handvatten te krijgen om het denken van jonge kinderen op verschillende manieren te stimuleren en te ontwikkelen. Eén manier om aan de criteria voor een rijke leeractiviteit te voldoen, is door bij het ontwikkelen van lessen of projecten vragen en opdrachten op te nemen die een beroep doen op het hogere orde denken. Het verschil tussen lagere orde denken en hogere orde denken is weergegeven in de Taxonomie van Bloom, waarin zes niveaus worden onderscheiden. Bij jonge kinderen zijn processen en ervaringen belangrijk om zich nieuwe kennis eigen te maken. Stap in het denken van een kleuter en voel in deze workshop hoe het is om vanuit creativiteit jezelf te ontwikkelen! School Video Interactie Begeleiding (SVIB) in teamverband en beïnvloeden van gedrag Dr. N.J. (Neely Anne) de Ronde-Davidse, lector passend leraarschap bij Driestar hogeschool Wat doet jouw gedrag met het gedrag van leerlingen? Deze workshop gaat erover hoe SVIB in teamverband je kan helpen om gedrag van leerlingen te beïnvloeden. Soms lukt het niet om grip op gedragsproblemen te krijgen. Je wilt dat je les niet teveel verstoord wordt, maar ondertussen erger je je toch aan gedrag van leerlingen. In deze workshop gaan we aan de hand van video-opnames laten zien hoe je in teamverband videobeelden kunt analyseren en bespreken aan de hand van de SVIB-kijkwijzer. SVIB in teamverband helpt je om zicht te krijgen op hoe jij gedrag van (individuele) leerlingen kunt beïnvloeden. Het stimuleert een leerrijke samenwerking die een schoolbrede aanpak van gedragsproblemen bevordert. Een leraar die deelnam aan SVIB in teamverband deelt zijn ervaringen. OP en OPP gedrag: concreet aan de slag met gedrag H.P. (Patrick) Bakker, onderwijsadviseur bij Driestar onderwijsavies en preventief ambulant begeleider in het basisonderwijs Onlangs las ik op Linked-In een blog van een leerkracht in het speciaal onderwijs. Ze inspireerde me: ze was open, eerlijk, nieuwgierig. Kwetsbaar, angstig en zoekend. De uitkomst van haar blog was een oproep om te durven struikelen en vragen, zodat je als leerkracht kunt groeien. In deze workshop wil ik kijken naar gedrag in je klas: Hoe kijk je en wat zie je? Welk gedrag wil je zien en laat je zelf zien? Hoe werk je gericht aan gedrag en hoe kan ParnasSys je hierin ondersteunen? Ik wil je vragen iets mee te nemen wat jou heeft geïnspireerd of heeft geholpen in het versterken van positief gedrag in je groep.

4 Mediawijs gedrag online W. (Wim) van den Bosch, onderwijsadviseur bij Driestar onderwijsadvies Veel van het gedrag van onze leerlingen onttrekt zich aan onze waarneming. Met name geldt dit voor het online gedrag van onze kinderen. Woorden als buitensluiten, groepsdruk, cyberpesten, gameverslaving, sexting, grooming en porno komen naar boven als we denken aan online risico s voor onze kinderen. Hoe gaan we hiermee om? Moeten we hier op school iets mee, of zijn alleen de ouders aan zet? Hoe kunnen we werken aan de attitudes van onze leerlingen, zodat ze ook zonder toezicht zich weten te gedragen? In deze workshop gaan we samen op zoek naar antwoorden op deze vragen. Een levendig veiligheidsbeleid mr. J.P.A. (Annelies) van der Ham-Bax, bestuurlijk-juridisch adviseur bij besturenorganisatie VBSO. Een veiligheidsbeleid? Tja, er ligt volgens mij wel een ordner in de kast bij ons op school. Daar zal wel het een en ander in staan. Herkenbaar? Van harte welkom bij deze workshop om na te denken over hoe het veiligheidsbeleid gaat leven in de school. We staan stil bij de aanpak van het opstellen of herzien van een veiligheidsplan. Het wordt helder dat het veiligheidsbeleid veel meer is dan een verzameling protocollen voor als er iets fout gaat. Ook diepen we uit welke taken alle functies rondom sociale veiligheid (zoals een sociale veiligheidscoördinator, preventiemedewerker of vertrouwenspersoon) toebehoren. Kortom: we werpen een sociaal juridische blik op een veiligheidsbeleid dat een prettige leer- en werkomgeving creëert voor álle leerlingen. Leve het veiligheidsbeleid! De Ringaanpak: Zicht op de kracht van je groep J. (Jaco) van den Broek MSc, pedagogisch wetenschapper bij KOC Diensten Pesten kan een diepe impact hebben op het leven van een kind. Allerlei aanpakken worden bedacht om pesten in de klas te laten stoppen. In deze workshop zal een aanpak worden gepresenteerd waarbij ieder kind in de groep een rol krijgt toebedeeld. Het uitgangspunt van de Ringaanpak is namelijk dat pesten een probleem van de hele gemeenschap (school of klas) is. Deze methode neemt leerkrachten stap voor stap mee bij de aanpak van pestproblematiek. Heeft u geen last van pesten in de groep? De Ringaanpak geeft ook inzicht in uw groep, waardoor u de krachten in uw groep nog beter kunt inzetten.

5 Anders kijken, anders luisteren, anders doen! J. (Jannette) Baaij-Melis Med, PCM-trainer voor KOC Diensten Echt contact maken met je leerlingen met behulp van PCM. Hou je van spinazie of hou je van patat? Geen juf, meester of leerling is hetzelfde. We hebben allemaal onze voorkeuren en afkeuren. In communicatie met elkaar hebben we ook onze voorkeur. Daarom voelt het contact het met de ene mens (juf / meester/ leerling) veel natuurlijker dan met de andere. Het Process Communication Model leert je anders te kijken, te luisteren en te doen. Het geeft handvatten om écht contact te maken. Stel je voor dat je ook die ene leerling in je groep kunt bereiken Is de wereld dan maakbaar? Nee. Het Ds. Kerstencentrum stimuleert het gebruik van PCM, omdat het een krachtig gereedschap is om het contact tussen mensen te verbeteren. In een gebroken wereld is het onze verantwoordelijkheid om te proberen elkaar écht te begrijpen en te bereiken. Álle kinderen betrokken bij de instructie K. (Korstiaan) Karels MSc, onderwijsadviseur bij KOC Diensten In een effectieve les gaat het om vier belangrijke elementen: Heb je het leerdoel scherp? Voor jezelf en de kinderen? Neem je de kortste route naar je doel? Stimuleer je actieve betrokkenheid van leerlingen? Stem je af op de diversiteit in de groep? Je kent waarschijnlijk verschillende manieren om zo instructie te geven. In deze workshop krijg je het gereedschap aangereikt om deze vier elementen in samenhang toe te passen. Door een goede instructie bereik je actieve betrokkenheid. De leerwinst neemt toe en er is ruimte voor verschillen. Toepassing van Ervaringsleren in het onderwijs T. (Teunard) Snoei, trainer bij HUMUS in samenwerking met KOC Diensten We gaan aan in deze workshop aan de slag met het concept Adventure Education. In een buitenomgeving worden we geconfronteerd met onze fysieke en mentale grenzen. Hierdoor komt er meer zicht op de groepsdynamica en verkennen we tools om daar meer grip op te krijgen. Thema s die naar voren komen zijn: communicatie, vertrouwen, feedback geven en ontvangen.

6 Mama, kijk! W. J. (Willemien) Huibers-van Laar MSc, onderwijsadviseur jonge kind bij KOC Diensten Al zijn ze nog klein, ze groeien zo snel. Al kunnen ze nog weinig, ze leren zo veel. Twee- tot driejarige kinderen zijn volop in ontwikkeling en ontdekken steeds meer van de wereld. Opstapje zet de ouders van deze kinderen in hun kracht door hen te leren inspelen op het gedrag van hun peuter. In de workshop Mama, kijk! maak je op illustratieve wijze kennis met deze effectief bewezen, home-based methode. Van harte welkom!

1. Kindgesprekken aan de hand van ZIEN! vraagt om schatgraven A. (Alice) Methorst-Janssen, onderwijsadviseur Driestar onderwijsadvies

1. Kindgesprekken aan de hand van ZIEN! vraagt om schatgraven A. (Alice) Methorst-Janssen, onderwijsadviseur Driestar onderwijsadvies Workshops Samen leren dag regio Midden Barneveld 1. Kindgesprekken aan de hand van ZIEN! vraagt om schatgraven A. (Alice) Methorst-Janssen, onderwijsadviseur Driestar onderwijsadvies Als leerkracht of

Nadere informatie

1. Kindgesprekken aan de hand van ZIEN! vraagt om schatgraven A. (Alice) Methorst-Janssen, onderwijsadviseur Driestar onderwijsadvies

1. Kindgesprekken aan de hand van ZIEN! vraagt om schatgraven A. (Alice) Methorst-Janssen, onderwijsadviseur Driestar onderwijsadvies Workshops Samen leren dag regio Midden Barneveld 1. Kindgesprekken aan de hand van ZIEN! vraagt om schatgraven A. (Alice) Methorst-Janssen, onderwijsadviseur Driestar onderwijsadvies Als leerkracht of

Nadere informatie

Verder met ZIEN! Op weg naar een sociaal pedagogisch veilige school

Verder met ZIEN! Op weg naar een sociaal pedagogisch veilige school Verder met ZIEN! Op weg naar een sociaal pedagogisch veilige school ZIEN! en de fasen van het schoolontwikkelingsmodel ZIEN! werkt systematisch en transparant, wanneer alle fasen van handelingsgericht

Nadere informatie

Verder met Zien! Op weg naar een sociaal pedagogisch veilige school

Verder met Zien! Op weg naar een sociaal pedagogisch veilige school Verder met Zien! Op weg naar een sociaal pedagogisch veilige school Zien! en de fasen van het schoolontwikkelingsmodel Zien! werkt systematisch en transparant, wanneer alle fasen van handelingsgericht

Nadere informatie

Brochure. Meerbegaafden uitdagen met de taxonomie van Bloom. Leerkring Omgaan met verschillen

Brochure. Meerbegaafden uitdagen met de taxonomie van Bloom. Leerkring Omgaan met verschillen Brochure Meerbegaafden uitdagen met de taxonomie van Bloom Leerkring Omgaan met verschillen Inleiding Omgaan met verschillen is een thema dat inmiddels een geschiedenis heeft binnen het primair onderwijs.

Nadere informatie

Ontwikkeling. Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling

Ontwikkeling. Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Ontwikkeling Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Waarom? Ik heb het idee dat ik wel eens tekortschiet als het erom gaat anderen duidelijk te maken wat ik bedoel. Ik

Nadere informatie

Doel van de workshop

Doel van de workshop Praten over gedrag Doel van de workshop In deze workshop leer je waarom praten met kinderen zo belangrijk is! In deze workshop krijg je ideeën aangereikt voor het voeren van gesprekken met het kind over

Nadere informatie

Impulsklas aan de slag met gedrag

Impulsklas aan de slag met gedrag Impulsklas aan de slag met gedrag workshop-aanbod 2014-2015 De Impulsklas workshops voor teams & Lezingencyclus voor ouders en onderwijsprofessionals Het workshop-aanbod van Impuls sluit aan bij het werken

Nadere informatie

Leer trefzeker beïnvloeden! www.learyacademy.nl

Leer trefzeker beïnvloeden! www.learyacademy.nl EA-Design EA-Design Leer trefzeker beïnvloeden! Welkom! Trefzeker beïnvloeden van communicatie met anderen leer je bij de Learyacademy. Lees over onze workshops, trainingen, ook online, opleidingen, boeken

Nadere informatie

Opbrengstgericht werken bij andere vakken. Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan

Opbrengstgericht werken bij andere vakken. Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan Opbrengstgericht werken bij andere vakken Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan Doel Leerkrachten kunnen een les tekenen of geschiedenis ontwerpen volgens de uitgangspunten van OGW die ze direct

Nadere informatie

Training. Interactieve vaardigheden

Training. Interactieve vaardigheden Training Interactieve vaardigheden Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur(s): Anne Haselberg Eindredactie: Jo-Anne Schaaf Titel: Interactieve vaardigheden

Nadere informatie

Eéndaagse training. Het Moedige Gesprek. in gesprek met jezelf en de ander

Eéndaagse training. Het Moedige Gesprek. in gesprek met jezelf en de ander Eéndaagse training Het Moedige Gesprek in gesprek met jezelf en de ander De LTC training 'Het Moedige Gesprek' is een verdiepende training in het gesprek met jezelf en de ander. Een niveau verder in aanspreken,

Nadere informatie

Op expeditie naar waarde(n)

Op expeditie naar waarde(n) Op expeditie naar waarde(n) 21e eeuwse educatie Effectief leiderschap Vakmanschap: de leraar doet ertoe! Verbinding met de gemeenschap Waardengedreven onderwijs Op expeditie naar waarde(n) De hele opvoeding

Nadere informatie

Coachvaardigheden, onderzoeken, adviseren en verkopen

Coachvaardigheden, onderzoeken, adviseren en verkopen Training Coachvaardigheden Coachvaardigheden, onderzoeken, adviseren en verkopen Veel professionals doen tijdens hun carrière een beroep op een coach. Soms omdat ze vastgelopen zijn en niet weten welke

Nadere informatie

Het vermeiden van jongens. Jan Verburg

Het vermeiden van jongens. Jan Verburg Het vermeiden van jongens Jan Verburg Lastige jongens Welke kernwoorden komen boven als je aan typisch jongensgedrag in je klas denkt? Doel Jongens leren lezen. Film Wat is hier typisch jongensgedrag?

Nadere informatie

Een Positieve Klas resultaten Duhamel College Den Bosch

Een Positieve Klas resultaten Duhamel College Den Bosch Een Positieve Klas resultaten Duhamel College Den Bosch Mentoren van Duhamel College Den Bosch (vmbo) hebben het programma Een Positieve Klas in het schooljaar 2011-2012 uitgevoerd met eerste en tweede

Nadere informatie

Uitslag jaarlijks tevredenheidsonderzoek december 2018

Uitslag jaarlijks tevredenheidsonderzoek december 2018 Uitslag jaarlijks tevredenheidsonderzoek december 2018 alles wat lager gescoord is dan 2,5 alles wat tussen de 2,5 en 3,5 gescoord is (niet in onderstaand overzicht opgenomen) Zeer tevreden: alles wat

Nadere informatie

Protocol Goed gedrag is onze zorg. Onderdeel: Anti pestbeleid.

Protocol Goed gedrag is onze zorg. Onderdeel: Anti pestbeleid. Protocol Goed gedrag is onze zorg. Onderdeel: Anti pestbeleid. Een onderwijsprotocol tegen pesten houdt in dat door samenwerking het probleem van het pestgedrag bij kinderen wordt aangepakt. Hiermee willen

Nadere informatie

IN BEWEGING. STEM-wetenschapper. STEM opdracht: Digitaal hulpmiddel

IN BEWEGING. STEM-wetenschapper. STEM opdracht: Digitaal hulpmiddel STEM-wetenschapper Naam: Elke dag zitten Max en Mia 1 uur te gamen met hun digitaal apparaat. Mia heeft een ipad terwijl Max altijd op de smartphone van mama speelt. Ze gamen niet zomaar spelletjes hoor!

Nadere informatie

E-Learning, Workshops en begeleidings trajecten. Professionaliseringsaanbod. Door Sander Gordijn van MeesterSander.nl

E-Learning, Workshops en begeleidings trajecten. Professionaliseringsaanbod. Door Sander Gordijn van MeesterSander.nl E-Learning, Workshops en begeleidings trajecten Professionaliseringsaanbod Door Sander Gordijn van MeesterSander.nl Schooljaar 2018/2019 Inleiding Professionalisering, er is nog nooit zoveel over geschreven.

Nadere informatie

Vertrouwen in je klas

Vertrouwen in je klas Vertrouwen in je klas training en begeleiding vanuit TA Daniëlle van der Heijden Tamar Kopmels Een training die je uitnodigt mild en soms kwetsbaar te kijken naar persoonlijke processen, en die een verrijking

Nadere informatie

Seksuele vorming en seksuele ontwikkeling van kinderen. Marianne Cense (Rutgers WPF) & Jos Poelman (Soa Aids Nederland)

Seksuele vorming en seksuele ontwikkeling van kinderen. Marianne Cense (Rutgers WPF) & Jos Poelman (Soa Aids Nederland) Seksuele vorming en seksuele ontwikkeling van kinderen Marianne Cense (Rutgers WPF) & Jos Poelman (Soa Aids Nederland) Programma 1. Seksuele ontwikkeling van kinderen en jongeren 2. Criteria om normaal

Nadere informatie

Leiderschap trainingen. Persoonlijke Effectiviteit trainingen. Coachend Leidinggeven. Leiderschap van Nu. Leiderschap van Nu - Advanced

Leiderschap trainingen. Persoonlijke Effectiviteit trainingen. Coachend Leidinggeven. Leiderschap van Nu. Leiderschap van Nu - Advanced Leiderschap trainingen Coachend Leidinggeven Leiderschap van Nu Leiderschap van Nu - Advanced Persoonlijke Effectiviteit trainingen Optimaal Omgaan met Tijd en Werkdruk Vergroot je Assertiviteit en Zelfvertrouwen

Nadere informatie

Verantwoording 1.1 Keuze van de titel

Verantwoording 1.1 Keuze van de titel 1 13 Verantwoording 1.1 Keuze van de titel Voor je ligt het handboek Training sociale vaardigheden. Dit boek is geschreven voor iedereen die te maken heeft met kinderen tussen de tien en vijftien jaar

Nadere informatie

Om te beginnen. Waarom dit boek?

Om te beginnen. Waarom dit boek? Om te beginnen Waarom dit boek? Leraren in alle onderwijssectoren zijn continu bezig om hun werk onderwijs verzorgen op de best mogelijke manier te doen. Ze hebben hart voor hun leerlingen, hun vak, hun

Nadere informatie

Opleiding DIFERENCI TRAINER FACILITATOR

Opleiding DIFERENCI TRAINER FACILITATOR Opleiding DIFERENCI J RINER FCILIOR rainen/facilitaten is een vak, een ambacht. Dat doe je met heel je hebben en houwen als je het tenminste een uitdaging vindt om mensen in beweging te brengen Dit ambacht

Nadere informatie

2010/2011 BAGAGE KWIJT? ADD ASPERG. De J.H. Donnerschool zoekt met u mee k

2010/2011 BAGAGE KWIJT? ADD ASPERG. De J.H. Donnerschool zoekt met u mee k 2010/2011 BAGAGE KWIJT? TIS AU ME OS D-N PD AD HD ADD O ER ASPERG D D De J.H. Donnerschool zoekt met u mee k J.H. Donnerschool Rudolphlaan 5 3794 MZ De Glind Postadres: Postbus 492, 3770 AL Barneveld T:

Nadere informatie

Omgaan met een moeilijke klas. Susan de Bruin

Omgaan met een moeilijke klas. Susan de Bruin Omgaan met een moeilijke klas Susan de Bruin SWV Amsterdam Zuid-Oost 31 oktober Welkom 39 jaar 10 jaar leerkracht SBAO te Alkmaar Susan de Bruin 6 jaar werkzaam bij Gedragpunt Ambulant begeleider & Trainer

Nadere informatie

Training KED-Coach Basis

Training KED-Coach Basis Training KED-Coach Basis Nederland Onze Trainingen en Diensten Het team van KED-SENS heeft haar aanbod van trainingen en diensten overzichtelijk in kaart gebracht. Alle mensen zijn uniek en leren en ontwikkelen

Nadere informatie

De toekomst voor jou begint nu! Bert Boshoven Roos Jonker - de Groot

De toekomst voor jou begint nu! Bert Boshoven Roos Jonker - de Groot De toekomst voor jou begint nu! Bert Boshoven Roos Jonker - de Groot Wie is Bert Boshoven? Wie is Roos Jonker - de Groot? Leerkracht basisonderwijs Onderwijsadviseur ICT Orthopedagoog Dyslexie onderzoeker

Nadere informatie

Toelichting bij deze handelingssuggestie Stellingen uit de leerkracht- en leerlingvragenlijst Aanpak Leerdoelen...

Toelichting bij deze handelingssuggestie Stellingen uit de leerkracht- en leerlingvragenlijst Aanpak Leerdoelen... Welbevinden Relatie met andere kinderen INHOUD Toelichting bij deze handelingssuggestie... 1 Stellingen uit de leerkracht- en leerlingvragenlijst... 2 Aanpak... 2 Leerdoelen... 2 Pedagogische interventies...

Nadere informatie

GIBO HEIDE. pedagogisch project

GIBO HEIDE. pedagogisch project GIBO HEIDE pedagogisch project gemeenteraadsbesluit van 26 mei 2015 Het pedagogisch project is de vertaling van de visie van directie en leerkrachten die betrekking heeft op alle aspecten van het onderwijs

Nadere informatie

Weerbaarheidstraining voor iedereen. Weerbaar met Accres. Accres.nl/weerbaarheid

Weerbaarheidstraining voor iedereen. Weerbaar met Accres. Accres.nl/weerbaarheid Weerbaarheidstraining voor iedereen Weerbaar met Accres Accres.nl/weerbaarheid Stevig in je schoenen leren staan Weerbaarheidstraining voor iedereen! Overtuigend nee durven zeggen Weerbaar zijn betekent:

Nadere informatie

Ouderinformatie over ZIEN!

Ouderinformatie over ZIEN! Ouderinformatie over ZIEN! Algemene ouderavond 1 november 2012 ZIEN! is een product van, in samenwerking met ParnasSys ZIEN op school Aandacht voor het sociaal-emotioneel functioneren van kinderen. Sanne

Nadere informatie

Openbaar en betekenisvol: wij dagen de 21 e eeuw uit!

Openbaar en betekenisvol: wij dagen de 21 e eeuw uit! Openbaar en betekenisvol: wij dagen de 21 e eeuw uit! zelfbewust eigentijds ambities kritisch ondersteuning open uitdaging ruimdenkend samen ondernemend betrokken oog voor de wereld vrijheid creatief daadkracht

Nadere informatie

Sinds ik hier ben gaat het alleen maar beter. ONDERWIJS MET HOOFD EN HART

Sinds ik hier ben gaat het alleen maar beter. ONDERWIJS MET HOOFD EN HART Sinds ik hier ben gaat het alleen maar beter. ONDERWIJS MET HOOFD EN HART WWW.ALTRA.NL Beste leerling, welkom bij School2Care School2Care is geen gewone school, dat zul je snel genoeg merken. De essentie?

Nadere informatie

Als docent werk je vanuit een positie van autoriteit, als trainer vanuit een positie van gelijkwaardigheid

Als docent werk je vanuit een positie van autoriteit, als trainer vanuit een positie van gelijkwaardigheid JOUW ROL ALS TRAINER Het klinkt misschien overbodig om het te hebben over de rol die je hebt bij het beïnvloeden van het denken en doen van anderen in groepssituaties. Iedereen weet toch wel wat die rol

Nadere informatie

Training KED-Coach Basis

Training KED-Coach Basis Training KED-Coach Basis Nederland Onze Trainingen en Diensten Het team van KED-SENS heeft haar aanbod van trainingen en diensten overzichtelijk in kaart gebracht. Alle mensen zijn uniek en leren en ontwikkelen

Nadere informatie

Veiligheidsbeleid, omgangsvormen en schoolregels

Veiligheidsbeleid, omgangsvormen en schoolregels Veiligheidsbeleid, omgangsvormen en schoolregels Op De Nijepoort wordt actief door leerkrachten en leerlingen gewerkt aan een klimaat waarin er ruimte, aandacht en veiligheid voor iedereen is. Slechts

Nadere informatie

In gesprek met ouders. Spel en ontwikkeling! (module 1 en 2) (module 3 en 4) Doel Verkrijgen van inzicht in het belang van spel en

In gesprek met ouders. Spel en ontwikkeling! (module 1 en 2) (module 3 en 4) Doel Verkrijgen van inzicht in het belang van spel en Peuters spelender wijs! Een praktische verdiepingscursus voor pedagogisch medewerkers in peuterspeelzalen en kinderdagverblijven De ontwikkeling van jonge kinderen gaat snel. Ze zijn altijd op ontdekkingstocht

Nadere informatie

STUDIEGIDS

STUDIEGIDS STUDIEGIDS 2018-2019 VCO/Consent VERDIEPINGSDAGEN HB + ASS Samenwerken Veel interactie, we hebben veel kunnen leren van elkaar. Actief, aanstekelijk en zeer enthousiasmerend. Ik heb veel coachingstips

Nadere informatie

Sinds ik hier ben gaat het alleen maar beter. ONDERWIJS MET HOOFD EN HART

Sinds ik hier ben gaat het alleen maar beter. ONDERWIJS MET HOOFD EN HART Sinds ik hier ben gaat het alleen maar beter. ONDERWIJS MET HOOFD EN HART WWW.ALTRA.NL Beste leerling, welkom bij School2Care School2Care is geen gewone school, dat zul je snel genoeg merken. De essentie?

Nadere informatie

Omgaan met klachten De scholen van Stichting Basisonderwijs Westelijke Tuinsteden staan voor een veilig pedagogisch klimaat. Dat betekent dat de relatie tussen de leraar, leerling, ouders en medewerkers

Nadere informatie

SWPBS: meer dan behaviorisme? W i n d e s h e i m z e t k e n n i s i n w e r k i n g

SWPBS: meer dan behaviorisme? W i n d e s h e i m z e t k e n n i s i n w e r k i n g SWPBS: meer dan behaviorisme? Programma Welkom & intro: de kern Pedagogische kwaliteit: de opdracht & keuzes in de uitvoering Theoretische kaders De functie & kwaliteit van feedback Belonen/ erkennen/

Nadere informatie

OPLEIDINGEN

OPLEIDINGEN OPLEIDINGEN 2018-2019 Ponjee Advies Opleidingen Ponjee Advies Opleidingen is een CRKBO erkend opleidingsinstituut en biedt een tweetal leergangen aan met als basis de karakterstructuren van Reich. De leergang

Nadere informatie

Uitgangspunten en achtergronden van de training Ruimte voor jezelf & Ruimte voor de ander. IB- Netwerk regio Midden - 18 mei 2016

Uitgangspunten en achtergronden van de training Ruimte voor jezelf & Ruimte voor de ander. IB- Netwerk regio Midden - 18 mei 2016 Uitgangspunten en achtergronden van de training Ruimte voor jezelf & Ruimte voor de ander IB- Netwerk regio Midden - 18 mei 2016 Hoe een groep zich vormt of heeft gevormd aan het begin van het schooljaar

Nadere informatie

ICT in Digi-Taal Presentatie titel

ICT in Digi-Taal Presentatie titel ICT in Digi-Taal Presentatie titel de rol van human centered ICT Ingrid Mulder Lector Human Centered ICT Hogeschool Rotterdam Rotterdam, 00 januari 2007 Engels en Digi-Taal in het basisonderwijs Rotterdam,

Nadere informatie

SWOT-ANALYSE. 1 Interpersoonlijk competent. 1.1 Eisen. 1.2 Mijn ontwikkelpunten. 1.3 Mijn leerdoelen

SWOT-ANALYSE. 1 Interpersoonlijk competent. 1.1 Eisen. 1.2 Mijn ontwikkelpunten. 1.3 Mijn leerdoelen SWOT-ANALYSE Met een SWOT-analyse breng ik mijn sterke en zwakke punten in kaart. Deze punten heb ik vervolgens in verband gebracht met de competenties van en leraar en heb ik beschreven wat dit betekent

Nadere informatie

HGW en OGW, de Groepsbespreking centraal! Jildou Grovenstein- Piersma November 2016

HGW en OGW, de Groepsbespreking centraal! Jildou Grovenstein- Piersma November 2016 HGW en OGW, de Groepsbespreking centraal! Jildou Grovenstein- Piersma November 2016 De groepsbespreking. Daar waar de ontwikkeling van individuele leerlingen en de ambities van de school samenkomen. Het

Nadere informatie

Adaptief leren. Wat, waarom en hoe?

Adaptief leren. Wat, waarom en hoe? Adaptief leren Wat, waarom en hoe? Samenvatting Adaptief leren staat steeds meer in de belangstelling. Het is geen tijdelijke trend, maar een doorlopende ontwikkeling in het onderwijs. Adaptief leren draait

Nadere informatie

Aanbod weerbaarheidstrainingen Gemeente De Ronde Venen schooljaar Sta sterk voor het jonge kind, intensief

Aanbod weerbaarheidstrainingen Gemeente De Ronde Venen schooljaar Sta sterk voor het jonge kind, intensief 1 Sta sterk voor het jonge kind, intensief De Sta Sterk Training voor het jonge kind is gericht op het vergroten van sociale en weerbare vaardigheden en het omgaan met emoties. Sociale vaardigheid en assertief

Nadere informatie

Het Mozaïek-kinderprotocol tegen pesten (voor kinderen van groep 3 t/m 8)

Het Mozaïek-kinderprotocol tegen pesten (voor kinderen van groep 3 t/m 8) Het Mozaïek-kinderprotocol tegen pesten (voor kinderen van groep 3 t/m 8) 1. Wat is pesten: Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons op Het Mozaïek. Het is een probleem dat wij niet willen

Nadere informatie

Leraar ben je met hart en ziel. Je wilt een hoge kwaliteit onderwijs bieden en je leerlingen helpen het beste uit zichzelf te halen.

Leraar ben je met hart en ziel. Je wilt een hoge kwaliteit onderwijs bieden en je leerlingen helpen het beste uit zichzelf te halen. Leraar ben je met hart en ziel. Je wilt een hoge kwaliteit onderwijs bieden en je leerlingen helpen het beste uit zichzelf te halen. Daar hoort professionalisering bij. Van jezelf, en van je school. Peer

Nadere informatie

Professionaliseringsaanbod

Professionaliseringsaanbod E-Learning, Workshops en begeleidings trajecten Professionaliseringsaanbod Door Sander Gordijn - MeesterSander.nl Schooljaar 2019/2020 Even voorstellen Mijn naam is Sander Gordijn en ik ben leerkracht

Nadere informatie

Jeelo staat voor Je eigen leeromgeving.

Jeelo staat voor Je eigen leeromgeving. In deze informatiebrochure kunt u meer lezen over Jeelo. Wilt u naast de inhoud van deze brochure meer weten over Jeelo dan kunt u kijken op de website van Jeelo via www.jeelo.nl. Jeelo staat voor Je eigen

Nadere informatie

FOLLOW YOUR SUN LESSENREEKS GROEP 7 & 8 SCHOOLJAAR 2018 / Missie: ieder kind straalt!

FOLLOW YOUR SUN LESSENREEKS GROEP 7 & 8 SCHOOLJAAR 2018 / Missie: ieder kind straalt! LESSENREEKS GROEP 7 & 8 SCHOOLJAAR 2018 / 2019 Follow your Sun biedt 10 wekelijkse lessen van 1.5 uur waarin kinderen hun talenten en die van hun klasgenoten ontdekken en leren te gebruiken. Tijdens de

Nadere informatie

Nieuwsbegrip Masterclasses Verbeter het begrijpend leesonderwijs op uw school

Nieuwsbegrip Masterclasses Verbeter het begrijpend leesonderwijs op uw school Nieuwsbegrip Masterclasses Verbeter het begrijpend leesonderwijs op uw school Wat is nu eigenlijk goed begrijpend leesonderwijs? Hoe ga ik om met verschillende leesniveaus? En hoe model ik begrijpend lezen

Nadere informatie

2013 -. IC T Beleidsplan

2013 -. IC T Beleidsplan 2013 -. IC T Beleidsplan 0 Inhoudsopgave Beschrijving doelgroep... 2 Visie op onderwijs... 2 Basisvisie... 2 Inleiding... 3 Doelstellingen... 3... 3 Plan van aanpak... 3... 3 Schooljaar 2014-2015... 5

Nadere informatie

IselingeAcademie. Je verder specialiseren in onderwijs doe je bij Iselinge Academie

IselingeAcademie. Je verder specialiseren in onderwijs doe je bij Iselinge Academie IselingeAcademie post-hbo, masters en teamscholing Je verder specialiseren in onderwijs doe je bij Iselinge Academie 2019-2020 Iselinge Academie Iselinge Academie realiseert samen met Iselinge Hogeschool

Nadere informatie

Werkproces 1: Interpersoonlijk competent: De leerkracht is zich bewust van zijn houding en gedrag en de invloed daarvan op de groep.

Werkproces 1: Interpersoonlijk competent: De leerkracht is zich bewust van zijn houding en gedrag en de invloed daarvan op de groep. Werkproces 1: Interpersoonlijk competent: De leerkracht is zich bewust van zijn houding en gedrag en de invloed daarvan op de groep. Competentie 1.1: Stimuleert een respectvolle omgang binnen de groep.

Nadere informatie

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Creatief en flexibel toepassen van Triplep Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Programma Overzicht Kennismaking Persoonlijke werving van ouders Een goede relatie opbouwen met de ouders

Nadere informatie

Seksueel grensoverschrijdend gedrag

Seksueel grensoverschrijdend gedrag Kriebels in je buik Seksueel grensoverschrijdend gedrag 1 Seksueel grensoverschrijdend gedrag Groep 8 90 min Begrippen Seksuele grensoverschrijding, seksueel misbruik, vertrouwenspersoon, veilig thuis

Nadere informatie

EFFECTIEF COMMUNICEREN MET NLP. Compacte introductie van NLP met focus op praktische toepassing in gespreksvoering en samenwerken

EFFECTIEF COMMUNICEREN MET NLP. Compacte introductie van NLP met focus op praktische toepassing in gespreksvoering en samenwerken EFFECTIEF COMMUNICEREN MET NLP Compacte introductie van NLP met focus op praktische toepassing in gespreksvoering en samenwerken Effectief Communiceren met NLP Effectief communiceren is niet zo moeilijk,

Nadere informatie

STARTERSBLOKKEN - XPECT PRIMAIR OMGAAN MET VERSCHILLEN TUSSEN LEERLINGEN VERDIEPING

STARTERSBLOKKEN - XPECT PRIMAIR OMGAAN MET VERSCHILLEN TUSSEN LEERLINGEN VERDIEPING STARTERSBLOKKEN - XPECT PRIMAIR OMGAAN MET VERSCHILLEN TUSSEN LEERLINGEN VERDIEPING Versie 4.0 (07-11-2017) DOELSTELLINGEN De startersblokken van Xpect Primair zijn speciaal ontwikkeld voor jou als leerkracht

Nadere informatie

Afstudeerscripties. Feedback geven en Beoordelen. Renske de Kleijn. Onderwijsadvies en Training - UU. 6 juni 2015

Afstudeerscripties. Feedback geven en Beoordelen. Renske de Kleijn. Onderwijsadvies en Training - UU. 6 juni 2015 Afstudeerscripties Feedback geven en Beoordelen Renske de Kleijn Onderwijsadvies en Training - UU 6 juni 2015 Even voorstellen Wie ben ik en waarom ben ik hier? Wie zijn jullie en waarom zijn jullie hier?

Nadere informatie

Workshop Lichaamstaal. Lichaamstaal, een krachtig communicatiemiddel

Workshop Lichaamstaal. Lichaamstaal, een krachtig communicatiemiddel Workshop Lichaamstaal Lichaamstaal, een krachtig communicatiemiddel Lichaamstaal is belangrijker dan veel mensen beseffen. Het is een cruciaal onderdeel van onze communicatie. Hoe kom je over op een ander?

Nadere informatie

Welkom in het Horizon College

Welkom in het Horizon College Welkom in het Horizon College Bij het Horizon College maken we onze naam waar: we geven middelbaar beroepsonderwijs dat bij jou past en jouw horizon groter maakt. We leren je niet alleen een vak met toekomst,

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2016-2017 1 Voorwoord Voor u ligt het SchoolOndersteuningsProfiel (SOP) van basisschool de Arnhorst in Velp Iedere school stelt een SOP op, dit is een wettelijke

Nadere informatie

competentieprofiel groepsleerkracht/ docent algemeen vormend onderwijs Het Driespan

competentieprofiel groepsleerkracht/ docent algemeen vormend onderwijs Het Driespan Samenwerken Omgevingsgericht/samenwerken Reflectie en zelfontwikkeling competentieprofiel groepsleerkracht/ docent algemeen vormend onderwijs Het Driespan Competentieprofiel stichting Het Driespan, (V)SO

Nadere informatie

Mijn visie; mijn manier van handelen en

Mijn visie; mijn manier van handelen en Mijn visie; mijn manier van handelen en ideeën over hoe kinderen ontwikkelen, leren en zouden moeten leren op school. Mariska Gerritsen, Docent beeldende vorming Fontys Tilburg Onderwijs Mijn visie op

Nadere informatie

Samen zijn wij de Laurentius Stichting!

Samen zijn wij de Laurentius Stichting! Op weg naar 2023 Samen zijn wij de Laurentius Stichting! Ik groei en ik bloei Op mijn eigen manier Met oog voor de ander En met veel plezier Ik sta klaar om te delen Wat ik weet, wat ik kan En als ik iets

Nadere informatie

Wij medewerkers & wij leerlingen van Stad & Esch maken samen de plek waar ontdekken en leren als vanzelf gaat. Welkom 21e eeuw.

Wij medewerkers & wij leerlingen van Stad & Esch maken samen de plek waar ontdekken en leren als vanzelf gaat. Welkom 21e eeuw. onderwijs Wij medewerkers & wij leerlingen van Stad & Esch maken samen de plek waar ontdekken en leren als vanzelf gaat. Welkom 21e eeuw. April 2012 2 Stad & Esch bereidt leerlingen optimaal voor op de

Nadere informatie

Training KED-Coach Gevorderd

Training KED-Coach Gevorderd Training KED-Coach Gevorderd Nederland Onze Trainingen en Diensten Het team van KED-SENS heeft haar aanbod van trainingen en diensten overzichtelijk in kaart gebracht. Alle mensen zijn uniek en leren en

Nadere informatie

Als ik hier een diploma kon halen was ik het liefst hier gebleven ONDERWIJS MET HOOFD EN HART

Als ik hier een diploma kon halen was ik het liefst hier gebleven ONDERWIJS MET HOOFD EN HART Als ik hier een diploma kon halen was ik het liefst hier gebleven ONDERWIJS MET HOOFD EN HART WWW.ALTRA.NL Beste leerling, welkom bij School2Care! School2Care is geen gewone school, dat zul je snel genoeg

Nadere informatie

Als ik hier een diploma kon halen was ik het liefst hier gebleven ONDERWIJS MET HOOFD EN HART WWW.ALTRA.NL

Als ik hier een diploma kon halen was ik het liefst hier gebleven ONDERWIJS MET HOOFD EN HART WWW.ALTRA.NL Als ik hier een diploma kon halen was ik het liefst hier gebleven ONDERWIJS MET HOOFD EN HART WWW.ALTRA.NL Beste leerling, welkom bij School2Care! CoachJ Je coach is de komende tijd je steun en toeverlaat.

Nadere informatie

TRAINER / FACILITATOR

TRAINER / FACILITATOR NIEUW!! Opleiding RINER / FCILIOR rainen/facilitaten is een vak, een ambacht. Dat doe je met heel je hebben en houwen als je het tenminste een uitdaging vindt om mensen in beweging te brengen Dit ambacht

Nadere informatie

Workshop Verbindend communiceren

Workshop Verbindend communiceren Workshop Verbindend communiceren Verbindend communiceren, krachtig en van hart-tot-hart Verbindend communiceren staat in het teken van écht contact maken met jezelf en de ander. Helder en effectief communiceren

Nadere informatie

In het kleuteronderwijs is dat al zo, in leerjaar 3 wordt hierop voortgebouwd. Early childhood education besteedt daar ook aandacht aan.

In het kleuteronderwijs is dat al zo, in leerjaar 3 wordt hierop voortgebouwd. Early childhood education besteedt daar ook aandacht aan. STAKEHOLDERS CONFERENTIE donderdag 11 augustus 2011 Methodeontwikkeling - 3 (MO-3) Stellingen Eens Weet Oneens 1. Het onderwijs moet aansluiten bij de situatie waar kinderen naar de universiteit gaan.

Nadere informatie

Versterken van het pedagogisch didactisch handelen met datafeedback. Dr. Erik Thoonen (Conexus/SiBO) Dr. Karen Krol (KAAT Onderwijsadvies)

Versterken van het pedagogisch didactisch handelen met datafeedback. Dr. Erik Thoonen (Conexus/SiBO) Dr. Karen Krol (KAAT Onderwijsadvies) Versterken van het pedagogisch didactisch handelen met datafeedback Dr. Erik Thoonen (Conexus/SiBO) Dr. Karen Krol (KAAT Onderwijsadvies) Inhoud Masterclass Aanleiding SLOA-project Wat wilden we bereiken?

Nadere informatie

Intervisie. Helpende Z&W versnelde leerroute. ROC Mondriaan, School voor Zorg en Welzijn, Leiden

Intervisie. Helpende Z&W versnelde leerroute. ROC Mondriaan, School voor Zorg en Welzijn, Leiden Intervisie Helpende Z&W versnelde leerroute ROC Mondriaan, School voor Zorg en Welzijn, Leiden Reflecteren Eén van de definities van reflecteren: Reflecteren is het terugblikken op je handelen, nadenken

Nadere informatie

AGRESSIE EN WEERBAARHEID. Overzicht Elementen Training

AGRESSIE EN WEERBAARHEID. Overzicht Elementen Training AGRESSIE EN WEERBAARHEID Overzicht Elementen Training Voorwoord Hier is een overzicht van Agressie en Weerbaarheid Wat leuk dat je interesse hebt in onze training Agressie en Weerbaarheid! In deze training

Nadere informatie

Wie doet wat? Help, ik ben niet tevreden! Help! Ik heb nu een probleem! Wie doet wat?

Wie doet wat? Help, ik ben niet tevreden! Help! Ik heb nu een probleem! Wie doet wat? Help, ik ben niet tevreden! VSNON vindt het belangrijk dat het onderwijs aan onze leerlingen, de communicatie daarover en de overige processen naar tevredenheid van ouders, leerlingen en medewerkers verlopen.

Nadere informatie

Opleiding tot Beeldcoach vanuit SWV Barneveld e.o. & het Opleiderscollectief

Opleiding tot Beeldcoach vanuit SWV Barneveld e.o. & het Opleiderscollectief Opleiding tot Beeldcoach vanuit SWV Barneveld e.o. & het Opleiderscollectief Beeldcoaching: Daar kun je wat mee! Beeldcoaching, voorheen SVIB 1, is een krachtige coachingsmethode die uitgaat van de ontwikkelingsmogelijkheden

Nadere informatie

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel pagina 1 van 8 Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel Algemene gegevens School BRIN School voor Speciaal Basisonderwijs Sonnevanck (20RD00) Directeur Martine - Remijn Adres Zwartewaalstraat 38 3081

Nadere informatie

Nieuwsbrief De Vreedzame School

Nieuwsbrief De Vreedzame School Nieuwsbrief De Vreedzame School Blok 1 We horen bij elkaar Algemeen Onze school werkt met het programma van de Vreedzame School. Dit programma wil een bijdrage leveren aan een positief sociaal klimaat

Nadere informatie

t Kompas School met de Bijbel Westbroek

t Kompas School met de Bijbel Westbroek t Kompas School met de Bijbel Westbroek Het protocol sociaal gedrag Het pestprotocol is een belangrijk onderdeel van het beleid van onze school. We hebben dan ook een protocol opgesteld dat op de hele

Nadere informatie

Onderwijs met hoofd en hart

Onderwijs met hoofd en hart Als ik hier een diploma kon halen was ik het liefst hier gebleven Onderwijs met hoofd en hart www.altra.nl minigids_school2care.indd 1 18-06-15 14:22 Beste leerling, welkom bij School2Care! School2Care

Nadere informatie

Weerbaarheid en zelfsturing voor particulieren. Bouwen aan zelfvertrouwen. Jeugd

Weerbaarheid en zelfsturing voor particulieren. Bouwen aan zelfvertrouwen. Jeugd Weerbaarheid en zelfsturing voor particulieren Bouwen aan zelfvertrouwen Jeugd 1. Weerbaarheidstrainingen voor kinderen Heeft uw kind moeite met voor zichzelf op te komen? Of is uw kind wellicht te weerbaar?

Nadere informatie

Education is not the learning of facts, but the training of the mind to think

Education is not the learning of facts, but the training of the mind to think Education is not the learning of facts, but the training of the mind to think Leren in de 21 e eeuw! Effectief leren Denken in het curriculum! Je hebt een beeld van de impact die het concept Thinking

Nadere informatie

Online Plusonderwijs. www.plannex.nl

Online Plusonderwijs. www.plannex.nl Online Plusonderwijs www.plannex.nl Ontstaan vanuit behoefte plusonderwijs: - structuur en registratie pluswerk - flexibele werkomgeving Achtergrond Productief BV: www.productief.nl Materialen ter verbreding

Nadere informatie

Vacature leraar NBS Teteringen

Vacature leraar NBS Teteringen Vacature leraar NBS Teteringen Het bestuur van de Stichting Nutsscholen Breda is verantwoordelijk voor vijf dynamische algemeen bijzondere scholen met in totaal ± 2000 leerlingen en 140 medewerkers. Per

Nadere informatie

PESTAANPAK. Leerlingenboekje bij de lessenserie van Prima. Groep 8

PESTAANPAK. Leerlingenboekje bij de lessenserie van Prima. Groep 8 PESTAANPAK Leerlingenboekje bij de lessenserie van Prima Groep WAAROM ZIJN LESSEN OVER PESTEN BELANGRIJK? Samen sta je sterk tegen pesten! Als er in de groep en op school een gezellige en positieve sfeer

Nadere informatie

Persoonlijke effectiviteit, bewuster en slimmer (samen)werken. De workshop Persoonlijke effectiviteit wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

Persoonlijke effectiviteit, bewuster en slimmer (samen)werken. De workshop Persoonlijke effectiviteit wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Persoonlijke effectiviteit Persoonlijke effectiviteit, bewuster en slimmer (samen)werken Hoe vaak gebeurt het dat een collega vraagt of je op het laatste moment nog even wilt meelezen met een

Nadere informatie

POSITIEVE GROEPSVORMIN GEEN GOED BEGIN!

POSITIEVE GROEPSVORMIN GEEN GOED BEGIN! POSITIEVE GROEPSVORMIN GEEN GOED BEGIN! Wat is een groep? Een groep heeft Gezamenlijk belang Gezamenlijke taak Kenmerken zijn: Relaties Rollen Groepsnormen Groepsrollen: Gezagsdrager Sociaal werker Organisator

Nadere informatie

Wie de schoen past. Kaleidoscoop op het ROC ASA, voor studenten opleiding onderwijsassistent en SPW

Wie de schoen past. Kaleidoscoop op het ROC ASA, voor studenten opleiding onderwijsassistent en SPW Wie de schoen past Kaleidoscoop op het ROC ASA, voor studenten opleiding onderwijsassistent en SPW Het ROC ASA in Amsterdam heeft de afgelopen drie jaar het programma Kaleidoscoop ingevoerd. Daardoor volg

Nadere informatie

Ontmoetingsdag HGW. HGW en gedrag: een uitdaging? 15 september 2011 te Gent Noëlle Pameijer, schoolpsycholoog

Ontmoetingsdag HGW. HGW en gedrag: een uitdaging? 15 september 2011 te Gent Noëlle Pameijer, schoolpsycholoog Ontmoetingsdag HGW HGW en gedrag: een uitdaging? 15 september 2011 te Gent Noëlle Pameijer, schoolpsycholoog 1 Doel en werkvormen Hoe is HGW toe te passen bij gedrag? doen we al Nu ook nog Theorie met

Nadere informatie

Pijnpunten PBS. W i n d e s h e i m z e t k e n n i s i n w e r k i n g

Pijnpunten PBS. W i n d e s h e i m z e t k e n n i s i n w e r k i n g Pijnpunten PBS Programma Welkom en voorstellen Pijnpunten SWPBS - Pijnpunten kort toelichten - World café: pijnpunten verkennen - Plenair inventariseren Wettelijk kader SWPBS Pedagogische kwaliteit van

Nadere informatie

CREATIEF DENKEN in ONDERWIJS Worskhops, training, begeleiding en materialen.

CREATIEF DENKEN in ONDERWIJS Worskhops, training, begeleiding en materialen. Creativiteit en creatief denken Creativiteit is een unieke eigenschap van de mens. Kijk om je heen, alles wat verzonnen en gemaakt is vindt zijn oorsprong in het menselijk brein. Dat geldt niet alleen

Nadere informatie