2010/2011 BAGAGE KWIJT? ADD ASPERG. De J.H. Donnerschool zoekt met u mee k

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "2010/2011 BAGAGE KWIJT? ADD ASPERG. De J.H. Donnerschool zoekt met u mee k"

Transcriptie

1 2010/2011 BAGAGE KWIJT? TIS AU ME OS D-N PD AD HD ADD O ER ASPERG D D De J.H. Donnerschool zoekt met u mee k

2 J.H. Donnerschool Rudolphlaan MZ De Glind Postadres: Postbus 492, 3770 AL Barneveld T: Voor u ligt de folder met daarin de cursussen die de J.H. Donnerschool voor u kan verzorgen. Waarom? De J.H. Donnerschool weet uit ervaring hoe moeilijk het is om leerlingen met ernstige gedragsproblemen en/of psychiatrische problemen te begeleiden. Veel leerkrachten hebben al enige bagage op dit gebied, maar zijn dat wel eens kwijt, of willen hun deskundigheid nog verder uitbreiden. Want hoe moeten de kennis en theorie nu in de praktijk worden gebracht? Zeker nu Passend Onderwijs in 2012 gerealiseerd moet worden en de scholen voor regulier onderwijs passende zorg voor leerlingen moeten bieden is het belangrijk om leerkrachten hierbij te ondersteunen. Samen met u willen we in de rugzak zoeken naar gereedschap om de ontwikkeling van deze kinderen op gang te helpen. U kunt bij ons terecht voor (eenmalige) consultatie en (preventieve) ambulante begeleiding, maar wij willen ook graag meehelpen om uw expertise te vergroten. Daarom worden in het komende schooljaar diverse cursussen, workshops en teamvoorlichtingen georganiseerd, die geleid worden door de specialisten van onze ambulante dienst. De nascholingen worden op maat gemaakt en kunnen aangepast worden aan uw wensen. Voor wie? Leerkrachten, intern begeleiders, ouders, docenten, zorgcoördinatoren, remedial teachers en andere collega s die betrokken zijn bij het begeleiden van leerlingen met gedragsproblemen en/of psychiatrische ontwikkelingsstoornissen. Individueel of als team? U kunt persoonlijk intekenen op een cursus, een workshop, een trainingsof coachingstraject, maar de school kan ook een onderdeel van ons aanbod uit de folder aanvragen voor (een deel van) het team.

3 CURSUSSEN Autisme in de klas Deze cursus, die bedoeld is voor leerkrachten in het primair en voortgezet onderwijs, ondersteunt de leerkracht bij het begrijpen van leerlingen met autisme en helpt een veilige onderwijssituatie te creëren. Het gedrag van de leerkracht staat centraal. In drie bijeenkomsten voor zowel het primair onderwijs als het voortgezet onderwijs komen de volgende onderwerpen aan bod: k invulling geven aan de relatie en communicatie; k structureren en stimuleren tot zelfregulering; k instructie aan leerlingen met autisme; k omgaan met moeilijke momenten. De cursus legt een verbinding tussen theorie en praktijk en wordt ondersteund met beeldmateriaal. De praktische adviezen vanuit de cursus kunt u meteen toepassen in uw onderwijssituatie. Data primair onderwijs: 29 september, 13 oktober en 3 november en 16 februari en 2 maart 2011 Data voortgezet onderwijs: 30 september, 14 en 28 oktober en 17 februari en 3 maart 2011 De kosten voor deze cursus bedragen 195, per deelnemer. De kosten voor de cursus op locatie voor een heel team bedragen 500, per dagdeel. Data in overleg (maximaal 20 deelnemers). De moeilijke klas in het voortgezet onderwijs In vier bijeenkomsten wordt ingegaan op: k inventarisatie storend gedrag; k groepsdynamica; k docentengedrag; k introductie gedragsinventarisatielijst en handelingsadviezen; k sociaal-emotionele ontwikkeling; k ontwikkeling en rijping van het puberbrein. De kosten voor deze cursus bedragen 260, per deelnemer. Data: in overleg.

4 Ik ben mentor, wat nu? Binnen het voortgezet onderwijs zijn mentoren belangrijke sleutelfiguren bij het signaleren van zorgleerlingen. In deze workshop van drie bijeenkomsten wordt stilgestaan bij de volgende thema s: k groepsdynamica; k gesprekstechnieken en de mentor-leerlingbespreking; k dynamische driehoek: ouders, leerling, school; k hoe maak ik van de klas een groep; k oplossingsgericht werken; k introductie gedragsinventarisatielijst. De kosten voor deze cursus bedragen 195, per deelnemer. Data: in overleg Diverse soorten scholing Een cursus bestaat uit meerdere dagdelen, dit zijn middagen. Er wordt veel aandacht besteed aan de overdracht van theoretische kennis. Daarnaast wordt tijd ingeruimd voor de toepassing van de theorie d.m.v. praktische opdrachten. Een workshop duurt in principe één dagdeel. Hierbij wordt niet alleen theorie aangereikt, maar er wordt vooral ook uitgegaan van een actieve inzet van de deelnemers. Bij een teamvoorlichting, die in principe twee uur duurt, wordt de theorie verlevendigd met voorbeelden uit de praktijk. Een trainings- of coachingstraject is gericht op specifieke problematiek binnen de school, een klas, een groep leerlingen of individuele leerling. Waar? De cursussen of workshops worden gegeven op de J.H. Donnerschool in De Glind of in Hilversum. Tevens bestaat de mogelijkheid om de specialisten van de J.H. Donnerschool het scholingsaanbod op locatie te laten verzorgen.

5 TEAMVOORLICHTING Schoolteams kunnen een studiemiddag aanvragen rondom verschillende thema s. Autisme De theorie omtrent autisme wordt gekoppeld aan praktische videobeelden. Het doel van deze presentatie is het vergroten van de algemene kennis over autisme en het verkrijgen van meer inzicht in het gedrag en de aanpak van het kind met autisme. ADHD Er wordt een duidelijke uitleg gegeven over de kenmerken van ADHD, oorzaken, gevolgen en er wordt ingegaan op kenmerken binnen de groep. Tevens worden er handvatten geboden voor de organisatorische mogelijkheden binnen de groep en het maken van beleid binnen de school. Presentaties worden op maat gemaakt voor regulier primair en voortgezet onderwijs. ODD en CD In deze presentatie wordt een aanzet gegeven tot het vergroten van de kennis van en het inzicht in de oppositionele gedragsstoornis ODD en de gedragsstoornis CD. Gedurende deze middag/avond zullen de volgende aspecten aan de orde komen: k theoretische kennis t.a.v. oppositionele gedragsstoornissen; k hoe uit zich een oppositionele gedragsstoornis in de praktijk; k oppositionele gedragsstoornissen en leerkrachtvaardigheden. Ouderavond Op aanvraag is het mogelijk een voorlichting te verzorgen tijdens een ouderavond. Die kan gaan over cluster-iv- en rugzakleerlingen in het algemeen, maar ook specifiek over ASS en ADHD. Er kan ook een ouderavond over Rots en Water of Taakspel verzorgd worden. De kosten voor het verzorgen van een ouderavond worden in overleg bepaald.

6 TRAINING EN COACHING Rots en Water Het Rots en Water-programma is een uiterst effectief groepsprogramma dat zich richt op het vergroten van sociale vaardigheden, samenwerking, zelfkennis en zelfvertrouwen van leerlingen. Het is geschikt voor zowel jongens als meisjes in het primair en voortgezet onderwijs. Rots en Water is een psycho-fysieke training waarin veel wordt bewogen en minder wordt gepraat. De leerlingen leren om zich te gronden, te centreren en te letten op hun ademhaling. Hierdoor worden ze sterker en gaan ze bewuster om met keuzes die ze moeten maken. Een traject Rots en Water bestaat uit tien lessen en twee terugkombijeenkomsten en het traject start met een introductie voor het team. De lessen worden gegeven op dinsdag of donderdag. Bij voorkeur wordt gestart in september 2010 en in januari De kosten voor een training bedragen 1080,. Vraag voor meer informatie naar onze Rots en Water-folder (zie website). Taakspel Het Taakspel is een groepsgerichte aanpak om kinderen te leren zich beter aan de klassenregels te houden. Bij het Taakspel werken de leerlingen in teams. Ze leren daarbij rekening te houden met elkaar. De leerkracht leert met name vaardigheden als observeren, complimenteren en negeren van ongewenst gedrag. De taakgerichtheid van kinderen neemt toe, er is minder regelovertredend gedrag en er is een betere sfeer in de klas. De leerkracht leert vanuit een positieve controle de groep te begeleiden. Het is wetenschappelijk aangetoond dat Taakspel blijvend effectief is. Dit jaar is er ook Taakspel voor kleuters mogelijk. De start is in januari en het traject loopt door tot het volgende schooljaar (totaal anderhalf jaar). De kosten voor het invoeren van Taakspel zijn 1260, per klas (bij een duobaan 2160, ). Bij deelname van meerdere klassen zijn de kosten 900, per extra klas. Een vervolg voor het tweede jaar Taakspel kost 480, per klas. Taakspel voor kleuters: 1440,. Vraag voor meer informatie naar onze Taakspelfolder ( zie website).

7 TRAINING EN COACHING De Eerste Stap Dit programma richt zich speciaal op jonge leerlingen (groep één t/m vier) met (ernstig) probleemgedrag. Het biedt de leerkracht praktische handvatten om probleemgedrag in een vroeg stadium aan te pakken. Hierbij wordt gebruikgemaakt van het zogenoemde groen/roodspel waarin de leerling op eenvoudige wijze leert negatief gedrag om te buigen naar positief gedrag. Door deze gerichte interventie wordt voorkomen dat kinderen later een antisociaal gedragspatroon ontwikkelen. Het programma is bewezen effectief: uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de kinderen die ooit meededen aan De Eerste Stap, ook op de lange termijn beduidend minder agressief, meer aangepast en meer taakgericht gedrag laten zien. De duur van het programma is 30 dagen. In deze periode zal een coach nauw samenwerken met de leerkracht en de groep om blijvende gedragsverandering bij het kind te bewerkstelligen. De kosten voor de invoering van De Eerste Stap zijn 1200,. School Video Interactie Begeleiding (SVIB) SVIB is in korte tijd uitgegroeid tot een veel toegepaste, efficiënte en stimulerende manier van werken in primair en voortgezet onderwijs. Uitgangspunt bij SVIB is interactie en communicatie. Vanuit zichtbaar sterke videofragmenten waarbij interactie goed verloopt, wordt gezocht naar praktische en haalbare nieuwe mogelijkheden. De begeleiding kan gericht zijn op een hulpvraag van de leerkracht, een individueel begeleider of van een (rugzak)leerling. Zo kunnen er vragen zijn over de begeleiding van zorgleerlingen, de omgang met de groep, vragen van beginnende leerkrachten of het implementeren van onderwijsinnovaties, zoals zelfstandig werken en samenwerken. Ook kan een leerling zijn eigen gedrag, houding of interactie onder begeleiding van de SVIB er op beeld zien. Het coachingstraject bestaat uit een intakegesprek, drie keer filmen gedurende ongeveer 20 minuten en drie begeleidingsgesprekken waarin stukjes film worden bekeken en werkpunten worden geformuleerd. De leerkracht, begeleider of leerling ziet de eigen vraagstelling terug op beeld, wat veelal leidt tot herkenning en inzicht. Kosten voor een traject zijn 900, Vraag voor meer informatie naar onze SVIB-folder (zie website).

8 Kleuters en gedragsproblemen In deze workshop bespreken we probleemgedrag van jonge kinderen. Naast de theorie over kleuters met gedragsproblemen staat het omgaan met deze problematiek centraal: het spel, het werken aan taakgedrag, werkhouding en sociaal-emotionele vaardigheden. Ten slotte wordt er aandacht besteed aan hoe je als leerkracht je onderwijsstijl kunt aanpassen aan de specifieke behoeftes van deze kleuters. Data: 10 en 24 november en 30 maart 2011 Deze workshop wordt in twee bijeenkomsten gehouden. Prijs voor individuele inschrijvingen: 130,. Oppositionele gedragsstoornis Deze workshop vergroot de kennis van en het inzicht in de (oppositionele) gedragsstoornissen (ODD en CD). Naast de noodzakelijke theoretische kennis zal de nadruk komen te liggen op het praktisch handelen met deze problematiek. Er wordt gewerkt met eigen praktijkvoorbeelden, kijkwijzers en beeldmateriaal. Aspecten die aan de orde komen zijn: k kenmerken van de oppositionele gedragsstoornis; k waardoor ontstaat de oppositionele gedragsstoornis; k oppositioneel gedrag in de klas, wat nu; k leerkrachtvaardigheden en oppositioneel gedrag; k gebruik van methodieken en materialen. Data: 17 november en 1 en 8 december en 23 maart en 6 april 2011 Deze workshop wordt in drie bijeenkomsten gehouden. Prijs voor individuele inschrijvingen: 195,.

9 WORKSHOPS Signaleren van en omgaan met (moeilijk) gedrag (A) In deze workshop voor leerkrachten en ib ers in het primair onderwijs worden diverse aspecten rondom gedrag van leerlingen of groepen leerlingen belicht. Aan de orde komen: k wat is moeilijk gedrag; k bestaande theorieën rondom gedrag; k signaleren van moeilijk gedrag; k mogelijke gedragsinterventies. Data: 22 september januari 2011 Het maken van pedagogische handelingsplannen (B) Deze workshop, die bedoeld is voor leerkrachten en ib ers in het primair onderwijs, behandelt alle aspecten van een pedagogisch handelingsplan: het signaleren van gedrag en het stellen van concrete gedragsdoelen, en het maken van een plan van aanpak voor het veranderen van gedrag van een individuele leerling of groep leerlingen. Data: 6 oktober februari 2011 Workshop A en B sluiten op elkaar aan. Het is raadzaam beide workshops te volgen, maar het is ook mogelijk voor één van de workshops in te schrijven. Kosten: 65, per workshop. Buiten de vastgestelde data voor cursussen en workshops zijn andere data op aanvraag mogelijk.

10 Wat zijn de kosten? k Persoonlijke inschrijving voor een workshop en cursus (per dagdeel): 65,. k Workshop of cursus op locatie: 500, per dagdeel (minimaal 15 deelnemers). k Teamvoorlichting: 250, (max. 2 uur). k Verzorgen van een hele studiedag: 1000, (bij inzet van meer dan één cursusleider worden er andere prijsafspraken gemaakt). Bij iedere cursus, workshop of teamvoorlichting worden hand-outs en/ of boeken en lesmateriaal uitgereikt.. Scholing op maat of andere vragen? Er zijn nog diverse workshops in ontwikkeling. Indien u een specifieke wens heeft ten aanzien van (na)scholing of de data, of scholing op maat wilt aanvragen, kunt u contact opnemen met mw. drs. M. Adema, directeur ambulante dienst. adema@donnerschool.nl tel.nr Inschrijving Inschrijving is mogelijk via scholingsaanbod@donnerschool.nl Na inschrijving ontvangt u een bevestiging. De J.H. Donnerschool maakt deel uit van

Cursusaanbod Kentalis Ambulante Dienstverlening Het Rotsoord. Als horen of communiceren niet vanzelfsprekend is

Cursusaanbod Kentalis Ambulante Dienstverlening Het Rotsoord. Als horen of communiceren niet vanzelfsprekend is Cursusaanbod 2010-2011 Kentalis Ambulante Dienstverlening Het Rotsoord Als horen of communiceren niet vanzelfsprekend is Cursusaanbod De Ambulante Dienstverlening van Koninklijke Kentalis Het Rotsoord

Nadere informatie

De ambulant begeleider heeft als eerste zorg het welbevinden van de leerling binnen het regulier onderwijs

De ambulant begeleider heeft als eerste zorg het welbevinden van de leerling binnen het regulier onderwijs 1 Wat is ambulante begeleiding? Ambulante begeleiding is ondersteuning van het speciaal onderwijs aan het regulier onderwijs. Met ambulante begeleiding kunnen leerlingen met een cluster 4 indicatie regulier

Nadere informatie

Alle expertise bijeen, een hele zorg minder!

Alle expertise bijeen, een hele zorg minder! De diensten AmbulantE Begeleiding in de regio Zeeland bundelen hun cursusaanbod 2 0 1 1 2 0 1 2 Alle expertise bijeen, een hele zorg minder! Auris Dienstverlening Goes cluster 2 (0113) 32 32 64 www.aurisdienstverlening.nl

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Jaargang 2 September 2013 VOORWOORD. In dit nummer: - Voorwoord 1. - Wist u dat 2 - SWPBS 2. - Intervisie R&W 3. - Op maat trajecten 3

NIEUWSBRIEF. Jaargang 2 September 2013 VOORWOORD. In dit nummer: - Voorwoord 1. - Wist u dat 2 - SWPBS 2. - Intervisie R&W 3. - Op maat trajecten 3 NIEUWSBRIEF Jaargang 2 September 2013 In dit nummer: - Voorwoord 1 - Wist u dat 2 - SWPBS 2 - Intervisie R&W 3 - Op maat trajecten 3 - Nieuw aanbod 3 - Uitgelichte workshops 4 - KECCademy 5 VOORWOORD Voor

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Jaargang 2 April 2013. Voorwoord. In dit nummer: Yvette van Hoof Integraal directeur REC Het Driespan.

NIEUWSBRIEF. Jaargang 2 April 2013. Voorwoord. In dit nummer: Yvette van Hoof Integraal directeur REC Het Driespan. NIEUWSBRIEF Jaargang 2 April 2013 Voorwoord In dit nummer: - Voorwoord 1 - Kennismaken met 2 - Nieuw Aanbod 3 - Praktijkevaluatie 4 - Vraag het aan 4 Voor u ligt de tweede digitale nieuwsbrief van het

Nadere informatie

Taakspel binnen PBS. Yvette Laman Barbara Janssens 15 november

Taakspel binnen PBS. Yvette Laman Barbara Janssens 15 november Taakspel binnen PBS Yvette Laman Barbara Janssens 15 november Voor de volgorde van onze presentatie.. wie werkt er met PBS? wie werkt er met Taakspel? wie is met name geïnteresseerd in de inhoud van Taakspel?

Nadere informatie

Onderwijs- ondersteuning

Onderwijs- ondersteuning Onderwijs- ondersteuning de rungraaf De Rungraaf in Eindhoven helpt leerlingen bij het leren omgaan met anderen en het ontwikkelen van hun sociaal-emotionele vaardigheden. Wij bieden het reguliere basisschoolprogramma,

Nadere informatie

DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN. Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen

DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN. Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen 2 3 INHOUDSOPAVE PAGINA Kennis over psychische problemen bij ouderen nodig?! 4 Praktische

Nadere informatie

Preventieve Ambulante Begeleiding

Preventieve Ambulante Begeleiding Preventieve Ambulante Begeleiding 1. Wat is Preventieve Ambulante Begeleiding Preventieve Ambulante Begeleiding is een kortdurende dienstverlening in de vorm van ondersteuning en advisering door een ambulant

Nadere informatie

DE DIENSTEN AMBULANTE BEGELEIDING IN DE REGIO ZEELAND BUNDELEN HUN CURSUSAANBOD 2009 2010. de Korre ALLE EXPERTISE BIJEEN, EEN HELE ZORG MINDER!

DE DIENSTEN AMBULANTE BEGELEIDING IN DE REGIO ZEELAND BUNDELEN HUN CURSUSAANBOD 2009 2010. de Korre ALLE EXPERTISE BIJEEN, EEN HELE ZORG MINDER! DE DIENSTEN AMBULANTE BEGELEIDING IN DE REGIO ZEELAND BUNDELEN HUN CURSUSAANBOD 2009 2010 ALLE EXPERTISE BIJEEN, EEN HELE ZORG MINDER! De Berkenschutse Expertisecentrum voor Onderwijs & Epilepsie de Korre

Nadere informatie

Stichting Expertisecenter Onderwijs Zorg Bonaire is op zoek naar een ervaren. Ambulant onderwijskundig begeleider (1 fte)

Stichting Expertisecenter Onderwijs Zorg Bonaire is op zoek naar een ervaren. Ambulant onderwijskundig begeleider (1 fte) VACATURE Stichting Expertisecenter Onderwijs Zorg Bonaire is op zoek naar een ervaren Ambulant onderwijskundig begeleider (1 fte) Stichting Expertisecenter Onderwijs Zorg Bonaire (EOZ) biedt zorg en begeleiding

Nadere informatie

De toegevoegde waarde van taakspel binnen BAG.

De toegevoegde waarde van taakspel binnen BAG. De toegevoegde waarde van taakspel binnen BAG. Taakgericht met Taakspel Taakspel is een hulpmiddel (spel) bij het invoeren van klassenregels. Zomaar wat uitspraken Kinderen worden steeds moeilijker, psychosociale

Nadere informatie

DESKUNDIG AAN HET WERK MET JEUGD. Vergroten van kennis over psychiatrie en psychische gezondheid

DESKUNDIG AAN HET WERK MET JEUGD. Vergroten van kennis over psychiatrie en psychische gezondheid DESKUNDIG AAN HET WERK MET JEUGD Vergroten van kennis over psychiatrie en psychische gezondheid 2 INHOUDSOPGAVE PAGINA Kennis over psychische problemen bij jongeren nodig?! 4 Praktische informatie 5 Het

Nadere informatie

Samenvatting van het projectverslag. Passend onderwijs voor hoogbegaafde leerlingen met sociaal-emotionele problemen en/of een ontwikkelingsstoornis

Samenvatting van het projectverslag. Passend onderwijs voor hoogbegaafde leerlingen met sociaal-emotionele problemen en/of een ontwikkelingsstoornis Samenvatting van het projectverslag Passend onderwijs voor hoogbegaafde leerlingen met sociaal-emotionele problemen en/of een ontwikkelingsstoornis Op basisschool D n Heiakker in Deurne i.s.m. Triade Ambulante

Nadere informatie

Wat doet het Skipov zorgteam en uit welke personen bestaat het?

Wat doet het Skipov zorgteam en uit welke personen bestaat het? Wat doet het Skipov zorgteam en uit welke personen bestaat het? Wat doet het zorgteam? Het zorgteam met zorgcoaches en arrangementondersteuners speelt een belangrijke rol bij het bieden van passend onderwijs

Nadere informatie

Stichting Expertisecenter Onderwijs Zorg Bonaire is op zoek naar een ervaren. Schoolmaatschappelijk werker (1 fte)

Stichting Expertisecenter Onderwijs Zorg Bonaire is op zoek naar een ervaren. Schoolmaatschappelijk werker (1 fte) VACATURE Stichting Expertisecenter Onderwijs Zorg Bonaire is op zoek naar een ervaren Schoolmaatschappelijk werker (1 fte) Stichting Expertisecenter Onderwijs Zorg Bonaire (EOZ) biedt ondersteuning en

Nadere informatie

Impulsklas aan de slag met gedrag

Impulsklas aan de slag met gedrag Impulsklas aan de slag met gedrag workshop-aanbod voorjaar2015 De Impulsklas workshops voor teams Het workshop-aanbod van Impuls sluit aan bij het werken met de Impulsklas en passend onderwijs. Zie naast

Nadere informatie

SCHOOL ONDERSTEUNINGS PROFIEL

SCHOOL ONDERSTEUNINGS PROFIEL Met het Schoolondersteuningsprofiel worden de volgende onderdelen in beeld gebracht (zie kader): Specifieke kennis en kunde Aantoonbare specifieke deskundigheid Extra ondersteuning ism externe partners

Nadere informatie

Schooljaar 2014-2015. Schoolondersteuningsprofiel van Anne Frankschool De Basis

Schooljaar 2014-2015. Schoolondersteuningsprofiel van Anne Frankschool De Basis Schooljaar 2014-2015 Schoolondersteuningsprofiel van Anne Frankschool De Basis VRAGENLIJST Met het Schoolondersteuningsprofiel worden de volgende onderdelen in beeld gebracht (zie kader): Specifieke kennis

Nadere informatie

Taken van interne begeleiders in de samenwerking

Taken van interne begeleiders in de samenwerking Taken van interne begeleiders in de samenwerking Hoewel dé intern begeleider niet bestaat, heeft de Landelijke Beroepsgroep voor Intern Begeleiders (LBib) toch geprobeerd wat overzicht te brengen in de

Nadere informatie

Scholingsbrochure

Scholingsbrochure Scholingsbrochure 2017 2018 1 Inhoud Scholingsbrochure 2017 2018... 1 Inleiding... 3 Het aanbod... 3 Omschrijvingen van de trainingen:... 4 1. Master Class passend opbrengstgericht werken... 4 2. Omgaan

Nadere informatie

PRODUCTENBOEK JUNIORCARE 2015

PRODUCTENBOEK JUNIORCARE 2015 Systeem Netwerk Systeem(ouder) Netwerk ONS AANBOD VOOR HET OPLOSSEN VAN HULPVRAGEN GERICHT OP LICHTE BEGELEIDING : Voor wie? Wat? Methodiek o.a.: Inzichtelijk maken, bevorderen en onderhouden van het eigen

Nadere informatie

ondersteuning in het onderwijs

ondersteuning in het onderwijs ondersteuning in het onderwijs School is een centraal onderdeel van het leven van kinderen en jongeren. Ervaringen op school zijn vormend en het wel of niet afmaken van school is bepalend voor hun toekomst.

Nadere informatie

Hulp bij ADHD. Scholingsaanbod

Hulp bij ADHD. Scholingsaanbod Hulp bij ADHD Dit heeft mijn beeld van ADHD enorm verrijkt. Ik zie nu veel mogelijkheden om kinderen met ADHD goede begeleiding te bieden deelnemer workshop bij Fontys Hogescholen Copyright 2010 Hulp bij

Nadere informatie

Gedragsexpert. Doelgroep

Gedragsexpert. Doelgroep Gedragsexpert De Post-HBO opleiding Gedragsexpert heeft tot doel leraren, intern begeleiders en zorgcoördinatoren zo goed mogelijk toe te rusten met kennis, inzichten en vaardigheden op het gebied van

Nadere informatie

Opleiding. tot. Hooggevoeligheidsdeskundige

Opleiding. tot. Hooggevoeligheidsdeskundige Opleiding tot Hooggevoeligheidsdeskundige Voor u hebt u onze opleidingsgids. Voordat wij verder ingaan op de inhoud van de opleiding, willen we u eerst even kennis laten maken met Hooggevoelig heel gewoon.

Nadere informatie

Lesgeven aan groep 7 en 8

Lesgeven aan groep 7 en 8 Lesgeven aan groep 7 en 8 Heeft u uw ervaring in de onder- of bovenbouw van de basisschool en gaat u nu (of binnenkort) lesgeven aan groep 7 of 8, dan zult u zich wellicht verbazen over de manier waarop

Nadere informatie

Kaderplan Trajectbegeleiding Duin en Kruidbergmavo

Kaderplan Trajectbegeleiding Duin en Kruidbergmavo Kaderplan Trajectbegeleiding Duin en Kruidbergmavo 1. Doel van de trajectgroep-achtige voorziening voor eigen school. Ondersteuning en uitbreiding huidige zorgteam, vooruitlopend op de wet passend onderwijs

Nadere informatie

Molendrift. Een veelzijdige hulpverleningsinstelling

Molendrift. Een veelzijdige hulpverleningsinstelling Molendrift Een veelzijdige hulpverleningsinstelling Over deze folder In deze algemene, inleidende folder kunt u lezen wat Molendrift is en wat wij doen. Denkt u na het lezen van deze introductie dat onze

Nadere informatie

Dr. Martin Luther Kingschool

Dr. Martin Luther Kingschool 1 Gecomprimeerd Schoolondersteuningsprofiel Dr. Martin Luther Kingschool Algemene gegevens School Dr. Martin Luther Kingschool BRIN 09TC Directeur L. de Roo Adres Bertrand Russellplaats 7 Telefoon 010-4205629

Nadere informatie

Een Positief. leer en leefklimaat. op uw school

Een Positief. leer en leefklimaat. op uw school Een Positief leer en leefklimaat op uw school met TOPs! positief positief denken en doen Leerlingen op uw school ontwikkelen zich het beste in een positief leer- en leefklimaat; een klimaat waarin ze zich

Nadere informatie

Onderzoek naar het cluster 4 onderwijs: kinderen en hulpverlening. Drs. R. Stoutjesdijk & Prof. Dr. E.M. Scholte M.m.v. drs. H.

Onderzoek naar het cluster 4 onderwijs: kinderen en hulpverlening. Drs. R. Stoutjesdijk & Prof. Dr. E.M. Scholte M.m.v. drs. H. Onderzoek naar het cluster 4 onderwijs: kinderen en hulpverlening Drs. R. Stoutjesdijk & Prof. Dr. E.M. Scholte M.m.v. drs. H. Leloux-Opmeer Voorwoord Inhoudsopgave Een tijd geleden hebben Stichting Horizon

Nadere informatie

Zorgaanbod JuniorCare 2016

Zorgaanbod JuniorCare 2016 Wat maakt JuniorCare bijzonder? De zelfontwikkelde best practice-methodiek Samen aan de Slag. Zo kort als mogelijk en lang en intensief als nodig met oog voor nazorg of inzetbaar bij levensgebeurtenissen

Nadere informatie

Aan de slag met gedrag!

Aan de slag met gedrag! Aan de slag met gedrag! Door passend onderwijs krijgen scholen te maken met meer diversiteit in de klassenpopulaties en met een toename aan gedragsproblematiek. De Impulsklas kan scholen helpen hiermee

Nadere informatie

Post-hbo opleiding autismespecialist

Post-hbo opleiding autismespecialist Post-hbo opleiding autismespecialist mensenkennis De docente is duidelijk, enthousiast en motiverend. Ik heb inzicht gekregen in wat ik in mijn rol als hulpverlener kan doen en waar ik rekening mee moet

Nadere informatie

Pedagogische gezinsbehandeling

Pedagogische gezinsbehandeling Pedagogische gezinsbehandeling Wie zijn wij en wat kunnen wij u bieden? ASVZ is een organisatie voor zorg- en dienstverlening aan mensen met een beperking of psychiatrische problematiek. Ruim 4.000 medewerkers

Nadere informatie

DAB De Korre. cursusaanbod. ...vanzelfsprekend erbij horen... Vanzelfsprekend erbij horen

DAB De Korre. cursusaanbod. ...vanzelfsprekend erbij horen... Vanzelfsprekend erbij horen DAB De Korre...vanzelfsprekend erbij horen... cursusaanbod 2014-2015 Inhoud Cursussen, workshops en producten Thema s Sociaal-emotioneel In gesprek - creatief communiceren met leerlingen Pagina 6 Pagina

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL J.H. DONNERSCHOOL, CLUSTER IV. Leerlingen van 4 t/m 12 jaar

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL J.H. DONNERSCHOOL, CLUSTER IV. Leerlingen van 4 t/m 12 jaar SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL J.H. DONNERSCHOOL, CLUSTER IV SO Leerlingen van 4 t/m 12 jaar 1 Inhoud: 1. Inleiding 2. Algemene gegevens J.H. Donnerschool 3. Contactgegevens en uitstroomgegevens 4. Arrangementen:

Nadere informatie

SCHOOL ONDERSTEUNINGS PROFIEL

SCHOOL ONDERSTEUNINGS PROFIEL VRAGENLIJST (DEEL 2) UITERSTE INLEVERDATUM 21-3-2014 Met het Schoolondersteuningsprofiel worden de volgende onderdelen in beeld gebracht (zie kader): Specifieke kennis en kunde Aantoonbare specifieke deskundigheid

Nadere informatie

KEC Onderwijs. Personal coaching

KEC Onderwijs. Personal coaching KEC Onderwijs Personal coaching 1 Er wordt veel gevraagd van jou als leraar. De werkdruk is hoog, bij ziekte is vervanging lastig vanwege het lerarentekort, toenemende digitalisering, hogere eisen aan

Nadere informatie

Aan de netwerkpartners van het CJG, Betreft Start KIES cursus basisschoolkinderen en ouderbijeenkomsten

Aan de netwerkpartners van het CJG, Betreft Start KIES cursus basisschoolkinderen en ouderbijeenkomsten Aan de netwerkpartners van het CJG, Betreft Start KIES cursus basisschoolkinderen en ouderbijeenkomsten Een scheiding is ingrijpend. Voor ouders én voor kinderen. CJG Zutphen heeft daarom samen met de

Nadere informatie

IselingeAcademie. Je verder specialiseren in onderwijs doe je bij Iselinge Academie

IselingeAcademie. Je verder specialiseren in onderwijs doe je bij Iselinge Academie IselingeAcademie post-hbo, masters en teamscholing Je verder specialiseren in onderwijs doe je bij Iselinge Academie 2019-2020 Iselinge Academie Iselinge Academie realiseert samen met Iselinge Hogeschool

Nadere informatie

versie mei blz 1

versie mei blz 1 Gecomprimeerd Schoolondersteuningsprofiel CBS de Akker Algemene gegevens School CBS de Akker BRIN 16WZ00 Directeur Stoffel Boot Adres Millinxstraat 33, Rotterdam Telefoon 010-4844687 E-mail basisschool@cbsdeakker.nl

Nadere informatie

ZORGPLAN. Christelijk Lyceum Delft VMBO

ZORGPLAN. Christelijk Lyceum Delft VMBO ZORGPLAN Christelijk Lyceum Delft VMBO 1 Missie en visie van de school Het CLD wil zijn leerlingen een veilige omgeving bieden, waarin zij kunnen opgroeien tot verantwoordelijke en vrije mensen. Wij beschouwen

Nadere informatie

Functioneren van leerlingen met epilepsie beter begrijpen en begeleiden. Scholingsaanbod.

Functioneren van leerlingen met epilepsie beter begrijpen en begeleiden. Scholingsaanbod. Functioneren van leerlingen met epilepsie beter begrijpen en begeleiden Scholingsaanbod De praktijkvoorbeelden en de handvatten die ik aangereikt heb gekregen om mijn lesstof aan te passen voor mijn leerling

Nadere informatie

Meer over De Vlinder

Meer over De Vlinder Meer over De Vlinder Regulier waar het kan, speciaal waar nodig! Uw kind komt naar De Vlinder. In deze brochure leest u meer over wie we zijn en wat we doen. De Vlinder is een Cluster 4-school. Dat betekent

Nadere informatie

Workshops en trainingen. september 2015 t/m mei 2016

Workshops en trainingen. september 2015 t/m mei 2016 Workshops en trainingen september 2015 t/m mei 2016 3 INHOUD Inleiding... 4 Vrijwilligerscentrale Roermond Informatieavond... 5 Informatieavond: afspraken/regels rondom vrijwilligerswerk als tegenprestatie...

Nadere informatie

CURSUSSEN LEERLINGENZORG

CURSUSSEN LEERLINGENZORG CURSUSSEN LEERLINGENZORG De cursus bestaat uit 3 groepsbijeenkomsten en één praktijkopdracht. In de cursus zullen de uitgangspunten van het protocol ERWD voor de groepen 1 en 2 behandeld worden. Verder

Nadere informatie

Juli 2009. Functie-informatie:

Juli 2009. Functie-informatie: Juli 2009 Functie-informatie: Functienaam: Intern Begeleider Salarisschaal: schaal 9 Indelingsniveau: 9IVb Werkterrein: Onderwijsproces - Onderwijsbegeleiding Activiteiten: Beleid- en bedrijfsvoeringondersteunende

Nadere informatie

Checklist bij 'Een doorgaande lijn PO - VO voor hoogbegaafde leerlingen'

Checklist bij 'Een doorgaande lijn PO - VO voor hoogbegaafde leerlingen' Checklist bij 'Een doorgaande lijn PO - VO voor hoogbegaafde leerlingen' 3.1 Het management Op managementniveau worden zeven standaarden onderscheiden, die elk een aantal indicatoren omvatten. Na het scoren

Nadere informatie

Aanbod cursussen en trainingen

Aanbod cursussen en trainingen Aanbod cursussen en trainingen 2019-2020 Naar een positieve groep Maak van jouw klas een positieve groep; kinderen die zich veilig voelen, presteren beter. Deze praktische cursus is bedoeld voor leerkrachten

Nadere informatie

Wat wil de leerkracht in 2016? Probleemgedrag aanpakken Zo weinig mogelijk extra tijd Eenvoudig implementeerbaar

Wat wil de leerkracht in 2016? Probleemgedrag aanpakken Zo weinig mogelijk extra tijd Eenvoudig implementeerbaar Wat wil de leerkracht in 2016? Probleemgedrag aanpakken Zo weinig mogelijk extra tijd Eenvoudig implementeerbaar Wat zijn onze criteria? Effectief. Via literatuurstudie op zoek naar evidentie Trainen van

Nadere informatie

Algemeen. Nieuwsbrief, 4 september Deze week in de Extra Nieuwsbrief: Agenda Do. 14 september informatie avond. Schaakles Spaansles Weerbaarheid

Algemeen. Nieuwsbrief, 4 september Deze week in de Extra Nieuwsbrief: Agenda Do. 14 september informatie avond. Schaakles Spaansles Weerbaarheid Nieuwsbrief, 4 september 2017 Deze week in de Extra Nieuwsbrief: Schaakles Spaansles Weerbaarheid Agenda Do. 14 september informatie avond Woe. 27 september studiedag De 4 Kronenburgh waarden: Respect

Nadere informatie

K e r n v i s i e m e t h o d e

K e r n v i s i e m e t h o d e Kinderen met leerproblemen werkelijk kunnen helpen Leerkrachten en kinderhulpverleners hebben er dagelijks mee te maken. Leerlingen die na grondige uitleg, extra persoonlijke aandacht en grote inspanningen

Nadere informatie

Epilepsie. Scholingsaanbod. De cursus kende een goede. afwisseling van theorie met. praktijkvoorbeelden, videobeelden. en verhalen die inspirerend

Epilepsie. Scholingsaanbod. De cursus kende een goede. afwisseling van theorie met. praktijkvoorbeelden, videobeelden. en verhalen die inspirerend Epilepsie Scholingsaanbod Epilepsie is de meest voorkomende neurologische Het LWOE verzorgt scholing voor onderwijspersoneel, aandoening in de kinderleeftijd. Een aantal kinderen zoals leerkrachten, ambulant

Nadere informatie

Voor mantelzorgers en vrijwilligers

Voor mantelzorgers en vrijwilligers Voor mantelzorgers en vrijwilligers Cursus en Thema 2014 VRIJWILLIGERS Basiscursus (voor nieuwe vrijwilligers) Aantal bijeenkomsten: 3 In drie bijeenkomsten maken nieuwe vrijwilligers kennis met diverse

Nadere informatie

Scholingsplan 2012-2013. Samen in ontwikkeling

Scholingsplan 2012-2013. Samen in ontwikkeling Scholingsplan 2012-2013 Samen in ontwikkeling Inhoudsopgave Inleiding 3 Pijlers 4 Kader 5 Deskundigheidsbevordering 2012-2013 6 Beschrijvingen van de scholingen 7 Aanmelden voor externe scholingen 9 Inleiding

Nadere informatie

Inleiding 3. Post-HBO opleiding Sensorische Informatieverwerking 5. Therapeutisch luisteren 6. Borsteldruktechniek 7

Inleiding 3. Post-HBO opleiding Sensorische Informatieverwerking 5. Therapeutisch luisteren 6. Borsteldruktechniek 7 Inhoud Inleiding 3 Post-HBO opleiding Sensorische verwerking 5 Therapeutisch luisteren 6 Borsteldruktechniek 7 Motorprogramma en Sensorische Dieet 8 Werken aan de Werkhouding 9 2 Inleiding Kenniscentrum

Nadere informatie

Trainingen en workshops

Trainingen en workshops Trainingen en workshops 2014-2015 Voor professionals in de Kindcentra 0-13 in s-hertogenbosch (kinderopvang, peuterarrangement en basisonderwijs) Inhoud Algemene informatie Algemene informatie 2 Aanbod

Nadere informatie

zorgt voor aandacht dagbesteding & begeleiding diagnostiek & behandeling training & advies wonen & werken

zorgt voor aandacht dagbesteding & begeleiding diagnostiek & behandeling training & advies wonen & werken zorgt voor aandacht dagbesteding & begeleiding diagnostiek & behandeling training & advies wonen & werken melion zorgt De wereld wordt steeds complexer en dit maakt het voor sommige mensen lastig om zelfstandig

Nadere informatie

zorgt voor aandacht dagbesteding & begeleiding diagnostiek & behandeling training & advies wonen & werken zorgt voor aandacht

zorgt voor aandacht dagbesteding & begeleiding diagnostiek & behandeling training & advies wonen & werken zorgt voor aandacht Stichting Melion Leukerweg 3 6095 NX Baexem Telefoon: 0475 451701 E-mail: info@melion.nl Internet: www.melion.nl zorgt voor aandacht dagbesteding & begeleiding diagnostiek & behandeling training & advies

Nadere informatie

Uitnodiging scholingen Sportkanjers in de bso. De Stichting Sportkanjers nodigt u uit voor de basisscholing Sportkanjers in de bso.

Uitnodiging scholingen Sportkanjers in de bso. De Stichting Sportkanjers nodigt u uit voor de basisscholing Sportkanjers in de bso. Uitnodiging scholingen Sportkanjers in de bso De Stichting Sportkanjers nodigt u uit voor de basisscholing Sportkanjers in de bso. Locatie: Amsterdam, adres volgt nog Data: Donderdag 31-5, 14-6, 21-6 en

Nadere informatie

Leergang ondersteuningscoördinatoren

Leergang ondersteuningscoördinatoren Leergang ondersteuningscoördinatoren 2019-2020 Ondersteuningscoördinatoren; u bent de veelzijdige spil in de ondersteuning, intern en extern. U bent degene die passende ondersteuning aan jongeren organiseert

Nadere informatie

Interactiewijzer Rob Verstegen

Interactiewijzer Rob Verstegen Fleringenbrink 2, 7544 XN Enschede tel.: 053-4308678 info@spoe. Interactiewijzer Rob Verstegen Bijeenkomst 13-10-10 Opbrengstgericht + handelingsgericht werken Laag 1: Algemeen: basiszorg Laag 2: Specifiek:

Nadere informatie

Kortdurende hulpverleningstrajecten Maasland

Kortdurende hulpverleningstrajecten Maasland Kortdurende hulpverleningstrajecten Maasland 1. Individuele sociale vaardigheidstraining 2. Sociale vaardigheidstraining groep 12-/12+ 3. Gezinsbegeleiding (6+) 4. Gezinsbegeleiding (0-6 jaar) 5. Individuele

Nadere informatie

Begeleiding van een Zorgleerling

Begeleiding van een Zorgleerling Begeleiding van een Zorgleerling Schooljaar 2013-2014 1. Inleiding Als mentor ben je het eerste aanspreekpunt voor de leerlingen in je klas en voor de ouders van deze leerlingen. Soms heb je één of meer

Nadere informatie

Systemisch werken voor onderwijsprofessionals

Systemisch werken voor onderwijsprofessionals Systemisch werken voor onderwijsprofessionals Ze tje n o d ig? Nie u we in zich ten in je zelf? Waard e to evo e ge n aan gro ep sp ro ce ssen? Sy ste m isch werke n vo or o n d e rwijsp ro fe ssio n als

Nadere informatie

L8 Coachend leidinggeven binnen Huisartsenposten

L8 Coachend leidinggeven binnen Huisartsenposten L8 Coachend leidinggeven binnen Huisartsenposten Inleiding Steeds meer Huisartsenposten kiezen voor een nieuwe functie Coördinerend Assistente. Deze coördinerend assistente ressorteert hiërarchisch gezien

Nadere informatie

Werken met beelden SVIB

Werken met beelden SVIB Protocol Werken met beelden SVIB School Video Interactie Begeleiding Annendaalderweg 14 6105 AT Maria Hoop Tel.: 0475-301349 info@bsdebolleberg-mariahoop.nl www.bsdebolleberg-mariahoop.nl SVIB protocol

Nadere informatie

Wijzer Onderwijs. www.cedgroep.nl/webwinkel. Ondersteuning en praktische tips. Voor wie?

Wijzer Onderwijs. www.cedgroep.nl/webwinkel. Ondersteuning en praktische tips. Voor wie? Wijzer Onderwijs Leerlingen met autisme, ADHD, ODD/CD, angst, depressie of hechtingsproblemen: wie in het onderwijs werkt, krijgt er mee te maken. In de praktijk is het lastig om tegemoet te komen aan

Nadere informatie

Cursussen Zorg in de school. Passend onderwijs

Cursussen Zorg in de school. Passend onderwijs Cursussen Zorg in de school Passend onderwijs Inhoudsopgave Inleiding 3 Zelfstandig werken 4 Anders Adaptief 5 Coöperatief leren 6 Meervoudige intelligentie 7 Communicatieve vaardigheden 8 Omgaan met agressie

Nadere informatie

Gedragsexpert. Doelgroep

Gedragsexpert. Doelgroep Gedragsexpert De Post-HBO opleiding Gedragsexpert heeft tot doel leraren, intern begeleiders en zorgcoördinatoren zo goed mogelijk toe te rusten met kennis, inzichten en vaardigheden op het gebied van

Nadere informatie

Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven

Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven Ben je een betrokken leidinggevende, docent, trainer of coach die (aankomend) pedagogisch medewerkers wil stimuleren om de belangrijkste pedagogische vaardigheden

Nadere informatie

Vastgesteld op: Advies MR Looptijd: Schoolondersteuningsprofiel versie 1.2

Vastgesteld op: Advies MR Looptijd: Schoolondersteuningsprofiel versie 1.2 Vastgesteld op: 11-1-2016 Advies MR 16-4-2016 Looptijd: 2016-2020 Schoolondersteuningsprofiel versie 1.2 Schoolondersteuningsprofiel Wat is een schoolondersteuningsprofiel? Een school is betrokken bij

Nadere informatie

Passend Onderwijs De leraar is de sleutel tot succes

Passend Onderwijs De leraar is de sleutel tot succes Passend Onderwijs De leraar is de sleutel tot succes Passend Onderwijs succesvol integreren Door de invoering van Passend Onderwijs verandert er veel voor u als leraar. Maar de essentie van het onderwijs

Nadere informatie

SCHOOL ONDERSTEUNINGS PROFIEL

SCHOOL ONDERSTEUNINGS PROFIEL VRAGENLIJST (DEEL 2) Met het Schoolondersteuningsprofiel worden de volgende onderdelen in beeld gebracht (zie kader): Specifieke kennis en kunde Aantoonbare specifieke deskundigheid Extra ondersteuning

Nadere informatie

Programma Individuele professionalisering

Programma Individuele professionalisering Programma 2016-2017 Individuele professionalisering Programma individuele professionalisering 2016-2017 Vlissingen : 5/10 Etten-Leur : 21/9 Tijd: 13.30-15.30 uur Doelgroep: Leraren Prijs: 95,- Omvang:

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel van

Schoolondersteuningsprofiel van Schoolondersteuningsprofiel van 1. Inleiding De Zwaluw ligt aan de rand van het dorp Nes aan de Amstel. De school telt rond de 100 leerlingen, die zijn verdeeld over 5 groepen. In het gebouw zijn ook een

Nadere informatie

PAINT-T (Psychosociale ADHD Interventies-Teacher training): Een onderzoek naar een korte leerkrachttraining voor leerkrachten van kinderen met ADHD.

PAINT-T (Psychosociale ADHD Interventies-Teacher training): Een onderzoek naar een korte leerkrachttraining voor leerkrachten van kinderen met ADHD. PAINT-T (Psychosociale ADHD Interventies-Teacher training): Een onderzoek naar een korte leerkrachttraining voor leerkrachten van kinderen met ADHD. Informatiebrief voor ouders Beste ouder(s)/verzorger(s),

Nadere informatie

Kaderplan Trajectgroepen/Trajectbegeleiding Vellesan College

Kaderplan Trajectgroepen/Trajectbegeleiding Vellesan College Kaderplan Trajectgroepen/Trajectbegeleiding Vellesan College 1. Doel van de trajectgroep/trajectbegeleiding voor eigen school Voorkomen van af en uitstroom van leerlingen op het Vellesan College Optimaliseren

Nadere informatie

ONS SCHOOLCONCEPT Onze visie: Algemene schoolregel: Ik laat zien dat ik respect heb voor mezelf, de ander en mijn omgeving.

ONS SCHOOLCONCEPT Onze visie: Algemene schoolregel: Ik laat zien dat ik respect heb voor mezelf, de ander en mijn omgeving. HET SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL (SOP) VAN OBS HET LANG Op 1 augustus 2014 is de Wet Passend Onderwijs van kracht. Alle basisscholen maken dan deel uit van een samenwerkingsverband Passend Onderwijs. Onze

Nadere informatie

Scholing Passend Onderwijs voor de Onderwijsassistent.

Scholing Passend Onderwijs voor de Onderwijsassistent. Scholing Passend Onderwijs voor de Onderwijsassistent. De modulen van de scholing Passend Onderwijs voor de Onderwijsassistent wordt hier nader uitgewerkt. Tevens worden de organisatie en de kosten beschreven.

Nadere informatie

ALGEMENE INFORMATIEBROCHURE

ALGEMENE INFORMATIEBROCHURE ALGEMENE INFORMATIEBROCHURE Educonnect informatiebrochure Pagina 1 Inhoudsopgave algemene informatiebrochure Educonnect Educonnect - pagina 3. De SCSOG Het aanbod van Educonnect De kern van Educonnect

Nadere informatie

RT Praktijk Hengelo. Trainingen, workshops en lezingen 2015-2016

RT Praktijk Hengelo. Trainingen, workshops en lezingen 2015-2016 RT Praktijk Hengelo Trainingen, workshops en lezingen 2015-2016 Voorwoord In deze brochure kunt u het trainingsaanbod van RT Praktijk Hengelo lezen. RT Praktijk Hengelo wil leerkrachten handvatten geven

Nadere informatie

WEERBAARHEIDSTRAININGEN

WEERBAARHEIDSTRAININGEN WEERBAARHEIDSTRAININGEN INBEDDEN IN EEN MEERSPOREN WEERBAARHEIDSBELEID voor BASISSCHOLEN VAN HET SAMENWERKINGSVERBAND BREVOORDT Sacha Jansen Schuiling, weerbaarheidstrainingen Groenlo, oktober 2010 INLEIDING

Nadere informatie

AUTISME EN NORMALE BEGAAFDHEID

AUTISME EN NORMALE BEGAAFDHEID Als je kind een diagnose autisme krijgt, sta je als ouder voor een grote uitdaging. Je wilt je kind beter begrijpen en begeleiden. Je voelt je geconfronteerd met vele vragen en onzekerheden. Ouders voelen

Nadere informatie

Landelijke training aanpak kindermishandeling (LTAK)

Landelijke training aanpak kindermishandeling (LTAK) Landelijke training aanpak kindermishandeling (LTAK) www.viermin.nl De Landelijke Training Aanpak Kindermishandeling (LTAK) is een training waarin kennis en vaardigheden worden aangereikt om huiselijk

Nadere informatie

Algemene basisvoorlichting

Algemene basisvoorlichting Algemene basisvoorlichting Voorlichting van 2 uur. DATUM De datum wordt in onderling De voorlichting wordt op locatie gegeven. Maximaal 25 deelnemers. De voorlichting kost _ 265. U weet welke soorten drugs

Nadere informatie

S c h o o l j a a r 2 0 1 4-2 0 1 5, L i n d e b l a a d j e n r. 1 9

S c h o o l j a a r 2 0 1 4-2 0 1 5, L i n d e b l a a d j e n r. 1 9 S c h o o l j a a r 2 0 1 4-2 0 1 5, L i n d e b l a a d j e n r. 1 9 10-04-2014 Vanuit de directie Wij hopen dat u allemaal een fijn Paasweekend achter de rug hebt. Vorige week hebben onze groepen elk

Nadere informatie

Aanbod Trajekt januari 2013 T 043-763 00 00

Aanbod Trajekt januari 2013 T 043-763 00 00 Aanbod Trajekt januari 2013 T 043-763 00 00 1. Morele dilemma discussie methode 50 minuten Maximale groepsgrootte: 15 leerlingen Benodigdheden: klaslokaal of andere ruimte, stoelen in kring, ruimte in

Nadere informatie

e.o. I Leerkracht LB Intern Auteur M. van Ommeren 5616 RM Eindhoven 58VBA4382

e.o. I Leerkracht LB Intern Auteur M. van Ommeren 5616 RM Eindhoven 58VBA4382 e.o. Intern I Leerkracht LB Auteur M. van Ommeren 5616 RM Eindhoven 58VBA4382 Functienaam Organisatie Salarisschaal lndelingsniveau FUWASYS-advies Werkterrein Activiteiten Kenmerkscores Somscore Datum

Nadere informatie

Meer over ambulante zorg

Meer over ambulante zorg Meer over ambulante zorg Ambulante zorg U heeft contact met een medewerker van de ambulante zorg van Maashorst. Wat doet deze medewerker precies en wat kan hij voor u betekenen? Wat is ambulante zorg?

Nadere informatie

FAQ lijst Hooghuisbreed

FAQ lijst Hooghuisbreed FAQ lijst Hooghuisbreed Algemeen Hoe is passend onderwijs in deze regio geregeld? Sinds 2014 is passend onderwijs ingevoerd op alle scholen in Nederland. Dat houdt in dat de leerlingen zoveel mogelijk

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016. Bernulphusschool

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016. Bernulphusschool SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016 Bernulphusschool 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van de Bernulphusschool. Iedere school stelt een SOP op, dit is een wettelijke

Nadere informatie

Leerlijn Omgaan met ongewenst gedrag. Workshop 3: Gedragsstoornissen & aanpakken volgens oa Gordonmethode

Leerlijn Omgaan met ongewenst gedrag. Workshop 3: Gedragsstoornissen & aanpakken volgens oa Gordonmethode Leerlijn Omgaan met ongewenst gedrag Workshop 3: Gedragsstoornissen & aanpakken volgens o.a. Gordonmethode 28 januari 2015 13.30 16.00 uur Berber Klein Liesbeth van Well Leerlijn Omgaan met ongewenst gedrag

Nadere informatie

Nascholingsaanbod 2015/ Jolanda Roelfsema (MA)

Nascholingsaanbod 2015/ Jolanda Roelfsema (MA) Nascholingsaanbod 2015/2016 Jolanda Roelfsema (MA) www.dyslexie-specialist.nl Ee NASCHOLINGSAANBOD 2015/2016 Welkom bij Dyslexie in het onderwijs In deze brochure leest u meer over het nascholingsaanbod

Nadere informatie

Cursus en Thema 2015. voor mantelzorgers en vrijwilligers

Cursus en Thema 2015. voor mantelzorgers en vrijwilligers Cursus en Thema 2015 voor mantelzorgers en vrijwilligers VRIJWILLIGERS Basiscursus (voor nieuwe vrijwilligers) Aantal bijeenkomsten: 4 In vier bijeenkomsten maken nieuwe vrijwilligers kennis met diverse

Nadere informatie

KEC Onderwijs. Groepsdynamiek

KEC Onderwijs. Groepsdynamiek KEC Onderwijs Groepsdynamiek 1 De eerste weken van het schooljaar zijn belangrijk voor de groepsvorming. Ze bepalen de groepsdynamiek in de rest van het jaar. Groepsvorming gaat via een aantal fasen. Als

Nadere informatie