SEMINAR DE NIEUWE KLEUR VAN HEINEKEN DENISE VAN INGEN JDE-SCON.3V-13

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SEMINAR DE NIEUWE KLEUR VAN HEINEKEN DENISE VAN INGEN JDE-SCON.3V-13"

Transcriptie

1 SEMINAR DE NIEUWE KLEUR VAN HEINEKEN DENISE VAN INGEN JDE-SCON.3V-13

2 Seminar: De nieuwe kleur van Heineken Voorwoord Introductie INHOUDSOPGAVE VOORWOORD INTRODUCTIE HOOFDVRAAG DEELVRAGEN ONDERZOEKS METHODEN RESULTATEN CONCLUSIE EVALUATIE BRONNEN BIJLAGE Aantal woorden verslag: 3582

3 3 Seminar: De nieuwe kleur van Heineken Voorwoord Introductie VOORWOORD Zelf een onderwerp bedenken voor een onderzoek en hier een seminar over geven. Hoe leuk is dat? Niet z n suf onderwerp die de hele klas ook heeft. Maar iets waar jezelf helemaal achter staat en je je helemaal in kunt uitleven. Maar dan is het toch best lastig om weer tot een goed CMD waardig onderwerp te komen. Juist omdat het zo breed is, en er daardoor eigenlijk weer teveel keuze is. In onze theorie boeken, bijvoorbeeld Marketingcommunicatiestrategie (Floor & Raaij, 2015), wordt vaak het merk Heineken als voorbeeld gegeven. Ze hebben mooie campagnes, spelen goed in op momenten. En als je Heineken zegt denkt iedereen aan de kleur groen en de rode ster. Een voorbeeld bedrijf/ merk binnen de marketing. Dit was dan ook de reden dat het mij leuk leek om naar het merk Heineken onderzoek te doen. Maar dan, waar en wat ga je onderzoeken. Toen ik bij Google nieuws Heineken intypte kwam er een artikel tevoorschijn van (Adformatie, 2016) Heineken lanceert nieuwe pils. Ik was erg benieuwd naar het nieuwe biertje en hoe ze dit op de markt gezet hebben qua marketing uitingen, de campagne, commercials etc. en de gekozen strategieën. Na het lezen van diverse artikels bleek dat Heineken het over een andere boeg heeft gegooid. Ze hebben niet alleen een nieuw biertje op de markt gebracht, ze hebben ook een nieuwe kleur gekozen voor het nieuwe alcoholvrije biertje. De vraag die mij gelijk binnen schoot is: Wat doet deze verandering van kleur met de brand identity van Heineken? Want na verder lezen bleek ook dat ze, in plaats van groene reclame borden tijdens de Formule 1, tijdens twee races voor blauw hebben gekozen. Herkent de consument Heineken dan nog wel? Ik werd gelijk enthousiast en had gelijk zin om hier verder onderzoek naar te doen. Als ik nu terug kijk naar de afgelopen periode heb ik veel geleerd en als we nog meer tijd zouden hebben zou ik ook graag nog verder onderzoek gaan doen. Ik heb met pieken en dalen aan dit onderzoek gewerkt. De paar weken die je had voor het onderzoek gingen toch erg snel en binnen no-time waren de presentaties al. Maar uiteindelijk kijk ik terug op een leuk onderzoek en vond ik het een leuke cursus om te volgen.

4 4 Seminar: De nieuwe kleur van Heineken Voorwoord Introductie INTRODUCTIE Als je Heineken zegt, dan denk je aan het groene logo met die rode ster en de groene grote reclame borden. Een biertje wat over de hele wereld verkrijgbaar is en een merk met grappige reclames. Heineken roept een positieve associatie op waardoor je het merk niet snel zult vergeten. Maar begin 2017 brengt Heineken een nieuw alcoholvrij biertje op de markt. Het merk heeft gekozen voor een blauwe kleur op het etiket in plaats van het vertrouwde groen. De kleur blauw is de categorie kleur van alcoholvrij bier. Maar wordt van deze kleur al veel gebruikt gemaakt op de etiketten van alcoholvrije bieren en wat doet deze verandering met de brand identity van Heineken? Zou je Heineken dan nog wel herkennen als je de blauwe reclame bij de Formule 1 race in een flits voorbij ziet komen? Al deze dingen vroeg ik me ook af en ben ik daarom onderzoek gaan doen naar de nieuwe kleur blauw van het alcoholvrije biertje van Heineken. Voor mijn onderzoek heb ik de volgende hoofdvraag en deelvragen opgesteld:

5 5 Seminar: De nieuwe kleur van Heineken Voorwoord Introductie HOOFDVRAAG: Heeft het gebruikt van de kleur blauw in campagne van het 0.0% biertje het effect gehad dat Heineken daar mee beoogde? DEELVRAGEN: Waar staat de kleur blauw voor? Hoe wordt de kleur blauw voor alcohol vrij bier gebruikt bij de concurrent? Wat was het doel van Heineken met de verandering van de kleur blauw bij de campagne van het 0.0 biertje? En is dit doel bereikt? Hoe ervaart de consument de verandering van de kleur blauw?

6 6 Seminar: De nieuwe kleur van Heineken Voorwoord Introductie ONDERZOEKSMETHODEN De methodes die ik gekozen heb voor mijn onderzoek zijn: - Deskresearch - Beeldconcurrentie analyse - Enquête - Diepte interview Hieronder beschrijf ik hoe ik elke onderzoeksmethode heb toegepast per deelvraag. DESKRESEARCH: Voor de deelvraag: Waar staat de kleur blauw voor? Heb ik gekeken wat de psychologische en symbolische betekenis nu eigenlijk is van de kleur blauw. Hiervoor heb ik gebruik gemaakt van het boek van: St Clair, K. (2016). Het geheime leven van kleuren. Ook heb ik gebruik gemaakt van het onderzoek van: WebPageFX, (2013) over Marketing en kleuren. Ik heb hier voor gekozen, omdat ik opzoek was naar een boek waar iets uitgelegd wordt over kleuren en de psychologische en symbolische betekenissen hiervan. Tijdens mijn zoektocht ben ik het boek van St Clair, K. (2016). Het geheime leven van kleuren tegen gekomen en vond hier relevante informatie over de kleur blauw. Ook ben ik tijdens mijn deskresearch op internet een interessant onderzoek/ artikel van WebPageFX, (2013) tegen gekomen over het gebruik van kleur en de marketing strategie hiervan. Ik vond dit erg interessant en ben dit gaan lezen en er over na gaan denken of dit ook een keuze is geweest waarom Heineken bijvoorbeeld voor de kleur blauw heeft gekozen. CONCURRENTIE ANALYSE: Deelvraag: Hoe wordt de kleur blauw voor alcoholvrij bier gebruikt bij de concurrent? Om te kijken welke kleur etiket andere alcoholvrije bieren gebruiken, heb ik van de grootste biermerken van Europa de alcoholvrije bieren naast elkaar gezet en de etiketten vergeleken. Ik heb gekeken of er per land verschil in zit en of de huisstijl kleur niet al blauw is. Hiervoor heb ik diverse online webshops gebruikt die alcoholvrije bier verkopen waaronder: Gall & Gall, Bidfood en Beerwulf. Ik heb hiervoor gekozen, omdat ik benieuwd was of de concurrent ook gebruik maakt van de kleur blauw op hun etiketten of dat dit eigenlijk nog niet zo heel erg bekend is. Op de website van Gall & Gall, Bidfood en Beerwulf staan de alle grote en bekende soorten bieren vandaar dat ik deze websites heb gekozen om de biertjes hiervandaan te halen voor de beeldanalyse.

7 7 Seminar: De nieuwe kleur van Heineken Voorwoord Introductie ENQUÊTE AAN DE CONSUMENT: Voor mijn deelvraag: Hoe ervaart de consument de verandering van de kleur blauw? Heb ik een online enquête gehouden. Deze enquête bestond uit onderstaande vragen. 1. Is het jouw opgevallen dat het nieuwe 0.0 biertje van Heineken een blauw etiket heeft i.p.v. de bekende groene? - Ja - Nee 2. Wat vind je ervan dat ze voor de kleur blauw hebben gekozen i.p.v. van het groene waar Heineken zo bekend om staat? 3. Heb je het nieuwe 0.0 bier al geproefd? - Ja - Nee - Ben ik wel van plan om hem binnen kort te gaan proberen. 4. Tijdens de Formule 1 race in Barcelona en Monaco was de reclame van Heineken blauw i.p.v. groen. Is dit je opgevallen? - Ja - Nee 5. Zo ja wat dacht je toen je dit zag? 6. Zou je Heineken nog herkennen als de reclame ineens blauw is i.p.v. groen? - Ja - Nee - Misschien 7. Asocieer jij de kleur blauw met 0.0/ alcoholvrij bier? - Ja - Nee Ik was benieuwd hoe de consument tegen deze verandering aan keek en of hun de kleur blauw associëren als categoriekleur alcoholvrij. Ik heb deze enquête op mijn eigen Facebook geplaatst, de CMD Facebook pagina, naar mijn werk en doorgestuurd naar mijn eigen vriendenkring. Ik heb voor deze doelgroep gekozen, omdat dit een doelgroep is waar bierdrinkers en niet bierdrinkers in zitten. De leeftijd van mijn doelgroep loopt van 18 tot 70 en er zitten een aantal Formule 1 fans tussen. Uiteindelijk had ik 76 respondenten op mijn enquête.

8 8 Seminar: De nieuwe kleur van Heineken Voorwoord Introductie DIEPTE INTERVIEW: Voor de deelvraag: Wat was het doel van Heineken met de verandering van de kleur blauw bij de campagne van het 0.0 biertje? En is dit doel bereikt? Via Yvonne de Liefde ben ik terecht gekomen bij Ana Henriques. Yvonne is een nicht van mijn vriend en werkt bij Heineken als sr. Brandactivation Manager. Zij verwees mij door naar Ana Henriques. Ana is Senior Brand Manager bij Heineken. Yvonne vertelde mij dat zij de persoon was die het meest van de introductie van het nieuwe biertje af wist en dit proces van dichtbij heeft meegemaakt. Voor het interview met haar heb ik onderstaande vragen opgesteld. Waarom is er voor een ander kleur etiket gekozen? En waarom hebben jullie juist voor de kleur blauw gekozen? Was het een grote stap om voor een nieuw product over te stappen op een andere kleur? Waarom is er gekozen om met Heineken nog een 0.0 biertje te ontwikkelen? Omdat jullie met Amstel ook al een alcoholvrij biertje op de markt hebben. Wat is het doel van de blauwe sponsoring tijdens de Formule 1? Is het doel van Heineken bereikt met de verandering van de kleur blauw bij de campagne van het 0.0 biertje?

9 9 Seminar: De nieuwe kleur van Heineken Voorwoord Introductie RESULTATEN DEELVRAGEN: Waar staat de kleur blauw voor? Waar staat de kleur blauw eigenlijk voor? Voordat ik onderzoek ben gaan doen waarom Heineken voor de kleur blauw heeft gekozen, heb ik eerst wat deskresearch gedaan naar de kleur blauw. Want wie denkt dat kleur niet belangrijk is binnen marketinguitingen heeft het mis. Uit onderzoek van WebPageFX, (2013) dat bijna 85% van de consumenten kleur de belangrijkste reden vinden om een product te kopen. In het boek van St Clair, K. (2016). Het geheime leven van kleuren staat dat de kleur blauw geassocieerd wordt met de emoties en eigenschappen als: Verstand, vertrouwen, beheerst, betrouwbaar, waarheid, cool, sympathiek, rust, vrede heeft. Het alcoholvrije biertje is een verantwoordt biertje wat voor veilig, betrouwbaar en verstand moet staan. Dat de blauwe kleur ook deze betekenis heeft kan mee gespeeld hebben waarom Heineken juist voor de kleur blauw heeft gekozen.

10 10 Seminar: De nieuwe kleur van Heineken Voorwoord Introductie methoden Resultaten Conclusie Evaluatie Bijlage Hoe wordt de kleur blauw voor alcohol vrij bier gebruikt bij de concurrent? Hoe zit het met de etiketten van alcoholvrij bier bij de concurrent en hoe wordt dit gebruikt in het buitenland? Om hier achter te komen heb ik verschillende etiketten van alcoholvrij bier vergeleken en heb ik gekeken of er per land bijvoorbeeld gelijkenissen in zijn. Voor deze beeldanalyse heb ik de grootste biermerken van Europa naast elkaar gezet en deze vergeleken. BIERMERK HERKOMST KLEUR LOGO KLEUREN VAN ETIKET ALCOHOLHOUDEND BIER KLEUREN VAN ETIKET ALCOHOLVRIJ BIER VEEL VERSCHIL TUSSEN 2 ETIKETTEN? GEBRUIK GEMAAKT VAN BLAUW? Wieckse Nederland Blauw Blauw Rood, blauw Ja Ja maar huisstijl is al blauw. Bavaria Nederland Blauw Blauw Rood, blauw Ja Ja, maar huisstijl is al blauw. Grolsch Nederland Groen Groen, wit Groen, wit Nee Nee Amstel Nederland Rood, goud, zwart Rood, goud, zwart Rood, goud, zwart Nee Nee San Miguel Spanje Rood, groen Goud, rood, groen Blauw, rood, groen Ja Ja Carlsberg Denemarken Wit Wit, groen Wit, groen Nee Nee Hoekgaarden Belgie Blauw Goud, blauw, wit Goud, blauw, wit Ja Ja maar logo is al blauw. Jupiler Belgie Zwart, rood Rood, zwart, wit Rood, zwart, wit Nee Nee Budweiser Tjechie Zwart Rood, wit, zwart Zwart, wit Ja Nee Franziskaner Duitsland Goud, zwart Goud, zwart Blauw, zwart, wit Ja Ja, huisstijl kleur niet blauw Becks Duitsland Rood, zwart Rood, wit Blauw, rood, wit Ja Ja, huisstijl kleur niet blauw Bitburger Duitsland Goud Goud, wit Blauw, goud, wit Ja Ja, huisstijl kleur niet blauw Warsteiner Duitsland Goud, zwart Goud, wit, zwart Blauw, goud Ja Ja, huisstijl kleur niet blauw Erdinger Duitsland Goud, rood, blauw Krombacher Duitsland Zwart, goud,rood, groen Goud, geel, rood Blauw, goud Ja Ja, huisstijl kleur niet blauw Goud, zwart, wit Blauw, wit Ja Ja, huisstijl kleur niet blauw

11 11 Seminar: De nieuwe kleur van Heineken Voorwoord Introductie methoden Resultaten Conclusie Evaluatie Bijlage Alcoholvrijbier Alcoholhoudendbier Uit de beeldanalyse blijkt dat in Duitsland al veel meer gebruik wordt gemaakt van blauw op het etiket van alcoholvrij bier en dat Heineken in Nederland eigenlijk een van de eerste is die hier gebruik van maken. Buiten de merken die al blauw in hun huisstijl hebben zitten. Zo zou er, als je bekend wil maken dat blauw de categoriekleur van alcoholvrij is, hier meer gebruik gemaakt van moeten worden binnen Nederland. In mijn volgende deelvraag stel ik de vraag ook aan de consument of zij blauw associëren met alcoholvrij.

12 12 Seminar: De nieuwe kleur van Heineken Voorwoord Introductie Hoe ervaart de consument de verandering van de kleur blauw? Wat vind de consument van deze verandering? Is het ze al opgevallen? En associëren hun alcoholvrij ook met blauw? Om inzicht en antwoord te krijgen op deze deelvraag heb ik een online enquête afgenomen bij 76 mannen en vrouwen, tussen de 18 en 70 jaar, bierdrinkers en geen bierdrinkers. De enquête begon met de vraag: Is het jouw opgevallen dat het nieuwe 0.0 biertje van Heineken een blauw etiket heeft i.p.v. de bekende groene? Zo antwoorden iets meer dan 60% van mijn respondenten dat het ze opgevallen was dat het nieuwe Heineken alcoholvrije biertje een ander etiket had. En minder dat 40% was dit niet opgevallen. Maar wat vindt de consument nu van de verandering dat Heineken heeft gekozen voor de kleur blauw in plaats van het bekende groen waar Heineken zo bekend van is. Hieruit kwamen de volgende reacties: Goed, ik associeer blauw met alcoholvrij. Slim gaat om ander soort bier Verfrissend Raar, anders dan gewend Onderscheidend Goed, zo zie je tenminste duidelijk een verschil tussen de 2! Heineken is nog steeds herkenbaar, en duidelijk dat het om 0.0 gaat! Duidelijk Het doet me aan Bavaria denken. Maar wel aantrekkelijk. Nog aan wennen Uit de reacties op deze vraag (zie Bijlage 1, Vraag 2) dat veel mensen het handig, duidelijk, slim en onderscheidend vonden dat er voor een andere kleur was gekozen. Dit, omdat er, zoals bij lightproducten, het er vaak maar klein op staat waardoor je vaak, als je thuiskomt, erachter komt dat je net dat verkeerde pak met drinken hebt gepakt. Verrassend was dat uit de 68 reacties maar 1 persoon nu al zei de kleur blauw het toen al te associëren met alcoholvrij. Tijdens de Formule 1 race in Barcelona en Monaco was de reclame van Heineken blauw in plaats van groen. Mijn vraag was of dit mensen eigenlijk wel is opgevallen. Zo bleek dat 9,2 % van de

13 13 Seminar: De nieuwe kleur van Heineken Voorwoord Introductie respondenten dit gezien hadden, maar grotendeels (90,8%) dit niet eens gezien hadden. Zo vonden van die 9,2% van de respondenten dat ze eraan moesten wennen, de ander vond het lelijk, het lijkt op de blauwe kleur op Bavaria en dacht iemand anders waarom blauw. Één persoon legde maar de link dat de kleur blauw voor alcoholvrij stond en dat dit met het nieuwe biertje te maken had. Door deze verandering van de reclame borden was ik ook benieuwd of de consument Heineken nog zou herkennen als ze dit snel in één oog opslag voorbij zien komen. Hierop antwoorden 44,7% Ja, 18,4 Nee en 36,8% dat ze het eigenlijk niet goed wisten. Maar die kleur blauw, wat wordt daar nu mee bedoelt? Hoe veel van de ondervraagde zou deze kleur associëren met alcoholvrij? Dit was mijn slotvraag van de enquête. Tijdens de enquête keek ik regelmatig naar de antwoorden die mijn respondenten ingevuld hadden en tot het laatst is het bijna iedere keer 50/50 gebleven maar uiteindelijk associeerde 51,3% de kleur blauw met alcoholvrij en 48,7% niet. Zo blijkt dus dat maar iets meer als de helft van de respondenten blauw associëren met alcoholvrij. Ze vinden het wel handig dat Heineken voor hun nieuwe biertje voor een andere kleur heeft gekozen, omdat het zo makkelijk te onderscheiden is van het alcoholhoudende bier. Ze zouden Heineken nog steeds herkennen ondanks de andere kleur.

14 14 Seminar: De nieuwe kleur van Heineken Voorwoord Introductie Wat was het doel van Heineken met de verandering van de kleur blauw bij de campagne van het 0.0 biertje? En is dit doel bereikt? Om antwoordt op deze vraag te krijgen heb ik een interview gehouden met de Senior Brand manager van Heineken: Ana Henriques. Ana Henriques heeft het proces van dichtbij mee gemaakt. Want waarom is er gekozen voor de kleur blauw en niet het vertrouwde groen? Ana vertelde dat dit een spannende overstap was. Groen zit in ons DNA en het is voor het eerst dat we afwijken van het vertrouwde groen van Heineken. Maar we vonden het belangrijk dat je verschil ziet tussen het alcoholhoudende bier en het alcoholvrije bier. En niet met de verkeerde thuis komt. Ook is blauw de categoriekleur voor alcoholvrij/ 0.0 bier. En hebben we daarom vanzelfsprekend voor de kleur blauw gekozen. Juni 2016 werd bekend dat Heineken een grote sponsor deal heeft gesloten met de Formule 1 races. Veel consumenten vroegen zich toen af waarom Heineken sponsor wilde zijn van de Formule 1 races. Alcohol en hardrijden is nu niet echt een goede combinatie. Ana Henriques was ook verbaast over de samenwerking, maar binnen Heineken werd er gezegd dat Karel Vuursteen, oud-topman van Heineken, ooit had gezegd: Wij verkopen geen bier, wij verlopen sfeer.

15 15 Seminar: De nieuwe kleur van Heineken Voorwoord Introductie Volgens Ana Henriques past de Formule 1 wereld bij de uitstraling die Heineken wil hebben. Exclusief en glamour. Dat is wat de doelgroep van 18 tot 30 jaar aanspreekt. Zij drinken het meeste bier. Drankmerken als Johnny Walker en Martini zijn al jaren grote sponsors bij de Formule 1. Het doel van Heineken voor deze sponsor deal was dan ook de promotie en introductie van het nieuwe 0.0 biertje en merkherkenning creëren. Waarom Heineken ook een alcoholvrij biertje op de markt heeft gebracht aangezien dochteronderneming Amstel deze al had vertelt Ana Henriques ook Met Heineken trekken we toch weer andere soort kopers aan als met Amstel. We hopen dat Heineken Nederland gaat groeien in huishoudpenetratie. Maar is het doel van Heineken bereikt met de verandering van de kleur blauw bij de campagne van het alcoholvrije biertje? Volgens Ana is dit lastig te zeggen. We zijn in totaal wel succesvol. De exacte bijdrage is lastig te achterhalen. Wel heeft het voor impact gezorgd op de schappen. Zo heeft Heineken gekozen voor de kleur blauw, omdat deze kleur de categoriekleur is voor alcoholvrij. Ze hebben voor een andere kleur gekozen, omdat het alcoholvrije biertje dan goed te onderscheiden is van het alcoholhoudende biertje. Het was een spannende stap maar uiteindelijk is het nieuwe alcoholvrije biertje succesvol en blijkt uit de smaaktest van Consumentenbond (2017) dat de Heineken 0.0 nu het lekkerste alcoholvrije biertje op de markt is.

16 16 Seminar: De nieuwe kleur van Heineken Voorwoord Introductie CONCLUSIE BELANGRIJKSTE BEVINDINGEN Kleur blauw: Het alcoholvrije biertje is een verantwoordt biertje wat voor veilig, betrouwbaar en verstand moet staan. Dat de blauwe kleur ook deze betekenis heeft kan mee gespeeld hebben waarom Heineken juist voor de kleur blauw heeft gekozen. Concurrentie: Uit de beeldanalyse blijkt dat in Duitsland al veel meer gebruik wordt gemaakt van de kleur blauw op het etiket van alcoholvrij bier. In Nederland is Heineken een van de eerste die hier gebruik van maken. Als de kleur blauw voor alcoholvrij staat zou hier meer bekendheid voor moeten komen want dit is nu nog redelijk onbekend. Consument: Uit de enquête blijkt dat 51,3% van de respondenten de kleur blauw associëren met alcoholvrij. Ze vinden het wel handig dat Heineken gebruik heeft gemaakt van een andere kleur, omdat zo makkelijk onderscheid te maken valt tussen alcoholvrij en alcoholhoudend bier. Ook zou de consument Heineken alsnog herkennen ook al hebben ze gekozen voor een andere kleur op hun etiket voor hun nieuwe alcoholvrije bier. Heineken: Heineken heeft voor de kleur blauw gekozen, omdat deze kleur de categoriekleur voor alcoholvrij bier is en het is goed te onderscheiden van het alcohol houdende biertje. Het nieuwe biertje lijkt op het eerste gezicht succesvol te zijn. Volgens de smaaktest van Consumentenbond (2017) blijkt dat het nieuwe alcoholvrije biertje van Heineken samen met die van Budels het lekkerste is. Ook verteld Heineken medewerkster Ana Henriques dat ze in de schappen ook merken dat het biertje goed loopt. En verkocht Heineken begin ,6% meer bier.

17 17 Seminar: De nieuwe kleur van Heineken Voorwoord Introductie HOOFDVRAAG: Heeft het gebruikt van de kleur blauw in campagne van het 0.0% biertje het effect gehad dat Heineken daar mee beoogde? De kleur blauw is de categorie kleur voor alcoholvrij bier. Het doel van de kleur blauw voor dit biertje was dat je duidelijk onderscheid kan maken tussen een alcoholvrij biertje en een alcoholhoudend biertje. Dat je niet met de verkeerde thuis komt, omdat er maar klein op stond dat het alcoholvrij was. Dat de kleur blauw voor alcoholvrij staat is nog redelijk onbekend. Uit mijn enquête bleek dat 51,3% de kleur blauw associëren met alcoholvrij. Aan deze bekendheid zou nog gewerkt kunnen worden. Uit mijn enquête is ook gebleken dat mensen het handig vonden dat er duidelijk onderscheid is gemaakt tussen het alcoholhoudende biertje en alcoholvrije biertje. Dus dit doel/effect is zeker wel gehaald.

18 18 Seminar: De nieuwe kleur van Heineken Voorwoord Introductie Discussie en EVALUATIE STERKE PUNTEN: Onderzoek vanuit 3 inzichten bekeken. Consument, Heineken en Concurrent. Hoge respondenten van mijn enquête. Het verbaasde mij dat mijn enquête toch binnen een korte tijd zo vaak ingevuld was. Iedereen vond het heel leuk, het was een eye opener en veel mensen hadden er nog nooit zo over nagedacht. ZWAKKE PUNTEN: Het interview met Ana Henriques was redelijk last minute, omdat het lastig was om toch nog met haar in gesprek te komen. Dit was net voor de kerst waarin iedereen ook wat drukker was en het lastig was om tijd in te plannen. Dit heeft een beetje invloed gehad om mijn vragen en de duur van het interview dit was redelijk kort. Maar uiteindelijk heb ik antwoord gekregen op mijn gestelde vragen. VERBETERPUNTEN: Eerder beginnen met onderzoek doen. Dit kwam nu redelijk op het laatste moment aan waardoor ik soms wat stress had of ik alle vragen wel kon beantwoorden. Gelukkig is dit wel allemaal goed gekomen en heb ik op al mijn deelvragen en mijn hoofdvraag antwoord gekregen. De volgende keer lijkt het me leuk om ook in Duitsland een enquête te houden over de categoriekleur blauw. Hoe veel mensen deze kleur hier met alcoholvrij associëren. Omdat er in Duitsland wel gebruikt wordt gemaakt van blauwe etiketten.

19 19 Seminar: De nieuwe kleur van Heineken Voorwoord Introductie Discussie en BRONNEN Beerwulf. (z.j.). Alcoholvrij bier. Geraadpleegd van Bidfood B.V.. (z.j.). Alcoholvrij/Alcoholarm bier. Geraadpleegd van bier/alcoholvrij-alcoholarm-bier/_/n-825/categoryid Bremmer, D. (2017, 29 mei). Hoe Heineken s 0.0 met assertieve marketing de wereld moet veroveren. Geraadpleegd van Bremmer, D. (2017, 3 maart). Heineken lanceert eindelijk eigen alcoholvrij bier. Geraadpleegd van economie/heineken-lanceert-eindelijk-eigen-alcoholvrij-bier~a72dd07c/ Gall & Gall. (z.j.). Alcoholvrij bier online [Foto]. Geraadpleegd van Gosse, J. (2016, 26 oktober). De ontwikkeling van een brand identity, wie kan je hierbij helpen? Geraadpleegd van Floor, K., & Raaij, F. (2015). Marketingcommunicatiestrategie (7e ed.). Groningen/Houten, Nederland: Noordhoff. Loo, F. van. (2017, 3 maart). Zet je zorgen maar opzij, de trend is alcoholvrij. Geraadpleegd van biernieuws/actueel/trend-is-alcoholvrij/ Smit, I. (2017, 23 mei). Alcoholvrij bier: welke is de lekkerste? Geraadpleegd van voedingsmiddelen/smaaktest-alcoholvrij-bier St Clair, K. (2017). Het geheime leven van kleuren. Amsterdam, Nederland: J.M. Meulenhoff. WebpageFX. (2013, 9 november). Psychology of Color. Geraadpleegd van psychology-of-color-infographic/

20 20 Seminar: De nieuwe kleur van Heineken Voorwoord Introductie Discussie en BIJLAGE BIJLAGE 1 ENQUETE: 1. Is het jouw opgevallen dat het nieuwe 0.0 biertje van Heineken een blauw etiket heeft i.p.v. de bekende groene? 2. Wat vind je ervan dat ze voor de kleur blauw hebben gekozen i.p.v. van het groene waar Heineken zo bekend om staat? Verfrissend (3) Wel goed, zo zie je ten minste verschil (2) Ik weet het niet zo goed, dat groen was wel typisch henieken. Misschien dat ze 0.0 een ander merkje willen geven, dan vind ik het slim. Vernieuwend. Het etiket springt er nu beter uit qua kleur. Ik vind het wel een goed idee, nu kun je goed zien of het 0.0 is of de normale Door het blauw te maken is beter te zien dat het gaat om 0.0 bier. Zo raken de kopers niet in de war met welke ze willen. Wel goed, want herkenbaar en nog genoeg groen in de verpakking. Goed, duidelijk om te zoeken Wel duidelijk dat het 0% is Leuk, vernieuwend. Op zich wel slim, op deze manier is er makkelijk onderscheid te maken tussen alcoholvrij en met alcohol. Het ziet er raar uit, anders dan je gewend bent Vind het mooi qua contrast. Iets verfrissends Ik vind het een redelijk logische stap. Zo is er een duidelihk verschil tussen de 0,0 en het normale flesje Het doet mij een beetje aan Bavaria denken. Vind het er opzich wel aantrekkelijk uit zien Geeft een fris/modern gevoel Het is zo goed zichtbaar dat het niet om alcoholhoudend bier gaat, maar echt mooi vind ik het niet. 0.0 bier is echt een ander soort bier, dus ik vind een onderscheidende kleur daarbij positief. Vrij logisch Onnodig Je moet afwijkend zijn als het een andere product is. Kleur werkt daarin goed! Goed! Zo kan je het goed zien waar er wel alcohol in zit en waar niet Goed overna gedacht. Men ziet meteen dat er iets anders is met het etiket van Heineken. Mensen kijken sneller naar de kleur en gaan vervolgens lezen. Omdat Heiniken nog steeds erg goed herkenbaar is vind ik het wel kunnen. Eigenlijk is alleen de kleur veranderd en dat maakt het het verschil tussen met en zonder alcohol. Weet ik nog niet. Beetje wennen Vind het wel goed kan je ze uit elkaar houden Mooi, handig!

21 21 Seminar: De nieuwe kleur van Heineken Voorwoord Introductie Discussie en 3. Heb je het nieuwe 0.0 bier al geproefd? 4. Tijdens de Formule 1 race in Barcelona en Monaco was de reclame van Heineken blauw i.p.v. groen. Is dit je opgevallen?

22 22 Seminar: De nieuwe kleur van Heineken Voorwoord Introductie Discussie en 5. Zo ja wat dacht je toen je dit zag? Niet gezien (3) Ik vond het eerst raar en moest even wennen. Dat het met de nieuwe 0.0 te maken had. Geen enkel probleem. Lelijk Het is inderdaad anders niet opgevallen Het lijkt op bovenstaande afbeelding wel op bavaria zeg Ik dacht niet per se iets, viel me niet zodanig op dat ik er een gedachte bij kreeg. Waarom blauw Ziet er saaier uit Niet gezien kijk niet naar de reclame De associatie van de auto met alcohol (0.0% in dit geval dus) Slim. Sigaretten zijn al verbannen uit de formule 1. Ipv daarvoor zijn dranken terug gekomen. Heinenken. Red bull. Martini enz. Maar drinken en formule 1 rijden gaat niet echt samen. Dus de kans dat ook dranken worden verbannen is best groot. Daarom zet Heineken in op 0.0 bier. Ook promoten ze met never drive when you drink. Ipv. De klassieke Never drink when you drive. Er zit dus een bewuste boodschap in. Maar wel vanuit t belang van heinenken Heftig Niet gekeken. Ik zag het niet Weer iets nieuws Zó wát,n Reclame Ik heb het überhaupt niet gekeken, misschien was dat een betere eerste vraag. Nu krijg je antwoorden dat mensen het niet is opgevallen maar misschien hebben ze het helemaal niet gekeken Ik vind de blauwe vormgeving actually wat strakker / meer eigentijds Holy sht dat ik dat net heb gezien. Dat is echt heel anders maar voor F1 is het wel goed om duidelijk te laten zien dat het om 0,0% gaat. Dan is het mooi dat het zijn eigen imago krijgt. 6. Zou je Heineken nog herkennen als de reclame ineens blauw is i.p.v. groen?

23 23 Seminar: De nieuwe kleur van Heineken Voorwoord Introductie Discussie en 7. Asocieer jij de kleur blauw met 0.0/ alcoholvrij bier?

Jouw superrelatie start nu!

Jouw superrelatie start nu! Jouw superrelatie start nu! Inleiding Herinner jij je je eerste liefde nog? Was je ook zo ontzettend verliefd? Je kon aan niets anders meer denken. Je hoofd en hart stroomden helemaal over. Je had de meest

Nadere informatie

Energie Drink sensagram

Energie Drink sensagram Energie Drink sensagram Setting Bij deze test hebben we verschillende merken energie drink tegenover elkaar gezet en bekeken wat we het beste merk vonden. Deze test heb ik samen met mijn vriendin uitgevoerd.

Nadere informatie

HEINEKEN EN SPORT, EEN OPMERKELIJKE COMBINATIE? Tim Terlingen Seminar Visual Design Periode B

HEINEKEN EN SPORT, EEN OPMERKELIJKE COMBINATIE? Tim Terlingen Seminar Visual Design Periode B HEINEKEN EN SPORT, EEN OPMERKELIJKE COMBINATIE? ONDERZOEKSVRAAG. WAAROM GEBRUIKT HET BIERMERK HEINEKEN SPORT ALS MARKETINGKANAAL EN HOE DOEN ZIJ DAT? MOTIVATIE. - HEINEKEN OPGERICHT IN 1864 - ACTIEF IN

Nadere informatie

HEINEKEN introduceert Heineken 0.0

HEINEKEN introduceert Heineken 0.0 HEINEKEN introduceert Heineken 0.0 Nederland eerste land wereldwijd waar het alcoholvrije bier van Heineken wordt gelanceerd Zoeterwoude, 3 maart 2017 Een wereldwijde primeur in Nederland: Heineken introduceert

Nadere informatie

Think Different. Artikel

Think Different. Artikel Think Different. Artikel Student: Sara Bouazra Studentnummer: 1640943 Opleiding: Communicatie & Multi Media Design Specialisatie: Visual Design Vak: Seminar (herkansing) Cursusnaam: DREAM DISCOVER DO (SEMINAR)

Nadere informatie

TIPS VOOR DOCENTEN. Kim Koelewijn. Nu met nog meer tranen! HUIL! Het lucht op Vergroot je woordenschat rondom emoties, en laat je lekker gaan

TIPS VOOR DOCENTEN. Kim Koelewijn. Nu met nog meer tranen! HUIL! Het lucht op Vergroot je woordenschat rondom emoties, en laat je lekker gaan TIPS VOOR DOCENTEN HUIL! Het lucht op Nu met nog meer tranen! Kim Koelewijn Vergroot je woordenschat rondom emoties, en laat je lekker gaan 9-99 TIPS VOOR DOCENTEN Dichtbij en verder weg Wanneer je met

Nadere informatie

Seminar. Essay conceptstores

Seminar. Essay conceptstores Seminar Essay conceptstores Marlies van den Bos 1622703 Concept Design Eng JDE-SCONE.3V-13 Marvin Fernandes 19-12-2014 1 CONTENT IntroductiE Conceptstores Communicatie Conclusie uitwerking infographic

Nadere informatie

NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND Een kwantitatief onderzoek naar de beleving en waardering van bier

NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND Een kwantitatief onderzoek naar de beleving en waardering van bier NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND Een kwantitatief onderzoek naar de beleving en waardering van bier JORIS DE JONGH MSC. LIANNE WORRELL MSC. AMSTERDAM, MEI 2013 NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND Een kwantitatief

Nadere informatie

Klanttest 2. Sint- Petrusschool Diemen Groep 7. Nicole Blok Top-ondernemen

Klanttest 2. Sint- Petrusschool Diemen Groep 7. Nicole Blok Top-ondernemen Klanttest 2 Sint- Petrusschool Diemen Groep 7 Nicole Blok Top-ondernemen Inhoudsopgave Voorwoord Verwachtingen van de Klanttest De doelgroep Klanttest Conclusie Foto s van de opdracht Voorwoord Op donderdag

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 2 Danique Beeks Student Advanced Business Creation Stage JH Business Promotions

Inhoudsopgave. 2 Danique Beeks Student Advanced Business Creation Stage JH Business Promotions Onderzoeksopzet Danique Beeks Studentnummer: 2054232 Advanced Business Creation Stagebedrijf: JH Busines Promotions Bedrijfsbegeleider: John van den Heuvel Datum: 12 September 2013 Inhoudsopgave Inleiding

Nadere informatie

Een gebouw inrichten. Lesbrief over inrichting en afwerking. Project Topstages www.ontdektechniek.nu

Een gebouw inrichten. Lesbrief over inrichting en afwerking. Project Topstages www.ontdektechniek.nu Een gebouw inrichten Lesbrief over inrichting en afwerking Project Topstages www.ontdektechniek.nu Deel A: Voorbereiding Inleiding Het Mondial College krijgt binnenkort een nieuw gebouw. In dit gebouw

Nadere informatie

NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND Een kwantitatief onderzoek naar de beleving en waardering van bier

NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND Een kwantitatief onderzoek naar de beleving en waardering van bier NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND Een kwantitatief onderzoek naar de beleving en waardering van bier JORIS DE JONGH MSC. LIANNE WORRELL MSC. AMSTERDAM, MEI 2013 NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND Een kwantitatief

Nadere informatie

Samenvatting onderzoeksresultaten. gedragsmeting onder Nederlandse studenten Februari 2011

Samenvatting onderzoeksresultaten. gedragsmeting onder Nederlandse studenten Februari 2011 Samenvatting onderzoeksresultaten gedragsmeting onder Nederlandse studenten Februari 2011 Samenvatting onderzoeksresultaten gedragsmeting onder Nederlandse studenten Februari 2011 Contactgegevens: Opdrachtgever:

Nadere informatie

afstudeerscriptie angela haarsma//fashion management individualiteit en collectiviteit in de huidige jongerencultuur bijlage

afstudeerscriptie angela haarsma//fashion management individualiteit en collectiviteit in de huidige jongerencultuur bijlage afstudeerscriptie angela haarsma//fashion management individualiteit en collectiviteit in de huidige jongerencultuur bijlage enquete panel discussie De reden voor deze panel discussie is om

Nadere informatie

Analyse enquête Profielwerkstuk privacy - SGDB 2016 / 2017

Analyse enquête Profielwerkstuk privacy - SGDB 2016 / 2017 Analyse enquête Profielwerkstuk privacy - SGDB 2016 / 2017 Inleiding NB : dit is het document waar de analyse van onze enquête in staat. Onze resultaten staan in een ander document. In dit document leggen

Nadere informatie

De Grote Spannende Biertest 2006

De Grote Spannende Biertest 2006 De Grote Spannende Biertest 2006 Meilof Veeningen, 1 oktober 2006 1 Inleiding De Grote Spannende Biertest werd voor het eerst gehouden in 2004. Toen werden 16 soorten bier getest: Amstel, Bavaria, Bitburger,

Nadere informatie

VOOR- EN NADELEN VAN SOCIAL MEDIA

VOOR- EN NADELEN VAN SOCIAL MEDIA VOOR- EN NADELEN VAN SOCIAL MEDIA VOOR- EN NADELEN VAN SOCIAL MEDIA Social media zijn leuk en boeiend. Maar er zitten ook zeker andere kanten aan. Niet voor niets volg je nu deze lessen. Het is belangrijk

Nadere informatie

tips & tricks voor een sterk merk

tips & tricks voor een sterk merk tips & tricks voor een sterk merk Hoe zorg je voor een sterk merk? Een sterk merk identificeert en positioneert de organisatie op onderscheidende wijze. Maar wat is het geheim van sterke merken zoals Apple,

Nadere informatie

Onderwerp: Welke rol speelt de interface bij het wekken van vertrouwen voor de consument?

Onderwerp: Welke rol speelt de interface bij het wekken van vertrouwen voor de consument? Trust Bart Moonen & Martijn Hendrikx 5564395 5547229 Team 48 Introductie Dit was onze initiële hypothese etc.: Onderwerp: Welke rol speelt de interface bij het wekken van vertrouwen voor de consument? We

Nadere informatie

Online Marketing. Door: Annika Woud ONLINE MARKETING

Online Marketing. Door: Annika Woud ONLINE MARKETING Online Marketing Door: Annika Woud 1 Inhoudsopgaven 1 Wat is online marketing? 2 Hoe pas je online marketing toe op een website? Hoe pas je het toe? SEO Domeinnaam HTML Google Analytics Advertenties op

Nadere informatie

WIJ MAKEN ZICHTBAAR WAAR JIJ FANTASTISCH IN BENT!

WIJ MAKEN ZICHTBAAR WAAR JIJ FANTASTISCH IN BENT! WIJ MAKEN ZICHTBAAR WAAR JIJ FANTASTISCH IN BENT! 6 Social Media tips voor de ondernemer. Dat Social Media een belangrijk marketingcommunicatie instrument is, is duidelijk. Hoe begin ik echter aan zo n

Nadere informatie

Reality Reeks Verwerkingsopdrachten. Mooi meisje Verliefd op een loverboy

Reality Reeks Verwerkingsopdrachten. Mooi meisje Verliefd op een loverboy Reality Reeks Verwerkingsopdrachten Mooi meisje Verliefd op een loverboy Lees blz. 3. Woont Laura in de stad of op het platteland? Hoe weet je dat? Lees blz. 5 en 7. Woont Laura s oma al lang op de boerderij?

Nadere informatie

Marketing Prikkels B2B

Marketing Prikkels B2B Marketing Prikkels B2B Marketing Prikkels Bedoeld om te prikkelen inderdaad. Om je uit te dagen net even anders naar je marketingactiviteiten te kijken. Met een frisse, open blik. Zonder vooroordelen.

Nadere informatie

Project Alcohol 2014

Project Alcohol 2014 Project Alcohol 2014 Naam: Jong geleerd is oud gedaan!!!! Laat je niet Naam: F L s E s E N Klas:!!! 1 Inleiding De carnaval komt eraan. Een feest dat gevierd moet worden. Maar is het feestje van plezier

Nadere informatie

EEN EFFECTIEVE VIDEO STRATEGIE IN 7 STAPPEN WHITEPAPER

EEN EFFECTIEVE VIDEO STRATEGIE IN 7 STAPPEN WHITEPAPER EEN EFFECTIEVE VIDEO STRATEGIE IN 7 STAPPEN WHITEPAPER Introductie Je probeert toch niet videomarketing toe te passen zonder een strategie, of wel? Natuurlijk niet, je weet dat een plan om je video s te

Nadere informatie

Hoe je meer verdient met online video s

Hoe je meer verdient met online video s Hoe je meer verdient met online video s Video s die je continue nieuwe klanten opleveren door Noortje Janmaat Business coach en oprichter van Verdienen met VIDEO www.verdienenmetvideo.nl noortje@verdienenmetvideo.nl

Nadere informatie

Lelijke griet. Dino is nog steeds te verbaasd om iets normaals te zeggen. Het enige dat hij kan bedenken is: Heet je echt Belle?

Lelijke griet. Dino is nog steeds te verbaasd om iets normaals te zeggen. Het enige dat hij kan bedenken is: Heet je echt Belle? Rolstoeltaxi Dino, wil jij even helpen? Dino reageert niet. Hij is ingespannen bezig met zijn tekening. De opdracht is om het bovenaanzicht van de school te maken. En dat valt niet mee. Dino, vraagt de

Nadere informatie

Opdracht Communicatie:

Opdracht Communicatie: Opdracht Communicatie: van: Amy de Wilde Bianca Wassenaar Vivianne Borger Ayla Teunissen Iedries Kartopawiro klas: COM1E De reclames die wij hebben geanalyseerd: - Histor verf: Consumer insight: Ik wil

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Ik mail je door Yvonne Kroonenberg

Boekverslag Nederlands Ik mail je door Yvonne Kroonenberg Boekverslag Nederlands Ik mail je door Yvonne Kroonenberg Boekverslag door een scholier 1665 woorden 24 april 2006 6,4 82 keer beoordeeld Auteur Genre Yvonne Kroonenberg Jeugdboek Eerste uitgave 2004 Vak

Nadere informatie

Reflectieverslag. Jeroen Tennis Today

Reflectieverslag. Jeroen Tennis Today Reflectieverslag 2013 Jeroen Tennis Today 13-6-2013 1 Inhoud Inleiding... 3 Hoofdstuk 1... 4 Persoonlijke leerdoelen... 4 Reflectie volgens de PDCA-cyclus... 4 Hoofdstuk 2... 7 Stage... 7 Stageopdracht...

Nadere informatie

Cursus SEO-teksten schrijven

Cursus SEO-teksten schrijven Cursus SEO-teksten schrijven Inleiding Jij wilt het, je concurrent wil het en ik, ik wil het ook. Wat? Scoren op de beste zoekwoorden. En waarom? Omdat ook jij, duizenden bezoekers naar een website wilt

Nadere informatie

Pannenkoeken met stroop

Pannenkoeken met stroop Pannenkoeken met stroop Al een maand lang zegt Yvonne alleen maar nee. Heb je je best gedaan op school? Nee. Was het leuk? Nee. Heb je nog met iemand gespeeld? Nee. Heb je lekker gegeten? Nee. Heb je goed

Nadere informatie

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen.

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen. Vrijdag 15 januari 016 Artikelen: Alle artikelen - 7Days week Inhoud: De leerlingen leren om kritisch te kijken naar de verschillende artikelen uit 7Days. De leerlingen leren strategieën toe te passen

Nadere informatie

Zou jij niet domweg gelukkig willen zijn?

Zou jij niet domweg gelukkig willen zijn? Zou jij niet domweg gelukkig willen zijn? Ja, natuurlijk, maar hoe doe je dat dan? Domweg gelukkig zijn Ken je dat gevoel? Het gevoel dat je domweg gelukkig wilt zijn? Dat er te veel in je leven is waardoor

Nadere informatie

Keuzeopdracht Beïnvloeding door kleur

Keuzeopdracht Beïnvloeding door kleur klas 2 havo/atheneum 2013-2014, periodeboek: Breng kleur in je leven! Keuzeopdracht Beïnvloeding door kleur Geef een wetenschappelijke presentatie op een conferentie (met de klas als publiek) over jouw

Nadere informatie

Opdracht Nederlands Sms-taal

Opdracht Nederlands Sms-taal Opdracht Nederlands Sms-taal Opdracht door een scholier 3056 woorden 5 januari 2010 6,5 35 keer beoordeeld Vak Nederlands Opdracht taalkunde Sms-taal Gemaakt door: Marien Elinda Arnold Klas 3H4 Datum:

Nadere informatie

A. Kies een restaurant bij jou in de buurt en noteer om welk restaurant het gaat. Vul de segmentatiecriteria in voor dit restaurant.

A. Kies een restaurant bij jou in de buurt en noteer om welk restaurant het gaat. Vul de segmentatiecriteria in voor dit restaurant. Opdracht 1 A. Kies een restaurant bij jou in de buurt en noteer om welk restaurant het gaat. Vul de segmentatiecriteria in voor dit restaurant. Het galgenwiel. Demografisch: Mannen en vrouwen tussen de

Nadere informatie

Lesbrief. Mongens en Jeisjes

Lesbrief. Mongens en Jeisjes Lesbrief Mongens en Jeisjes Blauw of roze, vanaf de geboorte wordt het onderscheid tussen jongens en meisjes benadrukt. Maar wat als de baby zelf geen kleur bekent? Zes dansers, drie mannen en drie vrouwen,

Nadere informatie

SECTORPROJECT 4 VMBO - T

SECTORPROJECT 4 VMBO - T SECTORPROJECT 4 VMBO - T 2016-2017 handleiding leerlingen inhoud: inleiding stappenplan logboek beoordelingsformulier tijdpad 1 INLEIDING SECTORPROJECT VOOR 4 VMBO-T Alle leerlingen van het vmbo theoretische

Nadere informatie

Commercial Nintendo WII

Commercial Nintendo WII Commercial Nintendo WII NINTENDO WAT ZEGGEN ZE Lea Lea toegepast op Nintendo Naam Leeftijd Doelgroep Trefwoorden Roel 25-30 Ja Energiek, Innovatief, Kids Paul 16-20 Ja Familiegericht, Uniek, Design Jeffrey

Nadere informatie

Project Vrij Research Herkansing 1. Denzel Ellis augustus Research Harald Warmelink

Project Vrij Research Herkansing 1. Denzel Ellis augustus Research Harald Warmelink Project Vrij Research Herkansing 1 Denzel Ellis 3012198 13 augustus 2016 Research Harald Warmelink INLEIDING Voor het eerstejaars project, Vrij, van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, moet er na aanleiding

Nadere informatie

10 X meer opvallen met uw reclameactie

10 X meer opvallen met uw reclameactie 10 X meer opvallen met uw reclameactie Inhoud Tip 1. Wees er op tijd bij. (Of wees eigenlijk een beetje te vroeg ) 3 Tip 2. Zorg voor stopping power 3 Tip 3. Houd het simpel en rustig 4 Tip 4. Personaliseer

Nadere informatie

Training Marketing. Marketing, bouwen aan een sterk merk

Training Marketing. Marketing, bouwen aan een sterk merk Training Marketing Marketing, bouwen aan een sterk merk Marketing is vandaag de dag onmisbaar voor een bedrijf om de verkoop van je producten en diensten te bevorderen. Sterker nog, het is een vereiste

Nadere informatie

3 redenen om video voor interne communicatie te gebruiken

3 redenen om video voor interne communicatie te gebruiken De tijd dat je dagen bezig was om een video te publiceren is voorbij. Vandaag de dag kan iedereen met een videocamera of zelfs smartphone binnen no-time een video schieten en delen binnen zijn netwerk.

Nadere informatie

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis.

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis. Weer naar school Kim en Pieter lopen het schoolplein op. Het is de eerste schooldag na de zomervakantie. Ik ben benieuwd wie onze mentor * is, zegt Pieter. Kim knikt. Ik hoop een man, zegt ze. Pieter kijkt

Nadere informatie

Vrouwen doen boodschappen, mannen aankopen Gezinspraak tijdens aankoopprocessen in families, maar rolpatronen traditioneel

Vrouwen doen boodschappen, mannen aankopen Gezinspraak tijdens aankoopprocessen in families, maar rolpatronen traditioneel Vrouwen doen boodschappen, mannen aankopen Gezinspraak tijdens aankoopprocessen in families, maar rolpatronen traditioneel Over gezinsaankopen wordt veel overleg gevoerd binnen families. Alle gezinsleden

Nadere informatie

CONTENTONDERZOEK. Leraar - Harald Warmelink NIELSVANUNEN GAME DESIGN. Door: Niels van Unen G&I1D

CONTENTONDERZOEK. Leraar - Harald Warmelink NIELSVANUNEN GAME DESIGN. Door: Niels van Unen G&I1D CONTENTONDERZOEK Door: Niels van Unen - 3013736 - G&I1D Leraar - Harald Warmelink INLEIDING Voor het schoolproject genaamd project vrij zijn we met alle 1stejaars in Berlijn geweest. Tijdens ons bezoek

Nadere informatie

Creative Marketing 3 8 mei 2014 Karen Sikkema karen@olivgames.nl

Creative Marketing 3 8 mei 2014 Karen Sikkema karen@olivgames.nl Creative Marketing 3 8 mei 2014 Karen Sikkema karen@olivgames.nl Creative Marketing 1 Introductie wat is marketing? 2 Ken je klant wie is je klant en wat denkt/voelt/wil hij/zij? 3 Creative marketing kan

Nadere informatie

Rapportage Open Dag Evaluatie - Landelijk Voortgezet Onderwijs. Maart 2012

Rapportage Open Dag Evaluatie - Landelijk Voortgezet Onderwijs. Maart 2012 Rapportage Open Dag Evaluatie - Landelijk Voortgezet Onderwijs Maart 2012 Scholen met Succes Postbus 3386 2001 DJ Haarlem info@scholenmetsucces.nl tel: 023 534 11 58 Rapportage Open Dag Evaluatie - Landelijk

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Implementeren van een zorginnovatie. Heel gewoon.

Implementeren van een zorginnovatie. Heel gewoon. Implementeren van een zorginnovatie. Heel gewoon. zorgvannu.nl Innoveren in de zorg, dat is heel erg zorg van nu. Het kan zelfs zo zijn dat wat je collega innovatief vindt, jij als dagelijkse routine ziet,

Nadere informatie

Voorbeeldcase RAB RADAR

Voorbeeldcase RAB RADAR Voorbeeldcase RAB RADAR Radio AD Awareness & Respons Private Banking (19725) Inhoud 2 Inleiding Resultaten - Spontane en geholpen merkbekendheid - Spontane en geholpen reclamebekendheid - Herkenning radiocommercial

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Kaas door Willem Elsschot

Boekverslag Nederlands Kaas door Willem Elsschot Boekverslag Nederlands Kaas door Willem Elsschot Boekverslag door een scholier 1890 woorden 23 augustus 2003 4,4 17 keer beoordeeld Auteur Genre Willem Elsschot Roman Eerste uitgave 1933 Vak Nederlands

Nadere informatie

Max van Olden DE JUISTE MAN. in makkelijke taal

Max van Olden DE JUISTE MAN. in makkelijke taal Max van Olden DE JUISTE MAN in makkelijke taal 3 Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen DEEL 1 1996 Vrijdagvond, zeven uur. De cursus van vandaag is afgelopen. Oscar doet zijn schrijfblok dicht. Hij

Nadere informatie

8a. Wat en hoe? Het stappenplan, tips en ideeën

8a. Wat en hoe? Het stappenplan, tips en ideeën 8a. Wat en hoe? Het stappenplan, tips en ideeën Ga je een sectorwerkstuk maken? Dan is orgaan- en weefseldonatie een goed onderwerp! Hier vind je allerlei tips, bronnen en ideeën om een sectorwerkstuk

Nadere informatie

Reflectieverslag mondeling presenteren

Reflectieverslag mondeling presenteren Reflectieverslag mondeling presenteren Naam: Registratienummer: 900723514080 Opleiding: BBN Groepsdocente: Marjan Wink Periode: 2 Jaar: 2008 Inleiding In dit reflectieverslag zal ik evalueren wat ik tijdens

Nadere informatie

Kop. Romp. Lesbrief Zoekgedrag Leerjaar 1-Profiel 1,2,3

Kop. Romp. Lesbrief Zoekgedrag Leerjaar 1-Profiel 1,2,3 Lesbrief Zoekgedrag Leerjaar 1-Profiel 1,2,3 Tijd: 45 50 minuten Kop Introductie Introduceer de opdracht kort: Informatie opzoeken op internet gaat snel en is gemakkelijk toegankelijk. Soms is het niet

Nadere informatie

Hoe help jij jouw doelgroep om de keuze te maken voor jou?

Hoe help jij jouw doelgroep om de keuze te maken voor jou? Hoe help jij jouw doelgroep om de keuze te maken voor jou? INHOUD! Introductie! Begrijp je doelgroep! Onderscheiden ten opzichte van de concurrentie! Jouw verhaal INTRODUCTIE Storen of helpen? INTRODUCTIE

Nadere informatie

DE 4 PIJLERS VAN EEN GOEDE WEBSITE

DE 4 PIJLERS VAN EEN GOEDE WEBSITE DE 4 PIJLERS VAN EEN GOEDE WEBSITE Strategie Concept Creatie Inhoudsopgave Inleiding 3 Verschillende websites 4 Wat maakt een goede website 5 Bekijk bluetrace.nl en weet wat u kunt verwachten. 2 De 4 pijlers

Nadere informatie

Interview met "Marco Hemelrijk". Door Timen van Arken en Jaap van der Weerd. In de uitzending van Countryland.

Interview met Marco Hemelrijk. Door Timen van Arken en Jaap van der Weerd. In de uitzending van Countryland. Interview met "Marco Hemelrijk". Door Timen van Arken en Jaap van der Weerd. In de uitzending van Countryland. Marco nooit te laat voor een feestje. -M; Nooit te laat voor een feestje inderdaad. Marco

Nadere informatie

klasniveau Het verhaal Tekening 1 Tekening 4 Tekening 5 Tekening 2 Tekening 6 Tekening 3

klasniveau Het verhaal Tekening 1 Tekening 4 Tekening 5 Tekening 2 Tekening 6 Tekening 3 THEMA ENERGIE > Kleuter & Eerste graad > Lessuggesties en activiteiten 2. 1. Lessuggesties Leon en de ikkietikkietijd en activiteiten op klasniveau Het verhaal Tekening 1 Hallo iedereen ik ben Leon. Ik

Nadere informatie

Hoe vind ik mijn droombaan?

Hoe vind ik mijn droombaan? Hoe vind ik mijn droombaan? Denk eens aan een collega of vriend van je die in jou ogen een droombaan heeft. Hij is niet alleen goed in zijn werk, maar geniet er ook elke dag met volle teugen van. Anderen

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Verliefd zijn is een ramp!

Boekverslag Nederlands Verliefd zijn is een ramp! Boekverslag Nederlands Verliefd zijn is een ramp! door Caja Cazemier Boekverslag door een scholier 1869 woorden 28 januari 2006 7,2 133 keer beoordeeld Auteur Genre Caja Cazemier Jeugdboek Eerste uitgave

Nadere informatie

SUCCESVOL COMMUNICEREN BEGINT ZO.

SUCCESVOL COMMUNICEREN BEGINT ZO. SUCCESVOL COMMUNICEREN BEGINT ZO. Spinsel nr. 1 ENERGIZING IDENTITIES EIGENLIJK IS RECLAME PUUR PSYCHOLOGIE. GRAVEN EN WROETEN IN EEN BLACK BOX WANT ZO WORDT HET HOOFD VAN UW POTENTIËLE KLANT IN DE MARKETING

Nadere informatie

Over ruzie en hoe je dat oplost natuurlijk!

Over ruzie en hoe je dat oplost natuurlijk! Over ruzie en hoe je dat oplost natuurlijk! Hoe werk je met een spreekbeurtwerkplan? Het eerste deel bestaat uit vragen. Met een moeilijk woord noemen we dat theoretisch onderzoek. In het tweede deel vind

Nadere informatie

Module 2. Afleren. Tekstboek een nieuwe geest in 28 dagen Doe het zelf mindset transformatie voor de moedige mens _ en wereldverbeteraar.

Module 2. Afleren. Tekstboek een nieuwe geest in 28 dagen Doe het zelf mindset transformatie voor de moedige mens _ en wereldverbeteraar. Module 2. Afleren. Dag 11. Het immuunsysteem van je geest. Vandaag leer je hoe je beperkende overtuigingen uit je systeem kunt opruimen door een lang vergeten vriend weer op te zoeken en te omarmen. Deze

Nadere informatie

Ieper. Ervaringen Schilderijen :

Ieper. Ervaringen Schilderijen : Ieper Ervaringen Schilderijen : Tijdens het schilderen wist ik niet zo goed waar ik moest beginnen. Bovenaan, onderaan, in het midden Ik heb gekozen om eerst de achtergrond te el schilderen. Bij mijn ontwerp

Nadere informatie

Beoordeling: Het belangrijkste is altijd je argumentatie. Denk ook aan bronvermelding. Daarnaast let je op je Nederlandse spelling en vormgeving.

Beoordeling: Het belangrijkste is altijd je argumentatie. Denk ook aan bronvermelding. Daarnaast let je op je Nederlandse spelling en vormgeving. Periode 1 & 2 Leerjaar: 3 Vak: Economie : In de eerste twee periodes van het 3 e studiejaar ga je tijdens het vak economie bezig met het organiseren van een relatie dag voor jou stagebedrijf. Het doel,

Nadere informatie

WIJ CREËREN HET WO(W) EFFECT.

WIJ CREËREN HET WO(W) EFFECT. WIJ CREËREN HET WO(W) EFFECT. WO Lease is een creatief internet bureau gespecialiseerd in website ontwikkeling, grafisch vormgeving & online marketing. Zo zijn wij er voor de startende ondernemers tot

Nadere informatie

Whitepaper. 10 manieren om e-mailmarketing en social media te integreren

Whitepaper. 10 manieren om e-mailmarketing en social media te integreren Whitepaper 10 manieren om e-mailmarketing en social media te integreren 10 manieren om e-mailmarketing en social media te integreren Als jouw organisatie e-mail en social media behandelt als twee parallelle

Nadere informatie

LESMATERIAAL BOEKVERSLAG 2.0

LESMATERIAAL BOEKVERSLAG 2.0 LESMATERIAAL BOEKVERSLAG 2.0 EEN BOEKRECENSIE SCHRIJVEN Inhoud Inleiding... 2 Verwerkingsopdracht 1... 3 Verwerkingsopdracht 2... 5 Bijlage 1: Waarom lezen?... 8 Bijlage 2: Boekenkring vragen van Aidan

Nadere informatie

Welkom. Voor de bewuste powervrouw die droomt van megawild succesvol zijn op een authentieke manier.

Welkom. Voor de bewuste powervrouw die droomt van megawild succesvol zijn op een authentieke manier. www.power2bloom.be Welkom Voor de bewuste powervrouw die droomt van megawild succesvol zijn op een authentieke manier. Ik toon je hoe jij jouw expertise, passie en kennis kan omzetten naar inkomen. INHOUD

Nadere informatie

Ik heb dit boek gekozen, omdat ik hem kreeg bij de Grote Lijsters vorig jaar. Toen ik de achterkant had gelezen, wilde ik weten hoe het zou aflopen.

Ik heb dit boek gekozen, omdat ik hem kreeg bij de Grote Lijsters vorig jaar. Toen ik de achterkant had gelezen, wilde ik weten hoe het zou aflopen. Boekverslag door een scholier 1942 woorden 16 juni 2007 7 13 keer beoordeeld Auteur Genre Tim Krabbé Psychologische roman Eerste uitgave 2002 Vak Nederlands I Beschrijvingsopdracht. 1. Motivatie van mijn

Nadere informatie

Periode 1 Les 1. 4P s, 4C s & het SIVA-model

Periode 1 Les 1. 4P s, 4C s & het SIVA-model Periode 1 Les 1 4P s, 4C s & het SIVA-model Waarom koopt men iets? Om in een bepaalde behoefte te voorzien In andere woorden: om een probleem op te lossen. Het product moet voldoen aan de wensen en behoeften

Nadere informatie

Marktonderzoek Instagram pagina. Remke Petersen Medewerker marketing en communicatie

Marktonderzoek Instagram pagina. Remke Petersen Medewerker marketing en communicatie Marktonderzoek Instagram pagina Remke Petersen Medewerker marketing en communicatie 1. Waarom een marktonderzoek? 2. Mijn onderzoeksvraag 3. Enquête 4. Concurrentieanalyse 5. SWOT-Analyse 6. Conclusie

Nadere informatie

Schoolkamp. Ze hadden toen allemaal iets verzonnen om niet mee te hoeven met de dropping.

Schoolkamp. Ze hadden toen allemaal iets verzonnen om niet mee te hoeven met de dropping. Schoolkamp En jij, Abel?, vraagt Nadia. Wat doe jij over tien jaar? Abel buigt naar voren om nog een flesje bier uit het kratje te pakken. Dan werk ik bij de Amsterdamse politie, zegt hij. Hij maakt het

Nadere informatie

Praktische opdracht Management & Organisatie M & O Enquête eisen bij aankoop

Praktische opdracht Management & Organisatie M & O Enquête eisen bij aankoop Praktische opdracht Management & Organisatie M & O Enquête eisen bij aankoop Praktische-opdracht door C. 2069 woorden 25 juni 2003 5,3 23 keer beoordeeld Vak M&O Inhoudsopgave Voorwoord Algemene verpakking

Nadere informatie

Handleiding whitepaper schrijven. Handig stappenplan en tips om zelf aan de slag te gaan

Handleiding whitepaper schrijven. Handig stappenplan en tips om zelf aan de slag te gaan Handleiding whitepaper schrijven Handig stappenplan en tips om zelf aan de slag te gaan Inhoud Inleiding... 3 Wat is een whitepaper?... 3 Kies het juiste onderwerp... 4 Voordat je gaat schrijven... 4 Gegevens

Nadere informatie

Nico bleef altijd rustig, legde dingen goed en duidelijk uit en nam de tijd, net zolang tot je het begreep.

Nico bleef altijd rustig, legde dingen goed en duidelijk uit en nam de tijd, net zolang tot je het begreep. Review van Jonne: Ik heb altijd met veel plezier rijles gehad van Nico Aperloo. De reden dat ik bij zijn rijschool een lessenpakket heb genomen is door het feit dat Nico bekend staat als iemand die veel

Nadere informatie

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen Dit is een brochure, gemaakt voor leerlingen met NLD. Naast deze brochure is er ook: - een brochure met informatie voor ouders van kinderen met NLD en - een brochure

Nadere informatie

Waar liggen je kansen online?

Waar liggen je kansen online? Waar liggen je kansen online? Onderzoek het, kijk naar je doelgroep De essentie van een goede online strategie is het aanbieden en creëren van relevante informatie en die informatie op het juiste moment

Nadere informatie

Bonus opdrachten. Quizboekje met raadsels en puzzels

Bonus opdrachten. Quizboekje met raadsels en puzzels Bonus opdrachten Quizboekje met raadsels en puzzels Korte uitleg bonus opdrachten Zoals verteld zullen er verschillende activiteiten plaatsvinden tijdens het brouwen van het bier. Door het uitvoeren van

Nadere informatie

20/03/2018 Surf Plank (0/9) Webdesign. made with. 1/11

20/03/2018 Surf Plank (0/9) Webdesign. made with.   1/11 Webdesign made with http://beacon.by/magazine/pdf/surf-plank/webdesign?type=print 1/11 Inhoud 1. Introductie 2. Website 3. Wat is inbegrepen? 4. Eventuele aanvullingen 5. Zij gingen je voor 6. Waarom Surf

Nadere informatie

Groeikansen voor pothyacint

Groeikansen voor pothyacint Groeikansen voor pothyacint Onderzoek onder bloemisten (NL, D, F, VK) en consumenten (NL, D, F, VK, It, Sp) PT 2010-56 augustus 2010 - Iris van Santen Productschap Tuinbouw, Markt & Innovatie Groeikansen

Nadere informatie

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN Gratis PDF Beschikbaar gesteld door vlewa.nl Geschreven door Bram van Leeuwen Versie 1.0 INTRODUCTIE Welkom bij deze gratis PDF! In dit PDF

Nadere informatie

CONTEXTONDERZOEK. Leraar - Harald Warmelink NIELSVANUNEN GAME DESIGN. Door: Niels van Unen G&I1D

CONTEXTONDERZOEK. Leraar - Harald Warmelink NIELSVANUNEN GAME DESIGN. Door: Niels van Unen G&I1D CONTEXTONDERZOEK Door: Niels van Unen - 3013736 - G&I1D Leraar - Harald Warmelink INLEIDING Na aanleiding van het project van venster naar poort hebben we de kans gekregen om een educatief spel te ontwikkelen

Nadere informatie

WHO AM I - ONLINE? EEN LESBRIEF OVER ONLINE IMAGO TER VOORBEREIDING OF NA AANLEIDING VAN DE 2.0 VAN STUDIO BOCK&BAAS

WHO AM I - ONLINE? EEN LESBRIEF OVER ONLINE IMAGO TER VOORBEREIDING OF NA AANLEIDING VAN DE 2.0 VAN STUDIO BOCK&BAAS ...? EEN LESBRIEF OVER ONLINE IMAGO TER VOORBEREIDING OF NA AANLEIDING VAN DE VOORSTELLING @JUNKIE 2.0 VAN STUDIO BOCK&BAAS WWW.STUDIOBOCKENBAAS.NL LESOPZET Korte omschrijving lesbrief WHO AM I - ONLINE?:

Nadere informatie

Eerste moodboard. Tweede moodboard

Eerste moodboard. Tweede moodboard Sprekende kopregel 1 Eerste moodboard Het eerste moodboard hebben wij voorgelegd aan de mannen die meededen aan de groepsdiscussie. Zij hebben er op- en aanmerkingen over gegeven, waardoor wij het moodboard

Nadere informatie

N A Ï S I S S U E N O. 1. NaïS Zine. Download tijdelijk gratis INSPIRATIE STORYTELLING B2P BUSINESS TO PERSONAL

N A Ï S I S S U E N O. 1. NaïS Zine. Download tijdelijk gratis INSPIRATIE STORYTELLING B2P BUSINESS TO PERSONAL N A Ï S 2 0 1 7 I S S U E N O. 1 T I J D E L I J K G R A T I S NaïS Zine Download tijdelijk gratis Nieuw INSPIRATIE STORYTELLING B2P BUSINESS TO PERSONAL Inhoud 1 2 : Waarom jij niet zonder deze zes geheimen

Nadere informatie

KIESKLEURIG. Emmely Been

KIESKLEURIG. Emmely Been KIESKLEURIG Emmely Been INHOUD 1. Hoofdvraag 2. Deelvragen 3. Waarom? 4. Aanpak 5. Experiment 6. Bevindingen 7. Conclusie 8. Wat kun je ermee als CMD er 1. HOOFDVRAAG Welke rol speelt kleur bij het ontwerpen

Nadere informatie

Hoe maak je interessante tweets?

Hoe maak je interessante tweets? Hoe maak je interessante tweets? Januari 2012 Inleiding Leuk dat je echt aan de slag gaat met het maken van goede tweets! In dit document vind je algemene tips voor het opstellen van goede tweets. Bovendien

Nadere informatie

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014 LERAREN HANDBOEK 1e Editie, 2014 1. Je eerste Workshop Om te beginnen In dit Leraren Handboek vind je een paar tips en tricks die je kunnen helpen bij het voorbereiden van je workshop. Als je nog nooit

Nadere informatie

Periode 1 & 2: Manier van inleveren.

Periode 1 & 2: Manier van inleveren. Periode 1 & 2 Leerjaar: 3 Vak: Economie In de eerste twee periodes van het 3 e studiejaar ga je tijdens het vak economie bezig met het organiseren van een relatie dag voor jou stagebedrijf. Het doel, budget,

Nadere informatie

NATIONAAL BIERONDERZOEK 2019

NATIONAAL BIERONDERZOEK 2019 NATIONAAL BIERONDERZOEK 2019 Een kwantitatief onderzoek naar de consumptie en beleving van bier in 2019 onder Nederlandse bierdrinkers JORIS DE JONGH NINA GEERLINGS ANOUK TRAMPER AMSTERDAM, juni 2019 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie