Drie opties Aan extern expert Absolute Advocaten is gevraagd om de opties in een juridisch kader te schetsen. Er blijken drie opties mogelijk:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Drie opties Aan extern expert Absolute Advocaten is gevraagd om de opties in een juridisch kader te schetsen. Er blijken drie opties mogelijk:"

Transcriptie

1 BESTUUR Hertog Aalbrechtweg DL ALKMAAR Postbus GD ALKMAAR Telefoon: (072) Fax: (072) Website: Alkmaar, 13 september 2018 Onderwerp: Transitievergoeding werknemers Inleiding Op 1 juli 2015 is de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) van kracht geworden. Sindsdien kunnen werknemers in het geval van opzegging door de werkgever van de arbeidsovereenkomst wegens langdurige arbeidsongeschiktheid van de werknemer aanspraak maken op de zogenoemde transitievergoeding. Tegen dit als zeer onredelijk ervaren effect van de WWZ, ook wel benoemd als weeffout in de wet, is door werkgevers sterk geageerd. Zo ook door de SW-sector. Veel werkgevers kiezen er voor om de zieke werknemers in dienst te houden in een zogenoemd slapend dienstverband. WNK Personeelsdiensten heeft dezelfde lijn gevolgd met als resultaat 39 slapende dienstverbanden. Medio juli jl. is bekend geworden dat tegemoet zal worden gekomen aan het bezwaar van de werkgevers; per 1 april 2020 wordt een door het UWV uit te voeren compensatieregeling van kracht, ook voor de bestaande gevallen. De compensatie is gemaximeerd op a) de transitievergoeding waar de werknemer recht op zou hebben op het moment dat de loondoorbetalingsverplichting eindigt en b) het bedrag van het tijdens ziekte betaalde bruto loon. De compensatieregeling is aanleiding om het tot nu toe gevoerde beleid te heroverwegen. Gezien de impact van de beleidskeuze ligt het voor de hand om dit te borgen in de vorm van een besluit van het Algemeen Bestuur. Drie opties Aan extern expert Absolute Advocaten is gevraagd om de opties in een juridisch kader te schetsen. Er blijken drie opties mogelijk: a. Voortzetting bestaand beleid; b. De dienstverbanden beëindigen onder toekenning van de maximale transitievergoeding; c. De mogelijk bieden om het dienstverband te beëindigen op basis van een vaststellingsovereenkomst onder toekenning van een vergoeding gelijk aan de compensatie. Indien men van deze mogelijkheid geen gebruik wil maken wordt het slapend dienstverband in stand gehouden. Voor een gedetailleerde uitwerking van deze opties wordt verwezen naar het memo van Absolute Advocaten dat als bijlage aan deze notitie is toegevoegd. Financiële consequenties 1. Voortzetting van bestaand beleid heeft geen financiële consequenties 2. Eénzijdig ontslag onder toekenning maximale transitievergoeding is de compensatieregeling niet geheel kostendekkend. Er wordt in dat geval ,- uitgekeerd aan de werknemers waarvan ,- voor rekening komt van WNK Personeelsdiensten. 3. Eénmalig de keuze bieden om te komen tot een beëindiging van het dienstverband met wederzijds goedvinden op basis van een vaststellingsovereenkomst onder toekenning van een vergoeding gelijk aan de compensatie van UWV. Er wordt in dat geval, als iedereen gebruik maakt van deze optie, ,- uitgekeerd. Dit bedrag wordt geheel vergoed door het UWV, mits voldaan wordt aan de voorwaarden. Wel zijn er aanvullende uitvoeringskosten en financieringskosten welke worden geschat op ,-.

2 BESTUUR Hertog Aalbrechtweg DL ALKMAAR Postbus GD ALKMAAR Telefoon: (072) Fax: (072) Website: Advies dagelijks bestuur Het bieden van een keuze aan de medewerker, in dienst blijven dan wel uit dienst gaan op basis van een vaststellingsovereenkomst met daarin opgenomen de vergoeding conform de compensatieregeling van het UWV, past bij het principe van goed werkgeverschap. Het advies is om de derde optie tot uitgangspunt van het beleid te maken. Met deze optie wordt tegemoet gekomen aan (potentiële) gevoelens van onrecht/onvrede bij de huidige medewerkers in slapend dienstverband. Bovendien zijn de financiële consequenties en risico s beperkt, mits dit op een correcte wijze wordt gecommuniceerd aan de werknemers (zie ook bijgaande memo). Uitgangspunt is derhalve dat het huidige beleid omtrent het slapend houden van het dienstverband in stand blijft, echter dat de werknemers met een slapend dienstverband die bovendien voldoen aan de voorwaarden eenmalig de keuze wordt gegeven om een vaststellingsovereenkomst aangeboden te krijgen met daarin opgenomen een vergoeding gelijk aan de vergoeding die conform de compensatieregeling door UWV wordt uitgekeerd.

3 MEMO Betreft : Compensatieregeling transitievergoeding bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid Inzake : WNK Personeelsdiensten/Advies compensatieregeling Door : mr. M.R. Jansen Datum : 29 augustus 2018 Algemeen Op 1 april 2020 treedt artikel 673e van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek (BW) in werking. Dit artikel bepaalt dat het UWV op verzoek van de werkgever een vergoeding (hierna: compensatie) ter hoogte van de (transitie)vergoeding die de werkgever heeft betaald bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst vanwege het feit dat de werknemer wegens ziekte of gebreken niet meer in staat was de bedongen arbeid te verrichten. In dit kader zijn een aantal vereisten/voorwaarden van belang: - de compensatie wordt verstrekt na opzegging of ontbinding van het dienstverband of bij een beëindiging van het dienstverband met wederzijds goedvinden (vaststellingsovereenkomst) omdat de werknemer wegens ziekte of gebreken niet meer in staat was de bedongen arbeid te verrichten; - de compensatie kan ook worden verstrekt voor vergoedingen die zijn betaald vóór 1 april 2020; - de compensatie is gemaximeerd op a) de transitievergoeding waar de werknemer recht op zou hebben op het moment dat de loondoorbetalingsverplichting eindigt (na 2 jaar ziekte) en b) het bedrag van het tijdens ziekte betaalde bruto loon. Met invoering van de compensatieregeling komt de wetgever tegemoet aan de door werkgevers als zeer onredelijk ervaren verplichting om een werknemer bij ontslag na twee jaar ziekte (ook nog) een transitievergoeding uit te betalen. Om die reden hebben veel werkgevers ervoor gekozen het dienstverband slapend te houden, hetgeen betekent dat de arbeidsovereenkomst doorloopt echter er geen verplichting (meer) bestaat loon (tijdens ziekte) te betalen. Dit betekent ook dat indien de werknemer herstelt, deze aanspraak kan maken op werkhervatting (tegen loonwaarde).

4 Vanaf de invoering van de Wet Werk en Zekerheid op 1 juli 2015 zijn inmiddels in totaal 39 werknemers van WNK in een slapend dienstverband terecht gekomen. WNK heeft voor dit beleid gekozen, omdat a) een werknemer met een WSW status niet zal transigeren naar ander werk in een andere sector maar bij werkhervattingsmogelijkheden zal terugkeren naar WNK, waardoor betaling van een transitievergoeding zijn doel voorbij schiet en b) WNK wettelijk niet verplicht is om een dienstverband na twee jaar ziekte te beëindigen en een transitievergoeding te betalen. Mogelijke opties voor WNK WNK heeft voor wat betreft de huidige slapende dienstverbanden en voor toekomstige situaties de volgende opties: 1. niets doen; 2. de dienstverbanden beëindigen onder toekenning van de maximale transitievergoeding; 3. de dienstverbanden beëindigen onder toekenning van een vergoeding gelijk aan de compensatie; Hieronder zullen de opties nader worden toegelicht en uitgewerkt. Ad. 1 Niets doen Op grond van de huidige jurisprudentie bestaat er geen verplichting voor de werkgever om het dienstverband van een werknemer die twee jaar ziek is geweest te beëindigen. Het slapend houden van een dienstverband is ook niet ongeoorloofd 1. De werkgever handelt ook niet ernstig verwijtbaar door na ommekomst van de loondoorbetalingstermijn geen stappen te ondernemen om tot een beëindiging van de arbeidsovereenkomst te komen 2. Dit betekent dat het voor een werkgever is toegestaan om het dienstverband van een werknemer slapend te houden. Er bestaat ook geen verplichting voor de werkgever tot of een recht van de werknemer op betaling van een (transitie)vergoeding. Met invoering van de compensatiemaatregel zal deze jurisprudentie (naar verwachting) niet wijzigen. Dit betekent dat het (nog steeds) mogelijk is de slapende dienstverbanden slapend te houden. Dat geldt ook voor nieuwe gevallen. Het argument dat een werknemer met een WSW-status niet zal transigeren, maar aangewezen blijft of WSW-werk lijkt ook nog steeds legitiem. 1 Zie bijvoorbeeld Gerechtshof Den Haag, 14 oktober 2016, ECLI:NL:GHDHA:2016: Zie Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, 27 juli 2016, ECLI:NL:GHARL:2016:6140

5 Ad. 2. De dienstverbanden beëindigen onder toekenning van de maximale transitievergoeding Een andere optie is om de huidige slapende dienstverbanden en de dienstverbanden van de werknemers die in de toekomst 2 jaar ziek zijn geweest te beëindigen onder toekenning van de transitievergoeding berekend tot datum einde dienstverband. Vervolgens kan bij UWV een compensatie worden aangevraagd voor de betaalde vergoedingen, mits aan de voorwaarden wordt voldaan onder andere dat de werknemer ziek is op het moment dat de arbeidsovereenkomst eindigt. Deze compensatie zal voor de beëindiging van de huidige slapende dienstverbanden echter niet kostendekkend zijn aangezien de compensatie op twee aspecten is gemaximeerd (zie hierboven). Ook voor toekomstige gevallen zal de compensatieregeling, gelet op de aftopping van de compensatie tot het betaalde bruto loon tijdens ziekte, mogelijk niet kostendekkend zijn. Bovendien geldt als voorwaarde voor de compensatieregeling dat de arbeidsovereenkomst beëindigd dient te worden wegens ziekte of gebreken waardoor de werknemer niet meer in staat is de bedongen arbeid te verrichten. De vraag is of de huidige slapende dienstverbanden (nog steeds) op die grond beëindigd kunnen worden en aan de voorwaarden van de compensatieregeling wordt voldaan. Daarnaast geldt dat de transitievergoedingen voorgeschoten dienen te worden. Dit brengt voor WNK een (wellicht beperkt) risico met zich mee indien UWV onverhoopt niet tot uitkering van de compensatie overgaat. Aan deze optie kleven derhalve de nodige administratieve en financiële consequenties en risico s. Ad. 3. De dienstverbanden beëindigen onder toekenning van een vergoeding gelijk aan de compensatie Voorts is het mogelijk de huidige slapende dienstverbanden en de dienstverbanden van de werknemers die in de toekomst 2 jaar ziek zijn geweest te beëindigen onder toekenning van een vergoeding gelijk aan de compensatie. De peildatum voor de berekening van de transitievergoeding is in dat geval de datum waarop de werknemer twee jaar ziek is/was. De arbeidsovereenkomst zal dan beëindigd dienen te worden middels een vaststellingsovereenkomst (wegens ziekte of gebreken waardoor de werknemer niet meer in staat is de bedongen arbeid te verrichten) waarin de bedoelde vergoeding is opgenomen. Ook voor deze optie geldt aldus de vraag of de huidige slapende dienstverband (nog steeds) op deze grond beëindigd kunnen worden en aan de voorwaarden voor de compensatieregeling wordt voldaan. Dit betekent verder dat in contact getreden zal moeten worden met de werknemers en dat met de werknemers een vaststellingsovereenkomst gesloten dient te worden. In dat kader is de communicatie zeer belangrijk. Voorkomen dient te worden dat de werknemer het aanbieden van een vaststellingsovereenkomst als een opzegging van WNK opvat. Indien sprake is van opzegging door

6 WNK, heeft de werknemer immers recht op de volledige transitievergoeding. Dit risico kan mijns inziens ondervangen worden door in een brief aan de werknemer heel duidelijk kenbaar te maken dat het beleid van WNK is dat de dienstverbanden van zieke werknemers slapend worden gehouden, dat WNK de werknemer eenmalig een aanbod wil doen voor een beëindiging van het dienstverband en bij niet acceptatie daarvan het dienstverband in stand zal blijven. Van belang is verder ook dat voor wat betreft de berekening van de vergoeding geen uitzonderingen worden gemaakt voor bepaalde werknemers. Verder zal mogelijk een juridische discussie kunnen plaatsvinden over de vraag in hoeverre het ernstig verwijtbaar is van de werkgever indien deze wel bereid is het dienstverband te beëindigen, maar niet de volledige transitievergoeding wil betalen. Een werknemer zou zich op het standpunt kunnen stellen dat WNK in dat kader ernstig verwijtbaar heeft gehandeld en de maximale transitievergoeding (en mogelijk zelfs meer) kunnen claimen. Dit zal naar alle waarschijnlijkheid de komende tijd in de rechtspraak worden uitgemaakt. Mijns inziens valt dit niet te kwalificeren als ernstig verwijtbaar handelen, echter is er een zeker risico dat daar in de rechtspraak anders over zal worden gedacht. Het risico is aldus dat WNK alsnog de volledige transitievergoeding zal moeten uitkeren. Ook voor deze optie geldt verder dat WNK de aan de werknemers te betalen vergoedingen zal moeten voorschieten en WNK een (beperkt) financieel risico loopt indien UWV onverhoopt niet tot uitkering overgaat. Tot slot De bovengenoemde opties zijn juridisch gezien allen mogelijk. Het besluit van WNK voor een bepaalde optie zal dienen plaatsvinden na het afwegen van de administratieve en financiële consequenties en risico s van de geschetste opties. Een ander denkbaar alternatief zou overigens nog zijn om de oude gevallen slapend te houden en alleen voor nieuwe gevallen het dienstverband na ommekomst van de loondoorbetalingsverplichting direct te beëindigen onder toekenning van de transitievergoeding of een vergoeding gelijk aan de compensatieregeling. Op deze wijze wordt er aldus voor wat betreft de beëindiging van het dienstverband en betaling van een (transitie)vergoeding onderscheid gemaakt tussen oude en nieuwe gevallen. Dit onderscheid zal mijns inziens lastig te beargumenteren en mogelijk te rechtvaardigen zijn. Mijns inziens zou dit voor een werknemer of een vakbond een goed argument kunnen zijn om een (proef)procedure te starten en voor gelijkheid te pleiten. Deze optie raad ik dan ook af. ***

7 BESTUUR Hertog Aalbrechtweg DL ALKMAAR Postbus GD ALKMAAR Telefoon: (072) Fax: (072) Website: Besluit Het Algemeen Bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Werkvoorzieningsschap Noord Kennemerland gevestigd te Alkmaar. Bijeen: in zijn vergadering van 11 oktober 2018; Gezien: het advies van het dagelijks bestuur d.d. 13 september 2018 Besluit: Dat het huidige beleid WNK omtrent het slapend houden van het dienstverband na afloop van de termijn van de loondoorbetalingsverplichting van 104 weken bij ziekte of arbeidsongeschiktheid in stand blijft, echter dat werknemers in dienst van: - de gemeenschappelijke regeling Werkvoorzieningschap Noord Kennemerland met een Wsw en/of Wiw dienstverband (met uitzondering van ambtelijke dienstverbanden) en of - de Stichting WNK Support en/of - de Stichting WNK participatie Bevordering, en waarbij wordt voldaan aan de vereisten van artikel 673 e van boek 7 van het Burgerlijk Wetboek én de Uitvoeringsregels van UWV zodra deze definitief zijn, éénmalig de mogelijkheid wordt geboden om het dienstverband met wederzijds goedvinden te beëindigen op basis van een vaststellingsovereenkomst onder toekenning van een vergoeding gelijk aan de compensatieregeling zoals uit te voeren door het UWV per 1 april Dit onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat de vergoeding ook daadwerkelijk wordt gecompenseerd/uitgekeerd door UWV. Indien de werknemer van deze mogelijkheid geen gebruik wil maken wordt het (slapende)dienstverband conform het beleid in stand gehouden. De vergoeding op grond van de compensatieregeling transitievergoeding bij einde arbeidsovereenkomst na langdurige arbeidsongeschiktheid is gemaximeerd op: a) de transitievergoeding waar de werknemer recht op zou hebben op het moment dat de loondoorbetalingsverplichting eindigt; b) het bedrag van het tijdens ziekte betaalde brutoloon. Alkmaar, Het algemeen bestuur voornoemd: mr. G.E. Oude Kotte, voorzitter. W. van Eijk, secretaris

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Besluit:

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Besluit: Ontwerpregeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van, 2018-0000085164, houdende regels met betrekking tot de compensatie van de transitievergoeding bij een einde van de arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 673e, vijfde lid, van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 673e, vijfde lid, van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 10547 26 februari 2019 Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 18 februari 2019, nr. 2019-0000023811,

Nadere informatie

De compensatieregeling van de transitievergoeding bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid

De compensatieregeling van de transitievergoeding bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid Laura Gringhuis Juridisch Medewerker De compensatieregeling van de transitievergoeding bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid Arbeidsrecht & Medezeggenschap 06 februari 2018 Na de invoering

Nadere informatie

V E R S L A G. 2. Vaststellen agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

V E R S L A G. 2. Vaststellen agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. BESTUUR Hertog Aalbrechtweg 32-1823 DL ALKMAAR Postbus 9150-1800 GD ALKMAAR Telefoon: (072) 567 88 90 Fax: (072) 567 88 00 Email: j.g.goet@gmail.com Website: www.wnk.nl V E R S L A G Verslag van : Notulist

Nadere informatie

Themasessie transitievergoeding

Themasessie transitievergoeding Themasessie transitievergoeding de Ins en Outs Dinsdag 14 juni 2016 Mr. W.M. Limberger Advocaat Stein Advocaten Zwolle Eekwal 4 8011 LD ZWOLLE Tel : 038-4215221 Fax: 038-4218190 E-mail: limberger@steinadvocatenzwolle.nl

Nadere informatie

Juridische structuur WNK - Stichtingen

Juridische structuur WNK - Stichtingen Alkmaar, 21 juni 2018 Juridische structuur WNK - Stichtingen SW- en ambtelijke medewerkers zijn in dienst van de Gemeenschappelijke Regeling WNK (verder als GR), de overige medewerkers worden door de GR

Nadere informatie

Wet Werk en Zekerheid Wijzigingen per 1 juli 2015

Wet Werk en Zekerheid Wijzigingen per 1 juli 2015 Wet Werk en Zekerheid Wijzigingen per 1 juli 2015 Op 1 juli 2015 treedt het tweede deel van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) in werking. Het ontslagrecht wordt gemoderniseerd, er is sneller sprake van passend

Nadere informatie

Nieuwsbrief juli 2014 Wet Werk en Zekerheid

Nieuwsbrief juli 2014 Wet Werk en Zekerheid Nieuwsbrief juli 2014 Wet Werk en Zekerheid De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel met veranderingen in het arbeidsrecht aangenomen. Aanvankelijk zou een deel van de wijzigingen ingaan op 1 juli 2014,

Nadere informatie

Notitie. Adviesgroep. Aan. T 0900 9690 (lokaal tarief) F 030 66 30 000. Van Tineke Kuipers, Paul van den Boom, BAG

Notitie. Adviesgroep. Aan. T 0900 9690 (lokaal tarief) F 030 66 30 000.  Van Tineke Kuipers, Paul van den Boom, BAG Aan Van Tineke Kuipers, Paul van den Boom, BAG Adviesgroep T 0900 9690 (lokaal tarief) F 030 66 30 000 www.fnvbondgenoten.nl Datum Doorkiesnummer 0302738134 Onderwerp Instructie bij (geen) ontslag na twee

Nadere informatie

Ontslagrecht en dossiervorming. Corine Oerlemans 26 november 2013

Ontslagrecht en dossiervorming. Corine Oerlemans 26 november 2013 Ontslagrecht en dossiervorming Corine Oerlemans 26 november 2013 Beëindiging arbeidsovereenkomst Er zijn in principe 4 manieren om de arbeidsovereenkomst met een werknemer te beëindigen. Elk met een eigen

Nadere informatie

Ontslag wegens disfunctioneren

Ontslag wegens disfunctioneren Ontslag wegens disfunctioneren Beëindigen arbeidsovereenkomst Er zijn 2 (hoofd)groepen van ontslagredenen: 1. Op grond van een reden gelegen binnen de organisatie van de werkgever (WG) (gaan we hier niet

Nadere informatie

Seminar 10 juni 2015 Wet Werk en Zekerheid en de zieke werknemer

Seminar 10 juni 2015 Wet Werk en Zekerheid en de zieke werknemer Seminar 10 juni 2015 Wet Werk en Zekerheid en de zieke werknemer Lea Huisman, Advocaat Ontslag van zieke werknemer Oud: vanwege opzegverbod na 2 jaar ziekte ontslagvergunning UWV of Kantonrechter (geen

Nadere informatie

DE WET WERK EN ZEKERHEID (WWZ)

DE WET WERK EN ZEKERHEID (WWZ) DE WET WERK EN ZEKERHEID (WWZ) DE GEVOLGEN VOOR TRAINERSCONTRACTEN IN HET AMATEURVOETBAL DE NIEUWE WET De eerste onderdelen van de wet zijn per 1 januari 2015 in werking getreden en per 1 juli 2015 was

Nadere informatie

Wetsvoorstel werk en zekerheid

Wetsvoorstel werk en zekerheid Wetsvoorstel werk en zekerheid De belangrijkste gevolgen op een rij Geachte relatie, Vrijdag 29 november jl. is het wetsvoorstel met betrekking tot de Wet werk en zekerheid ingediend. De voorstellen van

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Nineyardslaw/sectie arbeidsrecht

NIEUWSBRIEF. Nineyardslaw/sectie arbeidsrecht Februari 2019 Jaargang 3, nummer 2 NIEUWSBRIEF Artikelen Werkgever verplicht tot opzegging slapend dienstverband met transitievergoeding WAB aangenomen door Tweede Kamer Vaststelling hoogte billijke vergoeding

Nadere informatie

Arbeids- en ontslagrecht 9 december 2014 Chris van Wijngaarden

Arbeids- en ontslagrecht 9 december 2014 Chris van Wijngaarden Arbeids- en ontslagrecht 9 december 2014 Chris van Wijngaarden 2 Wet Werk en Zekerheid Ingrijpende wijzigingen in de regels voor het aangaan en opstellen van arbeidsovereenkomsten Ingrijpende wijzigingen

Nadere informatie

www.avansplus.nl Welkom

www.avansplus.nl Welkom Welkom Tot 1 oktober 2006 kon werknemer niet instemmen met einde dienstverband zonder verlies WW-rechten. Heeft geleid tot pro-forma praktijk. Vanaf 1 oktober 2006 is deze mogelijkheid er wel. Voorwaarde

Nadere informatie

Wijzigingen per 1 juli 2015: van ketenregeling, ontslagrecht, WW en overige

Wijzigingen per 1 juli 2015: van ketenregeling, ontslagrecht, WW en overige Wet werk en zekerheid: Wijzigingen per 1 juli 2015: van ketenregeling, ontslagrecht, WW en overige Door Mr. Patrice Hoogeveen Inleiding Met datum d.d. 10 juni 2014 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel

Nadere informatie

Avondje Legal. 3 Advocaten

Avondje Legal. 3 Advocaten Avondje Legal 3 Advocaten Wat gaan we doen? Werkkostenregeling en de wijziging van arbeidsvoorwaarden Wet werk en zekerheid Wijziging arbeidsvoorwaarden Werkostenregeling: Iedereen kosten arbeidsvoorwaarden

Nadere informatie

Bijlagen 1. Ledenbrief Wnra en volgers Cao Gemeenten (3 september 2018) 2. Bijlage bij de CvA-ledenbrief (31 augustus 2018)

Bijlagen 1. Ledenbrief Wnra en volgers Cao Gemeenten (3 september 2018) 2. Bijlage bij de CvA-ledenbrief (31 augustus 2018) BESTUUR Hertog Aalbrechtweg 32-1823 DL ALKMAAR Postbus 9150-1800 GD ALKMAAR Telefoon: (072) 56 78 890 Fax: (072) 56 78 801 Email: j.g.goet@wnk.nl Website: www.wnk.nl Alkmaar, 14 februari 2019 Onderwerp:

Nadere informatie

5 gewijzigde ontslagregels die impact hebben op werkgevers. Wees goed voorbereid! whitepaper

5 gewijzigde ontslagregels die impact hebben op werkgevers. Wees goed voorbereid! whitepaper 18.05.16 5 gewijzigde ontslagregels die impact hebben op werkgevers Wees goed voorbereid! whitepaper In dit whitepaper: De komst van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) heeft geleid tot vele veranderingen,

Nadere informatie

VERSCHIL IN RECHTSPOSITIE WERKNEMERS OPENBAAR & BIJZONDER ONDERWIJS

VERSCHIL IN RECHTSPOSITIE WERKNEMERS OPENBAAR & BIJZONDER ONDERWIJS 1) cao primair onderwijs 2) Ambtenarenwet 3) Algemene wet bestuursrecht 1) cao primair onderwijs 2) Burgerlijk Wetboek (boek 7) 2) Regeling UWV ontslagprocedure Wetgeving Wijze van aanstelling/benoeming

Nadere informatie

Ontslagrecht. Prof. A.R. Houweling

Ontslagrecht. Prof. A.R. Houweling Ontslagrecht Prof. A.R. Houweling Het einde van de arbeidsovereenkomst Vier wijzen van eindigen van de aok: 1. Einde van rechtswege 2. Beëindiging met wederzijds goedvinden 3. Opzegging (ontslag) 4. Ontbinding

Nadere informatie

Jubilee Europe B.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene.

Jubilee Europe B.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2012-340 d.d. 12 december 2012 (mr. A.W.H. Vink, voorzitter en mr.drs. D.J. Olthoff, secretaris) Samenvatting Consument heeft met ingang van

Nadere informatie

Wet Werk en Zekerheid. De belangrijkste wijzigingen en tips worden u aangeboden door

Wet Werk en Zekerheid. De belangrijkste wijzigingen en tips worden u aangeboden door Wet Werk en Zekerheid De belangrijkste wijzigingen en tips worden u aangeboden door WAT VERANDERT ER? WAAR KUN/MOET JE OP LETTEN? Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd 1 januari 2015: Geen proeftijd voor

Nadere informatie

Het zwaarwegend belang moet overigens aanwezig zijn bij aangaan van het concurrentiebeding of relatiebeding, maar ook bij einde van het contract.

Het zwaarwegend belang moet overigens aanwezig zijn bij aangaan van het concurrentiebeding of relatiebeding, maar ook bij einde van het contract. Het nieuwe arbeidsrecht en ontslagrecht 2015 (De Wet Werk en Zekerheid voor werknemers) In 2015 is en wordt het arbeidsrecht en ontslagrecht ingrijpend veranderd. De nieuwe wetgeving is gericht op arbeidsmobiliteit.

Nadere informatie

Uitwerkingen proeftijd en concurrentiebeding

Uitwerkingen proeftijd en concurrentiebeding proeftijd en concurrentiebeding Antwoord 1 In casu is een arbeidsovereenkomst tussen Gert en Plas tot stand gekomen met een proeftijd van twee maanden. Indien een proeftijd is bedongen conform artikel

Nadere informatie

Uitgangspunt: re-integratie is een zaak van werkgever en werknemer samen en dient in overleg plaats te vinden

Uitgangspunt: re-integratie is een zaak van werkgever en werknemer samen en dient in overleg plaats te vinden RE-INTEGRATIE 1 e : Verplichtingen werkgever 2 e : Verplichtingen werknemer Uitgangspunt: re-integratie is een zaak van werkgever en werknemer samen en dient in overleg plaats te vinden 1 e : - bij contract

Nadere informatie

Whitepaper. Wet Werk en Zekerheid

Whitepaper. Wet Werk en Zekerheid Whitepaper Wet Werk en Zekerheid Flexwerk: wijzigingen per 1 januari 2015 In een arbeidsovereenkomst voor de duur van 6 maanden of korter is geen proeftijd meer toegestaan. In een arbeidsovereenkomst voor

Nadere informatie

CHECKLIST ONTSLAG DOOR MIDDEL VAN EEN VASTSTELLINGSOVEREENKOMST (VSO)

CHECKLIST ONTSLAG DOOR MIDDEL VAN EEN VASTSTELLINGSOVEREENKOMST (VSO) CHECKLIST ONTSLAG DOOR MIDDEL VAN EEN VASTSTELLINGSOVEREENKOMST (VSO) AVV biedt werknemers werkzaam onder de cao Kunsteducatie, die te maken krijgen met ontslag via wederzijds goedvinden door middel van

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 35 074 Wijziging van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek, de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs, de Wet financiering sociale verzekeringen

Nadere informatie

PRAKTIJKNOTITIE ARBEIDSRECHT. 1. Inleiding

PRAKTIJKNOTITIE ARBEIDSRECHT. 1. Inleiding Van: NOAB Adviesgroeplid WVO Advocaten Datum: oktober 2018 Onderwerp: Transitievergoeding bij ontslag wegens bedrijfseconomische omstandigheden of langdurige arbeidsongeschiktheid 1. Inleiding Werkgevers

Nadere informatie

Whitepaper Wet werk en zekerheid

Whitepaper Wet werk en zekerheid Whitepaper Wet werk en zekerheid Als gevolg van de Wet Werk en Zekerheid staat u als directeur of bestuur een aantal ingrijpende veranderingen te wachten, onder meer ten aanzien van het ontslagrecht, sociale

Nadere informatie

Datum 10 juni 2014 Betreft Behandeling WWZ, schriftelijke reactie op voorstel VAAN d.d. 2 juni 2014

Datum 10 juni 2014 Betreft Behandeling WWZ, schriftelijke reactie op voorstel VAAN d.d. 2 juni 2014 > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 22 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22 Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 T

Nadere informatie

een bad hair day? De Billijke vergoeding:

een bad hair day? De Billijke vergoeding: 1. Toekenningsgronden voor de billijke vergoeding 2. Begroting billijke vergoeding na invoering WWZ 3. New-Hairstyle arrest 4. Lagere rechtspraak na New-Hairstyle 5. Conclusie De Billijke vergoeding: een

Nadere informatie

BESLISSING OP ONTSLAGAANVRAAG. [de hogeschool], gevestigd te [vestigingsplaats], hierna te noemen de hogeschool gemachtigde: de heer mr. M.A.

BESLISSING OP ONTSLAGAANVRAAG. [de hogeschool], gevestigd te [vestigingsplaats], hierna te noemen de hogeschool gemachtigde: de heer mr. M.A. 108064 - Toestemming voor ontslag wegens bedrijfseconomische redenen niet verleend. De werkgever heeft onvoldoende aangetoond dat er geen herplaatsingsmogelijkheden zijn. Inzake het verzoek van: BESLISSING

Nadere informatie

[NAAM KANTOOR] [UW NAAM] [UW ADRES] Rechtbank [NAAM RECHTBANK], locatie [LOCATIE RECHTBANK]. T.a.v. Sector kanton, afdeling Griffie [ADRES RECHTBANK]

[NAAM KANTOOR] [UW NAAM] [UW ADRES] Rechtbank [NAAM RECHTBANK], locatie [LOCATIE RECHTBANK]. T.a.v. Sector kanton, afdeling Griffie [ADRES RECHTBANK] Dit verzoekschrift is een onderdeel van arbeidsrecht.sdu.nl [NAAM KANTOOR] [UW NAAM] [UW ADRES] Met opmerkingen [Opm.1]: Let op: in het Procesreglement verzoekschriftprocedures rechtbanken, kantonzaken

Nadere informatie

Reorganiseren en de WWZ 11 mei 2015

Reorganiseren en de WWZ 11 mei 2015 Reorganiseren en de WWZ 11 mei 2015 Inleiding Het zal u niet zijn ontgaan. Begin dit jaar is het eerste gedeelte van de Wet Werk en Zekerheid (hierna: WWZ) in werking getreden. Zo maar een paar veranderingen:

Nadere informatie

Het ontslagrecht per 1 juli 2015

Het ontslagrecht per 1 juli 2015 Het ontslagrecht per 1 juli 2015 Noordam Advocatuur mr. dr. A.J. Noordam Het Europese en Nederlandse arbeidsrecht biedt in grote mate bescherming aan de werknemer. Met name het ontslag van werknemers is

Nadere informatie

Wet Werk en Zekerheid

Wet Werk en Zekerheid Wet Werk en Zekerheid Wijzigingen per 1 januari 2015 De plannen om het arbeidsrecht te hervormen gaan nu concrete vormen aannemen. De Eerste en Tweede Kamer hebben ingestemd met het wetsvoorstel Wet Werk

Nadere informatie

Inhoud. Doelstellingen van de WWZ. Workshop Wet Wet Werk en Zekerheid. Doelstellingen van de WWZ. Wat is er al veranderd per 1 januari 2015

Inhoud. Doelstellingen van de WWZ. Workshop Wet Wet Werk en Zekerheid. Doelstellingen van de WWZ. Wat is er al veranderd per 1 januari 2015 Workshop Wet Wet Werk en Zekerheid Spaans Advocaten Mr. Bart W.G. Orth orth@spaansadvocaten.nl 1 Inhoud Doelstellingen van de WWZ Wat is er al veranderd per 1 januari 2015 Wat gaat er veranderen per 1

Nadere informatie

SCHEIDSGERECHT GEZONDHEIDSZORG. Arbitraal vonnis in kort geding van 27 december 2018 Kenmerk: KG 18/24

SCHEIDSGERECHT GEZONDHEIDSZORG. Arbitraal vonnis in kort geding van 27 december 2018 Kenmerk: KG 18/24 SCHEIDSGERECHT GEZONDHEIDSZORG Arbitraal vonnis in kort geding van 27 december 2018 Kenmerk: KG 18/24 Het Scheidsgerecht, bestaande uit mr. R.J.B. Boonekamp, wonende te Arnhem, fungerend voorzitter, bijgestaan

Nadere informatie

Wet arbeidsmarkt in balans. Over de kleren van Keizer Koolmees. Ruben Houweling

Wet arbeidsmarkt in balans. Over de kleren van Keizer Koolmees. Ruben Houweling Wet arbeidsmarkt in balans. Over de kleren van Keizer Koolmees Ruben Houweling Wwz vs Wab Wwz Wab Vast Flex Vast Flex Doel Wwz: Het arbeidsrecht aanpassen aan veranderende arbeidsverhoudingen in de samenleving.

Nadere informatie

INHOUD WIJZIGINGEN. Proeftijd (1) WET WERK EN ZEKERHEID Overzicht van een aantal wijzigingen in het arbeidsrecht door de Wet werk en zekerheid

INHOUD WIJZIGINGEN. Proeftijd (1) WET WERK EN ZEKERHEID Overzicht van een aantal wijzigingen in het arbeidsrecht door de Wet werk en zekerheid WET WERK EN ZEKERHEID Overzicht van een aantal wijzigingen in het arbeidsrecht door de Wet werk en zekerheid Door Mr J.C.J. van den Assem Advocaat INHOUD WIJZIGINGEN 1. verbetering rechtspositie van de

Nadere informatie

Ontslag met wederzijds goedvinden moet schriftelijk worden gedaan, mondeling is niet geldig.

Ontslag met wederzijds goedvinden moet schriftelijk worden gedaan, mondeling is niet geldig. Samenvatting Sharon 06-04-17 H9 Ontslag Het gaat in dit hoofdstuk over ontslag bij een vast contract. Er kan ontslag zijn door alleen de werknemer of werkgever maar het kan ook door beide(wederzijds goedvinden).

Nadere informatie

JJuridische aspecten arbeidsongeschiktheid / arbeidsconflict

JJuridische aspecten arbeidsongeschiktheid / arbeidsconflict JJuridische aspecten arbeidsongeschiktheid / arbeidsconflict. Ziekmelding na een arbeidsconflict En dan? ARBODIENST STECR WERKWIJZER ARBEIDSCONFLICTEN Deze werkwijzer wordt gebruikt voor de beoordeling

Nadere informatie

Beëindiging van de arbeidsovereenkomst

Beëindiging van de arbeidsovereenkomst Beëindiging van de arbeidsovereenkomst Het huidige arbeidsrecht Het arbeidsrecht kent een gesloten stelsel van ontslagrecht. Dit betekent dat een arbeidsovereenkomst alleen op de in de wet geregelde manieren

Nadere informatie

Gevolgen van het nieuwe arbeidsrecht (WWZ) en spraakmakende ontwikkelingen

Gevolgen van het nieuwe arbeidsrecht (WWZ) en spraakmakende ontwikkelingen Gevolgen van het nieuwe arbeidsrecht (WWZ) en spraakmakende ontwikkelingen Voor bedrijfsartsen van NVAB Kring voor bedrijfsgezondheidszorg Amsterdam e.o. Saskia Lang, Advocaat Arbeidsrecht 06 36 03 72

Nadere informatie

2. de heer/ mevrouw WERKNEMER, wonende te te xxxx (adres: straatnaam, postcode en plaats), geboren op x-x-xxxx, hierna te noemen: Werknemer ;

2. de heer/ mevrouw WERKNEMER, wonende te te xxxx (adres: straatnaam, postcode en plaats), geboren op x-x-xxxx, hierna te noemen: Werknemer ; VASTSTELLINGSOVEREENKOMST De ondergetekenden: 1. de (rechtsvorm van werkgever) WERKGEVER., gevestigd en kantoorhoudende te xxxx (adres: straatnaam, postcode en plaats), te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd

Nadere informatie

Wet Werk en Zekerheid & De bedrijfsarts

Wet Werk en Zekerheid & De bedrijfsarts UW ZAAK ONZE FOCUS Wet Werk en Zekerheid & De bedrijfsarts PAO Heyendaal 9 oktober 2015 Onderwerpen 1. Het nieuwe ontslagrecht (WWZ) op hoofdlijnen 2. Opzegverbod bij ziekte 3. STECR Werkwijzer 4. Deskundigenoordeel

Nadere informatie

Ontslag en arbeidsongeschiktheid; vakantie en arbeidsongeschiktheid

Ontslag en arbeidsongeschiktheid; vakantie en arbeidsongeschiktheid Ontslag en arbeidsongeschiktheid; vakantie en arbeidsongeschiktheid mr. A.M. (Sanne) Wuisman advocaat Kantoor Mr. van Zijl B.V. Korvelseweg 142, 5025 JL Tilburg Postbus 1095, 5004 BB Tilburg tel. (013)

Nadere informatie

Twee jaar Wet Werk en Zekerheid

Twee jaar Wet Werk en Zekerheid Twee jaar Wet Werk en Zekerheid Top 10 van wat elke werkgever inmiddels zou moeten weten juni 2017 Inhoudsopgave 1. Proeftijd 2. Concurrentiebeding 3. Ketenregeling 4. Beëindiging arbeidsovereenkomst bepaalde

Nadere informatie

WIJ ILLEM LEXANDER, BIJ DE GRATIE GODS, KON ING DER NEDERLANDEN, PRINS VAN ORANJE-NASSAU, ENZ. ENZ. ENZ.

WIJ ILLEM LEXANDER, BIJ DE GRATIE GODS, KON ING DER NEDERLANDEN, PRINS VAN ORANJE-NASSAU, ENZ. ENZ. ENZ. WIJ ILLEM LEXANDER, BIJ DE GRATIE GODS, KON ING DER NEDERLANDEN, PRINS VAN ORANJE-NASSAU, ENZ. ENZ. ENZ. Ontwerpbesluit van [[ ]] houdende voorwaarden waaronder de transitievergoeding tijdelijk geheel

Nadere informatie

0) Gaat het om het opzeggen, ontbinden of niet voortzetten** (na een einde van rechtswege)

0) Gaat het om het opzeggen, ontbinden of niet voortzetten** (na een einde van rechtswege) Stappenplan Transitievergoeding 0) Gaat het om het opzeggen, ontbinden of niet voortzetten** (na een einde van rechtswege) Nee: de werknemer heeft geen recht op een transitievergoeding Ja: ga naar punt

Nadere informatie

De gevolgen van doorwerken na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd

De gevolgen van doorwerken na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd De gevolgen van doorwerken na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd In deze notitie wordt informatie verstrekt in het geval de werknemer van 65 jaar en ouder wil blijven doorwerken bij zijn

Nadere informatie

HET NIEUWE ARBEIDS- EN ONTSLAGRECHT De 7 belangrijkste wijzigingen

HET NIEUWE ARBEIDS- EN ONTSLAGRECHT De 7 belangrijkste wijzigingen HET NIEUWE ARBEIDS- EN ONTSLAGRECHT De 7 belangrijkste wijzigingen Introductie Met de komst van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) vinden per 1 januari en 1 juli 2015 ingrijpende veranderingen in het arbeids-

Nadere informatie

Nieuwsbrief Wet Werk en Zekerheid

Nieuwsbrief Wet Werk en Zekerheid Nieuwsbrief Wet Werk en Zekerheid Beste Klant, Per 1 januari en 1 juli 2015 zullen er diverse wijzigingen plaatsvinden op het gebied van arbeidsrecht. Hiervan willen wij u graag op de hoogte brengen. De

Nadere informatie

Veranderingen Arbeidsrecht 2015

Veranderingen Arbeidsrecht 2015 Veranderingen Arbeidsrecht 2015 De positie van de tijdelijke krachten (flexwerkers) Tijdelijke contracten, ketenbepaling Tot nu toe kon een medewerker op basis van een tijdelijk contract worden aangenomen.

Nadere informatie

Het nieuwe ontslagrecht / WWZ

Het nieuwe ontslagrecht / WWZ Het nieuwe ontslagrecht / WWZ Actualiteiten arbeidsrecht (33 818) Het nieuwe ontslagrecht Tim de Klerck Waar gaan we het over hebben? Waarom een hervorming van het ontslagrecht? Vernieuwing ontslagrecht

Nadere informatie

Nieuwsbrief, december 2014

Nieuwsbrief, december 2014 Nieuwsbrief, december 2014 Wijzigingen arbeidsrecht in 2015 Door de invoering van de Wet Werk en Zekerheid wordt het arbeidsrecht ingrijpend gewijzigd. De wijzigingen hebben gevolgen voor het bestaande

Nadere informatie

ECLI:NL:CRVB:2016:1273

ECLI:NL:CRVB:2016:1273 ECLI:NL:CRVB:2016:1273 Instantie Datum uitspraak 06-04-2016 Datum publicatie 11-04-2016 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Centrale Raad van Beroep 14/5380 ZW Socialezekerheidsrecht

Nadere informatie

II Het dienstverband

II Het dienstverband II Het dienstverband Voorwaarden De onderwerpen in dit boek hebben betrekking op de situaties waarbij er sprake is van een - tijdelijk of vast - dienstverband. Er is sprake van een dienstverband als er

Nadere informatie

De transitievergoeding

De transitievergoeding Wet Werk en Zekerheid De transitievergoeding Jennifer Horsten 21 mei 2015 Onderwerpen Veranderingen sinds 1 januari 2015 Veranderingen vanaf 1 juli 2015 De transitievergoeding Recht/geen recht op transitievergoeding

Nadere informatie

Wet Werk en Zekerheid

Wet Werk en Zekerheid Wet Werk en Zekerheid 22 september 2014 mr. Carin Welters Bouwend Nederland Programma Inleiding Bescherming van flexwerkers Ontslag WW-uitkering Conclusies en adviezen 1. Ingangsdatum 1 januari 2015: bescherming

Nadere informatie

Samenvatting masterclass Arbeidsrecht

Samenvatting masterclass Arbeidsrecht Samenvatting masterclass Arbeidsrecht Samenvatting masterclass Arbeidsrecht Auteur: Jack Damen en Gerrit Jan Mulder Personeel & Organisatie Avans +, dé specialist in het ontwikkelen van mensen en organisaties.

Nadere informatie

UITSPRAAK. het College van Bestuur van C, gevestigd te D, verweerder, hierna te noemen de werkgever gemachtigde: mevrouw mr. F.J.

UITSPRAAK. het College van Bestuur van C, gevestigd te D, verweerder, hierna te noemen de werkgever gemachtigde: mevrouw mr. F.J. 107289 UITSPRAAK in het geding tussen: A, wonende te B, verzoeker, hierna te noemen A gemachtigde: de heer mr. S.L. Knols en het College van Bestuur van C, gevestigd te D, verweerder, hierna te noemen

Nadere informatie

CSZ Voorstel van wet [[ ]]

CSZ Voorstel van wet [[ ]] CSZ 16-056 Voorstel van wet [[ ]] houdende maatregelen met betrekking tot de transitievergoeding bij ontslag wegens bedrijfseconomische omstandigheden of langdurige arbeidsongeschiktheid Allen die deze

Nadere informatie

De gevolgen van de Wet Werk en Zekerheid voor u als flexibele medewerker

De gevolgen van de Wet Werk en Zekerheid voor u als flexibele medewerker De gevolgen van de Wet Werk en Zekerheid voor u als flexibele medewerker Het zal je misschien niet ontgaan zijn dat vanaf 1 januari a.s. de eerste wijzigingen van kracht worden vanuit de Wet Werk en &

Nadere informatie

Over ontslagvergoeding: ontbinding of opzegging?

Over ontslagvergoeding: ontbinding of opzegging? Over ontslagvergoeding: ontbinding of opzegging? september 2009 mr J. Brouwer De auteur heeft grote zorgvuldigheid betracht in het weergeven van delen uit het geldende recht. Evenwel noch de auteur noch

Nadere informatie

Wet Werk en Zekerheid. Nathalie van Goor

Wet Werk en Zekerheid. Nathalie van Goor Wet Werk en Zekerheid Nathalie van Goor Stand van zaken Wijzigingen per 1 januari 2015: - Concurrentiebeding - Proeftijd - Bepaalde tijd contracten deel 1 - Oproepcontracten deel 1 Wijzigingen per 1 juli

Nadere informatie

Wet werk en zekerheid een overzicht 1

Wet werk en zekerheid een overzicht 1 Wet werk en zekerheid een overzicht 1 Vanaf 1 januari 2015: wijzigingen voor flexwerkers Op 1 januari 2015 veranderen de regels voor tijdelijke arbeidscontracten, oproepcontracten en payrollcontracten.

Nadere informatie

Hoge Raad , ECLI:NL:HR:2018:1617, (werkneemster/stichting Kolom)

Hoge Raad , ECLI:NL:HR:2018:1617, (werkneemster/stichting Kolom) commentaar op Hoge Raad 14-09-2018, ECLI:NL:HR:2018:1617, (werkneemster/stichting Kolom) datum 20-09-2018 auteur J.P.M. van Zijl Hoge Raad 14-09-2018, ECLI:NL:HR:2018:1617, (werkneemster/stichting Kolom)

Nadere informatie

WWZ in de praktijk. Vereniging Arbeidsmediators Nederland. Driebergen, 22 maart 2016. Dirk van Genderen Stadhouders Advocaten Utrecht

WWZ in de praktijk. Vereniging Arbeidsmediators Nederland. Driebergen, 22 maart 2016. Dirk van Genderen Stadhouders Advocaten Utrecht Vereniging Arbeidsmediators Nederland Driebergen, 22 maart 2016 WWZ in de praktijk Dirk van Genderen Stadhouders Advocaten Utrecht 23 maart 2016 pagina 1 Onderwerpen uitnodiging Stand van zaken na 10 maanden

Nadere informatie

Actualiteiten WWZ. Recente rechtspraak

Actualiteiten WWZ. Recente rechtspraak Actualiteiten WWZ Recente rechtspraak Recente rechtspraak VERGOEDINGEN - Naast transitievergoeding en billijke vergoeding geen ruimte voor een aanvullende vergoeding. Als partijen een aanvullende vergoeding

Nadere informatie

Uitvoeringsovereenkomst WGA-Hiaat Verzekeringen voor medewerkers van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV)

Uitvoeringsovereenkomst WGA-Hiaat Verzekeringen voor medewerkers van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) Voorwaarden: 790-09 Uitvoeringsovereenkomst WGA-Hiaat Verzekeringen voor medewerkers van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) Artikel 790-09 Uitvoeringsovereenkomst WGA-Hiaat Verzekeringen

Nadere informatie

Wijzigingen arbeidsrecht: de nieuwe Wet Werk & Zekerheid

Wijzigingen arbeidsrecht: de nieuwe Wet Werk & Zekerheid Onze ref: 28-mar-2-wpa Wijzigingen arbeidsrecht: de nieuwe Wet Werk & Zekerheid Welke veranderingen vinden plaats? In juli 2014 is de nieuwe Wet Werk en zekerheid aangenomen. Vanaf 1 januari 2015 worden

Nadere informatie

Wet Werk en Zekerheid

Wet Werk en Zekerheid Wet Werk en Zekerheid De elf belangrijkste wijzigingen en gevolgen voor de werkgever September 2014 Inhoud 1. Beëindiging tijdelijk contract 2. Proeftijd in tijdelijk contract 3. Concurrentiebeding in

Nadere informatie

Arbeidsovereenkomstenrecht hoorcollege 9, 4 oktober Ontslagrecht II: bijzondere opzeggingen

Arbeidsovereenkomstenrecht hoorcollege 9, 4 oktober Ontslagrecht II: bijzondere opzeggingen Arbeidsovereenkomstenrecht hoorcollege 9, 4 oktober 2016 - Ontslagrecht II: bijzondere opzeggingen I. Opzegging tijdens de proeftijd Algemene opmerkingen De formele aspecten van het proeftijdbeding zijn

Nadere informatie

Wet Werk en Zekerheid (WWZ)

Wet Werk en Zekerheid (WWZ) Wet Werk en Zekerheid (WWZ) De Wet Werk en Zekerheid (WWZ) wijzigt de regels in het flexrecht, het ontslagrecht en de regels rondom de WW. In deze nieuwsbrief vindt u informatie over de wijzigingen welke

Nadere informatie

VERGOEDINGEN EN SANCTIES PROF. MR. WILLEM BOUWENS

VERGOEDINGEN EN SANCTIES PROF. MR. WILLEM BOUWENS VERGOEDINGEN EN SANCTIES PROF. MR. WILLEM BOUWENS STELLING 1 Het nieuwe stelsel van ontslagvergoedingen is niet uit te leggen! 2 SOORTEN VERGOEDING 1. Vergoeding in verband met het voortijdig eindigen

Nadere informatie

ECLI:NL:CRVB:2016:2645

ECLI:NL:CRVB:2016:2645 ECLI:NL:CRVB:2016:2645 Instantie Datum uitspraak 13-07-2016 Datum publicatie 14-07-2016 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Centrale Raad van Beroep 14/4866 ZW Socialezekerheidsrecht

Nadere informatie

Slapend dienstverband & Pensioen

Slapend dienstverband & Pensioen Slapend dienstverband & Pensioen Mr. Erik Beckers FFP CFP Head Pension Law VIVAT (Zwitserleven) Auteur van o.a. Pensioen voor Dummies + verwacht eind juni: Alles over je inkomen bij ziekte Classificatie:

Nadere informatie

afspraken die in het Najaarsoverleg 2008 zijn gemaakt. Volstaan wordt dan ook met hiernaar te verwijzen.

afspraken die in het Najaarsoverleg 2008 zijn gemaakt. Volstaan wordt dan ook met hiernaar te verwijzen. Reactie op de brief van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) inzake het wetsvoorstel tot wijziging van Boek 7, titel 10, van het Burgerlijk Wetboek in verband met het limiteren van de hoogte van de

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2013 2014 33 818 Wijziging van verschillende wetten in verband met de hervorming van het ontslagrecht, wijziging van de rechtspositie van flexwerkers en

Nadere informatie

2016 Nederlandse Associatie voor Examinering Arbeidsrecht en Sociale Zekerheid niveau 4 1 / 5

2016 Nederlandse Associatie voor Examinering Arbeidsrecht en Sociale Zekerheid niveau 4 1 / 5 Arbeidsrecht en Sociale Zekerheid niveau 4 Correctiemodel voorbeeldexamen 2016 Nederlandse Associatie voor Examinering Arbeidsrecht en Sociale Zekerheid niveau 4 1 / 5 Vraag 1 Toetsterm 1.1 - Beheersingsniveau:

Nadere informatie

Ontslagzaken na de invoering van de Wet werk en zekerheid per 1 juli 2015

Ontslagzaken na de invoering van de Wet werk en zekerheid per 1 juli 2015 Ontslagzaken na de invoering van de Wet werk en zekerheid per 1 juli 2015 Op 1 juli 2015 treedt het belangrijkste deel van de Wet werk en zekerheid in werking: de herziening van het ontslagrecht. Hoe die

Nadere informatie

Data inwerkingtreding. Proeftijd. Overzicht wijzigingen 1-1-2015. Wijzigingen arbeidsrecht 5-12-2014

Data inwerkingtreding. Proeftijd. Overzicht wijzigingen 1-1-2015. Wijzigingen arbeidsrecht 5-12-2014 Data inwerkingtreding 1 januari 2015 1 juli 2015 1 januari 2016 Wijzigingen arbeidsrecht Bepalingen gericht op de versterking van de positie van flexibele arbeiders Nieuwe ketenregeling Herziening ontslagrecht

Nadere informatie

Wet Werk en Zekerheid Wijzigingen in het arbeidsrecht. mr. D.J. (Douwe) de Haan mr. R.G. (Ruben) van Mourik

Wet Werk en Zekerheid Wijzigingen in het arbeidsrecht. mr. D.J. (Douwe) de Haan mr. R.G. (Ruben) van Mourik Wet Werk en Zekerheid Wijzigingen in het arbeidsrecht mr. D.J. (Douwe) de Haan mr. R.G. (Ruben) van Mourik Wet Werk en Zekerheid Aanleiding WWZ Waarom is er zoveel aandacht voor de WWZ? 9 oktober 2014

Nadere informatie

2 Individueel ontslag

2 Individueel ontslag 2 Individueel ontslag 2.1 Ontslag wegens disfunctioneren en/of verstoorde verhoudingen 2.1.1 vóór tot ontslag wordt besloten Vaak zijn verstoorde verhoudingen en disfunctioneren niet los van elkaar te

Nadere informatie

WERK EN ZEKERHEID HET NIEUWE ARBEIDSRECHT IN BEELD

WERK EN ZEKERHEID HET NIEUWE ARBEIDSRECHT IN BEELD WERK EN ZEKERHEID HET NIEUWE ARBEIDSRECHT IN BEELD Hoofdlijnen en wetenswaardigheden Wet Werk en Zekerheid (WWZ) Vanaf 1 januari 2015 Aanzegplicht vanaf 1 januari 2015 De werkgever is verplicht vanaf 1

Nadere informatie

Bekijk hier de uitspraak van de Commissie van Beroep GCHB 2010-401

Bekijk hier de uitspraak van de Commissie van Beroep GCHB 2010-401 Bekijk hier de uitspraak van de Commissie van Beroep GCHB 2010-401 Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 89 d.d. 3 mei 2010 (mr. drs. M.L. Hendrikse, voorzitter, mr. B.F. Keulen

Nadere informatie

De positie van de tijdelijke krachten (flexwerkers):

De positie van de tijdelijke krachten (flexwerkers): VAN : Willem van Teeseling AAN : Bestuur en leden SNF BETREFT : Vernieuwingen in wetgeving in kader Wet werk en inkomen. DATUM : 13 juni 2014 C.C. : Op 11 juni 2014 is door de Eerste Kamer de wet aangenomen.

Nadere informatie

Bedrijfsgeneeskundige dagen De Wet werk en zekerheid voor bedrijfsartsen nader belicht

Bedrijfsgeneeskundige dagen De Wet werk en zekerheid voor bedrijfsartsen nader belicht 27 mei 2016 Bedrijfsgeneeskundige dagen De Wet werk en zekerheid voor bedrijfsartsen nader belicht mr. Ellen W. de Groot, kantonrechter, rechtbank Overijssel 1 Wet werk en zekerheid (Wwz), zie boek 7 Burgerlijk

Nadere informatie

Wet werk en zekerheid nieuw ontslagrecht, wat nu? Caroline van der Zwet 26 november 2015

Wet werk en zekerheid nieuw ontslagrecht, wat nu? Caroline van der Zwet 26 november 2015 Wet werk en zekerheid nieuw ontslagrecht, wat nu? Caroline van der Zwet 26 november 2015 Onderwerpen Kansen voor de mediator? Kort overzicht belangrijkste wijzigingen in t ontslagrecht Gronden a t/m h

Nadere informatie

Is er kans op ontslag? Schakel hulp in!

Is er kans op ontslag? Schakel hulp in! Is er kans op ontslag? Schakel hulp in! Is er kans op ontslag? Wilt u weg bij uw werkgever? Wilt u weten wat er in uw situatie mogelijk is? Wilt u uw vaststellingsovereenkomst zelf opstellen of laten checken?

Nadere informatie

Ontbindingsprocedure geen invloed meer op fictieve opzegtermijn

Ontbindingsprocedure geen invloed meer op fictieve opzegtermijn Januari 2013 Ontbindingsprocedure geen invloed meer op fictieve opzegtermijn Indien een werknemer wordt ontslagen (via een ontbinding bij de kantonrechter of met wederzijds goedvinden) en vervolgens aanspraak

Nadere informatie

Whitepaper: wijzigingen rondom Wet werk en zekerheid

Whitepaper: wijzigingen rondom Wet werk en zekerheid Whitepaper: wijzigingen rondom Wet werk en zekerheid Inleiding Er gaat geen dag voorbij of er is nieuws op social media, in de krant of op televisie over de Wet werk en zekerheid (Wwz) en de gevolgen van

Nadere informatie

ARBEIDSOVEREENKOMST. 2. [naam DGA], geboren op [datum], wonende aan de [adres] te ([postcode]) [plaats], hierna te noemen: "werknemer";

ARBEIDSOVEREENKOMST. 2. [naam DGA], geboren op [datum], wonende aan de [adres] te ([postcode]) [plaats], hierna te noemen: werknemer; ARBEIDSOVEREENKOMST Ondergetekenden: 1. De besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid [naam] Holding BV, statutair gevestigd te [plaats] en kantoorhoudende aan de [adres] te ([postcode]) [plaats],

Nadere informatie