Wanneer ons moreel kompas faalt

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wanneer ons moreel kompas faalt"

Transcriptie

1 Studiedag Wanneer ons moreel kompas faalt Over ethiek in zorg en welzijn 23 oktober 2018 Gent Werken in zorg en welzijn betekent werken met de mens op zijn kwetsbaarst. Dat gaat in de praktijk doorgaans heel goed. Maar soms ook niet. Die gevallen van normvervaging halen vaak de media, en schetsen een minder fraai beeld van het hele werkveld. Een beeld dat vaak blijf t hangen. Hoe is het toch zover kunnen komen, is dan een veel gehoorde vraag. Leidinggevenden blijken echter vaak hun eigen rol in het creëren van de juiste context voor menswaardige zorg te onderschatten. Tijdens deze studiedag willen wij, samen met u, nadenken over het spanningsveld tussen normen en praktijk. Tussen goed willen doen en professioneel ethisch handelen. U krijgt een aantal reflecties en tools aangereikt om vroeger de signalen van normvervaging bij leidinggevenden en medewerkers te kunnen herkennen. En die zijn vaak veel banaler dan op het eerste gezicht lijkt. Daarnaast leert u hoe zorgethisch denken en handelen kan verankerd worden in de dagelijkse werking van uw teams.

2 Programma 8.30 u. Onthaal 9.15 u. Inleiding door Leen Schollaert, Probis 9.30 u. Kiezen is winnen. Een ethisch kompas voor keuzes in de zorg Prof. Dr. Yvonne Denier, Zorgnet-Icuro & KU Leuven u. Pauze u. Morele stress. Groeikans naar morele veerkracht Veronique Hoste, onderzoeksmedewerker Howest Morele stress in de gezondheidszorg u. Q en A vanuit publiek u. Lunch u. Een plan van aanpak Fred Rogier, Algemeen directeur Zorgbedrijf Klein-Brabant en Campusdirecteur OCMW Puurs u. Wek mijn zachtheid weer. Ondeugend ethisch leiderschap om zorgverleners (weer) raakbaar te maken Linus Vanlaere, docent en onderzoeker VIVES Verpleeg- en vroedkunde en vrij wetenschappelijk medewerker KU Leuven u. Pauze u. Morele beraden. In gesprek blijven over ethische zorg. Of hoe praktische ondersteuning je ethisch beleid kan verankeren. Ilke Beckers, freelance trainer, vzw Vorm u. Q&A en afronding u. Einde Waar? Vormingscentrum Guislain Jozef Guislainstraat Gent Inschrijven? Inschrijven kan via Het deelnametarief bedraagt 195 p.p.

3 Kiezen is winnen. Een ethisch kompas voor keuzes in de zorg Prof. Dr. Yvonne Denier, Zorgnet-Icuro & KU Leuven Kiezen is verliezen, luidt het gezegde. Maar klopt dat altijd? Als we de juiste keuzes maken, dan kunnen we samen een win-winverhaal schrijven. Want kiezen in de gezondheidszorg moeten we hoe dan ook. Op alle niveaus. De overheid kiest welke behandelingen worden terugbetaald en welke niet. De directeur van de zorgvoorziening kiest hoe hij de beperkte middelen en mensen inzet: meer zorg voor een grote groep zorgvragers of betere zorg voor een beperkte groep? Ook elke arts, zorgkundige of verpleegkundige maakt dagelijks tientallen kleine en grote keuzes: blijf ik nog even praten bij die zorgvrager die me nodig heef t, of ga ik snel naar de volgende die op me wacht? Kiezen zonder houvast geef t stress. Altijd knaagt de vraag: heb ik wel de juiste keuze gemaakt? Met ons boek Kiezen is winnen (Acco 2017) willen we dat noodzakelijke houvast bieden. Immers, als we rechtvaardige keuzes maken, dan versterken die keuzes onze waarden. Dan zijn onze keuzes ethisch gefundeerd. En dan winnen we. Als mens, als professional, als organisatie en als gemeenschap. Met ons kompas bieden we geen pasklare antwoorden. We bieden wel een methodiek, een kompas voor iedereen die keuzes maakt in de gezondheidszorg: beleidsmakers, professionals uit zorg en welzijn, bestuurders en directieleden van zorgorganisaties. Maar ook het brede publiek is direct betrokken partij. Want de keuzes die in de gezondheidszorg worden gemaakt, raken ons allemaal. In mijn bijdrage tot dit congres zal ik stilstaan bij de ethische essentie van ons keuzeverhaal in de gezondheidszorg, hoe we hiertoe gekomen zijn, welke hedendaagse uitdagingen we dienen aan te gaan, en hoe we dit op een ethisch gefundeerde manier kunnen doen. Ik zal afronden met enkele aanbevelingen voor waardegedreven kiezen op macro-, meso- en micro-niveau. Elke arts, zorgkundige of verpleegkundige maakt dagelijks tientallen kleine en grote keuzes: blijf ik nog even praten bij die zorgvrager die me nodig heef t, of ga ik snel naar de volgende die op me wacht? En altijd knaagt de vraag: heb ik wel de juiste keuze gemaakt?

4 Morele stress. Groeikans naar morele veerkracht Veronique Hoste, onderzoeksmedewerker Howest Morele stress in de gezondheidszorg Naast werkstress en emotionele stress is morele stress een vrij nieuw begrip. Morele stress slaat op het wrange gevoel dat zorgverleners ervaren doordat zij hun waarden en visie op goede zorg niet in de praktijk kunnen brengen. Wij weten dat morele stress kan leiden tot ongevoelig worden voor de zorg, ziekteverzuim, vroegtijdig de sector verlaten en mogelijk zelfs burn-out... Wij werken morele stress echter niet weg! Het is net een teken van morele gevoeligheid, wat bijzonder belangrijk is in een zorgend beroep. Wij leren morele stress detecteren, bespreekbaar maken en hante-ren. Zo verhogen wij de kans dat morele stress uitgroeit tot iets positiefs, met name morele veerkracht waardoor wij kunnen blijven doen wat wij graag doen. Het goede doen in de zorg voor mensen! Morele stress slaat op het wrange gevoel dat zorgverleners ervaren doordat zij hun waarden en visie op goede zorg niet in de praktijk kunnen brengen. Het is een teken van morele gevoeligheid, wat bijzonder belangrijk is in een zorgend beroep.

5 Wek mijn zachtheid weer. Ondeugend ethisch leiderschap om zorgverleners (weer) raakbaar te maken Linus Vanlaere, docent en onderzoeker VIVES Verpleeg- en vroedkunde en vrij wetenschappelijk medewerker KU Leuven Wanneer er iets misloopt in de ouderenzorg, klinkt doorgaans de roep naar meer regels. Maar zijn wij met meer regels, procedures, protocollen en controles écht beter af? Vaak niet. Soms werkt het zelf een soort moralicide in de hand, waarbij mensen als het ware gedachteloos de regels van het systeem volgen. Ethiek verschuif t zich van de goede dingen doen naar de dingen goed doen. Daarom een pleidooi voor ondeugdend ethisch leiderschap, waarbij leidinggevenden zorgprofessionals de ruimte geven om in relatie te gaan met de kwetsbare oudere, die telkens uniek is. Hoe? Door hen de ruimte te geven om te reflecteren over die relatie, waar vaak ook moeilijke emoties als woede en frustratie een plaats hebben. Net dat versterkt de relationele en ethische vaardigheden van die zorgprofessionals. Door hen de ruimte te geven om te falen, wordt gedrag dat andere onder de rader blijf t (h)erkend en wordt het lerend vermogen van de organisatie gestimuleerd. Door hen de kansen te geven om ook ongehoorzaam te zijn tegen-over het systeem, stimuleren leidinggevenden de verstandigheid als onmisbare deugd voor voldoende goede zorg. Dit ondeugend ethisch leiderschap zorgt ervoor dat mensen (weer) raakbaar worden en blijven. Het zijn immers raakbare mensen die uiteindelijk in de organisatie het verschil zullen maken. Hoe blijf t u als zelf raakbaar? Misschien wel door zelf helemaal in het ondeugend leiderschap te staan en aan de slag te gaan met de antipathie, middelmatigheid, hypocrisie, woede, luiheid en ongehoorzaamheid in uw relatie tot de organisatie en de medewerkers? Wanneer er iets misloopt in de ouderenzorg, klinkt doorgaans de roep naar meer regels. Maar zijn wij met meer regels, procedures, protocollen en controles écht beter af?

6 Morele beraden. In gesprek blijven over ethische zorg. Of hoe praktische ondersteuning je ethisch beleid kan verankeren. Ilke Beckers, freelance trainer, vzw Vorm Mensen die zorg verlenen worden regelmatig geconfronteerd met moeilijke kwesties, dingen die wringen, weerhaakjes. We handelen vaak noodgedwongen, zonder wikken of wegen. De kernvraag Wat is goede zorg? heef t vele gezichten. Maar herkennen we die nog? Hoe dan? Waaraan? Van waaruit handel je? Waarom doe je wat je doet? Moreel beraad zet die zoektocht methodisch in. Een afgesloten tijd en ruimte om te kunnen reflecteren over en zoeken naar motieven, oordelen, handelen. Moreel beraad is een praktische en open manier om aan ethiek te doen. Bedoeling is om het moreel bewustzijn en de reflectieve vaardigheden te versterken, zowel individueel als in team, afdeling of organisatie. Moreel beraad is een stapsgewijs onderzoek om met morele vraagstukken om te gaan. Moreel beraad is een instrument dat meer dan de moeite loont om te implementeren als werkvorm. Het laat toe om doorleefd aan ethiek te doen binnen organisaties. Systematisch moreel beraad zorgt bij medewerkers voor dialoog en verbinding, een vernieuwde kritische blik van waaruit men in het werk staat. Het resulteert rechtstreeks in kwaliteit en professionaliteit. De kernvraag Wat is goede zorg? heef t vele gezichten. Maar herkennen we die nog? Hoe dan? Waaraan? Van waaruit handel je? Waarom doe je wat je doet?

Vorming ergotherapeuten

Vorming ergotherapeuten Vorming ergotherapeuten Hoe kunnen we ethisch denken implementeren in de organisatie DEEL 1: Onderzoek morele stress Studenten zorgopleidingen Leren omgaan met morele stress en het innemen van de handelingsruimte

Nadere informatie

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG DINSDAG 24 MEI 2016 - HETE HANGIJZERS IN DE OUDERENZORG - STUDIEDAG ETHISCHE REFLECTIE OP HET HANDELEN ALS ERGOTHERAPEUT ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Graag nodigen we je uit

Nadere informatie

VAN MORELE STRESS NAAR EEN CULTUUR VAN MORELE VEERKRACHT. TETRA-Project

VAN MORELE STRESS NAAR EEN CULTUUR VAN MORELE VEERKRACHT. TETRA-Project VAN MORELE STRESS NAAR EEN CULTUUR VAN MORELE VEERKRACHT TETRA-Project 2016-2018 MORELE STRESS Morele stress is het wrange gevoel dat je ervaart wanneer je je waarden en visie op goede zorg niet in de

Nadere informatie

Deze vraagstelling is nader toegespitst op de volgende sub-vragen:

Deze vraagstelling is nader toegespitst op de volgende sub-vragen: Samenvatting Dit proefschrift gaat over ervaringen en leerprocessen in de ontwikkeling van de theorie en praktijk van Moreel Beraad als methode van ethiekondersteuning in de gezondheidszorg. Hoofdstuk

Nadere informatie

inhoud Stimuleren van zorgethische cultuur binnen een woonzorgcentrum: Ervaringen vanuit trial & error Wat is stimul? Waar staan we voor?

inhoud Stimuleren van zorgethische cultuur binnen een woonzorgcentrum: Ervaringen vanuit trial & error Wat is stimul? Waar staan we voor? Stimuleren van zorgethische cultuur binnen een woonzorgcentrum: Ervaringen vanuit trial & error Joke Lemiengre en Leentje De Wachter 11-12-17 Symposium Ruimte voor relaties ethisch verantwoorde ouderenzorg

Nadere informatie

Ethisch verantwoorde zorg voor ouderen Tussen kwetsbaarheid en waardigheid. Prof. Dr. Chris GASTMANS KU Leuven

Ethisch verantwoorde zorg voor ouderen Tussen kwetsbaarheid en waardigheid. Prof. Dr. Chris GASTMANS KU Leuven Ethisch verantwoorde zorg voor ouderen Tussen kwetsbaarheid en waardigheid Prof. Dr. Chris GASTMANS KU Leuven INLEIDING Verbreding van ethische reflectie in gezondheidszorg Perspectiefverandering: zorg

Nadere informatie

Ruimte voor relaties Ethisch verantwoorde ouderenzorg

Ruimte voor relaties Ethisch verantwoorde ouderenzorg Ruimte voor relaties Ethisch verantwoorde ouderenzorg Chris GASTMANS KU Leuven Zorgnet Icuro chris.gastmans@kuleuven.be Mijn inspiratiebronnen Personalistische ethiek de mens centraal Verpleegkundige ethiek

Nadere informatie

Goede Zorg bij Etnisch-Culturele Diversiteit

Goede Zorg bij Etnisch-Culturele Diversiteit Zorgnet Vlaanderen - Studiedag Goede Zorg bij Etnisch-Culturele Diversiteit Vrijdag 14 oktober 2011, 8u30-17u00 Provinciehuis Leuven Opzet en achtergrond Hoe kunnen we ethisch goede zorg verlenen wanneer

Nadere informatie

Hersteldenken en zinzorg

Hersteldenken en zinzorg ksgv-studiebijeenkomst Hersteldenken en zinzorg dinsdag 3 juni 2014, 12.30 17.00 uur Vormingscentrum Guislain Jozef Guislainstraat 43 9000 Gent België In de gezondheidszorg legt het hersteldenken de klemtoon

Nadere informatie

Ethische reflectie Moreel beraad. Axel Liégeois KU Leuven Broeders van Liefde

Ethische reflectie Moreel beraad. Axel Liégeois KU Leuven Broeders van Liefde Visies Visies Algemene op op zorgrelatie zorgrelatie casus Ethische reflectie Moreel beraad Axel Liégeois KU Leuven Broeders van Liefde axel.liegeois@kuleuven.be Morele intuïtie INLEIDING en ethische reflectie

Nadere informatie

Het goede GOED doen. Gerda van Brummelen - adviseur vereniging. 3 juli 2014 Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland

Het goede GOED doen. Gerda van Brummelen - adviseur vereniging. 3 juli 2014 Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland Het goede GOED doen Gerda van Brummelen - adviseur vereniging inhoud Professionele standaard Individuele professionaliteit Niet pluis gevoel Pak je invloed Professionele standaard Professionele standaard

Nadere informatie

Ethiek in de ouderenzorg Over waarden, dialoog en grondhoudingen

Ethiek in de ouderenzorg Over waarden, dialoog en grondhoudingen Visies Visies Artevelde Algemene op op Hogeschool zorgrelatie zorgrelatie casus Gent Gent, 24 mei 2016 Ethiek in de ouderenzorg Over waarden, dialoog en grondhoudingen Axel Liégeois KU Leuven Broeders

Nadere informatie

Het goede GOED doen. Gerda van Brummelen - adviseur vereniging. 9 december 2014 Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland

Het goede GOED doen. Gerda van Brummelen - adviseur vereniging. 9 december 2014 Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland Het goede GOED doen Gerda van Brummelen - adviseur vereniging V&VN Beroepsvereniging >60.000 leden, grootste beroepsvereniging Alle sectoren, alle transities Beroepsontwikkeling Wetenschappelijk onderzoek

Nadere informatie

Spanningsvelden bij toegankelijkheid van zorg : We hebben gezocht naar een titel die meteen naar de kern van de zaak gaat en die omvattend is voor de

Spanningsvelden bij toegankelijkheid van zorg : We hebben gezocht naar een titel die meteen naar de kern van de zaak gaat en die omvattend is voor de 1 Inleiding door dr. Walter Krikilion, voorzitter Werkgroep Ethiek in de Kliniek van ICURO - Symposium Spanningsvelden bij toegankelijkheid van zorg 19 oktober 2012 - Hasselt Beste deelnemers, Als Werkgroep

Nadere informatie

Aanbod 2011 *Met verplaatsingsonkosten 0,4 /km vorming plaats aantal deelnemers

Aanbod 2011 *Met verplaatsingsonkosten 0,4 /km vorming plaats aantal deelnemers Aanbod 2011 *Met verplaatsingsonkosten 0,4 /km vorming plaats aantal Traject: Presente Zorg Presente zorg is een praktijk waarbij de zorggever zich aandachtig en toegewijd op de ander betrekt en met hem

Nadere informatie

ETHIEK EN ETHISCH BELEID AZ TURNHOUT

ETHIEK EN ETHISCH BELEID AZ TURNHOUT ETHIEK EN ETHISCH BELEID AZ TURNHOUT De ethische identiteit en het ethisch beleid van AZ Turnhout zijn ingebed in de opdrachtverklaring, de missie, visie, strategie en kernwaarden van ons ziekenhuis. Op

Nadere informatie

Beste deelnemers, Versie: :20

Beste deelnemers, Versie: :20 1 Inleiding door dr. Walter Krikilion, voorzitter Werkgroep Ethiek in de Kliniek van Icuro - Symposium Ethische debatcultuur in de zorg: fictie of realiteit? 17 oktober 2014 - Hasselt Versie: 20-10-2014

Nadere informatie

Ethische adviezen bemoeizorg en vrijheidsbeperking in de ggz

Ethische adviezen bemoeizorg en vrijheidsbeperking in de ggz Agentschap Zorg en Gezondheid Inspiratiedag vrijheidsbeperkende maatregelen Residentiële geestelijke gezondheidszorg Brussel, 19 juni 2019 Ethische adviezen bemoeizorg en vrijheidsbeperking in de ggz Prof.

Nadere informatie

Goed verplegen. Kernelementen van een verpleegkundige beroepsethiek. Een voorstel. Oostende 19 maart 2018

Goed verplegen. Kernelementen van een verpleegkundige beroepsethiek. Een voorstel. Oostende 19 maart 2018 Goed verplegen Kernelementen van een verpleegkundige beroepsethiek. Een voorstel. Oostende 19 maart 2018 Uitgangspunten en overwegingen Definities ethiek: 1. Systematische reflectie op waarden en normen

Nadere informatie

Ethiek in Zorgnet-Icuro

Ethiek in Zorgnet-Icuro Ethiek in Zorgnet-Icuro Hoe wij ethiek laten landen op de werkvloer Nvkvv: Oostende - 19 maart 2018 Zorgnet-Icuro Grootste Vlaams netwerk van zorgorganisaties: 775 algemene ziekenhuizen, residentiële en

Nadere informatie

VAN MORELE STRESS NAAR EEN CULTUUR VAN MORELE VEERKRACHT 23/03/2019

VAN MORELE STRESS NAAR EEN CULTUUR VAN MORELE VEERKRACHT 23/03/2019 VAN MORELE STRESS NAAR EEN CULTUUR VAN MORELE VEERKRACHT 23/03/2019 PROJECTSITUERING Hogeschool West-Vlaanderen Campus Brugge Onderzoekscluster Verpleegkunde Groep ethiek in de zorg ESF-project 2014-2016:

Nadere informatie

Invitational Conference Lectoraat Acute Intensieve Zorg

Invitational Conference Lectoraat Acute Intensieve Zorg Invitational Conference Lectoraat Acute Intensieve Zorg Omgaan met (on)macht in de acute intensieve zorg Leren van ervaringen Donderdag 14 oktober 2010 te Nijmegen Inleiding Iedere hulpverlener ervaart

Nadere informatie

Hoe komen we in topvorm?

Hoe komen we in topvorm? Hoe komen we in topvorm? Niet meer vandaag maar morgen? Is de vraag Wat is onze uitdaging? 70 tot 80 procent van de verpleegkundigen zijn inservice en MBO-opgeleid 90 procent van de Nederlandse verpleegkundigen

Nadere informatie

Wat moet ik nu doen?

Wat moet ik nu doen? Wat moet ik nu doen? Ethiek in de praktijk dr. Simon Godecharle Coördinator gezondheidsethiek Groep Emmaüs simon.godecharle@emmaus.be Doe ik het goede?? Onmacht... Optioneel Welnu, behandel de mensen in

Nadere informatie

Het Pedagogische Raamwerk en implicaties voor de opleiding van kinderbegeleiders

Het Pedagogische Raamwerk en implicaties voor de opleiding van kinderbegeleiders Vakgroep Sociale Agogiek UGent ECEGO KU Leuven Het Pedagogische Raamwerk en implicaties voor de opleiding van kinderbegeleiders Prof. dr. Ferre Laevers K.U. Leuven Meten en Monitoren van Kwaliteit in de

Nadere informatie

Training Stressmanagement

Training Stressmanagement Training Stressmanagement Training Stressmanagement, veerkrachtig omgaan met werkdruk Een burn-out en overspannenheid zijn aandoeningen die grotendeels worden veroorzaakt door grote mate van stress op

Nadere informatie

WORKSHOP ZORGETHIEK Studiedag Tachtig Tinten Agentschap Zorg & Welzijn 19 januari 2017

WORKSHOP ZORGETHIEK Studiedag Tachtig Tinten Agentschap Zorg & Welzijn 19 januari 2017 WORKSHOP ZORGETHIEK Studiedag Tachtig Tinten Agentschap Zorg & Welzijn 19 januari 2017 Katrien.ruytjens@gmail.com Intervisor zorgorganisaties, procesbegeleider postgraduaatsopleiding referentiepersoon

Nadere informatie

Mindful Werken voor Verloskundigen - Nascholing

Mindful Werken voor Verloskundigen - Nascholing Mindful Werken voor Verloskundigen - Nascholing (KNOV register 6 punten) De Mindful Werken nascholing` bestaat uit twee dagdelen van 3 uur. Het is een kennismaking met de waarden en de toepassing van mindfulness

Nadere informatie

Individueel Team Leidinggevende Organisatie

Individueel Team Leidinggevende Organisatie Doelstellingenoverzicht Doelen Niveaus Individueel Team Leidinggevende Organisatie Sensibiliseren Detecteren Bespreekbaar maken Hanteren Doelstellingen De doelstellingen zijn opgedeeld volgens de velden

Nadere informatie

Kwetsbaarheid delen in de zorg

Kwetsbaarheid delen in de zorg Kwetsbaarheid delen in de zorg workshop ethische dilemma s 2 oktober 2017 Marita de Kleijne, Commissie Ethiek dr. Hans van Dartel, ethicus Opzet Introductie: ethiek en beroepsvereniging Kwetsbaarheid in

Nadere informatie

Van raakbaarheid naar veerkracht: Reflecties vanuit het verpleegkundig onderwijs

Van raakbaarheid naar veerkracht: Reflecties vanuit het verpleegkundig onderwijs Van raakbaarheid naar veerkracht: Reflecties vanuit het verpleegkundig onderwijs Workshop ICURO 16-10-15 Joke Lemiengre Nancy Cannaerts Lectoren Ethiek UC Leuven-Limburg 1. Emotionele geraaktheid morele

Nadere informatie

Vertel me en ik vergeet. Laat me zien en ik onthoud. Laat me ervaren en ik begrijp.

Vertel me en ik vergeet. Laat me zien en ik onthoud. Laat me ervaren en ik begrijp. Infobrochure academiejaar 2016-2017 Vertel me en ik vergeet. Laat me zien en ik onthoud. Laat me ervaren en ik begrijp. Naar een Chinese wijsheid Partnerschap van: ONS DOEL Het vormingscentrum stimul:

Nadere informatie

Bemoeizorg Graduele zorg. Axel Liégeois KU Leuven Broeders van Liefde

Bemoeizorg Graduele zorg. Axel Liégeois KU Leuven Broeders van Liefde Visies Visies Algemene op op zorgrelatie zorgrelatie casus Bemoeizorg Graduele zorg Axel Liégeois KU Leuven Broeders van Liefde axel.liegeois@kuleuven.be Morele intuïtie INLEIDING en ethische reflectie

Nadere informatie

Op weg naar een reflectieve organisatie over professionaliteit, ethiek en moreel leiderschap

Op weg naar een reflectieve organisatie over professionaliteit, ethiek en moreel leiderschap Op weg naar een reflectieve organisatie over professionaliteit, ethiek en moreel leiderschap Prof. Dr Marian A. Verkerk (UMCG) De casus. Klassieke morele vraag Wanneer is het fixeren van een patiënt moreel

Nadere informatie

Dialoog, de weg naar goede zorg

Dialoog, de weg naar goede zorg Dialoog, de weg naar goede zorg Inhoud 1. Macro / meso / micro 2. Zorg met aandacht 3. Ethiek ook iets voor ons? 4. Conclusies 2 Macro, meso, micro Macro meso micro Macrosysteem: Wereld Europa Mesosysteem

Nadere informatie

Zilverzachte zorg verlenen (z)onder druk?

Zilverzachte zorg verlenen (z)onder druk? Zilverzachte zorg verlenen (z)onder druk? Linus Vanlaere Woonzorggroep GVO Kortrijk - stimul: zorg-ethisch lab Moorsele RHIZO School voor verpleegkunde, Kortrijk Vooraf André & de postbode De stervende

Nadere informatie

ETHISCHE REFLECTIE ETHISCHE REFLECTIE 20/05/2016

ETHISCHE REFLECTIE ETHISCHE REFLECTIE 20/05/2016 OP HET HANDELEN ALS ERGOTHERAPEUT Autonomie in verbondenheid Dit is voor mij persoonlijk het raakvlaak tussen ergotherapie en ethiek. De autonomie van de cliënt in relatie tot zijn omgeving Het handelen

Nadere informatie

Mindful Werken voor Verloskundigen Nascholing

Mindful Werken voor Verloskundigen Nascholing Mindful Werken voor Verloskundigen Nascholing (KNOV register) De Mindful Werken nascholing` bestaat uit twee dagdelen van 3 uur. Het is een kennismaking met de waarden en de toepassing van mindfulness

Nadere informatie

Het voorwaardelijk gedeeld beroepsgeheim

Het voorwaardelijk gedeeld beroepsgeheim 11 de Ethiek-Symposium Commissie Ethiek Zorgnet Icuro Hasselt, 19 oktober 2018 Het voorwaardelijk gedeeld beroepsgeheim Axel Liégeois KU Leuven Broeders van Liefde Recht en ethiek Recht Potentieel conflict

Nadere informatie

Gewetensvol handelen: Wat houdt dat in? Op zoek naar goede zorg. Claudicatiocongres 10 maart 2016 Mirjam Kleinveld

Gewetensvol handelen: Wat houdt dat in? Op zoek naar goede zorg. Claudicatiocongres 10 maart 2016 Mirjam Kleinveld Gewetensvol handelen: Wat houdt dat in? Op zoek naar goede zorg. Claudicatiocongres 10 maart 2016 Mirjam Kleinveld Mirjam Kleinveld? Praktiserend fysiotherapeut, m.n afdeling geriatrie van het Jeroen Bosch

Nadere informatie

Bijlage 8.8: Professionele leergemeenschappen (Verbiest, 2012)

Bijlage 8.8: Professionele leergemeenschappen (Verbiest, 2012) Bijlage 8.8: Professionele leergemeenschappen (Verbiest, 2012) Professionele leergemeenschappen (Verbiest, 2012) en netwerk-leren (De Laat, 2012) verhogen de kans op succesvol leren in het kader van een

Nadere informatie

De paradox van verantwoordelijkheid en autonomie. Leentje De Wachter Coördinator stimul Lubbeek Lector, filosofie en ethiek, UC Leuven-Limburg

De paradox van verantwoordelijkheid en autonomie. Leentje De Wachter Coördinator stimul Lubbeek Lector, filosofie en ethiek, UC Leuven-Limburg De paradox van verantwoordelijkheid en autonomie Leentje De Wachter Coördinator stimul Lubbeek Lector, filosofie en ethiek, UC Leuven-Limburg OVERZICHT 1. Maatschappelijke context 2. Probleemstelling de

Nadere informatie

Training Passie en missie

Training Passie en missie Training Passie en missie Passie en missie: jouw unieke bijdrage Wil jij weten wat jouw passie en missie is? Wat jouw unieke bijdrage is? Hoe jij het verschil kan maken? Dan is de training Passie en missie

Nadere informatie

Training Passie en missie

Training Passie en missie Training Passie en missie Training Passie en missie, maak gebruik van elkaars unieke bijdrage Iedereen heeft een unieke bijdrage, maar niet iedereen weet welke dat is. Weet jij het wel? Wanneer je dit

Nadere informatie

Competentieprofiel. kaderlid LGB Beroepsinhoud Zorg

Competentieprofiel. kaderlid LGB Beroepsinhoud Zorg Competentieprofiel kaderlid LGB Beroepsinhoud Zorg Generieke Competenties... 2 Affiniteit met kaderlidmaatschap... 2 Sociale vaardigheden... 2 Communicatie... 2 Lerend vermogen... 3 Initiatiefrijk... 3

Nadere informatie

Welk soort rechtvaardigheid in de zorg?

Welk soort rechtvaardigheid in de zorg? Welk soort rechtvaardigheid in de zorg? Prof. Dr. Yvonne Denier KU Leuven & Zorgnet Vlaanderen Perspectief 2020 Studiedag Paard bijt man Over het breder perspectief van een plan 5 juni 2015 ALM Antwerpen

Nadere informatie

Ethische aspecten Pleidooi voor kleine ondeugden Linus Vanlaere

Ethische aspecten Pleidooi voor kleine ondeugden Linus Vanlaere Ethische aspecten Pleidooi voor kleine ondeugden Linus Vanlaere Overzicht 1. Drie doodgewone casus ter inleiding 2. Ethische kwaliteit van zorg vraagt afstemmen en verbinden 3. Afstemming en verbinding

Nadere informatie

EXPLORATIESTAGE Learning outcomes met indicatoren PXL HEALTHCARE PROFESSIONELE BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE

EXPLORATIESTAGE Learning outcomes met indicatoren PXL HEALTHCARE PROFESSIONELE BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE EXPLORATIESTAGE Learning outcomes met indicatoren PXL HEALTHCARE PROFESSIONELE BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE 2018-2019 1 ZORGVERLENER: De student/verpleegkundige stelt op basis van klinisch redeneren de

Nadere informatie

Beroepscode en tuchtrecht: doorwerking in de praktijk?

Beroepscode en tuchtrecht: doorwerking in de praktijk? Beroepscode en tuchtrecht: doorwerking in de praktijk? Beelden uit Nederland. dr. H. van Dartel Ethicus, (np) verpleegkundige Voormalig voorzitter CE VenVN opzet Achtergrond en inzet van de beroepscode

Nadere informatie

Welkom op de nieuwsbrief van stimul

Welkom op de nieuwsbrief van stimul pagina 1 van 6 Welkom op de nieuwsbrief van stimul december 2008 : Deze nieuwsbrief wordt alleen toegezonden aan mensen die zich hierop hebben geabonneerd of die op een andere manier hebben aangegeven

Nadere informatie

DE KRACHT VAN SAMENWERKEN

DE KRACHT VAN SAMENWERKEN SUCCESVOL OP HET GEBIED VAN ERVARINGS: DAT DOEN WIJ ALS ZES ORGANISATIES IN DE REGIO TILBURG/BREDA. Succesvol samenwerken op het gebied van Recovery van ervaringsdeskundigheid: College dat doen wij als

Nadere informatie

Welkom bij de workshop: Leiderschap in de dagelijkse MCL-praktijk. Versterken van zelfmanagement & gezamenlijke beschuitvorming!

Welkom bij de workshop: Leiderschap in de dagelijkse MCL-praktijk. Versterken van zelfmanagement & gezamenlijke beschuitvorming! Welkom bij de workshop: Leiderschap in de dagelijkse MCL-praktijk. Versterken van zelfmanagement & gezamenlijke beschuitvorming! Elske Boersma-Jorna en Henriette Niehof Het afbeeldingonderdeel met relatie-id

Nadere informatie

2 ALGEMENE BESCHRIJVING VAN DE OPLEIDING Naam

2 ALGEMENE BESCHRIJVING VAN DE OPLEIDING Naam SAMENVATTING AANVRAAG DOELMATIGHEIDSTOETS AD OUDERENZORG 1 BASISGEGEVENS INSTELLING Soort aanvraag: Naam instelling Nieuwe opleiding Avans Hogeschool Contact Adres Bezoekadres: Professor Cobbenhagenlaan

Nadere informatie

Hilde Van Der Donckt Voorzitter stimul. Madeleine Timmermann. Breakfast seminar. ethica 7/06/2011. Zorgethiek: de Breakthrough

Hilde Van Der Donckt Voorzitter stimul. Madeleine Timmermann. Breakfast seminar. ethica 7/06/2011. Zorgethiek: de Breakthrough Breakfast seminar Zorgethiek: de Breakthrough Hilde Van Der Donckt Voorzitter stimul Madeleine Timmermann ethica Veel van hen zijn door die ervaring aan het denken gezet (zorgvisie) 1 Veel van hen zijn

Nadere informatie

Training Verandermanagement

Training Verandermanagement Training Verandermanagement Verandermanagement, succesvol omgaan met veranderingen Alles verandert, voortdurend. De omgeving, jijzelf, maar ook de organisatie waar je voor werkt. Verandering is vaak noodzakelijk.

Nadere informatie

Intimiteit en seksualiteit na NAH

Intimiteit en seksualiteit na NAH STUDIEDAG 19 april 2018 Intimiteit en seksualiteit na NAH )pm= STUDIEDAG Heb jij als ergotherapeut een neglect? ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 De ondersteuningsgroep NAH(*)

Nadere informatie

2/05/2017. BNB Schoolontwikkeling. Duurzame processen van schoolontwikkeling. Van gedrevenheid naar gedragenheid

2/05/2017. BNB Schoolontwikkeling. Duurzame processen van schoolontwikkeling. Van gedrevenheid naar gedragenheid Duurzame processen van schoolontwikkeling. Van gedrevenheid naar gedragenheid 28 april 2017 HR Studiedag BaNaBa Schoolontwikkeling Isabelle.step@arteveldehs.be klaas.vandommele@scarlet.be Linda.naert@arteveldehs.be

Nadere informatie

op weg als zorgethisch coach over waardering, groeien, zorgethiek en learning community stimul

op weg als zorgethisch coach over waardering, groeien, zorgethiek en learning community stimul op weg als zorgethisch coach over waardering, groeien, zorgethiek en learning community stimul 1 oktober 2015 Dr. Madeleine Timmermann Opzet Learning Community stimul Competentie zorgethisch handelen Groeien

Nadere informatie

STICHTING KINDANTE. Visie Personeel

STICHTING KINDANTE. Visie Personeel STICHTING KINDANTE Visie Personeel Visie Personeel 1 Inleiding De onderwijskundige visie van stichting Kindante vormt de basis voor de wijze waarop de Kindantescholen hun onderwijs vormgeven. Dit vraagt

Nadere informatie

Executive leergang Veroudering en Gezondheidszorg

Executive leergang Veroudering en Gezondheidszorg Executive leergang Veroudering en Gezondheidszorg START: 10 JANUARI 2019 Op zoek naar inhoudelijke verdieping op het gebied van de zorg voor ouderen? Executive leergang Veroudering en Gezondheidszorg Bent

Nadere informatie

Respectvol omgaan met ernstige klinische incidenten. De mens als relationeel wezen. lieven.vanlangenaeker@opzcrekem.be OPZC Rekem

Respectvol omgaan met ernstige klinische incidenten. De mens als relationeel wezen. lieven.vanlangenaeker@opzcrekem.be OPZC Rekem Respectvol omgaan met ernstige klinische incidenten. De mens als relationeel wezen. lieven.vanlangenaeker@opzcrekem.be OPZC Rekem Opbouw werkwinkel Wat is de richtlijn? Toepassing in OPZC Rekem Hoe staat

Nadere informatie

SCHOLING & ADVIES. zorg. over identiteit, zingeving en ethiek in de zorg

SCHOLING & ADVIES. zorg. over identiteit, zingeving en ethiek in de zorg SCHOLING & ADVIES zorg over identiteit, zingeving en ethiek in de zorg WIE ZIJN WIJ? DRS. THIJS TROMP DRS. WOUT HUIZING Elke dag zetten zorgverleners zich met hart en ziel in voor mensen die in een bepaalde

Nadere informatie

HeartMath. Hartcoherentie trainingen binnen Onderwijs en Jeugdzorg.

HeartMath. Hartcoherentie trainingen binnen Onderwijs en Jeugdzorg. HeartMath Hartcoherentie trainingen binnen Onderwijs en Jeugdzorg. HeartMath Hartcoherentie Trainingen De HeartMath Hartcoherentie training binnen onderwijs en jeugdzorg omvat naast het stress management

Nadere informatie

Docenten- en studentendialoog. Petra Szczerba Consultant kwaliteitsmanagement en IR Dienst Onderwijs en Onderzoek

Docenten- en studentendialoog. Petra Szczerba Consultant kwaliteitsmanagement en IR Dienst Onderwijs en Onderzoek Docenten- en studentendialoog Petra Szczerba Consultant kwaliteitsmanagement en IR Dienst Onderwijs en Onderzoek Bespreekpunten Introductie Context Fontys Illustratie filmpje dialoog met docenten Dialoog

Nadere informatie

Zorg voor MEER met MINDER

Zorg voor MEER met MINDER vzw ZORGONDERSTEUNING Congres 27 maart 2013 Zorg voor MEER met MINDER Congres 27 maart 2013 1 VZW ZORGONDERSTEUNING MOGEN WIJ ONS EVEN VOORSTELLEN? FILM Congres 27 maart 2013 2 Congres 27 maart 2013 3

Nadere informatie

Overzicht trainingsaanbod GGZ

Overzicht trainingsaanbod GGZ Overzicht trainingsaanbod GGZ Nu met ZonMw subsidie voor gemeenten! U zult het ongetwijfeld in uw gemeente ervaren: mensen met psychische en psychiatrische problemen, een licht verstandelijke beperking

Nadere informatie

ONZE AGENDA OPLEIDEN IN ROTTERDAM VOOR DE WERELD VAN MORGEN STRATEGISCHE AGENDA

ONZE AGENDA OPLEIDEN IN ROTTERDAM VOOR DE WERELD VAN MORGEN STRATEGISCHE AGENDA ONZE AGENDA OPLEIDEN IN ROTTERDAM VOOR DE WERELD VAN MORGEN STRATEGISCHE AGENDA VOORWOORD Hoe leiden we elke student op tot de professional voor de wereld van morgen? Met de blik op 2025 daagt die vraag

Nadere informatie

Het Ontwikkelteam Digitale geletterdheid geeft de volgende omschrijving aan het begrip digitale technologie:

Het Ontwikkelteam Digitale geletterdheid geeft de volgende omschrijving aan het begrip digitale technologie: BIJGESTELDE VISIE OP HET LEERGEBIED DIGITALE GELETTERDHEID Digitale geletterdheid is van belang voor leerlingen om toegang te krijgen tot informatie en om actief te kunnen deelnemen aan de hedendaagse

Nadere informatie

Art of Hosting. organisatie en aan het grotere geheel.

Art of Hosting. organisatie en aan het grotere geheel. Art of Hosting Hoe bouw je in deze tijden van verandering een omgeving waarin je met elkaar in vertrouwen werkt aan een zinvolle en gezamenlijke toekomst? Hoe creëer je een veilige omgeving, waarin ruimte

Nadere informatie

Beroepsopdracht 4 De geriatrische zorgvrager

Beroepsopdracht 4 De geriatrische zorgvrager Beroepsopdracht 4 De geriatrische zorgvrager 1 Werkprocessen en competenties gericht op het verpleegplan 1.1 Stelt verpleegkundige diagnose en stelt het verpleegplan op. A: Beslissen en activiteiten initiëren

Nadere informatie

Kwaliteit van zorg door georganiseerde reflectie en dialoog

Kwaliteit van zorg door georganiseerde reflectie en dialoog Kwaliteit van zorg door georganiseerde reflectie en dialoog Bert Molewijk (RN,MA, PhD) Voorbij de vrijblijvendheid Programmaleider Moreel Beraad, VUmc Associate professor Clinical Ethics, Oslo VWS, Week

Nadere informatie

Moreel Beraad. Roelie Dijkman, specialist ouderengeneeskunde SHDH

Moreel Beraad. Roelie Dijkman, specialist ouderengeneeskunde SHDH Moreel Beraad Roelie Dijkman, specialist ouderengeneeskunde SHDH Wat is goed handelen? Wat en wie bepaalt dat? Ethiek Het systematisch nadenken over normen en waarden die in handelings- en beslissituaties

Nadere informatie

Om te beginnen. Waarom dit boek?

Om te beginnen. Waarom dit boek? Om te beginnen Waarom dit boek? Leraren in alle onderwijssectoren zijn continu bezig om hun werk onderwijs verzorgen op de best mogelijke manier te doen. Ze hebben hart voor hun leerlingen, hun vak, hun

Nadere informatie

Informatie delen met familie

Informatie delen met familie 11 de Ethiek-Symposium Commissie Ethiek Zorgnet Icuro Hasselt, 19 oktober 2018 Informatie delen met familie Axel Liégeois KU Leuven Broeders van Liefde Morele intuïtie Probleemstelling en ethische reflectie

Nadere informatie

Executive leergang Veroudering en Gezondheidszorg

Executive leergang Veroudering en Gezondheidszorg Executive leergang Veroudering en Gezondheidszorg START: 11 JANUARI 2018 Op zoek naar inhoudelijke verdieping op het gebied van de zorg voor ouderen? Executive leergang Veroudering en Gezondheidszorg Bent

Nadere informatie

VERSTANDELIJKE BEPERKING STUDIEDAG ERGOTHERAPIE TEGEN DE ACHTERGROND VAN HET PERSPECTIEFPLAN 2020 27 NOVEMBER 2014

VERSTANDELIJKE BEPERKING STUDIEDAG ERGOTHERAPIE TEGEN DE ACHTERGROND VAN HET PERSPECTIEFPLAN 2020 27 NOVEMBER 2014 VRIJDAG 24 JUNI 2016 KWALITEIT VAN LEVEN BIJ MENSEN MET EEN VERSTANDELIJKE BEPERKING STUDIEDAG ERGOTHERAPIE FOCUS OP BETEKENISVOLLE ACTIVITEITEN TEGEN DE ACHTERGROND VAN HET PERSPECTIEFPLAN 2020 BIJ ROUW

Nadere informatie

Boekenpodium Avondconferentie: Zingeving en spiritualiteit: een uitdaging voor therapie en zorg

Boekenpodium Avondconferentie: Zingeving en spiritualiteit: een uitdaging voor therapie en zorg Boekenpodium Avondconferentie: Zingeving en spiritualiteit: een uitdaging voor therapie en zorg Walter Krikilion Garant Antwerpen 16 oktober 2012 Zingeving en spiritualiteit: een uitdaging voor therapie

Nadere informatie

VVSG #TREFDAGSOCIAAL. Lies Vereecke Dinamo Dilbeek Marianne Nijs Marianne Vanden Houte

VVSG #TREFDAGSOCIAAL. Lies Vereecke Dinamo Dilbeek Marianne Nijs Marianne Vanden Houte VVSG #TREFDAGSOCIAAL Lies Vereecke Dinamo Dilbeek Marianne Nijs Marianne Vanden Houte Dilbeek Naar Morgen Wie zijn wij? Waarom zijn we er aan begonnen? Richt je blik naar buiten Bepaal helder je visie

Nadere informatie

zijn wie je bent Zorg voor jezelf, voorkom burn-out! Klooster Nieuwkerk Goirle

zijn wie je bent Zorg voor jezelf, voorkom burn-out! Klooster Nieuwkerk Goirle Zorg voor jezelf, voorkom burn-out! 2017 Klooster Nieuwkerk Goirle De verbinding kwijt Een burn-out: het lijkt iets van deze tijd te zijn. Meestal wordt het geweten aan langdurige werkstress en overbelasting.

Nadere informatie

Vitaliteit, een gezonde leefstijl betekent een duurzame organisatie

Vitaliteit, een gezonde leefstijl betekent een duurzame organisatie Workshop Vitaliteit Vitaliteit, een gezonde leefstijl betekent een duurzame organisatie Vitaliteit staat steeds vaker bij bedrijven op de prioriteitenlijst. En terecht, vitale medewerkers zijn onder andere

Nadere informatie

Dilbeek kantelt zijn organisatie en verandert met ambitie. 23 oktober 2015

Dilbeek kantelt zijn organisatie en verandert met ambitie. 23 oktober 2015 Dilbeek kantelt zijn organisatie en verandert met ambitie 23 oktober 2015 1 Inhoud Wie zijn wij? Waarom zijn we er aan begonnen? Richt je blik naar buiten Durf los te laten (als leidinggevende) Bepaal

Nadere informatie

Master Musicologie. Promotoren en onderwerpen masterproeven

Master Musicologie. Promotoren en onderwerpen masterproeven Master Musicologie Promotoren en onderwerpen masterproeven Academiejaar 2018-2019 De masterproef is het kroonstuk van de opleiding Musicologie. Voor het eerst schrijf je een uitgebreide en originele wetenschappelijke

Nadere informatie

de loopbaan reis over verbinding, betekenisvol werken en vorm geven aan verandering! Hilvaria Studio s

de loopbaan reis over verbinding, betekenisvol werken en vorm geven aan verandering! Hilvaria Studio s de loopbaan reis over verbinding, betekenisvol werken en vorm geven aan verandering! 2019 Hilvaria Studio s Ik kies voor mezelf, omdat werk geen corset mag worden waarin ik me gevangen voel en van waaruit

Nadere informatie

Lichaamsgericht coachen en counselen 6-daagse nascholing

Lichaamsgericht coachen en counselen 6-daagse nascholing Lichaamsgericht coachen en counselen 6-daagse nascholing Het overgrote deel van onze communicatie gebeurt non-verbaal. Dit leren lezen helpt ons op het persoonlijke en professionele vlak naar succesvolle

Nadere informatie

Ontbijtvergaderingen Wat je zelf doet, doe je goed!

Ontbijtvergaderingen Wat je zelf doet, doe je goed! Ontbijtvergaderingen Wat je zelf doet, doe je goed! Gent Samen voor een lokaal gezinsbeleid Introductie (Re)organisatie aan de gang op vlak van zorg EVA, AGB OCMW-verenigingen (bv. zorgbedrijf ) Privatiseringen

Nadere informatie

Onze intentieverklaring Waardigheidsondersteunend Leiderschap

Onze intentieverklaring Waardigheidsondersteunend Leiderschap Onze intentieverklaring Waardigheidsondersteunend Leiderschap 1. Inleiding Het realiseren van waardigheidsondersteunende zorg vormt de kern van de missie van de groep GVO. Dezelfde missie maakt duidelijk

Nadere informatie

SAMEN KIEZEN. Naar een evidence based overleg tussen zorgverstrekker en patiënt. 21 november 2014

SAMEN KIEZEN. Naar een evidence based overleg tussen zorgverstrekker en patiënt. 21 november 2014 21 november 2014 Kiezen in overleg? Prof. dr. Chantal Van Audenhove directeur van LUCAS Kiezen in overleg? LUCAS kijkt vooruit LUCAS verbindt LUCAS onderzoekt LUCAS werkt! LUCAS kijkt vooruit Vergrijzing

Nadere informatie

TRIADISCHE ZORG: WAT BETEKENT DIT IN DE PRAKTIJK? SUSAN WOELDERS, ANNETTE HENDRIKX AFDELING METAMEDICA, VUMC

TRIADISCHE ZORG: WAT BETEKENT DIT IN DE PRAKTIJK? SUSAN WOELDERS, ANNETTE HENDRIKX AFDELING METAMEDICA, VUMC Morele dilemma s in de afstemming van zorg tussen cliënten met NAH, mantelzorgers en zorgprofessionals TRIADISCHE ZORG: WAT BETEKENT DIT IN DE PRAKTIJK? SUSAN WOELDERS, ANNETTE HENDRIKX AFDELING METAMEDICA,

Nadere informatie

Inzet en keuzes in de laatste levensfase

Inzet en keuzes in de laatste levensfase Inzet en keuzes in de laatste levensfase Filosofische en ethische beschouwingen Prof. Dr. Yvonne Denier Docent KU Leuven, Centrum voor Biomedische Ethiek en Recht Stafmedewerker Ethiek, Zorgnet Vlaanderen

Nadere informatie

Zorgacademie Midden Brabant: Toekomst bestendig zorgonderwijs

Zorgacademie Midden Brabant: Toekomst bestendig zorgonderwijs Zorgacademie Midden Brabant: Toekomst bestendig zorgonderwijs Uitdagingen zorg Sterke vergrijzing Toename zorgvraag: chronisch zieken Arbeidsmarkt: zorgvraag overtreft aanbod Veranderende sociale en culturele

Nadere informatie

Training Communicatievaardigheden

Training Communicatievaardigheden Training Communicatievaardigheden Communicatie vaardigheden: succesvol en verbindend communiceren Wat zou het fijn zijn als Jan een keer normaal zou communiceren. Mijn leidinggevende communiceert ook nooit

Nadere informatie

Ergotherapie bij ouderen met ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Ergotherapie bij ouderen met ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG STUDIEDAG 21 MEI 2015 N Ergotherapie bij ouderen met STUDIEDAG depressie, ERGOTHERAPIE verslaving of delier BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Steeds meer ouderen met een verslaving, depressie

Nadere informatie

Academiejaar Programmagids. Vroedkunde (PBA) 1eBa Vroedkunde

Academiejaar Programmagids. Vroedkunde (PBA) 1eBa Vroedkunde Academiejaar 2008-2009 Programmagids Vroedkunde (PBA) 1eBa Vroedkunde Opleidingsonderdeel Groep Stp Semester Deeltijds (OO)Filosofie - ethiek - recht 7.0 2 (OA) Filosofie 2.0 2 1282008 2 6 Opleidingsonderdeel

Nadere informatie

Training Creatief denken

Training Creatief denken Training Creatief denken Creatief denken: een oplossing voor elk probleem Creatief denken is vandaag de dag een must. De markt verandert razendsnel en als je niet innovatief bent, loop je achter de feiten

Nadere informatie

Ethiek in de praktijk Over waarden in dialoog

Ethiek in de praktijk Over waarden in dialoog Visies Visies Algemene op op zorgrelatie zorgrelatie casus Overlegplatform Dementie Noord-West-Vlaanderen Brugge, 18 oktober 2018 Ethiek in de praktijk Over waarden in dialoog Axel Liégeois KU Leuven Broeders

Nadere informatie

Training Persoonlijke effectiviteit

Training Persoonlijke effectiviteit Training Persoonlijke effectiviteit Persoonlijke effectiviteit: vergroot je invloed door slim te werken Niet harder, maar slimmer werken: zo vergroot je je persoonlijke effectiviteit. Door op een slimme

Nadere informatie

BuildGreatMinds Programma

BuildGreatMinds Programma BuildGreatMinds Programma Wie ben ik Sinds 2005 ben ik ondernemer in de kinderopvang. Kinderen zijn altijd al mijn passie geweest en binnen mijn locaties op zoek naar kwaliteit. Als trainer in Speelplezier

Nadere informatie

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG Driedaagse vormingsreeks c Sterk in mijn functie als ergotherapeut in de STUDIEDAG ouderenzorg ERGOTHERAPIE of de geestelijke gezondheidszorg BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 De Kronkels-studiedag

Nadere informatie

Innovatie door gedeeld leiderschap Dr. Anita Wydoodt Lid Raad van Bestuur ETZ (06)

Innovatie door gedeeld leiderschap Dr. Anita Wydoodt Lid Raad van Bestuur ETZ (06) Innovatie door gedeeld leiderschap Dr. Anita Wydoodt Lid Raad van Bestuur ETZ a.wydoodt@etz.nl (06) 40 19 26 56 Wat is goed leiderschap? Grote ondernemingen zijn te complex voor één bestuurder die met

Nadere informatie