Samenvattingen Technische Bedrijfskunde. Bedrijfskundige Methodologie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Samenvattingen Technische Bedrijfskunde. Bedrijfskundige Methodologie"

Transcriptie

1 Samenvattingen Technische Bedrijfskunde Bedrijfskundige Methodologie Met dank aan het bestuur van S.V. Scopus Gemaakt door: Bart Wolthers Datum: Let op: S.V. Scopus is niet aansprakelijk voor mogelijke inhoudelijk en typ fouten. Echter streven wij wel naar een zo correct mogelijke samenvatting. Deze samenvatting is ter ondersteuning voor de lesstof en is daardoor niet leidend. Distributie van dit document, gratis alsmede tegen betaling, is niet toegestaan.

2 Hoofdstuk 1 Praktijkgericht onderzoek - Onderzoek dat is geworteld in de beroepspraktijk en bijdraagt aan de verbetering en innovatie van die beroepspraktijk. Dit vindt plaats door het generen van kennis en inzichten, maar ook door het leveren van toepasbare producten en ontwerpen en concrete oplossingen voor praktijkproblemen. Integraal Model voor Praktijk gericht Onderzoek Probleemidentificatie: Weten waar het probleem zit Diagnose: Wat zijn de oorzaken voor het probleem Ontwerp: Oplossing bedenken Verandering: Toepassen om tot de gewenste situatie te komen Evaluatie: Kijken of het gewenste resultaat bereikt is 5 Fasen Regulatieve cyclus, handelingscyclus (Van Strien): 1. Probleemstelling 2. Diagnose 3. Plan 4. Ingreep 5. Evaluatie Regulatieve cyclus bewerkt naar praktische organisatie, regulatieve cyclus (Van Aken): 1. Probleemkluwen 2. Probleemkeuze 3. Diagnose (analyse) 4. Plan (ontwerp) 5. Ingreep 6. Evaluatie In algemeen bedrijfskundige probleemaanpak worden zeven fasen doorlopen: 1. Probleemidentificatie 2. Formulering van de probleemaanpak

3 3. Probleemanalyse 4. Formulering van alternatieve oplossingen 5. Beslissing (het kiezen van de oplossing) 6. Implementatie van de oplossing 7. Evaluatie van de oplossing DOVE-cyclus (interventiecyclus): 1. Diagnose 2. Ontwerp 3. Veranderen 4. Evalueren In het wetenschappelijk onderzoek tracht men algemeen beruikbare theorieën te ontwikkelen. Hier gaat het vooral om het begrijpen van de werkelijkheid. Werkcyclus voor praktijkgericht onderzoek, onderzoekscyclus (Verhoeven): 1. Probleemanalyse: Vooronderzoek en vaststellen van de probleemstelling, vraagstelling, doelstellingen en afbakening. 2. Onderzoeksontwerp: Keuze van de onderzoeksstrategie en onderzoeksmethoden. 3. Dataverzameling: Verzamelen van data/informatie die je nodig hebt om je onderzoeksvragen te beantwoorden. 4. Data-analyse: Analyseren van de verkregen data/informatie om conclusies te kunnen trekken 5. Conclusies en aanbevelingen: Geven van een antwoord (conclusie) op de vraagstelling op basis van de data-analyse en de tussenconclusies en meegeven van aanbevelingen aan de opdrachtgever. 6. Rapportage en presentatie: Schrijven van het onderzoeksrapport en geven van een presentatie aan de belanghebbenden. Kwaliteitseisen: - Relevantie (onderzoeksresultaten moeten nuttig zijn) - Deugdelijkheid (vertrouwen op kwaliteit) o Betrouwbaarheid o Validiteit

4 Deugdelijk Ondeugdelijk Niet relevant Niet bruikbaar Kan geen kwaad Relevant Bruikbaar Gevaarlijk Het is belangrijk dat je een goed beeld hebt van de mate van grondigheid die bij een bepaalde opdracht wordt gevraagd, omdat: - Je moet kunnen aansluiten bij de verwachtingen van de belanghebbenden - Je efficiënt te werk moet gaan - Je je niet op gevaarlijk terrein moet begeven Het integraal model nader ingevuld Relevantie en deugdelijkheid verbinden - Te werken aan een vraagstuk dat zich in een bepaalde fase bevindt en waarvoor kennis en inzichten nodig zijn om het vraagstuk op te lossen (relevantie) - Te werken aan je eigen onderzoek en gebruik te maken van de juiste methoden waardoor je onderzoeksresultaten betrouwbaar en valide zijn. Probleemeigenaar: Eigenaarschap van de handelingscyclus ligt altijd bij het management van de organisatie waarvoor onderzoek wordt gedaan. Het is immers het management van de betreffende organisatie dat met het vraagstuk worstelt en niet weet hoe te handelen. Handelingsvragen: - Probleemidentificatie: Waar zit het probleem precies? - Diagnose: Wat is het probleem en hoe komen we achter de oorzaak? - Ontwerp: Welke oplossing is het meest geschikt voor het probleem? - Verandering: Wat moet er in de organisatie veranderen om de gewenste situatie te bereiken? - Evaluatie: Is de gewenste situatie bereikt of moeten we nog bijsturen? Drie aspecten die van belang zijn bij ontwikkelen competenties bij onderzoek:

5 - Informatie: In staat zijn tot het effectief en efficiënt vinden, beoordelen en gebruiken van data en informatie. - Interactie: In staat zijn te onderhandelen, een dialoog te voeren en integer om te gaan met mensen. - Intellect: In staat zijn om analytisch en conceptueel te denken, creatief te zijn en te reflecteren op het eigen gedrag en de gemaakte keuzes. Hoofdstuk 2 Probleemanalystisch onderzoek - Vaststellen van het kernprobleem dat invloed heeft op de effectiviteit of efficiëntie van de organisatie. Bij probleemanalystisch onderzoek is het belangrijk om met verschillende brillen naar de werkelijkheid te kijken, ook wel meervoudig of pluriform kijken. Integrale diagnosemodellen: - INK-model - 7S-model van McKinsey - Organisatiemodel van Cummings en Worley - Aandachtspuntenmatrix van Camp Relatiediagram - Model om uiteindelijk tot het kernprobleem te komen, en is een hulpmiddel om logische verbanden (relaties) tussen diverse problemen duidelijk te maken. Diagnostisch onderzoek - Inzicht krijgen in de achtergronden en oorzaken van het gekozen kernprobleem. Bij dit type onderzoek lever je verklarende kennis. Dat betekent dat je aangeeft waarom iets op een bepaalde manier in elkaar zit en wat de reden is van de probleemsituatie. Opinieonderzoek - Bij een opinieonderzoek wil je inzicht krijgen in hoe de betrokkenen zelf tegen de betreffende probleemsituatie aankijken, wat hun meningen en belangen zijn, en wat zij als mogelijke oorzaken zien.

6 Oorzaak-gevolg schema: Visgraatdiagram: Ontwerpgericht onderzoek - Het vinden van oplossingen of van mogelijkheden om de gewenste toekomstige situatie te creëren. Ontwerpen - Bedenken van iets nieuws Herontwerpen - Aanpassen van het bestaande, zodat het de gewenste prestatie gaat leveren. Drie fasen ontwerpproces: 1. Specificatie: Vaststellen doel, randvoorwaarden en prestatiecriteria 2. Ontwerpen: Genereren alternatieve oplossingen en kiezen oplossing 3. Testen: Werkt de gekozen oplossing Ex ante evaluatie - (onafhankelijke) Toets op het (beleids)ontwerp. Er wordt zo onafhankelijk mogelijk beoordeeld op aannames, redeneringen, haalbaarheid etc. E = K x A Effectiviteit = Kwaliteit x Acceptatie

7 Trans disciplinair - Werken vanuit de denk- en werkwijze van een andere dan de eigen discipline. Verandergericht onderzoek - Moet duidelijk maken wat de impact is van het invoeren van de oplossing op de organisatie en op de mensen. Twee soorten verandergericht onderzoek: - Prescriptief onderzoek - Evaluatief onderzoek Perspectief onderzoek: De resultaten van een prescriptief onderzoek worden doorgaans verwerkt in een veranderplan. Dit plan kun je als een voorschrift beschouwen. Richt zich op planmatige of geplande veranderingen. Voor het doelgericht veranderen van organisaties zijn twee vormen van kennis en vaardigheden vereist: ontwerpkundige (verstand hebben van organisaties) en veranderkundige(verstand van mensen) Verandergericht onderzoek is doorgaans gericht op: - De organisatie en de eerdere ervaringen met veranderingen - De verandercapaciteit - De betrokkenen, hun rollen en belangen - De veranderstrategie - Het bepalen van interventies - De communicatie - De wijze van monitoring Niveaus van interventies: Twee belangrijkste disfunctionele patronen bij evaluatieonderzoek: - Unconflicted change: Men is geneigd te geloven dat meer van hetzelfde volstaat om de problemen te lijf te gaan, ondanks dat dat niet werkt. Dit om weerstand te vermijden. - Hypervigilance: Men gelooft dat andere zaken allemaal zo urgent en belangrijk zijn, dat er geen tijd is om te evalueren. Ex post evaluatie - Er moet duidelijk zijn welke gewenste situatie men voor ogen had, bij voorkeur in termen van (prestatie) criteria, normen of standaarden. Pas dan kan worden onderzocht of de feitelijk situatie overeenkomt met de gewenste situatie. Drie typen ex post evalutieonderzoek: - Productevaluatie: Zijn de resultaten bevredigend? - Procesevaluatie: Is het veranderplan goed uitgevoerd?

8 - Planevaluatie: Waren de probleemkeuze, de diagnose en het ontwerp correct Evaluatief onderzoek kan een organisatie uit het énkelslag leren halen (hetzelfde (nog) beter doen) en naar het dubbelslag leren leiden door bestaande praktijken en inzichten tegen het licht te houden of zelfs naar het drieslag leren. drieslag leren richt zich op het niveau van principes en waarden en is gericht op de totale context. Hoofdstuk 3 Valkuilen intakegesprek: - Je weet te weinig van de organisatie - Je doelstelling is vaag - Je hebt niet zelf over een onderwerp nagedacht - Je houding is niet professioneel Verkenning van de opdracht:

9 Veel organisaties zijn sterk oplossingsgericht, dat is op zich een prima kwaliteit, maar bij lastige vraagstukken kan dat leiden tot symptoombestrijding, omdat er geen sprake is van probleemidentificatie, diagnose, ontwerp. Veld waarbinnen een onderzoek wordt uitgevoerd: Evidence-based practice - Houdt in dat een beroepsbeoefenaar zijn inzicht, handeling of oplossing baseert op de best beschikbare informatie over doelmatigheid en doeltreffendheid. Bij een logboek is het altijd belangrijk om de bronnen te noteren waar je de informatie uit haalt.

10 Hoofdstuk 4 Van handelingsvraag naar kennisvraag: Het is aan te bevelen om de probleemanalyse in te gaan met een voorlopige vraagstelling. Als bijvoorbeeld de opdracht is om onderzoek te doen naar achterblijven van de prestaties van afdeling X van organisatie Y, dan zou de voorlopige vraagstelling kunnen luiden: Wat zijn de oorzaken van het niet behalen van de gewenste prestaties van afdeling X? Systeembenadering: Systeem - Verzameling objecten die onderling zodanig zijn gerelateerd dat er geen elementen zijn geïsoleerd van de overige. De elementen in het systeem hebben bepaalde relaties met elkaar en met de totale werkelijkheid buiten het systeem. De verzameling van relaties noemen we de structuur van het systeem en er bestaat dus een interne structuur en een externe structuur, met daartussen een open grens. De

11 wisselwerking tussen een systeem en zijn omgeving vindt plaats via de zogenoemde ingangs- en uitgangsgrootheden. Voor het bepalen van de grens van een systeem hanteren we vier criteria: - De zaken die het systeem en de omgeving met elkaar uitwisselen zijn binnen het systeem intensiever dan erbuiten. - De onderlinge relaties binnen het systeem zijn talrijker dan de relaties met de omgeving. - Er gebeurt meer binnen het systeem dan tussen het systeem en de omgeving. - De functie van het systeem is binnen het systeem zelf duidelijker dan erbuiten. Open benadering - Probleem niet als systeem benaderen maar ga je van de problematiek uit, zonder onderscheid tussen interne en externe betrokkenen van de organisatie. Een handig hulpmiddel bij de probleemanalyse is de 6W-formule: 1. Wat is het probleem? 2. Wie heeft het probleem? 3. Wanneer is het probleem ontstaan? 4. Waarom is het een probleem? 5. Waar doet het probleem zich voor? 6. Wat is de aanleiding Als afsluiting van de probleemanalyse formuleer je de probleemstelling. Probleemstelling - Korte duidelijke beschrijving van het kernprobleem. Centrale vraagstelling - Het belangrijkste onderdeel van je onderzoek, het is namelijk de vraag die sturend is voor je verdere onderzoek. Gesloten vragen - Twee antwoordmogelijkheden, bevestiging of ontkenning (kun je beter niet stellen). Open vragen - Hier haal je de meeste informatie uit, maar moeten wel goed geformuleerd zijn. Vraagtypen: Vraagtype beschrijvend Verklarend Voorschrijvend (prescriptief) Evaluerend Vergelijkend Definiërend Voorbeeldvragen Wat zijn de kenmerken? Welke eigenschappen heeft het? Waaruit bestaat het? Waarom is het zo? Hoe komt het dat? Wat zijn de oorzaken? Hoe ka het verbeterd worden? Wat zijn de geschikte maatregelen? Wat moet er wel en niet gebeuren? Hoe werkt het? Wat is de waarde van? Wat zijn de voor- en/of nadelen? Wat zijn de verschillen? Wat zijn de overeenkomsten? Hoe omschrijf je het? Wat is de plaats in het grote geheel? Hoe kan het getypeerd worden?

12 Doelstelling - Wat moet er met het onderzoek bereikt worden? Doelstelling onderdelen: - Het externe doel: Hiermee geef je aan welke bijdrage je wilt leveren aan de oplossing van het handelingsprobleem, dus wat de praktische relevantie is. - Het interne doel: Hiermee geef je aan welke soort kennis jouw onderzoek gaat opleveren, zodat daarmee een bijdrage geleverd kan worden aan het oplossen van het handelingsprobleem. Theorie: Een complexe verzameling uitspraken en hypothesen over het waarom van een bepaald domein van verschijnselen. In een theorie wordt een verschijnsel met andere begrippen in verband gebracht en wordt het verband begrijpelijk gemaakt. Ook worden belangrijke begrippen gedefinieerd. In het theoretisch kader breng je de theorieën samen die je gaat gebruiken voor jouw onderzoek. Wat kun je allemaal gebruiken voor het theoretisch kader: - Vakliteratuur - Documentatie - Internet - De media - Het onderzoeksveld - Andere onderzoeken over het onderwerp - De ervaringen van onderzoekers en experts 6 regels voor het zoeken naar informatie: 1. Definieer het probleem, de zoekopdracht 2. Kies de juiste zoekstrategie (de manier waarop je op zoek gaat naar informatie) 3. Bepaal waar je gaat zoeken (bibliotheek, internet etc.) 4. Bestudeer de informatie en selecteer wat je echt nodig hebt 5. Organiseer de informatie door de gegevens te ordenen en te rubriceren op relevantie, zodat je kunt zien in welke bronnen de meeste informatie te vinden is met betrekking tot jouw zoekopdracht 6. Evalueer het resultaat Conceptueel model - Visuele weergave van het theoretisch kader en geeft een schematisch overzicht van de eenheden, eigenschappen en kenmerken die je gaat onderzoeken.

13 In het voorbeeld: - Medewerkers de eenheden - Duurzame inzetbaarheid de eigenschap - Zijn werk, normen en waarden, gezondheid en competities de kenmerken Wat je met het conceptueel model doet, is de validiteit van je onderzoek transparant maken, zodat voor iedereen duidelijk is welke kenmerken of indicatoren je gaat onderzoeken. Ook is het conceptueel model een handig hulpmiddel om je onderzoek te operationaliseren, het vertalen van een begrip in meetbare kenmerken. Operationaliseren doe je door de begrippen te beschrijven die je in de centrale vraagstelling gebruikt. Het is de bedoeling dat je van alle begrippen in de centrale vraagstelling een beschrijving of definitie geeft. Op die manier kan over de begrippen in de rapportage geen misverstand meer ontstaan op het moment dat je de resultaten bespreekt. Operationaliseren van een begrip: Vanaf hier kun je zeer specifieke vragen stellen, zoals Hoe ervaar u het werktempo? De antwoorden op deze deelvragen geven dan een beeld van het kernmerk werk.

14 Eisen formulering vraagstelling en deelvragen: - Antwoord op centrale vraagstelling moet voldoende zijn om de externe doelstelling van je onderzoek te helpen bereiken - De antwoorden op de deelvragen geven bij elkaar een voldoende antwoord op de centrale vraagstelling waaruit je ze hebt afgeleid Criteria deelvraag: - Specifiek zijn - Kennisvraag zijn - Verband houden met hoofdvraag - Onderzoekbaar zijn Bij het onderzoeksontwerp geef je aan hoe je onderzoeksvragen gaat beantwoorden, hierbij beschrijf je de volgende onderdelen: - Waarover gaat het onderzoek (vraag naar eenheden van het onderzoek) - Hoe ga je onderzoeken? (welke vorm, welke onderzoeksstrategie, welke gegevens heb je nodig en hoe ga je deze verzamelen) - Waar ga je onderzoeken? (waar denk je gewenste informatie te vinden) - Hoeveel wil je onderzoeken (afbakening in breedte (aantal fasen)en in diepte(eenheden, eigenschappen en kenmerken)) - Wanneer doe je het onderzoek? (werkplanning) Bij Lineair onderzoek ben je op zoek naar harde conclusies om daarmee de stakeholders te overtuigen. Het onderzoek is in grote mate gestandaardiseerd, met over het algemeen meer kwantitatieve dan kwalitatieve onderzoeksmethoden zoals statistische methoden. Het onderzoek is vooral gebaseerd op theorie. Er wordt gewerkt met een onderzoeksmodel en een concreet onderzoeksplan. Cyclisch onderzoek is onderzoek dat als onderwerp heeft: het beter functioneren van de onderzoeker zelf, van de groep of het team, of van de organisatie waar de onderzoeker werkzaam is. Bij dit type onderzoek wordt meer gebruikgemaakt van kwalitatieve dan kwantitatieve onderzoeksmethoden en het onderzoek is open. Dit betekent dat het niet gestructureerd is volgens een onderzoeksmodel. Conclusies zijn van de onderzoeker zelf of van de groep en hebben tot doel een verandering tot stand te brengen. Lineair onderzoek Gericht op kennis Gestandaardiseerd en volgens wetmatigheden Onafhankelijke diagnose Onderzoeker buiten het onderzoeksveld Theorie en modellen als uitgangspunt Gebruik van onderzoeksmethoden Harde conclusies Conclusies door denken Gebruik van de onderzoekscyclus Cyclisch onderzoek Gericht op verandering Niet gestandaardiseerd en minder strakke regels Zelfdiagnose Onderzoeker binnen het onderzoeksveld De situatie en de context als uitgangspunt Gebruik van interventiemethoden Geen harde conclusies Conclusies door doen Gebruik van de handelingscyclus Cyclisch onderzoek vraagt veel van onderzoeker, onder andere: - Goede communicatieve vaardigheden - Goed inzicht in hoe een organisatie werkt

15 - Vertrouwd zijn met interventietechnieken - Procesbegeleider kunnen zijn - Een balans vinden tussen betrokkenheid en onafhankelijkheid Ethiek - Is het vakgebied van de filosofie dat zich bezighoudt met wat goed en slecht is. Ook bij het uitvoeren van onderzoek moet je je afvragen of het juist is wat je doet en hoe je het doet. In het onderzoeksplan worden doorgaans de volgende onderdelen opgenomen: - Aanleiding tot het onderzoek - De probleemstelling - Doelstellingen - Centrale vraagstelling - Theoretisch kader - Deelvragen - Onderzoeksontwerp o Onderzoekseenheden o De vorm, strategie, methoden en bronnen o Afbakening o Planning - Voorlopige literatuurlijst Hoofdstuk 5 Dataverzamelingsmethoden Onderzoeksstrategie: kwantitatief of kwalitatief onderzoek - Kwantitatief: data die je verzamelt uit cijfermatige gegevens die je vervolgens verwerkt met behulp van statistische methoden en technieken. Vind plaats op het niveau van onderzoekseenheden. - Kwalitatief: verkrijgen van nieuwe inzichten, en wil je vooral begrijpen wat er in het onderzoeksveld gebeurt. -

16 Kwantitatief Gesloten onderzoeksvraag Onderzoeksvraag ligt vast Doel is vooral toetsen en beschrijven van tevoren vastgelegde ideeën Er wordt op een standaardmanier data verzameld, bijvoorbeeld met een vragenlijst Resultaat van dataverzameling en cijfers Data worden met behulp van statische analyses geëvalueerd Kwalitatief Open onderzoeksvraag Onderzoeksvraag kan tijdens het onderzoeksproces worden aangepast Doel is vooral het ontwikkelen van (nieuwe) ideeën De dataverzameling is hier niet standaard, vaak worden er participerende observaties en open interviews gehouden Resultaat van dataverzameling zijn bijvoorbeeld observatie en gespreksverslagen Observatie- en gespreksverslagen worden meestal eerst gereduceerd tot labels en vervolgens wordt getracht daar een structuur in te ontdekken Vormen onderzoeksstrategie: - Survey: vorm van onderzoek die erop gericht is om meningen, houdingen en kennis bij (grote) groepen personen waar te nemen of te meten. Een survey kan dan ook een kwantitatieve of kwalitatieve onderzoek benadering hebben. Een voorbeeld van een survey is een casestudy, waarbij je er als onderzoeker op let dat je: o Informatie verkrijgt van verschillende niveaus o Zo veel mogelijk methoden van dataverzameling gebruikt o Ook de context bestudeert waartoe de casus behoort - Experiment: Bij een experiment gaat het om effectmeting. Het gaat dan om het vinden van één of meer oorzaak-gevolgrelaties. Je wilt bijvoorbeeld weten of een bepaalde interventie invloed heeft op het welbevinden van de medewerkers. Onderzoeksmethoden: Vraagtype Voorbeeldvragen Onderzoeksmethoden Beschrijven Wat zijn de kenmerken? Welke eigenschappen heeft het? Waaruit bestaat het Analyse van bestaand materiaal Enquete Observatie Verklaren Voorschrijven (prescriptief) Evalueren Waarom is het zo? Hoe komt het dat? Wat zijn de oorzaken? Hoe kan het verbeterd worden? Wat zijn geschikte maatregelen? Wat moet er wel en niet gebeuren? Hoe goed werkt het? Wat is de waarde van? Wat zijn de voor- en of nadelen? Vergelijken Wat zijn de verschillen? Enquête Literatuuronderzoek Observatie Enquête Experiment Literatuuronderzoek Interviews Experiment Literatuuronderzoek Enquête Interviews Groepsgesprek

17 Definiëren Wat zijn de overeenkomsten? Op welke punten stemt het overeen? Wat is de aard? Wat is de plaats in het grotere geheel? Hoe kan het getypeerd worden? Experiment Observatie Analyse van bestaand materiaal Observatie Analyse van bestaand materiaal Enquête Literatuuronderzoek De volgende stap is het bepalen van de bronnen: Onderzoeksmethode Steekproef Enquêteren Meten en testen Interviewen Diepte-interview Observeren Literatuuronderzoek Documentenonderzoek Inhoudsanalyse Actieonderzoek Bron Personen of objecten Personen Personen of objecten Personen Personen, gedrag en werkwijzen Gedrag en werkwijzen (vak) literatuur Documenten Documenten en audiovisueel materiaal Personen, gedrag en werkwijzen Hoe beoordeel je of onderzoeksmethode voor jou bruikbaar is: - Wat houdt de methode in? - Bij welke problematiek wordt die normaal gesproken gebruikt? - Hoe wordt de methode gebruikt? - Welke problemen doen zich bij het gebruik voor? Zodra je hier antwoord op hebt, kun je bepalen of de onderzoeksmethode geschikt is. Triangulatie - Beproefde manier om aantasting van de betrouwbaarheid en validiteit van een onderzoek tegen te gaan, en wil ook wel zeggen dat je onderzoek informatie op meer dan een manier verzamelt en verwerkt, dit kan door triangulatie door: - Operationalisaties - Informatiebronnen - Onderzoekers - Methoden en meetinstrumenten Steekproef - onderzoek waarbij een aantal personen of onderzoekseenheden die representatief zijn voor de hele onderzoekspopulatie. Een steekproef moet: 1. Representatief zijn 2. Steekproef randomselect trekken of stratificeren 3. Voldoende groot zijn Een Goede vragenlijst enquête is: - Bruikbaar - Leesbaar en helder

18 - Compleet - Bevat vragen die meten wat je wilt meten - Neutraal - Niet te lang, maar zo compact mogelijk - Wordt geen vergaarbak van alles wat je altijd al wilde weten - Bevat vragen die enkelvoudig zijn - Bevat vragen die geen dubbele ontkenning hebben - Bevat vragen die onafhankelijk zijn Het is belangrijk om een pilot te doen, om eventuele fouten uit de enquête te halen. Meten - Kwantitatief bepalen van een kenmerk aan de hand van een gestandaardiseerde schaal. Een bijzonder vorm van meten is testen, waarbij tests moeten voldoen aan eisen van efficiëntie, standaardisatie, normering, objectiviteit, betrouwbaarheid, validiteit en generaliseerbaarheid. Interview zie blz. 88 Drie soorten interviews: - Volledig gestructureerd: strakke, gestileerde vorm van communicatie met gesloten vragen - Ongestructureerd: Open gesprek over meerdere onderwerpen - Hal gestructureerd: vooraf een aantal vragen onderzoeksvragen formuleren die je beantwoordt wilt hebben en daarbuiten gewoon een open gesprek. Fasen interview blz Diepte interview - Goede manier om gerichte informatie te krijgen, met behulp van zo n interview kun je namelijk veel relevante informatie boven water halen. Je kunt doorvragen, waardoor je een betrouwbaar beeld krijgt over bijvoorbeeld verwachtingen of motieven van de geïnterviewde. Observeren houd in dat je verschijnselen doelgericht waarneemt en vastlegt. Je kijkt en luistert van een afstand, direct of via filmbeelden of video-opnamen. Hoe objectiever je tegenover de onderzoekssituatie staat, des te beter je kunt observeren. Vier hoofdsoorten van observatie: - Participerende (je neemt ook deel aan de geobserveerde activiteit) en niet participerende (je bent buitenstaander, zonder aan de situatie deel te nemen) observatie. - Openlijke en verborgen observatie - Directe en indirecte (via apparatuur, filmbeelden etc.)observatie - Ongestructureerde en gestructureerde observatie Observatiesysteem Checklist Tijdschaal Categorieënsysteem Doel Nagaan of bepaalde verschijnselen zich voordoen, bijvoorbeeld hoe vaak een docent positieve feedback geeft Nagaan hoelang een verschijnsel duurt, bijvoorbeeld hoelang een persoon aan het woord is. Nagaan waar een verschijnsel betrekking op heeft, bijvoorbeeld de vraag of een persoon rookt of niet rookt.

19 Observatieschaal Nagaan wat de kwaliteit is van het geobserveerde verschijnsel, bijvoorbeeld hoe goed of slecht een taak is uitgevoerd. Kritische vragen en valkuilen blz. 94 Drie categorieën fouten bij een observatie: - Je gebruikt niet alle relevantie indicatoren - Je gebruikt irrelevante indicatoren - Je maakt systematische fouten Indicator - Geoperationaliseerde variabele of een deel daarvan die staat voor een abstract kenmerk, een eigenschap of een grootheid die verschillende waarden kan aannemen. Literatuuronderzoek - Het raadplegen van boeken, artikelen en vakbladen, kun je systematisch aanpakken via bibliotheken of internet, aan de hand van inhoudsregisters of auteurs. Zorg wel dat je niet in de overdaad aan informatie verdrinkt. Documentonderzoek - Alle documenten neem je door op inhoud die voor jouw onderzoek relevant is, vaak vind je meer verwijzingen naar andere documenten met ook weer relevante inhoud, relevant wil hier zeggen: de informatie helpt je om de vraagstelling te beantwoorden. Inhoudsanalyse - Een dataverzamelingstechniek die je gebruikt voor het verkrijgen van gegevens uit documenten, uit media en uit sociale en fysieke situaties. De techniek is goed bruikbaar voor het verzamelen van gegevens over gedragingen, opvattingen en interpretaties. Inhoudsanalyse kun je gebruiken om: - feitelijk gegevens te verzamelen om de inhoud duidelijk te maken - belevingen en betekenissen te achterhalen - de maatschappelijke richting of psychologische instelling van de opsteller van documenten vast te stellen. Actieonderzoek - Richt zich op praktische problemen die individuele personen of groepen ondervinden in hun dagelijks handelen in hun woon-leefsituatie, werksituatie of beroepssituatie. Daarbij gaat het om met behulp van praktische kennis individueel of collectief te handelen, en mogelijk de sociale situatie waarin dat handelen plaatsvindt, te verbeteren. Drie mogelijkheden uitvoeren actieonderzoek: - Actieonderzoek wordt uitgevoerd door een onderzoeker van buitenaf - Actieonderzoek wordt uitgevoerd door professionals die via dit onderzoek werken aan hun eigen professionele ontwikkeling - Actieonderzoek wordt uitgevoerd door professionals die via dit onderzoek een groep mensen ondersteunen met als doel hun situatie of handelen te verbeteren. Centrale kenmerken actieonderzoek: - Reflectie en onderzoek - Inzicht en verbetering - Indicatoren voor verbetering - Een combinatie van onderzoeken, leren en veranderen - Eigen handelen en de situatie waarin dat handelen plaatsvindt, onderzoeken en verbeteren - Individueel en gezamenlijk handelen - Anderen fungeren voor de onderzoeker als een soort klankbord of netwerk

20 - De leden van het netwerk functioneren in de voortgangsbesprekingen als critical friends; ze helpen elkaar kritisch te reflecteren op wat ze willen gaan doen. Voorbeelden actieonderzoek blz. 99 Action learning - Leren en werken gaan gelijk op, zodat kennis direct toepasbaar is. Uitvoeringsaspecten actieonderzoek: - De fasen van actieonderzoek zijn dezelfde als de fasen van de handelingscyclus - Er is een wederzijdse oriëntatie van onderzoeker en onderzochten: verheldering van ieders positie, belangen en mogelijkheden, van het eigenlijke probleem en de actoren die erbij betrokken worden. - Er is sprake van zowel objectieve als subjectieve analyse van het probleem. - Het probleem wordt uiteengezet in deelproblemen en hun onderlinge samenhang. - Het gaat om het oplossen van een of meer problemen - Er is een voortdurend ontwikkelen van ideeën over de vraag hoe, met wie en met welke middelen men het probleem kan benaderen - Het onderzoek moet leiden tot stabilisering van de verandering en de verspreiding van de resultaten Ponte (netwerk vormen van critical friends), drie regels: - Er worden in principe alleen vragen gesteld - Beoordelingen over opmerkingen worden niet gemaakt, ook niet in de vorm van vragen - Oplossingen voor wat wordt ingebracht, worden niet gegeven Hoofdstuk 6 Kwantitatieve gegevens - Gegevens uitgedrukt in cijfers, het gaat om een numerieke, getalsmatige weergave. Kwalitatieve gegevens - Niet getalsmatig maar beschouwend, in de vorm van woorden of beelden. Meetniveau - Geeft aan in welke mate je de waarden die aan de categorieën zijn toegekend, kun gebruiken om mee te rekenen. Twee grootheden voor het meten van een variabele: - Abstracte verzameling van getallen met al haar kenmerkende regels en procedures - Variabele zelf met zijn karakteristieke eigenaardigheden of kenmerken 4 meetniveaus: - Nominaal (alleen keuze uit bepaalde kwalitatieve categorieën, bijv. man of vrouw) o Enkele waarden o Losse categorieën o Kwalitatief - Ordinaal (ook kwalitatieve maar dan op rangorde, bijv. mbo hbo wo ) o Enkele waarden o Rangorde o Kwalitatief - Interval (je kunt rekenen met variabelen)

21 o Gelijke intervallen o Geen natuurlijk nulpunt o Kwalitatief - Rationiveau (variabelen zijn numeriek) o Gelijke intervallen o Natuurlijk nulpunt o Gelijke verhoudingen o Kwantitatief

INHOUDS- OPGAVE. Voorwoord 19. Voorwoord bij de nieuwe druk 20. Inleiding 23

INHOUDS- OPGAVE. Voorwoord 19. Voorwoord bij de nieuwe druk 20. Inleiding 23 5 INHOUDS- OPGAVE Voorwoord 19 Voorwoord bij de nieuwe druk 20 Inleiding 23 Ontwikkelingen in het Hoger Beroepsonderwijs 23 Praktijkgericht Onderzoek 25 De focus van ons boek 27 De structuur van dit boek

Nadere informatie

Overzicht van tabellen 13. Overzicht van figuren 15. Voorwoord 17. Inleiding 19

Overzicht van tabellen 13. Overzicht van figuren 15. Voorwoord 17. Inleiding 19 Inhoudsopgave Overzicht van tabellen 13 Overzicht van figuren 15 Voorwoord 17 Inleiding 19 Ontwikkelingen in het Hoger Beroepsonderwijs 19 Praktijkgericht Onderzoek 21 De focus van dit boek 23 De structuur

Nadere informatie

Schema van een praktijkgericht juridisch onderzoek 18 Schema s van vier typen beroepsproducten 20

Schema van een praktijkgericht juridisch onderzoek 18 Schema s van vier typen beroepsproducten 20 Schema van een praktijkgericht juridisch onderzoek 18 Schema s van vier typen beroepsproducten 20 1 Een onderzoeksmodel voor praktijkgericht juridisch onderzoek 23 1.1 Inleiding 23 1.2 Begripsbepalingen

Nadere informatie

Inleiding 15 Waarom deze methode? 15 Voor de student 16 Legenda gebruikte icoontjes 18 Personages: wie is wie? 18. In de startblokken 19

Inleiding 15 Waarom deze methode? 15 Voor de student 16 Legenda gebruikte icoontjes 18 Personages: wie is wie? 18. In de startblokken 19 Inleiding 15 Waarom deze methode? 15 Voor de student 16 Legenda gebruikte icoontjes 18 Personages: wie is wie? 18 In de startblokken 19 STAP 1 Van interesse tot brainstormen over het onderwerp 29 Beschrijvende

Nadere informatie

Onderzoeksmethodologie van praktijkgericht en toegepast onderzoek. Jac Christis, 14 februari 2013

Onderzoeksmethodologie van praktijkgericht en toegepast onderzoek. Jac Christis, 14 februari 2013 Onderzoeksmethodologie van praktijkgericht en toegepast onderzoek Jac Christis, 14 februari 2013 Onderzoeksopzet 1. Formuleer je onderzoeksvraag 2. Bepaal welke gegevens je nodig hebt 3. Bepaal hoe je

Nadere informatie

Onderzoek Module 10.3 Het empirisch onderzoek ontwerpen. Master Innovation & Leadership in Education

Onderzoek Module 10.3 Het empirisch onderzoek ontwerpen. Master Innovation & Leadership in Education Onderzoek Module 10.3 Het empirisch onderzoek ontwerpen Master Innovation & Leadership in Education Leerdoelen Aan het eind van deze lesdag heb je: Kennis van de dataverzamelingsmethodes vragenlijstonderzoek,

Nadere informatie

Onderzoeksmethodologie van praktijkgericht en toegepast onderzoek. Jac Christis, 29 januari 2014

Onderzoeksmethodologie van praktijkgericht en toegepast onderzoek. Jac Christis, 29 januari 2014 Onderzoeksmethodologie van praktijkgericht en toegepast onderzoek Jac Christis, 29 januari 2014 Onderzoeksopzet 1. Formuleer je onderzoeksvraag 2. Bepaal welke gegevens je nodig hebt 3. Bepaal hoe je die

Nadere informatie

Introductie. De onderzoekscyclus; een gestructureerde aanpak die helpt bij het doen van onderzoek.

Introductie. De onderzoekscyclus; een gestructureerde aanpak die helpt bij het doen van onderzoek. Introductie Een onderzoeksactiviteit start vanuit een verwondering of verbazing. Je wilt iets begrijpen of weten en bent op zoek naar (nieuwe) kennis en/of antwoorden. Je gaat de context en content van

Nadere informatie

Voorwoord van Hester van Herk... iii Voorwoord van Foeke van der Zee... iv Verantwoording... vi

Voorwoord van Hester van Herk... iii Voorwoord van Foeke van der Zee... iv Verantwoording... vi Inhoudsopgave Voorwoord van Hester van Herk... iii Voorwoord van Foeke van der Zee... iv Verantwoording... vi INTRODUCTIE... 1 1. Wat is onderzoek... 2 1.1 Een definitie van onderzoek... 2 1.2 De onderzoeker

Nadere informatie

Ontwerpgericht onderzoek in het HBO: onderzoeken door te adviseren

Ontwerpgericht onderzoek in het HBO: onderzoeken door te adviseren Management, finance en recht Ontwerpgericht onderzoek in het HBO: onderzoeken door te adviseren KWALON Conferentie Kwalitatief onderzoek in het hoger onderwijs: lessen leren van elkaar 13 december 2012

Nadere informatie

Voorwoord... iii Verantwoording... v

Voorwoord... iii Verantwoording... v Inhoudsopgave Voorwoord... iii Verantwoording... v INTRODUCTIE... 1 1. Wat is onderzoek... 2 1.1 Een definitie van onderzoek... 2 1.2 De onderzoeker als probleemoplosser of de onderzoeker als adviseur...

Nadere informatie

Hoorcollege 1: Onderzoeksmethoden 06-01-13!!

Hoorcollege 1: Onderzoeksmethoden 06-01-13!! Hoorcollege 1: Onderzoeksmethoden 06-01-13 Stof hoorcollege Hennie Boeije, Harm t Hart, Joop Hox (2009). Onderzoeksmethoden, Boom onderwijs, achtste geheel herziene druk, ISBN 978-90-473-0111-0. Hoofdstuk

Nadere informatie

Deel 1 Concepten en kaders 29

Deel 1 Concepten en kaders 29 Inhoudsopgave Voorwoord 5 Inleiding 21 Deel 1 Concepten en kaders 29 1. Wat is praktijkgericht onderzoek? 31 1.1 Wat is onderzoek? 31 1.2 Onderzoek en professionele praktijk 32 1.2.1 Twee werelden 33 1.2.2

Nadere informatie

Workshop. Dataverzameling. Van onderzoeksvraag naar data

Workshop. Dataverzameling. Van onderzoeksvraag naar data Workshop Dataverzameling Van onderzoeksvraag naar data Even voorstellen: Suzanne van de Groep 24 jaar Promovendus (PhD-kandidaat) Universiteit Leiden Hoe gaan jongeren met andere mensen om? Hoe werkt dat

Nadere informatie

Onderzoeksontwerp. (wo 16 sept 2015) Jac Christis

Onderzoeksontwerp. (wo 16 sept 2015) Jac Christis Onderzoeksontwerp (wo 16 sept 2015) Jac Christis Interventie projecten Praktijkstroom: interventies bij bedrijven 1 2 3 4 E D V O Standaard werkwijze Empirisch onderzoek Kwantitatief Kwalitatief (Survey)

Nadere informatie

Methodologie voor onderzoek in zorg, welzijn en hulpverlening. Foeke van der Zee

Methodologie voor onderzoek in zorg, welzijn en hulpverlening. Foeke van der Zee Methodologie voor onderzoek in zorg, welzijn en hulpverlening Foeke van der Zee Niets uit deze uitgave mag worden verveelvuldigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar worden gemaakt,

Nadere informatie

28-10-2015. Je kunt deze presentatie na afloop van de les downloaden.

28-10-2015. Je kunt deze presentatie na afloop van de les downloaden. Docent: Marcel Gelsing Je kunt deze presentatie na afloop van de les downloaden. Ga naar: www.gelsing.info Kies voor de map Eindopdrachten Download: Integrale eindopdracht Fase 1.pdf Les 1: fase 1 en 2

Nadere informatie

Laag Vaardigheden Leerdoelen Formulering van vragen /opdrachten

Laag Vaardigheden Leerdoelen Formulering van vragen /opdrachten Blooms taxonomie Laag Vaardigheden Leerdoelen Formulering van vragen /opdrachten Evalueren Evalueren = de vaardigheid om de waarde van iets (literatuur, onderzoeksrapport, presentatie etc) te kunnen beoordelen

Nadere informatie

Beoordelingscriteria scriptie Nemas HRM

Beoordelingscriteria scriptie Nemas HRM Beoordelingscriteria scriptie Nemas HRM Instructie Dit document hoort bij het beoordelingsformulier. Op het beoordelingsformulier kan de score per criterium worden ingevuld. Elk criterium kan op vijf niveaus

Nadere informatie

Methodologie voor onderzoek in marketing en management. Foeke van der Zee

Methodologie voor onderzoek in marketing en management. Foeke van der Zee Methodologie voor onderzoek in marketing en management Foeke van der Zee Niets uit deze uitgave mag worden verveelvuldigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar worden gemaakt,

Nadere informatie

Beoordelingscriteria scriptie CBC: instructie en uitwerking

Beoordelingscriteria scriptie CBC: instructie en uitwerking Nederlandse Associatie voor Examinering 1 Beoordelingscriteria scriptie CBC: instructie en uitwerking Met de scriptie voor Compensation & Benefits Consultant (CBC) toont de kandidaat een onderbouwd advies

Nadere informatie

Onderzoek in het kader van de interventiecyclus. Jac Christis, 11 september 2013

Onderzoek in het kader van de interventiecyclus. Jac Christis, 11 september 2013 Onderzoek in het kader van de interventiecyclus Jac Christis, 11 september 2013 Onderzoeksopzet 1. Formuleer je onderzoeksvraag 2. Bepaal welke gegevens je nodig hebt 3. Bepaal hoe je die gegevens verzamelt

Nadere informatie

Methodologie voor onderzoek in de verpleegkunde. Foeke van der Zee

Methodologie voor onderzoek in de verpleegkunde. Foeke van der Zee Methodologie voor onderzoek in de verpleegkunde Foeke van der Zee Inhoudsopgave 1. Onderzoek, wat is dat eigenlijk... 1 1.1 Hoe is onderzoek te omschrijven... 1 1.2 Is de onderzoeker een probleemoplosser

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Het soort onderzoek waar dit boek op gericht is 15

Hoofdstuk 1 Het soort onderzoek waar dit boek op gericht is 15 Inhoud Voorwoord 11 Hoofdstuk 1 Het soort onderzoek waar dit boek op gericht is 15 1.1 Inleiding 15 1.2 Voorbeelden 16 1.2.1 Leiden problemen in welbevinden tot voortijdig schoolverlaten? 16 1.2.2 Beter

Nadere informatie

Beoordelingscriteria scriptie Nemas HRM

Beoordelingscriteria scriptie Nemas HRM Beoordelingscriteria scriptie Nemas HRM Instructie Dit document hoort bij het beoordelingsformulier. Op het beoordelingsformulier kan de score per criterium worden ingevuld. Elk criterium kan op vijf niveaus

Nadere informatie

Media en creativiteit. Winter jaar vier Werkcollege 5

Media en creativiteit. Winter jaar vier Werkcollege 5 Media en creativiteit Winter jaar vier Werkcollege 5 Kwartaaloverzicht winter Les 1 Les 2 Les 3 Les 4 Les 5 Les 6 Les 7 Les 8 Opbouw scriptie Keuze onderwerp Onderzoeksvraag en deelvragen Bespreken onderzoeksvragen

Nadere informatie

Onderzoeksontwerp. Module 1 (29 sept 2015) Jac Christis en Annet Jantien Smit

Onderzoeksontwerp. Module 1 (29 sept 2015) Jac Christis en Annet Jantien Smit Onderzoeksontwerp Module 1 (29 sept 2015) Jac Christis en Annet Jantien Smit De cursus Module 1: Overzicht plus empirische cyclus Module 2: Interventiecyclus (beroepsproducten) Diagnostisch onderzoek Ontwerpgericht

Nadere informatie

Bijlage 3. Beoordelingscriteria onderzoeksplan

Bijlage 3. Beoordelingscriteria onderzoeksplan Bijlage. Beoordelingscriteria onderzoeksplan Naam student: Dominique van Maas Naam afstudeerbegeleider: Ceciel Zandee Naam tweede beoordelaar: Winifred Paulis Datum: 19-01-014 Voorlopige titel onderzoek

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 15

Inhoudsopgave. Inleiding 15 Inhoudsopgave Inleiding 15 Deel 1 Achtergronden en grondslagen van actieonderzoek Inleiding 21 1. Actieonderzoek verkend 22 1.1 Opkomst van praktijkgericht onderzoek 22 1.2 Praktijkgericht onderzoek en

Nadere informatie

TRIPLE-LOOP LEARNING: HBO, OPLEIDER EN STUDENT IN ONTWIKKELING INNOVATIE VAN HET ONDERZOEKSCURRICULUM IN DE LERARENOPLEIDINGEN

TRIPLE-LOOP LEARNING: HBO, OPLEIDER EN STUDENT IN ONTWIKKELING INNOVATIE VAN HET ONDERZOEKSCURRICULUM IN DE LERARENOPLEIDINGEN TRIPLE-LOOP LEARNING: HBO, OPLEIDER EN STUDENT IN ONTWIKKELING INNOVATIE VAN HET ONDERZOEKSCURRICULUM IN DE LERARENOPLEIDINGEN Dr. Mascha Enthoven, Prof. dr. Ron Oostdam, dr. Bert van Veldhuizen, Kenniscentrum

Nadere informatie

Kwalitatief te werk! Landelijke Bijeenkomst Meten Maatschappelijke Opbrengst 17 dec 2018 Mandy Goes & Roxanne de Vrede Panteia

Kwalitatief te werk! Landelijke Bijeenkomst Meten Maatschappelijke Opbrengst 17 dec 2018 Mandy Goes & Roxanne de Vrede Panteia Kwalitatief te werk! Landelijke Bijeenkomst Meten Maatschappelijke Opbrengst 17 dec 2018 Mandy Goes & Roxanne de Vrede Panteia Doel van de sessie what s in it for me? Je weet wanneer en waarom je een kwalitatieve

Nadere informatie

Methodologie voor sociaalwetenschappelijk onderzoek. Foeke van der Zee

Methodologie voor sociaalwetenschappelijk onderzoek. Foeke van der Zee Methodologie voor sociaalwetenschappelijk onderzoek Foeke van der Zee Niets uit deze uitgave mag worden verveelvuldigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar worden gemaakt, in

Nadere informatie

Zelfdiagnostische vragenlijst verandercompetenties

Zelfdiagnostische vragenlijst verandercompetenties Zelfdiagnostische vragenlijst verandercompetenties Het gaat om de volgende zeven verandercompetenties. De competenties worden eerst toegelicht en vervolgens in een vragenlijst verwerkt. Veranderkundige

Nadere informatie

Workshop. Dataverzameling. Van onderzoeksvraag naar data

Workshop. Dataverzameling. Van onderzoeksvraag naar data Workshop Dataverzameling Van onderzoeksvraag naar data Even voorstellen: Suzanne van de Groep 23 jaar Promovendus (PhD-kandidaat) Universiteit Leiden Hoe komt het dat sommige mensen aardiger zijn dan anderen?

Nadere informatie

Auteurs: Baarda e.a. isbn: 978-90-01-80771-9

Auteurs: Baarda e.a. isbn: 978-90-01-80771-9 Woord vooraf Het Basisboek Methoden en Technieken biedt je een handleiding voor het opzetten en uitvoeren van empirisch kwantitatief onderzoek. Je stelt door waarneming vast wat zich in de werkelijkheid

Nadere informatie

Methodiek Actieonderzoek

Methodiek Actieonderzoek Methodiek Actieonderzoek C O M M U N I T Y D E V E L O P M E N T College 4 17 september 2012 Docent: Elly Hellings Leerdoel college 4 Leerdoel: meer kennis over de verschillende methodieken van actieonderzoek

Nadere informatie

Studiehandleiding Onderzoeksmethoden

Studiehandleiding Onderzoeksmethoden Studiehandleiding Onderzoeksmethoden Modulenaam: Onderzoeksmethoden Afdeling: Pedagogiek Studiejaar: 1 Semester: 1 Ects: 5 Docenten: Mieke de Waal (vt), Peter Karstanje (dt), Hans Steenvoorden (vkrt) Datum:

Nadere informatie

Bijeenkomst afstudeerbegeleiders. 13 januari 2009 Bespreking opzet scriptie

Bijeenkomst afstudeerbegeleiders. 13 januari 2009 Bespreking opzet scriptie Bijeenkomst afstudeerbegeleiders 13 januari 2009 Bespreking opzet scriptie Doel deel II bijeenkomst vandaag Afstudeerbegeleiders zijn geinformeerd over inhoud Medmec jaar vier (scriptievaardigheden) Afstudeerbegeleiders

Nadere informatie

Onderzoeksontwerp. Module 3 (wo 30 sept 2015) Jac Christis en Annet Jantien Smit

Onderzoeksontwerp. Module 3 (wo 30 sept 2015) Jac Christis en Annet Jantien Smit Onderzoeksontwerp Module 3 (wo 30 sept 2015) Jac Christis en Annet Jantien Smit De cursus Module 1: Overzicht plus empirische cyclus Module 2: Interventiecyclus (beroepsproducten) Diagnostisch onderzoek

Nadere informatie

Scriptiegroep. Bijeenkomst 08

Scriptiegroep. Bijeenkomst 08 Scriptiegroep Bijeenkomst 08 Inhoudselementen van een scriptie Inhoudsopgave Voorwoord Inleiding Bronnenonderzoek Afstudeerproject Conclusie Samenvatting Literatuurlijst Bijlagen Inhoudsopgave Routekaart

Nadere informatie

Samenvattingen Technische Bedrijfskunde. Bedrijfskundige methodologie

Samenvattingen Technische Bedrijfskunde. Bedrijfskundige methodologie Samenvattingen Technische Bedrijfskunde Bedrijfskundige methodologie Met dank aan het bestuur van S.V. Scopus 16 17 Gemaakt door: Roy van der Wal Datum: 20 09 2016 Let op: S.V. Scopus is niet aansprakelijk

Nadere informatie

Plek onderzoeksvraag. Aanleiding handelingsprobleem/verlegenheidssituatie. Literatuur. Onderzoeksvraag. Onderzoeksopzet

Plek onderzoeksvraag. Aanleiding handelingsprobleem/verlegenheidssituatie. Literatuur. Onderzoeksvraag. Onderzoeksopzet De Onderzoeksvraag Plek onderzoeksvraag Aanleiding handelingsprobleem/verlegenheidssituatie Probleemanalyse probleemstelling Literatuur Onderzoeksvraag Onderzoeksopzet De onderzoeksvraag Goed onderzoek

Nadere informatie

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Faculteit Educatie Instituut voor Leraar en School

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Faculteit Educatie Instituut voor Leraar en School Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Faculteit Educatie Instituut voor Leraar en School Beoordeling Afstudeeronderzoek eindfase 2014-2015 VT-DT ONDERZOEKSVERSLAG 1 Bijlage 5c Beoordelingsformulier onderzoeksverslag

Nadere informatie

Docentonderzoek binnen de AOS Bijeenkomst 8 Feedbackformulier bij het onderzoeksinstrument

Docentonderzoek binnen de AOS Bijeenkomst 8 Feedbackformulier bij het onderzoeksinstrument Docentonderzoek binnen de AOS Bijeenkomst 8 Feedbackformulier bij het onderzoeksinstrument Het doel van deze opdracht is nagaan of je instrument geschikt is voor je onderzoek. Het is altijd verstandig

Nadere informatie

20/04/2013: Kwalitatief vs. Kwantitatief

20/04/2013: Kwalitatief vs. Kwantitatief 20/04/2013: Kwalitatief vs. Kwantitatief Wat is exact het verschil tussen kwalitatief en kwantitatief marktonderzoek in termen van onderzoek (wat doe je) in termen van resultaat (wat kan je er mee) in

Nadere informatie

Competentie niveaus HHS TIS opleiding Werktuigbouwkunde

Competentie niveaus HHS TIS opleiding Werktuigbouwkunde Competentie niveaus HHS TIS opleiding Werktuigbouwkunde 1. BoE domeincompetentie Analyseren (minimaal niveau eind major W: 3) (toelichting: deze omschrijving komt uit de Bachelor of Engineering (BoE))

Nadere informatie

PWS - Fase 1 - Plan van aanpak Behaald 0 van de 25 punten

PWS - Fase 1 - Plan van aanpak Behaald 0 van de 25 punten PWS - Fase 1 - Plan van aanpak Behaald 0 van de 25 punten Beoordeling Te behalen Behaald 1. Past het onderwerp/ontwerp bij het vak/de vakken? 1 Herkenbaarheid van het vak of de vakken. Past het onderwerp

Nadere informatie

Afbeelding: TriamFloat Effectmetingsmodel

Afbeelding: TriamFloat Effectmetingsmodel Het meten van het effect van leren en ontwikkelen is een belangrijk thema bij onze klanten. Organisaties willen de toegevoegde waarde van leren weten en verwachten een professionele aanpak van de afdeling

Nadere informatie

Wanneer is onderzoek goed: de kwaliteitscriteria

Wanneer is onderzoek goed: de kwaliteitscriteria Management, finance en recht Wanneer is onderzoek goed: de kwaliteitscriteria De verwarring voorbij Naar hernieuwd zelfvertrouwen Congres Praktijkgericht onderzoek in het HBO Amersfoort, 11 december 2012

Nadere informatie

Kwaliteit van praktijkgericht onderzoek; de spanning tussen praktische relevantie en methodische grondigheid

Kwaliteit van praktijkgericht onderzoek; de spanning tussen praktische relevantie en methodische grondigheid Kwaliteit van praktijkgericht onderzoek; de spanning tussen praktische relevantie en methodische grondigheid Pre-conferentie HRM lectorencongres 2016 Zwolle 17 november 2016 Dr. Daan Andriessen Lector

Nadere informatie

Taxanomie van Bloom en de kunst van het vragen stellen. Anouk Mulder verschil in talent

Taxanomie van Bloom en de kunst van het vragen stellen. Anouk Mulder verschil in talent Onthouden Kunnen ophalen van specifieke informatie, variërend van feiten tot complete theorieën Opslaan en ophalen van informatie (herkennen) Kennis van data, gebeurtenissen, plaatsen Kennis van belangrijkste

Nadere informatie

Doelen Praktijkonderzoek Hogeschool de Kempel

Doelen Praktijkonderzoek Hogeschool de Kempel Doelen Praktijkonderzoek Hogeschool de Kempel Auteurs: Sara Diederen Rianne van Kemenade Jeannette Geldens i.s.m. management initiële opleiding (MOI) / jaarcoördinatoren 1 Inleiding Dit document is bedoeld

Nadere informatie

AOS docentonderzoek. Rapporteren en presenteren

AOS docentonderzoek. Rapporteren en presenteren Het forum AOS docentonderzoek Rapporteren en presenteren Wanneer is je onderzoek geslaagd? Evalueren en beoordelen Oefening 4 (pagina 316 of 321) Rapporteren en presenteren Verspreiding van resultaten

Nadere informatie

Beoordelingsmodel scriptie De beoordelaars gaan niet over tot een eindbeoordeling indien een van de categorieën een onvoldoende is.

Beoordelingsmodel scriptie De beoordelaars gaan niet over tot een eindbeoordeling indien een van de categorieën een onvoldoende is. Beoordelingsmodel scriptie De beoordelaars gaan niet over tot een eindbeoordeling indien een van de categorieën een is. Plan van aanpak 1.aanleiding (10 punten) Er is geen duidelijk omschreven aanleiding

Nadere informatie

Deelopdracht 1: Onderzoek naar het onderwijsconcept van jouw leerwerkplek

Deelopdracht 1: Onderzoek naar het onderwijsconcept van jouw leerwerkplek Deelopdracht 1: Onderzoek naar het onderwijsconcept van jouw leerwerkplek In deze deelopdracht ga je het onderwijsconcept van jouw leerwerkplek onderzoeken. Geerts en van Kralingen (2011) definiëren onderwijsconcept

Nadere informatie

WORKSHOP ONDERZOEKSMETHODEN

WORKSHOP ONDERZOEKSMETHODEN WORKSHOP ONDERZOEKSMETHODEN INHOUD Kwantitatieve onderzoeksmethoden Algemene kenmerken Enquête Experiment Kwalitatieve onderzoeksmethoden Algemene kenmerken Observatie Interview Kwaliteit van het onderzoek

Nadere informatie

De Taxonomie van Bloom Toelichting

De Taxonomie van Bloom Toelichting De Taxonomie van Bloom Toelichting Een van de meest gebruikte manier om verschillende kennisniveaus in te delen, is op basis van de taxonomie van Bloom. Deze is tussen 1948 en 1956 ontwikkeld door de onderwijspsycholoog

Nadere informatie

Bloom. Taxonomie van. in de praktijk

Bloom. Taxonomie van. in de praktijk Bloom Taxonomie van in de praktijk De taxonomie van Bloom kan worden toegepast als praktisch hulpmiddel bij het differentiëren in denken en doen. Het helpt je om in je vraagstelling een plaats te geven

Nadere informatie

Pre-Academisch Onderwijs. Ontwikkelingslijnen en leerdoelen

Pre-Academisch Onderwijs. Ontwikkelingslijnen en leerdoelen Pre-Academisch Onderwijs Ontwikkelingslijnen en leerdoelen LEERDOELEN PER ONTWIKKELINGSLIJN Ontwikkelingslijn 1: De leerling ontwikkelt een wetenschappelijke houding 1.1 De leerling ontwikkelt een kritische

Nadere informatie

- Geplaatst in VISUS EBM IN DE OPTOMETRIE: HOE PAS JE HET TOE?

- Geplaatst in VISUS EBM IN DE OPTOMETRIE: HOE PAS JE HET TOE? - Geplaatst in VISUS 4-2017 - EBM IN DE OPTOMETRIE: HOE PAS JE HET TOE? Om de verschillen tussen de kennis uit het laatste wetenschappelijk bewijs en de klinische praktijk kleiner te maken is de afgelopen

Nadere informatie

Plan onderzoek OS Boss po Bijlage 7. Kenniscentrum Talentontwikkeling

Plan onderzoek OS Boss po Bijlage 7. Kenniscentrum Talentontwikkeling Plan onderzoek OS Boss po Bijlage 7 Kenniscentrum Talentontwikkeling Visie op Onderzoek in Opleidingsschool BOSS po Binnen OS BOSS po streven we ernaar om leerkrachten op te leiden die onderzoekend, intentioneel

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord 7

Inhoudsopgave. Voorwoord 7 Inhoudsopgave Voorwoord 7 1 Beginselen van academisch-juridisch onderzoek 9 1.1 Academisch-juridisch onderzoek 9 1.2 Verschillen met ander juridisch onderzoek 10 1.3 Het onderzoeksproces 11 1.4 Eisen waaraan

Nadere informatie

Uitwerkingen hoofdstuk 5

Uitwerkingen hoofdstuk 5 Uitwerkingen hoofdstuk 5 Oefening 1 Het beoordelen van de keuze voor methoden van dataverzameling Freek richt zich met zijn dataverzameling alleen op de verpleegkundigen in het ziekenhuis. Hij had echter

Nadere informatie

Inleiding. Waarom deze methode?

Inleiding. Waarom deze methode? Inleiding In dit boek ligt de focus op de praktische benadering van de uitvoering van onderzoek en de vertaalslag naar de (sociaal)juridische beroepspraktijk. Het boek is bruikbaar voor zowel een beginnende

Nadere informatie

11/20/2017. AOS docentonderzoek bijeenkomst 5 Methode van onderzoek Rian Aarts & Kitty Leuverink.

11/20/2017. AOS docentonderzoek bijeenkomst 5 Methode van onderzoek Rian Aarts & Kitty Leuverink. AOS docentonderzoek bijeenkomst 5 Methode van onderzoek Rian Aarts & Kitty Leuverink 1 De methode = (onderzoeks)aanpak In de methode ook wel onderzoeksaanpak genoemd - beschrijf je hoe je een antwoord

Nadere informatie

tudievragen voor het vak TCO-2B

tudievragen voor het vak TCO-2B S tudievragen voor het vak TCO-2B 1 Wat is fundamenteel/theoretisch onderzoek? 2 Geef een voorbeeld uit de krant van fundamenteel/theoretisch onderzoek. 3 Wat is het doel van fundamenteel/theoretisch onderzoek?

Nadere informatie

Concretere eisen om te (kunnen) voldoen aan relevante wet- en regelgeving zijn specifiek benoemd

Concretere eisen om te (kunnen) voldoen aan relevante wet- en regelgeving zijn specifiek benoemd >>> Overgang Maatstaf 2016 Onderstaand overzicht bevat de selectie van de geheel nieuwe eisen uit de Maatstaf 2016 en de eisen waarbij extra of andere accenten zijn gelegd, inclusief een korte toelichting.

Nadere informatie

Competenties met indicatoren bachelor Civiele Techniek.

Competenties met indicatoren bachelor Civiele Techniek. Competenties met indicatoren bachelor Civiele Techniek. In de BEROEPSCOMPETENTIES CIVIELE TECHNIEK 1 2, zijn de specifieke beroepscompetenties geformuleerd overeenkomstig de indeling van het beroepenveld.

Nadere informatie

Bijlage 3. Beoordelingscriteria onderzoeksplan

Bijlage 3. Beoordelingscriteria onderzoeksplan Bijlage 3. Beoordelingscriteria onderzoeksplan Naam student: Joost den Hollander Naam afstudeerbegeleider: Ceciel Zandee Naam tweede beoordelaar: Winifred paulis Datum: 9-0-05 Voorlopige titel onderzoek

Nadere informatie

Methoden van Organisatieonderzoek. ABK 34 Januari Maart 2012. Hans Doorewaard (coördinator) Brian Tjemkes Arnoud van de Ven

Methoden van Organisatieonderzoek. ABK 34 Januari Maart 2012. Hans Doorewaard (coördinator) Brian Tjemkes Arnoud van de Ven Methoden van Organisatieonderzoek ABK 34 Januari Maart 2012 Hans Doorewaard (coördinator) Brian Tjemkes Arnoud van de Ven Faculteit der Managementwetenschappen Radboud Universiteit Nijmegen Tentamen *

Nadere informatie

Format beoordelingsformulier FEM voor geschreven afstudeerwerk: de afstudeeropdracht Toelichting over het gebruik van het formulier:

Format beoordelingsformulier FEM voor geschreven afstudeerwerk: de afstudeeropdracht Toelichting over het gebruik van het formulier: Bijlage bij Andriessen, D. en Van der Marel, I. (2015) Beoordelingsmodel voor eindwerkstukken voor een Faculteit Economie & Manage-ment in het hbo. Tijdschrift voor Hoger Onderwijs, Jaargang 33, Nr. 2,

Nadere informatie

Rijke Lessen. zetten je aan het denken. Handleiding(etje) Minka Dumont 26 november 2009 SLO - Landelijke Plusklasnetwerkdag

Rijke Lessen. zetten je aan het denken. Handleiding(etje) Minka Dumont 26 november 2009 SLO - Landelijke Plusklasnetwerkdag Rijke Lessen zetten je aan het denken Minka Dumont 2009 www.lesmateriaalvoorhoogbegaafden.com Handleiding(etje) Minka Dumont 26 november 2009 SLO - Landelijke Plusklasnetwerkdag Onthouden Kunnen ophalen

Nadere informatie

Bijlage 1 Uitwerking opdrachten 103. Bijlage 2 Vaktijdschriften Social Work 119. Literatuur 123. Begrippenlijst 125. Trefwoordenregister 131

Bijlage 1 Uitwerking opdrachten 103. Bijlage 2 Vaktijdschriften Social Work 119. Literatuur 123. Begrippenlijst 125. Trefwoordenregister 131 Inhoud Inleiding 9 1 Onderzoek en de onderzoekskwestie 13 1.1 Inleiding 13 1.2 Kenmerken van praktijkonderzoek 14 1.3 Het ontwikkelen van een visie op een probleem uit de praktijk 16 1.4 De geschiktheid

Nadere informatie

Opleiding Verpleegkunde Stage-opdrachten jaar 3

Opleiding Verpleegkunde Stage-opdrachten jaar 3 Opleiding Verpleegkunde Stage-opdrachten jaar 3 Handleiding Voltijd Jaar 3 Studiejaar 2015-2016 Stage-opdrachten Tijdens stage 3 worden 4 stage-opdrachten gemaakt (waarvan opdracht 1 als toets voor de

Nadere informatie

Onderzoeksvraag Uitkomst

Onderzoeksvraag Uitkomst Hoe doe je onderzoek? Hoewel er veel leuke boeken zijn geschreven over het doen van onderzoek (zie voor een lijstje de pdf op deze site) leer je onderzoeken niet uit een boekje! Als je onderzoek wilt doen

Nadere informatie

Voorwoord 1 0. Inleiding 1 1

Voorwoord 1 0. Inleiding 1 1 Inhoud Voorwoord 1 0 Inleiding 1 1 1 Evidence-based diëtetiek: principes en werkwijze 1 3 Inleiding 1 3 1.1 Evidence-based diëtetiek 1 3 1.2 Het ontstaan van evidence-based handelen 1 5 1.3 Evidence-based

Nadere informatie

Methodisch werken met zorgleefplan, ondersteuningsplan of begeleidingsplan

Methodisch werken met zorgleefplan, ondersteuningsplan of begeleidingsplan Zorgleefplan, ondersteuningsplan en begeleidingsplan Methodisch werken met zorgleefplan, ondersteuningsplan of begeleidingsplan Om goede zorg en/of ondersteuning te kunnen geven aan een cliënt is het werken

Nadere informatie

AOS docentonderzoek bijeenkomst 2 Onderzoeksdoel en -vragen 9/21/ Rian Aarts & Kitty Leuverink

AOS docentonderzoek bijeenkomst 2 Onderzoeksdoel en -vragen 9/21/ Rian Aarts & Kitty Leuverink Bron: Baarda, B. (2014) Dit is onderzoek! AOS docentonderzoek bijeenkomst 2 Onderzoeksdoel en -vragen Rian Aarts & Kitty Leuverink 1 Inhoud bijeenkomst 2 Praktijkprobleem bespreken Onderzoeksdoel formuleren

Nadere informatie

AOS docentonderzoek bijeenkomst 2 Onderzoeksdoel en -vragen

AOS docentonderzoek bijeenkomst 2 Onderzoeksdoel en -vragen AOS docentonderzoek bijeenkomst 2 Onderzoeksdoel en -vragen Rian Aarts & Kitty Leuverink Bron: Baarda, B. (2014) Dit is onderzoek! Inhoud bijeenkomst 2 Praktijkprobleem bespreken Onderzoeksdoel formuleren

Nadere informatie

Docentonderzoek binnen de AOS Bijeenkomst 6 Feedbackformulier voor onderzoeksplan. A. De inleiding. Van: Voor:

Docentonderzoek binnen de AOS Bijeenkomst 6 Feedbackformulier voor onderzoeksplan. A. De inleiding. Van: Voor: Docentonderzoek binnen de AOS Bijeenkomst 6 Feedbackformulier voor onderzoeksplan Van: Voor: A. De inleiding Wordt de aanleiding van het onderzoek duidelijk beschreven? Wordt er een beschrijving gemaakt

Nadere informatie

Nota. Generieke leerresultaten van FIIW. 1 Genese van het document

Nota. Generieke leerresultaten van FIIW. 1 Genese van het document GROEP WETENSCHAP & TECHNOLOGIE FACULTEIT INDUSTRIËLE INGENIEURSWETENSCHAPPEN W. DE CROYLAAN 6 BUS 2000 3001 HEVERLEE, BELGIË HEVERLEE 30 juli 2013 Nota Generieke leerresultaten van FIIW 1 Genese van het

Nadere informatie

Project Kwantitatief onderzoek Module 12 HDT H830-11

Project Kwantitatief onderzoek Module 12 HDT H830-11 Project Kwantitatief onderzoek Module 12 HDT H830-11 Onderzoeksplan Bernice Havermans 10016112 b.l.havermans@gmail.com Esmee Kramer 10012478 esmeeschiedam@hotmail.com Birgit Nieuwenburg 09035168 birgit-nieuwenburg@hotmail.com

Nadere informatie

Methoden van het Wetenschappelijk Onderzoek: Deel II Vertaling pagina 83 97

Methoden van het Wetenschappelijk Onderzoek: Deel II Vertaling pagina 83 97 Wanneer gebruiken we kwalitatieve interviews? Kwalitatief interview = mogelijke methode om gegevens te verzamelen voor een reeks soorten van kwalitatief onderzoek Kwalitatief interview versus natuurlijk

Nadere informatie

13.6. Onderzoeksresultaten: Betekenis voor verander- en

13.6. Onderzoeksresultaten: Betekenis voor verander- en Inhoudsopgave Dankwoord 5 Lijst van gebruikte Afkortingen 9 Lijst van figuren 15 Lijst van tabellen 16 1. Algemene inleiding 19 1.1. Inspiraties voor het onderzoek 24 1.2. Praktische relevantie van het

Nadere informatie

Ontwerpgericht Wetenschappelijk Onderzoek wat is dat?

Ontwerpgericht Wetenschappelijk Onderzoek wat is dat? Ontwerpgericht Wetenschappelijk Onderzoek wat is dat? DSRG congres, 3 november 2011 Prof dr ir Joan van Aken TU/e ontwerpgericht wetenschappelijk onderzoek ofwel DSR (Design Science Research): brug tussen

Nadere informatie

2 e Fontys Onderzoekscongres Onderzoek & Onderwijs :

2 e Fontys Onderzoekscongres Onderzoek & Onderwijs : 2 e Fontys Onderzoekscongres Onderzoek & Onderwijs : Onderzoek in de onderwijspraktijk van Fontys Wat doen we? Hoe gaat het? Wat levert het op? KEY NOTE: ANOUKE BAKX & JOS MONTULET Onderzoek binnen de

Nadere informatie

Inleiding nleiding Transferprobleem

Inleiding nleiding Transferprobleem I nleiding Voor je ligt het praktijkboek voor methoden en technieken in het hoger onderwijs. Dit boek biedt een algemene inleiding in de methoden en technieken die je gebruikt bij het opzetten en uitvoeren

Nadere informatie

Eerste effectmeting van de training ouderverstoting voor professionals in opdracht van De FamilieAcademie

Eerste effectmeting van de training ouderverstoting voor professionals in opdracht van De FamilieAcademie Eerste effectmeting van de training ouderverstoting voor professionals in opdracht van De FamilieAcademie 1 Samenvatting In opdracht van de FamilieAcademie is een eerste effectmeting gedaan naar de training

Nadere informatie

Niveau 1 Competenties uit het curriculum HBO Werktuigbouwkunde (aan de Haagse Hogeschool)

Niveau 1 Competenties uit het curriculum HBO Werktuigbouwkunde (aan de Haagse Hogeschool) Niveau 1 Competenties uit het curriculum HBO Werktuigbouwkunde (aan de Haagse Hogeschool) 1. Analyseren: Behaald 1 2 Ontwerpen: Behaald 2 3 Realiseren: Behaald 3 4 Beheren: Onbehaald 4 5 Managen: Onbehaald

Nadere informatie

Inleiding tot het wetenschappelijk werk

Inleiding tot het wetenschappelijk werk 3de bach FBE Inleiding tot het wetenschappelijk werk WEW / notities Q www.quickprinter.be uickprinter Koningstraat 13 2000 Antwerpen 178 3,20 1 2 Samenvatting Wetenschappelijk economisch werk (WEW) Research

Nadere informatie

AOS docentonderzoek bijeenkomst 2 Onderzoeksdoel en -vragen Rian Aarts & Kitty Leuverink. Waar moet je rekening mee houden?

AOS docentonderzoek bijeenkomst 2 Onderzoeksdoel en -vragen Rian Aarts & Kitty Leuverink. Waar moet je rekening mee houden? Inhoud bijeenkomst 2 AOS docentonderzoek bijeenkomst 2 Onderzoeksdoel en -vragen Rian Aarts & Kitty Leuverink Onderzoeksdoel formuleren Onderzoeksvragen (hoofdvraag met deelvragen) formuleren Bron: Baarda,

Nadere informatie

Onderzoekswegen voor pedagogisch onderzoek

Onderzoekswegen voor pedagogisch onderzoek Onderzoekswegen voor pedagogisch onderzoek 1.De empirisch analytische onderzoeksweg van A. De Groot 2.De onderzoeksweg van Segers 3.De regulatieve onderzoeksweg van Van Strien 4.De onderzoeksweg voor pedagogisch

Nadere informatie

Studiehadleiding. Opleiding: hbo-masteropleiding Islamitische Geestelijke Verzorging

Studiehadleiding. Opleiding: hbo-masteropleiding Islamitische Geestelijke Verzorging Studiehadleiding Opleiding: hbo-masteropleiding Islamitische Geestelijke Verzorging Naam onderwijseenheid: Methoden en vaardigheden voor praktijkonderzoek Code onderwijseenheid: HBOMIGV015MV Jaar: Onderwijsperiode:

Nadere informatie

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Faculteit Educatie Instituut voor Leraar en School

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Faculteit Educatie Instituut voor Leraar en School Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Faculteit Educatie Instituut voor Leraar en School Feedforward en beoordeling Afstudeeronderzoek eindfase studiejaar 2014-2015 VT-DT Feedforwardformulier afstudeeronderzoek:

Nadere informatie

ONDERZOEKSVAARDIGHEDEN Havo congres 5 februari 2015

ONDERZOEKSVAARDIGHEDEN Havo congres 5 februari 2015 ONDERZOEKSVAARDIGHEDEN Havo congres 5 februari 2015 DET VAN GILS d.vangils@aps.nl Naam Datum Verschillen havo/vwo (bron: SLO) Havo Vwo Kennis moet relevant zijn Kennis is middel Ondernemen Organiseren

Nadere informatie

Inhoud. Verder lezen 60

Inhoud. Verder lezen 60 Inhoud 1 Kwalitatief onderzoek in organisaties 11 1.1 De onderzoekscyclus 11 1.2 Kwalitatief onderzoek 12 1.3 Onderzoek binnen organisaties 13 1.4 Mixed-methodsonderzoek 14 1.5 Theoretische of praktische

Nadere informatie

Workshop voorbereiden Authentieke instructiemodel

Workshop voorbereiden Authentieke instructiemodel Workshop voorbereiden Authentieke instructiemodel Workshop voorbereiden Uitleg Start De workshop start met een echte, herkenbare en uitdagende situatie. (v.b. het is een probleem, een prestatie, het heeft

Nadere informatie

Bijlagen ( ) Eisen aan het onderzoeksvoorstel

Bijlagen ( ) Eisen aan het onderzoeksvoorstel Bijlagen (2008-2009) Eisen aan het onderzoeksvoorstel Het onderzoeksvoorstel dat na vier weken bij de begeleider moet worden ingediend omvat een (werk)titel, een uitgewerkte probleemstelling (die een belangrijke

Nadere informatie

Het meesterstuk binnen de Jenaplan opleiding

Het meesterstuk binnen de Jenaplan opleiding 1 Het meesterstuk in de Jenaplan opleiding Het meesterstuk binnen de Jenaplan opleiding Binnen de Jenaplanopleidingen is gekozen voor het meesterstuk als afronding van de opleiding. Met het meesterstuk

Nadere informatie

(Hoe) kan onze communicatie beter?

(Hoe) kan onze communicatie beter? Deel 3 Onderzoek (Hoe) kan onze communicatie beter? Marijke Manshanden* Uw organisatie heeft een communicatieprobleem. U wilt dit probleem oplossen, maar mist de informatie om tot een goede oplossing te

Nadere informatie