Programma Adviezen uit de gebruikspraktijk voor een lerarenregister dat past bij het MBO

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Programma Adviezen uit de gebruikspraktijk voor een lerarenregister dat past bij het MBO"

Transcriptie

1

2 Programma Adviezen uit de gebruikspraktijk voor een lerarenregister dat past bij het MBO 10:00 10:15 Ontvangst en welkom 10:15 10:20 Toelichting op het programma 10:20 10:50 High light wetsvoorbereiding en register (OCW) 10:50 11:10 Het programma naar 2017 en verder 11:10 11:20 Pauze 11:20 12:00 High lights mbo pilots (pilotcommissie MBO) 12:00 12:10 Overdracht resultaten 12:10 12:30 Presentatie register (OC) 12:20 12:30 Thema s middag programma 12:30 13:30 Lunch 13:30 15:00 Thematische Tafelgesprekken 15:00 16:00 Presentatie en toelichting resultaten Tafelgesprekken

3 Programma krachtig leraarschap en het lerarenregister Dirk Jan van der Linden (programmacoördinator)

4 Programmaorganisatie Programma Krachtig Leraarschap en het Lerarenregister (OCW-OC) Project 1 Gegevenslevering (OCW) Project 2 IT en Uitvoering (OCW) Project 3 Ontwikkeling en Beheer Registerorganisatie (OC) Project 4 Implementatie (OC)

5 Registersystematiek Lerarenregister Beroepsgroep stelt op Bekwaamheids- en herregistratie eisen Sectorraden draagvlak draagt voor Wet- en regelgeving beleidsinformatie Leraren/ docenten Aanbieders van opleidingen leveren opleidingsgegevens Kwaliteitsdeel (activeren) registratie, registreren professionalisering Burgers Onderwijsinstellingen informatie over (register)leraren leveren aanstellingsgegevens overzicht registratie personeel inspectie informatie Registervoorportaal Gemeenschappelijke infrastructuur beleidsinformatie Lerarenregister overzicht registratie D I G I D overzicht registratie beheert (ICT en administratieve uitvoering) Onbevoegde Leraren Inspectie OCW geeft opdracht Agentschap

6 Gegevenslevering Lerarenregister en Registervoorportaal OI Leveranc. overh eid leraar Overheid OC Opleiders D I G I D Leraren register V a li d e r e n Register voorportaal

7 MBO registerpilots Adviezen uit de gebruikspraktijk Opbrengsten van de MBO registerpilotprojecten 2012 tot 2015 Pilotcommissie MBO Sonja Prenen, José Faber, Sense de Groot, Marcel Koenis 14 oktober 2015

8 Gebruikspraktijk Situatie Vanaf eind 2012 gebruikspraktijk opgebouwd met registerpilots. Begin pilots gestart. Eind pilots. De laatste pilots worden dit jaar nog afgerond. Doelstellingen Inzicht krijgen hoe het register in ontwikkeling zich verhoudt tot de professionaliseringspraktijk en het personeels- en onderwijsbeleid op scholen. MBO pilots: inzicht krijgen hoe het register aansluit op de voor MBO relevante professionalisering van leraren (MBO proof). Leraren, schoolleiders en P&O medewerkers bekend en bewust maken van registratie in relatie tot professionalisering. Organisatie Pilotcommissie: vertegenwoordiging sectorraad en beroepsgroep. Financiële ondersteuning door OCW.

9 Opbrengsten uit de gebruikspraktijk Algemene ervaringen en procesresultaten Toelichting Samenvatting van de projectopbrengsten Sprekende voorbeelden Perspectieven voor registerontwikkeling Enkele suggesties Projectresultaten De geheugenstick Onderzoeksrapporten en -verslagen die nadere studie vragen.

10 Algemene ervaringen Professionele ontwikkeling en registratie nog geen gemeengoed. Samenhang van onderwijs- en personeelsbeleid op scholen en het register van de beroepsgroep is onduidelijk. De (wettelijke) status van het instrument, de werking, het eigenaarschap, etc.. is nog onbekend. Onderwijskwaliteit is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Volop enthousiasme en energie voor ontwikkeling, vernieuwing en professionalisering. Er zijn tal van zelfgeorganiseerde initiatieven. Er is veel samenwerking zowel horizontaal als verticaal. De ene sector is de andere niet, het ene leraarschap is het andere niet. De olievlek blijft beperkt tot de deelnemers aan de pilotprojecten. Pilots dragen bij aan de registerontwikkeling maar nauwelijks aan het aantal geregistreerde leraren.

11 Belangrijkste procesresultaten Veel docenten wachten nog even af. Motivatie ontstaat door ermee te werken. Wettelijke invoering genereert meer belangstelling voor het register. Er is veel aandacht/energie nodig om belangstelling te reactiveren. Actieve voorlichting en begeleiding op scholen in teams is een must!! Begin aandacht voor veel verschillende onderwerpen, later meer focus op: Thema s als registratie, validatie en herregistratie. Professionaliseringsactiviteiten zelf, de waarde ervan in de praktijk, de manier om ze herkenbaar te maken voor het register en de validiteit voor herregistratie (HERKENNEN, ERKENNEN, WAARDEREN). Naast formeel leren ook het informele leren. In 2014 ook aandacht voor het zelfgeorganiseerde beoordelen van de ontwikkeleffecten. Sommige MBO scholen hadden met het projectmatig werken, het formuleren van concrete doelen en opleveren van de resultaten en producten.

12 Voorbeelden van projectopbrengsten ROC Deltion College Zwolle In de pilot is een permanent onderhoudskader ontwikkeld met 6 sporen in het verlengde van de bekwaamheidseisen: Vak- en beroepskennis Pedagogisch- didactisch (groepsgericht) Pedagogisch- didactisch (individuele begeleiding) Professionele beroeps-, werkhouding ICT en leren Nederlandse taal (gerelateerd aan elk vak) Wat betekent dit voor de bekwaamheidseisen en de herregistratie eisen? Aanbevelingen: Registratie op basis van PDG als benoembaarheidseis. Een groep geaccrediteerde leraren kan functioneren als interne toetsingscommissie voor professionalisering van collega s.

13 Voorbeelden van projectopbrengsten ROC Da Vinci Dordrecht Bevinding: De actuele kennis van de bedrijfstak waarvoor wordt opgeleid bepaalt voor minstens 50 % de professionaliteit van de docent. Die kennis is dynamisch en heeft een hoge verandersnelheid. Aanbeveling: Onderdeel van de herregistratie eisen zijn wat Da Vinci betreft daarom: De beroepsspecifieke eisen voor gespecialiseerde vakkennis (bijv. beroepsgerichte taalvaardigheid, permanente ontwikkeling branche specifieke eisen), klant- en marktgerichtheid, ondernemerschap, resultaatgerichtheid en toegespitste pedagogisch-didactische vaardigheden. Krachtige leeromgevingen waarin praktische vormen van leren zoals projectonderwijs en praktijksimulaties voorop staan.

14 Voorbeelden van projectopbrengsten Noorderpoort Groningen De pilot is gericht op focusgesprekken voor meer bewustwording voor professionalisering en bekendheid en begrip voor het lerarenregister en registratie. In de gesprekken wordt speciaal aandacht besteed aan de effecten van niet registreren of verliezen van registratie bij onvoldoende passend bekwaamheidsonderhoud. Resultaat en aanbeveling: Een met hulpmiddelen ondersteunde implementatie aanpak met om met leraren op scholen (MBO) de professionalisering, de rol van de leraar daarin en de rol en functie van het register te introduceren en leraren hiervan bewust te maken.

15 Voorbeelden van projectopbrengsten Aeres Groenhorst Ede Pilot gericht op het borgen van actuele vakkennis. Sector is veehouderij en plant- en loonwerk. Bevinding: Om de actualiteit van vakkennis te verzorgen en te borgen doorlopen leraren in teams het volgende proces: Reflecteer met elkaar wat je doet Bespreek dat in een platform van innovatieve bedrijven Verwerk de input en acteer daarnaar Het juiste platform van innovatieve bedrijven in een sector is een vereiste. Aanbevelingen: Beoordeel op de teamgewijze procesgang Beoordeel op de aanwezigheid van de juiste innovatieve platforms.

16 Voorbeelden van projectopbrengsten Nova College Haarlem Pilot over scholingsuren, borgen actualiteit vakkennis en thema s en prioriteiten. Bevinding: Meer dan 50% besteed meer dan 120 uur aan scholing, minder dan 40 uur wordt geregistreerd. 120 Uur scholing is voldoende. Stimulerend voor scholing zijn interne prikkers zoals scholingsplan en salaris maar ook die van de overheid zoals LC en LD trajecten. Belemmering voor scholing zijn te weinig tijd, geen toestemming, geen geld. Belemmering voor registratie waarom?, onduidelijk wat en hoe. Docentstages zijn een must Aanbevelingen: Goede voorlichting over waarom, wat en hoe van registratie. Duidelijkheid over registratie stages, algemeen format niet gewenst. Onderzoek geeft nadere invulling aan pedagogische (bekwaamheids) eisen.

17 Voorbeelden van projectopbrengsten Aventus Apeldoorn (Groep Gelderse ROC s) Pilot over het motiveren tot inschrijving in het (vrijwillig) register en het vergroten van de bekendheid van het register onder leraren. Bevindingen: Een wel en wee rondom de introductie van het register en de ervaringen bij inschrijving in en gebruik van het register in Er is weinig bekendheid en weinig animo. Verplichting per helpt daar niet bij. Aanbevelingen: Betrek de teammanagers en onderwijsteams in de implementatie. Neem het register op in de wervings- en sollicitatieprocedure. Zorg dat het interne aanbod register-proof is.

18 Voorbeelden van projectopbrengsten ROC Rivor Tiel (Groep Gelderse ROC s) Pilot, herijkt in de vorm van een proefherregistratie. Over wat je zoal tegenkomt als je je professionaliseringsdossier opmaakt voor het register. Bevindingen en vragen: Hoe wordt omgegaan met het zijn van beroepsbeoefenaar? Hoe met beroepsspecifieke certificeringen zoals Microsoft certified.. of BIG-geregistreerd? Bestuurstaken in een branche? Aanbevelingen: Werk in het register met de schooljaarkalender. Zorg voor validatie van onderwijs-ontwikkel-activiteiten Zorg dat informeel leren erkenning krijgt. Slechts 10% is formeel leren (Rivor: 70 (praktijk)-20 (coachen)-10 (formeel leren).

19 Voorbeelden van projectopbrengsten Wellantcollege Houten (1) Pilot gericht op de volgende onderwerpen: 1. omvang en aard van het gebruik van de scholingsruimte 2. borgen van actuele vakkennis 3. scholingsprioriteiten van de instellingen. Onderzoek 1. Naast veel kwantitatieve resultaten, o.a.: 70% van de beschikbare scholingstijd benut. Grootste deel besteed aan vakinhoud. Docenten scholen meer dan in de scholingsplannen staat Aanbevelingen voor docenten: Weet hoeveel scholingsuren je tot je beschikking hebt. Bedenk hoe je je scholingstijd en die van teamleden het best kan benutten. Houd je POP bij. Regisseer met teamleden de de benodigde scholing in het eigen vakgebied.

20 Voorbeelden van projectopbrengsten Wellantcollege Houten (2) Aanbeveling uit onderzoek 2: borg actuele vakkennis: Stuur op een proactieve samenwerking met het bedrijfsleven. In de samenwerking speelt het borgen van de actualiteit van de vakkennis van de docent een centrale rol. Docenten zorgen ervoor dat deelnemers weten wat er na hun opleiding in het bedrijfsleven van hen wordt verwacht. Aanbeveling uit onderzoek 3: hanteer de volgende scholingscriteria: passend binnen inspectiekader, wet- en regelgeving. bijdragend aan de ontwikkeling van SBL competenties. passend in onderwijsvisie, regio- en actieplannen. toepasbaar in de dagelijkse onderwijspraktijk. bijdragend aan het onderhouden van het bekwaamheidsdossier. geborgd in de gesprekkencyclus (POP) van de docent. bijdragen aan ontwikkeling van relevante vakkennis. passend bij de resultaten van de Professionaliteitsscan en de leerlingenenquête.

21 Voorbeelden van projectopbrengsten Scalda Terneuzen Pilot is gericht op scholingstijd en de vraag of de beroepsethiek van de mbo-docent moet worden opgenomen in het Lerarenregister? Bevindingen: Docenten ervaren dat beroepsethiek een integraal onderdeel is van het docentschap. De mate waarin aandacht wordt besteed aan dit thema bepaalt volgens de docenten hoe goed de studenten zijn toegerust voor de beroepsuitvoering en dus ook de kwaliteit van het onderwijs. Een groot deel van de docenten is voor het opnemen van de professionele en ethische waarden en normen in het Lerarenregister (ongeveer 75%). Mbo docenten herkennen drie verschillende dimensies: dit zijn de dimensies van de beroepsethiek van de docent, de beroepsethiek van het toekomstig beroep en de beroepsethiek ten aanzien van de maatschappelijk voorbereidende functie.

22 Perspectieven op basis van de pilots Registratie- en herregistratiecriteria die aansluiten op wat in het MBO voldoende en passend is: 40 uur per jaar wordt in de gebruikspraktijk als ondergrens gezien; passend bij de veelzijdigheid van de MBO leraarschappen. Hoe richten we de beoordeling van passend bekwaamheidonderhoud in en hoe kan deskundigheid in het veld daaraan bijdragen? De waarde van informeel zelfgeorganiseerd leren, welke leeractiviteiten nemen we mee in de beoordeling van voldoende en passend? De pilots geven aan dat je leren ruim moet zien (ook oriënteren en toepassen zijn belangrijk). Hoe kan je het dossier het beste opzetten, structureren en inhoud geven zodat de administratieve last beperkt blijft? Kunnen en willen we koppelen met interne academies en ondersteunende systemen? Evolutionaire ontwikkeling van het register (wat zijn de 7-mijlsstappen?). Inzicht in die ontwikkeling gaat verwachtingen helder maken en de implementatie helpen.

23 Vragen?

Het register. van, voor en door de leraar

Het register. van, voor en door de leraar Het register van, voor en door de leraar Waarom een lerarenregister? Het lerarenregister is het beroepsregister van leraren in het primair, speciaal, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs. Het initiatief

Nadere informatie

Het register. van, voor en door de leraar

Het register. van, voor en door de leraar Het register van, voor en door de leraar Lerarenregister: leraren in positie Het lerarenregister is het beroepsregister van leraren in het basis-, speciaal, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs. De

Nadere informatie

De AOb krijgt veel vragen over de Wet Beroep Leraar. Wij hebben de meest gestelde vragen voor jullie onder elkaar gezet.

De AOb krijgt veel vragen over de Wet Beroep Leraar. Wij hebben de meest gestelde vragen voor jullie onder elkaar gezet. 25 augustus 2017 Vragen en antwoorden over Wet Beroep Leraar De AOb krijgt veel vragen over de Wet Beroep Leraar. Wij hebben de meest gestelde vragen voor jullie onder elkaar gezet. 1. Wanneer gaat de

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Programma Registers en Beroepsorganisatie Rijnstraat 50 Den Haag Postbus

Nadere informatie

Reactie BVMBO op Internetconsultatie lerarenregister

Reactie BVMBO op Internetconsultatie lerarenregister Reactie BVMBO op Internetconsultatie lerarenregister s-hertogenbosch, 5 februari 2015 De Beroepsvereniging Docenten MBO is opgericht om als beroepsgroep invloed uit te oefenen op ons vak en onze beroepsuitoefening.

Nadere informatie

Professionele ontwikkeling in de lift: de gezamenlijke agenda. Juni 2012

Professionele ontwikkeling in de lift: de gezamenlijke agenda. Juni 2012 Professionele ontwikkeling in de lift: de gezamenlijke agenda Juni 2012 Inleiding Nederland heeft goed onderwijs, maar onze ambitie reikt verder. Wij vinden dat het Nederlands onderwijs zich op alle vlakken

Nadere informatie

HET LERARENREGISTER - waarom willen we dit eigenlijk?

HET LERARENREGISTER - waarom willen we dit eigenlijk? FACTSHEET HET LERARENREGISTER - waarom willen we dit eigenlijk? Het Lerarenregister is het beroepsregister van leraren in het basis-, speciaal, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs. Het initiatief

Nadere informatie

Laat zien wat je waard bent. Sta in het register. Van, voor en door de leraar

Laat zien wat je waard bent. Sta in het register. Van, voor en door de leraar Laat zien wat je waard bent. Sta in het register. Van, voor en door de leraar De Onderwijscoöperatie bestaat uit de bovenstaande vijf lidorganisaties 2 Scan registerleraar.nl voor extra s! Heb je na het

Nadere informatie

Leraar24 Een online platform van, voor en door leraren met praktisch toepasbare video s en dossiers voor de lespraktijk of ter inspiratie.

Leraar24 Een online platform van, voor en door leraren met praktisch toepasbare video s en dossiers voor de lespraktijk of ter inspiratie. Ambassadeurs Ambassadeurs zijn actieve, enthousiaste leraren, die een dag per week voor de Onderwijscoöperatie werken. Zij gaan door het hele land in gesprek met collega s over het lerarenregister, professionele

Nadere informatie

REGISTERLERAAR.NL. Bepalingen en procedures voor aanbieders van professionaliseringsactiviteiten (versie 4.0)

REGISTERLERAAR.NL. Bepalingen en procedures voor aanbieders van professionaliseringsactiviteiten (versie 4.0) REGISTERLERAAR.NL. Bepalingen en procedures voor aanbieders van professionaliseringsactiviteiten (versie 4.0) Bijlage bij het Reglement van Registratie en Herregistratie 2015, versie 3.0 Inleiding De bepalingen

Nadere informatie

REGISTERLERAAR.NL. Reglement van Registratie en Herregistratie 2015. Ingangsdatum: 25 augustus 2015 versie 3.0

REGISTERLERAAR.NL. Reglement van Registratie en Herregistratie 2015. Ingangsdatum: 25 augustus 2015 versie 3.0 REGISTERLERAAR.NL Reglement van Registratie en Herregistratie 2015 Ingangsdatum: 25 augustus 2015 versie 3.0 Dit reglement regelt de registratie en herregistratie als leraar ten behoeve van het lerarenregister.

Nadere informatie

Leraar24 Een online platform van, voor en door leraren met praktische video s en artikelen voor de lespraktijk of ter inspiratie.

Leraar24 Een online platform van, voor en door leraren met praktische video s en artikelen voor de lespraktijk of ter inspiratie. Ambassadeurs Ambassadeurs zijn actieve, enthousiaste leraren, die een deel van hun werktijd voor de Onderwijscoöperatie werken. Zij gaan door het hele land in gesprek met collega s over het lerarenregister,

Nadere informatie

REGISTERLERAAR.NL. Reglement van registratie vrijwillige lerarenregister Ingangsdatum: 4 april 2017 versie 4.0

REGISTERLERAAR.NL. Reglement van registratie vrijwillige lerarenregister Ingangsdatum: 4 april 2017 versie 4.0 REGISTERLERAAR.NL Reglement van registratie vrijwillige lerarenregister 2017 Ingangsdatum: 4 april 2017 versie 4.0 Onderwijscoöperatie 2 Versie 4.0 / 170404 Dit reglement regelt de registratie als leraar

Nadere informatie

Wat moet de PMR met de Wet beroep leraar en het Lerarenregister?

Wat moet de PMR met de Wet beroep leraar en het Lerarenregister? Wat moet de PMR met de Wet beroep leraar en het Lerarenregister? Henry van Bergen (Vice-voorzitter FvOv) De Federatie van Onderwijsvakorganisaties (FvOv) Programma Geschiedenis Kern van de wet Professionele

Nadere informatie

Competentiemeter docent beroepsonderwijs

Competentiemeter docent beroepsonderwijs Competentiemeter docent beroepsonderwijs De beschrijving van de competenties in deze competentiemeter is gebaseerd op: - de bekwaamheidseisen uit de Algemene Maatregel van Bestuur als uitwerking van de

Nadere informatie

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap De staatssecretaris, de heer drs. S. Dekker Postbus BJ Den Haag. Datum: 15 maart 2017

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap De staatssecretaris, de heer drs. S. Dekker Postbus BJ Den Haag. Datum: 15 maart 2017 > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap De staatssecretaris, de heer drs. S. Dekker Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Bureau ICT-toetsing Turfmarkt 147

Nadere informatie

Strategische noodzaak om te differentieren

Strategische noodzaak om te differentieren Strategische noodzaak om te differentieren Studiemiddag ACTIS & APS 11 juni 2013 Vergroten deskundigheidsbevordering, professionaliteit en handelingsrepertoire onderwijspersoneel Het kabinet gaat bezuinigen

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG. Datum 4 oktober 2013 Betreft Hoofdlijnenbrief lerarenregister

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG. Datum 4 oktober 2013 Betreft Hoofdlijnenbrief lerarenregister >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Leraren IPC 2100 Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag

Nadere informatie

De ontwikkeling van de Mondriaan methode VISIE OP PROFESSIONALISEREN

De ontwikkeling van de Mondriaan methode VISIE OP PROFESSIONALISEREN M.11i.0419 De ontwikkeling van de Mondriaan methode VISIE OP PROFESSIONALISEREN versie 02 M.11i.0419 Naam notitie/procedure/afspraak Visie op professionaliseren Eigenaar/portefeuillehouder Theo Bekker

Nadere informatie

Doe mee met de Onderwijscoöperatie

Doe mee met de Onderwijscoöperatie Doe mee met de Onderwijscoöperatie Vanwege een carrièreswitch werkt Ramon Moorlag nu in het onderwijs als leraar, community manager van Leraar24 en is hij lid van de Lerarenadviesraad. Een uiterst interessante

Nadere informatie

REGISTERLERAAR.NL. Factsheet. Datum: 14 februari 2012 Versie: extern Status: definitief Auteur: Frank Jansma

REGISTERLERAAR.NL. Factsheet. Datum: 14 februari 2012 Versie: extern Status: definitief Auteur: Frank Jansma REGISTERLERAAR.NL Factsheet Datum: 14 februari 2012 Versie: extern Status: definitief Auteur: Frank Jansma Deel 1 Zakelijke informatie > Registerleraar.nl is de naam die wij gebruiken. Andere aanduidingen

Nadere informatie

REGISTERLERAAR.NL. Factsheet. Datum: 14 februari 2012 Versie: 1.0 Status: definitief Auteur: Frank Jansma

REGISTERLERAAR.NL. Factsheet. Datum: 14 februari 2012 Versie: 1.0 Status: definitief Auteur: Frank Jansma REGISTERLERAAR.NL Factsheet Datum: 14 februari 2012 Versie: 1.0 Status: definitief Auteur: Frank Jansma Deel 1 Protocol Vanaf 15 februari kunnen leraren zich inschrijven op registerleraar.nl. Alle bij

Nadere informatie

SAAM wijzer Professioneel statuut De Fonkeling

SAAM wijzer Professioneel statuut De Fonkeling 1 SAAM wijzer Professioneel Statuut 1.1 Aanleiding Vanaf 1 augustus 2017 is de wet Beroep leraar en lerarenregister (WBL) van kracht. Met deze wet wordt beoogd dat de positie van de leraar versterkt wordt,

Nadere informatie

Bekwaamheidsdossier. februari 2006 O. OC0602_p8_12 Personeelsbeleid2.i8 8 19-01-2006 16:29:26

Bekwaamheidsdossier. februari 2006 O. OC0602_p8_12 Personeelsbeleid2.i8 8 19-01-2006 16:29:26 Bekwaamheidsdossier Laat zien wat je i februari 2006 O OC0602_p8_12 Personeelsbeleid2.i8 8 19-01-2006 16:29:26 Is het bekwaamheidsdossier een nieuwe papieren tijger? Dat hoeft niet. Leraren die zelf verantwoordelijk

Nadere informatie

HR-beleid en de verschillende actieplannen. Myriam Lieskamp, beleidsmedewerker bij CNV Onderwijs

HR-beleid en de verschillende actieplannen. Myriam Lieskamp, beleidsmedewerker bij CNV Onderwijs HR-beleid en de verschillende actieplannen. Myriam Lieskamp, beleidsmedewerker bij CNV Onderwijs Het ministerie van OCW heeft een aantal plannen gelanceerd, om het onderwijs in alle sectoren naar een hoog,

Nadere informatie

Sport & Bewegen. 6 e Landelijk keuzedelenevent. Veilig Sportklimaat

Sport & Bewegen. 6 e Landelijk keuzedelenevent. Veilig Sportklimaat Sport & Bewegen 6 e Landelijk keuzedelenevent Veilig Sportklimaat Programma Voorbeeld Deltion College Zwolle Visie ASK/NOC*NSF Discussie Keuzedelen Visie op samenwerking NOC*NSF/ASK en onderwijs Remco

Nadere informatie

Professionaliserings- / scholingsplan Friesland College 2014-2015

Professionaliserings- / scholingsplan Friesland College 2014-2015 Professionaliserings- / scholingsplan Friesland College 2014-2015 De ambitie FC 2015 om modern en uitdagend onderwijs te bieden vraagt om gemotiveerde en deskundige leidinggevenden en medewerkers. Hoge

Nadere informatie

Akkoord bereikt over CAO PO 2013 met technische aanpassingen

Akkoord bereikt over CAO PO 2013 met technische aanpassingen NIEUWSBRIEF Akkoord bereikt over CAO PO 2013 met technische aanpassingen Op 17 januari 2013 hebben CNV Onderwijs, de andere vakbonden en de PO- Raad een onderhandelaarsakkoord bereikt over het technisch

Nadere informatie

Beschrijving van competenties als hulpmiddel bij het beoordelen en accrediteren van onderwijskwaliteit

Beschrijving van competenties als hulpmiddel bij het beoordelen en accrediteren van onderwijskwaliteit Beschrijving van competenties als hulpmiddel bij het beoordelen en accrediteren van onderwijskwaliteit Toelichting Het is de kerntaak van een accreditatie-instituut om de kwaliteit van een te beoordelen

Nadere informatie

Begin 2016: start van het Schoolleidersregister VO Ondersteuning van de professionele ontwikkeling van schoolleiders

Begin 2016: start van het Schoolleidersregister VO Ondersteuning van de professionele ontwikkeling van schoolleiders Begin 2016: start van het Schoolleidersregister VO Ondersteuning van de professionele ontwikkeling van schoolleiders Veel beroepsgroepen kennen een register, zoals advocaten, geneeskundig specialisten

Nadere informatie

Duurzaam toerusten voor arbeidsmarkt en

Duurzaam toerusten voor arbeidsmarkt en Duurzaam toerusten voor arbeidsmarkt en samenleving Stel hogere eisen aan het arbeidsmarktperspectief Handhaaf het startkwalificatieniveau met extra aandacht aan studiekeuze mbo niveau 2 studenten. Biedt

Nadere informatie

De rol van HR diensten in de beweging naar meer eigenaarschap van onderwijsteam over onderwijskwaliteit

De rol van HR diensten in de beweging naar meer eigenaarschap van onderwijsteam over onderwijskwaliteit De rol van HR diensten in de beweging naar meer eigenaarschap van onderwijsteam over onderwijskwaliteit Reader ten behoeve van bestuurstafels Kwaliteitsnetwerk mbo op 15 en 16 maart 2017 Uitnodigingstekst

Nadere informatie

Werkplekopleidingsschool

Werkplekopleidingsschool Werkplekopleidingsschool Bijna alle scholen van stichting Proo bieden plaats aan studenten van verschillende Pabo s of ROC s. Onze school heeft o.a. studenten van de KPZ te Zwolle. We zijn een werkplekopleidingsschool

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 32 396 Wijziging van de Wet op het primair onderwijs, de Wet op de expertisecentra, de Wet op het voortgezet onderwijs, de Wet educatie en beroepsonderwijs,

Nadere informatie

Van peer tot peer: Collegiaal leren en auditen. 1 oktober 2015

Van peer tot peer: Collegiaal leren en auditen. 1 oktober 2015 Van peer tot peer: Collegiaal leren en auditen 1 oktober 2015 Welkom Voorstellen. Karin van Wijnen, Kwaliteitsnetwerk mbo Carlijn van Diepen, ROC A12 en BVMBO Marloes van Bussel, NCP EQAVET Doelen 1. Deelnemers

Nadere informatie

De rol van de beroepsstandaard van lerarenopleiders in het personeelsbeleid. Voorloper Kwaliteit van lerarenopleiders

De rol van de beroepsstandaard van lerarenopleiders in het personeelsbeleid. Voorloper Kwaliteit van lerarenopleiders De rol van de beroepsstandaard van lerarenopleiders in het personeelsbeleid Voorloper Kwaliteit van lerarenopleiders Véronique van de Reijt en Quinta Kools Fontys Lerarenopleiding Tilburg Context van de

Nadere informatie

2. Relevantie Blijkt uit de keuze voor de literatuur de relevantie van de ontwikkeling van kennis van het beroepsveld?

2. Relevantie Blijkt uit de keuze voor de literatuur de relevantie van de ontwikkeling van kennis van het beroepsveld? Bijlage 1 (Opleidings)literatuur Bij de waardering van in het kader van de accreditatie te beoordelen - door de opleiding voorgeschreven -literatuur worden de volgende criteria gehanteerd: 1. Variatie

Nadere informatie

Bruggen Bouwen tussen onderwijs en ICT

Bruggen Bouwen tussen onderwijs en ICT Bruggen Bouwen tussen onderwijs en ICT Bruggen bouwen Aanleiding Onderzoek Succesfactoren Publicatie Pilots Masterclass Peergang Aanleiding Dik op orde Voorzieningen Connectiviteit Centrale ict-service

Nadere informatie

Strategisch HRM in het voortgezet onderwijs. Peter Leisink

Strategisch HRM in het voortgezet onderwijs. Peter Leisink Strategisch HRM in het voortgezet onderwijs Peter Leisink Opzet van deze leergang Introductie Strategisch HRM in het voortgezet onderwijs: inhoudelijke verkenning Programma en docenten leergang strategisch

Nadere informatie

Coaching van collega s de juiste blend. CVI - conferentie 2017 Kennisnet ROC Midden Nederland Deltion College

Coaching van collega s de juiste blend. CVI - conferentie 2017 Kennisnet ROC Midden Nederland Deltion College Coaching van collega s de juiste blend CVI - conferentie 2017 Kennisnet ROC Midden Nederland Deltion College Programma Van droom naar daad ofwel van ambitie naar implementatie 1. Agenda ICT Bekwaamheid

Nadere informatie

dit gaat over mij en mijn vak het is snel en gemakkelijk en je ziet wat je hebt bereikt

dit gaat over mij en mijn vak het is snel en gemakkelijk en je ziet wat je hebt bereikt nieuw in mijn functie, had ik snel en goed overzicht wat er speelde in mijn team ik heb met COSMO in kaart waar ik zelf voor sta we zien een grote groei van de ontwikkelingen in de teams nu hebben we veel

Nadere informatie

Roler Academie. Roler maakt werk van professionaliteit

Roler Academie. Roler maakt werk van professionaliteit Roler Academie Roler maakt werk van professionaliteit Inhoudsopgave 1. Invulling werkondernemerschap 4 2. Professionalisering, onderdeel van de Roler HR-cyclus 4 3. Mijn Roler Academie 5 Pagina 2 van 7

Nadere informatie

LEERCOACH IN DE NETWERKSCHOOL. Verantwoordelijkheden

LEERCOACH IN DE NETWERKSCHOOL. Verantwoordelijkheden Leercoaches begeleiden studenten in hun leertraject, studievoortgang en ieontwikkeling binnen de Netwerkschool ROC Nijmegen. Deze notitie uit 2013 beschrijft de verantwoordelijkheden, bevoegdheden en kerntaken

Nadere informatie

Beroepsonderwijs Competentiemodel Competenties per bekwaamheidseis

Beroepsonderwijs Competentiemodel Competenties per bekwaamheidseis Beroepsonderwijs Competentiemodel Competenties per bekwaamheidseis Interselect Spijksedijk 18F 4207 GN Gorinchem 0183 693939 Pagina 1 van 13 / 21 maart 2007 / de heer B. Krol / Interselect 2007 BO competentietaal

Nadere informatie

De verschillende soorten docentenstages Uitgangspunten Organisatie

De verschillende soorten docentenstages Uitgangspunten Organisatie Voorwoord In onze regio is het organiseren van een docentenstage nog geen gemeengoed. Scholen hebben hun ideeën hierover, gaan er verschillend mee om of zelfs geheel niet. Docentenstages echter zijn onontbeerlijk

Nadere informatie

Strategisch Opleidingsbeleid

Strategisch Opleidingsbeleid Strategisch Opleidingsbeleid Achtergrondinformatie en tips om zelf aan de slag te gaan In deze handreiking vindt u de volgende onderwerpen: Wat is strategisch opleidingsbeleid? Hoe komt u tot strategisch

Nadere informatie

De leden van de SP-fractie hebben kennisgenomen van het bestuursakkoord Beroepsgroep Leraren Zij hebben nog enkele vragen.

De leden van de SP-fractie hebben kennisgenomen van het bestuursakkoord Beroepsgroep Leraren Zij hebben nog enkele vragen. 27 923 Werken in het onderwijs Nr. Verslag van een schriftelijk overleg Vastgesteld d.d. Binnen de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hebben enkele fracties de behoefte om vragen en

Nadere informatie

Datum 5 juli 2016 Bevoegdheden van leraren in de beroepsgerichte vakken in het vmbo

Datum 5 juli 2016 Bevoegdheden van leraren in de beroepsgerichte vakken in het vmbo >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Voortgezet Onderwijs Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl Datum 5 juli 2016 Betreft Bevoegdheden van leraren in de beroepsgerichte

Nadere informatie

Datum Bevoegdheden beroepsgerichte vakken vmbo. Geachte heer/mevrouw,

Datum Bevoegdheden beroepsgerichte vakken vmbo. Geachte heer/mevrouw, >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag.. Voortgezet Onderwijs Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl Datum Betreft Bevoegdheden beroepsgerichte vakken vmbo Geachte

Nadere informatie

V&VN we gaan ervoor. Onderwerpen. 10 november 2015. drs. Myriam L.A. Crijns, hoofdvereniging V&VN V&VN. Hot issues / actualiteit

V&VN we gaan ervoor. Onderwerpen. 10 november 2015. drs. Myriam L.A. Crijns, hoofdvereniging V&VN V&VN. Hot issues / actualiteit V&VN we gaan ervoor 10 november 2015 drs. Myriam L.A. Crijns, hoofdvereniging V&VN Onderwerpen V&VN Hot issues / actualiteit Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden 2 1 Beelden over V&VN? 3

Nadere informatie

De begeleidings- en beoordelingstrajecten zijn schriftelijk vastgelegd en te raadplegen door anderen. ILS en Radboud Docenten Academie.

De begeleidings- en beoordelingstrajecten zijn schriftelijk vastgelegd en te raadplegen door anderen. ILS en Radboud Docenten Academie. Rapportageformat Instrument Keurmerk HAN ILS en samenwerkingsscholen Versie VO, oktober 2014 Standaard 1. De samenwerkingsschool in relatie tot de kwaliteit van de leerwerkomgeving van de lerende Deze

Nadere informatie

Datum 15 juni 2011 Betreft Beleidsreactie advies Onderwijsraad 'Goed opgeleide leraren voor het (voorbereidend) middelbaar beroepsonderwijs'

Datum 15 juni 2011 Betreft Beleidsreactie advies Onderwijsraad 'Goed opgeleide leraren voor het (voorbereidend) middelbaar beroepsonderwijs' a 1 > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

ICALT. E-learning. Een gratis training in het gebruik van een lesobservatie-instrument

ICALT. E-learning. Een gratis training in het gebruik van een lesobservatie-instrument ICALT E-learning Een gratis training in het gebruik van een lesobservatie-instrument Het observeren van een les Observeert u uw collega s wel eens als zij lesgeven? En zoekt u naar een geschikte manier

Nadere informatie

Professionalisering door. Bruggen Bouwen

Professionalisering door. Bruggen Bouwen Professionalisering door Bruggen Bouwen Wij presenteren: innoveren onderwijs persoonlijk talent leven lang ontwikkelen Najaar 2018: meerdere nieuwe meerjarenagenda s Strategische agenda digitalisering

Nadere informatie

Schoolleider tussen functie en beroep

Schoolleider tussen functie en beroep Schoolleider tussen functie en beroep Resultaten van twee enquête-onderzoeken onder schoolleiders en bestuurders 2015 September 2015 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Schoolleider tussen functie en beroep...

Nadere informatie

Resultaten Peiling lerarenregister

Resultaten Peiling lerarenregister Resultaten Peiling lerarenregister Algemene gegevens: - Verstuurd naar 8000 docenten (aangesloten bij AOb, CNV Onderwijs, Beter Onderwijs Nederland, Platform Vakinhoudelijke Verenigingen Voortgezet Onderwijs

Nadere informatie

Waarnemend voorzitter van de commissie Van Tellegen. Adjunct-griffier van de commissie Bošnjaković. Vragen en opmerkingen uit de fracties

Waarnemend voorzitter van de commissie Van Tellegen. Adjunct-griffier van de commissie Bošnjaković. Vragen en opmerkingen uit de fracties 27 923 Werken in het onderwijs Nr. Verslag van een schriftelijk overleg Vastgesteld d.d. Binnen de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hebben enkele fracties de behoefte om vragen en

Nadere informatie

Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & verzorgenden. Laat zien wat je waard bent!

Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & verzorgenden. Laat zien wat je waard bent! Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & verzorgenden Laat zien wat je waard bent! Deskundig zijn en blijven voor je patiënt of cliënt voor je vak 17 mei 2017 voor jezelf Drijfveren De best mogelijke zorg

Nadere informatie

Hoe ict-bekwaam moet een leraar zijn? sambo-ict conferentie 2017 Frans Schouwenburg Kennisnet

Hoe ict-bekwaam moet een leraar zijn? sambo-ict conferentie 2017 Frans Schouwenburg Kennisnet Hoe ict-bekwaam moet een leraar zijn? sambo-ict conferentie 2017 Frans Schouwenburg Kennisnet - @allfrans Programma 1. Bijstelling verwachting 2. Handreiking PO en VO 3. Urgenties in het MBO uit onderzoek

Nadere informatie

CONCEPT Voorstel van wet. Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten:

CONCEPT Voorstel van wet. Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten: CONCEPT Voorstel van Wet tot wijziging van de Wet op het primair onderwijs, de Wet op de expertisecentra, de Wet op het voortgezet onderwijs, de Wet educatie en beroepsonderwijs en de Wet op het onderwijstoezicht

Nadere informatie

FUWA-VO Voorbeeldfunctie docent LD Type 1

FUWA-VO Voorbeeldfunctie docent LD Type 1 FUWA-VO Voorbeeldfunctie docent LD Type 1 Functie-informatie Functienaam Docent LD Type 1 Salarisschaal 12 Functiebeschrijving Context De werkzaamheden worden uitgevoerd binnen een instelling voor voortgezet

Nadere informatie

Excellente docent in de mbo-praktijk

Excellente docent in de mbo-praktijk Excellente docent in de mbo-praktijk Uitwisseling scholen HU 7 maart 2014 ROCMN P&O 5-3-2014 1 ROC Midden Nederland Profiel: Kwaliteit, kleinschaligheid en persoonlijk contact Nauwe verbinding met regionale

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2017 293 Besluit van 23 juni 2017, houdende vaststelling van het tijdstip van inwerkingtreding van de Wet van 22 februari 2017 tot wijziging van de

Nadere informatie

VO2020. Schoolrapportage. Venster College X

VO2020. Schoolrapportage. Venster College X VO2020 Schoolrapportage Venster College X Deze rapportage toont de antwoorden van de schoolambities van de VO2020-scan. U vindt uw eigen antwoorden terug in de nulmeting en in de actuele stand, inclusief

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA..DEN HAAG. Datum Betrokkenheid Onderwijscoöperatie bij Lerarenregister

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA..DEN HAAG. Datum Betrokkenheid Onderwijscoöperatie bij Lerarenregister >Retouradres De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Datum Betreft Betrokkenheid Onderwijscoöperatie bij Lerarenregister Uw brief van 23 maart 2018 27 maart

Nadere informatie

Handreiking verzilvering van ervaringscertificaten. Kenniscentrum EVC, januari 2013; bewerkt door het Servicepunt examinering mbo, juni 2016

Handreiking verzilvering van ervaringscertificaten. Kenniscentrum EVC, januari 2013; bewerkt door het Servicepunt examinering mbo, juni 2016 Handreiking verzilvering van ervaringscertificaten Kenniscentrum EVC, januari 2013; bewerkt door het Servicepunt examinering mbo, juni 2016 1 Inleiding In de keten van EVC zijn verschillende partijen te

Nadere informatie

Presenteer je eigen onderzoek op de Mbo Onderzoeksdag op 12 november 2015!

Presenteer je eigen onderzoek op de Mbo Onderzoeksdag op 12 november 2015! Voorstellen voor onderzoekspresentaties Mbo Onderzoeksdag Presenteer je eigen onderzoek op de Mbo Onderzoeksdag op 12 november 2015! Indienen van een voorstel kan tot en met 15 mei 2015 via e-mailadres:

Nadere informatie

Beleidsnotitie ICT Onderwijsteam: Datum vaststelling: Versie:

Beleidsnotitie ICT Onderwijsteam: Datum vaststelling: Versie: Beleidsnotitie ICT 2018-2022 Onderwijsteam: Datum vaststelling: Versie: 1. Vier in Balans 2. Visie 3. Inhouden en toepassingen 4. Infrastructuur 5. Vaardigheden en deskundigheid 6. Bovenschools beleid

Nadere informatie

Registratiereglement Sociaal Juridisch Dienstverleners Ingangsdatum 1 januari 2018, versie 4

Registratiereglement Sociaal Juridisch Dienstverleners Ingangsdatum 1 januari 2018, versie 4 Registratiereglement Sociaal Juridisch Dienstverleners Ingangsdatum 1 januari 2018, versie 4 Sociaal juridisch dienstverleners helpen burgers bij het vinden van hun weg in de (sociale) wet- en regelgeving.

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU. Installeren (Eerste monteur elektrotechnische installaties)

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU. Installeren (Eerste monteur elektrotechnische installaties) ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU ROC Tilburg te Tilburg Installeren (Eerste monteur elektrotechnische installaties) Juli 2014 3280511/7 BRIN: 25LZ Onderzoeksnummer: 276480 Onderzoek

Nadere informatie

Met het oog op de toekomst. Beroepsvereniging Docenten MBO

Met het oog op de toekomst. Beroepsvereniging Docenten MBO Met het oog op de toekomst Beroepsvereniging Docenten MBO Colofon Dit plan is een uitgave van BVMBO. s Hertogenbosch, april 2014 Vormgeving: Studio Alter Ego BVMBO Met het oog op de toekomst Samenvatting

Nadere informatie

Verzilvering van ervaringscertificaten Een matrix met rollen, verantwoordelijkheden en hulpmiddelen. Kenniscentrum EVC, januari 2013

Verzilvering van ervaringscertificaten Een matrix met rollen, verantwoordelijkheden en hulpmiddelen. Kenniscentrum EVC, januari 2013 Verzilvering van ervaringscertificaten Een matrix met rollen, verantwoordelijkheden en hulpmiddelen Kenniscentrum EVC, januari 2013 1 Aanleiding Sociale partners in Zorg en Welzijn stelden in het voorjaar

Nadere informatie

Op weg naar een competentiegericht curriculum

Op weg naar een competentiegericht curriculum Op weg naar een competentiegericht curriculum Dag van de Onderwijsvernieuwing 8 juni 2005 Eva Marrannes Agenda Inleiding Specifieke context van het departement Communicatie Van beroepsprofiel naar Conclusie

Nadere informatie

Bovenschools Jaarplan 2018

Bovenschools Jaarplan 2018 Bovenschools Jaarplan 2018 niet apart maar samen Slochteren AD 20170907 v1 INHOUD 1. Inleiding 3 2. Terugblik afgelopen jaar 3 3. Verantwoording beleidsvoornemens 3 4. Beleidsvoornemens 4 4.1 beleid 4

Nadere informatie

Peer review als instrument voor kwaliteitsverbetering

Peer review als instrument voor kwaliteitsverbetering Peer review als instrument voor kwaliteitsverbetering Netwerkdag kwaliteitsmedewerkers 4 november 2014 Jouw partner in de school Onderwerpen voor vandaag Kader: leren van leraren Peer review (wat en hoe)

Nadere informatie

projectplan professionaliseringstraject Technisch College Velsen Samenwerkingsverband VO Zuid-Kennemerland 2014-2016

projectplan professionaliseringstraject Technisch College Velsen Samenwerkingsverband VO Zuid-Kennemerland 2014-2016 projectplan professionaliseringstraject Technisch College Velsen Samenwerkingsverband VO Zuid-Kennemerland 2014-2016 Doelstellingen professionaliseringstraject Het SWV heeft als doelstellingen voor het

Nadere informatie

Bekwaamheidseisen of competenties docenten LC

Bekwaamheidseisen of competenties docenten LC Bekwaamheidseisen of competenties docenten LC Bekwaamheidseisen docenten LC vmbo en havo/vwo. (tekst: Wet op de beroepen in het onderwijs en Besluit bekwaamheidseisen onderwijspersoneel / 2006). 1. Zeven

Nadere informatie

Stichting Examenkamer uitvoeringsorganisatie van het. Nationaal Kenniscentrum EVC voor de arbeidsmarktroute operationeel per 1-1-2016

Stichting Examenkamer uitvoeringsorganisatie van het. Nationaal Kenniscentrum EVC voor de arbeidsmarktroute operationeel per 1-1-2016 Stichting Examenkamer uitvoeringsorganisatie van het Nationaal Kenniscentrum EVC voor de arbeidsmarktroute operationeel per 1-1-2016 Annie Kempers-Warmerdam Voorlichtingsbijeenkomst: 17-11-2015 17/11/15

Nadere informatie

WMS. Ede, 11 november 2015. www.poraad.nl

WMS. Ede, 11 november 2015. www.poraad.nl WMS Ede, 11 november 2015 Wie hebben we in de zaal? Bestuurders Schoolleiders Leden medezeggenschapsraad Agenda Speeddaten Standpunt PO-Raad Keuzemoment in het programma Speeddaten Wat is het belangrijkste

Nadere informatie

KRACHT IN BEELD. Professionalisering met Video Coaching

KRACHT IN BEELD. Professionalisering met Video Coaching KRACHT IN BEELD Professionalisering met Video Coaching Geelen Communicatie organiseert in samenwerking met de ROC-Academie Midden Nederland de conferentie Kracht in Beeld Video is een krachtig reflectiemiddel,

Nadere informatie

Leergang mbo Programma

Leergang mbo Programma Leergang mbo 2017 Programma Dinsdag 28 maart 2017, 10.00-19.30 uur Beroepsonderwijs en educatie: bestel en beleid anno 2017 10.00 10.15 uur Ontvangst en koffie/thee 10.15 11.45 uur Opening, kennismaking

Nadere informatie

Herinnert u zich dit plaatje nog?

Herinnert u zich dit plaatje nog? Herinnert u zich dit plaatje nog? Bruggen bouwen Dichten van de kloof tussen onderwijs en ict door inzet i-coaches tussenstand bij het onderzoek naar succesvolle I-coachingstrajecten Janny Kappert,

Nadere informatie

Het is tijd voor een evaluatie van het opleidingstelsel voor stralingsbescherming

Het is tijd voor een evaluatie van het opleidingstelsel voor stralingsbescherming Samenvatting Het is tijd voor een evaluatie van het opleidingstelsel voor stralingsbescherming Blootstelling aan ioniserende straling kan schadelijke gezondheidseffecten tot gevolg hebben. Daarom moeten

Nadere informatie

Praktijkervaring een plaats geven in het onderwijs. Karin Kleine

Praktijkervaring een plaats geven in het onderwijs. Karin Kleine Praktijkervaring een plaats geven in het onderwijs Karin Kleine Professionaliseren Opleiding Werkervaring Persoonlijke kenmerken Motivatie/ondernemerschap teamintervisie Leren van en met elkaar Individueel

Nadere informatie

Informatiepakket C HERREGISTRATIE

Informatiepakket C HERREGISTRATIE Informatiepakket C HERREGISTRATIE Bevat informatie voor: Aanbieders van activiteitenaanbod ten behoeve van informeel leren in het kader van de herregistratie van schoolleiders in het primair onderwijs.

Nadere informatie

Directeuren over Opleiden in de School

Directeuren over Opleiden in de School Directeuren over Opleiden in de School Joost Kentson: Opleiden in de School als unique selling point Gezien de situatie op de arbeidsmarkt is het voor ons als school bittere noodzaak dat we een bijdrage

Nadere informatie

Scholingstraject "Docenten- en instructeurspool Technische Installatiebranche"

Scholingstraject Docenten- en instructeurspool Technische Installatiebranche Platform Technische Installatiebranche Onderwijs Gelderland en Overijssel Scholingstraject "Docenten- en instructeurspool Technische Installatiebranche" 28november 2016 Robert-Jan de Vries Regiomanager

Nadere informatie

Voorstel van wet. Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten:

Voorstel van wet. Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten: Voorstel van Wet tot wijziging van de Wet op het primair onderwijs, de Wet op de expertisecentra, de Wet op het voortgezet onderwijs en de Wet educatie en beroepsonderwijs in verband met de invoering van

Nadere informatie

Tabel Competenties docentopleiders/-trainers

Tabel Competenties docentopleiders/-trainers Tabel Competenties docentopleiders/-trainers In deze tabel zijn de competenties van de docentopleider/trainer (1) opgenomen. Deze zijn verder geconcretiseerd in bekwaamheidseisen of indicatoren en uitgewerkt

Nadere informatie

Registratie Instellingen en opleidingen (RIO)

Registratie Instellingen en opleidingen (RIO) Registratie Instellingen en opleidingen (RIO) Huidige situatie Naast instellingen leggen verschillende ketenpartners (DUO, Inspectie, SBB, uitgevers) gegevens over instellingen vast in het kader van hun

Nadere informatie

De rol van de beroepsstandaard van lerarenopleiders in het personeelsbeleid. Véronique van de Reijt en Quinta Kools Fontys Lerarenopleiding Tilburg

De rol van de beroepsstandaard van lerarenopleiders in het personeelsbeleid. Véronique van de Reijt en Quinta Kools Fontys Lerarenopleiding Tilburg De rol van de beroepsstandaard van lerarenopleiders in het personeelsbeleid Véronique van de Reijt en Quinta Kools Fontys Lerarenopleiding Tilburg Context van de Fontys Lerarenopleiding Tilburg (FLOT)

Nadere informatie

Bekwaamheidseisen of competenties docenten LD

Bekwaamheidseisen of competenties docenten LD Bekwaamheidseisen of competenties docenten LD Bekwaamheidseisen docenten LD vmbo en havo/vwo. (tekst: Wet op de beroepen in het onderwijs en Besluit bekwaamheidseisen onderwijspersoneel / 2006). 1. Zeven

Nadere informatie

Doorlopende leerlijn vmbo - mbo

Doorlopende leerlijn vmbo - mbo Doorlopende leerlijn vmbo - mbo Cris van der Weele, 1 juni 2017 Landelijke vereniging van vakcolleges Vandaag Wat is een vakcollege? Doorlopende leerlijn vmbo - mbo Best practices Kansen en uitdagingen

Nadere informatie

Type activiteiten Registerleraar.nl onderscheidt zeven typen activiteiten in het kader van de professionele ontwikkeling van de leraar:

Type activiteiten Registerleraar.nl onderscheidt zeven typen activiteiten in het kader van de professionele ontwikkeling van de leraar: Registerleraar.nl. Activiteiten in het kader van de professionele ontwikkeling van de leraar; relevantie, aantoonbaarheid en waardering (Bijlage bij het Voorlopige Reglement Registerleraar versie 2.0)

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING EN -WAARDERING. Stichting Talent Leraar basisonderwijs LB

FUNCTIEBESCHRIJVING EN -WAARDERING. Stichting Talent Leraar basisonderwijs LB FUNCTIEBESCHRIJVING EN -WAARDERING Leraar basisonderwijs LB januari 2013 Opdrachtgever Nieuwstraat 23 A 1621 EA Hoorn Auteur Paul Janssen Project 5POBA4560 FUNCTIE INFORMATIE Functienaam Leraar basisonderwijs

Nadere informatie

COMPETENTIE 1: INTERPERSOONLIJK COMPETENT

COMPETENTIE 1: INTERPERSOONLIJK COMPETENT DE SBL competenties COMPETENTIE 1: INTERPERSOONLIJK COMPETENT De leraar primair onderwijs moet ervoor zorgen dat er in zijn groep een prettig leef- en werkklimaat heerst. Dat is de verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Protocol PDG en educatieve minor

Protocol PDG en educatieve minor Protocol PDG en educatieve minor 28 april 2014 Inhoud Protocol voor beoordelingen door de NVAO van de kwaliteit van de afstudeerrichtingen algemeen vormend onderwijs en beroepsgericht onderwijs, het traject

Nadere informatie

Curriculum.nu onderwijsvernieuwing Ria Brandt en Jeroen Bron. Jaarvergadering Wolvega 7 mei 2019

Curriculum.nu onderwijsvernieuwing Ria Brandt en Jeroen Bron. Jaarvergadering Wolvega 7 mei 2019 Curriculum.nu onderwijsvernieuwing Ria Brandt en Jeroen Bron Jaarvergadering Wolvega 7 mei 2019 Vraag Pitch Wij horen graag hoe het staat met Curriculum.nu en verder". Inhoud pitch Ontwikkelingen curriculum.nu

Nadere informatie

Ring 1 met de Inspectie van het onderwijs

Ring 1 met de Inspectie van het onderwijs Vertegenwoordigers ring 1 Datum Auteur verslag Mevrouw M. Das Ring 1 met de Inspectie van het onderwijs Omschrijving Vergaderdatum en -tijd Vergaderplaats Bestuurlijk overleg tussen de Inspectie en vertegenwoordigers

Nadere informatie

REGISTERLERAAR.NL. Algemene bepalingen voor het bekwaamheidsonderhoud (versie 5.0)

REGISTERLERAAR.NL. Algemene bepalingen voor het bekwaamheidsonderhoud (versie 5.0) REGISTERLERAAR.NL. Algemene bepalingen voor het bekwaamheidsonderhoud (versie 5.0) Bijlage bij het Reglement van Registratie in het vrijwillige lerarenregister, versie 5.0 Inleiding In dit document worden

Nadere informatie