De voorstelling is bedoeld voor de kleuters en de eerste graad basisonderwijs. Inhoud

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De voorstelling is bedoeld voor de kleuters en de eerste graad basisonderwijs. Inhoud"

Transcriptie

1 Doelgroep De voorstelling is bedoeld voor de kleuters en de eerste graad basisonderwijs Inhoud Een compilatie van trommelverhalen uit verschillende culturen. Waarom kunnen we onze handen niet stil houden, zodra we een trommel zien? Welke magische kracht hebben de trommelstokken van de trommelmeester? Hoe Charlie er steeds in slaagt ruzie makende mensen tot dansen te bewegen. Vorm Door middel van een muzikaal verhaal komen de kinderen in hoorbare aanraking met de verschillende percussie- instrumenten. Niet alleen ritmen maar ook klanken en melodieën, gespeeld op de piano en synthesizer brengen de toeschouwers in magische sferen. Doelstellingen Klanken van muziekinstrumenten herkennen Geluiden nabootsen. Leren spelen met stokken op de trommels. De handbespeelde trommels laten klinken. Een podium of speelruimte van 6 m op 5 m is vereist Doorprikken op de installatie van de zaal is gewenst wanneer de zaal zeer ruim is. Deze voorstelling kan ook in volle daglicht gespeeld worden. Een stopcontact 220V/10A op het podium en een ruime tafel is enkel nodig. Crescendo vzw Jef Lefeve Minoodtlaan Gent Tel : 09 / G.S.M. : 0476 / crescendo@pandora.be Website :

2 . " Drummers Doen Dansen" Wat: Een dansbare muziekvoorstelling met live gebrachte feestritmen vanuit gans de wereld. Doelgroep: De voorstelling is bedoeld voor alle graden van het basisonderwijs(6 tot 12 jaar) Doelstellingen: Een collectief dansfestijn creëren. De typische ritmecellen in de wereldmuziek aantonen. De percussie-instrumenten met naam en afkomst aan de deelnemers kenbaar maken. Gevoel voor ritme aanwakkeren. Improvisatie in bewegingen stimuleren. Korte inhoud: Vanuit West-Afrika maken we een muzikale wereldreis doorheen de ritmen van Cuba, Turkije, China, Israël, West-Europa, Caraïben, Brazilië, Amerika enz. tot de Hip Hop die de gehele wereld langzaam aan verovert. Dansstijlen zoals de Boogie Woogie, Mambo, Hora, Merengue, Wals, Volksdans en Oriëntaalse buikdans worden door de kinderen gretig in heupen, benen en armen genomen. Alle daarbij horende percussie-instrumenten komen aan bod. Maar ook de melodische kanten van de muziekstijlen worden door de pianist weergegeven. Met behulp van een sampler tovert hij de klankkleuren eigen aan de dansmuziek. Vorm: Fernand Buyls vertelt, zingt en bespeelt de ritmische partijen op djembé, conga, darabouka, snaartrommel, elektronisch drumstel en andere percussie-instrumenten. Jef Lefeve speelt op de piano en synthesizer maar bedient ook de sampler die een rijk klankspectrum aan de arrangementen toevoegt. Beide muzikanten hebben reeds twintig jaar ervaring in het spelen van muziek voor kinderen o.a. bij Stekelbees en de Crèche Band. Een podium of speelruimte van 6 m op 5 m is vereist Doorprikken op de installatie van de zaal is gewenst wanneer de zaal zeer ruim is. Een bediening van het geluid vanuit de zaal is gewenst vanaf meer dan 200 toeschouwers. Deze voorstelling kan ook in volle daglicht gespeeld worden. Een stopcontact 220V/10A op het podium en een ruime tafel is enkel nodig. Crescendo vzw Jef Lefeve Minoodtlaan Gent Tel : 09 / crescendo@pandora.be Website :

3 . "Dra Drumt De Droom" Wat : Een muzikale voorstelling bedoeld voor een zittend publiek. Drie door elkaar verweven verhalen over dromen die een mensenleven kunnen bepalen. De muziek begeleidt de verhalen zoals een score dat doet bij een film. Meespeelmomenten zorgen voor een dynamische interactiviteit met de toeschouwers. Doelgroep: De voorstelling is bedoeld voor kinderen van de tweede en derde graad basisonderwijs. Als familievoorstelling is "Dra Drumt De Droom" reeds gespeeld voor een gemengd publiek vanaf 6 jaar. Doelstellingen: Een muziekvoorstelling met meerdere verhalen uit verschillende culturen over dromen en verwachtingen aanbieden. Een pallet aan klanken uit meerdere soorten muziekinstrumenten doen klinken. De relatie klankkleur - verhaalsfeer passief en actief laten aanhoren. Muziek spelen als een bewuste droomervaring laten beleven zodat iedereen die dromen wil eigen muziek zou kunnen maken. Korte inhoud: Dat het vinden van een trompet op de zolder van een oom zo'n invloed zou hebben op het leven van een jongen van acht kon toen niemand voorspellen. Maar misschien waren andere gebeurtenissen droombepalend voor de toekomstige muzikant. Ook door het volgen van "The American Dream" zijn heel wat dromers muzikanten geworden. We volgen het familieverhaal van Ierse emigranten. Reizen hebben steeds aanleiding gegeven tot kruisbestuivingen tussen verschillende culturen en leverden rijke voedingsbronnen voor veel muziekjes. Een meisje vindt het leven hier bij ons saai en is op zoek naar andere levensvormen en expressie. Die vindt ze in het dansende Afrika. Maar haar zoektocht naar het rituele in dat continent is niet zonder gevaar. Vorm: Fernand Buyls vertelt, zingt en speelt op het drumstel, conga, djèmbe, darabouka, trompet en verschillende percussie-instrumenten. Jef Lefeve rapt, speelt op de piano en synthesizer maar bedient ook de sampler die loops en grooves aan de arrangementen toevoegt. Beide muzikanten hebben reeds twintig jaar ervaring met het spelen voor kinderen o.a. bij Stekelbees en de Crèche Band. Een speelruimte 6m op 5m is vereist. Doorprikken op de installatie van de zaal is gewenst wanneer de zaal zeer ruim is. Een bediening van het geluid vanuit de zaal is gewenst vanaf meer dan 200 toeschouwers. Een stopcontact 22OV/10A op het podium en een ruime tafel is enkel nodig.

4 . OP TROMMELS DANSENDE MUIZEN Doelgroep: De voorstelling is bedoeld voor de kleuters en de eerste graad basisonderwijs Inhoud Wist je dat dieren kunnen dansen en zingen? Meestal horen en zien we ze niet bezig, maar als je goed luistert en veel geduld hebt, dan kan je ze zien dansen en muziek maken. Jef en Fernand zijn enkele jaren druk op zoek gegaan naar dieren die, terwijl ze bewegingen aan het maken waren, geluiden voortbrachten. De zoektocht met microfoon en camera liep door de jungle, woestijn, bos en gebergte. Maar ook thuis op zolder en in de kelder vonden we soms spinnende poezen en dansende muizen. Al die geluiden hebben we gemengd tot muziekjes waarop jullie de bewegingen van de dieren kunnen nabootsen. Het wordt een groots kinderdierenbalconcert Jef speelt op de piano, synthesizer en sampler. Fernand beroert de trommels en percussie- instrumenten vanuit gans de wereld. Wist je dat je met een trommel een leeuw kunt vangen? Dat en nog veel andere weetjes verneem je al dansend en zingend met het muziekspektakel Het wordt een groots kinderdierenbalconcert met feestmuziek uit verschillende landen. Vorm Jef speelt op de piano, synthesizer en sampler. Fernand beroert de trommels en percussieinstrumenten vanuit gans de wereld Doelstellingen Ritme en beweging doen samen smelten. Een multicultureel beeld van de muzische wereld voorstellen. Uitnodigen tot meespelen. Een podium of speelruimte van 6 m op 5 m is vereist Doorprikken op de installatie van de zaal is gewenst wanneer de zaal zeer ruim is. Een bediening van het geluid vanuit de zaal is gewenst vanaf meer dan 200 toeschouwers. Deze voorstelling kan ook in volle daglicht gespeeld worden. Een stopcontact 220V/10A op het podium en een ruime tafel is enkel nodig.

5 Wat: "Thérémin's Techno" is een muzikale voorstelling waarin veel gebruik wordt gemaakt van elektronica om klanken en muziek op te wekken. Doelgroep De voorstelling is bedoeld voor tieners. Humaniora lager en hoger middelbare graad, beroeps en technisch onderwijs. Doelstellingen: Via de muziekvoorstelling inzichten doorgeven over de ontwikkelingen en de technieken van muziek die met behulp van elektronica is opgewekt. Aanzetten tot zelf experimenteren met behulp van de allernieuwste middelen van muziekproductie. Het belang aantonen om vakoverschrijdend te creëren om effect op uw omgeving te bereiken. Korte inhoud: Van zodra de mens elektriciteit wist te gebruiken waren er "wizards" die op zoek waren muziekinstrumenten ermee te ontwikkelen. Een van de eerste sporen van muziekopwekking met behulp van elektronica is de Thérémin, genoemd naar zijn ontwerper. In het begin van de radiojaren ontdekte de Rus Lev Thérémin dat door middel van bewegingen rond een antenne van een soort radio een hoorbare toon te voorschijn kwam uit de luidspreker. Hij gaf er in de jaren dertig van de vorige eeuw concerten mee. Stalin was zo enthousiast dat hij hem in Siberië een onderkomen gaf. Pas na de tweede wereldoorlog kwam de ontwikkeling van de elektronische muziek in een stroomversnelling. Karlheinz Stockhausen, Pierrre Schaeffer en Pierre Henry zullen steeds als pioniersnamen blijven klinken. In de grote danstempels en op de muziekzenders klinken de beats en de grooves in

6 voorstellingenblad.gif onze oren en onderbuik door. Deze zijn slechts mogelijk door de elektronische ontwikkeling van de laatste vijftig jaar. Thérémin was zonder het ooit te weten een van de eerste techno producers. Vorm: In de voorstelling wordt met behulp van "SAMPLING" en andere moderne technieken een overzicht gegeven van de ontwikkeling van de elektronische muziek welke zowel in de hedendaagse geschreven muziek als in de popmuziek van de 21 ste eeuw zijn uitlopers kent. De bekendste zijn TECHNO en HIP HOP. "Térémin's Techno" wordt gespeeld door: Jef Lefeve op de piano, synthesizer, sampler, groovebox en effectprocessor. Fernand Buyls vertelt, rapt, drumt, "samplet","sequencet"," processet" en heeft als geluidsopname-ingenieur jarenlang met verscheidene soorten muziek en hun filosofie erachter te maken gehad. Muziek en elektronica zijn twee passies die hij steeds probeerde te verenigen in zijn leven. Een speelruimte 6m op 5m is vereist De geluidsinstallatie wordt door de spelers zelf meegebracht Een stopcontact 220V / 10 A en twee ruime tafels zijn enkel nodig. Een opbouwtijd van twee uur is gewenst.

Onze PC produceert een CD Doelgroep vanaf 6 jaar

Onze PC produceert een CD Doelgroep vanaf 6 jaar Onze PC produceert een CD Doelgroep vanaf 6 jaar Ass echte sterren maken wij onze eigen muzikale superproduktie en branden ze op een CD. We maken met deze workshop aan de deelnemers duidelijk dat ze net

Nadere informatie

Ernstig meervoudig gehandicapten. muziek

Ernstig meervoudig gehandicapten. muziek Ernstig meervoudig gehandicapten & muziek Ellen Bom Muziektherapeute De Compaan Den Haag Activiteitencentrum Kijkduin 2007 Inleiding In deze brochure wordt ingegaan op hoe muziek kan worden ingezet om

Nadere informatie

Workshopaanbod Jan Koenders Alle info: /

Workshopaanbod Jan Koenders Alle info: / Workshopaanbod Jan Koenders Alle info: info@jankoenders.be - 0476/21 93 60 Algemeen: Muziek spelen is fun! Daar waar nog zonder veel technieken gezongen en gespeeld kan worden, zie je alleen maar blije

Nadere informatie

Lesmap bij de voorstelling

Lesmap bij de voorstelling Lesmap bij de voorstelling Vòòr de voorstelling Voorbereiding op het theaterbezoek Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen en hun achtergrond, kan het nuttig zijn om het theaterbezoek met hen voor

Nadere informatie

Een woordje uitleg over de keuzemodules

Een woordje uitleg over de keuzemodules Een woordje uitleg over de keuzemodules MODULE W1 Garageband Woensdag 14u00 16u00 Les om de twee weken start op woensdag 3 februari 2016 Let op: plan je andere lessen (instrument/samenspel) niet tijdens

Nadere informatie

Kennis maken met het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de Doelen

Kennis maken met het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de Doelen Kennis maken met het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de Doelen U bezoekt met een groep het Rotterdams Philharmonisch Orkest in de Doelen. Voor veel kinderen kan het de eerste keer zijn dat ze een concert

Nadere informatie

METROPOLE ORKEST IN DE KLAS

METROPOLE ORKEST IN DE KLAS V1.1-2/5/2014 DOCENTENHANDLEIDING METROPOLE ORKEST IN DE KLAS Op maandag 12 mei gaat het Metropole Orkest een deel van hun repetitie voor het concert Games in Concert live uitzenden (streamen) voor scholieren.

Nadere informatie

De Muziekschool - Nieuwsbrief september 2018

De Muziekschool - Nieuwsbrief september 2018 We zijn nog maar net begonnen aan het nieuwe seizoen en er is nu alweer genoeg gebeurd om een nieuwsbrief mee te vullen. Maar eerst nog wat oud nieuws Op vrijdag 29 juni waren er maar liefst 2 afsluitende

Nadere informatie

Uitnodiging Schoolprogramma Klassiek op het Water 2014

Uitnodiging Schoolprogramma Klassiek op het Water 2014 Uitnodiging Schoolprogramma Klassiek op het Water 2014 Concerten, muzikale workshops en voorstellingen voor basisschoolleerlingen Donderdag 3 en vrijdag 4 juli 2014 in het CKC! Graag nodigen wij uw school

Nadere informatie

Naam activiteit Omschrijving Duur Locatie Prijs. 1,5 uur op school 60 per docentuur exclusief huur instrumenten

Naam activiteit Omschrijving Duur Locatie Prijs. 1,5 uur op school 60 per docentuur exclusief huur instrumenten Djembé We gaan trommelen op de Afrikaanse Djembé! Dat doen de kinderen met hun handen. Al hebben de kinderen nog nooit een percussie-instrument in hun handen gehad, iedereen kan meedoen! De kinderen maken

Nadere informatie

DAAR ZIT MUZIEK IN! LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS GROEP 3 T/M 6 MUZIKALE REIS TOT ZIENS IN 0NS MUSEUM! DAAR ZIT MUZIEK IN! PAG > 1

DAAR ZIT MUZIEK IN! LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS GROEP 3 T/M 6 MUZIKALE REIS TOT ZIENS IN 0NS MUSEUM! DAAR ZIT MUZIEK IN! PAG > 1 PAG > 1 DAAR ZIT PRIMAIR ONDERWIJS GROEP 3 T/M 6 MUZIEK IN! LESBRIEF MUZIKALE REIS Overal in de wereld maken mensen muziek en laten mensen zich door elkaars muziek inspireren. De door reizigers meegebrachte

Nadere informatie

Lesmateriaal. Waar slaat dat op! Basisonderwijs groep 5 groep 8

Lesmateriaal. Waar slaat dat op! Basisonderwijs groep 5 groep 8 Lesmateriaal Waar slaat dat op! Basisonderwijs groep 5 groep 8 Inleiding Binnenkort gaat u met de klas naar de voor Waar slaat dat op!? van Het Gelders Orkest. In deze voorstelling wordt er muziek gemaakt

Nadere informatie

De band heeft een mooi samenspel.

De band heeft een mooi samenspel. Groep 7 woordenschat thema 4 les 1 De geluidsinstallatie In een band spelen Het trio De drummer Het drumstel Het gehoor Het samenspel De straatmuzikant De toehoorder Een stel apparaten, zoals versterkers

Nadere informatie

Product beschrijvingen. september 2014

Product beschrijvingen. september 2014 Product beschrijvingen september 2014 Groep 1 en 2 Muziek en Beweging Cursus muziek en beweging voor kinderen van groep 1 en 2 van het basisonderwijs Korte beschrijving van de lessen Binnenschools traject:

Nadere informatie

Piramide 4: muzische vorming

Piramide 4: muzische vorming Piramide 4: muzische vorming Muziek 1. Welkom Kriebels - De kinderen kunnen spontaan vakantieherinneringen ophalen. - De kinderen kunnen herkenbare passages vergelijken met situaties uit hun leefwereld.

Nadere informatie

INLEIDING op de muziek van na 1950

INLEIDING op de muziek van na 1950 INLEIDING op de muziek van na 1950 0. Voor de leerkracht: achtergrond & opzet van de les Wanneer jongeren (en volwassenen) voor het eerst kennismaken met hedendaagse muziek (d.w.z.: Westerse kunstmuziek

Nadere informatie

Verdeling vakinhoud leerlijn muziek groep 1-8

Verdeling vakinhoud leerlijn muziek groep 1-8 Verdeling vakinhoud leerlijn muziek groep 1-8 Definities Puls: in de maat (in een vierkwartsmaat 1,2,3,4 en in een driekwartsmaat 1,2,3) Afterbeat: Op de beat speel je op de tellen 1 en 3 van de maat,

Nadere informatie

DieDrie. Lesbrief bij de voorstelling Zeg het met muziek

DieDrie. Lesbrief bij de voorstelling Zeg het met muziek DieDrie Lesbrief bij de voorstelling Muziekles (deel1) ±35 minuten (incl. filmpjes) (uitleg en filmpjes) Groep 3 t/m 8 Hoe? In groepjes op 1 of meer computers (met internet), of klassikaal met beamer of

Nadere informatie

Lesbrief Méér Muziek in de Klas

Lesbrief Méér Muziek in de Klas Lesbrief Méér Muziek in de Klas Doelen: De leerlingen: - Leren wat dancemuziek is - Leren wie de bekendste Nederlandse DJ s zijn - Leren een paar verschillende dancestijlen kennen - Leren hoe Dance wordt

Nadere informatie

Apenootje Rotterdams Philharmonisch Orkest

Apenootje Rotterdams Philharmonisch Orkest Apenootje U bezoekt met een groep een concert van het Rotterdams Philharmonisch Orkest in de Doelen. Voor veel kinderen kan het de eerste keer zijn dat ze een concert meemaken in de Doelen. Wij geven u

Nadere informatie

Naam project Omschrijving Duur Locatie Prijs. Blazen, strijken, trommelen en zingen!

Naam project Omschrijving Duur Locatie Prijs. Blazen, strijken, trommelen en zingen! Blazen, strijken, trommelen en zingen! We horen van veel scholen dat ze muziek erg belangrijk vinden en hun leerlingen graag met echte instrumenten in aanraking willen brengen. In dit project kan dat!

Nadere informatie

Luisteren: muziek (A1 nr. 7)

Luisteren: muziek (A1 nr. 7) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

Thema 4 Luisteren. 1.Drie mensen die samen een groep vormen en bijv. spelen op een muziekinstrument.

Thema 4 Luisteren. 1.Drie mensen die samen een groep vormen en bijv. spelen op een muziekinstrument. Les 4.1 Muziek! 1.Het trio 2.In een band spelen 3.Het samenspel 1.Drie mensen die samen een groep vormen en bijv. spelen op een muziekinstrument. 2.Muziek maken met een vast groepje muzikanten. 3.Samen

Nadere informatie

Lesbrief De Gruffalo en de muis Gebaseerd op het verhaal de Gruffalo van Julia Donaldson en Axel Scheffler

Lesbrief De Gruffalo en de muis Gebaseerd op het verhaal de Gruffalo van Julia Donaldson en Axel Scheffler Lesbrief De Gruffalo en de muis Gebaseerd op het verhaal de Gruffalo van Julia Donaldson en Axel Scheffler Als je wandelt in het bos kan je verschillende dieren tegenkomen zoals een muis, een vos een uil.

Nadere informatie

Daar komt de boegieman!

Daar komt de boegieman! Daar komt de boegieman! Lesbrief bij het theaterconcert Daar komt de boegieman! van Jeroen Schipper en de Boegieman-band voor groep 1 tot en met 4 Inleiding Hallo, Mijn naam is Jeroen Schipper. Ik ben

Nadere informatie

C5basis)201452015) Discipline:*muziek*/*dans* Thema:)GEZONDHEID))))))))))))) Gr)152:)Museum)voor)Religieuze)Kunst)

C5basis)201452015) Discipline:*muziek*/*dans* Thema:)GEZONDHEID))))))))))))) Gr)152:)Museum)voor)Religieuze)Kunst) Ondersteunend)educatief)materiaal))voor)de)groepen)758)behorende)bij):) C5basis)201452015) Discipline:*muziek*/*dans* Thema:)GEZONDHEID))))))))))))) Gr)152:)Museum)voor)Religieuze)Kunst) ) Gr)354:)Markant)Uden)i.s.m.)Jelle)Douma)

Nadere informatie

ZML SO Leerlijn Kunstzinnige oriëntatie Muziek en bewegen

ZML SO Leerlijn Kunstzinnige oriëntatie Muziek en bewegen ZML SO Leerlijn Kunstzinnige oriëntatie Muziek en bewegen KUNSTZINNIGE VORMING MUZIEK EN BEWEGEN Leerlijnen Kerndoelen 1.1. Zingen 1. De leerlingen leren liederen uit de eigen en andere culturen alleen

Nadere informatie

ZML SO Leerlijn Kunstzinnige oriëntatie Muziek en bewegen

ZML SO Leerlijn Kunstzinnige oriëntatie Muziek en bewegen ZML SO Leerlijn Kunstzinnige oriëntatie Muziek en bewegen KUNSTZINNIGE VORMING MUZIEK EN BEWEGEN Leerlijnen Kerndoelen 1.1. Zingen 1. De leerlingen leren liederen uit de eigen en andere culturen alleen

Nadere informatie

Activiteitenweek Pleinschool Helder. Woensdag 26 februari Donderdag 27 februari Vrijdag 28 februari

Activiteitenweek Pleinschool Helder. Woensdag 26 februari Donderdag 27 februari Vrijdag 28 februari Activiteitenweek Pleinschool Helder Woensdag 26 februari Donderdag 27 februari Vrijdag 28 februari Beste allemaal, Van woensdag 26 februari tot en met vrijdag 28 februari vinden de activiteitendagen plaats

Nadere informatie

Lesbrief 27 november BEAT. Beste leerkrachten,

Lesbrief 27 november BEAT. Beste leerkrachten, Lesbrief 27 november 2013 4BEAT Beste leerkrachten, Dit is het lesmateriaal behorend bij de voorstelling van 4Beat. U kunt deze informatie gebruiken om uw leerlingen alvast voor te bereiden op de voorstelling.

Nadere informatie

Toelatingseisen primair instrument (muziekpraktisch deel)

Toelatingseisen primair instrument (muziekpraktisch deel) Afdeling Docent Muziek Toelatingseisen primair instrument (muziekpraktisch deel) Hieronder volgt een indicatie van de eisen voor het primair instrument. Docent Muziek is een brede opleiding, ook in muziekstijlen.

Nadere informatie

Een explosie van klankkleuren

Een explosie van klankkleuren Een explosie van klankkleuren 1. Historische achtergrond Hieronder staan enkele stellingen over eigenschappen van instrumenten of bezettingen. Wat zijn de gevolgen voor de componist? a. Op een klavecimbel

Nadere informatie

WORKSHOPS. Muziekworkshops en voorstellingen voor PO en VO

WORKSHOPS. Muziekworkshops en voorstellingen voor PO en VO Muziekworkshops en voorstellingen voor PO en VO Naast gewone muzieklessen verzorgt Music scool verschillende workshops en voorstellingen voor zowel het basis- als het voortgezet onderwijs. De verschillende

Nadere informatie

Lesbrief DieDrie: Dagje DieDrie

Lesbrief DieDrie: Dagje DieDrie Lesbrief DieDrie: Dagje DieDrie Hoi! Hallo allemaal, wij zijn DieDrie. En je ziet het al: we zitten hier lekker te ontbijten. Niet zomaar een ontbijt, maar een ontbijtje met muziek. Eigenlijk draait ons

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Drummen in de Zomer. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Drummen in de Zomer. wat is jouw talent? Workshop Handleiding wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen Chris stelt zichzelf in les 1 kort voor en nodigt

Nadere informatie

LESBRIEF. THEATER ZAMZAM i.s.m. Stefan Boonen & Frank Daenen. Meer informatie over de schrijver van het boek en de theatertekst: www.stefanboonen.

LESBRIEF. THEATER ZAMZAM i.s.m. Stefan Boonen & Frank Daenen. Meer informatie over de schrijver van het boek en de theatertekst: www.stefanboonen. LESBRIEF WOW, WAT EEN WOLF in de klas 1 ste graad Lager Onderwijs THEATER ZAMZAM i.s.m. Stefan Boonen & Frank Daenen Meer informatie over de schrijver van het boek en de theatertekst: www.stefanboonen.be

Nadere informatie

BOOMWHACKERS PERCUSSIE MET MELODIE. Klankmakerij - project ontwikkeld in opdracht van Musica vzw. Kleurige klanken.

BOOMWHACKERS PERCUSSIE MET MELODIE. Klankmakerij - project ontwikkeld in opdracht van Musica vzw. Kleurige klanken. Klankmakerij - project ontwikkeld in opdracht van Musica vzw BOOMWHACKERS Kleurige klanken Slagwerk aan de winkel www.boomwhackers.com PERCUSSIE MET MELODIE Dit zijn de helder gekleurde muzikale buizen

Nadere informatie

Percussie Zo! LUISTER CD Percussie reis over de wereld WW

Percussie Zo! LUISTER CD Percussie reis over de wereld WW Percussie Zo! LUISTER CD Percussie reis over de wereld WW Voor de LEERKRACHT INLEIDING LUISTER ZO! Luisteren is één van de belangrijkste activiteiten als je muziek maakt. Alleen door goed te luisteren

Nadere informatie

Een goede muziekles bestaat meestal uit drie onderdelen uit de domeinen:

Een goede muziekles bestaat meestal uit drie onderdelen uit de domeinen: Een goede muziekles bestaat meestal uit drie onderdelen uit de domeinen: Zingen Muziek maken Luisteren naar muziek Bewegen op muziek Muziek vastleggen Spreken over muziek Voorbeeld: Domein stap 1. Zingen

Nadere informatie

BIBLIOTECA NACIONAL ARUBA BIBLIOTECA NACIONAL ARUBA. Dans. Departamento Arubiana

BIBLIOTECA NACIONAL ARUBA BIBLIOTECA NACIONAL ARUBA. Dans. Departamento Arubiana 1 BIBLIOTECA NACIONAL ARUBA Dans 2 Dansen is het ritmisch bewegen van het lichaam. Meestal gebeurt dansen op muziek. Dansen is een vorm van expressie en kan je alleen doen of met anderen. Er bestaan vele

Nadere informatie

Muziekkoffer. Caritas West-Vlaanderen vzw Bosdreef 5 8820 Torhout 050 74 56 22 kb@caritaswest.be

Muziekkoffer. Caritas West-Vlaanderen vzw Bosdreef 5 8820 Torhout 050 74 56 22 kb@caritaswest.be Muziekkoffer Caritas West-Vlaanderen vzw Bosdreef 5 8820 Torhout 050 74 56 22 kb@caritaswest.be uziekkoffer Inhoud: 23 instrumenten 1 bellestok 3 CD s 1 paarse map 1 zwarte map 18 liedjesbundels Inleiding:

Nadere informatie

Eén, twee, drie en rust.

Eén, twee, drie en rust. Rooms-katholieke Godsdienst RKve Verbondenheid met zichzelf, anderen, gemeenschappen, natuur en cultuur voor de keuzes die men maakt. Verschillende vormen van verstilling, meditatie, KLEUTER: verbondenheid

Nadere informatie

Muziekopdracht. 1950-heden. Naam: Klas: Docent:

Muziekopdracht. 1950-heden. Naam: Klas: Docent: Muziekopdracht 1950-heden Naam: Klas: Docent: Muziekopdracht: 20ste eeuw (1950-heden) Ga naar http://www.sitepalace.com/develsteinhavo4/muziek.html. Hier vind je links naar muziek(clips) die je nodig hebt

Nadere informatie

Kleur. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Kleur. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 6/7/8 Thema: Kleuren (Visueel en auditief!) Inhoud: Lied over kleuren en waarvoor die kleuren staan, luisteren naar klankkleur, i.c.m. instrumenten, ritmes spelen. Het lied heeft 2 versies: Een

Nadere informatie

China. Traditionele muziek in China. Vakgebied: Muziek. Lesduur: 2 x 30 minuten per les

China. Traditionele muziek in China. Vakgebied: Muziek. Lesduur: 2 x 30 minuten per les China Traditionele muziek in China Vakgebied: Muziek Lesduur: 2 x 30 minuten per les 3 Pagina 1 Colofon Traditionele muziek in China Les voor groep 7/8 2 x 30 minuten Muziek China - Traditionele muziek

Nadere informatie

Percussie Zo2! Percussie in de popmuziek

Percussie Zo2! Percussie in de popmuziek Percussie Zo2! Percussie in de popmuziek WW INLEIDING LUISTER ZO! Luisteren is één van de belangrijkste activiteiten als je muziek maakt. Alleen door goed te luisteren kun je goed muziek maken. Alleen

Nadere informatie

Activiteit 14. Muziek Pompoenlied. Doelen. Materiaal. Voortaak

Activiteit 14. Muziek Pompoenlied. Doelen. Materiaal. Voortaak e x p r e s s i e Muziek Pompoenlied Doelen 1 De kleuters kunnen genieten van succeservaringen op het vlak van prestaties en sociaal contact (ik kan al ). (2) (WO 3.3) 2 De kleuters kunnen een eenvoudig

Nadere informatie

ZINGEN BRAINSTORM MET DE KLAS BELANGRIJK BIJ DE KEUZE VAN EEN LIED

ZINGEN BRAINSTORM MET DE KLAS BELANGRIJK BIJ DE KEUZE VAN EEN LIED ZINGEN Zang mag niet ontbreken in de BZTband XXL! Daarom zijn we op zoek naar een klas die graag samen zingt. Zing je al vaak met je klas, dan kun je meteen aan de slag. Zo niet, dan heb je hopelijk iets

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Tafeldrummen 3. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Tafeldrummen 3. wat is jouw talent? Workshop Handleiding wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen In dit deel draait het vooral om samenspelen.

Nadere informatie

OPA BOMBARDONS FANFAREKOFFER

OPA BOMBARDONS FANFAREKOFFER Erfgoedcel TERF HANDLEIDING LEERKRACHTEN OPA BOMBARDONS FANFAREKOFFER Bachelorproef: kunst- en cultuureducatie in de kleuterklas Mélanie Deconinck en Lies Vanhoutte Inhoud Inhoud... 1 1. Visie op erfgoededucatie

Nadere informatie

De viool en de gitaar en de dwarsfluit.

De viool en de gitaar en de dwarsfluit. De viool en de gitaar en de dwarsfluit. Er was is een vrouw die had een familie. De familie heette de viool. Ze had 2 baby violen en 2 zussen en 1 moeder en vader.,maar toen ze bij ons kwamen was pa niet

Nadere informatie

Muziekvereniging. Kunst Na Arbeid. Malletband. Vrij en Blij. Hierden. Informatiegids

Muziekvereniging. Kunst Na Arbeid. Malletband. Vrij en Blij. Hierden. Informatiegids Muziekvereniging Kunst Na Arbeid Malletband Vrij en Blij Hierden Informatiegids Voorwoord Kunst Muziek maken is mooi en geeft je veel plezier. Helaas is het niet voor iedereen weggelegd om er je beroep

Nadere informatie

Instrumentenleer klas 2

Instrumentenleer klas 2 Klas 2 Instrumentenleer Er zijn ontzettend veel muziekinstrumenten, je hebt ze in allerlei soorten en maten. Allemaal maken ze geluid. Hoe dit geluid klinkt (de klankkleur van een instrument), is afhankelijk

Nadere informatie

De Gebroeders Kist! Lesmap. Lager Onderwijs 1e & 2e graad J&M WEBSITE!

De Gebroeders Kist! Lesmap. Lager Onderwijs 1e & 2e graad J&M WEBSITE! De Gebroeders Kist! Lesmap Lager Onderwijs 1e & 2e graad J&M WEBSITE! Jeugd en Muziek Vlaanderen Defacqzstraat 1 I 1000 Brussel T 02-533.39.10 I info@jeugdenmuziek www.jeugdenmuziek.be WELKOM! Kijk je

Nadere informatie

Hoor de trommel en de fluiten

Hoor de trommel en de fluiten Hoor de trommel en de fluiten Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Hoor de trommel en de fluiten: het lied... 3 De muziekopname... 3 Activiteiten per leeftijd: Baby s... 4 Hoe klap je samen met je baby... 4 Door

Nadere informatie

Muzieklessen groep 5:

Muzieklessen groep 5: Muzieklessen groep 5: We kwamen de gymzaal van de kleuters binnen. Er stond een man met een gitaar, en er lagen matten. Daar moesten we gaan zitten. Hij had meer gitaren mee, hij liet de namen van de gitaren

Nadere informatie

Je creëert en produceert zelfstandig en in opdracht. Je stelt doelen, neemt de verantwoordelijkheid en streeft naar het beste resultaat

Je creëert en produceert zelfstandig en in opdracht. Je stelt doelen, neemt de verantwoordelijkheid en streeft naar het beste resultaat 08720 Artiest muziek 10-04-2008 08:37 Pagina 1 werkproces 1 1 2 3 4 5 6 Werken als muzikant Artiest Muziek Wat laat je zien? Je creëert en produceert zelfstandig en in opdracht Je zet ideeën om in concepten

Nadere informatie

Opstartlessen. Lesbrief 9. Muziek. Wat leert u in deze les? Veel succes! www.edusom.nl

Opstartlessen. Lesbrief 9. Muziek. Wat leert u in deze les? Veel succes! www.edusom.nl www.edusom.nl Opstartlessen Lesbrief 9. Muziek Wat leert u in deze les? Wat u kunt zeggen als u iets mooi vindt. Een gesprek voeren over muziek. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente

Nadere informatie

VIDEOSTER VIDEOCLIP KLANKMAKERIJ L. KLANKMAKERIJ MUZIEK-MEEDOE-SESSIES lesmap Videoster (werversie) pag 1. www.klankmakerij.be +32 (0)497 379 014

VIDEOSTER VIDEOCLIP KLANKMAKERIJ L. KLANKMAKERIJ MUZIEK-MEEDOE-SESSIES lesmap Videoster (werversie) pag 1. www.klankmakerij.be +32 (0)497 379 014 ESMAP KLANKMAKERIJ L VIDEOSTER www.klankmakerij.be +32 (0)497 379 014 VIDEOCLIP ) ;E E M H C A L M I BRENG JE GL ESSIE BE MUZIEKMEEDOES LS SLOT e op YOUTU en bekijk di lip oc de vi TREDENet jeaklas, je

Nadere informatie

DE MARINIERSKAPEL IN DE DOELEN Maandag 9 en maandag 16 maart 2015

DE MARINIERSKAPEL IN DE DOELEN Maandag 9 en maandag 16 maart 2015 DE MARINIERSKAPEL IN DE DOELEN Maandag 9 en maandag 16 maart 2015 LESBRIEF BIJ SCHOOLCONCERTEN VOOR GROEP 7 / 8 onderdeel van Cultuurtraject Rotterdam Een samenwerking van Concertgebouw de Doelen, de Marinierskapel

Nadere informatie

MI-test voor kinderen vanaf ongeveer groep 5

MI-test voor kinderen vanaf ongeveer groep 5 MI Test MI-test voor kinderen vanaf ongeveer groep 5 Je kunt deze test ook geschikt maken vanaf groep 3 door met audio bestanden te werken. Naam: Leeftijd: Verbaal-linguïstisch intelligent Logisch-mathematisch

Nadere informatie

werkboekje voorbereiding op het HaFa-schoolconcert 2019 in CKB Theaterzaal dit boekje is van

werkboekje voorbereiding op het HaFa-schoolconcert 2019 in CKB Theaterzaal dit boekje is van werkboekje voorbereiding op het HaFa-schoolconcert 2019 in CKB Theaterzaal dit boekje is van Hoe was het vroeger? werkblad 1 Heel vroeger maakten de mensen muziek met het instrument wat je altijd bij je

Nadere informatie

Oefen het lied Billy Jean

Oefen het lied Billy Jean Lesbrief 1. UIT DE VIDEO Oefen het lied Billy Jean Muzikale activiteit: Zingen Moeilijkheidsgraad: Tijdsduur: 5-10 minuten Voorbereidingstijd: 5-10 minuten Benodigdheden: karaoke band (hier openen) OF

Nadere informatie

Namiddag. Doel: Concept: Tijdschema

Namiddag. Doel: Concept: Tijdschema Namiddag Doel: In de namiddag is het de bedoeling om de echte muziekinstrumenten te promoten. We leren de kleuters bepaalde blaas-, toets- en slagwerkinstrumenten kennen op een laagdrempelige en interactieve

Nadere informatie

KUNSTZINNIGE VORMING MUZIEK EN BEWEGEN

KUNSTZINNIGE VORMING MUZIEK EN BEWEGEN KUNSTZINNIGE VORMING MUZIEK EN BEWEGEN Kerndoel 1: De leerlingen leren liederen uit de eigen en andere culturen alleen en in groepsverband zingen. 1.1. Zingen 1.2. Zingen: bandje Kerndoel 2: De leerlingen

Nadere informatie

1. Samen maken we muziek vandaag

1. Samen maken we muziek vandaag 1. Samen maken we muziek vandaag We verzamelen voor het gebouw van de Natuurtuin Na een korte inleiding zingen we samen het lied samen maken we muziek vandaag. Dit lied zullen we telkens zingen als we

Nadere informatie

6 tot 12x 1 uur. 10 tot 12x 1 uur

6 tot 12x 1 uur. 10 tot 12x 1 uur Muziekatelier Muziekatelier is een grote hit! Wil jij iets doen met muziek maar weet je nog niet precies wat je het leukste vindt? Doe dan mee met het Muziekatelier. Spelenderwijs leer je noten lezen en

Nadere informatie

Informatie. Maak kennis, maak muziek! Onderwijsprogramma. voor GROEP 5 van het basisonderwijs Gemeente. Woudrichem BROCHURE. www.cultuurpuntaltena.

Informatie. Maak kennis, maak muziek! Onderwijsprogramma. voor GROEP 5 van het basisonderwijs Gemeente. Woudrichem BROCHURE. www.cultuurpuntaltena. Maak kennis, maak muziek! Onderwijsprogramma www.cultuurpuntaltena.nl Informatie voor van het basisonderwijs Gemeente Woudrichem 019500_BIBLIOTHEEK_ALTENA_brochure_CPA_MuziekWijzer_Altena_A5.indd 16-17

Nadere informatie

LESBRIEF VOORBEREIDENDE LES - HET IS TOON DIE DE MUZIEK MAAKT (+ 35 minuten) groep (2), 3

LESBRIEF VOORBEREIDENDE LES - HET IS TOON DIE DE MUZIEK MAAKT (+ 35 minuten) groep (2), 3 LESBRIEF VOORBEREIDENDE LES - HET IS TOON DIE DE MUZIEK MAAKT (+ 35 minuten) groep (2), 3 Wat leuk dat je met de klas een bezoek aan Museum Speelklok gaat brengen! Om het bezoek nog meer betekenis te geven,

Nadere informatie

FHKE Pabo Veghel Floor van Uittert. Vakspecialist muziek

FHKE Pabo Veghel Floor van Uittert. Vakspecialist muziek FHKE Pabo Veghel 1-6-2018 Floor van Uittert Vakspecialist muziek Inhoud De les blz. 1 Lesduur blz. 1 Lesdoelen blz. 1 Creatieve proces blz. 1 KVB-model blz. 2 Organisatie blz. 2 Materialen blz. 2 Voorbereiding

Nadere informatie

Projectvoorstelling MV- Muziek

Projectvoorstelling MV- Muziek Dit schooljaar verkennen we binnen het leergebied muzische vorming volop het domein muziek. De bedoeling is om via spelvormen te leren waarnemen en in te zien dat je expressief kan omgaan met woord en

Nadere informatie

Lesmap. De Sprookjesweverij presenteert: Lounja en de Tseriel

Lesmap. De Sprookjesweverij presenteert: Lounja en de Tseriel Lesmap. De Sprookjesweverij presenteert: Lounja en de Tseriel Bereid je voor op een reis door tijd en ruimte en beleef een echt berbersprookje, zo oud als de wereld zelf, maar nog steeds zonder rimpels!

Nadere informatie

SPES MULTICULTUREEL. tweede jaargang JUNI 2015. Vlaamse volkspelen p. 7

SPES MULTICULTUREEL. tweede jaargang JUNI 2015. Vlaamse volkspelen p. 7 P a g i n a 1 SPES MULTICULTUREEL tweede jaargang JUNI 2015 Muziek p.4 - regenbuizen - trommels Marokko p. 6 - dans - klederdracht Vlaamse volkspelen p. 7 Afsluitende tentoonstelling p. 8 Een magische

Nadere informatie

Lesgeven bij het Leerorkest

Lesgeven bij het Leerorkest Lesgeven bij het Leerorkest Lesgeven in het Leerorkest Wat is er anders? Muziekdidactisch anders is: het werken met (grote) groepen iedereen doet mee het werken met niveauverschillen het al snel toewerken

Nadere informatie

DieDrie: Lesbrief Drop of Dronder

DieDrie: Lesbrief Drop of Dronder DieDrie: Lesbrief Drop of Dronder Binnenkort gaan jullie kijken naar Drop of Dronder, een super swingende talentenshow. Muziektalenten strijden met elkaar en de winnaar wordt misschien wel wereldberoemd.

Nadere informatie

Lesbrief Waar de Wind Woont

Lesbrief Waar de Wind Woont Lesbrief Waar de Wind Woont Deze lesbrief bevat 4 opdrachten. Opdracht 1 is een nagesprek. In opdracht 2 maakt de docent met de kinderen een klank-koor. Hiermee gaan ze in opdracht 3 verder en gebruiken

Nadere informatie

OOSTENRIJK 1 GROEP 7. Muzikale elementen. Volksmuziek. Bron: Alma ten Bruin

OOSTENRIJK 1 GROEP 7. Muzikale elementen. Volksmuziek. Bron: Alma ten Bruin OOSTENRIJK 1 GROEP 7 Muzikale elementen Volksmuziek Bron: Alma ten Bruin Benodigdheden: CD: Landen Digibord Liedblad Bijlage 1 2 en 3 Werkblad 1 Bord Voorbereiding: CD maken en CD speler klaarzetten. Kaart

Nadere informatie

VISSEN 1 GROEP 1-2. Kort en lang. Visje. Bron: Alma ten Bruin. Benodigdheden: CD: Water Liedbladen Bijlage 1 Vis Bubbelis

VISSEN 1 GROEP 1-2. Kort en lang. Visje. Bron: Alma ten Bruin. Benodigdheden: CD: Water Liedbladen Bijlage 1 Vis Bubbelis VISSEN 1 GROEP 1-2 Kort en lang Visje Bron: Alma ten Bruin Benodigdheden: CD: Water Liedbladen Bijlage 1 Vis Bubbelis Voorbereiding: CD Water maken en klaarleggen. Cd speler klaarzetten. Het instuderen

Nadere informatie

Leerlijn Spel en beweging

Leerlijn Spel en beweging Leerlijn Spel en beweging Vaardigheden Kerndoel 1: De leerlingen leren een gegeven situatie in een gedramatiseerde vorm uitvoeren. Kerndoel 2: De leerlingen leren speelliederen en dansen uitvoeren en ervaringen,

Nadere informatie

Lesbrief Theater Hutsepot Sprookjessprokkels

Lesbrief Theater Hutsepot Sprookjessprokkels Lesbrief Theater Hutsepot Sprookjessprokkels Beste, De lesbrief die hier voor je ligt is bedoeld als begeleidend schrijven bij de voorstelling 'sprookjessprokkels' van Theater Hutsepot. Het is in de eerste

Nadere informatie

Lesbrief Méér Muziek in de Klas

Lesbrief Méér Muziek in de Klas Lesbrief Méér Muziek in de Klas Doelen: De leerlingen: - Leren bekende artiesten uit de 80 s kennen - Leren wat Live Aid was en USA for Africa - Leren wat een synthesizer en een drumcomputer zijn - Leren

Nadere informatie

LESMAP VINKENSLAG. opdracht: help de vogels op de speelplaats en maak voor hen een voederplaats.

LESMAP VINKENSLAG. opdracht: help de vogels op de speelplaats en maak voor hen een voederplaats. LESMAP VINKENSLAG Welkom op de voorstelling 'Vinkenslag'. Op de volgende bladzijden vind je, en en over de voorstelling om rechtstreeks in de klas te gebruiken. Paragrafen voorzien van een groen bolletje

Nadere informatie

Luisteren: muziek (A1 nr. 10)

Luisteren: muziek (A1 nr. 10) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

Nieuw in Tilburg! [Geef tekst op]

Nieuw in Tilburg! [Geef tekst op] Nieuw in Tilburg! [Geef tekst op] +31613021720 Info@muziekschoolmontauban.nl www.muziekschoolmontauban.nl Over Muziekschool Montauban Muziekschool Montauban staat voor de bereikbaarheid van muziekles voor

Nadere informatie

TAFELMANIEREN Tafels aanleren m.b.v. muziek, dans en beeldende vorming GROEP 5-6 MUZIEK: MAAT, RITME en MELODIE

TAFELMANIEREN Tafels aanleren m.b.v. muziek, dans en beeldende vorming GROEP 5-6 MUZIEK: MAAT, RITME en MELODIE TAFELMANIEREN Tafels aanleren m.b.v. muziek, dans en beeldende vorming GROEP 5-6 MUZIEK: MAAT, RITME en MELODIE Overzicht Materiaal Dit project wordt ontwikkeld door Harry Hendriks Muziek & Onderwijs i.s.m.

Nadere informatie

Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland)

Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland) lesbrief Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland) onderbouw (groep 1 t/m 4) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl F facebook.com/ stiltefestival TUTU vertelt het verhaal van een kind dat haar dromen

Nadere informatie

Muziek op reis Havenkoor Fortitudo

Muziek op reis Havenkoor Fortitudo Muziek op reis 2018 Havenkoor Fortitudo Fortitudo is een havenkoor uit Willemstad. Fortitudo zingt zeemansliedjes en shanties, telt incl. muzikanten 50 leden en treedt regelmatig op bij evenementen in

Nadere informatie

LESMAP - introductiemap

LESMAP - introductiemap LESMAP - introductiemap foto : Co Bos, ontwerp : afreux een slaapliedjesconcert voor kinderen 2,5+ www.esmebos.be www.thassos.be INHOUD 1) Wie? 2) WIEGELIED 3) Waarom? 4) Voor het concert 5) Praktische

Nadere informatie

Bram Stoker's Dracula Muziek Wat

Bram Stoker's Dracula Muziek Wat Bram Stoker's Dracula Muziek Wat schema muziekscore [Uit de lesnota's van Harry Kümel] Filmmuziek is slechts sinds kort gerespecteerd in het klassieke milieu, omdat ze steeds werd aanzien als gelegenheidsmuziek

Nadere informatie

Bekijk het introductiefilmpje op de homepagina en lees het onderstaande verhaal hierbij.

Bekijk het introductiefilmpje op de homepagina en lees het onderstaande verhaal hierbij. Docentenhandleiding Vuurvogel Het Balletorkest Beste docent, Wat fijn dat u naar De Vuurvogel van Het Balletorkest komt kijken. In dit document vindt u de handleiding voor alle lessen rondom dit concert.

Nadere informatie

Een concert voor groep 7 en 8 van het primair onderwijs Handleiding voor de leerkracht

Een concert voor groep 7 en 8 van het primair onderwijs Handleiding voor de leerkracht Een concert voor groep 7 en 8 van het primair onderwijs Handleiding voor de leerkracht Inhoud 5 Inleiding 7 Educatie voor het concert Les 1 Kennismaken met Drumbassadors en hun muziek 15 minuten 9 Les

Nadere informatie

2,5. Samenvatting door een scholier 1026 woorden 27 juli keer beoordeeld

2,5. Samenvatting door een scholier 1026 woorden 27 juli keer beoordeeld Samenvatting door een scholier 1026 woorden 27 juli 2012 2,5 7 keer beoordeeld Vak Methode Muziek Muziek op maat H1 middeleeuwen Nieuwe ontwikkelingen in de middeleeuwen - Muziek werd gespeeld in kerken

Nadere informatie

Grabbelpas. zomervakantie

Grabbelpas. zomervakantie Grabbelpas zomervakantie 2015 Beste Grabbelaars, De zomervakantie komt eraan, een ideale gelegenheid om je uit te leven tijdens onze activiteiten. Je kan deze informatie ook vinden op www.zemst.be. Activiteiten

Nadere informatie

Muziek Les. Tekst bestuderen. De informatieve tekst en illustraties geven de leerlingen meer inzicht in de Oosterhoutse carnavals muziek.

Muziek Les. Tekst bestuderen. De informatieve tekst en illustraties geven de leerlingen meer inzicht in de Oosterhoutse carnavals muziek. Carnaval en Muziek Doormiddel van een informatieve tekst en geluidsfragmenten krijgen de leerlingen inzicht in de muziek van het Oosterhouts carnaval. Het belangrijkste doel is de leerlingen een beeld

Nadere informatie

De schoolact De techniek bij een optreden

De schoolact De techniek bij een optreden De schoolact De techniek bij een optreden Leerlingentekst en opdrachten De technicus is de persoon die verantwoordelijk is voor de techniek. Meestal is dit iemand die het geluid en/of licht kan doen tijdens

Nadere informatie

HANDLEIDING. 2010 VTech Printed in China 91-002483-004

HANDLEIDING. 2010 VTech Printed in China 91-002483-004 HANDLEIDING 2010 VTech Printed in China 91-002483-004 Beste ouders, Wij van VTech weten dat een kind tot grootse dingen in staat is. Daarom zijn al onze elektronische, educatieve producten speciaal ontworpen

Nadere informatie

les 18 Samba De leerlingen ervaren dat muziek iets kan vertellen over een land of cultuur. Ze kunnen ritmisch improviseren. doel

les 18 Samba De leerlingen ervaren dat muziek iets kan vertellen over een land of cultuur. Ze kunnen ritmisch improviseren. doel 107 les 18 zingen luisteren spelen vastleggen bewegen doel benodigd materiaal ruimte voorbereiding kunst en cultuur Samba In deze les staat de samba uit Brazilië centraal. De leerlingen leren het lied

Nadere informatie

Nieuw seizoen, nieuwe cursussen!

Nieuw seizoen, nieuwe cursussen! RiQQ CURSUSSEN 2013-2014 Nieuw seizoen, nieuwe cursussen! Genoeg uitgerust in de vakantie en weer zin om lekker bezig te zijn met zingen toneelspelen of tekenen? Schrijf je nu in voor een cursus van Cultuurbedrijf

Nadere informatie

Informatie bij de voorstelling. De Olifant. van theatergroep Troupe A Dour

Informatie bij de voorstelling. De Olifant. van theatergroep Troupe A Dour Informatie bij de voorstelling De Olifant van theatergroep Troupe A Dour Inhoud: - Algemene informatie bezoeken voorstelling - Specifieke informatie en lessuggesties Binnenkort bezoekt u met uw leerlingen

Nadere informatie

Optimale ontwikkeling prenatale fase tot en met zes jaar

Optimale ontwikkeling prenatale fase tot en met zes jaar Optimale ontwikkeling prenatale fase tot en met zes jaar Naast het muzikale ontwikkelingsgebied (waarneming van, ontwikkeling van het muzikaal geheugen, enzovoort) is tevens zichtbaar welke muzikale gedragsvorm

Nadere informatie